FI103734B - Menetelmä ja laitteisto kuitususpension käsittelemiseksi - Google Patents
Menetelmä ja laitteisto kuitususpension käsittelemiseksi Download PDFInfo
- Publication number
- FI103734B FI103734B FI974192A FI974192A FI103734B FI 103734 B FI103734 B FI 103734B FI 974192 A FI974192 A FI 974192A FI 974192 A FI974192 A FI 974192A FI 103734 B FI103734 B FI 103734B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- reject
- screen
- strainer
- pressure
- cleaning step
- Prior art date
Links
Classifications
-
- D—TEXTILES; PAPER
- D21—PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
- D21D—TREATMENT OF THE MATERIALS BEFORE PASSING TO THE PAPER-MAKING MACHINE
- D21D5/00—Purification of the pulp suspension by mechanical means; Apparatus therefor
- D21D5/02—Straining or screening the pulp
-
- D—TEXTILES; PAPER
- D21—PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
- D21D—TREATMENT OF THE MATERIALS BEFORE PASSING TO THE PAPER-MAKING MACHINE
- D21D5/00—Purification of the pulp suspension by mechanical means; Apparatus therefor
-
- D—TEXTILES; PAPER
- D21—PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
- D21D—TREATMENT OF THE MATERIALS BEFORE PASSING TO THE PAPER-MAKING MACHINE
- D21D5/00—Purification of the pulp suspension by mechanical means; Apparatus therefor
- D21D5/18—Purification of the pulp suspension by mechanical means; Apparatus therefor with the aid of centrifugal force
- D21D5/24—Purification of the pulp suspension by mechanical means; Apparatus therefor with the aid of centrifugal force in cyclones
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- Paper (AREA)
Description
103734
Menetelmä ja laitteisto kuitususpension käsittelemiseksi
Esillä olevan keksinnön kohteena on menetelmä ja laitteisto paperi- ja : seUuloosateollisuuden kuitususpensioiden käsittelemiseksi. Erityisesti keksinnön kohteena 5 on valkaisuvaiheessa olevan tai jo valkaistun massan ns. jätelajittelun tehostaminen.
Ennalta tunnetaan vastaavaan tarkoitukseen käytettyjä ratkaisuja, joissa valkaisuvaiheessa oleva massa johdetaan pyörrepuhdistusiaitokseen, jossa massasta erotetaan siinä vielä olevat raskaammat epäpuhtaudet, kuten tikut, suurikokoiset ίο kuitukasaumat ja vastaavat Tunnetusti pyönepuhdistuslaitos koostuu useista kymmenistä pyörrepuhdistimista eli hydrosykloneista, joiden puhdistusvaikutus pohjautuu puhdistettavan materiaalin kierrätykseen suurella nopeudella pitkin puhdistimen sylinterimäistä tai kartiomaista seinämää. Tällöin karkea, rejektoitava jae kerääntyy keskipakovoiman vaikutuksesta syklonin pinnalle kuluttaen sen nopeasti rikki, jolloin aluksi 15 kyseisen puhdistimen puhdistustehokkuus heikkenee materiaalin kiertonopeuden nopeasti laskiessa ylimääräisen kitkan johdosta. Lopuksi puhdistimen seinämään syntyy reikä, josta puhdistettava materiaali purkautuu lajitintilan lattialle. Lisäksi pyörrepuhdistuslaitos vaatii suhteellisen suuren tilan johtuen pääsiassa suuresta syklonien lukumäärästä. Syklonien käytöllä on myös kolmas haittapuoli ja se on sellutehtaan sisäisten vesikiertojen sekä 20 jätevesikuormituksen merkittävä lisääntyminen. Toimiakseen tehokkaasti tulee pyörrepuhdistimilla puhdistettavan kuitususpension sakeuden, kuten tunnettua, olla prosentin kymmenesosia, jolloin hyväksyttävä kuituaines saadaan riittävän tarkasti erotettua oksapartikkeleista ja tikuista.
25 Vielä eräänä pyörrepuhdistuslaitoksen haittapuolena kannattaa mainita se seikka, että valkaisimossa tavallisimmin käytetään pesureita, joiden syöttölaatikkoon syötettävän massan sakeuden tulee olla noin 1.2 %, ainakin 1.0 %. Samoin valkaisun jälkeisenä käsittelyvaiheena oleva kuivauskone vaatii syöttösakeudekseen tuon saman noin 1.0-12 %. Kuitenkaan pyörrepuhdistuslaitos ei toimi mainitussa sakeudessa riittävällä 30 tehokkuudella, vaan kuitususpension sakeuden laitoksessa tulee olla noin 0.5 %. Tästä seuraa se, että pyörrepuhdistuslaitoksen jälkeen massa täytyy saostaa 0.5 %:n sakeudesta 1.0 -1.2 %:n sakeuteen.
2 103734
Edellä kuvatut vanhemman tekniikan mukaisen laitteiston haittapuolet saadaan eliminoitua korvaamalla pyörrepuhdistuslaitos esimerkiksi kapearakolajitteluila, jolloin kymmenien pyörrepuhdistimien tehtävän hoitaa yksi ainoa läjitin. Samalla säästetään myös 5 pyönrepuhdistuslaitoksen jälkeen tarvittava saostin. Tätä ratkaisua on käsitelty esimerkiksi US patenteissa 5,470,432 ja 5,571,384. Tilan säästö on siten ilmiselvä samoin kuin myös nestekuormituksen väheneminen, koska käsiteltävää suspensiota ei tarvitse laimentaa pyönrepuhdistuslaitoksen vaatimalle tasolla, vaan voidaan jättää valmiiksi pesurin tai kuivatuskoneen syöttölaatikon sakeustasoile. Tällöin laimennusnesteen tarve pienenee ίο merkittävästi. Mainituissa US patenteissa käsitellään ratkaisua, jossa painelajittimen rejekti käsitellään pyönrepuhdistuslaitoksessa, jonka aksepti palautetaan painelajittimen syöttöön ja rejekti poistetaan prosessista joko kokonaan tai jonnekin aiempaan käsittelyvaiheeseen.
Haittapuolena tai eräänlaisena puutteena edellämainituissa US patenteissa on se, että 15 niissä ei sen enempää puututa siihen, mitä tapahtuu painelajittimen rejektiile. Ao. julkaisut ainoastaan esittävät että mainittu rejekti käsitellään edelleen pyönrepuhdistuslaitoksessa, josta aksepti palautetaan käyttöön ja rejekti poistetaan. Käytännössä on kuitenkin huomattu, että em. patenttien mukaisessa ratkaisussa sekä pyönrepuhdistuslaitoksen akseptiin että rejektiin joutuu partikkeleita, jotka eivät niihin tavallaan kuulu. Toisin sanoen, 20 on huomattu tarpeelliseksi kehittää tätä ns. jälkilajittamokonseptia edelleen.
On tunnettua, että tavanomaisissa lajittimissa, joissa käytetään joko reiillä tai raoilla varustettuja seularumpuja, partikkelit jaotellaan akseptiin eli hyväksyttävään jakeeseen ja rejektiin eli hylättävään jakeeseen pääasiassa partikkelien koon perusteella. Etenkin 25 painelajitinta käytettäessä on tunnettua, että jotkin kokoonpuristuvat partikkelit esimerkiksi STYROX muruset, puristuvat seulalevyn aukkojen läpi ja joutuvat siten akseptin joukkoon. Ainoa keino estää tämä lajitintyyppisissä laitteissa on käyttää riittävän pientä lajitteluaukkoa, edullisesti kapeaa rakoa, jolloin lajittimessa vallitseva paine ei pysty puristamaan murusia aukkojen läpi. Tämä voidaan tehdä ensiölajittimessa, mutta samassa 30 yhteydessä myös jonkin verran muutoin jo tässä vaiheessa hyväksyttävää kuituainesta joutuu rejektin joukkoon, jota siis on pyrittävä ottamaan talteen jatkolajitteluvaiheissa. Jos toisiovaiheessa lajitteluun käytetään lajitinta, näissä puolestaan joudutaan käyttämään 3 103734 suurempaa aukkokokoa kuituaineksen talteenottamiseksi, tällöin esimerkiksi edellä , mainitut STYROX muruset kulkeutuvat toisiolajittimen läpi sellaisenaan. Toisin sanoen esimerkiksi kyseisen tyyppistä ei-toivottua materiaalia on lähestulkoon mahdotonta saada erotettua hyväksyttävästä kuituaineksesta.
5
Samoin on tunnettua, että pyörrepuhdistimissa lajittelu perustuu pääasiassa partikkelien ominaispainoon, jolloin tavanomaisissa ratkaisuissa (esimerkiksi hiekanerotuksessa) raskaat partikkelit rejektoidaan ja kevyt jae otetaan talteen. Siten perinteinen pyörrepuhdistinkin akseptoi kevyen rejektin, joksi esimerkiksi STYROX muruset ja myös l o muut kevyet esimerkiksi muovipartikkelit lasketaan, yhdessä kuituaineksen kanssa.
Kyseisen ongelman ratkaisemista varten on kehitetty ns. käänteinen pyörrepuhdistin, joka on esitetty esimerkiksi US patentissa 4,155,839. Kyseiselle puhdistimelle ja etenkin sen toiminnalle on ominaista, että se kykenee erottelemaan toisistaan kevyen, esimerkiksi 15 muovirejektin, ja hyväksyttävän kuituaineksen tehokkaasti ja tarkasti, vaikka kyseisten ainesten ominaispainossa ei olekaan suurta eroa. Tällainen puhdistin toimii siten, että se poistaa raskaamman kuitujakeen kapeammasta päästään kartion kärjestä, perinteisessä asennossaan alapäästään ja kevyemmän rejektin yläpään keskeisestä poistoaukosta. Tosin käänteisiä pyörrepuhdistimia on asennettu myös toisin päin eli kartion kärki ylöspäin. 20 Edelleen käänteiselle pyörrepuhdistimelle on ominaista, että sitä voidaan käyttää saostamaan massaa. Esimerkiksi edellä mainitussa US patentissa 4,155,639 todettiin, että syöttösakeuden ollessa 1,0 -1,5 % oli akseptin sakeus 1,6· 2,6 %.
Eräs hyvin merkittävä ongelma, joka keksinnöllämme voidaan ratkaista, liittyy juuri edellä 25 kuvattuun ns. jälkilajittamoon, jossa tekniikan tason mukaisella ratkaisulla kapearakolajittelulla pystytään estämään mm. muovipartikkelien joutuminen suoraan lopputuotteeseen. Kuitenkin, koska kyseiseen tekniikan tason mukaiseen jälkilajittamoon kuuluu kapearakolajitinta seuraavana laitteena pyörrepuhdistin, se akseptoi kuituaineksen • mukaan kevyen nejektinkin so. mm. muovipartikkelit Tällöin kyseinen kevyt rejekti jää , 30 kiertämään lajitinkiertoon siihen saakka, kunnes se jauhautuu riittävän pieniksi kappaleiksi niin, että kapearakolajitin hyväksyy sen. Seurauksena on, että kevyt rejekti joutuu 103734 4 lopputuotteeseen ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa siellä selvästi havaittavia laatuongelmia.
Keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaisessa menetelmässä ja laitteistossa ns. 5 ensiölajittimen rejekti johdetaan painelajittimeen, jonka rejektiä edelleen käsitellään ns.
ensimmäisessä pyörrepuhdistusportaassa.
Edellä mainittua menetelmää ja laitteistoa on edelleen mahdollista kehittää niin, että mainitun ensimmäisen pyörrepuhdistinportaan aksepti viedään joko toiseen, käänteiseen ίο pyörrepuhdistinportaaseen tai painelajittimeen.
Edellä mainittua menetelmää ja laitteistoa on edelleen mahdollista kehittää niin, että mainitun käänteisen pyörrepuhdistinportaan tai painelajittimen aksepti viedään toisiolajittimen syöttöön ja rejekti poistetaan toiseen käänteiseen 15 pyörrepuhdistinportaaseen.
Keksinnön erään toisen edullisen suoritusmuodon mukaisessa menetelmässä ja laitteistossa ns. ensiölajittimen rejekti viedään ensimmäiseen pyörrepuhdistinportaaseen, jonka aksepti käsitellään käänteisessä pyörrepuhdistinportaassa, jonka aksepti 20 palautetaan ensiölajittimen syöttöön ja rejekti poistetaan prosessista tai ohjataan johonkin sopivaan jatkokäsittelykohtaan.
Edellä kuvattujen keksinnön eri suoritusmuotojen mukaisilla menetelmillä ja laitteistoilla voidaan parantaa lajittelun puhtautta olennaisesti, koska käytetään erilaisia lajittelulaitteita, 25 kuten painelajitin, pyörrepuhdistin ja käänteinen pyörrepuhdistin, tavalla, jolla kyseisistä laitteista otetaan käyttöön vain niiden partraat ominaisuudet. Kyseiset laitteet täydentävät toisiaan erinomaisesti niin, että lopullisiin rejekteihin joutuu vain sinne kuuluvia partikkeleita.
30 Lisäksi keksinnön mukainen laitteisto on selluloosatehtaalle olennaisesti aiempaa edullisempi hankkia ja ylläpitää, jolloin yhdessä parantuneen lajittamon 5 103734 tehokkuuden/tarkkuuden kanssa lopputuloksena on sekä tekniikan tason mukaisiin , menetelmiin että laitteistoihin nähden ylivertainen tuote.
Esillä olevan keksinnön mukaiselle tavalle ja laitteistolle tunnusmerkilliset piirteet käyvät 5 ilmi oheisista patenttivaatimuksista.
Seuraavassa keksintöä selitetään yksityiskohtaisemmin viittaamalla oheisiin kuvioihin, joista kuvio 1 esittää kaaviomaisesti erään tekniikan tason mukaista laitteistoa, ίο kuvio 2 esittää kaaviomaisesti erään toisen tekniikan tason mukaista laitteistoa, kuvio 3 esittää keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaista laitteistoa, kuvio 4 esittää keksinnön erään toisen edullisen suoritusmuodon mukaista laitteistoa kuvio 5 esittää keksinnön erään kolmannen edullisen suoritusmuodon mukaista laitteistoa, ja is kuvio 6 esittää keksinnön erään neljännen edullisen suoritusmuodon mukaista laitteistoa.
Kuvion 1 mukaisesti koostuu tekniikan tason mukainen järjestely pääosiltaan valkaisutomista 2, sitä seuraavasta pyörrepuhdistuslaitoksesta 4, saostimesta 6 ja pesurista, tavallisimmin rumpupesurista 8 sekä seuraavan valkaisuvaiheen valkaisu-20 tornista 10. Valkaisutomista 2 käsiteltävä kuitususpensio puretaan putkilinjaan, jossa massa laimennetaan sakeuteen noin 0.5 %, ja josta se edelleen syötetään pyörre-puhdistimiin 4. Puhdistimien jälkeen hyväksytty aines syötetään suoraan saostimeen 6, jonka tarkoituksena on saostaa massa seuraavan pesurin 8 syöttösakeuteen. Saostimesta 6 massa syötetään pesuriin 8, josta pesty massa poistetaan sakeudessa, joka vastaa 25 valkaisutomin valkaisusakeutta. Pyönepuhdistimien rejekti poistetaan laitteistosta joko hävitettäväksi tai johdettavaksi johonkin aiempaan käsittelyvaiheeseen.
Kuviossa 2 kuvataan erästä toista tekniikan tason mukaista järjestelyä (US 5,571,384), joka koostuu valkaisutomista 20, lajitlimesta 22, pyörrepuhdistimesta/-puhdistuslaitoksesta , 30 24, pesurista 26 ja seuraavan valkaisuvaiheen, tavallisimmin viimeisen vaiheen valkaisu tomista (ei esitetty). Keksinnön mukaisesti tornissa 20 valkaistu massa puretaan valkaisutomista 20 putkilinjaan, joko tornista poistettaessa laimennettuna tai, jossa massa 103734 6 laimennetaan lajittelusakeuteen > noin 1.0 -1.2 % ja josta massa syötetään lajittimeen 22. Mainitun lajittimen 22 aksepti syötetään suoraan pesuriin 26 ja rejekti syötetään huomattavasti tekniikan tason laitteistoa pienempään pyörrepuhdistuslaitokseen 24 laimennettuna sykloneille sopivaan sakeuteen. Pyörrepuhdistimien 24 aksepti palautetaan 5 edellämainitun lajittimen 22 syöttöön tai suoraan pesuriin 26. Rejekti puolestaan joko hävitetään tai syötetään uudelleen johonkin aiempaan suspension käsittelyvaiheeseen.
Kuviossa 3 esitetty keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukainen laitteisto koostuu ns. ensiölajittimesta 30, jonka aksepti johdetaan tekniikan tasosta tunnetulla tavalla ns. ίο pääkäsittelytinjaa 30a jatkokäyttöön prosessiin. Kyseisen ensiölajittimen 30 rejekti eli karkea jae puolestaan johdetaan tässä suoritusmuodossa linjaa 30r toisen portaan painelajittimeen 32 ns. toisiolajittimeen, jonka aksepti palautetaan linjaa 32a pitkin ensiölajittimen 30 syöttöön ja rejekti, karkeampi jae, johdetaan linjaa 32r pitkin ensimmäiseen pyörrepuhdistinportaaseen 34. Joissakin tapauksissa, erityisesti silloin, kun 15 toisiolajitin on konstruoitu asian vaatimalla tavalla, on mahdollista palauttaa toisiolajittimen aksepti myös päälinjaan 30a ensiölajittimen jälkeen (esitetty katkoviivalla). Ensimmäisen pyörrepuhdistinportaan 34 aksepti eli kevyempi jae johdetaan linjaa 34a pitkin painelajittimeen 36 ja rejekti eli raskaampi jae linjaa 34r pitkin toiseen pyörrepuhdistinportaaseen 38. Toisen pyörrepuhdistinportaan 38 aksepti palautetaan 20 linjaa 38a pitkin ensimmäisen pyörrepuhdistinportaan 34 syöttöön ja rejekti poistetaan prosessista. Painelajittimen 36 aksepti, eli seulapinnan läpäissyt jae johdetaan linjaa 36a pitkin toisen lajitinportaan painelajittimen 32 syöttöön ja rejekti eli karkeampi jae linjaa 36r pitkin käänteiseen pyörrepuhdistinportaaseen 40. Mainitun käänteisen pyörrepuhdistinportaan 40 akseptina palautetaan linjaa 40a pitkin painelajittimen 36 25 syöttöön pyörrepuhdistimesta 40 saatu raskaampi jae, kun taas puhdistimesta 40 saatu kevyempi jae poistetaan rejektinä (linja 40r) prosessista tai johdetaan sopivaan jatkokäsittelyyn.
Seuraavassa kuviossa 3 esitetyn laitteiston toimintaa selitetään yksityiskohtaisemmin 30 esimerkin valossa. Ensiölajittimessa 30 on esimerkin mukaisessa tilanteessa lajitinelimenä rakorumpu, jonka rakojen leveys on 0.15 mm. Tällainen rumpu hyväksyy eli päästää lävitseen ainoastaan jatkokäyttöön sopivaa kuitumateriaalia. Kaikki suuremmat 7 103734 kuitupartikkelit, hiekka, tikut ja muut epäpuhtaudet, kuten esimerkiksi muovi joutuvat rejektin joukkoon. Rejekti johdetaan toisiolajittimeen 32, jossa on edullisesti 0.18 mm:n rakorumpu. Periaatteessa tämänkin rummun tulisi akseptoida ainoastaan hyväksyttävää kuitujaetta, mutta varmuuden vuoksi tämän lajittimen aksepti palautetaan ensiölajittimen 5 syöttöön uudelleen lajiteltavaksi. Toisiolajittimen rejekti johdetaan ensimmäiseen pyönrepuhdistinportaaseen 34, joka käsittää sarjaan kytkettynä tarkoitukseen sopivan määrän puhdistimia. Ensimmäisen pyörrepuhdistinportaan tarkoitus on erottaa toisiolajittimen rejektistä toisaalta hyväksyttävä kuituaines akseptiksi ja toisaalta raskas jae, kuten esimerkiksi hiekka, rejektiksi. Raskas rejekti käsitellään toisessa ίο pyörrepuhdistinportaassa 38 käyttökelpoisen kuituaineksen ottamiseksi talteen ja palauttamiseksi ensimmäiseen pyörrepuhdistinportaaseen, jonka jälkeen portaasta 38 poistetaan rejektinä käytännöllisesti katsoen pelkkää hiekkaa tms. raskaita epäpuhtauksia. Ensimmäisen pyörrepuhdistinportaan 34 aksepti johdetaan puhdistimien akseptille ominaisessa hyvin matalassa sakeudessa (luokkaa 0.4 - 0.6 %) painelajittimeen 36, jossa is on hyvin pieni rako, esimerkiksi 0.12 mm. Tarkoituksena on erottaa ensimmäisen pyörrepuhdistinportaan akseptista lähes kaikki käyttökelpoinen kuitujae ja palauttaa se toisiolajittimen syöttöön. Painelajittimen 36 rejektiä, jota voidaan rejektin määrästä riippuen ottaa joko jatkuvasti tai jaksollisesta käsitellään käänteisessä pyörrepuhdistimessa 40, jonka pääasiallinen tarkoitus on erottaa kevyt rejekti kuitupitoisesta materiaalista. 20 Käänteisen pyörrepuhdistinportaan 40 akseptina kartion kärjestä otettava kuituvirta ohjataan sakeutettuna painelajittimen 36 syöttöön, jota kautta kuitujae kulkeutuu edelleen käyttöön. Käytettäessä eri lajittimissa rakorumpua, on toisiolajittimen 32 rummun raon leveys alle 0.25 mm, edullisesti alle 0.20 ja iajittimessa 36 alle 0.20 mm, edullisesti alle 0.15 mm.
25
Kuviossa 4 esitetty keksinnön erään toisen edullisen suoritusmuodon mukainen laitteisto koostuu kuvion 3 tavoin ensiölajittimesta 30, toisiolajittimesta 32, sekä niitä seuraavasta ensimmäisestä ja toisesta pyörrepuhdistinportaasta 34 ja 38. Itse asiassa ainoana erona 30 kuviossa 3 esitettyyn suoritusmuotoon on kuvion 3 painelajittimen 36 korvaaminen käänteisellä pyörrepuhdistinportaalla 46, jonka akseptina poistettu raskaampi jae palautetaan linjaa 46a pitkin toisiolajittimen 32 syöttöön ja rejektinä poistettu kevyempi jae 8 103734 johdetaan linjaa 46r pitkin toiseen käänteiseen pyörrepuhdistinportaaseen 48. Toisen käänteisen pyönrepuhdistinportaan aksepti johdetaan linjaa 48a pitkin ensimmäisen käänteisen pyönrepuhdistinportaan syöttöön ja rejekti poistetaan (linja 48r) prosessista. Tässäkin suoritusmuodossa on mahdollista, erityisesti silloin, kun toisiolajitin on konstruoitu 5 asian vaatimalla tavalla, palauttaa toisiolajittimen aksepti myös päälinjaan 30a ensiölajittimen jälkeen (esitetty katkoviivalla). Käytettäessä eri lajittimissa nakorumpua, on ensiölajittimen 30 rummun raon leveys alle 0.20 mm, edullisesti noin 0.15 mm ja toisiolajittimen 32 rummun raon leveys alle 0.25 mm, edullisesti alle 0.20.
ίο Kuviossa 5 esitetty keksinnön erään kolmannen edullisen suoritusmuodon mukainen laitteisto koostuu kuten aiemmissakin suoritusmuodoissa ensiölajittimesta 30, toisiolajittimesta 32 ja ensimmäisestä pyörrepuhdistinportaasta 34. Erona aiempiin suoritusmuotoihin on se, että toisiolajittimen 32 aksepti johdetaankin linjaa 32a pitkin ensiölajittimen 30 syötön asemasta käänteiseen pyönrepuhdistukseen 57, jonka akseptina 15 otettu raskaampi jae johdetaan linjaa 57a pitkin ensiölajittimen syöttöön. Toisin sanoen toisiolajitin 32 poistaa suurikokoiset partikkelit pyörrepuhdistinportaaseen 34, joka lajittelee ne ominaispainon mukaan joko rejektiksi (linja 34r) tai palautettavaksi toisiolajittimen 32 syöttöön linjaa 34a. Toisiolajittimen akseptiin joutuu kevyttä ainesta, joka johdetaan käänteiseen pyönrepuhdistukseen 57, jossa kevyt rejekti (linja 57r) erotetaan prosessista ja 2 0 raskaampi, kuitujae palautetaan ensiölajittimen 30 syöttöön. Tässäkin suoritusmuodossa, erityisesti silloin, kun toisiolajitin 32 ja pyörrepuhdistinponras 34 on konstruoitu asian vaatimalla tavalla, on mahdollista palauttaa pyönrepuhdistinportaan 34 aksepti myös päälinjaan 30a ensiölajittimen jälkeen (esitetty katkoviivalla).
25 Kuviossa 6 esitetty keksinnön erään neljännen edullisen suoritusmuodon mukainen laitteisto koostuu ensiölajittimesta 30, jonka rejekti johdetaan tekniikan tason mukaisesti linjaa 30 r pitkin ensimmäiseen pyörrepuhdistinportaaseen 62, jonka rejekti poistetaan linjaa 62r pitkin edelleen tekniikan tasosta tunnetulla tavalla prosessista tai johdetaan johonkin sopivaan käsittelyportaaseen. Uutena ratkaisuna tämän suoritusmuodon 30 mukaisessa laitteistossa on ensimmäisen pyönrepuhdistinportaan 62 akseptin johtaminen linjaa 62a pitkin käänteiseen pyörrepuhdistinportaaseen 64, jonka raskaampi jae palautetaan linjaa 64a pitkin ensiölajittimen 30 syöttöön ja kevyempi jae rejektoidaan pois 9 103734 prosessista. Toisena uutena ratkaisuna on linjassa 30a ensiölajitinta seuraavan saostavan laitteen 66 suodoksen käsittely flotatoimalla kuitumateriaalin ottamiseksi talteen.
Edullisesti keksinnössä käytetään Fl patenttihakemuksen 955724 mukaista seulasylinteriä, 5 joka koostuu joukosta rinnakkain asetettuja seuiaiankoja, jotka on tukevasti kiinnitetty akseptitilan puolelle sijoittuviin tukilankoihin. Edullisesti tämän keksinnön mukaisessa ratkaisussa käytetään kapeita rakoja, joiden leveys on luokkaa < 0.25 mm, edullisesti < 0.20 mm, joskus jopa lähes luokkaa 0.10 mm. Tässä yhteydessä kannattaa mainita, että itse seulaelementin muoto voi olla paitsi syiinterimäinen, myös kartiomainen, 1 o kaksoiskartiomainen tai jopa tasomainen.
Mainitun painelajittimen roottorina voidaan käyttää vaikkapa US patentin 5,000,842 mukaista roottoria, jossa roottorisylinterin pinnalle on järjestetty ns. paloja synnyttämään massaan kuituflokkeja hajottavaa turbulenssia. Myös niin sanotut foiliroottorit voivat 15 joissakin tapauksissa tulla kyseeseen. Samoin on mahdollista käyttää sekä roottorin ulko- että sisäpuolista seulasylinteriä tai jopa molemmin puolin roottoria sijoitettuja seulasylintereitä. Edelleen joissakin tapauksissa voi tulla kyseeseen pyörivän/pyörivien seulasylinterien käyttö.
20 Kuten edellä esitetystä nähdään, on pystytty kehittämään vanhaan tunnettuun tekniikkaan nähden erittäin käyttäjäystävällinen ja prosessi- sekä energiatalouden kannalta edullinen menetelmä ja laitteisto massan lajittelemiseksi. On kuitenkin huomattava, että edellä on " keksintöä kuvattu vain muutamaan suoritusmuotoon viittaamalla, vaikka itse asiassa keksinnön todellinen suojapiiri on huomattavasti laajempi ja kattavampi. Niinpä keksintöä 2 5 rajoittavat ainoastaan oheiset patenttivaatimukset
Claims (22)
1. Menetelmä kuitususpension käsittelemiseksi ns. jälkilajittelussa, jossa massasta painelajittimen, ns. ensiölajittimen avulla poistetaan epäpuhtauksia, joita edelleen 5 käsitellään edelleen ainakin yhdessä lajitteluvaiheessa, tunnettu siitä, että mainitun painelajittimen rejektiä käsitellään yhdessä tai useammassa käsittelyportaassa, joista ainakin yksi on käänteinen pyörrepuhdistus.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainitun ίο ensiölajittimen rejektiä käsitellään ensin painelajittimessa, ns. toisiolajittimessa, jonka rejektiä käsitellään myöhemmin käänteisellä pyörrepuhdistuksella.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainitun ns. toisiolajittimen rejektiä käsitellään pyörrepuhdistinportaassa, jonka akseptoimaa is kevyempää jaetta käsitellään mainitulla käänteisellä pyörrepuhdistuksella.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittua kevyempää jaetta käsitellään ensin painelajittimessa, jonka rejekti johdetaan mainittuun käänteiseen pyörrepuhdistukseen. 20
5. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittua kevyempää rejektiä käsitellään suoraan käänteisellä pyörrepuhdistuksella.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainitun 25 ensiölajittimen rejekti johdetaan pyörrepuhdistinportaaseen, jonka akseptoima kevyempi jae johdetaan käänteiseen pyörrepuhdistukseen.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainitun käänteisen pyörrepuhdistuksen akseptoima raskaampi jae palautetaan mainitun 30 ensiölajittimen syöttöön.
8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainitun ensiölajittimen rejektiä käsitellään ensin painelajittimessa, ns. toisiolajittimessa, jonka 11 < 103734 rejektiä käsitellään pyörrepuhdistuksella niin, että pyörrepuhdistuksen kevyempi akseptijae palautetaan jonkin aiemman lajitteluvaiheen syöttöön.
9. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainitun 5 ensiölajittimen rejektiä käsitellään ensin painelajittimessa, ns. toisiolajittimessa, jonka akseptia käsitellään käänteisellä pyörrepuhdistuksella.
10. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainitun painelajittimen rejektiä käsitellään ainakin kahdessa käsittelyportaassa, joista toinen on ίο pyörrepuhdistus, jossa mainitusta rejektistä poistetaan raskasta epäpuhtausjaetta, ja toinen on käänteinen pyörrepuhdistus, jossa mainitusta rejektistä poistetaan kevyttä epäpuhtausjaetta.
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittuja 15 kahta käsittelyporrasta edeltää ainakin yksi käsittelyporras painelajittimella.
12. Patenttivaatimuksen 10 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittujen kahden käsittelyportaan välille on sijoitettu ainakin yksi käsittelyvaihe painelajittimella.
13. Jonkin edeltävän patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainitun käänteisen pyörrepuhdistuksen akseptoima raskaampi jae johdetaan jonkin edeltävän käsittelyvaiheen tai -portaan syöttöön.
14. Laitteisto kuitususpension käsittelemiseksi ns. jälkilajittelussa, johon laitteistoon 25 kuuluu ainakin painelajitin (30), tunnettu siitä, että mainitun painelajittimen (30) rejektiä käsittelevään laitteistoon kuuluu ainakin yksi käänteinen pyörrepuhdistinporras (40; 46, 48; 57; 64).
15. Patenttivaatimuksen 14 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että laitteistoon kuuluu 30 ainakin yksi pyörrepuhdistinporras (34, 38; 62). 12 103734
16. Patenttivaatimuksen 14 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että laitteistoon kuuluu suoraan mainitun ensiölajittimen (30) rejektilinjaan (30r) kytkettynä painelajitin, ns. toisiolajitin (32).
17. Patenttivaatimuksen 15 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että mainittu pyörrepuhdistinporras (34) on kytketty suoraan mainitun toisiolajittimen (32) rejektilinjaan (32r).
18. Patenttivaatimuksen 15 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että mainittu io pyörrepuhdistinporras (62) on kytketty suoraan mainitun ensiölajittimen (30) rejektilinjaan (30r).
19. Patenttivaatimuksen 17 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että painelajitin (36) on kytketty suoraan mainitun pyörrepuhdistinportaan (34) akseptilinjaan (34a). 15
20. Patenttivaatimuksen 14, 16 tai 19 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että ainakin yhdessä mainituista painelajittimista (30, 32, 36) käytetään lajitinelimenä rakoseularumpua, jonka raon leveys on alle 0,25 mm.
21. Patenttivaatimuksen 20 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että mainittu raon leveys on alle 0,20 mm.
22. Patenttivaatimuksen 20 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että ensiölajittimessa (30) raon leveys on alle 0,20 mm, toisiolajittimessa (32) alle 0,25 mm ja 25 pyörrepuhdistinportaan (34) akseptia käsittelevässä lajittimessa (36) alle 0,15 mm. 103734
Priority Applications (4)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI974192A FI103734B1 (fi) | 1997-11-11 | 1997-11-11 | Menetelmä ja laitteisto kuitususpension käsittelemiseksi |
CA002278610A CA2278610A1 (en) | 1997-11-11 | 1998-11-11 | Method and apparatus for treatment of fiber suspension |
PCT/FI1998/000874 WO1999024662A1 (fi) | 1997-11-11 | 1998-11-11 | Method and apparatus for tratment of fiber suspension |
IDW990823A ID22428A (id) | 1997-11-11 | 1998-11-11 | Metoda dan alat untuk mengolah suspensi serat |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI974192 | 1997-11-11 | ||
FI974192A FI103734B1 (fi) | 1997-11-11 | 1997-11-11 | Menetelmä ja laitteisto kuitususpension käsittelemiseksi |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI974192A0 FI974192A0 (fi) | 1997-11-11 |
FI974192A FI974192A (fi) | 1999-05-12 |
FI103734B true FI103734B (fi) | 1999-08-31 |
FI103734B1 FI103734B1 (fi) | 1999-08-31 |
Family
ID=8549909
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI974192A FI103734B1 (fi) | 1997-11-11 | 1997-11-11 | Menetelmä ja laitteisto kuitususpension käsittelemiseksi |
Country Status (4)
Country | Link |
---|---|
CA (1) | CA2278610A1 (fi) |
FI (1) | FI103734B1 (fi) |
ID (1) | ID22428A (fi) |
WO (1) | WO1999024662A1 (fi) |
Families Citing this family (4)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE10358567A1 (de) * | 2003-12-15 | 2005-09-08 | Nordland Papier Gmbh | Verfahren und Vorrichtung zur Behandlung eines Faserstoffs |
SE528924C2 (sv) * | 2004-11-16 | 2007-03-20 | Metso Paper Inc | Metod för att behandla en fibersuspension |
US20120097616A1 (en) * | 2009-07-03 | 2012-04-26 | Jan Backman | Hydrocyclone, system and method for cleaning cellulose suspensions |
CN115121382A (zh) * | 2022-05-06 | 2022-09-30 | 浙江上方生物科技有限公司 | 一种天然海藻微晶纤维素的除杂装置 |
Family Cites Families (5)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
GB8327218D0 (en) * | 1983-10-12 | 1983-11-16 | Beloit Corp | Reject handling in cyclones &c |
GB8604462D0 (en) * | 1986-02-22 | 1986-03-26 | Elp Products Ltd | Hydrocyclone |
ES2023626T3 (es) * | 1989-10-10 | 1994-07-01 | Nils Anders Lennart Wikdahl | Metodo y dispositivo para la produccion de pulpa de celulosa de calidad mejorada. |
FI93748B (fi) * | 1992-06-08 | 1995-02-15 | Ahlstroem Oy | Tapa ja laitteisto kuitususpension käsittelemiseksi |
CA2228440A1 (en) * | 1995-08-04 | 1997-02-20 | Thermo Black Clawson Inc. | Forward or reverse hydrocyclone systems and methods |
-
1997
- 1997-11-11 FI FI974192A patent/FI103734B1/fi active
-
1998
- 1998-11-11 CA CA002278610A patent/CA2278610A1/en not_active Abandoned
- 1998-11-11 WO PCT/FI1998/000874 patent/WO1999024662A1/fi active Application Filing
- 1998-11-11 ID IDW990823A patent/ID22428A/id unknown
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
ID22428A (id) | 1999-10-14 |
WO1999024662A1 (fi) | 1999-05-20 |
FI103734B1 (fi) | 1999-08-31 |
CA2278610A1 (en) | 1999-05-20 |
FI974192A (fi) | 1999-05-12 |
FI974192A0 (fi) | 1997-11-11 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
JP3219854B2 (ja) | 再使用のため故紙の紙料を製造する方法及び装置 | |
FI64198C (fi) | Anrikningsfoerfarande foer avfallspapper | |
US6613191B2 (en) | Pressurized screen and process for removing contaminants from a fibrous paper suspension containing contaminants | |
US4634521A (en) | Screening apparatus with light reject removal | |
FI103734B (fi) | Menetelmä ja laitteisto kuitususpension käsittelemiseksi | |
AT502246B1 (de) | Vorrichtung zum abscheiden von fasern aus dem spuckstoff | |
KR19980702811A (ko) | 재생섬유와 같은 충전제-함유 물질을 처리하기 위한 방법 및장치 | |
JPH09500934A (ja) | 再生繊維のような充填材含有材料を処理する方法と装置 | |
DE2548578B2 (de) | Vorrichtung zur Abscheidung von Verunreinigungen in Faserstoffsuspensionen | |
US5925249A (en) | Screening arrangement | |
EP1124002A2 (de) | Sortierer zur Reinigung einer Faserstoffsuspension | |
FI73021C (fi) | Massasil. | |
SE442308B (sv) | Forfarande och apparat for silning av en vetskesuspension | |
DE102004025149A1 (de) | Drucksortierter zum Sieben einer Faserstoffsuspension | |
CA1335191C (en) | Screening method and apparatus for light reject removal | |
ATE323189T1 (de) | Verfahren zum auflösen und reinigen von störstoffhaltigen papierfaserrohstoffen insbesondere von altpapier | |
JP2001513149A (ja) | 繊維パルプ懸濁液からの汚染物分離装置 | |
EP2452012B1 (en) | Apparatus for screening fibre suspensions | |
DE10233364C1 (de) | Drucksortierer zum Sieben einer Faserstoffsuspension | |
AU703599B2 (en) | Method for removing pitch from mixed tropical hardwood pulp | |
CN117127425B (zh) | 粗筛系统 | |
JPH10510334A (ja) | 紙の製造中に発生した残渣または収集された物質の流れから原料を回収するための方法およびそのための設備 | |
MXPA97006216A (en) | A process to recover raw materials from a current of ordinated residual material originated daping to the manufacture of depapel and an installation of the m | |
SU765441A1 (ru) | Устройство дл сортировани и очистки волокнистой массы | |
JPH086079Y2 (ja) | 製紙用スクリーン |