FI108439B - Menetelmõ eteenipolymerointiin tulevan katalyyttikomponentin valmistukseen tarkoitetun magnesiumkloridiperustaisen kantajan aktivoimiseksi - Google Patents

Menetelmõ eteenipolymerointiin tulevan katalyyttikomponentin valmistukseen tarkoitetun magnesiumkloridiperustaisen kantajan aktivoimiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI108439B
FI108439B FI930314A FI930314A FI108439B FI 108439 B FI108439 B FI 108439B FI 930314 A FI930314 A FI 930314A FI 930314 A FI930314 A FI 930314A FI 108439 B FI108439 B FI 108439B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
magnesium chloride
catalytic component
solid
catalytic
suspension
Prior art date
Application number
FI930314A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI930314A (fi
FI930314A0 (fi
Inventor
Claude Brun
Roger Spitz
Maryse Patin
Original Assignee
Atochem Elf Sa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Atochem Elf Sa filed Critical Atochem Elf Sa
Publication of FI930314A0 publication Critical patent/FI930314A0/fi
Publication of FI930314A publication Critical patent/FI930314A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI108439B publication Critical patent/FI108439B/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08FMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
    • C08F10/00Homopolymers and copolymers of unsaturated aliphatic hydrocarbons having only one carbon-to-carbon double bond

