DK172721B1 - Fremgangsmåde til fremstilling af æggeblommelecithin i det væsentlige uden urenheder og om ønsket med reduceret phosphatidy - Google Patents

Fremgangsmåde til fremstilling af æggeblommelecithin i det væsentlige uden urenheder og om ønsket med reduceret phosphatidy Download PDF

Info

Publication number
DK172721B1
DK172721B1 DK198705323A DK532387A DK172721B1 DK 172721 B1 DK172721 B1 DK 172721B1 DK 198705323 A DK198705323 A DK 198705323A DK 532387 A DK532387 A DK 532387A DK 172721 B1 DK172721 B1 DK 172721B1
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
egg yolk
yolk lecithin
impurities
solvent
content
Prior art date
Application number
DK198705323A
Other languages
English (en)
Other versions
DK532387D0 (da
DK532387A (da
Inventor
Yasuhiko Shigematsu
Mineo Hasegawa
Original Assignee
Q P Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from JP2324287A external-priority patent/JPS62281884A/ja
Application filed by Q P Corp filed Critical Q P Corp
Publication of DK532387D0 publication Critical patent/DK532387D0/da
Publication of DK532387A publication Critical patent/DK532387A/da
Application granted granted Critical
Publication of DK172721B1 publication Critical patent/DK172721B1/da

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07FACYCLIC, CARBOCYCLIC OR HETEROCYCLIC COMPOUNDS CONTAINING ELEMENTS OTHER THAN CARBON, HYDROGEN, HALOGEN, OXYGEN, NITROGEN, SULFUR, SELENIUM OR TELLURIUM
    • C07F9/00Compounds containing elements of Groups 5 or 15 of the Periodic Table
    • C07F9/02Phosphorus compounds
    • C07F9/06Phosphorus compounds without P—C bonds
    • C07F9/08Esters of oxyacids of phosphorus
    • C07F9/09Esters of phosphoric acids
    • C07F9/10Phosphatides, e.g. lecithin
    • C07F9/103Extraction or purification by physical or chemical treatment of natural phosphatides; Preparation of compositions containing phosphatides of unknown structure
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23JPROTEIN COMPOSITIONS FOR FOODSTUFFS; WORKING-UP PROTEINS FOR FOODSTUFFS; PHOSPHATIDE COMPOSITIONS FOR FOODSTUFFS
    • A23J7/00Phosphatide compositions for foodstuffs, e.g. lecithin

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Molecular Biology (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Cosmetics (AREA)

Description

i DK 172721 B1
Opfindelsen angår en særlig fremgangsmåde til fremstilling af æggeblommelecithin i det væsentlige uden urenheder og om ønsket med reduceret indhold af phospha-tidylethanolamin (herefter forkortet PE).
5 Hidtil er en lipidfraktion, der stammer fra ægge blomme, og som indeholder phospholipider, typisk phos-phatidylcholin (herefter forkortet til PC), nemlig det såkaldte æggeblommelecithin, blevet almindeligt anvendt indenfor kosmetik eller farmaceutiske produkter som et 10 emulgeringsmiddel eller et liposomdannende middel som en bærer for medikamenter i kraft af de indeholdte phospho-lipiders overfladeaktivitet, gennemtrængende virkning og andre egenskaber.
Nu er det således, at PC har en struktur af cy-15 lindriske molekyler indeholdende balancerende størrelser af hydrofobe og hydrofile grupper, og når æggeblommelecithin med et højt PC-indhold benyttes som et liposomdannende middel, er det derfor muligt at danne et lipo-som med et stabilt lipid dobbeltlag. Hvis æggeblommele-20 cithin med et højt PC-indhold, men med et lavt PE-indhold benyttes i dette tilfælde, er det muligt at fremstille et liposom med høj strukturstabilitet, dvs. en stærk og smidig membran. Når æggeblommelecithin med et højt PC-indhold og et lavt PE-indhold anvendes som et udgangs-25 materiale til kosmetik, kan det desuden stabilisere slutproduktets forskellige fysiske egenskaber.
Hvis æggeblommelecithin med reduceret PE-indhold og relativt forøget PC-indhold kan fremstilles, vil sådant æggeblommelecithin i betragtning af ovenstående 30 være meget fordelagtigt ud fra et kommercielt synspunkt.
Æggeblommelecithin (lipidfraktion) opnået ved ekstraktion af æggeblomme ved en sædvanlig fremgangsmåde indeholder i det væsentlige phospholipider, såsom PC og PE, og neutrale lipider, såsom triglycerid og choleste-35 rol.
Forskellige fremgangsmåder til fraktionering af phospholipider fra æggeblommelecithinet har hidtil været 2 DK 172721 B1 kendt indenfor område. F.eks. angiver offentliggjort japansk patentansøgning nr. 152392/1984 en fremgangsmåde, hvori en opløsning af en lipidfraktion, opløst i et ikke-polært eller svagt polært opløsningsmiddel, bringes 5 i kontakt med en harpiks, som adsorberer phospholipider, fortrinsvis for at få harpiksen til at adsorbere pho-spholipiderne, hvorefter de således adsorberede phospholipider elueres med et polært opløsningsmiddel. Ifølge denne fremgangsmåde er det muligt at opnå phospholipid-10 fraktioner med andre PE-PC-forhold ved opsamling af eluaterne i overensstemmelse med fraktionerne. En fraktion med et højt PC-indhold og et lavt PE-indhold kan imidlertid kun opnås med et yderst lavt forhold (ca.
10%) for udgangsiipidfraktionen som skal behandles, og 15 alligevel kræves rigelige mængder (ca. 200 gange (vol/vol) volumet) af harpiksen til udgangsmaterialet.
Det er derfor økonomisk vanskeligt ved denne fremgangsmåde at fraktionere phospholipider med et højt PC-indhold og et lavt PE-indhold i kommerciel målestok.
20 Yderligere har forskellige metoder til øgning af mængden af PC komponenten i æggeblommelecithin været forsøgt indtil nu. F.eks. er opløsningsmiddelfraktionering, som omfatter tilsætning af vand til æggeblommelecithin opløst i ethanol for derved at udfælde PE, kendt 25 indenfor området. Denne fremgangsmåde ledsages imidlertid af et problem, idet en øgning af PC-indholdet resulterer i et bemærkelsesværdigt lavt udbytte af slutproduktet. Et andet eksempel på en fremgangsmåde, der kendes indenfor området er en fremgangsmåde, hvor man an-30 vender en adsorbent, såsom kiselgel eller aluminiumoxid.
Denne fremgangsmåde medfører imidlertid visse vanskeligheder, når den praktiseres i kommerciel skala, såsom at udbyttet af slutproduktet er lavt, skønt PC og PE effektivt kan fraktioneres, og at det er nødvendigt med store 35 mængder adsorbent. Et yderligere eksempel på sådanne kendte fremgangsmåder omfatter dannelse af et metalsalt- 3 DK 172721 B1 kompleks med Cd, Ca, Mg, Zn eller lignende og udnyttelse af opløseligheden deraf. Denne fremgangsmåde ledsages imidlertid af problemet med metallet, der uundgåeligt bliver tilbage i det opnåede slutprodukt.
5 Under sådanne omstændigheder tilsigtes det pri mært ved den foreliggende opfindelse at tilvejebringe en fremgangsmåde, hvor æggeblommelecithin med reduceret PE-indhold og relativt øget PC-indhold kan fremstilles med højt udbytte i kommerciel målestok.
10 Som et resultat af vidtgående undersøgelser for at opnå ovennævnte, har det vist sig, at hvis æggeblommelecithin opløses i et polært opløsningsmiddel eller en blanding af et polært opløsningsmiddel og et ikke-polært opløsningsmiddel og derefter bringes i kontakt med en 15 ionbytterharpiks, vil ionbytterharpiksen selektivt og effektivt i det væsentlige kun adsorbere og fjerne PE i lipidkomponenterne, og på basis af dette er det således muligt at opnå det ved opfindelsen tilsigtede.
I overensstemmelse hermed er fremgangsmåden iføl-20 ge opfindelsen ejendommelig ved, at man opløser æggeblommelecithin i et polært opløsningsmiddel eller en blanding af et polært opløsningsmiddel og et ikke-polært opløsningsmiddel, bringer den opnåede opløsning i kontakt med en passende volumetrisk mængde ionbytter og 25 afdestillerer opløsningsmidlet fra opløsningen.
Det således opnåede æggeblommelecithin er blevet undersøgt for indholdet af de resterende urenheder, der i det væsentligt omfatter uorganiske salte og frie aminosyrer, der stammer fra udgangsmaterialet, og man har 30 overraskende fundet, at sådanne urenheder i det væsentlige ikke kan påvises.
Fremgangsmåden ifølge opfindelsen kan derfor gennemføres under anvendelse af rå æggeblommelecithin indeholdende uorganiske salte og frie aminosyrer som væsent-35 lige urenheder eller delvis renset æggeblommelecithin som udgangsmateriale.
4 DK 172721 B1
Som et resultat af vidtgående undersøgelser har det yderligere vist sig, at effekten af fjernelsen af PE og urenheder i det væsentlige er proportional med mængden af anvendt ionbytterharpiks, og at PE fjernes 5 efter at urenhederne i det væsentlige fuldstændigt er fj ernet.
Ved anvendelse af den omhandlede fremgangsmåde kan der således opnås æggeblommelecithin uden væsentligt indhold af urenheder som slutproduktet under anvendelse 10 af rå æggeblommelecithin eller delvis renset æggeblommelecithin som udgangsmateriale.
På tegningerne viser figurerne l, 2 og 3 kurver over de i henholdsvis eksemplerne 6, 7 og 8 opnåede resultater af afprøvningerne.
15 Opfindelsen belyses nærmere i det efterfølgende.
Udgangsmaterialet æggeblommelecithin, som anvendes ved fremgangsmåden ifølge opfindelsen, er en lipid-fraktion indeholdende phospholipider, der i det væsentlige omfatter PC, og som opnås fra æggeblomme ved en 20 almindelig fremgangsmåde, f.eks. ved opløsningsmiddelekstraktion med ethanol, dichlormethan, hexan eller ether. Denne lipidfraktion tilsigtes at omfatte en fraktion indeholdende uorganiske salte (f.eks. salte af natrium, kalium, calcium, magnesium og jern) og frie ami-25 nosyrer som primære urenheder (rå æggeblommelecithin), en fraktion med reduceret Indhold af urenheder opnået ved at udsætte rå æggeblommelecithin for filtrering gennem diatoméjord eller et membranfilter (delvis renset æggeblommelecithin), og en fraktion med øget phospholi-30 pidindhold opnået ved at behandle rå æggeblommelecithin eller delvis renset æggeblommelecithin med acetone eller lignende i overensstemmelse med en almindelig fremgangsmåde (æggeblommelecithin med øget phospholipid-indhold).
35 Opløsningsmidlet for æggeblommelecithin, som an vendes ved fremgangsmåden ifølge opfindelsen, er et po- 5 DK 172721 B1 lært opløsningsmiddel, såsom methanol, ethanol, acetone, dichlormethan eller vand, eller en blanding deraf med et ikke-polært opløsningsmiddel, såsom n-pentan, n-hexan,
Som det vil fremgå af resultaterne af testeksemplerne, 5 som beskrives senere, kan et ikke-polært opløsningsmiddel ikke alene effektivt fjerne PE og urenheder. Medens blandingsforholdet mellem det polære opløsningsmiddel og det ikke-polære opløsningsmiddel i opløsningsmiddelblandingen ikke er specielt begrænset, foretrækkes det sæd-10 vanligvis, at mængden af polært opløsningsmiddel er størst.
Æggeblommelecithinkoncentrationen i opløsningsmidlet, dvs. koncentrationen af æggeblommelecithin i den opnåede opløsning er fortrinsvis fra ca. 0,5 til 20% 15 (v/v). En koncentration under 0,5% er ikke økonomisk, fordi den kræver en usædvanlig stor mængde opløsningsmiddel. Hvis koncentrationen overstiger 20%, vil opløsningen blive mere viskos og kan derfor ikke uden besvær bringes i kontakt med ionbytterharpiksen i det efter-20 følgende trin.
Den heri benyttede lonbytterharpiks er ikke særlig begrænset, og kommercielt tilgængelige stærkt eller svagt sure kationbytterharpikser eller stærkt eller svagt basiske anionbytterharpikser er egnede.
25 Specifikke eksempler på stærkt sure harpikser er
Amberlite® IR 120B og 200C (leveret af Rohm & Haas Co.);
Dowex® 50W og MSC-1 (leveret af Dow Chemical Co.); Duo-Lite® C-20 og C-25D (leveret af Diamond Shamrock Corp.); og Lewatit® S-100 og SP-120 (leveret af Farbenfabriken 30 Bayer AG), medens specifikke eksempler på svagt sure harpikser er Amberlite® IRC 50 og IRC 84; Dowex® CCR-2;
DuoLite® CC-4 og Lewatit® CNP-80. Stærkt basiske harpikser omfatter på den anden side Amberlite® IRA 400 og IRA 900; Dowex® 1 og MSA-1; DuoLite® A-101D; og Lewatit® 35 M-500 og MP-500, medens svagt basiske harpikser omfatter
Amberlite® IRA 68 og IRA 45; og Lewatit® MP-62. Disse 6 DK 172721 B1 harpikser kan enten anvendes alene eller i form af en blanding af to eller flere harpikser uanset arten i ethvert forhold eller efter hinanden. F.eks. anvendes en blanding af en sur harpiks og en basisk harpiks i et 5 forhold på fra 1:3 til 2:1. I praksis kan den sure harpiks med fordel fremstilles på H-form, medens den basiske harpiks fremstilles på OH-form, for at forbedre adsorptionsvirkningsgraden .
Mængden af anvendt ionbytterharpiks kan variere 10 afhængig af mængden af PE og urenheder indeholdt i udgangsmaterialet æggeblommelecithin eller den specielle type af valgt harpiks. Ionbytterharpiksen kan imidlertid i almindelighed med fordel anvendes i en volumetrisk mængde på mindst 3 gange volumenet af PE indeholdt i ud-15 gangsmaterialet æggeblommelecithin, eftersom en harpiksmængde på mindre en 3 gange volumenet ikke har tilstrækkelig effekt til at fjerne PE og urenheder. Den volume-triske mængde af ionbytterharpiksen ligger sædvanligvis indenfor området fra 4,0 til 40 gange volumenet af PE og 20 urenheder i udgangsmaterialet. Indenfor dette område er det muligt at reducere PE-indholdet til 2% eller mindre, hvilket er defineret som det maksimalt kommercielt tilladelige resterende PE-indhold for spormængder og desuden i det væsentlige fuldstændigt at fjerne urenheder.
25 Anvendelsen af harpiksen i overskud er således ikke økonomisk.
Eftersom PE fjernes efter at urenhederne i det væsentlige er fuldstændig fjernet, er det muligt at fremstille æggeblommelecithin i det væsentlige uden 30 urenheder, medens PE-indholdet i det væsentlige holdes på udgangsmaterialets niveau ved at kontrollere mængden af ionbytterharpiks, som i praksis anvendes ved udførelse af fremgangsmåden ifølge opfindelsen med anvendelse af det rå eller delvis rensede æggeblommelecithin som et 35 udgangsmateriale. I dette tilfælde kan ionbytterharpiksen med fordel benyttes i en volumetrisk mængde, der 7 DK 172721 B1 sædvanligvis er mindst 0,2 gange volumenet af udgangsmaterialet rå eller delvis renset æggeblommelecithin, da en harpiksmængde på mindre end 0,2 gange volumenet ikke har tilstrækkelig effekt til at fjerne urenhederne. Den 5 volumetriske mængde af ionbytterharpiks vælges hensigtsmæssigt i området fra 0,3 til 3,0 gange volumenet af udgangsmaterialet afhængig af urenhederne indeholdt deri. Hvis der anvendes et overskud af harpiks, vil også PE blive fjernet.
10 Æggeblommelecithinopløsningen kan bringes i kon takt med ionbytterharpiksen ved at føre opløsningen gennem en kolonne pakket med en forudbestemt mængde af harpiksen ved en almindelig fremgangsmåde, eller ved suspendering af en forudbestemt mængde af harpiksen i op-15 løsningen under omrøring. Denne kontakt gennemføres med fordel ved en temperatur under opløsningsmidlets kogepunkt for at hindre fordampning af opløsningsmidlet.
Ifølge den foreliggende fremgangsmåde sidestilleres det benyttede opløsningsmiddel, f.eks. under reduce-20 ret tryk, fra opløsningen efter at urenheder og eventuelt PE er adsorberet selektivt på ionbytterharpiksen ved den ovenfor beskrevne kontakt. Dette sker efter den selektive adsorption i de tilfælde, hvor opløsningen har været ført gennem kolonnen, eller efter at harpiksen er 25 fjernet, f.eks. ved filtrering, i tilfældet, hvor opløsningen har været i kontakt med harpiksen ved omrøring.
Ifølge den foreliggende fremgangsmåde som beskrevet ovenfor, kan PE-indholdet i udgangsmaterialet æggeblommelecithin reduceres meget effektivt, og følgelig 30 kan æggeblommelecithin med relativt øget PC-indhold og i det væsentlige uden urenheder fremstilles. Som det vil fremgå af resultaterne af de eksperimentelle eksempler, som beskrives senere, kan PE-indholdet i udgangsmaterialet æggeblommelecithin yderligere reduceres til næsten 35 <3et halve under anvendelse af ionbytterharpiksen i en mængde på ca. 3 gange (vol/vol) begyndelsesindholdet af 8 DK 172721 B1 PE. Det vil sige, at der kun kræves en meget lille mængde harpiks, og fordi harpiksen selektivt adsorberer og fjerner urenheder og i det væsentlige kun PE i lipidfor-bindelserne, kan slutproduktet opnås med godt udbytte.
5 Æggeblommelecithin i det væsentlige uden urenheder og med et øget PC-indhold og indeholdende mindre eller i det væsentlige intet PE kan således fremstilles i kommerciel målestok. Hvis fremgangsmåden ifølge opfindelsen gennemføres gentagne gange, kan den selvfølgelig gennem-10 føres mere hensigtsmæssigt med hensyn til det ønskede formål.
Ifølge den omhandlede fremgangsmåde kan æggeblom-melecithin, der i det væsentlige ikke indeholder urenheder, medens dets PE-indhold i det væsentlige holdes på 15 det benyttede udgangsmateriale æggeblommelecithins niveau, yderligere fremstilles i kommerciel målestok ved en bemærkelsesværdig enkel fremgangsmåde ved hensigtsmæssig justering af mængden af ionbytterharpiks, som skal benyttes.
20 De fordelagtige virkninger ifølge opfindelsen be lyses nu nærmere ved hjælp af resultaterne fra de eksperimentelle eksempler, idet alle procentdele angivet heri er vægtprocenter, med mindre andet angives, og både æggeblommeleclthin og PE har en massefylde på ca. 1.
25
Eksperimentaleksempel l
Dette eksperimentaleksempel viser, hvorledes effekten ved fjernelse af PE og urenheder ifølge den fore-30 liggende fremgangsmåde varierer afhængig af det benyttede opløsningsmiddel.
20 g af det tidligere fremstillede æggeblommele-cithin (PC: 58,0%, PE: 10,0%) opløstes i henholdsvis 200 ml absolut ethanol, n-hexan, chloroform, ethylacetat, 35 95% ethanol, og en chloroform-methanol-vand (10:10:1)- opløsningsmiddelblanding. Hver af de opnåede opløsninger 9 DK 172721 B1 førtes gennem en kolonne pakket med en blanding af 10 ml af hver af Amberlite® IR 120B (H type) og Amberlite® IRA 400 (OH type) ved en almindelig fremgangsmåde. Det benyttede opløsningsmiddel afdestilleredes dernæst fuld-5 stændigt fra hver opløsning under reduceret tryk til opnåelse af slutproduktet æggeblommelecithinprøve.
Med hensyn til hver af de således opnåede prøver måltes det resterende PE-indhold ved hjælp af IATROSCAN model TH-10, mængden af urenheder bestemtes ved atom-10 absorptionanalyse udtrykt i metalioner, og mængden af frie aminosyrer bestemtes ved aminosyreanalyse. De opnåede resultater er angivet i den efterfølgende tabel 1.
__ 10 DK 172721 B1 σ> ·η φ o
C P
> — p · 0) φ g <u g c -h ^ «1 O Π m ΓΟ G O Φ > •H CT\ - V * O o o o \ p iw c (O r- m o >£> -—o h cn -ro -4 ή 3 i— invor~iHH>»-i(o u c β \ ni O'
d) p -PO O
Οι φ Φ (N <u co ri e r- c φ u >
__ dP *10 0) S
CTI Qi O' >4 αι ε c øi P Φ -4 >, O C i—I ti oi o > *ιθ Φ o ·- φ ε > C — >-01 £3 -H dP On «44
Een lo 04 m ooo p c (0 P
ro g — cm oo an in dl -h 0 —· *r m '-<T Ό c dl
•η Φ P C
p £3 φ p c fe C ιΗ φ 0 Φ 4-)--4 G M <0 01 ---_----3 -H 4-) 1-4 0-1 rH 3 c ε -4 d ε 0 -- o υ in φ •r4 dP w Φ Φ H O' OOO O OOO Qj G d« cog oo\o οι m o in 4-) tn rt
4-> —- r Γ~ (Jn O P p O
d) — Ή C d) > «- Σ 0 Φ '— £3 - 4-1 h Φ φ P cn 0}_____P P Φ (6 j5 C > P > (0 1 -P (0 Φ E-ι w £3 jc m
fe 4-) C
~ Φ 4J Φ P
d) dP ’—1 Φ GO
Ό — (0 P 3 144
C -H
d) P 44 01 <44
Ih H m t- ·— r-O-O Φ C (OP
dl o — — > V V « 4) ti Φ 4J jC Op O OOOOOn KlO 4140
01 p <411 ult g φ Φ C
φ c oi g p a «--4 σ> <-4 o c * o ------(0 Ih -C a> P ep ru oi c i—I I C P P p P > o g «ο ε «ο 3 >· c φ c p > r. p P 01 -H 01 (0 oi·- O Φ CO O'
P r-H -C <44 r| ·· C >44 O --4 C P C
30 4-) ooo <0 0(0 £3-4 0-4
r-4 C Φ PC·— X P rH 4-1 g >44 C
0(0 0(0·· Φ O > -h (C P
01 £3 dP ΗΧΟ S H £ O in O
£41 in £3 4-··— I £3 P Φ Φ 4i ri < dl on U O— C U W rl-4 φ Φ P P Φ fun C M ·
—I M C
01 p O# -4 1)
i—I O' 8 ri i—I ri O' 4-1 >44 rH
dl C rH dl d) £ Ε φ -ri rH
p -ΗΟΡΡΦΟΦ p i c ap p o>o g oi £ •ri 01 01 -P --4 0Ό O (fe (0 g S rH lu S U g Pg << m Μ M 41 01 Ι-ΗΦ (fl ri ££ 01 p 01 O' OhP Cfe-X O' 8 O' C OP O' 0-4 C ri C *— ni •H --4 C \ ‘Η O Ή
C 4-> g -PprlC Cfe C
01 p 01 ΡΡΦ01 101 P
O 8 O' C 8 P S 11) S Φ
rH rH C (Orlprl Μ Η P
Cb O -Η H 0-4 O X Di O
o fe c___maEol μ o z 11 DK 172721 B1
Som det ses fra ovenstående data kan indholdet af PE og urenheder i udgangsmaterialet æggeblommelecithin reduceres meget effektivt, når der anvendes et polært opløsningsmiddel eller en blanding af et polært opløs-5 ningsmiddel og et ikke-polært opløsningsmiddel, medens hverken PE eller urenheder på den anden side kan fjernes effektivt, når der alene anvendes et ikke-polært opløsningsmiddel alene.
10 Eksperimentaleksempel 2
Dette eksperimentaleksempel viser, at PE ifølge den foreliggende fremgangsmåde kan fjernes effektivt under anvendelse af en meget lille mængde ionbytterhar-15 piks.
20 g (PE-indhold: 4,0 g) af hver af det tidligere fremstillede æggeblommelecithin (PC: 78,2%, PE: 20,0%) opløstes i 180 ml 95% ethanol. Hver af de opnåede opløsninger førtes gennem en kolonne pakket med henholds-20 vis 2 ml, 4 ml, 6 ml, 8 ml, 10 ml, 12 ml, 14 ml, 16 ml og 20 ml af en blanding af Dowex® 50W (H type) og Dowex® 1 (OH type) i lige store mængder ved en almindelig fremgangsmåde. Det anvendte opløsningsmiddel afdestilleredes dernæst fuldstændigt fra hver opløsning under reduceret 25 tryk til opnåelse af slutproduktet æggeblommelecithin-prøve.
Det resterende PE-indhold i hver af de således opnåede prøver måltes dernæst ved hjælp af IATROSCAN model TH-10. Resultaterne er angivet i den efterfølgende 30 tabel 2.
Tabel 2 12 DK 172721 B1
Harpiksmængde PE-indhold (ml)_Li)_ 5 2 3,9 4 3,6 6 3,1 8 2,5 10_2,2 10 12 1,9 14 1,5 16 1,3 20_1,1 15 Som det ses fra de ovenstående data, kan PE-ind holdet i udgangsmaterialet æggeblommelecithin reduceres til næsten det halve under anvendelsen af harpiksen i en mængde på ca. 3 gange (vol/vol) af begyndelsesindholdet af PE, og der kræves således kun en meget lille mængde 20 harpiks ved fremgangsmåden ifølge opfindelsen.
Eksperimentaleksempel 3 13 DK 172721 B1
Dette eksperimenteleksempel viser, hvorledes effekten ved fjernelse af urenheder varierer afhængig 5 af det anvendte opløsningsmiddel i de tilfælde, hvor det er tilsigtet kun at fjerne urenhederne ved justering af mængden af ionbytterharpiks anvendt ved fremgangsmåden ifølge opfindelsen.
20 g af det tidligere fremstillede ægge-10 blommelecithin (PC: 79,2%, PE: 20,0%, metalioner: 1100 mg%, frie aminosyrer: 800 mg%)opløstes henholdsvis i 200 ml ether, n-hexan, 95% ethanol, chloroform-methanol (2:1) opløsningsmiddelblanding, og n-hexan-acetone (2:1) opløsningsmiddelblanding. Til hver af de opnåede opløs-15 ninger sattes 2 ml Amberlite® IR 120B (H type) og 3 ml Amberlite® IRA 400 (OH type). Den opnåede opløsning om-rørtes i 30 minutter og filtreredes dernæst til fjernelse af ionbytterharpiksen. Det benyttede opløsningsmiddel afdestilleredes dernæst fuldstændigt fra hver opløsning 20 under reduceret tryk til opnåelse af slutproduktet ægge-blommelecithinprøve.
Dernæst fremstilledes en 5 vægt/vol% emulsion af hver prøve, og den specifikke ledningsevne måltes. De opnåede resultater er angivet i den efterfølgende tabel 25 3.
Tabel 3 14 DK 172721 B1
Opløsningsmiddel Specifik ledningsevne ___GfeS/cm)_ 95% ethanol 7,9
Polart opløs- Chloroform- ningsniddel methanol (2.1) 6,8
Blanding af 10 polart opløsningsmiddel/ n-Hexan-acetone 6,4 ikke polært (2:1) opløsningsmiddel__
Ikke polært Ether 450 ^ opløsningsmiddel} n-Hexan__520_
Note: Udgangsmaterialet æggeblommelecithin’s specifikke ledningsevne var 750 pS/cm.
20 Som det fremgår af ovenstående data kan urenhe derne i udgangsmaterialet fjernes meget effektivt, når der anvendes et polært opløsningsmiddel eller en blanding af et polært opløsningsmiddel og et ikke-polært opløsningsmiddel, hvorimod effektiv fjernelse ikke kan op-25 nås under anvendelse alene af et ikke-polært opløsningsmiddel .
Opfindelsen belyses nærmere ved hjælp af de efterfølgende eksempler.
30 Eksempel 1 500 g af det tidligere fremstillede æggeblommelecithin (PC: 56,9%, PE: 9,6%, cholesterol: 14,9%, tri-glycerid: 18,6%, metalioner: 960 mg%, frie aminosyrer: 35 680 mg%, specifik ledningsevne: 690 pS/cm) opløstes i 15 DK 172721 B1 4,5 liter 95% ethanol. Den opnåede opløsning førtes gennem en kolonne pakket med en blanding af 500 ml Amberli-te® IR 120B (H type) og 1000 ml Amberlite® IRA 400 (OH type) ved en sædvanlig fremgangsmåde. Det benyttede 5 opløsningsmiddel afdestilleredes dernæst fuldstændigt fra opløsningen under reduceret tryk til opnåelse af 450 g æggeblommelecithin med et PE-indhold reduceret til 1,0%. Dette produkt viste sig, udover PE, at indeholde 62,0% PC, 15,7% cholesterol, 19,9% triglycerid, 72 mg% 10 metalioner og 59 mg% frie aminosyrer, medens det havde en specifik ledningsevne på 28 pS/cm.
Eksempel 2 15 200 g af det tidligere fremstillede æggeblommelecithin (PC: 79,6%, PE: 18,0%, cholesterol: 1,2%, me talioner: 1100 mg%, frie aminosyrer: 600 mg%, specifik ledningsevne: 720 pS/cm) opløstes i 2 liter af en chlo-roform-methanol-vand (10:10:1) opløsningsmiddelblanding.
20 Den opnåede opløsning førtes gennem en kolonne pakket med en blanding af 200 ml Dowex® 50 W (H type) og 400 ml Dowex® 1 (OH type) ved en sædvanlig fremgangsmåde. Det benyttede opløsningsmiddel afdestilleredes dernæst fuldstændigt fra opløsningen under reduceret tryk til opnå-25 else af 80 g æggeblommelecithin med et PE-indhold reduceret til 1,0%. Dette produkt viste sig, udover PE, at indeholdet 96,1% PC, 1,4% cholesterol, 40 mg% metalioner og 20 mg% frie aminosyrer, medens det havde en specifik ledningsevne på 12 pS/cm.
30
Eksempel 3 500 g (PE-indhold: 16,5 g) af det tidligere fremstillede æggeblommelecithin (PC: 29,6%, PE: 3,3%, cho- 35 lesterol: 4,3%, triglycerid: 62,3%, metalioner: 520 mg%, frie aminosyrer: 210 mg%, specifik ledningsevne: 230 16 DK 172721 B1 yS/cm) opløstes i 4,5 liter 99,5% ethanol. Den opnåede opløsning førtes gennem en kolonne pakket med en blanding af 25 ml Lewatit® S-100 (H type) og 25 ml Lewatit® M-500 {OH type) ved en sædvanlig fremgangsmåde. Det an-5 vendte opløsningsmiddel afdestilleredes dernæst fuldstændigt fra opløsningen under reduceret tryk til opnåelse af 490 g æggeblommelecithin med et PE-indhold reduceret til 1,6%. Dette produkt viste sig, udover PE, at indeholde 30,2% PC, 4,5% cholesterol, 63,1% triglycerid, 10 73 mg% metalioner og 26 mg% frie aminosyrer, medens det havde en specifik ledningsevne på 32 yS/cm.
I de ovennævnte eksempler l, 2 og 3 kunne ægge-blommelecithinprodukter med de respektive indhold af PE og urenheder, i det væsentlige reduceret til det samme 15 niveau opnås, selv i det tilfælde, hvor æggeblommeleci-thinopløsningen bragtes i kontakt med ionbytterharpiksen uden anvendelse af en kolonne, men ved simpel omrøring.
Eksempel 4 20 100 g af det tidligere fremstillede æggeblommelecithin {PC: 78,0%, PE: 18,3%, cholesterol: 2,0%, triglycerid: 0%, metalioner: 1000 mg%, frie aminosyrer: 700 mg%, specifik ledningsevne: 730 yS/cm) opløstes i en 25 hexan-ethanol (80:20) opløsningsmiddelblanding. Til den opnåede opløsning sattes 60 ml Amberiite® ir 120B (H type) og 120 ml Amberlite® IRA 400 (OH type), og den fremkomne opløsning omrørtes for blanding i 30 minutter.
Dernæst fjernedes ionbytterharpiksen fra opløsningen ved 30 filtrering, og det benyttede opløsningsmiddel afdestilleredes fuldstændigt under reduceret tryk. Den fremkomne opløsning udsattes dernæst for behandling med acetone til opnåelse af 76 g æggeblommelecithin med et PE-ind-hold på 0%. Dette produkt viste sig, eksklusiv PE, at 35 indeholde 96,8% PC, 1,5% cholesterol, 50 mg% metalioner og 12 mg% frie aminosyrer, medens det havde en specifik ledningsevne på 5,3 yS/cm.
Eksempel 5 17 DK 172721 B1 2 kg æggeblommelecithin (PC: 80,5%, PE: 17,3%, cholesterol: 0,5%, triglycerid: 0,1%, metalioner: 430 5 mg%, frie aminosyrer: 180 mg%, specifik ledningsevne: 120 viS/cm), opnået ved at bringe tør æggeblomme i kontakt med superkritisk carbondioxid for at ekstrahere fedtkomponenten og udsætte den således ekstraherede fedtkomponent for behandling med ethanol, opløstes i en 10 chloroform-methanol-vand (10:10:1) opløsningsmiddelblanding. Til den således opnåede opløsning sattes 1000 ml DuoLite® C-20 (H type) og 2000 ml DuoLite® A-101D (OH type), og den fremkomne opløsning omrørtes for blanding i 30 minutter.
15 Ionbytterharpiksen fjernedes dernæst fra opløs ningen ved filtrering, og det benyttede opløsningsmiddel afdestilleredes fuldstændigt under reduceret tryk. Den opnåede opløsning udsattes dernæst for behandling med acetone til opnåelse af 1,4 kg æggeblommelecithin med et 20 PE-indhold reduceret til 2%. Dette æggeblommelecithin viste sig, udover PE, at indeholde 94,2% PC, 0,8% cholesterol, 0,1% triglycerid, 48 mg% metalioner og 16 mg% frie aminosyrer, medens det havde en specifik ledningsevne på 7,3 pS/cm.
25
Eksempler 6, 7 og 8 I de respektive eksempler opløstes de rå ægge-blommelecithinmaterialer, vist i tabel 4, i opløsnings-30 midlerne vist i den samme tabel, til fremstilling af det nødvendige antal af opløsninger for hvert materiale. Til de således fremstillede opløsninger for hvert materiale sattes ionbytterharpiksblandinger, vist i den samme tabel, i forskellige mængder, og de opnåede opløsninger 35 omrørtes for blanding i 30 minutter ved normal tempera- 18 DK 172721 B1 tur (20°C). De benyttede harpikser fjernedes ved filtrering, og opløsningsmidlet afdestilleredes dernæst fuldstændigt fra de respektive opløsninger under reduceret tryk til opnåelse af æggeblommelecithinprøver svarende 5 til mængderne af de benyttede harpikser.
Indholdet af det resterende PE og urenhederne i de opnåede prøver i de respektive eksempler måltes dernæst ved fremgangsmåden benyttet i eksperimentaleksempel 1. De opnåede resultater er afbildet grafisk for de re-10 spektive eksempler (figurerne 1, 2 og 3).
15 DK 172721 B1 _________19
ZiΓ ” ά j δ
b im M
„ >4 Ό D
g M S O' >4 — ™ m P (1) Wi O d) S tø φ tj O' O' 3 ·Η 4-> W Φ -H -H O' ^ > »0<£ fei fei -ri _ fe Ό ~ ’
rH
o w £ M v-i <n <m
H O ” ” CN
o, fc " — "
Vh © S (¾ © © © ®} j:© +j .h « -Ti a .¾ at -η a r-t aa α .ti a >1 tø Hia Di HO S i—I CQ a rH O >1 ^ O >, ft O >i XJ O' UO>i Vi O 4-1 >-1 O K Vj04J m m jJ M O 4-> c <0 #5- g£^ Π- Ό- S S- 2 S las ig§ las sil Ι3Ξ £§§ Ϊ p *É Is ^ Ό C _ _ _
ΓΤ-) (H O O O
“5 O O O
2 * m in o E i- cn o>-------- ’ 5 S_ •H C m $
<L> tø Ό r-4 —. r-l ES
fliHO L § ° i § ^ O +J
£· o* -ρ S S ·· h J* .. a S b O U j3 +J o i+Jo t) i) c o dl il α dajeo h m !3 fe æ £ s_ ffi£·— qe> -o O' O' O'
? O o O
§ O o O
S
c ~~
•H UP dP OP
5 £ g i1 '7? o c#> o <jp o o <#> o γτι m O' o 4> g> m Et" E <n ic o Ci’ o Cl o n S 'i Od) OOt oom
Ε·Η «— V-4 **“ U
O C >> S*· rH -p ·· S dp y <#> <#> y tø •Q W <*> jri S o «*> in 2 n <g <2 » » op o g -5 ‘ o g ·§ ' ' S ·§
O' C o - O Evo· O p m o 0 E
O' 0) »o ·η 5 [s o ή fa αο — ή W I jtj <1> „ ™ ^ 0).. .. 3 4> *3 <a o co s U u w 1 ΐυω 1 ΐ acn & o, 2 fe fe fe S fe fe fe s £
rH
0) a
E
0) J“J Ό r~ 00 fel 20 DK 172721 B1
De efterfølgende eksempler 9, 10 og 11 er eksempler, hvori kun urenhederne i udgangsmaterialet æggeblom-melecithin fjernes ved justering af mængden af ionbyt-terharpiks benyttet ved den foreliggende fremgangsmåde 5 indenfor et forudbestemt område.
Eksempel 9 1200 g af det tidligere fremstillede æggeblomme-10 lecithin (PC: 51,7%, PE: 10,2%, neutrale lipider: 37,2%, frie aminosyrer: 660 mg%, metalioner: 1090 mg%, specifik ledningsevne: 566 yS/cm) opløstes 1 12 liter dichlorme-than mættet med vand. Til den opnåede opløsning sattes 200 ml Amberlite® IR 120B (H type) og 400 ml Amberlite® 15 IRA 400 (OH type), og den opnåede opløsning omrørtes for blanding i 30 minutter. Den benyttede ionbytterharpiks fjernedes derefter ved filtrering, og opløsningsmidlet afdestilleredes dernæst fuldstændigt under reduceret tryk til opnåelse af 1170 g renset æggeblommelecithin.
20 Dette rensede æggeblommelecithin viste sig at Indeholde 52,0% PC, 10,0% PE, 37,3% neutrale lipider, 37 mg% frie aminosyrer og 180 mg% metalioner, medens det havde en specifik ledningsevne på 6,4 yS/cm.
Opløseligheden af det således opnåede, rensede 25 æggeblommelecithin i et organisk opløsningsmiddel testedes dernæst til sammenligning med udgangsmaterialets opløselighed. Resultaterne er angivet i tabel 5. Por at teste opløseligheden fremstilledes 10 vægt/vol% opløsninger af udgangsprøverne og de rensede æggeblommeleci-30 thinprøver under anvendelse af de respektive opløsningsmidler .
Tabel 5 21 DK 172721 B1
Opløsningsmiddel Udgangsmateriale Renset æggeblomme-5 æggeblommeleci- lecithin _thin _
Hexan Hvid uklarhed Fuldstændigt op- observeres løst og klar 10 Chloroform Hvid uklarhed Fuldstændigt op- observeres løst og klar
Ethanol Svagt, gulligt-hvidt Fuldstændigt op- 15 ___bundfald dannes løst og klar_
Eksempel 10 500 g af det tidligere fremstillede æggeblomme-20 lecithin (PC: 79.9%, PE: 16,6%, neutrale lipider: 1,7%, frie aminosyrer: 570 mg%, og metalioner: 1100 mg%, specifik ledningsevne: 750 yS/cm) opløstes 3 liter af en n-hexan-acetone (2:1) opløsningsmiddelblanding. Til den opnåede opløsning sattes 250 ml Dowex® 50 w (H type) og 25 250 ml Dowex® 1 (OH type), og den opnåede opløsning om- rørtes for blanding i 15 minutter. De benyttede ionbyt-terharpikser fjernedes dernæst ved filtrering, og opløsningsmidlet afdestilleredes derefter fuldstændigt under reduceret tryk til opnåelse af 490 g renset æggeblomme-30 lecithin. Dette rensede æggeblommelecithin viste sig at indeholde 79,8% PC, 16,4% PE, 1, B% neutrale lipider, 10 mg% frie aminosyrer og 127 mg% metaller, medens det havde en specifik ledningsevne på 29 MS/cm.
Opløseligheden af den således opnåede rensede le-35 cithin i et organisk opløsningsmiddel testedes dernæst 22 DK 172721 B1 i overensstemmelse med fremgangsmåden fra det foregående eksempel 9 til sammenligning med udgangsmaterialet. Resultaterne er angivet i tabel 6.
5 Tabel 6
Opløsningsmiddel Udgangsmateriale Renset æggeblomme- æggeblommeleci- lecithin 1 o___thin_
Hexan Fuldstændigt Fuldstændigt op- opløst og klar løst og klar
Chloroform Let uklarhed Fuldstændigt op- 15 observeres løst og klar
Ethanol Gulligt-hvidt Fuldstændigt op- _bundfald dannes løst og klar_ 20 Eksempel 11 1000 g af det tidligere fremstillede æggeblomme-lecithin (PC: 77,0%, PE: 17,5%, neutrale lipider: 4,6%, frie aminosyrer: 274 mg%, metalioner: 346 mg%, specifik 25 ledningsevne: 250 iiS/crn) opløstes i 5 liter af en chlo-roform-methanol-vand (10:5:1) opløsningsmiddelblanding.
Til den opnåede opløsning sattes 50 ml DuoLite® C-20 (H type) og ISO ml DuoLite® A-101D (OH type), og den opnåede opløsning omrørtes for blanding i 30 minutter. De be-30 nyttede ionbytterharpikser fjernedes dernæst ved filtrering, og opløsningsmidlet afdestilleredes fuldstændigt under reduceret tryk til opnåelse af 980 g renset ægge-blommelecithin. Dette rensede æggeblommelecithin viste sig at indeholde 77,6% PC, 16,5% PE, 4,8% neutrale li-35 pider, 45 mg% frie aminosyrer og 190 mg% metalioner, medens det havde en specifik ledningsevne på 28 pS/cm.
23 DK 172721 B1
Opløseligheden af det således opnåede rensede lecithin i et organisk opløsningsmiddel testedes dernæst i overensstemmelse med fremgangsmåden fra eksempel 9 til sammenligning med udgangsmaterialet. Resultaterne 5 er angivet i den efterfølgende tabel 7.
Tabel 7 10 Opløsningsmiddel Udgangsmateriale Renset æggeblomme- æggeblommeleci- lecithin _thin_
Hexan Hvid uklarhed Fuldstændigt op- observeres løst og klar 15
Chloroform Let uklarhed Fuldstændigt op- observeres løst og klar
Ethanol Gulligt-hvidt Fuldstændigt op- 20 _bundfald dannes løst og klar_ Æggeblommelecithinet opnået ved fremgangsmåden ifølge opfindelsen er ved en udførelsesform deraf æg-geblommelecithin, hvori PE-indholdet er reduceret meget 25 effektivt, eller hvori lecithinet i det væsentlige ikke indeholder PE, medens det har et relativt øget PC-ind-hold, men i det væsentlige er uden urenheder, og forventes derfor at have udstrakt anvendelse indenfor forskellige områder, især indenfor farmaceutiske produkter og 30 kosmetik.
Æggeblommelecithinet opnået ved fremgangsmåden ifølge opfindelsen er ved en anden udførelsesform ægge-blommelecithin, der har et PE-indhold i det væsentlige på samme niveau som det benyttede udgangsmateriale ægge-35 blommelecithin, dvs. at udgangsmaterialets phospholipid-sammensætning bevares, medens i det væsentlige kun uren- 24 DK 172721 B1 heder udelukkes, og derfor forventes at have udstrakt anvendelse indenfor forskellige felter som et renset phospholipidmateriale, f.eks. som et emulgeringsmiddel.
Det har indtil nu især været vanskeligt i det væsentlige 5 fuldstændigt at fjerne urenheder fra rå æggeblommeleci-thin, såsom uorganiske salte, frie aminosyrer og poly-peptider, således at æggeblommelecithin ikke uden videre lader sig opløse i almindelige organiske opløsningsmidler, og dets anvendelse har således været begrænset. I
10 overensstemmelse med den foreliggende fremgangsmåde kan der opnås æggeblommelecithin i det væsentlige uden indhold af sådanne urenheder og med bemærkelsesværdig forbedret opløselighed, hvorved man kan forvente en mere udstrakt anvendelse af æggeblommelecithinet.
15 20

Claims (10)

25 DK 172721 B1
1. Fremgangsmåde til fremstilling af æggeblomme-lecithin i det væsentlige uden urenheder og om ønsket med reduceret PE (phosphatidylethanolamin)-indhold, kendetegnet ved, at man opløser æggeblomme-5 lecithin i et polært opløsningsmiddel eller en blanding af et polært opløsningsmiddel og et ikke-polært opløsningsmiddel, bringer den opnåede opløsning i kontakt med en passende volumetrisk mængde ionbytterharpiks og afde-stillerer opløsningsmidlet fra opløsningen.
2. Fremgangsmåden ifølge krav i, kende tegnet ved, at udgangsmaterialet æggeblommeleci-thin er rå æggeblommelecithin indeholdende uorganiske salte og frie aminosyrer som de væsentligste urenheder eller delvis renset æggeblommelecithin, og at det opnåe- 15 de produkt efter afdestillering af opløsningsmidlet er æggeblommelecithin med reduceret PE-indhold og i det væsentlige uden urenheder.
3. Fremgangsmåde ifølge krav 1, kendetegnet ved, at udgangsmaterialet æggeblommelecithin in- 20 deholder phospholipider og neutrale lipider som primære bestanddele.
4. Fremgangsmåde ifølge krav 1, kendetegnet ved, at udgangsmaterialet æggeblommelecithin har et højt phospholipidindhold.
5. Fremgangsmåde ifølge et vilkårligt af kravene 2, 3 og 4, kendetegnet ved, at ionbytterhar-piksen anvendes i en volumetrisk mængde på mindst 3 gange volumenet af PE i udgangsmaterialet æggeblommelecithin.
6. Fremgangsmåde ifølge krav 5, kendeteg net ved, at ionbytterharpiksen anvendes i en volumetrisk mængde indenfor området fra 4,0 til 40 gange volumenet af PE.
7. Fremgangsmåde ifølge et vilkårligt af kravene 35 1-6, kendetegnet ved, at det polære opløs- 26 DK 172721 B1 ningsmiddel vælges blandt methanol, ethanol, acetone, dichlormethan og vand.
8. Fremgangsmåde ifølge et vilkårligt af kravene 1-7, kendetegnet ved, at æggeblommelecithi- 5 net’s koncentration i opløsningsmidlet er fra 0,5 til 20% (vol/vol).
9. Fremgangsmåde ifølge krav 2, kendetegnet ved, at lonbytterharpiksen anvendes i en volumetrisk mængde på mindst 0,2 gange volumenet af ud- 10 gangsmaterialet rå æggeblommelecithin eller delvis renset æggeblommelecithin.
10. Fremgangsmåde ifølge krav 9, kendetegnet ved, at ionbytterharpiksen anvendes i en volumetrisk mængde indenfor området fra 0,3 til 3,0 gan- 15 ge volumenet af udgangsmaterialet rå æggeblommelecithin eller delvis renset æggeblommelecithin.
DK198705323A 1986-02-10 1987-10-12 Fremgangsmåde til fremstilling af æggeblommelecithin i det væsentlige uden urenheder og om ønsket med reduceret phosphatidy DK172721B1 (da)

Applications Claiming Priority (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP2709986 1986-02-10
JP2709986 1986-02-10
JP2324287A JPS62281884A (ja) 1986-02-10 1987-02-03 Pe含量が減らされた及び/又は実質上不純物不含の卵黄レシチンの製造法
JP2324287 1987-02-03
PCT/JP1987/000077 WO1987004711A1 (en) 1986-02-10 1987-02-06 Process for producing egg yolk lecithin containing a reduced amount of pe and/or containing substantially no impurities
JP8700077 1987-02-06

Publications (3)

Publication Number Publication Date
DK532387D0 DK532387D0 (da) 1987-10-12
DK532387A DK532387A (da) 1987-11-20
DK172721B1 true DK172721B1 (da) 1999-06-14

Family

ID=26360563

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK198705323A DK172721B1 (da) 1986-02-10 1987-10-12 Fremgangsmåde til fremstilling af æggeblommelecithin i det væsentlige uden urenheder og om ønsket med reduceret phosphatidy

Country Status (3)

Country Link
US (1) US4847015A (da)
EP (1) EP0259495B1 (da)
DK (1) DK172721B1 (da)

Families Citing this family (24)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPH0657715B2 (ja) * 1987-04-09 1994-08-03 キユーピー株式会社 Lpc以外のリゾ型リン脂質をほとんど含まないリゾリン脂質の製造方法
CA1335054C (en) * 1989-09-21 1995-04-04 Jeong S. Sim Extraction of fresh liquid egg yolk
AU659126B2 (en) * 1991-01-18 1995-05-11 Kao Corporation Phospholipid composition, fat and oil composition containing the same and process for producing phosphatidic acids
CH682489A5 (it) * 1992-02-06 1993-09-30 Golgi Sa Procedimento per l'ottenimento di fosfatidiletanolammina e fosfatidilmioinositolo allo stato puro.
JP3100783B2 (ja) * 1992-10-15 2000-10-23 キユーピー株式会社 ホスファチジルコリンおよびその製造方法
JP3267868B2 (ja) * 1995-08-29 2002-03-25 キユーピー株式会社 卵黄リン脂質組成物
EP0885896B1 (en) * 1996-11-13 2003-11-05 Q.P. Corporation Phospholipid composition
US6217926B1 (en) 1998-06-30 2001-04-17 Michael Foods, Inc. Aqueous extraction process to selectively remove phospholipid from egg yolks
US6180136B1 (en) * 1998-11-10 2001-01-30 Idexx Laboratories, Inc. Phospholipid-coated microcrystals for the sustained release of pharmacologically active compounds and methods of their manufacture and use
US6413572B1 (en) 1999-08-24 2002-07-02 Michael Foods, Inc. Enhanced precooked egg product and process for formulation of precooked egg products
US7288279B2 (en) * 2001-12-21 2007-10-30 Michael Foods Of Delaware, Inc. Formulated fried egg product
US20030118714A1 (en) 2001-12-21 2003-06-26 Michael Foods Of Delaware, Inc. Formulation and process to prepare a premium formulated fried egg
US20030219523A1 (en) * 2002-05-22 2003-11-27 Michael Foods Of Delaware, Inc. Formulated hollandaise sauce and process for preparation of the same
US7241469B2 (en) * 2002-05-30 2007-07-10 Michael Foods, Inc. Formulation and process to prepare a pre-formed filing unit
WO2004014144A1 (en) * 2002-07-23 2004-02-19 Solae, Llc Process for removing sugar and/or oil from lecithin
US20080207503A1 (en) * 2005-06-22 2008-08-28 Chung Byung-Hong Composition and Treatment Methods for Coronary Artery Disease
FR2940059B1 (fr) * 2008-12-24 2011-04-29 Lvmh Rech Compostion cosmetique contenant au moins deux osmolytes a effet hydratant ou anti-age
US20110015154A1 (en) * 2009-07-20 2011-01-20 Kellermann Gottfried H Supporting acetylcholine function
US20110098265A1 (en) * 2009-10-28 2011-04-28 Neuroscience, Inc. Methods for reducing cravings and impulses associated with addictive and compulsive behaviors
US8642038B2 (en) 2010-07-02 2014-02-04 Rembrandt Enterprises, Inc. Isolated egg protein and egg lipid materials, and methods for producing the same
US8916156B2 (en) 2010-07-02 2014-12-23 Rembrandt Enterprises, Inc. Isolated egg protein and egg lipid materials, and methods for producing the same
CN103254226B (zh) * 2013-05-08 2016-02-03 浙江大学 一种固定床吸附法分离纯化卵磷脂的方法
WO2016090256A1 (en) * 2014-12-05 2016-06-09 Archer Daniels Midland Company Processes for fractionating phospholipids
JP6738899B2 (ja) * 2016-08-31 2020-08-12 キユーピー株式会社 卵黄リン脂質組成物およびその製造方法、ならびに該卵黄リン脂質組成物を用いた脂肪乳剤およびリポ化製剤

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2864848A (en) * 1954-07-19 1958-12-16 Ca Nat Research Council Method of producing l-alpha-glycerylphosphorylcholine
DE1617679A1 (de) * 1967-08-21 1971-03-18 Nattermann A & Cie Verfahren zur Gewinnung von hochgereinigtem Phosphatidylcholin
DE3023814A1 (de) * 1980-06-25 1982-01-14 A. Nattermann & Cie GmbH, 5000 Köln Verfahren zur gewinnung von oelfreiem phosphatidylcholin
DE3047048A1 (de) * 1980-12-13 1982-07-29 A. Nattermann & Cie GmbH, 5000 Köln Verfahren zur abtrennung von oel und/oder phosphatidylethanolamin aus diese enthaltenden alkoholloeslichen phosphatidylcholin-produkten
FR2540119B1 (fr) * 1983-02-01 1986-10-17 Synthelabo Procede de fractionnement des phosphatides
JPS60197696A (ja) * 1984-03-19 1985-10-07 Sugiyama Sangyo Kagaku Kenkyusho ホスフアチジルコリンの精製法
US4629588A (en) * 1984-12-07 1986-12-16 W. R. Grace & Co. Method for refining glyceride oils using amorphous silica
IT1201477B (it) * 1985-10-04 1989-02-02 Istituto Chemioterapico Procedimento per la preparazione di l-alfa-glicerilfosforilcolina,l-alfa-glicerilfosforiletanolommina e l-alfa-glicerilfosforilinositolo da lecitine grezze e/o deoleate
JP2524794B2 (ja) * 1988-01-27 1996-08-14 株式会社ヤクルト本社 複合プラスミドベクタ―

Also Published As

Publication number Publication date
DK532387D0 (da) 1987-10-12
EP0259495A4 (en) 1988-11-09
EP0259495A1 (en) 1988-03-16
EP0259495B1 (en) 1991-04-17
US4847015A (en) 1989-07-11
DK532387A (da) 1987-11-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DK172721B1 (da) Fremgangsmåde til fremstilling af æggeblommelecithin i det væsentlige uden urenheder og om ønsket med reduceret phosphatidy
EP2315596B1 (en) Process for extraction of glucosinolates from plants
DE69011516T2 (de) Verfahren zur herstellung von l-alpha-glycerylphosphorylcholin und von l-alpha-glycerylphosphorylethanolamin.
PL132453B1 (en) Process for preparing phosphatidyl choline,containing an oil and/or phosphatidyl ethanolamine in specified reduced amounts
PL132246B1 (en) Process for preparing phosphatidylcholine of high purity
CA2164124A1 (en) Process for obtaining highly purified phosphatidylcholine
KR100450501B1 (ko) 인지질조성물
JP4156228B2 (ja) ホスファチジルセリンの精製方法
US4849137A (en) Process for producing lysophospholipids containing substantially no lysophospholipids except LPC
YAMAKAWA et al. THE CHEMISTRY OF THE LIPIDS OF POSTHEMOLYTIC RESIDUE OR STROMA OF ERYTHROCYTES VIII. THE NATURE OF HEXOSAMINE AND FATTY ACIDS OF BLOOD CELLS SPHINGOLIPIDS
JPH05504351A (ja) L―α―グリセリルホスホリル―D―ミオイノシトール及びその塩の調製方法
DE602005001047T2 (de) Verfahren zur Herstellung von Polyglycerinfettsäureester
JPH0544952B2 (da)
JP2003129083A (ja) 糖脂質の分離方法
US2494726A (en) Process for treating lipoidal material
JPS6341920B2 (da)
JP2000239170A (ja) 糖尿病治療剤
JPH0212957B2 (da)
RU2635665C1 (ru) Способ получения l-a-глицерофосфорилхолина фармакопейного качества
JPH0662648B2 (ja) 高純度レシチンの製造方法
JPH0759586B2 (ja) ドコサヘキサエノイルホスファチジルコリンの製造法
JP6763521B2 (ja) 2−dha−リゾホスファチジルコリン含有脂質組成物及びその製造方法
Yip Supercritical Fluid Extraction and Chromotography of Various Lipids from Soybean Lecithin
Xu et al. Fate of minor free amino acids and phospholipids in crude tallow during steam splitting
JPS60197696A (ja) ホスフアチジルコリンの精製法

Legal Events

Date Code Title Description
B1 Patent granted (law 1993)
PBP Patent lapsed