FI109647B - Menetelmä epästeriilin maitotuotteen lämpökäsittelemiseksi - Google Patents

Menetelmä epästeriilin maitotuotteen lämpökäsittelemiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI109647B
FI109647B FI941993A FI941993A FI109647B FI 109647 B FI109647 B FI 109647B FI 941993 A FI941993 A FI 941993A FI 941993 A FI941993 A FI 941993A FI 109647 B FI109647 B FI 109647B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
product
milk
temperature
pouring
sterile
Prior art date
Application number
FI941993A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI941993A0 (fi
FI941993A (fi
Inventor
Ole Poulsen
Gorm Bro Kjaerulff
Helge Bakketun Castberg
Poul Johannes Pedersen
Lisbeth Knarreborg
Original Assignee
Elopak Systems
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=8108156&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=FI109647(B) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Elopak Systems filed Critical Elopak Systems
Publication of FI941993A0 publication Critical patent/FI941993A0/fi
Publication of FI941993A publication Critical patent/FI941993A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI109647B publication Critical patent/FI109647B/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23CDAIRY PRODUCTS, e.g. MILK, BUTTER OR CHEESE; MILK OR CHEESE SUBSTITUTES; MAKING THEREOF
    • A23C3/00Preservation of milk or milk preparations
    • A23C3/02Preservation of milk or milk preparations by heating
    • A23C3/03Preservation of milk or milk preparations by heating the materials being loose unpacked
    • A23C3/033Preservation of milk or milk preparations by heating the materials being loose unpacked and progressively transported through the apparatus
    • A23C3/037Preservation of milk or milk preparations by heating the materials being loose unpacked and progressively transported through the apparatus in direct contact with the heating medium, e.g. steam

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Dairy Products (AREA)
  • Feed For Specific Animals (AREA)
  • Food Preservation Except Freezing, Refrigeration, And Drying (AREA)

