DK165717B - Fremgangsmaade til automatisk spatiering af tegn ved disses sammenstilling i tekstlinier - Google Patents

Fremgangsmaade til automatisk spatiering af tegn ved disses sammenstilling i tekstlinier Download PDF

Info

Publication number
DK165717B
DK165717B DK182384A DK182384A DK165717B DK 165717 B DK165717 B DK 165717B DK 182384 A DK182384 A DK 182384A DK 182384 A DK182384 A DK 182384A DK 165717 B DK165717 B DK 165717B
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
spacing
character
characters
size
sizes
Prior art date
Application number
DK182384A
Other languages
English (en)
Other versions
DK182384A (da
DK165717C (da
DK182384D0 (da
Inventor
David J Logan
Original Assignee
Gerber Scient Products Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Gerber Scient Products Inc filed Critical Gerber Scient Products Inc
Publication of DK182384D0 publication Critical patent/DK182384D0/da
Publication of DK182384A publication Critical patent/DK182384A/da
Publication of DK165717B publication Critical patent/DK165717B/da
Application granted granted Critical
Publication of DK165717C publication Critical patent/DK165717C/da

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G09EDUCATION; CRYPTOGRAPHY; DISPLAY; ADVERTISING; SEALS
    • G09GARRANGEMENTS OR CIRCUITS FOR CONTROL OF INDICATING DEVICES USING STATIC MEANS TO PRESENT VARIABLE INFORMATION
    • G09G5/00Control arrangements or circuits for visual indicators common to cathode-ray tube indicators and other visual indicators
    • G09G5/22Control arrangements or circuits for visual indicators common to cathode-ray tube indicators and other visual indicators characterised by the display of characters or indicia using display control signals derived from coded signals representing the characters or indicia, e.g. with a character-code memory
    • G09G5/24Generation of individual character patterns

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Hardware Design (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Document Processing Apparatus (AREA)
  • Controls And Circuits For Display Device (AREA)
  • Communication Control (AREA)
  • Character Spaces And Line Spaces In Printers (AREA)
  • Dot-Matrix Printers And Others (AREA)
  • External Artificial Organs (AREA)
  • Medicines Containing Material From Animals Or Micro-Organisms (AREA)
  • Orthopedics, Nursing, And Contraception (AREA)
  • Cosmetics (AREA)
  • Catching Or Destruction (AREA)
  • Accessory Devices And Overall Control Thereof (AREA)

Description

DK 165717 B
Opfindelsen angår den ved sammenstilling af tekstlinier af alfabetiske, numeriske eller andre lignende tegn anvendte fremgangsmåde, og mere detaljeret angår opfindelsen en fremgangsmåde til automatisk tilvejebringelse af spatie-5 ring af tegn gennem behandling af digitale data i et sammenstillingssystem, hvori indgår en datamat og et dertil knyttet datalagerorgan, hvilken spatiering varierer fra et tegnpar til et andet, og som er afhængig af tegnenes form, for herved at frembringe en tekstlinie af tilfredsstillende 10 udseende ifølge indledningen til krav 1.
Fremgangsmåden tilvejebragt ved den foreliggende opfindelse er oprindelig udviklet til anvendelse sammen med en automatisk tegngenerator således som offentliggjort i US patentskrift nr. 4 467 525, vil herefter blive forklaret 15 sammensat med et sådant organ. Opfindelsen er imidlertid ikke begrænset til en sådan anvendelse og kan i stedet finde anvendelse i mange andre systemer som indbefatter sammenstilling eller frembringelse af tekstlinier og hvori er anvendt datamater, især sådanne systemer hvor tegnene frembringes 20 fra datamatlagrede skrifttypefonte.
I US patentskrift nr. 3 712 443 omtales en fremgangsmåde og et apparat for tilvejebringelse af spatiering mellem tegn, som ligger ved siden af hinanden i en tekstlinie, som skal genereres. Formen på tegnene bliver her lagret i et 25 datasæt, og informationen om hvert tegns omtrentlige kontur bliver lagret i et andet datasæt. Konturen angives ved et antal digitale størrelser for venstre og højre side. Når to efter hinanden placerede tegn skal genereres, tages der hensyn til konturdata for den højre side på det venstre 30 tegn og for den venstre side på det højre tegn.
Det er et problem i sammenstilling af tekstlinier at for at frembringe et tilfredsstillende udseende må der anvendes forskellige spatieringsstørrelser mellem forskellige tegnpar. Den "rette" spatiering mellem hvilke 35 som helst to tegn er en skønssag, og er tidligere ofte blevet styret manuelt af operatøren. F.eks. tilvejebringer
DK 165717B
2 den automatiske tegngenerator, som er omtalt i us patentskrift nr. 4 467 525 en standardspatiering mellem hvert tegnpar, og tastaturet indbefatter i det mindste en "overhængstast " hvorved operatøren kan fratrække trinvis voksende 5 størrelser fra standardspatieringen. I en udførelsesform af tegngeneratoren er der tilvejebragt to overhængstaster, en tast er en "1/4"-overhæng og den anden er en "1/8"-overhæng.
Ved nedtrykning af "l/4"-overhængstasten subtraheres en bestemt del af spatieringen afhængig af den udpegede tegn-10 størrelse fra standardspatieringen mellem to givne tegn og ved at nedtrykke "1/8"-overhængstasten fratrækkes en anden spatieringsstørrelse som er lig med halvdelen af ovennævnte størrelse fra standardspatieringen. En sådan manuel tilrettelæggelse af spatieringen mellem tegn er imidlertid både 15 tidskrævende og stiller samtidig store krav til operatøren, og dette er derfor formålet med den foreliggende opfindelse at tilvejebringe en fremgangsmåde til opnåelse af en æstetisk tilfredsstillende spatiering mellem tegn uden behov for operatørens indgriben.
20 Det vil være muligt, at tilvejebringe automatisk spatiering af tegn ved frembringelsen af en lagret opslagstabel, som fastsætter den spatiering der skal anvendes mellem tegn for hvert muligt tegnpar i en skrifttypefont.
Da en font imidlertid normalt indbefatter i det 25 mindste et totalt alfabet i store bogstaver, et totalålfa-bet i små bogstaver og et totalt sæt af tal og skilletal, så ville en sådan opslagstabel blive meget stor og være uhåndterlig i brug. Et yderligere formål med opfindelsen er derfor tilvejebringelse af automatisk spatiering 30 mellem tegn uden anvendelse af en opslagstabel for tegnpar, men hvor der ikke desto mindre opnås gennem digital behandling, at tilvejebringe en spatiering mellem tegnene afhængig af de enkelte tegns form, og tilvejebragt for hvert tegnpar. Opgaven løses ved en fremgangsmåde ifølge krav 35 l*s kendetegnende del.
DK 165717 B
3
Fremgangsmåden ifølge den foreliggende opfindelse er karakteristisk ved, at behandlingen i datamaten indbefatter addering for hvert af de indbyrdes forskellige tegnniveauer af venstre tegns spatieringsstørrelse for højre side med 5 højre tegns spatieringsstørrelse for venstre side således, at der i overensstemmelse med det fastlagte progrem frembringes en sumstørrelse for hvert niveau, at behandlingen i overensstemmelse med programmet yderligere indbefatter, at sumstørrelsen for et niveau sammensættes med sumstørrelsen 10 for et andet niveau til frembringelse af en åbenhedsfaktor i tilknytning til spatieringen mellem samhørende tegnpar, idet åbenhedsfaktoren anvendes under frembringelsen af tekstlinien til at påvirke spatieringen.
Ifølge en foretrukken udførelsesform omfatter sammen-15 sætningen af sumstørrelser udpegning af minimumstørrelsen blandt sumstørrelserne, reduktion af hver sumstørrelse med minimumstørrelsen, opsummering af alle de reducerede sumstørrelser således, at der dannes en totalstørrelse, division af totalstørrelsen med en given proprotionalitetsfaktor til 20 frembringelse af åbenhedsfaktoren for de sammenhørende tegnpar.
Ifølge en yderligere udførelsesform indbefatter anvendelsen af åbenhedsfaktoren tilvejebringelse af en indledningsvis grundlæggende spatieringsstørrelse for hvert sammen-25 hørende par af de udvalgte tegn i rækkefølgen, anvendelse af åbenhedsfaktoren for hvert af de sammenhørende par til justering af den grundlæggende spatiering for tilvejebringelse af en justeret grundlæggende spatiering, subtrahering af minimumstørrelsen fra den justerede grundlæggende spatie-30 ring til frembringelse af en endelig grundlæggende spatiering, og anvendelse af den endelige grundlæggende spatiering som spatiering mellem de udpgede tegnpar.
Endvidere indbefatter anvendelsen af åbenhedsfaktoren til justering af den grundlæggende spatiering multiplikation 35 af den grundlæggende spatiering med åbenhedsfaktoren til frembringelse af en midlertidig grundlæggende spatierings-
DK 165717 B
4 størrelse, multiplikation af den midlertidige grundlæggende spatieringsstørrelse med en størrelse, som afhænger af den samlede spatiering, som den udpegede rækkefølge af tegn skal optage for at opnå den justerede grundlæggende spatie-5 ring.
I øvrigt lagrer lagerorganet også data, som angiver en indkøringsdimension og en udkøringsdimension for hvert tegn, idet den grundlæggende spatieringsstørrelse for hvert sammenhørende tegnpar i den udpegede rækkefølge af tegn 10 tilvejebringes ved addering af indkøringsdimensionen for det tilknyttede højre tegn og udkøringsdimensionen for det venstre tegn.
Ifølge en foretrukken udførelsesform har hvert tegn i en skrifttypefont en udkøringsdimension, som er lig med 15 indkøringsdimensionen. Indkøringsdimensionerne for samtlige tegn i en skrifttypefont er lige store.
Det er et fordelagtigt træk ved den foreliggende fremgangsmåde, at spatieringen mellem tegnene justeres som en funktion af åbenhedsfaktoren, som foran nævnt. Dette 20 træk mangler i det i US patentskrift nr. 3 712 443 omtalte system.
Opfindelsen forklares i det følgende nærmere under henvisning til tegningen, på hvilken fig. 1 er et perspektivisk billede af en automatisk 25 tegngenerator, indrettet til anvendelse ved den ved opfindelsen tilvejebragte fremgangsmåde, fig. 2 viser en tekstlinie med tegn som har en ensartet spatiering, fig. 3 viser en tekstlinie med en spatiering mellem 30 tegnene således som denne frembringes af den ved opfindelsen tilvejebragte fremgangsmåde, fig. 4a-4h viser eksempler på tildeling af spatieringsstørrelser til forskellige store bogstaver i Helvetica-skrift, 35 fig. 5 viser skematisk hvorledes informationen som er lagret på et skrifttypelagerkort i apparatet i fig. 1 er placeret,
DK 165717B
5
O
fig. 6 er et rutediagram som viser den ved opfindelsen tilvejebragte fremgangsmåde, fig. 7 viser et totalt alfabet i store bogstaver og et totalt alfabet i små bogstaver alle i Helvetica-skrift, 5 fig. 8 er et diagram som viser eksempler på afstands værdier for store og små Helvetica-bogstaver i fig. 7.
Som tidligere nævnt, kan opfindelsen anvendes sammen med forskellige typer sammenstillingsorganer, men af hensyn til anskueliggørelsen er den i fig. 1 vist 10 i en udførelsesform som en automatisk tegngenerator 10.
Tegngeneratoren 10 er, bortset fra at den indbefatter den ved opfindelsen tilvejebragte automatiske spatiering (AUTO-SPACE) samt mindre dertil knyttede ændringer, som i detaljer forklares herefter, identisk med den generator 15 som beskrives i US patentskrift nr. 4 467 525 til hvilken ansøgning der tidligere er refereret.
Af hensyn til det foreliggende formål er det tilstrækkeligt at bemærke at generatoren 10 optegner eller udskærer tekstlinier af den ved 11 viste art i et 20 arkfremføringsmateriale 13. Et værktøjsholderhoved 12 kan bevæges i den viste Y-koordinatretning, og et par tandskiver som ikke er vist i fig. 1 griber ind i hullerne 14 i modstillende længdegående kanter på arkfremføringsmaterialet 13 hvorved dette bevæges i X-koordinat-25 retning. En datamatstyring i den automatiske tegngenerator 10 bevæger automatisk værktøjsholderhovedet 12 og arkfremføringsmaterialet 13 samtidigt i X- og Y-koordinat-retningerne, hvorved tilvejebringes de ønskede teksttegn på arkfremføringsmaterialet. I tegnevirkemåden er ark-30 fremføringsmaterialet 13 et papirark;hvor værktøjet 16/ som bæres af værktøjsholderhovedet 12 er en blyant eller et andet tegnerekvisit således, at tegnene tegnes på arkfremføringsmaterialet, almindeligvis med det formål at afprøve tegngeneratorens virkemåde og indstilling, qe eller for at udføre en prøvekørsel for en udskæring udføres. I udskæringsvirkemåden er arkfremføringsmaterialet
DK 165717 B
6
O
13 et . lag lamineret materiale til fremstilling af tegn indbefattende f.eks. et øverste lag af termoplastisk vinyl anbragt så det kan løsnes, idet det fastholdes af et trykfølsomt klæbemiddel til et nederste bærende lag 5 som f.eks. et lag af forholdsvis tykt papir dækket med silicone, og værktøjet 16 i værktøjsholderhovedet 12 er en kniv, som virker ved udskæring af tegn i det øverste vinyllag af arkfremf.øringsmaterialet til senere anvendelse i fremstillingen af tegnene.
10 Tegngeneratoren 10 indbefatter også et tastatur med et sæt taster 18, hvorfra de tegn der skal indbefattes i en tekstlinie udpeges og anden information indføres i styressystemet. Bag tastaturet 18 er tilvejebragt en anden række af taster 19 benævnt "funktions"-taster, 15 gennem hvilke taster forskellige generatorfunktioner kan udvælges og indstilles. Til det foreliggende formål er det tilstrækkeligt at bemærke, at denne tasterække 19 indbefatter en "bogstavstørrelses"-tast 20, en "spatierings"--tast 21, en "overhængs iværksættelses "-tast 22, en 20 "+1/8 overhængs"-tast 23, en "-1/8 overhængs"-tast 24, en "længdearbejdsmåde"-tast 25, en "længdevisnings"-tast 26, og en "AUTO-SPACE"-tast 28.
Ved anvendelse af bogstavsstørrelsestasten 20 kan operatøren indføre enhver ønsket bogstavstørrelse 25 indenfor generatoren 10's begrænsninger. Ved nedtrykning af bogstavstørrelsestasten 20 føres maskinen ind i en bogstavstørrelsesudvælgelsesarbejdsmåde hvorefter operatøren kan indtaste den ønskede størrelse under anvendelse af de rigtige taster på tastaturet 18.
30 Efter udvælgelsen af bogstavstørrelsen føres maskinen ud af bogstavstørrelsesudvælgelsesarbejdsmåden ved nedtrykning af en "tilbage"-tast eller en anden funktionstast, og herefter vil tegnene blive frembragt med den ønskede størrelse. På lagerkortet eller i et andet datalager, 35 i hvilket det udpegede skrifttypefont lagres, beskriver et standardstørrelsesdatasæt den lagrede tegninformations-
O
DK 165717B
7 standardstørrelse. Al information om hvert tegn i skrifttypen er lagret ved denne standardstørrelse, og når informationen læses fra lageret, multipliceres det med en passende målestoksfaktor, som er beregnet af styresystemets 5 datamat, for at overføre den til et tegn af den udpegede størrelse. Er et lagret skrifttypefonts standardstørrelse således f.eks 1 tomme (25.4 mm), medfører dette at alle lagrede data hører til tegn har 1 tommes størrelse. Vælges en bogstavstørrelse på 2 tommer (50.8 mm) af operatøren, så vil, 10 i dette tilfælde, alle de data, som læses fra det anvendte lager blive multipliceret med en målestoks faktor på 2, hvilket også indbefatter data, som er forbundet med hvert tegn foranliggende og efterliggende mål og dets afstandsstørrelser, således som nedenfor beskrevet.
15 Spatieringsnøglen 21 anvendes til at foretage en
udvælgelse af den generelle spatiering kaldet "procentvis spatiering". Som nedenfor beskrevet tilvejebringer den lagrede skriftsætinformation en oprindelig eller basal spatiering mellem alle tegnpar, og den foreliggende 20 opfindelses mulighed for anvendelse af AUTO-SPACE
tilvejebringer hvis den anvendes en regulering af den basale spatiering hvorved der tages hensyn til formen på de tegn som indgår i hvert tegnpar. Ved nedtrykning af spatieringstasten 21 kan generatoren føres ind i 25 en spatieringsudvælgelsesarbejdsmåde, i hvilken arbejdsmåde andre taster i tastaturet kan nedtrykkes, hvorved en ønsket procentvis regulering kan beskrives, hvilket vil virke på alle mellemrummene mellem tegnene i tekstlinien.
Det vil sige, at ved udvælgelse af den rigtige procentvise 30 spatiering vil alle mellemrummene mellem tegnene blive forøget, hvorved tegnene fjernes fra hinanden, eller alle mellemrummene mellem tegnene bliver formindsket hvorved tegnene presses tættere sammen. Efter at en "procentvis spatiering" således er blevet fastsa^ kan nedtrykningen af 35 en "tilbage"-tast eller anden funktionstast udvirke/ at den valgte størrelse indlæses, og at den derefter vil blive
DK 165717B
8 anvendt i fastsættelsen af spatieringen, som anvendes ved tegnenes frembringelse. Når AUTO-SPACE ikke anvendes, forudsættes det, at basisafstanden indbefatter en nul procents spatieringsregulering, og herfra kan en hvilken som helst 5 anden procentvis regulering foretages, fra -100% til +999%. Indføres -100% vil systemet fjerne 100% af afstanden mellem tegnene. Indføres en størrelse på -50% vil der tilvejebringes en spatiering mellem tegnene som er lig med halvdelen af basisafstanden. Indføres en størrelse på 10 100% tilvejebringes en afstand mellem tegnene som er det dobbelte af basisafstanden, osv.. Anvendes AUTO-SPACE anvendes den indførte afstandsprocent på en lidt afvigende måde for tilvejebringelsen af fundamentalt de samme resultater, hvilket vil blive forklaret mere detaljeret herefter.
15 Ved udførelsen af en regulering i den procentvise afstand mellem tegnene, enten dette sker med eller uden AUTO-SPACE, sker der kun en regulering af afstanden mellem tegnene, og der tilvejebringes ingen regulering i størrelsen eller bredden af tegnene.
20 Ordet "AUTO-SPACE" henviser til den ved opfindelsen tilvejebragte automatiske spatieringsfunktion. I det viste tilfælde vil der, når tast 28 nedtrykkes, blive tilvejebragt en "AUTO-SPACE"-funktion, hvilket medfører at de tilvejebragte tegn bliver spatieret i overensstemmelse 25 med formen på samhørende tegnpar, hvorved tilvejebringes en mere tiltalende tekstlinie. Når tasten 28 derefter nedtrykkes igen vil "AUTO-SPACE"-funktionen blive fjernet, og er ikke mere indbefattet i generatorens virkemåde.
Tilvejebringelsen af en funktionstast, som tasten 30 28, hvorved det muliggøres for operatøren vilkårlig at indbefatte eller udelade AUTO-SPACE-funktionen, er imidlertid ikke ubetinget nødvendig. I en anden udførelsesform kan generatoren 10 tilvejebringes uden en sådan tast, og for at kunne anvendes med tegnsætlagerkort som indbefatter 35 AUTO-SPACE-data (dvs. tegnafstandsstørrelser som beskrevet senere) såvel som ved lagerkort (således som de i US patent-
DK 165717B
9 skrift nr. 4 467 525 beskrevne i generatoren anvendte) som ikke indbefatter AUTO-SPACE-data, indbefatter generatoren automatisk AUTO-SPACE-funktionen når AUTO-SPACE-data er tilvejebragt på det tilgængeliggjorte lagerkort, og genera-5 toren udelader automatisk en sådan funktion, når det tilgængeliggjorte kort ikke indbefatter AUTO-SPACE-data.
Med AUTO-SPACE-funktionen aktiveret skulle en frembragt tekstlinie være spatieret på en for operatøren fuldt tilfredsstillende vis. Der kan dog foretages yderligere spatieringsjusteringer, eller der kan foretages justeringer i spatieringen i en tegnlinie, som er tilvejebragt uden AUTO-SPACE-funktionen ved anvendelse af overhængstasterne 22, 23 og 24. Redigering gennem anvendelse af overhængstasterne 22, 23 og 24 finder sted efter at alle andre 15 parametre, som fastlægger tekstlinieudformningen, er blevet indlæst, dog med undtagelse af linielængdepara-metren, som nedenfor beskrevet. Den ved tasterne 22, 23 og 24 tilvejebragte overhængsfunktion har følgende fundamentale virkemåde. Først indføres, ved aktivering af de ? 0 egnede taster, den tekstlinie, som skal frembringes, i generatoren, og linien nedtegnes på arkfremføringsmaterialet. Herefter undersøger operatøren den nedtegnede linie, for at se om der skal foretages forandringer i spatieringen mellem samtlige tegn to og to. Hvis operatøren 25 beslutter, at spatieringen mellem to givne tegn skal ændres, nedtrykker han overhængsiværksættelsestasten 22 og nedtrykker derefter andre taster i tastaturet 18 for tilvejebringelse af den tegnsammenstilling, som skal korrigeres, hvilken tegnsammenstilling vil komme til syne i et fremvisnings-30 organ 30. Operatøren kan herefter ændre spatieringen i tegnsammenstillingen overalt^ hvor den er tilvejebragt i tekstlinien ved påvirkning af tasterne 23 og 24. Hver påvirkning af "-1/8 overhængs"-tasten 24 formindsker trinvis spatieringen mellem tegnene, medens hver påvirkning af 35 "+1/8 overhængs"-tasten 23 trinvis forøger spatiering.
Efter at operatøren har indsat den ønskede overhængsstørrelse
DK 165717B
10 i tegnsammens till ingen, nedtrykker han en returtast eller anden funktionstast, og derefter vil den manuelt indførte overhængsstørrelse blive indbefattet i den efterfølgende tilvejebringelse af tekstlinien.
5 Som forklaret i det tidligere nævnte patentskrift, er de af generatoren 10 nedtegnede tegn tilvejebragt fra tegnsæt eller skrifttypefonte lagrede på et lagerkort, eller andet til den datamatstyrede generators tilknyttet datalager. Et antal forskellige lagerkort, som lagrer hver sit fra 10 andre lagerkort afvigende tegnsæt, kan indbefattes i generatoren, hvorved de af generatoren frembragte tegn kan tilvejebringes i forskellige tegnstiltyper. Bland andet lagrer hvert lagerkort "overhængs"-data, som beskriver størrelsen af den trinvise flytning, med hvilken spatieringen 15 ændres ved hver nedtrykning af den ene eller den anden af overhængstasterne 23 og 24.
"Længdearbejdsmåde"-tasten 25 og " længdevisnings"--tasten 26 styre længden af den frembragte tekstlinie.
Medens "spatierings“-tasten 21 og overhængstasterne 22, 20 23 og 24 muliggør styring af spatieringen mellem tegnene, styrer "længde"-tasterne 25 og 26 den samlede tekstlinielængde ved forholdsmæssig sammentrykning eller udvidelse af tegnbredden såvel som spatiering med tegnene, uden at ændre tegnhøjden.
25 Den "frie længde" af en tekstlinie er længden af linien uden længdejusteringer. Dvs. den "frie længde" afspejler den udvalgte afstandsprocent, den indsatte overhængsstørrelse, den udpegede tegnhøjde og de ved den ved opfindelsen tilvejebragte AUT.O-SPACE-funktion frem-' 30 bragte justering af spatieringen, og den genberegnes hver gang en af disse størrelser ændres. Styringen af generatoren 10 er tilvejebragt på en sådan måde, at linielængdejusteringen udføres på følgende måde. Først nedtrykkes "længdearbejdsmåde"--tasten 25 hvorved den Øjeblikkelige længdearbejdsmåde udvælges 35 og fremvises i fremvisningsorganet 30. Hvis tasten 25 nedtrykkes én gang vil fremvisningsorganet vise "fri", o
DK 165717 B
11 og systemet vil være i "fri" arbejdsmåde. Når tasten nedtrykkes igen, vil fremvisningsorganet vise "tvungen", og systemet vil være i "tvungen" arbejdsmåde; og når tasten nedtrykkes endnu engang vil fremvisningsorganet 5 vise "%" og systemet vil være i "længdeprocent"-arbejdsmåde. "Længdevisnings"-tasten 26 tilvejebringer ved nedtrykning i fremvisningsorganet 30 en anskueliggørelse af tekstlængdestørrelsen i den udvalgte arbejdsmåde.
Ved tilvejebringelsen af en linielængdejustering 10 på en foreliggende tekstlinie indskriver operatøren først en tegnsekvens samt andre parametre, som fastlægger den ønskede tekstlinie i systemet under anvendelse af tastaturet 18 og funktionstasterne 19. Længdearbejdsmåde-tasten 25 nedtrykkes herefter det nødvendige antal gange, 15 indtil ordet "fri" kommer til syne i fremvisningsorganet 30, hvorved der indikeres at maskinen er i "fri" arbejdsmåde. Operatøren nedtrykker herefter "længdevisnings"-tasten 26, og fremvisningsorganet 30 fremviser herefter et tal, hvilket tal angiver den frie længde af den indskrevne 20 tekstlinie i tommer. Det betyder, at tekstlinien, når den tegnes, vil være af en længde i tommer, som er lig med det tal, som blev fremvist i fremvisningsorganet 30, idet en sådan længde vil være længden af linien fra den venstre kant af det mest venstrestillede tegn til 25 den højre kant af det mest højrestillede tegn, idet der ikke er indbefattet et foranliggende og bagvedliggende mål i de to tekstlinieender.
For at ændre tekstlinielængden til en "tvungen" længde nedtrykker operatøren igen "længdearbejdsmåde"-30 -tasten 25 indtil fremvisningsorganet 30 viser ordet "tvungen", og herefter nedtrykkes igen "længdevisnings"-tas-ten 26. Fremvisningsorganet 30 vil nu igen til at begynde med vise den frie linielængde, men dette kan erstattes med en ny visning, som viser den ønskede længde, idet denne 35 nye størrelse indskrives på tastaturet 18. Efter at den ønskede tvungne længde således er blevet indskrevet,
DK 165717B
12 nedtrykkes en returtast, og herefter vil tekstlinien, når den frembringes, blive tilvejebragt med en total længde, som er lig med den tvungne længdestørrelse, som blev indskrevet, som ovenfor anført. Ved en sådan tvungen linié-V 5 justering dividerer maskinstyringen den tvungne linielængde med den frie linielængde, hvorved fremkommer en linielængdemålestoksfaktor, og herefter multipliceres alle horisontale informationsdata med denne målestoksfaktor, således at hvert tegn og hvert mellemrum mellem tegnene forstørres 10 eller formindskes.
En anden måde at foretage linielængdejustering på udføres ved anvendelse af "længdeprocent"-arbejdsmåde.
I dette tilfælde nedtrykkes, efter indskrivning af en tegnsekvens, som repræsenterer en tekstlinie, "længdear-15 bejdsmåde"-tasten 25 det nødvendige antal gange, indtil ordet "længdeprocent" vises i fremvisningsorganet 30. "Længdevisnings"-tasten 26 nedtrykkes herefter, og fremvisningsorganet 30 viser "100%", hvilket betyder, at der ikke er foretaget nogen længdeprocentjustering endnu.
20 Ved iværksættelse af en længdeprocent justering, indskrives den ønskede justeringsprocent ved hjælp af tasterne 18, og "retur"-tasten nedtrykkes. Indskrivning af "80" vil.medføre, at apparatet herefter tegner den indskrevne tekstlinie med en længde, som er 80% af dens frie 25 længde. Indskrivning af "160" vil forårsage, at apparatet herefter tegner den indskrevne tekstlinie med en længde, som er 60% større end dens frie længde.
Som eksempler vises i fig. 2 og 3 en sammenligning af en tekstlinie frembragt uden den ved den foreliggende 30 opfindelse tilvejebragte AUTO-SPACE-funktion (fig. 2) og den samme linie frembragt med denne funktion (fig. 3) .
Fig. 2 viser også de forskellige dimensioner, som er knyttet til tekstlinien. Under henvisning til denne fig. ses det, at hvert tegn har en højdedimension h og 35 en breddedimension d. Hvert tegn har også knyttet til sig en indkøringsdimension a og en udkøringsdimension b. Ind-
DK 165717 B
13 køringsdimensionen a er den horisontale afstand mellem en linie 32, spatieret til venstre for tegnet og en anden linie 32, som går gennem den venstre begrænsning af tegnet, medens udkøringsdimensionen b er den horisontale afstand mellem en 5 linie 36, som går gennem den højre begrænsning af tegnet og en linie 38, som er spatieret til højre for tegnet. Linierne 32, 34, 36 og 38 er alle tegnede med samme hældning som tegnene. I fig. 2 hælder tegnene ikke, og derfor er linierne 32, 34, 36 og 38 vertikale. Højden h, bredden d, indkørings-10 dimensionen a og indkøringsdimensionen b er for hvert tegn lagret på det til en bestemt højdestandard svarende tegnsæt-lagerkort, og de i det endeligt frembragte tegn anvendte dimensionsstørrelser, tilvejebringes ved multiplikation af de lagrede størrelser med den målestoksfaktor, som skal 15 anvendes til tilvejebringelsen af den tegnhøjde, som er udvalgt af operatøren. For en given, udvalgt, nominel tegnhøjde er højderne på de enkelte store bogstaver og tilsvarende tegn tilnærmelsesvis af samme størrelse, selvom de tegn, som i et typisk tegnsæt har afrundede stykker foroven og 20 forneden, som f.eks. tegnene "O", "C" og "G", kan være lidt højere end tegn som ikke har afrundede stykker foroven og forneden, som f.eks. tegnene "N", "I" og "E". Små bogstaver og tilsvarende tegn kan have meget forskellige indbyrdes højder på grund af opad- og nedadgående streger, og for 25 såvel store som små bogstaver og tilsvarende tegn kan hvert tegns bredde d være af meget forskellig størrelse fra et tegn til et andet. Indkøringsdimensionen a og udkøringsdimensionen b kan for et givet tegn være indbyrdes forskellige, og de kan ligeledes være forskellige fra et tegn til et 30 andet. I et typisk tegnsæt, således som det foretrækkes ved udøvelsen af den foreliggende opfindelse, vil imidlertid det enkelte tegns indkørings- og udkøringsdimension være lige store, og fra tegn til tegn vil disse indkørings- og udkøringsdimensioner være lige store eller næsten lige store.
35 Det vil f.eks. i fig. 2 betyde, at a^ = blf a.2 = b2' a3 ~ b3 og a4 = samt at a^, &2, a3 og a4 alle er af samme
DK 165717B
14 eller næsten samme størrelse.
Med de i fig. 2 viste indkørings- og udkøringsdimen-sioner, tilvejebringes en basisafstand mellem tegnene ved at begynde et tegns indkøringsdimension ved afslutnngen af 5 udkøringsdimensionen, som er knyttet til tegnet til venstre for det første tegn. Basisafstanden C^2 mellem det første og det andet tegn er således tilvejebragt af den udkørings-dimension b1# som er knyttet til det første tegn og det andet tegns indkøringsdimension a2. Basisafstanden mellem 10 to ved siden af hinanden liggende tegn er fortrinsvis ca.
15% af tegnhøjden. En inch (25,4 mm) høje tegn kan således have en indkøringsdimension på 0,075 inch (1,9 mm) for hvert tegn, og tilsvarende en udkøringsdimension på 0,075 inch (1,9 mm). Tekstliniens længde L er afstanden mellem den 15 yderste venstre begrænsning af det første tegn og den yderste højre begrænsning af det sidste tegn og indbefatter ikke indkøringsdixnensionen a^ knyttet til det første tegn, og ikke det sidste tegns udkøringsdimension b4.
Eftersom indkørings- og udkøringsdimensionen fra 20 tegn til tegn er fundamentalt indbyrdes ens, så er den som cl—2i c2—3 °9 c3-4 viste basisafstand mellem tegnene af samme størrelse eller meget tæt ved samme størrelse fra tegn til tegn, hvilken basisafstand tilvejebringer en tegnspatiering som vist i fig. 2.
25 Ved sammenligning mellem fig. 2 og fig. 3 ses det, at basisafstanden i fig. 2 synes at tilvejebringe for stort et mellemrum mellem visse bogstavpar, som f.eks. mellem bogstavparrene "PA" og "AI", og som vist i fig. 3 kan der tilvejebringes en mere tiltalende 30 tekstlinie ved at flytte visse bogstavpar tættere sammen, end det er tilfældet i basisafstanden.
Den ved den foreliggende opfindelse tilvejebragte "AUTO-SPACE"- eller automatiske spatieringsfunktioner tilvejebringer et organ, hvorved en spatiering af den 35 i fig. 3 viste art, hvilken spatiering er afhængig af tegnenes form, kan frembringes ved tegngeneratoren 10’s
O
DK 165717 B
15 datamatstyring. Denne funktion frembringes gennem adderingen til hvert tegn af digitale "spatieringsstørrelser", hvilke størrelser udgør en del af det på det tilknyttede lagerkort eller andet lagerorgan lagrede tegnsæt, og som 5 digitalt tilnærmet beskriver formen på højre og venstre side af hvert tegn. Antallet af de til hvert tegn knyttede spatieringsstørrelser kan ifølge den foreliggende opfindelse variere. Jo større det anvendte antal af spatieringsstørrelser er, desto mere nøjagtig beskrives formen på tegnenes sider, 10 men des mere kompleks bliver behandlingen af disse størrelser til udregningen af spatieringsdata. Det foretrukne antal af spatieringsstørrelser for hver tegnside ligger mellem 3 og 8. I det her beskrevne og gennem eksemplerne i fig. 4a-4h viste tilfælde er der til hvert tegn knyttet otte 15 spatieringsstørrelser, fire (L^-L^) til tegnets venstre side og fire (R-^-R^) til den højre side af hvert tegn.
De spatieringsværdier, som er knyttet til et tegns højre side, er valgt således at de, i det mindste tilnærmet og på digital vis, repræsenterer formen af tegnets 20 højre side, medens venstre sides spatieringsstørrelser på tilsvarende måde er vist, således at de repræsenterer i det mindste tilnærmet og på digital vis, formen på tegnets venstre side. Efter således digitalt at have beskrevet formen på hvert tegns højre og venstre side, anvendes ifølge 25 opfindelsen denne digitale information af datamaten i tegngeneratoren 10 til at tilvejebringe en regulering af spatieringen mellem tegnene, hvilken regulering foretages ud fra formerne på de mod hinanden vendende sider af de to tegn i hvert tegnpar. Det vil sige, at for 30 at fastsætte spatieringen mellem et tegnpar behandles det venstre tegns højresidige spatieringsstørrelser digitalt sammen med det højre tegns venstresidige spatieringsstørrelser ifølge et forud fastsat program og i overensstemmelse med tegnenes indkørings- og udkøringsdimen-35 sion tilvejebringes en spatiering mellem de to tegn ud fra disses former.
DK 165717B
16 o
De i fig. 4a-4h viste spatieringsstørrelser (de i parentes anførte tal) er knyttet til den horisontale afstand fra en vertikal, vinkelret linie tegnet langs de til tegnet knyttede højre og venstre afgrænsninger 5 (tegnet uden hældning) til tegnet i fire niveauer. Det første niveau er tegnets øverste afgrænsning. Det andet niveau ligger i en afstand fra det første niveau som er lig med 1/3 af tegnhøjden for store bogstaver. Det tredje niveau ligger i en afstand fra det første niveau som er 10 lig med 2/3 af højden af store bogstaver, og det fjerde niveau er tegnets underste begrænsning. De fire spatieringsstørrelser på venstre side og de fire spatieringsstørrelser på højre side af hvert tegn kan derfor lagres som otte informationsbyte på lagerkortet og hver byte kan f.eks.
15 indbefatte otte bit. Disse otte bit i hvert byte kan så f.eks. igen anvendes til tilvejebringelse af en opløsning af hver spatieringsstørrelse i trin på 0,002 inch (0,05 mm), hvorved opnås en maksimal størrelse på 0,512 inch (13 mm) . Disse størrelser er igen knyttet til en 20 bogstavhøjde på en inch (25,4 mm) og omregnes forholdsvis på egnet måde til andre tegnstørrelser.
I fig. 4a-4h er vist de til de store bogstaver A, D, L, O, P, T, VogX knyttede spatieringsstørrelser for store tegn i Helvetica. De tal der er tillagt hver 25 spatieringsstørrelse, kan tilvejebringes ved at måle den tilsvarende afstand fra den vertikale ydre afgrænsningslinie til den dertil knyttede tegnkant, men tallet er ikke nødvendigvis en nøjagtig udmålt størrelse, og kan efter vurdering af spatieringsstørrelserne afvige fra en 30 nøjagtig målt størrelse, idet der tages hensyn til, at de fire spatieringsstørrelser fra hver side af tegnet kun kan udtrykke en grov tilnærmelse af formen på siden, og at der sommetider kan tilvejebringes en bedre tilnærmelse ved at tillægge andet end et nøjagtig udmålt tal til en 35 spatieringsstørrelse. F.eks. skulle, i forbindelse med det i fig. 4e viste bogstav "P", spatieringsstørrelsen
DK 165717B
17 ved anvendelsen af en nøjagtig udmålt størrelse være 300, medens en bedre tilnærmelse til tegnets højresidige form kan tilvejebringes ved anvendelse af tallet 50 for R^'s størrelse.
5 Samlede alfabeter af store og små Helvetica bogstaver er vist i fig. 7, og eksempelvise spatieringsstørrelser for disse er vist i fig. 8.
Efter tildelingen af digitale spatieringsstørrelser til højre og venstre side af hvert tegn i et lagret tegnsæt, 10 for herved at tilvejebringe en tilnærmelse til formen på hvert tegns sider, kan disse digitalstørrelser behandles sammen med indkørings- og udkøringsdimension og muligvis andre data, for således at tilvejebringe en spatiering mellem tegnene, som medregner tegnenes form. Den ved opfindelsen 15 tilvejebragte foretrukne udførelsesform i to trin beskrives nedenfor.
I første trin af den foretrukne udførelsesform af fremgangsmåden undersøges højre side af det venstre tegn og venstre side af det højre tegn i et tegnpar, under 20 anvendelse af spatieringsstørrelserne, for herved at fastslå om den yderste højre begrænsning af det venstre bogstav og den yderste venstre begrænsning af det højre bogstav ligger på samme niveau. Hvis de ligger på samme niveau, og derfor ikke delvis kan overlappe 25 hinanden, udføres der ikke nogen justering i dette trin.
Hvis de ikke ligger på samme niveau, udføres en justering ud fra den normale spatiering, idet størrelsesordenen af en sådan justering bestemmes ud fra en yderligere analyse af de dertil knyttede spatieringsstørrelser.
30 Mere detaljeret adderes i den første fase af spatieringsjusteringen spatieringsstørrelserne for højre side af det venstre bogstav og for venstre side af det højre bogstav for de fire niveauer, hvorved tilvejebringes fire summer, en for hvert niveau. Den mindste af disse 35 fire summer er en "overhængs"-størrelse i tusindedele inch, hvilken størrelse subtraheres fra basisafstanden mellem
O
DK 165717 B
18 de to tegn. Efterfølgende vises eksempler på beregninger i denne fase af fremgangsmåden, idet spatieringsværdierne i fig. 8 er anvendt på tre forskellige sammenstillinger af bogstaver:
5 OVERHÆNGSSTØRRELSER
For bogstavpar AV: (Δ) Højre side + (V) Venstre side = Sum 300 + 0 300 10 200 + 100 = 300 100 + 200 = 300 0 + 300 300
Overhængsstørrelse = 300 eller .3" (7.62 mm) (mindste sum) 15 For bogstavpar AA;_ (A) Højre side + (A) Venstre side = Sum 300 + 300 = 600 200 + 200 = 400 100 + 100 = 200 20 0 + 0 = 0
Overhængsstørrelse = 0 (mindste sum)
For bogstavpar OX: 25 (0) Højre side + (X) Venstre side = Sum 100 + 50 150 0 + 250 = 250 0 + 250 250 100 + 0 = 100 .
30
Overhængsstørrelse =100 eller .1” (2.54 mm) (mindste sum) I det ovenstående eksempel vil bogstavparret AV derfor blive justeret med overhængsstørrelsen -0,3 inch 35 (-7,62 mm), (dvs. at basisafstanden mellem tegnene reduceres med 0,3 inch (7,62 mm)), bogstavparret AA vil ikke blive
O
DK 165717 B
19 underkastet nogen overhængsjustering, og bogstavparret OX vil blive justeret med overhængsstørrelsen -0,1 inch (2,54 mm). Disse beregnede overhængsstørrelser er gældende for en bogstavhøjde på 1 tomme (25,4 mm), og hvis tegnene 5 er tilvejebragt med en anden nominel højde, vil overhængsstørrelserne blive multipliceret med en egnet målestoksfaktor.
I anden fase i den foretrukne udførelsesform af fremgangsmåden undersøges, ved en analyse af det venstre tegns spatieringsstørrelser på højre side, og det højre 10 tegns spatieringsstørrelser på venstre side, graden af "åbenhed" eller tomt mellemrum mellem tegnene i tegnparret, og der tilvejebringes en spatieringsjustering (eller ingen justering) ud fra en sådan analyse. I denne analyse adderes på hvert niveau spatieringsstørrelserne for det 15 venstre tegns højre side og det højre tegns venstre side i de fire niveauer, ligesom tidligere, for herved at tilvejebringe fire summer, som er knyttet til hvert af de fire niveauer. Den i første fase af fremgangsmåden beregnede overhængsstørrelse, hvis der er sådan, subtra-20 heres herefter fra hvert niveaus sum. De fire resterende størrelser summeres så, og denne sidste sum divideres med tusind. Hvis resultatet af denne division er større end 0,5, nedskæres det til 0,5. Den således tilvejebragte størrelse kan benævnes "åbenhedsfaktoren" og er lig med 25 den procent med hvilken basisafstanden mellem tegnene er reduceret. Denne "åbenheds"-justering af basisafstanden mellem tegnene foretages udover enhver i første fase af fremgangsmåden foretaget overhængsstørrelsejustering.
Det vil sige, at for at tilvejebringe en spatiering mellem 30 tegnene, som er fuldt justeret i forhold til tegnenes form, multipliceres basisafstanden mellem tegnene med den i anden fase af fremgangsmåden beregnede åbenhedsfaktor.
Den således frembragte størrelse multipliceres herefter med en målestoksfaktor som er knyttet til den udvalgte 35 "afstandsprocent", og resultatet af denne multiplikation subtraheres derefter fra den i første fase af fremgangsmåden
O
DK 165717 B
20 fastsatte overhængsstørrelse, hvorved tilvejebringes, hvad der kunne kaldes "for- og procentreguleret tegnspatiering" eller "Fs-spatiering" som en allusion til det hertil anvendte tegnpar. En sådan Fs-spatiering kan herefter 5 finjusteres ved manuel indførelse eller fjernelse af ekstra overhængsstørrelse ved aktivering af tasterne 22, 23 og 24, skønt en sådan finjustering kun sjældent skulle være nødvendig, når der er tillagt tegnene egnede spatieringsstørrelser.
10 Som et eksempel er i det følgende vist beregningen af "åbenheds"-faktorer for bogstavparrene AV, AA og OX, idet spatieringsstørrelserne i fig. 8 er anvendt.
ÅBENHEDSFAKTORER 15 -
For bogstavpar AV: Højre side af Venstre side af -Overhængs venstre bogstav + højre bogstav = Sum størrelse Rest 300 + 0 = 300 -300 = 0 20 200 + 100 = 300 -300 = 0 100 + 200 = 300 -300 = 0 0+300 = 300 -300 = 0
Restsum = 0
For bogstavparret AV er åbenhedsfaktoren O og pc åbenhedsjustering tilvejebringes ikke.
For bogstavpar AA; Højre side af Venstre side af -Overhængs venstre bogstav + højre bogstav = Sum størrelse Rest 30 300 + 300 = 600 -0 = 600 200 + 200 = 400 -0 = 400 100 + 100 = 200 -0 = 200 0 + 0 =0-0=0 35 Restsum = 1200 1200 div. med 1000 = 1.2
O
DK 165717 B
21
Eftersom den største åbenhedskorrektion skønsmæssigt er begrænset til 0,5, anvendes i dette tilfælde 0,5 som åbenhed s faktor.
Da åbenhedsfaktoren er en procentisk størrelse redu-5 ceres basisafstanden mellem tegnene med 50% (0,5) for bogstavparret AA, hvorved tilvejebringes en for åbenhed justeret basisafstand.
For bogstavpar OX; 10 Højre side af Venstre side af -Overhængs venstre bogstav + højre bogstav = Sum størrelse Rest 100 + 50 150 -100 = 50 0 + 250 = 250 -100 = 150 0 + 250 = 250 -100 = 150 15 100 0 = 100 -100 = 0
Restsum = 350 250 div. med 1000 = 0,35
Bogstavparret OX har således fået sin basisafstand 20 reduceret med 35%, hvorved tilvejebringes en for åbenhed justeret basisafstand.
For en inch (25,4 mm) Helvetica bogstaver er basisafstanden 0,150 inch (3,81 mm). Den for åbenhed justerede basisafstand for bogstavparret OX ville derfor være 25 (0,150) x (1 -0,35) = 0,0975 inch (2,48 mm). Hvis en afstandsprocent på 200% skulle anvendes, skulle den udregnede størrelse derefter multipliceres med 2 (afstandsprocentfaktoren) , og overhængsstørrelsen skulle subtraheres fra resultatet for tilvejebringelsen af den form- og 30 procentregulerede tegnspatiering (Fs = spatiering), dvs.:
Fs = (den for åbenhed justerede basisafstand x afstandsprocentfaktoren) - (overhængsstørrelse) . For bogstavparret OX fås derfor: Fs-spatiering = 0,0975 x 2 -0,1 = 0,095 inch (2.413 mm).
35 De korte små bogstaver, dvs. de små bogstaver uden opstreger, er tilnærmelsesvis 2/3 af højden af de store
DK 165717 B
22 bogstaver, og en særlig beregning er nødvendig. Spatieringsstørrelserne for det øverste niveau for disse korte små bogstaver sættes til 400 for både venstre og højresiderne.
Denne størrelse er ansat så stor, så den ikke kan indgå 5 i beregningen af overhængsstørrelsen, og størrelsen 400 registreres i forbindelse med beregningen af spatieringsjusteringen som et særligt tilfælde, og den udelades fra sådanne beregninger, eftersom afstanden mellem små bogstaver ikke må knibes ind blot fordi bogstaverne er korte.
10 i det følgende vises eksempelvise beregninger for bogstavparrene av og Wa.
FOR BOGSTAVPAR av;
Overhængs- 25 — — Sum størrelse 400 + 400 = 800 -50 = 0 (400 anvendes ikke) 50 + 0 50 -50 = 0 25 + 100 = 125 -50 = 75 0 + 200 = 200 -50 = 150 20 -
Sum = 225
Overhængsstørrelse = 50 eller 0,050" (mindste sum).
225 div. med 1000 = 0,225 = åbenhedsfaktor, tilveje-bringende en spatieringsreduktion på 22,5%.
25 FOR BOGSTAVPAR Wa:
Overhængst W a Stim størrelse 0 + 400 400 -150 = 0 (400 anvendes ikke) 30 100 + 50 150 -150 = 0 200 + 0 200 -150 = 50 300 + 0 300 -150 = 150
Sum = 200 35 Overhængsstørrelse = 150 eller 0,150 tomme (3,81 mm) (mindste sum).
DK 165717B
23 200 div med 1000 = 0,200 = åbenhedsfaktor, tilveje-bringende en spatieringsreduktion på 25%.
I fig. 5 vises på hvilken måde spatieringsstørrelserne for de forskellige tegn i et tegnsæt kan lagres på et lager-5 kort eller eget datalagerorgan. Den anskueliggjorte dataopstilling er identisk med dataopstillingen i fig. 16 i US patentskrift nr. 4 467 525 med undtagelse af adderingen af spatieringsstørrelser. Den særlige lokation af spatieringsstørrelserne i lageret er ikke kritisk i forbindelse 10 med opfindelsen, men i fig. 5 er vist hvorledes spatieringsstørrelsesdata for hvert tegn er placeret i lagerets anvisningsdel sammen med andre data knyttet til tegnet.
Et overskriftsfelt 190 i lageret indbefatter en lageridentifikationskode og visse standardinformationer 15 om alle tegnene i lageret, som f.eks. højdestandard, som beskriver den lagerede informations tegnhøjde. Efter overskriftsfeltet følger et anvisningsfelt 192, hvilket felt indbefatter overhængsdata 193, som fastsætter den trinvise spatiering, som tilvejebringes ved nedtrykning 20 af overhængstasterne 23 og 24. Den største del af indeksfeltet 192 indbefatter en registrering af hvert tegns identifikationsfelt 195, sammen med tegnsætdata og andre data knyttet til tegnet, hvilket dataomfang er tilstrækkelig til datamatstyringen af de ovennævnte beregninger af 25 spatieringsafstandsjusteringen mellem tegnene, samt til beregning af den frie tekstlinielængde efter sådanne spatieringsjusteringer, og til at tilvejebringe tvungen længdejustering eller længdeprocentjusteringer af linielængden. Som vist for hvert tegnidentifikationsfelt 195 30 indbefatter disse relevante data data 196, som repræsenterer tegnbredden d, data 197, som repræsenterer tegnets inkø-rings-og udkøringsdimension, data 198 som repræsenterer de spatieringsstørrelser, som er knyttet til tegnet. Som nævnt er hver tegns indkørings- og udkøringsdimension fortrinsvis 35 samme størrelse, og derfor kan der lagres et enkelt tal i anvisningsfeltet i flet 197 for hvert tegn, hvilket tal 24
DK 165717B
repræsenterer både indkørings- og udkøringsdimensionen. Anvisningsfeltet indbefatter også for hvert tegn adresseanvisningsdata 199, hvilke data anviser den adresse i et hoveddatalager 194, hvor tegnets form- eller vektorstørrelser er 5 lagrede.
En anden del af datalageret i fig. 5 er hoved-datalageret 194, hvori lagres streg- eller vektorinformation, som totalt beskriver hvert tegns former eller profiler, og hvilke data anvendes af datamatstyringen af generatoren 10 10 til frembringelse af de ønskede tegn på arkmaterialet.
Denne streg- eller vektorinformation 200 er tilvejebragt ved digitalisering af et nedtegnet mønstertegnsæt, og samtidig med en sådan digitalisering af mønstertegnsættet kan andre til tegnet knyttede data også tilvejebringes 15 og lagres i datalageret.
I fig. 6 er som en opsummering vist et diagram, hvori den tilvejebragte samlede fremgangsmåde er vist i brede træk, begyndende med digitaliseringen af mønstertegnsættet, og sluttende med tilvejebringelsen af 20 tekstlinien på arkmaterialet. I dette diagram er muligheden for tilvejebringelse af en procentvis linielængdejustering af simplifikationsårsager blevet undladt, og kun muligheden for at tilvejebringe tvungen linielængdejustering er vist.
25 30 35

Claims (7)

1. Fremgangsmåde til tilvejebringelse af spatiering mellem ved siden af hverandre liggende tegn i et anlæg til frembringelse af tegntekstlinier under anvendelse af en 5 datamat og et dertil knyttet datalagerorgan, hvilken fremgangsmåde indbefatter: tilvejebringelse af et lagerorgan, hvilket lagerorgan lagrer data til beskrivelse af en skrifttypefont med tegn af en given størrelse, og indbefattende for hvert sådant 10 tegn et første datasæt, som fastlægger tegnformen, og et andet datasæt, som tilnærmelsesvis fastlægger formen på tegnets venstre side gennem et antal spatieringsstørrelser for venstre side, og formen på tegnets højre side gennem et antal spateringsstørrelser for højre side, og antallet af 15 spatieringsstørrelserne for venstre side er lig med antallet af spatieringsstørrelser for højre side, idet de respektive spatieringsstørrelser er knyttet til et tilsvarende antal indbyrdes forskellige vertikale tegnniveauer for tegnets venstre og højre side, 20 udlæsning fra lagerorganet af data for en rækkefølge af udpegede tegn, som skal frembringes som en tekstlinie, behandling for hvert samhørende udpeget tegnpar i tegnrækkefølgen i datamaten af venstre tegns spatieringsstørrelser for højre side, og højre tegns spatieringsstørrelser 25 for venstre side for hvert af de forskellige tegnniveauer i overensstemmelse med et fastsat program til frembringelse af spatieringsdata til fastlæggelse af spatieringen mellem hvert samhørende tegnpar, tilvejebringelse af en tegnlinie, hvor spatieringsdata 30 anvendes til fastlæggelse af afstanden mellem hvert samhørende tegnpar kendetegnet ved, at behandlingen i datamaten indbefatter addering for hvert af de indbyrdes forskellige tegnniveauer af venstre tegns spatieringsstørrelse for højre side med højre tegns spatieringsstørrelse for 35 venstre side således, at der i overensstemmelse med det fastlagte program frembringes en sumstørrelse for hvert DK 165717 B 26 niveau, at behandlingen i overensstemmelse med programmet yderligere indbefatter, at sumstørrelsen for et niveau sammensættes med sumstørrelsen for et andet niveau til frembringelse af en åbenhedsfaktor i tilknytning til spatieringen 5 mellem samhørende tegnpar, idet åbenhedsfaktoren anvendes under frembringelsen af tekstlinien til at påvirke spatieringen.
2. Fremgangsmåde ifølge krav 1, kendetegnet ved, at sammensætningen af sumstørrelserne indbefatter 10 udpegning af minimumsstørrelsen blandt sumstørrelserne, reduktion af hver sumstørrelse med miniumstørrelsen, opsummering af alle de reducerede sumstørrelser således, at der dannes en totalstørrelse, division af totalstørrelsen med en given proportionalitetsfaktor til frembringelse af åben-15 hedsfaktoren for de sammenhørende tegnpar.
3. Fremgangsmåde ifølge krav 2, kendetegnet ved, at anvendelsen af åbenhedsfaktoren indbefatter tilvejebringelse af en indledningsvis grundlæggende spatieringsstørrelse for hvert sammenhørende par af de udvalgte 20 tegn i rækkefølgen, anvendelse af åbenhedsfaktoren for hvert af de sammenhørende par til justering af den grundlæggende spatiering for tilvejebringelse af en justeret grundlæggende spatiering, subtrahering af minimumssumstørrelsen fra den justerede grundlæggende spatiering til frembringelse af en 25 endelig grundlæggende spatiering, og anvendelse af den endelige grundlæggende spatiering som spatiering mellem de udpegede tegnpar.
4. Fremgangsmåde ifølge krav 3, kendetegnet ved, at anvendelsen af åbenhedsfaktoren til justering 30 af den grundlæggende spatiering indbefatter multiplikation af den grundlæggende spatiering med åbenhedsfaktoren til frembringelse af en midlertidig grundlæggende spatieringsstørrelse, multiplikation af den midlertidige grundlæggende spatieringsstørrelse med en størrelse, som afhænger af den 35 samlede spatering, som den udpegede rækkefølge af tegn skal optage for at opnå den justerede grundlæggende spatiering. DK 165717B 27
5. Fremgangsmåde ifølge krav 4, kendetegnet ved, at lagerorganet også lagrer data, som angiver en indkøringsdimension og en udkøringsdimension for hvert tegn, idet den grundlæggende spatieringsstørrelse for hvert 5 sammenhørende tegnpar i den udpegede rækkefølge af tegn tilvejebringes ved addering af indkøringsdimensionen for det tilknyttede højre tegn og udkøringsdimensionen for det venstre tegn.
6. Fremgangsmåde ifølge krav 5, kendeteg-10 net ved, at hvert tegn i en skrifttypefont har en udkøringsdimension, som er lig med indkøringsdimensionen.
7. Fremgangsmåde ifølge krav 6, kendetegnet ved, at indkøringsdimensionerne for samtlige tegn i en skrifttypefont stort set er lige store.
DK182384A 1983-09-06 1984-04-06 Fremgangsmaade til automatisk spatiering af tegn ved disses sammenstilling i tekstlinier DK165717C (da)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US06/529,834 US4591999A (en) 1983-09-06 1983-09-06 Method and apparatus for automatically spacing characters during composition
US52983483 1983-09-06

Publications (4)

Publication Number Publication Date
DK182384D0 DK182384D0 (da) 1984-04-06
DK182384A DK182384A (da) 1985-03-07
DK165717B true DK165717B (da) 1993-01-04
DK165717C DK165717C (da) 1993-05-24

Family

ID=24111432

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK182384A DK165717C (da) 1983-09-06 1984-04-06 Fremgangsmaade til automatisk spatiering af tegn ved disses sammenstilling i tekstlinier

Country Status (10)

Country Link
US (1) US4591999A (da)
EP (1) EP0139344B1 (da)
JP (1) JPS6056565A (da)
AT (1) ATE79972T1 (da)
CA (1) CA1188004A (da)
DE (1) DE3485893T2 (da)
DK (1) DK165717C (da)
ES (1) ES531413A0 (da)
FI (1) FI87751C (da)
NO (1) NO168216C (da)

Families Citing this family (25)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4739477A (en) * 1984-08-30 1988-04-19 International Business Machines Corp. Implicit creation of a superblock data structure
JPH01244569A (ja) * 1988-03-25 1989-09-28 Brother Ind Ltd 文書作成装置
US4933876A (en) * 1988-12-28 1990-06-12 Vital Lasertype, Inc. System of operating an automatic plotter
US5058039A (en) * 1988-12-28 1991-10-15 Jay Markoff System of operating an automatic plotter using different size marking devices
JP2756292B2 (ja) * 1989-02-07 1998-05-25 キヤノン株式会社 文書出力装置
US5615123A (en) * 1991-04-02 1997-03-25 Creatacard, Inc. System for creating and producing custom card products
US5724596A (en) * 1992-08-25 1998-03-03 Lathrop; Stephen P. Algorithmic character-space adjustment computed from character-sequence-based constants and font size
JPH06124078A (ja) * 1992-10-13 1994-05-06 Max Co Ltd 欧文文書処理に於けるカーニング処理方法
US5796409A (en) * 1993-04-06 1998-08-18 Ecole Polytechnique Federale De Lausanne Method for producing contrast-controlled grayscale characters
CA2125608A1 (en) * 1993-06-30 1994-12-31 George M. Moore Method and system for providing substitute computer fonts
US5598520A (en) * 1994-09-26 1997-01-28 Microsoft Corporation Methods and apparatus for hinting a font for controlling stem width as font size and resolution of output device vary
US5937420A (en) 1996-07-23 1999-08-10 Adobe Systems Incorporated Pointsize-variable character spacing
US5862177A (en) * 1996-09-09 1999-01-19 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Army Method for testing communications channels
US5803629A (en) * 1997-03-14 1998-09-08 Paul H. Neville Method and apparatus for automatic, shape-based character spacing
JP5465819B2 (ja) 2000-02-12 2014-04-09 アドビ システムズ, インコーポレイテッド テキストグリッド作成ツール
US7305617B2 (en) * 2000-02-12 2007-12-04 Adobe Systems Incorporated Method for aligning text to baseline grids and to CJK character grids
US7071941B2 (en) * 2000-02-12 2006-07-04 Adobe Systems Incorporated Method for calculating CJK emboxes in fonts
US6928611B2 (en) * 2000-09-25 2005-08-09 Adobe Systems Incorporated Setting text composition spacing amount
US7168037B2 (en) * 2000-09-25 2007-01-23 Adobe Systems Incorporated Text composition spacing amount setting device with icon indicators
US7296227B2 (en) 2001-02-12 2007-11-13 Adobe Systems Incorporated Determining line leading in accordance with traditional Japanese practices
US7167274B2 (en) * 2001-09-28 2007-01-23 Adobe Systems Incorporated Line leading from an arbitrary point
US7039862B2 (en) * 2002-05-10 2006-05-02 Adobe Systems Incorporated Text spacing adjustment
US7123261B2 (en) * 2002-12-26 2006-10-17 Adobe Systems Incorporated Coordinating grid tracking and mojikumi spacing of Japanese text
US20040125107A1 (en) * 2002-12-26 2004-07-01 Mccully Nathaniel M. Coordinating grid tracking and mojikumi spacing of Japanese text
US7594171B2 (en) * 2004-10-01 2009-09-22 Adobe Systems Incorporated Rule-based text layout

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4195338A (en) * 1970-05-06 1980-03-25 Bell Telephone Laboratories, Incorporated Computer typesetting
US3712443A (en) * 1970-08-19 1973-01-23 Bell Telephone Labor Inc Apparatus and method for spacing or kerning typeset characters
JPS54110735A (en) * 1978-02-20 1979-08-30 Ricoh Co Ltd Printer control system
US4367588A (en) * 1978-05-24 1983-01-11 Herbert Thomas A Process for cutting strippable film
US4342096A (en) * 1980-02-15 1982-07-27 Sperry Corporation Variable pitch character generator for dot matrix printer
US4437150A (en) * 1981-04-27 1984-03-13 Dahlgren Jr William V Tool manipulating method and apparatus for multiple job processing

Also Published As

Publication number Publication date
EP0139344A3 (en) 1986-07-23
FI87751B (fi) 1992-11-13
ES8600534A1 (es) 1985-10-01
DK182384A (da) 1985-03-07
EP0139344A2 (en) 1985-05-02
NO841303L (no) 1985-03-07
NO168216C (no) 1992-01-22
JPS6056565A (ja) 1985-04-02
DK165717C (da) 1993-05-24
NO168216B (no) 1991-10-14
EP0139344B1 (en) 1992-08-26
CA1188004A (en) 1985-05-28
FI841327A0 (fi) 1984-04-03
ATE79972T1 (de) 1992-09-15
US4591999B1 (da) 1990-05-29
JPH0558905B2 (da) 1993-08-27
DE3485893D1 (de) 1992-10-01
DE3485893T2 (de) 1993-02-04
US4591999A (en) 1986-05-27
ES531413A0 (es) 1985-10-01
FI841327A (fi) 1984-04-26
FI87751C (fi) 1993-02-25
DK182384D0 (da) 1984-04-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DK165717B (da) Fremgangsmaade til automatisk spatiering af tegn ved disses sammenstilling i tekstlinier
EP0117406B1 (en) Automatically balancing and vertically justifying text and/or graphics
EP0117405B1 (en) Automatically balancing and vertically justifying text and/or graphics
EP0502178B1 (en) A method of formatting documents using flexible design models providing controlled copyfit and typeface selection
DE68926845T2 (de) Maschinenübersetzungssystem
KR950006410B1 (ko) 서식문서의 화상표시/처리방법 및 장치
US4650349A (en) Speed typing apparatus and method
KR102006601B1 (ko) 전자시험지 생성방법
KR102287149B1 (ko) Pdf 문서에서 텍스트 라인 정보를 기초로 단락의 구분선을 표시하는 전자 장치 및 그 동작 방법
JPS62177654A (ja) 文書作成装置
US4466192A (en) Method of enhancing the production of typeset runarounds
JP2020126485A (ja) 情報処理装置及びプログラム
JPH08335069A (ja) 文字列出力装置
JPH02243343A (ja) カーニング処理用字面データ作成方法およびカーニング処理方法
Danielson The man-machine combination for computer-assisted copy editing
JPH04149769A (ja) ルビ編集処理装置
JPH07137222A (ja) 文字間隔調整方法
JP2535059B2 (ja) 文字処理装置
GB2229836A (en) Text processing
JPS5954560A (ja) ツメツメ組版処理装置
JPH11184949A (ja) 帳票処理装置及び記憶媒体
Goldman Computer-aided typesetting with a CRT
JP2002297574A (ja) ルビ付与システムおよびプログラム
JPS61158389A (ja) 罫線処理装置
JPH04216594A (ja) 文字間隔調整方式