FI106523B - Elementtikasvihuone - Google Patents

Elementtikasvihuone Download PDF

Info

Publication number
FI106523B
FI106523B FI990949A FI990949A FI106523B FI 106523 B FI106523 B FI 106523B FI 990949 A FI990949 A FI 990949A FI 990949 A FI990949 A FI 990949A FI 106523 B FI106523 B FI 106523B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
greenhouse
floor
elemental
greenhouse according
forms
Prior art date
Application number
FI990949A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI990949A (fi
FI990949A0 (fi
Inventor
Matti Markku Sakari Kykkaenen
Original Assignee
Matti Markku Sakari Kykkaenen
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Matti Markku Sakari Kykkaenen filed Critical Matti Markku Sakari Kykkaenen
Priority to FI990949A priority Critical patent/FI106523B/fi
Publication of FI990949A0 publication Critical patent/FI990949A0/fi
Publication of FI990949A publication Critical patent/FI990949A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI106523B publication Critical patent/FI106523B/fi

Links

Classifications

    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02ATECHNOLOGIES FOR ADAPTATION TO CLIMATE CHANGE
    • Y02A40/00Adaptation technologies in agriculture, forestry, livestock or agroalimentary production
    • Y02A40/10Adaptation technologies in agriculture, forestry, livestock or agroalimentary production in agriculture
    • Y02A40/25Greenhouse technology, e.g. cooling systems therefor

Landscapes

  • Greenhouses (AREA)

