FI127915B - Kastelujärjestelmä - Google Patents

Kastelujärjestelmä Download PDF

Info

Publication number
FI127915B
FI127915B FI20176166A FI20176166A FI127915B FI 127915 B FI127915 B FI 127915B FI 20176166 A FI20176166 A FI 20176166A FI 20176166 A FI20176166 A FI 20176166A FI 127915 B FI127915 B FI 127915B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
irrigation
limit switch
carriage
watering
stop
Prior art date
Application number
FI20176166A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20176166A (fi
FI20176166A1 (fi
Inventor
Markku Pitkäniitty
Original Assignee
Pitkaeniitty Markku
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Pitkaeniitty Markku filed Critical Pitkaeniitty Markku
Priority to FI20176166A priority Critical patent/FI127915B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI20176166A publication Critical patent/FI20176166A/fi
Publication of FI20176166A1 publication Critical patent/FI20176166A1/fi
Publication of FI127915B publication Critical patent/FI127915B/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01GHORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
    • A01G25/00Watering gardens, fields, sports grounds or the like
    • A01G25/09Watering arrangements making use of movable installations on wheels or the like
    • A01G25/097Watering arrangements making use of movable installations on wheels or the like guided or propelled along a water supply line with supply line traversing means

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Water Supply & Treatment (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Guiding Agricultural Machines (AREA)
  • Greenhouses (AREA)

Abstract

Kastelujärjestelmä (1), johon kuuluu kasteluvaunu (3), vetomoottori (6), rata (2), jota pitkin kasteluvaunu on järjestetty liikutettavaksi kastelualueella, vetoelin (9), joka ulottuu radan ensimmäisen pään (7) ja toisen pään (8) välille siten, että se on järjestetty kulkemaan vetomoottorin ja kasteluvaunun kautta kasteluvaunun liikuttamiseksi vetomoottorin ja vetoelimen avulla. Kastelujärjestelmään kuuluu lisäksi vähintään yksi vetomoottorin käyttöyksikkö (14) radan ensimmäisessä päässä tai toisessa päässä. Käyttöyksikkö käsittää ensimmäisen rajakytkimen (17) ja toisen rajakytkimen (18), joilla on lepo- ja pysäytysasento vetomoottorin ohjaamiseksi, ja kolmannen rajakytkimen (19), jolla on lepo- ja käynnistysasento. Lisäksi kastelujärjestelmään kuuluu ohjainväline (15), joka käsittää toimielimen (26), joka on järjestetty kytkemään rajakytkimet ohjainvälineen pituusakselin suuntaisen liikkeen myötä. Ohjainväline ulottuu käyttöyksikön ja radan vastakkaisen pään välille kasteluvaunun kautta siten, että se on yhteydessä jokaiseen rajakytkimeen, kytkemään ensimmäistä rajakytkintä ja toista rajakytkintä pysäytysasentoon, jolloin vetomoottori on järjestetty pysähtymään, ja kytkemään kolmatta rajakytkintä lepo- ja käynnistysasennon välillä, jolloin kolmannen rajakytkimen käydessä käynnistysasennossa, vetomoottori on järjestetty käynnistymään.

