FI122849B - Telakäyttö, tela ja menetelmä - Google Patents
Telakäyttö, tela ja menetelmä Download PDFInfo
- Publication number
- FI122849B FI122849B FI20096164A FI20096164A FI122849B FI 122849 B FI122849 B FI 122849B FI 20096164 A FI20096164 A FI 20096164A FI 20096164 A FI20096164 A FI 20096164A FI 122849 B FI122849 B FI 122849B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- shaft
- rotor
- stator
- bearing
- housing
- Prior art date
Links
Classifications
-
- H—ELECTRICITY
- H02—GENERATION; CONVERSION OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
- H02K—DYNAMO-ELECTRIC MACHINES
- H02K7/00—Arrangements for handling mechanical energy structurally associated with dynamo-electric machines, e.g. structural association with mechanical driving motors or auxiliary dynamo-electric machines
- H02K7/14—Structural association with mechanical loads, e.g. with hand-held machine tools or fans
-
- H—ELECTRICITY
- H02—GENERATION; CONVERSION OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
- H02K—DYNAMO-ELECTRIC MACHINES
- H02K1/00—Details of the magnetic circuit
- H02K1/06—Details of the magnetic circuit characterised by the shape, form or construction
- H02K1/22—Rotating parts of the magnetic circuit
- H02K1/27—Rotor cores with permanent magnets
-
- D—TEXTILES; PAPER
- D21—PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
- D21F—PAPER-MAKING MACHINES; METHODS OF PRODUCING PAPER THEREON
- D21F7/00—Other details of machines for making continuous webs of paper
- D21F7/02—Mechanical driving arrangements
-
- D—TEXTILES; PAPER
- D21—PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
- D21F—PAPER-MAKING MACHINES; METHODS OF PRODUCING PAPER THEREON
- D21F9/00—Complete machines for making continuous webs of paper
- D21F9/04—Complete machines for making continuous webs of paper of the cylinder type
-
- D—TEXTILES; PAPER
- D21—PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
- D21G—CALENDERS; ACCESSORIES FOR PAPER-MAKING MACHINES
- D21G1/00—Calenders; Smoothing apparatus
- D21G1/0006—Driving arrangements
-
- H—ELECTRICITY
- H02—GENERATION; CONVERSION OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
- H02K—DYNAMO-ELECTRIC MACHINES
- H02K7/00—Arrangements for handling mechanical energy structurally associated with dynamo-electric machines, e.g. structural association with mechanical driving motors or auxiliary dynamo-electric machines
- H02K7/08—Structural association with bearings
-
- H—ELECTRICITY
- H02—GENERATION; CONVERSION OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
- H02K—DYNAMO-ELECTRIC MACHINES
- H02K15/00—Methods or apparatus specially adapted for manufacturing, assembling, maintaining or repairing of dynamo-electric machines
- H02K15/16—Centering rotors within the stator; Balancing rotors
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Power Engineering (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- Rolls And Other Rotary Bodies (AREA)
Description
TELAKÄYTTÖ, TELA JA MENETELMÄ KEKSINNÖN ALA
5 Keksintö liittyy kuiturainakoneen kuten paperi-, kartonki-, tissue- tai sellukoneen teloihin ja niiden käyttämiseen. Erityisesti, mutta ei pelkästään, keksintö liittyy kuiturainakoneen telojen ja vastaavien telamaisten kuiturainan käsittelyelimien pyörityskäyttöihin.
10 KEKSINNÖN TAUSTA
Pyöritettäviä kuiturainakoneen kone-elimiä, jotka on tarkoitettu kuiturainan käsittelyyn, ovat esimerkiksi telat sekä pyörityselimet, joilla pyöritetään kudoksia ja hihnoja.
15
Tela on tuettu tavallisesti kummastakin päästään akseleistaan pyöritettävästi laakerointien välityksellä pyörimättömään runkorakenteeseen. Tyypillisesti akseleille asennetut laakerit on kiinnitetty laakeripesiin, jotka on kiinnitetty runkorakenteeseen.
20
Paperikoneen telan käyttömoottorina on tunnettua käyttää putkiakselilla varustettua kestomagneettimoottoria. Putkiakselilla varustettu moottori on asennettu telan akselin päähän tai laakerin ja telarungon väliin siten, että akseli kantaa koko moottorin painon. Moottorin roottori ja staattori on laakeroitu toisiinsa
C\J
o 25 roottorin ja staattorin ilmavälin hallitsemiseksi ja staattoriosan pyöriminen estetään ιό momenttituella.
o i σ>
(M
x Käyttömoottorin on todettu alkavan kokonaisuudessaan värähdellä voimakkaasti
CL
käytön aikana, jos akselin päässä tai akselilla on radiaalista heittoa. Uusittaessa ^ 30 käyttömoottoreita olemassa olevaan telan akseliin voidaan tehdä jatkos, johon o moottori kiinnitetään. Tällöin telan akselin ja jatkoksen välinen liitos aiheuttaa aina C\1 valmistustoleranssin mukaista epäkeskeisyyttä, joka aiheuttaa värähtelyjä telan käytön aikana. Radiaalisuunnassa heittävän ja/tai epäkeskeisen akselinpään tai 2 jatkoksen varaan laakeroitu moottorin runkoja runkoon kiinnitetty staattori pyrkivät värähtelemään käytön aikana. Värähtely voi siirtyä telan välityksellä suoraan kuiturainan valmistusprosessiin ja värähtely voi siirtyä telan laakeroinnin ja laitteiston rungon välityksellä muiden telojen kautta kuiturainan 5 valmistusprosessiin. Värähtelyt haittaavat kuiturainan valmistusprosessia sekä aiheuttavat mekaanisia vaurioita laakereihin, teloihin ja muihin kuiturainanvalmistuslaitteiden osiin kuten runkorakenteisiin.
