BE1012028A3 - Prefab-wandelement en werkwijze voor het vervaardigen van zulk prefab-wandelelement. - Google Patents

Prefab-wandelement en werkwijze voor het vervaardigen van zulk prefab-wandelelement. Download PDF

Info

Publication number
BE1012028A3
BE1012028A3 BE9800439A BE9800439A BE1012028A3 BE 1012028 A3 BE1012028 A3 BE 1012028A3 BE 9800439 A BE9800439 A BE 9800439A BE 9800439 A BE9800439 A BE 9800439A BE 1012028 A3 BE1012028 A3 BE 1012028A3
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
wall element
granulate
element according
plastic
prefab wall
Prior art date
Application number
BE9800439A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Swenters Ivo Theodoor
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Swenters Ivo Theodoor filed Critical Swenters Ivo Theodoor
Priority to BE9800439A priority Critical patent/BE1012028A3/nl
Application granted granted Critical
Publication of BE1012028A3 publication Critical patent/BE1012028A3/nl

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04CSTRUCTURAL ELEMENTS; BUILDING MATERIALS
    • E04C2/00Building elements of relatively thin form for the construction of parts of buildings, e.g. sheet materials, slabs, or panels
    • E04C2/02Building elements of relatively thin form for the construction of parts of buildings, e.g. sheet materials, slabs, or panels characterised by specified materials
    • E04C2/04Building elements of relatively thin form for the construction of parts of buildings, e.g. sheet materials, slabs, or panels characterised by specified materials of concrete or other stone-like material; of asbestos cement; of cement and other mineral fibres
    • E04C2/049Building elements of relatively thin form for the construction of parts of buildings, e.g. sheet materials, slabs, or panels characterised by specified materials of concrete or other stone-like material; of asbestos cement; of cement and other mineral fibres completely or partially of insulating material, e.g. cellular concrete or foamed plaster

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Finishing Walls (AREA)

Abstract

Prefab-wandelement, bestaande uit een element uit cellenbeton, daardoor gekenmerkt dat dit element (2) is voorzien van een bekleding (3) die minstens is samengesteld uit een granulaat (4) en een hoeveelheid kunststof (6);

Description


   <Desc/Clms Page number 1> 
 



  Prefab-wandelement en werkwijze voor het vervaardigen van zulk prefab-wandelement. 



  Deze uitvinding heeft betrekking op een prefab-wandelement, alsmede op een werkwijze voor het vervaardigen van zulk prefab-wandelement. 



  Meer speciaal heeft zij betrekking op een prefab-wandelement dat in hoofdzaak gevormd is uit cellenbeton. 



  De uitvinding beoogt hierbij een prefab-wandelement dat in menig opzicht verbeterd is ten opzichte van de bekende prefab-wandelementen uit cellenbeton. 



  Hiertoe voorziet de uitvinding in een prefab-wandelement, bestaande uit een element uit cellenbeton, met als kenmerk dat dit element is voorzien van een bekleding die minstens samengesteld is uit een granulaat en een hoeveelheid kunststof. 



  Hierbij is het granulaat bij voorkeur door middel van de kunststof op het oppervlak van het element uit cellenbeton vastgehecht. 



  Door zulk prefab-wandelement te voorzien van een bekleding uit granulaat, kunnen verschillende nadelen, die eigen zijn aan de klassieke prefab-wandelementen uit cellenbeton, worden uitgesloten. 



  Door een geschikte keuze van het granulaat kan volgens de uitvinding onder meer worden verkregen dat het prefab-wandelement dankzij de bekleding een zeer drukvast 

 <Desc/Clms Page number 2> 

 en stootvast oppervlak vertoont, dit in tegenstelling tot de geringe stootvastheid van het cellenbeton zelf. 



  Door het aanbrengen van voornoemde bekleding wordt eveneens verkregen dat het oppervlak weinig of geen vuil meer kan opnemen en bovendien afwasbaar is, dit in tegenstelling tot het cellenbeton zelf, dat zoals bekend een zeer poreus oppervlak vertoont en gemakkelijk vervuild geraakt. 



  De bekleding volgens de uitvinding biedt ook het voordeel dat verschillende uitzichten kunnen worden verwezenlijkt, zowel door de keuze van de kleur als door de keuze van de korrelgrootte van het granulaat. 



  Door het prefab-wandelement volgens de uitvinding te voorzien van een bekleding, ontstaat eveneens het voordeel dat het cellenbeton weinig of geen water meer opneemt wanneer dit blootgesteld is aan regen, waardoor vochtplekken aan de binnenzijde van een wand die uit zulke prefab-wandelementen is gevormd, worden uitgesloten. 



  Bij voorkeur zijn het granulaat en de kunststof met elkaar vermengd en op deze wijze tegen de zijde van het element uit cellenbeton aangebracht. Hierdoor wordt verkregen dat de korrels van het granulaat, nadat de kunststof is uitgehard, degelijk vastgehecht zijn door middel van de kunststof, enerzijds, door de verbinding die bestaat met het cellenbeton en, anderzijds, door de verbinding die bestaat tussen de korrels onderling. 
 EMI2.1 
 



  Bij voorkeur bevat de bekleding een granulaat dat minstens 2 in een drukvastheid voorziet die groter is dan 100 N/cm2. Hierdoor verkrijgt het prefab-wandelement een oppervlak dat bijzonder stootbestendig is. 

 <Desc/Clms Page number 3> 

 



  In de meest voorkeurdragende uitvoeringsvorm zal het granulaat bestaan uit een steensoort, die bijvoorbeeld gebroken en/of gemalen is. Ideale materialen zijn arduin, rolgrind en marmer, of een mengeling hiervan. Deze natuurlijke steensoorten hebben als voordeel dat zij zeer hard zijn, waardoor drukvastheden worden verkregen tot 
 EMI3.1 
 2 zelfs 170 N/cm. Opgemerkt wordt dat het granulaat ook uit andere materialen kan bestaan, zoals gegranuleerde kunststof of glas. 



  Onder een granulaat dient volgens de uitvinding iedere korrelvormige massa of massa uit deeltjes te worden verstaan, ongeacht of het kunstmatig gevormde deeltjes of korrels zijn, of dat het deeltjes zijn die op natuurlijke wijze voorkomen. 



  De gemiddelde korrelgrootte van het granulaat is bij voorkeur gelegen tussen 2 en 5 mm, terwijl de dikte van de bekleding bij voorkeur 3 ä 10 mm bedraagt. Hierdoor wordt een bekleding verkregen die, enerzijds, een goede dekking verzekert, doch, anderzijds, omwille van de relatief geringe dikte, vrijwel geen invloed heeft op het totale gewicht van het prefab-wandelement. Het voorgaande neemt echter niet weg dat een granulaat met andere korrelgroottes kan worden toegepast. Zo bijvoorbeeld is het niet uitgesloten om volgens de uitvinding gebruik te maken van een granulaat dat bestaat uit kleine keien, met een gemiddelde doormeter van   0, 5 à 1   cm. 



  Volgens de uitvinding kan het granulaat zowel in zijn natuurlijke kleur worden toegepast, als worden ingekleurd, bijvoorbeeld door middel van pigment. Het is dan ook duidelijk dat de bekleding in allerhande kleuren kan worden 

 <Desc/Clms Page number 4> 

 uitgevoerd. Ook kan met verschillende kleurschakeringen in eenzelfde prefab-wandelement worden gewerkt. 



  De kunststof die in de aanhechting van het granulaat voorziet, kan volgens de uitvinding van eender welke aard zijn op voorwaarde dat een voldoende grote aanhechtingskracht voor de korrels van het granulaat wordt verkregen. 



  Bij voorkeur zal gebruik worden gemaakt van een kunststof bestaande uit of op basis van epoxy en/of polyurethaan. 



  Door in een aanhechting te voorzien door middel van kunststof wordt ook een gedeeltelijke of volledige afdichting voor vocht verkregen. 



  In het geval dat het granulaat gemengd is met kunststof wordt bovendien een kunststoffilm rond de korrels van het granulaat verkregen, waardoor ook de korrels op zich minder gemakkelijk vuil opnemen. 



  De voornoemde werkwijze voor het vervaardigen van het prefab-wandelement bestaat bij voorkeur in het fabriceren van een element uit cellenbeton ; het mengen van een hoeveelheid granulaat met kunststof ; het aan minstens   een   zijde van het voornoemde element aanbrengen van een laag gevormd uit het voornoemde mengsel van granulaat met kunststof ; en het laten uitharden van de kunststof zodanig dat het granulaat door middel van de kunststof aan het voornoemde element gehecht is. Deze werkwijze laat toe dat zulk prefab-wandelement relatief eenvoudig kan worden vervaardigd. 



  Met het inzicht de kenmerken van de uitvinding beter aan te tonen, zijn hierna als voorbeelden zonder enig beperkend karakter enkele voorkeurdragende uitvoeringsvormen 

 <Desc/Clms Page number 5> 

 beschreven, met verwijzing naar de bijgaande tekeningen, waarin : figuur 1 in perspectief een prefab-wandelement volgens de uitvinding weergeeft ; figuur 2 op een grotere schaal het gedeelte weergeeft dat in figuur 1 met F2 is aangeduid ; figuur 3 een doorsnede weergeeft volgens lijn 111-111 in figuur   1 ;   figuur 4 op een grotere schaal het gedeelte weergeeft dat in figuur 3 met F4 is aangeduid ; figuur 5 in perspectief een gedeelte van het profiel weergeeft dat in figuur 4 met pijl F5 is aangeduid ; figuur 6 een variante weergeeft van een bekleding die volgens de uitvinding kan worden aangewend. 



  Zoals weergegeven in de figuren 1 tot 4 bestaat het prefab-wandelement 1 volgens de uitvinding hoofdzakelijk uit een eigenlijk element 2 uit cellenbeton, met als bijzonderheid dat dit element 2 is voorzien van een bekleding 3 die minstens is samengesteld uit een granulaat 4 waarvan de korrels 5 door middel van kunststof 6 tegen het element 2 zijn bevestigd. 



  Zoals weergegeven, is het element 2 bij voorkeur een plaatvormig element. Op bekende wijze kan dit aan twee tegenovereenliggende randen 7 en 8 zijn voorzien van respectievelijk een groef 9 en een tand 10, welke toelaten dat meerdere op elkaar gestapelde prefab-wandelementen 1 in elkaar passen. 



  Alhoewel de prefab-wandelementen 1 volgens de uitvinding in allerhande afmetingen kunnen worden verwezenlijkt, zullen zij bij voorkeur, zoals afgebeeld in   figuur l, langwerpig   

 <Desc/Clms Page number 6> 

 zijn uitgevoerd, meer speciaal met een lengte L tussen 3 en 7 m en een hoogte H tussen 40 cm en 1 m. De dikte van de prefab-wandelementen 1 kan uiteraard ook in functie van de toepassing worden gekozen. In het weergegeven voorbeeld is deze dikte T in de orde van grootte van 15 cm. 



  In het geval van relatief grote elementen, zoals afgebeeld in figuur   1,   zal het element 2 worden voorzien van een bewapening 11, bestaande uit U-vormige staven die verbonden zijn door langsgerichte staven. 



  De bekleding 3, die in het weergegeven voorbeeld aangebracht is aan slechts   één   zijde van het element 2, is bedoeld om bij de aanwending van het prefab-wandelement 1 bij de constructie van een gebouw of dergelijke de buitenzijde te vormen. Het is echter duidelijk dat volgens een niet weergegeven variante zulke bekleding ook aan meerdere zijden kan worden aangebracht. 



  Zoals weergegeven in de vergroting van figuur 4 is de bekleding 3 samengesteld uit een mengeling van de korrels 5 met kunststof 6. Hierdoor bevindt de kunststof 6 zieh als het ware in de vorm van een film rond de korrels 5, waardoor deze korrels 5, enerzijds, aangehecht zijn aan het betreffende oppervlak van het element 2 en, anderzijds, onderling ook aan elkaar gehecht zijn. 



  In het voorbeeld van figuur 4 is de hoeveelheid kunststof 6 zodanig gekozen dat na het aanbrengen van de bekleding 3 op het element 2 de ruimtes 12 tussen de korrels 5 niet volledig gevuld zijn met kunststof 6 en er zelfs nog vrije doorgangen van de buitenzijde naar het element 2 bestaan. Hierdoor wordt een bekleding 3 verkregen die waterafstotend is, doch niet waterdicht. Een voordeel van een dergelijke 

 <Desc/Clms Page number 7> 

 open structuur bestaat erin dat het poreuze cellenbeton, zoals schematisch is aangeduid met pijlen F, in verbinding blijft met de buitenlucht, waardoor eventueel vocht dat zich in het cellenbeton verzameld, afkomstig van damp aan de binnenzijde, naar buiten kan verdampen. 



  Opgemerkt wordt dat de gemiddelde grootte van de korrels 5 bij voorkeur kleiner is dan 3/4 van de dikte van de bekleding 3. Hierdoor wordt, zoals weergegeven in figuur 4, verkregen dat de korrels 5 minstens gedeeltelijk over elkaar komen te liggen, met als voordeel dat het cellenbeton niet meer of nauwelijks zichtbaar is vanaf de buitenzijde. 



  Zoals afgebeeld in de figuren 1 tot 4 kan de bekleding 3 aan haar omtrek zijn afgezoomd door middel van een profiel 13. Zoals afgebeeld in de figuren 4 en 5 kan hiertoe gebruik worden gemaakt van een dunwandig metalen L-vormig profiel 13 dat met   één   been 14 aan het element 2 is bevestigd, bijvoorbeeld door middel van spijkers 15. 



  Het profiel 13 laat toe om in een bekleding 3 te voorzien die perfect is afgelijnd. Tevens voorziet dit profiel 13 in een stootvaste omkadering. De aanwezigheid van het profiel 13 laat ook toe dat de bekleding 3 doorlopend over de volledige hoogte van het element 2 kan worden aangebracht, zelfs wanneer dit laatste aan haar hoeken, zoals afgebeeld, is voorzien van afschuiningen 16. 



  Volgens een variante zal de bekleding 3 volledig waterdicht worden uitgevoerd. 



  In figuur 6 wordt dit bereikt doordat de bekleding is samengesteld uit, enerzijds, een waterdichte laag 17 uit de 

 <Desc/Clms Page number 8> 

 voornoemde kunststof en, anderzijds, het door middel van de kunststof 6 hierop bevestigde granulaat 4. 



  Volgens een andere, niet in de figuren weergegeven, uitvoeringsvorm kan deze waterdichtheid ook worden verkregen door de bekleding samen te stellen uit een mengeling van granulaat en kunststof die zodanig is gekozen dat de ruimtes 12 tussen de korrels 5 volledig gevuld zijn, of minstens volledig afgesloten zijn, door middel van de kunststof 6. 



  Het prefab-wandelement 1 wordt vervaardigd door eerst het element 2 uit cellenbeton te fabriceren. Vervolgens worden aan de omtrek van de te bekleden zijde de profielen 13 aangebracht op de wijze zoals afgebeeld in de figuren 1 tot 4. Deze profielen 13 worden vastgezet door middel van de spijkers 15 die eenvoudig in het cellenbeton worden vastgeslagen of vastgeschoten. 



  De bekleding 3 zelf wordt gevormd door het betreffende granulaat 4 eerst te mengen met de kunststof 6 en vervolgens het mengsel uit te strijken op de te bekleden zijde. De opstaande rand 18 van het profiel 13 kan bij het uitstrijken als geleiding worden aangewend voor het gereedschap waarmee het uitstrijken geschiedt. 



  Het aanbrengen van de bekleding 3 gebeurt bij voorkeur terwijl het element 2 met de te bekleden zijde horizontaal is gelegen. Na het drogen en/of uitharden van de kunststof 6 is het prefab-wandelement 1 klaar voor gebruik. 



  In het geval van een prefab-wandelement 1 met een bekleding 3 zoals afgebeeld in figuur 6 wordt voorafgaand aan het uitstrijken van het granulaat 4 een bijkomende laag 

 <Desc/Clms Page number 9> 

 kunststof 17 op het cellenbeton uitgestreken die in een volledige afdichting voorziet. 



  Volgens nog een andere mogelijkheid kan eerst een laag kunststof 17 op het cellenbeton worden aangebracht, waarna, terwijl de kunststof van deze laag 17 nog vochtig en nog klevend is, droog granulaat 4 over de kunststof van de laag 17 wordt uitgestrooid en eventueel hierin wordt vastgedrukt. 



  De huidige uitvinding is geenszins beperkt tot de als voorbeeld beschreven en in de figuren weergegeven uitvoeringsvormen, doch dergelijk prefab-wandelement, alsmede de voornoemde werkwijze kunnen volgens verschillende varianten worden verwezenlijkt zonder buiten het kader van de uitvinding te treden.

Claims (21)

Conclusies.
1.-Prefab-wandelement, bestaande uit een element uit cellenbeton, daardoor gekenmerkt dat dit element (2) is voorzien van een bekleding (3) die minstens is samengesteld uit een granulaat (4) en een hoeveelheid kunststof (6).
2.-Prefab-wandelement volgens conclusie 1, daardoor gekenmerkt dat het granlaat (4) door middel van de kunststof (6) aan het element (2) is vastgehecht.
3.-Prefab-wandelement volgens conclusie 1 of 2, daardoor gekenmerkt dat de bekleding (3) een granulaat (4) bevat dat minstens in een drukvastheid voorziet die groter is dan 100 N/m2.
4.-Prefab-wandelement volgens één van de voorgaande conclusies, daardoor gekenmerkt dat het granulaat (4) bestaat uit een natuurlijke steensoort, bij voorkeur arduin, rolgrind, of marmer.
5.-Prefab-wandelement volgens een van de voorgaande conclusies, daardoor gekenmerkt dat een granulaat (4) wordt aangewend met een gemiddelde korrelgrootte die gelegen is tussen 2 en 5 mm.
6.-Prefab-wandelement volgens één van de voorgaande conclusies, daardoor gekenmerkt dat de bekleding (3) een dikte vertoont die gelegen is tussen 3 mm en 10 mm.
7.-Prefab-wandelement volgens één van de voorgaande conclusies, daardoor gekenmerkt dat de gemiddelde <Desc/Clms Page number 11> korrelgrootte kleiner is dan 3/4 van de dikte van de bekleding (3).
8.-Prefab-wandelement volgens een van de voorgaande conclusies, daardoor gekenmerkt dat het granulaat (4) ingekleurd is, bijvoorbeeld door middel van pigment.
9.-Prefab-wandelement volgens één van de voorgaande conclusies, daardoor gekenmerkt dat het granulaat (4) en de kunststof (6) met elkaar gemengd zijn.
10.-Prefab-wandelement volgens een van de voorgaande conclusies, daardoor gekenmerkt dat de kunststof (6) bestaat uit epoxy en/of polyurethaan.
11.-Prefab-wandelement volgens een van de voorgaande conclusies, daardoor gekenmerkt dat de bekleding (3) waterafstotend is uitgevoerd.
12.-Prefab-wandelement volgens een van de voorgaande conclusies, daardoor gekenmerkt dat in de bekleding (3) vrije doorgangen tussen de korrels (5) van het granulaat (4) zijn gelaten.
13.-Prefab-wandelement volgens één van de conclusies 1 tot 10, daardoor gekenmerkt dat de bekleding (3) waterdicht is uitgevoerd.
14.-Prefab-wandelement volgens conclusie 13, daardoor gekenmerkt dat de bekleding (3) is samengesteld uit, enerzijds, een waterdichte laag (17) uit kunststof die op het voornoemde element (2) is aangebracht, en, anderzijds, het door middel van kunststof (6) hierop bevestigde granulaat (4). <Desc/Clms Page number 12>
15.-Prefab-wandelement volgens conclusie 13 of 14, daardoor gekenmerkt dat het granulaat (4) gemengd is met kunststof (6), waarbij de hoeveelheid kunststof (6) zodanig is gekozen dat de ruimtes (12) tussen de korrels (5) van het granulaat (4) volledig gevuld zijn met deze kunststof (6).
16.-Prefab-wandelement volgens één van de voorgaande conclusies, daardoor gekenmerkt dat de bekleding (3) aan haar omtrek is afgezoomd door middel van een profiel (13).
17.-Prefab-wandelement volgens conclusie 16, daardoor gekenmerkt dat het profiel (13) een L-vormig profiel is dat met één been aan het voornoemde element (2) is bevestigd, bijvoorbeeld hiertegen is vastgespijkerd.
18.-Prefab-wandelement volgens één van de voorgaande conclusies, daardoor gekenmerkt dat dit bestaat uit een plaatvormig element (2) dat minstens aan twee tegenovereenliggende randen (7-8) is voorzien van respectievelijk een groef (9) en een tand (10).
19.-Prefab-wandelement volgens één van de voorgaande conclusies, daardoor gekenmerkt dat dit bestaat uit een plaatvormig element (2) met een lengte tussen 3 en 7 m en een hoogte tussen 40 cm en 1 m.
20.-Prefab-wandelement volgens een van de voorgaande conclusies, daardoor gekenmerkt dat de bekleding (3) aan slechts een zijde is aangebracht.
21.-Werkwijze voor het vervaardigen van een prefab-wandelement volgens één van de voorgaande conclusies, daardoor gekenmerkt dat zij minstens bestaat in <Desc/Clms Page number 13> EMI13.1 het fabriceren van een element (2) uit cellenbeton het mengen van een hoeveelheid granulaat (4) met kunststof (6) het aan minstens één zijde van het voornoemde element (2) aanbrengen van een laag (17) gevormd uit het voornoemde mengsel van granulaat (4) met kunststof (6) ; en het laten uitharden van de kunststof (6) zodanig dat het granulaat (4) door middel van de kunststof (6) aan het voornoemde element (2) gehecht is.
BE9800439A 1998-06-09 1998-06-09 Prefab-wandelement en werkwijze voor het vervaardigen van zulk prefab-wandelelement. BE1012028A3 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE9800439A BE1012028A3 (nl) 1998-06-09 1998-06-09 Prefab-wandelement en werkwijze voor het vervaardigen van zulk prefab-wandelelement.

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE9800439A BE1012028A3 (nl) 1998-06-09 1998-06-09 Prefab-wandelement en werkwijze voor het vervaardigen van zulk prefab-wandelelement.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1012028A3 true BE1012028A3 (nl) 2000-04-04

Family

ID=3891293

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE9800439A BE1012028A3 (nl) 1998-06-09 1998-06-09 Prefab-wandelement en werkwijze voor het vervaardigen van zulk prefab-wandelelement.

Country Status (1)

Country Link
BE (1) BE1012028A3 (nl)

Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB838714A (en) * 1956-05-28 1960-06-22 Superlite Structural Products Improvements relating to building panels and methods for making same
DE2334489A1 (de) * 1973-07-06 1975-02-20 Kleinsteuber & Co Verbundbauelement fuer waende, daecher etc. und verfahren zu dessen herstellung
EP0046256A1 (de) * 1980-08-20 1982-02-24 Bayer Ag Sicht-Bauelement und Verfahren zur Herstellung desselben
WO1988002303A1 (en) * 1985-04-12 1988-04-07 Fr. Bartram Gmbh & Co. Kg Process for manufacturing a prefabricated wall panel, and rain-tight wall panel
FR2700570A1 (fr) * 1993-01-15 1994-07-22 Bahri Philippe Dalle composite ainsi que moule réutilisable, notamment adapté à la fabrication d'une telle dalle et procédé mis en Óoeuvre lors de cette fabrication.

Patent Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB838714A (en) * 1956-05-28 1960-06-22 Superlite Structural Products Improvements relating to building panels and methods for making same
DE2334489A1 (de) * 1973-07-06 1975-02-20 Kleinsteuber & Co Verbundbauelement fuer waende, daecher etc. und verfahren zu dessen herstellung
EP0046256A1 (de) * 1980-08-20 1982-02-24 Bayer Ag Sicht-Bauelement und Verfahren zur Herstellung desselben
WO1988002303A1 (en) * 1985-04-12 1988-04-07 Fr. Bartram Gmbh & Co. Kg Process for manufacturing a prefabricated wall panel, and rain-tight wall panel
FR2700570A1 (fr) * 1993-01-15 1994-07-22 Bahri Philippe Dalle composite ainsi que moule réutilisable, notamment adapté à la fabrication d'une telle dalle et procédé mis en Óoeuvre lors de cette fabrication.

Similar Documents

Publication Publication Date Title
HUE034795T2 (en) Water-permeable and water-absorbing eco-pavement
US6695545B2 (en) Soil stabilization composition
EP1074659A2 (en) Elastic blocks and process for producing the same
KR101400959B1 (ko) 도막형 바닥재 조성물 및 이를 이용한 바닥 시공 방법
BE1012028A3 (nl) Prefab-wandelement en werkwijze voor het vervaardigen van zulk prefab-wandelelement.
JPS585345B2 (ja) 床張り舗装
CA2226199A1 (en) Building materials
DE3339553A1 (de) Bodenbelag fuer tennisplaetze u.dgl.
US20050116373A1 (en) Aged roofing tile system
DE19944593A1 (de) Bauelemente zum Belegen von Flächen
NL1013971C1 (nl) Werkwijze ter vervaardiging van gefigureerde elementen.
EP0960080B1 (de) Aussenbelag mit wasserdurchlässigen eigenschaften
DE19757746A1 (de) Außenbelag mit wasserdurchlässigen Eigenschaften
WO2002096824A1 (en) Wall element, as well as covering for walls, wall elements and the like
JP7341039B2 (ja) 雑草発芽防止構造及びその設置方法、並びに雑草発芽防止シート
DE9421338U1 (de) Bauelement
JP3383246B2 (ja) 木質材料系舗装
KR100588458B1 (ko) 환경도자블록의 제조방법
DE29711268U1 (de) Wasserdurchlässige Formplatten und Steine
JP2530645B2 (ja) 透水性舗装用ブロツク並びにその製造方法並びにこれを用いた透水性舗装方法
EP0911462A3 (de) Belagelement
DE29709267U1 (de) Baustoff für die Anlage von Reitplätzen und anderen Freiflächen
JPH05815U (ja) 屋上防水層保護材
JP3115030U (ja) セメントブロック及びセメントブロックを用いた構造体
DE29711598U1 (de) Leichtflüllstoff zum Ausfüllen von Schlitzen, Spalten, Aussparungen und zur Bildung eines Kabelschachtes im Bodenbereich

Legal Events

Date Code Title Description
RE Patent lapsed

Owner name: *SWENTERS IVO THEODOOR

Effective date: 20020630