DK164347B - Fremgangsmaade og arrangement til transmission af meddelelser i et digitalt radiotransmissionsanlaeg. - Google Patents
Fremgangsmaade og arrangement til transmission af meddelelser i et digitalt radiotransmissionsanlaeg. Download PDFInfo
- Publication number
- DK164347B DK164347B DK593185A DK593185A DK164347B DK 164347 B DK164347 B DK 164347B DK 593185 A DK593185 A DK 593185A DK 593185 A DK593185 A DK 593185A DK 164347 B DK164347 B DK 164347B
- Authority
- DK
- Denmark
- Prior art keywords
- radio station
- stationary
- mobile radio
- stations
- stationary radio
- Prior art date
Links
Classifications
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04W—WIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
- H04W88/00—Devices specially adapted for wireless communication networks, e.g. terminals, base stations or access point devices
- H04W88/08—Access point devices
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
- Signal Processing (AREA)
- Mobile Radio Communication Systems (AREA)
- Reduction Or Emphasis Of Bandwidth Of Signals (AREA)
- Input Circuits Of Receivers And Coupling Of Receivers And Audio Equipment (AREA)
- Radio Relay Systems (AREA)
Description
i
DK 164347 B
Opfindelsen angår en fremgangsmåde til transmission af meddelelser i et digitalt radiotransmissionsanlæg ifølge indledningen til krav 1 samt et arrangement til udøvelse af fremgangsmåden ifølge indledningen til 5 krav 14.
Til transmission af meddelelser via et transmissionsmiddel (f.eks. kabler, radioveje) som benyttes i fællesskab af et antal abonnenter, kendes tre grundliggende fremgangsmåder, nemlig kodedelings-multipleks-10 fremgangsmåden, frekvensdeling-multipleksfremgangsmåden og tidsdelings-multipleksfremgangsmåden.
X kodedelings-multipleksfremgangsmåden overføres de forskellige meddelelser via et fælles transmissionsmiddel, f.eks. moduleret på en bærebølge ved hjælp af 15 grundliggende modulation og det resulterende signal, som har et smalt bånd sammenlignet med den almindelige båndbredde, er spektralt fordelt over kanalbåndbredden med multipleksmodulation ved hjælp af et modtageren karakteriserende kodeord. Den her opnåede kodemultiplekskanal 20 (kommunikationstransmissionskanal) er ikke begrænset, hverken i tid eller i båndbredde, men er begrænset med hensyn til dens effekttæthed. Genkendelse af signalet udføres ikke ved tidsudvælgelse eller på basis af frekvensen, men på basis af spektralkoden. Det overlej rede 25 antal af spektralkodede meddelelser i kodemultiplekska-nalen udvælges i modtageren på basis af dens tilknyttede kodeord. For totrins modulation (grundliggende og mul-tipleks modulation), bruges PSK (phase shift keying) eller FSK (frequency shift keying) ofte i radiotrans-30 missionsanlæg.
Det digitaliserede talesignal føres f.eks.
(efter A/D omsætning) til det første trin, som f.eks. indeholder en multiplikativ blander. I den multiplika-tive blander kombineres det tilførte digitale talesig-35 nal med et til denne sender tilknyttet kodeord, hvilket resulterer i en spektralfordeling. I senderens andet
DK 164347 B
2 modulationstrin omdannes bredbåndssignalet (modulerede, binære karaktersekvenser) til en for transmissionen egnet frekvensposition.
Genvinding af meddelelsen i modtagerenden udfø-5 res ved den foroven beskrevne kodedelings-multipleks-fremgangsmåde ved rækkefølgen af basisdemodulation og multipleksdemodulation. I basisdemodulationstrinnet udføres omsætningen til en frekvensposition (f.eks. basisbåndposition), som er egnet til multipleksdemodu-10 lation, ved at multiplicere signalet med referencebærebølgen. Ved hjælp af en kodeordsgenerator i modtageren og også et kodesynkroniseringskredsløb, ophæves spek-tralfordelingen, efter at kodeordet er blevet synkroniseret i den korrekte fase med modtagelseskodeordet. Som 15 et resultat deraf sammenpresses signalenergien, som tidligere var spektralt fordelt over hele transmissionsbåndet, på det oprindelige smalle frekvensbånd, medens de tilstødende signaler, som når modtageren ved hjælp af en forskellig multipleksmodulation, forbliver spektralt 20 fordelt, og kan undertrykkes med et båndpasfilter med en båndbredde, som svarer til båndbredden af de ikke-fordel te signaler.
Den systembestemte rest støj, som er tilbage i multipleksdemodulationen og er forårsaget af de andre 25 signaler er mindre, jo mindre værdierne er af krydskorrelationsfunktionerne mellem de benyttede kodeord og jo større distributionsfaktoren er. En krydskorrelationsværdi forskellig fra nul reducerer signal-støjforholdet. Signal-støjforholdet og synkroniseringsperioden 30 bestemmes af krydskorrelations- og autokorrelationsfunktionerne.
I frekvensdelings-multipleksfremgangsmåden deles den samlede båndbredde, som er til rådighed for transmissionen af meddelelser, i smalle frekvensbånd, som 35 hver svarer til en kommunikationstransmissionskanal.
Under varigheden af radiotransmissionen, har abonnenten et sådant smalt frekvensbånd til rådighed.
DK 164347 B
3 I tidsdelings-multipleksfremgangsmåden har hver abonnent en individuel radiokanals samlede båndbredde til rådighed, men kan kun bruge denne i korte tidsintervaller. Karaktererne eller karaktersekvenserne for 5 forskellige abonnenter sammenflettes og transmitteres ved en tilsvarende højere bithastighed i den individuelle radiokanal og den til hver abonnent knyttede tidskanal repeteres periodisk med rammeperiodevarigheden.
Fra DE-offentliggørelsesskrift 25 37 683 kendes 10 et radiotransmissionsanlæg med stationære radiostationer og mobile radiostationer, i hvilke der benyttes forskellige kanaltilgangsfremgangsmåder med asynkron tidsmul-tipleks, kode-multipleks og frekvensmultipleks.
I et radiotransmissionsanlæg frembringes forbin-15 delser over gentagne reflekterede udbredelsesveje indeholdende forhindringer. Den lave effektive antennehøjde og den nødvendige cirkulære udstrålingskarakteristik for de mobile radiostationers antenner bevirker, at den modtagne feltstyrke udelukkende dannes af interferens fra 20 underfeltstyrker, som frembringes ved multivejsudbredel-ser som et resultat af reflektioner fra jorden, bjerge, bygninger, osv. Den modtagespænding, som nedtages af antennen, er yderligere amplitude- og fasemoduleret ved overlejring af underfeltstyrken. De reflekterede signal-25 komposanter når antennen med forskellige tidsforsinkelser via forskellige veje. Indflydelsen af multivejsud-bredelsen er særlig fremtrædende, når forsinkelsestidsforskellen mellem de direkte og de reflekterede signaler er af mere end en halv karakters varighed. Den 30 signalblånding, som frembringes af denne multivejsud-bredelse resulterer i en stedafhængig amplitudefordeling. Indenfor området af små modtagefeltstyrker resulterer denne amplitudefordelings minimumværdier i stedafhængige værdier, der ikke når grænsefølsomheden, og 35 som følge deraf resulterer i forstyrrede forbindelser.
For stationære køretøjer er fluktuationen i den modtagne
DK 164347 B
4 spænding forholdsvis lav. Hvis køretøjet bevæger sig, er støj spektret væsentligt mere udtalt . Forstyrrelser i forbindelsen, hvis varighed og optrædelseshyppighed afhænger af hastigheden og svarer til en Rayleigh-forde-5 ling, er baseret på en feltstyrkefordeling, som afhænger af den rute vognen tager og af refleksionskoefficienterne for omgivelserne. I tilfælde af ufordelagtige udbredelsesomstændigheder eller høje køretøjshastigheder, kan der måles fejlsandsynligheder på meget mere end 1%, 10 for et kort tidsrum næsten 50%.
Det har vist sig, at som følge af den systembestemte støj har kodedelings-multipleksfremgangsmåden et mindre signal-støjforhold end tidsdelings-multipleks-fremgangsmåden eller frekvensdeling-multipleksfremgangs-15 måden. På grund af spektralsammenpresningen af meddelelsesenergien forbedres signal-støjforholdet i modtageren i overensstemmelse med udbredelsesfaktoren (antal kodeordskarakterer pr. meddelelseskarakter). Under transmissionen af meddelelsen fra den mobile radiostation til 20 stationære radiostation bliver modtagelsesenergien i den stationære radiostation lavere, jo større afstanden til den mobile radiostation er. Forskelle i afstande med en faktor 10 resulterer i gennemsnit i energiforskelle på 40 dB, således at hver mobil radiostation kræver en 25 transmissionseffektkontrol til den nødvendige dynamikkompensation. Foruden ulempen ved, at en større båndbredde er nødvendig, har kodedelings-multipleksfremgangsmåden, sammenlignet med tidsdelings-multipleks eller frekvensdelingsmultipleksfremgangsmåden, yderlige-30 re den ulempe, at kodesynkronisering er betydelig dyrere. I modsætning dertil, optræder der ingen problemer med til hinanden grænsende kanaler i kodedelings-multipleksf remgangsmåden, således som det kan være tilfældet i frekvensdelings-multipleksfremgangsmåden som følge af 35 overlappende frekvensbånd, eller i tidsdelings-multipleks fremgangsmåden som følge af overlappende tidskana-
DK 164347 B
5 ler. Som følge af transmissionsenergiens spektrale "fordeling", resulterer bredbåndsstøjkilder samt også andre støjkilder i kodeord, som overlejret på sumsignalet, således at kodedelings-multiplekssystemet er ringere end 5 andre systemer med hensyn til frekvensen.
Ulempen ved, at der kræves en større båndbredde kompenseres der for i et radiotransmissionssystem gennem den fordel, at det samme frekvensbånd kan udnyttes i rumligt, til hinanden grænsende radioceller, således at 10 den samlede båndbredde - forudsat at et forholdsvis stort antal mobile radiostationer er tilladt i radiotransmissionssystemet - er af samme størrelsesorden som den samlede båndbredde af frekvensdelings-multipleks-fremgangsmåden. På grund af det fælles frekvensbånd er 15 det let at gennemføre en radiocelleudveksling med den mobile radiostation.
Medens kodedelings-multipleksfremgangsmåden sammenlignet med frekvensdelings-multipleksfremgangsmåden, har den fordel, at signaleringsinformationskomponenter 20 ved brug af det samme kodeord, kan udstråles samtidigt til alle mobile stationer, har kodedelings-multipleks-fremgangsmåden som følge af de betydelige fluktuerede forskelle i afstande mellem mobile og stationære radiostationer bestemt ved de store dæmpningsforskelle under 25 bølgeudbredelsen den ulempe, at den kræver en effektkontrol i hver mobil radiostation. Tidsdelings-multi-pleksfremgangsmåden har den ulempe, at for at undgå en betydelig grad af modulationsudfald ved binær kodning, kan der kun opnås en maksimal bithastighed på omtrent 50 30 kbit/s. Denne maksimale bithastighed er imidlertid ikke tilstrækkelig til at tilvejebringe en tidssammenfletning af signaler fra et antal abonnenter, da denne informationsmængde allerede svarer til mængden af information fra kun et fåtal abonnenter (2-3 abonnenter).
35 Der kendes også kombinationer af de ovenfor be skrevne fremgangsmåder og brug af disse i digitale ra-
DK 164347 B
6 diotransmissionsanlæg er kendt. For eksempel kendes "Nachrichtentechnik, Elektronik + Telematic", 38 (1984),
Vol. 7, sider 264-268 et digitalt radiotransmissionsanlæg, hvor tidsdelings-multipleksfremgangsmåden benyt-5 tes i kombination med kodedelings-multipleksfremgangs-måden. I tidskanalerne til transmission af tale og/eller data (kommunikationskanal TCH) transmitteres der i rækkefølge, en bitsekvens til bestemmelse af (den synkrone) takt frekvensbit, et rammesynkroniseringsord (fører), og 10 selve meddelelsesbitsekvensen. Tidskanalen til transmission af meddelelser (3x20 TCH) kombineres med styrekanaler (3 CCH) til frembringelse af en tidsdelingsmult ipleks ramme med en varighed på 31,5 msek. Hvis talesignalet skal transmitteres som en meddelelse, kan der 15 til analog/digital-omsætning benyttes den adaptive deltamodulationsfremgangsmåde. De frembragte meddelelseskarakterer (bits), overlejres med en kode i en sender.
Det har vist sig at være en fordel at kombinere individuelle meddelelseskarakterer i blokke på hver fire 20 bit, og at fordele de derved opnåede blokke med et orthogonalt alfabet. Den herved benyttede fordelingsfaktor er et kompromis, for at gøre det muligt at kombinere båndfordelingens fordele med kravene om økonomisk brug af frekvensen.
25 Alle hidtil kendte radiotransmissionsanlæg har til fælles, at kommunikationstransmissionskanalen mellem stationære og mobile radiostationer har en symmetrisk struktur, det vil sige, at den samme modulationsfremgangsmåde bruges i fremadgående og tilbagegående ret-30 ning. Hidtil er der ikke foretaget undersøgelser af, om de ovenfor beskrevne ulemper kan undgås, når der hver gang bruges en forskellig modulationsfremgangsmåde i fremadgående og tilbagegående retninger på kommunikationstransmissionskanalerne. Opfindelsen beror på er-35 kendelsen af, at der i retningen fra den stationære radiostation til de mobile radiostationer, kan udføres en
DK 164347 B
7 informationskomposantfordeling, medens der i retningen fra den mobile radiostation til den stationære radiostation eksisterer en punkt til punkt forbindelse.
Med opfindelsen tilsigtes det at frembringe et 5 meddelelsestransmissionsanlæg som muliggør en fleksibel tilpasning til nye tjenester i digitale radiotransmissionsanlæg og resulterer i en forøget fleksibilitet for det digitale radiotransmissionsanlæg.
Dette er opnået ved, at i retning fra den sta-10 tionære radiostation til de tilknyttede mobile radiostationer multiplekses hver kommunikationskanal ved hjælp af kodedelings-multipleksmodulation, og kanalerne overlejres på hinanden, og at det herved opnåede bredbåndssumsignal transmitteres i et fælles frekvensbånd.
15 Fremgangsmåden ifølge opfindelsen har den fordel, at der som følge af kodedelings-multipleksmodulationen i den stationære radiostation ikke kræves nogen kostbar kombination i senderetningen (retningen fra den stationære radiostation til de mobile radiostationer), og at 20 effekt- og pladskrav i den stationære radiostation kan reduceres på enkel måde. I den mobile radiostation kræves der, i sammenligning med frekvensdelings-multi-pleksfremgangsmåden, ingen høj bærebølge- eller oscillatorstabilitet og intet flertal af filtre, og omkost-25 nings- og designanstrengelser til en synthesiser kan reduceres.
Når frekvensdelings-multipleksfremgangsmåden bruges i retningen fra de mobile radiostationer til den stationære radiostation, kræves i sammenligning med 30 tidsdelings-multipleksfremgangsmåden ingen sikkerhedsmargener mellem tidskanalerne for tidsdelings-multi-pleksrammen, og ingen afstandsbegrænsning. Sammenlignet med kodedelings-multipleksfremgangsmåden, kan omkostninger og designanstrengelser i den stationære radio-35 station til synkroniseringsformål reduceres, og der kræves ingen ekstern dynamikkompensation i hver mobil radiostation.
DK 164347 B
8
Hvis kodedelings-multipleksmodulationen er permanent knyttet til hver mobil radiostation, kan kredsløbs- og designomkostninger (enklere styrekredsløb) i den mobile radiostation reduceres.
5 Fremgangsmåden ifølge krav 3 har den fordel, at den på en let måde kan tilpasses til skiftende trafiktilstande, og at kodeudvælgelsen kræver mindre anstrengelser.
Hvis der til styrekanalen benyttes en kodede-10 lings-multipleksmodulation, som er fælles for alle de mobile radiostationer, kan en styrekanal, som benyttes i fællesskab af alle mobile radiostationer, stilles til rådighed på en enkel måde.
Hvis det udbredte sumsignal forstærkes i en 15 HF-effektforstærker i en af de stationære radiostationer, kan effekt- og pladskravene hertil reduceres.
Fremgangsmåden ifølge krav 6 har den fordel, at ikke-aktive mobile radiostationer ikke forstyrrer andre eksisterende forbindelser. En del, svarende til talein-20 tervallet for den i forbindelsen deltagende abonnent, tages ikke i betragtning under sumdannelsen.
Hvis radioceller for til hinanden grænsende stationære radiostationer skelnes fra hinanden med forskellige kodedelings-multipleksmodulationsfremgangsmå-25 der, kan der opnås en deling af trafikbelastningen, hvorved det bliver muligt for de stationære radiostationer at transmittere på et fælles frekvensbånd.
Fremgangsmåden ifølge krav 8 har den fordel, at der kan benyttes en mindre fordelingsfaktor og følgelig 30 er kravene med hensyn til frekvensøkonomi tilfredsstillet med en egnet fordeling, og der optræder mindre alvorlige problemer i frekvenskoordinationen med andre lande eller andre tjenester.
Ved fremgangsmåden ifølge krav 9, kan der be-35 nyttes en mindre distributionsfaktor i den stationære radiostation, sammenlignet med fremgangsmåden ifølge krav 7.
9
Fremgangsmåden ifølge krav 11 eller 12 har den fordel, at gruppedannelse, som frembringes i den mobile radiostation, sammenlignet med frekvensdelings-multi-pleksfremgangsmåden, kræver et mindre antal forskellige 5 frekvenskanaler. Hvis, der nu i den mobile radiostation kun bruges en kvarts i stedet for en synthesiser, så kan den mobile radiostation produceres til et attraktivt prisniveau.
Fremgangsmåden ifølge krav 13 har den fordel, 10 at gentagelseshastigheden for frekvenserne i til hinanden grænsende radioceller kan være mindre, og at en dynamisk frekvensdeling er mulig.
Et arrangement til udførelse af fremgangsmåden ifølge krav 1 er angivet i krav 14 og en videreudvikling 15 heraf er angivet i krav 15.
Meddelelsestransmissionsfremgangsmåden ifølge opfindelsen vil blive nærmere beskrevet under henvisning til en foretrukken udførelsesform som er vist på tegningen, hvor 20 fig. 1 viser et blokdiagram for indretningen til transmission af information i senderetningen i overensstemmelse med opfindelsen, fig. 2 viser en udførelsesform for kodedelings-multipleksmodulationsarrangementet.
25 Det digitale radiotransmissionsanlæg i fig. 1 omfatter stationære radiostationer BS opstillet i et cellenetværk, og et antal indbyrdes uafhængige mobile radiostationer MS. Ved transmission af meddelelser får de mobile radiostationer MS adgang til en af et antal 30 kommunikationskanaler. I retningen fra den stationære radiostation BS til de til denne knyttede mobile radiostationer MS, er hver kommunikationskanal multi-plekset ved kodedelings-multipleksmodulation. Multi-plekskommunikationskanalerne er overlejret på hinanden, 35 og det derved opnåede bredbånds-sumsignal transmitteres i et fælles frekvensbånd. I retningen fra de mobile
DK 164347 B
10 radiostationer MS til den stationære radiostation BS udføres transmissionen af meddelelser i indbyrdes adskilte, smalbåndsfrekvenskanaler. De digitale meddelelsessignaler opnået fra forskellige meddelelseskilder 5 ttQl ... NQi føres hver til et kodedelings-multipleks-modulationsarrangement EBSl ___ EBSi. Udgangs-signaler ne fra kodedelings-multipleksmodulationsarrangementer-ne EBSl ... EBSi, hvilke udgangssignaler er beliggende i det fælles frekvensbånd, føres til en adder SUBS, 10 hvis udgangssignal føres til et senderarrangement SBS. Meddelelsessignalerne fra en meddelelseskilde NQMS knyttet til den mobile radiostation MS føres hver via en modulator MMS til et senderarrangement SMS i den mobile radiostation MS. For enkelheds skyld og til 15 lettere forståelse af opfindelsen, er de indbyrdes sammenhørende modtagerarrangementer og meddelelsesdataopsamlere i den stationære radiostation BS og i den mobile radiostation MS, ikke vist i fig. 1.
Ved transmission af tale i retning fra den sta-20 tionære radiostation BS til de mobile radiostationer MS, udvælges af den stationære radiostation BS den i den mobile radiostation MS benyttede kodedelings-multipleksmodulation og denne rapporteres under forbindelsesopbygning til den mobile radiostation MS. ved 25 transmission af signalinformation til den til den stationære radiostation BS knyttede mobile radiostation MS i retning fra den stationære radiostation BS til de mobile radiostationer MS, benyttes en kodedelings-multipleksmodulåtion, som er fælles for alle mobile 30 radiostationer.
For at skelne mellem stationære radiostationer BS i til hinanden grænsende radioceller, sender disse i forskellige frekvensbånd i retningen fra den stationære radiostation BS til de mobile radiostationer MS.
35 De stationære radiostationer BS omfatter smalbåndsmodtagere (ikke vist), som under drift kan omkobles til
Claims (15)
1. Fremgangsmåde til transmission af meddelel-35 ser, navnlig rapporter og signaleringsinformation, i et digitalt radiotransmissionsanlæg omfattende stationære DK 164347 B radiostationer (BS) i et cellenetværk og et antal indbyrdes uafhængige mobile radiostationer (MS), som til transmission af meddelelser gives adgang til et antal kommunikationskanaler, ved hvilken fremgangsmåde med-5 delelsestransmissionen i retning fra de mobile radiostationer (MS) til den stationære radiostation (BS) foretages i indbyrdes adskilte smalbånds-frekvenskanaler, kendetegnet ved, at i retning fra den stationære radiostation (BS) til de tilknyttede mobile radio-10 stationer (MS) multiplekses hver kommunikationskanal ved hjælp af kodedelings-multipleksmodulation, og kanalerne overlejres på hinanden, og at det herved opnåede bred-bånds-sumsignal transmitteres i et fælles frekvensbånd.
2. Fremgangsmåde ifølge krav 1, kendeteg-15 net ved, at en kodedelings-multipleksmodulation er permanent knyttet til hver mobile radiostation (MS) for retningen fra den stationære radiostation (BS) til den mobile radiostation (MS).
3. Fremgangsmåde ifølge krav 1, kendeteg-20 net ved, at i retning fra den stationære radiostation (BS) til de mobile radiostationer (MS), vælges den kode-delings-multipleksmodulation, der benyttes i den mobile radiostation (MS), af den stationære radiostation (BS) og rapporteres til den mobile radiostation (MS) under 25 forbindelsens opbygning.
4. Fremgangsmåde ifølge ét af kravene 1-3, kendetegnet ved, at der til transmission af ' signaleringsinformation til de mobile radiostationer (MS), som er knyttet til den stationære radiostation 30 (BS), i retningen fra den stationære radiostation (BS) til den mobile radiostation (MS), benyttes en kode-delings-multipleksmodulation, som er fælles for alle mobile radiostationer (MS).
5. Fremgangsmåde ifølge krav 1, kendeteg-35 net ved, at sumsignalet i retningen fra den stationære radiostation (BS) til de mobile radiostationer (MS) DK 164347 B forstærkes i en fælles HF-effektforstærker i den stationære radiostation (BS) før transmissionen.
6. Fremgangsmåde ifølge ethvert af kravene 1-4, kendetegnet ved, at i retning fra den statio- 5 nære radiostation (BS) til de mobile radiostationer (MS) udelukkes mobile radiostationer (MS) under talein-tervaller fra sumdannelsen i den stationære radiostation (BS).
7. Fremgangsmåde ifølge krav l, kendeteg- 10 net ved, at stationære radiostationer i til hinanden grænsende radioceller i retning fra denne stationære radiostation (BS) til den mobile radiostation (MS) transmitterer i et fælles frekvensbånd, idet de statio- nære radiostationer (BS) skelnes fra hinanden ved for- 15 skellige kodedelings-multipleksmodulationer.
8. Fremgangsmåde ifølge krav 1, kendetegnet ved, at stationære radiostationer (BS) i til hinanden grænsende radioceller i retning fra disse stationære radiostationer til mobile stationer (MS) 20 transmitterer i forskellige frekvensbånd.
9. Fremgangsmåde ifølge krav i, kendetegnet ved, at stationære radiostationer (BS) i til hinanden grænsende radioceller er tidssynkroniseret med hinanden, og at transmissionen af meddelelser i retning 25 fra den stationære radiostation (BS) til de mobile radiostationer (MS) sker i tidskanaler.
10. Fremgangsmåde ifølge krav 1, kendetegnet ved, at en binær kodedelings-multiplekskod-ning benyttes som kodedelings-multipleksmodulation.
11. Fremgangsmåde ifølge krav l, kende tegnet ved, at smalbåndsmodtagere i den stationære radiostation (BS) er omkoblelige til et antal frekvenskanaler under drift.
12. Fremgangsmåde ifølge krav 11, kende- 35 tegnet ved, at antallet af omkoblelige transmissionsfrekvenser i den mobile radiostation (MS) er mindre DK 164347 B end antallet af omkoblelige modtagefrekvenser i den stationære radiostation (BS).
13. Fremgangsmåde ifølge krav 11 eller 12, kendetegnet ved, at de benyttede modtage-5 frekvenser overvåges i hver stationære radiostation (BS), og at den relevante forbindelse i retningen fra den mobile radiostation (MS) til den stationære radiostation (BS) i tilfælde af forstyrrelser i modtagelsen, valgfrit kan omkobles til en anden ikke-forstyrret frek-10 venskanal, som både den stationære station (BS) og den mobile radiostation (MS) kan omkobles til, samt at det øvrige benyttede modtagerarrangement i den stationære radiostation (BS) fortsætter med at deltage i forbindelsen.
14. Arrangement til udførelse af fremgangsmåden ifølge krav 1, i hvilket arrangement man fører meddelelsessignaler fra en til den mobile station (MS) tilknyttet meddelelseskilde (NQMS), i retning fra den mobile radiostation (MS) til den stationære radiostation (BS), 20 over en modulator (MMS) til et sendearrangement (SMS), som indgår i den mobile radiostation (MS), således at udgangssignalerne fra de mobile radiostationers sendearrangement er beliggende i indbyrdes adskilte smalbåndsfrekvenskanaler, kendetegnet ved, at i ret-25 ning fra den stationære radiostation (BS) til den dertil tilknyttede mobile radiostation (MS), føres hvert digitalt meddeleisessignal stammende fra et antal i forskellige meddelelseskilder (NQ1 ... NQi) til et kodedelings-multipleksmodulationsarrangement (EBS1 ... EBSi), og at 30 de i et fælles frekvensbånd beliggende udgangssignaler fra kodedelings-multipleksmodulationsarrangementerne (EBS1 — EBSi)føres til en adder (SUBS), hvis udgangssignal føres til et senderarrangement (SBS).
15. Arrangement ifølge krav 14, kendete.g -35 net ved, at kodedelings-multipleksmodulationsarran-gementet (f.eks. EBSi) i overensstemmelse med antallet M DK 164347 B af trin i det digitale meddelelsessignal også omfatter M signalgeneratorer (SGl ... SGM), som frembringer adskillige periodiske signaler (Sli... SMi), og at en omskiftningskobler (U) forbundet til signalgeneratorerne 5 (SGl... SGM) afhængigt af de øjeblikkelige signaltrin m, (m = l ... M), er styret således, at signalet Smi hørende til signaltrinnet m er tilstede ved koblerens udgang, hvilket signal føres til arrangementets udgang til kodedelings-multipleksmodulationen.
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
DE19843447107 DE3447107A1 (de) | 1984-12-22 | 1984-12-22 | Verfahren zur nachrichtenuebertragung in einem digitalen funkuebertragungssystem |
DE3447107 | 1984-12-22 |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
DK593185D0 DK593185D0 (da) | 1985-12-19 |
DK593185A DK593185A (da) | 1986-06-23 |
DK164347B true DK164347B (da) | 1992-06-09 |
DK164347C DK164347C (da) | 1992-11-02 |
Family
ID=6253677
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
DK593185A DK164347C (da) | 1984-12-22 | 1985-12-19 | Fremgangsmaade og arrangement til transmission af meddelelser i et digitalt radiotransmissionsanlaeg |
Country Status (9)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US4697260A (da) |
EP (1) | EP0188836B1 (da) |
JP (1) | JPH0722277B2 (da) |
CN (1) | CN85109677A (da) |
AT (1) | ATE73277T1 (da) |
AU (1) | AU579544B2 (da) |
DE (2) | DE3447107A1 (da) |
DK (1) | DK164347C (da) |
FI (1) | FI77758C (da) |
Families Citing this family (49)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE3511430A1 (de) * | 1985-03-29 | 1986-10-02 | Philips Patentverwaltung Gmbh, 2000 Hamburg | Verfahren zur synchronisierung der empfangseinrichtungen in einem digitalen multiplex-uebertragungssystem |
DE3527330A1 (de) * | 1985-07-31 | 1987-02-05 | Philips Patentverwaltung | Digitales funkuebertragungssystem mit verbindungsbegleitenden organisationskanal im zeitmultiplexrahmen |
DE3527331A1 (de) * | 1985-07-31 | 1987-02-05 | Philips Patentverwaltung | Digitales funkuebertragungssystem |
JPH07123233B2 (ja) * | 1986-02-04 | 1995-12-25 | ブリティッシュ・エアロスペース・オーストラリア・リミテッド | スペクトル拡散多重伝送装置及び方式 |
DE3607687A1 (de) * | 1986-03-08 | 1987-09-10 | Philips Patentverwaltung | Verfahren und schaltungsanordnung zum weiterschalten einer funkverbindung in eine andere funkzelle eines digitalen funkuebertragungssystems |
DE3626862A1 (de) * | 1986-08-08 | 1988-02-11 | Philips Patentverwaltung | Mehrstufige sender- antennenkoppeleinrichtung |
US4789980A (en) * | 1986-08-18 | 1988-12-06 | American Telephone & Telegraph Company, At&T Bell Laboratories | Switching techniques for FDM communication systems |
CA1338909C (en) * | 1987-03-05 | 1997-02-11 | Curtis M. Brubaker | Radio control toy |
US4785450B1 (en) * | 1987-08-06 | 1999-10-12 | Interdigital Tech Corp | Apparatus and method for obtaining frequency agility in digital communication system |
JP2852045B2 (ja) * | 1988-02-25 | 1999-01-27 | 日本電気株式会社 | 無線周波数切替方法 |
SE460449B (sv) * | 1988-02-29 | 1989-10-09 | Ericsson Telefon Ab L M | Cellindelat digitalt mobilradiosystem och foerfarande foer att oeverfoera information i ett digitalt cellindelat mobilradiosystem |
SE8802229D0 (sv) * | 1988-06-14 | 1988-06-14 | Ericsson Telefon Ab L M | Forfarande vid mobilradiostation |
US4984290A (en) * | 1988-08-04 | 1991-01-08 | Motorola, Inc. | Method of controlling communications in a cellular radiotelephone system |
DE3845015B4 (de) * | 1988-11-07 | 2006-08-31 | Interdigital Technology Corporation, Wilmington | Digitales Funkfernsprechsystem |
US5038341A (en) * | 1989-12-01 | 1991-08-06 | Hughes Aircraft Company | Relay communication system |
US5253268A (en) * | 1990-05-24 | 1993-10-12 | Cylink Corporation | Method and apparatus for the correlation of sample bits of spread spectrum radio signals |
US5157686A (en) * | 1990-05-24 | 1992-10-20 | Cylink Corporation | Method and apparatus for the modulation of spread spectrum radio signals |
US5166952A (en) * | 1990-05-24 | 1992-11-24 | Cylink Corporation | Method and apparatus for the reception and demodulation of spread spectrum radio signals |
US5299226A (en) * | 1990-11-16 | 1994-03-29 | Interdigital Technology Corporation | Adaptive power control for a spread spectrum communications system and method |
US5535238A (en) | 1990-11-16 | 1996-07-09 | Interdigital Technology Corporation | Spread spectrum adaptive power control communications system and method |
US6873643B2 (en) * | 1990-11-16 | 2005-03-29 | Interdigital Technology Corporation | Spread spectrum adaptive power control communications system and method |
US7020125B2 (en) * | 1990-12-05 | 2006-03-28 | Interdigital Technology Corporation | Broadband CDMA overlay system and method |
US5703874A (en) | 1990-12-05 | 1997-12-30 | Interdigital Technology Corporation | Broadband CDMA overlay system and method |
US5185762A (en) * | 1991-05-15 | 1993-02-09 | Scs Mobilecom, Inc. | Spread spectrum microwave overlay with notch filter |
US5161168A (en) * | 1991-05-15 | 1992-11-03 | Scs Mobilecom, Inc. | Spread spectrum CDMA communications system microwave overlay |
US5228056A (en) * | 1990-12-14 | 1993-07-13 | Interdigital Technology Corporation | Synchronous spread-spectrum communications system and method |
US5263045A (en) * | 1990-12-05 | 1993-11-16 | Interdigital Technology Corporation | Spread spectrum conference call system and method |
US5506864A (en) | 1990-12-05 | 1996-04-09 | Interdigital Technology Corporation | CDMA communications and geolocation system and method |
US5351269A (en) * | 1990-12-05 | 1994-09-27 | Scs Mobilecom, Inc. | Overlaying spread spectrum CDMA personal communications system |
US5274665A (en) * | 1990-12-14 | 1993-12-28 | Interdigital Technology Corporation | Polyopoly overlapping spread spectrum communication system and method |
US5166951A (en) * | 1991-05-15 | 1992-11-24 | Scs Mobilecom, Inc. | High capacity spread spectrum channel |
USRE38627E1 (en) * | 1991-05-15 | 2004-10-19 | Interdigital Technology Corp. | High capacity spread spectrum channel |
US5228053A (en) * | 1991-05-15 | 1993-07-13 | Interdigital Technology Corporation | Spread spectrum cellular overlay CDMA communications system |
US5235615A (en) * | 1991-05-22 | 1993-08-10 | Cylink Corporation | Spread spectrum method |
US5164958A (en) * | 1991-05-22 | 1992-11-17 | Cylink Corporation | Spread spectrum cellular handoff method |
US5345467A (en) * | 1991-07-10 | 1994-09-06 | Interdigital Technology Corp. | CDMA cellular hand-off apparatus and method |
US5455962A (en) * | 1991-09-19 | 1995-10-03 | Motorola, Inc. | Performance through half-hopping and spatial diversity |
TW214620B (en) * | 1992-04-13 | 1993-10-11 | Ericsson Ge Mobile Communicat | Calling channel in CDMA communications system |
GB2267627B (en) * | 1992-05-27 | 1996-01-03 | Roke Manor Research | Improvements in or relating to radio communication systems |
US5337345A (en) * | 1992-07-29 | 1994-08-09 | Novatel Communications | System for securing mobile telephones from unauthorized transmission |
DE4227990C2 (de) * | 1992-08-21 | 2001-10-18 | Cell Gmbh Q | Funkübertragungsverfahren mittels einer ortsfesten Basisstation und einer Vielzahl voneinander unabhängiger ortsfester Basisstationen |
ZA948134B (en) * | 1993-10-28 | 1995-06-13 | Quaqlcomm Inc | Method and apparatus for performing handoff between sectors of a common base station |
US6157668A (en) * | 1993-10-28 | 2000-12-05 | Qualcomm Inc. | Method and apparatus for reducing the average transmit power of a base station |
ZA948133B (en) * | 1993-10-28 | 1996-05-17 | Qualcomm Inc | Method and apparatus for reducing the average transmit power from a sectorized base station |
US5574747A (en) * | 1995-01-04 | 1996-11-12 | Interdigital Technology Corporation | Spread spectrum adaptive power control system and method |
US5933787A (en) * | 1995-03-13 | 1999-08-03 | Qualcomm Incorporated | Method and apparatus for performing handoff between sectors of a common base station |
US5852636A (en) * | 1997-08-08 | 1998-12-22 | Serge Mathieu | Method of and apparatus for modulation of FSK carrier in a very narrow band |
CA2440555A1 (en) * | 2001-03-14 | 2002-09-19 | Bristol-Myers Squibb Company | Combination of epothilone analogs and chemotherapeutic agents for the treatment of proliferative diseases |
US10700797B2 (en) | 2017-07-07 | 2020-06-30 | Nxp B.V. | Signal processing using multiple sources |
Family Cites Families (9)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE2537683C2 (de) * | 1975-08-23 | 1986-06-26 | Licentia Patent-Verwaltungs-Gmbh, 6000 Frankfurt | Anordnung zur Kanalzuweisung in einem Funkübertragungssystem mit ortsfesten Funkstationen und Fahrzeugstationen |
US4222115A (en) * | 1978-03-13 | 1980-09-09 | Purdue Research Foundation | Spread spectrum apparatus for cellular mobile communication systems |
EP0064686B1 (de) * | 1981-05-07 | 1985-07-31 | Alcatel N.V. | Nachrichtenübertragungssystem |
US4528656A (en) * | 1982-07-02 | 1985-07-09 | Harris Corporation | Radio communication system using frequency division multiplexing for transmission between a master station and a plurality of remote stations |
US4472815A (en) * | 1982-09-27 | 1984-09-18 | The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Army | Pulse interference cancelling system for spread spectrum signals |
FR2534096A1 (fr) * | 1982-10-04 | 1984-04-06 | Tecsi Software | Systeme de transmission numerique a etalement du spectre par codage avec des suites pseudo-aleatoires |
US4475214A (en) * | 1982-10-12 | 1984-10-02 | The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Army | CW Interference cancelling sytem for spread spectrum signals utilizing active coherent detection |
US4455662A (en) * | 1983-05-25 | 1984-06-19 | Gutleber Frank S | Noise code generator and pulse compression communications system |
DE3527330A1 (de) * | 1985-07-31 | 1987-02-05 | Philips Patentverwaltung | Digitales funkuebertragungssystem mit verbindungsbegleitenden organisationskanal im zeitmultiplexrahmen |
-
1984
- 1984-12-22 DE DE19843447107 patent/DE3447107A1/de not_active Withdrawn
-
1985
- 1985-12-02 AT AT85202006T patent/ATE73277T1/de not_active IP Right Cessation
- 1985-12-02 DE DE8585202006T patent/DE3585521D1/de not_active Expired - Lifetime
- 1985-12-02 EP EP85202006A patent/EP0188836B1/de not_active Expired - Lifetime
- 1985-12-17 US US06/810,439 patent/US4697260A/en not_active Expired - Lifetime
- 1985-12-18 FI FI855054A patent/FI77758C/fi not_active IP Right Cessation
- 1985-12-19 JP JP60284514A patent/JPH0722277B2/ja not_active Expired - Lifetime
- 1985-12-19 CN CN198585109677A patent/CN85109677A/zh active Pending
- 1985-12-19 AU AU51481/85A patent/AU579544B2/en not_active Ceased
- 1985-12-19 DK DK593185A patent/DK164347C/da not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
DK164347C (da) | 1992-11-02 |
FI77758B (fi) | 1988-12-30 |
EP0188836A2 (de) | 1986-07-30 |
US4697260A (en) | 1987-09-29 |
EP0188836B1 (de) | 1992-03-04 |
DE3447107A1 (de) | 1986-06-26 |
AU579544B2 (en) | 1988-11-24 |
EP0188836A3 (en) | 1988-10-12 |
DE3585521D1 (de) | 1992-04-09 |
DK593185D0 (da) | 1985-12-19 |
FI77758C (fi) | 1989-04-10 |
CN85109677A (zh) | 1986-08-13 |
JPS61156935A (ja) | 1986-07-16 |
ATE73277T1 (de) | 1992-03-15 |
DK593185A (da) | 1986-06-23 |
FI855054A (fi) | 1986-06-23 |
FI855054A0 (fi) | 1985-12-18 |
AU5148185A (en) | 1986-06-26 |
JPH0722277B2 (ja) | 1995-03-08 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
DK164347B (da) | Fremgangsmaade og arrangement til transmission af meddelelser i et digitalt radiotransmissionsanlaeg. | |
JP2532835B2 (ja) | デイジタル多重送信システムにおける受信装置の同期化用の回路装置 | |
US4799252A (en) | Digital radio transmission system | |
JP2737873B2 (ja) | デジタル無線伝送系 | |
JP2901604B2 (ja) | 無線伝送方法 | |
JPS58219845A (ja) | 周波数ホツピング無線通信システム | |
KR100671508B1 (ko) | 시그널링 방법 및 원격 통신 시스템 | |
US4385381A (en) | Digital radio transmission system for transmitting a plurality of information signals by a network of transmitters having substantially the same carrier frequencies | |
CA2298716A1 (en) | Method and radio station for data transmission | |
US6920115B2 (en) | Time-division multiplex radio communication method, transmitter and receiver for implementing such method | |
JPH0754991B2 (ja) | ディジタル移動無線通信方式 | |
US7620014B1 (en) | Radio communication method between a base station and mobile terminals | |
CA2060428A1 (en) | Method of accessing a mobile radio land system from one of a number mobile stations | |
JPS61198825A (ja) | 放送デ−タ信号のs/n選別によるダイバ−シチ受信方法 | |
KR100292952B1 (ko) | 이동통신 시스템에서 통화 권역 확장장치 | |
JPH0149061B2 (da) | ||
JP3177880B2 (ja) | ディジタル無線通信装置 | |
JP3128663B2 (ja) | ダイバーシチ受信処理方式 | |
EP1094615A2 (en) | Method and transmitter unit for synchronisation in a CDMA system | |
JPH0793641B2 (ja) | デイジタル信号の変調方式 | |
JPH09135225A (ja) | ディジタル無線通信装置 | |
French | Multi-transmitter data systems—performance with stationary receivers | |
JPS58151738A (ja) | 多方向多重無線の同期方式 | |
RU2075265C1 (ru) | Способ многостанционной связи для низкоорбитальных спутниковых систем и устройство для его осуществления | |
JPH06311106A (ja) | 秘匿通信方式 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
PBP | Patent lapsed |