DK160021B - Panserbrydende granat - Google Patents

Panserbrydende granat Download PDF

Info

Publication number
DK160021B
DK160021B DK046986A DK46986A DK160021B DK 160021 B DK160021 B DK 160021B DK 046986 A DK046986 A DK 046986A DK 46986 A DK46986 A DK 46986A DK 160021 B DK160021 B DK 160021B
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
grenade
armor
tip
sheath
impact
Prior art date
Application number
DK046986A
Other languages
English (en)
Other versions
DK160021C (da
DK46986A (da
DK46986D0 (da
Inventor
Leif Brattstroem
Hans Gustafsson
Tommy Stroem
Bertil Arvidsson
Sture Cergeus
Original Assignee
Bofors Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bofors Ab filed Critical Bofors Ab
Publication of DK46986D0 publication Critical patent/DK46986D0/da
Publication of DK46986A publication Critical patent/DK46986A/da
Publication of DK160021B publication Critical patent/DK160021B/da
Application granted granted Critical
Publication of DK160021C publication Critical patent/DK160021C/da

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F42AMMUNITION; BLASTING
    • F42CAMMUNITION FUZES; ARMING OR SAFETY MEANS THEREFOR
    • F42C19/00Details of fuzes
    • F42C19/06Electric contact parts specially adapted for use with electric fuzes
    • F42C19/07Nose-contacts for projectiles or missiles
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F42AMMUNITION; BLASTING
    • F42BEXPLOSIVE CHARGES, e.g. FOR BLASTING, FIREWORKS, AMMUNITION
    • F42B10/00Means for influencing, e.g. improving, the aerodynamic properties of projectiles or missiles; Arrangements on projectiles or missiles for stabilising, steering, range-reducing, range-increasing or fall-retarding
    • F42B10/32Range-reducing or range-increasing arrangements; Fall-retarding means
    • F42B10/38Range-increasing arrangements
    • F42B10/42Streamlined projectiles
    • F42B10/46Streamlined nose cones; Windshields; Radomes

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Fluid Mechanics (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Aiming, Guidance, Guns With A Light Source, Armor, Camouflage, And Targets (AREA)
  • Drilling And Exploitation, And Mining Machines And Methods (AREA)
  • Tents Or Canopies (AREA)
  • Catching Or Destruction (AREA)
  • Vehicle Interior And Exterior Ornaments, Soundproofing, And Insulation (AREA)
  • Ultra Sonic Daignosis Equipment (AREA)
  • Glass Compositions (AREA)
  • Laminated Bodies (AREA)
  • Lubrication Details And Ventilation Of Internal Combustion Engines (AREA)
  • Surgical Instruments (AREA)
  • Saccharide Compounds (AREA)
  • Portable Nailing Machines And Staplers (AREA)
  • Transition And Organic Metals Composition Catalysts For Addition Polymerization (AREA)
  • Processes Of Treating Macromolecular Substances (AREA)
  • Farming Of Fish And Shellfish (AREA)
  • Finger-Pressure Massage (AREA)
  • Inorganic Insulating Materials (AREA)

Description

i
DK 160021B
Opfindelsen angår en panserbrydende granat med en forpart, som indeholder et anslagskontaktorgan, der er beregnet til at tilvejebringe en elektrisk kontakt til udløsning af en hulladning ved granatens anslag mod et mål, og hvor forparten har en spids beregnet 5 til mekanisk gennemtrængning af et aktivt panser, før hulladningen udløses. En panserbrydende granat af denne type er kendt fra US-patentskrift 4.463.678.
Til bekæmpelse af panserkøretøjer, især kampvogne, har det været 10 kendt at benytte forskellige typer panserværnsammunition. En sådan ammunition er konstrueret til at trænge igennem selv tykke panserplader. Panserbrydende granater (pansergranater) udgør en særlig type panserværnsammunition, der er forsynet med et hul ladningssprænghoved. I princippet omfatter en hulladning (ladning med rettet 15 sprængvirkning = RSV-ladning) en metalkonus og et sprængstof. Når sprængstoffet detonerer, klemmes metal konussen sammen, og der dannes en metal stråle, som med stor kraft trænger igennem selv meget tykt og hårdt panser. P.g.a. sin gode virkning i pansrede mål har hul-ladninger i lang tid udgjort en alvorlig trussel mod panserkøretøj-20 er.
Som følge af den udvikling, der har fundet sted på beskyttelsessiden ved indføring af kompositpanser, aktivt panser o.s.v., er betydningen af at forbedre gennemtrængningsevnen for sprænghovedet imidler-25 tid øget. Udviklingen har derfor ført til stadig længere og tungere hulladni nger. I visse tilfælde kan dette accepteres, f.eks. for universal granater o.s.v., men for stærkt vægtoptimerede konstruktioner, hvor pladsen er begrænset o.s.v., er denne metode uhensigtsmæssig. I den kendte teknik er man derfor i praksis nået til en 30 grænse, når det angår ladningens længde og vægt.
For at øge gennemtrængningsevnen er der i den senere tid også blevet udviklet hulladninger, som afviger fra konventionelle hulladninger.
Sådanne ladninger kan f.eks. omfatte et hjælpelegeme, som er anbragt 35 foran eller integreret i ladningens metalkonus, således at der ved ladningens udløsning frembringes en klump eller en del, som følger efter den egentlige penetreringsstråle og trænger ind gennem og udvider det hul, som er dannet af penetreringsstrålen, hvilket er kendt f.eks. fra DE-OS 2605455. Alternativt kan hul ladningen have et
DK 160021 B
2 sprænghoved med to komplette hul ladninger, såkaldte tandem-hul ladninger, som, efter at projektilet er blevet affyret, følger hinanden som en integreret enhed under størstedelen af banen mod målet for først at adskilles i en forud bestemt afstand fra målet og fortsætte 5 i retning mod dette med indbyrdes forskellige hastigheder, stort set i samme bane for derefter at ramme målet med en tilstrækkelig tidsforskel til at sætte den ladning, som først når målet, i stand til at detonere sprængstoffet i et hvilket som helst aktivt panser, før den anden ladning når frem til målet, hvorved denne sidstnævnte 10 ladnings penetreringsstråle bliver i stand til at virke uden forstyrrelse og også bi stås af det penetreringsarbejde, som allerede er blevet udført af den første ladning, der allerede er blevet bragt til sprængning inde i det samme afgrænsede område af målet, se svensk patentansøgning nr. 8302727-6.
15
For at kunne virke på den ønskede måde må hver af hul!adningerne i en sådan tandem-hulladning have hvert sit tændsystem med tilhørende sikringsmekanisme. For at kunne adskille de to hulladninger er det tillige nødvendigt at have en mindre adskil1 el sesladning, f.eks. en 20 krudtladning, mellem de to ladninger for at kunne give disse hver sin hastighedsændring.
Det vil forstås, at gennemtrængningsevnen mod aktivt panser kan øges betydeligt ved hjælp af to sådanne samvirkende ladninger. Det vil 25 imidlertid også forstås, at projektilets sprænghoved vil være væsentligt mere kostbart med to komplette hulladninger, der hver indeholder eget tændsystem og en adskillelsesladning.
Formålet med opfindelsen er derfor at tilvejebringe en panserbry-30 dende granat, ved hvilken en forbedret gennemtrængningsevne mod aktivt panser er blevet opnået på en betydelig simplere måde. I stedet for at benytte en ekstra hulladning, som bringes til at detonere sprængstoffet i et aktivt panser, således at den efterfølgende hul!adning bliver i stand til at arbejde uden forstyrrelse, er 35 opfindelsen baseret på, at granatens forpart har en evne til mekanisk at trænge igennem det aktive panser, før hulladningen initieres. Dette betyder, at hulladningens penetreringsstråle kan passere uforstyrret af det aktive panser, således at fuld gennemtrængningsevne opnås i hovedmålet.
DK 160021B
3
Det er yderligere et formål med opfindelsen at tilvejebringe en panserbrydende granat, der kan fremstilles ved modifikation af allerede eksisterende panserværnsammunition, f.eks. 90 mm ammunition.
5
Disse formål opnås ved hjælp af en panserbrydende granat af den i indledningen angivne art, som ifølge opfindelsen er kendetegnet ved, at forparten udgøres af en konusformet kappe med en spids, der er forstærket som følge af en forøget vægtykkelse i granatens længde-10 retning, og hvor anslagskontaktdelen har et forreste endeparti, der i aksi al retning ender i en vis afstand fra spidsen, og som i radialafstand er adskilt fra kappens inderside.
En fordelagtig udførelsesform for pansergranaten ifølge opfindelsen 15 er kendetegnet ved, at i det mindste den forreste del af kappen udgøres af et hårdere materiale end i en konventionel granat, f.eks. et højstyrkestål med en brudgrænse i størrelsesordenen 1.000 N/mm .
Det er endvidere fordelagtigt, at kappens forparti består af en 20 separat hætte, som er beregnet til at blive fastskruet på den bageste del af kappen ved hjælp af en gevindskåret forbindelse. Spidsens godstykkelse i granatens længderetning er hensigtsmæssigt mindst fire gange vægtykkelsen af kappen.
25 Opfindelsen vil blive beskrevet nærmere i det følgende med henvisning til tegningerne, hvor fig. 1 skematisk viser funktionen af en panserbrydende granat, der trænger ind i et pansret mål, som er forsynet med et aktivt på-30 hængspanser, fig. 2 viser en foretrukken udførelsesform for en delt forpart, d.v.s. en forpart, som er forsynet med en hætte, og 35 fig. 3 viser en alternativ udførelsesform for forparten.
Fig. 1 viser en panserbrydende granat 1, f.eks. en 90 mm pansergranat m/77, som trænger ind i et pansret mål, der er udstyret med et påhængt, aktivt panser 2, som er anbragt foran og i afstand fra
DK 160021 B
4 målets hovedpanser 3. Et sådant aktivt panser kan f.eks. bestå af to stål pi ader 3, 4 med et mellemliggende lag 6 af pentylsprængmasse. Normalt vil aktivt panser af denne type forstyrre granatens hulladningsstråler, idet penetreringsevnen reduceres drastisk, ved at 5 strålen opbrydes i fragmenter, som vælter rundt og spredes. Anslagsvinklen a ligger typisk i området 20-60°.
Granaten 1 er forsynet med en ny type forpart, som er beregnet til at trænge ind i det aktive panser, før hulladningsfunktionen initi-10 eres. Ved hjælp af denne anordning kan hulladningsstrål en afgive sin normale virkning. Det aktive panser initieres faktisk ikke af granatens spids. Ved en konventionel pansergranat initieres hullad-ningsstrålen derimod meget tidligere, og spidsen får ikke tid til at trænge igennem det aktive panser. I dette tilfælde vil hulladnings-15 strålen derfor initiere det aktive panser.
På fig. 2 er vist den forreste del af en panserbrydende granat, som er udstyret med en første variant af en forpart med forstærket spids ifølge opfindelsen. Forparten udgøres af en konusformet kappe, som 20 består af to dele, en bageste del 7, som er skruet fast på granatens legeme ved hjælp af et gevind 8, og en forreste del i form af en hætte 9, som er skruet fast på den bageste del 7 ved hjælp af et gevind 10.
25 Som det vil ses på figuren, er hætten 9 forsynet med en massiv spids 11 med en vægtykkelse, som er konisk aftagende bagud. Spidsens godstykkelse i længderetningen er således mindst 4-5 gange vægtykkelsen af hætten eller forparten i øvrigt. Spidsen har en udpræget lille radius, d.v.s. en betydelig skarpere spids end en konventionel 30 pansergranat. Spidsen er optimeret til at kunne trænge det aktive panser til side uden at bringe dette til detonation.
Spidsen er lavet af et højstyrkestål, som er optimeret med hensyn til hårdhed og plastisitet. Materialets brudgrænse bør være af 2 2 35 størrelsesordenen 1000 N/mm sammenlignet med 250 N/mm for en konventionel granat.
Forparten omfatter en anslagskontaktdel i form af en fuldkaliber-dobbeltvæg, en ydre væg, som indgår i granatens ydre kappe, og en
DK 160021 B
5 indre væg 12. Den ydre og indre væg er i en ubrugt granat anbragt i afstand og isoleret fra hinanden, således at de ved granatens anslag i målet sættes i stand til at samvirke indbyrdes og danne en elektrisk kontakt med hinanden. Væggene danner en passiv slutkontakt i 5 granatens tændsystem (ikke vist) til initiering eller udløsning af hulladningen.
Sammenlignet med hidtil kendte, konventionelle panserbrydende granater af denne art er kontaktorganet, den indre væg 12, ikke 10 forlænget hele vejen frem til forpartens spids. Dette betyder, at kontakt først opnås, når deformationen når frem til den bageste del af hætten 9, d.v.s. at den forstærkede spids bliver i stand til at trænge igennem et aktivt panser, før hul!adningen udløses. Det forreste, cylindriske endeparti 13 på kontaktorganet strækker sig 15 ind i hætten, men kun ind i dennes allerbageste del ved gevindforbindelsen 10.
Ved ændring af eksisterende ammunition udskiftes kun hætten 9, og anslagskontaktorganets forreste del fjernes. For at give hætten 20 større styrke ved gevindforbindelsen 10 har hætten en forøget konusvinkel i form af en "pukkel" 14.
På fig. 3 er vist en alternativ udførelsesform for forparten. Også i dette tilfælde er spidsen forstærket massiv og med en godstykkelse 25 på mindst 4 gange forpartens vægtykkelse. I dette tilfælde udgør forparten imidlertid en hel (udelt) enhed og er skruet ind i granatlegemet ved hjælp af et gevind 8. Forpartens væg er lavet af et hårdere materiale end i en konventionel granat, og anslagskontaktorganet 12 strækker sig ikke hele vejen frem til granatens spids, 30 alt i overensstemmelse med den første udførelsesform ifølge fig. 2.
De samme henvisningstal er benyttet for tilsvarende dele.
35

Claims (4)

6
1. Panserbrydende granat med en forpart (7, 9), som indeholder et anslagskontaktorgan (12), der er beregnet til at tilvejebringe en 5 elektrisk kontakt til udløsning af en hulladning ved granatens anslag mod et mål, og hvor forparten har en spids (11) til mekanisk gennemtrængning af et aktivt panser (2), før hulladningen udløses, kendetegnet ved, at forparten består af en konusformet kappe (7, 9) med en spids (11), som er forstærket i form af en 10 forøget vægtykkelse i granatens længderetning, og hvor anslagskontaktorganet (12) har et forreste endeparti (13), som ender i aksial retning i en vis afstand fra spidsen (11), og som i radial retning er adskilt fra kappens (9) inderside.
2. Pansergranat ifølge krav 1, kendetegnet ved, at i det mindste den forreste del af kappen er fremstillet af et hårdere materiale end i en konventionel granat, f.eks. et højstyrkestål med 2 en brudgrænse af størrelsesordenen 1.000 N/mm .
3. Pansergranat ifølge krav 1 eller 2, kendetegnet ved, at kappens (7, 9) forparti består af en separat hætte (9), som er beregnet til at blive indskruet i en bageste kappedel (7) ved hjælp af en gevindforbindelse (10).
4. Pansergranat ifølge et af kravene 1-3, kendetegnet ved, at spidsens (11) godstykkelse i granatens længderetning er mindst fire gange vægtykkelsen af kappen. 30 35
DK046986A 1985-01-31 1986-01-30 Panserbrydende granat DK160021C (da)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8500426 1985-01-31
SE8500426A SE446483B (sv) 1985-01-31 1985-01-31 Pansarsprenggranat, innefattande en rsv-laddning, med forsterkt spets for mekanisk penetration av aktivt pansar

Publications (4)

Publication Number Publication Date
DK46986D0 DK46986D0 (da) 1986-01-30
DK46986A DK46986A (da) 1986-08-01
DK160021B true DK160021B (da) 1991-01-14
DK160021C DK160021C (da) 1991-06-17

Family

ID=20358951

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK046986A DK160021C (da) 1985-01-31 1986-01-30 Panserbrydende granat

Country Status (11)

Country Link
US (1) US4831936A (da)
EP (1) EP0196283B1 (da)
AT (1) ATE39759T1 (da)
CA (1) CA1277541C (da)
DE (1) DE3661657D1 (da)
DK (1) DK160021C (da)
ES (1) ES292028Y (da)
FI (1) FI86670C (da)
GR (1) GR860288B (da)
NO (1) NO161522C (da)
SE (1) SE446483B (da)

Families Citing this family (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4961382A (en) * 1986-05-27 1990-10-09 Motorola, Inc. Penetrating projectile having a self-destructing piercing front end
SE457187B (sv) * 1987-04-03 1988-12-05 Bofors Ab Pansarspraenggranat
SE8901202D0 (sv) * 1989-04-06 1989-04-06 Bofors Ab Ammunition
SE468529B (sv) * 1989-04-06 1993-02-01 Bofors Ab Pansarspraenggranat
SE8901203D0 (sv) * 1989-04-06 1989-04-06 Bofors Ab Ammunition
US5728968A (en) * 1989-08-24 1998-03-17 Primex Technologies, Inc. Armor penetrating projectile
DE4024267A1 (de) * 1990-07-31 1992-02-06 Messerschmitt Boelkow Blohm Penetrator zur bekaempfung von zielen mit einer reaktiven panzerung
FR2718842B1 (fr) * 1994-04-15 1996-06-28 Luchaire Defense Sa Projectile destiné à agresser des cibles dures.
SE505199C2 (sv) * 1995-05-02 1997-07-14 Bofors Ab Anordning vid tändsystem
SE505198C2 (sv) * 1995-05-02 1997-07-14 Bofors Ab Anordning vid tändsystem för ammunitionsbärande enhet
DE69836755D1 (de) * 1997-10-17 2007-02-08 Rocktek Ltd Verfahren und vorrichtung zum räumen von hindernissen in minen

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2798432A (en) * 1945-02-27 1957-07-09 Leo T Meister Delay action fuse
FR1075129A (fr) * 1951-07-26 1954-10-13 Perfectionnements apportés aux projectiles à charge creuse, notamment aux projectiles anti-chars de ce genre
FI41630C (fi) * 1964-04-07 1969-12-10 Bofors Ab Kranaatti, jolla on suunnattu räjähdysvaikutus
FR2311271A1 (fr) * 1975-05-16 1976-12-10 Serat Systeme d'arme leger, notamment antichar
DE2605455A1 (de) * 1976-02-12 1977-08-18 Rheinmetall Gmbh Panzerbrechendes tandemgeschoss, insbesondere zum bekaempfen geschotteter ziele (mehrlagenpanzerung)
SE429266B (sv) * 1977-02-09 1983-08-22 Bofors Ab Stjertparti avsett for en i ett eldror utskjutbar fenstabiliserad granat
SE428969B (sv) * 1977-02-09 1983-08-01 Bofors Ab Anordning vid fenstabiliserad granat
FR2442428A1 (fr) * 1978-11-23 1980-06-20 France Etat Nouveau projectile a energie cinetique
US4463678A (en) * 1980-04-01 1984-08-07 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Navy Hybrid shaped-charge/kinetic/energy penetrator
SE445670B (sv) * 1982-01-15 1986-07-07 Bofors Ab Laddning med riktad sprengverkan

Also Published As

Publication number Publication date
FI860455A (fi) 1986-08-01
NO161522C (no) 1989-08-23
CA1277541C (en) 1990-12-11
DK160021C (da) 1991-06-17
DK46986A (da) 1986-08-01
EP0196283B1 (en) 1989-01-04
FI86670C (fi) 1992-09-25
FI860455A0 (fi) 1986-01-30
GR860288B (en) 1986-06-02
SE8500426L (sv) 1986-08-01
DE3661657D1 (en) 1989-02-09
SE8500426D0 (sv) 1985-01-31
ATE39759T1 (de) 1989-01-15
ES292028Y (es) 1987-02-01
US4831936A (en) 1989-05-23
NO161522B (no) 1989-05-16
NO860336L (no) 1986-08-01
EP0196283A1 (en) 1986-10-01
FI86670B (fi) 1992-06-15
DK46986D0 (da) 1986-01-30
ES292028U (es) 1986-05-16
SE446483B (sv) 1986-09-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4706569A (en) Armor breaking projectile
NO332833B1 (no) Prosjektil eller stridshode
US5107766A (en) Follow-thru grenade for military operations in urban terrain (MOUT)
NO328165B1 (no) Prosjektil som har hoy inntrengningsvirkning og sidevirkning samt utstyrt med en integrert bruddinnretning
DK144985B (da) Projekt med et foerste og et andet gennemslagslegeme
US3731630A (en) High-explosive armor-piercing shell
NO163715B (no) Drivspeilprosjektil som virker ved hjelp av kinetisk energi.
US4437409A (en) Spin-stabilized sabot projectile for overcoming a heterogeneous resistance
DK160021B (da) Panserbrydende granat
US6443068B1 (en) Ammunition body, a method for inserting, and its use
US5817970A (en) Projectile, especially for nonlethal active components
DK157418B (da) Panserbrydende projektil
US11639844B2 (en) Penetrating and explosive projectile with stabilizing fin assembly
EP3882563B1 (de) Geschoss und verfahren
FI92761B (fi) Panssariräjähdyskranaatti
NO160101B (no) Ammunisjon, saerlig bombekasterammunisjon.
NO156543B (no) Ladning med rettet sprengvirkning.
RU2206862C1 (ru) Бетонобойный боеприпас
NO160743B (no) Prosjektil med underkaliber for aktiv pansring.
RU2800674C1 (ru) Реактивный снаряд с проникающей боевой частью
RU2237231C1 (ru) Осколочно-пучковый снаряд "перун"
JPH08170899A (ja) 実荷重を備えた旋回安定した弾丸
NO327288B1 (no) Splintprosjektil
DE10213691B4 (de) Verfahren zum Schützen eines Objekts
WO1990012272A1 (en) Ammunition unit

Legal Events

Date Code Title Description
PBP Patent lapsed