Description

KAS TE LU JÄR JE S TE LMÄ
KEKSINNÖN ALA
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto5 osassa määritelty kastelujärjestelmä.
TEKNIIKAN TASO
Suuria satoja metrejä pitkiä ja kymmeniä metrejä leveitä avoviljelmiä kastellaan nykyään laajasti eri ta10 voin. Voidaan käyttää maanpäällisiä kiinteitä putkia tai suuria letkukeloja, joista letku sen päässä olevine suuttimineen vedetään ulos kasteltavan alueen toiseen päähän, jolloin kasteltaessa letku hitaasti kelataan takaisin kelalle.
Tunnetaan myös kasteltavan alueen läpi järjestettyjä ratoja, kiskoja tai vastaavia, joita pitkin kuljetetaan kasteluvaunua, jossa on esimerkiksi vastakkaisiin suuntiin ulottuvat pitkät suutinputket. Vaunuun on yh20 distetty riittävän pitkä joustava letku veden johtamiseksi suutinputkiin. Letku kulkee kiskojen välissä ja sitä on aika ajoin ohjattava ja vedettävä, jotta se ei jää kasteluvaunun alle. Kasteluvaunua ohjataan erillisellä ohjausyksiköllä, joka sijaitsee kastelta25 van alueen ulkopuolella. Kasteluvaunut on suunniteltu käytettäväksi ohjausyksiköltä käsin, jolloin käyttäjän on oltava ohjausyksikön luona käynnistämässä kasteluvaunua. Lisäksi olemassa olevat kasteluvaunut on suunniteltu käytettäväksi silloin, kun kasteltava alue on 30 vapaa muusta toiminnasta.
KEKSINNÖN TARKOITUS
Erityisesti keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin kastelulaitejärjestelmä, jota voidaan käyttää turval lisesti samalla, kun kasteltavalla alueella on muuta toimintaa. Lisäksi keksinnön tarkoituksena on lisätä kastelujärjestelmän käytettävyyttä toimittaessa kastelualueella.
YHTEENVETO
Keksinnön kohteena on kastelujärjestelmä alueiden, kuten avomaaviljelmien, kastelemiseksi, johon järjestelmään kuuluu kasteluvaunu, vetomoottori, rata, jota pitkin kasteluvaunu on järjestetty liikutettavaksi kastelualueella, vetoelin, joka ulottuu radan ensimmäisen pään ja toisen pään välille siten, että se on järjestetty kulkemaan vetomoottorin ja kasteluvaunun kautta kasteluvaunun liikuttamiseksi vetomoottorin ja vetoelimen avulla. Kastelujärjestelmään kuuluu lisäksi vähintään yksi vetomoottorin käyttöyksikkö järjestettynä radan ensimmäiseen päähän tai toiseen päähän. Käyttöyksikkö käsittää ensimmäisen rajakytkimen, jolla on lepo- ja pysäytysasento vetomoottorin ohjaamiseksi, toisen rajakytkimen, jolla on lepo- ja pysäytysasento vetomoottorin ohjaamiseksi, ja kolmannen rajakytkimen, jolla on lepo- ja käynnistysasento. Lisäksi kastelujärjestelmään kuuluu ohjainväline, joka käsittää toimielimen, joka on järjestetty kytkemään rajakytkimet ohjainvälineen pituusakselin suuntaisen liikkeen myötä. Ohjainväline on järjestetty ulottumaan käyttöyksikön ja radan vastakkaisen pään välille kasteluvaunun kautta siten, että se on yhteydessä jokaiseen rajakytkimeen, kytkemään ensimmäistä rajakytkintä ja toista rajakytkintä pysäytysasentoon, jolloin vetomoottori on järjestetty pysähtymään, ja kytkemään kolmatta rajakytkintä lepo- ja käynnistysasennon välillä, jolloin kolmannen rajakytkimen käydessä käynnistysasennossa, vetomoottori on järjestetty käynnistymään.
Järjestelmän eräässä sovellutuksessa ohjainväline on vaij eri.
Järjestelmän eräässä sovellutuksessa ohjainväline käsittää ainakin yhden liikuteltavan vasteen, joka määrittää kasteluvaunun liikerajan radalla.
Järjestelmän eräässä sovellutuksessa ohjainväline on jännitetty käyttöyksikön ja radan vastakkaisen pään välille esikiristimen ja jousen avulla.
Järjestelmän eräässä sovellutuksessa kasteluvaunu käsittää käsivivun, joka on järjestetty ohjainvälineen ja toimielimen välityksellä liikuttamaan ensimmäistä rajakytkintä ja toista rajakytkintä lepo- ja pysäytysasennon välillä sekä kolmatta rajakytkintä lepo- ja käynnistysasennon välillä.
Järjestelmän eräässä sovellutuksessa ohjainvälineeseen kuuluu kaksi vastetta, joista ensimmäinen vaste määrittä kasteluvaunun liikeradan kotirajan ja toinen vaste kasteluvaunun liikeradan ulkorajan, jolloin ensimmäinen rajakytkin on järjestetty pysäyttämään vetomoottori kasteluvaunun saavutettua vasteen radan kotiraj alla.
Järjestelmän eräässä sovellutuksessa toinen rajakytkin on järjestetty pysäyttämään vetomoottori kasteluvaunun saavutettua vasteen radan ulkorajalla.
Järjestelmän eräässä sovellutuksessa kastelujärjestelmä käsittää ohjauskeskuksen, joka on yhteydessä vetomoottoriin, ja joka käsittää vetomoottorin käyttökytkimet kasteluvaunun liikuttamiseksi.
Järjestelmän eräässä sovellutuksessa kasteluvaunu käsittää kasteluvaunun liikkeen suunnassa molemmilla
