DK166858B1 - Fremgangsmaade og anlaeg til afskinding af dyreskrog - Google Patents
Fremgangsmaade og anlaeg til afskinding af dyreskrog Download PDFInfo
- Publication number
- DK166858B1 DK166858B1 DK064289A DK64289A DK166858B1 DK 166858 B1 DK166858 B1 DK 166858B1 DK 064289 A DK064289 A DK 064289A DK 64289 A DK64289 A DK 64289A DK 166858 B1 DK166858 B1 DK 166858B1
- Authority
- DK
- Denmark
- Prior art keywords
- hull
- skin
- animal
- legs
- drum
- Prior art date
Links
Classifications
-
- A—HUMAN NECESSITIES
- A22—BUTCHERING; MEAT TREATMENT; PROCESSING POULTRY OR FISH
- A22B—SLAUGHTERING
- A22B7/00—Slaughterhouse arrangements
- A22B7/001—Conveying arrangements
-
- A—HUMAN NECESSITIES
- A22—BUTCHERING; MEAT TREATMENT; PROCESSING POULTRY OR FISH
- A22B—SLAUGHTERING
- A22B5/00—Accessories for use during or after slaughtering
- A22B5/16—Skinning instruments or knives
- A22B5/161—Methods or means for pulling the hide from carcasses
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Food Science & Technology (AREA)
- Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
- Chain Conveyers (AREA)
- Processing Of Meat And Fish (AREA)
- Medicines Containing Plant Substances (AREA)
- Cultivation Of Plants (AREA)
- Fats And Perfumes (AREA)
- Meat, Egg Or Seafood Products (AREA)
- Catching Or Destruction (AREA)
- Medicines That Contain Protein Lipid Enzymes And Other Medicines (AREA)
- Apparatuses For Bulk Treatment Of Fruits And Vegetables And Apparatuses For Preparing Feeds (AREA)
- Peptides Or Proteins (AREA)
- Detergent Compositions (AREA)
- Treatment And Processing Of Natural Fur Or Leather (AREA)
- Guiding Agricultural Machines (AREA)
- Control And Other Processes For Unpacking Of Materials (AREA)
Description
DK 166858 Bl i
Den foreliggende opfindelse angår en fremgangsmåde til hud- eller skindaftrækning af dyreskrog, ved hvilken dyreskroget transporteres på en transportbane ophængt i alle fire ben i stort set horisontal stilling og føres gennem en forflåningsstation og en hudaftrækningsstation. Vide-5 re angår opfindelsen et anlæg til hud- eller skindaftrækning af dyreskrog i overensstemmelse med fremgangsmåden.
En fremgangsmåde af ovennævnte type er kendt i forbindelse med en slagtelinie i et slagteri. I det kendte system bliver dyreskrogene transporteret fremad på transportbanen, idet de er ophængt med deres 10 længderetning på tværs af banens bevægelsesretning. Til udførelse af aftrækn i ngsoperat ionen må transportbanen stoppes, når hvert dyreskrog ankommer til aftrækningsstationen. Med et sådant system opnås ikke så effektiv skindaftrækning som ønskeligt, hverken med hensyn til rationel og hurtig drift eller med hensyn til hygiejnisk og skånsom behandling af 15 dyreskrogene.
Det er et hovedformål med opfindelsen at tilvejebringe en fremgangsmåde og et anlæg til afhudning og afskinding af dyreskrog, som er så hygiejnisk som muligt med hensyn til skrogene, som giver skånsom behandling og dermed reducerer mulighederne for skade både på skrog og 20 hud/skind, og som også resulterer i sikker drift og enkle arbejdsoperationer.
Samtidig er det et formål med opfindelsen at tilvejebringe et anlæg, som frembyder høj sikkerhed mod ulykker, enkel vedligeholdelse og rengøring af anlægget og stor fleksibilitet med hensyn til tilpasning 25 til ønsket kapacitet og indbygning af automatik eller hjælpeudstyr i anlægget.
Til opnåelse af ovennævnte formål er der tilvejebragt en fremgangsmåde af den indledningsvis angivne type, som ifølge opfindelsen er ejendommelig ved, at skroget transporteres kontinuerligt på transport-30 banen med sin længderetning i transportbanens bevægelsesretning, idet de i transportretningen bageste ben i et indføringsområde af banen holdes tilbage i forhold til de forreste bens bevægelse, og skroget derefter fremføres under stræk med stort set konstant afstand mellem de forreste og bageste bens ophængningspunkter, og at huden/skindet aftrækkes ved 35 hjælp af et aftrækkerorgan, som i operativ, stort set stationær stilling under skrogets ryg udfører aftrækningsoperationen, mens skroget passerer organet.
Endvidere er der tilvejebragt et anlæg til hud- eller skindaftræk- DK 166858 B1 2 ning af dyreskrog omfattende en transportbane for transport af dyreskrog ophængt i alle fire ben i stort set horisontal stilling, en forflå-ningsstation og en efterfølgende hudaftrækningsstation under transportbanen, hvilket anlæg er ejendommeligt ved, at transportbanen omfatter en 5 anordning til ophængning af dyreskroget, således at det transporteres kontinuerligt med sin længderetning i transportbanens bevægelsesretning, og en anordning til strækning af skroget i et indføringsområde af banen og til efterfølgende fremføring af skroget under stræk med stort set konstant afstand mellem de forreste og bageste bens ophængningspunkter, 10 og ved at aftrækningsstationen omfatter et aftrækkerorgan, som er indrettet til at bringes til en i det væsentlige stationær, operativ stilling under skrogets ryg og til at aftrække huden/skindet, mens skroget passerer organet.
Opfindelsen skal beskrives nærmere i det følgende i forbindelse 15 med et udførelseseksempel under henvisning til tegningen, hvorpå fig. 1 viser en skematisk sideafbildning af et anlæg ifølge opfindelsen, hvor der også er indtegnet operatører til udførelse af forskellige operationer under drift af anlægget, 20 fig. 2 viser et anlæg ifølge fig. 1 set ovenfra, fig. 3 viser et noget forenklet snit langs linien III-III på fig.
1 og vist i forstørret målestok, fig. 4 viser et udsnit af fig. 3, nærmere bestemt den centrale transportbane og en kroganordning i forbindelse med denne, 25 fig. 5 viser en delvist gennemskåret sideafbildning af et udsnit af den centrale transportbane og viser kroganordningen i fig. 4, når den er bragt i indgreb med et holdeorgan på transportbanen, fig. 6 viser en sideafbildning af anlæggets aftrækningsstation 30 med et svingbart stangorgan, som bærer et aftrækkerorgan i form af en roterbar tromle og vist i reduceret målemålestok i forhold til fig. 3-5, og fig. 7 viser et forsidebillede af aftrækningsstationen på fig. 6, idet figuren også viser kroganordningen i forbindelse med 35 transportbanens centrale bane og ydre baner på hver side deraf.
Som det fremgår af fig. 1, består anlægget ifølge opfindelsen af DK 166858 B1 3 et transportsystem med tilhørende arbejdsstationer til behandling af dy-reskrog, som skal flås i forbindelse med slagtning. Anlægget vil i praksis udgøre en del af en komplet slagtelinie på et slagteri. Det kan generelt tilpasses til skind- eller hudaftrækning på mange forskellige ty-5 per af dyr, men er i den viste udførelsesform specielt beregnet til får og spædekalve.
Transportsystemet er i fig. 1 og 2 inddelt i et indføringsområde 1, et horisontalt forløbende baneområde 2 med en forflåningsstation 3, et skråt opadgående baneområde 4 med en aftrækningsstation 5 og et ud-10 gangsområde 6 med et stejlt nedadgående baneafsnit 7. I fig. 1 er der videre vist et antal operatører til udførelse af forskellige operationer, således som det skal beskrives nærmere i det følgende i forbindelse med en beskrivelse af anlæggets virkemåde. Nærmere bestemt er der vist to operatører 8, som udfører indledende operationer på dyreskrog 9 i 15 indføringsområdet 1, to par operatører 10 hhv. 11, som udfører forflå-ningsoperationer på skrog 12 og 13, og en operatør 14, som betjener aftrækkerorganet 15 under aftrækning af skindet på et skrog 16. Ved transportbanens udgangsende er vist en yderligere operatør 17, som sørger for overflytning af de flåede dyreskrog 18 til en efterfølgende del af 20 den slagtelinie, som anlægget indgår i.
Som vist i fig. 1 er der for nogle af operatørerne indrettet platforme 17, 18, 19, 20 (se også fig. 2) til opnåelse af passende arbejds-højde. På forflåningsstationen 3 er der vist hængende udstyrsenheder 21 og 22 for sterilisering og vask, og hvor operatørerne også kan hente el-25 ler placerer nødvendige redskaber og hjælpemidler.
Selv om der i fig. 1 er vist operatører til manuel udførelse af de aktuelle operationer, kan disse operationer ved hjælp af passende udstyr udføres mere eller mindre automatisk således som nærmere omtalt i det følgende.
30 Banesystemets generelle forløb fremgår af fig. 1, og dets kon struktive opbygning skal beskrives under henvisning til fig. 3-5.
Som vist i fig. 3 omfatter systemet i den viste udførelsesform et centralt banestykke 23 og en på hver side af den centrale bane arrangeret, ydre bane 24 hhv. 25. Banerne består af endeløse kæder, som føres i 35 respektive føringsanordninger, og som i den viste udførelsesform er ført over respektive kædehjul 26 på en fælles drivaksel 27 (se fig. 1). Under drift drives denne kontinuerligt af et passende, ikke nærmere vist, hydraulisk drivmodul, som er arrangeret ved banesystemets udgangsende.
DK 166858 B1 4
Banesystemet med tilhørende føringsanordninger er opbygget af metalplader, fortrinsvis af rustfrit stål, som er sammensvejset således, som det fremgår af fig. 3. Den centrale bane 23 omfatter således en nedre føringsanordning i form af et pladeelement 28, som ved sine langsgå-5 ende sidekanter er udformet med mod hinanden vendende, åbne kanaler 29, 30 for føring af respektive kæder 31 og 32 i banens fremadgående transportretning, og en øvre føringsanordning i form af en plade 33 til understøtning af kæderne 31, 32 under disses returbevægelse langs banen. Pladerne 28 og 33 er understøttet af og holdes i stilling ved hjælp af 10 tværgående plader 34, som er arrangeret med passende indbyrdes mellemrum langs banesystemet. De tværgående plader 34 er på siden fastsvejset til langsgående dækplader 35, 36, som er arrangeret på hver side af den centrale bane, og til langsgående, ydre plader 37, 38, som sammen med de tværgående plader 34 tjener til understøttelse af føringsanordningerne 15 for de ydre baner.
Til styring af de to kæder 31, 32 i den nedre føringsanordning er der for hver kæde arrangeret en styreskinne 39 af et passende materiale, fortrinsvis et plastmateriale med lav friktion, såsom nylon. Ligeledes er der arrangeret styrestænger 40 for kæderne i den øvre føringsanord-20 ning.
Kæderne 31, 32 kan bestå af sædvanlige hulboltkæder, fortrinsvis af rustfrit stål, med ruller 41 og kædeled 42, som er lejret på kædeboltene (se også fig. 5). Kæderne er med passende valgte mellemrum langs deres længderetning forbundet med hinanden ved hjælp af en gruppe for-25 bi ndel sesbol te 43. Forbindelsesboltene bærer krog- eller holdeelementer 44 for indgreb med en speciel kroganordning 45 til ophængning og transport af de i transportretningen bageste ben af dyreskrogene, således som det er nærmere beskrevet nedenfor. Kroganordningens 45 konstruktion og dens samvirke med holdeelementerne 44 skal beskrives nærmere under hen-30 visning til fig. 4 og 5.
Banesystemets ydre baner 24 og 25 omfatter respektive pladeelementer 46 hhv. 47, som er udformet med nedre og øvre føringsanordninger i form af nedre kanaler 48 hhv. 49 og øvre kanaler 50 hhv. 51 til optagelse af respektive kæder 52 og 53. Kæderne er af samme type som kæderne i 35 den centrale bane 23. Til kæderne 52, 53 er der med faste, passende valgte mellemrum fastgjort kroganordninger i form af gribekroge 54 hhv.
55 til ophængning af de respektive i transportretningen forreste ben af dyreskrogene.. Kroganordningerne består af pladedele 56 hhv. 57, som ved DK 166858 B1 5 deres ene ende er drejbart lejret (på ikke nærmere vist måde) til den respektive kæde 52 hhv. 53, og som ved deres anden ende er fastgjort til indadragende pladedele 58 hhv. 59, som hver er forsynet med et V-formet tilspidset indsnit 60 for fasthægtning af det respektive ben af et dyre-5 skrog. Til styring af kroganordningen 54 hhv. 55 i de nedre og øvre føringsanordninger er der arrangeret respektive nedre og øvre styreplader 61, 62 hhv. 63, 64. Disse er fastgjort hhv. til pladeelementerne 46 og 47 og til banesystemets ydre plader 37 hhv. 38 og er hensigtsmæssigt fremstillet af det samme materiale som styreskinnerne 39.
10 Således som det også fremgår af fig. 3, er returstrækningerne af både det centrale banestykke 23 og de ydre baner 24, 25 dækket af pladedæksler 65, 66, således at returstrækningerne er beliggende i stort set lukkede rum. Dette er fordelagtigt både for det udvendige udseende og for at hindre aflejring af støv og smuds udefra. Pladedækslerne 65, 66 15 er hængslet ved hjælp af et øvre hængsel organ 67, således at de ved behov, f.eks. til rengøringsformål, kan svinges op ved at løftes op ved respektive håndtag 68, 69.
Den specielle kroganordning 45, som fremføres på det centrale banestykke 23, er nærmere vist i fig. 4 og 5. Kroganordningen er en stort 20 set omvendt T-formet gribekrog med en kropdel 70, som ved sin øvre ende er forsynet med et par sideværts ruller 71, 72 til rullende bevægelse på understøttende bæreskinner 73, 74 og med en fremadragende indgrebsdel 75 til indgreb med et holdeelement 44 på en forbindelsesbolt 43, og som ved sin nedre ende er forsynet med sideværts gribearme 76, 77, som hver har 25 et indsnit 78 for påhæftning af et ben af et dyreskrog, som skal ophænges.
Bæreskinnen 73, 74 er på siden med mellemrum understøttet af bæreelementer 79, 80, som via bærekonsoller 81, 82 er fastgjort til banesystemets tværgående plader 34 således som vist på fig. 3. Ved sin bevæ-30 gel se langs det centrale banestykke er kroganordningens kropdel 70 styret af styreplader 83, 84, som er fastgjort til respektive bæreskinner 73, 74. Styrepladerne kan hensigtmæssigt være fremstillet af det samme materiale som styrepladerne 61-64.
Holdeorganet for kroganordningen 45 er nærmere vist i fig. 5. Som 35 vist består holdeorganet af en gruppe holdearme 44, som er drejbart lejret på tilhørende forbindelsesbolte 43 mellem par af kæderuller 41, idet hver holdearm er holdt i stilling ved hjælp af et par holdeled 85, som ved den ene ende er forbundet med et midterområde på holdearmen 44 ved DK 166858 B1 6 hjælp af en bolt 86, og ved den anden anden er forbundet med den nærmest efterfølgende forbindelsesbolt 43 eller kædebolt.
Holdearmene 44 er med deres nedre, frie ender tilpasset til at danne indgreb med kroganordningens 45 indgrebsdel 75, når kroganordnin-5 gen bringes ind på bæreskinnerne 73, 74 i banesystemets indføringsområde således som nærmere omtalt i det følgende. Kroganordningen vil da blive bragt i indgreb med en vilkårlig af holdearmene 44 afhængigt af længden af det pågældende ophængte dyreskrog. For at holdearmene under denne indføringsfase ikke skal komme i konflikt med indgrebsdelen 75, er hol-10 deleddene 85 forsynet med en slids 87, som tillader bevægelse af boltene 86, således at holdearmene 44 kan løftes op og passere indgrebsdelen 75.
Ifølge en fordelagtig udførelsesform af anlægget ifølge opfindelsen, er dette opbygget af banemoduler med en længde, som stemmer overens med kædedelingen og med de valgte afstande mellem grupperne af holdearme 15 44 langs det centrale banestykke 23. I den viste udførelsesform, som er beregnet til spædekalve og får, kan der eksempelvis benyttes kæder med en deling på 2", dvs. 50,8 mm, og en afstand mellem holdeorganerne (dvs. holdearmgrupperne) på 100", dvs. 2540 mm. Dette giver hovedmoduler med en længde på 1270 og 2540 mm. Kurvemoduler bygges således, at det totale 20 mål går op i 2540 mm.
Ved hjælp af dette arrangement kan der let tilføjes moduler med henblik på øget banehastighed og øget anlægskapacitet, eller sløjfes moduler ved reduceret kapacitet, således at anlæggets total!ængde kan være optimal og så kort som mulig ved den aktuelle, ønskede kapacitet. Modu-25 lerne kan eksempelvis være forsynet med tværgående plader 34 ved eller i nærheden af hver ende, således som antydet i fig. 1, og for øvrigt være indrettet til sammenboltning eller til en anden passende indbyrdes sammenkobling.
Som det fremgår af fig. 1, er der i banesystemets indføringsområde 30 1 arrangeret en separat skråbane 88, ved hvis øvre ende der indføres dyreskrog 9, som er ophængt i en respektiv kroganordning 45. Kroganordningen (med det ophængte skrog) ruller herefter nedad langs skråbanen og stopper ved en stopindretning 89, som er arrangeret ved skråbanens nedre ende, ved indgangen til det centrale banestykke 23. Banesystemets ydre 35 banestykker 24, 25 har her et skråt opadgående forløb, idet disse banestykkers returbaner er blevet ført nedad fra en kædehjulsanordning 90, som kan være kombineret med en passende strammeanordning (ikke vist) for banens kæder. Kædestramningen kan udføres hydraulisk, pneumatisk eller DK 166858 B1 7 om ønskeligt manuelt. Dyreskrogets nedadhængende ben fastgøres til respektive passerende kroganordninger 54, 55 på de ydre baner, således at skroget trækkes op i horisontal stilling og udsættes for en gradvist ø-gende strækkraft, idet kroganordningen 45 med de bageste ben holdes til -5 bage af stopindretningen 89.
I den i fig. 1 viste udførelsesform består stopindretningen 89 ganske enkelt af et kort baneafsnit, som er skråt opadhældende fra skråbanen 88, således at den nævnte kroganordning holdes tilbage, indtil skroget udsættes for en vis strækkraft, som overvinder bevægelsesmod-10 standen fra stopindretningen 89, således at kroganordningen løsgøres og bringes i indgreb med en holdearm 44 på holdeorganet, som da passerer stopindretningen. Holdeorganernes udstrækning og deres placering på det indre banestykke i forhold til kroganordningerne på de ydre baneafsnit er tilpasset således, at længdevariationen af de transporterede dyre-15 skrog er dækket. Da det centrale baneafsnit og de ydre baneafsnit bevæger sig med samme hastighed, vil dyreskrogene under den videre transport være udsat for en stort set konstant strækkraft, da afstanden mellem de udvendige kroganordninger og den centrale kroganordning forbliver i det væsentlige konstant.
20 Anlæggets hud- eller skindaftrækningsanordning 15 er nærmere vist i fig. 6 og 7. Aftrækkerorganet omfatter en roterbar tromle 91, som er monteret på den i transportretningen forreste ende af et svingbart lejret stangorgan bestående af to sidestænger 92, 93, som er forbundet med hinanden ved hjælp af en forreste tværbjælke 94 og en bageste tværbjælke 25 95. Til den bageste tværbjælke er der stift fastgjort to opadstående sving- eller drejearme 96 (kun én er vist i fig. 6, og ingen er vist i fig. 7), som ved sine øvre ender er drejbart lejret på en tværgående aksel 97 og således sørger for den svingbare lejring af stangorganet. Den tværgående aksel 97 er understøttet af siderammeelementer 98, 99, som er 30 fastgjort til og hænger ned på hver side af banesystemet som vist i fig.
1, idet rammeelementerne på siderne er dækket af sideplader 100.
Som det fremgår af fig. 7, har tromlen 91 på kendt måde gradvist øgende tværsnit fra sit midterparti i retning mod enderne. På enderne er der fastgjort flangeplader 101, og på ydersiderne af flangepladerne er 35 der monteret pneumatiske klemorganer 102 til at klemme om flige af den hud/det skind, som skal aftrækkes ved oprulning på tromlen 91. De pneumatiske klemorganer manøvreres ved hjælp af pneumatiske drivenheder 103. Tromlen 91 er fast monteret på en aksel 104, som ved enderne er fast- DK 166858 B1 8 gjort i lejer 105 hhv. 106 i de forreste ender af stængerne 92, 93. Tromlen drives af to hydrauliske cylindre 107, 108, som er monteret inden i stangen 93, og som via sine stempel stænger 109, 110 er koblet til enderne af en rullekæde 111, som igen løber over et kædehjul 112 på cy-5 linderakslen 104. Tromlen drives ved hjælp af hydrauliske cylindre for at rotere i en fast cyklus og for at opnå en fikseret position af skindklemorganerne 102 ved fastklemning af skindfligene. De to cylindre 107, 108 har forskellige diametre for at opnå hurtigere rotation af tromlen ved returnering til udgangsstillingen end ved rotation i aftræk-10 ningsretningen. Antallet af omdrejninger for tromlen i hver retning kan f.eks. vælges til at være tre, men kan ændres ved ændring af cylinderlængder eller kædehjulsstørrelser.
Stangorganet bevæges ved hjælp af en pneumatisk cylinder 113, som ved sin nederste ende er drejbart understøttet af en nedre rammebjælke 15 114 mellem rammeelementerne 98, 99, og hvis stempelstang 115 er koblet til et slædefæste 116, som er fastgjort til den forreste tværbjælke 94. Slædefæstet benyttes til opnåelse af "flydende" bevægelse af tromlen under aftrækningsoperationen, således som det skal beskrives nærmere i det følgende i forbindelse med beskrivelsen af anlæggets virkemåde.
20 Som det vises i fig. 1 og som tidligere omtalt har banesystemet et skråt opadgående baneområde 4 efter aftrækkerorganet 15. Hældningen på baneafsnittet 117 i dette område er valgt således, at en ret linie gennem tromlens 91 akse og stangorganets svingningspunkt 97 under selve aftrækningsoperationen fortrinsvis er i det væsentlige parallel med dyre-25 skrogets 17 bevægelsesretning på det hældende baneafsnit. Dette har vist sig at give optimale aftrækningsbetingelser, både med hensyn til relativ tilpasning mellem aftrækkerorganets og dyreskrogets bevægelser og med hensyn til effektiv og skånsom afskinding. Samtidig opnås en hygiejnisk fordel ved, at skroget bevæger sig opad og væk fra skindet, hvorved fa-30 ren for eventuel kontakt mellem det flåede skrog og skindet således er elimineret.
Det opadgående baneafsnit 117 er også fordelagtigt for opnåelse af den kortest mulige bane og desuden tilstrækkelig stor banehøjde for det stejlt nedadgående baneafsnit 7 i udgangsområdet 6. Baneafsnittet 7 har 35 som opgave at overføre dyreskrogene til vertikal stilling, mens de er stabilt ophængt i kroganordningerne. Ved baneafsnittets nedre ende er der monteret en anordning 118 for automatisk afkapning af de i transportretningen forreste ben (normalt forbenene som vist i fig. 1) på det DK 166858 B1 9 ankommende skrog. Ved denne afkapning hænger skroget i en stort set vertikal stilling, således at afkapningen kan ske, uden at skroget slingrer og kommer i kontakt med det efterfølgende skrog.
I det følgende skal der gives en beskrivelse af virkemåden for an-5 lægget ifølge opfindelsen.
Før dyreskrogene ankommer til anlæggets indføringsområde 1, passerer de en såkaldt bl ødebane, hvor skrogene under afblødningen hænger i bagbenene og med klovene på i kroganordninger 45. Denne bane har kontinuerlig drift, og dyreskrogene fremføres med passende hastighed til op-10 nåel se af den ønskede kapacitet og med konstant afstand mellem skrogene.
I indføringsområdet 1 udføres de indledende forf!åningsoperationer ved, at en operatør 8 udfører et snit i huden/skindet bagud fra brystet og op langs lår og læg til klovene og rundt om læggen på begge ben. Derefter føres skroget 9 langs skråbanen 88 frem til stopindretningen 89. I 15 stoppositionen fastgøres skrogets forben enten manuelt eller automatisk til et par kroganordninger 54, 55 på de ydre baner 24, 25, hvorefter skroget ved bevægelse af krogene trækkes op til horisontal stilling hængende i alle fire ben. Skroget strækkes på den ovenfor beskrevne måde ved hjælp af samvirket mellem kroganordningerne 45, 54, 55, stopindret-20 ni ngen 89 og holdearmene 44 i det passende holdeorgan på det centrale banestykke 23, hvorefter skroget i strakt tilstand føres ind i forflå-ningsstationen 3 med en hastighed, som er afhængig af afstanden mellem hvert skrog på blødebanen og afstanden mellem forbenene på to efter hinanden følgende dyr i horisontal stilling samt den ønskede anlægskapaci-25 tet.
I forflåningsstationen 3 udføres den nødvendige forflåning af bryst og forben enten manuelt (som vist) eller mekanisk ved hjælp af såkaldte guider under fremføringen. Mængden af forflåning afhænger af typen af dyr og den benyttede metode, og længden af forflåningsstationen 30 er afhængig af kapaciteten. Ved hjælp af banesystemets modulopbygning kan kapaciteten som nævnt øges eller mindskes ved tilføjelse eller fjernelse af moduler. En mekanisk forflåning med guidesystem kan styres manuelt, mekanisk ved hjælp af impulser direktet fra dyreskroget eller e-lektronisk ved hjælp af en datamaskine.
35 Driften af skindaftrækkerorganet 15 på aftrækningsstationen 5 sty res direkte af det ankommende skrog 16 ved hjælp af en impuls fra banestykket, når skroget er kommet til en vis position, f.eks. ved at en forbenskrog passerer et passende afbryderorgan eller en føler. Denne im- DK 166858 B1 10 puls starter en cyklus med følgende operationer: - Stangorganet med tromlen 91 løftes op ved hjælp af den pneumatiske cylinder 113 til en position, hvor tromlen befinder sig under dyrets nakke.
5 - Den forflåede hud fra forbenene (eller bagbenene i tilfælde af, at disse er forrest i transportretningen) indføres manuelt eller mekanisk i klemorganerne 102, som derefter klemmer hudfligen fast.
- Tromlen 91 starter sin rotation samtidig med, at løfteindretningen 113 frikobles og kun virker som dæmper. På grund af skrogets bevæ- 10 gelse og tromlens rotation oprulles huden/skindet på tromlen samtidig med, at tromlen er "flydende" og følger dyrets udvendige form, idet den kun holdes i stilling mod skrogets underside af huden/skindet, som oprulles op tromlen.
- Når aftrækningen er afsluttet, falder stangindretningen med 15 tromlen ned til udgangsstillingen samtidig med, at tromlen roterer i modsat retning og afleverer huden/skindet. Når tromlen er returneret til udgangsstillingen, er aftrækkerorganet klar til at modtage en impuls fra det næste, efterfølgende dyreskrog for at starte en ny cyklus.
Under aftrækningsoperationen bevæges skroget opad langs baneaf-20 snittet 117, således at faren for eventuelt kontakt mellem det flåede skrog og den afrullede hud er elimineret.
Når skroget er transporteret til udgangsområdet og de forreste, nedre ben er kappet af ved den nedre ende af det stejlt hældende baneafsnit 7, føres skroget ud af anlægget og ind i en omkrogningsstation, 25 hvor skroget 18 hænges op i en ny krog enten mekanisk eller af en operatør 17 som antydet i fig. 1. Skroget transporteres derefter videre til yderligere behandlingsstationer på si agtelinien.
I den foregående beskrivelse forudsættes det, at skrogene transporteres i banesystemet med hovedet og forbenene foran. Selv om dette 30 foretrækkes, er der i princippet ikke noget i vejen for at fremføre skrogene med bagbenene foran i transportretningen.
Hvad angår hydraulikaggregatet til drift af skindaftrækkerorganet og andre mekanisk drevne indretninger i anlægget, kan dette hensigtsmæssigt være monteret ved anlæggets udgangsende sammen med drivmodulet til 35 drift af transportkæderne. Som standard vælges en dup!ekspumpe med regulerbar leveringsmængde for indstilling af den ønskede hastighed på transportkæder og aftrækkertromle. Der kan også benyttes en triplexpum-pe, såfremt det også er ønskeligt med hydraulisk drift af bløde- og
Claims (10)
1. Fremgangsmåde ved hud- eller skindaftrækning af dyreskrog, ved hvilken dyreskroget transporteres på en transportbane ophængt i alle fire ben i stort set horisontal stilling og føres gennem en forflånings-station og en hudaftrækningsstation, KENDETEGNET ved, AT skroget trans-15 porteres kontinuerligt på transportbanen med sin længderetning i transportbanens bevægelsesretning, idet de i transportretningen bageste ben i et indføringsområde af banen holdes tilbage i forhold til de forreste bens bevægelse, og skroget derefter fremføres under stræk med i det væsentlige konstant afstand mellem de forreste og bageste bens ophæng-20 ningspunkter, og ved at huden/skindet trækkes af ved hjælp af et aftrækkerorgan, som i operativ, i det væsentlige stationær stilling under skrogets ryg udfører aftrækningsoperationen, mens skroget passerer organet.
2. Fremgangsmåde ifølge krav 1, KENDETEGNET ved, AT skrogets for reste og bagest ben transporteres på respektive baner, som drives med samme hastighed.
3. Fremgangsmåde ifølge krav 1 eller 2, hvor aftrækkerorganet er 30 en roterbar tromle, KENDETEGNET ved, AT tromlen under aftrækningsopera-tionen blot holdes i stilling mod dyreskrogets ryg af huden/skindet, som oprulles på tromlen, mens skroget passerer, idet tromlen stort set er uden udvendig understøtning.
4. Anlæg til hud- eller skindaftrækning på dyreskrog omfattende en transportbane (23, 24, 25) til transport af dyreskroget ophængt i alle fire ben i stort set horisontal stilling, en forflåningsstation (3) og en efterfølgende hudaftrækningsstation (5) under transportbanen, KEN- DK 166858 B1 12 DETEGNET ved, AT transportbanen (23, 24, 25) omfatter en indretning (45, 54, 55) til ophængning af dyreskroget (12), således at det transporteres kontinuerligt med sin længderetning i transportbanens bevægelsesretning, og en indretning (89, 45, 54, 55) til strækning af skroget i et indfø-5 ringsområde (1) af banen og til efterfølgende fremføring af skroget under stræk med i hovedsagen konstant afstand mellem de forreste og bageste bens ophængningspunkter, og ved at aftrækningsstationen (5) omfatter et aftrækkerorgan (91), som er indrettet til at bringes til en i det væsentlige stationær, operativ stilling under skrogets (16) ryg og til at 10 aftrække huden/skindet, mens skroget passerer indretningen.
5. Anlæg ifølge krav 4, KENDETEGNET ved, AT transportbanen om fatter en central bane (23) til fremføring af en første kroganordning (45) til ophængning af de i transportretningen bageste ben af dyreskro-15 get, og et på hver side af den centrale bane (23) arrangeret ydre bane (24 hhv. 25), som med faste mellemrum er forsynet med andre kroganordninger (54 hhv. 55) til ophængning af respektive af de i transportretningen forreste ben.
6. Anlæg ifølge krav 5, KENDETEGNET ved, AT transportbanens ind føringsområde (1) omfatter en separat skråbane (88), hvorpå den første kroganordning (45) med et i denne ophængt dyreskrog (9) bevæger sig fremad til en stopindretning (89), idet de ydre baner (24, 25) kroganordninger (54, 55), efter at skrogets (9) nedadhængende ben er fastgjort 25 til disse, ved sin kontinuerlige bevægelse bevirker gradvis strækning af dyreskroget, indtil den første kroganordning (45) ved en vis strækkraft på denne frigøres fra stopindretningen (89) og går i indgreb med et holdeorgan (44) på den centrale bane (23).
7. Anlæg ifølge krav 6, KENDETEGNET ved, AT holdeorganet omfatter en gruppe af holdeelementer (44), som er arrangeret med mellemrum på den centrale bane (23), idet en sådan gruppe er arrangeret i en valgt afstand bag hvert par af de ydre baners (24, 25) kroganordninger (54, 55).
8. Anlæg ifølge krav 7, KENDETEGNET ved, AT den første kroganord ning (45) er i det væsentlige omvendt T-formet med en kropdel (70), som ved sin øvre ende er forsynet med et par af siderettede ruller (71, 72) til rullende bevægelse på understøttende bæreskinner (73, 74) og med en DK 166858 B1 13 fremadragende indgrebsdel (75) for indgreb med et holdeelement (44) af holdeorganet og ved sin nedre ende er forsynet med siderettede arme (76, 77. med indsnit (78) til løselig fastholdelse af respektive ben på dyre-skroget. 5
9. Anlæg ifølge krav 4-8, hvor aftrækkerorganet er en roterbar tromle, KENDETEGNET ved, AT tromlen (91) er monteret på den i transportretningen forreste ende af et svingbart lejret bomorgan (92, 93), idet der til bomorganet er koblet en løfteindretning (113), som er indrettet 10 til at løfte tromlen (91) til dens operative stilling ved svingning af bomorganet (92, 93) og til at kobles ud under aftrækningsoperationen, således at tromlen (91) blot holdes i stilling af huden/skindet, som oprulles på tromlen.
10. Anlæg ifølge krav 4-9, KENDETEGNET ved, AT transportbanen (23, 24, 25) er opbygget af moduler med en vis længde, som er bestemt af transportbanens opbygning og hastighed og af den ønskede anlægskapacitet, idet moduler kan fjernes eller tilføjes med henblik på ændret banehastighed og anlægskapacitet. 20 25 30
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
NO880619A NO163932C (no) | 1988-02-11 | 1988-02-11 | Fremgangsmaate og anlegg for hud- eller skinnavtrekking avdyreskrotter. |
NO880619 | 1988-02-11 |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
DK64289D0 DK64289D0 (da) | 1989-02-10 |
DK64289A DK64289A (da) | 1989-08-12 |
DK166858B1 true DK166858B1 (da) | 1993-07-26 |
Family
ID=19890654
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
DK064289A DK166858B1 (da) | 1988-02-11 | 1989-02-10 | Fremgangsmaade og anlaeg til afskinding af dyreskrog |
Country Status (19)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US4934027A (da) |
EP (1) | EP0329631B1 (da) |
JP (1) | JPH02150233A (da) |
AT (1) | ATE82829T1 (da) |
AU (1) | AU618315B2 (da) |
BG (1) | BG60192B2 (da) |
BR (1) | BR8900636A (da) |
CA (1) | CA1320801C (da) |
DE (1) | DE68903650T2 (da) |
DK (1) | DK166858B1 (da) |
ES (2) | ES2039096T3 (da) |
FI (1) | FI890592A (da) |
FR (1) | FR2627059B1 (da) |
GB (1) | GB2215581B (da) |
GR (1) | GR3006953T3 (da) |
HU (1) | HU203950B (da) |
IE (1) | IE890440L (da) |
NO (1) | NO163932C (da) |
NZ (1) | NZ227924A (da) |
Families Citing this family (9)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
GB8915980D0 (en) * | 1989-07-12 | 1989-08-31 | Bitterling Ernest A Ltd | Carcass stripping |
US5087222A (en) * | 1990-04-09 | 1992-02-11 | Koch Supplies, Inc. | Method and system for dressing cattle and the like |
ES2050558B1 (es) * | 1990-12-13 | 1994-11-16 | Townsend Engineering Co | Metodo y medios de seguridad para detener y arrancar maquinas desolladoras. |
US5106336A (en) * | 1991-01-04 | 1992-04-21 | Jarvis Products Corporation | Method and device for supporting a suspended animal carcass during hide removal |
US5180328A (en) * | 1991-05-03 | 1993-01-19 | Monfort, Inc. | Method and apparatus for removing a hide from a back portion and tail of a carcass |
US5167569A (en) * | 1991-05-03 | 1992-12-01 | Monfort, Inc. | Method and apparatus for removing a hide from a carcass |
IES940725A2 (en) * | 1994-09-14 | 1995-01-25 | Weaversgrove Ltd | "Carcass processing" |
US5632671A (en) * | 1996-07-02 | 1997-05-27 | Ochylski; Edward | Continuous hog skinning method and apparatus |
WO2011074966A1 (en) * | 2009-12-17 | 2011-06-23 | Marel Meat Processing B.V. | System and method for processing slaughtered animals and/or parts thereof |
Family Cites Families (10)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US2871509A (en) * | 1955-04-13 | 1959-02-03 | Poupet Bernard | Skinning method and apparatus |
US3930284A (en) * | 1972-11-02 | 1976-01-06 | The Cincinnati Butchers' Supply Company | Hide pulling method and apparatus |
US4011630A (en) * | 1974-01-07 | 1977-03-15 | Edward Ochylski | Hog skinning method and apparatus |
SU743663A1 (ru) * | 1974-04-17 | 1980-06-30 | Всесоюзный Научно-Исследовательский Институт Мясной Промышленности | Устройство дл съемки шкур с туш животных |
US4164056A (en) * | 1977-10-19 | 1979-08-14 | Goudley Donald | Leg holding machine |
US4229860A (en) * | 1977-12-13 | 1980-10-28 | Irwin David C | Cattle skinning process and apparatus therefor |
DE2829883A1 (de) * | 1978-07-07 | 1980-01-24 | Vogt Werke Kg | Schlachtstrasse |
NO145902C (no) * | 1979-07-06 | 1982-06-23 | Hamjern As | Innretning for skinnavtrekking av saueskrotter ved slakting |
EP0274208A1 (en) * | 1986-11-23 | 1988-07-13 | Otaki Abattoirs Limited | An apparatus and method for supporting a carcass during pelt removal |
US4751768A (en) * | 1987-07-07 | 1988-06-21 | Trujillo Sr Nick | Hide stripping device and method for using same |
-
1988
- 1988-02-11 NO NO880619A patent/NO163932C/no unknown
-
1989
- 1989-02-08 GB GB8902777A patent/GB2215581B/en not_active Expired - Fee Related
- 1989-02-08 FI FI890592A patent/FI890592A/fi not_active IP Right Cessation
- 1989-02-09 NZ NZ227924A patent/NZ227924A/en unknown
- 1989-02-09 EP EP89850044A patent/EP0329631B1/en not_active Expired - Lifetime
- 1989-02-09 AT AT89850044T patent/ATE82829T1/de not_active IP Right Cessation
- 1989-02-09 DE DE8989850044T patent/DE68903650T2/de not_active Expired - Fee Related
- 1989-02-09 ES ES198989850044T patent/ES2039096T3/es not_active Expired - Lifetime
- 1989-02-09 US US07/308,265 patent/US4934027A/en not_active Expired - Fee Related
- 1989-02-10 ES ES8900492A patent/ES2012645A6/es not_active Expired - Lifetime
- 1989-02-10 DK DK064289A patent/DK166858B1/da not_active IP Right Cessation
- 1989-02-10 CA CA000590893A patent/CA1320801C/en not_active Expired - Fee Related
- 1989-02-10 AU AU29856/89A patent/AU618315B2/en not_active Ceased
- 1989-02-10 HU HU89625A patent/HU203950B/hu not_active IP Right Cessation
- 1989-02-10 FR FR898901771A patent/FR2627059B1/fr not_active Expired - Lifetime
- 1989-02-10 BG BG087205A patent/BG60192B2/bg unknown
- 1989-02-10 IE IE890440A patent/IE890440L/xx unknown
- 1989-02-13 JP JP1033491A patent/JPH02150233A/ja active Pending
- 1989-02-13 BR BR898900636A patent/BR8900636A/pt not_active IP Right Cessation
-
1993
- 1993-02-01 GR GR930400208T patent/GR3006953T3/el unknown
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
GR3006953T3 (da) | 1993-06-30 |
NO880619L (no) | 1989-08-14 |
AU618315B2 (en) | 1991-12-19 |
GB2215581A (en) | 1989-09-27 |
FR2627059B1 (fr) | 1991-12-06 |
GB2215581B (en) | 1992-04-22 |
NZ227924A (en) | 1991-02-26 |
NO163932C (no) | 1990-08-15 |
BR8900636A (pt) | 1989-10-10 |
AU2985689A (en) | 1989-08-17 |
NO880619D0 (no) | 1988-02-11 |
BG60192B2 (bg) | 1993-12-30 |
ATE82829T1 (de) | 1992-12-15 |
NO163932B (no) | 1990-05-07 |
EP0329631B1 (en) | 1992-12-02 |
EP0329631A1 (en) | 1989-08-23 |
JPH02150233A (ja) | 1990-06-08 |
GB8902777D0 (en) | 1989-03-30 |
FI890592A0 (fi) | 1989-02-08 |
US4934027A (en) | 1990-06-19 |
HU203950B (en) | 1991-11-28 |
DK64289D0 (da) | 1989-02-10 |
FR2627059A1 (fr) | 1989-08-18 |
IE890440L (en) | 1989-08-11 |
CA1320801C (en) | 1993-08-03 |
FI890592A (fi) | 1989-08-12 |
DK64289A (da) | 1989-08-12 |
DE68903650T2 (de) | 1993-04-01 |
DE68903650D1 (de) | 1993-01-14 |
ES2039096T3 (es) | 1993-08-16 |
ES2012645A6 (es) | 1990-04-01 |
HUT49471A (en) | 1989-10-30 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
EP1059036B1 (en) | Apparatus for parallel processing of a plurality of cattle carcasses suspended from a conveyor | |
DK166858B1 (da) | Fremgangsmaade og anlaeg til afskinding af dyreskrog | |
US3046597A (en) | Machine for removing hides from slaughter animals and the like | |
CN109122789B (zh) | 一种屠宰用扯皮装置 | |
EP0031337A1 (en) | APPARATUS FOR STRIPPING SHEEP BODIES AT SLAUGHTER. | |
US4653149A (en) | Animal hide puller | |
US2994908A (en) | Head puller for hogs and the like | |
US4797975A (en) | Process and plant for the treatment of meat of cattle or other quadrupeds | |
US2883700A (en) | Animal transfer device | |
US4873749A (en) | Method and apparatus for supporting animal carcasses and pulling hides therefrom | |
US5167569A (en) | Method and apparatus for removing a hide from a carcass | |
CN213246645U (zh) | 一种生猪屠宰系统 | |
US5597351A (en) | Carcass deboning | |
US3835502A (en) | Hide pulling machine | |
RU2038017C1 (ru) | Способ снятия шкуры или кожи с туш животных и устройство для его осуществления | |
US3404431A (en) | Hide-pulling method | |
US4707885A (en) | Head hold down for hide puller | |
EP1417889B1 (en) | Device and method for fixation of carcases | |
DK174453B1 (da) | Anlæg og fremgangsmåde til bedøvelse af slagtedyr | |
US3235905A (en) | Hide peeler | |
GB2277245A (en) | "Carcass Deboning" | |
US2994910A (en) | Hide puller with operator's platform and conveyor interlock | |
CN116508812A (zh) | 一种肉牛屠宰用提升输送装置 | |
EP0274208A1 (en) | An apparatus and method for supporting a carcass during pelt removal | |
EP1834526B1 (en) | Device for taking entrails packages |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
B1 | Patent granted (law 1993) | ||
PBP | Patent lapsed |