Description

ί 109647
Menetelmä epästeriilin maitotuotteen lämpökäsittelemiseksi Tekninen ala Tämä keksintö liittyy sellaisen maitotuotteen lämpökäsittelymenetelmään, joka pak-5 kaamisen jälkeen toimitetaan jakeluun ja varastoidaan lämpötiloissa, jotka eivät ylitä tavanomaisia kylmäketjuissa käytettäviä lämpötiloja, ja jolla menetelmällä tuotteessa olevien psykrotrofisten, aerobisten itiöiden määrää saadaan vähennettyä pitämällä kuumennettua tuotetta riittävän korkeassa pitolämpötilassa ennakolta määrätyn pito-jakson ajan.
10 Keksinnön tausta
On olemassa useita erilaisia tunnettuja menetelmiä pastöroimattoman maidon lämpökäsittelemiseksi. Mitä korkeammalle maidon pitolämpötilaa nostetaan, sitä suurempi vaikutus tällä on bakteeripitoisuuden pienenemiseen, minkä perusteella maito säilyy kauemmin käsittelyä seuraavan varastoinnin aikana muiden tekijöiden pysyessä ennal-15 laan. Pitolämpötilaa nostettaessa syntyy kuitenkin valitettavasti voimakkaampia kemiallisia muutoksia, mikä vastaavasti heikentää lämpökäsitellyn maidon aistinvaraisia ominaisuuksia.
.! · ‘: Heraproteiinien denaturoitumisasteessa heijastuu se kemiallisen muutoksen laajuus, .': \ joka aiheuttaa aistinvaraisten ominaisuuksien heikkenemisen, kuten "keitetyn" maidon *: ·. 20 maun kehittymisen, ja keitetyn maidon maun kehittyminen tapahtuu jokseenkin maini- , ’.,; tun denaturoitumisasteen lisääntymistä noudattaen.
Kun pastöroimaton maito pastöroidaan matalassa lämpötilassa, niin kuumennettua maitoa pidetään noin 75 °C:n pitolämpötilassa vähintään 15 s ajan ja tällä tavoin lämpökäsitellyn maidon aistinvaraiset ominaisuudet ovat erityisen hyvät. Tällaisella me-25 netelmällä heran proteiinien denaturoitumisaste on noin 18-20 %. Psykrotrofisten ae-. · · ·. robisten itiöiden määrä ei kuitenkaan vähene, minkä seurauksena matalassa lämpöti lassa pastöroitu maito säilyy 10 °C:ssa usein vain 2-3 päivää.
· · Kun pastöroimaton maito pastöroidaan korkeassa lämpötilassa, niin kuumennettua maitoa pidetään noin 85-90 °C:n pitolämpötilassa noin 15 s ajan, minkä johdosta läm-30 pökäsitellyn maidon aistinvaraiset ominaisuudet ovat jossakin määrin verrattavissa matalassa lämpötilassa pastöroidun maidon ominaisuuksiin. Tällaisella menetelmällä heran proteiinien denaturoitumisaste on noin 30-35 %. Tällä korkealla pitolämpötilalla 2 109647 s on kuitenkin se odottamaton vaikutus, että suurempi määrä psykrotrofisista aerobisista itiöistä muuttuu bakteereiksi ja että niiden kasvu lisääntyy, minkä seurauksena säilyvyys erityisesti 10 °C:n säilytyslämpötilassa huononee. Tästä syystä pastöroimattoman maidon lämpökäsittelyyn korkeassa pitolämpötilassa on suhtauduttu varsin pidättyväs-5 ti, koska käsitelty maito toimitetaan jakeluun ja varastoidaan vain tavanomaisessa kylmäketjuissa käytettävässä lämpötilassa.
Näistä syistä tavanomaisena vaihtoehtona on pastöroimattoman maidon sterilointi, jotta tämä voidaan toimittaa jakeluun ja varastoida yhtä hyvin ympäristön lämpötiloissa kuin kylmäketjun lämpötiloissa. Maito steriloidaan tavallisesti lämpökäsittelemällä se 10 erittäin korkeassa lämpötilassa eli iskukuumentamalla. Iskukuumennus on julkaisussa IDF (International Dairy Federation) D-Document 191, 1989, olevan määritelmän mukaan lämpökäsittely, joka tuhoaa kaikki maidossa ja maitotuotteissa lisääntymiskykyiset mikro-organismit ja jossa lämpötila nostetaan yli 100 °C:n siten, että Fo-arvoksi saadaan vähintään 3. Tämä Fo-arvo saavutetaan olosuhteissa, jossa lämpötila on 15 140 °C ja käsittelyaika 2-3 s, mutta käytännössä käytetään tavallisesti voimakkaampaa 3-4 s mittaista lämpökäsittelyä 143 °C:ssa, jotta voidaan luotettavasti varmistua siitä, että hyvin lämpöä kestäviin termofiilisiin itiöihin kohdistuva tuhoava vaikutus on tyydyttävä. Iskukuumennettu maito säilyy erityisen pitkään, yli 4 viikkoa 10 °C:ssa tai tätä korkeammissa säilytyslämpötiloissa, edellyttäen, että tuote pakataan niin sanotuissa 20 aseptisissa olosuhteissa, eli steriileissä olosuhteissa, mikä on kallein pakkausmenetelmä. Tällaisessa lämpökäsittelyssä heran proteiinit denaturoituvat erittäin voimakkaasti ja denaturoitumisaste on ainakin 55-80 % ja matalassa lämpötilassa pastöroituun mai-toon verrattuna tällaisen lämpökäsitellyn maidon aistinvaraiset ominaisuudet ovat ‘ ’ huomattavasti heikommat ja siinä on erityisen voimakas "keitetyn" maidon maku.