20176166 prh 06 -11- 2018 puolilla olevan puskurin, joka on järjestetty liikkumaan kasteluvaunua kohti puskurin osuessa esteeseen.
Järjestelmän eräässä sovellutuksessa puskuri on yhtey5 dessä ensimmäiseen rajakytkimeen ja toiseen rajakytkimeen ohjainvälineen välityksellä, jolloin toinen rajakytkimistä on järjestetty liikkumaan pysäytysasentoon puskurin liikkuessa kohti kasteluvaunua, jolloin kasteluvaunun liike pysähtyy.
Järjestelmän eräässä sovellutuksessa kastelujärjestelmään kuuluu lisäksi letkuvaunu vesilähteestä tulevan putken ohjaamiseksi kasteluvaunuun, joka letkuvaunu on järjestetty kulkemaan rataa pitkin, ja jonka letkuvau15 nun liikkeen ohjaus ja pysäytys on järjestetty kuten kasteluvaunun ohjaus ja pysäytys.
Järjestelmän eräässä sovellutuksessa kasteluvaunuun kuuluu ainakin yksi suutin kasteluveden suihkutta20 miseksi kasteltavalle alueelle.
Järjestelmän eräässä sovellutuksessa kasteluvaunu käsittää tarraimen, joka on järjestetty tarttumaan ohjainvälineestä kasteluvaunun törmätessä esteeseen tai 25 vasteeseen, tai käyttäjän kääntäessä käyttövivusta.
Järjestelmän eräässä sovellutuksessa tarrain on järjestetty tarttumaan ohjainvälineeseen kallistumalla kasteluvaunun liikesuunnan suhteen poikittaisen akse30 iin suhteen.
KUVALUETTELO
Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisesti sovellutusesimerkkien avulla viittaamalla oheiseen piirustukseen, jossa kuva 1 esittää keksinnön mukaisen järjestelmän ylhäältä päin kuvattuna, kuva 2 esittää keksinnön mukaisen järjestelmän yksinkertaistettuna kaaviokuvana ylähäältä päin kuvattuna, kuva 3 esittää keksinnön mukaisen järjestelmän yksinkertaistettuna kaaviokuvana ylhäältäpäin kuvattuna, kuva 4 esittää radan molemmat päädyt kaaviokuvana sivultapäin kuvattuna, ja kuva 5 esittää kasteluvaunun kaaviokuvana sivultapäin kuvattuna.
KEKSINNÖN YKSITYISKOHTAINEN SELOSTUS
Kuvassa 1 on esitetty kastelujärjestelmä 1 ylhäältä päin kuvattuna. Kastelujärjestelmään 1 kuuluu kasteltavan alueen reunasta toiseen ulottuva rata 2, eli kiskot, joita pitkin kasteluvaunu 3 on liikuteltavissa radan 2 ensimmäisen pään 7 ja toisen pään 8 välillä. Kuvan 1 mukaisessa kastelujärjestelmässä kasteluvaunuun 3 kuuluu rataan 2 ja kasteluvaunun 3 liikesuuntaan nähden poikittaiset ja kasteluvaunun suhteen vastakkaisiin suuntiin ulottuvat pitkät vaakasuuntaiset suutinputket 5, joiden kautta kasteluvesi ruiskutetaan kasteltavalle alueelle. Erään sovellutusmuodon mukaisesti suutinputket 5 ulottuvat kasteluvaunusta rataan 2 ja kasteluvaunun 3 liikesuuntaan nähden muuhun kuin poikittaiseen suuntaan ja ne voivat olla myös muussa kuin vaaka-asennossa. Erään sovellutusmuodon mukaan kasteluvaunu käsittää vain yhden suutinputken 5, joka voi olla suunnattavissa kasteluvaunusta 3 johonkin suuntaan. Kasteluvaunu 3 on yhdistetty putkella 11 radan 2 ulkopuoliseen vesilähteeseen 12. Edullisesti vesilähde 12 on sijoitettu pituussuunnassa radan 2 puoleen väliin, jolloin veden kulkema matka vesilähteeltä 12 kasteluvaunulle 3 on mahdollisimman lyhyt kasteluvaunun 3 ollessa radan 1 ääripäissä. Suutinputkia 5 käyttämällä kasteluvesi saadaan syötettyä tarkasti oikealle alalle ja samalla suunnattua suoraan kohti kasteltavaa aluetta.
Erään sovellutusmuodon mukaan kasteluvaunussa 3 on suutinputkien 5 sijaan suutinlaite, joka on järjestetty syöttämään kasteluvettä kasteltavalle alueelle.
Rataa 1 kulkemaan on järjestetty myös putken 11 ohjausvaunu, eli letkuvaunu 13, jossa on kääntöratas putken 11 ohjaamiseksi vesilähteeltä 12 kasteluvaunulle 3. Kääntörattaan halkaisija on edullisesti lähes koko letkuvaunun 13 levyinen, jotta putki 11 pitää muotonsa eikä esimerkiksi taitu käännöksen aikana.
Erään sovellutusmuodon mukaan vesilähteen 12 läheisyyteen on järjestetty putkeen 11 yhdistetty kiristyslaite, jolla putkesta vedetään niin, että se pysyy kireänä ja suorana kasteluvaunusta 3 letkuvaunun 13 kautta kiristyslaitteelle.
Kasteluvaunu 3 ja letkuvaunu 13 on yhdistetty toisiinsa samanaikaisesti liikkuviksi mekaanisella pakkoohjauksella seuraavasti. Radan 2 ensimmäiseen päähän 7 on kiinnitetty vaijerin 9 pää. Tästä vaijeri 9 kulkee letkuvaunuun 13, jossa on taittopyörä, jonka kautta vaijeri 9 pääsee vapaasti liikkumaan. Täältä vaijeri 9 kulkee edelleen kasteluvaunuun 3, johon se on kiinni tetty. Kasteluvaunusta 3 vaijeri 9 kulkee takaisin radan 2 ensimmäisessä päässä 7 olevaan toiseen taittopyörään, josta edelleen radan 2 toisessa päässä 8 olevaan kolmanteen taittopyörään. Siitä edelleen vaijeri 9 kulkee letkuvaunussa 13 olevan neljännen taittopyörän kautta takaisin radan toiseen päähän, jonne se on kiinnitetty.
Vaijerin 9 molemmissa kiinnityspäissä, eli radan molemmissa päissä 7 ja 8, voidaan käyttää kiristyslaitetta 10, joilla radan 2 päihin kiinnitetty vaijeri saadaan pysymään jatkuvasti sopivassa kireydessä.
Erään sovellutusmuodon mukaan vaijerin 9 kiinnityspäistä vain toisessa on kiristyslaite vaijerin kiristämiseksi ja pitämiseksi sopivassa kireydessä.
Käytettäessä kastelujärjestelmää kasteluvaunu 3 ja letkuvaunu 13 on kytketty toisiinsa samanaikaisesti liikkuviksi. Erään sovellutusmuodon mukaan kasteluvaunun 3 nopeus on sovitettu kaksinkertaiseksi letkuvaunuun 13 verrattuna. Koska vaijerin 9 radan pituus pysyy koko ajan vakiona, pysyy vaijeri tällä tavoin kireänä vaunujen liikkeestä ja paikasta riippumatta. Kastelun edetessä kasteluvaunu 3 lähestyy radan 2 ensimmäistä päätä, jolloin puolella nopeudella kulkeva letkuvaunu lähestyy radan puoliväliä. Erään sovellutusmuodon mukaan vesilähde 12 sijaitsee radan 2 puolen välin kohdalla ja näin ollen radan puolivälin kohdalla oleva letkuvaunu 13 pitää putken koko ajan kireänä ja suorana.
Kasteluvaunulle 3 on määritelty liikeradan rajat, kotiraja ja ulkoraja. Kotiraja on kasteluvaunun 3 liikeradan se kohta, johon asti kasteluvaunun 3 halutaan liikkuvan sen liikkuessa kohti radan 2 ensimmäistä päätyä 7. Ulkoraja on kasteluvaunun 3 liikeradan se kohta, johon asti kasteluvaunun 3 halutaan liikkuvan sen liikkuessa kohti radan 2 toista päätyä 8.
Toisen taittopyörän yhteyteen on radan ensimmäiseen päähän 7 järjestetty voimalaite eli vetomoottori 6 vetämään vaijerista 9 haluttuun suuntaan. Täten käytännössä toinen taittopyörä toimii vetopyöränä. Vetomoottoriin 6 on kytketty ohjausyksikkö 4, joka käsittää käyttökytkimet vetomoottorin käynnistämiseksi ja pysäyttämiseksi, kytkimen vetomoottorin pyörimissuunnan vaihtamiseksi sekä kytkimen vetomoottorin asettamiseksi automaattiseen meno-paluu -tilaan tai manuaalitilaan. Automaattisessa meno-paluu -tilassa kasteluvaunu 3 on järjestetty liikkumaan automaattisesti liikeradan ulkorajalle, jossa kasteluvaunu 3 vaihtaa suuntaa automaattisesti kohti kotirajaa. Manuaalitilassa kasteluvaunua 3 ajetaan käsin ohjausyksiköltä käsin. Erään sovellutusmuodon mukaan manuaalitilassa kasteluvaunua 3 ajetaan samoin myös kasteluvaunun 3 käsivipua 24 käyttäen. Edelleen erään sovellutusmuodon mukaan manuaalitilassa kasteluvaunua 3 ajetaan samoin myös letkuvaunun 13 käsivipua käyttäen.
Kuvissa 2 j a 3 on esitetty kuvan 1 mukainen kastelujärjestelmä ylhäältä päin kuvattuna, mutta kuvia on yksinkertaistettu ja kuvaan 3 on lisäksi lisätty kastelujärjestelmän ohjauksen piirteitä. Kuvan 3 kastelujärjestelmään kuuluu lisäksi ohjainväline 15.
Kastelujärjestelmä käsittää käyttöyksikön 14, joka on järjestetty radan 2 yhteen päätyyn. Kuvassa 2 käyttöyksikkö 14 on järjestetty radan 2 ensimmäiseen päätyyn 7, mutta se voi olla myös radan toisessa päädyssä 8.
Ohjainväline 15 on järjestetty ulottumaan radan ensimmäisestä päästä 7 toiseen päähän 8. Ohjainväline 15 on väline, joka voidaan jännittää kahden pisteen välille.
Erään sovellutusmuodon mukaan ohjainväline 15 on vaijeri, mutta se voi olla myös muunlainen köysimäinen väline. Vaijerin ominaisuudet soveltuvat erityisen hyvin keksinnön mukaiseen ratkaisuun, koska se on riittävän kestävä ja luja, jotta se kestää siihen kohdistuvat voimat, ja lisäksi sen epätasainen pintaan on helppo tarttua. Ohjainvälineen 15 toinen pää on kiinnitetty käyttöyksikköön 14, jossa se kiristetään paikalleen kiristysvälineillä. Kiristysvälineisiin voi kuulua esimerkiksi vaijerin kiinnitysväline ja kampi, jota kääntämällä vaijeri vedetään kireämmälle. Kiristysväline voi olla myös vinssi, johon vaijeri kiristetään. Ohjainvälineen 15 toinen pääty on kiinnitetty käyttöyksikköön nähden radan vastakkaiseen päätyyn, joka kuvassa 2 on radan toinen pääty 8. Myös radan 2 vastakkaisessa päädyssä voi olla vastaavanlainen käyttöyksikkö tai kotelo 16, johon ohjainvälineen 15 toinen pääty on kiinnitetty.
Erään sovellutusmuodon mukaan ohjainväline 15 on kiristetty molemmista päistään jousien varaan, jolloin ohjainväline 15 pystyy liikkumaan sen aksiaalisessa suunnassa eli kasteluvaunun 3 liikesuunnassa jousien joustaessa. Kuvassa 4 on esitetty radan ensimmäisessä päässä 7 oleva ensimmäinen jousi 20 ja radan toisessa päässä 8 oleva toinen jousi 21, joiden välille ohjainväline 15 on järjestetty.
Kuvassa 4 on esitetty radan 2 molemmista päistä kaaviokuvat. Päiden välissä on tila 22, jossa kasteluvaunu 3 on järjestetty liikkumaan vetomoottorin 6 ja vetoelimen avulla.
Radan ensimmäisessä päädyssä on käyttöyksikkö 14, joka käsittää ensimmäisen rajakytkimen 17, toisen rajakytkimen 18 ja kolmannen rajakytkimen 19. Erään sovellu ίο
20176166 prh 06 -11- 2018 tusmuodon mukaan rajakytkimiä voi olla yksi tai kaksi, mutta niitä voi olla useampiakin kuin kolme.
Ohjainväline 15 on järjestetty osittain kulkemaan käyttöyksikön 14 sisällä, jolloin se on yhteydessä jokaiseen rajakytkimeen. Ohjainväline 15 käsittää toimielimen 26, joka on järjestetty kytkemään rajakytkimet eri asentoihin. Ensimmäisellä ja toisella rajakytkimellä (17, 18) on lepoasento, jolloin vetomoottori 6 on ohjausyksiköltä asetetussa tilassa, eli joko käynnissä tai pysäytettynä, ja pysäytysasento, jolloin rajakytkin pysäyttää vetomoottorin 6 liikkeen. Kolmannella rajakytkimellä 19 on lepoasento, jolloin rajakytkin on lepotilassa, ja käynnistysasento, jossa kol15 mas rajakytkin 19 antaa käynnistysimpulssin vetomoottorille 6.
Erään sovellutusmuodon mukaan ensimmäinen ja toinen rajakytkin (17, 18) on järjestetty käyttöyksikön si20 sälle ohjainvälineen 15 pituusakselin suunnassa peräkkäin siten, että ensimmäinen rajakytkin 17 on kauempana kasteluvaunusta 3 kuin toinen rajakytkin 18. Kolmas rajakytkin 19 on järjestetty edelleen kauemmaksi kasteluvaunusta 3 kuin ensimmäinen rajakytkin 17.
Erään sovellutusmuodon mukaan käyttöyksikkö 14 käsittää neljännen rajakytkimen, joka vastaa kolmatta rajakytkintä 19, mutta neljäs rajakytkin on järjestetty kasteluvaunun 3 pituusakselin suunnassa lähemmäksi 30 kasteluvaunua 3 kuin toinen rajakytkin 18.
Erään sovellutusmuodon mukaan toimielin 26 on metalliputki, joka on kiinnitetty ohjainvälineeseen 15, ja jonka poikkipinta-ala on suurempi kuin ohjainvälineen 35 15.
Erään sovellutusmuodon mukaan toimielin 26 on muovista valmistettu putki, joka on kiinnitetty ohjainvälineeseen 15, ja jonka poikkipinta-ala on suurempi kuin ohjainvälineen 15.
Ohjainväline 15 on kiristetty radan ensimmäisen pään 7 ja radan toisen pään 8 välille siten, että toimielin 26 sijaitsee ensimmäisen rajakytkimen 17 ja toisen rajakytkimen 18 välissä, jolloin ensimmäinen rajakytkin 17 ja toinen rajakytkin 18 ovat lepoasennossa. Ensimmäinen rajakytkin 17 on järjestetty pysäyttämään vetomoottori 6 silloin, kun kasteluvaunu 3 liikkuessaan kohti kotirajaa törmää johonkin esteeseen, vasteeseen 23 tai kun kasteluvaunu 3 saavuttaa ennalta määrätyn kotirajan. Tällöin kasteluvaunun 3 tarrain 27 (kuvassa 5) tarttuu ohjainvälineeseen 15 liikuttaen sitä kohti radan ensimmäistä päätyä 7, jolloin ohjainvälineeseen 15 kiinnitetty toimielin 26 kytkee ensimmäisen rajakytkimen 17 pysäytysasentoon. Toinen rajakytkin 18 on järjestetty pysäyttämään vetomoottori 6 silloin, kun kasteluvaunu 3 liikkuessaan kohti ulkorajaa törmää johonkin esteeseen tai vasteeseen 23. Tällöin kasteluvaunun 3 tarrain 27 (kuvassa 5) tarttuu ohjainvälineeseen 15 liikuttaen sitä kohti radan toista päätyä 8, jolloin ohjainvälineeseen 15 kiinnitetty toimielin 26 kytkee toisen rajakytkimen 18 pysäytysasentoon. Vetomoottori 6 voidaan pysäyttää myös käyttämällä kasteluvaunussa 3 olevaa käsivipua 24 (kts. kuva 5), jota kallistamalla kasteluvaunun 3 liikkeen suuntaan kasteluvaunun 3 tarrain 27 tarttuu ohjainvälineeseen 15 ja liikuttaa sitä kallistussuuntaa vastakkaiseen suuntaan. Tällöin ohjainvälineeseen 15 kiinnitetty toimielin 26 kytkee käsivivun 24 kallistussuunnasta riippuen joko ensimmäisen rajakytkimen 17 tai toisen rajakytkimen 18 pysäytysasentoon.
Vetomoottori 6 voidaan käynnistää uudelleen liikuttamalla ohjainvälinettä 15 edelleen kohti radan ensimmäistä päätyä 7 kunnes ohjainvälineeseen 15 kiinnitetty toimielin 26 kytkee kolmannen rajakytkimen 19 käynnistysasentoon. Tämä ohjainvälineen 15 liike kolmannen rajakytkimen 19 kytkemiseksi käynnistysasentoon voidaan tehdä esimerkiksi käsin liikuttamalla ohjainvälinettä 15 tai käyttämällä kasteluvaunussa 3 olevaa käsivipua 24. Käsivipua pysäytysasennosta edelleen kallistamalla ohjainväline 15 ja siihen kiinnitetty toimielin 26 liikkuu edelleen ja toimielin 26 kytkee kolmannen rajakytkimen 19 käynnistysasentoon. Kuvassa 5 esitetty kasteluvaunu 3 ja sen käsivipu 24 on suunniteltu kallistettavaksi vain toiseen suuntaan. Erään sovellutusmuodon mukaan käsivipua voidaan kallistaa molempiin suuntiin vetomoottorin 6 pysäyttämiseksi ja uudelleen käynnistämiseksi. Mikäli vetomoottori 6 halutaan käynnistää kallistamalla käsivipua 24 kumpaan suuntaan tahansa, täytyy käyttöyksikön 14 käsittää myös neljäs rajakytkin, kuten aiemmin kuvattu erään sovellutusmuodon kohdalla.
Erään sovellutusmuodon mukaan letkuvaunu 13 käsittää myös samanlaisen käsivivun 24 ja tarraimen 27, kuin kasteluvaunu 3, vetomoottorin 6 pysäyttämiseksi ja uudelleen käynnistämiseksi.
Kuvassa 5 ohjainvälineeseen on kiinnitettynä kaksi liikuteltavaa vastetta 23, joiden avulla kasteluvaunun liikealue rajataan. Erään sovellutusmuodon mukaan vasteita 23 voi olla vain yksi, jolloin kasteluvaunun liikealueen toinen raja on määritetty esimerkiksi jollakin esteellä tai muulla vastaavalla tavalla. Vasteita 23 voidaan käyttää esimerkiksi, jos halutaan kastella vain puolet kastelualueesta, jolloin yksi vaste 23 asetetaan ohjainvälineeseen siihen kohtaan, johon
20176166 prh 06 -11- 2018 kasteluvaunun liike halutaan pysäyttää tai jossa sen liike halutaan kääntää takaisin päin.
Kuvassa 5 on esitetty erääseen sovellutusmuodon mukai5 seen kasteluvaunuun 3 kuuluva tarrain 27. Tarrain voi olla ohut rako, jonka välistä ohjainväline 15 on järjestetty kulkemaan. Tarrain 27 tarttuu ohjainvälineeseen 15, kun sitä kallistetaan kasteluvaunun 3 liikesuunnan suhteen poikittaisen akselin ympäri. Erään so10 vellutusmuodon mukaan tarrain 27 on järjestetty puristumaan yhteen, jolloin sen raossa kulkeva ohjainväline 15 tarttuu siihen kiinni.
Tarrain 27 on yhdistetty joko käsivipuun 24 tai aina15 kin yhteen puskuriin 25. Erään sovellutusmuodon mukaan tarrain 27 on yhdistetty sekä käsivipuun, että ainakin yhteen puskuriin 25. Näin ollen, tarrain 27 voidaan saada tarttumaan ohjainvälineeseen kallistamalla käsivipua 24 kasteluvaunun 3 liikesuuntaan, jolloin tar20 rain 26 kallistuu ja tarttuu ohjainvälineeseen 15.
Tarrain 27 on kiinnitetty kasteluvaunuun jousien 28 väliin, jolloin jouset 28 keskittävät tarraimen 27 lepoasentoon, jolloin ohjainväline 15 pääsee kulkemaan vapaasti tarraimen 27 raossa. Jouset 28 kuitenkin sal25 livat tarraimen 27 kalustamisen tarraimen 27 tarttumiseksi ohjainvälineeseen 15.
Kuvassa 5 on esitetty yksi sovellutusmuoto käsivivusta ja sen pysäytysasennosta ja käynnistysasennosta.
Tässä sovellutusmuodossa käsivipu on kallistettavissa vain toiseen kasteluvaunun 3 liikesuuntaan siten, että ensimmäinen kallistusasento STOP pysäyttää vetomoottorin 6 edellä kuvatulla tavalla ja toinen kallistusasento START käynnistää vetomoottorin 6 uudelleen 35 edellä kuvatulla tavalla.
Kuvassa 5 on esitetty kasteluvaunun 3 puskurit 25, jotka on järjestetty kasteluvaunun 3 liikesuunnassa kasteluvaunun 3 molemmille puolille. Puskuri 25 on yhdistetty ohjainvälineeseen 15 siten, että puskurin 25 liikkuessa kasteluvaunun 3 liikesuunnassa eteen- tai taaksepäin, ohjainväline 15 liikkuu samaan suuntaan. Puskuri voi olla yhdistetty tarraimeen 27 siten, että puskurin 25 liikkuessa eteen- tai taaksepäin, tarrain 27 kallistuu ja tarttuu ohjainvälineeseen 15. Tällöin ohjainväline 15 liikkuu puskurin liikkeen mukana, jolloin ohjainvälineeseen 15 kiinnitetty toimielin 26 kytkee ensimmäisen rajakytkimen 17 tai toisen rajakytkimen 18 pysäytysasentoon vetomoottorin 6 pysäyttämiseksi. Puskurin 25 liikesuunta määrittää kumman ra-
jakytkimen toimielin 26 kuvatulla tavalla. kytkee pysäytysasentoon edellä
Erään sovellutusmuodon mukaan kasteluvaunu 3 käsittää
vain yhden puskurin.
Erään sovellutusmuodon mukaan kasteluvaunu 3 käsittää
puskurin jokaisella laidalla.
Kasteltavalla alueella voi olla muutakin toimintaa, kuten taimien istutusta, jolloin kasteluvaunun 3 liike voi jäädä joltakin huomaamatta. Tällöin on tärkeää saada liike pysäytettyä esimerkiksi kasteluvaunun 3 törmätessä johonkin. Puskurit 25 toimivat tällaisena turvavarusteena, jolloin törmätessä puskurien 25, ohjainvälineen 15 ja toimielimen 26 avulla saadaan vetomoottori 6 pysäytettyä ja sitä myötä kasteluvaunun 3 liike pysäytettyä. Tarvittaessa vetomoottori 6 voidaan pysäyttää myös kasteluvaunun 3 tai letkuvaunun 13 käsivipua käyttäen, kun aiemmin vetomoottori 6 on voitu pysäyttää vain kastelualueen ulkopuolella sijaitsevasta ohjausyksiköstä 4.
Keksintöä ei rajata pelkästään edellä esitettyjä sovellutusesimerkkejä koskevaksi, vaan monet muunnokset ovat mahdollisia pysyttäessä patenttivaatimusten määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.

