FI104794B - Mikrokapseleita - Google Patents

Mikrokapseleita Download PDF

Info

Publication number
FI104794B
FI104794B FI912364A FI912364A FI104794B FI 104794 B FI104794 B FI 104794B FI 912364 A FI912364 A FI 912364A FI 912364 A FI912364 A FI 912364A FI 104794 B FI104794 B FI 104794B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
monomers
weight
water
microcapsules
insoluble
Prior art date
Application number
FI912364A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI912364A (fi
FI912364A0 (fi
Inventor
Ekkehard Jahns
Ulrich Freundschuh
Original Assignee
Basf Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Basf Ag filed Critical Basf Ag
Publication of FI912364A0 publication Critical patent/FI912364A0/fi
Publication of FI912364A publication Critical patent/FI912364A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI104794B publication Critical patent/FI104794B/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B41PRINTING; LINING MACHINES; TYPEWRITERS; STAMPS
    • B41MPRINTING, DUPLICATING, MARKING, OR COPYING PROCESSES; COLOUR PRINTING
    • B41M5/00Duplicating or marking methods; Sheet materials for use therein
    • B41M5/124Duplicating or marking methods; Sheet materials for use therein using pressure to make a masked colour visible, e.g. to make a coloured support visible, to create an opaque or transparent pattern, or to form colour by uniting colour-forming components
    • B41M5/165Duplicating or marking methods; Sheet materials for use therein using pressure to make a masked colour visible, e.g. to make a coloured support visible, to create an opaque or transparent pattern, or to form colour by uniting colour-forming components characterised by the use of microcapsules; Special solvents for incorporating the ingredients
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01JCHEMICAL OR PHYSICAL PROCESSES, e.g. CATALYSIS OR COLLOID CHEMISTRY; THEIR RELEVANT APPARATUS
    • B01J13/00Colloid chemistry, e.g. the production of colloidal materials or their solutions, not otherwise provided for; Making microcapsules or microballoons
    • B01J13/02Making microcapsules or microballoons
    • B01J13/06Making microcapsules or microballoons by phase separation
    • B01J13/14Polymerisation; cross-linking
    • B01J13/18In situ polymerisation with all reactants being present in the same phase

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Dispersion Chemistry (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Manufacturing Of Micro-Capsules (AREA)
  • Color Printing (AREA)
  • Dental Preparations (AREA)
  • Cosmetics (AREA)
  • Medicinal Preparation (AREA)
  • Steroid Compounds (AREA)
  • Preparation Of Compounds By Using Micro-Organisms (AREA)
  • Developing Agents For Electrophotography (AREA)

Description

104794
Mikrokapseleita
Keksinnön kohteena ovat mikrokapselit, joille on tunnusomaista, että niitä saadaan polymeroimalla 5 A) 30 - 100 paino-% yhtä tai useampaa akryylihapon tai met akryylihapon C1.24-alkyyliesteriä (monomeerit I) , B) 0 - 80 paino-% bi- tai polyfunktionaalista mono-meeria (monomeeri II), joka liukenee liuottimeen, joka on liukenematon tai niukkaliukoinen veteen, ja 10 C) 0 - 40 paino-% muita monomeereja (monomeerit I- II) , jolloin liuotinta on läsnä yksin tai yhdessä monomeerien ja vapaaradikaali-initiaattorin kanssa dispergoituna faasina pysyvässä öljy-vedessä-emulsiossa ja polymerointi 15 saatetaan alkamaan ja sitä säädetään vaiheittain vapaaradikaali-initiaattorin lämpöhajoamisen avulla nostamalla lämpötilaa.
Esillä olevan keksinnön kohteena on myös menetelmä mikrokapselien valmistamiseksi, väriä muodostavien mikro-20 kapselien käyttö paineherkkien tallennusmateriaalien val mistukseen ja nämä tallennusmateriaalit.
EP-A-026 914, EP-A-133 295 ja EP-A-218 887 koskevat ••‘j melamiini-formaldehydihartseihin perustuvia mikrokapselei- «ti *·;·* ta, joita suositellaan käytettäviksi paineherkissä tallen- # · · i *.· 25 nusmateriaaleissa.
• « i/·· Lisäksi eräs menetelmä mikrokapselien valmistami- *:*·: seksi perustuu polymerointiin in situ. Mikrokapseleita tuotetaan esimerkiksi julkaisussa EP-A-198 089 kuvatulla menetelmällä valmistamalla ensin monomeereja, kuten akryy-.···. 30 lihappoestereitä, veteen liukenematonta liuotinta, vapaa- radikaali-initiaattoria, polymeeriä ja kapseloitavaa ai- • * *!* netta sisältävä liuos ja muuttamalla sitten tämä liuos • · pysyväksi öljy-vedessä-emulsioksi. Sitten monomeerien polymeroituminen käynnistetään korottamalla lämpötilaa, ja 35 saadut polymeerit muodostavat kapselien seinät, jotka sul- 104794 2 kevät tiiviisti sisäänsä jäljellä olevan orgaaniseen liuokseen liuenneen kapseloitavan aineen.
Mikrokapseloitavista aineista mainitaan tässä yhteydessä värit, pesuaineet, painomusteet, hajusteet, lii-5 mat, lääkkeet, maanviljelykemikaalit, lannoitteet, rasvat, öljyt, ravintoaineet, entsyymit, nestekiteet, maalit, ruosteenestoaineet, tallennusaineet, katalysaattorit, kemialliset reaktantit ja magneettiset aineet.
Esillä olevan keksinnön mukaisia mikrokapseleita 10 valmistetaan 30 - 100 paino-%: ista, edullisesti 30 - 95 paino-%:ista yhtä tai useampaa akryyli- ja/tai metakryyli-hapon C1_24-alkyyliesteriä monomeerina I.
Lisäksi esillä olevan keksinnön mikrokapseleita voidaan muodostaa myös käyttäen monomeerina II aina 80 15 paino-%:iin asti, edullisesti 5-40 paino-% bi- tai poly-funktionaalista monomeeria, joka liukenee veteen liukenemattomaan tai veteen niukkaliukoiseen liuottimeen, ja muita monomeereja III aina 40 paino-%:iin asti, edullisesti aina 30 paino-%:iin asti.
20 Sopivia monomeereja I ovat akryyli- ja/tai metak- ryylihapon C1.24-alkyyliesterit. Erityisen edullisia mono- . meereja I ovat metyyli-, etyyli-, n-propyyli-, n-butyyli- ♦ · ♦ ja 2-etyyliheksyyliakrylaatit ja -metakrylaatit. Edulli-*·;·' simpia ovat isopropyyli-, isobutyyli-, sek-butyyli- ja : .· 25 tert-butyyliakrylaatit ja -metakrylaatit. On kuitenkin
« I
:.*·· myös mahdollista käyttää n-pentyyli-, n-heksyyli-, n-hep- ’l”l tyyli-, n-oktyyli- ja lauryyliakrylaatteja ja -metakry- laatteja.
Sopivia lisämonomeereja II ovat bi- tai polyfunk- .···, 30 tionaaliset monomeerit, jotka liukenevat veteen liukene- • · ,···φ mattomiin tai niukkaliukoisiin liuottimiin; nämä monomee- • · Ί* rit ovat pääasiassa divinyyli- ja polyvinyylimonomeereja, • · joiden vaikutuksesta kapselin seinämät polymeroinnin aikana verkkoutuvat.
104794 3
Edullisia divinyylimonomeereja ovat etaanidiolidi-akrylaatti, divinyylibentseeni, etyleeniglykolidimetakry-laatti, 1,3-butyleeniglykolidimetakrylaatti, metallyyli-metakryyliamidi ja allyylimetakrylaatti. Erityisen edul-5 lisiä ovat propaanidioli-, butaanidioli-, pentaanidioli-ja heksaanidiolidiakrylaatit tai -metakrylaatit.
Edullisia polyvinyylimonomeereja ovat trimetyloli-propaanitriakrylaatti ja -metakrylaatti, pentaerytritoli-triallyylieetteri ja pentaerytritolitetra-akrylaatti.
10 Verkkoutus voi tapahtua myös additioon tai konden- saatioon pystyvien ryhmien välityksellä, valinnaisesti käyttäen mukana lisäksi vähintään bifunktionaalisia tällaisia ryhmiä, jossa tapauksessa verkkoutumisreaktio suoritetaan polymeroinnin jälkeen.
15 Tällaisia ryhmiä sisältäviä monomeereja ovat esi merkiksi glysidyyliakrylaatti ja -metakrylaatti ja varsinkin vinyyliyhdisteet, jotka sisältävät amino-, asetyy-liasetoni-, epoksi- tai metyloliryhmiä.
Näiden monomeerien funktionaaliset ryhmät voivat 20 verkkoutua esimerkiksi bi- tai polyfunktionaalisten epok-sidien, amiinien ja alkoholien välityksellä, edullisesti . urea- ja melamiini-formaldehydi-esikondensaattien välityk- » · » *’·1 sellä.
* » » *·;·1 Hyviä tuloksia jälkikäteen suoritettavassa verk- M ·
• « I
: .1 25 koutuksessa saadaan varsinkin käyttämällä funktionaalisena • · ·.’·· monomeerina asetoasetoksietyylimetakrylaattia ja verkkou- J1” tuskomponenttina formaldehydiä tai glutaraldehydiä.
Monomeereiksi III sopivat mitkä tahansa muut mono- meerit, edullisia ovat styreeni, a-metyylistyreeni, β-me- .♦··, 30 tyylistyreeni, butadieeni, isopreeni, vinyyliasetaatti, « · vinyylipropionaatti ja vinyylipyridiini.
» · T Erityisen edullisia monomeereja III ovat akryyli- • · nitriili, metakryyliamidi, akryylihappo, metakryylihappo, .· itakonihappo, maleiinihappo, maleiinihappoanhydridi, N-vi- « ♦ i ♦ 104794 4 nyylipyrrolidoni, 2-hydroksietyylimetakrylaatti ja akryy-1i amido-2 -metyylipropaani sulfoni happo.
On myös mahdollista käyttää N-metyloliakryyli-amidia, N-metylolimetakryyliamidia, dimetyyliaminoetyyli-5 metakrylaattia ja dietyyliaminoetyylimetakrylaattia.
Keksinnön mukaisia mikrokapseleita valmistetaan polymeroimalla monomeerit I, II ja III, joka polymerointi saadaan alkamaan ja jota säädetään korottamalla lämpötila tasolle, jossa vapaaradikaali-initiaattori hajoaa. Tälle 10 menetelmälle on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksen 5 tunnusmerkkiosassa.
Sopivia vapaaradikaali-initiaattoreita polymeroin-tireaktioon käytettäviksi ovat tavanomaiset peroksi- ja atsoyhdisteet, joita käytetään edullisesti määrinä 0,2 - 5 15 paino-% monomeerien painosta laskettuna.