Julkaisussa DE29908433U1 on esitetty tela, jossa telan putkiakselilla varustettu 10 käyttömoottori on kiinnitetty telan akselille telan laakerin ja telarungon väliin. Käyttömoottorin runko on varustettu momenttituella.
YHTEENVETO
15 Keksinnön erään ensimmäisen näkökohdan mukaan tarjotaan telakäyttö telan vaipan pyörittämiseksi akselin välityksellä, joka akseli on tuettu laakeripesään asennetun laakerin välityksellä pyörivästi laitteistorunkoon, ja telakäyttö käsittää staattorirungon ja staattorirunkoon kiinnitetyn staattorin, joka käsittää staattorikäämit, ja telakäyttö käsittää telaan vaikuttavan pyöritettävän roottorin, 20 joka on järjestetty käytössä staattorikäämien ympäröimäksi siten, että roottorin ja staattorin väliin muodostuu ilmaväli. Roottori on kestomagneettisesti magnetoitu suuren ilmavälin mahdollistamiseksi; roottori on sovitettu kiinnitettäväksi akselin yhteyteen siten, että akseli kantaa roottorin massan; ja staattorirunko on sovitettu kiinnitettäväksi laakeripesän ulkopuolelle siten, että staattorin ja staattorirungon o 25 massan kannatus on järjestetty roottorin kannatuksesta riippumattomalla tavalla.
ιό o σ> Joidenkin suoritusmuotojen mukaan roottorin kestomagneettinen magnetointi on x toteutettu kiinnittämällä yksi tai useampi kestomagneetti pyöritettävän telan Q_ akselille, edullisesti suoraan akselille.
- 30
CO
05 g Joidenkin suoritusmuotojen mukaan roottori käsittää telan akseliin kiinnitettävän
(M
akselijatkon, johon on kiinnitetty, edullisesti suoraan aksel ijatkolle, kestomagneetteja roottorin kestomagneettista magnetointia varten. Joidenkin 3 suoritusmuotojen mukaan akselijatko on kiinnitetty suoraan akselille ilman akselikytkintä.
Joidenkin suoritusmuotojen mukaan staattorirunko on järjestetty laakerin taakse 5 vaipan suunnasta tarkasteltuna.
Joidenkin suoritusmuotojen mukaan staattorirunko on kiinnitetty laakeripesään. Joidenkin suoritusmuotojen mukaan staattorirunko on kiinnitetty laitteistorunkoon.
10
Joidenkin suoritusmuotojen mukaan yksi tai useampi kestomagneetti on sovitettu akselille laakeripesän taakse vaipan suunnasta tarkasteltuna.
Joidenkin suoritusmuotojen mukaan yksi tai useampi kestomagneetti on sovitettu 15 akselijatkolle laakeripesän taakse vaipan suunnasta tarkasteltuna.
Joidenkin suoritusmuotojen mukaan telakäyttö on laakeroitu staattorirungon ulkopuolelta telan laakereilla.
20 Joidenkin suoritusmuotojen mukaan staattorirunko käsittää ainakin yhden läpiviennin roottoria varten.
Joidenkin suoritusmuotojen mukaan staattorirunko käsittää roottorin ja läpiviennin välisen tiivisteen vierasaineiden pääsyn rajoittamiseksi telakäytön sisälle.
δ 25
(M
ιό Joidenkin suoritusmuotojen mukaan telakäyttö käsittää neste- ja/tai i g) ilmajäähdytyksen, edullisesti paineilmajäähdytyksen.
CC
CL
Keksinnön erään toisen näkökohdan mukaan tarjotaan kuiturainakoneen tela, joka ^ 30 käsittää vaipan kuiturainan käsittelemiseksi ja vaippaan kiinnitetyn akselin, joka on o tuettu pyörivästi laakerilla, joka on asennettu laakeripesään, ja tela käsittää minkä
C\J
tahansa keksinnön suoritusmuodon mukaisen telakäytön.
4
Keksinnön erään kolmannen näkökohdan mukaan tarjotaan menetelmä telakäytön asentamiseksi kuiturainakoneen telaan, joka telakäyttö on järjestetty telan vaipan pyörittämiseksi akselin välityksellä, joka akseli on tuettu laakeripesään asennetun laakerin välityksellä pyörivästi laitteistorunkoon, ja telakäyttö käsittää 5 staattorirungon ja staattorirunkoon kiinnitetyn staattorin, joka käsittää staattorikäämit, ja telakäyttö käsittää akseliin vaikuttavan pyöritettävän roottorin, ja menetelmässä roottori järjestetään staattorikäämien ympäröimäksi siten, että roottorin ja staattorin väliin muodostuu ilmaväli. Roottori on kestomagneettisesti magnetoitu suuren ilmavälin mahdollistamiseksi, ja menetelmässä kiinnitetään 10 roottori akselin yhteyteen siten, että akseli kantaa roottorin massan, ja kiinnitetään staattorirunko laakeripesän ulkopuolelle siten, että staattorin ja staattorirungon massa kannatellaan roottorin kannatuksesta riippumattomalla tavalla.
Staattori voidaan järjestää kiinteälle etäisyydelle telan laakeroinnista kuten 15 roottorikin. Staattoriosa voi olla kiinnitetty laakeripesään. Telan laakerien sijaitessa tyypillisesti kiinteästi laakeripesässä, staattorin kiinteä etäisyys saadaan aikaan kiinnittämällä staattoriosa laakeripesään. Staattori on kiinnitetty moottorin staattorirunkoon, joka voi samalla muodostaa moottorin toiminnalle riittävän tiiviin suojakuoren. Moottorin staattorirunko eli lyhemmin runko voi olla kiinnitetty 20 laakeripesään. Staattoriosa voi olla kiinnitetty samaan runkorakenteeseen, johon telan laakeripesä on kiinnitetty. Moottorin runko voi olla kiinnitetty samaan runkorakenteeseen, johon telan laakeripesä on kiinnitetty.
Keksinnön avulla on mahdollista toteuttaa telaa varten suora käyttö siten, että o 25 moottorin roottoriosa kiinnitetään telan akseliin telan laakeripesän taakse (toisin ιό sanoen telan vaippaosasta katsottuna laakeripesän toiselle puolelle) ja i σ> staattoriosa kiinnitetään telan laakeripesään tai muuhun kiinteään osaan, jolla on x kiinteä sijainti akselin laakeroinnin suhteen. Telan suora käyttö voidaan toteuttaa
CL
ilman roottorin ja staattorin välistä laakerointia moottorissa. Moottori voidaan ^ 30 toteuttaa ilman laakerointia. Telan suora käyttö voidaan toteuttaa roottorilla, joka o on suoraan telan akseliin kiinnitettävä ja/tai telan akselin päähän kiinnitettävään C\| akselijatkoon kiinnitettävä. Moottorin roottori käyttää siten telan akselin laakereita.
5
Telan akseliin kiinnitettävän roottorin voidaan sallia pyöriä sillä epäkeskeisyydellä, joka roottorille muodostuu akselin päähän kiinnitettynä tai joka roottorille muodostuu akselin päähän kiinnitettyyn akselijatkoon kiinnitettynä, kun telaa pyöritetään akseleihin tuettujen laakeriensa varassa. Roottori voidaan valmistaa 5 suoraan akselille tai roottori voidaan valmistaa suoraan akselin jatkokappaleelle.
Moottorin ilmaväli muodostuu kiinteälle etäisyydelle telan laakerista sijoitetun staattorin ja akseliin kiinnitetyn roottorin välille, joka roottori on kiinnitetty ja laakeroitu telan laakerin varaan. Moottori sallii ilmavälin vaihtelun myös telan 10 taipuessa ja roottorin siirtyessä staattorin suhteen telan taipuman vaihdellessa telan eri kuormitustilanteissa.
Moottoriin on järjestetty staattorin ja roottorin väliin suuri ilmaväli, joka sallii roottorin liikkeelle suuren epäkeskeisyyden staattoriin nähden. Telakäytön suuren 15 ilmavälin käsittävä rakenne, jossa roottori käyttää telan akselin laakerointia ja jossa staattoria ja roottoria ei ole laakeroitu toistensa suhteen moottorissa, sallii kohtalaisen suuria roottorin radiaalisia poikkeamia ilman värähtelyongelmia moottoria käytettäessä. Radiaaliheitosta johtuva värähtely rajoittuu pääasiassa roottoriin. Roottorin akselille tuettu massa on paljon pienempi kuin akselilla 20 kannateltavan kokonaisen moottorin (esimerkiksi putkiakselilla varustetun moottorin), jossa roottori ja staattori on laakeroitu toisiinsa.
Erityisen edullisia suoritusmuotoja voidaan toteuttaa esimerkiksi uusittaessa telakäyttö tai lisättäessä telakäyttö telaan. Moottoriosat voidaan liittää telaan
CM
0 25 esimerkiksi jälkiasenteisesti mekaanisilla liitoksilla, mm. joidenkin g suoritusmuotojen mukaisesti telan akseliin liitettävän akselijatkon avulla. Näille σ> liitoksille voidaan sallia normaalit valmistustoleranssit ilman värähtelyongelmia.
CC
CL
Staattoriosa ja vastaavasti telakäytön runko voidaan irrottaa paikaltaan ilman, että ^ 30 telan laakeripesää tai laakeria täytyy irrottaa. Tela voi siten olla laakereilleen o tuettuna staattoriosan irrotuksen aikana. Joidenkin suoritusmuotojen mukaan
CM
roottoriosa voidaan irrottaa paikaltaan telapäädyn ollessa laakeripesän ja laakerin varaan tuettuna.
6
Tunnettuun telakäyttöjen asennustapaan ja moottorirakenteeseen verrattuna keksinnön suoritusmuotojen mukaisista telakäytöistä voidaan vähentää moottoriosia ja telan ja moottorin välisiä asennusosia. Moottorin osista voidaan 5 jättää pois laakerit, laakeritiivisteet ja laakerien voitelujärjestelmät. Moottorin asennusosia voidaan toteuttaa yksinkertaisemmin ja halvemmilla toleranssivaatimuksilla. Edullisesti moottorin toimitus käsittää rungon, joka käsittää siihen kiinnitetyn staattorin, ja toimitus käsittää erillisen roottoriosan, joka käsittää kestomagneetit. Tarvittaessa sähkömoottorin sisäpuolen suojaamiseksi 10 esimerkiksi haitallisilta hiukkasilta, roiskeilta ja/tai nesteiltä voidaan käyttää sopivia tiivisteitä, jotka voi olla kiinnitetty runkoon esimerkiksi roottoria kannattelevan akselin/akselijatkon läpiviennin kohdalla.
Telakäyttö voidaan järjestää käyttämään, edullisesti suorakäyttämään, 15 kuivatussylinteriä, johtotelaa, alipainetelaa, päällystysaseman telaa, puristintelaa tai kalanteritelaa.
Keksinnön mukaisilla suoritusmuodoilla voidaan toteuttaa investointi- ja käyttökustannuksiltaan halpoja ja mekaanisesti luotettavia telakäyttöjä, joissa ei 20 ole hankaavia ja kuluvia osia.