Claims (15)

PATENTTIVAATIMUKSET
1. Kastelujärjestelmä (1) alueiden, kuten avomaaviljelmien, kastelemiseksi, johon järjestelmään kuuluu
- kasteluvaunu (3),
- vetomoottori (6),
- rata (2), jota pitkin kasteluvaunu (3) on järjestetty liikutettavaksi kastelualueella, vetoelin (9), joka ulottuu radan (1) ensimmäisen pään (7) ja toisen pään (8) välille siten, että se on järjestetty kulkemaan vetomoottorin (6) ja kasteluvaunun (3) kautta kasteluvaunun (3) liikuttamiseksi vetomoottorin (6) ja vetoelimen (9) avulla, tunnettu siitä, että kastelulaitejärjestelmään (1) kuuluu
- vähintään yksi vetomoottorin (6) käyttöyksikkö (14) järjestettynä radan (2) ensimmäiseen päähän (7) tai toiseen päähän (8), missä käyttöyksikkö (14) käsittää
- ensimmäisen rajakytkimen (17), jolla on lepo- ja pysäytysasento vetomoottorin (6) ohj aamiseksi,
- toisen rajakytkimen (18), jolla on lepo- ja pysäytysasento vetomoottorin (6) ohjaamiseksi, ja
- kolmannen rajakytkimen (19), jolla on lepoja käynnistysasento, ohjainväline (15), johon on kiinnitetty toimielin (26), joka on järjestetty kytkemään rajakytkimet ohjainvälineen (15) pituusakselin suuntaisen liikkeen myötä, ja joka ohjainväline (15) on järjestetty
- ulottumaan käyttöyksikön (14) ja radan (2) vastakkaisen pään välille kasteluvaunun (3) kautta siten, että se on yhteydessä jokaiseen raj akytkimeen,
- kytkemään ensimmäistä rajakytkintä (17) ja toista rajakytkintä (18) pysäytysasentoon, jolloin vetomoottori (6) on järjestetty pysähtymään, ja
- kytkemään kolmatta rajakytkintä (19) lepoja käynnistysasennon välillä, jolloin kolmannen rajakytkimen (19) käydessä käynnistysasennossa, vetomoottori (6) on järjestetty käynnistymään.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kastelujärjestelmä, tunnettu siitä, että ohjainväline (15) on vaij eri.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen kastelujärjestelmä, tunnettu siitä, että ohjainvälineseen (15) on kiinnitetty ainakin yksi liikuteltava vaste (23), joka määrittää kasteluvaunun (3) liikerajan radalla (2) .
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen kastelujärjestelmä, tunnettu siitä, että ohjainväline (15) on jännitetty käyttöyksikön (14) ja radan (2) vastakkaisen pään välille esikiristimen ja jousen (20) avulla.
5 12. Jonkin patenttivaatimuksen 1-11 mukainen kastelujärjestelmä, tunnettu siitä, että kasteluvaunuun (3) kuulu ainakin yksi suutin (5) kasteluveden suihkuttamiseksi kasteltavalle alueelle.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen kastelujärjestelmä, tunnettu siitä, että kasteluvaunu (3) käsittää käsivivun (24), joka on järjestetty ohjainvälineen (15) ja toimielimen (26) välityksellä liikuttamaan ensimmäistä rajakytkintä (17) ja toista rajakytkintä (18) liike- ja pysäytysasennon välillä sekä kolmatta rajakytkintä (19) lepo- ja käynnistysasennon välillä.
6. Jonkin patenttivaatimuksen 3-5 mukainen kastelujärjestelmä, tunnettu siitä, että ohjainvälineeseen (15) kuuluu kaksi vastetta (23), joista ensimmäinen vaste määrittä kasteluvaunun (3) liikeradan koti rajan ja toinen vaste kasteluvaunun (3) liikeradan ulkorajan, jolloin ensimmäinen rajakytkin (17) on järjestetty pysäyttämään vetomoottori (6) kasteluvaunun (3) saavutettua vasteen (23) radan kotirajalla.
7. Jonkin patenttivaatimuksen 6 mukainen kastelujärjestelmä, tunnettu siitä, että toinen rajakytkin (18) on järjestetty pysäyttämään vetomoottori (6) kasteluvaunun saavutettua vasteen (23) radan ulkorajalla.
8. Jonkin patenttivaatimuksen 1-7 mukainen kastelujärjestelmä, tunnettu siitä, että kastelujärjestelmä (1) käsittää ohjauskeskuksen (4), joka on yhteydessä vetomoottoriin (6), ja joka käsittää vetomoottorin käyttökytkimet kasteluvaunun (3) liikuttamiseksi.
9. Jonkin patenttivaatimuksen 1-8 mukainen kastelujärjestelmä, tunnettu siitä, että kasteluvaunu (3) käsittää kasteluvaunun (3) liikkeen suunnassa molemmilla puolilla olevan puskurin (25), joka on järjestetty liikkumaan kasteluvaunua (3) kohti puskurin (25) osuessa esteeseen.
10 13. Jonkin patenttivaatimuksen 1-12 mukainen kastelujärjestelmä, tunnettu siitä, että kasteluvaunu (3) käsittää tarraimen (27), joka on järjestetty tarttumaan ohjainvälineestä (15) kasteluvaunun (3) törmätessä esteeseen tai vasteeseen, tai käyttäjän kääntä15 essä käyttövivusta (24).
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen kastelujärjestelmä, tunnettu siitä, että puskuri (25) on yhteydessä ensimmäiseen rajakytkimeen (17) ja toiseen rajakytkimeen (18) ohjainvälineen (15) välityksellä, jolloin toinen rajakytkimistä on järjestetty liikkumaan pysäytysasentoon puskurin (25) liikkuessa kohti kasteluvaunua (3), jolloin kasteluvaunun (3) liike pysähtyy.
11. Jonkin patenttivaatimuksen 1-10 mukainen kastelujärjestelmä, tunnettu siitä, että kastelujärjestelmään kuuluu lisäksi letkuvaunu (13) vesilähteestä (
12) tulevan putken (11) ohjaamiseksi kasteluvaunuun (3), joka letkuvaunu (
13) on järjestetty kulke maan rataa (2) pitkin, ja jonka letkuvaunun (13) liikkeen ohjaus ja pysäytys on järjestetty kuten kasteluvaunun (3) ohjaus ja pysäytys.
14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen kastelujärjestelmä, tunnettu siitä, että tarrain (27) on järjestetty tarttumaan ohjainvälineeseen (15) kallistu20 maila kasteluvaunun (3) liikesuunnan suhteen poikittaisen akselin suhteen.
FI20176166A 2017-12-22 2017-12-22 Kastelujärjestelmä FI127915B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20176166A FI127915B (fi) 2017-12-22 2017-12-22 Kastelujärjestelmä

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20176166A FI127915B (fi) 2017-12-22 2017-12-22 Kastelujärjestelmä

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20176166A FI20176166A (fi) 2019-05-15
FI20176166A1 FI20176166A1 (fi) 2019-05-15
FI127915B true FI127915B (fi) 2019-05-15

Family

ID=66474551

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20176166A FI127915B (fi) 2017-12-22 2017-12-22 Kastelujärjestelmä

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI127915B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20176166A (fi) 2019-05-15
FI20176166A1 (fi) 2019-05-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR100780028B1 (ko) 농약 살포장치
KR101552251B1 (ko) 호스 직접 이동식 무인 방제장치
KR20050035346A (ko) 호스 자동 감김 및 인출장치를 갖는 생력형 방제시스템
JP6778789B1 (ja) 温室用液体散布装置
KR101286801B1 (ko) 비가림하우스용 약액 및 용수 자동 살포장치
US8752483B2 (en) Machine for tying plants, in particular the branches of vines
FI127915B (fi) Kastelujärjestelmä
KR102030410B1 (ko) 자동살포장치
EP1621428A2 (en) Car wash installation and corresponding process
US4805648A (en) Automatic washing and sterilizing device for a stable
JP3002730B1 (ja) レ―ル懸垂式防除装置
JP3558673B2 (ja) 走行型防除機
KR101396650B1 (ko) 온실의 무인방제노즐 견인장치
KR200375969Y1 (ko) 이동식 동력분무기의 호스 자동 권취장치
JP2000139321A (ja) レール走行式防除機並びに防除方法
KR101153850B1 (ko) 안전장치가 구비된 주행용 동력분사기
JPH1156134A (ja) 栽培床の散水車
US849505A (en) Automatic irrigator.
JP3306835B2 (ja) 走行式散布車
JP3699217B2 (ja) 育苗施設の灌水装置
JPH0570277U (ja) 自動液体散布装置
JP3141016B2 (ja) レール式自動薬剤散布装置
JPH02261325A (ja) 自走式育苗ロボットおよびその作業装置
US6810889B2 (en) Vehicle washing apparatus
KR100196020B1 (ko) 자동이동식 방제기

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 127915

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B

MM Patent lapsed