Edullisia vapaaradikaali-initiaattoreita ovat tert-butyyliperoksineodekanoaatti, tert-amyyliperoksipivalaat-ti, dilauryyliperoksidi, tert-amyyliperoksi-2-etyylihek-sanoaatti, 2,2'-atsobis(2,4-dimetyyli)valeronitriili, 20 2,2'-atsobis(2-metyylibutyronitriili), dibentsoyyliperok- sidi, tert-butyyliper-2-etyyliheksanoaatti, di-tert-butyy-liperoksidi, tert-butyylihydroperoksidi, 2,5-dimetyyli - .,11' 2,5-di (tert-butyyliperoksi) heksaani ja kumeenihydroperok- : :_: sidi.
·’*: 25 Erityisen edullisia vapaaradikaali-initiaattoreita • · ;*.J ovat di (3,5,5-trimetyyliheksanoyyli) peroksidi, 4,4'-atso- • · bisisobutyronitriili, tert-butyyliperpivalaatti ja dime- • · tyyli-2,2-atsobisisobutyraatti. Näiden puoliintumisaika « · · lämpötila-alueella 30 - 100 °C on 10 tuntia.
30 Monomeerit ja vapaaradikaali-initiaattori voidaan • · *···' liuottaa veteen liukenemattomaan tai veteen niukkaliukoi- • · · seen liuottimeen, jolloin saatu liuos muodostaa pysyvän öljy-vedessä-emulsion dispergoituneen faasin. On kuitenkin myös mahdollista ensin dispergoida liuotin ja lisätä mono-·_ 35 meerit ja vapaaradikaali-initiaattori dispersioon. Vielä 104794 5 eräänä mahdollisuutena on dispergoida liuotin ja monomee-rit ja lisätä sitten vain vapaaradikaali-initiaattori. Liuotin voi tietenkin sisältää myös muita aineksia kuten värinmuodostajia.
5 Sopivia veteen liukenemattomia tai veteen niukka- liukoisia liuottimia ovat luonnonöljyt, synteettiset öljyt ja liuottimet, joiden kiehumispiste on 80 - 350 °C, edullisesti 150 - 350 °C. Öljy-vedessä-emulsio sisältää edullisesti tällaista öljyä 20 - 60 paino-%.
10 Edullisia veteen liukenemattomia tai veteen niukka- liukoisia liuottimia ovat bensiinit, mineraaliöljyt, parafiinit, klooriparafiinit, fluorihiilivedyt, maapähkinäöljy, soijaöljy, klooratut bifenyylit, tributyylifosfaatti, dibutyylimaleaatti, o-diklooribentseeni, bentsyylialkoho-15 li, di-isopropyleeninaftaleeni ja 1-fenyyli-l-ksylyyli-etaani.
Sellaisilla aineilla kuten värinmuodostajilla on erityisen hyvä liukoisuus veteen liukenemattomaan tai veteen niukkaliukoiseen liuottimeen, jonka kiehumispiste on 20 alueella 150 - 350 °C; niistä esimerkkejä ovat dibutyyli-ftalaatti, di-isoheptyyliftalaatti, dioktyyliftalaatti, alkyylinaftaleenit ja osittain hydratut terfenyylit ja ..’·* varsinkin di-isopropyylinaftaleeni, dodekyylibentseeni ja näiden seokset.
*·*: 25 Kapseleihin suljetut aineet ovat varsinkin niitä, • · j\· joita edellä sivulla 2 mainittiin, ja erityisesti värin- • · muodostajat.
• · .·;·. Kapseloitaviksi sopivia värinmuodostaj ia ovat esi- • · · merkiksi värittömät tai vain heikosti värilliset yhdis- ... 30 teet, jotka happojen läsnä ollessa muuttuvat värillisiksi, • · *”·* kuten tapahtuu esimerkiksi monille ftalideille, jotka lak- • · *···* tonirenkaan avautuessa muodostavat värillisiä avoketjuisia happoja.
Edullisia värinmuodostajia ovat 3,3-bis(p-dimetyy- ·. 35 liaminofenyyli)ftalidi, 3 -(p-dimetyyliaminofenyyli)- 3 - • « « • · · · · · • · • · • i · 6 104794 (1,2-diraetyyli-indol-3-yyli)ftalidi, 3-(p-dimetyyliamino-fenyyli)-3-(2-fenyyli-indol-3-yyli)ftalidi, rodamiini-B-anilinolaktaami, 3-dimetyyliamino-7-metoksifluoraani, p- nitrobentsoyyli-leukometyleenisininen, 3 -metyylispirodi-5 naftopyraani ja 3-propyylispirodibentsopyraani.
Erityisen edullisia ovat 3,3-bis(p-dimetyyliamino-fenyyli) -6-dimetyyliaminoftalidi ja N-bentsoyyli-leukome-tyleenisininen ja näiden seokset.
Värinmuodostajia käytetään yleensä määrinä 1-10 10 paino-%, edullisesti 2-8 paino-% emulsion öljyfaasin painosta laskettuna.
Sopivia happamia värinkehittimiä ovat hapan savi, attapulgiitti, aluminiumsilikaatti, bentsoehappo, kloori-bentsoehappo, tolueenihappo, salisyylihappo ja 4-tert-bu-15 tyylisalisyylihappo sekä myös varsinkin kaoliini ja alkyy-lisubstituoidut fenolit.
Keksinnön mukaisia mikrokapseleita voidaan valmistaa tavanomaisin menetelmin, esimerkiksi julkaisussa EP-A-198 089 kuvatulla menetelmällä.
20 Yleensä polymerointi suoritetaan lämpötilassa 20 - 100 °C, edullisesti 40 - 80 °C.
Polymerointi suoritetaan edullisesti normaalipai-neessa, mutta voidaan myös käyttää alennettua tai jonkin verran korotettua painetta, joka voi olla esimerkiksi 50 -25 500 kPa.
;*·.· Reaktioaika on normaalisti 1-10 tuntia, tavalli- sesti 2-7 tuntia.
• ·
Yleisesti menetelmä suoritetaan siten, että veden, ii» suojakolloidien, ionisten emulgointiaineiden, veteen liu- ... 30 kenemattomien tai niukkaliukoisten liuottimien ja muiden • · ’;·;* niihin liuenneina olevien aineiden, vapaaradikaali-ini- • · *···* tiaattorien ja monomeerien seos lisätään samanaikaisesti tai peräkkäin, dispergoidaan ja kuumennetaan voimakkaasti sekoittaen vapaaradikaali-initiaattorin hajoamislämpöti-35 laan.
7 104794
Polymerointia voidaan säädellä lämpötilan ja vapaa-radikaali -initiaattorin määrän avulla.
Kun reaktiolämpötila on saavutettu polymerointia jatketaan edullisesti noin 2-6 tuntia jäljellä olevan 5 monomeeripitoisuuden alentamiseksi.
Edullisia emulgointiaineita ovat vesiliuokoiset polymeerit, sillä ne alentavat veden pintajännitystä maksimiarvosta 73 mN/m arvoon 45 - 70 mN/m ja siten varmistavat aukottomien kapselinseinämien muodostumisen ja sello laisten kapselien muodostumisen, joiden hiukkaskoot ovat 1-30 μπι, edullisesti 3-12 μπι.
Edullisia suojakolloideja ovat varsinkin selluloosa johdannaiset kuten hydroksietyyliselluloosa, karboksi-metyyliselluloosa ja metyyliselluloosa, polyvinyylipyr-15 rolidoni ja vinyylipyrrolidonin kopolymeerit.
Edullisesti käytetään gelatiinia, arabikumia, ksan-taanikumia, natriumalginaattia, kaseiinia, polyvinyylial-koholia ja osittain hydrattuja polyvinyyliasetaatteja.
Yleensä suojakollodeja käytetään määrinä 0,1 - 10 20 paino-%, edullisesti 0,5 - 5 paino-% emulsion vesifaasin painosta laskettuna.
Emulsioiden pysyvyyden parantamiseksi voidaan lisä-tä ionisia emulgointiaineita. Varsinkin silloin on tär-keätä lisätä ionisia emulgointiaineita, kun dispersion 25 mikrokapselisisältö on suuri, koska ilman ionisen stabi- « · ;*·.· lointlaineen lisäystä mikrokapselit saattavat agglomeroi- • · tua. Nämä agglomeraatit, jos ne ovat läpimitaltaan 1 - .·;·. 3 μπι, alentavat käyttökelpoisten mikrokapselien saantoa, • · · tai jos ne ovat läpimitaltaan suurempia kuin noin 10 μπι, ... 3 0 lisäävät hankausherkkyyttä.
• · *·”’ Sopivia ionisia emulgointiaineita ovat varsinkin • · *·*·* polymetakryylihappo, sulfoetyyliakrylaatin ja -metakry- laatin, sulfopropyyliakrylaatin ja -metakrylaatin, N-(sul-foetyyli)maleinimidin, 2-akryyliamido-2-alkaanisulfonihap-
I I I
«
« I
8 104794 pojen, styreenisulfonihapon tai vinyylisulfonihapon polymeerit .
Edullisia ionisia emulgointiaineita ovat naftalee-nisulfonihappo ja naftaleenisulfonihappo/formaldehydi-5 kondensaatit ja varsinkin polyakryylihapot ja fenolisul-fonihappo/formaldehydikondensaatit.
Ionisia emulgointiaineita käytetään yleensä määrinä 0,1 - 10 paino-% emulsion vesifaasin painosta laskettuna.
Polymerointiolosuhteet valitaan edullisesti sello laiksiksi, joita tavallisesti käytetään sellaisten mikro-kapselien valmistukseen, joiden läpimitta on 1-35 μττι, varsinkin 3 - 15 μπκ
Kapselidispersioiden viskositeetit mitataan sekunteina, jota kuluu 100 ml .-n dispersion valmistumiseen 4 mm 15 aukosta Ford-kupista saksalaisen standardin DIN 53 211 mukaisesti .
Keksinnön mukaisten mikrokapselidispersioiden kiin-toainepitoisuus on edullisesti 20 - 60 paino-%.
Esillä olevan keksinnön mukaisia värinmuodostusmik-20 rokapseleita käytetään paineherkkien tallennusmateriaalien valmistukseen.
Nämä materiaalit ovat pääasiassa jäijennöspaperei- ta, joihin on imeytetty värinkehitintä ja jotka on pääl- lystetty mikrokapselidispersiolla . kirjoitusvälineen paine ! '25 aiheuttaa mikrokapselien rikkoutumisen, jolloin värinmuo- :*·.· dostajat tai värinmuodostuskomponentit kehittyessään muut- • · ····: tuvat värillisiksi.
• · .·;·. Esillä olevan keksinnön mukaisesti valmistettuja • · · mikrokapselidispersioita voidaan käyttää suoraan paperin ... 30 päällystämiseen tai dispersiot voidaan kuivata esimerkiksi • · *” sumutekuivaamalla ja dispergoida uudelleen ennen käyttöä.
• * • · «i· 9 104794
Esimerkit Värinmuodostajaanikrokapselien valmistus Esimerkki 1
Seosta, joka sisälsi 5 1 280 g vettä 20 g polyvinyylipyrrolidoni K90:tä 15 g fenolisulfonihappo/formaldehydikondensaat- tia 522 g di-isopropyylinaftaleenia 10 522 g dodekyylibentseeniä 48 g 3,3-bis(p-dimetyyliaminofenyyli)-6-dime- tyyliaminoftalidin (36 g) ja N-bentsoyyli-leukometyleenisinisen (12 g) seosta 168 g metyylimetakrylaattia 15 19 g butaanidioliakrylaattia 1,4 g atsobisisobutyronitriiliä 2 g dimetyyli-2-atsobisisobutyraattia dispergoitiin huoneen lämpötilassa 20 minuuttia. Sitten kuumennettiin jatkaen dispergointia 60 °C:seen ja pidet-20 tiin tässä lämpötilassa 1,5 tuntia. Tämän jälkeen kuumennettiin 65 °C:ssa 4 tuntia polymeroitumisen päättämiseksi, sitten dispersio jäähdytettiin.
Saadun dispersion kiintoainepitoisuus oli 49,1 pai-: no-%, ja valumisaika Ford-kupista oli 101 sekuntia.
: 25 Mikrokapselien keskimääräinen hiukkaskoko oli 5,6 μιτι koon vaihdellessa käytännössä välillä 3 - 7 μπ\.
·;··· Esimerkki 2 .·;·. Tämä dispersio valmistettiin esimerkin 1 menetel mällä seuraavista komponenteista: ... 30 1 287 g vettä • i 3 • a 20 g polyvinyylipyrrolidoni K90:tä • a *”·’ 18 g fenolisulfonihappo/formaldehydikondensaat- tia 732 g di-isopropyylinaftaleenia 10 104794 314 g korkealla kiehuvaa alifaattista hiilive- tyseosta (kiehumisalue 230 - 265 °C) 48 g 3,3-bis(p-dimetyyliaminofenyyli)-6-dime- tyyliaminoftalidin (36 g) ja N-bentsoyyli-5 leukometyleenisinisen (12 g) seosta 131 g metyylimetakrylaattia 5,6 g butaanidiolidiakrylaattia 1.4 g atsobisisobutyronitriiliä 2 g dimetyyli-2,2-atsobisisobutyraattia.
10 Saadun dispersion kiintoainepitoisuus oli 48,5 pai- no-%, ja valumisaika Ford-kupista oli 135 sekuntia.
Mikrokapselien keskimääräinen hiukkaskoko oli 5,4 μιη koon vaihdellessa käytännössä välillä 3 - 7 /un. Esimerkki 3 15 Tämä dispersio valmistettiin esimerkin 1 menetel mällä seuraavista komponenteista: 1 280 g vettä 20 g polyvinyylipyrrolidoni K90:tä 15 g fenolisulfonihappo/formaldehydikondensaat- 20 tia 732 g di-isopropyylinaftaleenia 314 g korkealla kiehuvaa alifaattista hiilive- tyseosta (kiehumisalue 230 - 265 °C) 48 g 3,3-bis(p-dimetyyliaminofenyyli)-6-dime- j 25 tyyliaminoftalidin (36 g) ja N-bentsoyyli- leukometyleenisinisen (12 g) seosta • · ·...: 93,5 g metyylimetakrylaattia 37,4 g butaanidioliakrylaattia • · · 1.4 g atsobisisobutyronitriiliä ... 30 2 g dimetyyli-2,2-atsobisisobutyraattia • ·
Saadun dispersion kiintoainepitoisuus oli 48,6 pai- • · *”·* no-%, ja valumisaika Ford-kupista oli 103 sekuntia.
Mikrokapselien keskimääräinen hiukkaskoko oli 5,8 μτη koon vaihdellessa käytännössä välillä 3-8 μιη.
« « · 35 li 104794
Esimerkki 4 Tämä dispersio valmistettiin esimerkin 1 menetelmällä seuraavista komponenteista: 1 270 g vettä 5 15 g polyvinyylipyrrolidoni K90:tä 15 g fenolisulfonihappo/formaldehydikondensaat- tia 636 g di-isopropyylinaftaleenia 273 g korkealla kiehuvaa alifaattista hiilive- 10 tyseosta (kiehumisalue 230 - 265 °C) 48 g 3,3-bis(p-dimetyyliaminofenyyli)-6-dime- tyyliaminoftalidin (36 g) ja N-bentsoyyli-leukometyleenisinisen (12 g) seosta 287 g metyylimetakrylaattia 15 33 g asetoasetoksietyylimetakrylaattia 5,5 g atsobisisobutyronitriiliä 2 g dimetyyli-2,2-atsobisisobutyraattia 1,5 tunnin polymeroinnin jälkeen 60 °C:ssa lisättiin kuitenkin tunnin kuluessa liuos, joka sisälsi 4,7 g 20 formaldehydiä ja 28 g vettä, ja lämpötila korotettiin 65 °C:seen ja pidettiin tällä tasolla 1,5 tuntia.
Saadun dispersion kiintoainepitoisuus oli 48,2 pai- • i ··· no-%, ja valumisaika Ford-kupista oli 74 sekuntia.
4 4 «
Mikrokapselien keskimääräinen hiukkaskoko oli I « · i '.· 25 5,5 μτη koon vaihdellessa käytännössä välillä 3-8 μηι.
• · ϊ/·ϊ Esimerkki 5 *:·1: Tämä dispersio valmistettiin esimerkin 1 menetel- :1·1; mällä seuraavista komponenteista: 1 280 g vettä .···. 3 0 20 g polyvinyylipyrrolidoni K90:tä • · 15 g fenolisulfonihappo/formaldehydikondensaat- • · T tia *·.'1 522 g di-isopropyylinaftaleenia 522 g dodekyylibentseeniä « II· III· • · · · 12 104794 48 g 3,3-bis(p-dimetyyliaminofenyyli)-6-dime- tyyliaminoftalidin (36 g) ja N-bentsoyyli-leukometyleenisinisen (12 g) seosta 19 g etyyliakrylaattia 5 9 g etyylimetakrylaattia 19 g 2-etyyliheksyyliakrylaattia 112 g metyylimetakrylaattia 28 g divinyylibentseeniä 1,4 g atsobisisobutyronitriiliä 10 2 g dimetyyli-2,2-atsobisisobutyraattia
Saadun dispersion kiintoainepitoisuus oli 43,5 pai-no-%, ja valumisaika Ford-kupista oli 106 sekuntia.
Mikrokapselien keskimääräinen hiukkaskoko oli 5,8 μηι koon vaihdellessa käytännössä välillä 3-12 μιη.
15 Esimerkki 6 Tämä dispersio valmistettiin esimerkin 1 menetelmällä seuraavista komponenteista: 1 464 g vettä 50 g polyvinyylipyrrolidoni K90:tä 20 10 g polyakryylihappo K50:tä 645 g di-isopropyylinaftaleenia 285 g korkealla kiehuvaa alifaattista hiilive- * tyseosta (kiehumisalue 230 - 265 °C) ·1.·.·’ 50 g 3,3-bis (p-dimetyyliaminofenyyli)-6-dime- i · · • 25 tyyliaminoftalidin (35,5 g) ja N-bentsoyy- lileukometyleenisinisen (12,5 g) seosta ·:··· 120 g metyylimetakrylaattia 2 q atsobisisobutyronitriiliä 30 g 20-%:ista vedetöntä metakrylaattikopoly- ... 30 meeridispersiota sykloheksaanissa (meta- • · kryylihappopitoisuus 4,8 %).
• · *·· Kuumennuksen jälkeen 65 °C:seen polymeroitiin aluk- • · si tässä lämpötilassa 2,5 tuntia ja sitten 70 °C:ssa 2,25 tuntia.
• 4 · « • · 13 104794
Saadun dispersion kiintoainepitoisuus oli 41,6 paino- %, ja valumisaika Ford-kupista oli 50 sekuntia.
Mikrokapselien keskimääräinen hiukkaskoko oli 5,2 μτη koon vaihdellessa käytännössä välillä 2-6 μπι.
5 Esimerkki 7 Tämä dispersio valmistettiin esimerkin 6 menetelmällä seuraavista komponenteista: 1 334 g vettä 45 g polyvinyylipyrrolidoni K90:tä 10 11 g polyakryylihappo K50:tä 732 g di-isopropyylinaftaleenia 313 g korkealla kiehuvaa alifaattista hiilive- tyseosta (kiehumisalue 230 - 265 °C) 55 g 3,3-bis(p-dimetyyliaminofenyyli)-6-dime- 15 tyyliaminoftalidin (41 g) ja N-bentsoyyli- leukometyleenisinisen (14 g) seosta 187 g metyylimetakrylaattia 3,1 g atsobisisobutyronitriiliä 45 g 20-%:ista vedetöntä metakrylaattikopoly- 20 meeridispersiota sykloheksaanissa (meta- kryylihappopitoisuus 4,8 %)
Saadun dispersion kiintoainepitoisuus oli 47 pai-·· no-%, ja valumisaika Ford-kupista oli 106 sekuntia.
Mikrokapselien keskimääräinen hiukkaskoko oli • · 4 l 25 5,4 μτη koon vaihdellessa käytännössä välillä 3 - 6 μπι.
• ·
Esillä olevan keksinnön mukaisten mikrokapselien *:·*♦ läpäisevyys, värin voimakkuus ja hankausherkkyys tutkit- tiin.
• · ♦ Tällöin mikrokapselidispersiot laimennettiin kiin- # 30 toainepitoisuuteen 16,5 paino-% ja levitettiin sitten mää- • · rinä 5 g mikrokapseleita neliömetriä kohti • · • » *·* a) standardikonekirjoituspaperille ja • · :,*·· b) konekirjoituspaperille, jota oli esikäsitelty värin kehittämiseksi attapulgiitilla, ja sen jälkeen nämä ‘.t 35 paperit kuivattiin.
HM
I · • < · 14 104794 Ά) Läpäisevyyden määrittäminen Läpäisevyys on mittana ei-kapselin muodossa olevan värinmuodostajan määrästä.
Läpäisevyyden määrittämiseksi paperi b) kostutet-5 tiin lievästi dodekyylibentseenillä, minkä vaikutuksesta ei-kapseloitunut värinmuodostaja irtosi ja muodosti kehit-timen kanssa värin. Näin käsiteltyjen paperin värjäytymis-aste mitattiin määrittämällä suihkuttamattoman paperiarkin b) ja suihkutetun paperiarkin b) reflektanssien erotus 10 heijastusfotometrillä ja ilmoittamalla se suhteellisina prosenttiyksikköinä asettamalla suihkuttamattoman paperi-arkin b) reflektanssiksi 100.
B) Värin intensiteetin määrittäminen Värin intensiteetin määrittämiseksi paperin a) ark-15 ki asetettiin päällystetty pinta värinkehittimellä päällystettyä paperia vasten ja päälle asetettiin vielä kolme kerrosta paperia, jonka neliömetripaino oli 38 g/m2. Tälle paperipinkalle kirjoitettiin sitten sähkökirjoituskoneella maksimipuristuksella tekstiä alueelle 4,2 x 3,4 cm. Nel-20 jännen kopion värinvoimakkuus mitattiin heijastusfotomet-rillä heijastuksen erotuksena konekirjoitetun paperin ja kirjoittamattoman paperin välillä ja ilmoitetaan suhteel-...I lisinä prosenttiyksiköinä kirjoittamattoman paperin ref- lektanssista, joka määritellään 100:ksi.
: 25 C) Hankausherkkyyden määrittäminen :*·.· Hahkausarvo on pelkällä hankaamisella saadun värin • « ·;·· mitta.
Hankausarvon määrittämiseksi paperiarkki a) asetet- • · · tiin värinkehittimellä käsitellyn paperiarkin päälle ja ... 30 paperia a) vedettiin hitaasti ja tasaisesti pyöreällä lit- teällä päälle asetetulla painolla 2,1 N/cm2 kuormitettuna • · *·;·* kehittimellä päällystetyn paperin päältä.
Sitten kehittimellä päällystettyä paperia pidettiin pimeässä tunnin ajan ja tämän jälkeen sen värjäytymisaste • · « 35 mitattiin heijastusfotometrillä, jolloin hangatun ja hän- « · · « • · · · t I · • * • · • I · 15 104794 kaamattoman paperin heijastusarvojen erotus laskettiin prosentteina hankaamattoman paperin heijastusarvosta, joka asetettiin 100:ksi.
Seuraavassa taulukossa nähdään kokeiden A, B ja C 5 tulokset.
TAULUKKO
Esimerkkien 1-5 mikrokapselien käyttöominaisuudet 10 Esi- Läpäisevyys Värin intensiteetti Hankausarvo merkki (%) (%) (%) 1 43 29,8 23,7 2 7 38,8 15,5 3 10 42,0 19,8 15 4 43 23,3 15,3 5 27 28,5 38,5
Esimerkki 8
Seosta, joka sisälsi 20 1 287 g vettä 20 g polyvinyylipyrrolidoni K90:tä 18 g fenolisulfonihappo-formaldehydikondensaat- « · · ···· tia 770 g di-isopropyylinaftaleenia • · * • V 25 330 g korkealla kiehuvaa alifaattista hiilive- Ϊ/.: tyseosta (kiehumisalue 230 - 265 °C) *:··· 48 g 3,3-bis (p-dimetyyliaminofenyyli)-6-dime- .*£*. tyyliaminoftalidin (36 g) ja N-bentsoyyli- leukometyleenisinisen (12 g) seosta 30 131 g metyylimetakrylaattia • · V.'. 56 g butaanidiolidiakrylaattia • · 3,4 g tert-butyyliperpivalaattia t < I käsiteltiin esimerkissä 1 kuvatulla tavalla. Se polymeroi- tiin 51 °C:ssa 2 tuntia ja sitten korottamalla lämpötila 35 72 °C:seen 4 tunniksi.
16 104794
Esimerkki 9
Seosta, joka sisälsi 1 293 g vettä 20 g polyvinyylipyrrolidoni K90:tä 5 27 g fenolisulfonihappo-formaldehydikondensaat- tia 770 g di-isopropyylinaftaleenia 330 g korkealla kiehuvaa alifaattista hiilive- tyseosta (kiehumisalue 230 - 265 °C) 10 48 g 3,3-bis(p-dimetyyliaminofenyyli)-6-dime- tyyliaminoftalidin (36 g) ja N-bentsoyyli-leukometyleenisinisen (12 g) seosta 131 g metyylimetakrylaattia 56 g butaanidioliakrylaattia 15 1,4 g atsobisisobutyronitriiliä 1 g dimetyyli-2,2-atsobisisobutyraattia käsiteltiin esimerkissä 1 kuvatulla tavalla. Se polymeroi-tiin 65 °C:ssa 2 tuntia ja sitten korottamalla lämpötila 71 °C:seen 4 tunniksi.
20 Esimerkki 10
Seosta, joka sisälsi 1 287 g vettä 20 g polyvinyylipyrrolidoni K90:tä : 18 g fenolisulfonihappo-formaldehydikondensaat- ·'♦*: 25 tia • « .·. : 770 g di-isopropyylinaftaleenia » · 330 g korkealla kiehuvaa alifaattista hiilive- « · tyseosta (kiehumisalue 230 - 265 °C) II· * 48 g 3,3-bis(p-dimetyyliaminofenyyli)-6-dime- 30 tyyliaminoftalidin (36 g) ja N-bentsoyyli- « · leukometyleenisinisen (12 g) seosta
III
131 g metyylimetakrylaattia 56 g butaanidioliakrylaattia 1,4 g atsobisisobutyronitriiliä •'35 2 g dimetyyli-2,2-atsobisisobutyraattia 17 104794 käsiteltiin esimerkissä 1 kuvatulla tavalla. Se polymeroi-tiin 60 °C:ssa 2 tuntia ja sitten korottamalla lämpötila 75 °C:seen 4 tunniksi.
Esimerkki 11 5 Seosta, joka sisälsi 1 287 g vettä 20 g polyvinyylipyrrolidoni K90:tä 18 g fenolisulfonihappo-formaldehydikondensaat- tia 10 l g karboksimetyyliselluloosaa 770 g di-isopropyylinaftaleenia 330 g korkealla kiehuvaa alifaattista hiilive- tyseosta (kiehumisalue 230 - 265 °C) 48 g 3,3-bis(p-dimetyyliaminofenyyli)-6-dime- 15 tyyliaminoftalidin (36 g) ja N-bentsoyyli- leukometyleenisinisen (12 g) seosta 131 g metyylimetakrylaattia 56 g butaanidioliakrylaattia 1,4 g atsobisisobutyronitriiliä 20 2 g dimetyyli-2,2-atsobisisobutyraattia käsiteltiin esimerkissä 1 kuvatulla tavalla.
Esimerkki 12 t'j· Seosta, joka sisälsi : 1 287 g vettä 25 20 g polyvinyylipyrrolidoni K90:tä • · .·. : 18 g fenolisulfonihappo-formaldehydikondensaat- • · · « · tia ♦ · ... 1,3 g polyakryylihappoa • ♦ ♦ * 770 g di-isopropyylinaftaleenia 30 330 g korkealla kiehuvaa alifaattista hiilive- ··♦ tyseosta (kiehumisalue 230 - 265 °C) • · · ·...· 48 g 3,3-bis(p-dimetyyliaminofenyyli)-6-dime- tyyliaminoftalidin (36 g) ja N-bentsoyyli-leukometyleenisinisen (12 g) seosta 35 131 g metyylimetakrylaattia 104794 1 o 56 g butaanidioliakrylaattia 1.4 g atsobisisobutyronitriiliä 2 g dimetyyli-2,2-atsobisisobutyraattia käsiteltiin esimerkissä 1 kuvatulla tavalla. Se polymeroi-5 tiin 60 °C:ssa 2 tuntia ja sitten korottamalla lämpötila 75 °C:seen 4 tunniksi.
Esimerkki 13 Seosta, joka sisälsi 1 287 g vettä 10 20 g polyvinyylipyrrolidoni K90:tä 18 g fenolisulfonihappo-formaldehydikondensaat- tia 770 g di-isopropyylinaftaleenia 330 g korkealla kiehuvaa alifaattista hiilive- 15 tyseosta (kiehumisalue 230 - 265 °C) 48 g 3,3-bis(p-dimetyyliaminofenyyli)-6-dime- tyyliaminoftalidin (36 g) ja N-bentsoyyli-leukometyleenisinisen (12 g) seosta 131 g metyylimetakrylaattia 20 56 g 1,3-propaanidioliakrylaattia 1.4 g atsobisisobutyronitriiliä 2 g dimetyyli-2,2-atsobisisobutyraattia II’ käsiteltiin esimerkissä 1 kuvatulla tavalla. Se polymeroi- : tiin 60 °C:ssa 2 tuntia ja sitten korottamalla lämpötila 25 75 °C:seen 4 tunniksi,
I
: Esimerkki 14 • · · • ·
Seosta, joka sisälsi k k ... 1 287 g vettä • « · ^ * 20 g polyvinyylipyrrolidoni K90:tä 30 18 g fenolisulfonihappo-formaldehydikondensaat- tia • · · 770 g di-isopropyylinaftaleenia 330 g korkealla kiehuvaa alifaattista hiilive- tyseosta (kiehumisalue 230 - 265 °C) 19 104794 48 g 3,3-bis(p-dimetyyliaminofenyyli)-6-dime- tyyliaminoftaiidin (36 g) ja N-bentsoyyli-leukometyleenisinisen (12 g) seosta 131 g metyylimetakrylaattia 5 56 g heksaanidioliakrylaattia 1,4 g atsobisisobutyronitriiliä 2 g dimetyyli-2,2-atsobisisobutyraattia käsiteltiin esimerkissä 1 kuvatulla tavalla. Se polymeroi-tiin 60 °C:ssa 2 tuntia ja sitten korottamalla lämpötila 10 75 °C:seen 4 tunniksi.
Esimerkki 15 Seosta, joka sisälsi 1 287 g vettä 20 g polyvinyylipyrrolidoni K90:tä 15 18 g fenolisulfonihappo-formaldehydikondensaat- tia 770 g di-isopropyylinaftaleenia 330 g korkealla kiehuvaa alifaattista hiilive- tyseosta (kiehumisalue 230 - 265 °C) 20 48 g 3,3-bis(p-dimetyyliaminofenyyli)-6-dime- tyyliaminoftalidin (36 g) ja N-bentsoyyli-leukometyleenisinisen (12 g) seosta .,!* 131 g metyylimetakrylaattia : 56 g butaanidioliakrylaattia ·*·': 25 5,4 g bis (3,5,5-trimetyyliheksanoyyli) peroksidia : käsiteltiin esimerkissä 1 kuvatulla tavalla. Se polymeroi- • · tiin 52 °C:ssa 2 tuntia ja sitten korottamalla lämpötila • * ... 59 °C:seen 4 tunniksi.
• · · • ·
Esimerkki 16 30 Seosta, joka sisälsi *···* 1 287 g vettä *...· 20 g polyvinyylipyrrolidoni K90:tä 18 g fenolisulfonihappo-formaldehydikondensaat- tia 35 1 g karboksimetyyliselluloosaa 20 1 0 4 7 9 4 770 g di-isopropyylinaftaleenia 330 g korkealla kiehuvaa alifaattista hiilive- tyseosta (kiehumisalue 230 - 265 °C) 48 g 3,3-bis (p-dimetyyliaminofenyyli)-6-dime- 5 tyyliaminoftalidin {36 g) ja N-bentsoyyli- leukometyleenisinisen (12 g) seosta 131 g metyylimetakrylaattia 56 g butaanidioliakrylaattia 1,4 g atsobisisobutyronitriiliä 10 2 g dimetyyli-2,2-atsobisisobutyraattia
Monomeereja ja initiaattoreita lukuunottamatta kaikkia aineosia dispergoitiin yhdessä huoneen lämpötilassa 5 minuuttia. Sitten lisättiin muut aineosat ja disper-gointia jatkettiin vielä 15 minuuttia. Seos polymeroitiin 15 60 °C:ssa 2 tuntia ja sitten 65 °C:ssa 4 tuntia.
Esimerkki 17 Seosta, joka sisälsi 128 g vettä 2 g polyvinyylipyrrolidoni K90:tä 20 1,8 g fenolisulfonihappo-formaldehydikondensaat- tia 13,1 g metyylimetakrylaattia II* 5,6 g butaanidioliakrylaattia : 88 g di (2-etyyliheksyyli) ftalaattia 25 22 g hajustetta t < : 0,14 g atsobisisobutyronitriiliä • · · m'm"\ 2 g dimetyyli-2,2-atsobisisobutyraattia • · ... Kaikkia aineosia dispergoitiin yhdessä huoneen lämpöti- • · · ' lassa 3 minuuttia. Seos polymerointiin 60 °C:ssa 2 tuntia 30 ja sitten 65 °C:ssa 4 tuntia. Hajustetta sisältävien mik- • · · rokapselien läpimitta oli 2-5 μτη.
«M
·.,,· Esimerkki 18
Seosta, joka sisälsi 128 g vettä 35 2 g polyvinyylipyrrolidoni K90:tä 21 104794 1.8 g fenolisulfonihappo-formaldehydikondensaat- tia 13,1 g metyylimetakrylaattia 5,6 g butaanidioliakrylaattia 5 110 g metolaklooria 0,14 g atsobisisobutyronitriiliä 0,2 g dimetyyli-2,2-atsobisisobutyraattia
Kaikkia aineosia dispergoitiin yhdessä huoneen lämpötilassa 3 minuuttia. Seos polymerointiin 60 °C:ssa 2 tun-10 tia ja sitten 65 °C:ssa 4 tuntia. Kasvinsuojeluainetta sisältävien mikrokapselien läpimitta oli 3-8 μτη. Esimerkki 19 Seosta, joka sisälsi 128 g vettä 15 2 g polyvinyylipyrrolidoni K90:tä 1.8 g fenolisuolfonihappo-formaldehydikondensaat- tia 18,6 g metyylimetakrylaattia 88 g lyijy(II)-2-etyyliheksanoaattia 20 22 g valkoöljyä 0,1 g atsobisisoburyronitriiliä 0,2 g dimetyyli-2,2-atsobisisobutyraattia
Kaikkia aineosia dispergoitiin yhdessä huoneen lämpötilas- sa 5 minuuttia. Seos polymeroitiin 60 °C:ssa 2 tuntia ja :1 2 3·1: 25 sitten 65 °C:ssa 4 tuntia. Lyijysuolaa sisältävien mikro- • · .1·.♦ kapselin läpimitta oli 2-6 μπι.
• ·
Esimerkeissä 8-19 valmistetut mikrokapselit ovat • · ··· ominaisuuksiltaan samankaltaisia kuin esimerkeissä 1-7 • · · ♦ · · valmistetut mikrokapselit.
• · · • · • « • · « « · • · 2 • 1 3

Claims (8)

22 1 0 4 7 9 4
1. Mikrokapselit, tunnetu t siitä, että niitä saadaan polymeroimalla
2. Patenttivaatimuksen 1 mukaiset mikrokapselit, tunnetut siitä, että niitä saadaan polymeroimalla
20 A) 30 - 95 paino-% monomeereja I, B) 5-40 paino-% monomeeria II ja C) 0-30 paino-% muita monomeereja III. ,,1;'
3. Patenttivaatimuksen 1 mukaiset mikrokapselit, : tunnetu t siitä, että veteen liukenemattoman tai 25 niukkaliukoisen liuottimen kiehumispiste on 150 - 350 °C. < < .•.J
4. Patenttivaatimuksen 1 mukaiset mikrokapselit, • · tunnetut siitä, että veteen liukenematon tai niuk- • · t.;·, kaliukoinen liuotin on di-isopropyylinaftaleeni tai dode- i i · kyylibentseeni.
5. Menetelmä mikrokapselien valmistamiseksi, • · *···’ tunnettu siitä, että veteen liukenematon tai ve- ♦ · · • · teen niukkaliukoinen liuotin muutetaan yhdessä seuraavien :'· aineosien kanssa tai ilman niitä A) 30 - 100 paino-% yhtä tai useampaa akryyli- tai 35 metakryylihapon C:_24-alkyyliesteri (monomeerit I) , 23 104794 B) 0-80 paino-% bi- tai polyfunktionaalista mono-meeria (monomeeri II), joka liukenee liuottimeen, ja C) 0-40 paino-% muita monomeereja (monomeerit III) ja 5 vapaaradikaali-initiaattori vedessä, tavanomaisella tavalla pysyväksi öljy-vedessä-emulsioksi, ja sitten monomeeri-en polymerointi saatetaan alkamaan ja sitä säädetään vaiheittain vapaaradikaali-initiaattorin lämpöhajoamisen avulla nostamalla lämpötilaa kuoresta ja ytimestä koostu-10 vien kapselien muodostamiseksi.
5 A) 30 - 100 paino-% yhtä tai useampaa akryylihapon tai metakryylihapon C1.24-alkyyliesteriä (monomeerit I), B) 0-80 paino-% bi- tai polyfunktionaalista mono-meeria (monomeeri II), joka liukenee liuottimeen, joka on liukenematon tai niukkaliukoinen veteen, ja 10 C) 0 - 40 paino-% muita monomeereja (monomeerit III) , jolloin liuotinta on läsnä yksin tai yhdessä monomeerien ja vapaaradikaali-initiaattorin kanssa dispergoituna faasina pysyvässä öljy-vedessä-emulsiossa ja polymerointi 15 saatetaan alkamaan ja sitä säädetään vaiheittain vapaaradikaali-initiaattorin lämpöhajoamisen avulla nostamalla lämpötilaa.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukaiset mikrokapselit, tunnetut siitä, että ne sisältävät värinmuodosta-jaa.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukaisten värinmuodostus- 15 mikrokapselien käyttö paineherkän tallennusmateriaalin valmistukseen.
8. Patenttivaatimuksen 6 mukaisia mikrokapseleita sisältävä paineherkkä tallennusmateriaali, tunnet-t u siitä, että se lisäksi sisältää komponenttia värin 20 kehittämiseen. • · « • · I • I • · • ♦ · • ♦ · • ♦ • · ··♦ • · « • ♦ · ··· • · • » ·«« ·«· • · • · ··« 1 24 1 0 4 7 9 4
FI912364A 1990-05-16 1991-05-15 Mikrokapseleita FI104794B (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE4015753 1990-05-16
DE4015753A DE4015753A1 (de) 1990-05-16 1990-05-16 Farbbildner enthaltende mikrokapseln

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI912364A0 FI912364A0 (fi) 1991-05-15
FI912364A FI912364A (fi) 1991-11-17
FI104794B true FI104794B (fi) 2000-04-14

Family

ID=6406559

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI912364A FI104794B (fi) 1990-05-16 1991-05-15 Mikrokapseleita

Country Status (10)

Country Link
EP (1) EP0457154B1 (fi)
JP (1) JP3241396B2 (fi)
AT (1) ATE102504T1 (fi)
AU (1) AU642010B2 (fi)
BR (1) BR9101956A (fi)
CA (1) CA2041792C (fi)
DE (2) DE4015753A1 (fi)
DK (1) DK0457154T3 (fi)
ES (1) ES2062608T3 (fi)
FI (1) FI104794B (fi)

Families Citing this family (31)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP2764654B2 (ja) * 1990-10-23 1998-06-11 信越化学工業株式会社 重合体スケール付着防止剤および重合体スケールの付着防止方法
DE4137619A1 (de) * 1991-11-15 1993-05-19 Basf Ag Mikrokapseln mit feststoff-kern
DE4321205B4 (de) * 1993-06-25 2006-06-29 Basf Ag Mikrokapseln, Verfahren zu ihrer Herstellung und ihre Verwendung
US5512753A (en) * 1994-06-08 1996-04-30 Packard Instrument, B.V. Scintillation counting system using scintillator capsules
DE19501053A1 (de) * 1995-01-16 1996-07-18 Basf Ag Stabilisatorgemisch aus Chromanderivaten und inerten organischen Lösungsmitteln sowie dieses Stabilisatorgemisch enthaltende Mikrokapseln
CA2251479C (en) * 1997-11-07 2003-04-01 Rohm And Haas Company Particles and a process for preparing the same
US20020197469A1 (en) 1998-10-26 2002-12-26 Richard Roy Clikeman Particles and a process for preparing the same
DE19749731A1 (de) * 1997-11-11 1999-05-12 Basf Ag Verwendung von Mikrokapseln als Latentwärmespeicher
DE10000223A1 (de) * 2000-01-05 2001-07-12 Basf Ag Mikrokapselzubereitungen und Mikrokapseln enthaltende Wasch- und Reinigungsmittel
DE10163162A1 (de) * 2001-12-20 2003-07-03 Basf Ag Mikrokapseln
JP4527946B2 (ja) * 2003-03-18 2010-08-18 積水化学工業株式会社 蓄熱マイクロカプセルの製造方法及び蓄熱マイクロカプセル
US20080033075A1 (en) 2004-05-24 2008-02-07 Basf Aktiengesellschaft Molded Elements Made Of Materials Containing Lignocellulose
US8163207B2 (en) 2006-10-17 2012-04-24 Basf Aktiengesellschaft Microcapsules
EP2011386A1 (de) 2007-07-04 2009-01-07 Knauf Gips Ag Bau-, Teich- und Schwimmbadfolie
CA2712454C (en) * 2008-02-05 2016-04-12 Basf Se Microcapsules comprising a lipophilic surfactant and oil
AU2010225016A1 (en) 2009-03-20 2011-10-13 Basf Se Method for treatment of crop with an encapsulated pesticide
CN102395423B (zh) * 2009-04-17 2015-03-18 巴斯夫欧洲公司 用于香料的载体体系
AR079413A1 (es) 2009-10-07 2012-01-25 Basf Se Uso de particulas polimericas que comprenden insecticida para mejorar la movilidad en el suelo de insecticidas, formulaciones insecticidas, particulas polimericas que comprenden insecticida, y metodos para controlar plagas
EA201201018A1 (ru) 2010-01-22 2013-03-29 Басф Се Способ борьбы с членистоногими, включающий нанесение геля в виде пятен
US8975292B2 (en) 2010-01-22 2015-03-10 Basf Se Method for controlling arthropods comprising the spot-wise application of a gel
PL2735230T3 (pl) 2011-01-14 2017-03-31 Basf Se Kompozycja środka wabiącego zawierająca 3-metylobutanian etylu i (E,E)-8,10-dodekadien-1-ol
US9681659B2 (en) 2011-01-24 2017-06-20 Basf Se Agrochemical formulation comprising encapsulated pesticide
WO2012130823A1 (en) 2011-03-30 2012-10-04 Basf Se Suspension concentrates
EP2794085B1 (de) * 2011-12-19 2016-07-27 Basf Se Mikrokapseldispersion enthaltend mikrokapseln mit einem hydrophilem kapselkern
US9422505B2 (en) 2012-08-28 2016-08-23 Givaudan S.A. Carrier system for fragrances
KR20150052046A (ko) 2012-08-28 2015-05-13 바스프 에스이 방향제용 담체 시스템
WO2016116406A1 (de) 2015-01-21 2016-07-28 Basf Se Gasdruckbehälter enthaltend ein gas, ein latentwärmespeichermaterial und einen porösen feststoff
US20180153164A1 (en) 2015-04-23 2018-06-07 Basf Se Agroformulation of microcapsules with sulfonate and codispersant
GB201520301D0 (en) 2015-11-18 2015-12-30 Tan Safe Ltd Sun protective compositions
US20190174750A1 (en) 2016-07-27 2019-06-13 Basf Se Agroformulation of Microcapsules with an Anionic C6-C10 Codispersant
WO2018130589A1 (en) 2017-01-10 2018-07-19 BASF Agro B.V. Microcapsules comprising cinmethylin in the core and a polyurea derived from diphenylmethane diisocyanate or an oligomer thereof

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3666680A (en) * 1970-03-05 1972-05-30 Purex Corp Ltd Method of combining optical brighteners with polymers for stability in bleach and encapsulated product
US4097404A (en) * 1973-01-29 1978-06-27 Xerox Corporation Process for providing encapsulated toner composition
FR2238477B1 (fi) * 1973-07-27 1976-12-03 Roussel Uclaf
DE2920846A1 (de) * 1979-05-23 1980-12-04 Basf Ag Mikrokapseln
JPS6187734A (ja) * 1984-10-03 1986-05-06 Japan Synthetic Rubber Co Ltd 中空ポリマ−粒子の製造方法
US4784879A (en) * 1987-07-20 1988-11-15 Dow Corning Corporation Method for preparing a microencapsulated compound of a platinum group metal
US5045569A (en) * 1988-11-30 1991-09-03 Minnesota Mining And Manufacturing Company Hollow acrylate polymer microspheres

Also Published As

Publication number Publication date
DE59101133D1 (de) 1994-04-14
JPH04227845A (ja) 1992-08-17
ES2062608T3 (es) 1994-12-16
CA2041792C (en) 2003-11-25
AU642010B2 (en) 1993-10-07
DE4015753A1 (de) 1991-11-21
EP0457154A1 (de) 1991-11-21
BR9101956A (pt) 1991-12-24
EP0457154B1 (de) 1994-03-09
FI912364A (fi) 1991-11-17
JP3241396B2 (ja) 2001-12-25
AU7620491A (en) 1991-11-21
FI912364A0 (fi) 1991-05-15
DK0457154T3 (da) 1994-05-02
ATE102504T1 (de) 1994-03-15
CA2041792A1 (en) 1991-11-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI104794B (fi) Mikrokapseleita
US5292835A (en) Microcapsules
KR900000964B1 (ko) 마이크로캡슐을 함유한 수성 도포제 및 이 도포제를 사용한 복사 및/또는 기록 재료
WO2000016985A1 (en) Microcapsules comprising solvent for chromogenic material
US4413843A (en) Microcapsules, method for their production and pressure sensitive copying sheet
US4423091A (en) Method of making microcapsules
US5288687A (en) Carbonless copying paper
EP1438126B1 (en) Process for the preparation of microcapsules
US5068067A (en) Emulsifier for microcapsules, microcapsules using said emulsifier and process for producing such microcapsules, and non-carbon pressure-sensitive copying paper using said microcapsules
JPH0348871B2 (fi)
US4888334A (en) Pressure-sensitive microcapsule sheet
JP2675594B2 (ja) マイクロカプセル製造用乳化剤、該乳化剤を用いてなるマイクロカプセル及びその製造方法並びに該マイクロカプセルを用いたノーカーボン感圧複写紙
JP2981498B2 (ja) マイクロカプセル用乳化剤、該乳化剤を用いてなるマイクロカプセル及びその製造方法並びに該マイクロカプセルを用いたノーカーボン感圧複写紙
JPH03247484A (ja) スチルト材、およびそれを含有する感圧性層
JP2675618B2 (ja) マイクロカプセル製造用乳化剤、該乳化剤を用いてなるマイクロカプセル及びその製造方法並びに該マイクロカプセルを用いたノーカーボン感圧複写紙
JP5400331B2 (ja) マイクロカプセルインキとその製造方法、及びノーカーボン感圧複写紙
JP2865311B2 (ja) マイクロカプセル用の乳化剤、該乳化剤を用いてなるマイクロカプセル及びその製造方法並びに該マイクロカプセルを用いたノーカーボン感圧複写紙
JP3633649B2 (ja) 感圧複写用紙の作成方法
KR900002358B1 (ko) 감압(感壓) 복사지용 마이크로캡슐 함유 잉크
JP2825526B2 (ja) マイクロカプセル用乳化剤、該乳化剤を用いてなるマイクロカプセル及びその製造方法
JPH04253779A (ja) 活版用カプセルインキ及びその印刷シート
JPS61149391A (ja) 単一層自己発色性感圧記録シ−ト
JPH04281837A (ja) マイクロカプセル用乳化剤、マイクロカプセル及びその製造法並びに熱可逆性変色シ−ト
JPH05147343A (ja) ノーカーボン感圧複写紙
JPH04140187A (ja) ノーカーボン感圧複写紙