FI105201B - Painomusteena käytettäviä vesipitoisia koostumuksia - Google Patents

Painomusteena käytettäviä vesipitoisia koostumuksia Download PDF

Info

Publication number
FI105201B
FI105201B FI923369A FI923369A FI105201B FI 105201 B FI105201 B FI 105201B FI 923369 A FI923369 A FI 923369A FI 923369 A FI923369 A FI 923369A FI 105201 B FI105201 B FI 105201B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
titanium
compound
ink
composition according
beta
Prior art date
Application number
FI923369A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI923369A (fi
FI923369A0 (fi
Inventor
Graeme Mcgibbon
Julie Elizabeth Robinson
Original Assignee
Tioxide Specialties Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Tioxide Specialties Ltd filed Critical Tioxide Specialties Ltd
Publication of FI923369A0 publication Critical patent/FI923369A0/fi
Publication of FI923369A publication Critical patent/FI923369A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI105201B publication Critical patent/FI105201B/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C09DYES; PAINTS; POLISHES; NATURAL RESINS; ADHESIVES; COMPOSITIONS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; APPLICATIONS OF MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • C09DCOATING COMPOSITIONS, e.g. PAINTS, VARNISHES OR LACQUERS; FILLING PASTES; CHEMICAL PAINT OR INK REMOVERS; INKS; CORRECTING FLUIDS; WOODSTAINS; PASTES OR SOLIDS FOR COLOURING OR PRINTING; USE OF MATERIALS THEREFOR
    • C09D11/00Inks
    • C09D11/02Printing inks
    • C09D11/10Printing inks based on artificial resins

Description

105201
Painomusteena käytettäviä vesipitoisia koostumuksia
Esillä oleva keksintö koskee vesipitoisia koostumuksia, jotka ovat käyttökelpoisia painomusteina, ja erityisesti vesipitoisia koostumuksia, jotka sisältävät titaaniyhdis-5 teitä.
Vesipohjaisia painomusteita käytetään yhä enemmän, sillä niiden käyttö auttaa välttämään orgaanisten liuottimien päästöjä ilmakehään.
Kuitenkin on vaikea formuloida vesipitoisia painomusteita, joiden kuumuuden vastustuskyky ja adheesio moniin substraatteihin, erityisesti muovikalvoihin, olisi tyy-10 dyttävä.
Tunnetuilla adheesion promoottoreilla ja/tai kuumuuden vastustuslisäaineilla vesipitoisiin painomusteisiin usein on haittana, että ne menettävät tehokkuutensa, jos niitä sisältävää mustetta säilytetään muutamia tunteja kauemmin. Siten ne täytyy sekoittaa muiden musteen ainesosien kanssa juuri ennen kuin muste valmistetaan. Se on 15 hankalaa ja voi olla tehotonta, koska mikä tahansa muste, jota ei käytetä nopeasti, ei omaa tyydyttävää adheesiota ja/tai kuumuuden vastustuskykyä.
Yhdisteet, kuten di-isopropoksititaani-bis(2,4-pentaanidionaatti), jotka ovat käyttökelpoisia adheesion ja kuumuuden vastustuskyvyn kasvattamiseksi liuotinpohjaisis-v : sa musteissa, ovat yleensä tehottomia vesipitoisissa musteissa, koska ne reagoivat : 20 musteessa olevan veden kanssa.
# * ·
I « I
• I ψ r I. ! Tämän keksinnön kohteena on tarjota vesipitoinen koostumus käytettäväksi pamo- \ musteena, jolla koostumuksella on hyvä kuumuuden vastustuskykyjä hyvä adheesio • # · muovikalvoihin. Kohteena on edelleen tarjota koostumus, jossa adheesio ja kuu-·.* * muuden vastustuskyky säilyvät tyydyttävinä pitkiä aikoja.
25 Keksinnön mukaisesti painomusteena käytettävä koostumus käsittää vesiemulsion - tai vesiliuoksen tai kalvon muodostavan polymeerin ja titaaniyhdisteen, joka käsittää • · titaaniortoesterin, beeta-dikarbonyyliyhdisteen ja vähintään kaksiarvoisen alkoholin • · :: reaktiotuotteen. Keksinnön oleelliset tunnusmerkit on esitetty oheisissa patenttivaa- timuksissa.
« · • · • " 30 Edullisesti koostumus sisältää lisäksi pigmenttiä ja muita lisäaineita, joita käytetään :’ tavallisesti vesipitoisissa painomusteissa.
2 105201
Myös keksinnön mukainen menetelmä painomusteen valmistamiseksi käsittää kalvon muodostavan polymeerin vesiemulsion tai vesiliuoksen, pigmentin ja titaaniyh-disteen, joka käsittää titaaniortoesterin, beeta-dikarbonyyliyhdisteen ja kaksiarvoisen alkoholin reaktiotuotteen, sekoittamisen.
5 Esillä olevan keksinnön mukaiset koostumukset sisältävät oleellisena ainesosana titaaniortoesterin, beeta-dikarbonyyliyhdisteen ja kaksiarvoisen alkoholin reaktiotuotteen. Titaaniortoesterillä on yleinen kaava Ti(OR)4 ja tavallisesti R esittää alkyyli-ryhmää. Edullisesti R sisältää jopa 8 hiiliatomia ja edullisemmin jopa 6 hiiliatomia. Koostumuksessa käyttökelpoisten titaaniortoestereiden esimerkit sisältävät tetra-10 etyylititanaatin, tetraisopropyylititanaatin, tetra-n-butyylititanaatin ja tetrakis(2-etyyliheksyylijtitanaatin.
Beeta-dikarbonyyliyhdisteellä, jota käytetään titaaniyhdisteen valmistamiseksi, on yleinen kaava: R2
15 I
R1 - C - CH - C - R1
Il II
O o 20 jossa R1 esittää alifaattista tai aromaattista hiilivetyiyhmää, alifaattista tai aromaattista substituoitua hiilivetyryhmää, alkoksiiyhmää tai substituoitua alkoksiryhmää ja ·'.· : R2 esittää vetyä, alkyyliryhmää tai substituoitua alkyyliryhmää. Edullisesti R1 ja R2 : : : sisältävät kumpikin alle 8 hiiliatomia. Kaksi R1-ryhmää beeta-dikarbonyyliyhdis- i ·’: teessä voivat olla samoja tai erilaisia. Esimerkkeihin sopivista beeta-dikarbonyyliyh- 25 disteistä kuuluu 2,4-pentaanidioni, 2,4-heksaanidioni, etyyliasetoasetaatti, dietyyli- • · : malonaatti ja dibentsoyylimetaani. Useampaa kuin yhtä beeta-dikarbonyyliyhdistettä voidaan käyttää muodostamaan titaaniyhdiste, joka on käyttökelpoinen keksinnössä.
• · ·
Kaksiarvoisissa alkoholeissa, joita käytetään titaaniyhdisteiden muodostamiseksi » · ί,ν käytettäväksi keksinnön mukaisessa koostumuksessa, voi olla lukuisia erilaisia ra- :T: 30 kenteita. Kun hydroksiryhmät ovat kiinnittyneet vierekkäisiin hiiliatomeihin, kaksi- . arvoisiin alkoholeihin viitataan yleisesti 1,2-dioleina ja kun hiiliatomeja, joihin hyd- • « < * roksiryhmät ovat kiinnittyneet, erottaa toisistaan yksi tai kaksi hiiliatomia, niin kak- *·*.*’ siarvoiset alkoholit tunnetaan 1,3-dioleina tai 1,4-dioleina vastaavasti. Tätä termino- j '·· logiaa käytetään merkitsemään hydroksiryhmien suhteellista asemaa molekyylissä :***: 35 eivätkä ne ole absoluuttisia asemia. Tässä keksinnössä 1,2-diolit, 1,3-diolit ja 1,4- diolit ovat edullisia 1,3-dioleiden ollessa edullisimpia. Esimerkkeihin kaksiarvoisista 3 105201 alkoholeista kuuluu 1,2-etaanidioli, 1,2-propaanidioli, 1,3-propaanidioli, 1,4-butaa-nidioli ja 2-metyyli-2,4-pentaanidioli, Yhtä tai useampaa kaksiarvoista alkoholia voidaan käyttää muodostamaan titaaniyhdistettä.
