FI117283B - Hissijärjestelmä - Google Patents

Hissijärjestelmä Download PDF

Info

Publication number
FI117283B
FI117283B FI20050127A FI20050127A FI117283B FI 117283 B FI117283 B FI 117283B FI 20050127 A FI20050127 A FI 20050127A FI 20050127 A FI20050127 A FI 20050127A FI 117283 B FI117283 B FI 117283B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
elevator
sensors
door
sensor
car
Prior art date
Application number
FI20050127A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20050127A0 (fi
Inventor
Ari Kattainen
Matti Raesaenen
Timo Laasonen
Original Assignee
Kone Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kone Corp filed Critical Kone Corp
Priority to FI20050127A priority Critical patent/FI117283B/fi
Publication of FI20050127A0 publication Critical patent/FI20050127A0/fi
Priority to CNA2006800099148A priority patent/CN101151200A/zh
Priority to PCT/FI2006/000026 priority patent/WO2006082274A2/en
Application granted granted Critical
Publication of FI117283B publication Critical patent/FI117283B/fi
Priority to US11/979,917 priority patent/US7546903B2/en

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66BELEVATORS; ESCALATORS OR MOVING WALKWAYS
    • B66B1/00Control systems of elevators in general
    • B66B1/34Details, e.g. call counting devices, data transmission from car to control system, devices giving information to the control system
    • B66B1/3492Position or motion detectors or driving means for the detector

Description

1 117283
HISSIJÄRJESTELMÄ KEKSINNÖN ALA
Esillä oleva keksintö liittyy hissin palkanlaskentaan kuuluvien elementtien sekä hissin ovialuetietoa välit-5 tävien antureiden integroimiseen.
KEKSINNÖN TAUSTA
Hissijärjestelmän ohjausyksikkö huolehtii hissin ajosta kerrokselta kerrokselle. Normaaliajon aikana, kiih-10 dytyksessä ja hidastuksessa hissin ohjausyksikkö huolehtii esimerkiksi siitä, että hissin vauhti hiljenee ja hissi pysähtyy oikean kerroksen kohdalle. Jotta ohjausjärjestelmä osaa pysäyttää hissin oikeassa kohdassa, sen tulee tietää hissin sijainti hissikuilussa se-15 kä kerrosten tarkat sijainnit.
Kuviossa 1 esitetään hissin liikettä hissikuilussa. Käyrä 1 kuvaa hissin ohjausjärjestelmän hallinnan mukaisesti hissikorin normaalia liikettä. Kerrokselta 20 lähtiessä hissikorin nopeus kiihtyy, kunnes se saavuttaa hissille asetetun nimellisnopeuden. Päätykerroksen :lähestyessä hissin nopeus hidastuu ja hissi pysähtyy * * !/** kerroksen kohdalle.
* · 25 Kun hissi otetaan käyttöön, sille tehdään ns. käyt- ** * I .·. töönottoajo (setup-drive) , jonka aikana ohjausyksikkö ,*··. tallentaa kerrosten tarkat sijainnit muistiin. Muis- * * tiin tallennetaan eräänlainen kerrostaulukko, josta . . ilmenee kuinka kaukana toisistaan kerrokset sijaitse- * · # •·|#· 3 0 vat. Kerrosten sijainnit voidaan tallentaa esimerkiksi * # *··* magneettinauhasta saatavan kerroskoodin perusteella tai käyttämällä erityisiä ovialuesensoreita, jotka • · .···. käyttöönottoajon aikana kunkin kerroksen kohdalla il- ··· .,· moittavat kun hissikorin ja kerroksen tason ovet ovat : ** 35 kohdakkain.
··· • # • ♦ 117283 2
Nykyisessä hissijärjestelmässä ovialuesensoreina toimii esimerkiksi kolme induktiivikytkintä rinnakkain. Kytkimet ovat hissikorin puolella ja tason puolella on magneetit tai metallit. Kytkimet kytketään kaapeleilla 5 korin katolla olevaan ristikytkentälaatikkoon, jolloin tulee kytkettäväksi useita sähköisiä kaapeleita. Kytkimet ilmaisevat kun hissi on kerroksen kohdalla. Näin saadaan nykyisessä hissijärjestelmässä ovialuetieto eli onko hissikori kerroksen yläpuolella, 10 kerroksen kohdalla vai kerroksen alapuolella. Hissin ohjausjärjestelmä käyttää tätä tietoa hyväkseen ohjatessaan hissiä kerrokselta toiselle.
Hissikorissa olevien ovien ja kerrostason ovien tulee 15 turvallisuussyistä avautua yhtäaikaisesti. Yleensä hissin ovien avautuminen on järjestetty siten, että hissikorin ovissa on avauksen suorittava moottori ja tason ovet avataan yhdessä hissiovien kanssa mukaanot- tajan avulla. Ovien avaus voi olla järjestetty myös 20 siten, että kerrostason oveen on asennettu ovet avaava moottori. Hissikorissa on oven ohjausyksikkö, jonka ohjausprosessori säätää ovioperaattorin toimintaa.
: *·· Ovioperaattori on hissikorissa oleva laite, joka lii- kuttaa oven mekaanisia osia. Ovioperaattori sisältää *:**: 25 ohjausprosessorin, ohjauselektroniikan, ovia liikutta- ;***; van moottorin ja voimanvälityksen.
• · · « * 9 .···. Hissikorin sijainti hissikuilussa voidaan määrittää, • » kun tiedetään sen nopeus kullakin ajanhetkellä. Hissi- . 30 korin nopeutta voidaan mitata esimerkiksi takometrin tai resolverin avulla. Takometrillä saadaan hissin ve- “*··* topyörän pyörimisnopeuteen verrannollinen jännitesig- ··· naali, jota suodatetaan ja skaalataan ennen kuin sig- ·««·
-···· naali viedään analogia/digitaali-muuntimel le. A/D
* · * * . 35 muunnin antaa ulostulona digitaalisen nopeussignaalin.
] Resolveri taas mittaa hissin vetopyörästä paikkaan ' * verrannolliset sini- ja kosinisignaalit. Näistä sig- 117283 3 naaleista resolveri/digitaalimuunnin (RD-muunnin) antaa kulman muuttuessa pulssin. Nopeus voidaan määrittää , kun lasketaan tunnetun aj anj akson aikana RD-muuntimelta tuleva pulssien lukumäärä.
5
Hissin ohjausjärjestelmä pysäyttää hissin pehmeästi hissin lähestyessä kuilun päätyä päätykerroksen kohdalla. Jos normaali hissin pysäyttäminen ohjausjärjestelmän avulla ei toimi, hissin pehmeästä pysäytyksestä 10 päätykerrokseen huolehtii normaalipäätypysähdys NTS (Normal Terminal Slowdown). NTS vastaanottaa yksikanavaista jatkuvaa nopeustietoa, jonka perusteella se laskee jatkuvasti hissikorin sijaintia hissikuilussa. NTS vastaanottaa tietoa myös kerrosten sijainnista, 15 joiden tarkan paikan se on tallentanut haihtumattomaan muistiinsa jo käyttöönottoajon aikana. Näiden perusteella NTS laskee hissikorin tarkan sijainnin kuilussa jatkuvasti ja huomaa, jos hissi liikkuu liian nopeasti tai ei ole pysähtynyt riittävän pitkälle ennen kuilun 2 0 päätyä.
NTS määrittää hissin liikkeelle kuvion 1 mukaisen var-: '·· jokäyrän 2, jonka sisällä hissin liikkeen tulee pysyä.
!.*.· Jos NTS huomaa, että hissikori liikkuu liian nopeasti ·:··; 25 kohti hissin päätyä, se aloittaa pakkohidastuksen ja tarvittaessa pakkopysäytyksen käyttäen hissin mootto- * · * : ria. Jos on tapahtunut sähkökatko tai NTS muuten luu- *·* * .···, lee paikkatietonsa olevan pielessä, voi se raj oittaa * * hissin nopeuden huoltoajonopeuteen, joka on Euroopassa „ , 30 0.63 m/s ja 0.75 m/s Amerikassa.
t « « a * * · • a a
Jos normaalipäätypysähdys (NTS) ei onnistu pysäyttä- j\· mään hissiä sen tullessa kuilun päähän, ETSL (Emergen- * * .·*·. cy Terminal Speed Limiting) pysäyttää hissin käyttä- 35 mällä koneistojarrua. Kuviossa 1 on esitetty ETSL:n : ·* mukainen varjokäyrä 3 hissin sallitulle liikkeelle **« hissikuilussa. Koneistojarru on sähkömekaaninen jarru, 117283 4 joka on yleensä järjestetty kytkeytymään tarvittaessa hissin vetopyörään. ETSL vastaanottaa kaksikanavaista nopeustietoa sekä kerrostietoa. Myös ETSL on tallentanut kerroskoodit haihtumattomaan muistiinsa käyttöön-5 ottoajon aikana. Nopeus ja kerrostiedon perusteella ETSL laskee hissin sijaintia kuilussa jatkuvasti ja huomaa, jos hissin nopeus on liian kova tai jos hissi ei ole pysähtynyt päätykerrokseen.
10 Lähellä hissikuilun päätyä on päätyrajakytkin (final limit switch). Hissikuiluun on asetettu pari magneet-tikytkimiä, jotka on kiinnitetty kuilun seinämään magneeteilla. Vastaavasti hissikorissa on magneetti, joka laukaisee kytkimen sitä ohitettaessa. Jos hissi ohit- 15 taa kytkimen liian suurella nopeudella, kytkeytyy his-sikorin pakkohidastus päälle. Päätyrajakytkin käyttää hissikorin pysäyttämiseen koneistojarrua, jos hissi menee esimerkiksi 100 mm pääteaseman ohitse.
20 Edellä esitetyn perusteella nykyisessä hissijärjestelmässä on paljon paikannukseen ja ovialuetietoon liittyviä komponentteja, esimerkiksi erilaisia kytkimiä, i '·· joiden asennus vaatii erityistä tarkkuutta ja jotka • « !t'·; lisäksi vaativat huoltotoimenpiteitä. Erityisesti his- ·;··: 25 sin ovialuetietoa välittävät anturit sisältävät paljon komponentteja, joiden asennus hissijärjestelmässä on ·· · ; ,\ hankalaa.
• · 1 2 • · · « » » • » • 1 2 ·
KEKSINNÖN YHTEENVETO
30 Esillä oleva keksintö koskee menetelmää ja järjestel-mää hissin paikannuslaitteiden kuten esimerkiksi ker- «·· roskoodien ja kiihtyvyysantureiden sekä ovialuesenso- "" reiden integroimiseksi hissikoriin asennettuun yhteen • ♦ *" moduuliin esimerkiksi hissin ovioperaattori in tai oven T" 35 mukaanottajaan. Erityisesti keksinnön tarkoituksena on ·;·1; helpottaa hissin asennusta lisäämällä paikannus lait- ; 5 117283 i teet ja ovialuesensorit hissikorissa olevaan oviope-raattoriin tai oven mukaanottajaan jo valmistusvaiheessa.
5 Keksinnön mukaiselle menetelmälle ja järjestelmälle on tunnusomaista se, mi tä patenttivaatimusten 1 ja 10 1 tunnusmerkkiosissa on esitetty. Keksinnön muille so- 1 vellusmuodoille on tunnusomaista se, mitä muissa pa- ' tenttivaatimuksissa on esitetty. Keksinnöllisiä sovel- 10 lusmuotoja on myös esillä tämän hakemuksen selitysosassa ja piirustuksissa. Hakemuksessa oleva keksinnöllinen sisältö voidaan määritellä myös toisin kuin jäljempänä olevissa patenttivaatimuksissa tehdään. Keksinnöllinen sisältö voi muodostua myös useam-15 raasta erillisestä keksinnöstä, erityisesti jos keksintöä tarkastellaan ilmaistujen tai implisiittisten osatehtävien valossa tai saavutettujen hyötyjen tai hyö-tyryhmien kannalta. Tällöin jotkut jäljempänä olevien patenttivaatimuksien sisältämät määritteet voivat olla 20 erillisten keksinnöllisten ajatusten kannalta tarpeettomia. Keksinnön eri suoritusmuotojen piirteitä voi keksinnöllisen perusajatuksen puitteissa soveltaa • » : *·· toisten suoritusmuotojen yhteydessä.
• * 4 4 « « 4 m 9 4 ·:**: 25 Esillä olevan keksinnön tunnusomaisten piirteiden suh- •1j teen viitataan patenttivaatimuksiin.
»* · 4 4
* · I
• * .··*. Keksinnön mukaisen menetelmän perusideana on integroi- da hissijärjestelmään sijoitettavia paikannuslaitteita . . 30 tai ovialuesensoreita ovioperaattoriin tai muuhun mo- • * * ·** · duuliin jo hissin valmistusvaiheessa esimerkiksi si-
«»· J
*··.* ten, että antureiden aktiiviset osat sijoitetaan ♦ ovi operaattorin yhteyteen ja passiiviset osat kerros- • * .·*·. tason puolelle.
IM
• 35
M
4 4 ί '* Eräässä keksinnön sovelluksessa hissin jatkuvaa si- • · · ·...* jaintia lasketaan hyödyntäen korin nopeus- tai kiihty- 117283 6 vyystietoa ja tietoa kerrosten välisestä etäisyydestä. Hissin sijainnin ja nopeustiedon perusteella voidaan tarvittaessa aktivoida hissikorin pakkohidastus tai -pysäytys.
5
Keksinnön edut liittyvät hissien asennuksen helpottamiseen sekä materiaalin määrän vähenemiseen. Keksinnön mukaisen integrointimenetelmän ansiosta hissin paikan-nuslaitteiden sekä ovialuesensoreiden komponentit ovat 10 pitkäaikaisemmat käytössä, joka luonnollisesti lisää mittausprosessien luotettavuutta ja näin ollen koko hissijärjestelmän turvallisuutta. Kun paikannuslaitteiden ja ovialuesensoreiden komponentit integroidaan samaan paikkaan, saadaan vähennettyä myös tarvittavien 15 sähköisten johtojen määrää. Etuna on myös hissijärjestelmän yksinkertaistaminen ja asennettavien komponenttien määrän väheneminen.
Keksinnön etuina on lisäksi, että samanaikaisesti 20 ovioperaattorin asennuksen kanssa saadaan asennettua ovialuesensorin aktiivinen komponentti. Tämä voidaan tehdä jo tehtaalla valmistusvaiheessa, jolloin kaikki : *·· tarvittavat anturit ja kaapelit ovat jo valmiiksi • * ·.'·· asennettuna.
*:··: 25
;' ·' - KUVIOLUETTELO
• * « * * ·.* * Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisesti sovellusesimerkkien avulla, jossa: *« · : .·. 30 kuvio 1 esittää hissin liikettä ja sille asetettuja ,···. tunnetun tekniikan mukaisia rajakäyriä, * * *« · « * kuvio 2 esittää hissi järjestelmän toimintaa, jossa ovioperaattoriin on integroitu paikannuslaitteet NTS 35 ja ETSL, • · · ♦ 1 • i • · • m· 117283 7 kuvio 3 esittää keksinnön erään sovelluksen, jossa ovialuesensori on asennettu hissikorin ovioperaattoriin, ja 5 kuviot 4a# b ja c esittävät keksinnön mukaisen ovialuesensorin asennettuna hissin ovioperaattoriin.
KEKSINNÖN YKSITYISKOHTAINEN SELITYS
Kuvio 1 esittää hissin turvalaitteiden NTS:n ja ETSL:n 10 määrittämät rajakäyrät hissin liikkeelle. Kun turvalaite on käyttöönottoajon yhteydessä tallentanut haih-tumattomaan muistiinsa kerroskoodit kunkin kerroksen kohdalta, se tietää hissin sijainnin kuilussa jatkuvasti. Jos hissikorin liike ylittää kyseessä olevalle 15 turvalaitteen määrittämän rajakäyrän, turvalaite aloittaa pakkohidastuksen tai -pysäytyksen hissin moottorin avulla.
Kuviossa 2 on esitetty hissikorin ovioperaattoriin 214 20 integroituna hissin paikannuslaitteet 21 sekä turvaoh- jaimet NTS 26 ja ETSL 27, jotka huolehtivat hissin *·. pakkohidastuksesta tai -pysäytyksestä ohjausyksikön 22 * · · . siinä epäonnistuttua. NTS ohjaa hissin ohjausjärjes- * j telmän avulla hissin moottoria pakkohidastus tai - 25 pysäytystilanteessa. Takometri 24 ja resolveri 25 las- kevät hissin nopeutta hissin moottorin 23 vetopyörän ·.: : nopeuden avulla. NTS ja ETSL vastaanottavat hissin no- ·ββι· peustietoa 28 ja 29 resolverilta tai takometriltä sekä kerroskoodin 211 ja 212 hissikoriin integroiduilta * 30 ovialuesensoreilta 21. NTS 26 ja ETSL 27 vastaanotta-*** · .···. vat myös hissikorin kiihtyvyyden tai nopeuden paikan- nuslaitteelta 21 ja pystyvät sen perusteella valvomaan '· nopeustietojen 28 ja 29 luotettavuutta. Nopeus ja • · · kiihtyvyystietoja vertailemalla ETSL 27 voi myös vai- 35 voa hissin ripustuksen ja kitkan kuntoa ja käyttää .*··, tarvittaessa tarraa jaa tai kori jarrua hissikorin py- * * säyttämiseen.
117283 8
Kuvio 3 esittää hissinkorin 31 ja siihen asennetun ovioperaattorin 32. Keksinnön mukaisessa järjestelmässä ovialuesensorin aktiivinen komponentti 33 asenne-5 taan hissikorissa kiinni olevaan ovioperaattoriin tai mukaanottajaan ja passiivinen komponentti (esimerkiksi piirilevy) 34 kuilun puolella kerrostason kohdalla olevaan kannatinpalkkiin. Näin ovialuesensori voi olla valmiiksi asennettuna kun hissi tulee tehtaalta.
10
Kuviossa 4a esitetään keksinnön mukaisesti ovialuesen-sori asennettuna hissin ovioperaattoriin. Ovialuesen-sorina voidaan käyttää esimerkiksi SENSOPAD™ teknologiaan perustuvaa lineaaripaikannusta. Sensopa-15 din lähetin/vastaanotin PAD 41 asennetaan kiinteästi hissikorin ovioperaattoriin joko metalliseen muotopro-fiiliin tai ovikoneiston mukaanottajaan. Sensopad-sensorin passiivinen elementti PUCK 42 asennetaan hissikuilussa tasonoven puolella joko oveen tai tason 20 puolella olevaan ovioperaattoriin. Passiivisen PUCK-komponentin asentamisessa voidaan käyttää apuna erilaisia kiinnitysrautoja. Sensopad-sensori voi olla i ♦ : *·* myös itseliimautuva tai se voidaan kiinnittää magnee- • * •/j tin avulla. Jos PAD asennetaan mukaanottajaan/ niin *:**: 25 PUCK asennetaan vastaavasti tasonpuolella samaan koh- ***· taan ovioperaattorin vaunussa. Ovioperaattorin vaunu : on yleensä samalla korkeudella korissa olevan mukaan- # * « “* ·* « .···, ottajan kanssa.
»♦· . . 30 Kuvio 4b esittää PUCK 42 ja PAD 41 elementit ylhäältä • · · päin katsottuna ja kuvio 4c esittää PUCK 42 ja PAD 41 » « *···* elementit hissikorin sivulta katsottuna. Suunta z on :*·,· siis hissikuilussa ylöspäin, suunta y vaakasuoraan • · .··*. hissiä edestä päin katsottuna ja suunta x vaakasuoraan ·»· 35 hissiä sivulta katsottuna. Eli suunta x kuvaa hissikö- • · : ” rin ja tason väliä. Hissikorin ja tason väliin jää x- ··· suunnassa 15 mm suuruinen rako kun taas y-suunnassa 117283 9 PUCK ja PAD elementit ovat kohdakkain. Hissi on ovi-alueella välillä z = -130 mm - +130 mm.
Sensopad-sensori voidaan asentaa ovioperaattoriin jo 5 tehtaalla valmistusvaiheessa, jolloin erillistä asennustyötä hissijärjestelmän asennuspaikalla ei tarvitse tehdä.
Vaihtoehtoisesti lineaaripaikannus ovialueella voidaan 10 toteuttaa käyttämällä esimerkiksi magnetometrejä ja gradiometrej ä.
Sensopad-tekniikan avulla voidaan toteuttaa myös ta-sonoven kohdalla saatava kerroskooditieto. Sensopad-15 sensorilla voidaan toteuttaa esimerkiksi kolme kelaa, joista jokainen voidaan virittää yhdelle kahdeksasta taajuudesta, jolloin saadaan tehtyä oma kerroskoodi kullekin kerrokselle. Tämä helpottaa hissijärjestelmän palautumista ennalleen esimerkiksi sähkökatkon jäi-20 keen, jolloin hissin sijainti kuilussa saadaan selville ajamalla hissi seuraavan kerroksen kohdalle. Sensopad- sensori parantaa myös hissijärjestelmän turvalli- • *·· suutta, koska voidaan olla varmoja, että sensoreiden « · ollessa kohdakkain myös hissikorin ja tasonovet ovat ·:··; 25 varmasti kohdakkain.
• · • · ·· · : .·. Paikannussensori piirikortille voidaan asentaa kiih- I · · \···\ tyvyysanturi, joka mittaa hissikorin kiihtyvyyttä esi- * · merkiksi 10 ms välein. Kiihtyvyysanturin offset vir-30 heet voidaan nollata vertailemalla kiihtyvyystietoa • · · ’•5·* ovialueanturin antamaan vertikaaliseen lineaaripaikka- tietoon. Kun tiedetään hissin kiihtyvyys kullakin ajanhetkellä, voidaan myös laskea hissikorin nopeus ja «#·« .*··. sijainti hissikuilussa.
« · ·:· 35 * * Kerroskoodin ilmaisemiseen voidaan käyttää myös esi- **'*· merkiksi radiotaajuista tunnistekoodia (RFID) tai mag- 117283 ίο neettista binäärikoodisysteemiä kunkin kerroksen oven kerroskoodina. Sijainnin ja kerroskoodin perusteella tiedetään, kun hissi on kerroksen tason kohdalla, jolloin ovet voidaan avata.
5
Vaikka edellä esitetyissä esimerkeissä hissin paikannus laitteistossa on käytetty kiihtyvyysanturilta saatua korin kiihtyvyyttä ja resolverilta tai takometrilta saatua korin nopeutta, hissin paikan määrittämiseen 10 hissikuilussa voidaan käyttää mitä tahansa siihen sopivaa laitteistoa.
Alan ammattimiehelle on selvää, että keksintö ei rajoitu edellä selostettuihin sovellutusmuotoihin, jois-15 sa keksintöä on selostettu esimerkinomaisesti, vaan monet muunnokset ja keksinnön eri sovellutukset ovat mahdollisia jäljempänä esitettyjen patenttivaatimusten määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.
·· • · • »» ft
» B
ft · fl • « · ft ft ft • ft • ftft ft ft • ft • ft* ft ft ft ft ft ft ft ft • ft ft ft ·«· ft ft • ft • ft· • ft ft ft ft ft ft ft • ft· ft ··♦ ft ft • ft • ft ft ft ft ft ft · ft ft ft· ft ft ··· ft ft • ft ft#· ft ·· ft · • ·· ··♦ • · ♦ ft • •ft

Claims (16)

117283
1. Menetelmä hissin paikannuslaitteiden ja sensoreiden integroimiseksi, joka menetelmä käsittää 5 vaiheet: liikutetaan ainakin yhtä ovea hissikoriin asennetun moduulin avulla; asetetaan hissijärjestelmään hissikorin paikannus-laitteita ja -sensoreita; 10 tunnettu siitä, että menetelmä edelleen käsittää vaiheet: integroidaan mainitut paikannuslaitteet ja sensorit hissikoriin asennettuun moduuliin; ja tehdään mainittu hissikorin paikannuslaitteiden ja 15 -sensoreiden integrointi hissikoriin asennettuun moduuliin hissin valmistusvaiheessa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu hissikoriin asennettu moduuli on ovioperaattori tai mukaanottaja.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittuja paikannus lait teitä ja sensoreita ovat hissin kerroskoodin välittävät anturit ja hissikorin kiihtyvyysanturit sekä hissin ovialuetietoa välittävät ovialueanturit.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, . tunnettu siitä, että hissin kerroskoodia välittä- • · · • ·· ! vä anturi on sensori ja/tai radiotaajuista tunnistekoodia käyttävä anturi. • φ *···1
5. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, 30 tunnettu siitä, että hissin ovialuetietoa välit- • » » tävä anturi on sensori.
6. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen 1-5 : ·1: mukainen menetelmä tunnettu siitä, että menetelmä • · · .1··. edelleen käsittää vaiheet: * · • 1 · 35 sijoitetaan hissin paikannuslaitteiden ja/tai i · · • ·1 ovialueantureiden passiiviset elementit tason oveen. • m 9 • · ♦ · *»· e • ·· • ··· · 117283
7. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen 1-6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetelmä edelleen käsittää vaiheen: lasketaan hissin sijainti hyödyntäen korin nopeus-5 ja/tai kiihtyvyystietoa ja kerroskoodia.
8. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen 1-7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetelmä edelleen käsittää vaiheen: aktivoidaan hissin sijaintitiedon ja nopeustiedon 10 avulla tarvittaessa pakkohidastus.
9. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen 1-8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetelmä edelleen käsittää vaiheen: aktivoidaan hissin sijaintitiedon ja nopeustiedon 15 avulla tarvittaessa hätäpysäytystoiminto.
10. Järjestelmä hissin paikannuslaitteiden ja - sensoreiden integroimiseksi, joka järjestelmä käsit tää : ainakin yhden hissikorin (31); 20 hissikoriin asennetun moduulin (214, 32) ainakin yhden oven liikuttamiseksi; hissijärjestelmässä tarvittavia hissin paikannus-laitteita ja -sensoreita (21, 26, 27, 33, 34, 41, 42); tunnettu siitä, että hissikoriin asen-„ 25 nettu moduuli käsittää mainitut hissin paikannuslait- :e ** teet ja -sensorit. *. 1:
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että mainittu hissikoriin asen- • · · ΐβββί nettu moduuli on hissin ovioperaattori tai mukaanotta- 30 ja.
;***; 12. Patenttivaatimuksen 10 mukainen järjestelmä, • 1 · tunnettu siitä, että mainittuja hissin paikannus- . /, laitteita ja -sensoreita ovat hissin kerroskoodin vä- * 1 1 y,',' littävät anturit ja hissikorin kiihtyvyysanturit sekä • i 35 hissin ovialuetietoa välittävät ovialueanturit. ** 1
• 13. Patenttivaatimuksen 12 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että hissin kerroskoodia välittä- • « » Ml * • » 117283 vä anturi on sensori ja/tai radiotaajuista turmistekoodia käyttävä anturi.
14. Patenttivaatimuksen 12 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että hissin ovialuetietoa välit- 5 tävä anturi on sensori.
15. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen 10-14 mukainen järjestelmä tunnettu siitä, että järjestelmä edelleen käsittää: hissin paikannuslaitteiden ja/tai ovialueanturei-10 den passiiviset elementit tason ovessa.
16. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen 10-15 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että järjestelmä edelleen käsittää: laskentavälineet hissin sijaintipaikan laskemiseksi 15 korin nopeus- ja/tai kiihtyvyystietoa ja kerroskoodia hyödyntäen. 20
FI20050127A 2005-02-04 2005-02-04 Hissijärjestelmä FI117283B (fi)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20050127A FI117283B (fi) 2005-02-04 2005-02-04 Hissijärjestelmä
CNA2006800099148A CN101151200A (zh) 2005-02-04 2006-01-31 电梯系统安排
PCT/FI2006/000026 WO2006082274A2 (en) 2005-02-04 2006-01-31 Elevator arrangement
US11/979,917 US7546903B2 (en) 2005-02-04 2007-11-09 Elevator system having location devices and sensors

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20050127 2005-02-04
FI20050127A FI117283B (fi) 2005-02-04 2005-02-04 Hissijärjestelmä

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI20050127A0 FI20050127A0 (fi) 2005-02-04
FI117283B true FI117283B (fi) 2006-08-31

Family

ID=34224168

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20050127A FI117283B (fi) 2005-02-04 2005-02-04 Hissijärjestelmä

Country Status (4)

Country Link
US (1) US7546903B2 (fi)
CN (1) CN101151200A (fi)
FI (1) FI117283B (fi)
WO (1) WO2006082274A2 (fi)

Families Citing this family (24)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI120732B (fi) * 2005-08-18 2010-02-15 Kone Corp Menetelmä ja järjestelmä hissikorin sähköistyksen integroimiseksi ja ovioperaattori
FI120449B (fi) 2008-08-12 2009-10-30 Kone Corp Järjestely ja menetelmä hissikorin paikan määrittämiseksi
ES2475094T5 (es) * 2009-07-23 2019-07-12 Inventio Ag Cabina de ascensor
US8447433B2 (en) * 2009-09-21 2013-05-21 The Peele Company Ltd. Elevator door wireless controller
FI121663B (fi) * 2009-10-09 2011-02-28 Kone Corp Mittausjärjestely, valvontajärjestely sekä hissijärjestelmä
FI122183B (fi) * 2010-03-15 2011-09-30 Kone Corp Menetelmä ja laite hissin sähkökäytön käyntiinajamiseksi
EP2562117B1 (de) * 2011-08-23 2014-05-14 Cedes AG Aufzugvorrichtung mit Positionsbestimmungsvorrichtung
EP2867868A1 (en) * 2012-06-27 2015-05-06 KONE Corporation Method and system for measuring traffic flow in a building
EP2867150B1 (en) 2012-06-27 2018-08-08 KONE Corporation Position and load measurement system for an elevator
US9567188B2 (en) * 2014-02-06 2017-02-14 Thyssenkrupp Elevator Corporation Absolute position door zone device
WO2016096015A1 (en) * 2014-12-18 2016-06-23 Kone Corporation System for the generation of call advance data
WO2017220361A1 (en) * 2016-06-22 2017-12-28 Assa Abloy Entrance Systems Ab Method for set up of a door operator and a door operator
EP3305704B1 (en) * 2016-10-04 2020-05-20 Otis Elevator Company Elevator system
EP3348508B1 (en) * 2017-01-17 2019-05-15 KONE Corporation An arrangement and method for detecting at least one operational parameter of an automatic door
CN108622746B (zh) 2017-03-24 2022-07-05 奥的斯电梯公司 用于电梯系统的动态补偿控制
US11014780B2 (en) 2017-07-06 2021-05-25 Otis Elevator Company Elevator sensor calibration
US10829344B2 (en) * 2017-07-06 2020-11-10 Otis Elevator Company Elevator sensor system calibration
US20190010021A1 (en) * 2017-07-06 2019-01-10 Otis Elevator Company Elevator sensor system calibration
US11535488B2 (en) * 2017-08-28 2022-12-27 Otis Elevator Company Elevator position detection systems
US11584614B2 (en) 2018-06-15 2023-02-21 Otis Elevator Company Elevator sensor system floor mapping
EP3599200B1 (en) * 2018-07-23 2022-06-01 KONE Corporation Elevator
US11535486B2 (en) 2018-08-21 2022-12-27 Otis Elevator Company Determining elevator car location using vibrations
EP3750837A1 (en) * 2019-06-14 2020-12-16 KONE Corporation Elevator monitoring the traction of the hoisting machine and adjusting the emergency terminal speed limit threshold based on the traction.
DE102019211978A1 (de) * 2019-08-09 2021-02-11 Thyssenkrupp Elevator Innovation And Operations Ag Vorrichtung zum Entriegelungsbetrieb von Aufzugstüren bei einer vertikal und horizontal betriebenen Aufzugsanlage

Family Cites Families (18)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4004655A (en) * 1975-08-28 1977-01-25 Westinghouse Electric Corporation Elevator system including door operator having an enclosure which forms track for door rollers
US4043430A (en) * 1975-08-28 1977-08-23 Westinghouse Electric Corporation Elevator system having common enclosure for open wiring between door controls, car top inspection station controls and traveling cable
US4433756A (en) 1982-03-10 1984-02-28 Westinghouse Electric Corp. Elevator system
US4685537A (en) * 1986-08-04 1987-08-11 Westinghouse Electric Corp. Elevator system which utilizes both rigid and resilient mounting arrangments for door operator
US4798267A (en) * 1987-01-20 1989-01-17 Delaware Capital Formation, Inc. Elevator system having an improved selector
DE4340715C1 (de) * 1993-11-30 1995-03-30 Dorma Gmbh & Co Kg Steuerung und Regelung für eine durch einen elektromechanischen Motor angetriebene Tür
FI111937B (fi) 1993-12-28 2003-10-15 Kone Corp Menetelmä hissikorin paikan määrittämiseksi
DE59408176D1 (de) * 1994-01-28 1999-06-02 Inventio Ag Verfahren zur Steuerung der Bewegung von Türen
CA2165247C (en) * 1995-01-20 2006-05-23 Bernhard Gerstenkorn Method and equipment for the production of shaft information data of a lift shaft
US6006866A (en) * 1995-08-08 1999-12-28 Advanced Microcontrols, Inc. Elevator door restrictor
DK1047428T3 (da) 1998-01-21 2007-10-08 Glaxo Group Ltd Anvendelse af morpholinol til behandlingen af seksualforstyrrelser
KR100303010B1 (ko) * 1998-12-07 2002-05-09 장병우 엘리베이터클러치장치
TW555681B (en) * 2001-07-31 2003-10-01 Inventio Ag Lift installation with equipment for ascertaining the cage position
BR0308715B1 (pt) * 2002-03-27 2012-04-17 sistema de monitoramento para poços de elevadores.
JP4527362B2 (ja) * 2002-05-03 2010-08-18 インベンテイオ・アクテイエンゲゼルシヤフト エレベータ装置のシャフトドア監視方法
DE10232841A1 (de) 2002-07-19 2004-02-05 Volkswagen Ag Bodenträgeranordnung an Kraftfahrzeugen
US7264090B2 (en) * 2002-08-01 2007-09-04 Otis Elevator Company Elevator employing radio frequency identification devices (RFIDs)
US7353914B2 (en) * 2003-10-20 2008-04-08 Inventio Ag Safety system for an elevator

Also Published As

Publication number Publication date
WO2006082274A2 (en) 2006-08-10
US7546903B2 (en) 2009-06-16
FI20050127A0 (fi) 2005-02-04
CN101151200A (zh) 2008-03-26
WO2006082274A3 (en) 2007-01-25
US20080135346A1 (en) 2008-06-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI117283B (fi) Hissijärjestelmä
CN102947210A (zh) 电梯系统
JP5841173B2 (ja) 加速度計を用いて位置を決定する装置および方法
US20190367325A1 (en) Wireless sensor for conveyance system monitoring
US20200024105A1 (en) Elevator
US11358832B2 (en) Method, a safety control unit and an elevator system for defining absolute position information of an elevator car
EP3587323A1 (en) Elevator system
CN110921449B (zh) 电梯系统的基于传感器的停机检测
US10676316B2 (en) Method, elevator control unit, and elevator system for dynamically adjusting a levelling speed limit of an elevator car
CN110589643A (zh) 电梯轿厢再平层控制系统及其实现方法
US20220297977A1 (en) Elevator safety system
CN109071166B (zh) 用于验证电梯轿厢的速度数据对电梯轿厢进行超速监控的方法、安全控制单元和电梯系统
CN210001357U (zh) 一种电梯井道楼层与门区检测装置及电梯
US20210309487A1 (en) Safety system, elevator, and method for upgrading a safety system of an elevator
AU2004321717B2 (en) Elevator door position detection
US20220033214A1 (en) Solution for overspeed monitoring of an elevator car
WO2023193931A1 (en) An elevator system and a method

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 117283

Country of ref document: FI

MM Patent lapsed