NO156543B - Ladning med rettet sprengvirkning. - Google Patents

Ladning med rettet sprengvirkning. Download PDF

Info

Publication number
NO156543B
NO156543B NO830117A NO830117A NO156543B NO 156543 B NO156543 B NO 156543B NO 830117 A NO830117 A NO 830117A NO 830117 A NO830117 A NO 830117A NO 156543 B NO156543 B NO 156543B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
charge
metal layer
ring
cylindrical ring
effect
Prior art date
Application number
NO830117A
Other languages
English (en)
Other versions
NO830117L (no
NO156543C (no
Inventor
Leif Brattstroem
Stig Hallstroem
Bo Gustavsson
Kjell Mattsson
Original Assignee
Bofors Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bofors Ab filed Critical Bofors Ab
Publication of NO830117L publication Critical patent/NO830117L/no
Publication of NO156543B publication Critical patent/NO156543B/no
Publication of NO156543C publication Critical patent/NO156543C/no

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F42AMMUNITION; BLASTING
    • F42BEXPLOSIVE CHARGES, e.g. FOR BLASTING, FIREWORKS, AMMUNITION
    • F42B1/00Explosive charges characterised by form or shape but not dependent on shape of container
    • F42B1/02Shaped or hollow charges

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Drilling And Exploitation, And Mining Machines And Methods (AREA)
  • Portable Nailing Machines And Staplers (AREA)
  • Toys (AREA)
  • Secondary Cells (AREA)
  • Aiming, Guidance, Guns With A Light Source, Armor, Camouflage, And Targets (AREA)
  • Perforating, Stamping-Out Or Severing By Means Other Than Cutting (AREA)

Description

Oppfinnelsen angår en ladning som arbeider med rettet sprengvirkning og som forårsaker en primærvirkning ved at den danner et hull i et aktuelt mål og en sekundærvirkning ved at fra ladningen utgående materiale trenger inn via det dannede hull og forårsaker trykk-, brann-, splintrings- og/eller giftvirkning eller en tilsvarende virkning inne i målet, idet ladningen omfatter et hulrom som utvider seg i ladningens stråle- eller sprengretning og som er dekket av et metallsjikt som ved ladningens initiering for den nevnte primærvirkning genererer en fremoverrettet gjennomslagsstråle med forholdsvis høy hastighet og en etter gjennomslagsstrålen følgende propp med forholdsvis lav hastighet, og et tilleggslegeme som er anordnet foran eller integrert med det nevnte metallsjikt, slik at det ved den nevnte initiering genererer en etter gjennomslagsstrålen følgende del som er beregnet å inngå i det nevnte materiale for sekundærvirkning.
Det er tidligere kjent å benytte ladninger med rettet sprengvirkning, såkalt RSV-virkning, i forskjellige typer av ammunisjon. Ammunisjonen benyttes da for å slå hull på og trenge gjennom forskjellige typer av panserbeskyttelse eller tilsvarende, f.eks. på stridsvogner, fartøyer, etc.
Ved de tidligere benyttede ladninger er det også kjent å generere en penetrasjons- eller gjennomslagsstråle med stor gjennomslagsevne. Hastighetene av metallpartiklene i gjennomslagsstrålens forskjellige deler er da forholdsvis høye, og som eksempel på dette kan nevnes at materialpartiklene i strålens fremre deler beveger seg med en hastighet av ca. 10 km/s, mens hastighetene avtar bakover for ved gjennomslagsstrålens bakre ende å anta en verdi på ca. 3 km/s. De nevnte hastigheter avhenger blant annet av metallsjiktets utforming og strekning, av sprengsats (ladningsmateriale), m. m.
Det har vist seg at ca. 15 % av sjiktets masse inngår i den nevnte gjennomslags- eller arbeidsstråle, mens den resterende del på ca. 85 % inngår i proppen eller klumpen som beveger seg etter gjennornslagsstrålen med en forholdsvis lav hastighet som i ovenstående eksempel kan antas å være ca. 0,5 km/s.
Det nevnte tilleggslegeme, som er anordnet i til-slutning til materialsjiktets fremre deler, har ved de tidligere kjente ladninger vært anordnet slik at den av tilleggs-elementet dannede og etter gjennomslagsstrålen følgende del har inngått i proppen eller klumpen som beveger seg med lav hastighet.
På grunn av proppens lave hastighet og dens utforming forøvrig har denne, særlig ved gjennomslag av tykkere panserkledninger, som regel ikke hatt evne til å trenge gjennom det av gjennomslagsstrålen dannede, lange og smale hull, men har i stedet fastnet i dette. Det skal her bemer-kes at proppens diameter eller ytterdimensjon vesentlig overstiger diameteren av det dannede hull. Dette forhold har således medført at den etterstrebede sekundærvirkning er uteblitt i mange tilfeller.
Oppfinnelsen har som formål å løse blant annet den
i det foregående omtalte problematikk.
For oppnåelse av ovennevnte formål er det tilveie-brakt en ladning av den innledningsvis angitte type som ifølge oppfinnelsen er kjennetegnet ved at tilleggslegemet har form av en i forhold til metallsjiktet separat, i hovedsaken sylindrisk ring hvis bakre deler er forbundet med metallsjiktets fremre deler, idet det i ladningen inngående sprengstoff strekker seg utenfor og langs en vesentlig del av den sylindriske rings ytterflate.
Ved hjelp av ladningen ifølge oppfinnelsen oppnås en effektiv penetrerings- og gjennomtrengningsfunksjon også ved forholdsvis tykk panserkledning på et aktuelt mål. I
det tilfelle der materialpartiklene i gjennomslagsstrålens bakre deler har en hastighet av f.eks. ca. 3 km/s, kan den etterfølgende og fortrinnsvis pilspissformede eller, prcsjek-tilformede del gis en hastighet, på ca. 2,8 km/s, dvs. vesentlig høyere enn proppens hastighet som er ca. 0,5 km/s. Ved hjelp av den foreslåtte oppbygning genereres en effektiv tandemstråle som dessuten gir en høy sekundærvirkning. Det kan her påpekes at den prosjekt Uformede del ikke bare trenger inn gjennom det av gjennomslagsstrålen dannede hull, men også utvider dette og baner vei for den senere etterfølgende propp.
En for tiden foreslått utførelsesform av en ladning som oppviser de for oppfinnelsen karakteristiske kjenne-tegn, skal beskrives i det følgende under henvisning til tegningen, der fig. 1 i diagramform viser de forskjellige delstråleelementer og disses innbyrdes stilling etter initiering ved et mål av en ladning med rettet sprengvirkning ifølge oppfinnelsen, og fig. 2 viser en utførelse av en ladning med rettet sprengvirkning ifølge oppfinnelsen integrert i en granat eller en tilsvarende ammunisjonsenhet.
På fig. 1 er et mål eller objekt som skal bekjempes, betegnet med 1. Det aktuelle mål kan være forsynt med et panser eller tilsvarende som den benyttede ammunisjon skal penetrere og trenge gjennom for på i og for seg kjent måte å forårsake en trykk-, brann-, splintrings- og/eller giftvirkning eller tilsvarende virkning inne i målet. Den aktuelle ammunisjonsenhet arbeider dels med en primærvirkning der en penetrerings- eller arbeidssstråle 2 skal danne et hull i panserkledningen 1, og dels med en sekundærvirkning der fra granaten utgående materiale skal trenge inn gjennom det nevnte hull og forårsake trykkøkning, brann-, splint- og/eller giftspredning, etc. inne i målet. Det av arbeidsstrålen dannede hull i panserkledningen er angitt med strekede linjer la.
Ifølge oppfinnelsen skal den aktuelle ladning med rettet sprengvirkning generere en gjennomslagsstråle med stor gjennomslagsevne i målet 1. Et karakteristisk trekk ved gjennomslagsstrålen er at dens materialpartikler har en forholdsvis høy hastighet, og det kan her som eksempel nevnes at materialpartiklene i strålens 2 fremre deler 2a kan ha en hastighet v, på f.eks. 10 km/s. Hastigheten av partiklene avtar i hovedsaken jevnt bakover, slik at partikkelhastig-heten V£ ved gjennomslagsstrålens bakre deler 2b er f.eks.
3 km/s.
Ved ladninger av denne type blir det i tillegg til gjennomslagsstrålen også dannet en materialklump, i fort-settelsen kalt propp 3, som opptrer med en forholdsvis lav hastighet v^ som kan antas å være av størrelsesorden 0,5 km/s. Denne propp har en ytterdiameter som vesentlig overstiger diameteren D av det senere av gjennomslagsstrålen dannede hull la.
Ifølge oppfinnelsen skal det i ladningens strålebilde også foreligge en etter gjennomslagsstrålen følgende del 4 som opptrer foran og adskilt fra proppen 3 og har en hastighet v4 som vesentlig overstiger proppens hastighet v-^. I en foreslått utførelsesform har delen 4 en hastighet v^ som understiger hastigheten V2 av gjennomslagsstrålens bakre deler med høyst 1 km/s, fortrinnsvis høyst 0,5 km/s. I den viste utførelsesform har delen 4 en hastighet V4 på ca.
2,8 km/s, dvs. ca. 0,2 km/s lavere enn hastigheten v2 og ca. 2,3 km/s høyere enn hastigheten V3 av proppen 3.
I den foreslåtte utførelsesform har delen 3 dessuten en pilspiss- eller prosjektilform som letter gjennom-trengningen av hullet la. Delen 4 kan ha en vekt på 100 - 300 g, fortrinnsvis 150 - 200 g, og oppviser i det viste tilfelle en vekt på ca. 175 g. Den maksimale diameter d av delen 4 overstiger diameteren D av det dannede hull la, men takket være delens 4 hastighet v^, og i en viss grad også dens form, oppnår delen 4 en stor gjennornslagsevne i hullet la. Diameteren d av delen 4 overstiger gjennomslagsstrålens diameter d', i det viste tilfelle ca. 10 ganger. Diameteren d kan imidlertid overstige diameteren d<1> med andre verdier og være f.eks. 5-30 ganger større enn den nevnte diameter d<1>. Delen 4 kan også betraktes som en forlengelse av gjennomslagsstrålen, slik at strålen 2 og delen 4 kan anses å danne en tandemstråle. Delen 4 utvider i en viss grad hullet la og gir den langsomme, etterfølgende propp større forutsetninger for å trenge gjennom hullet la. Delen 4 genererer også en etterstrebet, høyeffektiv sekundærvirkning i form av den nevnte splint-, trykk-, brann- og/eller giftspredning som i visse skytetilfeller således forsterkes av den etterfølgende propp.
En utførelsesform av en ladning som muliggjør det foran omtalte, fremgår av fig. 2. Ladningen utgjør på kjent måte en integrert del av en ladningsbærende enhet på en granat eller en tilsvarende stridsdel, i hvilken enheten danner et mellom- og/eller bakparti. Den aktuelle del av granatens ytterkappe er betegnet med 6, og bakentil bærer enheten 5 i og for seg kjente initieringsorganer 7 for ladningen. Det kan i denne forbindelse nevnes at den aktuelle granat eller tilsvarende ammunisjonsenhet på i og for seg kjent måte utløses på optimal avstand fra målets 1 overflate, slik at det oppnås et optimalt arbeidende strålebilde ifølge fig. 1.
Den i skallet eller kappen 6 innesluttede ladning omfatter en rotasjonssymmetrisk sprengstoffsats 8, f.eks. i form av støpt heksatol. Ladningen er utført med et innvendig hulrom 9 hvis vegg er dekket av et metallsjikt 10, f.eks. av kobber. Hulrommet 9 har i hovedsaken form av en konus hvis ytterflate er noe konkav. Konusens spiss er beliggende bakentil, og hulrommet utvider seg således i ladningens stråle- eller sprengretning som er vist med en pil S.
Ved enhetens 5 ende 5a er metallsjiktet avsluttet inne i sprengstoffsatsen. En i hovedsaken sylindrisk ring 11 er anordnet delvis forsenket i sprengstoffsatsen 8 inn-over fra enhetens 5 endeflate. Ringen er derved forsenket i sprengladningen mer enn 50 % av sin strekning i aksial retning, fortrinnsvis 6 0 - 90 %. Den sylindriske ring er utført i zirkonium, titan, aluminium eller liknende. Ringen 11 vil være omgitt av sprengstoff i et ringformet rom 8a, og ringen har en tverrsnitts- eller godstykkelse som er 2 - 10
% av ammunisjonsenhetens ytterkaliber. Ringen oppviser videre en vekt på ca. 175 g ved en aktuell ammunisjonstype av kaliberet 70 mm. Ringens vekt kan for ammunisjonstypen variere mellom 100 - 250 g, fortrinnsvis 150 - 200 g.
Ringens indre endeflate lia ligger an mot metallsjiktets endeflate 10a, slik at en i hovedsaken tett over-gang oppnås. Ringen er ved endeflaten lia forsynt med en utragende kant 11b som omslutter en del av metallsjiktets utside ved enden 10a. Ringen er forsynt med en utvendig gjenge lic ved sin ytre ende lid. Ved hjelp av denne gjenge kan ringen fastskrues i en tilsvarende, innvendig gjenge 6a i kappen eller ytterhylsen 6. Ved den nevnte ende lid bærer ringen også en styreflens lie.
Ved initieringen av sprengladningen 8 sammenpres-ses metallsjiktet 10 med begynnelse ved dettes spiss. Det mot ladningens lengdeakse vendende sjikt av metallet vil danne den i det foregående omtalte penetrasjons- eller gjennomslagsstråle som slynges ut med den nevnte store hastighet. Den øvrige del av metallsjiktet vil danne den nevn-
te klump eller propp, idet metall fra konusens topp havner bakentil i proppen og metall ved konusens basis får en plas-sering i proppens fremre deler. Ca. 15 % av metallsjiktets materiale vil danne gjennomslagsstrålen, mens den resterende del inngår i proppen.
Takket være utformingen og plasseringen av ringen
11 danner denne en stråleelementdel i overensstemmelse med den foran beskrevne del 4, hvilken stråleelementdel har vesentlig høyere hastighet enn proppen 3 eller en hastighet som bare i noen grad understiger hastigheten av gjennomslagsstrålens 2 bakre deler. Den nevnte ring gir en del 4 med en vekt på ca. 27 g. Den resterende del av ringmaterialet integreres med proppen 3.
Oppfinnelsen er ikke begrenset til den i det foregående som eksempel viste utførelsesform, men kan underkastes modifikasjoner innenfor rammen av de etterfølgende krav og oppfinnelsestanken. Således kan eksempelvis ringmaterialet integreres med metallsjiktet 10, og ringen kan også utføres med en annen konfigurasjon og gis en annen stilling. Rommet 8a kan også ha en annen konfigurasjon enn ringform.
Ladningen ifølge oppfinnelsen består av komponenter som er lette å fremstille og sammensette i produksjon for granater eller tilsvarende ammunisjonsenheter som skal arbei-
de med rettet sprengvirkning.

Claims (6)

1. Ladning som arbeider med rettet sprengvirkning og som forårsaker en primærvirkning ved at den danner et hull i et aktuelt mål (1) og en sekundærvirkning ved at fra ladningen utgående materiale trenger inn via det dannede hull (la) og forårsaker trykk-, brann-, splintrings- og/eller giftvirkning eller en tilsvarende virkning inne i målet, idet ladningen omfatter et hulrom (9) som utvider seg i ladningens stråle-
eller sprengretning og som er dekket av et metallsjikt (10) som ved ladningens initiering for den nevnte primærvirkning genererer en fremoverrettet gjennomslagsstråle (2) med forholdsvis høy hastighet (v^, v^) og en etter gjennomslagsstrålen følgende propp (3) med forholdsvis lav hastighet (v^)/ og et tilleggslegeme (11) som er anordnet foran eller integrert med det nevnte metallsjikt (10), slik at det ved den nevnte initiering genererer en etter gjennomslagsstrålen følgende del (4) som er beregnet å inngå i det nevnte materiale for sekundærvirkning, karakterisert ved at tilleggslegemet har form av en i forhold til metallsjiktet (10) separat, i hovedsaken sylindrisk ring (11) hvis bakre deler (lia) er forbundet med metallsjiktets (10) fremre deler (10a), idet det i ladningen inngående sprengstoff (8) strekker seg utenfor og langs en vesentlig del av den sylindriske rings (11) ytterflate. 2. Ladning ifølge krav 1, karakterisert ved at den i hovedsaken sylindriske ring (11) er utført i zirkonium, titan, aluminium, etc.
3. Ladning ifølge krav 1 eller 2, karakterisert ved at sprengstoffet utenfor den sylindriske ring (11) har en aksial utstrekning som er mer enn 50 %, fortrinnsvis 60 - 90 %, av den sylindriske rings aksiale utstrekning.
4. Ladning ifølge krav 3, karakterisert ved at sprengstoffet er beliggende i et sylindrisk rom (8a) med en radial tverrsnittstykkelse som er 2 - 10 % av den aktuelle ammunisjonsenhets ytterkaiiber,
5. Ladning ifølge ett av de foregående krav, karakterisert ved at den sylindriske ring (11) ligger an mot en endeflate (10a) av metallsjiktet, og at ringen og metallsjiktet er utført med i hovedsaken samme godstykkelse.
6. Ladning ifølge ett av de foregående krav, karakterisert ved at den sylindriske ring (11) oppviser en utvendig gjenge (lic) med hvilken ringen er for-ankret i en tilsvarende innvendig gjenge (6a) i ammunisjonsenhetens ytterhylse (6).
NO830117A 1982-01-15 1983-01-14 Ladning med rettet sprengvirkning. NO156543C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8200195A SE445670B (sv) 1982-01-15 1982-01-15 Laddning med riktad sprengverkan

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO830117L NO830117L (no) 1983-07-18
NO156543B true NO156543B (no) 1987-06-29
NO156543C NO156543C (no) 1987-10-07

Family

ID=20345717

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO830117A NO156543C (no) 1982-01-15 1983-01-14 Ladning med rettet sprengvirkning.

Country Status (11)

Country Link
US (1) US4487130A (no)
AT (1) AT384672B (no)
CA (1) CA1199833A (no)
CH (1) CH660627A5 (no)
DE (1) DE3301148A1 (no)
FR (1) FR2520103B1 (no)
GB (1) GB2113363B (no)
IL (1) IL67689A (no)
IT (1) IT1164564B (no)
NO (1) NO156543C (no)
SE (1) SE445670B (no)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE446483B (sv) * 1985-01-31 1986-09-15 Bofors Ab Pansarsprenggranat, innefattande en rsv-laddning, med forsterkt spets for mekanisk penetration av aktivt pansar
US4862804A (en) * 1985-05-22 1989-09-05 Western Atlas International, Inc. Implosion shaped charge perforator
US4860654A (en) * 1985-05-22 1989-08-29 Western Atlas International, Inc. Implosion shaped charge perforator
US4860655A (en) * 1985-05-22 1989-08-29 Western Atlas International, Inc. Implosion shaped charge perforator
DE3941245A1 (de) * 1989-12-14 1991-06-20 Rheinmetall Gmbh Gefechtskopf
DE4108633C2 (de) * 1991-03-16 1999-10-28 Diehl Stiftung & Co Verwendung des scharfen Wirkteiles einer Suchzünder-Submunition als Übungsmunition mit reduzierter Reichweite
GB2503186B (en) * 2009-11-25 2015-03-25 Secr Defence Shaped charge casing

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3217650A (en) * 1952-02-28 1965-11-16 Martin A Paul Offset liner for a cavity charge projectile
US2972948A (en) * 1952-09-16 1961-02-28 Raymond H Kray Shaped charge projectile
NL107034C (no) * 1956-01-04 1900-01-01
FR1170521A (fr) * 1957-04-01 1959-01-15 Schlumberger Prospection Perfectionnements aux charges creuses utilisées pour la perforation dans des cibleshétérogènes
FR1259377A (fr) * 1958-02-27 1961-04-28 Rheinmetall Gmbh Obus à charge creuse
US3135205A (en) * 1959-03-03 1964-06-02 Hycon Mfg Company Coruscative ballistic device
DE1137987B (de) * 1960-02-23 1962-10-11 Bofors Ab Hohlladung
DE1901472C1 (de) * 1969-01-14 1978-04-27 Messerschmitt Boelkow Blohm Gefechtskopf zur Bekaempfung gepanzerter Ziele
BE740812A (no) * 1969-10-27 1970-07-27
US3948181A (en) * 1973-05-14 1976-04-06 Chamberlain Manufacturing Corporation Shaped charge
US4259906A (en) * 1979-01-12 1981-04-07 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Army Shape charge agent disposing process
FR2488389B1 (fr) * 1980-08-06 1986-04-25 Serat Perfectionnements aux charges creuses

Also Published As

Publication number Publication date
FR2520103A1 (fr) 1983-07-22
SE445670B (sv) 1986-07-07
IT8347543A0 (it) 1983-01-13
IL67689A (en) 1987-12-31
CH660627A5 (de) 1987-05-15
GB2113363A (en) 1983-08-03
US4487130A (en) 1984-12-11
FR2520103B1 (fr) 1987-11-27
GB2113363B (en) 1985-11-06
CA1199833A (en) 1986-01-28
DE3301148A1 (de) 1983-07-28
NO830117L (no) 1983-07-18
AT384672B (de) 1987-12-28
GB8301068D0 (en) 1983-02-16
ATA11883A (de) 1987-05-15
NO156543C (no) 1987-10-07
IT1164564B (it) 1987-04-15
SE8200195L (sv) 1983-07-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI60309C (fi) Projektil
US4671181A (en) Anti-tank shell
US4497253A (en) Armor-piercing projectile
US4463678A (en) Hybrid shaped-charge/kinetic/energy penetrator
NO332833B1 (no) Prosjektil eller stridshode
US11802755B2 (en) Penetrator, use of a penetrator, and projectile
US4075946A (en) Armor piercing projectile
US4437409A (en) Spin-stabilized sabot projectile for overcoming a heterogeneous resistance
US4714022A (en) Warhead with tandem shaped charges
EP0955517A1 (de) Munitionskörper mit einem mehrstufigen Gefechtskopf
US4481886A (en) Hollow charge
NO156543B (no) Ladning med rettet sprengvirkning.
US5621185A (en) Warhead
FI86670C (fi) Pansargenomtraengande projektil.
US2613605A (en) Projectile
RU2158408C1 (ru) Способ поражения наземных и воздушных целей и устройство (боеприпас) для его реализации
US2091635A (en) Projectile
CA2369898C (en) Projectile
RU2206862C1 (ru) Бетонобойный боеприпас
US3427975A (en) Anti-pillaring white phosphorus projectile
RU40461U1 (ru) Унитарный малокалиберный патрон
US4448128A (en) Hollow explosive body
RU2414672C1 (ru) Осколочно-пучковый снаряд &#34;сарагожа&#34;
RU165758U1 (ru) Кумулятивный боеприпас
RU2363919C1 (ru) Осколочно-пучковый снаряд &#34;торопец&#34;