Vaikka termiä "kaksiarvoinen alkoholi" käytetään tässä kuvaamaan yhdisteitä, jotka 5 sisältävät ainakin kaksi hydroksiryhmää, yhdisteet, jotka sisältävät enemmän kuin kaksi hydroksiryhmää (polyhydroksialkoholit) kuten glyseroli ja pentaerytritoli ovat myös käyttökelpoisia esillä olevassa keksinnössä.
Keksinnön edullisimmassa toteutusmuodossa titaaniyhdiste on titaaniortoesterin, asetyyliasetonin(2,4-pentaanidionin) ja 1,3-propaanidiolin reaktiotuote.
10 Edullisesti titaaniyhdiste on reaktiotuote, joka muodostuu yhdestä tai useammasta titaaniortoesteristä, yhdestä tai useammasta beeta-dikarbonyyliyhdisteestä tai yhdestä tai useammasta kaksiarvoisesta alkoholista niiden ollessa ainoita ainesosia.
Moolisuhde Ti: beeta-dikarbonyyliyhdiste voi vaihdella 1:0,5 - 1:4, mutta suhde on edullisesti noin 1:2. Moolisuhde Ti kaksiarvoinen alkoholi voi vaihdella 1:0,5 - 1:10 15 ja edullisesti on 1:1 - 1:4. Kun Ti: beeta-dikarbonyyliyhdiste suhde on noin 1:2, niin Ti.kaksiarvoinen alkoholi suhde on edullisesti noin 1:1.
Titaaniortoesterin reaktio beeta-dikarbonyyliyhdisteen kanssa ja kaksiarvoisen alkoholin kanssa tuottaa emäalkoholin, josta titaaniortoesteri johdetaan (esim. isopro-pyylialkoholi tetraisopropyylititanaatista). Tässä yhdisteessä käytetyssä titaaniyhdis-20 teessä tämän alkoholin voidaan antaa pysyä reaktioseoksessa tai se voidaan poistaa, i a · esim. tislaamalla.
aa· a • a
Mitä tahansa sopivaa menetelmää voidaan käyttää keksinnön mukaisen titaaniyhdis- a · _ | teen valmistamiseksi. Tyypillisesti beeta-dikarbonyyliyhdiste lisätään hitaasti titaa- /··.·' nioitoesteriin ja seosta sekoitetaan. Kaksiarvoinen alkoholi lisätään seuravaksi ja ha- • · · 25 luttaessa vapaa alkoholi, joka on tuotettu titaaniortoesteristä, poistetaan tislaamalla.
:j/· Minkä tahansa sopivan kalvon muodostavan polymeerin vesiemulsio tai -liuos on toinen oleellinen keksinnön mukaisen koostumuksen komponentti. Yleisesti poly-. meeri on polymeeri, jonka on keksitty olevan käyttökelpoinen vesipitoisissa pai- • a a nomusteissa kuten akryyli- ja styreeni-akryylipolymeerit ja shellakka-tuettu polysty-30 reeni.
• · j···. Koostumus sisältää tavallisesti myös yhden tai useamman pigmentin tai useamman a · värin ja tyypilliset pigmentit, joita voidaan käyttää, ovat värilliset epäorgaaniset pig- 4 105201 mentit, valkoiset epäorgaaniset pigmentit ja värilliset orgaaniset pigmentit. Orgaanista väriä voidaan käyttää antamaan musteelle sopiva väri ja usein sitä käytetään yhdessä sameuttavan valkoisen epäorgaanisen pigmentin kanssa kuten titaanidioksidi. Havaitaan kuitenkin, että esillä olevan keksinnön mukaisen painomusteen ei 5 välttämättä tarvitse sisältää pigmenttiä ja/tai väriä.
Esillä olevan keksinnön mukaiset koostumukset sisältävät tavallisesti titaaniortoes-terin reaktiotuotetta määrässä jopa 10 paino-% musteen kokonaispainosta ja edullisesti 1 - 6 % musteen painosta.
Esillä olevan keksinnön mukaiset koostumukset voivat myös sisältää muita lisäainei-10 ta, kuten vaahdoestoainieta, liukoistusemäksiä, luisto-ja hyytymislisäaineita, tasoi-tusaineita jne.
Esillä olevan koostumuksen mukaiset koostumukset ovat erityisen käyttökelpoisia musteina painosubstraateille, jotka on muodostettu polyetyleeni- tai yhteisekstru-doiduista polypropyleeni/polyetyleenikalvoista tai levyistä, kun musteen adheesio 15 aineeseen on erityisen tärkeää. Koostumuksella on myös hyvä adheesio muihin kalvoihin, kuten polyvinylideenidikloridilla päällystettyyn muovimateriaaliin ja hyvä kuumuuden vastustuskyky, kun sitä käytetään monien aineiden päällä mukaanlukien muovikalvot ja paperi.
Esillä olevan keksinnön mukaisten koostumusten adheesio voidaan määrittää lu- : 20 kuisilla tavoilla. Yksi käytännöllinen koe koostuu koostumuksen painamisesta muo- . vikalvolle ja annetaan painetun päällysteen kuivua. Tarraliimateippi levitetään sitten 1 päällysteeseen ja painetta käytetään teippiin hyvän kontaktin varmistamiseksi. Teip- • · pi poistetaan nopeasti päällysteestä ja päällysteen osalle, joka jää jäljelle muovikal- · *. voon, tehdään visuaalinen arviointi.
• · · • · · :T: 25 Toisessa kokeessa, joka tunnetaan "märkärypistymisenä", testiä käytetään arvioi maan adheesiota, kun painettu kalvo on märkä. Tämä koe on kuvattu täydellisesti . ·. ·. tämän jälkeen esimerkeissä.
• · • « · • · · *·) ’ Kuumuuden vastustuskyky arvioidaan kuumentamalla painettua ainetta laboratorio- : kuumasulkijassa. Tämä koe on kuvattu täydellisesti tämän jälkeen esimerkeissä.
30 On keksitty, että keksinnön mukaiset koostumukset kehittävät yleisesti optimiomi- • · | '· naisuudet arviolta 24 tuntia sen jälkeen, kun koostumukset valmistetaan. Tämä on : havainnollistettu seuraavissa esimerkeissä, joissa edellä mainitut kokeet suoritetaan noin 24 tuntia koostumusten valmistamisen jälkeen.
j 105201
Keksintöä valaistaan seuraavilla esimerkeillä:
Esimerkki 1
Pyöreäpohjaiseen pulloon, jossa oli sekoitin, vesijäähdytetty tiivistäjä ja joka sisälsi tetraisopropyylititanaattia (71 g, 0,25 moolia), lisättiin pieni määrä 2,4-pentaanidio-5 nia (5 g). Reaktiopullo laitettiin sitten vesihauteeseen ja vielä 45 g 2,4-pentaanidio-nia lisättiin 45 minuutin ajanjakson aikana samalla varmistaen, että reaktiolämpötila ei ylittänyt 40 °C. Tähän seokseen lisättiin hitaasti propaani-1,3-diolia (19 g, 0,25 mol) 20 minuutin aikana samalla varmistaen, että lämpötila ei ylittänyt 40 °C.
Valmistettiin vesipitoinen muste seuraavaksi formulaatioksi: 10 Paino-osaa
Perusseos
Akryyliharstiliuos (Joncryl 61) 9,92
Vettä 7,44
Iso-propanolia 7,44 15 Vaahdonestoainetta (Dispelair CF87) 0,80
Titaanidioksidia (Tioxide RHD-2) 34,72
Laimennin
Akryylihappoemulsio (Joncryl 80) 39,68 100 20 (Joncryl, Dispelair ja Tioxide ovat tavaramerkkejä.) • I * I I I I I · . .·. Ainesosat, joista perusseos koostuu, sekoitetaan yhdessä kuulamyllyssä 16 tuntia ja • · · sitten laimennin sekoitettiin kuulamyllyssä jatkaen sekoitusta vielä 2 tuntia.
• · · : 100 paino-osaan edellä olevaa mustetta lisättiin 4 paino-osaa tämän esimerkin reak- 25 tiotuotetta.
• · • · • · · • · * Tämän musteen adheesio-ominaispiirteitä verrattiin ominaisuuksiin samalla musteella, joka ei sisältänyt tämän esimerkin tuotetta (kontrollimuste), käyttämällä seuraa- • · · - ’*·' vaa standarditeippikoetta: • · · • · · . Kummankin musteen kaksoisalenema tuotettiin no. 1 K bardia (lanka-applikaattori)
ψ f V
30 Shorko SCB-kalvolla (koronapurkauskäsitelty, yhteisekstrudoitu polypropyleenikal-vo). Sitten kalvoa kuivattiin uunissa 80 °C:ssa 60 sekuntia ja annettiin jäähtyä huo-neenlämpötilaan. Scotch-teipin (3M Co) palanen laitettiin alas pitkin molempia musteita peittävän käsitellyn kalvon pituutta. Kaksikymmentäneljä tuntia myöhem- 6 105201 min teippi kiskaistiin kummankin musteen pinnasta yhtä aikaa alkuperäisen aleneman suuntaan. Kalvosta poistuneen musteen osuus havainnoitiin kullekin musteelle.
Oli ilmeistä, että hyvin vähän mustetta, joka sisälsi titaaniyhdistettä (käsitelty muste) poistui kun taas arviolta puolet kontrollimusteesta poistui adhesiiviteipillä.
5 "Märkärypistymis"-kokeessa erilliset käsitellyn ja käsittelemättömän musteen alenemat tuotettiin ja kuivattiin samalla tavalla kuin edellä on kuvattu. Sen jälkeen, kun ne olivat seisseet huoneenlämpötilassa 24 tuntia, painettu filmi laitettiin sormien ja kämmenien väliin noin 10 emiin etäisyydelle käsien väliin. Sitten kädet tuotiin yhteen, taitettiin kalvon painettu puoli rystysten väliin. Pitäen tätä kalvoa juoksevan 10 kylmän veden alla käsiä hangattiin yhteen kiertävälllä liikkeellä sormien välissä kohtalaisessa paineessa. 50 kierroksen jälkeen kalvo arvioitiin suhteessa musteen prosenttisuuteen, joka on jäljellä hankautuneella alueella.
Käytännöllisesti katsoen käsiteltyä mustetta ei poistunut ollenkaan tässä prosessissa, kun taas havaittiin, että lähes kaikki käsittelemätön kontrollimuste poistui vain 10 15 kierroksen jälkeen samassa kokeessa.
Kuumuuden vastustuskyky määritettiin BCL Laboratory Heat Sealer'in avulla. Yksittäiset alenemat valmistettiin kuten edellä on kuvattu. Kuivatut kalvot taitettiin sitten kahtia, painettu puoli painettua puolta vasten ja laitettiin kuumennettujen (160 °C) kuumasulkijan leukojen väliin 172 kPain paineessa yhdeksi sekunniksi. ; ; ; 20 Sitten kalvot tarkastettiin musteen siirtymisen suhteen. Yksikään käsitelty muste ei . .·. irronnut substraatista, kun taas useampi kuin puolet kontrollimusteesta siirtyi puolel- ta toiselle.
• · ·· : *.* Esimerkki 2 • · • · · • · · • · ♦·· <·· , ,
Titaamyhdiste valmistettiin samanlaisella tavalla kuin esimerkissä 1 on kuvattu, tet- • · · 25 raisopropyylititanaatista (71 g, 0,25 moolia), 2,4-pentaanidionista (50 g, 0,5 moolia) t ,m ja propaani-1,2-diolista (19 g, 0,25 moolia).
i · i
• I
: Esimerkin 1 kaltainen muste valmistettiin käyttämällä titaaniyhdistettä, joka valmis- ; *·. tettiin tämän esimerkin mukaisella menetelmällä, ja se testattiin samoin.
♦ · · • I · » « ♦ ·
Adheesiokokeessa yhtään käsiteltyä mustetta ei poistunut kalvosta, kun taas puolet « :\t< 30 kontrollimusteesta poistui. Kuuman vastustuskyvyn kokeessa vain pieniä määriä .···. käsiteltyä mustetta irtosi substraatista, mutta lähes kaikki kontrollimuste siirtyi yh- • · delle puolelle.
7 105201
Esimerkki 3
Valmistettiin titaaniyhdiste käyttämällä esimerkin 1 laitteistoa tetra-isopropyylitita-naatista (71 g, 0,25 moolia), 2,4-pentaanidionista (50 g, 0,5 moolia) ja butaani-1,4-diolista (22,53 g, 0,25 moolia).
5 Valmistettiin samanlainen muste kuin esimerkissä 1 käyttämällä tämän esimerkin titaaniyhdistettä ja se testattiin samalla tavalla.
f
Adheesiokokeessa vähemmän kuin neljäsosa käsitellystä musteesta poistui filmistä kun taas lähes puolet kontrollimusteesta poistui. Kuumuuden vastustuskykykokeessa hyvin vähän käsiteltyä mustetta irtosi substraatista, mutta lähes kaikki kontrollimus-10 te siirtyi yhdelle puolelle.
Esimerkki 4
Valmistettiin titaaniyhdiste käyttämällä esimerkissä 1 kuvattua laitteistoa tetra-iso-propyylititanaatista (71 g, 0,25 moolia), 2,4-pentaanidionista (50 g, 0,5 moolia) ja glyserolista (34,5 g, 0,375 moolia).
15 Valmistettiin samanlainen muste kuin esimerkissä 1 käyttämällä tämän esimerkin titaaniyhdistettä ja se testattiin samalla tavalla.
Adheesiokokeessa arviolta neljäsosa käsitellystä musteesta poistui filmistä, kun taas lähes puolet kontrollimusteesta poistui. Kuumuuden vastustuskykykokeessa vähem-. män kuin neljäsosa käsitellystä musteesta irtosi substraatista, mutta lähes kaikki : v. 20 kontrollimuste siirtyi yhdelle puolelle.
• · • « : Esimerkki 5 • · V · • · ·
Valmistettiin titaaniyhdiste käyttämällä esimerkissä 1 kuvattua laitteistoa tetra-iso- • · · propyylititanaatista (71 g, 0,25 moolia), 2,4-pentaanidionista (50 g, 0,5 moolia) ja . . propaani-1,3-diolista (28,5 g, 0,375 moolia).
• · · • » · • t :T: 25 Valmistettiin samanlainen muste kuin esimerkissä 1 käyttämällä tämän esimerkin . *·, titaaniyhdistettä ja se testattiin samalla tavalla.
• · * » • »t
Adheesiokokeessa käytännössä ei yhtään käsitellystä musteesta poistunut filmistä, * kun taas lähes puolet kontrollimusteesta poistui. Kuumuuden vastustuskykykokeessa *.··. käsiteltyä mustetta ei irronnut yhtään substraatista, mutta lähes puolet kontrollimus- • · 30 teestä siirtyi yhdelle puolelle.
8 105201
Esimerkki 6
Valmistettiin titaaniyhdiste käyttämällä esimerkissä 1 kuvattua laitteistoa tetra-iso-propyylititanaatista (71 g, 0,25 moolia), 2,4-pentaanidionista (50 g, 0,5 moolia) ja 2-metyyli-2,4-pentaanidiolista (29,5 g, 0,25 moolia).
5 Valmistettiin samanlainen muste kuin esimerkissä 1 käyttämällä tämän esimerkin titaaniyhdistettä ja se testattiin samalla tavalla.
Adheesiokokeessa käytännössä ei yhtään käsitellystä musteesta poistunut filmistä kun taas lähes puolet kontrollimusteesta poistui. Kuumuuden vastustuskykykokeessa käsiteltyä mustetta ei irronnut yhtään substraatista, mutta lähes puolet kontrollimus-10 teestä siirtyi yhdelle puolelle.
Esimerkki 7
Valmistettiin titaaniyhdiste käyttämällä esimerkissä 1 kuvattua laitteistoa tetra-n-butyylititanaatista (85 g, 0,25 moolia), 2,4-pentaanidionista (50 g, 0,5 moolia) ja propaani-1,2-diolista (19 g, 0,25 moolia).
15 Valmistettiin samanlainen muste kuin esimerkissä 1 käyttämällä tämän esimerkin titaaniyhdistettä ja se testattiin samalla tavalla.
Adheesiokokeessa ei yhtään käsitellystä musteesta poistunut filmistä, kun taas yksi kolmasosa kontrollimusteesta poistui. Kuumuuden vastustuskykykokeessa käsiteltyä . .·. mustetta irtosi vain pieni määrä, mutta lähes puolet kontrollimusteesta siirtyi yhdelle 20 puolelle.
* · « · ♦ *·*· : Esimerkki 8 9 9 9 9 m • · · • ·
Valmistettiin titaaniyhdiste käyttämällä esimerkissä I kuvattua laitteistoa tetra-n-butyylititanaatista (85 g, 0,25 moolia), 2,4-pentaanidionista (50 g, 0,5 moolia) ja . propaani-1,2-diolista (28,5 g, 0,375 moolia).
• · · • · : 25 Valmistettiin samanlainen muste kuin esimerkissä 1 käyttämällä tämän esimerkin ; *·. titaaniyhdistettä ja se testattiin samalla tavalla.
9 9 · • ' · · • · ·
Adheesiokokeessa ei yhtään käsitellystä musteesta poistunut filmistä, kun taas yksi kolmasosa kontrollimusteesta poistui. Kuumuuden vastustuskykykokeessa käsiteltyä .· · . mustetta irtosi vain pieni määrä, mutta lähes puolet kontrollimusteesta siirtyi yhdelle 30 puolelle.
Esimerkki 9 9 105201
Valmistettiin titaaniyhdiste käyttämällä esimerkissä 1 kuvattua laitteistoa tetra-iso-propyylititanaatista (71 g, 0,25 moolia), 2,4-pentaanidionista (50 g, 0,5 moolia) ja dibutyylietanoliamiinista (37,25 g, 0,25 moolia).
5 Valmistettiin samanlainen muste kuin esimerkissä 1 käyttämällä tämän esimerkin titaaniyhdistettä ja se testattiin samalla tavalla.
Adheesiokokeessa käsitellystä musteesta arviolta neljäsosa poistui filmistä, kun taas lähes puolet kontrollimusteesta poistui. Kuumuuden vastustuskykykokeessa käsiteltyä mustetta irtosi alle neljäsosa, mutta lähes kaikki kontrollimusteesta siirtyi yhdel-10 le puolelle.
Esimerkki 10
Valmistettiin titaaniyhdiste käyttämällä esimerkissä 1 kuvattua laitteistoa tetra-iso-propyylititanaatista (71 g, 0,25 moolia), 2,4-pentaanidionista (50 g, 0,5 moolia) ja neo-pentyyliglykolista (26 g, 0,25 moolia).
15 Valmistettiin vesipitoinen muste seuraavaksi formulaatioksi:
Vettä 102,9 g
Akryylihartsiliuos (ICI BT20) 166,2 g
Vaahdonestoaine (Foamex 3062) 0,29 g *·.· : Isopropanoli 11,6 g : 20
• » I
Edellä mainitut ainesosat sekoitettiin yhteen ja lisättiin monoetanoliamiinia (2,9 g) antamaan kirkas vernissa.
• · • · • · • · · '· " Vernissaan sekoitettiin seuraavat ainesosat: • · · • · · • · ·
Vettä 35 g . , 25 Vaahdonestoaine (Foamex 3062) 2,3 g
Kostutusaine (Solsperse 20000) 17,3 g :T: Isopropanolia 23,1 g » « « 7 · · 1
Sen jälkeen kun kaikki edellä mainitut ainesosat oli sekoitettu hyvin, titaanidioksidia 30 (Tiocide RTC-90), 173,4 g, lisättiin suuren nopeuden sekoittimen (Silverson) avulla, jolloin saatiin lopullinen muste.
« · · # · · · · 1 (BT20, Foamex, Solsperse ja Tioxide ovat tavaramerkkejä.) 10 105201 100 paino-osaan edellä olevaa mustetta lisättiin 4 paino-osaa tämän esimerkin ti-taaniyhdistettä.
Esimerkissä 1 kuvatut kokeet suoritettiin mustenäytteelle, joka sisälsi titaaniyhdistet-tä (käsitelty muste), ja kontrollinäytteelle, joka ei sisältänyt titaaniyhdistettä.
5 Adheesiokokeessa vähemmän kuin puolet käsitellystä musteesta poistui filmistä kun taas kaikki kontiollimuste poistui. Kuumuuden vastustuskykykokeessa käsiteltyä mustetta irtosi vain hyvin pieni määrä mutta lähes kolme neljäsosaa kontrollimus-teesta siirtyi yhdelle puolelle.
Esimerkki 11 10 Valmistettiin titaaniyhdiste käyttämällä esimerkissä 1 kuvattua laitteistoa tetra-iso-propyylititanaatista (71 g, 0,25 moolia), 2,4-pentaanidionista (50 g, 0,5 moolia) ja butaani-l,3-diolista (22,5 g, 0,25 moolia).
Valmistettiin muunneltu muste kuten esimerkissä 10 on kuvattu, joka muste sisälsi tämän esimerkin titaaniyhdistettä, ja se testattiin kuten esimerkissä 1 on kuvattu.
15 Adheesiokokeessa vähemmän kuin puolet käsitellystä musteesta poistui filmistä, kun taas kaikki kontiollimuste poistui. Kuumuuden vastustuskykykokeessa käsiteltyä mustetta irtosi hyvin pieni määrä, mutta enemmän kuin kolme neljäsosaa kont-rollimusteesta siirtyi yhdelle puolelle.
• 9 • « · . Esimerkki 12
I · I
• · ·
I · I
• ^ 20 Esimerkissä 1 kuvattu titaaniyhdiste lisättiin esimerkissä 11 kuvattuun musteeseen ja i 1.1 syntynyt muste testattiin kuten esimerkissä 1 on kuvattu.
• · • · · $ · 9 ·
Adheesiokokeessa käsiteltyä mustetta ei poistunut ollenkaan kalvosta, kun taas arviolta puolet kontrollimusteesta poistui. Kuumuuden vastustuskykykokeessa käsitel-. . tyä mustetta ei irronnut lainkaan substraatista, mutta lähes kaikki kontrollimuste 25 siirtyi yhdelle puolelle. Märkärypistymiskokeessa käsitellystä musteesta ei poistunut • · i käytännössä yhtään, kun taas lähes kaiken kontrollimusteen havaittiin poistuneen : noin 10 kierroksen jälkeen.
* « • 1 • «
• I
«
• M
« I
• · · 4 I f
Esimerkki 13 105201
Esimerkissä 1 kuvattua titaaniyhdistettä lisättiin esimerkissä 1 kuvattuun musteeseen ja jätettiin 24 tunniksi huoneenlämpötilaan. Mustekokeet suoritettiin samalla tavalla kuin on kuvattu esimerkissä 1.
5 Adheesiokokeessa käsitellystä musteesta ei poistunut yhtään kalvosta, kun taas arviolta puolet kontrollimusteesta poistui. Kuumuuden vastustuskykykokeessa käsitellystä musteesta ei irronnut yhtään substraatista, mutta lähes kaikki kontrollimusteesta siirtyi yhdelle puolelle.
Esimerkki 14 10 Esimerkissä 5 kuvattu titaaniyhdiste lisättiin esimerkissä 1 kuvattuun musteeseen ja jätettiin 24 tunniksi huoneenlämpötilaan. Mustekokeet suoritettiin samalla tavalla kuin on kuvattu esimerkissä 1.
Adheesiokokeessa käsitellystä musteesta ei poistunut yhtään kalvosta, kun taas arviolta puolet kontrollimusteesta poistui. Kuumuuden vastustuskykykokeessa käsitel-15 lystä musteesta ei irronnut yhtään substraatista, mutta lähes kaikki kontrollimuste siirtyi yhdelle puolelle. Märkäiypistymiskokeessa käsitellystä musteesta ei poistunut käytännössä yhtään, kun taas lähes kaiken kontrollimusteen havaittiin poistuneen noin 10 kierroksen jälkeen.
* * * t I f «tv «
V
• · · « · ·
• ' I
• » ·
V » f V
• V ·« · • · · • · • « • · • · · • · · • ♦ • · · t · I • · • · • I · • · · • · ··· • · · • · · * • · 1 · · < 4 I I · » · * · · • · • * 9 * · • · • « 9 I * V · • · * ·

Claims (16)

12 105201
1. Painomusteena käytettävä koostumus, joka käsittää kalvon muodostavan polymeerin vesiemulsion tai vesiliuoksen ja titaaniyhdisteen, tunnettu siitä, että titaa-niyhdiste on titaaniortoesterin, beeta-dikarbonyyliyhdisteen ja vähintään kaksi hyd- 5 roksyyliryhmää sisältävän alkoholin reaktiotuote, jolloin beeta-dikarbonyyliyhdis-teellä on yleinen kaava: R2 R1 - C - CH - C - R1 10 I il O o jossa R1 on alifaattinen tai aromaattinen hydrokarbyyliryhmä, alifaattinen tai aromaattinen substituoitu hydrokarbyyliryhmä, alkoksiryhmä tai substituoitu alkoksi-15 ryhmä, ja R2 on vety, alkyyliryhmä tai substitutoitu alkyyliryhmä, ja titaaniyhdisteen titaanin ja beeta-dikarbonyyliyhdisteen moolisuhde on 1:0,5 - 1:4 ja titaanin ja alkoholin moolisuhde on 1:0,5 - 1:10.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen koostumus, tunnettu siitä, että titaaniorto-esterillä on kaava Ti(OR)4, jossa R esittää alkyyliryhmää, jossa on 1-8 hiiliatomia.
3. Minkä tahansa edeltävän patenttivaatimuksen mukainen koostumus, tunnettu siitä, että beeta-dikarbonyyliyhdiste on 2,4-pentaanidioni, 2,4-heksaanidioni, etyyli-. asetoasetaatti, dietyylimalonaatti tai dibentsoyylimetaani. • # · : 4. Minkä tahansa edeltävän patenttivaatimuksen mukainen koostumus, tunnettu i ·’ siitä, että vähintään kaksi hydroksyyliryhmää sisältävä alkoholi on 1,2-dioli, 1,3- :.’*i 25 dioli tai 1,4-dioli. • · · • · · • · ·
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen koostumus, tunnettu siitä, että vähintään kaksi hydroksyyliryhmää sisältävä alkoholi on 1,2-etaanidioli, 1,2-propaanidioli, • * · M 1,3-propaanidioli, 1,4-butaanidioli tai 2-metyyli-2,4-pentaanidioli. • · · • · · : ]·. 6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen koostumus, tunnettu siitä, että ai- • · · 30 koholi sisältää useamman kuin kaksi hydroksyyliryhmää. • * « M « • 7. Minkä tahansa edeltävän patenttivaatimuksen mukainen koostumus, tunnettu ,· ·. siitä, että titaanin ja beeta-dikarbonyyliyhdisteen moolisuhde titaaniyhdisteessä on noin 1:2. 105201
8. Minkä tahansa edeltävän patenttivaatimuksen mukainen koostumus, tunnettu siitä, että titaanin ja vähintään kaksi hydroksyyliryhmää sisältävän kaksiarvoisen alkoholin moolisuhde titaaniyhdisteessä on 1:1 - 1:4.
9. Minkä tahansa edeltävän patenttivaatimuksen mukainen koostumus, tunnettu 5 siitä, että titaanin ja beeta-dikarbonyyliyhdisteen moolisuhde titaaniyhdisteessä on noin 1:2, ja titaanin ja vähintään kaksi hydroksyyliryhmää sisältävän kaksiarvoisen alkoholin moolisuhde titaaniyhdisteessä on noin 1:1.
10. Minkä tahansa edeltävän patenttivaatimuksen mukainen koostumus, tunnettu siitä, että titaaniyhdiste valmistetaan reagoittamalla titaaniortoesteri, beeta-dikarbo- 10 nyyliyhdiste ja vähintään kaksi hydroksyyliryhmää sisältävä kaksiarvoinen alkoholi ja poistamalla alkoholi-sivutuote.
11. Minkä tahansa edeltävän patenttivaatimuksen mukainen koostumus, tunnettu siitä, että kalvon muodostava polymeeri on akryylipolymeeri, styreeni-akryylipoly-meeri tai shellakka-tuettu poly styreeni.
12. Minkä tahansa edeltävän patenttivaatimuksen mukainen koostumus, tunnettu siitä, että titaaniyhdistettä on läsnä 10 paino-%:iin asti suhteessa koostumuksen kokonaispainoon.
13. Minkä tahansa edeltävän patenttivaatimuksen mukainen koostumus, tunnettu siitä, että se käsittää lisäksi pigmenttiä tai väriä. » > » 9 » · • 1 1
14. Minkä tahansa edeltävän patenttivaatimuksen mukainen koostumus, tunnettu • · · ;1’!p siitä, että se käsittää lisäksi vaahdonestoainetta, pehmennintä, Iuistolisäainetta, liu- l koistusemästä, hyytymislisäainetta tai tasoitusainetta. • · · • · • 1
15. Menetelmä painomusteen valmistamiseksi, joka käsittää kalvon muodostavan polymeerin vesiemulsion tai vesiliuoksen, pigmentin ja titaaniyhdisteen sekoittami-25 sen, tunnettu siitä, että titaaniyhdiste on titaaniortoesterin, beeta-dikarbonyyliyh-disteen ja vähintään kaksi hydroksyyliryhmää sisältävän alkoholin reaktiotuote, joi- 9 · · loin beeta-dikarbonyyliyhdisteellä on yleinen kaava: • · · > · III * ' 1 · 9 • 9 9 · · · R2 14 105201 R1 - C - CH - C - R1 II II 5 0 0 jossa R1 on alifaattinen tai aromaattinen hydrokarbyyliryhmä, alifaattinen tai aromaattinen substituoitu hydrokarbyyliryhmä, alkoksiiyhmä tai substituoitu alkoksi-ryhmä, ja R2 on vety, alkyyliryhmä tai substitutoitu alkyyliryhmä, ja 10 titaaniyhdisteen titaanin ja beeta-dikarbonyyliyhdisteen moolisuhde on 1:0,5 - 1:4 ja titaanin ja alkoholin moolisuhde on 1:0,5 - 1:10.
16. Patenttivaatimuksen 15 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että titaaniyhdiste valmistetaan lisäämällä hitaasti beeta-dikarbonyyliyhdistettä titaaniortoesteriin ja sitten lisäämällä vähintään kaksi hydroksyyliiyhmää sisältävä alkoholi.
15 Patentkrav
FI923369A 1991-07-27 1992-07-24 Painomusteena käytettäviä vesipitoisia koostumuksia FI105201B (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB919116267A GB9116267D0 (en) 1991-07-27 1991-07-27 Aqueous compositions
GB9116267 1991-07-27

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI923369A0 FI923369A0 (fi) 1992-07-24
FI923369A FI923369A (fi) 1993-01-28
FI105201B true FI105201B (fi) 2000-06-30

Family

ID=10699108

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI923369A FI105201B (fi) 1991-07-27 1992-07-24 Painomusteena käytettäviä vesipitoisia koostumuksia

Country Status (15)

Country Link
US (1) US5286774A (fi)
EP (1) EP0526026B1 (fi)
JP (1) JPH05194901A (fi)
AT (1) ATE131514T1 (fi)
AU (1) AU653038B2 (fi)
CA (1) CA2073629A1 (fi)
DE (1) DE69206709T2 (fi)
DK (1) DK0526026T3 (fi)
ES (1) ES2082374T3 (fi)
FI (1) FI105201B (fi)
GB (2) GB9116267D0 (fi)
IE (1) IE67819B1 (fi)
NO (1) NO305213B1 (fi)
NZ (1) NZ243670A (fi)
ZA (1) ZA925479B (fi)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP2484427A2 (en) 2011-02-08 2012-08-08 Neste Oil Oyj A two-stage gas washing method

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB9815029D0 (en) 1998-07-11 1998-09-09 Ici Plc Polyisocyanate compositions
US7011767B2 (en) * 2003-01-10 2006-03-14 Ppg Industries Ohio, Inc. Liquid pigment dispersion and curative agents
KR102126437B1 (ko) * 2013-03-25 2020-06-24 제이에스알 가부시끼가이샤 다층 레지스트 프로세스용 무기 막 형성 조성물 및 패턴 형성 방법
EP3322762B1 (en) * 2015-07-16 2021-04-28 Sun Chemical Corporation Water-based inks for thermoforming applications

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2984641A (en) * 1956-06-20 1961-05-16 Du Pont Polyethylene compositions containing titanium organic compounds and structures produced therefrom
GB1244232A (en) * 1969-03-18 1971-08-25 British Titan Ltd Improvements in and relating to titanium chelates
GB1244233A (en) * 1969-03-18 1971-08-25 British Titan Ltd Improvements in and relating to titanium chelates
GB1350420A (en) * 1971-01-06 1974-04-18 Gen Electric Alkanedioxy titanium chelates
US3689454A (en) * 1971-01-06 1972-09-05 Gen Electric Curable compositions
GB1362054A (en) * 1971-10-28 1974-07-30 British Titan Ltd Aqueous emulsion paints
DE3337098A1 (de) * 1983-10-12 1985-05-02 Dynamit Nobel Ag, 5210 Troisdorf Neue titanchelate und zubereitungen, die diese chelate enthalten
DE3337100C2 (de) * 1983-10-12 1986-01-09 Dynamit Nobel Ag, 5210 Troisdorf Wasserlösliche Titan(IV)-bis-acetylacetonate
DE3427064A1 (de) * 1984-06-30 1986-01-23 Dynamit Nobel Ag, 5210 Troisdorf Modifizierte titan(iv)-acetylacetonate
GB8418518D0 (en) * 1984-07-20 1984-08-22 Tioxide Group Plc Compositions incorporating titanium compounds
GB8717667D0 (en) * 1987-07-25 1987-09-03 Tioxide Group Plc Titanium compounds
DE3737047A1 (de) * 1987-10-31 1989-05-11 Huels Troisdorf Zubereitung auf basis von titan-chelaten von diolen und von titanacylaten

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP2484427A2 (en) 2011-02-08 2012-08-08 Neste Oil Oyj A two-stage gas washing method

Also Published As

Publication number Publication date
CA2073629A1 (en) 1993-01-28
AU653038B2 (en) 1994-09-15
EP0526026B1 (en) 1995-12-13
ATE131514T1 (de) 1995-12-15
NZ243670A (en) 1994-10-26
FI923369A (fi) 1993-01-28
AU1960992A (en) 1993-01-28
IE67819B1 (en) 1996-05-01
GB9214470D0 (en) 1992-08-19
NO922918L (no) 1993-01-28
GB9116267D0 (en) 1991-09-11
IE922431A1 (en) 1993-01-27
EP0526026A3 (en) 1993-05-12
DE69206709D1 (de) 1996-01-25
DK0526026T3 (da) 1996-01-29
NO305213B1 (no) 1999-04-19
US5286774A (en) 1994-02-15
NO922918D0 (no) 1992-07-23
JPH05194901A (ja) 1993-08-03
GB2258238B (en) 1995-08-23
ZA925479B (en) 1993-04-28
EP0526026A2 (en) 1993-02-03
GB2258238A (en) 1993-02-03
DE69206709T2 (de) 1996-05-09
ES2082374T3 (es) 1996-03-16
FI923369A0 (fi) 1992-07-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4909846A (en) Compositions based on titanium chelates of diols and titanium acylates
EP2097476B1 (en) Amine neutralizing agents for low volatile compound organic paints
AU2005232015B2 (en) Adhesion promoting compound
KR20140126374A (ko) 폴리머 분산물에서 가소제/응집제로서 유용한 모노벤조에이트
JPH01501318A (ja) 溶媒によって運ばれたハイソリツドのコーテイング組成物
FI105201B (fi) Painomusteena käytettäviä vesipitoisia koostumuksia
JPH0848925A (ja) ジルコニウム化合物含有印刷用インキ組成物
US4705568A (en) Compositions incorporating titanium compounds
CN111058294A (zh) 表皮层组合物、发泡层组合物及由其制备的低气味pvc人造革
EP3097160B1 (en) Urethane-compatible polyester adhesion promoters
CN106833356A (zh) 一种pet电子膜用uv硬化液及其制备方法和应用
US4931094A (en) Titanium(IV)-chelates and their use in printing inks
RU2436812C2 (ru) Соединение, активирующее адгезию
WO2008149468A1 (ja) コーティング樹脂用帯電防止剤
JP3778222B2 (ja) オルソフタルアルデヒドの安定化溶液
JPS6469634A (en) Production of boric acid-modified organosilicon condensate
EP3575371A1 (en) Water-based coating composition with a low content of volatile organic compounds and high resistance to dirt sticking, and use of said water-based coating composition
WO2005075485A2 (de) Organosiliciumeinheiten enthaltende zubereitung auf acrylatbasis, deren herstellung und deren verwendung
JP2000026771A (ja) 塗料及び印刷インキ用硬化促進剤
JPH0578612A (ja) 被覆組成物
JPH04248861A (ja) 軟質塩化ビニル系樹脂組成物

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired