FI101877B - Menetelmä mono-olefiinien tuottamiseksi - Google Patents

Menetelmä mono-olefiinien tuottamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI101877B
FI101877B FI923403A FI923403A FI101877B FI 101877 B FI101877 B FI 101877B FI 923403 A FI923403 A FI 923403A FI 923403 A FI923403 A FI 923403A FI 101877 B FI101877 B FI 101877B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
process according
hydrocarbon
feed
hydrocarbon feed
mixture
Prior art date
Application number
FI923403A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI923403A (fi
FI923403A0 (fi
Inventor
Ian Allan Beattie Reid
David Charles Griffiths
Christopher John Astbury
Mark Julian Howard
Original Assignee
British Petroleum Co Plc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by British Petroleum Co Plc filed Critical British Petroleum Co Plc
Publication of FI923403A0 publication Critical patent/FI923403A0/fi
Publication of FI923403A publication Critical patent/FI923403A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI101877B publication Critical patent/FI101877B/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C10PETROLEUM, GAS OR COKE INDUSTRIES; TECHNICAL GASES CONTAINING CARBON MONOXIDE; FUELS; LUBRICANTS; PEAT
    • C10GCRACKING HYDROCARBON OILS; PRODUCTION OF LIQUID HYDROCARBON MIXTURES, e.g. BY DESTRUCTIVE HYDROGENATION, OLIGOMERISATION, POLYMERISATION; RECOVERY OF HYDROCARBON OILS FROM OIL-SHALE, OIL-SAND, OR GASES; REFINING MIXTURES MAINLY CONSISTING OF HYDROCARBONS; REFORMING OF NAPHTHA; MINERAL WAXES
    • C10G11/00Catalytic cracking, in the absence of hydrogen, of hydrocarbon oils
    • C10G11/20Catalytic cracking, in the absence of hydrogen, of hydrocarbon oils by direct contact with inert heated gases or vapours
    • C10G11/22Catalytic cracking, in the absence of hydrogen, of hydrocarbon oils by direct contact with inert heated gases or vapours produced by partial combustion of the material to be cracked
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07CACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
    • C07C5/00Preparation of hydrocarbons from hydrocarbons containing the same number of carbon atoms
    • C07C5/42Preparation of hydrocarbons from hydrocarbons containing the same number of carbon atoms by dehydrogenation with a hydrogen acceptor
    • C07C5/48Preparation of hydrocarbons from hydrocarbons containing the same number of carbon atoms by dehydrogenation with a hydrogen acceptor with oxygen as an acceptor
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C10PETROLEUM, GAS OR COKE INDUSTRIES; TECHNICAL GASES CONTAINING CARBON MONOXIDE; FUELS; LUBRICANTS; PEAT
    • C10GCRACKING HYDROCARBON OILS; PRODUCTION OF LIQUID HYDROCARBON MIXTURES, e.g. BY DESTRUCTIVE HYDROGENATION, OLIGOMERISATION, POLYMERISATION; RECOVERY OF HYDROCARBON OILS FROM OIL-SHALE, OIL-SAND, OR GASES; REFINING MIXTURES MAINLY CONSISTING OF HYDROCARBONS; REFORMING OF NAPHTHA; MINERAL WAXES
    • C10G2400/00Products obtained by processes covered by groups C10G9/00 - C10G69/14
    • C10G2400/20C2-C4 olefins

Description

101877
Menetelmä mono-olefiinien tuottamiseksi Tämä keksintö koskee menetelmää mono-olefiinien tuottamiseksi hiilivetysyötöstä.
5 Tunnettu kaupallinen mono-olefiinien valmistustapa on parafiinisten hiilivetyjen höyrykrakkaus. Höyrykrak-kaukseen kuuluu hiilivetyjen pyrolyysi ja tavallisesti olosuhteet, jotka suosivat maksimikonversiota ja olefii-nien maksimituottoa, ovat (1) hyvin kyllästetty syöttö, 10 (2) korkea uunin ulostulolämpötila ja (3) pieni hiilive dyn osapaine. Menetelmä täytyy erityisesti toteuttaa pienessä hiilivedyn osapaineessa, joka on tyypillisesti alle 100 kPa (1 atmosfääri).
Edellä mainitun menetelmän mahdollisesti yksinker-15 taisin reaktio on etaanin krakkautuminen: C2H6 - C2H4 + H2
Tarkasteltaessa tätä reaktiota on tietysti ilmeistä, että 20 reaktiotuotteiden moolimäärä on suurempi kuin reagoivan aineen moolimäärä. Täten, jos parafiinisen hiilivedyn osa-painetta suurennetaan, reaktio todennäköisesti suosii hyd-rautumista enemmän kuin krakkausreaktiota. Konventionaalinen tietämys osoittaa siten, että jos tässä menetelmässä 25 käytetään korotettua painetta, konversio ja selektiivisyys olefiineiksi jää vähäiseksi.
Tämä tieto on todella esitetty useissa eri julkaisuissa ja kirjoissa mukaan lukien seuraavat: Asinger, F., Mono-olefins - Chemistry and Technology, Pergammon Press, 30 1968, s. 62 - 63, 91, 121 ja 125; Chem Systems Report nro • 83-6, syyskuu 1984, ja Chem Sysytems Report nro 89S8, maa liskuu 1991. Edellä mainituissa julkaisuissa esitetään, että hiilivedyn alhainen osapaine on olennainen olefii-nisten tuotteiden sekundaaristen reaktioiden estämisessä 35 ja täten olefiinien saannon maksimoinnissa.
2 101877
Olefiineja voidaan valmistaa myös parafiinisyötön krakkauksella, jossa pyrolyysiin vaadittava lämpö tuotetaan polttamalla osittain syötettävää lähtöainetta eikä konventionaalisilla putkitulistimilla. Tämä olefiinien 5 tuotantomenetelmä on kuvattu julkisessa EP-patenttihake-muksessa 0 332 289. Menetelmää voidaan kuvata parafiinien "autotermiseksi krakkaukseksi", jollaisena siihen viitataan jäljempänä.
Autotermisellä krakkausmenetelmällä on etuja kon-10 ventionaaliseen höyrykrakkaukseen nähden, kuten yksinkertaisempi reaktori, vähäisempi noen muodostus ja se, että kerran läpi ajamalla saatavaa olefiinien saantoa voidaan parantaa. Kuten höyrykrakkauksessa on havaittu, olefiinien maksimisaanto saadaan, kun menetelmä toteutetaan alhaises-15 sa paineessa, tyypillisesti 100 kPa:n (1 atmosfäärin) paineessa tai sitä pienemmässä paineessa. Ylipaineen käyttö autotermisessä krakkausmenetelmässä tuottaa tulokseksi tuotteita, joissa on enemmän metaania ja hiilimonoksidia.
Nyt on yllättäen havaittu, että hiilivetyjen auto* 20 termisessä krakkauksessa korotetussa paineessa voidaan saada suuria olefiinisaantoja edellyttäen, että tuotteet j äähdytetään nopeasti.
Sen mukaisesti tämä keksintö on menetelmä mono-olefiinien tuottamiseksi parafiinipitoisesta hiilivetysyö-25 töstä, jossa on vähintään kaksi hiiliatomia, joka menetelmä käsittää (A) ensimmäisen vaiheen, jossa osittain poltetaan hiilivetysyötön ja molekyylihappea sisältävän kaasun seos kosketuksessa katalyyttiin, joka kykenee ylläpitämään pa- 30 lamista yli leimahduspistettä vastaavan normaalin poltto-• ainerikkausrajan, joka ensimmäinen vaihe toteutetaan ab soluuttisessa kokonaispaineessa, joka on suurempi kuin 5 baaria, ja yli 650 °C:n lämpötilassa ja (B) toisen vaiheen, jossa mono-olefiinituotteet 35 jäähdytetään 600 °C:seen tai sitä alempaan lämpötilaan alle 50 millisekunnissa muodostumisesta.
3 101877
Hiilivetyjen konversio mono-olefiineiksi suurin saannoin voidaan menestyksellisesti aikaansaada toteuttamalla menetelmä ylipaineessa, mikä on tietysti vastoin konventionaalista tietämystä. Käytettäessä nopeaa jäähdy-5 tysvaihetta olefiiniset tuotteet säilyvät saannon merkit tävästi pienenemättä.
Jäähdytysvaihe hidastaa reaktioiden nopeutta kaasumaisessa tuotevirrassa estäen täten jatkoreaktioiden tapahtumisen. Olefiinisten tuotteiden muodos tiimi sen ja jääh-10 dytyksen välinen aika, jota seuraavassa kutsutaan residenssiä jaksi, on hyvin lyhyt, tyypillisesti alle 50 ms.
Lyhyt, alle 50 ms:n residenssiaika on oleellinen suuressa paineessa tapahtuvassa autotermisessä krakkauk-sessa olefiinisten tuotteiden säilyttämiseksi. Jyrkkänä 15 vastakohtana tälle residenssiajan pituus ilmakehän paineessa ei ole niin merkityksellinen työskentelyn lyhyttä residenssiaikaa käyttäen ollessa mahdollinen. Pitkähkö, yli 100 ms:n residenssiaika on todellakin edulllinen matalassa paineessa konversion ja etyleenisaannon maksimoimi-20 seksi.
Lisäksi korotetun paineen käyttö tuottaa sen edun, että tarvitaan pienempikokoiset laitteet samalla kun pai-neistusvaiheet prosessin kulun seuraavissa vaiheissa eliminoituvat. Nämä edut johtavat kompaktimpaan ja tehokkaam-* 25 paan prosessiin ja kokonaispääomakustannusten pienenemi seen.
Hiilivetysyöttö voi sopivasti olla etaania, propaania, butaania tai parafiinia sisältäviä hiilivetyä, kuten naftaa, kaasuöljyä, tyhjiökaasuöljyä tai niiden seoksia.
30 Syöttöön voidaan sisällyttää haluttaessa lisäkomponentte- . ja. Sopivia reagoivien aineiden virtaan lisäksi syötettä viä aineita voivat olla metaani, typpi, hiilimonoksidi, höyry tai vety. On edullista, vaikkakaan ei olennaista, syöttää mukana vetyä reagoivien aineiden virtaa. Näin te-35 kemällä voidaan parantaa haluttujen tuotteiden saantoja ja 101877 4 niiden muodosturaisselektiivisyyttä. Hiilimonoksidin ja hiilidioksidin muodostus voi myös vähentyä.
Hiilivetysyöttö sekoitetaan molekyylihappea sisältävään kaasuun. Sopivasti kaasu on happi, joka on mahdol-5 lisesti laimennettu inertillä kaasulla, kuten typellä. On edullista esisekoittaa happipitoinen kaasu ja parafiininen syöttö toisiinsa ennen niiden saattamista kosketukseen katalyytin kanssa.
Hiilivety/molekyylihappea sisältävä kaasu -seoksen 10 koostumus on sopivasti sellainen, että siinä on hiilivedyn suhde happeen 5-13 kertaa stoikiometrinen suhde, joka tarvitaan täydelliseen palamiseen hiilidioksidiksi ja vedeksi. Edullinen koostumus on 5 - 9 kertaa hiilivedyn stoikiometrinen suhde happipitoiseen kaasuun, is Tässä menetelmässä käytetään katalyyttiä, joka pys tyy ylläpitämään palamista. Katalyytin pääasiallinen tehtävä on stabiloida kaasuseoksen osittainen palaminen, joka kaasuseos ei muuten ehkä olisi syttyvää.
Sopivasti katalyytti on kantajalla oleva platina-20 ryhmän metalli. Edullisesti metalli on platina tai palladium tai niiden seos. Vaikka kantajia on saatavana laaja valikoima, on edullista käyttää kantajan alumiinioksidia. Kantajamateriaali voi olla pallosina, muuna rakeisena muotona tai keraamisena vaahtona. Edullisesti muoto on mono-25 liitti, joka on jatkuva monikanavainen keraaminen rakenne, usein hunajakennomainen rakenne.
Edullinen kantaja katalyytille on gamma-alumiinioksidilla päällystetty litiumalumiinisilikaattivaahto. Kantaja kuormitetaan platinan ja palladiumin seoksella alan 30 ammattimiehen hyvin tuntemilla tavanomaisilla menetelmillä. Tuloksena saatava yhdistelmärakenne lämpökäsitellään sitten 1 200 °C:ssa ennen sen käyttöä tämän keksinnön mukaisessa menetelmässä.
Katalyyttiä voidaan käyttää kiinteänä kerroksena 35 tai kiintoaineiden kierrätyskerroksena, esim. leiju- tai 5 101877 suihkutuskerroksena. On edullista käyttää katalyyttiä kiinteänä kerroksena pääasiassa sen vuoksi, että voidaan välttää hankausongelmat, joita esiintyy pääasiassa liikkuva kerros -operaatioissa.
5 Menetelmä toteutetaan yli 600 °C:n lämpötilassa, sopivasti esim. yli 750 °C:n, edullisesti yli 800 °C:n lämpötilassa. Lämpötilan yläraja voi sopivasti olla jopa 1 200 °C, edullisesti enintään 1 100 eC.
On edullista, vaikkakaan ei välttämätöntä, esikuu-10 mentaa syöttökaasu ja happea sisältävä kaasu sopivasti 200 - 500 eC:n, edullisesti 200 - 300 eC:n lämpötilaan. Kaasut voidaan esikuumentaa erikseen tai sekoituksen jälkeen.
Kaasumainen syöttöseos johdetaan reaktiokammioon 15 edullisesti siten, että kaasun tilavuusvirtaus tunnissa on suurempi kuin 80 000 h*1 hiilimonoksidin ja hiilidioksidin muodostumisen minimoimiseksi. Edullisesti kaasun tilavuus-virtus tunnissa on suurempi kuin 200 000 h'1, erityisesti suurempi kuin 1 000 000 h"1. Tämän keksinnön mukaiseen tar-20 koitukseen kaasun tilavuusvirtaus tunnissa (GHSV) määritellään seuraavasti: GHSV = syötön kokonaistilavuus NTPtssä aika x katalyyttikerroksen tilavuus 25 Tälle menetelmälle on olennaista, että reaktio tapahtuu korotetussa paineessa. Tässä käytetään yli 5 baarin absoluuttista kokonaispainetta.
Jäähdytysvaihe estää tietysti olefiinisten tuottei-30 den hajoamista ja/tai jatkoreaktioita niiden välillä ja se . toteutetaan sopivasti käyttämällä nopeita lämmönvaihtimia, jotka ovat tyypiltään tunnettuja höyrykrakkausteknologias-ta. Voidaan myös mahdollisesti sopivasti käyttää näiden epäsuorien lämmönvaihtimien lisäksi tai niiden sijaan suo 6 101877 raa sammutusta. Sopiviin sammutusnesteisiin kuuluu mm. vesi.
Hiilivetysammutusnestettä voidaan myös käyttää alentamaan tuotteen lämpötilaa. Edellä mainitussa lämpöti-5 lassa ja paineessa eräät hiilivetynesteistä voivat krak-kautua tuottaen lisää olefiinisia tuotteita poistovirtauk-seen. Ylipaineen käyttö kiihdyttää edullisesti tällaisten sammutusnesteiden pyrolyysinopeutta ja johtaa olefiini-saannon kasvamiseen. Tällaisia hiilivetynesteitä kutsutaan 10 tavallisesti reaktiivisiksi sammutusnesteiksi. Reaktiivinen sammutin voi olla sopivasti naftayhdiste. Mahdollisesti voidaan käyttää toista sammutusnestettä, kuten vettä.
Täytyy tietysti ymmärtää, että käyttökelpoinen sam-mutusnesteen määrä riippuu poistovirtauksen lämpötilasta.
15 Tämän keksinnön mukaisiin tuotteisiin kuuluvat eteeni, propeeni, buteeni ja penteeni, korkeammat olefii-nit ja alkaanit. Näiden tuotteiden lisäksi voi muodostua pieniä määriä metaania, asetyleenejä, aromaattisia yhdisteitä, vettä, vetyä, hiilidioksidia ja hiilimonoksidia. On 20 luonnollisesti selvää, että tuotevirran koostumus riippuu syöttömateriaalista.
Keksinnön mukaista menetelmää havainnollistetaan nyt edelleen seuraavien esimerkkien avulla.
Esimerkki 1 25 Keraamisen vaahtokatalyytin valmistus
Litiumalumiinisilikaattivaahtokantaja, jonka huokoisuus oli 30 ppi, saatiin gamma-alumiinioksidilla esi-pinnoitettuna Morgan Matroc plc:stä. Vaahto huuhdeltiin tetra-amiinimetallikloridisuolojenplatina/palladiumliuok-. 30 sella, joka imettiin kantajan läpi tyhjiön avulla, sitten . .. vaahto kuivattiin ja lopuksi kalsinoitiin 1 200 eC:ssa 12 tuntia. Vaahdon imeytystä säädettiin seuraamalla vaahtoon absorboituneen liuoksen tilavuutta, niin että kuormitukseksi saatiin 0,25 paino-% lopullisessa katalyytissä.
7 101877
Esimerkki 2
Pt/Pd:lla kuormitettu keraaminen vaahtokatalyytti (halkaisija noin 15 mm ja pituus noin 30 mm) sijoitettiin kvartsireaktorin pohjalle, joka reaktori koostui syöttö-5 osasta, jonka pituus oli 70 mm ja halkaisija 5 mm, ja reaktoriosasta, jonka halkaisija oli 15 mm ja pituus 80 mm. Reaktori kytkettiin kaasun syöttöjärjestelmään, joka oli eristetty ja sovitettu painevaippaan. Vesisammutus-suutin sijoitettiin noin 80 mm:n päähän alavirtaan reakto-10 rista.
Propaani, vety, typpi ja happi esikuumennettiin 200 °C:seen autotermisen tapahtuman aikaansaamiseksi, jolloin palamisen eksoterminen lämpö muodosti propaanin pyro-lyysiin tarvittavan lämmön. Reaktio saatettiin tapahtumaan 15 800 - 1 000 eC:n lämpötilassa ja ylipaineessa, tyypilli sesti 10 tai 11 baarin absoluuttisessa paineessa. Tuotteet jäähdytettiin 20 ms:n kuluessa muodostumisesta. Yksityiskohdat syötön koostumuksesta, virtausnopeuksista ja saaduista tuloksista on annettu taulukossa 1.
20 Esimerkki 3
Rikkiä epäpuhtautena sisältävä naftahiilivetysyöt-tö käsiteltiin tämän keksinnön mukaisesti esimerkissä 2 kuvatussa reaktorissa. Hiilivetysyötön bentseenipitoisuus oli 2,7 paino-% ja tolueenipitoisuus 1 paino-%. Katalyy-25 sin käynnistämiseksi reaktoriin syötettiin alussa etaania (0,9 1/min) yhdessä vedyn (0,64 1/min) ja typen (0,18 1/ min) kanssa syötön ollessa esikuumennettu 200 °C:seen. Typpeä lisättiin sisäisenä standardina seuraavaa tuotteen kaasukromatografista analyysiä varten eikä sitä tarvita 30 tämän keksinnön mukaisen menetelmän toimintaan. Paine sää-! dettiin 5 baariin (absoluuttinen) ennen hapen lisäystä (0,6 1/min). Lämpötilan todettiin nousevan nimelliseen toimintalämpötilaan 900 °C. Etaanisyöttö korvattiin sitten asteittain rikkiä epäpuhtautena sisältävällä hiilivetysyö-35 töllä. Reaktio suoritettiin 800 - 1 000 eC:n lämpötilassa 8 101877 ja 5,1 baarin absoluuttisessa paineessa. Tuotteet sammutettiin 20 ms:n kuluessa muodostumisesta. Yksityiskohdat syötön koostumuksesta, virtausnopeuksista ja saaduista tuloksista on annettu taulukossa 2.
5 Vertailuesimerkki 1
Esimerkki 1 toistettiin, mutta pidemmällä, 220 ms:n residenssiäjalla. Yksityiskohdat syötön koostumuksesta, virtausnopeuksista ja saaduista tuloksista on annettu taulukossa 3. Havaitaan, että etyleenin saanto ja selektiivi-10 syys eteeniksi pienenevät, kun tuotteita ei jäähdytetä 50 ms:n kuluessa niiden muodostumisesta.
Vertailuesimerkki 2
Esimerkissä 1 käytetyn kaltaiseen halkaisijaltaan 30 mm:n kvartsireaktoriin asetettiin aikaisemmin kalsinoi-15 tu Pt/Pd-gamma-alumiinioksidipallokatalyytti, jonka kantajana oli sintrattu piioksidikiekko. Tämän katalyytin valmistus on esitetty yksityiskohtaisesti julkaisussa EP-A-0 332 289. Propaani, vety, happi ja typpi ajettiin katalyytin yli ilmakehän paineessa taulukossa 4 esitetyissä 20 moolisuhteissa ja olosuhteissa. Näiden tulosten perusteella on ilmeistä, että suuri konversio ja selektiivisyys eteeniksi ovat mahdollisia ilmakehän paineessa edellyttäen, että residenssiaika on suhteellisen pitkä.
9 101877 m o,,, in o m oo jgooo U jj ·ί ·ί » s
5 /N X o NO H
--— -............. -H —H -H
f—1 ........·ι·^ •-t es —c r·» -s r» oo θ' m o 0 O > » ·. BC rv <t oo n g U N -r M Ό v » - « -- CJ N n o -i t) (O <i M -- MO»·-1·· e -< en co oo w CJ o r~- n se n co » n H H H O K ^ b co —........ ..... e J o m n ό >i —I CS O ——
sf - » s pO N N O
to X « »sf es m m co O es •H O C9 N N O v v v v > -- co co m n •H CM —
-H ® -4- -H ΙΛ N O O O
P CS s s s pj r» O. m -H
Λί U O O O CJ v v v ^ rt - - ^ N CO ^ 1 -t ..... 1,1 rt st LO O O OO CO CO CO o O) X v v » X IO 4 N « e Cv CO pv»» cj co to co <—υ o o o o --- o-- Ό CS r-s rs 0 dP X «s es m co •H -—' I ro » » » » to dP O' st m 0 CJ e> r» r» co
Ml «.·.». e-- 0) H o- m in ή o 4 oo co 4
>0 O O Oi COX (O h O CO
es ftes---- C ' — CJ ro ro co ro
Ui -- -=- " O es m oo co o 5 -M X O O O 00 5 C es ·» ·» » - c0 U Ή -H -S o .3 CN CO-- H 2 en sf n» o —I r~- " O X O e» e» co o Se a es » ·1 ·» » M S s OOO M O ό tn tn n es es es 3 eseseses H d 3 en O f» co 3 K; rt es o in sf es rt# EH O ·»»«»
ä {J -H -H -H —I
S ~ O 5 £ ° En m ^ υ oo e1" oi co a-s - - - - “ meso r» en ή oo '2 3 - - - st r» —e es o g'^oo-H K ---- P 2 1-H -H -H CJ N CO to es 0« ---- —L_--
' es «N
O S <t Ό O sf sf sf sf —. o o> o ;> m m m m es ^ cö 1. «·1 1^ ~ ffi o o -h £j o o o o es 10
O Z
N r-» Ό O — - co rs θ' Oi es X —»s o es es es es
rr> —t —t —t s^phsHsHsH
CJ es - - s -
™ —p—C —S »S sS
1 _I__
W PS W PS
, -H to e Ό 00 O -H <0 g
- rt 3 ·Η o ο» co hJS-phoiOiOO
C rt G es es es C rt g o O O o O -P '»v O -P -s s » s s ·1 M r-j Ji M h es es es es Q -H C O Ή (<
Ui > W > C·
·—I rH
I I
> X pC σ> O' O' «f· en Ό o -h es s Ό o> o» o> o» XO -s. go s - s s
O rH mmm Χ1-1 OOOO
u £ 10 101877 w o o λ; ------------------- o 'OI'' [2 n n o o co —--- O — ·- - -
'"s ^ U CM CM -H -H
*—I CM CM Γ— 1-t - ....
O O - - O N Oi N β S υ r- m e o ---- - <J O O' o o .
υ o co u —i —i MO-- M-- s-" υ σ> 'af —i —I r~ m H N ? Ό· — — -
z!-- f1 * Ό CO O O
O' O* (J »H H H
^ ^ «. ·» W ----- J2 K CO o es Γ U m n > ffi t-~ o ~i m .2-- <N - - - - h C« -H U o _ S - -vt |-- J U O O <* Oi N CO o 2-- Γ* * - - - - m ,¾ cm o CO m -0- ,ϊ <* H β W U CO Mt <f EC — - — —-
CM —I CO
υ -h o -- - " H — n to dP eo e> o Ό· •H — Hl ·* » - - m# o) m m vo -. cm 2 T > o r- co O' o S Λ β " g s £ g Oi oi £ ~ C B os « —=--
« M
‘H
(0 2
M -H
•H S
rn W ^
•H C W
w ___ <L> E o o o o
ro W--v ,TfO'—· n Ό O N
o S e o «
M -n — o o ·* S
-H CM CM -¾ « [f, CS CM " ....... -I — — i-H dj 3 a 5 °
E-· a» H "il S
c . <0 Λ •h m ft Ό <e λ 2 - g· * * -2
•H Λ CM
m -h S 5
CU ^ ® * S
o <o - ·* 5 5 Λί <0 o -h 0 jQ -h -h ^———— 1 " iZ ^ es
o es es o O
——— — n es es es es es es «^ ·» «» ·»
O H 2J H H H »H
^ O» O' -- es - ~ es
ffi O O O
-_ \ es oo θ' oo -h <t O te O' O' O O' \ m - ^ ~
00 es Ό O H h iM H
ffi f- O'-- m ^ - .
_H__-* tn —
1 -H W C
w ~ 12'ä SO o o o
. -H WC 5 Jj CM CM CM CM
C 3 -Ή CO CO S -μ \ . G <0 S o r- -S H d O -P \ CM CM iSs-5 y h h * > o -M e --- w > — —
rH
— > !c i-H W VO PO en en en I X o — — — —
> X. O rrt OOOO
1/3 sO O -H
£ O - - X
O iH m co
X

Claims (11)

101877
1. Menetelmä mono-olefiinien tuottamiseksi parafii-nipitoisesta hiilivetysyötöstä, jossa hiilivedyssä on vä- 5 hintään kaksi hiiliatomia, tunnettu siitä, että se käsittää: (a) ensimmäisen vaiheen, jossa osittain poltetaan hiilivetysyötön ja molekyylihappea sisältävän kaasun seos kosketuksessa katalyyttiin, joka kykenee ylläpitämään pa- 10 lamista yli leimahduspistettä vastaavan normaalin poltto- ainerikkausrajan, joka ensimmäinen vaihe toteutetaan absoluuttisessa kokonaispaineessa, joka on suurempi kuin 5 baaria, ja yli 650 eC:n lämpötilassa ja (b) toisen vaiheen, jossa mono-olefiinituotteet 15 jäähdytetään 600 eC:seen tai sitä alempaan lämpötilaan alle 50 millisekunnissa muodostumisesta.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että hiilivetysyöttö on etaania, propaania, butaania, naftaa, kaasuöljyä, tyhjiökaasuöljyä 20 tai niiden seoksia.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että katalyytti on kantajalla oleva platinaryhmän metalli.
4. Minkä tahansa edellä olevan patenttivaatimuksen . 25 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että platina- ryhmän metalli on platina tai palladium tai niiden seos.
5. Patenttivaatimuksen 3 tai 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kantaja on alumiinioksidi.
6. Minkä tahansa patenttivaatimuksen 3-5 mukainen 30 menetelmä, tunnettu siitä, että kantaja on mono- liitti.
7. Minkä tahansa edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että hiilive-tysyötön ja molekyylihappea sisältävän kaasuseoksen koos- 35 tumus on sellainen, että siinä on hiilivedyn suhde happeen 101877 5 - 13,5 kertaa stoikiometrinen suhde, joka tarvitaan täydelliseen palamiseen hiilidioksidiksi ja vedeksi.
8. Minkä tahansa edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siltä, että kaasu- 5 mainen syöttö johdetaan sisään siten, että kaasun tila-vuusvirtaus tunnissa on vähintään 80 000 h"1.
9. Minkä tahansa edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että olefii-ninen tuote jäähdytetään käyttäen nopeita lämmönvaihtimia 10 tai suorasammutusnestettä.
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että suorasammutusneste on vesi tai hiilivety-yhdiste.
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen menetelmä, 15 tunnettu siitä, että hiilivety-yhdiste on naftayh- diste. 101877
FI923403A 1991-08-09 1992-07-28 Menetelmä mono-olefiinien tuottamiseksi FI101877B (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB919117216A GB9117216D0 (en) 1991-08-09 1991-08-09 Process for the production of mono-olefins
GB9117216 1991-08-09

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI923403A0 FI923403A0 (fi) 1992-07-28
FI923403A FI923403A (fi) 1993-02-10
FI101877B true FI101877B (fi) 1998-09-15

Family

ID=10699753

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI923403A FI101877B (fi) 1991-08-09 1992-07-28 Menetelmä mono-olefiinien tuottamiseksi

Country Status (22)

Country Link
US (1) US5382741A (fi)
EP (1) EP0529793B1 (fi)
JP (1) JP3190129B2 (fi)
KR (1) KR100199684B1 (fi)
CN (1) CN1036579C (fi)
AT (1) ATE137794T1 (fi)
AU (1) AU648678B2 (fi)
CA (1) CA2073850C (fi)
CZ (1) CZ281692B6 (fi)
DE (1) DE69210508T2 (fi)
DK (1) DK0529793T3 (fi)
ES (1) ES2086073T3 (fi)
FI (1) FI101877B (fi)
GB (1) GB9117216D0 (fi)
GR (1) GR3019870T3 (fi)
MX (1) MX9204605A (fi)
MY (1) MY108305A (fi)
NO (1) NO304305B1 (fi)
NZ (1) NZ243526A (fi)
SA (1) SA93130428B1 (fi)
SG (1) SG50368A1 (fi)
ZA (1) ZA925227B (fi)

Families Citing this family (37)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1996013475A1 (en) 1994-10-27 1996-05-09 Regents Of The University Of Minnesota Catalytic oxidative dehydrogenation process
GB9421734D0 (en) * 1994-10-28 1994-12-14 Bp Chem Int Ltd Hydrocarbon conversion process
US5639929A (en) * 1995-04-17 1997-06-17 Regents Of The University Of Minnesota Oxidative dehydrogenation process
US5905180A (en) * 1996-01-22 1999-05-18 Regents Of The University Of Minnesota Catalytic oxidative dehydrogenation process and catalyst
US5654491A (en) * 1996-02-09 1997-08-05 Regents Of The University Of Minnesota Process for the partial oxidation of alkanes
US6254807B1 (en) 1998-01-12 2001-07-03 Regents Of The University Of Minnesota Control of H2 and CO produced in partial oxidation process
DE69904212T2 (de) 1998-09-03 2003-08-28 Dow Chemical Co Online-synthese und regenerierung eines katalysators für autotherme oxidation
MY126548A (en) 1998-09-03 2006-10-31 Dow Global Technologies Inc Autothermal process for the production of olefins
GB9819603D0 (en) * 1998-09-08 1998-11-04 Bp Chem Int Ltd Process for the production of olefins
GB9819645D0 (en) 1998-09-10 1998-11-04 Bp Chem Int Ltd Process
GB0017075D0 (en) * 2000-07-11 2000-08-30 Bp Chem Int Ltd Process for the production of olefins
GB0025081D0 (en) * 2000-10-13 2000-11-29 Bp Chem Int Ltd Process for monitoring loss of reaction
GB0203058D0 (en) * 2002-02-09 2002-03-27 Bp Chem Int Ltd Production of olefins
GB0204140D0 (en) * 2002-02-22 2002-04-10 Bp Chem Int Ltd Production of olefins
US7255848B2 (en) * 2002-10-01 2007-08-14 Regents Of The Univeristy Of Minnesota Production of hydrogen from alcohols
US20040068148A1 (en) * 2002-10-08 2004-04-08 Conoco Inc. Oxidative dehydrogenation of hydrocarbons using catalysts with trace promoter metal loading
US20040068153A1 (en) * 2002-10-08 2004-04-08 Conoco Inc. Rare earth metals as oxidative dehydrogenation catalysts
US7262334B2 (en) * 2002-11-13 2007-08-28 Regents Of The University Of Minnesota Catalytic partial oxidation of hydrocarbons
KR100624153B1 (ko) 2002-11-22 2006-09-18 주식회사 코오롱 무광택 폴리아미드 6 섬유 및 그의 제조방법
US20040131984A1 (en) * 2003-01-06 2004-07-08 Satek Larry C. Low NOx burner
WO2004087626A1 (en) * 2003-04-03 2004-10-14 Innovene Europe Limited Autothermal cracking process
GB0307758D0 (en) * 2003-04-03 2003-05-07 Bp Chem Int Ltd Process
US8580211B2 (en) * 2003-05-16 2013-11-12 Velocys, Inc. Microchannel with internal fin support for catalyst or sorption medium
GB0312966D0 (en) * 2003-06-05 2003-07-09 Bp Chem Int Ltd Process for the production of olefins
US7067455B2 (en) * 2003-11-21 2006-06-27 Conocophillips Company Copper modified catalysts for oxidative dehydrogenation
US9023900B2 (en) 2004-01-28 2015-05-05 Velocys, Inc. Fischer-Tropsch synthesis using microchannel technology and novel catalyst and microchannel reactor
US7084180B2 (en) * 2004-01-28 2006-08-01 Velocys, Inc. Fischer-tropsch synthesis using microchannel technology and novel catalyst and microchannel reactor
DE102004019650A1 (de) * 2004-04-22 2005-11-10 Basf Ag Oxidative Gasphasenumsetzung in einem porösen Medium
WO2005116168A1 (en) 2004-05-25 2005-12-08 Regents Of The University Of Minnesota Production of olefins having a functional group
US20080154075A1 (en) * 2005-07-06 2008-06-26 Bryce Alan Williams Process for the Production of Olefins
WO2007018518A1 (en) * 2005-07-28 2007-02-15 Ineos Usa Llc Recovery of carbon monoxide and hydrogen from hydrocarbon streams
GB0613676D0 (en) * 2006-07-10 2006-08-16 Ineos Europe Ltd Process
US7923592B2 (en) * 2007-02-02 2011-04-12 Velocys, Inc. Process for making unsaturated hydrocarbons using microchannel process technology
GB2432164A (en) * 2007-03-17 2007-05-16 Ineos Usa Llc Production of linear alpha olefins
EP2014743A1 (en) * 2007-06-25 2009-01-14 Ineos Europe Limited Autothermal cracking process for producing olefins
GB201214122D0 (en) 2012-08-07 2012-09-19 Oxford Catalysts Ltd Treating of catalyst support
WO2016201218A2 (en) 2015-06-12 2016-12-15 Velocys, Inc. Synthesis gas conversion process

Family Cites Families (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2817690A (en) * 1954-07-14 1957-12-24 Kellogg M W Co Conversion of hydrocarbons
FR1113102A (fr) * 1954-08-30 1956-03-23 Procédé et four de traitement et de transformation thermique physique et chimique
US2962362A (en) * 1956-02-20 1960-11-29 Lummus Co Catalytic dehydrogenation apparatus
DE1156193B (de) * 1956-12-31 1963-10-24 Hercules Powder Co Ltd Verfahren zum Spalten von mindestens teilweise ungesaettigten Kohlenwasserstoffoelen
FR1250763A (fr) * 1960-01-12 1961-01-13 Phillips Petroleum Co Procédé de déshydrogénation oxydante de composés organiques, en particulier pour la production d'oléfines
DE1643811A1 (de) * 1966-10-14 1971-03-11 Chepos Zd Y Chemickeho A Potra Verfahren und Anlage zur Durchfuehrung von Pyrolysereaktionen
JPS4945364B1 (fi) * 1966-11-10 1974-12-04
US3670044A (en) * 1969-07-18 1972-06-13 Phillips Petroleum Co Catalytic dehydrogenation process
US3793225A (en) * 1971-05-06 1974-02-19 Phillips Petroleum Co Oxidative dehydrogenation catalyst
US4663493A (en) * 1984-10-02 1987-05-05 Uop Inc. Process for the dehydrogenation of hydrocarbons
GB8426344D0 (en) * 1984-10-18 1984-11-21 British Petroleum Co Plc Conversion process
US4565898A (en) * 1985-03-06 1986-01-21 Uop Inc. Dehydrogenation of dehydrogenatable hydrocarbons
US4788371A (en) * 1987-12-30 1988-11-29 Uop Inc. Catalytic oxidative steam dehydrogenation process
GB8805447D0 (en) * 1988-03-08 1988-04-07 British Petroleum Co Plc Chemical process

Also Published As

Publication number Publication date
NO923096D0 (no) 1992-08-07
CZ281692B6 (cs) 1996-12-11
SA93130428B1 (ar) 2005-04-17
GR3019870T3 (en) 1996-08-31
FI923403A (fi) 1993-02-10
MY108305A (en) 1996-09-30
JPH05213780A (ja) 1993-08-24
KR100199684B1 (ko) 1999-06-15
EP0529793A3 (en) 1993-03-17
JP3190129B2 (ja) 2001-07-23
MX9204605A (es) 1993-02-01
FI923403A0 (fi) 1992-07-28
AU1953392A (en) 1993-02-11
KR930004233A (ko) 1993-03-22
US5382741A (en) 1995-01-17
EP0529793B1 (en) 1996-05-08
NO923096L (no) 1993-02-10
GB9117216D0 (en) 1991-09-25
ES2086073T3 (es) 1996-06-16
CA2073850A1 (en) 1993-02-10
CN1036579C (zh) 1997-12-03
SG50368A1 (en) 1998-07-20
ATE137794T1 (de) 1996-05-15
CN1069483A (zh) 1993-03-03
ZA925227B (en) 1994-01-13
CA2073850C (en) 2002-10-08
AU648678B2 (en) 1994-04-28
NO304305B1 (no) 1998-11-30
NZ243526A (en) 1993-08-26
DE69210508D1 (de) 1996-06-13
DK0529793T3 (da) 1996-09-30
EP0529793A2 (en) 1993-03-03
DE69210508T2 (de) 1996-09-12
CZ244392A3 (en) 1993-02-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI101877B (fi) Menetelmä mono-olefiinien tuottamiseksi
KR101408633B1 (ko) 에틸렌의 생산방법
RU2209202C2 (ru) Способ получения олефинов
PL174161B1 (pl) Sposób wytwarzania monoolefin
US7041621B2 (en) Sulfided catalysts for improved performance in hydrocarbon processing
EP3512803A1 (en) Process for conversion of hydrocarbon feed to c2 unsaturated hydrocarbons and syngas compositon used for multiple applications
CZ277695A3 (en) Conversion process of liquid hydrocarbons
JP2006502218A (ja) 酸化的脱水素化触媒としての希土類金属
US7408094B2 (en) Process for the production of olefins
EP1140744A1 (en) Process for the production of olefins
KR20230060032A (ko) 높은 아세틸렌 함량을 갖는 가스 혼합물의 선택적 수소화 공정

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired