FI110753B - Vetoketjun lukko - Google Patents

Vetoketjun lukko Download PDF

Info

Publication number
FI110753B
FI110753B FI20011049A FI20011049A FI110753B FI 110753 B FI110753 B FI 110753B FI 20011049 A FI20011049 A FI 20011049A FI 20011049 A FI20011049 A FI 20011049A FI 110753 B FI110753 B FI 110753B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
zipper
lock
puller
locking
zipper lock
Prior art date
Application number
FI20011049A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20011049A (fi
FI20011049A0 (fi
Inventor
Turo Stenhaell
Original Assignee
Turo Stenhaell
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Turo Stenhaell filed Critical Turo Stenhaell
Priority to FI20011049A priority Critical patent/FI110753B/fi
Publication of FI20011049A0 publication Critical patent/FI20011049A0/fi
Priority to EP02396064A priority patent/EP1258203A3/en
Publication of FI20011049A publication Critical patent/FI20011049A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI110753B publication Critical patent/FI110753B/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A44HABERDASHERY; JEWELLERY
    • A44BBUTTONS, PINS, BUCKLES, SLIDE FASTENERS, OR THE LIKE
    • A44B19/00Slide fasteners
    • A44B19/24Details
    • A44B19/26Sliders
    • A44B19/30Sliders with means for locking in position
    • A44B19/305Sliders with means for locking in position in the form of a locking prong protuding from the pull member

Landscapes

  • Slide Fasteners (AREA)