25 Julkaisuissa US-A-4 161 909 ja AU-B-610 233 on kuvattu iskukuumennusjäijestel-. ·: ·. miä, joissa käytetään suoraa kuumennusta höyryinfuusiolla, jossa steriloimaton maito sumutetaan höyryatmosfaäriin.
': ‘: Julkaisussa GB-A-1 187 766 on kuvattu iskukuumennuskäsittely, jossa maito, esimer- kiksi homogenoitu ja pastöroitu lehmänmaito, steriloidaan lämpökäsittelemällä sitä : 30 vähintään 150°C:ssa sekunnin murto-osan ajan, edullisesti 180-220°C:ssa 0,4- ’ I 0,1 sekunnin ajan. Patenttiselityksen mukaan maidon steriloimiseksi maun, värin tai rakenteen havaittavasti muuttumatta pitäisi riittävän tehokas vaikutus saada esi-'·· merkiksi sillä, että maitopatsas kuumennetaan mikroaaltoja käyttäen 193 °C:een mai don kulkiessa keraamisen aaltoputken läpi ja se pidetään tässä lämpötilassa 35 0,15 sekunnin ajan. Käytännössä näin lyhyen pitoajan kontrolloiminen näin korkeassa lämpötilassa on kuitenkin erittäin kriittistä ja pienikin virhe vaadittavan lyhyen pito- 3 109647 ί ajan säilyttämisessä johtaa lähes välittömästi joko siihen, että mikäli aika jää liian lyhyeksi, niin maito jää steriloitumatta, tai siihen, että mikäli aikaa kuluu liikaa, niin ais-j tinvaraiset ominaisuudet jäävät erittäin heikoiksi.
Julkaisussa NO-B-143 416 on kuvattu sterilointimenetelmä, joka soveltuu maidolle tai 5 muille vastaaville proteiinipitoisille ja erityisesti paljon mikro-organismeja sisältäville nestemäisille elintarvikkeille, ja jota oikealla tavalla käyttämällä tuotteeseen ei muodostu "keitetyn" maidon makua. Tuote esikuumennetaan esimerkiksi levylämmön-vaihtimessa 70-90 °C:een, edullisesti 85 °C:een, patogeenisten mikro-organismien tuhoamiseksi ja myös bakteerien itiöiden kostuttamiseksi, minkä jälkeen toisessa käsitte-10 lyvaiheessa tuotetta sentrifugoidaan esimerkiksi 55 °C:ssa 10-20 s, jotta suurin osa tuotteessa olevista itiöistä ja muista mikro-organismeista erottuu. Kolmannessa käsittelyvaiheessa tuotetta pidetään 35-40 °C:ssa 10-20 minuuttia, jotta itiöt alkaisivat itää, jolloin niiden tuhoaminen on helpompaa, ja se kuumennetaan lopuksi jäljellä olevien mikro-organismien inaktivoimiseksi esimerkiksi lyhyellä 1-3 sekuntia kestävällä höy-15 ryinjektiolla noin 110-140 °C:n lämpötilaan, edullisesti 130°C:een. Tämä on aikaa vievä ja monimutkainen ja siten epäkäytännöllisen kallis menetelmä erityisesti suhteellisen vähän mikro-organismeja sisältävälle pastöroimattomalle maidolle.
Julkaisun US-A-4 684 531 patenttiselityksessä kuvatun tekniikan tason mukaan jauheta! tiivistemuodossa olevat elintarvikkeet saatetaan takaisin alkuperäiseen muotoonsa 20 lisäämällä niihin vettä, minkä jälkeen niitä käsitellään (steriloidaan, pastöroidaan, pi-detään kuumassa jne.) niiden säilömiseksi, minkä jälkeen alkuperäiseen muotoonsa :: : saatettu elintarvike, esimerkiksi hedelmämehu tai maito, pakataan steriileissä olosuh- ·,· · teissä. Käytetty menetelmä käsittää sen, että elintarvike saatetaan etukäteen alku- : · ·: peräiseen muotoonsa, minkä jälkeen tuote lämpökäsitellään sen steriloimiseksi tai pas- • · · 25 töroimiseksi, ja yksi menetelmässä käytettävistä lämpökäsittelymuodoista on lämmön . | . johtaminen epäsuorasti seinämän läpi ja toinen muoto on käsitellä suoraan joko höyry- injektiolla korkeassa lämpötilassa tai antamalla tuotteen pudota pisaroina korkeassa . lämpötilassa olevaan höyryyn.
