<Desc/Clms Page number 1>
Prefab-wandelement en werkwijze voor het vervaardigen van zulk prefab-wandelement.
Deze uitvinding heeft betrekking op een prefab-wandelement, alsmede op een werkwijze voor het vervaardigen van zulk prefab-wandelement.
Meer speciaal heeft zij betrekking op een prefab-wandelement dat in hoofdzaak gevormd is uit cellenbeton.
De uitvinding beoogt hierbij een prefab-wandelement dat in menig opzicht verbeterd is ten opzichte van de bekende prefab-wandelementen uit cellenbeton.
Hiertoe voorziet de uitvinding in een prefab-wandelement, bestaande uit een element uit cellenbeton, met als kenmerk dat dit element is voorzien van een bekleding die minstens samengesteld is uit een granulaat en een hoeveelheid kunststof.
Hierbij is het granulaat bij voorkeur door middel van de kunststof op het oppervlak van het element uit cellenbeton vastgehecht.
Door zulk prefab-wandelement te voorzien van een bekleding uit granulaat, kunnen verschillende nadelen, die eigen zijn aan de klassieke prefab-wandelementen uit cellenbeton, worden uitgesloten.
Door een geschikte keuze van het granulaat kan volgens de uitvinding onder meer worden verkregen dat het prefab-wandelement dankzij de bekleding een zeer drukvast
<Desc/Clms Page number 2>
en stootvast oppervlak vertoont, dit in tegenstelling tot de geringe stootvastheid van het cellenbeton zelf.
Door het aanbrengen van voornoemde bekleding wordt eveneens verkregen dat het oppervlak weinig of geen vuil meer kan opnemen en bovendien afwasbaar is, dit in tegenstelling tot het cellenbeton zelf, dat zoals bekend een zeer poreus oppervlak vertoont en gemakkelijk vervuild geraakt.
De bekleding volgens de uitvinding biedt ook het voordeel dat verschillende uitzichten kunnen worden verwezenlijkt, zowel door de keuze van de kleur als door de keuze van de korrelgrootte van het granulaat.
Door het prefab-wandelement volgens de uitvinding te voorzien van een bekleding, ontstaat eveneens het voordeel dat het cellenbeton weinig of geen water meer opneemt wanneer dit blootgesteld is aan regen, waardoor vochtplekken aan de binnenzijde van een wand die uit zulke prefab-wandelementen is gevormd, worden uitgesloten.
Bij voorkeur zijn het granulaat en de kunststof met elkaar vermengd en op deze wijze tegen de zijde van het element uit cellenbeton aangebracht. Hierdoor wordt verkregen dat de korrels van het granulaat, nadat de kunststof is uitgehard, degelijk vastgehecht zijn door middel van de kunststof, enerzijds, door de verbinding die bestaat met het cellenbeton en, anderzijds, door de verbinding die bestaat tussen de korrels onderling.
EMI2.1
Bij voorkeur bevat de bekleding een granulaat dat minstens 2 in een drukvastheid voorziet die groter is dan 100 N/cm2. Hierdoor verkrijgt het prefab-wandelement een oppervlak dat bijzonder stootbestendig is.
<Desc/Clms Page number 3>
In de meest voorkeurdragende uitvoeringsvorm zal het granulaat bestaan uit een steensoort, die bijvoorbeeld gebroken en/of gemalen is. Ideale materialen zijn arduin, rolgrind en marmer, of een mengeling hiervan. Deze natuurlijke steensoorten hebben als voordeel dat zij zeer hard zijn, waardoor drukvastheden worden verkregen tot
EMI3.1
2 zelfs 170 N/cm. Opgemerkt wordt dat het granulaat ook uit andere materialen kan bestaan, zoals gegranuleerde kunststof of glas.
Onder een granulaat dient volgens de uitvinding iedere korrelvormige massa of massa uit deeltjes te worden verstaan, ongeacht of het kunstmatig gevormde deeltjes of korrels zijn, of dat het deeltjes zijn die op natuurlijke wijze voorkomen.
De gemiddelde korrelgrootte van het granulaat is bij voorkeur gelegen tussen 2 en 5 mm, terwijl de dikte van de bekleding bij voorkeur 3 ä 10 mm bedraagt. Hierdoor wordt een bekleding verkregen die, enerzijds, een goede dekking verzekert, doch, anderzijds, omwille van de relatief geringe dikte, vrijwel geen invloed heeft op het totale gewicht van het prefab-wandelement. Het voorgaande neemt echter niet weg dat een granulaat met andere korrelgroottes kan worden toegepast. Zo bijvoorbeeld is het niet uitgesloten om volgens de uitvinding gebruik te maken van een granulaat dat bestaat uit kleine keien, met een gemiddelde doormeter van 0, 5 à 1 cm.
Volgens de uitvinding kan het granulaat zowel in zijn natuurlijke kleur worden toegepast, als worden ingekleurd, bijvoorbeeld door middel van pigment. Het is dan ook duidelijk dat de bekleding in allerhande kleuren kan worden
<Desc/Clms Page number 4>
uitgevoerd. Ook kan met verschillende kleurschakeringen in eenzelfde prefab-wandelement worden gewerkt.
De kunststof die in de aanhechting van het granulaat voorziet, kan volgens de uitvinding van eender welke aard zijn op voorwaarde dat een voldoende grote aanhechtingskracht voor de korrels van het granulaat wordt verkregen.
Bij voorkeur zal gebruik worden gemaakt van een kunststof bestaande uit of op basis van epoxy en/of polyurethaan.
Door in een aanhechting te voorzien door middel van kunststof wordt ook een gedeeltelijke of volledige afdichting voor vocht verkregen.
In het geval dat het granulaat gemengd is met kunststof wordt bovendien een kunststoffilm rond de korrels van het granulaat verkregen, waardoor ook de korrels op zich minder gemakkelijk vuil opnemen.
De voornoemde werkwijze voor het vervaardigen van het prefab-wandelement bestaat bij voorkeur in het fabriceren van een element uit cellenbeton ; het mengen van een hoeveelheid granulaat met kunststof ; het aan minstens een zijde van het voornoemde element aanbrengen van een laag gevormd uit het voornoemde mengsel van granulaat met kunststof ; en het laten uitharden van de kunststof zodanig dat het granulaat door middel van de kunststof aan het voornoemde element gehecht is. Deze werkwijze laat toe dat zulk prefab-wandelement relatief eenvoudig kan worden vervaardigd.
Met het inzicht de kenmerken van de uitvinding beter aan te tonen, zijn hierna als voorbeelden zonder enig beperkend karakter enkele voorkeurdragende uitvoeringsvormen
<Desc/Clms Page number 5>
beschreven, met verwijzing naar de bijgaande tekeningen, waarin : figuur 1 in perspectief een prefab-wandelement volgens de uitvinding weergeeft ; figuur 2 op een grotere schaal het gedeelte weergeeft dat in figuur 1 met F2 is aangeduid ; figuur 3 een doorsnede weergeeft volgens lijn 111-111 in figuur 1 ; figuur 4 op een grotere schaal het gedeelte weergeeft dat in figuur 3 met F4 is aangeduid ; figuur 5 in perspectief een gedeelte van het profiel weergeeft dat in figuur 4 met pijl F5 is aangeduid ; figuur 6 een variante weergeeft van een bekleding die volgens de uitvinding kan worden aangewend.
Zoals weergegeven in de figuren 1 tot 4 bestaat het prefab-wandelement 1 volgens de uitvinding hoofdzakelijk uit een eigenlijk element 2 uit cellenbeton, met als bijzonderheid dat dit element 2 is voorzien van een bekleding 3 die minstens is samengesteld uit een granulaat 4 waarvan de korrels 5 door middel van kunststof 6 tegen het element 2 zijn bevestigd.
Zoals weergegeven, is het element 2 bij voorkeur een plaatvormig element. Op bekende wijze kan dit aan twee tegenovereenliggende randen 7 en 8 zijn voorzien van respectievelijk een groef 9 en een tand 10, welke toelaten dat meerdere op elkaar gestapelde prefab-wandelementen 1 in elkaar passen.
Alhoewel de prefab-wandelementen 1 volgens de uitvinding in allerhande afmetingen kunnen worden verwezenlijkt, zullen zij bij voorkeur, zoals afgebeeld in figuur l, langwerpig
<Desc/Clms Page number 6>
zijn uitgevoerd, meer speciaal met een lengte L tussen 3 en 7 m en een hoogte H tussen 40 cm en 1 m. De dikte van de prefab-wandelementen 1 kan uiteraard ook in functie van de toepassing worden gekozen. In het weergegeven voorbeeld is deze dikte T in de orde van grootte van 15 cm.
In het geval van relatief grote elementen, zoals afgebeeld in figuur 1, zal het element 2 worden voorzien van een bewapening 11, bestaande uit U-vormige staven die verbonden zijn door langsgerichte staven.
De bekleding 3, die in het weergegeven voorbeeld aangebracht is aan slechts één zijde van het element 2, is bedoeld om bij de aanwending van het prefab-wandelement 1 bij de constructie van een gebouw of dergelijke de buitenzijde te vormen. Het is echter duidelijk dat volgens een niet weergegeven variante zulke bekleding ook aan meerdere zijden kan worden aangebracht.
Zoals weergegeven in de vergroting van figuur 4 is de bekleding 3 samengesteld uit een mengeling van de korrels 5 met kunststof 6. Hierdoor bevindt de kunststof 6 zieh als het ware in de vorm van een film rond de korrels 5, waardoor deze korrels 5, enerzijds, aangehecht zijn aan het betreffende oppervlak van het element 2 en, anderzijds, onderling ook aan elkaar gehecht zijn.
In het voorbeeld van figuur 4 is de hoeveelheid kunststof 6 zodanig gekozen dat na het aanbrengen van de bekleding 3 op het element 2 de ruimtes 12 tussen de korrels 5 niet volledig gevuld zijn met kunststof 6 en er zelfs nog vrije doorgangen van de buitenzijde naar het element 2 bestaan. Hierdoor wordt een bekleding 3 verkregen die waterafstotend is, doch niet waterdicht. Een voordeel van een dergelijke
<Desc/Clms Page number 7>
open structuur bestaat erin dat het poreuze cellenbeton, zoals schematisch is aangeduid met pijlen F, in verbinding blijft met de buitenlucht, waardoor eventueel vocht dat zich in het cellenbeton verzameld, afkomstig van damp aan de binnenzijde, naar buiten kan verdampen.
Opgemerkt wordt dat de gemiddelde grootte van de korrels 5 bij voorkeur kleiner is dan 3/4 van de dikte van de bekleding 3. Hierdoor wordt, zoals weergegeven in figuur 4, verkregen dat de korrels 5 minstens gedeeltelijk over elkaar komen te liggen, met als voordeel dat het cellenbeton niet meer of nauwelijks zichtbaar is vanaf de buitenzijde.
Zoals afgebeeld in de figuren 1 tot 4 kan de bekleding 3 aan haar omtrek zijn afgezoomd door middel van een profiel 13. Zoals afgebeeld in de figuren 4 en 5 kan hiertoe gebruik worden gemaakt van een dunwandig metalen L-vormig profiel 13 dat met één been 14 aan het element 2 is bevestigd, bijvoorbeeld door middel van spijkers 15.
Het profiel 13 laat toe om in een bekleding 3 te voorzien die perfect is afgelijnd. Tevens voorziet dit profiel 13 in een stootvaste omkadering. De aanwezigheid van het profiel 13 laat ook toe dat de bekleding 3 doorlopend over de volledige hoogte van het element 2 kan worden aangebracht, zelfs wanneer dit laatste aan haar hoeken, zoals afgebeeld, is voorzien van afschuiningen 16.
Volgens een variante zal de bekleding 3 volledig waterdicht worden uitgevoerd.
In figuur 6 wordt dit bereikt doordat de bekleding is samengesteld uit, enerzijds, een waterdichte laag 17 uit de
<Desc/Clms Page number 8>
voornoemde kunststof en, anderzijds, het door middel van de kunststof 6 hierop bevestigde granulaat 4.
Volgens een andere, niet in de figuren weergegeven, uitvoeringsvorm kan deze waterdichtheid ook worden verkregen door de bekleding samen te stellen uit een mengeling van granulaat en kunststof die zodanig is gekozen dat de ruimtes 12 tussen de korrels 5 volledig gevuld zijn, of minstens volledig afgesloten zijn, door middel van de kunststof 6.
Het prefab-wandelement 1 wordt vervaardigd door eerst het element 2 uit cellenbeton te fabriceren. Vervolgens worden aan de omtrek van de te bekleden zijde de profielen 13 aangebracht op de wijze zoals afgebeeld in de figuren 1 tot 4. Deze profielen 13 worden vastgezet door middel van de spijkers 15 die eenvoudig in het cellenbeton worden vastgeslagen of vastgeschoten.
De bekleding 3 zelf wordt gevormd door het betreffende granulaat 4 eerst te mengen met de kunststof 6 en vervolgens het mengsel uit te strijken op de te bekleden zijde. De opstaande rand 18 van het profiel 13 kan bij het uitstrijken als geleiding worden aangewend voor het gereedschap waarmee het uitstrijken geschiedt.
Het aanbrengen van de bekleding 3 gebeurt bij voorkeur terwijl het element 2 met de te bekleden zijde horizontaal is gelegen. Na het drogen en/of uitharden van de kunststof 6 is het prefab-wandelement 1 klaar voor gebruik.
In het geval van een prefab-wandelement 1 met een bekleding 3 zoals afgebeeld in figuur 6 wordt voorafgaand aan het uitstrijken van het granulaat 4 een bijkomende laag
<Desc/Clms Page number 9>
kunststof 17 op het cellenbeton uitgestreken die in een volledige afdichting voorziet.
Volgens nog een andere mogelijkheid kan eerst een laag kunststof 17 op het cellenbeton worden aangebracht, waarna, terwijl de kunststof van deze laag 17 nog vochtig en nog klevend is, droog granulaat 4 over de kunststof van de laag 17 wordt uitgestrooid en eventueel hierin wordt vastgedrukt.
De huidige uitvinding is geenszins beperkt tot de als voorbeeld beschreven en in de figuren weergegeven uitvoeringsvormen, doch dergelijk prefab-wandelement, alsmede de voornoemde werkwijze kunnen volgens verschillende varianten worden verwezenlijkt zonder buiten het kader van de uitvinding te treden.
<Desc / Clms Page number 1>
Prefab wall element and method for manufacturing such prefab wall element.
This invention relates to a prefabricated wall element, as well as to a method for manufacturing such a prefabricated wall element.
More specifically, it relates to a prefabricated wall element which is mainly formed from aerated concrete.
The object of the invention is a prefabricated wall element that is in many ways improved compared to the known prefabricated wall elements made of aerated concrete.
To this end, the invention provides a prefabricated wall element, consisting of an element of aerated concrete, characterized in that this element is provided with a coating which is at least composed of a granulate and an amount of plastic.
The granulate is preferably adhered to the surface of the cellular concrete element by means of the plastic.
By providing such a prefabricated wall element with a granulate covering, various drawbacks inherent in the classical precast cellular wall elements can be eliminated.
According to the invention, a suitable choice of the granulate makes it possible to obtain, among other things, that the prefabricated wall element is very compression-resistant thanks to the coating
<Desc / Clms Page number 2>
and impact resistant surface, in contrast to the low impact strength of the aerated concrete itself.
The application of the above-mentioned coating also ensures that the surface can absorb little or no dirt and is moreover washable, in contrast to the aerated concrete itself, which, as is known, has a very porous surface and is easily soiled.
The coating according to the invention also offers the advantage that different views can be achieved, both by the choice of the color and by the choice of the grain size of the granulate.
Providing the prefabricated wall element according to the invention with a coating also results in the advantage that the aerated concrete absorbs little or no water when it is exposed to rain, so that moisture spots on the inside of a wall formed from such prefabricated wall elements are excluded.
Preferably, the granulate and the plastic are mixed together and in this way are applied against the side of the cellular concrete element. This ensures that the granules of the granulate, after the plastic has hardened, are properly adhered by means of the plastic, on the one hand, by the connection that exists with the aerated concrete and, on the other hand, by the connection that exists between the granules themselves.
EMI2.1
Preferably, the coating contains a granulate that provides at least 2 a compressive strength greater than 100 N / cm 2. This gives the prefab wall element a surface that is particularly impact resistant.
<Desc / Clms Page number 3>
In the most preferred embodiment, the granulate will consist of a type of stone that has been broken and / or ground, for example. Ideal materials are bluestone, roll gravel and marble, or a mixture of these. These natural stone types have the advantage that they are very hard, so that compressive strengths are obtained up to
EMI3.1
2 even 170 N / cm. It is noted that the granulate can also consist of other materials, such as granulated plastic or glass.
According to the invention, a granulate is to be understood to mean any granular mass or mass of particles, irrespective of whether they are artificially formed particles or granules or whether they are naturally occurring particles.
The average grain size of the granulate is preferably between 2 and 5 mm, while the thickness of the coating is preferably 3 to 10 mm. A coating is hereby obtained which, on the one hand, ensures good coverage, but, on the other hand, due to the relatively small thickness, has virtually no influence on the total weight of the prefabricated wall element. However, the foregoing does not detract from the fact that a granulate with other grain sizes can be used. For example, it is not excluded according to the invention to use a granulate consisting of small boulders, with an average diameter of 0.5 to 1 cm.
According to the invention, the granulate can be used in its natural color as well as colored, for example by means of pigment. It is therefore clear that the upholstery can be in all kinds of colors
<Desc / Clms Page number 4>
executed. It is also possible to work with different shades of color in the same prefabricated wall element.
According to the invention, the plastic which provides the adhesion of the granulate can be of any kind provided that a sufficiently great adhesion force is obtained for the granules of the granulate.
Preferably use will be made of a plastic consisting of or based on epoxy and / or polyurethane.
Providing adhesion by means of plastic also provides a partial or complete sealing for moisture.
In addition, in the case that the granulate is mixed with plastic, a plastic film is obtained around the granules of the granulate, as a result of which the granules per se also absorb dirt less easily.
The aforementioned method for manufacturing the precast wall element preferably consists of manufacturing an element from aerated concrete; mixing an amount of granulate with plastic; applying a layer formed from said mixture of granulate with plastic on at least one side of said element; and allowing the plastic to cure such that the granulate is adhered to said element by means of the plastic. This method makes it possible to manufacture such a prefab wall element relatively easily.
With the insight to better demonstrate the features of the invention, some preferred embodiments are given below as examples without any limitation
<Desc / Clms Page number 5>
described with reference to the accompanying drawings, in which: figure 1 shows in perspective a prefab wall element according to the invention; figure 2 shows on a larger scale the part indicated by F2 in figure 1; figure 3 represents a section according to line 111-111 in figure 1; figure 4 shows on a larger scale the part indicated by F4 in figure 3; figure 5 shows in perspective a part of the profile which is indicated by arrow F5 in figure 4; figure 6 represents a variant of a coating which can be used according to the invention.
As shown in Figures 1 to 4, the prefabricated wall element 1 according to the invention mainly consists of an actual element 2 of aerated concrete, with the special feature that this element 2 is provided with a coating 3 which is at least composed of a granulate 4 of which the grains 5 are secured to the element 2 by means of plastic 6.
As shown, the element 2 is preferably a plate-shaped element. In known manner, this can be provided on two opposite edges 7 and 8 with a groove 9 and a tooth 10, respectively, which allow several prefabricated wall elements 1 stacked on top of each other to fit together.
Although the prefab wall elements 1 according to the invention can be realized in all kinds of dimensions, they will preferably be elongated, as shown in figure 1.
<Desc / Clms Page number 6>
More particularly, with a length L between 3 and 7 m and a height H between 40 cm and 1 m. The thickness of the prefabricated wall elements 1 can of course also be chosen depending on the application. In the example shown, this thickness T is of the order of 15 cm.
In the case of relatively large elements, as shown in figure 1, the element 2 will be provided with a reinforcement 11, consisting of U-shaped bars connected by longitudinal bars.
The covering 3, which in the example shown is applied on only one side of the element 2, is intended to form the outside when the prefabricated wall element 1 is used in the construction of a building or the like. It is clear, however, that according to a variant not shown, such coating can also be applied on several sides.
As shown in the enlargement of figure 4, the coating 3 is composed of a mixture of the granules 5 with plastic 6. As a result, the plastic 6 is, as it were, in the form of a film around the granules 5, whereby these granules 5, on the one hand , are attached to the respective surface of the element 2 and, on the other hand, are also mutually attached to each other.
In the example of figure 4, the amount of plastic 6 is chosen such that after the coating 3 has been applied to the element 2, the spaces 12 between the grains 5 are not completely filled with plastic 6 and there are even still free passages from the outside to the element 2 exist. A coating 3 is hereby obtained which is water-repellent, but not waterproof. An advantage of such
<Desc / Clms Page number 7>
open structure consists in that the porous aerated concrete, as schematically indicated by arrows F, remains in contact with the outside air, so that any moisture that collects in the aerated concrete, from vapor on the inside, can evaporate to the outside.
It is noted that the average size of the granules 5 is preferably less than 3/4 of the thickness of the coating 3. As a result, as shown in figure 4, it is obtained that the granules 5 overlap at least partially, with as the advantage that the aerated concrete is no longer or hardly visible from the outside.
As shown in Figures 1 to 4, the covering 3 can be hemmed at its periphery by means of a profile 13. As shown in Figures 4 and 5, a thin-walled metal L-shaped profile 13 which can be used with one leg 14 is attached to the element 2, for example by means of nails 15.
The profile 13 makes it possible to provide a covering 3 which is perfectly defined. This profile 13 also provides a shock-resistant frame. The presence of the profile 13 also allows the covering 3 to be applied continuously over the full height of the element 2, even if the latter is provided with chamfers 16 at its corners, as shown.
According to a variant, the coating 3 will be made completely watertight.
In figure 6 this is achieved in that the coating is composed on the one hand of a watertight layer 17 of the
<Desc / Clms Page number 8>
the aforementioned plastic and, on the other hand, the granulate 4 attached to it by means of the plastic 6.
According to another embodiment, not shown in the figures, this watertightness can also be obtained by composing the coating from a mixture of granulate and plastic which is chosen such that the spaces 12 between the grains 5 are completely filled, or at least completely closed. through the plastic 6.
The precast wall element 1 is produced by first manufacturing the element 2 from aerated concrete. Then, on the periphery of the side to be coated, the profiles 13 are applied in the manner as shown in figures 1 to 4. These profiles 13 are fixed by means of the nails 15 which are simply secured or bolted into the aerated concrete.
The coating 3 itself is formed by first mixing the relevant granulate 4 with the plastic 6 and then spreading the mixture on the side to be coated. The upright edge 18 of the profile 13 can be used as a guide during spreading for the tool with which the spreading takes place.
The coating 3 is preferably applied while the element 2 with the side to be coated is horizontal. After drying and / or curing of the plastic 6, the prefab wall element 1 is ready for use.
In the case of a prefabricated wall element 1 with a covering 3 as shown in figure 6, an additional layer is applied prior to the application of the granulate 4
<Desc / Clms Page number 9>
plastic 17 coated on the aerated concrete which provides a complete seal.
According to yet another possibility, a layer of plastic 17 can first be applied to the aerated concrete, after which, while the plastic of this layer 17 is still moist and still sticking, dry granulate 4 is spread over the plastic of the layer 17 and possibly pressed into it. .
The present invention is by no means limited to the exemplary embodiments described in the figures, but such prefab wall element, as well as the aforementioned method, can be realized in various variants without departing from the scope of the invention.