Description

110753
Vetoketjun lukko Las för en dragkedja 5
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osan mukainen vetoketjun lukko.
Ennestään tunnetusti vetoketjun lukko on lukkorungon ja vetimen muodostama 10 vetoketjussa liikkuva osa. Lukko avaa vetoketjun irrottamalla vastakkaiset hakas-rivit toisistaan ja vastaavasti sulkee vetoketjun yhdistämällä hakasrivit toisiinsa. Vetoketjun lukko käsittää yleensä 2-5 osaa. Koska vetoketjun lukko muodostetaan pienistä, erillisistä osista, liittyy siihen aina erillinen kokoonpanotyö, joka on monimutkaista sekä aikaavaativaa ja siten myös valmistuskustannuksia lisäävää.
15
Tekniikan tasosta tunnetaan monenlaisia vetoketjun lukkoja, jotka tavanomaisesti jaetaan ryhmiin: pidäkelukot, joita ovat automaatti lukot ja piikkilukot, sekä pidäkkeettömät lukot. Eri vetoketjutyyppejä on kuvattu esim. SFS-standardissa 4330 "Vetoketjut. Nimistöjä määritelmät".
20 ··· Tekniikan tasosta tunnetuissa sovelluksissa joudutaan esimerkiksi vetoketjun lu- • · · · kon sankaosaa taivuttamaan vetoketjun vetimen saattamiseksi paikalleen, koska vetoketjun koontivaiheessa rungon sanka on auki ja vedin pujotetaan paikalleen ja tämän jälkeen sanka puristetaan kohdalleen. Automaattilukoissa ja piikkilukoissa • · · 25 tunnetaan monia eri ratkaisuja, joissa lukitustapahtuma saadaan aikaan pienten jousi- yms. osien avulla.
• · · • · ·
Tekniikan tasosta tunnetuissa pidäkkeellisissä lukoissa on tavallisesti ongelmana : : : löytää itse vetoketjusta lukituspiikin tai lukitusjousen kärkeä varten erillinen kolo : : 30 itse vetoketjussa.
t · 2 110753
Keksinnön päämääränä on saada aikaan sellainen vetoketjun lukko, joka on rakenteeltaan ja koonti tavaltaan yksinkertainen, mutta antaa samalla lukuisia mahdollisuuksia erilaisten lukkotyyppien toteuttamiseksi.
5 Keksinnön päämääränä on luoda vetoketjun lukko, jossa vedin pysyy lukon yhteydessä vetoketjun ollessa paikoillaan vetoketjun lukossa.
Keksinnön päämääränä on myös luoda sellainen vetoketjun lukko, jonka sankaa ei tarvitse taivuttaa vetimen paikalleen sijoittamiseksi valmistuksen yhteydessä.
10
Keksinnön lisäpäämääränä on aikaansaada myös sellainen pidäkkeellinen vetoketjun lukko, jossa lukitus toimii ilman lukituspiikin tai lukitusjousen käijelle tarkoitettua koloa vetoketjussa.
15 Edellä esitettyihin ja myöhemmin selviäviin päämääriin pääsemiseksi on keksinnön mukaiselle vetoketjun lukolle pääasiallisesti tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa.
Keksinnön mukaisessa vetoketjun lukossa on uuttaja keksinnöllistä erityisesti se, 20 että vedin pujotetaan pujotusraosta/pujotuskohdasta sankaosan hännän/kisko-osan ··· hännän ja lukkorungon välistä lukkorungon ja lukon kidan ulkopuolella paikoil- • Ml .leen. Keksinnön mukaisella vetoketjun lukolla saadaan aikaan joustavuudeltaan •: * *: helposti ja varmasti säädeltävissä olevia lukuisia vetoketjun lukon lukitusvaih- *:*” toehtoja sijoittamalla pujotuskohta/pujotusrako, pidäkepää, napsautuskohta ja/tai ϊ,..·' 25 tekstiilimateriaali keksinnön eri sovelluksien mukaisilla tavoilla. Keksinnön mu kaisen vetoketjun lukon joustavuus ja soveltavuus eri tyyppisiin lukitusvaihtoeh-töihin on siten säädeltävissä ja toteutettavissa ilman erillisiä jousi- ym. sellaisia ... * osia ja ilman lukituspiikille tarkoitettua reikää lukon kansilevyssä (yläkannessa).
·' t : 30 Uuttaja keksinnöllistä keksinnön mukaisessa vetoketjun lukossa on erityisesti : ‘: lukituksen laaja-alaisuus. Keksinnön mukaisella vetoketjun lukolla voidaan lukita 3 110753 puristaen lukituspää johonkin sopivaan rakoon tai vasten lukituspintaa, joka voi olla hampaan pinta tai koko hammastuksen pinta tai tekstiilinauhan pinta jopa hammastuksen ulkopuolella olevaa tekstiilinauhan pintaa tai hammastuksen sivuja voidaan käyttää.
5
Keksinnön erään sovelluksen mukaisesti saadaan aikaan vetoketjun lukko jossa lukitus toimii kansilevyn ulkopuolella ilman kansilevyssä olevaa aukkoa (reikää).
Edelleen keksinnön erään sovelluksen mukaisesti saadaan aikaan vetoketjun lukko 10 jossa lukitus toimii puristamalla vetoketjua lukon kidan perän ulkopuolella tai ulkopuolelta ja jossa sanottu puristusvoima ja kohde voidaan säätää osien mitoituksella, muotoilulla ja materiaalien valinnalla, ilman yleensä vetoketjun lukoissa tarvittavaa jousta.
15 Keksinnön erään sovelluksen mukaisesti saadaan aikaan vetoketjun lukko jossa puristuksen kohde voi olla mikä vetoketjun osa tahansa. Kohteena voi olla vetoketjun hammastus, tai hammastuksen väli, tai puristus voi suuntautua hammastuksen reunoihin tai yhdessä hammastukseen ja vetoketjun tekstiilinauhoihin tai jopa vetoketjun tekstiilinauhoihin yksinomaan.
T: 20
Keksinnön mukainen vetoketjun lukko on rakenteeltaan ja koonti tavaltaan yksin- /*; kertainen ja se muodostuu olennaisesti kahdesta osasta: lukkorungosta ja veti- • « · •: · ·: mesiä. Lukkorungon yhteyteen muodostettu sankaosa mahdollistaa vetimen kiin- •: · ·: nittämisen paikoilleen. Sankaosa voi olla muodostettu siten, että sen alle ja lukko- : : 25 rungon kattolevyn väliin jää tila, johon vetimen silmukan osuus sijoittuu, kun ve timen silmukka on pujotettu paikoilleen lukkorungon sankaosan ympärille. San-kaosa voi myös olla muodostettu kiskomaiseksi, jolloin siinä on sankamainen '.,.: paksunnettu osuus ja kapeampi kisko-osuus, joka kiinnittyy lukkorungon kattole- • ; ‘. vyyn. Vetimen silmukka on tällöin muodostettu pihtimäiseksi ja pihtiosat painau- :1 “: 30 tuvat kisko-osaan sen molemmin puolin ja silmukkaosuus on olennaisesti paksun- , ·, : netun osuuden ympärillä. Vetoketjun lukkorunkoon on sankaosan yhteyteen muo- 4 110753 dostettu pujotusrako/pujotuskohta vedintä varten siten, ettei vedin pääse putoamaan pois vetoketjun ollessa paikoillaan lukkorungossa. Pujotusrako/pujotuskohta on sijoitettu olennaisesti kattolevyn ulkopuolelle, edullisesti lukon takapuolelle lukon vetoketjun sulkevaan kulkusuuntaan nähden, eli vaakatasossa katsottuna 5 kattolevyn perän ulkopuolelta käsin.
Keksinnön mukaisesti vetimen irtoaminen lukosta on ensisijaisesti estetty vetoketjun sijoittamisella paikoilleen lukkoon ja keksinnön erään edullisen sovelluksen mukaisesti vetoketju olennaisesti sulkee lukon sankaosan häntäosan ja lukon 10 kattolevyn väliin muodostetun vetimen pujotusraon. Lukon sankaa ei tarvitse lukon koontivaiheessa taivuttaa, koska vedin on pujotettavissa lukkorungon ja sangan välistä paikoilleen sangan loppuosan ulottuessa välimatkan päähän lukkorungon perän puoleisesta päästä, eli lukon takapuolelta lukon vetoketjun sulkevaan kulkusuuntaan nähden, jolloin niiden väliin jää tila eli pujotusrako vetimen silmu-15 kan pujottamiseksi paikoilleen. Sangan häntäosa ulottuu lukon ollessa paikoillaan vetoketjun olennaiseen läheisyyteen, jolloin vedin ei pääse putoamaan pois paikoiltaan.
Keksinnön erään edullisen sovelluksen mukaan on vetoketjun lukon runkoon •: *. 20 muodostettu kiskomainen sankaosa, jonka yhteyteen on muodostettu pujotuskohta • · vedintä varten siten, että pujotuskohta ulottuu lukkorungon ulkopuolelle siten, ·”. että paikoillaan lukkorungossa oleva vetoketju estää vetimen putoamisen pois ·;··.' paikaltaan, mutta vedin on helposti pujotettavissa paikoilleen ennen vetoketjun ·;··· laittamista lukkorunkoon. Sankaosa on siten muodostettu kiskoksi, jolloin sanka- 25 osa käsittää ulomman paksunnetun osuuden ja joka vetoketjun etuosassa ulottuu lukkorunkoon ja takaosassa muodostaa pujotusraon reunaosan ja jonka kisko-osa on olennaisesti paksunnettua osaa kapeampi, muodostaen kiskon, jossa pihtimäi-’ttt: nen vedin on sovitettu liikutettavaksi ja johon osuuteen vedin pujotetaan pujo- : tuskohdan kautta. Keksinnön tässä sovellusesimerkissä on vetimen pujotusosuus ; 1' ’; 30 kisko-osassa muotoiltu siten, että vedin ei pääse putoamaan pois paikoiltaan veto- ‘ . ketjun ollessa paikoillaan vetoketjun lukkorungossa. Rungon sankaosa ja vedin on 5 110753 muotoiltu siten, että lukkorungon ja sankaosan häntäosan väliin muodostuva vetimen pujotuskohta ulottuu lähelle vetoketjua siten, että vedin pysyy lukkorungon yhteydessä vetoketjun ollessa vetoketjun lukossa paikoillaan.
5 Keksinnön erään edullisen lisäpiirteen mukaisesti pidäkkeellisien vetoketju-lukkojen osalta lukon lukitus vetoketjuun on jäq estetty edullisimmin vetimen pi-däkepään puristuksella vetoketjua vasten ja vetoketjulukossa tarvittavaa lukitus-voimaa, vetimen napsahdusta lukitusasentoon ja pois lukitusasennosta on mahdollista säätää lukituspisteitä siirtämällä tai sankaosan/kisko-osan alapintaa muo-10 toilemalla tai käyttäen hyväksi vetoketjun jäykkyyttä ja taipumaa lukon kidan ulkopuolella tai itse vedikkeen materiaalin valinnalla, jäykkyydellä ja taipumalla. Lukon lukitusta on helppo säätää eri tarkoituksia ja ketjutyyppejä varten muotoilemalla esimerkiksi vetimen pidäkepää tai muita lukon osia kulloisenkin tarpeen mukaan. Lukituspisteitä siirtämällä voidaan saada täysin lukitsevasta versiosta 15 ratkaisu, jossa lukitus pitää vain tiettyyn, haluttuun rajaan saakka. Tällöin vetoketju ei rikkoudu kovankaan kuorman alla, vaan antaa periksi kuormituksen kasvaessa liian suureksi. Keksinnön erään edullisen lisäpiirteen mukaisesti lukitus jäq estetään pääasiassa vetimen pidäkkeen lukituskäijen ja lukon alakannen väliin kansilevyn (yläkannen) perän ulkopuolelle tai ulkopuolelta (ei kansilevyn lävitse •: ·. 20 kuten yleensä lukitus tehdään).
Keksinnön mukainen vetoketjun lukko sopii käytettäväksi sekä pidäkkeellisissä • · · •: · · | että pidäkkeettömissä vetoketjun lukoissa.
25 Keksinnön mukainen vetoketjun lukko on erityisen toimintavarma, koska vedin » · · irtoaa ja on yleensä irrotettavissa vain, kun itse vetoketjun hammastusosa ei ole pujotettuna lukon sisään. Keksinnön eräiden edullisten sovellusten mukaisesti vedikkeen irtoamattomuus voidaan varmistaa myös sankaa taivuttamalla tai ; ;*· muotoilemalla sankaa/kiskoa. Vastaava efekti voidaan saada aikaan vedintä tai • · I · 30 runko-osaa muotoilemalla tai sovittamalla runko-osan ja sankaosan/kisko-osan , ‘ : muodot yhteen halutulla tavalla.
» » 110753 6
Keksinnön eräässä edullisessa sovelluksessa edelleen käyttämällä pientä jousta pujotusraon sulkimena voidaan saada aikaan vetoketjun lukko, johon vedike voidaan pujottaa esimerkiksi jälkikäteen. Vastaava efekti saadaan aikaan myös jär-5 jestämällä pieni jousi tai joustava kohta vedikkeen puolelle.
Kaikissa näissä keksinnön edullisissa sovelluksissa on ratkaisu yksinkertainen ja itse lukitus sijaitsee lukkorungon pääliosan eli kattolevyn ulkopuolella. Näin voidaan välttää vaikeudet ja rajoitukset, jota aiheutuvat päälilevyn lävitse tapahtuvas-10 sa lukituksessa.
Keksinnön edullisen piirteen mukaisesti on mahdollista jäljestää lukituskärki vetoketjun lukon kattolevyn sisään, mutta tässä ratkaisussa lukitus tapahtuu kattolevyn perän ulkopuolelta käsin eikä kattolevyssä olevan aukon lävitse.
15
Keksintöä voidaan myös soveltaa moniin muihin tarpeisiin esimerkiksi lukko, jossa sankaosan sijasta käytetään kisko-osaa on helppo tehdä kaksipuoliseksi, jolloin sitä voidaan käyttää käännettävissä vaatteissa yms. tuotteissa.
·;· 20 Keksinnön mukainen vetoketjun lukko on rakenteeltaan yksinkertaisempi kuin ennestään tunnetut lukot, jolloin vetoketjun lukko on valmistuskustannuksiltaan » I · · * · ·. edullisempi kuin ennestään tunnetut vetoketjun lukot.
• · •; · · · Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisesti viittaamalla oheisen piirus- 25 tuksen kuvioissa esitettyihin keksinnön eräisiin sovellusesimerkkeihin, joiden yksityiskohtiin keksintöä ei ole kuitenkaan tarkoitus mitenkään ahtaasti rajoittaa.
• 1 · » · ’ Kuvioissa IA - 1C on esitetty eräs sovellus keksinnön mukaiseksi vetoketjun lu- : . ·. koksi.
/’·! 30 7 110753
Kuviossa 2 on esitetty kuvion 1C mukainen vetoketjun lukkorunko vetimellä varustettuna vedin auki.
Kuviossa 3 on esitetty kuvion 1C mukainen vetoketjun lukkorunko vetimellä va-5 rustettuna vedin lukittuna.
Kuviossa 4 on esitetty kaavallisesti keksinnön mukaisen vetoketjun lukon eräässä sovelluksessa käytettävää lukituspisteen siirto -periaatetta.
10 Kuviossa 5 on esitetty kaavallisesti keksinnön eräs sovellus, jossa lukitus on järjestetty vetimen lukituskäijen ja lukon alakannen väliin.
Kuviossa 6 on esitetty kaavallisesti keksinnön sovellus pidäkkeettömäksi vetoketjun lukoksi.
15
Kuvioissa 7A ja 7B on esitetty eräs keksinnön sovellus pidäkkeelliseksi vetoketjun lukkorakenteeksi, jossa on sovellettu tyynymäistä lukitusta.
Kuviossa 8 on esitetty kaavallisesti keksinnön sovellus pidäkkeelliseksi veto-•;., 20 ketjun lukoksi, jossa käytetään piikkimäistä lukitusta.
Kuvioissa 9A - 9F on esitetty kaavallisesti keksinnön sovellus, jossa toteutetaan .vetoketjun vedikkeen pujotusaukon sulkeminen jousella eli käytetään karabiini- • ..: hakaefektiä.
“··; 25
Kuvioissa 10A ja 10B on esitetty kaavallisesti keksinnön sovellutus kaksipuoli-seksi vetoketjun lukoksi, jossa käytetään kisko-osuuden käsittävää sankaosaa ja • ’: pihtimäiseksi muotoiltua vetimen silmukkaosaa. 1 > » 8 110753
Kuvioissa 11A-11G on esitetty kaavallisesti keksinnön mukaisessa vetoketjun lukossa vetoketjun vedintä eri asennoissa vetoketjun ollessa paikoillaan tai pois paikoiltaan vetoketjun lukkorungosta.
5 Kuvioissa 12A - 12F on esitetty kaavallisesti keksinnön mukaisen vetoketjun lukon sovellus, jossa käytetään kisko-osuuden käsittävää sankaosaa ja pihtimäi-seksi muotoiltua vetimen silmukkaosaa.
Kuvioissa 13A - 13D on esitetty kaaviollisesti keksinnön mukaisen vetoketjun 10 lukon sovellusta, jossa lukituskärki on jäljestetty vetoketjun lukon kattolevyn sisään.
Kuvioissa 13E - 13F on esitetty kaaviollisesti keksinnön mukaisen vetoketjun lukon sovellusta, jossa vetimen lukituskärki on muotoiltu joustavaksi.
15
Kuvioissa esitetyissä keksinnön eri sovellusesimerkeissä on vetoketjun lukon toisiaan vastaavista osista käytetty samoja viitemerkintöjä.
Kuvioissa esitetty vetoketjun lukko käsittää lukkorungon 20 ja vetimen 15. Luk-*:·, 20 korunko 20 käsittää kattolevyn eli yläkannen 21 ja pohjalevyn eli alakannen 23 sekä näitä yhdistävän kiilamaisen osan 22 (niin sanotun lukon sydämen), joka ’··. liukuu vetoketjun 10 hakasrivien reunoja vasten vetoketjua 10 avattaessa ja sul- jettaessa, jolloin kattolevy 21 on hakasrivien toisella puolella ja pohjalevy 23 toi-;··· sella puolella. Kattolevyn 21 ja pohjalevyn 23 väliin muodostuu siten vetoketjun : 25 lukon kita 24. Lukkorunko 20 käsittää myös sangan 25, joka muodostaa kattole vyn 21 kanssa tilan 27 vetimen 15 kiinnittämistä varten. Sankaosan 25 alapuolelle : ’ ·.: muodostettu tila 27 vetimen kiinnittämistä varten voi olla myös muodostettu kah- ‘ desta vastakkaisesta sankaosasta 25. Lukkorungon 20 sangan 25 loppuosan eli . \ hännän 26 sekä lukkorungon 20 perän eli takaosan välissä lukon kidan 24 ulko- *'. 30 puolella on pujotusrako 28 vedintä 15 varten. Vedin 15 käsittää levymäisen veto- . osan 18 ja lukkorungon puoleiseen päähän tehdyn silmukan 16, joka pujotetaan - » » 9 110753 sangan 25 ympärille, sekä pidäkkeellisissä vetoketjun lukoissa pidäkepään 17. Lukkorungon 20 sanka 25 voi myös olla muodostettu siten, että paksunnetun san-kaosan 25 ja kattolevyn 21 väliin jäävä osuus on muodostettu kisko-osaksi 32, joka kisko-osa 32 on olennaisesti paksunnettua sankaosaa 25 kapeampi. Lukko-5 rungon 20 sangan 25 loppuosan eli hännän 26 sekä lukkorungon 20 perän eli takaosan välissä lukon kidan 24 ulkopuolella on pujotuskohta 33 vedintä varten. Vedin 15 käsittää tällöin veto-osan 18 ja lukon rungon 20 puoleiseen päähän tehdyn silmukkamaisen pihtiosan 34, joka siten ei muodosta täydellistä silmukkaa vaan pihtiosien väliin jää rako 35, joka pujotetaan pujotuskohdasta 33 paksunne-10 tun sankaosan 25 ympärille, jolloin pihdit 34 asettuvat kisko-osan 32 molemmille puolille. Pidäkkeellisissä osissa vedin 15 käsittää vielä pidäkepään 17.
Vedin 15 kiinnitetään lukkorunkoon 20 siten, että vetimen 15 silmukka 16 pujotetaan lukkorungon 20 sangan 25 alle pujotusraosta 28, joka on lukkorungon 20 15 ulkopuolella lukkorungon 20 takapuolen lukon vetoketjun sulkevaan kulkusuuntaan nähden eli lukon perän ja sangan 25 häntäosan 26 välissä ja silmukka 16 asettuu sangan 25 ympärille. Vedin 15 pysyy paikoillaan, kun vetoketjun lukko 20 on pujotettu paikoilleen. Vetimen 15 pujottamiseksi lukkorungon 20 sangan 25 alle on sangan 25 häntä 28 muotoiltu ja mitoitettu siten, että se ulottuu lukon 20 ... 20 kidan 24 ulkopuolelle, jolloin muodostuu tila 28 vetimen 15 pujottamiseksi. Luk- • · korungon sanka 25 on muotoiltu siis siten, että sangan 25 häntäosa 26 ulottuu yli ··, lukkorungon 20 kattolevyn 21 perän eli takaosan. Vetimen 15 pujottamista varten * * oleva pujotusrako 28 sijaitsee tällöin sankaosan 25 loppupään 26 ja lukkorungon ....: 20 kattolevyn 21 pään välissä. Vedin 15, joka on muodostettu pihtimäiseksi kiin- 25 nitetään lukkorunkoon 20 siten, että vetimen 15 pihtien 34 väliin jäävä rako 35 » i « pujotetaan lukkorungon kisko-osan 32 päälle ja silmukkamainen osuus 16 menee : ’ ·, · paksunnetun sankaosan 25 ympärille ja pujotus tapahtuu pujotuskohdan 33 kautta, > · joka on lukkorungon 20 ulkopuolella lukkorungon 20 vetimen 15 puoleisen pään : ja sangan 25 häntäosan 26 välissä. Vedin 15 pysyy paikoillaan kun vetoketjun 1 » » , · *. 30 lukko 20 on pujotettu paikoilleen.
1 * » * I I » > » » I · > * 10 110753
Kuvioissa sankaosan 25 alapinnalle tehtyä napsautuskoloa on merkitty viitenumerolla 29. Napsautuskoloon tai muuhun vastaavaan syvennykseen 29 sijoittuu vetimen 15 pujotusosa 18, johon on pujottamisen helpottamiseksi pujotusraon 28 kautta, tehty syvennykset tai kolot 19A,19B, joilla ympyrämäistä muotoa on ke-5 vennetty, jolloin pujotus on helposti toteutettavissa ja ainoa mahdollinen pujotus-suunta määrättävissä. Vetoketjun 10 hakasia on merkitty viitenumerolla 11.
Kuvioon 3 on merkitty pidäkkeellisen vetoketjun lukon lukituspisteet A ja B, kun vedin on käännetty lukittuun asentoon ja vetoketju 10 on paikoillaan vetoketjun 10 lukossa. Lukituspisteitä A, B siirtämällä on vetoketjun lukon lukitusvoimaa, vetimen napsahdus lukitusasentoon ja pois lukitusasennosta mahdollista siirtää ja samalla on mahdollista käyttää hyväksi vetoketjun 10 jäykkyyttä ja taipumaa lukon 20 kidan 24 ulkopuolella, jolloin lukon lukitusta on helppo säätää eri tarkoituksia ja ketjutyyppejä varten muotoilemalla vetimen 15 pidäkepää 17 kulloisenkin tar-15 peen mukaan.
Kuviossa 4 esitetyssä kaaviollisessa sovellusesimerkissä kuvataan keksinnön mukaisen vetoketjun yhteydessä sovellettavaa mahdollisuutta lukituspisteen siirroksi. Lukituspistettä siirtämällä voidaan saada täysin lukitsevasta vetoketjun lukosta 20 ...t 20 ratkaisu, jossa lukitus pitää vain tiettyyn rajaan asti. Tällöin vetoketju 10 ei rik- t; t koudu kovankaan kuorman alla, vaan antaa periksi kuormituksen kasvaessa liian * ·. suureksi. Kuten kuviossa esitetystä esimerkistä käy ilmi, lukituspistettä on siir- ,...: retty sen välityksellä, että vetimen 15 lukittumiskohtaa eli napsautuskoloa 29 san- ... j kaosan 25 alapinnalla on siirretty kuvion esittämässä sovelluksessa poispäin san- ‘ ; 25 kaosan 25 häntäosan 26 puoleisesta päästä kohti sankaosan 25 etuosaa.
Kuviossa 5 on esitetty kaavallisesti keksinnön sovellus, jossa lukitus on jäijes-tetty pääasiassa vetimen lukituskäxjen 17 ja lukon 20 alakannen 23 väliin. Tämä .·. on toteutettu pidentämällä alakantta 23 osan 23A verran, jolloin se ulottuu etäi- * t 30 syyden L verran yli yläkannen 21 pituudesta. Tällöin lukitus muodostuu vetimen 11 110753 15 pidäkeosan 17 ja alakannen pidennysosan 23 yläpinnan väliin. Näin vetoketjun lukko 20 lukittuu paikoilleen vetoketjussa 10.
Kuviossa 6 on esitetty kaaviollisesti keksinnön sovellus pidäkkeettömäksi veto-5 ketjun lukoksi, jossa siis vetoketjun vedin 15 ei käsitä pidäkeosaa. Tällöin vetoketjun vedin 15 on lukon 20 puoleisesta päästään muotoiltu siten, ettei siihen muodostu pidäkeosaa, jolloin vetimen ollessa vetoketjun 10 suuntaisessa asennossa, ei sen mikään osa painaudu vetoketjua 10 vasten, jolloin lukitusta ei tapahdu.
10
Kuviossa 7A esitetyssä sovelluksessa on esitetty keksinnön mukaisen vetoketjun lukon pidäkkeellinen sovellus, jossa käytetään tyynymäistä lukitusta. Tässä sovelluksessa vetimen 15 pidäkeosan 17 vetoketjua 10 vasten tuleva osa on muotoiltu olennaisesti tasomaiseksi, jolloin se lukitusasennossa (kts. kuva 7B) aiheut-15 taa lukitusvoiman useampia vetoketjun 10 hakasia 11 vasten. Tämä ratkaisu ei tarvitse lukituskoloa ja on tarkoitettu toimimaan muun muassa niin sanottua spiraali vetoketjua nauhan puolelta lukittaessa kuten kuviossa esitetty.
Kuviossa 7B on esitetty kaaviollinen sovellus keksinnöstä, jossa käytetään ns.
... 20 tyynylukitusta. Tässä vetimen 15 napsahdusta lukitusasentoon ja pois lukitusasen- * · nosta säädetään myös sankaosan 26 alapintaa muotoilemalla, jossa sangan 25 ala- * osassa on napsautuskolo 29. Kuviossa 7B on sankaosaan 25 kiinnitetty vedin 15 .,,,; lukitusasennossa ja sijoitettu sankaosaan 25 sen alapinnalle tehtyyn napsautusko- ..,: loon 29.
25 * $ »
Kuviossa 8 on esitetty kaaviollinen sovellus keksinnön mukaisesta pidäkkeellisen . ‘. j vetoketjun lukon sovelluksesta, jossa käytetään piikkimäistä lukitusta. Tässä so- velluksessa vetimen 15 pidäkeosa 17 on muodostettu piikkimäiseksi, jolloin sen . '. kärki on olennaisesti terävä muodostaen terävämmän lukitusvaikutuksen vetoket- » t » • · * , · · ·, 30 jun 10 hakasia 11 vasten tai jotain muuta vetoketjun osaa vasten.
» · i > * > • · k » · » # * · < I · 12 110753
Kuviossa 9A on esitetty eräs sovellus keksinnön mukaiseksi vetoketjuksi, jossa käytetään pientä jousta 30 pujotusraon 28 sulkimena. Jousi ulottuu vetoketjun lukon 20 yläkannen 21 yläpinnalta sankaosan 25 häntäosan 26 loppupäähän muodostaen näin suljinelimen pujotusrakoon 28. Kuviossa 9A on esitetty myös 5 osasuurennos pujotusraon 28 kohdalta. Tässä sovelluksessa pujotusraon sulkeminen toteutetaan ns. karabiinihakaefektiä käyttäen.
Kuviossa 9B on esitetty tilanne, jossa kuvion 9A mukaiseen vetoketjun lukkoon 20 viedään vetoketjun lukon 20 vedintä 15.
10
Kuviossa 9C esitetyssä tilanteessa vedintä 15 pujotetaan pujotusraosta 28 sisälle, jolloin suljinelin 30 avautuu vetoketjun lukon 20 kannan 21 puoleisesta päästä, jolloin vedin 15 voidaan pujottaa paikoilleen sankaosan 25 häntäosan ja vetoketjun lukon 20 yläkannen 21 välisestä pujotusraosta 28. Jousi tai joustokohta voi 15 olla myös vedikkeen puolella,
Vetoketjun vetimen 15 pujotusosaan 18 on muodostettu kolot 19A ja 19B pujot-tamisen helpottamiseksi ja ainoan pujotussuunnan takaamiseksi, kuten käy ilmi kuviosta 9D.
20 • · • ·
Kuviossa 9E esitetyssä tilanteessa käännetään vetoketjun lukon 20 vedintä 15 pai- '! 1 * koilleen sulkuelimen 30 edelleen ollessa auki.
$ » a • ,,,.: Kuviossa 9F esitetyssä tilanteessa on vedin 15 paikoillaan vetoketjun lukossa 20 * * , ‘. 25 lukitusasennossa, jolloin sulkuelin, esim. jousi 30, on paikoillaan sulkien pujotus- i I i raon 28 ja vetimen 15 pidäkeosa 17 painaa vetoketjun 10 hakasia vasten aikaan-. ' · : saaden lukitusefektin.
* i I
> * »
* I
i » · ; )·, Kuvioissa 10A ja 10B on esitetty sovelluksia keksinnön mukaiseksi vetoketjun * i ·
* I I I
,·«·, 30 lukoksi 20 käytettäväksi kaksipuolisessa vetoketjussa vetoketjun lukkona. Peri- * · , * , aatteellisilta rakenteiltaan tällainen vetoketjun lukko 20 vastaa edellisissä kuviois- > Il » · » · · l · » » • I · π 110753 oissa esitettyjä vetoketjun lukkoja 20, paitsi että tässä sankaosa 25 ulottuu vetoketjun lukon 20 ympäri lukuunottamatta sen takapuolista osaa lukon vetoketjun sulkevaan kulkusuuntaan nähden, joihin se ulottuu vain häntäosien 26 alueella ja sankaosaan 25 on muodostettu kapeampi kisko-osa 32, joka yhdistyy lukkorungon 5 kattolevyyn 21 ja muodostaa pujotuskohdan 33 vetimen 15 pujottamiseksi paikoilleen. Kuten kuviossa 10B on esitetty, on tällaisessa lukossa 20 mahdollista käyttää vedintä 15, joka käsittää molemminpuoliset pihtiosat 34, joiden väliin jää rako 35 pujottamista varten kiinnityksen aikaansaamiseksi vetoketjun 10 molemmilta puolilta.
10
Kuvioissa 11A-11G on esitetty vetoketjun lukkoa 20 ja sen vedintä 15 vetimen eri asemissa vetoketjun lukoissa. Kuviossa 11A ollaan vedintä 15 pujottamassa vetoketjun lukkoon 20. Kuviossa 11B on esitetty vedin 15 vastaavassa asennossa kuin kuviossa 1 IA, mutta tässä on vetoketju 10 paikoillaan, jolloin nähdään, että 15 vedin 15 pysyy paikoillaan vetoketjun 10 ollessa vetoketjun lukossa 20. Kuviossa 11C vetoketjun lukko 20 on sijoitettu vetoketjuun 10 ja vedinosa 15 on vetoasen-nossa. Kuviossa 11D on esitetty eräs toinen vetimen 15 vetoasento. Kuviossa 1 IE on esitetty tilannetta, jossa vetoketjun 10 lukon 20 vedintä 15 pujotetaan pois paikoiltaan ja samaa edelleen seuraavassa vaiheessa kuviossa 11F. Kuviossa 11G on •: ·. 20 esitetty vetoketjun lukko 20, johon vedin 15 on sijoitettu äärivetoasentoon.
• 4 "·. Kuvioissa 12A - 12F on esitetty vetoketjun lukko 20, jossa sankaosa 25 käsittää * * · ·;>·.' lukkorunkoon 20 sen kattolevyn 21 yläpinnalle koko matkaltaan paitsi pujotus- *: · · · kohtien alueella kiinnittyvän kiskon 32. Vedin 15 käsittää pihtiosat 34, joka pujo-
: 25 tetaan kiskon 32 molemmin puolin pujotuskohdan 33 kautta. Kuvioissa 12E -12F
on kaksipuoleinen runko 20.
* »
Kuvioissa 13A - 13D on esitetty kaaviollisesti eräitä edullisia sovelluksia, joissa ; ‘. vetimen 15 lukituskärki eli pidäkepää 17 on sijoitettu vetoketjun 10 lukon 20 run- 30 gon sisään jolloin kattolevyn takaosaan on muodostettu loveus 37, pidäkepäätä .· [ ; varten. Kuvioiden 13E - 13F mukaisissa keksinnön sovelluksissa pidäkepää 17 on 14 110753 muotoiltu joustavaksi. Pidäkepää 17 voi myös olla kovaa tai joustavaa materiaalia keksinnön eri sovelluksissa.

Claims (13)

15 110753
1. Vetoketjun lukko, joka käsittää vetimen (15) ja lukkorungon (20), jossa on kattolevy (21) ja pohjalevy (23) ja niitä yhdistävä kiilamainen osa (22) sekä sanka 5 (25) vetoketjun lukon vetimen (15) silmukan (16) tai pihtiosan muotoon valmis tetun silmukan (34) kiinnittämistä varten, tunnettu siitä, että vetoketjun lukon (20) sangan (25) häntäosa (26) ulottuu lukkorungon (20) ja kidan (24) ulkopuolelle siten, että sangan (25) häntäosan (26) ja lukkorungon (20) kattolevyn (21) pään väliin jää pujotusrako/pujotuskohta (28; 33), jonka kautta vedin (15) on pu-10 jotettavissa sangan (25) yhteyteen, ja että vetimen (15) irtoaminen lukkorungosta (20) on estetty sangan (25) muotoilun välityksellä siten, että vetoketjun lukon (20) lukitus on sijoitettu vaakatasossa katsottuna lukon (20) kattolevyn (21) perän ulkopuolelle tai toimimaan vaakatasossa katsottuna kattolevyn perän ulkopuolelta käsin. 15
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen vetoketjun lukko, tunnettu siitä, että vetoketjun (10) ollessa pujotettuna lukkorunkoon (20) on vetimen (15) irtoaminen estetty.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen vetoketjun lukko, tunnettu siitä, että pujo- tusrako (28) on suljettu sangan (25) häntäosaan (26) aukeavasti liitetyllä sul-/ * *. jinelimellä (30) vetimen (15) irtoamattomuuden varmistamiseksi. • t · t * 4
· · • « *:*·· 4. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen vetoketjun lukko, tunnettu siitä, että 25 sanka (25) käsittää lukon (20) kattolevyyn (21) liittyvän kisko-osan (32) ja että vedin (15) käsittää kisko-osan (32) molemmin puolin sijoittuvat pihtiosat (34). • » • »
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen vetoketjun lukko, tunnettu siitä, » f . että vetoketjun lukon vedin (15) käsittää pidäkepään (17), joka on sovitettu lukit- * · · · ;' ‘ : 30 semaan vetoketjun lukko (20) paikoilleen vetoketjun (10) ollessa sijoitettuna ve- .·’ ; toketjunlukkoon(20). » · 16 110753
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen vetoketjun lukko, tunnettu siitä, että vetimen (15) pidäkepää (17) on sovitettu painamaan vasten vetoketjun (10) hakasia (11) lukitusvaikutuksen aikaansaamiseksi. 5
7. Patenttivaatimuksen 1, 2 tai 4 mukainen vetoketjun lukko, tunnettu siitä, että vetoketjun lukon (20) sangan (25) häntäosa (26) on sovitettu ulottumaan vetoketjun (10) välittömään läheisyyteen.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen vetoketjun lukko, tunnettu siitä, että veto ketjun lukon lukkorungon (20) kattolevyn (21) vetimen (15) puoleisen pään ja sangan (25) häntäosan (26) väliin jäävä pujotusrako (28) on mitoitettu siten, että väliin jäävä etäisyys on 0,5 - 3 mm.
9. Patenttivaatimuksen 5 mukainen vetoketjun lukko, tunnettu siitä, että veto ketjun vetimen (15) pidäkepään (17) muodostamat lukituspisteet (A, B) ovat siirrettävissä lukitusvoiman säätämiseksi.
10. Patenttivaatimuksen 5 mukainen vetoketjun lukko, tunnettu siitä, että pidä- : ’, 20 kepään (17) muoto on muunnettavissa lukitusvoiman säätämiseksi.
« * · •\ 11. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen vetoketjun lukko, tunnettu siitä, että sankaosan (25) alapinnalle on muotoiltu napsautuskolo (29) halutun lukitusase-•; · · l man pysyvyyden varmistamiseksi. 25
12. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen vetoketjun lukko, tunnettu siitä, että : ·.: lukon (20) kattolevyyn (21) on tehty loveus (37) vetimen (15) pidäkepäätä (17) : varten, jolloin pidäkepää (17) on sijoitettu takaapäin lukon (20) rungon sisään. • t · 17 110753
13. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen vetoketjun lukko, tunnettu siitä, että sankaosan (25) alle muodostettu tila vedintä (15) varten on muodostettu kahdesta vastakkaisesta sankaosasta (25). 1 « 1S 110753
FI20011049A 2001-05-17 2001-05-17 Vetoketjun lukko FI110753B (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20011049A FI110753B (fi) 2001-05-17 2001-05-17 Vetoketjun lukko
EP02396064A EP1258203A3 (en) 2001-05-17 2002-05-07 Slider for a zip fastener

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20011049A FI110753B (fi) 2001-05-17 2001-05-17 Vetoketjun lukko
FI20011049 2001-05-17

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20011049A0 FI20011049A0 (fi) 2001-05-17
FI20011049A FI20011049A (fi) 2002-11-18
FI110753B true FI110753B (fi) 2003-03-31

Family

ID=8561227

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20011049A FI110753B (fi) 2001-05-17 2001-05-17 Vetoketjun lukko

Country Status (2)

Country Link
EP (1) EP1258203A3 (fi)
FI (1) FI110753B (fi)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP2961293B1 (en) * 2013-03-01 2017-05-03 J&P Coats Limited Zip slider

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1681549A (en) * 1925-11-17 1928-08-21 Marinsky Davis Coupling member for attaching devices
US1702640A (en) * 1926-09-22 1929-02-19 Marinsky Davis Coupling member for attaching devices
GB357930A (en) * 1930-03-26 1931-10-01 Max Blaskopf Sliding clasp fastener
GB402416A (en) * 1931-05-23 1933-11-23 Jindrich Waldes Improvements relating to sliding clasp fasteners
GB769468A (en) * 1954-12-15 1957-03-06 Flex Fasteners Ltd Improvements in or relating to sliders for sliding clasp fasteners
GB828240A (en) * 1957-01-22 1960-02-17 Newey Brothers Ltd Improvements relating to sliding clasp fasteners
JP3599617B2 (ja) * 1999-10-29 2004-12-08 Ykk株式会社 スライドファスナー用スライダーの引手

Also Published As

Publication number Publication date
EP1258203A3 (en) 2004-01-02
FI20011049A (fi) 2002-11-18
EP1258203A2 (en) 2002-11-20
FI20011049A0 (fi) 2001-05-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
AU702740B2 (en) Tie
US6334240B1 (en) Lace buckle device
US7313849B2 (en) Fastener for a lace
WO1999015043A1 (en) A lacing hook for laced fastenings
EP2269775A3 (en) Fastener tool
JP2000203626A (ja) ラッシング装置とそのためのコ―ドアンカ―及びコ―ドクリップ
US20100319605A1 (en) Securing device
EP1262115A3 (en) Slider for slide fastener with locking device
US20050022344A1 (en) Fastener for elongated member such as wire harness
JP2001286307A (ja) 紐止め具
CA2293107A1 (en) Locking fastener for a strap
FI110753B (fi) Vetoketjun lukko
US6401310B1 (en) Snowshoe buckle
US11097645B2 (en) Tie down assembly
GB2295646A (en) Slider for a slide fastener
JPH0734283U (ja) ワイヤハーネス等の留め具
US20050160569A1 (en) Shoelace fastener
EP1859699A1 (en) Closure device, in particular for shoes, with slidable rack element
US6735827B1 (en) Slider for a zip fastener
US4901408A (en) Means for fastening suspenders to a garment or other article of clothing
US6058580A (en) Structural improvement of clothes hanger clasp
US6631927B1 (en) Ski pole handle
WO2002055891A3 (en) Improved clinch fastener
CN108366648A (zh) 拉链组件
KR200309558Y1 (ko) 길이조절이 가능한 가방 끈

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired