FI118809B - Menetelmä kuitutuotteen valmistamiseksi - Google Patents
Menetelmä kuitutuotteen valmistamiseksi Download PDFInfo
- Publication number
- FI118809B FI118809B FI20060809A FI20060809A FI118809B FI 118809 B FI118809 B FI 118809B FI 20060809 A FI20060809 A FI 20060809A FI 20060809 A FI20060809 A FI 20060809A FI 118809 B FI118809 B FI 118809B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- fiber
- pulp
- product
- fraction
- fines
- Prior art date
Links
Classifications
-
- D—TEXTILES; PAPER
- D21—PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
- D21D—TREATMENT OF THE MATERIALS BEFORE PASSING TO THE PAPER-MAKING MACHINE
- D21D5/00—Purification of the pulp suspension by mechanical means; Apparatus therefor
-
- D—TEXTILES; PAPER
- D21—PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
- D21H—PULP COMPOSITIONS; PREPARATION THEREOF NOT COVERED BY SUBCLASSES D21C OR D21D; IMPREGNATING OR COATING OF PAPER; TREATMENT OF FINISHED PAPER NOT COVERED BY CLASS B31 OR SUBCLASS D21G; PAPER NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
- D21H27/00—Special paper not otherwise provided for, e.g. made by multi-step processes
- D21H27/30—Multi-ply
- D21H27/38—Multi-ply at least one of the sheets having a fibrous composition differing from that of other sheets
-
- D—TEXTILES; PAPER
- D21—PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
- D21D—TREATMENT OF THE MATERIALS BEFORE PASSING TO THE PAPER-MAKING MACHINE
- D21D5/00—Purification of the pulp suspension by mechanical means; Apparatus therefor
- D21D5/02—Straining or screening the pulp
-
- D—TEXTILES; PAPER
- D21—PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
- D21F—PAPER-MAKING MACHINES; METHODS OF PRODUCING PAPER THEREON
- D21F11/00—Processes for making continuous lengths of paper, or of cardboard, or of wet web for fibre board production, on paper-making machines
- D21F11/02—Processes for making continuous lengths of paper, or of cardboard, or of wet web for fibre board production, on paper-making machines of the Fourdrinier type
- D21F11/04—Processes for making continuous lengths of paper, or of cardboard, or of wet web for fibre board production, on paper-making machines of the Fourdrinier type paper or board consisting on two or more layers
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- Paper (AREA)
- Laminated Bodies (AREA)
Description
j 118809
Menetelmä kuitutuotteen valmistamiseksi
Esillä oleva keksintö koskee patenttivaatimuksen 1 johdannon mukaista menetelmää monikerroksisen kuitutuotteen valmistamiseksi.
5 Tällainen tuote käsittää yleensä ainakin kaksi päällekkäistä kerrosta, joilla on erilainen kui-tukoostumus. Tuotteen valmistukseen käytetään ainakin osittain kemiallista lyhytkuituista massaa.
10 Paperin tai kartongin valmistukseen käytettävän kuitumassan fraktiointia ja jakeiden käyt tämistä eri kerroksiin on vuosien mittaan sovellettu erityisesti kierrätyskuiduista valmistettavissa kartongeissa ja pehmopapereissa. Myös pitkäkuitumassan fraktiointi on yleistä. Nykyään fraktiointia ja jakeiden käyttämistä eri kerroksiin voidaan soveltaa myös paino-papereihin, kun painopapereita valmistetaan monikerrosrainauksella.
15
Fraktiointia on käytetty kauan, mutta se on rajoittunut pääasiassa mekaanisen massan ja kierrätyskuidun käsittelyyn. Kemiallisen massan fraktiointia on sovellettu huomattavasti vähemmän kuin kierrätyskuidun tai mekaanisen massan ja silloinkin on pääasiassa fraktioitu havusellua. Sellun fraktiointi antaa mahdollisuuksia optimirakenteisiin erityisesti moni-20 kerrostekniikalla valmistettavissa tuotteissa. Fraktioinnilla voidaan myös erottaa hienoaine
• «I
•,: : massasta, jolloin jäljelle jäävällä pitkäkuitujakeella saadaan samalla freeness-tasolla pa- • · · !...: rempi vetolujuus. Fraktiointi voidaan suorittaa joko pyörrepuhdistimilla tai sihdeillä tai • · *. *, * yhdistämällä nämä. Sihdeillä kuidut saadaan laj iteltua pääosin kuidun pituuden mukaan, · *... * kun pyörrepuhdistimilla puolestaan saadaan kuidut lajiteltua tiheyden ja ominaistilavuuden • · · *.ϊ·* 25 mukaan.
• · · • · • ♦ ·· ·
Havusellun fraktiointia on kuvattu esimerkiksi julkaisuissa Sari Panula-Ontto, ’’Sellun a · · fraktioinnilla räätälöityihin tuotteisiin”, KCL Linkki 3/2003, s. 7, Sari Panula-Ontto, ”Frac- • · *: * donation of unbleached softwood kraft pulp with wedge wire pressure screen and hydrocy- ·· • « · *·* ‘ 30 clone”, Lisensiaattityö, 2003, Allison & J. Olson, ’’Optimization of multiple screening sta- *·· • * *···* ges for fibre length fractionation: Two stage case”, Journal of Pulp and Paper Science, nro *···*: 3,2000, s. 113-119.
• · 2 118809
Edellä esitetyssä käytetty pyörrepuhdistustekniikkaa ja näitä ei teollisesti voida käyttää, koska sakeusarvot ovat niin pieniä, että erillisiä sakeuttamistoimenpiteitä pitää käyttää, jotka tulevat kalliiksi.
5 Kari Koskenhely et ai. :n julkaisun ("Effect of refining intensity on pressure screen fractionated softwood kraft”, Nordic Pulp & Paper Research Journal, nro 2,2005, s. 169 - 175) mukaan havukraftsellun fraktioinnin idea on, että jakeet voidaan jauhaa erikseen optimita-valla ja käyttää sopiviin tuotteisiin tai monikerroskartongin eri kerroksiin. Esimerkiksi matalan intensiteetin jauhatus parantaa pitkäkuitujakeen vetolujuus/suotautumisvastus -10 suhdetta.
