FI107583B - Hampaiston panoraamaröntgenkuvauslaite, jolla voidaan kuvata pään aluetta - Google Patents

Hampaiston panoraamaröntgenkuvauslaite, jolla voidaan kuvata pään aluetta Download PDF

Info

Publication number
FI107583B
FI107583B FI894310A FI894310A FI107583B FI 107583 B FI107583 B FI 107583B FI 894310 A FI894310 A FI 894310A FI 894310 A FI894310 A FI 894310A FI 107583 B FI107583 B FI 107583B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
ray
panoramic
head
imaging device
irradiation
Prior art date
Application number
FI894310A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI894310A (fi
FI894310A0 (fi
Inventor
Kazuo Nishikawa
Kozo Nakano
Original Assignee
Morita Seikakusho Kk
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Morita Seikakusho Kk filed Critical Morita Seikakusho Kk
Publication of FI894310A0 publication Critical patent/FI894310A0/fi
Publication of FI894310A publication Critical patent/FI894310A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI107583B publication Critical patent/FI107583B/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61BDIAGNOSIS; SURGERY; IDENTIFICATION
    • A61B6/00Apparatus for radiation diagnosis, e.g. combined with radiation therapy equipment
    • A61B6/50Clinical applications
    • A61B6/501Clinical applications involving diagnosis of head, e.g. neuroimaging, craniography
    • A61B6/51