'.,.: Julkaisun US-A-4 684 531 patenttiselityksessä on omana keksintönä esitetty se ajatus, . ·. : 30 että sterilointi- tai pastörointilämpökäsittely tehdään käyttämällä siihen ainakin osa al- kuperäiseen muotoon palauttamisessa käytetystä vedestä.
Yhdessä sovellutusmuodossa nestemäisen elintarvikkeen käsittelemiseksi in situ -olosuhteissa ylikuumennettua vettä ruiskutetaan suuruusluokaltaan noin 18 x 105 Pa olevalla paineella virtausnopeudella 400 litraa tunnissa, jotta lämpötila saataisiin suu- 4 109647 j ruusluokaltaan noin 135 °C:een, laitteen putkimaisessa sekoituskammiossa vallitsevan paineen ollessa noin 5 x 105 Pa.
Yhdistettävät materiaalit sekoitetaan perusteellisesti toisiinsa sekunnin murto-osassa, esimerkiksi 1/4 sekunnissa, ja steriloiva lämpökäsittely on lopullisesti valmis esi-5 merkiksi maidon ollessa kyseessä suuruusluokaltaan noin 2-5 sekunnin pituisen jakson jälkeen. Toisessa sovellutusmuodossa, jossa valmistetaan epästeriiliä tuotetta, ruiskutetaan ylikuumennettua vettä noin 100 °C:n lämpötilassa, jolloin käsitellyn nesteen lämpötila todellisuudessa jää alle 100 °C:een, millä tässä tapauksessa tuotteelle tehdään pastörointikäsittely.
10 On tunnettua, että maidon muuttaminen jauheeksi tai tiivisteeksi muuttaa huomattavasti sen aistinvaraisia ominaisuuksia.
Keksinnön selitys Tämän keksinnön kohteena on parantaa merkittävästi sellaisen nestemäisen maitotuotteen säilyvyyttä, joka toimitetaan jakeluun ja varastoidaan steriloimattomana tavan-15 omaisissa kylmäketjuissa käytettävissä lämpötiloissa muuttamatta ratkaisevasti tuotteen aistinvaraisia ominaisuuksia, erityisesti makua, verrattuna matalassa lämpötilassa pastöroituun maitotuotteeseen. Tällaiselle tuotteelle on olemassa erityisen suuri tarve.
Keksinnön oleelliset tunnusmerkit on esitetty oheisissa patenttivaatimuksissa.
. ·:'. Tämän keksinnön mukaisesti siitä saadaan käyttöön sellaisen nestemäisen maitotuot- •: *. 20 teen lämpökäsittelymenetelmä, joka pakkaamisen jälkeen toimitetaan jakeluun ja va- rastoidaan lämpötiloissa, jotka eivät ylitä tavanomaisia kylmäketjuissa käytettäviä . lämpötiloja, ja jolla menetelmällä tuotteessa olevien psykrotrofisten aerobisten itiöiden *;;; määrää saadaan vähennettyä pitämällä kuumennettua tuotetta riittävän korkeassa pito- » * » ’ · ’ ’ lämpötilassa ennakolta määrätyn pitojakson ajan, ja jolle menetelmälle on tunnus- 25 omaista, että saadaan aikaan epästeriili tuote lämpökäsittelemällä tuotetta suoraan ’ · ‘' · kuumentamalla ja sen jälkeen pitämällä kuumennettua tuotetta 130-145 °C:n pitoläm- pötilassa korkeintaan 1 sekunnin mittaisen pitojakson ajan.
' · ‘: Tulokseksi saatavassa lämpökäsitellyssä tuotteessa yhdistyvät yllättäen uudella tavalla : : hyvät aistinvaraiset ominaisuudet ja parantunut säilyvyys. Hyvät aistinvaraiset ominai- : . . 30 suudet johtuvat siitä, ettei 130-145 °C:n lämpökäsittelylämpötilassa tapahdu juuri lainkaan kemiallisia muutoksia ja aistinvaraiset ominaisuudet ovat kilpailukykyisiä matalassa lämpötilassa pastöroidun nestemäisen maitotuotteen ominaisuuksiin verrattuna.
i , 109647 } ί t Tämän keksinnön tuloksena heran proteiinien denaturoitumisasteen on havaittu olevan noin 30-40 % ja säilyvyyden noin kaksi viikkoa 10 °C:ssa, kun pakkaamisessa käytetään niin sanottua puhdastäyttöä. Suora kuumennus voidaan erityisen edullisesti tehdä höyryinjektiomenetelmällä, jossa tuote ruiskutetaan höyryatmosfääriin ja sitä pidetään 5 133-144 °C:ssa alle 1 sekunnin ajan, tarkemmin sanottuna yli 0,25 sekunnin ajan ja erityisesti 0,5-1 sekunnin ajan. Koska käytettävä lämpötila on 133-145 °C, ei tarkalla pitoajalla ole kovin ratkaisevaa merkitystä varsinkaan 0,5-1 sekunnin pitoaikoja käytettäessä. Kuumennettua tuotetta voidaan pitää 135-143 °C:n pitolämpötiloissa.
Nestemäinen maitotuote voi olla pastöroimatonta maitoa tai kermaa, matalassa lämpö-10 tilassa pastöroitua maitoa tai kermaa tai pastöroimatonta tai matalassa lämpötilassa pastöroitua vähärasvaista maitoa.
Keksinnön paras käyttötapa
Seuraavaksi kuvataan tämän keksinnön mukainen esimerkki.
Pastöroimaton tuoremaito lämpökäsitellään, minkä jälkeen maito pakataan pahvipak-15 kauksiin ja toimitetaan sitten jakeluun ja varastoidaan kylmäketjussa edullisesti alle 6 °C:n lämpötilassa, kuitenkin niin, että lämpötilan vaihteluista johtuva lämpötilan kohoaminen ei nosta lämpötilaa yli 10 °C:een. Lämpökäsittely käsittää suoran kuumennuksen niin sanotulla höyryinfuusiomenetelmällä, jossa maito ruiskutetaan höyry- · · atmosfääriin. Maidon lämpökäsittelyyn tarkoitettu laite on kuvattu esimerkiksi julkai- 20 sussa AU-B-610 233. Tiivistynyt höyiy ja maito poistetaan nopeasti tästä laitteesta tyhjiön avulla, jossa mainittu höyry ja maito virtaavat tyhjiökammioon, jossa höyrystä '·* peräisin oleva vesi poistuu. Tiivistyneen höyryn paineen aleneminen saa välittömästi * ' aikaan lämpötilan laskun. Pitolämpötilassa pitojakson kokonaiskestoaika on alle 1 s.
Pitolämpötila on 133-145 °C, edullisesti 135-143 °C. On havaittu, ettäpsykrotrofisten : 25 aerobisten itiöiden pitoisuus maidossa voidaan saada vähenemään vähintään 106- kertaisesti, minkä vaikutuksesta maito saadaan säilymään pidempään käsittelyä seu-•; · · I raavan varastoinnin ja jakelun aikana, mikä on haluttu lopputulos.
•: Tehtiin kokeita, joissa oh tarkoitus vertailla heran proteiinien denaturoitumisastetta (ja : ’.: sen seurauksena muodostuneiden vapaiden sulfhydiyyliryhmien määrää) ja käsittelyä •: * ·: 30 seuraavaa säilyvyyttä 10 °C:ssa ja joissa käytettiin useita erilaisia lämpökäsittelymene- ,' telmiä ja samasta erästä peräisin olevaa pastöroimatonta tuoremaitoa. Kokeet ja niiden tulokset on esitetty taulukossa 1.
6 109647 ί ί
Taulukko 1_ _ _ _ _
Pito- Pito- Heran de- Vapaita Säilyvyys "Keitetyn” lämpö- jakso naturoitu- sulfhydryy- 10 °C:ssa maidon maku tila minen liryhmiä (puhdas- (raadin anta- (pmol/kg) täyttö) mat pisteet 10:stä) 75 °C 15 s 0-18% - 2-3 päivää 1,75 127 °C 2 s 46% 43 1,5-2 viikkoa 5,25 143 °C 2-3 s 55-57% 52 4 viikkoa 5,5 135- 0,8 s 28-41% 24 1,5-2 viikkoa 2,25
143 °C
Taulukossa on vertailun vuoksi esitetty koetulokset pitkään säilyvästä steriloidusta maidosta, joka on valmistettu samassa laitteessa niin sanotulla suoralla iskukuu-mennusmenetelmällä.
j 5 Taulukosta käy selvästi ilmi, että uudella menetelmällä heran proteiinien denaturoi- j tumisaste on 30-40 %, eli sama kuin korkeassa lämpötilassa tehdyllä pastöroinnilla, ja lämpökäsitellyn maidon aistinvaraiset ominaisuudet ovat lisäksi pysyneet erityisen hyvinä sekä sen säilyvyys jopa 1,5-2 viikon mittaisena.
On lisäksi huomattava, että säilyvyys on suurelta osin täyttötavan eli tuotteen pak-10 kaamisen mukainen. Tällä alalla tunnetaan täyttömenetelmiä, jotka ovat:
Tavanomainen täyttö: Tuote on ympäröivän ilman vaikutukselle alttiina.
: Puhdastäyttö: Suojattu ilmansuodattiminjapahvipakkauksen steriloinnilla.
,:, Aseptinen täyttö: Täysin steriili täyttö.
v : Tässä patenttihakemuksessa kuvatulla menetelmällä valmistetun maidon säilyvyy- 15 det olivat seuraavat.
.·' ; Taulukko 2_ _ _ Täyttömenetelmä Varastointilämpötila Varastointiaika
Tavanomainen täyttö 10 °C jopa 1,5 viikkoa
Puhdastäyttö 10 °C 1,5-2 viikkoa ,.: Erittäin puhdas täyttö 10 °C 2-3 viikkoa
Aseptinen täyttö 10 °C 3-5 viikkoa 7 109647
On huomattava, että tätä keksintöä voidaan muuttaa monin tavoin sen suojapiiristä poikkeamatta. Vaihtoehtona voidaan esimerkiksi käyttää höyryinjektiomenetelmää, jossa höyryä ruiskutetaan virtaavaan maitoon.
« « t

Claims (13)

1. Menetelmä ei-steriilin maitotuotteen lämpökäsittelemiseksi, jossa menetelmässä tuotteessa olevien psykrotrofisten, aerobisten itiöiden määrää vähennetään pitämällä kuumennettua tuotetta riittävän korkeassa pitolämpötilassa ennalta määrätyn 5 pitojakson ajan tuotteen pysyessä epästeriilinä, pakataan lämpökäsitelty, epästeriili tuote ja toimitetaan jakeluun ja varastoidaan pakattu, epästeriili tuote lämpötiloissa, jotka eivät ylitä tavanomaisia kylmäketjuissa käytettäviä lämpötiloja, tunnettu siitä, että mainittu lämpökäsittely suoritetaan epästeriilin tuotteen suoralla kuumentamisella ja sen jälkeen pitämällä kuumennettua, epästeriiliä tuotetta ΠΟΙΟ 145 °C:n pitolämpötilassa korkeintaan 1 sekunnin mittaisen pitojakson ajan.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että pitolämpöti-la ja -jakso ovat 133-145 °C ja alle 1 s.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tuotteen suora kuumennus tehdään saattamalla tämä kosketukseen höyryn kanssa.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tuotteen suo ra kuumennus tehdään höyryinfuusiomenetelmällä, jossa tämä ruiskutetaan höyry-atmosfääriin.
5. Minkä tahansa edellisistä patenttivaatimuksista mukainen menetelmä, tunnet- : · ’.: tu siitä, että kuumennettua tuotetta pidetään 135-143 °C:n lämpötilassa. • · · • « · • · * ·:·, 20 6. Minkä tahansa edellisistä patenttivaatimuksista mukainen menetelmä, tunnet- ’ tu siitä, että tuotetta pidetään pitolämpötilassa yli 0,25 sekunnin mittaisen pitojak son ajan. : 7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tuotetta pidetään pitolämpötilassa 0,5-0,9 sekunnin mittaisen pitojakson ajan. ,,, 25 8. Minkä tahansa edellisistä patenttivaatimuksista mukainen menetelmä, tunnet- ; · ’ tu siitä, että heran proteiinien denaturoitumisaste on noin 30-40 %. i » · , ‘9. Minkä tahansa edellisistä patenttivaatimuksista mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että psykrotrofisten aerobisten itiöiden pitoisuus vähenee edellä mainitulla : ’·* tavalla vähintään 106-kertaisesti. » »» I I
10. Minkä tahansa edellisistä patenttivaatimuksista mukainen menetelmä, tunnet tu siitä, että tuote voi olla pastöroimatonta maitoa tai kermaa, matalassa lämpöti- 109647 lassa pastöroitua maitoa tai kermaa tai pastöroimatonta tai matalassa lämpötilassa pastöroitua vähärasvaista maitoa.
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tuote on pastöroimatonta maitoa.
12. Minkä tahansa edellisistä patenttivaatimuksista mukainen menetelmä, tunnet tu siitä, että käsittelyn jälkeen mainittu pakkaaminen tehdään täyttöolosuhteissa, jotka eivät ole yhtä tiukat kuin aseptiset täyttöolosuhteet.
13. Patenttivaatimuksen 12 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että pakkaaminen tehdään puhtaissa täyttöolosuhteissa.
10 Patentkrav
FI941993A 1991-10-31 1994-04-29 Menetelmä epästeriilin maitotuotteen lämpökäsittelemiseksi FI109647B (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK911802A DK180291D0 (da) 1991-10-31 1991-10-31 Fremgangsmaade til varmebehandling af frisk maelk
DK180291 1991-10-31
DK9200314 1992-10-30
PCT/DK1992/000314 WO1993008697A1 (en) 1991-10-31 1992-10-30 A method of heat-treating liquid milk product

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI941993A0 FI941993A0 (fi) 1994-04-29
FI941993A FI941993A (fi) 1994-06-22
FI109647B true FI109647B (fi) 2002-09-30

Family

ID=8108156

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI941993A FI109647B (fi) 1991-10-31 1994-04-29 Menetelmä epästeriilin maitotuotteen lämpökäsittelemiseksi

Country Status (21)

Country Link
EP (1) EP0610410B1 (fi)
JP (1) JP3268778B2 (fi)
AT (1) ATE181209T1 (fi)
AU (1) AU663534B2 (fi)
BG (1) BG60944B1 (fi)
BR (1) BR9206698A (fi)
CA (1) CA2122593C (fi)
CZ (1) CZ281292B6 (fi)
DE (1) DE69229446T2 (fi)
DK (2) DK180291D0 (fi)
ES (1) ES2132134T3 (fi)
FI (1) FI109647B (fi)
GR (1) GR3030951T3 (fi)
HU (1) HUT66459A (fi)
NZ (1) NZ244961A (fi)
PL (1) PL168949B1 (fi)
RO (1) RO113521B1 (fi)
RU (1) RU2088098C1 (fi)
SK (1) SK278795B6 (fi)
TR (1) TR29003A (fi)
WO (1) WO1993008697A1 (fi)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPH0856629A (ja) * 1994-08-24 1996-03-05 Kankyo Kagaku Kogyo Kk 液状食品の殺菌装置および製造装置
DE102006054215B4 (de) * 2006-08-09 2018-12-13 Förster Technik GmbH Verfahren und Vorrichtung zum Temperieren von flüssigem Nahrungsmittel für Tiere
WO2009072885A1 (en) 2007-12-05 2009-06-11 N.V. Nutricia High energy liquid enteral nutritional composition
WO2009113845A1 (en) 2008-03-12 2009-09-17 N.V. Nutricia High protein liquid enteral nutritional composition
JP5621224B2 (ja) * 2009-08-06 2014-11-12 東洋製罐株式会社 容器詰め牛乳の製造方法
DK2949218T3 (en) * 2014-05-28 2018-01-02 Dmk Deutsches Milchkontor Gmbh Process for the production of bacteria-poor milk products
CN113207959B (zh) * 2020-01-21 2023-04-11 内蒙古伊利实业集团股份有限公司 调控灭菌乳风味的方法以及具有巴氏杀菌乳风味的灭菌乳及其制备方法
EP4378316A1 (en) * 2022-11-30 2024-06-05 Tetra Laval Holdings & Finance S.A. Method and system for heat treating a liquid food product

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CH429408A (de) * 1965-01-15 1967-01-31 Sulzer Ag Vorrichtung zum Regeln der Flüssigkeitsdurchsatzmenge durch eine Anlage zum Behandeln von Flüssigkeiten
GB2120528B (en) * 1982-04-29 1986-01-02 Apv Int Ltd High-temperature treatment of liquids
FR2536520B1 (fr) * 1982-11-24 1986-04-18 Agronomique Inst Nat Rech Procede et dispositif de traitement thermique de fluide comportant une condensation rapide de vapeur
FR2543410B1 (fr) * 1983-03-29 1988-06-24 Torterotot Roland Procede de reconstitution et de traitement thermique de produits alimentaires liquides, et appareillage permettant de mettre en oeuvre ce procede
DE3419957C1 (de) * 1984-05-29 1986-03-13 W. Schmidt GmbH & Co KG, 7518 Bretten Verfahren zur Rueckverduennung von Frucht- und Gemuesesaftkonzentraten
GB8606524D0 (en) * 1986-03-17 1986-04-23 Mini Of Agricultural Fisheries Deactivating heat stable enzymes

Also Published As

Publication number Publication date
DK180291D0 (da) 1991-10-31
ES2132134T3 (es) 1999-08-16
CA2122593A1 (en) 1993-05-13
WO1993008697A1 (en) 1993-05-13
DE69229446D1 (de) 1999-07-22
DE69229446T2 (de) 1999-10-28
SK48994A3 (en) 1995-01-12
HUT66459A (en) 1994-11-28
SK278795B6 (sk) 1998-03-04
NZ244961A (en) 1995-07-26
ATE181209T1 (de) 1999-07-15
BG60944B1 (en) 1996-07-31
GR3030951T3 (en) 1999-11-30
EP0610410A1 (en) 1994-08-17
BG98738A (bg) 1995-03-31
EP0610410B1 (en) 1999-06-16
DK0610410T3 (da) 2000-01-17
CA2122593C (en) 2003-10-07
RO113521B1 (ro) 1998-08-28
BR9206698A (pt) 1995-10-24
AU663534B2 (en) 1995-10-12
CZ95894A3 (en) 1994-08-17
JPH07500501A (ja) 1995-01-19
JP3268778B2 (ja) 2002-03-25
FI941993A0 (fi) 1994-04-29
TR29003A (tr) 1997-07-21
AU2941592A (en) 1993-06-07
FI941993A (fi) 1994-06-22
PL168949B1 (en) 1996-05-31
CZ281292B6 (cs) 1996-08-14
HU9401255D0 (en) 1994-08-29
RU2088098C1 (ru) 1997-08-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US20080160149A1 (en) Sterilization of Flowable Food Products
JP5290970B2 (ja) ミルクの熱処理方法
CN110946179A (zh) 一种液态乳制品及其生产方法
JP2008509698A (ja) 酸乳製品の製造法、そのための乳の処理方法、酸乳製造ライン、該ラインにおける乳の処理装置
FI109647B (fi) Menetelmä epästeriilin maitotuotteen lämpökäsittelemiseksi
US5105724A (en) Apparatus for pasteurizing liquid whole egg products
CA2067629C (en) Process for the production of an evaporated milk product
AU642233B2 (en) Method and apparatus for pasteurizing liquid whole egg products
US5753294A (en) Method for manufacturing ice cream mixes by reverse osmosis concentration and ultra-high temperature processing
Lewis Improvements in the pasteurisation and sterilisation of milk
CN103767045A (zh) 加压co2和三种天然抑菌剂对液体食品中芽孢的协同杀菌方法
WO1998041102A1 (en) A method of producing uht milk with improved flavour qualities
JP5268817B2 (ja) 加工乳又は乳飲料の製造方法
Hansen et al. Effect of ultra-high temperature steam injection on flavor acceptability of whole and fortified skim milks
JP2003111579A (ja) 密閉容器入り飲料の製造方法及び製造装置
JPH1028524A (ja) 滅菌液状乳製品およびその製造方法
CN112913916A (zh) 一种鲜奶及其制备工艺
AU2020317984B2 (en) Method and apparatus for directly heating a protein-enriched milk product by introducing steam into said milk product
WO2001047365A1 (en) Sterile product and process for preparing the product
NO317017B1 (no) Fremgangsmate for a varmebehandle et flytende melkeprodukt
CN118556747A (zh) 一种常温美味纯牛奶及其制备方法和应用
Burger A longer life for dairy article
CZ20012200A3 (cs) Tepelná sterilizace sušeného práškového vaječného bílku