FI112721B - Katodisädeputkinäyttö alennetulla sähkökenttäemissiolla - Google Patents

Katodisädeputkinäyttö alennetulla sähkökenttäemissiolla Download PDF

Info

Publication number
FI112721B
FI112721B FI942813A FI942813A FI112721B FI 112721 B FI112721 B FI 112721B FI 942813 A FI942813 A FI 942813A FI 942813 A FI942813 A FI 942813A FI 112721 B FI112721 B FI 112721B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
signal
ray tube
crt
cathode ray
electric field
Prior art date
Application number
FI942813A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI942813A0 (fi
FI942813A (fi
Inventor
Frederick S Jackson
David Leaver
Andrew Ramsay Knox
John S Beeteson
Original Assignee
Ibm
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ibm filed Critical Ibm
Publication of FI942813A0 publication Critical patent/FI942813A0/fi
Publication of FI942813A publication Critical patent/FI942813A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI112721B publication Critical patent/FI112721B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01JELECTRIC DISCHARGE TUBES OR DISCHARGE LAMPS
    • H01J29/00Details of cathode-ray tubes or of electron-beam tubes of the types covered by group H01J31/00
    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01JELECTRIC DISCHARGE TUBES OR DISCHARGE LAMPS
    • H01J29/00Details of cathode-ray tubes or of electron-beam tubes of the types covered by group H01J31/00
    • H01J29/003Arrangements for eliminating unwanted electromagnetic effects, e.g. demagnetisation arrangements, shielding coils
    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01JELECTRIC DISCHARGE TUBES OR DISCHARGE LAMPS
    • H01J2229/00Details of cathode ray tubes or electron beam tubes
    • H01J2229/0007Elimination of unwanted or stray electromagnetic effects
    • H01J2229/0015Preventing or cancelling fields leaving the enclosure
    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01JELECTRIC DISCHARGE TUBES OR DISCHARGE LAMPS
    • H01J2229/00Details of cathode ray tubes or electron beam tubes
    • H01J2229/0007Elimination of unwanted or stray electromagnetic effects
    • H01J2229/0046Preventing or cancelling fields within the enclosure
    • H01J2229/0053Demagnetisation

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Electromagnetism (AREA)
  • Details Of Television Scanning (AREA)
  • Video Image Reproduction Devices For Color Tv Systems (AREA)

Description

112721
Katodisädeputkinäyttö alennetulla sähkökenttäemissiolla
Esillä oleva keksintö kohdistuu laitteeseen ja menetelmään katodisädeputkinäytön (CRT) sähkökenttäemissioi-5 den vähentämiseksi lisäämällä poistokenttiä.
Tavanomainen viivapyyhkäisty CRT-näyttö, kuten te-levisiovastaanotin tai tietokoneen näyttöyksikkö, käsittää piirin, joka voi kehittää sähkökenttiä, jotka ovat riittävän voimakkaita säteilläkseen näytön toiselle puolelle. 10 Useat tutkimukset ovat johtaneet yleiseen huolestumiseen näitä sähkökenttiä ja niihin mahdollisesti liittyviä terveysriskejä kohtaan. Tämän huolestumisen johdosta on esitetty useita standardeja, jotka määrittelevät maksimitasoja, joita nämä standardit täyttävät tuotteet voivat emit-15 toida. Pohjois-Euroopassa tuotteita voidaan testata standardin suhteen, jonka on kehittänyt ja jota valvoo TCO, Swedish Confederation of Professionals Employees. Tämän standardin täyttämiseksi mitataan emissioiden todelliset tehollisarvot taajuuskaistalla 2 - 400 kHz ja niiden on 20 oltava pienemmät kuin 1 voltti/metri.
CRT-näyttö käsittää tyypillisesti sähkömagneettiset vaaka- ja pystypoikkeutuskelat, jotka on järjestetty CRT:n • ‘ kaulan ympärille asennetulle poikkeutuskelayksikölle. Toi minnassa virrat, joiden aaltomuoto on saha-aallon muotoi-25 nen, virtaavat poikkeutuskelojen läpi elektronisuihkun tai ·/ -suihkujen pyyhkäisemiseksi CRT-ruudyn yli viivamuodostel- massa. Poikkeutuskelojen yli olevat jännitteet saavuttavat huipun saha-aaltovirtojen paluuajan tai paluujakson aikana. Huippujännitesignaaleilla on suuri vastaavien poikkeu-30 tustaajuuksien harmonisten komponentti.
Elektronisuihku tai -suihkut kiihdytetään CRT: n kaulalta ruudulle "pääteanodilla" tai Extra High Tension -jännitteellä (EHT), joka on värinäytölle tyypillisesti : 25 kV. Elektronien virtaa kutsutaan "suihkuvirraksi". EHT- 35 jännite kehitetään tyypillisesti jännitteennostomuuntajai- 112721 2 la, joka on tahdistettu juovapyyhkäisyn kanssa. Näytöissä, joissa on integroidut EHT:n kehitys- ja vaakapoikkeutus-piirit, muuntajan ensiötä ohjaava jännitepulssisignaali kehitetään vaakapoikkeutuskäämin yli olevasta huippujän-5 nitteestä. Näytöissä, joissa on erilliset EHT:n kehitys-ja vaakapoikkeutuspiirit, jännitepulssisignaali kehitetään erillisesti juovapyyhkäisysignaalista, mutta voi olla siihen tahdistettu, vaikkakaan ei välttämättä samassa vaiheessa .
10 EHT-generaattorin antoimpedanssi on riittävän suu ri, jotta ruudun sisällöstä aiheutuvat suihkuvirtakuormi-tuksen muutokset aiheuttavat EHT-jännitteen modulaatiota. Tämä on pääasiallinen säteilevien sähkökenttien lähde näytön edessä. Tämä sisäisen CRT:n pääteanodijännitteen modu-15 laatio kytkeytyy CRT:n etulevyn läpi ja siirtyy väliaineen (tässä tapauksessa ilman) kautta havaintopisteeseen.
CRT-näytöistä tulevia sähkökenttäemissioita voidaan vähentää sulkemalla säteilevät johtimet maadoitettujen me-tallisuojausten sisälle. Kyseiset ruudut voivat kuitenkin 20 olla kalliita valmistaa ja näytöt voivat olla monimutkaisia koota. Lisäksi suojaus, joka tarvitaan vähentämään ,, näytön edestä tulevia emissioita, on tavallisesti asiakas- kohtaisesti valmistetun johtavan optisen paneelin muodos sa, joka on läpinäkyvä CRT:n loisteaineelta emittoituneel-25 le valolle. Ruudun kuvaa katsotaan paneelin läpi, mikä voi vaikuttaa kuvan laatuun. Lisäksi nämä paneelit ovat kalliita valmistaa.
US-patenttijulkaisussa 5 151 635 esitetään menetelmä ja laite näiden ajan suhteen muuttuvien sähkökenttien 30 vähentämiseksi aikaansaamalla poistokenttä, joka on suuruudeltaan yhtä suuri, mutta napaisuudeltaan vastakkainen näytön kehittämiin kenttiin nähden. Vaakapoikkeutuspiirin, vastamagnetointipiirin ja muiden piirien kehittämää kenttää varten on erilliset ilmaisimet ja kutakin poistokent-35 tää varten on säteilyantenni.
3 112721 EP-patenttihakemuksessa O 523 741 esitetään vas taava laite, joka ilmaisee poikkeutuskelayksikköön liittyvän sähkökentän ja aikaansaa signaalin säteilyantenniin.
EP-patenttihakemuksessa 0 523 322 esitetään lai- 5 tetta, jossa signaali saadaan vaakapoikkeutuspiiristä tai jännitteestä, joka on saatu kääntämällä pystysuuntaisessa synkronisaatiossa aaltoilevan anodijännitteen vaihe. Signaali invertoidaan ja syötetään magnetoinninpoistokäämil-le. Magnetoinninpoistokäämi muutetaan sen normaalista toi-10 minnasta sähkökentän emissointitoimintaan ajastinohjatulla kytkinreleellä.
EP-patenttihakemuksessa 0 500 349 esitetään lai tetta, joka havaitsee katodisädeputken korkeajännitenapaan syötetyn korkeajännitesignaalin. Sitten vaihtojännite in-15 vertoidaan ja vahvistetaan, ja sitten syötetään sopivalle ulkopuoliselle elektrodille katodisädeputken läheisyydessä .
Näytöissä, joissa on integroidut EHT:n kehitys- ja vaakapoikkeutuspiirit, on poikkeutuspiiristä ilmaistu säh-20 kökenttä sama kuin todellinen näytön emittoima sähkökenttä, jolloin näytön edessä saavutetaan säteilevien sähkökenttien ensisijaisen lähteen jonkin asteinen poisto. Kui-tenkaan näytöissä, joissa on erilliset EHT:n kehitys- ja vaakapoikkeutuspiirit, kyseisellä järjestelmällä ei saavu-25 teta kentän poistoa, koska vaikka kyseiset kaksi piiriä ovat tavallisesti, vaikkakaan ei aina, tahdistettuja, ne voivat erota vaiheeltaan.
Tunnetun tekniikan mukaisissa menetelmissä, joissa käytetään poistokenttiä sähkökenttäemissioiden vähentämi-30 seksi, on käytetty joko yhdistettyjä EHT:n kehitys- ja , vaakapoikkeutuspiirejä tai erillisiä piirejä, mutta piiri- ; . en kanssa, jotka ovat sekä samavaiheisia että tahdistettu ja. Näillä monitoreilla vaakapoikkeutuspiiristä saatavan signaalin käytöllä poistokentän ohjaamiseksi aikaansaadaan • ' 35 jonkin asteinen kenttäemissioiden vähennys, mutta se, että * näytön edessä säteilevien sähkökenttien ensisijaisena läh- 112721 teenä on sisäisen CRT:n pääteanodijännitteen modulaatio, ei ole selvää kyseisen kahden piirin vaihetahdistetusta luonteesta johtuen.
On edullista ilmaista tämä modulaatio suoraan ja 5 aikaansaada tähän modulaatioon perustuva poisto mieluummin kuin vaakapoikkeutuspiiniin perustuva poisto. Vaikka ennestään tunnetun tekniikan mukaisella menetelmällä, jossa ilmaistaan vaakapoikkeutuksen kehittämä kenttä integroidussa EHT: n kehitys- ja vaakapoikkeutuspiirissä, ai-10 kaansaadaan jonkin asteinen poisto, parannettu poisto voidaan saavuttaa ilmaisemalla CRT:n pääteanodijännitteen modulaatio suonaan. On toivottavaa saavuttaa alle 1 V/m:n emissiotasoja TCO-standardin täyttämiseksi. On epätodennäköistä, että kyseisiä tasoja voidaan saavuttaa ilman CRT:n 15 pääteanodijännitteen modulaatioiden eliminointia.
Esillä oleva keksintö aikaansaa siten sähkökenttä-emissioiltaan pienennetyn katodisädeputkinäytön, joka käsittää katodisädeputken, joka on varustettu pääteanodijän-nitteellä, poikkeutuslaitteella ja laitteella poikkeutus-20 laitteen ohjaamiseksi, elementin, joka on sovitettu ilmaisemaan pääteanodijännitteen modulaatioita ja aikaansaamaan | ' : kyseisiä modulaatioita edustava signaali, vahvistuslait- teen signaalin tuottamiseksi, joka on napaisuudeltaan vas-; takkainen siihen signaaliin nähden, joka edustaa kyseisiä ' 25 modulaatioita mainitussa pääteanodijännitteessä ja emis- siolaitteen poistosähkökentän säteilemiseksi, joka vastaa vahvistuslaitteen tuottamaa signaalia. Keksinnölle on tunnusomaista se, että katodisädeputkinäyttö käsittää lisäksi sovituspiirin, joka tuottaa elementistä tulevan signaalin 30 vaiheen ja vahvistuksen korjauksen, kyseisen korjauksen ollessa riippuvainen signaalin taajuudesta, ja jossa mai-; nittu elementti ilmaisee modulaatiot katodisädeputken säh- kökenttäemissioissa ja mainittu vahvistuslaite vastaanottaa signaalin mainitusta piiristä.
35 Edelleen aikaansaadaan menetelmä CRT:stä tulevien sähkökenttäemissioiden pienentämiseksi, CRT ollessa varus- 112721 tettu pääteanodijännitteellä, menetelmän käsittäessä vaiheet, joissa ilmaistaan pääteanodijännitteen modulaatioiden suuruus ja vaihe ja tuotetaan kyseisiä modulaatioita edustava signaali kyseisen signaalin ei ollessa suoraan 5 riippuvainen poikkeutuksen ohjauslaitteesta, vahvistetaan signaalia siten, että tuotetaan signaali, joka on napaisuudeltaan vastakkainen siihen signaaliin nähden, joka edustaa kyseisiä modulaatioita ja säteillään tuotettua signaalia poistosähkökentän tuottamiseksi siten, että CRT-10 näytöstä tulevat kenttäemissiot pienenevät. Keksinnölle on tunnusomaista se, että menetelmä käsittää lisäksi vaiheet, joissa tuotetaan vaiheen ja vahvistuksen korjaus tuotettuun signaaliin, mainitun korjauksen ollessa riippuvainen signaalin taajuudesta ja jossa mainittu ilmaisemisvaihe on 15 katodisädeputkesta tulevien sähkökenttäemissioiden modulaatioista .
* » 6 112721
Esillä olevan keksinnön suoritusmuotoja selostetaan seuraavassa esimerkin avulla mukana seuraaviin piirustuksiin viitaten, joissa:
Kuvio 1 esittää CRT-näytön lohkokaaviota; 5 Kuvio 2 esittää lohkokaaviona esillä olevan keksin nön mukaisen poistojärjestelmän ensimmäistä suoritusmuotoa;
Kuvio 3 esittää aaltomuotoa, joka kuvaa kuvion 1 mukaisesta näytöstä emittoituneen sähkökentän varauspuls-10 si- ja juovapengerkomponentteja;
Kuvio 4 esittää aaltomuotoa, joka kuvaa kuvion 1 mukaisesta näytöstä emittoituneen sähkökentän fonttimodu-laatiokomponenttia;
Kuvio 5 esittää kaaviona ja aaltomuotona kuvion 1 15 mukaisen näytön EHT:n alitusta ja ylitystä; ja
Kuvio 6 esittää piirikaaviona kuvion 2 mukaisen poistojärjestelmän vaiheenkorjausverkkoa ja vahvistinta;
Kuvio 7 esittää piirikaaviona kuvion 2 mukaisessa vahvistimessa käytettävää poikkeaman korjauspiiriä.
20 Kuviossa 1 esitetään CRT-värinäyttö, joka käsittää CRT:n 100, joka on kehystetty ja tuettu kehyksellä 105. Vaaka- ja pystypoikkeutusyksiköt on sijoitettu CRT:n kau-* ‘ lan ympärille poikkeutuskelayksikköön 110. Käytössä CRT:tä ohjaa ohjainpiiri. Ohjainpiiri käsittää vaaka- ja pysty-v 25 poikkeutuspiirit 115 ja 120, jotka on liitetty vastaavasti vaaka- ja pystypoikkeutuskeloihin, videovahvistimen 125, joka on liitetty CRT:n 100 elektronitykkiin, ja teholähteen 130 tehon syöttämiseksi verkosta 135 pyyhkäisypiirei-hin 115 ja 120 ja videovahvistimeen 125 syöttökiskojen Vs 30 ja DV kautta. Vaakapoikkeutuspiiri 115 käsittää yhtenäisen EHT-generaattorin, joka on liitetty CRT:n 100 pääteano-diin. Vaihtoehtoisessa suoritusmuodossa EHT-generaattori on erillinen vaakapoikkeutuspiiristä, mutta toimii tahdistetusta vaakapoikkeutuspiirin kanssa. Vaikka toiminta on 35 tahdistettu vaakapoikkeutuspiiriin, se ei välttämättä ole 112721 7 samassa vaiheessa. EHT-generaattori sisältää jännitteen-nostomuuntajan, jonka anto silloin tasasuunnataan suurjän-nitedioideilla DC-annon tuottamiseksi yhdessä CRT:n kapasitanssin kanssa. CRT:n yli esiintyy suuriresistanssinen 5 tie CRT:n kapasitanssin (purkujärjestely) purkamiseksi. Kuviossa ei lisäksi ole esitetty vastamagnetoitikelaa CRT:n reikälevyn demagnetoimiseksi. Kela toimii tavallisesti aina kun teho on syötetty näyttöön. Termistoreita, joiden resistanssi riippuu lämpötilasta, käytetään vasta-10 magnetointikelan kautta kulkevan resulanttivirran saamiseksi nopeasti vaimenemaan kytkentähuipusta matalampaan arvoon. Tällä matalammalla arvolla ei tule olla ruudulla mitään näkyvää vaikusta, mutta siitä huolimatta emittoituu verkkotaajuinen jäännöskenttä.
15 Toiminnassa teholähde 130 vastaanottaa tehoa ver kosta 135. Juova- ja kuvapyyhkäisypiirit 115 ja 120 kehittävät juovan ja kuvan saha-aaltovirtoja vaaka- ja pysty-poikkeutuskeloihin kolmen elektronisuihkun pyyhkäisemisek-si CRT-ruudun yli viivarasterimuodostelmassa. Videovahvis-20 tin 125 moduloi elektronisuihkun intensiteettejä kuvain-formaation mukaisesti vasteena ulkoisesti syötetyille pu-; . naiselle, vihreälle ja siniselle videosignaalille. Saha- aallon muotoiset pyyhkäisyvirrat tahdistetaan oton kuvain- , formaation kanssa ulkoisesti syötetyillä vaaka- ja pysty- * 1 · *;’·* 25 tahdistussignaaleilla.
• · t '* "> Kuvion 1 mukaisen CRT-näytön edessä säteilevien ’ sähkökenttien pääasiallinen lähde on sisäisen CRT:n pääte- V · anodijännitten modulaatio. Tämä modulaatio kytkeytyy CRT:n etulevyn läpi ja siirtyy väliaineen (tässä tapauksessa il- 30 man) kautta havaintopisteeseen. Pääteanodin modulaatio johtuu epätäydellisestä jännitteen säädöstä suihkuvirran virratessa. Tästä EHT:n modulaatiojännitteestä johtuvan ‘ kentän poistamiseksi modulaatio jännite täytyy ilmaista ja • ( ' lähettää sen jälkeen vastavaiheisena toisiosäteilijän ; 35 kautta alkuperäisen signaalin poistamiseksi.
• * f t 112721 8
Kuvio 2 esittää esillä olevan keksinnön mukaisen avoimen silmukan sähkökentän poistojärjestelmän oleellisia elementtejä. Elementti 200 on antenni, jota käytetään ilmaisemaan CRT:n etulevystä säteilevä sähkökenttä. Sovitus-5 piiri 205 tarvitaan taajuus- ja vaihekorjauksen aikaansaamiseksi elemementin 200 ilmaisemalle signaalille ennen vahvistimen 210 suorittamaa vahvistusta ja sitä seuraavaa säteilijän 215 suorittamaa säteilyä.
Vain CRT:n etulevyllä havaittavien EHT:n modulaa-10 tioiden ilmaisemiseksi tarvitaan signaali, joka yksikäsitteisesti identifioi nämä modulaatiot. Mitään tälläistä signaalia ei esiinny kuvion 1 tavanomaisessa monitorissa kuvatuissa piireissä. Esimerkiksi EHT-generaattorin EHT:n takaisinkytkentäsilmukalla, jolla on näitä modulaatioita 15 koskevaa informaatiota, on säätötarkoituksia varten oleva EHT-jännitteen DC-komponentti. Lisäksi tällä signaalilla on lepovirta, joka kulkee jännitteennosto- tai paluumuun-tajan (FBT) purkuvastusjärjestelyn kautta. EHT:n käämien kytkentätransientteihin on kytkeytynyt myös huomattavasti 20 kohinaa FBT:ssä. Siten ei ole mahdollista käyttää tätä signaalia vain sitä suihkuvirtaa koskevan informaation ai-; , kaansaamiseksi, joka virtaa itse CRT-laitteiston kautta.
Suihkuvirtaa koskevan informaation tuottava signaali aikaansaadaan siten EHT:n jännitteen vaihteluiden tarkalla ' ’ 25 mittauksella.
» » ' ; Kyseisen signaalin mahdollinen lähde on elektros- . taattinen kytkentä CRT-reikälevyyn. Johtava levy on kiin- *'. : nitetty siihen CRT-lasin osaan, joka on vapaa kaikesta muusta johtavasta materiaalista, esimerkiksi dag-päällys-i* ; 30 teestä. Tämä johtava levy muodostaa kondensaattorin toisen levyn, toisen levyn muodostaessa CRT-reikälevy. Väliin jäävä tyhjiö ja lasi muodostavat kondensaattorin eristeen. Reikälevy on sähköisesti kytketty CRT:n sisäiseen metal-likerrokseen, joka muodostaa pääteanodin ja siten tämän : 35 kondensaattorin toisella levyllä havaitaan mitkä tahansa 112721 9 pääteanodijännitteen modulaatiot. On oltava huolellinen sen varmistamiseksi, että muista komponenteista tulevat sähkömagneettiset hajakentät eivät indusoi ei-toivottuja signaaleja tällä levyllä. Esimerkkinä kyseisistä sähkömag-5 neettisista hajakentistä on vastamagnetointikelassa vir-taava jäännösvirta. Tämä ilmiö voidaan sulkea pois joko suojaamalla toinen kondensaattorilevy tai sijoittamalla levy sille CRT:n alueelle, jossa kentät eivät ole voimakkaita. Tämän ilmaisumenetelmän mekaanisesta yksinkertai-10 suudesta johtuen tämä on edullinen suoritusmuoto. Toinen esitetyistä levyistä voi edullisesti olla kuparinauhan pala, joka on liimattu CRT:n alapuolelle kehyksen lähelle. Tällöin vastamagnetointikela ja poikkeutuskelayksikön ta-saimet (voimakas ei-toivottujen kenttien lähde) sijaitse-15 vat kaukana antennista eivätkä aiheuta mitattavia virheitä halutussa signaalissa.
Vaihtoehtoisessa suoritusmuodossa eristetty johdin sijoitetaan aivan pääteanodin johtimen läheisyyteen etäisyydelle, joka on noin 100 mm. Pääteanodin johtimessa vir-20 taava virta indusoi ekvivalenttisen jännitteen viereiseen johtimeen, joka edustaa suihkuvirtaa ja siten EHT-modulaa-. .. , tioita. Ilmaisujohdin tarvitsee suojauksen ylimääräisten * _ jännitteiden estämiseksi muodostua johtimessa sellaisista • # * » lähteistä kuten esimerkiksi CRT-poikkeutuskelayksikkö.
• ' · v ’ 25 Kuvio 3 esittää johtavaan levyyn indusoitunutta t i ·, · jännitettä, joka vastaa näytöstä säteilevää sähkökenttää.
Indusoituneen jännitteen aaltomuoto on kompleksinen, mutta : ; : kuviossa 4 voidaan tunnistaa kolme erillistä komponenttia, varauspulssi 305, juovapengermodulaatio 315 ja fonttimodu-30 laatio 410. On välttämätöntä ymmärtää jokainen näistä kol- .···, mesta komponentista tehokkaan poistojärjestelmän aikaan saamiseksi. Nämä komponentit eivät välttämättä esiinny ‘ kaikissa säädetyissä järjestelmissä, esimerkiksi juovapen- ger- ja fonttimodulaatio eivät välttämättä esiinny yksin-35 kertaisessa bulkkisäätimessä. Kyseisen tyyppinen bulkki- 112721 10 säädin käyttää kuitenkin huomattavasti enemmän tehoa ja on kustannuksiltaan kalliimpi. Esillä olevan keksinnön käyttö sallii pienen sähkökenttäemission pienemmällä teholla, suuren suorituskyvyn ja kustannuksiltaan pienempää tyyppiä 5 olevan säätimen.
Aaltomuodon komponentti 305 on varauspulssi. Tämä pulssi approksimoi sinimuotoisen pulssin puolikasta, jonka kesto liittyy EHT:n generaattoripiirin diodien johtavuus-jaksoon. Tämän pulssin kesto on tyypillisesti 2 - 3 ps ja 10 sillä on merkittävä yli 1 MHz:iin ulottuva taajuussisältö. Tällä komponentilla on korkein taajuussisältö ja se siten määrää ylärajataajuuden luotettavalle vahvistukselle. Näiden pulssien toistotaajuus on näytön juovataajuus.
Aaltomuodon komponentti 315 on juovapengermodulaa-15 tio. EHT-kapasitanssi (joka käsittää CRT:n luontaisen kapasitanssin ja kaiken ylimääräisen ulkoisen kapasitanssin) varautuu uudelleen vain jakson paluuosan aikana. Tänä aikana virta virtaa kapasitanssiin. Jakson peräkkäisten pa-luuosien aikana virta virtaa varatusta kondensaattorista. 20 Eräs teistä on lepopurkaustie purkujärjestelyn kautta, virtaavan virran suuruuden ollessa tyypillisesti luokkaa 50 pA. Eräs toinen tie on mikä tahansa suihkuvirta, joka virtaa CRT:ssä. Pyyhkäisyjuovalla, jossa mitään suihkuvir- • taa ei virtaa millään kohdalla pitkin juovaa, mitään yli- • 25 määräistä virtaa ei virtaa. Pyyhkäisyjuovalla, jossa näy- ·. tetty informaatio pitkin juovaa on suuri-intensiteettinen .,’ ‘ valkoinen, merkittävä suihkuvirta virtaa. Muut kuviot • t‘ '· tuottavat virtoja, jotka ovat näiden kahden ääripään vä lillä. Näiden virtojen aiheuttama EHT-jännitteen modulaa-·’·' 30 tio muodostuu pääteanodi jännitteen eksponentiaalisesta vaimentumisesta, modulaation suuruuden riippuessa suihku-virrasta.
' Kuvio 4 esittää fonttimodulaatiokomponenttia 410.
’ Monitorilla, jolla on suljetun silmukan EHT:n säätöjär- l'[ ; 35 jestelmä, tällä järjestelmällä on äärellinen vasteaika 112721 11 transienttisiin EHT-kuormiin. Tämä vasteaika on luokkaa 100 ps ja se voidaan nähdä kuviossa 5 alituksena kasvavilla kuormilla ja ylityksenä kun kuorma on pienentynyt tai poistunut· 5 Kuvio 5 esittää näytettävää kuvaa, jossa on ruudun 500 osat 510, 530, jotka ovat oleellisesti mustia, eli mitään dataa ei esitetä. Näinä aikajaksoina mitään suihku-virtaa ei virtaa. Kuviossa 5 näytetään ruudun 500 keskiosassa 520 dataa. Pisteen pyyhkäisyn tämän osan aikana 10 ruudun yläosasta ruudun alaosaan virtaa suihkuvirta. Kuviossa 5 on esitetty myös tähän fonttimodulaatioon liittyvän sähkökentän vaihtelu. Kohdassa 550 on esitetty alitus, kun merkittävä suihkuvirta alkaa virrata, ja kohdassa 560 on esitetty ylitys, joka johtuu siirtymisestä tilaan, 15 jossa mitään virran virtausta ei voida havaita. Lopputuloksena olevalla kentän kokonaisaaltomuodolla on varaus-pulssi ja siihen superponoitu juovapengermodulaatio. Font-timodulaatiokomponentin taajuudella on erityinen merkitys neljästä syystä: 20 a) Fonttimodulaatiotaajuus voidaan saada jakamalla tekstinjuovien lukumäärä aktiivisella kuva-ajalla. Teksti- • : muodoille tämä taajuus on tyypillisesti alueella 1,6 - 2,5 .. : kHz. Se voi olla korkeampi graafisissa muodoissa näytetyl- .· . le tekstille, kun näytetään suuri lukumäärä tekstijuovia.
^ . 25 Huomataan, että tämä modulaatiotaajuus on riippuvainen ku- • t vataajuudesta eikä juovataajuudesta. Tämä on tärkeää tar- *; kasteltaessa esillä olevan keksinnön käyttöä näytössä, • · '· ’ jossa on muuttuvataajuinen juovataajuustoiminta, mutta EHT-säätöjärjestelmän kiinteä vasteaika. Lisäksi fonttimo-
• · I
30 dulaatiotaajuus vaihtelee verrannollisena näytettävän * t « tekstin juovien lukumäärään ja tiettyyn muotoon, jossa ,·; , kyseinen juovataaj uustoiminnaltaan muuttuvataaj uinen moni- • » · !, tori toimii, eli fontin esittämiseksi käytettyjen juovien ; lukumäärään verrannollisena.
• l I
• I · 1 I J ! t 112721 12 b) CRT:n rajataajuus sähkökentän avaruudessa tapahtuvalle tehokkaalle etenemiselle on 2 kHz:n alueella tyypillisellä CRT:llä, jossa on 14 - 15 tuuman ruutu.
c) Kun mittauksia tehdään TC091-standardin mukai-5 sesti, mittausjärjestelmän alemman päästökaistan -3 dB:n raja on 2 kHz.
d) Tällä pienitaajuisella fonttimodulaatiolla on merkittävä amplitudi, joka on tyypillisesti alueella 30 V huipusta huippuun (pp) kirkkaan tekstin riveille. Tämä 10 asettaa erityisiä vaatimuksia myöhemmin selostettavalle vahvistinpiirille.
Kun nämä neljä seikkaa huomioidaan yhdessä, havaitaan poisto-ongelmasta tulevan äkkiä paljon monimutkaisemman, kuin mitä alunperin on ehkä oletettu. Piirin tulee 15 nyt erityisesti toimia oikein alueella, jossa tapahtuu siirtymä päästökaistalta rajataajuudelle. TC091:tä varten olevassa mittaustekniikassa, jonka on määrittänyt SWEDAC, Swedish National Board for Measurement and Testing, käytetään säteillyn kentän todellista tehollisarvolukemaa, ja 20 siksi poiston saavuttamiseksi tarvitaan hyvä vastavaihei- sen signaalin vaiheenohjaus. Tämän saavuttamiseksi havait- ; , tiin oleelliseksi, että ilmaisimella on erillinen vahvis- ‘ tuksen/vaiheen korjauspiiri.
Johtavalta levyltä tuleva signaali antaa hyvän vas- I t ; t 25 taavuuden EHT:n modulaatiojännitteelle. Jäljelle jää kui- * > tenkin hieman taajuuteen liittyvää vääristymää, joka täy- » . tyy korjata sähkökentän poiston halutun tason saavuttami- V 1 seksi. Lisäksi, kuten aikaisemmin on huomautettu, täytyy varmistua siitä, ettei ulkoisia häiriösignaaleja tule tä-30 hän signaaliin. On havaittu tarpeelliseksi, että antennis-ta 200 vahvistimeen 210 on suojattu liitäntä, kuten kuviossa 6 esitetty koaksiaalikaapeli 605. Vain silloin, kun • « t koaksiaalista siirtolinjaa kuormitetaan ja se on päätetty i i *. ‘ ominaisimpedanssillaan, ovat siirtolinjan reaktiiviset 35 elementit nollia. Muulloin ovat äärelliset kaapelin induk- 13 112721 tanssi ja kapasitanssi signaalin etenemiselle tärkeitä elementtejä. Käytetyllä antennilla (johtava levy) on hyvin suuri impedanssi, ja siksi koaksiaalikaapelia ei voi kuormittaa eikä sitä voi päättää ominaisimpedanssillaan. Kaa-5 pelillä on jakautunut impedanssi, mutta käytännön tarkoituksia varten tämä voidaan lyhyestä pituudesta (270 mm) johtuen mallittaa keskitetyksi induktanssiksi ja kapasitanssiksi. Vaiheenkorjauspiiri 205 tuottaa ilmaisimelle ylimääräisen pienitaajuisen vahvistuksen ensimmäisen vah-10 vistimen takaisinkytkentäpiirissä. Tämä korostaa ilmaistua fonttimodulaatiota CRT:n säteilytaajuuden siirtymäalueel-la rajataajuuden ja päästökaistan välillä. Yksinkertainen piiri tuottaa riittävän korjauksen tällä alueella edellyttäen, että se on optimoitu koko juovataajuuden toiminta-15 alueelle. Tiettyjä taajuuksia voidaan edelleen parantaa monimutkaisemman piirin kustannuksella. Eri CRT-kokojen säteilyominaisuudet täytyy ottaa huomioon, ja ne voidaan edullisesti yhdistää koaksiaalikaapelin korjauspiirin kanssa. Näin tekemällä voidaan piiri virittää vaihtamalla 20 yksi pieni kondensaattori 607 eri CRT-kokojen optimaalista toimintaa varten.
: Kuten edellä on mainittu, ilmiöt kuten varauspuls- » · sit ja juovapengermodulaatiot esiintyvät vaakapyyhkäisy-taajuuden ja suunnilleen 1 MHz:n välisillä taajuuksilla.
; ’ 25 Nämä ovat suhteellisen pieniamplitudisia, tyypillisesti ’ ‘ vähemmän kuin 10 Vpp toisiosäteilijällä, ja ne voidaan • * · helposti vahvistaa suurisuorituskykyisillä operaatiovah-V * vistimilla. Fonttimodulaatiotaajuudella, vaikka se on pie ni taajuista (muutama kHz), on kuitenkin suuri amplitudi, · ' ; 30 tyypillisesti 30 Vpp positiivikuvana näytettyjen vaaka- merkkien ruudulle. Varauspulssit ja juovapengermodulaatiot superponoituvat tälle. Siten vahvistimella 210 tulee olla ’· * suuri dynamiikka-alue sekä myös suuri seurantanopeus. Vah- • » vistimen dynamiikka-alueen täytyy ylittää 40 V ja sen täy- • » » 14 11272Ί tyy tarkasti vahvistaa signaaleja, joiden taajuus on aina 1 MHz:iin saakka.
Suuri jännitteisiä operaatiovahvistimia on saatavilla, mutta niillä on huono suurtaajuusvaste. Suurijännit-5 teiset ja suuritaajuiset operaatiovahvistimet ovat äärimmäisen kalliita, vastaten kustannuksiltaan kiinnitettyä paneliratkaisua sähkökentän pienentämiseksi, eikä niitä siten edullisesti käytetä esillä olevassa keksinnössä. Edullisessa suoritusmuodossa käytetään nopeaa operaatio-10 vahvistinta 620, joka on asetettu suljettuun silmukkaan signaalitiellä kaskadiasteiden 625, 627 kanssa suuren anto jännitteen tuottamiseksi. Kaskadin 625, 627 ja operaa tiovahvistimen 620 välillä on vaadittava vahvistusjako kaistanleveyden ylläpitämiseksi ei-toivottua HF-säteilyä 15 aiheuttamatta. Vahvistimessa on valinnaisesti myös muut tuva vahvistus sähkökenttäemissioiden poiston lopullisen optimoinnin sallimiseksi. Huomataan, että tämä operaatio-vahvistimen/kaskadin yhdistelmä käyttää operaatiovahvistinta 620 invertoivassa muodossa, takaisinkytkennän olles-20 sa kuitenkin syötetty ei-invertoivaan ottoon, koska kas-kadi on invertteri ja siten kaskadin takaisinkytkentäsig-; >t naalin suunta on invertoitu. Lisäksi korostuspiirejä ei t · käytetä aaltomuodon toistotarkkuuden säilyttämiseksi.
1 i 1 ·
Edellä selostetulla ja kuviossa 6 esitetyllä pii- * t Ί 25 rillä on riittävä dynamiikka-alue useimpiin sovellutuk- '· : siin, kuten neljäntoista tai viidentoista tuuman värilli- .siin CRT-näyttöihin. Sellaisissa näytöissä, joissa on hy-V · vin suurisuorituskykyiset säätimet EHT-piirejä varten, emissiotasot voivat kuitenkin olla kolmekin kertaa kor-30 keampia. Tämä vaatii suuremman poistopiirin jännitteen ja • » pinta-alaltaan suuremman säteilyantennin 215. Edelleen, ; kun kyseisiä piirejä käytetään suurempikokoisissa CRT-näy-
» I I
’·' ' töissä, kuten seitsemäntoista tai kahdenkymmenen tuuman
• I
CRT-näytöissä, emissiotasot ovat vieläkin korkeammat tar-; 35 vittavasta suuremmasta suihkuvirrasta johtuen. Kehyksen »f , ! 112721 15 säteilijän suhde ruudun pinta-alaan on pienempi suurempi-ruutuisella CRT:llä, jolloin antennin 215 hyötysuhde pienenee. Siten sekä suurempisuorituskykyisemmille säätimille että suuremmille CRT:ille tarvitaan suuremman dynamiikka-5 alueen omaava vahvistin.
Tämä voidaan saavuttaa suurentamalla vahvistimessa 210 käytettyä syöttöjännitettä, mutta tämä johtaa suurempaan vahvistimen tehonkulutukseen. Käytettäessä edelleen pahinta mahdollista testikuviota suurituutuiselle CRT-näy-10 tölle voidaan tarvita aina 170 voltin dynamiikka-alue. Pahin mahdollinen testikuvio on esimerkiksi valkoinen ruutu, jossa musta suorakaiteen muotoinen laatikko sijaitsee ruudun keskialueella, mustan laatikon ollessa riittävän suuri, jotta suihkuvirran rajoitin ei ala toimia ja asennon 15 ollessa sellainen, että suurempi dimensio on vaakasuuntainen. Sellainen vahvistimen rakentaminen ei ole käytännöllinen ratkaisu useista esiintyvistä rajoituksista, kuten kustannuksista, käytettävissä olevista syöttöjännitteistä ja tehonkulutuksesta johtuen.
20 Vaihtoehtoinen ratkaisu tälle ongelmalle on lisätä tehovahvistimen oton erojännitettä ilmaisimen vahvistimes-,, ta tulevan signaalin erojännitteen vaihteluiden kompensoi- • miseksi. Tällä tavoin antovahvistimen dynamiikka-aluetta voidaan hyödyntää paremmin. Kuvio 7 esittää sopivan ero- ' ' 25 jännitteen kompensointipiirin 700 kaaviota. Ilmaisimen : · vahvistimesta tulevan piiriin kohdassa 702 syötettävän antojännitteen erojännite ilmaistaan huippuilmaisemalla : : ilmaisimen vahvistimen signaali (vaimentumisnopeuden so piessa säätimen luonnolliseen aikavakioon) suuritaajuisten : 30 pulssien poistamiseksi ja pienitaajuisen verhokäyrän jät- • r ,··, tämiseksi. Kun ilmaisimen vahvistimesta tulevan ottosig- naalin huippuarvo ylittää kynnysarvon, kehitetään korjaus-‘i virta. Kynnysarvo asetetaan vastuksien 708 - 714 arvoilla.
: Erillisiä huippuilmaisimia 704, 706 käytetään ilmaisemaan .35 positiivinen huippu j ännite ja negatiivinen huippu jännite.
112721 16
Korjausvirta edustaa erojännitettä ilmaisimen vahvistimen signaalissa. Korjausvirta esiintyy vain silloin, kun ero-jännite ylittää vastuksilla 708 - 714 asetetun kynnysarvon. Vahvistin 720 toimii virtanieluna, kun erojännite 5 ylittää positiivisen kynnysarvon, kun taas vahvistin 722 toimii virtalähteenä erojännitteen ylittäessä negatiivisen kynnysarvon. Korjausvirta (kohdassa 708) syötetään anto-vahvistimen summaussolmuun, siten korjaten antovahvistimen ilmaisimen vahvistimesta vastuksen 621 kautta vastaanotta-10 man erojännitteen. Tällä tavoin antovahvistinta pystytään ohjaamaan suuremmalla vaihtuvalla signaalilla ajamatta sitä samalla kyllästystilaan. Zener-diodit on lisätty huip-puilmaisinpiireihin diodien yli kynnysarvojen poistamiseksi ilmaisimen signaalin vaihtaessa suuntaa.
15 Edellä selostettua säteilyantennia (johtava levy) voidaan sähköisesti pitää kapasitiivisena kuormana kaska-diannossa 630. Tämä kapasitiivinen kuorma aiheuttaa silmukan stabiilisuusongelmia nopeissa operaatiovahvistimissa. Tämän huomioimiseksi kapasitanssi voidaan eristää kaska-20 dista sarjavastuksen avulla (ei esitetty kuviossa 6) toi-siosäteilijän ohjauksessa, tai kapasitiivisellä takaisin-kytkennällä, joka on lisätty vahvistimen ottokapasitanssin i « I 1 * tasapainottamiseksi. Jälkimmäisessä tapauksessa on tär keää, että käytetään vain minimikapasitanssia, joka tarvi-' 25 taan tasapainotusta varten (tavallisesti 2-3 pF) kais- ’·, ; tanleveyden kavennuksen välttämiseksi.
Säteilyantennin (toisioantenni) 215 geometria on : ; ; oleellisen tärkeä kokonaispoistojärjestelmän tehokkaan toiminnan kannalta. CRT-ensiösäteilyä voidaan tarkastella 30 siten, kuin se lähetettäisiin metallilevystä, joka kool-,···, taan vastaisi CRT:n etulevyä. Tämän kentän huomioimiseksi toisiosäteilijä 215 on rakennettu siten, että se ympäröi ensiösäteilijän, jotta tehokas poisto voitaisiin saavuttaa ilman liiallista vääristymää. Solmujen ja vastasolmujen .· , 35 minimointi avaruudessa etenevissä yhdistetyissä aaltomuo- » I ; »
I I
112721 17 doissa voidaan silloin saavuttaa. Tämä on oleellista, jos on pidettävä kiinni TCO-standardin todellisista puitteista. Toisiosäteilijän vaatima jännitteenohjaus riippuu käytettävissä olevasta säteilypinta-alasta. Vahvistimen ra-5 kennevaatimuksien yksinkertaistamiseksi säteilijä tulee tehdä niin suureksi, kuin on käytännöllisesti mahdollista.
Keksinnön edullisessa suoritusmuodossa toisiosätei-lijät on valmistettu käyttäen johtavia inserttejä 140 CRT:n kehyksessä 105. Eriläisiä kehysinserttejä 140 käyte-10 tään erikokoisissa CRT:issä 100. Edellä selostettu vahvistimen 210 vahvistuksen säätö 621 sallii toisiosäteilijän 215 ohjauksen optimoinnin erikokoisille CRT:ille 100.
Edellä selostettu suoritusmuoto on tehokas ja aikaansaa helposti tarpeellisen kentän poiston TC0:n vaati-15 musten täyttämiseksi. Jäännöskentän mittaus osoittaa, että säteilyemissiot ovat noin neljäsosa standardin sallimista. Raja on 1 V/m:n sähkökenttä 300 mm:n etäisyydellä ja selostetulla suoritusmuodolla voidaan saavuttaa pahimmissa mahdollisissa olosuhteissa alle 0,25 V/m:n sähkökenttä.
20 Koska ensiösäteilykentän ilmaisu on riippumaton pyyhkäisypiireihin liittyvistä signaaleista, piiri ei ole , riippuvainen tilasta, juovataajuudesta tai muusta pyyhkäi- * *. syparametrista kuin siitä, joka todella aiheuttaa säteily- kentän. Tämä on erityisen hyödyllistä, koska tämän ilmai-*·'·’ 25 sumenetelmän seurauksena on, että poisto on automaattista juovataaj uudeltaan muuttuvan monitorin koko toimintataa-juusalueella tapahtuville emissioille. Se on riippumaton : : : myös näytetystä ruutukuviosta tai kirkkaudesta.
Toisiosäteilijän rakenteen eräässä toisessa suori-|V. 30 tusmuodossa yksityinen säteilijä voidaan korvata kahdella ,···, (tai useammalla) samakeskisellä säteilijällä. Vaadittaval- • la poistosignaalilla on kaksi komponenttia: suuriamplitu- V * dinen pienitaajuinen komponentti ja pieniamplitudinen suu- ·,,,’ ritaaj uinen komponentti. Suuri taajuisella säteilijällä on 35 ideaalisesti pieni pinta-ala ja siten pieni kapasitanssi, 112721 18 mikä tekee sen helpommaksi ohjata suuritaajuisella suljetun silmukan vahvistimella. Koska tämän vahvistimen tulee käsitellä vain suuritaajuisia pieniamplitudisia komponentteja, voidaan laajan dynamiikka-alueen vaatimuksesta luo-5 pua. Vastaavasti pienitaajuisella säteilijällä tarvitaan suuren dynamiikka-alueen omaava, mutta pienitaajuinen vahvistin. Kunkin säteilijän säteilemien taajuuskaistojen erotus sallii tehokkaamman toteuksen, vaikkakin suuremmilla kustannuksilla.
10 Yksinkertaisten, vaikkakin tehokkaiden, levyjen käyttö ei välttämättä johda optimaaliseen suorituskykyyn. Eräässä toisessa suoritusmuodossa kolmiulotteisen antenni-rakenteen käyttö sallii suunnatumman kentän poiston tuottamisen, mikä jälleen yksinkertaistaisi vahvistimen raken-15 netta.
Keksinnön edullisen suoritusmuodon mukaisessa muunnoksessa LED voidaan sovittaa piiriin sen osoittamiseksi, milloin se tosiasiassa tuottaa vastavaiheisen poistosig-naalin. Tällä voitetaan se ongelma, että poistopiirin vi-20 kaantumisella ei ole mitään havaittavaa vaikutusta monitorin toiminnassa.
Tämän piirin edullisessa suoritusmuodossa kaikki » » • komponentit on asennettu pääpiirilevylle. Kuitenkin eräässä toisessa suoritusmuodossa tämä piiri voidaan helposti I * 25 sovittaa toisiokehyssäteilijään, jotta järjestelmä voisi » \ olla "valinnainen extra" olemassa olevaan näyttöön. Vielä eräässä toisessa suoritusmuodossa toisiosäteilijä voi toi-mia jäähdytyslevynä ylemmälle kaskaditransistorille. Pää-piirilevyn ja toisiosäteilijän välillä ei silloin tarvita 30 mitään liitäntöjä teholiitäntöjä lukuunottamatta.
» >
Esillä olevan keksinnön edullisia suoritusmuotoja on edellä selostettu värilliseen CRT-näyttöön viitaten.
’;!/ Voidaan kuitenkin huomata, että esillä oleva keksintö so- pii käytettäväksi yhtä hyvin yksivärisissä CRT-näytöissä.
I t | • » i , »

Claims (15)

112721 19
1. Sähkökenttäemissioiltaan pienennetty kato-disädeputkinäyttö, joka käsittää 5 katodisädeputken (100), joka on varustettu pää- teanodijännitteellä, poikkeutuslaitteella (110) ja laitteella (115) poikkeutuslaitteen (110) ohjaamiseksi; elementin (200), joka on sovitettu ilmaisemaan pääteanodijännitteen modulaatioita ja aikaansaamaan kysei- io siä modulaatioita edustava signaali; vahvistuslaitteen (210) signaalin tuottamiseksi, joka on napaisuudeltaan vastakkainen siihen signaaliin nähden, joka edustaa kyseisiä modulaatioita mainitussa pääteanodijännitteessä; ja 15 emissiolaitteen (215) poistosähkökentän säteile- miseksi, joka vastaa vahvistuslaitteen tuottamaa signaalia; t u n e t t u siitä, että katodisädeputkinäyttö käsittää lisäksi 20 sovituspiirin (205), joka tuottaa elementistä (200) tulevan signaalin vaiheen ja vahvistuksen korjauk-| ‘i sen, kyseisen korjauksen ollessa riippuvainen signaalin ; taajuudesta; ja ;Y; jossa mainittu elementti (200) ilmaisee modulaa- : 25 tiot katodisädeputken (100) sähkökenttäemissioissa; ja mainittu vahvistuslaite (210) vastaanottaa sig-naalin mainitusta piiristä (205).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen katodisädekuva- ,, putkinäyttö, tunnettu siitä, että kyseisiä modulaa- 30 tioita edustava signaali on sähköstaattisesti kytketty CRT : stä (100) .
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen katodisädekuva-putkinäyttö, t u n e t t u siitä, että elementti on muo-dostettu CRT:n (100) ulkopuolella olevasta johtavasta le- 35 vystä.
4. Patenttivaatimuksen 2 tai 3 mukainen katodisädeputkinäyttö, tunnettu siitä, että mainittu 112721 elementti (200) on sijoitettu mainittuun katodisädeputkeen (100) sijaintiin, jossa ei oleellisesti ole sähkömagneettisia hajakenttiä mainitusta poikkeutuslaitteesta (110) .
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen katodisädekuva-5 putkinäyttö, tunnettu siitä, että elementti (200) on muodostettu johtimesta, joka sijaitsee rinnakkaisesti pääteanodijännitteen syöttävän johtimen kanssa.
6. Minkä tahansa edellä olevan patenttivaatimuksen 2-5 mukainen katodisädeputkinäyttö, tunnettu siilo tä, että mainittu elementti (200) on suojattu sähkömagneettisia hajakenttiä vastaan mainitusta poikkeutuslaitteesta (110) .
7 Minkä tahansa edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen katodisädeputkinäyttö, tunnettu siitä, et-15 tä näyttö edelleen käsittää säätölaitteen pääteanodijännitteen ohjaamiseksi.
8. Minkä tahansa edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen katodisädeputkinäyttö, tunnettu siitä, että emissiolaite on sijoitettu samakeskisesti CRT:n 100 20 kanssa.
9. Minkä tahansa patenttivaatimuksista 1-7 mu- ; ’t·' kainen katodisädeputkinäyttö, tunnettu siitä, että vahvistuslaite (210) käsittää useita vahvistimia, kunkin vahvistaessa tiettyä taajuusaluetta ja että emissiolaite . .J 25 käsittää useita emissiolaitteita, kunkin emittoidessa tiettyä taajuusaluetta.
10. Minkä tahansa edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen katodisädekuvaputkinäyttö; tunnettu ,,, siitä, että se edelleen käsittää visuaalisen osoitinlait- 30 teen sen osoittamiseksi, että poistoj är j estelmä on toimin--·' nassa.
11. Minkä tahansa edellä olevan patenttivaatimuk- sen mukainen katodisädekuvaputkinäyttö, tunnettu siitä, että vahvistuslaite (210) sijaitsee fyysisesti 3. emissiolaitteessa.
12. Minkä tahansa edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen katodisädekuvaputkinäyttö, tunnettu 21 112721 siitä, että vahvistuslaite (210) edelleen sisältää laitteen minkä tahansa otossaan esiintyvän erojännitteen pienentämiseksi .
13. Menetelmä CRT-näytöstä tulevien sähkökenttä-5 emissioiden pienentämiseksi, CRT:n ollessa varustettu pää-teanodijännitteellä, menetelmän käsittäessä vaiheet joissa ilmaistaan pääteanodijännitteen modulaatioiden suuruus ja vaihe ja tuotetaan kyseisiä modulaatioita edustava signaali kyseisen signaalin ei ollessa suoraan riip-10 puvainen poikkeutuksen ohjauslaitteesta (115); vahvistetaan signaalia siten, että tuotetaan signaali, joka on napaisuudeltaan vastakkainen siihen signaaliin nähden, joka edustaa kyseisiä modulaatioita; ja säteillään tuotettua signaalia poistosähkökentän 15 tuottamiseksi siten, että CRT-näytöstä tulevat kenttäemis-siot pienenevät; tunnettu siitä, että menetelmä käsittää lisäksi vaiheet, joissa tuotetaan vaiheen ja vahvistuksen korjaus tuotet-20 tuun signaaliin, mainitun korjauksen ollessa riippuvainen signaalin taajuudesta; ja i jossa mainittu ilmaisemisvaihe on katodisädeput- : kesta (100) tulevien sähkökenttäemissioiden modulaatiois- ’: ta. : * j 25
14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että se edelleen käsittää vaiheet: ··, korjatun signaalin verhokäyrän ilmaisemisen; ja jos ilmaistu verhokäyrä ylittää positiivisen kyn-, , nysarvon, tai jos ylittää negatiivisen kynnysarvon, il- ; 30 maistun verhokäyrän käyttämisen erojännitteenä poistosig- naalin tuomisen antoemission poistovahvistimen antojännit-teen vaihtelualueelle.
: 15. Patenttivaatimuksen 14 mukainen menetel mä, tunnettu siitä, että kynnysarvoja muutetaan ko-35 konaisottoamplitudista riippuen. 22 1 12 7 21
FI942813A 1993-06-15 1994-06-14 Katodisädeputkinäyttö alennetulla sähkökenttäemissiolla FI112721B (fi)

Applications Claiming Priority (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB9312297A GB2279216A (en) 1993-06-15 1993-06-15 Cathode ray tube display with cancellation of electric field emission
GB9312297 1993-06-15
EP94101588A EP0630036B1 (en) 1993-06-15 1994-02-03 Cathode ray tube display with cancellation of electric field emissions
EP94101588 1994-02-03
US08/257,850 US5726538A (en) 1993-06-15 1994-06-10 Cathode ray tube display with cancellation of electric field emissions
US25785094 1994-06-10

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI942813A0 FI942813A0 (fi) 1994-06-14
FI942813A FI942813A (fi) 1994-12-16
FI112721B true FI112721B (fi) 2003-12-31

Family

ID=26303073

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI942813A FI112721B (fi) 1993-06-15 1994-06-14 Katodisädeputkinäyttö alennetulla sähkökenttäemissiolla

Country Status (9)

Country Link
US (1) US5726538A (fi)
EP (1) EP0630036B1 (fi)
JP (1) JPH0720808A (fi)
KR (1) KR0150813B1 (fi)
DE (1) DE69402615T2 (fi)
DK (1) DK0630036T3 (fi)
FI (1) FI112721B (fi)
GB (1) GB2279216A (fi)
NO (1) NO941869L (fi)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPH08227666A (ja) * 1995-02-20 1996-09-03 Matsushita Electric Ind Co Ltd Crtディスプレイの漏洩電界低減装置
JPH09139857A (ja) * 1995-11-15 1997-05-27 Nanao:Kk ブラウン管からの電界輻射を抑制する装置
MX9801232A (es) * 1997-02-15 1998-11-30 Lg Electronics Inc Circuito para eliminar ruido del campo electrico de radiacion en aparato de video.
KR19990006119A (ko) * 1997-06-30 1999-01-25 김영환 음극선관 전면에서 방사되는 전자기장 상쇄장치
KR100371379B1 (ko) * 1997-10-09 2003-03-26 주식회사 엘지이아이 영상표시기기의씨알티전면vlf방사전계차폐장치
US6721423B1 (en) * 1999-01-28 2004-04-13 Ross J. Anderson Lost cost countermeasures against compromising electromagnetic computer emanations
FI119344B (fi) * 1999-02-05 2008-10-15 It Per Lo Sviluppo Dell Elettr Menetelmä näyttöpäätteen ympäristöönsä aiheuttaman sähkökentän pienentämiseksi ja näyttöpääte
US8508522B2 (en) * 2007-09-12 2013-08-13 Rochester Institute Of Technology Derivative sampled, fast settling time current driver

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI90598C (fi) * 1991-02-07 1994-02-25 Nokia Display Products Oy Menetelmä ja kytkentä katodisädeputken aiheuttaman haitallisen säteilyn pienentämiseksi
JP2953677B2 (ja) * 1991-02-20 1999-09-27 株式会社 ナナオ ブラウン管からの電界輻射を抑制する装置
EP0500349B1 (en) * 1991-02-20 1996-01-03 Nanao Corporation Apparatus for suppressing field radiation from display device
US5151635A (en) * 1991-06-20 1992-09-29 Apple Computer, Inc. Apparatus and method for reducing the magnitude of time varying electric fields in CRT displays
DE4123565C1 (fi) * 1991-07-16 1992-09-17 Tandberg Data A/S, Oslo, No
CN1040934C (zh) * 1991-07-18 1998-11-25 东芝株式会社 阴极射线管图像显示装置
US5396151A (en) * 1993-06-28 1995-03-07 Apple Computer, Inc. Circuit for reducing ELF electric fields radiated from CRT devices

Also Published As

Publication number Publication date
KR0150813B1 (ko) 1998-10-01
EP0630036A1 (en) 1994-12-21
US5726538A (en) 1998-03-10
NO941869D0 (no) 1994-05-19
JPH0720808A (ja) 1995-01-24
DE69402615D1 (de) 1997-05-22
NO941869L (no) 1994-12-16
DK0630036T3 (da) 1997-10-27
DE69402615T2 (de) 1997-09-25
FI942813A0 (fi) 1994-06-14
KR950002423A (ko) 1995-01-04
FI942813A (fi) 1994-12-16
GB9312297D0 (en) 1993-07-28
EP0630036B1 (en) 1997-04-16
GB2279216A (en) 1994-12-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5151635A (en) Apparatus and method for reducing the magnitude of time varying electric fields in CRT displays
FI112721B (fi) Katodisädeputkinäyttö alennetulla sähkökenttäemissiolla
US5534756A (en) Electric field emission reduction system
US5218270A (en) Method and a coupling for decreasing the detrimental radiation caused by a cathode-ray tube
JPH01318464A (ja) ラスタサイズ調整回路
FI106486B (fi) Näyttölaitteisiin liittyvä menetelmä ja järjestely laitteen ympäristön vaihtosähkökentän pienentämiseksi
GB2259190A (en) Non-linear inductors
US6049173A (en) Apparatus for suppressing electric field radiation from a cathode ray tube
US4088928A (en) Regulated CRT power supply
GB2273230A (en) Cancelling radiated electric fields in crt displays
US5432411A (en) Electric field emission reduction apparatus
EP0727806B1 (en) Leakage field decreasing device for CRT display
US5311099A (en) Pulse driver for CRT stray magnetic field cancelling circuit
US5818171A (en) Device for removing electric field of display
JP3146061B2 (ja) 陰極線管および陰極線管画像表示装置
KR0139550Y1 (ko) 디스플레이 장치의 전계 제거 장치
JPH05207404A (ja) 陰極線管装置および陰極線管画像表示装置
CN1133318C (zh) 屏蔽阴极射线管前面板发出的超低频电场的装置
RU2160510C2 (ru) Видеодисплей со схемой подавления нежелательного излучения электронно-лучевой трубки
JPH06209442A (ja) 画像表示装置
Cooper Technical challenges of high-voltage power supplies for a modern beam index CRT electronic display
Engelaar et al. The Fast Intelligent Tracking (F! T) tube: Electronic aspects of a CRT without a shadow mask
JPH09245678A (ja) 画像表示装置
JPH0584977B2 (fi)
JPH1042224A (ja) 輻射電界低減装置

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired