FI111490B - Radiovastaanotin - Google Patents

Radiovastaanotin Download PDF

Info

Publication number
FI111490B
FI111490B FI944167A FI944167A FI111490B FI 111490 B FI111490 B FI 111490B FI 944167 A FI944167 A FI 944167A FI 944167 A FI944167 A FI 944167A FI 111490 B FI111490 B FI 111490B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
frequency
signal
mixer
processing unit
oscillator
Prior art date
Application number
FI944167A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI944167A0 (fi
FI944167A (fi
Inventor
Bjoern Lindqvist
Martin Isberg
Original Assignee
Ericsson Telefon Ab L M
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ericsson Telefon Ab L M filed Critical Ericsson Telefon Ab L M
Publication of FI944167A0 publication Critical patent/FI944167A0/fi
Publication of FI944167A publication Critical patent/FI944167A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI111490B publication Critical patent/FI111490B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04BTRANSMISSION
    • H04B1/00Details of transmission systems, not covered by a single one of groups H04B3/00 - H04B13/00; Details of transmission systems not characterised by the medium used for transmission
    • H04B1/06Receivers
    • H04B1/16Circuits
    • H04B1/26Circuits for superheterodyne receivers
    • HELECTRICITY
    • H03ELECTRONIC CIRCUITRY
    • H03DDEMODULATION OR TRANSFERENCE OF MODULATION FROM ONE CARRIER TO ANOTHER
    • H03D1/00Demodulation of amplitude-modulated oscillations
    • H03D1/22Homodyne or synchrodyne circuits
    • H03D1/2245Homodyne or synchrodyne circuits using two quadrature channels
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04BTRANSMISSION
    • H04B1/00Details of transmission systems, not covered by a single one of groups H04B3/00 - H04B13/00; Details of transmission systems not characterised by the medium used for transmission
    • H04B1/06Receivers
    • H04B1/16Circuits
    • H04B1/30Circuits for homodyne or synchrodyne receivers

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Power Engineering (AREA)
  • Superheterodyne Receivers (AREA)
  • Noise Elimination (AREA)
  • Transceivers (AREA)

Description

111490
Radiovastaanotin , Keksintö liittyy menetelmään ja järjestelyyn homo- dyynevastaanotinta varten, jota käytetään radio-, tele- ja 5 dataliikennejestelmissä, kuten esimerkiksi kannettavissa matkapuhelimissa, langattomissa puhelimissa, henkilöhakulaitteissa, kantoaaltojärjestelmissä, kaapelitelevisio järjestelmissä jne. Tämän tekniikan alan vastaanottimet ovat ensisijaisesti pieniä, kevyitä ja halpoja.
10 Matkapuhelinjärjestelmien ensimmäinen sukupolvi perustui analogiseen taajuusmodulointiin puheensiirtoa varten ja monta standardia on kehitetty, kuten esimerkiksi NMT450, NMT900, AMPS ja ETACS.
Matkapuhelinjärjestelmien toinen sukupolvi perustuu 15 kolmeen eri standardiin: Euroopassa, tietyissä Aasian maissa ja Australiassa - Global System for Mobile Communications (GSM), Pohjois-Amerikassa - American Digital Cellular (ADC) ja Japanissa - Pacific Digital Cellular (PDC). Kaikki nämä järjestelmät käyttävät digitaalista 20 äänensiirtoa ja käsittävät joitakin digitaalisia palveluja, esimerkiksi telekopiosiirron ja lyhyet viestit.
Näiden kannettavien yksiköiden saattamiseksi pienemmiksi ja halvemmiksi on suoritettu paljon tutkimustyötä puhelimen eri osien integraatiotason nostamiseksi.
25 Tällä tekniikan alalla käytetyt aikaisemmin tunne tut vastaanottimet ovat tavanomaista heterodynetyyppiä. Halpojen matkaviestinjärjestelmien yhteydessä käytettävinä sovelluksina näiden vastaanottimien haittana ovat korkeat tuotantokustannukset, jotka johtuvat korkeiden taajuuksien 30 ja keskitaajuuksien kalliista komponenteista, joita ei voi integroida, kuten esimerkiksi kaistanpäästösuotimet. Tällaisten haittojen poistamiseksi on kehitetty vaihtoehtoisia vastaanottimia. Nämä vastaanottimet perustuvat suora-muunnosperiaatteeseen. Paikallisoskillaattorin taajuus on 35 sama kuin vastaanotettu kantoaaltotaajuus ja täten vas- 111490 2 taanotettu signaali muunnetaan kantataajuuskaistaan yhdessä ainoassa vaiheessa. Tämä idea sovellettiin ensin SSB-vastaanottimiin, mutta sitä voi käyttää useisiin eri modu-lointitapoihin, erityisesti digitaalisiin kvadratuurimodu-5 lointijärjestelmiin.
Homodynevastaanottimessa tai "zero-IF-vastaanotti-messa" vastaanotetun signaalin taajuus ja paikallisoskil-laattorin taajuus ovat täsmälleen samat. Koska välitaajuu-det (IF, intermediary Frequency) puuttuvat, useat suotimet 10 voidaan jättää pois tai niitä voi yksinkertaistaa. Homody-nevastaanottimen toiminta voidaan selostaa seuraavasti. Keskitaajuuden fc ympäri sijaitseva radiotaajuinen signaali, jonka kaistanleveys on BWrf, vahvistetaan pienikohinai-sella vahvistimella vastaanottimen kokonaiskohinatilanteen 15 parantamiseksi. Sen jälkeen signaali jaetaan ja sekoite taan tasajännitteiseksi (DC) kummankin kanavan sekoitti-milla. Alaspäin sekoitettu spektri heijastetaan ja sen alue on DC - 1/2 BWrf. Sekoittimien aikaansaamat matalataa-juiset signaalit I ja Q suodatetaan sen jälkeen lähellä 20 sijaitsevien kanavien poistamiseksi, ja vahvistetaan kohi-natason määrittelemistä varten. I- ja Q-signaalit eli kvadratuurisignaalit sallivat olennaisesti minkä tahansa tyyppisen moduloinnin sopivaa signaalinkäsittelyä käyttäen.
25 Suoramuunnosvastaanottimien olennaisena haittana on loissäteily (spurious emission). Suoramuunnosvastaanotti-men loissäteilyn päälähteenä toimivat paikallisoskillaat-torin vuodot. Tavallisessa superheterodynevastaanottimessa paikallisoskillaattorin vuotoa antenniin vaimentaa vas-30 taanottimen ensimmäinen kaistanpäästösuodin. Näin ei ta-pahdu suoramuunnosvastaanottimessa, koska paikallisoskil-laattoritaajuus sijaitsee tämän kaistanpäästösuotimen päästökaistassa. Suoramuunnosvastaanottimessa esiintyy ainakin kahdentyyppisiä vuotoja. Ensimmäisenä tyyppinä 35 ovat johtoihin liittyvät vuodot ja toisena tyyppinä ovat 3 111490 säteilyvuodot, jotka johtuvat johtimien ja/tai sidoslanko-jen välisistä parasiittikytkennöistä.
Loissäteilyn aiheuttamien ongelmien poistamiseksi on esitetty erilaisia tapoja. Julkaisussa W092/01 337 on , 5 esitetty ja selostettu suoramuunnosvastaanotin, joka kä sittää antennin, suurtaajuussuotimen (RF-suotimen), vahvistimen ja sekoittimen. Paikallisoskillattori, joka toimii vastaanottotaajuuden harmonisella alitaajuudella, tuottaa signaalin sekoittimelle. Halutun signaalin saami-10 seksi sekoittimeen käytetään vakiotyyppiä olevaa sekoitin-ta, jonka tavallisena haittana on se, että sekoitin tuottaa harmonisia yliaaltoja paikallisoskillaattorin syöttäessä sekoittimeen vastaanotettua signaalia matalataajui-sempia signaaleja. Vaikka paikallisoskillaattori toimii 15 vastaanotetun signaalin harmonisella alitaajuudella, syntyy myös harmonisia yliaaltoja. Tietyt näistä harmonisista yliaalloista tulevat itse asiassa vastaamaan vastaanotettua signaalia, ja loissäteilyä tulee jossain määrin esiintymään .
20 Julkaisussa DE 3 240 565 on esitetty ja selostettu toisentyyppinen homodynevastaanotin. Tämän vastaanottimen paikallisoskillaattori on ohjattu oskillaattori, joka tuottaa signaalin, jonka taajuus on vastaanottotaajuuden monikerta. Tuotetun signaalin vaihe siirretään sen jälkeen 25 180° ja jaetaan radiotaajuisen signaalin taajuudeksi. Vas- taanottotaajuuden monikertataajuudella toimivan paikallisoskillaattorin sisältävän vastaanottimen olennaisena haittana ovat vaikeudet saavuttaa paikallisoskillaattorilta vaadittavat spesifikaatiot. Tällaisen oskillaattorin te-30 honkulutus on esimerkiksi vaikea sopeuttaa vastaanottimen ·· alhaisen kokonaistehon vaatimukseen.
r Tämän keksinnön mukaan suoramuunnosvastaanottimen ongelmat ja haitat poistetaan yllä esitetyn mukaisesti käyttämällä paikallisoskillaattoria, jonka lähtösignaalia 35 muokataan kahdessa vaiheessa ennen kuin se syötetään se- 4 11.1490 koittimeen. Taajuus sekä kerrotaan että jaetaan suositeltavasta ennen syöttöä sekoittimeen. Oskillaattoritaajuuden lopullinen käsittely vastaanotetun signaalin aikaansaamiseksi tapahtuu vasta välittömästi ennen sekoitinta, suosi-5 teltavasti samalla sirulla kuin sekoitin.
Keksinnön lisäominaisuudet, lisäedut ja lisäyksi-tyiskohdat ilmenevät seuraavasta selostuksesta sekä seu-raavista piirustuksista ja patenttivaatimuksista.
Kuvio 1 esittää tekniikan tason mukaisen homodyne-10 vastaanottimen toiminnallisen lohkokaavion; ja
Kuvio 2 esittää keksinnön mukaisen homodynevastaan-ottimen esitetyn suoritusmuodon lohkokaavion.
Kuviossa 1 on esitetty tekniikan tason homodynevas-taanotin. Kuvion 1 mukaisessa vastaanottimessa käytetään 15 kvadratuurimodulointia. Antenni 12 vastaanottaa sähkömag neettista energiaa, joka lähtee lähettimestä, jota ei ole esitetty piirustuksissa. Vastaanotettu signaali syötetään ensimmäiseen kaistanpäästösuotimeen 15, joka on järjestetty oikean liikennekaistan valitsemista varten vastaanotti-20 men sulkuominaisuuksien parantamiseksi. Vastaanottokaistan ulkopuolella olevia signaaleja vaimennetaan eivätkä tämän ansiosta heikennä vastaanottimen toimintaa.
Kaistanpäästösuotimen 15 lähtö on kytketty matala-kohinaiseen vahvistimeen 16, joka lisää vastaanottimen 25 herkkyyttä. Matalakohinaisen vahvistimen 16 vahvistus va- • c
Iitaan kyseisten vaatimusten perusteella. Suuri vahvistus johtaa hyvään herkkyyteen ja pieni vahvistus on toivottava hyvän dynaamisen alueen ja sopivien ristimodulaatio-omi-naisuuksien aikaansaamista varten. Matalakohinaisen vah-30 vistimen 16 lähtösignaali jaetaan kahteen osaan, eli I-ka- *' navaan ja Q-kanavaan.
• · I-kanava ja Q-kanava on kytketty sekoittimiin 11 ja 11' mainitussa järjestyksessä. Sekoittimet ovat suoramuun-nosvahvistimen olennaisia osia. Ne muuntavat suuritaajui-35 sen tulosignaalin kantataajuuskaistaan, jossa signaalin 5 111490 vahvistaminen ja suodatus on helpompaa. Sekoittimet 11 ja 11’ voivat olla passiiviset tai aktiiviset ja näiden kah-« den tyypin välinen valinta riippuu olennaisesti suunnitel lusta sovelluksesta. Passiivisilla sekoittimilla on hyvä , 5 suorituskyky vahvoilla signaaleilla ja korkea kolmannen asteen sulkupiste, mutta niiden haittoina ovat suuret muunnoshäviöt ja vahvan paikallisoskillaattorisignaalin tarve. Sen vuoksi tällaisia sekoittimia vältetään paristo-käyttöisissä laitteistoissa. Aktiivisilla sekoittimilla on 10 suuri muunnosvahvistus ja niitä voivat syöttää pienitehoiset paikallisoskillaattorit, mutta sen sijaan niiden kolmannen asteen sulkupiste on matalampi ja niiden kohina-arvot ovat jonkin verran huonommat kuin passiivisella se-koittimella. Esitetyssä suoritusmuodossa käytetään aktii-15 visia sekoittimia johtuen pienen tehonkulutuksen vaatimuksesta.
Kuten edellä on esitetty, keksinnön mukaan suoritetaan kvadratuurimodulaatio. Kvadratuurisignaalin aikaansaamiseksi on mahdollista edetä pääasiallisesti kahta tie-20 tä. Ensimmäisenä mahdollisuutena on yksinkertaisesti toisen signaalin tai molempien signaalien vaiheen siirtäminen I- ja Q-oskillaattorisignaalien joukosta, eli toisen signaalin 90°: n asteen vaiheensiirron suorittaminen tai toisen signaalin +45°:n vaiheensiirron suorittaminen ja toisen 25 signaalin +45°:n vaiheensiirron suorittaminen. Toisena menetelmänä on käyttää oskillaattoria, joka lähtösignaali-naan tuottaa tasapainotetun signaalin, eli kaksi signaalia, joista toisen vaihe on siirretty 180° toiseen nähden. Nämä signaalit jaetaan kahdella paikallisoskillaattorin ja 30 sekoittimien välisessä ketjussa. Puolikas aallonpituus kaksinkertaisella taajuudella vastaa neljännesaallonpi-tuutta eli 90° halutulla taajuudella, ja täten kvadratuuri-signaali tuotetaan automaattisesti. Tämän keksinnön mukaan paikallisoskillaattori toimii taajuudella, joka poikkeaa 35 halutusta signaalista tai vastaanotetusta signaalista.