US-julkaisun 6 068 732 mukaisessa keksinnössä vähintään kolmikerroksisen kartongin jäykkyyttä lisätään fraktioinnilla siten, että havupuusellu fraktioidaan reikäsihdillä pitkä-ja lyhytkuitujakeisiin. Pitkäkuitujae käytetään kartongin pintakerroksiin. Lyhytkuitujae käyte-15 tään keskikerrokseen lehtipuuselluun sekoitettuna. Tätä kuituseosta voidaan käyttää myös osana pintakerrosten kuituseosta. Keskikerroksen kuituseoksessa voi olla myös mekaanista massaa 20 - 50 %. Käytetty massa on BCTMP.
FI-julkaisussa 75200 kuvataan perusmassan fraktiomtia pitkä-ja lyhytkuitujakeisiin. Pit-20 käkuitujae käytetään kerroksiin, jotka ovat suoraan kosketuksessa viiraan ja lyhytkuitujae • · · :: keskikerrokseen tai tasoviiralla viirakerroksen päälle. Tällä tavalla saadaan erityisesti re- • · · :: tentio paremmaksi. Fraktioinnin jälkeen pitkäkuitujae jauhetaan ja fraktioidaan uudelleen.
f · *.*.* Tästä saatava lyhytkuitujae sekoitetaan ensimmäisen fraktioinnin lyhytkuitujakeeseen. Pe- »·« • · *.. · * rusinassa voi olla kemiallisen ja mekaanisen massan seos, mutta se voi olla myös pelkäs- • · · * · · ·' 25 tään kemiallista massaa, missä on eripituisia kuituja. Perusmassassa on mukana myös hyl- : ky.
• · » * *" * T. Bliss:n julkaisun ("Pulp fractionation can benefit multilayer paperboard operations”, • · *;* Pulp & Paper, nro. 2,1987, s. 104 -107) mukaan kierrätyskuidun fraktioinnin tavoite, yle- «»« *.* : 30 isosti ottaen, on parantaa jakeen lujuus/fteeness -suhdetta, säästää jauhatusenergiaa tai mi- ♦ · · • · *... * nimoida hienoaineen syntymistä jauhatuksessa. Monikerroskartongin ominaisuuksia voi- *: * *: daan säätää valitsemalla oikeat jakeet oikeaan kerrokseen.
• · 3 118809
Risto Weckroth:n Diplomityössä (“Koivusulfaattimassan ominaisuudet ja laadun parantaminen kolmikerroskartongin valmistuksen kannalta”, Diplomityö, Teknillinen korkeakoulu, 1991) on mm. fraktioitu koivusellua siten, että on poistettu hienoainetta tai hienoainetta yhdessä lyhyiden kuitujen kanssa, mutta on tutkittu vain fraktioituiin vaikutusta koivusel-S lun huikkiin ajatellen käyttöä kartongin keskikerroksessa.
Fraktioinnissa syntyneiden esitteiden täydellinen hyödyntäminen on ollut hankalaa. Frakti-ointi ei koskaan ole täydellinen, vaan se on tilastollinen prosessi. Pyörrepuhdistusmenetel-mällä saadaan vain noin puolet pitkistä kuiduista eroteltua eri fraktioihin. Tuloksena on 10 yksi fraktio, joka sinänsä sopii hyvin haluttuun kuitukerrokseen, mutta ongelmaksi on muodostunut jäljelle jääneen massan hyödyntäminen, mikä on ollut paperiteknisesti ja taloudellisesti hankalaa.
Kartongin, erityisesti taivekartongin, taivutusjäykkyys on yksi sen tärkeimmistä laatuomi-1S naisuuksista. Sitä voidaan parantaa joko kasvattamalla pinta- ja taustakerroksien Ootka ovat tyypillisesti sellua) vetojäykkyyttä, eli kimmokerrointa, tai lisäämällä rakenteen, erityisesti keskikerroksen, paksuutta. Sellun vetojäykkyyttä (kimmokerrointa) voidaan kasvattaa jauhatusta lisäämällä, mutta jauhatus saa aikaan kuituverkoston tiivistymisen, mikä haittaa merkittävästi keskikerroksen vedenpoistoa, jolloin se rajoittaa kapasiteettia tai aihe-20 uttaa blistering- j a delaminointi-ilmiötä (= pintakerroksen paikallista pullistumista ja ker- • e · .···. rosten irtoamista).
• · * e · • · • · · • · · • φ . * * *. Lyhytkuitumassoista koivusellu on mielenkiintoinen raaka-aine kartonginvalmistuksessa, • · · . . *. koska sillä on yhdistelmänä kohtalaisen hyvä lujuus ja havusellua huomattavasti paremmat M* .***. 25 optiset ominaisuudet. Koivusellun jauhatusta lisäämällä veden poisto viiralla huononee, ···* mikä aiheuttaa ajettavuusongelmia kartonkikoneella, ja tuotteessa alkaa esiintyä delaminoi- :*; *: tumista huokoisuuden pienentyessä.
• · *·* • · • ·
• M
....: Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on poistaa ainakin osa tunnettuun tekniikkaan liitty- . · · ·. 30 vistä epäkohdista ja saada aikaan uudenlainen ratkaisu monikerroksisen kuitutuotteen vai- • · · . *. mistamiseksi etenkin lyhytkuituisesta massasta.
• * · • · · ·· ♦ • · • * · • · ·
Keksintö perustuu siihen ajatukseen, että lyhytkuituinen kuitumassa, eli käytännössä lehtipuumassa, saatetaan ennen rainausta mekaaniseen lajitteluun, jossa massasta ensin erote- 4 118809 taan hienoainesta. Sopivimmin erotetaan hienoainesta, joka läpäisee keskimääräiseltä rei-käkooltaan noin 0,2 - 1,5 mm sihdin. Lajittelu suoritetaan seulalla. Hienoaines ja seulonnan rejekti otetaan tämän jälkeen erikseen talteen, jolloin saadaan kaksi erilaista kuitu-ainejaetta, jotka voidaan sisällyttää monikerrostuotteen eri kerroksiin. Erityisen edullista 5 on tällöin käyttää seulonnan rejektiä, eli "pitkäkuitufraktiota” sellaiseen kerrokseen, jolta edellytetään hyvää vetolujuutta. Olemme voineet todeta, että poistamalla hienoainesta tällaisesta, yleensä pintakerroksen muodostavasta jakeesta, voidaan massan jauhatusastetta lisätä ilman merkittävää vedenpoiston tai huokoisuuden heikentymistä.
10 Täsmällisemmin sanottuna esillä olevan keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista se, mikä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosissa.
Keksinnöllä saavutetaan huomattavia etuja. Fraktioinnissa eli lajittelussa syntyvän pitkä-kuitujakeen vetolujuus ja vetojäykkyys paranevat ja ovat merkittävästi parempia kuin syöt-15 tömassan vastaavalla suotautumis- ja huokoisuustasolla.
Hienoaineen hallitulla poistamisella (joko ennen jauhatusta tai sen jälkeen) on mahdollista parantaa jauhatuksessa lyhytkuitumassan, kuten koivusellun, kimmokerrointa ilman huokoisuuden huomattavaa menettämistä. Fraktioinnissa erilleen otettu hienoaines hyödynne- ... 20 tään esim. kolmikerroksisen kartongin, kuten taivekartongin, keskikerroksessa, jolloin tä- • · · män keskikerroksen sisäistä lujuutta ja sitoutumiskykyä saadaan kasvatettua samalla, kun • · hienoaineksesta vapaan pintakerroksen jäykkyys ja huokoisuus paranee. Keskikerroksen 4 · 4 4 4 .···. palstautumislujuus paranee kun hienoaineen osuutta lisätään esim. korvaamalla tavanomai- • · ··· . .·. sesti keskikerrokseen käytettyä hylky massaa.
e · · e·· 25 • * . ··· Täten kerrokseen annosteltavan hylkymassan jauhatusta ja/tai sen määrää voidaan vähen- • Y · tää, jolloin rakenteen bulkki paranee.
4 · 4 · • 4 __ _ • · - · · —J — .
• 4 * "-· —
On kuitenkin myös mahdollista valmistaa esim7pehmopapereita tai vastaavia tuotteita, • · .···. 30 joissa pitkäkuitufraktio on monikerrostuotteen sisällä ja hienoainesrikas fraktio muodostaa 4 4 4 4 4 , ·. sen pintakerrokset.
4 4· #44 444 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 5 118809
Olemme huomanneet, että tuotteen jälkikellertyminen vähenee, kun uuteaineita ja pieniä partikkeleita sisältävä fraktio sijoitetaan monikerrostuotteen keskikerrokseen. Kun pinnassa on vähemmän uuteaineita, tuotteesta tulee samalla puhtaampi.
S Koska lajittelussa käytetään sihtiä hienoainesjakeen sakeus jää niin korkeaksi, ettei erillistä veden poistovaihetta tarvita, vaan sihdiltä saatava hienoainesfraktio otetaan talteen ja käytetään sellaisenaan vesipohjaisen kuituainesuspension muodossa.
Keksintöä ryhdytään seuraavassa lähemmin tarkastelemaan yksityiskohtaisen selityksen 10 avulla oheisiin piirustuksiin viitaten.
Kuvio la on kaavamainen esitys lyhytkuitumassan käsittelystä keksinnön mukaisesti, kuviossa Ib on esitetty massan käsittely olosuhteissa, joissa hienoainesjae otetaan talteen alhaisessa sakeudessa ja 15 kuviossa 1 c on esitetty massan jauhatus ilman fraktiointia; kuvio 2 on graafinen esitys vetoindeksistä SR-luvun funktiona, kuvio 3 on graafinen esitys vetojäykkyydestä SR-luvun funktiona, kuvio 4 on graafinen esitys vetojäykkyydestä huokoisuuden (Gurley) funktiona, kuvio 5 on graafinen esitys SR-luvusta EOK:n funktiona, 20 kuvio 6 on graafinen esitys seosarkkien keskikerroksen huikista eri kerroskoostumuksilla, : V: kuvio 7 on graafinen esitys seosarkkien palstautumislujuuksista eri kerroskoostumuksilla ja kuvio 8 on graafinen esitys eri seosmassojen palstautumislujuuksista huikin funktiona.
a a • · a • aa a a aaa '•.,,ϊ Esillä olevassa keksinnössä käytetään hyväksi koivun fraktiointia (etenkin reikäsihdillä :, I.: 25 toteutettua fraktiointia) koivusellun laadun parantamiseen.
a · · a a a a aa ·
Kuvion la mukaisesti koivusellua fraktioidaan sihdillä 10, jolloin hienoaines saadaan pois- a ^ tetuksi. Tällöin jäljelle jäävän kuitumassan jauhatusta 11 voidaan kasvattaa ilman veden- aa· • a *»»«’ poiston tai massan huokoisuuden merkittävää heikentymistä. Näin massan pitkäkuitujae ja • aa !(! ! 30 hienoaine voidaan käyttää lujuusominaisuuksien kannalta optimaalisella tavalla taivekar- • aa •.,, · tongin eri kerroksissa. Syntynyt hienoainesjae voidaan käyttää keskikerroksessa "liima- a .... j aineena" antamaan rakenteelle lisää lujuutta, jolloin myöskään sen kerroksen kuituja ei • j · * · tarvitse jauhaa niin pitkälle vaan kuituverkosto jää bulkkisemmaksi, jolloin koko kerrosra- kenteen taivutusjäykkyys paranee.
118809 o
Keksinnön mukaan voidaan siten hyödyntää syöttömassa kokonaisuudessaan tuotteen valmistukseen erottamalla toisistaan pitkäkuitujae ja lyhytkuitu/hienoainesjae, jolloin jakeille suoritetaan haluttaessa toisistaan erillään tarvittavat jatkokäsittelyt ennen kuin ne syötetään S saman monikerrostuotteen eri kerroksiin. Haluttaessa osa toisesta tai molemmista jakeista voidaan periaatteessa käyttää jonkin toisen tuotteen valmistamiseen, mutta luonnollisesti on mielekkäintä käyttää syöttömassa kokonaisuudessaan yhden ja saman tuotteen valmistukseen.
10 Esillä olevassa keksinnössä käytetty lyhytkuitumassa on edullisesti lehtipuusta alkalisella keittomenetelmällä valmistettua kemiallista massaa. Se valmistetaan käyttämällä raaka-aineena Betula- suvun, Populus- suvun, Eucalyptus- suvun tai Λ Aaria-suvun puuainesta tai seosta, jossa on kahta tai useampaa näistä.
1S Tuotteet voidaan valmistaa kokonaisuudessaan lehtipuusta, tyypillisesti kemiallisesti val mistettujen lehtipuukuitujen osuus on 50 - 100 paino-% pintakerrosmassoista, mutta on myös mahdollista käyttää havusellun ja lehtipuusellun seoksia. Kemiallisesta massasta valmistettuja havupuukuituja on sopivimmin korkeintaan SO %.
Lehtipuukuitujen pituus on luonnostaan noin kolmannes havupuukuitujen pituudesta. Leh- . ·: ·. 20 tipuusta on siten mahdollista saada hienoainesta vähemmällä jauhamisella. Koska esim.
.***. koivumassalla on moneen muuhun lehtipuulajiin verrattuna hyvät lujuusominaisuudet, se ··· soveltuu erinomaisesti monikerroskartongin siihen kerrokseen, joka antaa kartongille sen • · ;; taivutusjäykkyyden. Kolmikerroskartongissa tämä kerros on edullisesti pinta- ja/tai tausta- e·· : :*· kerros. Kun kartongin taivutusjäykkyys paranee, voidaan myös sen neliömassaa pienentää.
··· :·**: 25 e··
Fraktioimattomassa koivusellussa hienoainesta on noin 4 - 6,5 % DDJ-menetelmällä mää- :V: riteltynä, eli kyseessä on tyypillisesti 200 meshin seulan läpäisevä fraktio. Kuituja jauha- : : maila hienoaineen määrä kasvaa. Fraktioimalla esillä olevan keksinnön mukaisesti voidaan ··· ♦ ....: koivusellun hienoainesjakeen hienoainespitoisuutta kasvattaa taivekartongissa jopa noin 8 .***. 30 - 9 %:iin, edullisilla fraktiointiparametreillä jopa noin 11-12 %:iin. Muissa tuotteissa «·· • *. fraktioiden osuudet vaihtelevat tuotekohtaisesti. Fraktiointisuhdetta voidaan muutella frak- * · · • · · .·, : tiointi- ja jauhatusparametrejä muuttelemalla.
• ·· • · 7 118809
Esillä olevan keksinnön menetelmän mukaan massasta erotetaan sihdillä ainakin noin 5 paino-%:n, sopivimmin noin 5-30 paino-%:n, etenkin noin 7-25 paino-%:n, kuitu-ainesosuus laskettuna massan kuituaineksesta, joka osuus käsittää hienoainesta, joka läpäisee 0,2 - 1,5 mm:n sihdin. Käytetyn sihdin keskimääräinen reikäkoko on taivekartonkiso-5 velluksissa edullisesti noin 1,0 mm tai hieman sitä pienempi, kuten noin 0,8 mm. Sihdin vapaa pinta-ala (eli pinta-ala, jossa ei ole reikiä) on yleisesti noin 20 - 80 %, etenkin noin 25 - 75 %, sen kokonaispinta-alasta.
Sihdiltä saatava hienoainesfraktio otetaan talteen vesipohjaisen kuituainesuspension muo-10 dossa. Tämä kuituaineksen ja veden muodostama suspensio voidaan sellaisenaan sekoittaa muiden keskikerroksen massakomponenttien kanssa ilman erillistä veden poistoa, kuitu-tuotteen valmistamiseen. Tämän kuituainessuspension sakeus on noin 0,5 - 2 paino-%, etenkin noin 0,8 - 1,5 paino-%.
15 Mikäli fraktiointi suoritetaan esim. pyönepuhdistustekniikalla (kuvio Ib) saadaan frakti- oinnista 20 hienoainessuspensio, jonka sakeus on alle 0,1 paino-%, jolloin siitä on poistettava vettä 22 esim. mekaanisesti tai haihduttamalla ennen kuin jae voidaan sekoittaa muiden keskikerroksen massakomponenttien kanssa. Pitkäkuitujae voidaan jauhaa 21 perinteisellä tavalla, mutta mikäli poistettavan hienoaineksen osuus ei ole riittävän suuri, jauhatus-20 ta on rajoitettava, ettei huokoisuutta menetetä. Kuviossa le on esitetty tavanomainen käsit-:*:*· tely, jossa yhtä fraktiota jauhetaan 31 sinänsä tunnetulla tavalla.
t ··· • · • · ··· : V: Keksinnön mukaan lajittelusta 10 otetaan talteen myös jae, jonka hienoainespitoisuutta on j oleellisesti vähennetty (’’pitkäkuitujae” eli seulonnan rejekti). Vähemmän hienoainesta 25 sisältävä jae saatetaan jauhatukseen 11, jossa se jauhetaan ennalta määrättyyn suotautuvuu- ··« teen. Valinnaisesti vähemmän hienoainesta sisältävä jae käytetään sellaisen kuitukerroksen valmistukseen, jolta edellytetään hyviä vetolujuusominaisuuksia. Täten sekä vähemmän *.;. · hienoainesta sisältävät jakeet että enemmän hienoainesta sisältävät jakeet saadaan hyödyn- ·«· *...* netyksi.
t * ·· * Λ i ί : 30 ί a a a I Hienoainesfraktio käytetään oleellisesti jauhamattomana tai lievästi jauhettuna kuituker- ....: roksen valmistukseen, kuten kuviossa 1 a on esitetty. Tyypillisesti jauhatusenergian kulutus • · · · J on noin 0-30 kWh/t. Edullisesti hienoainesfraktio sekoitetaan mekaanisen massan, sopi vimmin hiokkeen, hierteen tai kemitermomekaanisen massan, prosessihylyn tai näiden 8 118809 kombinaation kanssa, minkä jälkeen näin saatua seosta käytetään monikerrostuotteen ainakin yhden kuitukerroksen valmistukseen. Hienoainesfraktion osuus seoksesta on noin S -SO paino-%, edullisesti noin 10-30 paino-%, seoksen kokonaispainosta.
5 Nykyaikaisilla paperi- ja kartonkikoneilla syntyvän hylyn määrä on pieni. Kun hylkyä on vähän, joudutaan tilanteisiin, joissa hylyn tilalla bulkkimaisten kerrosten liimana joudutaan käyttämään primaarisellua, mikä on taloudellisesti kallis ratkaisu. Esillä olevassa keksinnössä nämä ongelmat voidaan välttää käyttämällä hienoainefraktiota hylyn tilalla tai sen ohella. Saadaan tuote, jolloin on niin hyvä lujuus, että kartonki kestää sekä valmistuksen 10 että käytön mekaaniset rasitukset.
Eri fraktioita käyttämällä valmistetaan kuitutuote, joka edullisesti on kartonki, sopivimmin taivekartonki, ja jossa on ainakin kaksi päällekkäistä kuitukerrosta.
1S Yhden edullisen suoritusmuodon mukaan valmistetaan kolmikerrostuote, jossa hienoaines-jae sisällytetään tuotteen keskikerrokseen. Keskikerroksen osuus koko kartonkituotteen kuitumäärästä on 30 - 75 paino-%. Tuote voi olla symmetrinen, jolloin pinta-ja taustaker-rokset ovat yhtä paksuja, tai pintakerros voi olla esim. noin 1,1-... 3,0-kertaa taustakerrosta paksumpi.
20 a · · . *". Esimerkkinä tällaisesta monikerroskartongista mainittakoon tuote, joka käsittää yhdistel- *·· ·*·'. mänä • · · • · j * * *; - ensimmäisen kuitukerroksen, jossa on ulkopinta ja sisäpinta, a·· : (: - toisen kuitukerroksen, joka on jäljestetty välimatkan päähän ensimmäisestä kuitu- 25 kerroksesta ja jossa on ulkopinta ja sisäpinta, jolloin toisen kuitukerroksen sisäpinta on järjestetty ensimmäisen kuitukerroksen sisäpuoliselle sivulle, sekä • a V. · - kolmannen kuitukerroksen, joka on sovitettu ensimmäisen ja toisen kuitukerroksen
• M
väliin, *:**: joka monikerroskartonki voi olla päällystetty, päällystämätön tai päällystetty vain toiselta ϊ*"ί 30 ulkopinnaltaan. Monikerrostuotteen osakerrokset on kiinnitetty toisiinsa ensisijaisesti ve- e : tysidosten avulla. Tarvittaessa kiinnittymistä voidaan parantaa yleisesti tunnettujen liima- • aa a ·*· : aineiden avulla.
e · · a a 9 118809
Kolmikerrostuotteiden tyypilliset neliöpainot ovat luokkaa 50 - 500 g/m2, joista pinta-ja taustakenosten neliöpainot ovat noin 20 - 200 g/m2 ja keskikerroksen 10 - 450 g/m2.
Pehmopapeiisovelluksissa voidaan valmistaa paperi, joka käsittää hyvän vetolujuuden 5 omaavan keskikerroksen, joka koostuu pitkäkuitujakeesta, ja hienoainesta sisältävät pintakerrokset, jotka antavat pehmeän, imukykyisen pinnan.
Toisen edullisen suoritusmuodon mukaan valmistetaan kaksikerrostuote, jossa hienoaines-jae sisällytetään tuotteen pinta- tai taustakerrokseen. Hienoainesjaetta sisältävä kerros on 10 edullisesti noin 50 - 80 paino-% koko kartongin kuiduista. Tyypilliset neliöpainot näille tuotteille ovat luokkaa 50 - 400 g/m2, jolloin pinta- ja taustakenosten neliöpainot ovat noin 25 - 200 g/m2 kumpikin.
On selvää, että sekä hienokuitujakeeseen että seulonnan rejektiin, eli pitkäkuitujakeeseen, 15 voidaan sekoittaa muuta massaa j akeen määrän kasvattamiseksi j a sen ominaisuuksien mo- difioimiseksi. Tuotteen hienoainesjaetta sisältävästä kerroksesta seulonnasta saadun hieno-kuitujakeen määrä muodostaa kuitenkin edullisesti ainakin 50 % kuitumäärän kuivapainosta, edullisesti ainakin 75 %, ja edullisesti 80 -100 %. Vastaavasti seulonnan pitkäkuitujae muodostaa pääosan tai jopa 80 - 100 % tuotteen pitkäkuitujaetta sisältävästä kerroksesta 20 (tämän kuituaineen kuivapainosta). Tällä edullisella ratkaisulla saadaan siten yhdestä läh- «*:*. töaineesta seulomalla muodostettua tuote, jonka ominaisuudet ovat huomattavasti parem- .***. mat kuin vastaavan tuotteen, jonka lähtöainemassaa on pelkästään jauhettu.
aaa • a * ♦ · a · a • ·
Seuraavat esimerkit on tarkoitettu kuvaamaan keksintöä, muttei rajoittamaan sitä.
aaa * ·*· 25 • aa aaa :#M: Esimerkki 1 aaa . KSK Birchiä (Oy Metsä-Botnia Ab:n Kaskisten tehtaiden kaupallinen koivusellutuote) aaa .***. fraktioitiin 0 0,8 mm reikäsihdillä.
aa 7 aaa 30 aaa aaa aaa Fraktiointi: a · a a ’·* Sihti: RADISCREEN1000D® a * Reikäkoko: 0 0,8 mm aaaaa
Pitkäkuituosuus (Rm): 85 % 10 1 1 8809
Syöttösakeus: 3,1 %
Pitkäkuitujakeen sakeus: 4,6 %
Lyhytkuitujakeen sakeus: 1,1%
Lämpötila: 20 °C
5
Ns. pitkäkuitujae jauhettiin levyjauhimella neljään eri EOK-tasoon (43, 56, 68 ja 87 kWh/tn). Näytteet analysoitiin ja arkit testattiin.
Fraktiointi ja jauhatus esitetään kuviossa la ja referenssijauhatusta fraktioimattomasta sel-10 lusta esitetään kuviossa 1 c.
Mm. jauhamattoman massan SR-luku (21 -> 19, hienoaine 30) muuttui merkittävästi frak-tioinnissa mikä osoittaa kuitujakauman muuttuneen merkittävästi. Fraktioidun pitkäkuitujakeen vetolujuus (vakio SR-luvussa) oli n. 6 % suurempi kuin referenssimassan, kuvio 2 15 (vetoindeksi SR-luvun funktiona).
Samoin vetojäykkyys fraktioidulla pitkäkuitujakeella parani n. 5 % vakio SR:n arvolla (30) verrattuna normaaliin fraktioimattomaan koivuselluun (kuvio 3) (vetojäykkyys SR-luvun funktiona).
20 • M *v • f · • ·
Vetojäykkyys fraktioidulla pitkäkuitujakeella parani n. 4 % vakio Gurleyn arvolla (50 s) * · verrattuna normaaliin fraktioimattomaan koivuselluun (kuvio 4) (Vetojäykkyys huokoi- • · · suuden (Gurley) funktiona).
• · * m * • * « • · · • · · . · · ·. 25 Tarvittava j auhatusenergia vakio SR-lukuun (30) kasvoi fraktioidulla kuitujakeella n. 12 % • · (55 kWh/t -> 62 kWh/t) (kuvio 5) (SR-luku EOK:n funktiona).
• · • · ·
Tehdyllä fraktioinnilla saatiin vähennetyksi ns. pitkäkuitujakeen hienoainesmäärää hieman, • · · normaaliin KSK Birch -selluun verrattuna, mutta mahdollista on fraktiointiparametreja • · .,..: 30 edelleen säätämällä vähentää hienoaineen määrää lisää.
• · • · :‘ : Seosarkkikokeissa fraktioidulla hienoaineksella voidaan parantaa keskikerroksen huikkia • · · *...· jauttamattomaan hylkyyn verrattuna (kuvio 6 - Seosarkkien bulkki). Palstautumislujuus parani hienoainesta lisäämällä eli korvattaessa prosessihylkyä (kuvio 7 - Seosarkkien pals- 11 118809 tautumislujuudet). Tämä voidaan hyödyntää keskikerroksessa käytettävän mekaanisen massan jauhatuksessa sen CSF-tavoitetta nostamalla, jolloin myös sen bulkki paranee.
Korvattaessa hylkymassa kokonaan fraktioinnin hienoaineella (x, BCTMP 85/hylky 5 O/hienoaines 15) voidaan seoksen huikkia kasvattaa palstautumislujuuden säilyessä samalla tasolla (kuvio 8 - Eri seosmassojen palstautumislujuudet huikin funktiona).
·· • · · • · · ··· • · * · ··· * · • · · « · * • · • ·· • · • · ·· « · « • · · «*· • · • · ·»· ·· • · • ·· ··· • · • · ··* • · • · • · • · · • · ··· • • · ···
Claims (19)
1. Menetelmä monikerroksisen kuitutuotteen valmistamiseksi, joka tuote käsittää ainakin kaksi päällekkäistä kerrosta, joilla on erilainen kuitukoostumus, ja jonka tuotteen valmis- 5 tukseen käytetään ainakin osittain kemiallista lyhytkuituista massaa, tunnettu siitä,että - lyhytkuituinen massa saatetaan lajitteluun, jossa siitä erotetaan hienoainesta, joka läpäisee keskimääräiseltä reikäkooltaan 0,2 - 1,5 mm sihdin, ainakin kahden kuitukoostumukseltaan erilaisen kuituainejakeen muodostamiseksi, 10 - saatavat jakeet otetaan talteen ja sisällytetään saman kuitutuotteen eri ker roksiin.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että massasta erotetaan sihdillä n. 5 - 30 paino-%:n kuituainesosuus, joka käsittää hienoainesta, joka läpäisee 0,2 - 15 1,5 mm:n sihdin.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että massasta erotetaan sihdillä, jonka keskimääräinen reikäkoko on noin 1,0 mm, ainakin noin 7 paino-%, sopivimmin noin 5 - 30 paino-%, massan kuituaineksesta. 20 ··· • · ·
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että • · * · ·; * sihdiltä saatava hienoainesfraktio otetaan talteen vesipohjaisen kuituainesuspension muo- • · · dossa. • · • » ·«· • ♦ • · · !" 25
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että sihdiltä saatava • · • · kuituaineksen ja veden muodostama suspensio käytetään sellaisenaan, ilman erillistä veden #.# poistoa, kuitutuotteen valmistamiseen. • · · ··· • · · « · • i • · ♦
6. Patenttivaatimuksen 4 tai 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että sihdiltä saata- • · · • · * 30 va hienoainesfraktio otetaan talteen sellaisen kuituainessuspension muodossa, jonka sakeus • · • · on noin 0,5 - 2 paino-%, etenkin noin 0,8 - 1,5 paino-%. * • ·
7. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että hie-noainesfraktio sekoitetaan mekaanisen massan, prosessissa muodostuvan hylyn tai näiden 118809 kombinaation kanssa, minkä jälkeen näin saatua seosta käytetään monikerrostuotteen ainakin yhden kuitukerroksen valmistukseen.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että hienoainesfraktion 5 osuus seoksesta on noin 5 - SO %, edullisesti noin 10 - 40 %, seoksen kokonaispainosta.
9. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että hie-noainesfraktiota käytetään oleellisesti jauhamattomana kuitukerroksen valmistukseen.
10. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lajittelusta otetaan talteen jae, jonka hienoainespitoisuutta on oleellisesti vähennetty.
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vähemmän hienoainesta sisältävä jae saatetaan jauhatukseen, jossa se jauhetaan ennalta määrättyyn suo- 15 tautuvuuteen ja huokoisuuteen.
12. Patenttivaatimuksen 10 tai 11 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vähemmän hienoainesta sisältävä jae käytetään sellaisen kuitukerroksen valmistukseen, jolta edellytetään hyviä vetolujuusominaisuuksia. 20
«·· : 13. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ··* :: valmistetaan kolmikerrostuote, jolloin hienoainesjae sisällytetään tuotteen keskikerrokseen. * · • · · 9 · · 9 9 9«
• · **··* 14. Jonkin patenttivaatimuksen 1-13 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vai- 9·9 ' · | · * 25 niistetään kaksikerrostuote, jolloin hienoainesjae sisällytetään tuotteen pinta- tai taustaker- 9 9 *···* rokseen. • 9 9 9 9 9 9 "I
15. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että • 9 9 9 ' I * lyhytkuitumassa on lehtipuusta alkalisella keittomenetelmällä valmistettua kemiallista 99* §99 *·* * 30 massaa. §99 9 9 9 9 999 9 9
*:**· 16. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että 9 *·**· lyhytkuitumassa on valmistettu käyttämällä raaka-aineena Betula-suvun, Populus-suvun, Eucalyptus-suvun tai ^Aaria-suvun puuainesta tai näiden seosta. ., 118809
17. Patenttivaatimuksen 16 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että valmistetaan kuitutuote, jonka kuiduista 50 - 100 % koostuu lyhytkuitumassasta.
18. Patenttivaatimuksen 17 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että valmistetaan 5 kuitutuote, jonka tuoresyöttökuiduista 100 % koostuu lyhytkuitumassasta.
19. Jonkin patenttivaatimuksen 1-17 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että valmistetaan kuitutuote, jonka kuiduista 1 - 50 %, etenkin noin 10 - 45 %, koostuu havu· kuiduista. ·*· • · e • « « ·#· • · ··· • · · • · e • · • ♦ • · ··· • · · • · · ··· ·*· • · • · • •e • · · • · · *·♦ ··· • # * » ·«· ♦ ··· • · · • · · ··· · • · ·*· • · • t 15 1 1 8809
Priority Applications (10)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20060809A FI118809B (fi) | 2006-09-11 | 2006-09-11 | Menetelmä kuitutuotteen valmistamiseksi |
PCT/FI2007/050479 WO2008031921A1 (en) | 2006-09-11 | 2007-09-11 | Method of manufacturing a multilayer fibrous product |
CA2663134A CA2663134C (en) | 2006-09-11 | 2007-09-11 | Method for manufacturing a fibrous product incorporating screening of fines |
CN2007800335855A CN101553622B (zh) | 2006-09-11 | 2007-09-11 | 制造多层纤维产品的方法 |
BRPI0716978-7A BRPI0716978B1 (pt) | 2006-09-11 | 2007-09-11 | Método de fabricação de um produto fibroso |
CL2007002629A CL2007002629A1 (es) | 2006-09-11 | 2007-09-11 | Metodo para fabricar un producto fibroso multicapas usando pulpa quimica de fibra corta,que comprende fraccionar la pulpa con un tamiz de 0,2-1,5 mm, y emplear ambas fracciones en diferentes capas del mismo producto. |
US12/310,884 US8048266B2 (en) | 2006-09-11 | 2007-09-11 | Method of manufacturing a multilayer fibrous product |
EP07823122.2A EP2061932B1 (en) | 2006-09-11 | 2007-09-11 | Method of manufacturing a multilayer fibrous product |
JP2009527169A JP5189594B2 (ja) | 2006-09-11 | 2007-09-11 | 繊維質製品を製造する方法 |
RU2009109069/12A RU2432427C2 (ru) | 2006-09-11 | 2007-09-11 | Способ изготовления многослойного волокнистого изделия |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20060809A FI118809B (fi) | 2006-09-11 | 2006-09-11 | Menetelmä kuitutuotteen valmistamiseksi |
FI20060809 | 2006-09-11 |
Publications (2)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI20060809A0 FI20060809A0 (fi) | 2006-09-11 |
FI118809B true FI118809B (fi) | 2008-03-31 |
Family
ID=37067136
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI20060809A FI118809B (fi) | 2006-09-11 | 2006-09-11 | Menetelmä kuitutuotteen valmistamiseksi |
Country Status (10)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US8048266B2 (fi) |
EP (1) | EP2061932B1 (fi) |
JP (1) | JP5189594B2 (fi) |
CN (1) | CN101553622B (fi) |
BR (1) | BRPI0716978B1 (fi) |
CA (1) | CA2663134C (fi) |
CL (1) | CL2007002629A1 (fi) |
FI (1) | FI118809B (fi) |
RU (1) | RU2432427C2 (fi) |
WO (1) | WO2008031921A1 (fi) |
Families Citing this family (18)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE102007029805A1 (de) * | 2007-06-27 | 2009-01-02 | Voith Patent Gmbh | Verfahren zur Erzeugung von mehrlagigem Karton oder Verpackungspapier aus Altpapier |
DE102008063785A1 (de) * | 2008-12-18 | 2010-06-24 | Voith Patent Gmbh | Verfahren zur Aufbereitung von Altpapier enthaltenden Rohstoffen zu einer zur Erzeugung graphischer Papiere geeigneten Faserstoffsuspension |
US8926793B2 (en) * | 2011-03-31 | 2015-01-06 | Nippon Paper Industries Co., Ltd. | Processes for preparing pulp and paper |
JP6077360B2 (ja) * | 2012-03-30 | 2017-02-08 | 日本製紙株式会社 | 紙の製造方法 |
FR2995325B1 (fr) * | 2012-09-11 | 2015-03-13 | Ct Tech De L Ind Des Papiers Cartons Et Celluloses | Procede de fabrication d'un support fibreux multicouche par fractionnement et stratification |
CN103352394B (zh) * | 2013-07-19 | 2016-08-10 | 金红叶纸业集团有限公司 | 一种造纸工艺及该纸张 |
WO2015036932A1 (en) * | 2013-09-13 | 2015-03-19 | Stora Enso Oyj | Multiply paperboard |
PL3044371T3 (pl) * | 2013-09-13 | 2022-01-10 | Stora Enso Oyj | Tektura wielowarstwowa |
JP6403788B2 (ja) * | 2014-02-21 | 2018-10-10 | ドムター ペーパー カンパニー, エルエルシー | 紙製品及びその製造方法 |
CN103938482B (zh) * | 2014-03-19 | 2016-03-09 | 苏州吉臣日用品有限公司 | 复合抄造浆粕基片及其制备方法 |
SE539914C2 (sv) | 2014-04-29 | 2018-01-09 | Stora Enso Oyj | Process för framställning av åtminstone ett skikt hos ett papper eller en kartong samt ett papper eller en kartong som framställts enligt processen |
JP2015223305A (ja) * | 2014-05-27 | 2015-12-14 | 王子ホールディングス株式会社 | 棚板および什器 |
SE1550985A1 (sv) * | 2015-07-07 | 2016-09-06 | Stora Enso Oyj | Shaped tray or plate of fibrous material and a method of manufacturing the same |
FI20176206A1 (fi) | 2017-12-31 | 2019-07-01 | Paptic Oy | Menetelmä kuitutuotteen valmistamiseksi ja kuitutuote |
SE543038C2 (en) * | 2018-04-24 | 2020-09-29 | Ikea Supply Ag | Fiberboard and method of forming a fiberboard |
ES2881623T3 (es) * | 2019-01-15 | 2021-11-30 | Papierfabrik Meldorf Gmbh & Co Kg | Papel multicapa que contiene papel de desecho y fibras de hierba |
EP3896222A1 (en) | 2020-04-16 | 2021-10-20 | Metsä Board Oyj | A multilayered fibrous sheet, a method for making a multilayered fibrous sheet, and use of mechanical pulp |
US11549216B2 (en) | 2020-11-11 | 2023-01-10 | Sappi North America, Inc. | Oil/grease resistant paper products |
Family Cites Families (19)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
JPS61700A (ja) * | 1984-06-07 | 1986-01-06 | 三菱製紙株式会社 | 広葉樹パルプを主原料とする印刷用紙の製造方法 |
JPS62289697A (ja) * | 1986-06-09 | 1987-12-16 | 株式会社日本紙パルプ研究所 | 多層構造を有する印刷用紙及び塗工原紙 |
FI75200B (fi) | 1986-07-04 | 1988-01-29 | Valmet Oy | Foerfarande vid pappersframstaellningsprocess foer foerbaettring av egenskaper hos papperet, saerskilt dess retention. |
US4888092A (en) * | 1987-09-22 | 1989-12-19 | The Mead Corporation | Primary paper sheet having a surface layer of pulp fines |
US5405499A (en) * | 1993-06-24 | 1995-04-11 | The Procter & Gamble Company | Cellulose pulps having improved softness potential |
US5503710A (en) * | 1995-05-31 | 1996-04-02 | Macmillan Bloedel Limited | Duplex linerboard formed from old corrugated containers |
DE19526205C2 (de) * | 1995-07-18 | 2000-08-17 | Voith Sulzer Stoffaufbereitung | Verfahren und Anlage zur Herstellung einer mehrlagigen Papier- oder Kartonbahn |
FI110704B (fi) * | 1996-10-18 | 2003-03-14 | Metso Paper Inc | Monikerrosperälaatikon massansyöttöjärjestelmä ja menetelmä monikerrosperälaatikkokäytössä |
US5916417A (en) * | 1997-08-22 | 1999-06-29 | International Paper Company | Method of making multi-ply paperboard sheet having layers of different fiber properties |
FI103417B1 (fi) * | 1997-09-16 | 1999-06-30 | Metsae Serla Oyj | Paperiraina ja menetelmä sen valmistamiseksi |
FI113789B (fi) * | 1999-10-20 | 2004-06-15 | Upm Kymmene Corp | Menetelmä kerrostetun paperin tai kartongin valmistamiseksi |
FI113670B (fi) * | 1999-12-09 | 2004-05-31 | Upm Kymmene Corp | Menetelmä painopaperin valmistamiseksi |
DE19960218A1 (de) * | 1999-12-14 | 2001-06-28 | Voith Paper Patent Gmbh | Verfahren zum Fraktionieren einer Papierfasersuspension |
US6413363B1 (en) * | 2000-06-30 | 2002-07-02 | Kimberly-Clark Worldwide, Inc. | Method of making absorbent tissue from recycled waste paper |
FI117871B (fi) * | 2001-04-24 | 2007-03-30 | M Real Oyj | Monikerroksinen kuitutuote ja menetelmä sen valmistamiseksi |
US20030121629A1 (en) * | 2001-12-19 | 2003-07-03 | Kimberly-Clark Worldwide, Inc. | Use of fractionated fiber furnishes in the manufacture of tissue products, and products produced thereby |
FI122074B (fi) * | 2002-10-24 | 2011-08-15 | M Real Oyj | Menetelmä kuitutuotteen valmistamiseksi |
JP2005133263A (ja) * | 2003-10-31 | 2005-05-26 | Daio Paper Corp | 新聞用紙の製造方法 |
US7381298B2 (en) | 2004-12-30 | 2008-06-03 | Weyerhaeuser Company | Process for making a paperboard from a high consistency slurry containing high levels of crosslinked cellulosic fibers |
-
2006
- 2006-09-11 FI FI20060809A patent/FI118809B/fi active
-
2007
- 2007-09-11 CA CA2663134A patent/CA2663134C/en active Active
- 2007-09-11 JP JP2009527169A patent/JP5189594B2/ja active Active
- 2007-09-11 CN CN2007800335855A patent/CN101553622B/zh active Active
- 2007-09-11 CL CL2007002629A patent/CL2007002629A1/es unknown
- 2007-09-11 WO PCT/FI2007/050479 patent/WO2008031921A1/en active Application Filing
- 2007-09-11 EP EP07823122.2A patent/EP2061932B1/en active Active
- 2007-09-11 US US12/310,884 patent/US8048266B2/en active Active
- 2007-09-11 BR BRPI0716978-7A patent/BRPI0716978B1/pt active IP Right Grant
- 2007-09-11 RU RU2009109069/12A patent/RU2432427C2/ru active
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
EP2061932A1 (en) | 2009-05-27 |
FI20060809A0 (fi) | 2006-09-11 |
EP2061932B1 (en) | 2020-04-08 |
WO2008031921A1 (en) | 2008-03-20 |
RU2009109069A (ru) | 2010-10-20 |
RU2432427C2 (ru) | 2011-10-27 |
JP5189594B2 (ja) | 2013-04-24 |
CA2663134A1 (en) | 2008-03-20 |
CA2663134C (en) | 2016-08-23 |
EP2061932A4 (en) | 2012-09-05 |
US8048266B2 (en) | 2011-11-01 |
JP2010502853A (ja) | 2010-01-28 |
CN101553622B (zh) | 2011-12-14 |
US20100059190A1 (en) | 2010-03-11 |
CN101553622A (zh) | 2009-10-07 |
BRPI0716978B1 (pt) | 2018-05-29 |
BRPI0716978A2 (pt) | 2013-09-24 |
CL2007002629A1 (es) | 2008-01-11 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
FI118809B (fi) | Menetelmä kuitutuotteen valmistamiseksi | |
AU2016285836B2 (en) | Wood-free fiber compositions and uses in paperboard packaging | |
US5916417A (en) | Method of making multi-ply paperboard sheet having layers of different fiber properties | |
US12084563B2 (en) | Refined cellulose fiber composition | |
WO1992021818A1 (en) | Multilayer paper and method for the manufacturing thereof | |
JP2011530021A (ja) | 改良複合製品およびその製造方法 | |
CN110506142B (zh) | 用于薄纸产品的非木材纤维中定制的半纤维素 | |
FI113552B (fi) | Menetelmä painopaperin valmistamiseksi | |
US10145068B2 (en) | Process for producing at least one ply of a paper or board and a paper or board produced according to the process | |
WO2019121625A1 (en) | Fibre fractionation | |
Seifert et al. | Engineering the paper production by combined fiber fractionation and reinforcement with microfibrillated cellulose | |
ES2593074T3 (es) | Procedimiento de fabricación de un soporte fibroso multicapa por fraccionamiento y estratificación | |
FI113789B (fi) | Menetelmä kerrostetun paperin tai kartongin valmistamiseksi | |
TW201118215A (en) | Method of improving properties of paper | |
WO2024083989A1 (en) | Paperboard comprising recycled fibres | |
Fineman | Let the paper product guide the choice of mechanical pulp | |
ROUSU et al. | Effect of wheat straw fines on z-directional strength of paper | |
WO2024083990A1 (en) | Paperboard comprising recycled fibres | |
JP2004169193A (ja) | 低密度紙 | |
Sanjay et al. | Fiber Fractionation–A Unique Technique for making Quality Paper from Indigenous Raw Materials |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
PC | Transfer of assignment of patent |
Owner name: M-REAL OYJ Free format text: M-REAL OYJ |