Description

108439
Menetelmä eteenipolymerointiin tulevan katalyyttikomponentin valmistukseen tarkoitetun magnesiumkloridiperustaisen kantajan aktivoimiseksi - Ett förfarande för aktivering av en magnesium-kloridbaserad bärare avsedd för framställning av en katalysa-5 torkomponent vid etenpolymerisation Tämän keksinnön kohteena on menetelmä aktivoida magnesiumklori-diperustainen kantaja 1. kännin, jota käytetään eteenipolyme-10 rointiin tarkoitetun katalyyttisesti aktiivisen komponentin valmistukseen- Menetelmässä magnesiumkloridikannnin aktivoidaan syklisen eetterin avulla kantimen lähtörakennetta muuttamatta .
15 Eteenipolymeroinnissa Ziegler-Natta tyyppinen katalyyttinen systeemi muodostuu tunnetusti kahdesta toisistaan erottamattomasta elementistä: siirtymämetalliperustaisesta katalyyttisestä komponentista magnesiumkloridiperustaisella kantimella sekä yleensä aluminiumyhdisteperustaisesta kokatalysaattorista.
20
Katalyyttisiä komponentteja ja kokatalysaattoreita samoin kuin menetelmiä niiden valmistamiseksi kuvaavia patentteja on pal-‘ ' jon.
:>#25 On yleisesti tunnettua, että eteenipolymeroinnissa käytettävien :*·*: katalyyttisten komponenttien valmistukseen tulevat magnesium- • * kloridiperustaiset kantimet täytyy aktivoida. Kantimen aktivoinnilla taataan myöhemmässä vaiheessa komponentin hyvä tuot-tavuus. Nykyisin aktivointi voidaan toteuttaa esimerkiksi hie- • · *..!30 nontamalla magnesiumkloridiperustainen kännin tai liuottamalla aktioivaan liuottimeen, esimerkiksi alkoholiin, ja saostamalla *"*: kannnin ei reaktiivisen ja ei liuottavan nesteen kuten jonkin : alifaattisen hiilivedyn avulla.
. \35 Vaikka tällaisilla tekniikoilla saadaan aktiivisia kantimia, *· · joista saadaan hyvätuottoisia katalyyttisiä komponentteja, nii- >08439 2 den avulla ei pystytä valmistamaan morfologialtaan säädeltyjä komponentteja, sillä alustan alkuperäinen morfologia häviää aktivointikäsittelyssä.
5 Morfologialtaan säädeltyjen komponenttien valmistuksessa pyritään siihen, ettei polymerointireaktorissa muodostuisi hienoja polymeerihiukkasia. Tällaisen komponentin avulla valmistetut polymeerit valuvat paremmin, ja jauheiden käsiteltävyys helpottuu suuresti.
10
Kantimen aktivointikäsittelyä syklisellä eetterillä ei tule sekoittaa mahdolliseen myöhempään katalyyttisen systeemin tai kokatalysaattorin käsittelyyn elektronidonorilla tarkoituksena luoda katalyyttiselle systeemille jokin tietty ominaisuus, ku-15 ten esimerkiksi kuvaa FR-A-2640273, jossa eetteri yhdistetään kokatalysaattoriin tai katalyyttiseen systeemiin kun halutaan valmistaa moolimassajakaumaltaan kapeaa lineaarista poly-eteeniä.
20 Magnesiumkloridiperustainen kännin on muodossa MgCl2 tai , MgCla,MgO tai missä tahansa muussa Ziegler-Natta tyyppisen kata-lyyttisen komponentin kantimeen sopivan kiinteän yhdisteen muodossa, jonka koostumuksesta suurin osa on MgCl2:a ja jonka vesi-: pitoisuus on alle 5 paino%. Usein magnesiumkloridiperustainen •..,25 kännin ei ilman alkukäsittelyä johda katalyyttiseen komponent-• · » • tiin, jolla on jonkinlaista katalyyttistä vaikutusta. Vaikut-tamaton kännin on sellainen, että sen katalyyttinen komponentti « ei saa aikaan suurempaa aktiivisuutta suspensiopolymeroinnissa kuin 1000 grammaa polymeeriä per grammaa katalyyttistä kompo-j«30 nenttia polymerointiolosuhteiden ollessa : 1 litra heksaania per noin 15 mg katalyyttistä komponenttia ja 1,5 ml tri-isobu-*·**· tyylialuminiumia, kokonaispaine 13 baaria, eteenipaine 6 baa-·*../ ria, vetypaine 4 baaria ja lämpötila 80 °C 2 tunnin ajan.
.-/35 Magnesiumkloridiperustainen kannnin aktivoidaan suspensoimalla kannnin liuokseen, jossa on kantimeen nähden inerttiä nestettä 3 108439 ja syklistä eetteriä. On tärkeää, että käytettävän syklisen eetterin määrä ei pysty muuttamaan magnesiumkloridiperustaisen kantimen lähtörakennetta. Sen vuoksi suositeltava syklisen eetterin ja magnesiumkloridin moolisuhde on alle 1,5. Lisäksi, 5 koska magnesiumkloridiperustaisen alustan tulee pysyä suspensiona inertissä nesteessä, suositellaan myös, että syklinen eetteri on voimakkaasti laimennettu inertissä nesteessä. Yleisesti ottaen inertin nesteen tilavuussuhde sykliseen eetteriin on 10-20.
10
Jotta magnesiumkloridiperustainen kannnin ei lainkaan muuttuisi, sitä ei voida saattaa suoraan kosketuksiin syklisen eetterin kanssa. Tämän vuoksi magnesiumkloridiperustainen kännin suspensoidaan etukäteen valmistettuun inertin nesteen ja sykli-15 sen eetterin muodostamaan liuokseen. Toinen tapa on suspensoi-da magnesiumkloridiperustainen kännin inerttiin nesteeseen etukäteen, ennen syklisen eetterin lisäämistä.
Aktivointi voidaan suorittaa sekoittaen. Tavallisesti akti-20 vointikäsittelyssä lämpötila sijoittuu alueelle Teb...(Teb + 20°C); T„b on syklisen eetterin kiehumislämpötila.
4 '* 0 8 439 voidaan mainita tetrahydrofuraani, tetrahydropyraani, 2-metyy- li-tetrahydrofuraani ja 3-metyyli-tetrahydropyraani.
Keksinnön mukaisesti saatua aktivoitua kanninta käytetään Zieg-5 ler-Natta tyyppisen katalyyttisen komponentin valmistamisessa. Tämä komponentti saadaan tunnettuun tapaan yhdistämällä mag-nesiumkloridiperustainen aktivoitu kännin ja siirtymämetalliyhdiste, läsnä mahdollisesti elektronidonori, elektroniakseptori tai mikä tahansa muu tämän tyyppisissä katalysaattoreissa käy-10 tettävä yhdiste. Siirtymämetalliyhdiste valitaan tavallisesti yhdisteistä Me(OR)nX„.n, jossa: - M on vanadium tai kromi tai erityisesti titaani - X on bromi tai jodi tai erityisesti kloori 15 - R on alifaattinen tai aromaattinen C,-Ci4 hydrokarbonoitu radikaali, tai COR^ jossa Ri on alifaattinen tai aromaattinen C:-Cn hydrokarbonoitu radikaali, - "m” on siirtymämetallin valenssi ja "n" yhtä suuri tai pienempi kuin "m".
20 , Erityisen suositeltava siirtymämetalliyhdiste valitaan titaani-yhdisteistä Ti (0R)5tCl4_x, jossa R on sama kuin juuri määriteltiin, ja x on luku 0-4.
\.£5 Elektronidonori tai -akseptori, joka voidaan yhdistää katalyyt-: **: tisen komponentin aineosiin, on tunnettu orgaaninen, nestemäi- nen tai kiinteä yhdiste, jota käytetään tällaisten katalyyttis-ten komponenttien koostumuksissa. Elektronidonori voi olla mono- tai polyfunktionaalinen yhdiste, joka edullisesti väli- • « j..l30 taan ryhmästä alifaattiset tai aromaattiset karboksyylihapot ja « · « niiden alkyyliesterit, alifaattiset tai sykliset eetterit, ke- * tönit, vinyyliesterit, akryyli johdannaiset, erityisesti alkyy-: liakrylaatit ja -metakrylaatit, sekä silaanit. Erityisen sopi- . 3. via elektronidonoriyhdisteitä ovat metyyliparatoluaatti, etyy-'•35 libentsoaatti, etyyli- tai butyyliasetaatti, etyylieetteri, etyylipara-anisaatti, dibutyyliftalaatti, dioktyyliftalaatti, ! 5 108439 di-isobutyyliftalaatti, tetrahydrofuraani, dioksaani, asetoni, metyyli-isobutyyliketoni, vinyyliasetaatti, metyylimetakrylaat-ti sekä silaanit kuten fenyylitrietoksisilaani ja sykloheksyy-limetyylimetoksisilääni sekä aromaattiset tai alifaattiset al-5 koksisilaanit.
Elektroniakseptori on Lewisin happo, joka valitaan edullisesti ryhmästä aluminiumkloridit, booritrifluoridi, kloraniili tai vielä alkyylialuminium ja alkyylimagnesium.
10
Aktivoidun kantimen komponentti tulee eteenipolymeroinnin katalyyttiseen systeemiin yhdessä kokatalysaattorin kanssa. Tämä kokatalysaattori valitaan tavallisesti alkyylialuminiumeista. Näistä tuoteista voidaan mainita yhdisteet, joilla on kaava 15 Al(R2)cX'dHe, jossa - X' on Cl ja - Ra tyydyttynyt 0Χ-014 hydrokarbonoitu radikaali tai (0R3), 20 - R3 on tyydyttynyt Ci-C,^ hydrokarbonoitu radikaali, jossa 0 < d < 1,5 ; 0 <e < 1 ja c + d + e = 3.
» · \ : Esimerkkeinä voidaan mainita: Αΐ(α,Η.,)3, Α1(02ΗΚ);,01, A1(C4H9)3,
Al2(C2Hb)3C13, A1(C4H»)2H, Al(CtoH13)3, A1(CSH1V)3, Al(CA)2H ja AI (C2Hb)2(0C2Hb). Voidaan mainita myös aluminoksaanit ja alu-minosiloksaanit.
Aktivoinnilla saadaan paitsi aktivoitua toimimattomat kantimet, • · *..130 myös aktivoitua kantimet, joilla saadaan paremman aktiivisuu- · * tensa vuoksi hyvin toimivia katalysaattoreita. Näin esimerkik-si kantimissa, jotka on saatu klooraamalla magnesium-orgaanis- • >4 ‘ : perustaisia yhdisteitä klooravilla aineilla alifaattisten eet- , \ tereiden läsnäollessa, i 35 108439 6
Eteenipolymerointi katalyyttisen systeemin läsnäollessa on tunnettu. Tavallisesti se toteutetaan suspensiona tai kaasufaa-sissa.
5 Seuraavat esimerkit kuvaavat keksintöä sitä rajoittamatta.
Hiukkasten kokojakauma ilmoitetaan arvona D90/D10. D90 on lä pimitta, joka 90%:11a hiukkasmassan hiukkasista on, ja D10 on läpimitta, joka 10%:11a hiukkasmassan hiukkasista on, arvot määritettynä MALVERN-granulometrillä (Master Particule Sizer 10 M5.4).
Esimerkki 1 11,7 g:lie kiinteää ainetta A, MgCl2-MgO, joka sisältää 11,7 paino% MgO:a, ja granulometrisilta ominaisuuksiltaan: hiukkas-15 ten kokojakauman leveys: 6,8 ja hiukkasten keskimääräinen koko : 62 μΐϋ, suoritettiin aktivointi käsittelemällä tetrahydrofu-raanilla (THF) ja heptaanilla.
Kiinteä aine suspensoidaan 80 ml:aan heptaania, suspensioon 20 lisätään 10 ml THF:a ympäröivässä lämpötilassa, ja sitten suspensio kuumennetaan 70°C:een 1 tunniksi 30 minuutiksi.
• · ' t «
Dekantoinnin ja supernatantin lappoamisen jälkeen saatava kiin-‘ V teä aine kuivataan tyhjiössä, 20 130°C:ssa.
·* « • Saatavan tuotteen B lopulliset granulometriset ominaisuudet ;':*; ovat: hiukkasten kokojakauman leveys: 7,0 ja keskimääräinen koko : 61 pm.
• * · • « · • 4 ]«.*£o Kiinteä aine B saatetaan ilmalta suojattuna kosketuksiin 40 • 4 · ml:n kanssa TiCl4, 1 tunti 80°C:ssa. Sitten kiinteä aine pes- ♦ ***** tään kolmeen kertaan: j · • 4 . .*·. - 1 pesu 1,2-dikloorietaanilla, 30 minuuttia 85°C:ssa, • 9 \ ./ -35 - 1 pesu 1,2-dikloorietaani/tolueeniseoksella 1/3-2/3, 30 minuuttia 85°Cssa, 7 108439 - 1 pesu tolueenilla, 30 minuuttia SS^Crssa.
Näiden perättäisten pesujen jälkeen kiinteää ainetta käsitellään taas 40 ml:11a TiCl4, 1 tunti 80 °C:ssa. Saatava kiinteä 5 aine kuivataan ympäröivässä lämpötilassa tyhjiössä. Saadaan kiinteä aine C, joka sisältää 5 paino% titaania.
Katalyyttistä komponenttia C käytetään eteenipolymerointiin suspensiona seuraavanlaisissa polymerointiolosuhteissa: 1 lit- 10 ra heksaania, 1,5 ml tri-isobutyylialuminiumia, noin 15 mg katalyyttistä komponenttia, kokonaispaine 13 baaria, eteenipaine 6 baaria, vetypaine 4 baaria, lämpötila 80°C ja viipymisaika 2 tuntia.
15 Tuottavuudeksi saadaan 14200 g polyeteeniä per grammaa katalyyttista komponenttia. Polymeerin näennäistilavuus on 0,44 g/cma. Polyeteenin lopulliset granulometriset ominaisuudet ovat: hiukkasten kokojakauman leveys: 7,8 ja keskimääräinen koko : 227 μιη.
20
Esimerkki 2 fvertaileva1 ' 4,8 g:aa kiinteää ainetta A, MgCl2-MgO, joka sisältää 11,7 pai- i i i i | 1 no% MgO:a, käsitellään suoraan TiCl4:llä katalyyttisen komponen-! tin C olosuhteissa, ilman etukäteen suoritettua aktivointia.
* 4 ( :,,^5 Saadaan katalyyttinen komponentti D,joka sisältää 0,9 paino% • 4 * • titaania.
* · ♦ # f · ♦ · ·
Katalyyttistä komponenttia D käytetään polymerointiin suspen- JV, siona esimerkin 1 olosuhteissa. Tuottavuudeksi tulee 850 g * · • · polyeteeniä per grammaa katalyyttistä komponenttia. Polymeerin 4 « « näennäistilavuusmassa on 0,36 g/cm3.
« · * · · **. ,· Esimerkki 3 t .Argonin alla 15,1 g kanninta E, koostumus (MgCl2, 0,5 THF}, jota » « * ,* 05 oli aktivoitu käsittelemällä kompleksilla MgCl2/ THF 120°C:ssa, käsiteltiin TiCl„:llä esimerkin 1 olosuhteissa.
108439 8
Saatava katalyyttinen komponentti F sisältää 2,7 paino% titaania.
Katalyyttistä komponenttia F käytetään polymerointiin suspen-5 siona esimerkin 1 olosuhteissa trietyylialuminiumin kanssa.
Tuottavuudeksi tulee 11000 g polyeteeniä per grammaa katalyyttistä komponenttia. Polymeerin näennäistilavuusmassa on 0,35 g/cm3.
10
Vertailevat kokeet 12,9 g kanninta E inaktivoidaan lämpökäsittelyn avulla seuraavasti : 15 - 20,’C:sta nousu 120"c:een nopeudella 10°C/minuutti - 120°C:sta nousu 350°C:een nopeudella 6°C/minuutti - 2 tunnin tauko 35Q°C:ssa - 350°C:sta nousu 450°C:een nopeudella 10°C/minuutti - 30 minuutin tauko 450°C:ssa.
20
Saatu kiinteä aine G jaetaan kahteen osaan. Toinen konvertoidaan samaan tapaan kuin katalyyttinen komponentti H, toinen reaktivoidaan seoksella THF/heptaani ennen transformointia ka-* talyyttiseksi komponentiksi J.
·’ 25 ««· *...· a) Katalyyttisen komponentin H valmistaminen ·· · • 3,2 g:aa kiinteää ainetta G käsitellään TiCl„:llä esimerkin 1 olosuhteissa. Saadaan kiinteä aine H, joka sisältää 0,1 paino% titaania.
:-.30 • · • · b) Katalyyttisen komponentin J valmistaminen • · · 3,1 g:lie kiinteää ainetta G suoritetaan reaktivointikäsittely * * ' seoksella THF/heptaani seuraavanlaisissa olosuhteissa: . .35 - kiinteä aine suspensoidaan 36,4 ml:aan heptaania, ; - suspensioon lisätään ympäröivässä lämpötilassa 2,6 ml THF:a, • I'. t 9 108439 - suspensio kuumennetaan 75°C:een, 1 tunti 30 minuuttia.
Dekantoinnin ja supernatantin lappoamisen jälkeen saatava kiinteä aine I kuivataan tyhjiössä 20 - 120°C:ssa.
5
Katalyyttinen komponentti J valmistetaan muutoin samanlaisissa olosuhteissa kuin komponentti H, mutta tolueenipesujen määrä on kaksi. Katalyyttinen komponentti J sisältää 5,4 paino% titaania.
10
Katalyyttisiä komponentteja H ja J käytetään suspensiopolyme-rointiin esimerkin 1 olosuhteissa.
Saadut tulokset ovat: 15
Komponentti Tuottavuus ntm H 160 g PE/g katal. 0,22 J 10400 g PE/g katal. 0,30 20 ntm = näennäistilavuusmassa, g/cm3 [ ' Esimerkki 4 • 26 Kiinteä aine K, koostumus 77 % MgCl2 ja 23 paino% MgO:a, granu-♦ · · lometriset ominaisuudet: hiukkasten kokojakauman leveys: 6,8 ja ♦ * · • V hiukkasten keskimääräinen koko : 58 μκι, jaetaan kahteen osaan.
Toinen konvertoidaan samaan tapaan kuin vertailevan esimerkin katalyyttinen komponentti L, toinen aktivoidaan seoksella tet- ”.30 rahydropyraani (THP)/heptaani ennen transformointia katalyytti- • * seksi komponentiksi N.
* · « ♦ ‘ * a) Katalyyttisen komponentin L valmistaminen 4,1 g:aa kiinteää ainetta K käsitellään TiCl„:llä esimerkin 1 ..36 olosuhteissa. Saadaan kiinteä aine L, joka sisältää 0,3 paino% : titaania.
10 108439 b) Katalyyttisen komponentin N valmistaminen 4 g:lie kiinteää ainetta K suoritetaan aktivointikäsittely seoksella THP/heptaani seuraavanlaisissa olosuhteissa: 5 - kiinteä aine suspensoidaan 40 ml:aan heptaania, - suspensioon lisätään ympäröivässä lämpötilassa 3,3 ml THP:a, - suspensio kuumennetaan 90°C:een, l tuntia.
Dekantoinnin ja supernatantin lappoamisen jälkeen saatava kiin-10 teä aine M kuivataan tyhjiössä 20-130°C:ssa.
Kiinteän aineen M granulometriset ominaisuudet ovat: hiukkasten kokojakauman leveys: 6,4 ja hiukkasten keskimääräinen koko : 54 μια.
15
Katalyyttinen komponentti N valmistetaan komponentin L olosuhteissa. Katalyyttinen komponentti N sisältää 9,4 paino% titaania .
20 Katalyyttisiä komponentteja L ja N käytetään suspensoinnissa esimerkin 1 olosuhteissa.
3''. Saadut tulokset ovat: '.25 Komponentti Tuottavuus ntm • · • * : L 260 g PE/g katal. 0,20 • · · V : N 7000 g PE/g katal. 0,26 :**3:0 ntm = näennäistilavuusmassa, g/cm3 • · • ♦ · • · · • · « ' . Esimerkki 5 6,1 g:lle vedetöntä MgCl2 lastuina suoritetaan käsittely seok-’·«·' sella THF/heptaani seuraavanlaisissa olosuhteissa: : :*35 - MgCl2 suspensoidaan 75 ml:aan heptaania, 11 108439 - suspensioon lisätään ympäröivässä lämpötilassa 5,2 ml THF:a, - suspensio kuumennetaan 75°C:een, 2 tuntia.
Dekantoinnin ja supernatantin lappoamisen jälkeen saatava kiin-5 teä aine O kuivataan tyhjiössä 30°C:ssa.
Kiinteää ainetta O käsitellään TiCl4:llä esimerkin 1 olosuhteissa. Katalyyttinen komponentti P sisältää 3,2 paino% titaania.
10 Katalyyttistä komponenttia P käytetään suspensoinnissa esimerkin 1 olosuhteissa 2,1 baarin vetypaineessa.
Tuottavuudeksi tulee 4000 g polyeteeniä per grammaa katalyyttistä komponenttia.
15
Vertailun vuoksi koe toistetaan katalyyttisellä komponentilla, joka valmistetaan impregnoimalla lastujen muodossa olevaa MgCl2-anhydridiä TiC14:llä. Aktiivisuus on käytännöllisesti katsoen nolla.
20
Esimerkki 6 2 litran reaktorissa, jossa on ankkurityyppinen sekoitin, se-koitetaan 50°C:ssa sekoittamalla nopeudella 100 kierrosta/mi- «11(4 ’ nuutti 30 minuutin ajan: 1,2 moolia butyylietyylimagnesiumia : 2S 20-prosenttisena heptaanissa ja 0,03 moolia tetraisobutyylialu-• * · *...· moksaania, sitten lisätään 3 tunnin aikana samoissa olosuhteis-• · # • sa seos, joka sisältää 3 moolia tertiobutyylikloridia ja 1,2 • · » : : moolia di-isoamyylieetteriä. Sekoittamista jatketaan 2 tuntia.
Suspensio suodatetaan sintratun metallin tyyppisellä suodatti- :\3.0 mella ja pestään sitten kaksi kertaa 500 cm3:llä heksaania.
• ♦
Kiinteä aine kuivataan typpi huuhtelussa 60 °C:ssa.
• · · • * ‘ Kuivattuun kiinteään aineeseen lisätään erikseen 1800 cm3 hek-saania ja 91 cm3 THF:a. Suspensiota sekoitetaan nopeudella 100 . -35 kierrosta minuutissa ja lämpötila pidetään 2 tuntia 60 0C:ssa.
12 108439
Suodattamisen jälkeen saatava kiinteä aine pestään kaksi kertaa 500 cm3:llä heksaania. Sitten kiinteä aine kuivataan typpihuuh-telulla 60°C:ssa alustan muodostamiseksi.
5 Alustaan lisätään 3,9 moolia puhdasta TiCl4:a. Suspensiota sekoitetaan 2 tuntia nopeudella 100 kierrosta minuutissa lämpötilan ollessa 80'c.
Suodattamisen jälkeen pestään 5 kertaa 500 cm:i:llä tilavuusseok-10 sella 10/90 TiCl4/tolueeni 80°C:ssa. Lopuksi pestään kolme kertaa 500 cm3:llä heksaania. Saatava kiinteä aine pestään typpi-huuhtelulla 60°C:ssa. Saadaan koottua 80 g katalyyttistä komponenttia.
15 Vertailun vuoksi valmistetaan katalyyttinen komponentti muutoin samanlaisissa olosuhteissa kuin edellä, poikkeuksena vain kiinteän aineen käsittelyvaihe tetrahydrofuraanin ja heksaanin seoksella.
20 Polymeroidaan 1,5 litran sekoitintyyppisessä reaktorissa, jossa on kaksoisvaippa reaktiolämpöä säätelevää lämpöä kujettavaa nestettä varten. Reaktori puhdistetaan ja kuivataan typellä ja ..... aloitetaan typpivirtaus 40°C:ssa. Lisätään peräjälkeen: 1 litra heksaania, 6 mM tetraisobutyylialuminiumia ja 25 mg kata- '..%5 lysaattoria suspensioksi heksaaniin. Lisätään typpipaine 2 * · ’;··* baarin absoluuttiseen paineeseen, nostetaan lämpötila 80°C:een • · · • ·' ja säädetään paine 3 absoluuttiseen baariin typen avulla.
« *· • « » * · · •
Sitten lisätään peräjälkeen samalla sekoittaen 400 kierrosta :**30 minuutissa: 4 baaria vetyä ja 6 baaria eteeniä. Kokonaispaine pidetään vakiona 13 absoluuttisessa baarissa eteenilisäyksen * , avulla.
• · *···' Reaktio kestää 2 tuntia, sitten eteenin syöttäminen lopetetaan, : :*35 lämpötila lasketaan 40°C:een ja sekoitusnopeus vähennetään no-peuteen 100 kierrosta minuutissa, lopuksi paine poistetaan 13 108439 reaktorista. Reaktori puhdistetaan typellä ja suspensiona oleva polymeeri kootaan. Tämä suspensio suodatetaan ja kuivataan.
Keksinnön mukaisesta kantimesta valmistetun komponentin ja ver-5 rokkikomponentin tuottavuudet ovat 20.960 ja 6040 grammaa poly-eteeniä per grammaa katalyyttistä komponenttia tilavuuspainojen ollessa samat.
• ' » « • · * · · • 1 « 1
• M
#· · • · · • « • · • ♦· • · · • · · *« ·
• I I
* 1 • · «f» • · · • ♦ ♦ « ♦ • · ♦ t · * » » 1 ♦

Claims (7)

1. Menetelmä eteenipolymerointiin tulevan katalyyttikomponen-tin valmistukseen tarkoitetun magnesiumkloridiperustaisen kan- 5 tajan aktivoimiseksi, tunnettu siitä, että kantaja aktivoidaan suspensiona inertissä nesteessä syklisen monoeetterin avulla.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että inertin nesteen tilavuussuhde sykliseen monoeetteriin on 10 10-20.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että syklisen monoeetterin suhde magnesiumkloridiin on alle 1,5. 15
4. Jonkin patenttivaatimusten 1-3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että aktivointi toteutetaan lämpötilan ollessa alueella Teb-·· (Teb + 20°C) ; Teb on syklisen monoeetterin kiehumislämpö-tila. 20
5. Jonkin patenttivaatimusten 1-4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että inertti neste valitaan alifaattisista hiilivedyis- ·;· tä. :'.25
6. Jonkin patenttivaatimusten 1-5 mukainen menetelmä, tunnettu • ♦ [···. siitä, että syklinen monoeetteri valitaan monoeettereistä, • · joissa happi muodostaa vähintään 4- ja enintään 12-hiiliatomi- • * sen renkaan. • · · * * ·
7. Jonkin patenttivaatimusten 1-6 mukainen menetelmä, tunnettu • · · V · siitä, että kantaja suspensoidaan etukäteen valmistettuun iner-'/· · tin nesteen ja syklisen monoeetterin liuokseen. • 4 < 15 1 ϋ 8 4 39
FI930314A 1992-01-27 1993-01-26 Menetelmõ eteenipolymerointiin tulevan katalyyttikomponentin valmistukseen tarkoitetun magnesiumkloridiperustaisen kantajan aktivoimiseksi FI108439B (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR9200821A FR2686608B1 (fr) 1992-01-27 1992-01-27 Procede d'activation de support a base de chlorure de magnesium entrant dans la fabrication de la composante catalytique de polymerisation de l'ethylene.
FR9200821 1992-01-27

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI930314A0 FI930314A0 (fi) 1993-01-26
FI930314A FI930314A (fi) 1993-07-28
FI108439B true FI108439B (fi) 2002-01-31

Family

ID=9425993

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI930314A FI108439B (fi) 1992-01-27 1993-01-26 Menetelmõ eteenipolymerointiin tulevan katalyyttikomponentin valmistukseen tarkoitetun magnesiumkloridiperustaisen kantajan aktivoimiseksi

Country Status (9)

Country Link
EP (1) EP0554141B1 (fi)
JP (1) JP2613863B2 (fi)
AT (1) ATE156145T1 (fi)
CA (1) CA2087665C (fi)
DE (1) DE69312517T2 (fi)
ES (1) ES2105144T3 (fi)
FI (1) FI108439B (fi)
FR (1) FR2686608B1 (fi)
NO (1) NO180683C (fi)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE69216825T2 (de) * 1992-08-31 1997-05-28 Fina Research Magnesiumchlorid-Komplexe, Verfahren und Verwendung
GB2321462B (en) * 1997-01-25 1999-03-03 Samsung General Chemicals Co An improved process for polymerization and copolymerization of olefins
KR100435980B1 (ko) * 1997-01-25 2004-09-08 삼성아토피나주식회사 고체착물티타늄 촉매를 이용한 올레핀의 중합 및 공중합방법
GB2325004B (en) * 1997-05-09 1999-09-01 Samsung General Chemicals Co A catalyst for polymerization and copolymerization of olefins
FR2796956B1 (fr) * 1999-07-28 2003-08-08 Atofina Procede de preparation de support de catalyseur pour la polymerisation des alpha-olefines, et support ainsi obtenu
EP1072619A1 (fr) 1999-07-28 2001-01-31 Atofina Procédé de préparation de support de catalyseur pour la polymérisation des alpha-olefines, et support ainsi obtenu

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL162664B (nl) * 1969-06-20 1980-01-15 Montedison Spa Werkwijze om een katalysator te bereiden voor de poly- merisatie van alkenen-1.
JPS57187305A (en) * 1981-05-15 1982-11-18 Nippon Oil Co Ltd Production of polyolefin
JPS58189189A (ja) * 1982-09-20 1983-11-04 Mitsubishi Chem Ind Ltd 塩化マグネシウム・テトラビドロフラン錯体のテトラヒドロフラン溶液の製造方法
US4719193A (en) * 1986-09-30 1988-01-12 Union Carbide Corporation Processes for preparing polyethylene catalysts by heating catalyst precursors

Also Published As

Publication number Publication date
FI930314A (fi) 1993-07-28
FR2686608B1 (fr) 1994-03-18
FI930314A0 (fi) 1993-01-26
DE69312517T2 (de) 1998-02-05
EP0554141B1 (fr) 1997-07-30
ES2105144T3 (es) 1997-10-16
CA2087665A1 (fr) 1993-07-28
NO930258D0 (no) 1993-01-26
JPH05271320A (ja) 1993-10-19
DE69312517D1 (de) 1997-09-04
NO930258L (no) 1993-07-28
NO180683B (no) 1997-02-17
NO180683C (no) 1997-05-28
ATE156145T1 (de) 1997-08-15
FR2686608A1 (fr) 1993-07-30
JP2613863B2 (ja) 1997-05-28
EP0554141A1 (fr) 1993-08-04
CA2087665C (fr) 1996-12-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5459116A (en) Highly active catalyst for the polymerization of olefins and method for the preparation of the same
US5112785A (en) Method for the treatment of a catalytic component on a porous metal oxide support for the polymerization of olefins in the gas phase and method of polymerizing olefins
US5188997A (en) Solid component of catalyst for the (co)polymerization of ethylene
US5696044A (en) Method of producing a deposited catalyst for the polymerization of ethylene and copolymerization of ethylene with O-olefins
CA2073644A1 (en) Supported catalyst for the (co)polymerization of ethylene
JPH0784484B2 (ja) 気相中におけるα−オレフインの重合または共重合方法
EP0219998A1 (en) Polymerisation of olefins using modified ziegler-natta catalyst
FI108439B (fi) Menetelmõ eteenipolymerointiin tulevan katalyyttikomponentin valmistukseen tarkoitetun magnesiumkloridiperustaisen kantajan aktivoimiseksi
JP2009114457A (ja) プロピレン重合化触媒
EP2796478A1 (en) Alumina-supported catalyst for use in olefin polymerization and method for preparing same
EP0507804B1 (en) Process for preparation of a procatalyst composition for polymerization of olefins and use of the composition
ZA200406484B (en) Solid catalytic component and catalytic system of the Ziegler-Natta type, process for their preparation and their use in the polymerisation of alk-1-enes.
US4170568A (en) Polymerization catalyst
US5480849A (en) Method for the preparation of a polymerizing catalyst component, a polymerizing catalyst component prepared by the method and its use
RU2076110C1 (ru) Твердый компонент катализатора полимеризации этилена, способ его получения, катализатор полимеризации этилена и способ получения полиэтилена полимеризации этилена в присутствии катализатора
CN109535292B (zh) 含硫脲基化合物的聚丙烯催化剂及其制备方法与应用
EP0525003B1 (en) Procatalyst composition for the polymerization of olefins, its preparation and use
CN107522801B (zh) 一种丙烯丁烯共聚催化剂体系及其在制备丙烯丁烯共聚物的应用
US6221803B1 (en) Catalyst and process for its preparation
CN108484805B (zh) 一种高活性聚乙烯Ziegler-Natta催化剂及其制备方法和应用
US5334567A (en) Cocatalyst for vanadium-containing ethylene polymerization catalyst
CA1334961C (en) Process for producing a supported polymerization catalyst component
JPS5812889B2 (ja) ポリエチレンノ セイゾウホウホウ
US5677256A (en) Method of preparing catalyst composition for polymerizing olefins
JP2838224B2 (ja) オレフィン重合用触媒

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired