FI102849B - Tiivistyselimiä käsittävä ilmastointielementti kattoa varten - Google Patents

Tiivistyselimiä käsittävä ilmastointielementti kattoa varten Download PDF

Info

Publication number
FI102849B
FI102849B FI950191A FI950191A FI102849B FI 102849 B FI102849 B FI 102849B FI 950191 A FI950191 A FI 950191A FI 950191 A FI950191 A FI 950191A FI 102849 B FI102849 B FI 102849B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
loops
fibers
element according
loop
ventilation element
Prior art date
Application number
FI950191A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI950191A (fi
FI950191A0 (fi
FI102849B1 (fi
Inventor
Hubert Rickert
Original Assignee
Scheffler Gmbh & Co Kg
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Scheffler Gmbh & Co Kg filed Critical Scheffler Gmbh & Co Kg
Publication of FI950191A0 publication Critical patent/FI950191A0/fi
Publication of FI950191A publication Critical patent/FI950191A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI102849B publication Critical patent/FI102849B/fi
Publication of FI102849B1 publication Critical patent/FI102849B1/fi

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04DROOF COVERINGS; SKY-LIGHTS; GUTTERS; ROOF-WORKING TOOLS
    • E04D1/00Roof covering by making use of tiles, slates, shingles, or other small roofing elements
    • E04D1/36Devices for sealing the spaces or joints between roof-covering elements
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04DROOF COVERINGS; SKY-LIGHTS; GUTTERS; ROOF-WORKING TOOLS
    • E04D13/00Special arrangements or devices in connection with roof coverings; Protection against birds; Roof drainage ; Sky-lights
    • E04D13/17Ventilation of roof coverings not otherwise provided for
    • E04D13/174Ventilation of roof coverings not otherwise provided for on the ridge of the roof

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Building Environments (AREA)
  • Roof Covering Using Slabs Or Stiff Sheets (AREA)
  • Body Structure For Vehicles (AREA)
  • Gasket Seals (AREA)
  • Orthopedics, Nursing, And Contraception (AREA)
  • Percussion Or Vibration Massage (AREA)

Description

102849
Tiivistyselimiä käsittävä ilmastointielementti kattoa varten
Keksinnön kohteena on kattoja varten oleva tuuletuselementti, jossa katonharjan, lappeen tai taitteen alueelle on sovitettu tuuletinkupu, jonka pitkittäis-5 reunaan on järjestetty vähintään yksi elastisesti peräänantava tiivistyselin.
Tunnettua on se, että kattoja varten olevien tuuletuselementtien kohdalla käytetään solumuovia olevia tiivistyselementtejä. Haittapuolena on tällöin se, että välin erojen vaihdellessa ja/tai teräväreunaisten siirtymäkohtien kohdalla ei solumuovi kykene saavuttamaan riittävää tiiviyttä, johtuen sen rakenteesta. Hait-10 tapuolena on edelleen se, että solumuovissa tapahtuu vanhenemisprosessi ja ajan kuluessa se murenee, jolloin ajankestävyys eikä toiminnallisuus ole taattua. Lopuksi solumuovi tarvitsee suuren puristuspaineen, joka vaikeuttaa asentamista; myöskin sopivasti esillä olevat alueet ovat alttiina linnunnokkimisille ja säänvai-kutuksille. Solumuovia olevien tiivistyselinten liimaaminen tuuletinkupuun sisältää 15 sellaisen riskin, että liima irtoaa ja tiivistyselin putoaa alas.
Tunnettua on edelleen se, että tiivistyselementtinä käytetään ohutkuitu-harjoja, joissa on suuri määrä elastisia, vähintäänkin mahdollisimman virtaustii-viiksi tiivisteeksi sovitettuja harjankuituja. Tässä on se vaara, että vapaat kuidun-päät - siis yksittäiset kuitujen päät - saattavat murtua, esimerkinomaisesti törmä-20 tessään esteisiin, kuten karkeisiin kohtiin tai reunoihin, jolloin tiiviys tulee kyseenalaiseksi. Harjankuiduilla on ylipäätään hyvin helposti sellainen ominaisuus, että ne ryhmittyvät, minkä johdosta virtaustiivis tiiviste ei ole enää taattu ja lisäksi se antaa optisesti huonon vaikutuksen.
Julkaisusta EP-A1-428775 tunnetaan tuuletinkupu, johon on järjestetty • : 25 elastisesti peräänantava tiivistyselin. Tässä tiivistyselimessä on kyse harjasta.
US-patenttijulkaisusta 3 604 153 tunnetaan puolestaan menetelmä let-:··: kulangan muotoisen tiivistyselimen valmistamiseksi, jota käytetään ajoneuvojen ikkunatiivisteenä.
* · : Keksinnön tavoitteena on aikaansaada alussa mainitun tapainen tuule- i *.·! 30 tuselementti, joka on rakennettu yksinkertaisesti, joka takaa optimaalisen tiivistyk- ’· · sen, ja joka sopii homogeenisesti jokaiseen katemateriaaliin.
Edellä esitetty tavoite saavutetaan keksinnön mukaisesti siten, että harjakuidut on muodostettu silmukanmuotoisiksi ja ne muodostavat silmukkakui-' ' ' tutiivisteen. Tällä toteutusmuodolla on se etu, että siinä vältetään kuitujen epätoi- : ·.! 35 votut siirtymät. Tämä siksi, että silmukkarakenteesta johtuen siinä ei ole mitään vapaita kuidunpäitä, vaan päätyosassa on aina taive, jonka avulla toisaalta väite-
I P
2 102849 tään tahaton kiinnitarttuminen, ja joka toisaalta antaa tietyn kytkentävaikutuksen viereiseen lenkkiin, jolloin kokonaisuudessaan syntyy yksittäisten silmukoiden ketjuuntuminen ja verkkoutuminen, joten ne vaikuttavat keskenään positiivisesti, erityisesti pitävät toisiaan järjestyksessä ja säilyttävät ahtaan, virtaustiiviin tiivis-5 teen. Täten on aina taattu optimaalinen tiiviys. Keksinnön mukaisella silmukka-kuitutiivisteellä on siten homogeeninen ominaisuus. Keksinnön mukaisessa kohteessa ei puristuspainetta ole olennaisesti olemassa, jolloin keksinnön mukainen silmukkakuitutiiviste on hyvin asennusystävällinen, eivätkä rakenneosat ole mekaanisesti kovin kuormitettuja. Silmukkakuitutiiviste on kuitumateriaalia, jolloin yk-10 sittäisten silmukoiden toisiaan vasten asettuminen, päällekkäin limittyminen jne. muodostavat sellaisen elastisuuden, joka takaa tiivistystoiminnon.
Keksinnön erään kehitelmän mukaan on suunniteltu siten, että silmuk-kakuitutiivisteessä on silmukoita, joiden kohdalla meno- ja paluukuidut eivät limity toistensa päälle, ja jolloin silmukan menokuidulla ymmärretään sitä aluetta, joka 15 kulkee päädyssä olevaan kääntöpäähän saakka; paluukuitu on se alue, joka kulkee takaisin lähtöpisteeseen. Kun silmukassa ei ole mitään päällekkäislimitystä, niin tällöin on kyseessä ns. meanderisovitus. Edellä olevat suoritusmuodot eivät merkitse sitä, etteivätkö viereiset silmukat limittyisi päällekkäin, vaan tämä on luonnollisesti tilanne tiiviyden perusteella. Kuitu on asetettu silmukassa pikem-20 minkin siten, että sen meno- ja tulokuidut eivät limity toisensa päälle tai eivät risteä toisistaan.
Rinnakkaisesti on kuitenkin mahdollista se, että silmukkakuitutiivistees-sä on silmukoita, joiden kohdalla meno- ja paluukuidut limittyvät päällekkäin. Täten muodostuu ns. kuitulenkki.
25 Silmukanmuodostuksen kaikki mahdollisuudet voidaan luonnollisesti :.: : toteuttaa myös missä tahansa tuuletinkupua vasten liittyvässä yhdistelmässä, jol- loin silmukanmuodostus johtaa aina siihen, että yksittäiset kuidut verkkoutuvat keskenään.
i i · .·. Keksintöä havainnollistetaan piirustuksissa ja viitataan suoritusmuoto- :·. 30 esimerkkeihin, ja joissa kuvio 1 esittää rakennuksen katon katonharjan alueen poikkileikkausta, kuvio 2 esittää kaavamaisesti tiivistyselimen kuidunasettelua, kuvio 3 esittää kaavamaisesti kuituelimen kiinnitystä, ' kuvio 4 esittää kaavamaisesti tiivistyselimen toista suoritusmuotoesi- •,: 35 merkkiä kiinnitetyssä tilassa,
I I
3 102849 kuvio 5 esittää erään toisen suoritusmuotoesimerkin mukaista sovitusta, vastaten kuvion 4 toteutusmuotoa, kuvio 6 esittää erään vielä kiinnittämättömässä tilassa olevan tiivistys-elimen toista suoritusmuotoesimerkkiä, 5 kuvio 7 esittää kaavamaisesti erään toisen suoritusmuodon mukaista kuitujen asettelua, kuvio 8 esittää kuvion 7 mukaista sovitusta kiinnitetyssä tilassa, kuvio 9 esittää kuvion 3 mukaista tiivistyselintä, mutta kiinnitetyssä tilassa, 1 o kuvio 10 esittää tiivistyselimen toista suoritusmuotoesimerkkiä, kuvio 11 esittää tiivistyselimen toista suoritusmuotoa, kuvio 12 esittää tiivistyselimen toista suoritusmuotoa, kuvio 13 esittää kaavamaisesti tiivistyselimen kimputtain kiinnitettyjä tii-vistyselementtejä, 15 kuvio 14 esittää suoritusmuotoesimerkkiä, jossa on kuvion 13 mukaisen tiivistyselimen kimputetut tiivistyselementit, kuvio 15 esittää kaavamaisesti tiivistyselintä, jossa on poikkikaduin varustetut silmukkakuidut, ja jolloin kyseessä on katkotut silmukankuidut, kuvio 16 esittää kuviota 15 vastaavaa suoritusmuotoesimerkkiä, mutta 20 jossa on päättömät kuidut, kuvio 17 esittää kuviota 10 vastaavaa suoritusmuotoesimerkkiä, mutta jossa on poikkikadut, kuvio 18 esittää tiivistyselintä kiinnittämättömässä tilassa, jolla on yhtäläiset silmukanpituudet, • ·’ 25 kuvio 19 esittää kuvion 18 suoritusmuotoesimerkkiä vastaavaa tiivis- : T: tyselintä, mutta jolla on erilaiset silmukanpituudet, :·: kuvio 20 esittää kuvion 18 suoritusmuotoesimerkkiä kiinnitetyssä tilas- sa, I · ; .·. kuvio 21 esittää perspektiivisesti nähtynä keksinnön mukaista tiivis- .··.·*. 30 tyselintä, I » · kuvio 22 esittää perspektiivisesti nähtynä erään toisen suoritusmuodon . . mukaista tiivistyselintä, kuvio 23 esittää perspektiivisesti nähtynä tiivistyselintä, jossa on eripit-' ·' ' kät silmukanpituudet, ja siten, että siinä syntyy kiilamainen profiili, 35 kuvio 24 esittää toista suoritusmuotoesimerkkiä eräästä eripituisin sil- ; ; mukoin varustetusta tiivistyselimestä, ja jolloin syntyy porrasprofiili, « « « 4 102849 kuvio 25 esittää suoritusmuotoesimerkkiä tiivistyselimestä, jossa on vinosti kulkevat silmukat, kuvio 26 esittää kuvion 25 mukaista suoritusmuotoesimerkkiä, mutta jossa silmukat ovat yhteen suuntaan eripituiset, 5 kuvio 27 esittää kuvion 25 mukaista suoritusmuotoesimerkkiä kiinnite tyssä tilassa, kuvio 28 esittää tiivistyselimen suoritusmuotoesimerkkiä, jossa on äärimmäisen vinossa asennossa kulkevat silmukat, kuvio 29 esittää tiivistyselintä, jossa silmukat ovat pörröasemassa, siis 10 olennaisesti sattumanmukaisesti suuntautuneina, ja kuvio 30 esittää laitetta keksinnön mukaisen tiivistyselimen valmistamiseksi.
Kuvio 1 esittää poikkileikkausta talon katosta sen katonharjan alueelta. Keksinnön kohteena on tuuletuselementti 1, jolle ei ole käyttöä vain katonharjan 15 alueella, vaan jota voidaan käyttää myöskin muilla alueilla, esimerkinomaisesti lappeen tai taitteen alueella. Tuuletuselementti 1 on rakennettu tuuletinkuvuksi 2, johon kuuluu sivuseinät 3 sekä niiden välissä yksikappaleisena oleva kattoseinä 4. Kattoseinän 4 läpi sen kiinnitysalueen 5 kummallakin puolella kulkee tuuletusaukot 6.
20 Katonharjan alueella on vastalevyt 7, joihin on kiinnitetty rimankannatin 8. Rimankannattimen 8 kiinnitysalueelle on sovitettu rimat 9, joihin katemateriaali 10 ripustetaan ja jota ne kantavat. Rimankannatin 8 kantaa katonharjarimaa 11, johon - kiinnitysalueelle 5 - tuuletinkupu 2 on kiinnitetty ruuvien 12 avulla. Ruuvit 12 kiinnittävät osittain samanaikaisesti katonharjankiinnittimen 13, joka pitää ka-’:"«' 25 tonharjanpeittoa 14 paikoillaan.
:T: Tuuletinkuvun 2 sivuseinien 3 sisäsivujen 15 alueelle on kiinnitetty tii- ;··: vistyselimet 16. Se voi tapahtua esimerkinomaisesti puristusliitännän, pistoliitän- .' nän, liimaliitännän tai ruuviliitännän avulla. Tiivistyselimet 16 sulkevat olennaisesti .·. virtaustiiviisti tuuletinkuvun 2 sivuseinien 3 alapään ja katemateriaalin 10 väliin • 30 jäävät, useimmiten epäsäännöllisen suuret raot 18. Katon tuuletusta varten voi il- • « ma nousta nuolia 19 pitkin ylös, virrata tuuletinkuvun 2 tuuletusaukkojen 6 läpi (nuoli 20) ja tulla ulos katonharjanpeitteen 14 ja kulloisenkin tiivistyselimen 16 ; · yläpuolisen osan välissä olevalta alueelta (nuoli 21).
Jokainen keksinnön mukainen tiivistyselin 16 on rakennettu silmukka-:: 35 kuitutiivisteeksi 22. Jokainen silmukkakuitutiiviste 22 koostuu suuresta määrästä l « 5 102849 silmukoita 23, jotka ovat kuitumateriaalia 24. Kuitumateriaalin 24 kohdalla on kyse ensisijassa muovimateriaalista, siis tekokuidusta.
Jokaiseen silmukkaan 23 kuuluu menokuitu 25 ja paluukuitu 26, jolloin menokuitu 25 ja paluukuitu 26 liittyvät toisiinsa yksikappaleisena vapaassa pääty-5 alueessa 27 kääntöalueella 28, so. kääntöalueen 28 johdosta jokaiseen silmukkaan 23 muodostuu kaarenmuotoinen silmukanpää 29.
Kuvio 2 esittää sen, kuinka päättömästä kuidusta 30 olevat yksittäiset silmukat 23 on asetettu meanderimaisesti. Kun ne on sovitettu - kuvion 3 mukaisesti - kiinnitykseen 31, niin se tapahtuu ensisijassa siten, että silmukoiden 23 10 meanderimaista pitkittäisulottumaa varten tässä meanderisovituksessa asetetaan kiristyslevy 32 ja meanderisovituksen päälle asetetaan sitten kiinnitinliuska, esimerkinomaisesti lanka 33 siten, että se kulkee kiristyslevyn 32 keskellä. Kun sen-jälkeen kiristyslevy 32 taitetaan keskeltä koko pituudeltaan, niin tällöin lanka 33 kiristyy sen sisään ja taittaa sen kanssa meanderisovituksen 180° kulmassa, minis kä johdosta päätön kuitu 30 pysyy paikoillaan kiristyslevyn 32 alueella. Nyt syntyy kuvion 9 mukainen sovitus, so. kiinnitys 31 pitää kiinni suuren määrän silmukoita 23, jolloin meno- ja paluukuidut 25, 26 kulkevat suunnilleen yhdensuuntaisesti toistensa suhteen, so. ne ovat kiinnitetyt paikoilleen toisiaan risteämättä. Kuvio 9 esittää luonnollisestikin näin muodostettua silmukkakuitutiivistettä 22 vain kaava-20 maisesti, koska siinä on esitetty vain muutama silmukka 23. Todellisuudessa asetetaan suuri määrä tämäntyyppisiä silmukoita 23 tiivistettyyn muotoon ja myöskin päällekkäin useaan kerrokseen ja eri pituuksin, jolloin siitä syntyy virta-ustiivis tiiviste.
Kuvio 4 esittää erästä suoritusmuotoesimerkkiä, joka vastaa olennai- • ; 25 sesti kuvion 9 suoritusmuotoesimerkkiä, joskaan tässä eivät meno- ja paluukuidut
• M
: 25, 26 ole asetettu risteämättömästi, vaan siinä on risteämä, jolloin siinä syntyy :' * i kokonaisuudessaan kahdeksikon muoto.
Kuvion 5 esimerkki eroaa kuvion 4 vastaavasta siinä, että jokaisessa • · · :*: silmukassa 23 ei ole yksinkertaista kahdeksikon muotoa, vaan siinä on monin- , 30 kertaisen kahdeksikon muoto, so. meno- ja paluukuidut 25, 26 muodostavat kes kenään useita risteämiä.
Kuvio 6 esittää kuvion 5 sovitusta, jolloin siinä esitetty silmukka 23 on vielä kiinnittämättömässä tilassa. Se kiinnitetään - kuten kuvion 3 suoritusmuoto-esimerkissä selitetään - kiinnityslevyn 32 ja langan 33 avulla ja taitetaan sitten 35 keskeltä 180°.
6 102849
Kuvion 7 suoritusmuotoesimerkki esittää silmukoiden 23 muotoa, joka muistuttaa pientä l-kirjainta. Sen muotoisen muodon tekemiseen käytetään ensisijassa myöskin päättömiä kuituja 30. Ne pysyvät - kuvion 8 mukaan - niiden toisen pään alueella olevan kiinnityksen 31 avulla paikoillaan.
5 Kuvio 10 esittää erästä suoritusmuotoesimerkkiä, jossa silmukat eivät ole suunnatut erityisesti yhteen asentoon, joka kulkee kohtisuorasti kiinnityksen 31 pituussuunnan suhteen, kuten se on esillä olevissa suoritusmuodoissa esitetty, vaan yksittäiset silmukat 23 muodostavat tässä kiinnityksen 31 kanssa ja siten -asennetussa tilassa - tuuletinkuvun 2 pituusulottuman kanssa terävän tai tylpän 10 kulman. Terävät ja tylpät kulmat voivat olla myöskin vuorottelevasti tai satunnaisesti jaettuna, minkä avulla verkkoutumisvaikutus vahvistuu. Silmukat 23 ovat sovitetut ensisijassa siten, että ne risteävät toistensa ylitse, mikä ilmenee kuviosta 10. Tiivistetiheys on tulo- ja virtaustiiviyden yleinen edellytys ja se koskee kaikkia kuvioiden 1 - 30 suoritusmuotoesimerkkejä.
15 Kuvio 11 esittää silmukkakuitutiivisteen 22 toista suoritusmuotoesimerk kiä, jossa yksittäiset silmukat 23 on rakennettu ruuviviivan ja spiraalin muodossa kulkevista kuiduista 34. Kuvio 12 esittää keksinnön mukaisen silmukkakuitutiivisteen 22 erästä toista suoritusmuotoa, jossa palmikkomaisesti kulkevat kuidut 34 muodostavat silmukat 23.
20 Kuvio 13 esittää silmukoita 23, jotka pysyvät kimppuina 36 sopivien ko- koomaelementtien 35 yhdessäpitäminä. Yksittäiset kimput 36 yhdistetään kiinnityksen 31 avulla (kuvio 14), jotta ne muodostavat kokonaissilmukkakuitutiivisteen, ja joka kiinnitys voi olla rakennettu ensisijassa jälleen kiristyslevyksi 32, johon lanka 33 sijoitetaan. Kiristyslevyn 32 reunat tarttuvat yksittäisiin kimppuihin 36 kiinni, : 25 jotka ovat sovitetut vierekkäin ja osittain päällekkäiseen limitykseen.
:T: Kuvio 15 esittää kuviota 9 vastaavaa suoritusmuotoesimerkkiä. Ero on •:··: kuitenkin siinä, että yksittäiset silmukat 23 on verkotettu toisiinsa poikkikuitujen 37 avulla. Poikkikuidut 37 voivat olla - kuvion 15 mukaan - muodostettu myöskin sil-: .·. mukoiksi 38.
'•j·* 30 Kun kuvion 15 mukaisessa suoritusmuodossa käytetään katkaistuja kuituja 34, käytetään kuvion 16 mukaisessa suoritusmuotoesimerkissä päätöntä , , kuitua 30, joka muodostaa sekä silmukat 23 että 38. Poikkikuitujen 37 johdosta i i r ;';' vahvistuu silmukoiden 23 verkkoutuminen.
': Kuvio 17 esittää suoritusmuotoesimerkkiä, jossa silmukat 23 kulkevat . j 35 terävissä tai tylpissä kulmissa pituusulottuman suhteen, ja jossa myöskään poikki- * · .; ·.: kuiduilla ei ole yhdensuuntainen asema kiinnityksen 31 pitkittäisulottuman suh- 7 102849 teen, mikä on tilanne myöskin kuvioiden 15 ja 16 mukaisten suoritusmuotoesi-merkkien kohdalla, vaan ne kulkevat kulmittain, siis vinosti kiinnityksen 31 pituu-sulottuman suhteen ja siten vinosti tuuletinkuvun 2 pituusulottuman suhteen. Myöskin on mahdollista muodostaa erilaisia kulmia, jolloin kulmanmuutos voi olla 5 jaksottainen tai sattumanvaraista.
Kuvio 18 esittää vielä sijoitusta, joka ilmenee jo kuviosta 3, mutta jolloin yksittäisten silmukoiden 23 tiivistetiheys käy ilmi, so. yksittäiset silmukat 23, jotka ovat vierekkäin toistensa suhteen, työntyvät tässä toistensa lomiin ja verkkoontu-vat siten kokonaismuodostelmaksi.
10 Kuvion 19 suoritusmuotoesimerkki eroaa kuvion 18 vastaavasta siinä, että tässä käytetään silmukoita 23, joilla on eripitkät silmukanpituudet, ja jolloin muodostuu silmukankuitusuunnan 22 profiilin porrastettu tai kiilanmuotoinen kulku.
Kuvio 20 esittää kuvion 18 tiivistyselintä valmiissa tilassa.
15 Jotta myöskin keksinnön mukaisen silmukkakuitutiivisteen 22 pak- suusulottuman dimensiot käyvät ilmi, esittää kuvio 21 sen perspektiivisesti. Siitä on selvästi havaittavissa se, että kiristyslevyllä 32 on U-muotoinen profiili. Yksittäiset silmukat 23 ovat sovitettuina tiukasti vierekkäin, sisäkkäin ja päällekkäin.
Kuvio 22 esittää toista suoritusmuotoesimerkkiä, jossa kiinnitys 31 ei ole 20 rakennettu kiristyslevyksi 32, vaan jossa se on rakennettu muoviosaksi, joka kiinnittää yksittäiset silmukat 23, ja johon silmukat 23 voivat olla kiinnitetyt liimaamalla ja/tai hitsaamalla.
Kuvio 23 esittää kiilaprofiilin muotoon rakennettua silmukkakuitutiivis-tettä 22, joka syntyy siten, että päällekkäin asetetaan yhtäpitkät silmukat 23, ja • ': 25 siten, että alhaisin tiivistetiheys muodostuu silmukoiden 23 päähän ja suurin tii- I ·« :: vistetiheys syntyy kiinnityksen 31 alueelle.
;··: Kuvion 24 suoritusmuotoesimerkki eroaa tästä siten, että silmukat 23 on :' sovitettu siten, että siinä syntyy silmukkakuitutiivisteen 22 porrastettu profiili. Jotta
It· ; tällöin aikaansaadaan sovitus, joka vastaa suunnilleen kuvin 8 vastaavaa, asete- :·. 30 taan silmukat 23 siten kuin kuviosta 25 ilmenee. Niillä on suuren moninkertaisen kahdeksikon muoto, jolloin kiinnitys 31 sovitetaan kahdeksikkomuodon risteämä-alueelle.
Kuvion 26 suoritusmuotoesimerkki vastaa suunnilleen kuvion 25 suoritusmuotoesimerkkiä, mutta jolloin kuitenkin on olemassa eripituiset silmukanpi-! 35 tuudet ja nekin ovat vain toisella sivulla, silmukkasovituksen ollessa vielä kääntä- ; j mättömänä; toisella sivulla on yhtä pitkät silmukat 23. Mutta tässä voidaan me- β 102849 netellä myös siten, että yksittäiset silmukat 23 asetetaan moninkertaiseen kah-deksikkosovitukseen.
Kuvio 27 esittää kuvion 25 mukaista suoritusmuotoesimerkkiä valmiissa tilassa.
5 Kuvio 28 esittää keksinnön mukaisen silmukkakuitutiivisteen 22 erästä suoritusmuotoesimerkkiä, jossa yksittäisillä silmukoilla 23 on äärimmäinen kulma-asetelma kiinnityksen 31 suhteen, minkä johdosta syntyy moninkertainen päällek-käislimitys ja verkkoutuminen.
Kuvio 29 esittää keksinnön mukaisen silmukkakuitutiivisteen 22 erästä 10 suoritusmuotoesimerkkiä, jossa yksittäiset kuidut ovat pörhöasemassa toistensa suhteen, so. tässä on saavutettu eräänlainen huopautusvaikutus, minkä johdosta yksittäiset silmukat 23 ovat kytkeytyneet toisiinsa hyvin moninaisesti.
Kuvio 30 esittää lopuksi keksinnön mukaisen silmukkakuitutiivisteen 22 erästä mahdollista silmukkasovitusten valmistusmahdollisuutta. Tähän kuuluu en-15 sisijassa joukko syöttörullia 39, joihin kuitumateriaalia 24 on kelattu päättöminä kuituina 30. Kuidunasettimen 40 avulla, jossa on päättömien kuitujen 30 lukumäärää vastaava määrä silmukoita 41, joiden läpi päättömät kuidut 30 kulkevat, toteutetaan silmukanmuodostus, jolloin samanaikaisesti voidaan asettaa useita silmukoita 23. Tämä syntyy siten, että kuidunasetinta 40 liikutetaan vastaavasti täs-20 sä lähemmin selittämättä ja esittämättä jätetyn laitteen 42 avulla, jolloin samanaikaisesti syntyy joukko silmukoita 23. Laite, joka asettelutapahtumassa vetää päättömiä kuituja 30, on - yksinkertaistamissyistä - jätetty tässä esittämättä.
• · · • · · • · · · · ♦ • · • · *· · • · • · · • · · •« · · • · · I · · • · · • « «

Claims (16)

1. Kattoja varten oleva tuuletuselementti, jossa katonharjan, lappeen tai taitteen alueelle on sovitettu tuuletinkupu (2), johon on järjestetty vähintään yksi 5 elastisesti peräänantava tiivistyselin (16), jossa on useita harjakuituja, tunnettu siitä, että harjakuidut on muodostettu silmukanmuotoisiksi ja ne muodostavat silmukkakuitutiivisteen (22).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen tuuletuselementti, tunnettu siitä, että silmukkakuitutiivisteessä (22) on silmukat (23), joissa on menokuitu (25) 1. ja paluukuitu (26), ja meno- ja paluukuidut (25, 26) eivät limity päällekkäin.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen tuuletuselementti, tunnettu siitä, että silmukkakuitutiivisteessä (22) on silmukat (23), joissa on menokuitu (25) ja paluukuitu (26), ja meno-ja paluukuitu (25,26) limittyvät päällekkäin.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen tuuletuselementti, tunnettu 15 siitä, että silmukan (23) meno- ja paluukuitu (25, 26) ovat sovitetut kahdeksikon tai moninkertaisen kahdeksikon tai pienen l-kirjaimen muotoon.
5. Jonkin edellä mainitun patenttivaatimuksen mukainen tuuletuselementti, tunnettu siitä, että silmukat (23) ovat muodostetut ruuviviivan ja/tai spiraalin ja/tai pörrömäisesti kulkevien kuitujen (34) muotoon.
6. Jonkin edellä mainitun patenttivaatimuksen mukainen tuuletusele mentti, tunnettu siitä, että silmukat (23) tahi jokaisen silmukan (23) meno- ja paluukuitu (25, 26) ovat kohtisuorassa tai terävässä tai tylpässä kulmassa tuule-tinkuvun (2) pitkittäisulottuman suhteen.
7. Jonkin edellä mainitun patenttivaatimuksen mukainen tuuletusele- ; : 25 mentti, tunnettu siitä, että silmukat (23) ovat verkkoutuneet harsomaisesti. • ··
8. Jonkin edellä mainitun patenttivaatimuksen mukainen tuuletusele- mentti, tunnettu siitä, että silmukat (23) ovat kootut yhteen toistensa suhteen : ’ vierekkäin sovitetuiksi kimpuiksi (36). • · ·
9. Jonkin edellä mainitun patenttivaatimuksen mukainen tuuletusele- > I t · 30 mentti, tunnettu siitä, että ainakin osa silmukoista (23) on liitetty toisiinsa poikkikuitujen (37) avulla, ja jolloin poikkikuidut (37) muodostavat ensisijassa . myöskin silmukoita (38), jotka ovat erityisesti meanderimaisia, kahdeksikon muo- :,:' toisia, kaksoiskahdeksikon muotoisia, moninkertaisen kahdeksikon muotoisia tai I- ' kirjaimen muotoisia. • 10 102849
9 102849
10. Jonkin edellä mainitun patenttivaatimuksen mukainen tuuletusele-mentti, tunnettu siitä, että poikkikuidut (37) kulkevat olennaisesti yhdensuuntaisesti tai kulmittain tuuletinkuvun (2) pitkittäisulottuman suhteen.
11. Jonkin edellä mainitun patenttivaatimuksen mukainen tuuletusele-5 mentti, tunnettu siitä, että päättömät kuidut (30) muodostavat silmukat (23, 38).
12. Jonkin edellä mainitun patenttivaatimuksen mukainen tuuletusele-mentti, tunnettu siitä, että silmukat (23) ja poikkikuidut (37) ovat muodostetut yksikappaleisiksi toistensa kanssa.
13. Jonkin edellä mainitun patenttivaatimuksen mukainen tuuletusele- mentti, tunnettu siitä, että silmukat (23, 38) ovat eripituisia, ja että ne ovat ensisijassa monikerroksisina päällekkäin.
14. Jonkin edellä mainitun patenttivaatimuksen mukainen tuuletusele-mentti, tunnettu siitä, että silmukat (23, 38) ovat yksittäisinä silmukkatiiviste- 15 kimppuina järjestetyt vierekkäin tai päällekkäin ja/tai kiinnittimeen (31).
15. Jonkin edellä mainitun patenttivaatimuksen mukainen tuuletusele-mentti, tunnettu siitä, että silmukat (23, 38) ovat päällekkäin pörrötilassa -ikään kuin huopautuneina.
16. Jonkin edellä mainitun patenttivaatimuksen mukainen tuuletusele-20 mentti, tunnettu siitä, että silmukat (23, 38) ovat päällekkäin ja/tai vierekkäin siten, että ne muodostavat kiilanmuotoisen ulkomuodon. ' i · • · · Ml • · i · · • · • · · • · • · < · · • 9 H 102849
FI950191A 1994-01-17 1995-01-17 Tiivistyselimiä käsittävä ilmastointielementti kattoa varten FI102849B1 (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE4401139 1994-01-17
DE4401139A DE4401139A1 (de) 1994-01-17 1994-01-17 Lüftungselement für Dächer mit Abdichtorgan

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI950191A0 FI950191A0 (fi) 1995-01-17
FI950191A FI950191A (fi) 1995-07-18
FI102849B true FI102849B (fi) 1999-02-26
FI102849B1 FI102849B1 (fi) 1999-02-26

Family

ID=6508054

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI950191A FI102849B1 (fi) 1994-01-17 1995-01-17 Tiivistyselimiä käsittävä ilmastointielementti kattoa varten

Country Status (9)

Country Link
US (1) US5593348A (fi)
EP (1) EP0663488B1 (fi)
AT (1) ATE191953T1 (fi)
AU (1) AU691214B2 (fi)
CA (1) CA2140322C (fi)
DE (2) DE4401139A1 (fi)
DK (1) DK0663488T3 (fi)
FI (1) FI102849B1 (fi)
NO (1) NO304493B1 (fi)

Families Citing this family (26)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US6050039A (en) * 1998-03-03 2000-04-18 O'hagin; Harry Attic vent with a one-piece, fitted skeleton
US6447390B1 (en) 1992-08-04 2002-09-10 O'hagin Harry Theodore Method and apparatus for roof ventilation
AU2049695A (en) * 1995-06-06 1997-01-09 Joseph Michael Kral Active roof exhauster
DE19602979C1 (de) * 1996-01-27 1997-04-17 Norm Amc Ag Lüftungselement für Dächer mit Abdichtorgan
NO309733B1 (no) * 1996-01-27 2001-03-19 Norm Amc Ag Lufteelement for tak, samt fremgangsmåte for fremstilling av et slikt lufteelement
US6511512B2 (en) * 1998-04-10 2003-01-28 Ossur Hf Active shock module prosthesis
WO2000066854A1 (en) 1999-05-04 2000-11-09 O'hagin's, Inc. Roof ventilation system and method
US6662509B2 (en) * 2000-07-12 2003-12-16 Pacific Award Metals, Inc. Ridge vent for tile roofs
DE10037545A1 (de) * 2000-08-02 2002-02-28 Ipt Kg Dachdeckung zur Abdichtung und Belüftung eines Daches
US20030140582A1 (en) * 2002-01-29 2003-07-31 Sells Gary L. Ridge vent for tile roofing
US20050239392A1 (en) * 2002-01-29 2005-10-27 Sells Gary L Ridge vent for tile roofing
US6966156B2 (en) * 2002-03-15 2005-11-22 Dixon David J Ridge vent for tile roofs
US8037643B1 (en) 2002-07-08 2011-10-18 Anderson Terry E Roof ridge construction apparatus and method
US20050130581A1 (en) * 2003-07-31 2005-06-16 Monierlifetile, Llc Roof vent having labyrinth features
US7390709B2 (en) * 2004-09-08 2008-06-24 Intel Corporation Method for making a semiconductor device having a high-k gate dielectric layer and a metal gate electrode
GB2441331A (en) * 2006-09-01 2008-03-05 Lafarge Roofing Technical Centers Ltd Roof assembly with inner and outer interlocking components
US20080216442A1 (en) * 2007-02-01 2008-09-11 Roof Doctors Sa Pty Ltd, An Australian Company Roofing system
US8322088B2 (en) * 2009-11-04 2012-12-04 Huang Daniel C L Ventilated roofing structure
US8615954B1 (en) * 2009-12-21 2013-12-31 Timothy Michael Graboski Ridge tile or solar panel attachment system for a roof
US8790167B2 (en) * 2010-02-08 2014-07-29 Air Vent, Inc. Roof ridge vent and ventilated roof employing same
US9890965B2 (en) * 2010-02-08 2018-02-13 Air Vent, Inc. Roof ridge vent and ventilated roof employing same
US9598869B2 (en) 2013-02-01 2017-03-21 Daniel Huang Natural convection roof device
US20140220882A1 (en) * 2013-02-01 2014-08-07 Daniel Huang Ventilating roof
CA2989813C (en) * 2015-06-16 2019-02-26 Liberty Diversified International, Inc. Ridge vent
CN109519033B (zh) * 2018-12-29 2020-07-28 盛基家居用品开发(嘉善)有限公司 金属顶帐篷用骨架组件
US11326736B2 (en) 2019-10-03 2022-05-10 Timothy Michael Graboski Roof-mounted equipment attachment system

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3604153A (en) * 1968-10-23 1971-09-14 Strahle & Hess Process for the production of a textile material
GB1473639A (en) * 1974-05-08 1977-05-18 Reddiplex Ltd Weather-strip
US4713130A (en) * 1984-08-14 1987-12-15 Amesbury Industries, Inc. Tufting process and apparatus for manufacturing weatherstripping
ATE152797T1 (de) * 1989-11-21 1997-05-15 Norm Amc Ag Vorrichtung zur hinterlüftung von dächern
DE8913744U1 (de) * 1989-11-21 1990-03-01 Norm A.M.C. AG, Erstfeld, Uri Vorrichtung zur Hinterlüftung von Dächern
US5167579A (en) * 1991-08-15 1992-12-01 Rotter Martin J Roof vent of synthetic fiber matting
DE4226817A1 (de) * 1992-08-13 1994-02-24 Norm Amc Ag Lüfterkappe zur Hinterlüftung von Dächern

Also Published As

Publication number Publication date
EP0663488A1 (de) 1995-07-19
DK0663488T3 (da) 2000-10-23
NO950153D0 (no) 1995-01-16
NO304493B1 (no) 1998-12-28
CA2140322A1 (en) 1995-07-18
CA2140322C (en) 1999-04-20
FI950191A (fi) 1995-07-18
EP0663488B1 (de) 2000-04-19
DE4401139A1 (de) 1995-08-17
ATE191953T1 (de) 2000-05-15
NO950153L (no) 1995-07-18
FI950191A0 (fi) 1995-01-17
US5593348A (en) 1997-01-14
DE59508179D1 (de) 2000-05-25
AU1023595A (en) 1995-07-27
AU691214B2 (en) 1998-05-14
FI102849B1 (fi) 1999-02-26

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI102849B (fi) Tiivistyselimiä käsittävä ilmastointielementti kattoa varten
US4573290A (en) Drain shield for eave gutters
US6233887B1 (en) Rollable shingle-over roof ridge vent and methods of making
US6966157B1 (en) Standing seam skylight
US4573291A (en) Ridge or hip covering for tiled roofs
US6491581B1 (en) Roof ventilator and filter
US20040088932A1 (en) Rollable baffled ridge vent
JP2009517569A (ja) タイル屋根用の封止可能な棟の通気孔
HU223119B1 (hu) Szerelvénycsomag tetőn átvezetett szerkezetekhez, valamint eljárás ilyen szerelvénycsomag használatára
UA138054U (uk) Покрівельний фартух для труби або каналу
US4569166A (en) Construction including a supported element of extruded synthetic resin
JP3728704B2 (ja) 二重構造プリーツ形状スクリーン装置、二重構造プリーツ形状スクリーン及び二重構造プリーツ形状スクリーン装置の製造方法
JP4605529B2 (ja) 農業用ネット
KR100471663B1 (ko) 전기청소기용 등의 브러시 및 그 제법
GB2181470A (en) Ventilated roofing
JP4191213B2 (ja) テント用シート
SK284995B6 (sk) Hrebeňový a/alebo nárožný vetrací prvok
JPH11193605A (ja) 特に雨樋を汚染物質から保護するための装置
GB2361251A (en) Roof structure
US20230371448A1 (en) Elongated web for covering agricultural cultivated plants
AU605969B2 (en) An improved gutter guard
JP3046247U (ja) 農業用被覆ネット
JP3118757U (ja) 農業用ネット
WO1989010456A1 (en) Roofing system
RU8208U1 (ru) Теплица

Legal Events

Date Code Title Description
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: SCHEFFLER GMBH & CO. KG

MA Patent expired