Description

5 106523
Elementtikasvihuone
Keksinnön kohteena on elementtirakenteinen kasvihuone.
Nykyisin käytössä olevat kasvihuoneet ovat paikalla rakennettuja rakennelmia, joiden rungon muodostavat liimapuusta tai teräsprofiileista koostuvat kaarirakenteet. Kaarirakenteet tukeutuvat alapäistään maaperään paikalla valettujen teräsbetonisten perustusten välityksellä. Kasvihuoneen seinämät ja katto muodostuvat kaariraken-10 teisiin kiinnitetystä valoa läpäisevästä muovikalvosta tai kasvihuonelasista. Kasvihuoneen sisäpuolelle kaarirakenteisiin kiinnitetään kasvihuoneessa tarvittavat valaistuslaitteet, pimennysverhot ja lämmitysputkistojen maanpäälliset osat. Kasvihuoneeseen ei rakenneta erillistä lattiaa, vaan lattian muodostaa kasvien kasvualustana toimiva maaperä. Kasvihuoneen ja erityisesti kasvualustan lämmitys hoidetaan 15 maaperään upotetuilla lämmitysputkistoilla.
Kasvihuoneiden perinteinen paikallarakentamistapa on hidas. Perustusten valu, kaarien pystyttäminen, kasvihuonemuovien tai -lasien kiinnittäminen ja sisäpuolisten putkistojen ja valaistuslaitteiden asentaminen on hidasta käsityötä, minkä vuoksi 20 kasvihuoneen rakentaminen kestää nopeimmillaankin vähintään kuukausia.
Kasvihuoneiden lämmittäminen talviaikaan on erittäin kallista, sillä muovikalvosta tai kasvihuonelasista rakentuvilla kasvihuoneen seinä- ja katto-osilla on vaatimaton lämmöneristyskyky. Koska kasvihuoneen maanvarainen lattia on myös täysin eris-25 tämätön, pääsee lämpöenergiaa hukkaan myös kasvihuoneen lattian kautta.
• · »
Kesäaikaan kasvihuoneiden ongelmana on liiallinen auringonvalo, jonka vuoksi kasvihuoneet lämpenevät liikaa. Liika lämpö joudutaan poistamaan voimakkaalla tuuletuksella. Ympärivuorokautisesta valosta on myös selvästi haittaa joillekin kas-30 veille, joiden luontaiseen elinympäristöön kuuluu pimeä yöaika.
* ·
Kasvihuoneviljelyn riesana ovat monet tuhohyönteiset. Vaarallisten hyönteisten ilmaannuttua kasvihuoneeseen joudutaan kasvihuoneesta poistamaan kasvualustat ja kasvihuoneen pintamaat. Tämän jälkeen kasvihuone on desinfioitava esim. höyryt-35 tämällä. Desinfiointi on kallis ja aikaavievä prosessi, sillä kasvialustojen ja pintamaan poistoa hidastavat maaperässä ja osin maan pinnallakin kulkevat kasvihuoneen lämmitysputkistot.
106523
Keksinnön tarkoituksena on vähentää edellä mainittuja nykyiseen kasvihuoneviljelyyn ja kasvihuoneiden rakentamistapaan liittyviä haittoja. Keksinnön mukaiselle elementtikasvihuoneelle on tunnusomaista se, mitä on esitetty itsenäisissä patenttivaatimuksissa. Keksinnön eräitä edullisia suoritusmuotoja on esitetty epäitsenäisissä 5 patenttivaatimuksissa.
Keksinnön mukainen kasvihuone rakennetaan esivalmistetuista osista eli elementeistä. Kasvihuoneen lattia- ja perustusrakenteen muodostaa lattiaelementti, joka asennetaan tasoitetulle maanpinnalle. Lämpöeristettyyn lattiaelementtiin voidaan 10 myös asentaa valmiiksi putkistot, joita voidaan käyttää kasvihuoneen lämmittämiseen tai jäähdyttämiseen. Kasvihuoneen seinät ja katon muodostava kaariosa rakennetaan myös elementeistä siten, että kaaren lakiosan muodostaa kattoelementti, jonka molempiin reunoihin liitetään kaaren alaosan muodostavat sauvamaiset seinäkaa-ret. Seinäkaaret liitetään katto- ja lattiaelementteihin kiinteästi siten, että ne muodos-15 tavat yhdessä jäykän rakenteen. Seinäkaarien väliin kiinnitetään muovikalvo tai kasvihuonelasi, jolloin kasvihuoneen seinistä saadaan perinteistä kasvihuoneen seinärakennetta noudattava valoa läpäisevä rakenne. Kasvihuoneen kattoelementti on valoa läpäisemätön, lämpöeristetty rakennusosa, jonka alapinta voidaan pinnoittaa säteilyä heijastavalla kalvolla tai pinnoitteella. Kattoelementit voidaan lisäksi varus-20 taa ylös nostettavilla pimennysverhoilla ja tuuletusluukuilla.
Keksinnön mukaisella elementtikasvihuoneella saavutetaan useita etuja. Elementtirakenteinen kasvihuone voidaan pystyttää rakennuspaikalle huomattavasti nopeammin kuin perinteisen tavan mukaan tehtävä paikalla rakennettu kasvihuone. Lyhen-25 tynyt rakennusaika merkitsee viljelijälle huomattavaa rahallista säästöä, koska kas- • · vihuone saadaan näin nopeasti tuottavaan käyttöön.
Keksinnön mukainen elementtikasvihuone on myös käyttökustannuksiltaan perinteistä kasvihuonetta edullisempi. Lattiaelementin ja kattoelementin lämpöeristyksen 30 ansiosta kasvihuoneen lämmitysenergian tarve pienenee oleellisesti. Kattoelementin alapinnassa oleva heijastava kalvo heijastaa osan lämpösäteilystä takaisin kasvihuo-netilaan ja parantaa siten myös osaltaan kasvihuoneen energiataloutta. Heijastavasta kalvosta on hyötyä myös kasvihuoneen valaistuksessa, sillä sen avulla valaisimien valo voidaan suunnata tasaisemmin koko kasvihuoneen alueelle.
35
Kesäaikana valoa läpäisemätön kattoelementti estää liiallisen auringonvalon pääsyn kasvihuoneeseen vuorokauden kuumimpana aikana ja vähentää siten tuulettamisen * tarvetta. Kasvihuone on myös tarvittaessa helppo pimentää kokonaan, koska pimen- 3 106523 nysverhoja tarvitaan vain valoa läpäisevien seinäelementtien osalle. Pimentäminen voidaan suorittaa helposti kattoelementtiin valmiiksi asennetun kokoon rullattavan pimennysverhon avulla.
5 Elementtikasvihuoneella saadaan myös käyttöön lisätilaa kasvien viljelyyn. Kun kasvihuoneen lämmittämiseen tarvittavat lämmitysputkistot on asennettu lattiaele-mentin sisään, ei lämmitysputkia tarvitse vetää laisinkaan maaperässä ja maan pinnalla kasvualustojen välissä, ja näin vapautuva tila voidaan käyttää kasvien viljelyyn. Jos kesäaikana kasvihuonekasvien juuristojen lämpötila kohoaa liian kor-10 keaksi, lattiaelementteihin sijoitettuja putkistoja voidaan käyttää juuriston jäähdyttämiseen johtamalla putkiin viileää vettä.
Elementtikasvihuoneen desinfiointi on myös helpompaa kuin perinteisten kasvihuoneiden. Tuhohyönteisten saastuttama maa-aines on helppo poistaa kasvihuoneesta 15 kokonaan, koska maaperässä ei ole lainkaan maansiirtotöitä haittaavia lämmitysput-kistoja. Tämän jälkeen kasvihuone voidaan desinfioida esim. voimakkailla torjunta-aineilla. Voimakkaiden desinfiointiaineiden käyttö on mahdollista, koska elementti-kasvihuoneen umpinainen ja tiivis rakenne estää myrkyllisten aineiden leviämisen maaperään ja ympäristöön. Kasvihuoneen tiiviin rakenteen ansiosta tuhohyönteiset 20 eivät myöskään pääse helposti sisälle kasvihuoneeseen.
Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisesti. Selostuksessa viitataan oheisiin piirustuksiin, joissa 25 kuva 1 esittää keksinnön mukaisen elementtikasvihuoneen poikkileikkausta, • < kuva 2 esittää keksinnön mukaista elementtikasvihuonetta kasvihuoneen päältä kuvattuna, 30 kuva 3 esittää keksinnön mukaisen elementtikasvihuoneen kattoelementin poikkileikkausta, kuva 4a esittää keksinnön mukaisen elementtikasvihuoneen lattiaelementtiä elementin päältä kuvattuna, kuva 4b esittää keksinnön mukaisen elementtikasvihuoneen lattiaelementin poikkileikkausta ja 35 , 106523 4 kuvat 5a, 5b ja 5c esittävät eräitä edullisia lattiaelementin poikkileikkausmuotoja.
Kuvassa 1 on esitetty elementtikasvihuoneen poikkileikkaus. Kasvihuoneen lattiarakenteen muodostaa alustaa, kuten maaperää vasten lappeellaan oleva laattamainen, 5 edullisesti suorakaiteen muotoinen lattiaelementti 1. Kasvihuoneen ylöspäin kaareva runko koostuu kattoelementistä 2 sekä puusta, metallista tai muovista valmistetuista sauvamaisista seinäkaarista 3. Seinäkaaret on kiinnitetty pystysuuntaiseen tai vinoon asentoon lattiaelementin 1 vastakkaisiin reunoihin sopivin välein. Lattiaelementin päädystä katsottuna ensimmäiset ja viimeiset seinäkaaret on kiinnitetty lattiaelemen-10 tin päätyihin tai päätyjen läheisyyteen. Seinäkaarien ylöspäin osoittaviin päihin on kiinnitetty kattoelementti 2 siten, että kattoelementti muodostaa kasvihuoneen ylöspäin kaarevan rungon lakiosan. Seinäkaarien kiinnitys lattia- ja kattoelementteihin on toteutettu mekaanisten kiinnityselimien 12 avulla. Kiinnityselin voi olla joko erillinen rakennusosa tai seinäkaaressa kiinteänä osana oleva liitoselin. Kiinnityseli-15 mien 12 avulla tapahtuvalla seinäkaarien liittämisellä varmistetaan se, että kaarista ja elementeistä rakentuvasta viipalemaisesta rakennusosasta tulee rakenteellisesti riittävän jäykkä ja kestävä. Lattiaelementin ja kattoelementin väliin jäävä vapaa aukko on verhoiltu kasvihuonelasilla tai muovikalvolla 14. Elementtikasvihuoneen päätyseinät on rakennettu tavanomaista kasvihuoneiden rakentamistapaa noudattaen 20 paikalla rakentamalla.
Kuvassa 2 on esitetty keksinnön mukainen elementtikasvihuone kasvihuoneen päältä katsottuna. Kuvasta nähdään, kuinka kokonainen kasvihuone rakentuu keskenään samanlaisista viipalemaisista rakennusyksiköistä, joita on liitetty yhteen rinnakkain 25 haluttu määrä. Rakennusyksiköiden rakenne on esitetty kuvassa 1.
• I
Kuvassa 3 on esitetty kattoelementin 2 poikkileikkaus. Kattoelementti on suora tai kaareva, laattamainen rakennusosa, joka koostuu elementin ulkopinnan muodostavasta pintakerroksesta 7 ja sisäosan muodostavasta lämmöneristemateriaalista 8. 30 Kattoelementin 2 kasvihuoneen sisätilaa vasten tuleva pinta voidaan pinnoittaa säteilyä heijastavalla kalvolla tai pinnoitteella 9. Lisäksi kattoelementti voidaan va-rustaa ylös nostettavilla pimennysverhoilla 10 ja tuuletusluukuilla 11.
Kuvassa 4a on esitetty elementtikasvihuoneen lattiaelementti 1 elementin päältä ku-35 vattuna ja kuvassa 4b on esitetty lattiaelementin poikkileikkaus. Lattiaelementti on laattamainen rakennusosa, joka koostuu elementin ulkopinnan muodostavasta lujasta ja kulutusta kestävästä, edullisesti lasikuidusta valmistetusta pintakerroksesta 4 sekä elementin sisäosan muodostavasta lämmöneristemateriaalista 5. Lattiaelemen- 5 106523 tin pintakerroksen sisäpuolelle voidaan asentaa putkisto 6, jota voidaan käyttää elementin päälle tulevan kasvualustan lämmittämiseen tai jäähdyttämiseen. Lattiaele-mentti on edullista muotoilla sellaiseksi, että lattiaelementin reuna-alueet, joihin seinäkaaret kiinnitetään, muodostavat samalla kasvihuoneen seinärakenteen alaosan. 5
Kuvissa 5a, 5b ja 5c on esitetty eräiden edullisten lattiaelementtirakenteiden poik-kileikkausmuotoja. Lattiaelementti 1 voi muodostua kahdesta tai useammasta lattia-osaelementistä 13, jotka yhteenliitettynä muodostavat lattiaelementin 1. Rakenteellisten tai muiden syiden vuoksi lattiaelementin reuna voi joskus olla edullista ulottaa 10 kasvihuoneen seinärakenteen ulkopinnan ulkopuolelle kuvissa 5b ja 5c esitetyllä tavalla. Lattiaelementin rasitetuimpia kohtia voidaan myös vahvistaa tekemällä ne paksummiksi, kuten kuvassa 5 c on esitetty.
Eräs edullinen keksinnön sovellusmuoto on kuvassa 3 esitetyn elementtikasvi-15 huoneen kattoelementin tapainen yksittäinen lisäeristyselementti, joka voidaan kiinnittää perinteisen tavan mukaan rakennettujen kasvihuoneiden rakenteisiin. Tällaisella lisäeristyselementillä voidaan parantaa jo rakennettujen kasvihuoneiden energiataloutta ja toimivuutta.
20 Edellä on kuvattu eräitä keksinnön mukaisen elementtikasvihuoneen edullisia sovelluksia. Keksintö ei rajoitu pelkästään kuvattuihin ratkaisuihin, vaan keksinnöllistä ajatusta voidaan soveltaa lukuisilla eri tavoilla patenttivaatimusten asettamissa rajoissa.
• « « <

Claims (9)

  1. 6 106523
  2. 1. Elementtikasvihuone, jonka elementtikasvihuoneen alustarakenne on tehty esivalmistetuista lattiaelementeistä (1), tunnettu siitä, että lattiaelementit (1) ovat 5 muodoltaan laattamaisia, alustaa vasten lappeelleen asetettuja rakennusosia, ja että kasvihuoneen seinä-ja kattorakenne koostuu lattiaelementin (1) vastakkaisille reuna-alueille pystysuuntaiseen tai vinoon asentoon kiinnitettävistä sauvamaisista seinä-kaarista (3), seinäkaarien ylöspäin suuntautuvia päitä yhdistävistä laattamaisista kattoelementeistä (2), sekä lattia- ja kattoelementtien välisen vapaan tilan peittävästä 10 muovikalvosta tai kasvihuonelasista (14).
  3. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen elementtikasvihuone, tunnettu siitä, että, kattoelementti (2) ja seinäkaaret (3) ovat esivalmistettuja rakennusosia eli elementtejä. 15
  4. 3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen elementtikasvihuone, tunnettu siitä, että kattoelementti (2) koostuu elementin ulkopinnan muodostavasta, edullisesti lasikuidusta valmistetusta pintakerroksesta (7) sekä sisäosan muodostavasta läm-möneristemateriaalista (8). 20
  5. 4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen elementtikasvihuone, tunnettu siitä, että kattoelementti (2) on varustettu luukuilla (11).
  6. 5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen elementtikasvihuone, tunnettu siitä, 25 että kattoelementin (2) kasvihuoneen sisätilaa vasten asettuva pinta on päällystetty ** säteilyä heijastavalla kalvolla tai pinnoitteella (9). 1 2 3 Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen elementtikasvihuone, tunnettu siitä, että kattoelementti (2) on varustettu ylösnostettavilla pimennysverhoilla (10). 30 2 Jonkin patenttivaatimuksen 1-6 mukainen elementtikasvihuone, tunnettu siitä, että lattiaelementti (1) koostuu elementin ulkopinnan muodostavasta, edullisesti lasikuidusta valmistetusta pintakerroksesta (4) sekä elementin sisäosan muodostavasta lämmöneristemateriaalista (5). 35 3 Jonkin patenttivaatimuksen 1-7 mukainen elementtikasvihuone, tunnettu siitä, että lattiaelementti (1) on varustettu pintakerroksen (4) sisäpuolelle sijoitetuilla kasvualustan lämmitykseen tai jäähdytykseen soveltuvalla putkistolla (6). 7 106523
  7. 9. Jonkin patenttivaatimuksen 1-8 mukainen elementtikasvihuone, tunnettu siitä, että lattiaelementti (1) on valmistettu kahdesta tai useammasta lattiaosaelementistä (13), jotka yhteenliitettynä muodostavat lattiaelementin (1).
  8. 10. Jonkin patenttivaatimuksen 1-9 mukainen elementtikasvihuone, tunnettu siitä, että lattiaelementin (1) reuna-alue on muotoiltu sellaiseksi, että reuna-alue muodostaa kasvihuoneen seinärakenteen alaosan.
  9. 11. Laattamainen kasvihuoneen lisäeristyselementti (3), tunnettu siitä, että lisä-10 eristyselementti koostuu elementin ulkopinnan muodostavasta, edullisesti lasikuidusta valmistetusta pintakerroksesta (4) sekä elementin sisäosan muodostavasta lämmöneristemateriaalista (5), ja että lisäeristyselementti voidaan kiinnittää jo rakennetun kasvihuoneen runkorakenteisiin kasvihuoneen ulkovaipan osaksi. 15
FI990949A 1999-04-27 1999-04-27 Elementtikasvihuone FI106523B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI990949A FI106523B (fi) 1999-04-27 1999-04-27 Elementtikasvihuone

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI990949A FI106523B (fi) 1999-04-27 1999-04-27 Elementtikasvihuone
FI990949 1999-04-27

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI990949A0 FI990949A0 (fi) 1999-04-27
FI990949A FI990949A (fi) 2000-10-28
FI106523B true FI106523B (fi) 2001-02-28

Family

ID=8554531

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI990949A FI106523B (fi) 1999-04-27 1999-04-27 Elementtikasvihuone

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI106523B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI990949A (fi) 2000-10-28
FI990949A0 (fi) 1999-04-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US20090031621A1 (en) All-Weather Farming House
CN103842598A (zh) 建筑物
KR101377218B1 (ko) 터널형 온실
GB2197007A (en) Greenhouse with sunlight reflectors to increase radiation
US20220174886A1 (en) Panel-modular layered wall system for shaping spatial structures
KR101499021B1 (ko) 온실
JP2011182680A (ja) 緑化構造
WO2021090665A1 (ja) 農業用ハウス及びその構築方法
FI106523B (fi) Elementtikasvihuone
RU2426302C2 (ru) Всепогодная теплица
JPH09509735A (ja) 移動型マイクロウェーブ乾燥装置
JP6047594B2 (ja) 農業用ハウス
KR101238336B1 (ko) 녹화조성구조물
JP3911677B2 (ja) 壁面緑化体及び壁面緑化帳壁
EP3747258A1 (en) Agricultural prefabricated wall panel, an agricultural wall panel system and a method for erecting an agricultural wall panel system
KR20060098493A (ko) 우수한 열효율성의 비닐하우스
JPH08140491A (ja) グリーンハウス
KR200383875Y1 (ko) 납골묘
SG195429A1 (en) Precast planter
CN212573693U (zh) 一种桁架及温室
KR102510366B1 (ko) 반지하 비닐하우스
JP2006112129A (ja) 壁面緑化構造
JP5313602B2 (ja) 建物
KR102381305B1 (ko) 경량기포콘크리트 블럭을 이용한 돔 건축물 및 그 시공방법
KR200383855Y1 (ko) 납골묘