BE1008018A3 - Werkwijze voor de bereiding van een ester. - Google Patents

Werkwijze voor de bereiding van een ester. Download PDF

Info

Publication number
BE1008018A3
BE1008018A3 BE9400009A BE9400009A BE1008018A3 BE 1008018 A3 BE1008018 A3 BE 1008018A3 BE 9400009 A BE9400009 A BE 9400009A BE 9400009 A BE9400009 A BE 9400009A BE 1008018 A3 BE1008018 A3 BE 1008018A3
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
group
ester
ligand
process according
acid
Prior art date
Application number
BE9400009A
Other languages
English (en)
Inventor
Otto Erik Sielcken
Original Assignee
Dsm Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Dsm Nv filed Critical Dsm Nv
Priority to BE9400009A priority Critical patent/BE1008018A3/nl
Priority to EP95200011A priority patent/EP0662467B1/en
Priority to US08/367,479 priority patent/US5679831A/en
Priority to DE69502299T priority patent/DE69502299T2/de
Application granted granted Critical
Publication of BE1008018A3 publication Critical patent/BE1008018A3/nl

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07CACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
    • C07C67/00Preparation of carboxylic acid esters
    • C07C67/36Preparation of carboxylic acid esters by reaction with carbon monoxide or formates
    • C07C67/38Preparation of carboxylic acid esters by reaction with carbon monoxide or formates by addition to an unsaturated carbon-to-carbon bond

Abstract

Werkwijze voor de bereiding van een ester door carbonyleren van een intern overzadigde organische verbinding in aanwezigheid van een alkanol, koolmonoxide, palladium, een zuur met een pKa kleiner dan 2 (gemeten bij 18 graden C in een waterige oplossing) en een bidentaat organisch fosfor-, antimoon- of arseenligand welk ligand een bruggroep heeft, waarbij de bruggroep een bis (h-cyclopentadienyl)-coordinatie verbinding van een overgangsmetaal omvat.

Description


   <Desc/Clms Page number 1> 
 



   WERKWIJZE VOOR DE BEREIDING VAN EEN ESTER 
De uitvinding betreft een werkwijze voor de bereiding van een ester door carbonyleren van een intern onverzadigde organische verbinding in aanwezigheid van een alkanol, koolmonoxide, palladium, een zuur met een pKa kleiner dan 2 (gemeten bij   180C   in een waterige oplossing) en een bidentaat organisch fosfor-, antimoon-of arseenligand welk ligand een bruggroep heeft. 



   Carbonyleren van onverzadigde organische verbindingen in aanwezigheid van palladium en een bidentaatfosfine voor de bereiding van een ester wordt beschreven in EP-A-495547. Deze werkwijze is echter bij voorkeur geschikt voor de carbonylering van eindstandig onverzadigde organische verbindingen tot (lineaire) eindstandige esters. Indien echter intern onverzadigde organische verbindingen worden gecarbonyleerd volgens de werkwijze beschreven in EP-A-495547 is de selectiviteit naar de eindstandige esters laag. 



   Het is bekend om uitgaande van intern onverzadigde organische verbindingen een eindstandig ester te bereiden door middel van carbonyleren in aanwezigheid van metalen uit Groep VIII van het Periodiek Systeem der Elementen, zoals bijvoorbeeld kobalt. In US-A-4521614 wordt bijvoorbeeld een werkwijze beschreven waarbij uitgegaande van de 3-penteenzure alkylester de eindstandige diester, dimethyladipaat, met een redelijke selectiviteit wordt bereid. Een nadeel echter van deze werkwijze is dat nogal extreme reactiecondities benodigd zijn waaronder een koolmonoxide druk van 13-25 MPa. 



   Een werkwijze waarbij een intern onverzadigde organische verbinding naar de overeenkomstige ester wordt gecarbonyleerd in aanwezigheid van palladium wordt onder andere beschreven in EP-A-284170. 

 <Desc/Clms Page number 2> 

 



   In de werkwijze volgens EP-A-284170, wordt een 3-penteenzure ethylester gecarbonyleerd tot diethyladipaat met een selectiviteit van 70%. De 
 EMI2.1 
 carbonyleringskatalysator omvat palladium, 1, bis (het bidentaat ligand) en p- tolueensulfonzuur. De divalente bruggroep van het bidentaat ligand heeft volgens EP-A-284170 2 tot 6 koolstofatomen. Een nadeel van bovengenoemde werkwijze is dat de selectiviteit naar diethyladipaat laag is. 



   Het doel van deze uitvinding is een werkwijze waarbij de selectiviteit naar een eindstandige ester, zoals bijvoorbeeld diethyladipaat, hoger is dan met de werkwijze volgens EP-A-284170 bereikt wordt. 



   Dit doel wordt bereikt doordat de bruggroep een   bis (h-cyclo-pentadienyl)-coördinatie   verbinding van een overgangsmetaal omvat. 



   Gebleken is dat als de werkwijze volgens de uitvinding wordt toegepast, waarbij een bidentaat ligand wordt toegepast met een dergelijke bruggroep (met minstens 10 koolstofatomen), de selectiviteit naar de eindstandige ester hoger is dan welke wordt bereikt met de werkwijze volgens EP-A-284170. 



   Het bidentaat ligand bestaat in de regel uit twee atomen fosfor, antimoon of arseen, welke twee atomen direkt of indirekt worden verbonden door de divalente   bis (h-cyclo-pentadienyl)-coördinatie   verbinding met in het algemeen minder dan 40 koolstofatomen. Aan elk fosfor-, antimoon-en arseenatoom zijn naast de bruggroep eveneens twee organische groepen, welke 1-20 koolstofatomen kunnen hebben, verbonden. Van deze vier organische groepen is bij voorkeur één of meer dan een, met meer voorkeur meer dan twee en met nog meer voorkeur meer dan drie een (cyclo) alkylgroep. Gebleken is dat naar gelang het ligand meer van deze alkylgroepen bevat de selectiviteit toeneemt naar de lineaire ester.

   Geschikte (cyclo) alkylgroepen zijn bijvoorbeeld de methyl-, ethyl-, propyl-, isopropyl-, butyl-, iso-butyl-en de tert. butylgroep en cyclopentyl-, 

 <Desc/Clms Page number 3> 

 cyclohexyl-, cycloheptyl-, cyclooctyl-, en de cyclodedecylgroep. Naast deze alkylgroepen kunnen dus eveneens andere organische groepen aan de fosfor-, arseenen antimoonatomen verbonden zijn. Geschikte andere organische groepen zijn bijvoorbeeld arylgroepen met 5-20 koolstofatomen zoals bijvoorbeeld de fenyl-, benzyl en naftylgroep. 



   De cycloalkylgroepen en arylgroepen kunnen eventueel gesubstitueerd zijn met Cl-Ce alkylgroepen zoals bijvoorbeeld methyl, ethyl, n-propyl, iso-propyl, n-butyl, iso-butyl en tert. butyl. De alkylgroepen, cycloalkylgroepen en arylgroepen kunnen eveneens gesubstitueerd zijn met bijvoorbeeld Cl-Ce alkoxy-, amine-en halogenide groepen zoals bijvoorbeeld chloor en broom. 



   De cyclopentadienylgroep van de metalloceenverbinding kan eventueel gesubstitueerd zijn met bijvoorbeeld een of meer aryl-of alkylgroepen of met andere functionaliteiten. Deze groepen kunnen eventueel worden gebruikt om het bidentaat ligand aan een drager te immobiliseren. Voorbeelden van deze groepen zijn Cl-Ce alkylgroepen zoals methyl-, ethyl-, propyl-, iso-propyl-, butyl-, iso-butyl-, tert. butyl-en carboxyl-, hydroxyl-, amine-en halogenide groepen. 



   Het bidentaat ligand kan de volgende algemene formule hebben : 
 EMI3.1 
 waarbij n = 0 of 1, X een fosfor-, antimoon-of arseenatoom en M een overgangsmetaal voorstelt, en de groepen   Rl,     R2,   R3 en R4 de hierboven genoemde organische 

 <Desc/Clms Page number 4> 

 
 EMI4.1 
 groepen voorstellen. De divalenten bis pentadienyl)-coördinatie verbinding wordt in formule (I) voorgesteld door de twee pentadienylgroepen welke groepen met elkaar verbonden zijn via het overgangsmetaal M. 



   Het overgangsmetaal M kan uit de groep Fe, Zr, Co, Cr, Ni, Ti en W worden gekozen. Bij voorkeur wordt als overgangsmetaal in de metalloceenverbinding Fe toegepast (waarbij de bruggroep een ferroceen is). 



   Bij voorkeur worden fosfine liganden toegepast (waarbij X = fosforatoom) omdat deze verbindingen eenvoudig verkrijgbaar zijn. 



   Bij voorkeur is n in formule (I) gelijk aan 0, waarbij de pentadienylgroep direkt is verbonden met X. 



   Voorbeelden van geschikte bidentaat fosfine liganden volgens de uitvinding zijn 1, 1'-bis (diisopropylfosfino) ferroceen, 
 EMI4.2 
 1, 1, 1, 1, 1, 1- ferroceen, 1- en 1, 
De palladiumverbinding kan als een heterogene palladium verbinding of een homogene palladium verbinding in het reactiemengsel aanwezig zijn. Homogene systemen verdienen echter de voorkeur. Aangezien palladium in situ met het bidentaat ligand een complex vormt, is de keuze van de   initiële   Pd-verbinding in het algemeen niet kritisch. Voorbeelden van homogene palladium verbindingen zijn palladiumzouten van bijvoorbeeld salpeterzuur, sulfonzuur, alkaancarbonzuren met niet meer dan 12 koolstofatomen of waterstof-halogeniden (F, Cl, Br, I). 



  Metallisch palladium kan ook worden toegepast. 

 <Desc/Clms Page number 5> 

 
 EMI5.1 
 



  Voorbeelden van dergelijke palladium-verbindingen zijn Pd en bis Een andere groep van geschikte palladium-verbindingen zijn palladiumcomplexen zoals palladium-acetylacetonaat (Pdtacetylacetonaat) ), (II) acetaat, PdCl2, PdBr2'PdI2, Na2PdI., K2PdI., Pd (N03) 2toluylfosfinepalladium,   PdClztbenzonitril)   en palladium-   (benzylideenaceton) 2.   Een voorbeeld van een geschikte heterogene palladiumverbinding is palladium op een ionenwisselaar, zoals bijvoorbeeld een ionenwisselaar die sulfonzure groepen bevat. 



   Het alkanol volgens de werkwijze volgens de uitvinding is in de regel een organische verbinding met tenminste één hydroxygroep welke verbinding 1 tot 20 koolstofatomen bevat en met meer voorkeur 1 tot 12 koolstofatomen bevat. De organische verbinding kan alifatisch, cycloalifatisch of aromatisch zijn. 



  Voorbeelden van de laatste twee groepen van verbindingen zijn cyclohexanol en fenol. Bij voorkeur worden alifatische organische verbindingen en bij meer voorkeur alifatische alkanolen toegepast. Bij de meeste voorkeur worden alkanolen met minder dan 5 koolstofatomen toegepast. Geschikte alkanolen zijn bijvoorbeeld methanol, ethanol, propanol, 2-propanol, butanol, 2-butanol, tert. butyl alcohol en pentanol. Met de meeste voorkeur worden methanol en ethanol toegepast. 



   De molaire verhouding alkanol en substraat kan liggen tussen ongeveer 1 : 1 en 20 : 1 en in de regel ligt deze verhouding tussen 1 : 1 en 10 : 1. 



   Geschikte zuren volgens de uitvinding zijn zuren die een pKa kleiner dan 2 hebben (gemeten bij   180C   in een waterige oplossing). Geschikte zuren worden beschreven in EP-A-284170. Bijzonder geschikte zuren zijn verbindingen met de volgende algemene formule : 
 EMI5.2 
 

 <Desc/Clms Page number 6> 

 waarbij Q een zwavel of chlooratoom voorstelt en waarbij in het geval   0   een chlooratoom voorstelt R een zuurstofatoom voorstelt en waarbij in het geval Q een zwavelatoom voorstelt R een hydroxygroep of een eventueel gesubstitueerde koolwaterstofgroep voorstelt. Deze koolwaterstofgroep (R) kan een alkyl, aryl, aralkyl of een alkarylgroep zijn met 1-30 en in het bijzonder 1-14 koolstofatomen.

   De koolwaterstofgroep kan, bijvoorbeeld, gesubstitueerd zijn met één of meer halogeenatomen, en in het bijzonder met   een   of meer fluor atomen. Voorbeelden van geschikte zuren volgens formule (II) zijn perchloorzuur, zwavelzuur, 2-hydroxypropaan-2-sulfonzuur, p-tolueen-sulfonzuur, methaansulfonzuur en trifluormethaansulfonzuur. Het zuur volgens algemene formule (II) kan eventueel een ionenwisselaar zijn welke sulfonzuurgroepen bevat zoals bijvoorbeeld Amberlite 252 H en Amberlist 15 (Amberlite 252 en Amberlist 15 zijn merknamen van Rhom en Haas). In dat geval stelt R een koolwaterstof polymeer voor, bijvoorbeeld polystyreen. 



   De werkwijze volgens de uitvinding kan worden uitgevoerd met de hieronder genoemde ratio's. Echter de genoemde ratio's zijn niet kritisch en dienen alleen om een indicatie te geven op welke wijze de werkwijze kan worden uitgevoerd. De werkwijze volgens de uitvinding kan eventueel ook worden uitgevoerd buiten de genoemde gebieden. 



   De molaire verhouding palladium en de intern onverzadigde organische verbinding (substraat) kan liggen tussen 1 : 10. 000 en   1 : 1.   



   De molaire verhouding bidentaat ligand en palladium kan liggen tussen 0, 5 : 1 en 10 : 1 en bij voorkeur tussen 1 : 1 en   5 : 1.   



   Indien de werkwijze volgens de uitvinding wordt uitgevoerd binnen de bovengenoemde ratio's mag de temperatuur en druk gevariëerd worden binnen ruime grenzen. De temperatuur kan liggen tussen de 50 en 2000C en de druk kan liggen tussen 2, 5 en 10 MPa. 

 <Desc/Clms Page number 7> 

 



   De druk is in de regel bijna gelijk aan de partiöle spanning van de toegepaste koolmonoxide. Naast koolmonoxide mogen inerte gassen zoals stikstof en kleine hoeveelheden waterstof aanwezig zijn. Het is dus mogelijk om bijvoorbeeld technisch koolmonoxide met   0, 1-3 vol. %   waterstof toe te passen. 



   De intern onverzadigde organische verbinding (het substraat) is bij voorkeur een gesubstitueerde of ongesubstitueerde alkeen met 4 tot 30, in het bijzonder 4 tot 20 en meer in het bijzonder 4 tot 10 koolstofatomen. 



  Er kunnen één of meer onverzadigde verbindingen in het molekuul aanwezig zijn. Bij voorkeur zijn deze onverzadigde verbindingen niet geconjungeerd. Met de meeste voorkeur is er slechts   een   onverzadigde verbinding aanwezig in het molekuul, zoals bijvoorbeeld in respectievelijk 2-octeen en 3-octeen. Gebleken is namelijk dat het weinig verschil maakt waar de intern onverzadigde verbinding zit met betrekking tot de uiteindelijke selectiviteit naar de eindstandige ester. Voorbeelden van geschikte intern onverzadigde organische verbindingen zijn 2-buteen, 2-penteen, 2-hexeen, 3-hexeen, 2-hepteen, 3hepteen, 2-octeen, 3-octeen, 4-octeen, 4-hexeenamide, 2pentenol, 2-butenol, 2-pentenol, 2-penteennitril, 3penteennitril, 2-penteenzure methylester en 3-penteenzure methylester. 



   De werkwijze volgens de uitvinding kan bijvoorbeeld voordelig worden uitgevoerd voor de bereiding van de eindstandige diester, het dialkyladipaat, uitgaande van de intern onverzadigde penteenzure alkylester en het overeenkomstige alkanol. Deze uitgangsverbindingen kunnen worden bereid uitgaande van butadieen volgens de werkwijzen die bijvoorbeeld worden beschreven in de al eerder genoemde EP-A-284170 en in EP-A-450577 en EP-A- 301450. Met deze werkwijzen wordt een mengsel bereid van penteenzure esters welke mengsels voornamelijk de 3penteenzure ester bevat (in de regel is meer dan 50% 3penteenzure ester). Dit mengsel van penteenzure esters kan 

 <Desc/Clms Page number 8> 

 voordelig met de werkwijze volgens de uitvinding worden omgezet naar het lineaire dialkyl adipaat. 



   Geschikte penteenzure esters zijn penteenzure alkyl esters, waarbij de alkylgroep 1 tot 8 koolstofatomen heeft. Voorbeelden van geschikte alkylgroepen en andere geschikte groepen komen overeen met de reeds beschreven alkanolen volgens de uitvinding. Bij voorkeur is de penteenzure ester een penteenzure ethyl of methyl ester en is het alkanol volgens de uitvinding respectievelijk ethanol of methanol. 



   Het met de werkwijze bereide dialkyladipaat kan worden toegepast als grondstof voor bijvoorbeeld Nylon-6, 6 en Nylon-4, 6. 



   De werkwijze kan worden uitgevoerd in aanwezigheid van een oplosmiddel. In de regel is een geschikt oplosmiddel een organisch oplosmiddel. Het kan voordelig zijn om als oplosmiddel de onverzadigde organische verbinding, de gevormde ester en/of bijprodukten van de werkwijze volgens de uitvinding toe te passen. Andere geschikte oplosmiddelen zijn bijvoorbeeld ketonen zoals bijvoorbeeld acetofenon en cyclohexanon ; ethers zoals bijvoorbeeld diethylether, anisol en difenylether ; aromatische verbindingen zoals bijvoorbeeld benzeen, tolueen en xyleen ; paraffine's zoals bijvoorbeeld hexaan, heptaan, cyclohexaan, methylcyclohexaan en isooctaan en esters zoals bijvoorbeeld methylbenzoaat. 



   De uitvinding zal aan de hand van de nu volgende niet beperktende voorbeelden nader worden toegelicht. 



  Voorbeeld I
Een 50 ml Parr autoclaaf, uit Hastelloy C vervaardigd, werd gevuld met achtereenvolgens 0, 070 g (0, 31 mmol)   Pd (II) acetaat, 0, 262   g (0, 6 mmol) 1, 1'-   bis (diisopropylfosfino) ferroceen, 0, 59   g (3, 1 mmol) ptolueensulfonzuur,   5, 56   g (174 mmol) methanol en 9, 25 g difenylether. De autoclaaf werd gesloten en drie maal gespoeld met 4, 0 MPa koolmonoxyde. Vervolgens werd onder een druk van 3, 0 MPa CO, terwijl geroerd werd met een 

 <Desc/Clms Page number 9> 

 snelheid van 1250 rpm, 0, 290 nonaan (interne standaard voor GC productanalyse), en 7, 80 g (68 mmol) 3-penteenzure methylester onder druk vanuit een inschietvat in de autoclaaf geinjecteerd, Het reactiemengsel werd op een temperatuur van 1300C gebracht bij een CO druk van 6, 0 MPa.

   Na 1 uur werd de reactie beeindigd en de reactieproducten met gaschromatografische methode geanalyseerd. 



  De conversie van de 3-penteenzure methylester bedroeg 89, 0 % met een selectiviteit naar dimethyladipaat van   85, 0   %. 



  Voorbeeld II
Op dezelfde wijze als in voorbeeld I werd een reactie uitgevoerd waarbij het fosfine ligand was 
 EMI9.1 
 vervangen door l- (diisopropylfosfino) De reactie werd uitgevoerd met 0, 017 g (0, 07 mmol)   Pd (II) acetaat, 0, 120   g (0, 2 mmol)   1-diisopropylfosfino-1'-difenylfosfinoferroceen,     0, 174   g (3, 1 mmol) p-tolueensulfonzuur,   5, 35   g (167 mmol) methanol en 8, 91 g difenylether. Via een inschietvat werd 0, 40 g nonaan en 7, 04 g (62 mmol) 3-penteenzure methylester in de autoclaaf geinjecteerd. Na 1 uur werd de reactie beindigd. 



  De conversie van 3-penteenzure methylester bedroeg 76, 0 % met een selectiviteit naar dimethyladipaat van 78, 0 mol %. 



  De reactiesnelheid was 668 mol 3-penteenzure methylester omgezet per mol palladium per uur. 



  Voorbeeld III
Op dezelfde wijze als in voorbeeld I werd een reactie uitgevoerd waarbij het daar beschreven fosfine ligand was vervangen door   1, 1'-     bis (isopropylfenylfosfino) ferroceen.   De reactie werd uitgevoerd met 0, 026 g (0, 12 mmol)   Pd (II) acetaat, 0, 58   g (0, 12 mmol)   1, 1'-bis (isopropylfenyl) ferroceen, 0, 330   g (1, 7 mmol) p-tolueensulfonzuur,   4, 80   g (150 mmol) methanol en 10, 40 g difenylether. Via een inschietvat werd 0, 770 g nonaan en 6, 950 g (61 mmol) 3-penteenzure methylester in 

 <Desc/Clms Page number 10> 

 de autoclaaf geinjecteerd. Na 5 minuten reactie bedroeg de conversie van de methylpentenoaten 62, 0 % met een selectiviteit naar dimethyladipaat van 79, 0 mol %.

   De reactiesnelheid was 3700 mol 3-penteenzure methylester omgezet per mol palladium per uur. 



  Voorbeeld IV
Op dezelfde wijze als in voorbeeld I werd een 
 EMI10.1 
 reactie uitgevoerd met 0, g (0, mmol) Pd 0, g 1, g (0, mmol) p-tolueensulfonzuur, 5, g (167 mmol) methanol en 8, 69 g difenylether. Via een inschietvat werd 0, 691 g nonaan en 8, 259 g (72 mmol) 3-penteenzure methylester in de autoclaaf geinjecteerd. Na 1 uur werd de reactie beeindigd. 



  De conversie van de methylpentenoaten bedroeg 49 % met een selectiviteit naar dimethyladipaat van 86 mol %. De reactiesnelheid was 1200 mol 3-penteenzure methylester omgezet per mol palladium per uur. 



  Voorbeeld V
Voorbeeld I werd herhaald bij een reactietemperatuur van   115 C.   Na 1 uur bedroeg de conversie van de 3-penteenzure methylester 83 % met een selectiviteit van 84 mol % naar dimethyladipaat. 



  Voorbeeld VI
Voorbeeld I werd herhaald bij een reactietemperatuur van   90 C.   Na 1 uur bedroeg de conversie 71 % met een selectiviteit van 84 mol % naar dimethyladipaat. 



  Voorbeeld VII
Voorbeeld V werd herhaald waarbij de difenylether was vervangen door 7, 56 g tolueen. Na 1 uur reactie bedroeg de conversie 85% met een selectiviteit van 84 mol % naar dimethyladipaat. 

 <Desc/Clms Page number 11> 

 



  Voorbeeld VIII
Voorbeeld V werd herhaald waarbij de ptolueensulfonzuur was vervangen door   0, 323 g (3, 4   mmol) methaansulfonzuur. Na 1 uur bedroeg de conversie 81 % met een selectiviteit van 85 mol % naar dimethyladipaat. 



  Voorbeeld IX
Voorbeeld I werd herhaald waarbij de difenylether was vervangen door anisool. Na 2 uur reactie bedroeg de conversie 99% met een selectiviteit van 83 mol % naar dimethyladipaat. 



  Voorbeeld X
Voorbeeld I werd herhaald met diglyme als oplosmiddel. Na 1 uur reactie was een conversie van 89 % behaald met een selectiviteit van 84 mol % naar dimethyladipaat. 



  Voorbeeld XI
Voorbeeld I werd herhaald waarbij de ptolueensulfonzuur was vervangen door zwavelzuur. Na 1 uur reactie was een conversie van 57% bereikt met een selectiviteit van 84 mol % naar dimethyladipaat. 



  De bijprodukten naast het gevormde dimethyladipaat waren in alle voorbeelde (I-XI) vertakte diesters.

Claims (12)

  1. CONCLUSIES 1. Werkwijze voor de bereiding van een ester door carbonyleren van een intern onverzadigde organische verbinding in aanwezigheid van een alkanol, koolmonoxide, palladium, een zuur met een pKa kleiner dan 2 (gemeten bij 180C in een waterige oplossing) en een bidentaat organisch fosfor-, antimoon-of arseenligand welk ligand een bruggroep heeft, met het kenmerk, dat de bruggroep een bis (h- cyclopentadienyl)-coördinatie verbinding van een overgangsmetaal omvat.
  2. 2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het bidentaat ligand de volgende algemene formule heeft : EMI12.1 waarbij n = 0 of 1, X een fosfor-, antimoon of arseenatoom voorstelt, R1, R2, R3 en R4 een al dan niet gesubstitueerde alkyl-of arylgroep met 1-20 koolstofatomen voorstellen. EMI12.2
  3. 3. Werkwijze volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat tenminste één van de groepen Rl, R2, R3 of R4 een alkylgroep is.
  4. 4. Werkwijze volgens conclusie 3, met het kenmerk, dat R1, R2, R3 en R4 een alkylgroep is.
  5. 5. Werkwijze volgens een der conclusie 1-4, met het kenmerk, dat het overgangsmetaal gekozen wordt uit de groep van Fe, Zr, Co, Cr, Ni, Ti en W. <Desc/Clms Page number 13>
  6. 6. Werkwijze volgens conclusie 5, met het kenmerk, dat het overgangsmetaal ijzer (Fe) is.
  7. 7. Werkwijze volgens een der conclusie 1-6, met het kenmerk, dat het bidentaat ligand een bidentaat fosfineligand is.
  8. 8. Werkwijze volgens een der conclusies 1-7, met het kenmerk, dat het zuur de volgende algemene formule heeft : EMI13.1 waarbij Q een zwavel of een chlooratoom voorstel en waarbij in het geval 0 een chlooratoom voorstelt R een zuurstofatoom voorstelt en waarbij in het geval Q een zwavelatoom voorstelt R een hydroxygroep of een, eventueel gesubstitueerde, koolwaterstofgroep voorstelt.
  9. 9. Werkwijze volgens een der conclusies 1-8, met het kenmerk, dat de intern onverzadigde verbinding een gesubstitueerde of ongesubstitueerde alkeen met 4 tot 20 koolstofatomen is.
  10. 10. Werkwijze volgens conclusie 9, met het kenmerk, dat het alkeen een intern onverzadigde penteenzure ester EMI13.2 is.
  11. 11. Werkwijze voor de bereiding van adipinezuur, met het kenmerk, dat de ester van adipinezuur bereid volgens conclusies 10 wordt gehydrolyseerd naar het adipinezuur.
  12. 12. Werkwijze zoals in hoofdzaak is beschreven in de beschrijving en de voorbeelden.
BE9400009A 1994-01-06 1994-01-06 Werkwijze voor de bereiding van een ester. BE1008018A3 (nl)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE9400009A BE1008018A3 (nl) 1994-01-06 1994-01-06 Werkwijze voor de bereiding van een ester.
EP95200011A EP0662467B1 (en) 1994-01-06 1995-01-05 Process for the preparation of an ester
US08/367,479 US5679831A (en) 1994-01-06 1995-01-05 Process for the preparation of an ester
DE69502299T DE69502299T2 (de) 1994-01-06 1995-01-05 Verfahren zur Herstellung eines Esters

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE9400009A BE1008018A3 (nl) 1994-01-06 1994-01-06 Werkwijze voor de bereiding van een ester.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1008018A3 true BE1008018A3 (nl) 1995-12-12

Family

ID=3887860

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE9400009A BE1008018A3 (nl) 1994-01-06 1994-01-06 Werkwijze voor de bereiding van een ester.

Country Status (4)

Country Link
US (1) US5679831A (nl)
EP (1) EP0662467B1 (nl)
BE (1) BE1008018A3 (nl)
DE (1) DE69502299T2 (nl)

Families Citing this family (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US6184391B1 (en) 1997-04-15 2001-02-06 Union Carbide Chemicals & Plastics Technology Corporation Processes for producing epsilon caprolactones and/or hydrates and/or esters thereof
US5883265A (en) * 1997-04-15 1999-03-16 Union Carbide Chemicals & Plastics Technology Corporation Processes for producing epsilon caprolactones and/or hydrates and/or esters thereof
US6010975A (en) * 1998-06-19 2000-01-04 Industrial Technology Research Institute Catalyst composition for preparing 3-pentenoic ester from butadiene
US6706912B2 (en) * 2000-03-14 2004-03-16 Shell Oil Company Process for the carbonylation of ethylenically unsaturated compounds
MY133839A (en) * 2000-03-14 2007-11-30 Shell Int Research Process for the carbonylation of pentenenitrile
DE10060313A1 (de) 2000-12-04 2002-06-13 Basf Ag Verfahren zur Carbonylierung von Pentensäure und deren Derivate
DE10106348A1 (de) 2001-02-09 2002-08-14 Basf Ag Als Katalysator oder zur Herstellung eines Katalysatorsystems geeignete Verbindung
WO2004024322A2 (en) 2002-09-12 2004-03-25 Lucite International Uk Limited A catalyst system comprising a 1,2-bis-(phosphinoalkyl) ferrocene ligand
US9725398B2 (en) * 2015-07-23 2017-08-08 Evonik Degussa Gmbh Benzene-based diphosphine ligands for alkoxycarbonylation
EP3272728B1 (de) 2016-07-19 2019-06-19 Evonik Degussa GmbH Verfahren zur alkoxycarbonylierung von alkoholen
ES2740998T3 (es) * 2016-07-19 2020-02-07 Evonik Operations Gmbh Ligandos de 1,1'-bis(fosfino)ferroceno para alcoxicarbonilación
PT3272759T (pt) * 2016-07-19 2019-07-17 Evonik Degussa Gmbh Ligandos de 1,1¿-bis(fosfino)ferroceno para a alcoxicarbonilação
CN107915630B (zh) * 2017-11-23 2021-01-01 华东师范大学 一种琥珀酸二酯或琥珀酸二酯衍生物的制备方法
EP3889163B1 (de) 2020-03-30 2023-07-19 Evonik Operations GmbH Platin-komplexe mit ferrocen-liganden für die katalyse der alkoxycarbonylierung ethylenisch ungesättigter verbindungen
CN113773197A (zh) * 2021-09-26 2021-12-10 四川玖源高新材料有限公司 戊烯酸甲酯的制备方法

Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS57126425A (en) * 1981-01-26 1982-08-06 Agency Of Ind Science & Technol Preparation of ester
EP0279477A1 (en) * 1987-01-29 1988-08-24 Shell Internationale Researchmaatschappij B.V. Carbonylation process
EP0283194A2 (en) * 1987-03-14 1988-09-21 Nihon Nohyaku Co., Ltd. Process for producing carboxylic acids
EP0284170A1 (en) * 1987-03-27 1988-09-28 Shell Internationale Researchmaatschappij B.V. Process for the preparation of a diester of adipic acid

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2526421A1 (fr) * 1982-05-07 1983-11-10 Rhone Poulenc Chim Base Procede de preparation d'esters par carbonylation de composes monoolefiniques
US5194631A (en) * 1987-03-14 1993-03-16 Nihon Nohyaku Co., Ltd. Process for producing carboxylic acids
DE3725241A1 (de) * 1987-07-30 1989-02-09 Basf Ag Verfahren zur herstellung von pentensaeurealkylestern
US5077425A (en) * 1990-04-02 1991-12-31 E. I. Du Pont De Nemours And Company Nitrile-accelerated hydrocarboxylation
US5218084A (en) * 1990-12-11 1993-06-08 Shell Oil Company Polymerization of carbon monoxide/propylene with aromatic amine
DE69122057T2 (de) * 1990-12-13 1997-02-20 Shell Int Research Katalysatormassen und Verfahren zur Herstellung von Polymeren
SG45352A1 (en) * 1991-01-15 1998-01-16 Shell Int Research Carbonylation of olefins
US5237047A (en) * 1991-05-01 1993-08-17 Shell Oil Company Polymerization of co/olefin wth catalyst chemically bound to particles of support
US5247065A (en) * 1991-08-30 1993-09-21 Shell Oil Company Polymerization of CO/olefin with bidentate ligand having 2-hydroxy-2-alkyl-1,3-propylene bridging group

Patent Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS57126425A (en) * 1981-01-26 1982-08-06 Agency Of Ind Science & Technol Preparation of ester
EP0279477A1 (en) * 1987-01-29 1988-08-24 Shell Internationale Researchmaatschappij B.V. Carbonylation process
EP0283194A2 (en) * 1987-03-14 1988-09-21 Nihon Nohyaku Co., Ltd. Process for producing carboxylic acids
EP0284170A1 (en) * 1987-03-27 1988-09-28 Shell Internationale Researchmaatschappij B.V. Process for the preparation of a diester of adipic acid

Non-Patent Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Title
DATABASE WPI Week 8237, Derwent World Patents Index; AN 82-77560E *

Also Published As

Publication number Publication date
DE69502299T2 (de) 1999-01-07
EP0662467B1 (en) 1998-05-06
DE69502299D1 (de) 1998-06-10
US5679831A (en) 1997-10-21
EP0662467A1 (en) 1995-07-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
BE1008018A3 (nl) Werkwijze voor de bereiding van een ester.
US5719312A (en) Process for the preparation of 5-formylvaleric acid and 5-formylvalerate ester
BE1007422A3 (nl) Werkwijze voor de bereiding van een mengsel van penteenzure alkylesters.
US5264616A (en) Preparation of ω-formylalkanecarboxylic esters
Vondran et al. Magic of alpha: the chemistry of a remarkable bidentate phosphine, 1, 2-bis (di-tert-butylphosphinomethyl) benzene
US4801738A (en) Preparation of δ-formylvalerates
CA2139521A1 (en) Process for the preparation of 5-formylvalerate
US5698745A (en) Hydroformylation process
JP3215843B2 (ja) ヒドロホルミル化方法
CA2180663A1 (en) Process for the preparation of a linear formyl compound
JP2590350B2 (ja) 酸加速ヒドロカルボキシル化
BE1007410A3 (nl) Werkwijze voor de bereiding van een acetaal.
US5811589A (en) Process for the preparation of a linear aldehyde organic compound
CA1319702C (en) Process for the hydroformylation of certain acrylic acid derivatives
JP3532567B2 (ja) アセチレン性不飽和化合物のカルボニル化方法
EP0729448B1 (en) Process for the preparation of ethylenically unsaturated compounds
JP2006528227A (ja) エチレン性不飽和カルボン酸のヒドロカルボキシル化方法
US5670700A (en) Hydroformylation process
JPH08507778A (ja) アセチレン系不飽和化合物のカルボニル化方法
BE1008019A3 (nl) Werkwijze voor de bereiding van een aldehyde.
JP3221744B2 (ja) (メタ)アクリル酸エステルの直鎖二量体の製造方法
JP3617551B2 (ja) ブテン−1,4−ジカルボン酸類の製造方法
JPH0782214A (ja) カルボン酸エステル類又はポリエステル化合物の製造方法
JPH078831B2 (ja) 桂皮酸エステル誘導体の製造方法
JPH10251201A (ja) 2,3−ジアルコキシカルボニル−1,3−ブタジ エン類の製造方法

Legal Events

Date Code Title Description
RE Patent lapsed

Owner name: DSM N.V.

Effective date: 19960131