111490 6
Paikallisoskillaattori on yhdistetty ensimmäiseen käsitte-ly-yksikköön 13, joka kertoo paikallisoskillaattorin taajuuden tekijällä M. M on kokonaisluku ja suositeltavasti i M = 3. Ensimmäisen käsittely-yksikön 13 lähtö on operatii-5 visesti liitetty toiseen käsittely-yksikköön 14, jossa tulosignaali jaetaan tekijällä N. M ja N ovat molemmat kokonaislukuja ja lisäksi pätee M Φ N. Suositeltavasti N = 2. Kuviosta 2 ilmenee, että on järjestetty kaksi se-koitinta 11 ja 11’ ja että vaiheensiirtoverkko 19 on ope-10 ratiivisesti liitetty sekoittimiin. Ensimmäinen sekoitin 11 vastaanottaa vahvistimessa 16 vahvistetun tulosignaalin sekä toisen käsittely-yksikön 14 lähtösignaalin ja tuottaa signaalin I. Toinen sekoitin 11' vastaanottaa myös vahvistimessa 16 vahvistetun tulosignaalin sekä toisen käsitte-15 ly-yksikön 14 lähtösignaalin 90°: n vaiheensiirrolla ja tuottaa signaalin Q. Kun N = 2, saattaa kuitenkin olla sopivampaa suorittaa lähtösignaalin vaiheensiirto toisessa käsittely-yksikössä 14.
Sekoittimien 11 ja 11' lähtösignaalit I ja Q syöte-20 tään tavanomaista tyyppiä oleviin alipäästösuotimiin 17 ja 17' ja vahvistetaan sen jälkeen lisää tavanomaisissa vahvistimissa 18 ja 18'. Keksinnön mukaan kvadratuurisignaa-lien tai kvadratuurimodulaation käyttö ei ole tarpeellista. Sellaisissa suoritusmuodoissa vaiheensiirtoverkkoa 19 . 25 ei ole, eikä myöskään heittomerkillä merkittyjä yksiköitä.
Keksinnön olennaisena ominaisuutena on se, ettei signaaleja, joiden taajuus on sellainen että ne voisivat aiheuttaa loissäteilyä, johdeta johtimien, kuten sidoslan-kojen, mikroliuskojen, liuskajohtojen, koaksiaalijohtojen, 30 jne. kautta. Sen vuoksi tulee vähintään toisen käsittely-yksikön 14 olla integroituna sekoittimiin 11 ja 11'. Integrointi voidaan suorittaa yhdellä sirulla tapahtuvana integrointina, mutta voidaan käyttää myös muuntyyppisiä integrointeja, joiden sähkömagneettisten signaalien lähe-35 tystasot ovat alhaiset. Tietyissä sovelluksissa voi olla 7 111490 sopivaa integroida myös ensimmäinen käsittely-yksikkö 13 sekoittimien 11 ja 11' sekä toisen käsittely-yksikön 14 kanssa.
Eri M:n ja N:n yhdistelmät ovat mahdollisia. N ja 5 M valitaan suositeltavasti siten, että paikallisoskillaat-torin toimintataajuus pysyy mahdollisimman matalana turhien tehohäviöiden välttämiseksi. Kuten edellä on mainittu, N:n arvona on suositeltavasti 2 ja M:n arvona suositeltavasti 3, mutta myös päinvastainen valinta voi olla 10 sopiva.
On ilmeistä, että keksinnön mukaista vastaanotinta voi käyttää myös langallisissa järjestelmissä eikä se rajoitu radioliikennejärjestelmiin. Langallisissa järjestelmissä antennin 12 korvaa tulopiiri tai jokin muu vastaan-15 ottoväline, joka soveltuu tällaiseen järjestelmään. 1 ♦

Claims (5)

1. Taajuuden fL0 omaavan oskillaattorisignaalin tuottavan paikallisoskillaattorin (LO), sekoittimen (11) 5 ja taajuuden fRF omaaavan tulosignaalin vastaanottavat vas-taanotinvälineet (12) käsittävän homodynevastaanottimen toteutusmenetelmä, jossa oskillaattorisignaali ja tulosig-naali johdetaan sekoittimeen (11), tunnettu siitä, että 10 (a) oskillaattorisignaali syötetään ensimmäiseen käsittely-yksikköön (13) ensimmäisen lähtösignaalin tuottamista varten, jonka taajuus on M1fL0 ja M on kokonaisluku; (b) ensimmäinen lähtösignaali syötetään toiseen 15 käsittely-yksikköön (14) toisen lähtösignaalin tuottamista varten, jonka taajuus on M1fL0/N, N on kokonaisluku ja ehto M / N on voimassa; ja (c) sekoitin (11) ja toinen käsittely-yksikkö (14) integroidaan sekoittimeen (11) toisesta käsittely-yksikös- 20 tä (14) johtuvien vuotosignaalien minimoimiseksi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ensimmäisessä paikallisos-killaattorissa tuotetaan tasapainotettu lähtösignaali, joka käsittää ensimmäisen oskillaattorisignaalin ja toisen • 25 oskillaattorisignaalin, toisen oskillaattorisignaalin vai heen ollessa siirretty 180o ensimmäisen oskillaattorisignaalin vaiheeseen nähden.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että suoritetaan toisen lähtösig- 30 naalin 90o:n vaiheensiirto, että toinen lähtösignaali syö-.. tetään sekoittimeen (11) ja että signaali, jonka vaihe on siirretty, syötetään toiseen sekoittimeen (11’) kvadratuu-risignaalien aikaansaamista varten.
4. Taajuuden fL0 omaavan oskillaattorisignaalin 35 tuottavan paikallisoskillaattorin (LO), sekoittimen (11) « 1 1 9 111490 ja taajuuden fRF omaaavan tulosignaalin vastaanottavat vas-taanotinvälineet (12) käsittävän homodynevastaanottimen järjestely, jossa oskillaattori (LO) ja antenni (12) on operatiivisesti kytketty sekoittimeen (11), tunnet -5 t u siitä, että ensimmäinen käsittely-yksikkö (13) on operatiivisesti kytketty paikallisoskillaattoriin (LO) ensimmäisen lähtösignaalin tuottamista varten, jonka taajuus on M*flo ja M on kokonaisluku; 10 että toinen käsittely-yksikkö (14) on operatiivi sesti kytketty ensimmäiseen käsittely-yksikköön (13) toisen lähtösignaalin tuottamista varten, jonka taajuus on M*fL0/N, N on kokonaisluku ja ehto M ^ N on voimassa; ja että sekoitin (11) ja toinen käsittely-yksikkö (14) 15 integroidaan sekoittimeen (11) toisesta käsittely-yksikös tä (14) johtuvien vuotosignaalien minimoimiseksi.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ensimmäinen käsittely-yksikkö (13) on kertojayksikkö ja että toinen käsittely-yksikkö 20 (14) on jakajapiiri. ··< ; · « 111490
FI944167A 1993-09-09 1994-09-09 Radiovastaanotin FI111490B (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9302934A SE502599C2 (sv) 1993-09-09 1993-09-09 Sätt och anordning vid en homodynmottagare för att minimera läckage av störsignaler
SE9302934 1993-09-09

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI944167A0 FI944167A0 (fi) 1994-09-09
FI944167A FI944167A (fi) 1995-03-10
FI111490B true FI111490B (fi) 2003-07-31

Family

ID=20391045

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI944167A FI111490B (fi) 1993-09-09 1994-09-09 Radiovastaanotin

Country Status (12)

Country Link
US (1) US5530929A (fi)
EP (1) EP0643494B1 (fi)
JP (1) JPH07245568A (fi)
KR (1) KR100214365B1 (fi)
CN (1) CN1049310C (fi)
AU (1) AU676933B2 (fi)
DE (1) DE69432004T2 (fi)
FI (1) FI111490B (fi)
MY (1) MY114659A (fi)
NZ (1) NZ264412A (fi)
SE (1) SE502599C2 (fi)
TW (1) TW354206U (fi)

Families Citing this family (48)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5608796A (en) * 1995-02-10 1997-03-04 Lucent Technologies Inc. Balanced phase splitting circuit
JPH0936768A (ja) * 1995-07-13 1997-02-07 Sony Corp 受信用icおよびスーパーヘテロダイン受信機
EP0755124B1 (de) * 1995-07-18 1998-12-16 Siemens Aktiengesellschaft Verfahren zur Erhöhung der Empfangsempfindlichkeit in Homodyn-Empfängern
US5838735A (en) * 1996-07-08 1998-11-17 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson Method and apparatus for compensating for a varying d.c. offset in a sampled signal
US5749051A (en) * 1996-07-18 1998-05-05 Ericsson Inc. Compensation for second order intermodulation in a homodyne receiver
US5918169A (en) * 1996-09-25 1999-06-29 Ericsson, Inc. Homodyne cellular base station
US5918167A (en) * 1997-03-11 1999-06-29 Northern Telecom Limited Quadrature downconverter local oscillator leakage canceller
JP4236059B2 (ja) * 1997-03-12 2009-03-11 エヌエックスピー ビー ヴィ 周波数変換回路
JP3360004B2 (ja) * 1997-03-20 2002-12-24 松下電器産業株式会社 無線受信装置
US6442382B1 (en) * 1997-06-27 2002-08-27 Agere Systems Guardian Corp. Filter switching system and method
EP0902532B1 (de) * 1997-09-11 2004-03-31 Infineon Technologies AG Oszillatorschaltungsanordnung
JP3048136B2 (ja) * 1997-12-18 2000-06-05 日本電気株式会社 無線選択呼出受信機
US6157262A (en) * 1997-12-22 2000-12-05 Honeywell International Inc. Phase locked loop frequency source having reduced load pull
US6192225B1 (en) 1998-04-22 2001-02-20 Ericsson Inc. Direct conversion receiver
JPH11331029A (ja) * 1998-05-19 1999-11-30 Matsushita Electric Ind Co Ltd 双方向型無線通信装置およびそれを用いたpcmciaカード型双方向無線通信装置
US6243569B1 (en) 1998-08-12 2001-06-05 Analog Devices, Inc. Direct conversion circuit for radio frequency signals
EP1033820A4 (en) * 1998-09-30 2004-08-11 Mitsubishi Electric Corp HARMONIOUS DIRECT CONVERSION RECEIVER AND TRANSMITTER RECEIVER WITH THE SAME RECEIVER
US6246867B1 (en) * 1998-11-17 2001-06-12 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) Method and apparatus for saving current while performing signal strength measurements in a homodyne receiver
DE19857303A1 (de) * 1998-12-14 2000-06-15 Thomson Brandt Gmbh Verfahren zum Ansteuern einer Empfangsstufe
CA2356699C (en) 1998-12-24 2008-02-05 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson Communication receiver having reduced dynamic range
JP3836324B2 (ja) * 1999-03-01 2006-10-25 三菱電機株式会社 送受信装置
CA2281236C (en) 1999-09-01 2010-02-09 Tajinder Manku Direct conversion rf schemes using a virtually generated local oscillator
US6516183B1 (en) 1999-09-10 2003-02-04 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) Method and apparatus for disturbance compensation of a direct conversion receiver in a full duplex transceiver
DE19946494A1 (de) 1999-09-28 2001-05-03 Infineon Technologies Ag Empfänger für verschiedene Frequenzbänder
US6745019B1 (en) * 2000-02-15 2004-06-01 Nera A.S.A. Process and system for reducing leakage of local oscillator
TW448610B (en) * 2000-02-29 2001-08-01 Microelectronics Tech Inc RF signal down converting method and circuit having high separation of signal
FR2814606A1 (fr) * 2000-09-25 2002-03-29 Koninkl Philips Electronics Nv Source de signal a filtre polyphase
EP1400012B1 (en) 2000-10-10 2011-08-31 California Institute Of Technology Distributed circular geometry power amplifier architecture
US6856199B2 (en) 2000-10-10 2005-02-15 California Institute Of Technology Reconfigurable distributed active transformers
TWM318850U (en) 2001-06-25 2007-09-11 Niigata Seimitsu Co Ltd Receiver and composite parts
EP1271792A1 (en) * 2001-06-25 2003-01-02 Motorola, Inc. Low leakage local oscillator system
CN100508407C (zh) 2001-06-29 2009-07-01 新泻精密株式会社 接收机
US7469136B2 (en) * 2001-11-30 2008-12-23 Motorola, Inc. RF receivers and methods therefor
US10129627B2 (en) 2001-12-21 2018-11-13 One-E-Way, Inc. Wireless digital audio music system
JP3907499B2 (ja) * 2002-03-05 2007-04-18 シャープ株式会社 受信装置およびこれを用いた移動体端末
TWI326967B (en) 2002-03-11 2010-07-01 California Inst Of Techn Differential amplifier
US7027793B2 (en) 2002-11-15 2006-04-11 Qualcomm Incorporated Direct conversion with variable amplitude LO signals
US7480343B2 (en) 2003-07-16 2009-01-20 Ericsson Technology Licensing Ab Transceiver architecture with reduced VCO-pulling sensitivity
TWI345369B (en) 2004-01-28 2011-07-11 Mediatek Inc High dynamic range time-varying integrated receiver for elimination of off-chip filters
KR100570712B1 (ko) * 2004-05-17 2006-04-12 전자부품연구원 높은 반송파 억압비를 가지는 2의 n제곱차 저조파 주파수변조기 및 이를 이용한 직접 변환 송신기
JP4546295B2 (ja) * 2005-03-16 2010-09-15 富士通セミコンダクター株式会社 受信装置
TWI292255B (en) * 2005-08-12 2008-01-01 Via Tech Inc Mixer for homodyne rf receiver
KR100653199B1 (ko) * 2005-11-18 2006-12-05 삼성전자주식회사 로컬 신호를 이용하여 수신 신호에서 리키지 성분을제거하는 rf 수신 장치 및 방법
US7577418B2 (en) * 2006-07-18 2009-08-18 United Microelectronics Corp. Sub-harmonic mixer and down converter with the same
CN101162910B (zh) * 2006-10-10 2011-09-21 北京六合万通微电子技术股份有限公司 本振泄漏自动消除装置和方法
US7710197B2 (en) 2007-07-11 2010-05-04 Axiom Microdevices, Inc. Low offset envelope detector and method of use
US9374100B2 (en) * 2009-07-01 2016-06-21 Qualcomm Incorporated Low power LO distribution using a frequency-multiplying subharmonically injection-locked oscillator
EP2915259B1 (en) * 2012-10-31 2018-01-10 Telefonaktiebolaget LM Ericsson (publ) A homodyne receiver with improved linearity