Esillä olevan keksinnön eri suoritusmuotoja kuvataan tai on kuvattu vain keksinnön jonkin tai joidenkin näkökohtien yhteydessä. Alan ammattimies ymmärtää, että keksinnön jonkin näkökohdan mitä tahansa suoritusmuotoa voidaan soveltaa
C\J
o 25 keksinnön samassa näkökohdassa ja muissa näkökohdissa yksinään tai ιό yhdistelmänä muiden suoritusmuotojen kanssa.
i σ>
(M
x KUVIOIDEN LYHYT ESITTELY
Χ
CL
£ 30 Keksintöä kuvataan nyt esimerkinomaisesti viitaten oheisiin piirustuksiin. Kuvioissa o 1 - 3 on esitetty eräitä edullisia telakäyttöjä kuiturainakonetta varten.
CM
7
YKSITYISKOHTAINEN SELITYS
Seuraavassa selostuksessa samanlaisilla viitemerkinnöillä tarkoitetaan saman kaltaisia osia. On huomattava, että esitettävät kuviot eivät ole kokonaisuudessaan 5 mittakaavassa, ja että ne lähinnä palvelevat vain keksinnön suoritusmuotojen havainnollistamistarkoitusta.
Kuviot 1-3 esittävät kaavallisesti joidenkin edullisten suoritusmuotojen mukaisia teloja 1 ja telakäyttöjä 10 kuiturainakoneen telaa 1 varten. Tela 1 käsittää 10 vaippaosan 2 ja vaippaosaan esimerkiksi päätylaipan välityksellä kiinnitetyn akselin 3, joka on tuettu laakerin 4 välityksellä pyörivästi laakeripesään 5. Laakeripesä 5 käsittää voiteluainetiivisteet 6, jotka on järjestetty laakerin 4 molemmin puolin akselin 3 ja laakeripesän 5 välille, jotta laakerin 4 voitelujärjestelmän (ei esitetty kuviossa) voiteluaine ei poistu laakeripesässä 5 15 olevien akselin 3 läpivientien kautta. Laakeripesä 5 on tuettu kiinteästi laitteistorunkoon F.
Kuvioissa 1 - 3 telakäyttö 10 käsittää roottoriosan 11 ja staattoriosan 12, joiden väliin muodostuu moottorin toiminnan edellyttämä ilmaväli 13, kun roottoriosa 11 20 on tuettu pyörivästi staattoriosan 12 sisäpuolelle.
Joidenkin suoritusmuotojen mukaisesti (esim. kuviot 1 ja 2) tela 1 voidaan kokoonpanna asentamalla laakeripesä 5 laakereineen 4 akselille 3, asentamalla tai valmistamalla roottoriosan kestomagneetit 11’ ensimmäiselle akselijatkolle 20, o 25 kiinnittämällä ensimmäinen akselijatko 20 akseliin 3 laakeripesän 5 ulkopuolelle g laakeripesän 5 taakse vaippaosan 2 suunnasta tarkasteltuna ja asentamalla g) roottoriosan 11 ympärille staattoriosa 12. Staattoriosa 12 voidaan asentaa x paikalleen esimerkiksi kiinnittämällä telakäytön 10 käsittämä staattorirunko 14 Q_ paikalleen roottorin 11 ympärille. Luonnollisesti myös sellainen vaihtoehto on ^ 30 toteutettavissa, että laakeripesä 5 sekä laakeri 4 asennetaan kiinnitetyn o roottoriosan 11 yli, jos laakerin 4 mitat sallivat sen pujottamisen roottorin 11 yli C\] akselille 3. Erään edullisen suoritusmuodon mukaan roottorin 11 ulkohalkaisija mitattuna akselille tai akselijatkolle kiinnitettyjen roottorin kestomagneettien 8 ympäriltä on pienempi kuin telan akselin laakerin 4 sisähalkaisija.
Kuviossa 1 telakäyttö 10 käsittää staattorirungon 14, joka on kiinnitetty pyörimättömästi laakeripesään 5 ensimmäisestä kiinnityskohdasta 15. Runko 14 5 voi käsittää laipan, jonka avulla kiinnitys voidaan toteuttaa laakeripesän 5 kylkeen esimerkiksi pöly- ja roisketiiviisti. Runko 14 on tuettu kiinteästi paikalleen suhteessa laakeriin 4. Staattoriosa 12 on kiinnitetty runkoon 14 ja on siten tuettu kiinteästi paikalleen suhteessa laakeriin 4.
10 Kuviossa 1 roottoriosa 11 käsittää roottorin kestomagneettien 11’ sisäpuolella reiättömän ensimmäisen akselijatkon 20, joka on kiinnitetty pyörimättömästi akselin 3 päähän liitoskohdassa 25. Akseliliitos 25 voi olla toteutettu tavanomaisilla akseliliitostekniikoilla, kuten esimerkiksi laippaliitoksena, akseli-reikäliitoksella, ahdistussovitteena, kutisteliitoksena, liimaamalla, hitsaamalla, ruuvaamalla tai 15 joidenkin tavanomaisten liitostekniikoiden yhdistelmänä. Akseliliitos 25 voi olla toteutettu kuviossa 1 samalla tavalla kuin kuviossa 2 on esitetty leikattuna.
Kuviossa 1 ensimmäisen akselijatkon 20 ja akselin 3 muodostavat materiaalit on esitetty umpinaisina, mutta akselijatko ja/tai akseli voivat käsittää myös läpireiän.
20 Akselin läpäisevää reikää voidaan käyttää esimerkiksi lämmönsiirtoaineen kuljettamiseksi telaan 1 sisään ja/tai telasta 1 ulos jäähdytettävän ja/tai lämmitettävän telan aikaansaamiseksi ja/tai paineväliaineen kuljettamiseksi sisään/ulos ja/tai puhallus- tai alipainetelan aikaansaamiseksi. Kestomagneetit 11’ voi olla valmistettu suoraan ensimmäiselle akselijatkolle 20.
CM
δ 25
CM
ιό Kuviossa 1 roottoriosa 11 on tuettu pyörivästi staattoriosan 12 suhteen cp σ> ensimmäisen akselijatkon 20 ja akselin 3 sekä akselin laakerin 4 välityksellä, eikä x roottoria ja staattoria ole laakeroitu toisiinsa eikä runkoon 14. Rungon 14 sisäpuolella ei tarvita roottoriosan 11 laakerointia.
I 30 co o Kuviossa 2 telakäyttö 10 käsittää staattorirungon 14, joka on kiinnitetty 0X1 pyörimättömästi laitteistorunkoon F toisesta kiinnityskohdasta 15’. Rungon 14 kiinnitys voidaan toteuttaa laakeripesän 5 viereen edullisesti samalle 9 laitteistorungolle F kuin telan 1 laakeripesä 5. Runko 14 voi käsittää jalustan, jonka avulla edellä mainittu kiinnitys voidaan toteuttaa. Runko 14 on järjestetty kiinteästi paikalleen suhteessa laakeriin 4. Staattoriosa 12 on kiinnitetty runkoon 14 ja on tuettu kiinteästi paikalleen suhteessa laakeriin 4.
5
Kuviossa 2 roottoriosa 11 käsittää roottorin 11’ kestomagneettien sisäpuolella reiällä varustetun eli onton toisen akselijatkon 21, joka on kiinnitetty pyörimättömästi telan 1 akselin 3 päähän liitoskohdassa 25. Akseliliitos 25 voi olla toteutettu edellä selostetulla tavalla tavanomaisilla akseliliitostekniikoilla. Kuviossa 10 2 toisen akselijatkon 21 ja akselin 3 muodostavat materiaalit on esitetty läpireiällä varustettuina, mutta akselijatko ja/tai akseli voi olla myös umpinainen. Kestomagneetit 11’ voi olla valmistettu suoraan toiselle akselijatkolle 21.
Kuvion 2 liitoskohdassa 25 on esitetty, että toinen akselijatko 21 voi käsittää 15 akseliin 3 kiinnitettävässä liitospäässä soviteosan, jossa on edullisesti ulkopuolinen lieriö- tai kartiopinta akselijatkon keskittämiseksi akselin 3 sisäpuoliseen reikään 3’. Toinen akselijatko 21 voi käsittää edullisesti akseliin 3 kiinnitettävässä liitospäässä liitoslaipan esimerkiksi ruuviliitoksen toteuttamiseksi liitoslaipan läpi akselin 3 päähän.
20
Kuviossa 2 roottoriosa 11 on tuettu pyörivästi staattoriosan 12 suhteen reiällä 21’ varustetun toisen akselijatkon 21 ja reiällä 3’ varustetun akselin 3 sekä akselin laakerin 4 välityksellä. Roottoria 11 ja staattoria 12 ole laakeroitu toisiinsa eikä runkoon 14. Rungon 14 sisäpuolella ei tarvita roottoriosan 11 laakerointia.
δ 25
CVJ
l0 Koska moottorin runko 14 on järjestetty erilleen laakeripesästä 5, akseli 3 i σ> paljastuu näkyviin laakeripesän 5 takapuolella telan 1 vaippaosan 2 suunnasta x tarkasteltuna. Rungon 14 ja akselin 3 väliin on edullisesti järjestetty ensimmäinen
CL
suojatiiviste 16 epäpuhtauksien pääsyn estämiseksi moottoriin 10. Koska ^ 30 moottorissa ei ole laakerointia eikä siten voiteluaineita, ensimmäinen suojatiiviste o 16 käsittää moottoria ulkoa sisälle päin suojaavan tiivistysrakenteen.
(M
Telakäytön 10 runko 14 käsittää joidenkin suoritusmuotojen mukaisesti aukon 17, 10 joka voi olla varustettu luukulla. Aukkoa 17 voidaan käyttää esimerkiksi huoltoa ja tarkistuksia varten tai siitä voidaan tuoda läpi akseli 3 tai ensimmäinen akselijatko 20 tai toinen akselijatko 21.
5 Kuviossa 3 telakäyttö 10 käsittää rungon 14 ja runkoon kiinnitetyn staattoriosan 12, jotka on kuvion 1 suoritusmuodon tavalla kiinnitetty pyörimättömästi ja pöly- ja roisketiiviisti laakeripesään 5 ensimmäisestä kiinnityskohdasta 15. Runko 14 on varustettu kahdelta puolelta läpiviennillä roottoria 11 tukevaa yhtenäistä akselia 23 varten. Pitkä yhtenäinen akseli 23 ulottuu laakeripesän 5 läpi ja akselin 23 ja 10 laakeripesän 5 välissä on voiteluainetiivisteet 6. Rungon 14 laakeripesän 5 puolella oleva läpivienti eli sisäpuolinen läpivienti voi siten vastaanottaa staattorin 12 läpi menevän pitkän akselin 23 ilman lisätiivistystä laakeripesän 5 suuntaan. Rungon 14 ulkopuolinen läpivienti käsittää aukon 17, johon on järjestetty toinen suojatiiviste 18 vierasaineiden kuten pölyn ja roiskeiden pääsyn estämiseksi 15 telakäytön 10 sisälle. Koska moottorissa ei ole laakerointia eikä siten voiteluaineita, toinen suojatiiviste 18 käsittää moottoria ulkoa sisälle päin suojaavan tiivistysrakenteen.
Kuviossa 3 pitkään akseliin 23 laakeripesän 5 ulkopuolelle kiinnitetyt 20 kestomagneetit 11’ muodostavat telakäytön 10 roottoriosan 11, kun telakäyttö 10 on toimintavalmis. Kestomagneetit 11’ voi olla valmistettu suoraan yhtenäiselle akselille 23.
Joidenkin suoritusmuotojen mukaisesti tela 1 voidaan kokoonpanna asentamalla 0 25 laakeripesä 5 laakereineen 4 akselille, asentamalla roottorin osat 11’ pitkälle ιό akselille 23 laakeripesän 5 ulkopuolelle ja kiinnittämällä staattoriosan 12 käsittävä i σ> runko 14 laakeripesään 5.
CC
CL
Eräiden suoritusmuotojen mukaisesti tela 1 voidaan kokoonpanna muodostamalla ^ 30 roottoriosa 11 pitkästä akselista 23 ja akseliin 23 kiinnitettävistä o kestomagneeteista 11’, asentamalla laakeripesä 5 laakereineen 4 akselille 23
C\J
roottoriosan 11 yli ja kiinnittämällä staattoriosan 12 käsittävä runko 14 laakeripesään 5.
11
Kuvion 3 mukainen sovellus voi tulla kyseeseen esimerkiksi uusia teloja 1 valmistettaessa tai telaa uudistettaessa, jos järjestetään telaan 1 pitkä akseli 23. Esimerkiksi olemassa olevasta telasta 1 voidaan poistaa vanha akseli ja kiinnittää 5 tilalle uusi akseli 23, joka on muodostettu valmistusvaiheessa roottoriksi. Pitkä yhtenäinen akseli 23, joka käsittää kestomagneetit 11’, mahdollistaa helpommin pienen radiaalisen heiton roottorina 11 kuin akselijatkolla 20,21 toteutettu roottori.
Kuviossa 3 pitkä akseli 23 on varustettu sisäpuolisella läpireiällä 23’. Pitkä 10 yhtenäinen akseli 23 voi olla myös umpinainen, ja pitkä akseli 23 voi päättyä rungon 14 sisäpuolella, jolloin runko 14 voi käsittää aukossa 17 kannen tai runko 14 voi olla toteutettu ilman aukkoa 17.
Kuviossa 3 roottoria 11 ja staattoria 12 ole laakeroitu moottorissa toisiinsa eikä 15 runkoon 14 . Rungon 14 sisäpuolella ei tarvita roottoriosan 11 laakerointia.
Kuvioissa 1 - 3 esitetyissä telakäytön 10 suoritusmuodoissa ei käytetä voimansiirtokytkimiä roottorin säteisheiton vähentämiseksi ja/tai roottorin pyörimisliikkeen epäkeskeisyyden vähentämiseksi.
20
Kuvioissa 1 - 3 esitetyissä telakäytön 10 suoritusmuodoissa staattorin 12 käämien avulla muodostettavalla muuttuvalla magneettivuolla voidaan aiheuttaa ilmavälin 13 yli staattorin 12 käämien ja roottorin 11 kestomagneettien 11’ välille voimia, joiden avulla voidaan käyttää, toisin sanoen kiihdyttää, pyörittää ja hidastaa o 25 roottoria 11 sekä roottoriin 11 kytkettyä telaa 1 telan akselin 3, 23 välityksellä, g Kestomagneettisen 11’ roottorin 11 ansiosta ei tarvitse indusoida ilmavälin 13 σ> ylitse virtaa joka muodostaisi roottorin magneettikentän. Siten kestomagneettista x roottoria 11 käytettäessä ilmaväli 13 roottorin ja staattorin välillä voi olla kaupallisissa toteutuksissakin jopa 5 mm. Erään suoritusmuodon mukaan ilmaväli ^ 30 13 on 2-5 mm, edullisesti noin 3 mm. Näin ollen roottoriin kohdistuvat normaalista to o valmistus- ja kokoonpanotekniikasta johtuvat radiaaliset heitot eivät estä moottorin
C\J
normaalia toimintaa. Tällaista ilmaväliä voidaan pitää yllättävän suurena, sillä oikosulkumoottorien suunnitteluohjeena on pidetty tunnetusti noin 1,5 mm:n 12 ilmaväliä ja n. 10% epäkeskeisyyden sallimista, jolloin sallitun epäkeskeisyyden määrä on noin 0,1 mm.
Joidenkin suoritusmuotojen mukaan kestomagneettiroottorilla toteutettu telakäyttö 5 10 sallii roottorin 11 liikkeen epäkeskeisyyden staattorin 12 sisäpuolella, joka on 60% roottorin ja staattorin ilmavälistä, toisin sanoen noin 3 mm.
Edellä esitetty selitys tarjoaa ei-rajoittavia esimerkkejä keksinnön joistakin suoritusmuodoista. Alan ammattimiehelle on selvää, että keksintö ei kuitenkaan 10 rajoitu esitettyihin yksityiskohtiin vaan, että keksintö voidaan toteuttaa myös muilla ekvivalenttisilla tavoilla.
Esitettyjen suoritusmuotojen joitakin piirteitä voidaan hyödyntää ilman muiden piirteiden käyttöä. Edellä esitettyä selitystä täytyy pitää sellaisenaan vain 15 keksinnön periaatteita kuvaavana selostuksena eikä keksintöä rajoittavana. Täten keksinnön suojapiiriä rajoittavat vain oheistetut patenttivaatimukset.
C\J
δ
(M
i tn o i σ>
(M
X
en
CL
CD
δ σ> o o
(M
Claims (12)
1. Kuivatussylinteri (1) kuiturainakonetta varten, joka käsittää vaipan (2) kuiturainan käsittelemiseksi ja akselin (3,23), joka on kiinnitetty vaippaan ja tuettu 5 laitteistorunkoon (F) pyörivästi laakerilla (4), joka on asennettu laakeripesään (5), ja kuivatussylinteri käsittää telakäytön (10) vaipan pyörittämiseksi akselin välityksellä, ja telakäyttö käsittää staattorirungon (14) ja staattori run koon kiinnitetyn staattorin (12), joka käsittää staattorikäämit, ja telakäyttö käsittää akseliin vaikuttavan pyöritettävän roottorin (11), joka on järjestetty käytössä 10 staattorikäämien ympäröimäksi siten, että roottorin ja staattorin väliin muodostuu ilmaväli (13) ja roottori (11) on sovitettu kiinnitettäväksi akselin (3,23) yhteyteen siten, että akseli (3,23) kantaa roottorin (11) massan, tunnettu siitä, että - roottori (11) on kestomagneettisesti magnetoitu suuren ilmavälin (13) mahdollistamiseksi; 15. staattorirunko (14) on sovitettu kiinnitettäväksi laakeripesän (5) ulkopuolelle siten, että staattorin (12) ja staattorirungon massan kannatus on järjestetty roottorin kannatuksesta riippumattomalla tavallapa - ilmaväli (13) on 2-5 mm, edullisesti 3 mm.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kuivatussylinteri, tunnettu siitä, että roottorin (11) kestomagneettinen magnetointi on toteutettu kiinnittämällä yksi tai useampi kestomagneetti (1T) pyöritettävän telan (1) akselille (23), edullisesti suoraan akselille. C\J δ 25
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen kuivatussylinteri, tunnettu siitä, että CM g roottori (11) käsittää kuivatussylinterin (1) akseliin (3) kiinnitettävän akselijatkon g> (20,21), johon on kiinnitetty, edullisesti suoraan akselijatkolle, kestomagneetteja i roottorin kestomagneettista magnetointia varten. Q_ ^ 30
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 3 mukainen kuivatussylinteri, tunnettu siitä, o että staattorirunko (14) on järjestetty laakerin (4) taakse vaipan (2) suunnasta OJ tarkasteltuna.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 4 mukainen kuivatussylinteri, tunnettu siitä, että staattorirunko (14) on kiinnitetty laakeripesään (5).
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 5 mukainen kuivatussylinteri, tunnettu siitä, 5 että staattorirunko (14) on kiinnitetty laitteistorunkoon (F).
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 6 mukainen kuivatussylinteri, tunnettu siitä, että yksi tai useampi kestomagneetti (11’) on sovitettu akselille (23) laakeripesän (5) taakse vaipan (2) suunnasta tarkasteltuna. 10
8. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 7 mukainen kuivatussylinteri, tunnettu siitä, että yksi tai useampi kestomagneetti (11’) on sovitettu akselijatkolle (20,21) laakeripesän (5) taakse vaipan (2) suunnasta tarkasteltuna.
9. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 8 mukainen kuivatussylinteri, tunnettu siitä, että telakäyttö (10) on laakeroitu staattorirungon (14) ulkopuolelta telan (1) laakerilla (4).
10. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 9 mukainen kuivatussylinteri, tunnettu siitä, 20 että staattorirunko (14) käsittää ainakin yhden läpiviennin roottoria (11) varten.
11. Jonkin patenttivaatimuksen 1-10 mukainen kuivatussylinteri, tunnettu siitä, että staattorirunko (14) käsittää roottorin (11) ja läpiviennin välisen tiivisteen (16,18) vierasaineiden pääsyn rajoittamiseksi telakäytön (10) sisälle. δ 25 (M ιό
12. Menetelmä telakäytön (10) asentamiseksi kuivatussylinteriin (1), joka i g) telakäyttö (10) on järjestetty kuivatussylinterin vaipan (2) pyörittämiseksi akselin x (3,23) välityksellä, joka akseli (3,23) on tuettu laakeripesään (5) asennetun CL laakerin (4) välityksellä pyörivästi laitteistorunkoon (F), ja telakäyttö (10) käsittää ^ 30 staattorirungon (14) ja staattori run koon kiinnitetyn staattorin (12), joka käsittää o staattorikäämit, ja telakäyttö (10) käsittää akseliin vaikuttavan pyöritettävän C\1 roottorin (11), ja menetelmässä roottori järjestetään staattorikäämien ympäröimäksi siten, että roottorin ja staattorin väliin muodostuu ilmaväli (13), ja kiinnitetään roottori (11) akselin (3,23) yhteyteen siten, että akseli (3,23) kantaa roottorin (11) massan, tunnettu siitä, että roottori (11) on kestomagneettisesti magnetoitu suuren ilmavälin (13) mahdollistamiseksi, ja menetelmässä - kiinnitetään staattorirunko (14) laakeripesän (5) ulkopuolelle siten, että 5 staattorin (12) ja staattorirungon massa kannatellaan roottorin kannatuksesta riippumattomalla tavalla; ja - järjestetään ilmaväliksi (13) 2-5 mm, edullisesti 3 mm. C\J δ (M i tn o i σ> (M X en CL CD δ σ> o o (M
Priority Applications (4)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20096164A FI122849B (fi) | 2009-11-10 | 2009-11-10 | Telakäyttö, tela ja menetelmä |
ATA1834/2010A AT508955B1 (de) | 2009-11-10 | 2010-11-09 | Walzenantrieb, walze und verfahren |
DE102010043612A DE102010043612A1 (de) | 2009-11-10 | 2010-11-09 | Walzenantrieb, Walze und Verfahren |
CN2010105459580A CN102075046A (zh) | 2009-11-10 | 2010-11-10 | 辊驱动器、辊和方法 |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20096164 | 2009-11-10 | ||
FI20096164A FI122849B (fi) | 2009-11-10 | 2009-11-10 | Telakäyttö, tela ja menetelmä |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI20096164A0 FI20096164A0 (fi) | 2009-11-10 |
FI20096164A FI20096164A (fi) | 2011-05-11 |
FI122849B true FI122849B (fi) | 2012-07-31 |
Family
ID=41395214
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI20096164A FI122849B (fi) | 2009-11-10 | 2009-11-10 | Telakäyttö, tela ja menetelmä |
Country Status (4)
Country | Link |
---|---|
CN (1) | CN102075046A (fi) |
AT (1) | AT508955B1 (fi) |
DE (1) | DE102010043612A1 (fi) |
FI (1) | FI122849B (fi) |
Families Citing this family (4)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE102011001047A1 (de) * | 2011-03-03 | 2012-09-06 | Andritz Küsters Gmbh | Walzenanordnung mit elektromotorischem Direktantrieb und Montageverfahren |
DE102014201322A1 (de) * | 2014-01-24 | 2015-07-30 | Siemens Aktiengesellschaft | Drehzahlveränderliche elektrische Maschine |
EP2940207A1 (de) * | 2014-04-28 | 2015-11-04 | Siemens Aktiengesellschaft | Vorrichtung zur Aufbereitung von Stoffen |
DE102018214583A1 (de) * | 2018-08-29 | 2020-03-05 | Sms Group Gmbh | Vorrichtung zum Anstellen eines Gegenstandes |
Family Cites Families (9)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE4110643A1 (de) * | 1991-04-02 | 1992-10-08 | Krupp Polysius Ag | Walzenmuehle |
DE29908433U1 (de) | 1999-05-11 | 1999-07-29 | Voith Sulzer Papiertechnik Patent GmbH, 89522 Heidenheim | Walze |
FI120104B (fi) * | 2000-05-05 | 2009-06-30 | Abb Research Ltd | Telakäyttö |
DE10252110A1 (de) * | 2002-11-08 | 2004-05-27 | Siemens Ag | Direktantrieb für einen Zylinder |
DE10319012A1 (de) * | 2003-04-28 | 2004-11-18 | Voith Paper Patent Gmbh | Drehteil mit Hohlwellenmotor und konzentrisch dazu angeordneter Drehlagerung |
CN1614857A (zh) * | 2004-06-03 | 2005-05-11 | 张炳全 | 高效同步电动机及其应用 |
WO2009055956A1 (fr) * | 2007-10-29 | 2009-05-07 | Shenzhen Academy Of Aerospace Technology | Moteur à courant continu à aimant permanent sans balai triphasé à onde carrée |
DE112008003360B4 (de) * | 2007-12-20 | 2018-12-13 | Valmet Technologies, Inc. | Aufroller und Verfahren zum Aufrollen einer Faserbahn |
CN101552505A (zh) * | 2009-01-13 | 2009-10-07 | 陈鸿雁 | 永磁外转子模块式直流电机 |
-
2009
- 2009-11-10 FI FI20096164A patent/FI122849B/fi not_active IP Right Cessation
-
2010
- 2010-11-09 DE DE102010043612A patent/DE102010043612A1/de not_active Withdrawn
- 2010-11-09 AT ATA1834/2010A patent/AT508955B1/de not_active IP Right Cessation
- 2010-11-10 CN CN2010105459580A patent/CN102075046A/zh active Pending
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI20096164A (fi) | 2011-05-11 |
AT508955A2 (de) | 2011-05-15 |
CN102075046A (zh) | 2011-05-25 |
DE102010043612A1 (de) | 2011-05-26 |
FI20096164A0 (fi) | 2009-11-10 |
AT508955B1 (de) | 2013-10-15 |
AT508955A3 (de) | 2013-01-15 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
KR101439800B1 (ko) | 회전전기, 베어링 착탈용 치구 및 베어링 교환방법 | |
FI122849B (fi) | Telakäyttö, tela ja menetelmä | |
CN104115376B (zh) | 行星针轮减速机安排 | |
RU2670601C1 (ru) | Электрическая машина с жидкостным охлаждением | |
KR100427442B1 (ko) | 프론트로딩세탁기용구동장치 | |
US20090251013A1 (en) | Electric Motor for Rotation and Axial Movement | |
EP2279114B1 (en) | Propulsion and bearing arrangement for a ship and bearing arrangement | |
US20090256442A1 (en) | Generator and wind turbine | |
CA1146877A (en) | Flow machine | |
KR101632933B1 (ko) | 전기 기계 | |
JP2010081792A (ja) | ステータ配列、発電機、風力タービン、及びステータ配列を位置決めするための方法 | |
CN102072092A (zh) | 用于产生电能的风力涡轮机 | |
KR930011094B1 (ko) | 전자제어요소를 가지며 토크 컨버터에 접속 가능한 회전자계기계 | |
US7872380B2 (en) | Apparatus and method for generating rotary oscillations | |
US11999574B2 (en) | Reel motor with closed cooling circuit | |
JP2000138404A (ja) | エキシマレーザ装置用の貫流ファン | |
CA2997941C (en) | Drive for a belt conveyor system, method for mounting a drive on a belt conveyor system, and belt conveyor system | |
CN108025409A (zh) | 用于旋转梁的驱动装置 | |
FI120104B (fi) | Telakäyttö | |
CN108211867A (zh) | 搅拌器及具有该搅拌器的设备 | |
RU2542327C1 (ru) | Электромашина | |
KR20000077397A (ko) | 방전펌핑된 엑시머 레이저 장치 | |
FI122759B (fi) | Kuiturainan käsittelyelin ja menetelmä | |
JP2022525786A (ja) | 船舶用発電機 | |
CN102969822A (zh) | 一种轴承可更换的电机结构及电机轴承更换方法 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed |