SE468529B - Pansarspraenggranat - Google Patents

Pansarspraenggranat

Info

Publication number
SE468529B
SE468529B SE8901204A SE8901204A SE468529B SE 468529 B SE468529 B SE 468529B SE 8901204 A SE8901204 A SE 8901204A SE 8901204 A SE8901204 A SE 8901204A SE 468529 B SE468529 B SE 468529B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
contact
nose cone
grenade
impact
shells
Prior art date
Application number
SE8901204A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8901204L (sv
SE8901204D0 (sv
Inventor
L Karsberg
H-E Kropp
H Gustafsson
Original Assignee
Bofors Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bofors Ab filed Critical Bofors Ab
Priority to SE8901204A priority Critical patent/SE468529B/sv
Publication of SE8901204D0 publication Critical patent/SE8901204D0/sv
Priority to EP90850130A priority patent/EP0391876B1/en
Priority to AT90850130T priority patent/ATE139026T1/de
Priority to ES90850130T priority patent/ES2089006T3/es
Priority to DE69027251T priority patent/DE69027251D1/de
Publication of SE8901204L publication Critical patent/SE8901204L/sv
Publication of SE468529B publication Critical patent/SE468529B/sv
Priority to GR960402214T priority patent/GR3020857T3/el

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F42AMMUNITION; BLASTING
    • F42CAMMUNITION FUZES; ARMING OR SAFETY MEANS THEREFOR
    • F42C19/00Details of fuzes
    • F42C19/06Electric contact parts specially adapted for use with electric fuzes
    • F42C19/07Nose-contacts for projectiles or missiles

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Aiming, Guidance, Guns With A Light Source, Armor, Camouflage, And Targets (AREA)
  • Polishing Bodies And Polishing Tools (AREA)
  • Telephone Function (AREA)
  • Transition And Organic Metals Composition Catalysts For Addition Polymerization (AREA)
  • Electric Cable Installation (AREA)
  • Vessels, Lead-In Wires, Accessory Apparatuses For Cathode-Ray Tubes (AREA)

Description

468 529 2 har en förstärkt spets för mekanisk penetration av det reaktiva pansaret och anslagskontaktorganet är så placerat i noskonen att kontakt erhålles först sedan den förstärkta spetsen har trängt undan det reaktiva pansaret utan att detta detonerar.
Vid den utföringsform som visas i det nämnda patentet är noskonens spets massiv och vassare än hos konventionella pansarspränggranater och anslagskontaktorganet är ej framdraget ända till spetsen pà granaten. Härigenom àstadkommes den fördröjning som krävs för att granaten skall hinna penetrera det reaktiva pansaret innan RSV- laddningen initieras.
Genom svenska patentet 457 187 är förut känd en pansarspränggranat där noskonens främre del är försedd med en invändig klack och var- vid kontaktorganets främre del är belägen tätt bakom denna klack.
Härigenom bibehàlles en god kontaktfunktion även vid vinkelräta anslag mot ett mål. Kontaktorganets främre del kommer då att slå emot klacken och sluta granatens tändsystem för utlösning av RSV- laddningen.
Pansarspränggranater av det ovan angivna slaget ger i allmänhet en mycket god funktion både vid typiska sneda anslagsvinklar och vid vinkelrätt anslag. Vid vissa màltyper kan dock kontaktfunktionen försämras eller utebli helt även vid dessa pansarspränggranter.
Vid anslag mot ett relativt tunnväggigt mål kan det hända att granatens spets tränger igenom även väggen hos målet utan att kontakt erhålles mellan kontaktorganet och klacken. I detta fall deformeras inte höljet tillräckligt för att ge erforderlig kontakt mellan höljet och det innanför höljet belägna kontakt- organet i form av en inre kontaktkon.
Vid mycket låga anslagsvinklar kan det vidare hända att granatens spets böjs utan att kontakt erhålles mellan den inre kontaktkonen och granathöljet. in .Fa O\ C ) (fl ß.) V.) Föreliggande uppfinning har därför till ändamål att åstadkomma en pansarspränggranat vilken bibehåller en god och säker kontaktfunktion även mot relativt mjuka mål, exempelvis mål där målets huvudpansar är relativt tunnväggigt så att det ej förmår att stoppa granatens spets utan den tränger genom pansarplåten.
Uppfinningen kännetecknas av att noskonens hölje har en försvagning i form av ett tunnväggigt parti där höljet är anordnat att deformeras och ge elektrisk kontakt med kontaktorganet vid granatens anslag mot ett mål och att innerskalet i anslutning till nämnda tunnväggiga parti har en utbuktning för minskat kontaktavstånd mellan de båda skalen inom nämnda parti.
Vid en fördelaktig utföringsform är en tätningsring inlagd mellan ytterhöljet och kontaktorganets innerskal i noskonens bakre del.
Härigenom förhindras att spån och andra oönskade partiklar kommer in mellan de båda skalen, ytterhöljet och innerskalet, i anslagskontaktorganet och, speciellt inom partierna med litet kontaktavstånd, orsakar oavsiktlig kontakt mellan skalen.
Tätningsringen är företrädesvis gjord av ett lätt, komprimerbart material så att ringen kan pressas in mellan de båda kontakt- skalen och sitter fastklämd i detta läge.
I det följande skall uppfinningen närmare beskrivas i samband med bifogade ritningar varvid figur 1 visar en första variant av uppfinningen med en massiv, vass spets och figur 2 en andra variant med en massiv, kapad spets.
I figur 1 visas den främre delen hos en pansarspränggranat försedd med en noskon 1 med förstärkt spets 2. Noskonen skruvas på granatkroppen 3 medelst en gängning 4. Alternativt kan noskonen innefatta två delar, en bakre del som skruvas på granatkroppen och främre spetshätta.
I likhet med en pansarspränggranat som visas i det tidigare nämnda svenska patentet 446 483 är spetsen optimerad för att kunna tränga undan det reaktiva pansaret utan att detta detonerar. Spetsen är således massiv och har en utpräglat liten spetsradie och dess godstjocklelc i längsled uppgår åtminstone till 4 á 5 gånger väggtjockleken hos noskonens bakre del. 468 529 4 Spetsen 2' hos den granat som visas i figur 2 är också massiv men kapad i förhållande till den vassa spets som visas i figur 1. En kapad spets kan i vissa fall öka granatens penetrationsförmåga eftersom spetsen inte böjs lika lätt mot en snedställd målyta.
För övrigt skiljer sig inte de båda noskonerna åt.
I likhet med den tidigare kända pansarspränggranaten innefattar noskonen också ett anslagskontaktorgan i form av ett fullkaliber dubbelskal, ett i granatens ytterhölje ingående skal och ett inner- skal 5. Ytter- och innerskalen är vid oanvänd granat anordnade på avstånd och isolerade från varandra för att vid granatens anslag mot ett mål kunna gå i samverkan och ge elektrisk kontakt med varandra. Skalen bildar en passiv slutkontakt i granatens tänd- system för utlösning av RSV-laddningen.
Noskonen innefattar ett bakre, större utrymme 6, i vilket kontakt. organet är inrymt och ett främre kortare utrymme 7 med ökad gods- tjocklek i väggarna. Övergången mellan den relativt sett tunn- väggigare bakre delen 6 hos noskonen och det främre partiet 7 är utformad som en invändig klack 8 med en ringformad yta 9 belägen i ett plan vinkelrätt mot granatens längdaxel 10. Kontaktorganets främre cylinderformade del 11 är belägen strax bakom klacken 8 och isolerad från denna, men anordnad att vid granatens anslag mot ett mål kunna gå i samverkan med den ringformade ytan och ge elektrisk kontakt med ytterskalet.
Till skillnad mot den pansarspränggranat som visas i svenska patentet 457 187 har noskonens ytterhölje en försvagning eller brottställe i form av ett tunnväggigt parti 12. I anslutning till detta parti har innerskalet 5 en utbuktning 13 för att minska kontaktavstándet mellan ytterhöljet och innerskalet inom detta parti.
Vid granatens anslag mot ett relativt "mjukt" mål av det slag där granatens spets tränger igenom en del av målet kommer det tunn- väggiga partiet 12 att deformeras på grund av den tryckbelastning, "kramning“, som nospartiet utsättes för under penetrationen. Häri- genom går ytterskalet i samverkan med innerskalet 5 hos kontakt- organet och ger erforderlig kontaktfunktion för utlösning av RSV- delen. f/ Även vid små anslagsvinklar mot hårda màl kommer det tunnväggiga partiet 12 att deformeras och kontakt erhålles i samband med att noskonen bryts eller knäcks inom det försvagade partiet.
Som nämnts ovan har det tidigare kunna inträffa att kontaktfunk- tion uteblivit vid vissa måltyper. I enlighet med uppfinningen definieras ett brottställe där en deformation uppträder och ger önskad kontaktfunktion även för sådana "svåra" màltyper. Vid anslag mot hårda mål och vid typiska anslagsvinklar erhålles normalt kontaktfunktion mellan den invändiga klacken och inner- skalet liksom tidigare. Det tunnväggiga partiet 12 är i detta fall bildat genom en inre, ringformad urtagning i ytterhöljet.
Väggtjockleken är knappt hälften av väggtjockleken för övrigt.
Partiet är beläget ungefär mittpå noskonen i längsled och har en utsträckning i längsled som medger en utbuktning 13 av den inre kontaktkonen.
För att förhindra partiklar att tränga in mellan ytter- och inner- skal i kontaktorganet och förorsaka oavsiktlig kontaktfunktion är en tätningsring 14 inlagd mellan ytterskalet och innerskalet 5 i noskonens bakre del. Sådana partiklar kan exempelvis vara metall- spån som kan slitas loss från gängan 4 vid fastskruvning av noskonen på granatkroppen. Sådana spån skulle kunna komma loss och virvla runt mellan skalen och ge kontakt inom de partier hos kontakt- organet där kontaktavstándet är litet.
Speciellt vid utförandet enligt uppfinningen där innerskalet inne- fattar en extra utbuktning 13 är det viktigt att förhindra att partiklar, flagor etc kommer in mellan skalen. Tätningsringen 14 är därför belägen i noskonens bakre del inom ett parti där kontakt- avståndet är större. Tätningsringen är gjord av ett elektriskt oledande material, företrädesvis komprimerbart och fuktokänsligt, exempelvis expanderad polyeten. Detta material är mycket lätt och komprimerbart och kan pressas in mellan skalen och sitter fastklämt i detta läge.
Uppfinningen är inte begränsad till den som exempel visade utför- ingsformen utan kan varieras inom ramen för de efterföljande patentkraven.

Claims (3)

468 529 ' PATENTKRAV
1. Pansarspränggranat innefattande en noskon (1) med förstärkt spets (2) för mekanisk penetration av reaktivt pansar och ett i noskonen placerat anslagskontaktorgan (5) för utlösning av granatens verkansdel vid anslag mot ett mål varvid anslagskontaktorganet utgöres av ett fullkaliber dubbelskal där granatens hölje utgör ytterskal och inner- skalet utgöres av en separat kontaktkon (5) k ä n n e - t e c k n a d a v att noskonens hölje har en försvagning i form av ett tunnväggigt parti (12) där höljet är anordnat att deformeras och ge elektrisk kontakt med kontaktorganet (5) vid granatens anslag mot ett mål och att innerskalet i anslutning till nämnda tunnväggiga parti (12) har en ut- buktning (13) för minskat kontaktavstånd mellan de båda skalen inom nämnda parti.
2. Granat enligt patentkrav 1 k ä n n e t e c k n a d a v att en tätningsring (14) är inlagd mellan granathöljet och kontaktorganets innerskal (5) i noskonens bakre del i avsikt att förhindra partiklar i form av spån e d att komma in mellan de båda skalen och förorsaka oavsiktlig kontakt- funktion.
3. Granat enligt patentkrav 2 k ä n n e t e c k n a d a v att tätningsringen (14) är gjord av ett lätt, komprimer- bart material så att ringen kan pressas in mellan de båda kontaktskalen och sitter fastklämd i detta läge.
SE8901204A 1989-04-06 1989-04-06 Pansarspraenggranat SE468529B (sv)

Priority Applications (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8901204A SE468529B (sv) 1989-04-06 1989-04-06 Pansarspraenggranat
EP90850130A EP0391876B1 (en) 1989-04-06 1990-04-04 Armour-piercing projectile
AT90850130T ATE139026T1 (de) 1989-04-06 1990-04-04 Panzerdurchdringendes geschoss
ES90850130T ES2089006T3 (es) 1989-04-06 1990-04-04 Proyectil contra blindajes.
DE69027251T DE69027251D1 (de) 1989-04-06 1990-04-04 Panzerdurchdringendes Geschoss
GR960402214T GR3020857T3 (en) 1989-04-06 1996-08-22 Armour-piercing projectile

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8901204A SE468529B (sv) 1989-04-06 1989-04-06 Pansarspraenggranat

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8901204D0 SE8901204D0 (sv) 1989-04-06
SE8901204L SE8901204L (sv) 1990-10-07
SE468529B true SE468529B (sv) 1993-02-01

Family

ID=20375567

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8901204A SE468529B (sv) 1989-04-06 1989-04-06 Pansarspraenggranat

Country Status (6)

Country Link
EP (1) EP0391876B1 (sv)
AT (1) ATE139026T1 (sv)
DE (1) DE69027251D1 (sv)
ES (1) ES2089006T3 (sv)
GR (1) GR3020857T3 (sv)
SE (1) SE468529B (sv)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2718842B1 (fr) * 1994-04-15 1996-06-28 Luchaire Defense Sa Projectile destiné à agresser des cibles dures.

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI41630C (fi) * 1964-04-07 1969-12-10 Bofors Ab Kranaatti, jolla on suunnattu räjähdysvaikutus
FR2157152A5 (en) * 1971-10-20 1973-06-01 Serat Nose cone contactor for projectiles - with high degree of sensitivity
SE446483B (sv) * 1985-01-31 1986-09-15 Bofors Ab Pansarsprenggranat, innefattande en rsv-laddning, med forsterkt spets for mekanisk penetration av aktivt pansar
SE457187B (sv) * 1987-04-03 1988-12-05 Bofors Ab Pansarspraenggranat

Also Published As

Publication number Publication date
GR3020857T3 (en) 1996-11-30
ATE139026T1 (de) 1996-06-15
SE8901204L (sv) 1990-10-07
EP0391876A2 (en) 1990-10-10
EP0391876B1 (en) 1996-06-05
DE69027251D1 (de) 1996-07-11
SE8901204D0 (sv) 1989-04-06
ES2089006T3 (es) 1996-10-01
EP0391876A3 (en) 1992-02-26

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JPH07301499A (ja) 圧電式の着発信管を備えたタンデム型弾頭
FR2537264A1 (fr) Projectile de perforation ou de rupture de blindage
US3731630A (en) High-explosive armor-piercing shell
US5594197A (en) Secondary projectile for a tandem warhead
US8584585B2 (en) Inertial delay fuse
FI86670C (sv) Pansargenomträngande projektil
US11639844B2 (en) Penetrating and explosive projectile with stabilizing fin assembly
US6578488B2 (en) Safety device for a pyrotechnic impact fuse of a ballistic high explosive shell
SE468529B (sv) Pansarspraenggranat
US4449456A (en) Safety device for a projectile
SE457187B (sv) Pansarspraenggranat
HU202976B (en) Warhead ammunition
EP1297296B1 (en) A device for combating targets
US4756254A (en) Penetrating projectile
JP5340624B2 (ja) 貫入能力を有した発射体
US7493860B2 (en) Projectile, such as a shell, which is equipped with a bulkhead shield
EP0087723B1 (en) Impact fuse for a ballistic projectile
RU2125228C1 (ru) Снаряд
USH1930H1 (en) Precursor warhead attachment for an anti-armor rocket
EP0465585A1 (en) Improvements to ammunition units
US20030183111A1 (en) Mechanically fuzed high explosive projectile using pryotechnic initiation delay
GB2337576A (en) Tandem warhead
KR100424074B1 (ko) 대반응장갑용 성형작약탄두
RU2473868C2 (ru) Унифицированный запал для ручных гранат
US2639669A (en) Sheathed fuse

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8901204-1

Effective date: 19941110

Format of ref document f/p: F