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4063173A (en) * 1976-04-01 1977-12-13 Motorola, Inc. Dual mode receiver
DE3240565C2 (de) * 1982-11-03 1985-12-12 Telefunken electronic GmbH, 6000 Frankfurt Direktmischender Synchronempfänger
JPS61171207A (ja) * 1985-01-25 1986-08-01 Nec Corp 受信機
US4783843A (en) * 1986-05-23 1988-11-08 Peninsula Engineering Group, Inc. Split band filter for cellular mobile radio
US5029237A (en) * 1988-06-30 1991-07-02 At&E Corporation Radio receiver frequency control system
GB9015059D0 (en) * 1990-07-09 1990-08-29 C Com Group Plc Radio receivers
JP2817373B2 (ja) * 1990-07-30 1998-10-30 松下電器産業株式会社 ダイレクトコンバージョン受信機
US5187722A (en) * 1990-08-13 1993-02-16 At&T Bell Laboratories Frequency synthesis using fractional frequency multiplication
US5241702A (en) * 1990-09-06 1993-08-31 Telefonaktiebolaget L M Ericsson D.c. offset compensation in a radio receiver
US5146186A (en) * 1991-05-13 1992-09-08 Microsource, Inc. Programmable-step, high-resolution frequency synthesizer which substantially eliminates spurious frequencies without adversely affecting phase noise
US5263197A (en) * 1991-09-20 1993-11-16 Matsushita Communication Industrial Corporation Of America Dual port oscillator for two-stage direct conversion receiver

Also Published As

Publication number Publication date
EP0643494A1 (en) 1995-03-15
AU676933B2 (en) 1997-03-27
CN1111857A (zh) 1995-11-15
SE9302934D0 (sv) 1993-09-09
SE502599C2 (sv) 1995-11-20
US5530929A (en) 1996-06-25
SE9302934L (sv) 1995-03-10
FI944167A0 (fi) 1994-09-09
EP0643494B1 (en) 2003-01-15
NZ264412A (en) 1996-11-26
KR100214365B1 (ko) 1999-08-02
DE69432004D1 (de) 2003-02-20
FI944167A (fi) 1995-03-10
KR950010396A (ko) 1995-04-28
AU7283794A (en) 1995-03-23
JPH07245568A (ja) 1995-09-19
TW354206U (en) 1999-03-01
DE69432004T2 (de) 2003-12-11
CN1049310C (zh) 2000-02-09
MY114659A (en) 2002-12-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI111490B (fi) Radiovastaanotin
JP4212557B2 (ja) 送信回路およびそれを用いた送受信機
JP4494650B2 (ja) 共有機能ブロックcdma/gsm通信トランシーバ用システム及びプロセス
JP2817373B2 (ja) ダイレクトコンバージョン受信機
JP3856647B2 (ja) 無線端末装置
WO2000019621A1 (fr) Recepteur a conversion directe d&#39;harmonique paire, et emetteur-recepteur comprenant ce recepteur
US11129098B2 (en) Multiplexed signal processing system for bluetooth and WLAN transceiver
FI114591B (fi) Menetelmä lähetin/vastaanottimen toteuttamiseksi sekä lähetin/vastaanotin
KR980007140A (ko) 시분할 전이중 확산 스펙트럼 통신방식의 송수신 장치
KR100527844B1 (ko) 초고주파 송수신 장치
US6614837B1 (en) Device system and method for low noise radio frequency transmission
EP0948129A1 (en) RF image reject mixer for a radio receiver.
CN100411312C (zh) 射频接收器及射频接收方法
KR100590783B1 (ko) 무선 송신기
CN213846651U (zh) 一种数字广播发射机的小型化上变频及射频前端系统
US6968159B2 (en) Frequency converter and communication device
KR100717964B1 (ko) 전류 혼합 방식을 이용한 i/q 변조기 및 이를 이용한직접 변환 방식 무선 통신 송신기
EP1089446A1 (en) Radio terminal device
KR100667151B1 (ko) 직접변환 방식을 이용한 디지털 초협대역 단말 시스템 및그의 다중대역 송수신 장치
JP3584164B2 (ja) ダイレクトコンバージョン受信機
KR19990078141A (ko) 무선장치
JPH11313116A (ja) 通信装置
CN112653478A (zh) 用于数字广播发射机的小型化上变频及射频前端电路
JPH09191264A (ja) 送受信装置、受信装置、通信システムおよび受信部評価装置
KR20080083760A (ko) 직접변환 방식의 알에프 중계기용 채널 필터링 장치

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired