DK150879B - Telefon- og datanet til mobile abonnenter - Google Patents

Telefon- og datanet til mobile abonnenter Download PDF

Info

Publication number
DK150879B
DK150879B DK585577A DK585577A DK150879B DK 150879 B DK150879 B DK 150879B DK 585577 A DK585577 A DK 585577A DK 585577 A DK585577 A DK 585577A DK 150879 B DK150879 B DK 150879B
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
radio
subscriber
site
broadcasting
mobile
Prior art date
Application number
DK585577A
Other languages
English (en)
Other versions
DK585577A (da
Inventor
Werner Vollmeyer
Wolfgang Horak
Original Assignee
Siemens Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Siemens Ag filed Critical Siemens Ag
Publication of DK585577A publication Critical patent/DK585577A/da
Publication of DK150879B publication Critical patent/DK150879B/da

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W8/00Network data management
    • H04W8/02Processing of mobility data, e.g. registration information at HLR [Home Location Register] or VLR [Visitor Location Register]; Transfer of mobility data, e.g. between HLR, VLR or external networks
    • H04W8/04Registration at HLR or HSS [Home Subscriber Server]
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W36/00Hand-off or reselection arrangements

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Databases & Information Systems (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)

Description

150879
Den foreliggende opfindelse angår et telefon- og datanet til mobile abonnenter med i et radionets storområde lokalt fordelte radioformidlingspladser/ der over radiokoncentratorer kan træde i radioforbindelse med de mobile abonnenter, og som er tilsluttet det offentlige telefonnet og i påkommende tilfælde med henblik på dataoverføring mellem mobile abonnenter og abonnenter i det offentlige net er tilsluttet fjernskrive- og datanettet.
Hvis der i et sådant net fra en stationær eller mobil abonnent opvælges en mobil abonnentstation, skal der sørges for, at opkaldet også når den valgte mobile abonnentstation, hvis denne befinder sig i et område hørende til en anden radioformidlingsplads end dens hjemstedsradioformidlingsplads. Fra tysk fremlæggelsesskrift 2 150879 nr. 2.040.028 er det kendt til det formål at tilføre opkaldnumrene for alle mobile abonnentstationer sammen med lokalnetkendetallet for den knudeformidlingsplads, i hvis område den mobile abonnent netop opholder sig, til et centralt opkaldnummerlager, der kan påkaldes indirekte af hver telefonabonnent. Hvis der nemlig på en knudeformidlingsplads indgår et til en mobil abonnent rettet opkald, bliver der automatisk koblet en forbindelse til det centrale opkaldnummer-lager, og der spørges, om det kaldte nummer er oplagret der. Hvis dette er tilfældet, bliver det til det opkaldte nummer oplagrede lokalnetkendetal tilbageoverført til den spørgende knudeformidlings-plads, og af denne etableres der en forbindelse. En ulempe ved denne kendte fremgangsmåde er den omstændighed, at alle indgående, til en mobil abonnent rettede opkald skal overføres til dette centrale op-kaldnummerlager. Hvis dette opkaldnummerlager som følge af en defekt falder ud, er der ikke længere mulighed for en forbindelsesopbygning til en mobil abonnent. Derudover er det omstændeligt, at der også i tilfælde af en forbindelse i den samme radioformidlingsplads' område først skal spørges tilbage til det centrale opkaldnummerlager.
Til grund for den foreliggende opfindelse ligger den opgave at angive et telefon- og datanet til mobile abonnenter, hvor etableringen af en forbindelse til en mobil abonnent, der opholder sig på et vilkårligt sted inden for et radionets område,er mulig på en enkel, sikker og lidet forstyrrelsesmodtagelig måde.
Med udgangspunkt i et telefon- og datanet af den indledningsvis omhandlede art løses denne opgave ifølge opfindelsen ved, at hver mobil abonnents opkaldnummer og det til abonnentens øjeblikkelige opholdssted svarende kendetal for den tilhørende radioformidlingsplads er oplagret på påkaldelig måde på abonnentens hjemstedsradio formidl ingsplads , og at radioformidlingspladserne har udstyr, der ved ankomst af et til en mobil abonnent rettet opkald hos den opkaldte abonnents hjemstedsradioformidlingsplads opspørger kendetallet for den radioformidlingsplads, i hvis område den opkaldte abonnent netop opholder sig, og videreleder opkaldet til denne radioformidlingsplads .
Som følge af oplagringen af de øjeblikkelige opholdssteder på hjemstedsradioformidlingspladsen mindskes de skadelige virkninger af et opkaldnummerlager væsentligt, idet kun de abonnenter er berørt af et lagerudfald, til hvis hjemstedsradioformidlingsplads lageret hører.
Mellem de enkelte radioformidlingspladser består der forbin- 3 150879 delser, over hvilke de opkaldte mobile abonnenters øjeblikkelige opholdssted kan konstateres. Fortrinsvis anvendes hertil valgte forbindelser over det offentlige fjernskrive- og datanet.
Ifølge en videreudvikling af opfindelsen er radioformidling?- pladseme udstyret med tælleimpulsgivere,hvorhos de af tælleimpulsgiveren leverede taalleimpulser i tilfælde af en kaldende stationær abonnent i det offentlige telefonnet over den pågældende knudeformidlingsplads videregives til gebyrtælleren på den kaldende abonnents lokalformidlingsplads, medens gebyrdataene i tilfælde af en kaldende mobil abonnent overføres over forbindelsen til hjemstedsradioformidlingspladsen for den kaldende abonnent eller til et gebyrberegningsapparat.
Under en samtale kan den mobile abonnent forlade området for en radiokoncentrator (f.eks. A) og nå ind i området for en radio-koncentrator (f.eks. B) hørende til den samme radioformidling.Radioformidlingen indeholder hensigtsmæssigt udstyr, som gør det muligt at omkoble samtalen fra en ledning til koncentratoren A til en ledning til koncentratoren B.
Der skal også tages hensyn til den mulighed, at den mobile abonnent under en samtale forlader en radioformidlingsplads1 område og når ind i en anden radioformidlingsplads1 område. Til det formål findes der på fordelagtig måde på hver radioformidlingsplads udstyr, der ved en mobil abonnents skift fra en r'adioformidlings-plads' område til en anden radioformidlingsplads1 område forlænger den bestående forbindelse over telefonvælgenettet eller over et passende digitalt net til den nye radioformidlingsplads. Det kan her vise sig at være hensigtsmæssigt altid at lade forbindelsen opbygge af den af skiftet berørte radioformidlingsplads, som ligger nærmest den kaldende abonnent i den nye forbindelse.
For det tilfælde, at man mellem to radioformidlingspladser anvender en speciel signalisering, som det eksempelvis ville være muligt i et digitalt net, som forbinder radioformidlingspladserne, kan det også være hensigtsmæssigt til stadighed (og uafhængigt af forbindelsesopbygningsretningen) at opbygge forbindelsen fra den nye radioformidlingsplads i retning mod den hidtidige.
Til undgåelse af, at de trådløst formidlede samtaler kan aflyttes umiddelbart med en radiomodtager, og der i påkommende tilfælde også skal anvendes kostbart kodningsudstyr, sker radiotrafikken mellem radioformidlingspladsen og den mobile abonnent fortrinsvis under anvendelse af en digital modulationsmetode.
4 150879'
Udførelseseksempler ifølge opfindelsen er i det følgende forklaret nærmere under henvisning til tegningen, hvor fig. 1 skematisk viser et som et cellularsystem opbygget radionet, fig. 2 et udførelseseksempel på tilkoblingen af radioformidlingspladser til telefonnettet, og fig. 3 skematisk en radioformidlingsplads.
Fig. 1 viser grundskemaet for et mobilt radionet, hvor radio-koncentratorerne rumligt er anbragt i et cellularsystem. Middelradius for et radioområde, der i fig. 1 er betegnet med R, andrager ca.
15 km. Radionettet arbejder eksempelvis med frekvensduplex i UHF-området ved ca. 450 MHz. Sendebånd og modtagebånd har en frekvensafstand på mindst 10 MHz. Sende- og modtagebånd er med hensyn til deres frekvenstilknytning organiseret ensartet.
Som det nærmere fremgår af fig. 1, er radionettet opdelt i frekvenstilknytningsområder, som hver for sig har 7 radiokoncentra-torer med cifrene 1-7. I fig. 1 er tre forskelligt skraverede frekvens tilknytningsområder fremhævet.
De hver for sig med 1 betegnede radiokoncentratorer er i forhold til de øvrige radiokoncentratorer forsynet med et kryds, som skal antyde, at disse radiokoncentratorer er udvidet til radioformidlingspladser, som etablerer forbindelser mellem radiokoncentra-torerne og til det offentlige telefonnets vælgeformidlingspladser.
De syv radiokoncentratorer 1-7 er tilknyttet den med radiokoncen-tratoren 1 forbundne radioformidlingsplads. Frekvenstilknytningsområderne med deres syv radiokoncentratorer er alle opbygget ens, og de har den samme frekvensfordelingsplan. Radiokoncentratorernes numre 1-7 betegner samtidigt radioområdenumrene.
Med henblik på at garantere, at de mobile abonnenter uden undtagelse kan nås, har radioområderne for radiokoncentratorerne 1-7 en indbyrdes overlapning.
Fig. 2 tjener til forklaring af forbindelsesopbygningen mellem mobile abonnentstationer og stationære telefonabonnentstationer eller mellem mobile abonnentstationer og andre mobile abonnentstationer. Figuren viser fire forskellige radioformidlingspladser 1-4, hovedformidlingspladser 9, 10, 11 og 12, knudeformidlingspladser 17, 18, 19, 20 og 21, lokalformidlingspladser 5, 6, 7, 8 og 26 samt centralformidlingspladser 22, 23, 24 og 25, et undercentralanlæg 27 til hvilket der er knyttet en telefonabonnentstation 28, og to 5 150879 mobile abonnentstationer 29 og 30.
Det antages, at de mobile abonnenters abonnentnummer er syv-cifret. Det indeholder et tocifret hoved med kendetallet for den radioformidlingsplads, til hvilken radioabonnenten hører hjemme, og som fortrinsvis svarer til kendetallet for den hovedformidlingsplads, til hvilken radioformidlingspladsen er knyttet. Det antages, at den mobile abonnent 30 kan nås under opkaldnummeret 5212345, medens den mobile abonnent 29 skal kunne nås under opkaldnummeret 8845678. Kendetallet for centralformidlingspladsen 22 kan være 6, for centralformidlingspladsen 23 kan det være 7, for centralformidlingspladsen 24 kan det være 5, for centralformidlingspladsen 25 kan det være 8, kendetallet for hovedformidlingspladsen 9 kan være 62, for hovedformidlingspladsen 10 kan det være 71, for hovedformidlingspladsen 11 kan det være 52 og for hovedformidlingspladsen 12 kan det være 88; knudeformidlingspladsen 17 kan have kendetallet 621, knudeformidlingspladsen 18 kan have kendetallet 711, knudeformidlingspladsen 19 kan have kendetallet 522, knudeformidlingspladsen 20 kan have kendetallet 881, og knudeformidlingspladsen 21 kan have kendetallet 882; lokalformidlingspladsen 5 kan have kendetallet 6215, lokalformidlingspladsen 6 kan have kendetallet 7113,lokalformidlingspladsen 7 kan have kendetallet 5224, lokalformidlingspladsen 8 kan have kendetallet 8814, og lokabrormidlingspladsen 26 kan have kendetallet 8823; derudover kan undercentralanlægget 27 have nummeret 35, og abonnenten 28 kan have undercentralnummeret 12.
Principielt er det muligt at forbinde radioformidlingspladsen med knudeformidlingspladsen enten totrådet over en lokaiformidlings-plads, som det er angivet i fig. 2, eller firtrådet over en pseudo-lokalformidlingsplads.
Forbindelsesopbygningen i det beskrevne net skal i det følgende forklares på grundlag af nogle eksempler. Først beskrives det tilfælde, at en stationær telefonabonnent vil opkalde en mobil abonnent (tilfælde A). Det antages, at den stationære abonnent er abonnenten 28, og den abonnent, der skal opkaldes, er abonnenten 30. Til etablering af forbindelsen vælger abonnenten 28 først udskillelseskendecifferet 0, derefter et i radionettets storområde såvidt som muligt ensartet radiokendetal, der i det foreliggende eksempel antages at være 811, og derefter abonnentens nummer 5212345. Der skal altså vælges nummeret 08115212345. Den stationære abonnent 6 150879 28's valg af cifferet O fører til, at loka]formidlingspladsen 26 kobler videre til omsætteren på den tilhørende knudeformidlingsplads 21. Denne kan erkende det efterfølgende radiokendetal 811 og styrer hovedretningsvælgeren på bundtet til den tilhørende hovedformidlingsplads 12, hvorfra radioformidlingspladsen 4 aktiveres som en knudeformidlingsplads.
Radioformidlingspladsen 4 optager den mobile abonnents nummer 5212345, holder forbindelsen til den kaldende abonnent 28 og opspørger på den opkaldte abonnents hjemstedsradioformidlingsplads 3, der har kendetallet 52, den radioformidlingsplads, i hvis område abonnenten 30 netop befinder sig. Herved erfarer den eksempelvis, at den mobile abonnent 30 befinder sig i radioformidlingspladsen 2's område. Med denne information er den den kaldende abonnent 28 nærmest beliggende radioformidlingsplads 4 i stand til at opbygge en forbindelse til den pågældende radioformidlingsplads 2 for den opkaldte abonnent 30. Den må hertil vælge følgende: Udskillelsescifferet 0, kendetallet for knudeformidlingspladsen 18, der f.eks. lyder 711, derefter det individuelle nummer for radioformidlingspladsen, i det foreliggende tilfælde 355, og derefter den mobile abonnents nummer, her 5212345. Hvis denne forbindelse er etableret, gennemkobles der på den kaldende abonnent 28's radioformidlingsplads 4 en forbindelse mellem den kaldende abonnent 28 og den opkaldte abonnent 30's radioformidling 2.
Hver radioformidlingsplads 1, 2, 3, 4 er karakteriseret dels ved hovedformidlingspladskendetallet i nummeret for de ved denne hjemmehørende mobile abonnenter, dels ved et individuelt nummer (i det foreliggende eksempel (0711)355).
Det andet tilfælde (B) vedrører et opkald fra en mobil abonnent, f.eks. abonnenten 29, til en anden mobil abonnent, f.eks. abonnenten 30. Hertil behøver den mobile abonnent 29 kun at vælge nummeret for den anden mobile abonnent 30 uden radiokendetal·, f.eks. nummeret 5212345. Hvis den kaldende og den opkaldte mobile abonnent ikke befinder sig i det samme radioformidlingsområde, sker søgningen efter den opkaldte mobile abonnent som i tilfælde A. Forbindelsesopbygningen til den opkaldte abonnents radioformidlingsplads 2 ved hjælp af den kaldende abonnents radioformidlingsplads 4 kan enten ske over telefonnettet som i tilfælde A eller over et egnet digitalt vælgenet, som forbinder radioformidlingspladserne med hinanden.
150879 7
Et yderligere tilfælde (C) fremkommer ved et opkald fra en mobil abonnent, f.eks. 29, som er rettet til en stationær telefonabonnent i telefonnettet, f.eks. 28. Den mobile abonnent 29 skal da altid vælge den stationære abonnent 28's nummer og altid inklusive dennes lokalnetkendetal. Den kaldende mobile abonnent 29's radioformidlingsplads erkender på grundlag af trafikudskillelsescifrene (O subsidiært OO), at det drejer sig om et forbindelsesønske til en telefonabonnent og ikke til en mobil abonnent, og den sørger for en tilsvarende forbindelsesopbygning.
Et specialtilfælde udgør etableringen af en forbindelse mellem to mobile abonnenter, der netop befinder sig i den samme radioformidlingsplads 1 område, eller etableringen af en forbindelse mellem en stationær abonnent, som hører til en hovedformidlingsplads, i hvis radioformidlingsområde den kaldte mobile abonnent netop befinder sig. I dette tilfælde kan der gives afkald på en forespørgsel hos den kaldte mobile abonnents hjemstedsradioformidlingsplads, hvis der på hver radioformidlingsplads findes et yderligere lager, i hvilket opkaldnumrene for de netop i radioformidlingspladsens område værende abonnenter er oplagret. Der sker da generelt før forespørgslen ved hjemstedsradioformidlingspladsen ved den radioformidlingsplads, ved hvilken opkaldet indgår, en undersøgelse af, om den kaldte mobile abonnent befinder sig i denne radioformidlingsplads1 område. Er det tilfældet, etableres forbindelsen direkte.
Betinget af de mobile abonnenters mobilitet må der regnes med, at radioformidlingsområdet forlades under en samtale,/eller at en radioskygge gennemkøres. I det følgende beskrives nu det tilfælde, hvor den mobile abonnent skifter fra en radioformidlingsplads' radio-koncentrator til en anden radioformidlingsplads' radiokoncentrator. Det forudsættes endvidere, at forbindelsen forlænges over det offentlige telefonvælgenet, hvor kun den der sædvanlige signalisering står til rådighed.
Hvis den opkaldte abonnent skifter radioformidlingsområde, gælder den regel, at den radioformidlingsplads, hvis område radioabonnenten forlader, forlænger den bestående forbindelse til den nye radioformidlingsplads over telefonvælgenettet. Dertil skal den hidtidige radioformidlingsplads være bekendt med kendetallet for den nye radioformidlingsplads. Hvis den mobile abonnents udstyr erkender, at det har bedre modtagebetingelser ved en til naboradioformidlingspladsen hørende radiokoncentrator, meddeler det over radio- 8 150879 koncentratoren sin hidtidige radioformidlingsplads, til hvilken radioformidlingsplads det vil skifte.
Hvis eksempelvis abonnenten 30 forlader radioformidlingspladsen 2’s radioformidlingsområde med henblik på at skifte til radioformidlingspladsen l's område, opbygger radioformidlingspladsen 2 med 06215795212345 forbindelsen over en naboradiofor-midlingsplads 1 til radioabonnenten 30. Ved modtagelse af opkaldet kobler radioabonnentens udstyr sig ind på den af den nye radioformidlingsplads 1 tilbudte talekanal. Med henblik på at frigive den endnu belagte talekanal fra den hidtidige radioformidlingsplads 2 kan eksempelvis den mobile abonnent 30's udstyr kvittere for den udførte omkobling over for den hidtidige radioformidlingsplads 2. Så længe samtalen består, ændres opholdsstedangivelsen i hjemstedradioformidlingspladsen 3's lager ikke. Ved samtalens afslutning udløses forbindelsen udgående fra den kaldende abonnent til den hidtidige radioformidlingsplads 2, og denne udløser som følge deraf over radioformidlingspladsen 1 forbindelsen til den opkaldte mobile abonnent 30.
Processen er en anden, hvis den kaldende abonnent skifter radioformidlingsområde. Her gælder det, at ved skift af radioformidlingsområdet opbygger den radioformidlingsplads, i hvis område radioabonnenten kører ind, forbindelsen til den hidtidige radioformidlingsplads. Når den mobile abonnents udstyr erkender, at det har bedre modtagebetingelser ved en til naboradioformidlingspladsen hørende radiokoncentrator, melder det sig hos denne over den pågældende radiokoncentrator med sit radioabonnentnummer og meddeler, over hvilken hidtidig radioformidlingsplads det befinder sig i samtaletilstand. Dermed er den nye radioformidlingsplads i stand til at opvælge den hidtidige radioformidlingsplads på samme måde, som det sker i det tilfælde, at den opkaldte abonnent skifter. Det skal i-midlertid påses, at dette først må gennemføres, når radioabonnenten af den nye radioformidlingsplads er blevet ommeldt ved sin hjemsteds-radioformidlingsplads. Hvis man ikke gjorde dette, kunne et ved den hidtidige radioformidlingsplads tilfældigt ankommende opkald til den området skiftende abonnent fra en tredje abonnent blive forvekslet y med det opkald, der tjener til viderekobling af forbindelsen. Den hidtidige radioformidlingsplads kan imidlertid kun antage viderekob-lingsopkaldet fra den nye radioformidlingsplads, hvis den af den mobile abonnent er blevet informeret om områdeskiftet over anmeldekanalen. Den hidtidige radioformidlingsplads indkobler den fra den nye j 150879 radioformidlingsplads kommende forbindelse på den hidtidige og opfordrer derpå den mobile abonnent til at koble om til den nye radioformidlingsplads ' talekanal. Efter stedfunden omkobling kvitterer radioabonnenten, og den hidtidige radioformidlingsplads frigiver den hidtil belagte talekanal. Ved samtalens afslutning udløser den kaldende mobile abonnent forbindelsen, hvilket fortsættes over den nye radioformidlingsplads til den hidtidige radioformidlingsplads og til den opkaldte abonnents radioformidlingsplads.
Gebyrberegningen sker i afhængighed af, om en stationær abonnent kalder en mobil abonnent (tilfælde A), om en mobil abonnent kalder en anden mobil abonnent (tilfælde B), eller om en mobil abonnent kalder en stationær abonnent (tilfælde C), på den i det følgende beskrevne måde. Hvis en stationær abonnent kalder en mobil abonnent, tilkobler omsætteren på knudeformidlingspladsen ikke sin egen tælleimpulsgiver, men den overtager tælleimpulser fra en tælle-impulsgiver på radioformidlingspladsen og videregiver dem til gebyrtælleren på den kaldende abonnents lokalformidlingsplads. Dette sker på lignende måde som ved en udlandsforbindelse. Som følge af, at radioformidlingspladsen har konstateret den mobile abonnents opholdssted, er den i stand til at tilkoble den passende tælletakt i tælle-impulsgiveren.
Hvis en mobil abonnent er den kaldende abonnent, bliver de tilsvarende data om forbindelsen meddelt af den forbindelsen opbyggende radioformidlingsplads, f.eks.til den kaldende abonnents hjemsteds-radioformidlingsplads eller et gebyrregneapparat, over en dataforbindelse .
Hvis det ønskes, kan der ved en taleafgivelse eller en anden signalisering gives den kaldende abonnent en henvisning om arten af den koblede forbindelse. Derved bliver den pågældende gjort opmærksom på, at der eksempelvis skal føres en fjernsamtale og ikke en lokalsamtale.
Hvis der under varigheden af en samtale sker et skift af den ved samtalen medvirkende radioformidlingsplads ved den kaldende eller ved den opkaldte abonnent, sker der på fordelagtig måde ikke nogen ændring af gebyrzonen ved områdeskiftet. Sker skiftet ved den opkaldte abonnent, bibeholdes den hidtidige radioformidlingsplads for den opkaldte abonnent som målformidlingsplads; ved et skift hos den kaldende abonnent foretages gebyrberegningen hensigtsmæssigt på den hidtidige radioformidlingsplads.
10 150879
En særlig ordning findes for det tilfælde, at en af deltagerne i en samtale under samtalen gennemkører en radioskygge. Hertil sker der en overvågning af et specielt signal (f.eks. et synkroniseringssignal) , som afvekslende med talen overføres digitalt i en bestemt rytme. Talens kvalitet formindskes med aftagende signal/støj-forhold, dvs. med tiltagende fejlhyppighed i digitalsignalet. Til bedømmelse af talekvaliteten er det tilstrækkeligt at overvåge fejlhyppigheden i det specielle signal. Hvis det ved måling konstateres, at en forudbestemt tærskel for fejlhyppigheden overskrides, undertrykkes taleoverføringen, og til information af samtalepartneren indkobles der et passende signal på forbindelsen. Dette signal kan bestå af en repeteret tonekombination eller af en melding, f.eks.
"vær venlig at vente". Hvis afbrydelsen varer længere end en bestemt ventetid, skal forbindelsen ophæves. Dette kan eksempelvis simpelthen opnås ved, at der tildeles samtalepartneren en melding "abonnenten kan Ikke nås, vær venlig at lægge på". Hvis abonnenten i radioskyggen er den kaldende abonnent, udløser overvågningsindretningen på den denne tilknyttede radioformidlingsplads eller i den tilknyttede radiokoncentrator. Hvis abonnenten i radioskyggen derimod er den opkaldte abonnent, udløser dennes samtalepartner forbindelsen foranlediget af meldingen.
Fig. 3 viser en skematisk fremstilling af det udstyr, der eksempelvis Jan være forenet på en af radioformidlingspladserne 1-4 i fig. 2. Hovedbestanddele er et digitalt koblingsfelt 40, endvidere et opholdssted-datalager 42, i hvilket opkaldnumrene i forbindelse med kende-numrene for opholdsstederne for de mobile abonnenter er oplagret, hvis hjemstedsradioformidlingsplads er den viste radioformidlingsplads, samt numrene på de mobile abonnenter, der netop befinder sig i dette område. Radioformidlingspladsen er endvidere over tilslutningsindretninger 52 forbundet med de tilhørende radiokoncentratorer. Over analog/digital- og digital/analog-om-sættere 44 samt over et analogt koblingsfelt 49 består der forbindelser, som det er vist i fig. 2, dels med den tilhørende hovedformidlingsplads i telefonnettet, dels med den tilhørende lokalformidlingsplads subsidiært pseudo-lokalformidlingsplads. Endelig findes der en opkaldmodtager og signalgiver 45, en meldeindretning 46 og en synkroniseringsindretning 47. Endvidere består der over et tilslutningsapparat 48 en forbindelse med datanettet til udveksling af søgedataene . med andre radioformidlingspladser.

Claims (7)

1. Telefon- og datanet til mobile abonnenter med i et radionets storområde lokalt fordelte radioformidlingspladser, der over radiokoncentratorer kan træde i radioforbindelse med de mobile ' abonnenter, og som er tilsluttet det offentlige telefonnet og i påkommende tilfælde med henblik på dataoverføring mellem mobile abonnenter og abonnenter i det offentlige net er tilsluttet fjernskrive-og datanettet, kendetegnet ved, at hver mobil abonnents opkaldnummer og det til abonnentens øjeblikkelige opholdssted svarende kendetal for den tilhørende radioformidlingsplads er oplagret på påkaldelig måde på abonnentens hjemstedsradioformidlingsplads, og at radioformidlingspladserne har udstyr, der ved ankomst af et til en mobil abonnent rettet opkald hos den opkaldte abonnents hjemstedsradioformidlingsplads opspørger kendetallet for den radioformidlingsplads, i hvis område den opkaldte abonnent netop opholder sig, og videreleder opkaldet til denne radioformidlingsplads.
2. System ifølge krav 1, kendetegnet ved, at de enkelte radioformidlingspladser med henblik på udveksling af opholdssted- og gebyrdata er forbundet med hinanden over fjernskrive- og datanettet eller over et andet egnet net.
3. System ifølge krav 1 eller 2, kendetegnet ved, at radioformidlingspladserne er udstyret med tælleimpulsgivere, hvorhos de af tælleimpulsgiveren leverede tælleimpulser i tilfælde af en kaldende stationær abonnent i det offentlige telefonnet over den pågældende knudeformidlingsplads videregives til gebyrtælleren på den kaldende abonnents lokalformidlingsplads, medens gebyrdataene i tilfælde af en kaldende mobil abonnent overføres over forbindelsen til hjemstedsradioformidlingspladsen for den kaldende abonnent eller til et gebyrberegningsapparat. 12 150879
4. System ifølge et eller flere af kravene 1-3, kendetegnet ved, at der på hver radioformidlingsplads findes udstyr, som muliggør et normalt områdeskift af den mobile abonnent fra en radiokoncentrators område til en anden radiokoncentrators område, og som i tilfælde af, at også radioformidlingspladsområdet skiftes derved, forlænger den bestående forbindelse over telefonvælgenettet eller et andet egnet digitalt taleoverføringsnet til den nye radioformidlingsplads .
5. System ifølge krav 4, kendetegnet ved, at forbindelsen mellem den nye og den hidtidige radioformidlingsplads altid opbygges af den af skiftet berørte radioformidlingsplads, som ligger nærmest den kaldende abonnent i den nye forbindelse.
6. System ifølge krav 4, kendetegnet ved, at der i det radioformidlingspladserne forbindende net anvendes en speciel signalisering, og at det til stadighed er den nye radioformidlings-plads, der opbygger forbindelsen til den hidtidige radioformidlingsplads .
7. System ifølge krav 1, kendetegnet ved, at der i hvert opholdssted-datalager, der er tilknyttet en radioformidlingsplads, er oplagret opkaldnummeret for hver netop i radioformidlingsområdet tilstedeværende mobile abonnent, og at der til hver radio-formidlingsplads er knyttet udstyr, som ved ankomst af et til en mobil abonnent rettet opkald først undersøger, om den opkaldende abonnent befinder sig i formidlingspladsens radioformidlingsområde, og som først ved et negativt resultat af denne undersøgelse op-spørger kendetallet for den tilsvarende radioformidlingsplads hos den opkaldte abonnents hjemstedsradioformidlingsplads.
DK585577A 1976-12-30 1977-12-29 Telefon- og datanet til mobile abonnenter DK150879B (da)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE2659615 1976-12-30
DE19762659615 DE2659615C2 (de) 1976-12-30 1976-12-30 Fernsprech- und Datennetz für mobile Teilnehmer

Publications (2)

Publication Number Publication Date
DK585577A DK585577A (da) 1978-07-01
DK150879B true DK150879B (da) 1987-07-06

Family

ID=5997072

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK585577A DK150879B (da) 1976-12-30 1977-12-29 Telefon- og datanet til mobile abonnenter

Country Status (10)

Country Link
JP (1) JPS5385105A (da)
AT (1) AT361989B (da)
BE (1) BE862545A (da)
CH (1) CH624810A5 (da)
DE (1) DE2659615C2 (da)
DK (1) DK150879B (da)
FR (1) FR2376583A1 (da)
GB (1) GB1542794A (da)
IT (1) IT1089191B (da)
NL (1) NL7714536A (da)

Families Citing this family (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3012231C2 (de) * 1980-03-28 1987-09-10 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Mobiles Funknetz auf Landesebene
DE3034066A1 (de) * 1980-09-10 1982-04-15 Siemens Ag Kommunikationssystem, insbesondere fernsprechsystem zum anschluss von mobilen teilnehmerendgeraeten
DE3036380A1 (de) * 1980-09-26 1982-05-13 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Kommunikationssystem, insbesondere fernsprechsystem
DE3036707A1 (de) * 1980-09-29 1982-05-19 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Universelles mobilfunk-digitalnetz zur paketvermittelten informationsuebertragung
DE3130143A1 (de) * 1981-07-30 1983-03-24 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Parallelrechnernetzarchitektur fuer echtzeitinformationssysteme innerhalb von mobilkommunikationssystemen mit hohen teilnehmerzahlen
DE3130408A1 (de) * 1981-07-31 1983-02-17 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Verfahren und anordnung zur durchffuehrung eines gruppenrufes mit und ohne standortbedingung in zellularen mobilfunknetzen
DE3212023A1 (de) * 1982-03-31 1983-10-06 Siemens Ag Aktivadressenbezogenes informationssystem zur verwaltung von mobilkommunikationsteilnehmern
GB8619875D0 (en) * 1986-08-15 1986-09-24 British Telecomm Communications system
DE3736446A1 (de) * 1987-10-28 1989-05-11 Rheydt Kabelwerk Ag Funkuebertragungssystem
GB2245454B (en) * 1990-06-18 1994-03-23 Stc Plc Mobile communications
US5155689A (en) * 1991-01-17 1992-10-13 By-Word Technologies, Inc. Vehicle locating and communicating method and apparatus
US5734981A (en) 1991-01-17 1998-03-31 Highwaymaster Communications, Inc. Method and apparatus for call delivery to a mobile unit
US6009330A (en) 1992-01-27 1999-12-28 Highwaymaster Communications, Inc. Method and apparatus for call delivery to a mobile unit
DE4312362A1 (de) * 1993-04-16 1994-10-20 Sel Alcatel Ag Mobilfunknetz mit Guthabenkonten
DE4316091A1 (de) * 1993-05-13 1994-11-17 Sel Alcatel Ag Verfahren und Systemkomponenten zur Ermittlung des Aufenthaltsortes eines Teilnehmers in einem Kommunikationssystem

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2040028C3 (de) * 1970-08-12 1980-10-16 Te Ka De Felten & Guilleaume Fernmeldeanlagen Gmbh, 8500 Nuernberg Verfahren für ein vollautomatisches Autotelefonnetz
DE2056349B2 (de) * 1970-11-17 1977-01-20 TE KA DE Feiten & Guilleaume Fernmeldeanlagen GmbH, 8500 Nürnberg Verfahren zur herstellung einer gespraechsverbindung zwischen ortsfesten fernsprechstellen und beweglichen funksprechstellen unbekannten standortes
US3663762A (en) * 1970-12-21 1972-05-16 Bell Telephone Labor Inc Mobile communication system
DE2310188C3 (de) * 1973-03-01 1982-12-16 TE KA DE Felten & Guilleaume Fernmeldeanlagen GmbH, 8500 Nürnberg Verfahren für ein vollautomatisches Autotelefonnetz
DE2351563C3 (de) * 1973-10-13 1981-01-22 Te Ka De Felten & Guilleaume Fernmeldeanlagen Gmbh, 8500 Nuernberg Verfahren zum Weiterschalten eines Funkgespräches

Also Published As

Publication number Publication date
ATA939177A (de) 1980-09-15
IT1089191B (it) 1985-06-18
JPS5385105A (en) 1978-07-27
DE2659615C2 (de) 1981-09-17
FR2376583B1 (da) 1980-08-22
GB1542794A (en) 1979-03-28
BE862545A (fr) 1978-04-14
DK585577A (da) 1978-07-01
NL7714536A (nl) 1978-07-04
DE2659615A1 (de) 1978-07-06
FR2376583A1 (fr) 1978-07-28
AT361989B (de) 1981-04-10
CH624810A5 (en) 1981-08-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4562572A (en) Cellular mobile radio service telephone system
US4726014A (en) Cellular mobile radio service telephone system
DK150879B (da) Telefon- og datanet til mobile abonnenter
US4829554A (en) Cellular mobile telephone system and method
RU2118068C1 (ru) Подвижная телефонная система
US5703933A (en) Method and arrangement for establishing a connection in a telecommunications system
NO306039B1 (no) Telekommunikasjonskombinasjon omfattende et svitsjet telekommunikasjonsnettverk og en baerbar radioterminal
SE450863B (sv) Cellindelat mobilt radiotelefonkommunikationssystem med dirigeringstjenst
DK161236B (da) Fremgangsmaade og anlaeg til overfoersel af telefonsamtaler til et baerbart, traadloest telefonapparat
NO157760B (no) FremgangsmŸte for Ÿ tilveiebringe tilgang til overfingsk analer til et telekommunikasjonsoverfingssystem.
JPH10200929A (ja) ランダム経路を用いる網経路決定の自動学習
JPH06217363A (ja) セリュラ無線通信システムのアーキテクチャ
NO141240B (no) Radiooverfoeringssystem.
US6016425A (en) Hybrid multizone call delivery system
JPH09182136A (ja) 個々の電話リンクへの多重接続によって個人通信サービス・システムの容量を増加させる装置および方法
US5960348A (en) Technique for use in processing telephone calls
JPS5847341A (ja) 移動通信方式
KR0128236B1 (ko) 지능망 서비스 교환기에서 전화 자동응답 서비스의 호처리 방법
JP2822444B2 (ja) 構内用移動通信方式および広域移動通信方式
KR0160346B1 (ko) 자동 수신자 부담 전화 서비스 구현 방법
JP2621802B2 (ja) 移動体通信における移動局位置情報通知方法
JPH04133528A (ja) 通信ルート選択方式
FI57678B (fi) Mobilradioanlaeggning
JP3234698B2 (ja) Isdn交換機および端末
KR100199409B1 (ko) 주파수 공용통신 시스템의 그룹통화에서 직접 개별통화로 전환하는 방법