Description

107583
Hampaiston panoraamaröntgenkuvauslaite, jolla voidaan kuvata pään aluetta - Dental panoramaröntgenfotograferingsanordning kapabel för cefalo-fotografering 5 Tämän keksinnön kohteena on hampaiston panoraamakuvaukseen sekä pään alueen kuvaukseen tarkoitettu röntgenkuvauslaite, joka käsittää tuen, tukeen kannatetun kiertyvän varren, joka on kierrettävissä vaakatasossa, röntgensädegeneraattorin, joka on asennettu varren toiseen päähän siten, että sitä voidaan valinnan mukaan kiertää panoraamakuvauksen tai pään alueen kuvauksen vaatimaan suuntaan, varren 10 vastakkaiseen päähän asennetun röntgenfilmikasetin panoraamakuvausta varten, tukiosasta vaakasuorasi! ulkonevan kannattimen, kannattimen vapaassa päässä sijaitsevan filmikasetin pään alueen kuvausta varten, sekä röntgenhimmentimen.
Keksinnön mukaisella röntgenkuvauslaitteella voidaan kuvata koko leuan aluetta, josta kuvauksesta seuraavassa käytetään nimitystä "panoraamakuvaus”, tai tiettyä 15 pään osaa, josta seuraavassa käytetään nimitystä pään alueen kuvaus (kefalometri-nen radiografia).
On kehitetty hampaiden panoraama- ja pään alueen röntgenkuvauslaitteita, joilla voidaan ottaa sekä panoraamaröntgenkuvia että pään alueen röntgenkuvia. Ne ovat tulleet yleisesti käyttöön säästämään tilaa ja kustannuksia. Näissä panoraama- ja • · · 20 pään alueen röntgenkuvauslaitteissa tarvitaan useita rakoja: rako, jossa on pysty- ·:··: suora, pitkä ja kapea rako, kaksi erilaista rakoa, joihin on eri asentoihin sijoitettu : * · ’: kaksi neliskulmaista reikää ja joita käytetään pään etu- ja sivukuvauksessa, sekä eri • ♦ kokoisia rakoja, jotka vastaavat standardeja filmikasettikokoja (ja jotka leikataan • · · · esimerkiksi kuuteen tai neljään osaan). Näitä rakoja käytetään valikoiden riippuen 25 kuvauksen tarkoituksesta. Pään sivukuvauksessa käytettävää rakoa käytetään usein « · · pehmeän kudoksen kuvan tarkennussuodattimen kanssa kehittämään filmille kasvo- . jen ääriviivat, kun suoritetaan hampaiden oikomishoitoa. Edellä mainitut raot asen-»·««· [ ’ netaan valikoiden käyttämällä toista kahdesta seuraavasta menetelmästä: (1) valmistetaan useita maskeja, joissa on edellä mainitut raot, ja jokainen maski asennetaan :*·.· 30 röntgenlähteen eteen niin, että sen voi vaihtaa, ja (2) pyöritetään tai liu'utetaan pyö-• · .**·. reätä, neliskulmaista tai Y:n muotoista maskia, jossa on erilaisia rakoja niin, että haluttu rako saadaan asetetuksi röntgensäteen säteilyakselille.
* · • · · :***: Maskien vaihtaminen ensin mainitussa menetelmässä (1) on vaivalloista ja aikaa vievää. Maskit tarvitsevat varastoalueen. Jos niitä ei varastoida asianmukaisesti, ne 107583 2 voivat kadota. Toisessa menetelmässä (2) muodostetaan maskiin ainakin kolme rakoa panoraama-, pään etu- ja pään sivukuvausta varten. Kun halutaan käyttää muita mittaustapoja, esimerkiksi silloin, kun pään alueen kuvauksessa halutaan pehmeän kudoksen kuvan tarkennus tai panoraamakuvauksessa halutaan kerroskuvata ylä- tai 5 alaleukaa, täytyy tällaisia tarkoituksia vastaavat raot muodostaa lisäksi maskiin. Tämän seurauksena maskista tulee suurikokoinen ja tämä aiheuttaa rajoituksia mittaukseen.
Säteilykentän toimisädettä täytyy muuttaa potilaiden yksilöllisten erojen mukaan (esim. aikuisten ja lasten tai miesten ja naisten välinen ero), jotta saadaan minimoi-10 tua tarpeeton röntgensäteily. Lisäksi täytyy ehkä käyttää standardisoimattomia filmejä. Tästä johtuen edellä mainittu rakojen vaihtomenetelmä ei käytännössä voi vastata näitä vaatimuksia.
Tämän mukaisesti esillä olevan keksinnön tavoite on muodostaa hampaiden pano- raamaröntgenkuvauslaite, jolla voidaan kuvata pään aluetta ja joka on varustettu 15 kiinteällä himmenninlaitteella, jolla voidaan hyvin helposti suorittaa analoginen/di- gitaalinen raon vaihto kuvaustavasta riippuen. Esillä olevan keksinnön toinen tavoite on muodostaa hampaiston panoraamaröntgenkuvauslaite, jolla voidaan . kuvata pään aluetta ja jonka pyörivään varteen asennettua röntgensäteen lähdettä voidaan kääntää suuntaan, joka sopii panoraama- ja pään alueen kuvaukseen niin, 20 että röntgenlähteen suunnanmuutostoiminto liittyy raonvaihtotoimintoon ja täyttää eri kuvausvaatimukset tarkasti ja nopeasti.
• · · , [ ‘ Keksinnön mukaiselle laitteelle on tunnusomaista se, että röntgenhimmentimessä on : V valinnan mukaan päällekkäin asetettavia säteilytysaukkoja, että röntgensädegene-raattori on varustettu sähköisellä toimilaitteena generaattorin kiertämiseksi vaaka-'X‘ 25 tasossa erillisen pystyakselin ympäri siten, että generaattori on valinnan mukaan : V: suunnattavissa kohti panoraamakuvauskasettia tai pään alueen kuvaukseen tarkoitet tua kasettia, ja että röntgenkuvauslaitteessa on kuvaustavan valitsin valintasignaalin synnyttämiseksi päällekkäisten säteilytysaukkojen yhdistelmien valitsemiseksi ja .···. röntgensädegeneraattorin suuntauksen vaihtamiseksi sitä vastaavasti, mainitun **' 30 suuntauksen vaihdon ja säteilytysaukkojen aseman säädön tapahtuessa automaatti- :. 1 ·: sesti kuvaustavan valintasignaalien perusteella.
♦ » · • · • ♦ • · · ..· Keksinnön mukaisen laitteen rakenne selitetään seuraavassa viitaten oheisiin ku- • · ; “ vioihin.
• · · · · 107583 3
Kuvio 1 on kokonaiskuva edestä ja se kuvaa esillä olevan keksinnön mukaista hampaiston panoraamaröntgenkuvauslaitetta; kuvio 2 on suurennettu, pystysuora läpileikkauskuva, joka on otettu kuvion 1 viivaa Π-Π pitkin; 5 kuvio 3 on perspektiivikuva, joka kuvaa esimerkin esillä olevassa keksinnössä käytetystä himmenninlaitteesta; kuvio 4 kuvaa esillä olevan keksinnön suoritusmuotoa; kuvio 5 on kuva edestä ja se esittää esillä olevan keksinnön toisen suoritusmuodon maskin; ja 10 kuvio 6 on pylväskuvio maskin ja röntgengeneraattorin käyttämisestä kuvaustavan valintalaitteella.
Esillä oleva keksintö antaa hampaiston panoraamaröntgenkuvauslaitteen, jolla voidaan kuvata pään aluetta ja joka käsittää pyörivän varren 1, röntgengeneraattorin 2, jota mainitun pyörivän varren 1 toinen pää kannattaa, röntgenfilmikasetin 8, jota 15 mainitun pyörivän varren 1 toinen pää kannattaa vastapäätä mainittua röntgengene-raattoria 2, mainittu panoraamaröntgenkuvauslaite on tunnettu siitä, että mainittu laite käsittää edelleen röntgensäteen himmentimen 3, joka on sijoitettu mainittuun röntgengeneraattoriin 2, mainittu röntgenhimmennin 3 käsittää kaksi suorakulmaista maskia 4, 5, jotka on vastaavasti varustettu useantyyppisillä säteilyaukoilla, jotka 20 menevät mainittujen suorakulmaisten maskien 4, 5 läpi niiden pitkittäissuunnassa, maskit on sijoitettu erilleen lähekkäin, samansuuntaisesti etu-takasuunnan kanssa, lähes kohtisuoraan mainitun röntgengeneraattorin röntgenlähteen röntgensäteily-·:·*: akselia vasten niin, että niitä voi liu'uttaa toisiinsa nähden mainittujen suorakul- maisten maskien 4, 5 pitkittäissuunnassa, jolloin halutun himmennysasteen saavut- ♦ · .:. 25 taminen helpottuu maimttujen säteilyaukkojen 41,51 limitysyhdistelmien avulla.
···* • * ♦ • ♦ * *·* * Viittaamme kuvioon 1, joka esittää haluttua suoritusmuotoa. Esillä olevan keksin-:.*V nön hampaiston panoraamaröntgenkuvauslaite A, jolla voidaan kuvata pään aluetta, käsittää tuen 7, pyörivän varren 1, jota tuki 7 kannattaa niin, että se voi pyöriä vaa-*:*·: katasossa tuen 7 ympäri, ja joka on varustettu röntgengeneraattorilla 2, ja jonka toi- • *' *: 3 0 sessa päässä on röntgenlähde 20 ja toisessa päässä panoraamafilmikasetti 8 toisiansa / ; vastakkain, sekä vaakatasossa ulottuvalla telineellä 9, joka ulottuu tuesta 7 ja on va- rustettu pään alueen kuvaukseen tarkoitetulla filmikasetilla 91 ja pään kiinnityslait- • · * ·; · * teella 92, jotka ovat telineen 9 päässä.
• · » · • · · Röntgengeneraattori 2 on tuettuna pyörivässä varressa 1 niin, että sitä voidaan kään- • * *“ 35 tää suuntiin, jotka sopivat sekä panoraama- että pään alueen kuvauksiin. On toivottavaa, että säteilyaukkojen 41, ... ja 51, ... limitysyhdistelmät valitaan ja röntgen- 107583 4 generaattorin 2 suuntaa muutetaan käyttämällä kuvaustavan valintalaitteesta (ei kuvassa) tulevia antosignaaleja.
Maskit 4 ja 5 on tehty jostain röntgensäteiltä suojaavasta metallista, kuten esim. lyijystä tai lyijypohjaisesta metalliseoksesta ja ne ovat kiinteä osa tukilevyjä 400 ja 5 500, jotka on tehty esimerkiksi alumiinista. Maskeja 4 ja 5 pitäisi voida liu'uttaa oi kealle ja vasemmalle moottoreiden 40 ja 50 avulla.
Säteilyaukot 41 ja 51 voivat olla erimuotoisia. Kuten kuvioissa 3 ja 4 esitetään, on röntgenlähteen 20 puoleisella maskilla 4 kolme säteilyaukkoa 41, 42 ja 43, jotka ovat leveydeltään yhtä suuria, kuin panoraamakuvauksessa käytettävä kapea rako, 10 pään etukuvauksessa käytettävä neliskulmainen standardi aukko ja pään sivukuva-uksessa käytettävä neliskulmainen standardi aukko tässä järjestyksessä, ja joiden korkeudet ovat hieman suuremmat, kuin rakojen standardikorkeudet. Maskissa 5 on säteilyaukko 51, joka käsittää vaakasuoran, pitkulaisen osan 511, jonka korkeus on yhtä suuri, kuin edellä mainittu standardikorkeus sekä pystysuoran, pitkulaisen osan 15 512, jonka leveys on hieman suurempi, kuin panoraamakuvauksessa käytettävän raon standardileveys. Kuten kuviossa 5 esitetään, toisessa tapauksessa röntgenlähteen 20 maski 4 on sama, kuin edellä kuvattu, mutta maskissa 5 pitäisi olla pitkulai-. nen säteilyaukko 52, jonka korkeus on yhtä suuri, kuin pään kuvauksessa käytettävän raon korkeus, sekä kaksi säteilyaukkoa 53 ja 54, joissa on porrastus. Porrastuk-20 sella varustettujen säteily aukkojen 53 ja 54 sijasta voidaan käyttää aukkoja, joiden toinen sivu on yhtenäisesti kalteva. Säteilyaukkojen 51 ja 52 toiselle puolelle asen-·:··· netaan röntgensäteen puoliläpäisevä pehmeän kudoksen kuvantarkennussuodatin 6, joka on tehty messingistä tai tinasta. Suodattimen 6 sivureunan pitäisi kaartua si- .:. säänpäin ja suodattimen paksuuden pitäisi pienentyä kaarevaa reunaa kohti.
• · · · • · v : 25 Himmennyslaite 3, jolla on edellä mainittu rakenne, sijoitetaan röntgenlähteen 20 • · eteen röntgengeneraattorissa 2, kuten kuviossa 2 esitetään. Röntgenlähteen 20 synnyttämä röntgensäde kulkee raon läpi, joka muodostuu maskien 4 ja 5 säteilyauk-*:··: kojen 41 ja 51 limitysyhdistelmästä. Röntgensäde kulkee myös objektin (ei kuvas- • sa) läpi, joka on sijoitettu röntgensäteen reitin keskelle ja se säteilytetään filmika- .· . 30 setille 8 tai 91.
« · · • ♦
Panoraamakuvauksessa sijoitetaan röntgensäteen generaattori 2 siten, että sen rönt-gensäteen akseli suuntautuu panoraamafilmikasetille 8 ja maskia 4 liu'utetaan oi- • ·« *... kealle ja vasemmalle niin, että säteilyaukko 41 on suorassa linjassa röntgensäteen akselin kanssa. Sitten liu'utetaan maskia 5 samalla tavalla niin, että säteilyaukon 51 35 pystysuora pitkulainen osa 512 limittyy säteilyaukon 41 kanssa, kuten kuviossa 4 107583 5 (a) esitetään, tällöin saadaan limitysraon korkeus ja leveys tasattua panoraama-kuvauksessa käytettävän raon standardikorkeuden ja -leveyden kanssa. Kuviossa 5 esitetyssä suoritusmuodossa maskin 5 portailla varustetut säteilyaukot 53 ja 54 yhdistetään maskin 4 pystysuoran, pitkulaisen säteilyaukon 41 kanssa niin, että saa-5 daan lyhennettyä pystysuoran, pitkulaisen raon ylä- ja alaosa panoraamakuvausta varten niin, että saadaan panoraamakuva halutusta osasta (esimerkiksi ainoastaan alaleuasta, tai ainoastaan yläleuasta tai jostain muusta osasta).
Kun kuvataan pään aluetta, maski 4 liu'utetaan niin, että se asettaa säteilyaukon 42 tai 43 suoraan linjaan röntgensäteen akselin kanssa. Maski 5 liu'utetaan sitten niin, 10 että se on suorassa linjassa säteilyaukon 51 vaakasuoran, pitkulaisen osan 511 kanssa tai kohdistetaan säteilyaukko 52. Kuvattaessa jotain muuta, kuin etu- tai sivu-puolta (kun kuvataan esim. 45°:n kulmassa), käännetään sekä pään kiinnityslaitetta 92, että potilasta 45° ja hänet asetetaan paikalleen ja maskit poistetaan säteilyken-tältä. Tässä tapauksessa kuvaaminen 45°:n asteen kulmasta on mahdollista siirtä-15 mällä ainoastaan hieman maskia 4 aiheuttamatta mitään muutoksia itse säteilykent-tään. Kun kuvataan sivulta, suodatinlevyn 6 kaarrettu, vino sivu asetetaan säteilyau-kkoihin 42 tai 43 (kuten kuvio 4 (b) esittää). Tällä sovituksella voidaan kuvata kasvojen sivuosan kalloa vasten oleva pehmeä kudos. Edellä mainittu suodatinlevyn 6 muoto on melkein suorassa linjassa kasvojen sivuosan pehmeän kudoksen muodon 20 kanssa. Röntgensädettä säteilytetään voimakkaasti syvempiin pehmeän kudoksen osiin ja heikommin ohuisiin osiin, jolloin kuvien ääriviivoista tulee selvempiä. Jos kohteissa on eroja, asetetaan säteilyaukkojen 51 ja 52 sivuosat säteilyaukoille 42 ja * · * *: 43. Tällä tavalla raon leveyttä voidaan säätää erosta riippuen.
«» · ♦ · · • · . ·. Moottorit 40 ja 50 suorittavat maskien 4 ja 5 liuottamisen oikealle ja vasemmalle ja » 25 saavat näin aikaan säteilyaukkojen 41 ja 51 yhdistelmän. Röntgengeneraattoria 2 ♦ * · I . käännetään suuntaan, joka sopii panoraama- tai pään alueen kuvaukseen käyttö- • · · *·*·’ laitteella, joka selitetään myöhemmin suoritusmuotojen selityksessä. Röntgensäteilyn akseli suunnataan tarkemmin sanottuna filmikasetille 8 panoraamakuvauksessa ja filmikasetille 91 pään alueen kuvauksessa. Moottorit 40 ja 50 sekä röntgen- ·»» 30 generaattori 2 aktivoituvat, kun käyttäjä valitsee yhden eri kuvaustavoista, jotka on : ohjelmoitu kuvaustavan valitsimeen 10 (kuvio 6). Kuvaustavan valitsimella voidaan .···] raon valitseminen ja röntgengeneraattorin 2 suunnan muuttaminen tehdä tarkasti ja • · **’ nopeasti kuvauksen tarkoituksesta riippuen.
• · • ** .**·. Esillä oleva keksintö selitetään yksityiskohtaisesti viitaten sen suoritusmuotoihin.
·«( 35 Kuten kuvioissa 1 ja 2 esitetään, on röntgengeneraattori 2, johon on rakennettu himmennin 3, ripustettu vaakatasossa pyörivän varren 1 toiseen päähän niin, että se 107583 6 pääsee pyörimään vapaasti vaakatasossa varren 1 pystyakselin 21 ympäri. Panoraa-makuvauksessa röntgengeneraattorin 2 röntgensäteen akseli suunnataan panoraa-makuvaukseen tarkoitetulle filmikasetille 8. Pään alueen kuvauksessa röntgensäteen akseli suunnataan pään kuvaukseen tarkoitetulle filmikasetille 91. Tämän suunnan 5 (kulman) muutoksen suorittaa moottori 22 hammaspyörästön 23 kautta. Röntgensäteen akseli asetetaan automaattisesti paikoilleen pysäyttimien tai rajakatkaisimien avulla (ei kuvassa). Himmennin 3 on sijoitettu röntgenlähteen 20 eteen röntgen-generaattorissa 2, kuten kuvio 3 esittää. Numero 11 kuviossa 1 edustaa pään kiinni-tyslaitetta panoraamakuvauksessa. Vaakasuora, pyörivä varsi 1 pyörii pään kiinni-10 tyslaitteen 11 ympäri.
Kuvioissa 2, 3 ja 4 esitetyssä himmentimessä on kaikki osat sijoitettu kappaleeseen 30. Suunnilleen kappaleen 30 keskiosassa on röntgensäteen säteilyaukko 300, josta pääsee kappaleen 30 läpi edestakaisin. Kappaleen 30 etupuolella ylä- ja alajohto- rullat 31 ja 32 kannattavat maskien tukilevyjä 400 ja 500 niin, että niitä voi liu'uttaa 15 oikealle ja vasemmalle. Tukilevyjen 400 ja 500 ylä- ja alareunoihin on sijoitettu V- urat 401, 401 ja 501, 501. Ohjausrullat 31 ja 32 pyörivät pitkin V-uria 401, 401 ja 501, 501. Kappaleen 30 oikealle ja vasemmalle puolelle on kiinnitetty moottorit 40 ja 50 niin, että niiden käyttöakselit ovat samansuuntaiset toisiinsa nähden. Mootto- . rien 40 ja 50 käyttöakselit on yhdistetty vastaavasti kierteitettyihin karoihin 40a ja 20 50a. Kierteitetyt karat 40a ja 50a ovat ruuvikiristeiset ja ne on yhdistetty yhdystan- koihin 40b ja 50b, jotka on kiinnitetty vastaavasti tukilevyihin 400 ja 500. Kun .***: moottorit 40 ja 50 pyörivät, pyörivät myös kierteitetyt karat 40a ja 50a. Tämän pyö- • · · rimisen avulla yhdystangot 40b ja 50b liikkuvat eteen- tai taaksepäin. Liikkeen määrä riippuu pyörimisasteesta. Tämän tuloksena tukilevyjen 400 ja 500 kannatta-.j. 25 mat maskit 4 ja 5 liukuvat oikealle ja vasemmalle. Liukupotentiometrit 40c ja 50c ’.*!! on sijoitettu samansuuntaisesti kierteitettyjen karojen 40a ja 50a kanssa. Potentio- V." metrien 40c ja 50c luistin varsien päät on yhdistetty yhdystankojen 40b ja 50b kes- *·*·* kiosiin. Kun kierteitetyt karat 40a ja 50a pyörivät edellä kuvatulla tavalla, niin yh dystangot 40b ja 50b liikkuvat oikealle ja vasemmalle. Kytkettynä yhteen tämän 30 liikkeen kanssa edellä mainitut luistin varret liikkuvat edestakaisin potentiomet- *”[.* reissä 40c ja 50c. Potentiometrit 40c ja 50c voivat siten havaita maskien 4 ja 5 asen- : not. Maskien 4 ja 5 asennot voidaan asettaa automaattisesti moottoreiden 40 ja 50 • · · !./ avulla syöttämällä potentiometrien 40c ja 50c havaitsema tieto asennoista takaisin • · *;* automaattiseen ohjausjärjestelmään eli kuvaustavan valintalaitteeseen 10.
• · • · « * · .···. 35 Kuvio 6 esittää pylväskuvion, joka kuvaa automaattista ohjausjäijestelmää, jolla asetetaan maskien 4 ja 5 asennot ja muutetaan röntgengeneraattorin 2 suuntaa käyt- 107583 7 tämällä kuvaustavan valitsinta 10. Toisin sanoen kuvaustavan valitsimeen 10 on jo syötetty tietoa, joka koskee asentoja ja erilaisia panoraama- ja pään alueen kuvaustapoja. Kim käyttäjä valitsee kuvauksen tarkoitusta vastaavan tavan, käyttösignaalit tulostuvat kuvaustavan valitsimesta 10 röntgensäteen himmentimen maskin käyttö-5 moottoreihin 40 ja 50 ja/tai röntgengeneraattorin suunnan muuttajan käyttömootto-riin 22. Käyttöosat aktivoivat sopivassa määrin ja asettavat maskien 4 ja 5 asennot ja muuttavat röntgengeneraattorin 2 suuntaa.
Esillä olevan keksinnön parhaat suoritusmuodot on selitetty edellä, mutta se ei ole rajoitettu näihin suoritusmuotoihin. Kun suoritetaan esimerkiksi panoraamaröntgen-10 kuvausta potilaasta, joka on makuuasennossa, ei tuki 7 ole välttämätön. Tässä tapauksessa pyörivä varsi 1 pyörii pystyalueella. Sen sijaan, että tuki 7 varustettaisiin vaakatasossa ulottuvalla kannattimella 9 (johon kuuluu pään alueen kuvaukseen tarkoitettu filmikasetti 91 ja pään kiinnityslaite 92), vaakatasossa ulottuva kannatin 9 voidaan sovittaa yhteen valinnaisena laitteena. Tässä tapauksessa voi olla mahdol-15 lista, että vaakatasossa ulottuva kannatin 9, pään kuvaukseen tarkoitettu kasetti 91 ja pään kiinnityslaite 92 riippuvat röntgenhuoneen katosta. Maskien 4 ja 5 pitelemiseksi ja liuottamiseksi voidaan käyttää muita menetelmiä. Tämän lisäksi säteilyauk: kojen 41 ja 51 muotoja ei pitäisi rajoittaa kuvioissa esitettyihin muotoihin.
Kuten edellä on selitetty, on hampaiston panoraamaröntgenkuvauslaitteen, jolla 20 voidaan myös kuvata pään aluetta, röntgengeneraattoriin sijoitettu himmennin, joka käsittää kaksi maskia. Toinen maski sijaitsee toisen takana ja näissä maskeissa on *:··· erilaisia säteilyaukkoja. Kun näitä kahta maskia liu'utetaan oikealle ja vasemmalle, voidaan säteilyaukkoja yhdistellä monella tavalla. Siksi raot voidaan vaihtaa digi- • · taalisilla ja analogisilla menetelmillä, jolloin ne voidaan valita nopeasti ja helposti ]·:♦. 25 kuvaustavasta riippuen. Kuvauslaite tarjoaa laajan lajitelman valintoja ja on kui-• · « ! . tenkin kompakti. Koska ainoastaan kahta maskia liu’utetaan oikealle ja vasemmalle, • · · * * voidaan automaattinen säätö suorittaa helposti.
*:·*: Kuvaustavan tarkoituksesta riippuen voidaan käyttötoiminnat tehdä tarkasti ja no- ♦’**: peasti tukemalla röntgengeneraattori siten, että sitä voidaan kääntää suuntaan, joka • · · .* . 30 sopii panoraama- tai pään alueen kuvaukseen sekä käyttämällä kuvaustavan valitsi-• · · : mesta tulostuvia signaaleja, jotta voidaan muuttaa röntgengeneraattorin suuntaa ja • · . *···* valita raot.
• · • · • · ·
Lisäämällä pään alueen kuvaustoiminto jo olemassa olevaan panoraamaröntgen-*** kuvauslaitteeseen haluttaessa rakentaa panoraamaröntgenlaite, jolla voidaan kuvata 35 pään aluetta, voidaan edellä mainitut lukuisat toiminnot saada aikaan yksinkertai- 107583 8 sesti. sisällyttämällä himmennin röntgengeneraattoriin ja tukemalla röntgengeneraat-tori siten, että se voi pyöriä vaakatasossa pyörivän varren pyöriessä. Tämä on hyvin hyödyllistä silloin, kun muutetaan olevassa olevia laitteita sellaisiksi laitteiksi, jotka on varustettu sekä panoraama- että pään alueen kuvaustoiminnoilla. Esillä olevan 5 keksinnön avulla lisääntyvät laitteet, joissa on molemmat toiminnot, suuressa määrin.
Tämän mukaisesti lukuisat edut ovat luonteenomaisia esillä olevalle keksinnölle ja se on käytössä hyvin arvokas.
• · · ♦ · ··« • · • · · • · · « 1 2 3 φ · « *·· ···· ··· • · · • · · • · • · · • · · • · • · • · · • · • · · • · • · · • · · • · • · · ♦ · • · • · · • · • · • · · · · • · 2 • · 3

Claims (5)

107583 9
1. Hampaiston panoraamakuvaukseen sekä pään alueen kuvaukseen tarkoitettu röntgenkuvauslaite, joka käsittää tuen (7), tukeen kannatetun kiertyvän varren (1), joka on kierrettävissä vaakatasossa, röntgensädegeneraattorin (2), joka on asennettu 5 varren toiseen päähän siten, että sitä voidaan valinnan mukaan kiertää panoraama-kuvauksen tai pään alueen kuvauksen vaatimaan suuntaan, varren vastakkaiseen päähän asennetun röntgenfilmikasetin (8) panoraamakuvausta varten, tukiosasta vaakasuorasi! ulkonevan kannattimen (9), kannattimen vapaassa päässä sijaitsevan filmikasetin (91) pään alueen kuvausta varten, sekä röntgenhimmentimen (3), tun-10 nettu siitä, että röntgenhimmentimessä (3) on valinnan mukaan päällekkäin asetettavia säteilytysaukkoja (41, 42, 43, 51, 52, 53, 54), että röntgensädegeneraattori (2) on varustettu sähköisellä toimilaitteella (22, 23) generaattorin kiertämiseksi vaakatasossa erillisen pystyakselin (21) ympäri siten, että generaattori on valinnan mukaan suunnattavissa kohti panoraamakuvauskasettia (8) tai pään alueen kuvauk-15 seen tarkoitettua kasettia (91), ja että röntgenkuvauslaitteessa on kuvaustavan valitsin (10) valintasignaalin synnyttämiseksi päällekkäisten säteilytysaukkojen yhdistelmien valitsemiseksi ja röntgensädegeneraattorin suuntauksen vaihtamiseksi sitä vastaavasti, mainitun suuntauksen vaihdon ja säteilytysaukkojen aseman säädön tapahtuessa automaattisesti kuvaustavan valintasignaalien perusteella.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen röntgenkuvauslaite, tunnettu siitä, että himmennin (3) on asennettu röntgensädegeneraattorin (2) yhteyteen ja käsittää kaksi .***: suorakaiteen muotoista himmenninlevyä (4, 5), joista kummassakin on levyn ··· pituussuunnassa useita erilaisia säteilytysaukkoja (41, 42, 43, 51, 52, 53, 54) ja jotka levyt on sijoitettu erilleen lähelle toisiaan oleellisesti kohtisuorasti röntgensä-’ .1. 25 degeneraattorin säteilytysakseliin nähden ja jäljestetty liukumaan pituussuuntaisesti toisiinsa nähden siten, että halutut himmennysasteet ovat aikaansaatavissa valituilla * .* päällekkäisten säteilytysaukkojen yhdistelmillä. • · · • · · • ·
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen röntgenkuvauslaite, tunnettu siitä, että se ·:··· käsittää moottorit (40, 50) himmenninlevyjen (4, 5) liikuttelua varten. • · · • · ·;·' 30
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen röntgenkuvauslaite, tunnettu * * · : siitä, että säteilytysaukon (51) osaan on sijoitettu pehmeän kudoksen kuvantarken- :***: nussuodatin (6).
• · · ·· • *·· 5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen röntgenkuvauslaite, tunnettu siitä, että mainitun kannattimen (9) vapaaseen päähän on lisäksi asennettu pään alu-35 een kuvauksessa käytettävä pääntuki (92). 107583 10
FI894310A 1988-09-13 1989-09-12 Hampaiston panoraamaröntgenkuvauslaite, jolla voidaan kuvata pään aluetta FI107583B (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP11993988 1988-09-13
JP1988119939U JPH0715524Y2 (ja) 1988-09-13 1988-09-13 歯科用パノラマ・セファロx線撮影装置

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI894310A0 FI894310A0 (fi) 1989-09-12
FI894310A FI894310A (fi) 1990-03-14
FI107583B true FI107583B (fi) 2001-09-14

Family

ID=14773910

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI894310A FI107583B (fi) 1988-09-13 1989-09-12 Hampaiston panoraamaröntgenkuvauslaite, jolla voidaan kuvata pään aluetta

Country Status (4)

Country Link
US (1) US5058147A (fi)
JP (1) JPH0715524Y2 (fi)
DE (1) DE3930022C2 (fi)
FI (1) FI107583B (fi)

Families Citing this family (31)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5335260A (en) * 1992-11-25 1994-08-02 Arnold Ben A Calibration phantom and improved method of quantifying calcium and bone density using same
EP0632995B1 (de) * 1993-07-06 1999-04-21 Sirona Dental Systems GmbH & Co.KG Zahnärztliche Röntgendiagnostikeinrichtung
EP0632994B1 (de) * 1993-07-06 1999-01-07 Sirona Dental Systems GmbH & Co.KG Röntgendiagnostikeinrichtung zur Erstellung von Röntgenaufnahmen von Körperteilen eines Patienten
US5428660A (en) * 1993-11-19 1995-06-27 Medical University Of South Carolina Portable medical panoramic radiographic device
DE4404640C1 (de) * 1994-02-14 1995-02-09 Siemens Ag Zahnärztliche Röntgendiagnostikeinrichtung zur Erstellung von Panorama-Röntgenaufnahmen vom Schädel eines Patienten
JP3807833B2 (ja) * 1996-12-10 2006-08-09 株式会社モリタ製作所 X線撮影装置
FI119866B (fi) 1997-09-30 2009-04-30 Morita Mfg Potilaan luoksepääsyä parantava röntgenlaite
US6220751B1 (en) 1998-12-14 2001-04-24 Millennium Advantage Products, Llc Apparatus for enhancing cephalometric images
FI116269B (fi) * 2000-02-18 2005-10-31 Ge Healthcare Finland Oy Menetelmä pään alueen kuvaamiseksi
FI114383B (fi) * 2000-02-18 2004-10-15 Instrumentarium Corp Menetelmä kefalokuvauksen suorittamiseksi
US6863440B2 (en) * 2001-02-22 2005-03-08 B.F. Wehmer Co., Inc. Head positioning apparatus and method for cephalometric imaging
FI110478B (fi) 2001-05-29 2003-02-14 Planmeca Oy Menetelmä ja laitteisto sädekeilan rajaamiseksi
JP3964271B2 (ja) * 2001-06-22 2007-08-22 株式会社モリタ製作所 医療用走査型デジタルx線撮影装置
CA2454634A1 (en) 2001-07-25 2003-02-06 Giuseppe Rotondo Real-time digital x-ray imaging apparatus
JP4149189B2 (ja) * 2002-04-04 2008-09-10 株式会社日立メディコ X線ct装置
EP1551302B1 (en) 2002-07-25 2012-02-08 Gendex Corporation Real-time digital x-ray imaging apparatus and method
DE10313110A1 (de) * 2003-03-24 2004-10-21 Sirona Dental Systems Gmbh Röntgeneinrichtung und röntgenstrahlenempfindliche Kamera
DE10313109A1 (de) * 2003-03-24 2004-10-21 Sirona Dental Systems Gmbh Röntgenstrahlenempfindliche Kamera und Röntgeneinrichtung
FR2881640B1 (fr) * 2005-02-09 2007-05-11 Sopro Sa Optimisation de la quantite de rayons x recus par un patient dans un systeme d'acquisition d'image radiologique dentaire
FI118413B (fi) * 2005-04-11 2007-11-15 Planmeca Oy Tietokonetomografialaitteisto
US7397890B2 (en) * 2005-04-25 2008-07-08 Xoran Technologies, Inc. CT system with synthetic view generation
WO2008035828A1 (en) * 2006-09-22 2008-03-27 Ray Co., Ltd. Dental complex imaging system
FI122093B (fi) * 2007-03-19 2011-08-31 Planmeca Oy Röntgensädekeilan rajaaminen hammaslääketieteellisen kuvantamisen yhteydessä
JP5619535B2 (ja) * 2009-10-23 2014-11-05 株式会社東芝 X線診断装置
DE102010013591A1 (de) * 2010-03-31 2011-10-06 DüRR DENTAL AG Röntgengerät und Verfahren zur Herstellung von Röntgenbildern für die zahnmedizinische oder kieferorthopädische Diagnostik
CN102626317B (zh) * 2012-04-13 2014-01-08 中国科学院深圳先进技术研究院 X射线成像设备
US9888891B2 (en) * 2014-06-26 2018-02-13 Palodex Group Oy X-ray imaging unit for medical imaging
KR20170089872A (ko) * 2014-12-04 2017-08-04 트로피 두부계측 구강 외 치과 이미징 디바이스들을 위한 시준기
US10117632B2 (en) * 2016-02-03 2018-11-06 Globus Medical, Inc. Portable medical imaging system with beam scanning collimator
US20180168524A1 (en) * 2016-12-15 2018-06-21 Controlrad Systems Inc. Compact interchangeable filters mechanism
US11000256B2 (en) * 2018-11-09 2021-05-11 Palodex Group Oy Calibrating an X-ray medical imaging device for cephalometric imaging

Family Cites Families (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1789319U (de) * 1958-12-06 1959-05-27 Haenel Fa F Walter Abdeckungsvorrichtung zur begrenzung des einstrahlungsfeldes von roentgenstrahlen.
US3048700A (en) * 1959-09-24 1962-08-07 Westinghouse Electric Corp X-ray shutter apparatus
DE2842659C2 (de) * 1978-09-29 1981-09-17 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Röntgenzielgerät
JPS5841925Y2 (ja) * 1980-06-20 1983-09-22 株式会社 モリタ製作所 頭部規格x線撮影を兼ねた全顎x線撮影装置
JPS647359Y2 (fi) * 1981-02-10 1989-02-27
DE3124437A1 (de) * 1981-06-22 1982-12-30 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Roentgenuntersuchungsgeraet
DE3209683A1 (de) * 1982-03-17 1983-09-22 Philips Patentverwaltung Gmbh, 2000 Hamburg Roentgenzielgeraet mit einer einrichtung zur filmnahen einblendung
JPS6081511U (ja) * 1983-11-10 1985-06-06 朝日レントゲン工業株式会社 歯科用x線撮影装置の位置決め制御装置
JPS60137352A (ja) * 1983-12-27 1985-07-20 朝日レントゲン工業株式会社 歯科用x線全顎ならびに頭部規格撮影装置
JPS6173637A (ja) * 1984-09-20 1986-04-15 株式会社 吉田製作所 パノラマ撮影とセフアロ撮影とを兼用したレントゲン装置の制御装置
FI89313C (fi) * 1985-09-13 1995-12-04 Planmeca Oy Styrsystem foer panoramatomografiroentgenanordning
EP0236790B1 (de) * 1986-02-28 1990-10-17 Siemens Aktiengesellschaft Zahnärztliches Röntgendiagnostikgerät zur Erstellung von Panorama-Schichtaufnahmen vom Kiefer eines Patienten
JPS6343508U (fi) * 1986-09-04 1988-03-23
EP0262522B1 (de) * 1986-09-30 1993-05-05 Siemens Aktiengesellschaft Zahnärztliche Röntgendiagnostikeinrichtung

Also Published As

Publication number Publication date
DE3930022C2 (de) 1994-08-04
JPH0239705U (fi) 1990-03-16
FI894310A (fi) 1990-03-14
FI894310A0 (fi) 1989-09-12
DE3930022A1 (de) 1990-03-15
US5058147A (en) 1991-10-15
JPH0715524Y2 (ja) 1995-04-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI107583B (fi) Hampaiston panoraamaröntgenkuvauslaite, jolla voidaan kuvata pään aluetta
EP0632995B1 (de) Zahnärztliche Röntgendiagnostikeinrichtung
US6466641B1 (en) Cranial radiography apparatus
TWI352605B (fi)
EP1255403A2 (en) Collimation device and method for acquiring a radiation image of a long body part using direct digital x-ray detectors
FI89313B (fi) Styrsystem foer panoramatomografiroentgenanordning
JP5111107B2 (ja) 単一リーフx線コリメータ
FI119866B (fi) Potilaan luoksepääsyä parantava röntgenlaite
EP2063784B1 (en) Medical x-ray imaging apparatus
US20060233301A1 (en) X-ray device and x-ray sensitive camera for panoramic tomography and 3d shots
US9265469B2 (en) Device for the acquisition of panoramic radiographies and CBCT volumetric radiographies
JP3223017B2 (ja) 平面断層x線撮影装置
US4985907A (en) Dental X-ray apparatus for panoramic tomography
FI69709C (fi) Roentgenfotograferingsapparat att anvaendas vid tandvaord foertagning av oeversiktsbild
KR20140044158A (ko) 치아 모형 x-선 촬영 시스템 및 이를 위한 지그 장치
JPH04312451A (ja) 断層撮影装置
JPH09508048A (ja) ビームダイアフラムからなるx線検査装置
FI116269B (fi) Menetelmä pään alueen kuvaamiseksi
JP2003175031A (ja) デジタルx線パノラマ撮影装置
JPS6320542B2 (fi)
JPS58165825A (ja) 断層x線写真の撮影法及び撮影装置
EP0137766A1 (en) LOCKING ARRANGEMENT FOR USE IN INTRA-ORAL RADIOGRAPHY.
US4194121A (en) Method and apparatus for providing simultaneous displays in panoramic radiography
JPH0373306B2 (fi)
JPH039682Y2 (fi)

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: KABUSHIKI KAISHA MORITA SEISAKUSHO