DK168619B1 - Tastatur til en ordskrivemaskine - Google Patents

Tastatur til en ordskrivemaskine Download PDF

Info

Publication number
DK168619B1
DK168619B1 DK359188A DK359188A DK168619B1 DK 168619 B1 DK168619 B1 DK 168619B1 DK 359188 A DK359188 A DK 359188A DK 359188 A DK359188 A DK 359188A DK 168619 B1 DK168619 B1 DK 168619B1
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
keys
consonants
key
keyboard
group
Prior art date
Application number
DK359188A
Other languages
English (en)
Other versions
DK359188A (da
DK359188D0 (da
Inventor
Robertus Antonius Mari Ardenne
Original Assignee
Ava Consult Bv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=19850228&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=DK168619(B1) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Ava Consult Bv filed Critical Ava Consult Bv
Publication of DK359188D0 publication Critical patent/DK359188D0/da
Publication of DK359188A publication Critical patent/DK359188A/da
Application granted granted Critical
Publication of DK168619B1 publication Critical patent/DK168619B1/da

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06FELECTRIC DIGITAL DATA PROCESSING
    • G06F3/00Input arrangements for transferring data to be processed into a form capable of being handled by the computer; Output arrangements for transferring data from processing unit to output unit, e.g. interface arrangements
    • G06F3/01Input arrangements or combined input and output arrangements for interaction between user and computer
    • G06F3/02Input arrangements using manually operated switches, e.g. using keyboards or dials
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B41PRINTING; LINING MACHINES; TYPEWRITERS; STAMPS
    • B41JTYPEWRITERS; SELECTIVE PRINTING MECHANISMS, i.e. MECHANISMS PRINTING OTHERWISE THAN FROM A FORME; CORRECTION OF TYPOGRAPHICAL ERRORS
    • B41J5/00Devices or arrangements for controlling character selection
    • B41J5/08Character or syllable selected by means of keys or keyboards of the typewriter type
    • B41J5/10Arrangements of keyboards, e.g. key button disposition

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • Human Computer Interaction (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Input From Keyboards Or The Like (AREA)
  • Diaphragms For Electromechanical Transducers (AREA)
  • Preparing Plates And Mask In Photomechanical Process (AREA)
  • Knitting Machines (AREA)
  • Sewing Machines And Sewing (AREA)
  • Devices For Checking Fares Or Tickets At Control Points (AREA)
  • Machine Translation (AREA)
  • Accessory Devices And Overall Control Thereof (AREA)
  • Medicines Containing Material From Animals Or Micro-Organisms (AREA)
  • Indexing, Searching, Synchronizing, And The Amount Of Synchronization Travel Of Record Carriers (AREA)

Description

i DK 168619 B1
Opfindelsen angår et tastatur til indføring og/eller gengivelse af skreven information i en skrivemaskine, ordbehandlingsenhed, printer, datamat eller et telekommunikationsudstyr ifølge princippet for den såkaldte ord-5 skrivemaskine, omfattende en gruppe vokaltaster i midten bestående af tre søjler, til venstre for denne en gruppe taster for initialtstillede konsonanter og til højre for vokalgruppen en gruppe taster for finaltstillede konsonanter, idet vokaltasterne i de ydre søjler af vokaltast-10 gruppen hver især danner en del af en række i en naboblok af taster, der ellers indeholder konsonanter, samt midler til gengivelse af store bogstaver og til gengivelse af tal og skilletegn, idet tasterne i nogle tilfælde er beliggende i blokke indeholdende både rækker og søjler, og 15 tasterne i midtersøj len af vokaltaster og bundrækkerne - beregnet til at blive aktiveret med tommelfingeren - af konsonanttaster er forskudt i forhold til henholdsvis naborækken eller nabosøjlen, og alle taster er forbundet med en elektronisk behandlingsenhed, som ved hjælp af 20 kodesignaler arrangerer informationerne fra tilnærmelsesvis eller nøjagtigt samtidigt anslåede taster til stavelser, som skal indføres eller gengives.
Et sådant tastatur kendes fra det europæiske patentskrift 25 nr. 53 168. Dette kendte udstyr er baseret på det princip, at blot et begrænset antal konsonanter er til stede både i gruppen af taster for initialtstillede konsonanter og i gruppen af taster for finaltstillede konsonanter, og at de manglende konsonanter dannes ved, at en særlig kom-30 bination af konsonanttaster, som faktisk er til stede, nedtrykkes samtidig. Hensigten med det lille antal taster er at opnå en større skrivehastighed. På trods af, at det blev forsøgt at fremstille tastaturet og udforme bogstavtegnene forskelligt fra den typografiske standardkonfigu-35 ration, så at kombinationen af to samtidigt nedtrykte bogstavtaster, der i form og lyd fremkalder billedet af et manglende bogstav, behandles til dannelse af dette DK 168619 Bl 2 bogstav, var resultatet, at det kun er muligt at betjene dette kendte apparat efter særlig uddannelse. Selv efter en sådan uddannelse kræves der ved brug af apparatet en kontinuerlig mental indsats for at finde frem til den 5 korrekte bogstavkombination for de bogstaver, som ikke er umiddelbart genkendelige.
Endvidere anvendes der i det kendte udstyr en såkaldt skiftetast, der ikke som tilfældet er ved det traditio-10 nelle "qwerty"-tastatur fremkalder store bogstaver og et andet symbol i tilfælde af tal- og symboltaster, men som ved samtidig nedtrykning af denne og bogstavtaster danner tal.
15 Ved det nævnte kendte apparat skal der til gengivelse af store bogstaver nedtrykkes en separat stang med håndballen, men med den komplikation, at stangen kun fungerer som sådan, hvis den nedtrykkes separat og forud, hvorimod bogstavet h gengives, hvis en eller flere bogstavtaster, 20 der repræsenterer initaltstillede konsonanter, nedtrykkes samtidigt.
En mellemrumsstang, der ligeledes skal aktiveres med håndballen, er kompliceret på den måde, at den kun frem-25 bringer mellemrum, hvis den nedtrykkes i tilfælde af bog-stav-efter-bogstavnedtrykning, hvorimod den, hvis den nedtrykkes samtidigt som en stavelse, bevirker, at stavelsen forbindes med den forudgående stavelse; i sidstnævnte tilfælde fungerer den derfor som en "ikke-mellem-30 rumstang".
Den sidstnævnte operation indikerer også den eneste måde, hvorpå det kendte apparat kan kombinere et antal stavelser til dannelse af et enkelt ord. Dette er vanskeligt at 35 foretage. Begrænsningen af mulighederne herfor er bestemt ved, at der kun findes en gruppe konsonanter.
DK 168619 B1 3
Denne og også andre ulemper i forbindelse med det kendte apparat har resulteret i en yderst høj psykologisk accepttærskel, og som følge heraf har udstyrets kommercielle succes været yderst begrænset. Hvor gode de til grund 5 for det kendte udstyr liggende intentioner end var, var slutresultatet tilsyneladende enkelt, men i virkeligheden for kompliceret til at vinde accept i stor målestok. Dette illustreres af det faktum, at den person der ikke er blevet uddannet på tastaturet sædvanligvis ikke engang 10 kan skrive sit eget navn.
Formålet for opfindelsen er derfor at angive en ordskrivemaskine, som eliminerer de nævnte ulemper, og som har en meget lavere accepttærskel. Nærmere bestemt er det 15 formålet for opfindelsen at angive et tastatur, som på yderst hurtig måde kan gengive en fortløbende og fuldstændig tekst og også datainput (både for bogstav- og talmateriale), idet risikoen for fejlanslag eller symbolforvirring er formindsket markant. Ved tastaturanslag bør 20 ordene eller dele af disse konstrueres på så enkel måde som muligt, nemlig på samme måde som de skrives, fra venstre mod højre, idet man da kan fastholde det princip, at alle de nødvendige taster anslås samtidigt, og at den elektroniske behandlingsenhed sørger for at arrangere de 25 pågældende data.
Dette formål opnås ved, at tastaturet ifølge opfindelsen er kendetegnet ved, at tastgruppen for initialtstillede konsonanter og tastgruppen for finaltstillede konsonanter 30 begge indeholder i det væsentlige alle konsonanterne, og at vokaltasterne i midtersøjlen er hexagonale og er indført mellem tasterne i de ydre søjler, som er tilsvarende udformet på nabosiden.
35 Der findes således et fuldstændigt, direkte tilgængeligt alfabet på tastaturet som et minimum. Dette er en stor fordel for det klare arrangement, og det fremmer den nem- 4 DK 168619 B1 me dannelse af ordene, uden at stor koncentration konstant er nødvendig.
Den tilsyneladende komplikation og nedsættelse af skrive-5 hastigheden, som er konsekvensen af tilstedeværelsen af en komplet eller næsten komplet serie konsonanter som initialtstillede konsonanter og som finaltstillede konsonanter, elimineres yderst effektivt ved det træk, at alle anslåede taster vil resultere i skrivning af mindst lige 10 så mange karakterer, og endvidere ved den hexagonale form og det "indførte" arrangement af vokaltaster i midtersøjlen. I denne forbindelse anvendes der en foranstaltning, som allerede anvendtes ved den kendte maskine, nemlig at tasterne har en sådan konfiguration, højde og placering, 15 at to taster nemt kan nedtrykkes samtidigt med én finger. Ifølge opfindelsen forenkles dannelsen af tredobbeltstillinger, og antallet af steder hvor tredobbeltstillinger kan foretages øges, især med vokalerne.
20 I denne forbindelse skal det nævnes, at det ved det fra det europæiske patentskrift nr. 53 168 kendte apparat er muligt at danne konsonanter, som ikke har deres egen tast, med dobbeltstillinger - også kaldet spaltestillinger. I modsætning hertil betyder dobbelt- og endog tre-25 dobbeltstillinger ved apparatet ifølge opfindelsen, at de to eller tre samtidigt nedtrykte taster også samtidigt er inkorporeret i koden og behandles til dannelse af ordet.
Mulighederne, bestemt ved håndens anatomi, for at anvende 30 dobbelt- og tredobbeltstillinger er forøget ved en funktionsmæssig opsætning ifølge sproget. Herved skal blandt andet forstås, at stillingen for de forskellige bogstaver på de forskellige taster (opsætningen) vælges ud fra det princip, at bogstaver, som ofte optræder på konsekutive 35 steder i sproget, findes på tastaturet på steder, som ligger nær hinanden. Det er derfor netop de hyppigt optrædende bogstavkombinationer, som kan anslås med dob- DK 168619 B1 5 belt- eller tredobbeltstillinger. Opsætningen er derfor klart afhængigt af sproget. Der er f.eks. betydelige forskelle mellem det hollandske sprogs bogstaver og f.eks. det engelske sprogs med hensyn til hyppighed og stederne, 5 hvor de forekommer.
Ved at konsonanttasterne, som har et sædvanligt rektangulært eller kvadratisk bundareal, er anbragt i rækker og søjler, bliver det maksimale antal dobbelte konsonant-10 stillinger mulig, nemlig ved samtidig nedtrykning af taster beliggende både oven over hinanden og ved siden af hinanden.
Det er imidlertid vigtigt, at bundrækkerne, der er bereg-15 net til aktivering med tommelfingeren, af konsonanttaster er forskudt et halvt mellemrum i forhold til rækkerne af konsonanttastblokkene beliggende over disse.
Konsonanterne, som oftest optræder i sproget umiddelbart 20 før eller umiddelbart efter en vokal eller et vokalpar, kan da anbringes i bundrækken.
Som en yderligere forskel til den kendte ordskrivemaskine foreslås det ifølge opfindelsen, at der anbringes en for-25 doblingstast under gruppen af vokaltaster.
På basis af, at der også i den kendte ordskrivemaskine som nævnt ovenfor findes en mellemrumsstang forneden, har mellemrumsstangen ifølge opfindelsen en sådan længde, at 30 den strækker sig fra den første initialtstillede konsonant i bundrækken til den sidste finaltstillede konsonant i bundrækken.
Herved opnås, at mellemrumsstangen kan nedtrykkes med en 35 af tommelfingrene samtidigt med et ord eller en sidste del af et ord, der dannes ved et anslag, til frembringelse af et mellemrum. Det undgås således, at der kræves en v DK 168619 B1 6 separat bevægelse efter hvert ord for mellemrummet efter hvert ord.
Det skal bemærkes, at begrebet stavelse kan have forskel-5 lige betydninger i forskellige sprog. F.eks. betragtes det engelske ord "NONE" på engelsk som et etstavelsesord, fordi det repræsenterer én lyd, medens samme ord efter hollandske regler vil blive fortolket som et tostavelsesord, nemlig "NO" og "NE".
10
Noget lignende gælder begrebet alle konsonanterne. Fordi X ikke findes på engelsk som en initialtstillet konsonant, er det ikke nødvendigt, at det optræder i gruppen af initialtstillede konsonanter på et engelsk tastatur.
15 Bortset fra dette er der inden for opfindelsens idé altid mulighed for at undlade at give et eller flere bogstaver, som kun anvendes i ringe grad, deres egen tast, enten ved tilfældet med initialtstillede konsonanter eller i tilfældet med finaltstillede konsonanter, og at gengive dis-20 se ved en dobbeltstilling af andre taster. Udtrykket i det væsentlige alle konsonanterne bør derfor fortolkes i denne mening i kravene.
Det skal bemærkes, at der fra tysk patentskrift nr.
25 586 252 kendes et tastatur for en stavelsesskrivemaskine, som på hver side af en lodret orienteret gruppe vokaler har to praktisk talt komplette konsonantgrupper. Alle taster er sekskantede, så at tastaturet som helhed bibringes en bikagekonstruktion, hvor hver tast ved sin top 30 og ved sin bund er indført mellem to nabotaster i rækken henholdsvis over og under den. Det er herved muligt at foretage dobbeltanslag og tredobbelte anslag efter ønske og overalt. Frem for alt blev dette træk imidlertid foreslået for, at man, eftersom alle bogstaver er anbragt det 35 ene skråt under det andet, kunne være sikker på den rækkefølge, i hvilken de forskellige bogstaver optræder i den endelige tekst, og det på en måde som ikke kan mis- 7 DK 168619 Bl forstås mekanisk. På baggrund af at der er tale om en rent mekanisk maskine, ville denne rækkefølge ikke være entydig i tilfælde af et arrangement i rækker og søjler.
5 Opfindelsen har som udgangspunkt, at det for næsten alle konsonanter, både i gruppen af initialtstillede og i gruppen af finaltstillede konsonanter, ikke er ønskeligt at danne tredobbelte stillinger med en finger, og at dette ønske ikke findes ved vokaler. Ved opfindelsen anven-10 des derfor princippet med sekskantformede taster blot i yderst begrænset grad, nemlig kun i vokalgruppen. Ellers foretrækkes ved opfindelsen de fordele, som kan opnås med et arrangement i rækker og søjler. (Bogstavrækkefølgen ved to taster beliggende direkte over hinanden bestemmes 15 af programmellet). Ved den indbyrdes indføring af nabotaster, hvor sekskanterne er drejet 90° i forhold til taststillingen ved bikagekonstruktionen i det fra det ovennævnte tyske patentskrift kendte tastatur, løses samtidigt problemet med overgangen mellem de sekskantede 20 taster, som er ønskelige for dannelse af tredobbelte Stillinger, og de rektangulære taster i rækker og søjler i blokkene, hvor blot enkeltstillinger eller dobbeltstillinger skal dannes. Endeligt er det herved muligt at danne dobbeltstillinger med alle vokaltaster, som er anbragt 25 lodret over hinanden, i modsætning til hvad der er tilfældet i det ovennævnte tyske patentskrift.
Opfindelsen forklares nærmere i det følgende under henvisning til tegningen, hvor 30 fig. 1 viser et tastatur med en opsætning, som er ideelt for det engelske sprog, fig. 2 viser tastaturet i en konstruktion, som er ideelt 35 for det hollandske sprog, 8 DK 168619 B1 fig. 3 viser skematisk nogle få nabotasters form, og fig. 4 er et blokdiagram over forbindelsen mellem tastaturet og den elektroniske behandlingsenhed og den ydre 5 behandlingsenhed.
Ved den i fig. 1 viste udførelsesform for tastaturet er den sektion, som opfindelsen vedrører, som helhed betegnet med 1. Ved siden af denne findes på i og for sig 10 kendt måde en sektion indeholdende markør- og skærmsty-retaster antydet ved 2, og en numerisk sektion 3.
Sektionen 1 omfatter i midten en blok 4 indeholdende vokaltaster, til venstre for denne en blok 5 indeholdende 15 konsonanttaster, som fungerer som initialtstillede kon sonanter, og til højre for vokalblokken en blok 6 indeholdende konsonanttaster, som tjener som finaltstillede konsonanttaster. Foroven findes en række 7 af funktionstaster i én række, der ligeledes på i og for sig kendt 20 måde er adskilt fra de øvrige taster i sektionerne 1 og 2.
Ved et tastatur, som er forsynet med en indføringssektion 1 ifølge opfindelsen, kan ikke blot konsekutive separate 25 bogstaver anslås, men også flere stavelser og endog et helt ord bestående af flere stavelser ved ét anslag. En sådan polyfonemisk indføring udføres med begge hænder; i princippet deltager alle fingrene i denne anslagsproces. Princippet ved dannelse af stavelser og ord fra informa-30 tionen hidrørende fra de separat anslåede bogstaver er baseret på følgende hovedtyper af stavelser eller kombinationer af disse: 1. Kun en vokal, f.eks. "I" (i f. eks. Ideal); 35 2. initialtstillede konsonant(er) + vokal(er), f.eks.
"NO"; 3. vokal(er) + finaltstillede konsonant(er), f.eks. "ON"; DK 168619 B1 9 4. initialtstillede konsonant(er) + vokal(er) + finaltstillede konsonant(er), f.eks. "NON"; 5. vokal(er) + initialtstillede konsonant(er) + vo-kal(er), f.eks. "OPEra"; 5 6. initialtstillede konsonant(er) + vokal(er) + finalt stillede konsonant(er) + vokal(er), f.eks. "NONE"; 7. initialtstillede konsonant(er) + vokal(er) + finalt stillede konsonant(er) + vokal(er) + finaltstillede konsonant (er), f.eks. "THUNDER"; 10 8. inititaltstillede konsonant(er) + vokal(er) + finalt stillede konsonant(er) + vokal(er) + finaltstillede kon-sonat(er) + vokal(er), f.eks. "SEVERE".
Typerne 1 til og med 4 er også mulige ved det kendte tas-15 tatur.
Det er klart, at kun konsonanten X mangler i blokken 5 for de initialtstillede konsonanter ved den engelske udgave i fig. 1, og at bogstavet Q mangler i blokken 6 for 20 de finaltstillede konsonanter; i det engelske sprog fore kommer disse bogstaver ikke som henholdsvis initialtstil-let eller som finaltstillet konsonant. Bortset herfra indeholder både blokken 5 og blokken 6 alle konsonanterne.
25 I begge konsonantblokke er tasterne anbragt vandret ved siden af hinanden, og som følge heraf dannes der rækker.
De fleste af tasterne i blokkene er også anbragt lodret oven over hinanden, og som følge heraf dannes der søjler.
30 Som følge af en særlig udformning og højde af tasterne kan to taster beliggende ved siden af hinanden eller to taster beliggende oven over hinanden derfor nemt nedtrykkes (dobbeltstillinger). Formålet er, at ordene gengives såvidt muligt ved samtidig nedtrykning af taster. Disse 35 muligheder forøges betydeligt ved de nævnte dobbeltstillinger. Tredobbelte stillinger er også mulige, blandt andet fordi bundrækken af konsonanter indeholdende konso- 10 DK 168619 B1 nanterne N, L og R i blokken 5 og de samme bogstaver i en anden rækkefølge i blokken 6 er forskudt et halvt mellemrum i forhold til rækken over disse. W, R og A kan derfor f.eks. nemt nedtrykkes (ved det hollandske tastatur i 5 fig. 2).
Antallet af muligheder for dobbelte og tredobbelte stillinger og det lette anslag af disse forøges yderligere i blokken 4 for vokalerne. Tre søjler kan skelnes i denne 10 vokalblok 4. Tasterne i midtersøjlen er forskudt en halv tasthøjde i forhold til tasterne i den venstre og den højre søjle, og de har ydermere et sekskantet bundområde med vandrette top- og bundkanter og med spidser, som peger mod venstre eller mod højre. Vokaltasterne i den ven-15 s tre søjle har en femkantet konstruktion med spidsen pegende mod højre, og vokaltasterne i den højre søjle er ligeledes, femkantede med spidsen pegende mod venstre. Herved er vokaltasterne i midtersøjlen indført mellem to vokaltaster i den venstre søjle og i den højre søjle, og 20 omvendt er de fleste af tasterne i den højre og i den venstre søjle indført mellem tasterne i midtersøjlen.
Herved er det ved blot en lille bevægelse af fingeren muligt kun at nedtrykke bogstavet U foroven i den venstre 25 søjle, kun bogstavet A, som er beliggende under dette, eller kun bogstavet 0 i midtersøjlen ved siden af disse to taster, men bogstavet U og O kan også nedtrykkes samtidigt, bogstavet A og 0 kan ligeledes nedtrykkes samtidigt, og ydermere kan alle tre bogstaver nedtrykkes 30 samtidigt.
Det er endvidere klart, at vokalblokken 4 indeholder i alt tretten vokaltaster, og som følge heraf kan bogstavet A og bogstavet E hvert især være inkluderet to gange, og 35 de øvrige vokaler kan hver især være inkluderet tre gange. Herved lettes anslaget af vokaler i korrekt rækkefølge inden for en stavelse eller et ord i meget stor grad.
DK 168619 B1 11
Hver vokaltast i den venstre søjle ligger i en række af taster i blokken for initialtstillede konsonanter, og hver vokaltast i den højre søjle er ligeledes beliggende i en række i blokken med de finaltstillede konsonanter.
5 Dette letter dannelsen af dobbeltstillinger for en ini-tialtstillet konsonant og en vokal, og også for en vokal med en finaltstillet konsonant.
Under midtersøjlen af vokalblokken 4 findes der en tast 10 med et AVA-symbol, som er en fordoblingstast. Hvis denne kombineres i et anslag med en enkelt vokaltast, er resultatet en fordobling af vokalen. Her er der imidlertid mulighed for at løse specifikke problemer i et sprog. Fordi kombinationen ii ikke findes i de moderne vesterlandske 15 sprog, kan bogstavet Y dannes ved nedtrykning af I-bogstavet med fordoblingstasten for det engelske sprog, men f. eks. IJ-tasten for det hollandske sprog. Det er ydermere en fordel, hvis nedtrykning af AVA-tasten og den tredobbelte vokalkombination IUO resulterer i YOU i den 20 engelske udgave. I den hollandske udgave kan f.eks. kombinationen af AVA-tasten med kombinationen henholdsvis IE, EU, AU og 10 anvendes til at frembringe vokalgruppen IEUW, EEUW, AUW eller 001.
25 Blokken 5 indeholdende de initialtstillede konsonanter indeholder to taster med konsonantkombinationer, nemlig Rh- og Ps-. Til højre for de separate finaltstillede konsonanter i blokken 6 findes ligeledes nogle taster for bogstavendelserne -es, -ed, -e og -ks, medens blokken 6 30 også har en speciel tast for kombinationen Gn, som optræder i det engelske sprog.
Endvidere kan mulighederne for orddannelse forøges yderligere ved, at nogle dobbeltstillinger danner bogstavkom-35 binationer, som helt afviger fra dem på de separate taster. Endelsestasterne -es og -ed anvendes til at danne -ing som angivet med små bogstaver på disse taster, og DK 168619 B1 12 endelsen -er opnås med apostrof tasten og -es-tasten.
Med opdelingen af tastaturet ifølge opfindelsen er der plads til en separat tast for et stumt E. Dette findes i 5 blokken 6 for de finaltstillede konsonanter i den øverste række.
Ved den engelske udgave i fig. 1 findes bogstavet X ledsaget af fordoblingssymbolet i den anden række af gruppen 10 6 for finaltstillede konsonanter. Eftersom bogstavet X
som regel aldrig optræder i dobbeltform i moderne vesterlandske sprog, kan udstyret konstrueres således, at en fordobling af denne konsonanttast, f.eks. buZZ, kan finde sted ved, at anslaget af denne tast kombineres med visse 15 andre taster for finaltstillede konsonanter.
Der findes stadig specifikke muligheder, der, fordi en patentansøgning ikke behøver at være en komplet brugerinstruktionsmanual, ikke vil blive opregnet på dette 20 sted. De omfatter imidlertid altid muligheder for at øge skrivehastigheden for erfarne brugere; kendskab til disse muligheder er ikke nødvendig for at kunne betjene tastaturet. Accepttærsklen øges derfor ikke som følge af dette.
25
Tallene findes på separate taster, der strækker sig som en række langs toppen af de tre blokke 4, 5 og 6. Skiftetasterne - af hensyn til betjeningen findes to i forskellige stillinger - tjener derfor udelukkende til at skifte 30 mellem bogstaverne i lille form og i stor form og til at skifte de forskellige symboler, som findes parvis på én tast. Med hensyn til disse symbol taster skal det bemærkes, at de hyppigst anvendte symboler i hvert tilfælde findes i den stilling, i hvilken skiftetasten ikke skal 35 nedtrykkes. Skiftetasterne er således beliggende, at alle symboltasterne, som også har et symbol i skiftestillingen, kan nedtrykkes sammen med en skiftetast ved et DK 168619 B1 13 anslag under anvendelse af den ene hånd. Hvis en skiftetast er nedtrykt forud, resulterer dette i en holdefunktion, idet det efterfølgende bogstav gengives i sin store form, og dette antydes ved, at en lille lampe (LED) i 5 skiftetasten lyser i mellemtiden.
I den nederste række findes en afstandsstang. Denne strækker sig fra bogstavet N i blokken 5 til bogstavet N i blokken 6. Som følge heraf kan bogstaverne N, L og R i 10 blokken 5 eller R, L og N i blokken 6 altid nedtrykkes med tommelfingeren samtidigt med mellemrumsstangen.
Årsagen til dette er, at de tre nævnte bogstaver N, L og R for det meste optræder både på engelsk og på hollandsk 15 lige før eller lige efter en vokal, når disse bogstaver optræder sammen med andre konsonanter. Både i blokken for initialtstillede konsonanter og i blokken for finaltstil-lede konsonanter findes de i en stilling, hvor de kan nedtrykkes med tommelfingeren. Der kræves derfor ingen 20 yderligere anstrengelse til at nedtrykke mellemrumsstangen med samme tommelfinger ved samme bevægelse. Som følge af den samtidige nedtrykning af mellemrumsstangen undgås en separat operation ved frembringelse af et mellemrum ved enden af det dannede ord.
25 Både i blokken 5 og i blokken 6 er tasterne for bogstaverne N, L og R anbragt en halv tastafstand indad i forhold til rækkerne beliggende over dem i de samme blokke.
De ligger derfor nærmere hinanden, men frem for alt kan 30 disse seks taster nemmere nås med en tommelfingerbevægelse. Fordoblingstasten, der ligger mellem dem på linie med midtersøjlen af vokalgruppen 4, har en tilstrækkelig bredde til, at den nemt kan involveres i en dobbelt eller tredobbelt stilling med nabotasterne både ved den venstre 35 side og ved den højre side.
DK 168619 B1 14 I betragtning af, at bogstaverne N, L og R optræder umiddelbart før eller efter vokalerne, er de som regel også anbragt sidst i gruppen af initialtstillede konsonanter og først i gruppen af finaltstillede konsonanter til sor-5 tering af tastkoderne, hvilket beskrives mere detaljeret i det følgende.
Skilletegnene , . : ; findes med fordel ved enden af gruppen for de finaltstillede konsonanter på taster nær 10 hinanden. De er da logisk og nemt tilgængelige. I den viste udgave er den valgte anbringelse derfor på linie med mellemrumsstangen.
I modsætning til det kendte udstyr har tastaturet en re-15 turtast, en tabulatortast og en Ctrl (Styre) tast og sådanne taster. Endvidere findes en DEL INPUT-tast, som kan nedtrykkes til sletning af et antal anslag.
Den i fig. 2 viste opsætning, som er ideel for det hol-20 landske sprog, er baseret på samme principper som den engelske udgave. Man vil bemærke en anden anbringelse af bogstaverne på tasterne, og naturligvis også forskellige konsonantkombinationer i de initialtstillede konsonanter og forskellige endelseskombinationer ved tasterne for de 25 finaltstillede konsonanter. Anbringelsen af bogstaverne er optimeret i begge tilfælde på basis af en analyse af dels det engelske sprog og dels det hollandske sprog, men det er naturligvis også muligt at arbejde med et hvilket som helst andet sprog med et tastatur, som er ideelt for 30 dette sprog.
Med hensyn til optimeringen er de i fig. 1 og 2 viste udgaver baseret på samme princip, som også kan anvendes til alle andre sprog. Foruden bogstaverne N, L og R, som 35 indtager en særlig plads i orddannelsen i begge sprog, indeholder både gruppen 5 for initialtstillede konsonanter og gruppen 6 for finaltstillede konsonanter fem ræk- DK 168619 B1 15 ker. På basis af en analyse over hyppigheden af bogstaverne og bogstavkombinationerne i hvert sprog anvendes den tredje trække (dvs. midterrækken) principielt for de bogstaver, som optræder hyppigst, rækkerne 2 og 4 for 5 bogstaverne, som anvendes lidt mindre hyppigt, og rækkerne 1 og 5 for de bogstaver, som optræder mindst hyppigt. Dette resulterer i den største bekvemmelighed og den største arbejdshastighed, hvis et stort antal taster anslås samtidigt ifølge princippet for ordskrivemaskinen.
10
Af hensyn til dannelsen af multipositioner har tasterne ifølge opfindelsen en særlig form. I denne forbindelse henvises til fig. 3, som er en afbildning i retningen for midterrækken af taster for initialtstillede konsonanter i 15 det i fig. 1 viste engelske tastatur. Det er klart, at tasterne i nogle tilfælde har lodrette sideflader og i andre tilfælde skrå sideflader. Tasterne for H og E er begge lige på de sider, der vender mod hinanden. Afstanden mellem tasterne nær topfladen er således minimal, og 20 det er derfor nemt at danne en dobbeltposition ved ned-trykning af H og E. Det samme gælder for T og H og også for S og T, eftersom disse bogstavkombinationer begge forekommer. Men da bogstavkombinationen ZS ikke optræder i det engelske sprog, tjener en dobbeltstilling på disse 25 to taster intet formål og kan endog give anledning til en fejl. For at reducere antallet af fejlanslag i form af dobbeltstillinger, er det klart, at Z-tasten og S-tasten begge har skråninger på de flader, som vender mod hinanden. Som følge heraf er afstanden mellem topfladerne 30 stor, og det er praktisk talt umuligt at danne en dobbeltstilling med disse taster. Det samme gælder også for Z-tastens og skiftetastens flader, som vender mod hinanden, fordi den sidstnævnte naturligvis aldrig anslås i en dobbeltstilling med et nabobogstav. Samme princip 35 med lodret udformning af nabotaster i tilfælde af en mulig dobbeltstilling og en skråflade i tilfældet, hvor en dobbeltstilling skal udelukkes, kan anvendes ved taster, DK 168619 B1 16 som ligger nær hinanden i søjlerne (£. eks. W og H).
Denne ide med affasning a£ en tast, som ikke må anslås, kan endvidere anvendes (hvilket ikke er vist) i det til-5 fælde, hvor f. eks. W og R forneden på det hollandske tastatur kan anslås som en dobbeltstilling. Da bogstavet R imidlertid ligger i den række, som er forskudt et halvt tastmellemrum, kan der opstå risiko for, at L liggende nær R også nedtrykkes. En sådan tredobbeltstilling er me-10 ningsløs i det hollandske sprog, og for at undgå dette er ikke blot sidefladerne på L-bogstavet vendende mod W-bogstavet og R-bogstavet udformet skrånende, men deres højre tophjørne er også affaset.
15 Med hensyn til konstruktionen og driften af den elektroniske behandlingsenhed skal det først nævnes, at hver tast ved det fra det europæiske patentskrift 53 168 kendte udstyr ganske vist indledningsvis er tildelt en kode, men kodningsorganet er således indrettet, at hvis koderne 20 for to konsonanttaster er til stede samtidigt, frembringes en ny kode, som svarer til en konsonant uden egen tast. Ifølge opfindelsen derimod findes alle konsonanterne allerede i blokken 5 for de initialtstillede konsonanter og i blokken 6 for de finaltstillede konsonanter.
25 Af hensyn til muligheden for at levere en komplet løbende tekst er det derfor tilstrækkeligt, hvis organet til frembringelse af koderne er således udformet, at hver tast frembringer sin egen specifikke kode. I hvert tilfælde, når der sker en forandring i forhold til 0-stil-30 ling, vil dette medføre en serie på én eller flere koder (kodefølge). Den elektroniske behandlingsenhed er endvidere således udformet, at for hvert anslag opgøres koderne for alle tasterne, som nedtrykkes samtidigt ved det nævnte anslag, og anbringes derpå i rækkefølge. Herunder 35 anvendes det princip, at koderne anbringes bag hinanden først for hver søjle fra top til bund og derpå for hver række fra venstre mod højre med N, L og R - i denne se- DK 168619 B1 17 kvens - som de sidste af de initialtstillede konsonanter og R, L og N som de første af de finaltstillede konsonanter. Herved danner koderne den karakterfølge, som fødes til printerudstyret eller datamatenheden.
5 I relation til tasterne, på hvilke der optræder en kombination af bogstaver, er der derfor mulighed for at tildele en sådan bogstavkombinationstast enten en separat kode eller en kode, som er dannet af koderne tilknyttet 10 de separate bogstaver.
Nogle flere træk er mulige i forbindelse med denne konstruktion. Således vil tilstedeværelsen i kodefølgen af fordoblingstasternes og en vokaltasts koder resultere i, 15 at en kombinationsrutine (CR) fremkaldes, på basis af hvilken der sker en fordobling af vokalen. Som nævnt er det også muligt i nogle få stillinger at danne en anden bogstavkombination, såsom den engelske endelse -ing ved hjælp af en dobbeltstilling som følge af samtidig ned-20 trykning af tasterne -es og -ed. Hvis disse to tasters koder optræder sammen, vil kombinationsrutinen også blive fremkaldt, hvorved disse koder erstattes af koden eller koderne for bogstavkombinationen -ING i den endelige karakterfølge.
25
Fig. 4 viser et enkelt blokdiagram over den måde, hvorpå den elektroniske behandlingsenhed i tastaturet er forbundet med en ydre behandlingsenhed (printerenhed, datamat etc. ).
30
Tastaturet KB er forbundet med behandlingsenheden PU via et indgangskredsløb IN. Ved hjælp af indgangskredsløbet fastlægger behandlingsenheden PU status for hver af tasterne, idet kun to tilstande er mulige for hver tast, 35 dvs. anslået eller ikke anslået. På basis af kodefølgen, som følgelig gøres tilgængelig for behandlingsenheden PU og kombinationsrutinen CR, som tilføres behandlingsenhe- DK 168619 B1 18 den, udsendes den således opnåede bogstav- eller karakterfølge via udgangskredsløbet OUT til printerenheden eller datamatenheden CU. Af hensyn til dette er behandlingsenheden PU forbundet med tastaturet og datamaten-5 heden CU via indgangskredsløbet IN og udgangskredsløbet OUT.
Behandlingsenheden PU scanner tastaturet med regelmæssige mellemrum, idet der opnås informationer om tasternes til-10 stand, og disse informationer repræsenter et ordnet sæt karakterer. I det øjeblik alle tasterne frigøres igen, efter at en gruppe taster er blevet anslået, detekteres O-status, og dette signalerer NEW-statussen. Et hukommelsesfelt indikerer hvilken kodeserie er blevet indført, 15 siden det sidste NEW-signal. Efter at NEW-statussen er blevet nået, anbringes kodefølgen i en cyclisk buffer CBUF, som kan indeholde et antal kodefølger. CBUF-buf-ferens indhold omdannes ved hjælp af kombinationsrutinen CR til en kar akter følge, som anbringes i en anden hukom-20 melse og er klar til transmittering til en datamatenhed CU.
De ovennævnte procedurer gentages 10 til 30 gange pr. sekund og resulterer i et minimum af 2 til 3 tastscande-25 ringer pr. anslag.
Korrektion af karakterer, som allerede er blevet transmitteret til en datamatenhed CU, er mulig på to niveauer, f. eks. sletning af den sidste karakter ved hjælp af re-30 turtasten («-) og sletning af hele det sidste anslag ved hjælp af DEL INPUT-tast.
Den i fig. 1 og 2 viste kombination af en tekstindføringsblok, en markør- og skærmstyreblok og en numerisk 35 blok opnås ved tilføjelse af en multifunktionel tastgruppe og forøgelse af den numeriske gruppe med tolv taster inklusiv en ENTER-tast, og et væskekrystaldisplay belig- DK 168619 B1 19 gende i det øverste højre hjørne.
Den multifunktionelle tastgruppe indeholder tre memo-taster, som tjener til at tildele andre taster tekstsek-5 tioner. Disse oplagrede tastanslag kan kopieres på et hvilket som helst ønsket tidspunkt fra en hukommelse begyndende fra en stilling indikeret af markøren.
Proceduren er som følger: MEMO LOAD trykkes ned, tekst-10 sektionen, som skal oplagres, gives et navn ved nedtryk-ning af én af funktionstasterne (f. eks. F4), MEMO BEGIN trykkes ned, og teksten, der skal oplagres, indskrives. Indføringsproceduren afsluttes ved nedtrykning af MEMO END. Teksten kan nu gengives begyndende fra en hvilket 15 som helst ønsket stilling ved nedtrykning af MEMO LOAD og MEMO BEGIN sammen efterfulgt af navnet på tekstsektionen (i eksemplet F4).
De oplagrede tastanslag kan slettes ved gentagelse af 20 indføringsoperationen ifølge det ovenstående, idet dog MEMO BEGIN og MEMO END nu skal nedtrykkes sammen efter indskrivning af navnet.
Den multifunktionelle gruppe indeholder også tre on/off-25 funktionstaster (nemlig AUTO CAPS, AUTO SPACE og CALC
LOCK, i hvilket tilfælde, hvis AUTO CAPS er aktiveret, anvendelsen af skilletegnene . og ? og ! i tekstindføringsblokken vil resultere i et stort bogstav ved det næste anslag, uden at skiftetasten skal anvendes samti-30 digt. AUTO SPACE sikrer ved aktiveret tilstand, at der efter hvert skilletegn og parentes-slut automatisk opnås mellemrum, og også at skilletegnene, skråstreg, parentesslut og gåseøjne-slut følger det forudgående bogstav (kombination eller kombinationer) uden mellemrum. Bortset 35 fra dette vil med AUTO SPACE og CAPS LOCK aktiveret ethvert mellemrum forud for anvendelsen af skilletegn, parentes -s lut -tegn og gåseøjne-slut-tegn automatisk blive 20 DK 168619 B1 slettet.
Den sidste tast i den multifunktionelle blok er CALC LOCK-tasten. Hvis denne funktion er aktiveret, vil alle 5 tasterne, med undtagelse af alle tasterne i den numeriske blok, være sat ud af funktion, så at man herved kan udføre "off-line"-beregninger. Den numeriske blok optræder da som en kalkulator, idet resultatet af beregningen ikke optræder umiddelbart på skærmen men på tastaturets dis-10 play· Resultaternes nøjagtighed kan justeres ved hjælp af N DEC-tasten, i hvilket tilfælde der anvendes standard-angivelsen med to decimaler. Når CALC-funktionen deakti-veres igen, kan resultatet transmitteres bort fra displayet til datamatenheden ved nedtrykning af ENTER-tas-15 ten.
20 25 30 35

Claims (14)

1. Tastatur til indføring og/eller gengivelse af skreven 5 information i en skrivemaskine, ordbehandlingsenhed, printer, datamat eller et telekommunikationsudstyr ifølge princippet for den såkaldte ordskrivemaskine, omfattende en gruppe vokaltaster (4) i midten bestående af tre søjler, til venstre for denne en gruppe taster (5) for ini-10 tialtstillede konsonanter og til højre for vokalgruppen en gruppe taster (6) for finaltstillede konsonanter, idet vokaltasterne i de ydre søjler af vokaltastgruppen (4) hver især danner en del af en række i en naboblok af taster, der ellers indeholder konsonanter, samt midler til 15 gengivelse af store bogstaver og til gengivelse af tal og skilletegn, idet tasterne i nogle tilfælde er beliggende i blokke indeholdende både rækker og søjler, og tasterne i midtersøjlen af vokaltaster og bundrækkerne - beregnet til at blive aktiveret med tommelfingeren - af konsonant-20 taster er forskudt i forhold til henholdsvis naborækken eller nabosøjlen, og alle taster er forbundet med en elektronisk behandlingsenhed, som ved hjælp af kodesigna-ler arrangerer informationerne fra tilnærmelsesvis eller nøjagtigt samtidigt anslåede taster til stavelser, som 25 skal indføres eller gengives, kendetegnet ved, at tastgruppen (5) for initialtstillede konsonanter og tastgruppen (6) for finaltstillede konsonanter begge indeholder i det væsentlige alle konsonanterne, og at vokaltasterne i midtersøjlen er hexagonale og er indført 30 mellem tasterne i de ydre søjler, som er tilsvarende udformet på nabosiden.
2. Tastatur ifølge krav 1, kendetegnet ved, at en fordoblingstast er anbragt under gruppen af vokaltas- 35 ter og/eller ved en eller flere stillinger i konsonantblokkene. DK 168619 B1 22
3. Tastatur ifølge krav 1 eller 2, hvor der findes en mellemrumsstang forneden, kendetegnet ved, at mellemrumsstangen har en sådan længde, at den strækker sig fra den første initialtstillede konsonant i bundræk- 5 ken til den sidste finaltstillede konsonant i bundrækken.
4. Tastatur ifølge et hvilket som helst af de foregående krav, kendetegnet ved, at blokken af initialtstillede konsonanter (5) endvidere indeholder taster til 10 kombinationer af initialtstillede konsonanter.
5. Tastatur ifølge et hvilket som helst af de foregående krav, kendetegnet ved, at blokken af finaltstillede konsonanter (6) endvidere indeholder taster til 15 bogstavkombinationer eller ordendelser.
6. Tastatur ifølge et hvilket som helst af de foregående krav, kendetegnet ved, at der findes en vælgetast (AUTO CAPS) til aktivering og deaktivering af frem- 20 bringeisen af store bogstaver efter det sætningsafsluttende skilletegn.
7. Tastatur ifølge et hvilket som helst af de foregående krav, kendetegnet ved, at der findes en vælge- 25 tast (AUTO SPACE) til aktivering og deaktivering af tilvejebringelsen af et mellemrum før og/eller efter skilletegnene og andre symboler.
8. Tastatur ifølge et hvilket som helst af de foregående 30 krav, kendetegnet ved, at tegnene , . : ; er anbragt på taster nær hinanden ved enden af blokken for de finaltstillede konsonanter (6).
9. Tastatur ifølge et hvilket som helst af de foregående 35 krav, kendetegnet ved, at tasterne har skrå sideflader, og at tasterne, som er beregnet til at blive anslået med nabotaster i multistillinger, har lige side DK 168619 B1 23 flader på den side eller de sider, som vender mod den pågældende nabotast eller de pågældende nabotaster.
10. Tastatur ifølge et hvilket som helst af de foregående 5 krav, hvor der findes et organ, som tildeler hver tast en specifik kode, kendetegnet ved, at der endvidere findes et organ, som arrangerer kodefølgen af koderne for alle de (i hovedsagen) samtidigt anslåede taster til en karakterfølge. 10
11. Tastatur ifølge krav 10, kendetegnet ved, at hvis koden tilknyttet en fordoblingstast findes i en kodefølge, fordobler organet koden for den i kodefølgen tilstedeværende vokal og frembringer, hvis der findes to 15 eller tre vokaler, koderne for en anden bogstavkombination.
12. Tastatur ifølge et hvilket som helst af de foregående krav, hvor der findes en sektion (2) indeholdende markør- 20 og skærmstyretaster og endvidere en numerisk sektion (3) foruden tekstindføringssektionen (1), kendetegnet ved, at der findes et antal taster til at kombinere tekstindføringssektionen (1) og den numeriske sektion (3), og endvidere en ENTER-tast i den numeriske sektion 25 (3).
13. Tastatur fremstillet som beskrevet i et eller flere af de foregående krav, kendetegnet ved, at tasterne er fordelt over mindst fem rækker på en sådan 30 måde, at - som grundlæggende princip for inddelingen - tasterne i den tredje række indeholder bogstaver, som, i det sprog for hvilket tastaturet er optimeret, optræder hyppigst, enkeltvis eller i grupper, idet den anden og den fjerde række indeholder de mindre hyppigt forekommen-35 de bogstaver, og den første og den femte række indeholder bogstaver, som optræder mindst hyppigt. 24 DK 168619 B1
14. Tastatur ifølge krav 13, kendetegnet ved, at konsonanterne, der, i det sprog for hvilket tastaturet er optimeret, hyppigst findes umiddelbart foran eller efter vokalerne, når de optræder sammen med andre konsonan-5 ter, findes på et særligt sted i forhold til vokaltasterne. 10 15 20 25 30 35
DK359188A 1987-06-30 1988-06-29 Tastatur til en ordskrivemaskine DK168619B1 (da)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NLAANVRAGE8701535,A NL186072C (nl) 1987-06-30 1987-06-30 Toetsenbord voor een woordschrijfmachine.
NL8701535 1987-06-30

Publications (3)

Publication Number Publication Date
DK359188D0 DK359188D0 (da) 1988-06-29
DK359188A DK359188A (da) 1988-12-31
DK168619B1 true DK168619B1 (da) 1994-05-09

Family

ID=19850228

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK359188A DK168619B1 (da) 1987-06-30 1988-06-29 Tastatur til en ordskrivemaskine

Country Status (14)

Country Link
US (1) US5124702A (da)
EP (1) EP0297663B1 (da)
JP (1) JPS6421517A (da)
KR (1) KR890000961A (da)
AT (1) ATE67714T1 (da)
AU (1) AU612156B2 (da)
BR (1) BR8803230A (da)
CA (1) CA1312300C (da)
DE (1) DE3865114D1 (da)
DK (1) DK168619B1 (da)
ES (1) ES2026996T3 (da)
FI (1) FI883111A (da)
NL (1) NL186072C (da)
NO (1) NO882842L (da)

Families Citing this family (20)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP3523343B2 (ja) * 1993-12-27 2004-04-26 ミサワホーム株式会社 キー入力装置およびキー入力方法
US5483235A (en) * 1994-02-23 1996-01-09 At&T Corp. Stylus-based keyboard key arrangement
US5739776A (en) * 1995-05-10 1998-04-14 Silitek Corporation Key switch arrangement for computer keyboards
FR2748345B1 (fr) * 1996-05-02 1998-07-17 Gillot Jean Loup Clavier mecanique plan
US5805157A (en) * 1996-08-12 1998-09-08 International Business Machines Corporation Mobile client computer with hexagonal keyboard
US6142687A (en) * 1999-03-16 2000-11-07 Lisak; Stephen J. One handed sequential alpha numerical keyboard
EP1311937B1 (en) * 2000-06-09 2008-04-16 Seng Kee Bahby Teo An alphabet character input device
US6741235B1 (en) 2000-06-13 2004-05-25 Michael Goren Rapid entry of data and information on a reduced size input area
GB2364021B (en) * 2000-06-30 2003-06-18 Nokia Mobile Phones Ltd Keypad and electronic device
US6431776B1 (en) * 2000-07-20 2002-08-13 Darfon Electronics Corp. Compact keyboard
US6348878B1 (en) * 2000-08-10 2002-02-19 Kenzo Tsubai Data entry keyboard
US20030206759A1 (en) * 2002-05-02 2003-11-06 Emerson Harry E. Computer keyboard numeric keypad having calculator function keys
US7190351B1 (en) 2002-05-10 2007-03-13 Michael Goren System and method for data input
US7921374B2 (en) 2004-07-08 2011-04-05 Research In Motion Limited Adding interrogative punctuation to an electronic message
AU2005266860B2 (en) * 2004-07-29 2011-09-15 Paul Lloyd Baker A keyboard for a handheld computer device
EP1782170A4 (en) * 2004-07-29 2012-04-25 Paul Lloyd Baker KEYBOARD FOR A HAND-HELD COMPUTER DEVICE
US7417565B2 (en) * 2005-09-13 2008-08-26 Research In Motion Limited Keyboard for hand-held devices
CN100437440C (zh) * 2006-01-10 2008-11-26 于翔 中文谐音键盘
US7576662B2 (en) * 2006-03-08 2009-08-18 Young-Jae Jung Keypad array of portable terminal for input of alphabetic letters
US11635890B2 (en) * 2017-12-19 2023-04-25 Gail Elizabeth Davis Keyboard having improved alphabet key arrangement

Family Cites Families (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2040248A (en) * 1932-05-21 1936-05-12 Dvorak August Typewriter keyboard
DE586252C (de) * 1932-07-24 1933-10-19 Eugen Stueber Silbenschreibmaschine
DE703781C (de) * 1934-10-03 1941-03-15 Gerhard Hendrik Clement Vonck Silbenschreibmaschine
US3558820A (en) * 1968-06-07 1971-01-26 Boeing Co Stenographic machine and system
US3970185A (en) * 1971-12-30 1976-07-20 Syllographic Machines, Inc. Syllabic typewriter
CH610822A5 (en) * 1976-06-10 1979-05-15 Adolf Muther Keyboard on a typewriter
US4124843A (en) * 1977-05-02 1978-11-07 Atex Corporation Multi-lingual input keyboard and display
US4332493A (en) * 1980-06-12 1982-06-01 Harvey Einbinder Ten-finger typewriter keyboards
NL8003451A (nl) * 1980-06-13 1982-01-04 Berkelmans N M Woordschrijfmachine.
US4715736A (en) * 1984-12-03 1987-12-29 Fwm Enterprises, Inc. Process for determining optimum keyboard formats for a given language
US4737040A (en) * 1985-02-15 1988-04-12 Moon Tag Y Keyboard device and method for entering Japanese language text utilizing Romaji character notation
US4768164A (en) * 1985-05-03 1988-08-30 Minolta Camera Kabushiki Kaisha Word processor with font exchanging font synthesizing mode, and spacing mode of operation
GB8521442D0 (en) * 1985-08-29 1985-10-02 P C D Maltron Ltd Keyboard
FR2587815B1 (fr) * 1985-09-24 1990-06-15 Bernier Jean Paul Systeme d'acquisition de donnees a clavier pour la dactylographie
US5017030A (en) * 1986-07-07 1991-05-21 Crews Jay A Ergonomically designed keyboard

Also Published As

Publication number Publication date
AU612156B2 (en) 1991-07-04
BR8803230A (pt) 1989-01-31
CA1312300C (en) 1993-01-05
JPS6421517A (en) 1989-01-24
NL186072B (nl) 1990-04-17
EP0297663A1 (en) 1989-01-04
DK359188A (da) 1988-12-31
KR890000961A (ko) 1989-03-17
ATE67714T1 (de) 1991-10-15
NO882842D0 (no) 1988-06-27
NL186072C (nl) 1990-09-17
NL8701535A (nl) 1989-01-16
NO882842L (no) 1989-01-02
EP0297663B1 (en) 1991-09-25
FI883111A (fi) 1988-12-31
FI883111A0 (fi) 1988-06-29
US5124702A (en) 1992-06-23
AU1830188A (en) 1988-12-08
ES2026996T3 (es) 1992-05-16
DK359188D0 (da) 1988-06-29
DE3865114D1 (de) 1991-10-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DK168619B1 (da) Tastatur til en ordskrivemaskine
US5187480A (en) Symbol definition apparatus
US4951202A (en) Oriental language processing system
US4180337A (en) Keyboard arrangement
WO1990007149A1 (en) Keyboard express typing system
US20020052900A1 (en) Computer assisted text input system
US4868913A (en) System of encoding chinese characters according to their patterns and accompanying keyboard for electronic computer
DK162337B (da) Ordskrivemaskine
JPS6069726A (ja) キ−ボ−ド構成方法およびキ−ボ−ド
US5331557A (en) Audio-video coding system for Chinese characters
US6462678B1 (en) Phonetic Korean Hangul keyboard system
EP0271619A1 (en) Phonetic encoding method for Chinese ideograms, and apparatus therefor
EP0066991A2 (en) Character keyboards
GB2243704A (en) Method of and keyboard for inputting characters on pattern element basis
JP3899337B2 (ja) 文字入力システム、文字入力方法、文字入力プログラムおよび記録媒体
JP3466306B2 (ja) キー入力装置
KR101129687B1 (ko) 속기 겸용 영문 키보드
JP3466309B2 (ja) キー入力装置
JP2781703B2 (ja) 和語に対する省略打鍵入力方式
JPH0560139B2 (da)
JPS6136862A (ja) 鍵盤内漢字および鍵盤外漢字の選択装置
JP3466313B2 (ja) キー入力装置
JPS6226500B2 (da)
KR960001888Y1 (ko) 한글의 복모음과 복자음을 구성한 키이보드
JPH07160387A (ja) 電子機器用キーボードと記憶媒体

Legal Events

Date Code Title Description
B1 Patent granted (law 1993)
PBP Patent lapsed