FI121921B - Menetelmä ja laitteisto hissin köysien heilumisen vähentämiseksi - Google Patents

Menetelmä ja laitteisto hissin köysien heilumisen vähentämiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI121921B
FI121921B FI20090410A FI20090410A FI121921B FI 121921 B FI121921 B FI 121921B FI 20090410 A FI20090410 A FI 20090410A FI 20090410 A FI20090410 A FI 20090410A FI 121921 B FI121921 B FI 121921B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
wheel
compensating
elevator
compensator
locking
Prior art date
Application number
FI20090410A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20090410A (fi
FI20090410A0 (fi
Inventor
Jaakko Kalliomaeki
Jarkko Saloranta
Original Assignee
Kone Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kone Corp filed Critical Kone Corp
Priority to FI20090410A priority Critical patent/FI121921B/fi
Publication of FI20090410A0 publication Critical patent/FI20090410A0/fi
Priority to PCT/FI2010/050895 priority patent/WO2011055020A1/en
Publication of FI20090410A publication Critical patent/FI20090410A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI121921B publication Critical patent/FI121921B/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66BELEVATORS; ESCALATORS OR MOVING WALKWAYS
    • B66B7/00Other common features of elevators
    • B66B7/06Arrangements of ropes or cables
    • B66B7/10Arrangements of ropes or cables for equalising rope or cable tension
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66BELEVATORS; ESCALATORS OR MOVING WALKWAYS
    • B66B5/00Applications of checking, fault-correcting, or safety devices in elevators
    • B66B5/02Applications of checking, fault-correcting, or safety devices in elevators responsive to abnormal operating conditions
    • B66B5/12Applications of checking, fault-correcting, or safety devices in elevators responsive to abnormal operating conditions in case of rope or cable slack

Description

MENETELMÄ JA LAITTEISTO HISSIN KÖYSIEN HEILUMISEN VÄHENTÄMISEKSI
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osassa 5 esitetty menetelmä ja patenttivaatimuksen 12 johdanto-osassa esitetty laitteisto hissin köysien heilumisen vähentämiseksi.
Suurten nostokorkeuksien hisseissä eli ns. high-rise-his-10 seissä tai mega-high-rise-hisseissä nostoköydet ovat hyvin pitkiä ja painavat sen vuoksi paljon. High-rise-hisseissä onkin yleensä käytettävä kompensaatioköysiä kompensoimaan nostoköysien painoa. Tällaisissa hisseissä on ongelmana se, että köysien suuren pituuden vuoksi köydet heiluvat melko 15 paljon hissikuilussa tuulen huojuttaessa rakennusta. Köysien heiluminen voi olla turvallisuusriski etenkin, jos köydet joutuvat resonanssiin rakennuksen kanssa. Köydet voivat heiluessaan osua tai tarttua muihin kuilurakenteisiin ja rikkoa näitä rakenteita. Jos köysien heilumista ei saada 20 estetyksi tai vähennetyksi, voidaan hissi rakennuksen huojuessa joutua pysäyttämään, ettei rakenteita rikkoutuisi ja matkustajien turvallisuus vaarantuisi. Hissin pysäyttämisestä aiheutuu mm. harmia matkustajille.
25 Kompensaatioköydet eivät yleensä roiku vapaasti hissikuilussa, vaan esimerkiksi ripustussuhteella 1:1 ripustetussa hississä kuilun alaosaan on tavallisesti sovitettu taittopyörä, jonka ali kompensaatioköydet on johdettu kiertämään. Kompensaatioköysien taittopyörä, josta käytetään jäljempänä 30 nimitystä kompensaattoripyörä, on sovitettu yleensä johteille, joiden ohjaamana se voi liikkua pystysuunnassa. Köysien heiluessa kompensaattoripyörä liikkuu pystysuunnassa edestakaisin. Kompensaattoripyörän pystysuuntaisen liikkeen salliminen on tarpeen myös, jotta kompensaatioköydet 35 pysyisivät sopivalla kireydellä, koska kompensaatioköysien pituus vaihtelee johtuen mm. lämpötilasta, kosteudesta, köysien kulumisesta jne. Lisäksi kompensaattoripyörän 2 yhteydessä on yleensä myös kiristyspainoja, jotka vetävät kompensaattoripyörää alaspäin ja siten auttavat pitämään kompensaatioköydet sopivalla kireydellä.
5 Eräs tunnettu ratkaisu vähentää hissin nosto ja/tai kompensaatioköysien heilumista ja estää niiden joutumista resonanssiin rakennuksen kanssa on lisätä kiristyspainojen määrää, mikä lisää köysien jännitystä. Kiristyspainoja ei kuitenkaan yleensä voi tai ei ainakaan ole järkevää eikä 10 edullista lisätä niin paljon, että ne riittäisivät estämään köysien heilumista tarpeeksi, jos rakennus huojuu paljon. Korkeissa hisseissä näitä painoja jouduttaisiin käyttämään niin paljon, että niiden paino olisi liikaa hissille ja sen rakenteille. Hissin rakenteet ja osat jouduttaisiin 15 mitoittamaan uudestaan kiristyspainojen mukaan, mikä ei olisi järkevää ja lisäisi kustannuksia.
Yhdysvaltalaisessa patentissa nro US5861084 on esitetty ratkaisu, jossa kompensaatioköysien jännitystä lisätään hydrau-20 lisen laitteen avulla silloin, kun rakennus huojuu. Tämän ratkaisun ongelmana on kuitenkin se, että se vaatii köysille tuotettavan lisäjännityksen määrän kontrollointia suhteessa rakennuksen huojuntaan. Tämän vuoksi ratkaisu on monimutkainen ja vaikea toteuttaa eikä sen vuoksi myöskään edullinen. 25 Ratkaisun epäkohtana on vielä se, että köysien jännitystä voidaan lisätä vain tiettyyn rajaan asti. Jos rakennus huojuu paljon ja köydet heiluvat paljon, jännitystä ei välttämättä voida lisätä tarpeeksi ja hissi voidaan joutua tässäkin ratkaisussa pysäyttämään. Tunnettua tekniikkaa on esi-30 tetty lisäksi mm. julkaisuissa JP2006264846A ja JP7315717A.
Tämän keksinnön tarkoituksena on poistaa edellä mainitut epäkohdat sekä aikaansaada yksinkertainen ja edullinen menetelmä ja laitteisto hissin köysien heilumisen vähentämi-35 seksi, jonka ratkaisun avulla saadaan estettyä hissin köysien joutuminen pysyvään resonanssiin rakennuksen kanssa ra- 3 kennuksen huojuessa. Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa. Keksinnön mukaiselle laitteistolle on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksen 12 5 tunnusmerkkiosassa. Keksinnön muille sovellusmuodoille on tunnusomaista se, mitä on esitetty muissa patenttivaatimuksissa .
Keksinnöllisiä sovellusmuotoja on myös esillä tämän hakemuk-10 sen selitysosassa. Hakemuksessa oleva keksinnöllinen sisältö voidaan määritellä myös toisin kuin jäljempänä olevissa patenttivaatimuksissa tehdään. Keksinnöllinen sisältö voi muodostua myös useammasta erillisestä keksinnöstä, erityisesti jos keksintöä tarkastellaan ilmaisujen tai implisiittisten 15 osatehtävien valossa tai saavutettujen hyötyjen tai hyöty-ryhmien kannalta. Tällöin jotkut jäljempänä olevien patenttivaatimuksien sisältämät määritteet voivat olla erillisten keksinnöllisten ajatusten kannalta tarpeettomia. Vastaavasti kunkin keksinnön sovellutusesimerkin yhteydessä 20 esitettyjä eri yksityiskohtia voidaan käyttää myös toisissakin sovellutusesimerkeissä. Lisäksi voidaan todeta, että ainakin jotkin alivaatimuksista voidaan ainakin sopivissa tilanteissa katsoa keksinnöllisiksi sellaisinaan.
25 Keksinnön mukaisen ratkaisun etuna on se, että köysien heilumista hissikuilussa saadaan vähennetyksi tarpeeksi paljon, jolloin köydet eivät joudu pysyvään resonanssiin rakennuksen kanssa ja riski köysien osumiseen kuilurakenteisiin pienenee. Etuna on lisäksi se, että hissiä 30 ei tarvitse kaikissa suurissakaan huojuntatilanteissa pysäyttää, vaan hissiä voidaan käyttää suuremmankin rakennuksen huojunnan aikana verrattuna siihen, että keksinnön mukainen ratkaisu ei olisi käytössä. Etuna on myös se, että normaalissa ajossa eli silloin, kun rakennus ei 35 huoju, kompensaatioköysien jännitys voidaan pitää normaalina, eikä tällöin tarvita ylimääräistä kiristyspainoa 4 mahdollisen huojuntatilanteen varalle. Ylimääräisen painon ongelmana on mm. se, että se rasittaa turhaan koneistoa, laakereita ja tukirakenteita, jotka täytyy tehdä tästä syystä paremmin rasitusta kestäviksi, jolloin taas 5 kustannukset nousevat. Lisäksi etuna on se, että köysien jännitystä ei tarvitse kontrolloida aktiivisesti huojunnan määrän mukaan. Aktiiviset köysien heiluntaa estävät laitteet ovat monimutkaisia, vikaherkkiä ja kalliita. Etuna on vielä se, että ratkaisu on toimintavarma, yksinkertainen ja 10 edullinen toteuttaa.
Keksintöä selostetaan seuraavassa tarkemmin sovellutusesimerkin avulla viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa 15 kuvio 1 esittää sivulta katsottuna sekä yksinkertaistettuna ja kaaviollisesti hissiä, jossa käytetään yhtä keksinnön mukaisen ratkaisun sovellutusmuotoa, kuvio 2 esittää sivulta katsottuna sekä yksinkertaistettuna ja suurennettuna kuvion 1 mukaisen hissin 20 hissikuilun alaosassa olevaa kompensaattoria, kuvio 3 esittää kuvion 2 mukaista kompensaattoria kompensaatioköysien taittopyörän pyörimistason suunnassa katsottuna, kuvio 4 esittää sivulta katsottuna sekä kaaviollisesti ja 25 yksinkertaistettuna yhden toisen edullisen sovellutusmuodon mukaista kompensaattoripyörän lukitusratkaisua tilanteessa, jossa köysien liiallista heiluntaa ei esiinny ja kuvio 5 esittää kuvion 4 mukaista lukitusratkaisua 30 tilanteessa, jossa köysien heiluntaa esiintyy niin paljon, että kompensaattoripyörän liikettä ylöspäin on estetty.
Kuvio 6 esittää kuvion 4 mukaista lukitusratkaisua, jossa on lisäksi hypähdyksenestotoiminto.
35 5
Kuviossa 1 on esitetty sivulta katsottuna sekä yksinkertaistettuna ja kaaviollisesti hissi, jossa käytetään yhtä keksinnön mukaisen järjestelyn sove1lutusmuotoa. Esimerkin mukainen hissi on vastapainollinen vetopyörähissi, 5 jonka ripustussuhde on 1:1. Hissikori 1 ja vastapaino 2 on ripustettu nostoköysistön 3 varaan ja ne sovitettu kulkemaan hissikuilussa 4 olennaisesti pystysuunnassa. Hissikuilun 4 yläosaan on sovitettu hissin ohjausjärjestelmän 12 ohjaama nostokoneisto 5 vetopyörineen 6. Nostoköysistö 3 on 10 kiinnitetty ensimmäisestä päästään hissikorin 1 yläosaan, josta se on johdettu ylös kiertämään vetopyörän 6 yli, minkä jälkeen alas vastapainolle 2, jonka yläosaan nostoköysistön 3 toinen pää on kiinnitetty. Hissi saa nostovoimansa nostokoneistolta 5 vetopyörän 6 ja nostoköysistön 3 välisen 15 kitkan ansiosta.
Hissiin kuuluu lisäksi kompensaatioköydet 7, jotka on kiinnitetty ensimmäisistä päistään hissikorin 1 alaosaan, josta ne on johdettu kiertämään hissikuilun 4 alaosaan 20 sovitetun, taittopyöränä toimivan kompensaattoripyörän 8 ali, jonka jälkeen kompensaatioköydet 7 nousevat ylös vastapainolle 2, jonka alaosaan kompensaatioköydet 7 on kiinnitetty toisista päistään. Kompensaattoripyörä 8 on sovitettu kotelossaan 8a hissikuilun 4 pohjaan 25 kiinnitetyille pystysuuntaisille johteille 9 siten, että kompensaattoripyörä 8 pääsee normaalitilanteessa liikkumaan vapaasti pystysuunnassa johteiden 9 ohjaamana. Normaalitilanteella tarkoitetaan tässä tilannetta, jossa rakennus ei huoju. Kompensaattoripyörään 8 on yhdistetty 30 lisäksi kiristyspainot 10, jotka on järjestetty pitämään kompensaatioköydet 7 sopivassa jännityksessä.
Kompensaattoripyörän 8 johteiden 9 yhteyteen on sovitettu lisäksi hissin ohjausjärjestelmään 12 kytketyt ja 35 ohjausjärjestelmän 12 ohjeiden mukaan toimimaan sovitetut lukituselimet 11, jotka on normaalitilanteessa järjestetty 6 liikkumaan pystysuunnassa kompensaattoripyörän 8 mukana. Lukituselimiä 11 on ainakin yksi, mutta niitä voi olla myös kaksi, jolloin niitä on yksi kummankin johteen 9 yhteydessä. Huojuntatilanteessa lukituselimet 11 on järjestetty 5 tarttumaan lukitusvälineidensä avulla kompensaattoripyörän johteisiin 9 ja estämään kompensaattoripyörän 8 liike ainakin ylöspäin. Näin häiritään köysien huojuntaa rakennuksen kanssa resonanssissa. Tällöin kompensaattori-pyörä 8 pääsee huojuntatilanteessa kuitenkin liikkumaan 10 normaalisti alaspäin. Tällöin köydet eivät pääse järjestelyn vuoksi löystymään. Hissikori on huojunnan aikana käytössä ja kuormamuutoksista aiheutuvien köysivenymien vuoksi kompensaattoripyörän 8 siirtyminen alaspäin pitää olla koko ajan sallittu.
15
Kompensaattoripyörän 8 ylössuuntaisen liikkeen estäminen pitää kompensaatioköysissä 7 tarvittavan jännityksen, mikä estää kompensaatioköysien 7 joutumisen pysyvään resonanssiin rakennuksen kanssa. Kun rakennuksen huojunta loppuu, 20 lukituselimien 11 lukitusvälineet avataan ja kompensaattoripyörä 8 pääsee jälleen liikkumaan vapaasti pystysuunnassa ylöspäin ja alaspäin. Keksintöä voidaan toisaalta kuitenkin soveltaa myös niin, että lukitusta puretaan ja uudelleenaktivoidaan huojunnan aikana, toisin 25 sanoen lukituskohtaa muutetaan köysihuojunnan aikana.
Lukituselimet 11 pyritään huojuntatilanteessa lukitsemaan johteisiin 9 kompensaattoripyörän 8 ollessa mahdollisimman alhaalla, jolloin kompensaatioköysien 7 jännitys olisi 30 mahdollisimman suuri. Tästä syystä laitteistoon kuuluu hissin ohjausjärjestelmään 12 yhdistetyt asemantunnistusvälineet 14 kompensaatiopyörän 8 pystysuuntaisen aseman määrittämiseksi. Välineet 14 on esimerkiksi sovitettu kompensaattoripyörän 8 yhteyteen, 35 jossa ne liikkuvat kompensaattoripyörän 8 mukana ja voivat suoraan mitata kompensaattoripyörän 8 pystysuuntaista 7 asemaa. Huojuntatilanteessa välineet 14 on järjestetty ilmoittamaan ohjausjärjestelmälle 12, milloin kompensaattoripyörä 8 on sopivan alhaalla. Ilmoituksen saatuaan ohjausjärjestelmä 12 on järjestetty lukitsemaan 5 lukituselimet 11 johteisiin 9.
Huojuntatilanteen havaitsemiseksi laitteistoon kuuluu lisäksi hissin konehuoneeseen tai johonkin muuhun sopivaan paikkaan sijoitetut ja hissin ohjausjärjestelmään 12 10 yhdistetyt tunnistuselimet 13, jotka on järjestetty tunnistamaan rakennuksen mahdollinen huojuminen ja heti huojunnan alettua välittämään tästä tiedon ohjausjärjestelmälle 12. Jos tunnistuselimet 13 havaitsevat huojuntaa, jonka perusteella järjestelmä olettaa, että 15 kompensaatioköydet heiluvat liian voimakkaasti, ohjausjärjestelmä 12 on ilmoituksen saatuaan järjestetty, edullisesti toimilaitteella, aktivoimaan lukituselimet 11 kompensaattoripyörän 8 pystysuuntaista asemaa mittaavien asemantunnistusvälineiden 14 ilmoittamana ajankohtana 20 kompensaattoripyörän 8 ollessa mahdollisimman alhaalla. Keksinnön mukaisesti köysien 3, 7 heilunta määritetään tunnistuselimillä 13 joko välillisesti mittaamalla rakennuksen huojuntaa ja siitä laskemalla tai suoraan mittaamalla köysien 3, 7 heiluntaa.
25
Kuvioissa 2 ja 3 on yhtä keksinnön idean toteuttavaa kompensaattoripyörän 8 lukitusjärjestelyä selostettu tarkemmin. Kuvioissa 2 ja 3 lukituselin 11 on kytketty vain yhteen johteeseen 9, mutta kuten aikaisemmin on mainittu, 30 voi kumpaakin johdetta 9 varten olla oma lukituselimensä 11. Lukituselimet 11 voivat olla esimerkiksi sähkötoimisia, hydraulisia tai pneumaattisia, ja voimanvälityselimenä voi olla esimerkiksi sylinteri, ruuvi tai myös jousi. Esimerkissä on esitetty hydraulinen lukituselin 11, jossa on 35 hydraulikoneikko 11a, joustava hydrauliletku 11b ja esimerkiksi hydraulisylinterin avulla johteeseen 9 8 lukittuva, lukituslaitteena toimiva lukituspihti 11c. Lukituselimen hydraulikoneikko 11a on yhdistetty hissin ohjausjärjestelmään 12, jonka ohjeiden mukaan koneikko 11a on järjestetty lukitsemaan lukituspihdin 11c johteeseen 9 ja 5 aukaisemaan lukituksen.
Lukituspihti 11c on sijoitettu kelluvaksi rakenteeksi esimerkiksi kompensaattoripyörän 8 kotelon 8a ylemmän ohjaimen 8b rungon päälle. Ylemmän ohjaimen 8b rungossa on 10 ylöspäin suuntautuva vastinpinta, jonka päälle lukituspihti 11c vapaasti tukeutuu. Kun lukituspihti 11c on auki, sen välys johteeseen 9 on niin suuri, että se nousee ylöspäin vastinpinnan työntämänä kompensaattoripyörän 8 noustessa ylöspäin ja laskeutuu alaspäin painovoiman avulla 15 kompensaattoripyörän 8 laskeutuessa alaspäin. Näin lukituspihti 11c lepää auki ollessaan koko ajan ohjaimen 8b rungon vastinpinnan päällä.
Kun hissin ohjausjärjestelmältä 12 tulee käsky lukituspihdin 20 11c lukitsemiseksi johteeseen 9, hydraulikoneikko 11a toteuttaa lukituksen, jolloin lukituspihti 11c tarraa kiinni johteeseen 9 ja estää kompensaattoripyörän 8 liikkeen lukituskohdasta ylöspäin. Tällöin kompensaattoripyörä 8 voi liikkua lukituskohdasta ainoastaan alaspäin, jossa 25 tilanteessa lukituspihti 11c irtoaa vastinpinnasta ja jää lukitusasemaansa johteeseen 9. Itse lukituspihdin 11c rakennetta ei ole tarkemmin selitetty, mutta se voi olla esimerkiksi saksimainen pihti tai myös atuloiden kaltainen pihti.
30
Kuvioissa 4 ja 5 on esitetty toisenlainen ratkaisu kompensaattoripyörän 8 ylösnousemisen estämiseksi tai rajoittamiseksi köysien 3, 7 liiallisen heilumisen estämiseksi. Mekaanisten lukituselimien 11 sijasta käytetään 35 nyt hydraulitoimista lukituselintä 22, jossa on yksi tai useampi männällä 17 varustettu sylinteri 16, jotka on 9 kiinnitetty esimerkiksi yläpäästään kiinteään tukeen. Sylinterin 16 sisällä kulkeva mäntä 17 on kiinnitetty varren alapäästään kompensaattoripyörään 8 siten, että mäntä 17 liikkuu sylinterissä 16 ylös- ja alaspäin 5 kompensaattoripyörän 8 liikkeen mukana. Sylinteri 16 on varustettu lisäksi hydrauliikkapiirillä 18, joka yhdistää männän 17 yläpuolisen sylinterin osan männän 17 alapuoliseen sylinterin osaan. Lisäksi hydrauliikkapiirissä 18 on nestevirtaukseen vaikuttava sulkuventtiili 19 ja 10 vastusvastaventtiili 20, jotka on kytketty hydrauliikkapiiriin 18 keskenään rinnan.
Vastusvastaventtiilissä 20 on vastaventtiili ja myös kuristin 21, joka kuristin ei ole laitteen toiminnan 15 kannalta kuitenkaan välttämätön. Kuristin 21 on kuitenkin edullinen ratkaisu, sillä tällöin lukituselin 22 ei lukitse kompensaattoripyörää 8 pysyvästi alatilaan, jolloin koko köysitysjärjestely voi hieman elää, eivätkä köydet 3, 7 tämän häiriötekijän takia ehdi päästä resonanssiin 20 rakennuksen huojunnan kanssa. Koska kuristin 21 sallii kompensaattoripyörän 8 hitaan, olennaisesti rajoitetun liikkeen ala-asemasta ylöspäin, myöskään hissikorin kuormaustilanteen toistuvat muutokset laitteen aktiivisena olon aikana eivät aiheuta ylikiristymistä.
25
Kun köysien 3, 7 liiallinen heilunta todetaan tunnistuselimillä 13, joko esimerkiksi suoraan mittaamalla tai rakennuksen huojunnan perusteella, aktivoidaan esimerkiksi ohjausjärjestelmän 12, joka voi olla hissin 30 ohjausjärjestelmä, avulla, edullisesti toimilaitteella, kuvion 4 mukaisesti avoinna ollut sulkuventtiili 19, jolloin se siirtyy kuvion 5 mukaiseen ohivirtauksen estävään tilaan.
Kompensaattoripyörän 8 pyrkiessä nyt nousemaan ylöspäin 35 mäntä 17 pyrkii työntämään hydraulinestettä männän yläpuolisesta tilasta hydrauliikkapiiriin 18.
10
Sulkuventtiilin 19 ollessa suljettuna sulkuventtiilin 19 rinnalle kytketty vastusvastaventtiili 20 jää hydraulinesteen ainoaksi virtauskanavaksi, mutta vastusvastaventtiili 20 ei salli virtausta männän 17 yläpuolisesta 5 tilasta männän alapuoliseen tilaan. Virtaus on mahdollista ainoastaan päinvastaiseen suuntaan. Tällöin kompensaattoripyörä 8 ei pääse nousemaan ylöspäin, mutta sen liike alaspäin on vapaa.
10 Kompensaattoripyörän 8 liikkeen kontrollointia ylöspäin voidaan säätää kuristimen 21 avulla. Mikäli kuristin 21 on täysin kiinni tai sitä ei ole ollenkaan, kompensaattoripyörän 8 liike ylöspäin estyy täysin, mutta alaspäin suuntautuva liike on vapaa. Mikäli taas kuristin 21 15 sovitetaan päästämään hydraulinestettä rajallisesti lävitseen, kompensaattoripyörän 8 liike ylöspäin vain hidastuu säätöasteen mukaisesti, alaspäin liikkeen ollessa edelleen vapaa.
20 Edullisen sovellutusmuodon mukaiseen laitteistoon kuuluu lisäksi jarruelin 15 kompensaattoripyörän 8 pyörimisliikkeen estämiseksi tai rajoittamiseksi. Jarruelin 15 on kytketty myös hissin ohjausjärjestelmään 12, josta se saa ohjauksensa. Jarruelin 15 on kiinnitetty esimerkiksi 25 kompensaattoripyörän 8 koteloon 8a ja sovitettu jarruttamaan kompensaattoripyörän 8 pyörimistä kompensaattoripyörän 8 kummastakin sivupinnasta. Kompensaattoripyörän 8 pyörimisliikkeen rajoittamista tai kokonaan pysäyttämistä käytetään lisäapuna kompensaatioköysien 7 heilumisen 30 vähentämisessä. Tätä toimintoa käytetään silloin, kun hissikori on jo pysäytetty, jolloin heiluvat köydet 3,7 pyrkivät liikuttamaan kompen^aattoripyörää 8 pystysuunnassa ja kitkan takia myös pyörittämään sitä. Rajoittamalla kompensaattoripyörän 8 pyörimisliikettä jarruelimen 15 35 avulla tehostetaan köysissä vaikuttavaa jännityksen muutosta 11 ja estetään köysien jännityksen tasaantuminen vastapainon ja korin puolen köysien välillä.
Keksinnön mukaisella menetelmällä köysien 7 heiluntaa 5 vähennetään esimerkiksi seuraavasti. Rakennuksen huojuntaa seurataan ja tunnistetaan olennaisen jatkuvasti hissin ohjausjärjestelmään 12 kytkettyjen tunnistuselimien 13 avulla. Kun tunnistuselimet 13 havaitsevat rakennuksen alkavan huojua ja huojuminen ylittää ennalta määritetyn 10 sallitun rajan, päätellään matemaattisen mallin avulla kompensaatioköysien 7 heilunnan esiintyminen. Mikäli kompensaatioköysien 7 heilunnan todetaan olevan sellainen, että ne voivat tietyllä hissikorin korkeudella joutua resonanssiin rakennuksen huojunnan kanssa, tunnistuselimet 15 13 välittävät tiedon huojunnasta ja heilunnasta hissin ohjausjärjestelmälle 12. Tämän jälkeen kompensaattoripyörän 8 lukituselimille 11, 22 määritetään sopiva, mahdollisimman alhaalla oleva lukituskorkeus tähän tarkoitetuilla asemantunnistusvälineillä 14, ja kun kompensaattoripyörä 8 20 on tilanteen sallimassa alimmassa mahdollisessa korkeusasemassaan, ohjausjärjestelmä 12 aktivoi kompensaattoripyörän 8 lukituselimet 11, 22 estämään kompensaattoripyörää 8 liikkumasta lukituskorkeutta ylemmäs. Tarvittaessa rajoitetaan myös kompensaattoripyörän 8 25 pyörimisliikettä tai se estetään kokonaan jarrulaitteen 15 avulla ohjausjärjestelmän ohjauksen mukaisesti.
Tunnistuselimet 13 seuraavat edelleen rakennuksen huojumista ja kun rakennus ei enää tunnistuselimien 13 mukaan huoju liikaa, tunnistuselimet 13 lähettävät siitä tiedon hissin 30 ohjausjärjestelmälle 12, joka tämän tiedon saatuaan antaa käskyn avata lukituselimet 11, 22, jolloin kompensaattoripyörä 8 pääsee taas liikkumaan vapaasti pystysuunnassa alaspäin suuntautuvan liikkeen lisäksi myös ylöspäin.
35 12
Hakemuksessa mainittu tietty korkeus on se korkeus, jossa kompensaatiopyörä on lukitushetkellä, ja joka mainittu tietty korkeus on alempana kuin kompensaatiopyörän pystysuuntaisen liikkumavaran yläraja, ts. kompensaatiopyörä 5 pääsee normaalitilanteessa kun köysiheilunnavähennysjärjestely ei ole käytössä, liikkumaan kompensaatiopyörän tuennan puolesta ylemmäs kuin mainittu tietty korkeus. Tietty korkeus on edullisimmin alin korkeus, jolla kompensaatiopyörä käy kyseisellä hetkellä vallitsevan 10 köysiheilunnan aiheuttaman pystysuuntaisen edestakaisliikkeensä vuoksi.
Edellä esitetty lukituslaite 11 voidaan tarvittaessa myös järjestää olennaisesti rajoittamaan ylöspäin liikettä 15 mainitun tietyn korkeuden yläpuolelle. Tämä voidaan järjestää esim. niin, että lukituksen lukitusvoima, esim.johteeseen kohdistama puristusvoima aiheuttama kitkavoima, pettää, jos kompensaatiopyörää vedetään ylöspäin riittävän lujaa. Näin laite mm. kykenee adaptoitumaan 20 erilaisiin kuormaustilanteisiin.
Lukituselimet 11,22 on edullisesti järjestetty aktivoitaviksi riippumattomasti pyörän 8 ylöspäinriuhtaisunopeudesta, mutta järjestelmä voidaan 25 toteuttaa vaihtoehtoisesti myös niin, että menetelmässä lukituselimet 11,22 voidaan köysiheiluntatilanteessa aktivoinnin lisäksi järjestää aktivoitumaan estämään tai ainakin rajoittamaan mainittua kompensaatiopyörän ylöspäin liikettä pyörän 8 ylöspäinliikenopeuden ylittäessä tietyn 30 rajan. Näin voidaan samaan rakenteeseen integroida myös hissikorin ja/tai vastapainon jarrutustilanteessa hypähdyksen estävä toiminto. Alaspäinliikenopeutta ei tarvitse rajoittaa, ts. alaspäin liike voidaan tässäkin tilanteessa sallia vapaasti. Nopeus voidaan saada jollakin 35 pyörän 8 ylöspäinliikenopeuden havainnointivälineillä, kuten esim. välineillä 14 tai laittamalla venttiilin 20 rinnalle 13 venttiilin 19 kanssa sarjaan säädön, kuten venttiilin 25, joka katkaisee virtauksen kun virtausnopeus ylittää tietyn rajan (flow fuse valve). Kuvio 6 esittää muutoin kuvion 4-5 mukaisen ratkaisun, mutta siinä on lisäksi mainittu 5 hypähdyksenestotoiminto (osa 25) . Osa 25 ja osa 19 voidaan tehdä esitetystä erikseen tai niiden ominaisuudet voidaan integroida (ilman erillistä venttiiliä 25) ohjaamalla kanava 26 suoraan venttiiliin 19, joka pyrkii silloin sulkemaanventtiilin 19 kun kompensaatiopyörä 8 liikahtaa 10 nopeasti ylöspäin. Hypähdyksenestolaitteisto ei vaadi hydraulisessa ratkaisussa välttämättä aktivoituakseen erillistä toimilaitetta. Vastaavasti keksinnön mukaisessa laitteistossa lukituselimet (11,22) ovat lisäksi järjestetty aktivoitumaan estämään tai ainakin rajoittamaan 15 kompensaatiopyörän ylöspäin liikettä pyörän (8) ylöspäinliikenopeuden ylittäessä tietyn rajan.
Alan ammattimiehelle on selvää, että keksinnön eri sovellu-tusmuodot eivät rajoitu ainoastaan edellä esitettyihin esi-20 merkkeihin, vaan voivat vaihdella jäljempänä esitettävien patenttivaatimusten puitteissa. Niinpä esimerkiksi keksinnön mukaista ratkaisua voidaan käyttää erilaisissakin hisseissä kuin edellä esitetyn sovellutusesimerkin hissi. Hissin ripustussuhde voi myös olla esimerkiksi jokin muukin kuin 25 1:1, kuten esimerkiksi 2:1.
Alan ammattimiehelle on myös selvää, että kompensaattori-pyörän pystysuuntaisen aseman määrittämiseen tarkoitetut välineet voivat olla muunkinlaisia kuin edellä esitetyt 30 mittaamiseen perustuvat välineet. Kompensaattoripyörän aseman määrittämiseen voidaan käyttää esimerkiksi välineitä, jotka laskevat millä korkeudella kompensaattoripyörä on esimerkiksi kompensaatioköysien heilunnan perusteella.
35 Samoin alan ammattimiehelle on selvää, että kompensaattoripyörän lukitus voidaan tehdä muuhunkin 14 kiinteään kohteeseen kuin kompensaattoripyörän pys tyj ohte isiin.
Alan ammattimiehelle on vielä selvää, että kompensaattori-5 pyörän pyörimisliikettä voidaan rajoittaa ja ohjata mainitun jarruelimen sijasta myös muillakin laitteilla. Kompensaattoripyörän yhteydessä voi olla esimerkiksi moottori tai muu vastaava toimilaite, jonka avulla pyörimisliikettä rajoitetaan ja ohjataan.

Claims (17)

1. Menetelmä hissin köysien heilumisen vähentämiseksi, jossa hissin ohjausjärjestelmällä (12) ja köysiheilunnan 5 määrittävillä tunnistuselimillä (13) varustettuun hissiin kuuluu ainakin hissikuilu (4) ja hissikuilussa (4) olennaisesti pystysuunnassa liikkumaan sovitettu, nosto-köysistön (3) varaan ripustettu hissikori (1) sekä kompensaatioköydet (7) ja hissikuilun (4) alaosaan 10 olennaisen pystysuunnassa liikkumaan sovitettu kompensaattoripyörä (8), jonka ali kompensaatioköydet (7) on järjestetty kiertämään, tunnettu siitä, että tunnistuselimillä (13) määritetyn köysiheilunnan ylittäessä tietyn ennalta määrätyn rajan, aktivoidaan lukituselimet 15 (11, 22) estämään tai ainakin olennaisesti rajoittamaan kompensaattoripyörän (8) liikkuminen tietyn korkeuden yläpuolelle ja sallimaan kompensaattoripyörän (8) vapaa alaspäin liikkuminen mainitun korkeuden alapuolelle.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kompensaattoripyörän (8) ylöspäin liike estetään tai ainakin rajoitetaan ja alaspäin liike sallitaan hetkellä, jolloin kompensaattoripyörä (8) on olennaisesti heilunnasta johtuvan pystysuuntaisen edestakaisliikkeensä ala-asennossa. 25
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kompensaattoripyörän (8) liikkuminen tietyn korkeuden yläpuolelle estetään lukitsemalla kompensaattoripyörän (8) ylöspäin suuntautuvan liikkumisen estävä 30 lukituslaite (11c) ainakin yhteen kiinteään elementtiin.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kompensaattoripyörän (8) liikkuminen tietyn korkeuden yläpuolelle estetään lukitsemalla kompensaattoripyörän (8) 35 ylöspäin suuntautuvan liikkumisen estävä lukituslaite (11c) ainakin yhteen kompensaattoripyörän (8) johteeseen (9).
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että avoinna ollessaan lukituslaitetta (11c) liikutetaan kompensaattoripyörän (8) johteessa (9) ylöspäin 5 kompensaattoripyörän (8) ylöspäin suuntautuvan liikkeen avulla ja alaspäin painovoiman avulla.
6. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu kompensaattoripyörän (8) liikkuminen 10 tietyn korkeuden yläpuolelle estetään tai ainakin rajataan hydraulisesti lukituselimellä (22).
7. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kompensaatioköysien (7) 15 heiluminen määritetään rakennuksen huojunnan perusteella ja huojunnan ylitettyä ennalta määritetyn rajan, kompensaattoripyörän (8) liikkuminen tietyn korkeuden yläpuolelle estetään lukituselimillä (11, 22).
8. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kompensaattoripyörän (8) lukituskorkeus määritetään kompensaattoripyörän (8) pystysuuntaista asemaa mittaavien välineiden (14) avulla.
9. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kompensaattoripyörän (8) ylöspäin suuntautuvan liikkeen estämisen lisäksi kompensaattoripyörän (8) pyörimisliikettä rajoitetaan tai pyöriminen estetään kokonaan jarruelimen (15) avulla. 30
10. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kun tunnistuselimillä (13) määritetty köysiheilunta laskee tietyn ennalta määrätyn rajan alle, puretaan lukituselimien lukitus ja sallitaan 35 kompensaatiopyörän kompensaatiopyörän (8) vapaa liike mainitun tietyn korkeuden yläpuolelle.
11. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lukituselimet (11,22) on lisäksi järjestetty aktivoitumaan estämään tai ainakin 5 rajoittamaan kompensaatiopyörän ylöspäin liikettä pyörän (8) ylöspäinliikenopeuden ylittäessä tietyn rajan.
12. Laitteisto hissin köysien heilumisen vähentämiseksi, jossa hissin ohjausjärjestelmällä (12) ja köysiheilunnan 10 määrittävillä tunnistuselimillä (13) varustettuun hissiin kuuluu ainakin hissikuilu (4) ja hissikuilussa (4) olennaisesti pystysuunnassa liikkumaan sovitettu nosto-köysistön (3) varaan ripustettu hissikori (1) sekä kompensaatioköydet (7) ja hissikuilun (4) alaosaan 15 olennaisesti pystysuunnassa liikkumaan sovitettu kompensaattoripyörä (8), jonka ali kompensaatioköydet (7) on järjestetty kiertämään, tunnettu siitä, että laitteistossa on ainakin yksi lukituselin (11, 22) , joka on tarvittaessa järjestetty estämään kompensaattoripyörän (8) liikkuminen 20 tietyn korkeuden yläpuolelle köysien (3, 7) heiluessa, mutta sallimaan kompensaattoripyörän (8) liikkuminen alaspäin.
13. Patenttivaatimuksen 12 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että lukituselin (11) on varustettu lukituslaitteella 25 (11c), joka on sovitettu lukittavaksi ainakin yhteen kompensaattoripyörän (8) johteeseen (9) tai muuhun kiinteään elementtiin.
14. Patenttivaatimuksen 12 tai 13 mukainen laitteisto, 30 tunnettu siitä, että lukituslaite (11c) sovitettu vapaasti tukeutuvaksi kompensaattoripyörän (8) ohjaimen (8b) yläpintaan ja liikkumaan johteessa (9) ylöspäin kompensaattoripyörän (8) ylöspäin suuntautuvan liikkeen avulla ja alaspäin painovoiman avulla. 35
15. Patenttivaatimuksen 12 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että lukituselin (22) on varustettu ainakin yhdellä hydraulisella toimielimellä, johon kuuluu ainakin hydrauli-sylinteri (16) hydraulisylinterissä (16) edestakaisin 5 liikkuva, kompensaattoripyörään (8) yhdistetty mäntä (17) ja hydraulinesteen kiertoa kontrolloivilla venttiileillä (19, 20) varustettu hydrauliikkapiiri (18), joka on yhdistetty ensimmäisestä päästään männän (16) yläpuoliseen sylinterin osaan ja toisesta päästään männän (16) alapuoliseen 10 sylinterin osaan.
16. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen 12-15 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että laitteistossa on hissin ohjausjärjestelmään (12) kytketyt asemantunnistusvälineet 15 (14) kompensaattoripyörän (8) pystysuuntaisen aseman määrittämiseksi ja asematiedon toimittamiseksi hissin ohjausjärjestelmään (12).
17. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen 12-16 mukainen 20 laitteisto, tunnettu siitä, että laitteistoon kuuluu kompensaattoripyörän (8) pyörimisliikettä rajoittava ja estävä jarruelin (15), joka on kytketty hissin ohjausjärjestelmään (12).
FI20090410A 2009-11-05 2009-11-05 Menetelmä ja laitteisto hissin köysien heilumisen vähentämiseksi FI121921B (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20090410A FI121921B (fi) 2009-11-05 2009-11-05 Menetelmä ja laitteisto hissin köysien heilumisen vähentämiseksi
PCT/FI2010/050895 WO2011055020A1 (en) 2009-11-05 2010-11-05 Method and apparatus for reducing the swinging of the ropes of an elevator, and an elevator

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20090410 2009-11-05
FI20090410A FI121921B (fi) 2009-11-05 2009-11-05 Menetelmä ja laitteisto hissin köysien heilumisen vähentämiseksi

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20090410A0 FI20090410A0 (fi) 2009-11-05
FI20090410A FI20090410A (fi) 2011-05-06
FI121921B true FI121921B (fi) 2011-06-15

Family

ID=41395138

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20090410A FI121921B (fi) 2009-11-05 2009-11-05 Menetelmä ja laitteisto hissin köysien heilumisen vähentämiseksi

Country Status (2)

Country Link
FI (1) FI121921B (fi)
WO (1) WO2011055020A1 (fi)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP2749519B1 (en) 2012-12-27 2020-07-22 KONE Corporation Elevator with a non-metallic fibers belt-like ropes.
DE102014104047A1 (de) * 2014-03-21 2015-09-24 Thyssenkrupp Elevator Ag Aufzug mit Unterseilspannvorrichtung
EP3070043A1 (de) 2015-03-18 2016-09-21 Inventio AG Spanneinrichtung bei Aufzugsanlagen
JP6368689B2 (ja) * 2015-06-29 2018-08-01 株式会社日立製作所 タイダウン装置およびタイダウン装置を備えるエレベータ
CN106608576B (zh) * 2015-10-21 2018-08-31 崇友实业股份有限公司 高速电梯补偿绳轮的张紧防跳机构
CN107879232B (zh) * 2016-09-30 2021-07-20 奥的斯电梯公司 补偿链稳定装置和方法,电梯井道以及电梯系统
CN109693990B (zh) 2017-10-20 2021-06-08 奥的斯电梯公司 提拉绳索绳头固定装置以及使用其的升降机系统
US11524872B2 (en) 2020-04-22 2022-12-13 Otis Elevator Company Elevator compensation assembly monitor

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3882968A (en) * 1973-06-01 1975-05-13 Westinghouse Electric Corp Elevator system
JPH11106160A (ja) * 1997-10-02 1999-04-20 Toshiba Corp ロープ式エレベータ
ATE556018T1 (de) * 2007-09-14 2012-05-15 Thyssenkrupp Elevator Capital Corp System und verfahren zur minimierung von seilschwingungen in fahrstühlen

Also Published As

Publication number Publication date
WO2011055020A1 (en) 2011-05-12
FI20090410A (fi) 2011-05-06
FI20090410A0 (fi) 2009-11-05

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI121921B (fi) Menetelmä ja laitteisto hissin köysien heilumisen vähentämiseksi
US7798290B2 (en) Arrangement in an elevator without counterweight
US5861084A (en) System and method for minimizing horizontal vibration of elevator compensating ropes
KR101310172B1 (ko) 브레이크 토크 제어
CA2727014C (en) Elevator system with bottom tensioning means
KR101975775B1 (ko) 밀림 방지 안전장치가 구비된 엘리베이터
US7117978B2 (en) Dampening device for an elevator compensating cable and associated system and method
KR101456403B1 (ko) 엘리베이터 장치
KR101270849B1 (ko) 승강실을 구동하기 위한 지지 수단을 가진 장치 및 대응 지지 수단
JP2012515126A5 (fi)
US20110083926A1 (en) Elevator arrangement and method in elevator maintenance
EP2933217B1 (en) Hoisting rope weight compensation device of an elevator.
WO2018211165A1 (en) Method and apparatus for adjusting tension in the suspension arrangement of an elevator
FI123922B (fi) Laitteisto hissin kompensaatioköysien kiristämiseksi ja hissi
US20220135368A1 (en) Brake system and a method for an elevator and an elevator
JP2002003118A5 (fi)
WO2011037557A1 (en) Elevator governor tension device
KR101830837B1 (ko) 엘리베이터 조속기 로프 텐션 장치
EP2824055A1 (en) Elevator pit buffer
JPH1087228A (ja) エレベータ
US20230042428A1 (en) Lifting device for lifting a payload within an elevator shaft in a controllable manner
FI117239B (fi) Hissin turvalaite
KR102507242B1 (ko) 엘리베이터의 서스펜션 설비의 장력을 최적화하는 방법 및 장치
FI118731B (fi) Menetelmä ja laitteisto hissikorin hyötypinta-alan kasvattamiseksi
KR20060109204A (ko) 엘리베이터의 트립 방지장치

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 121921

Country of ref document: FI

MM Patent lapsed