TR201903345A2 - Süspansi̇yonlu araçlarda kullanilan torsi̇yon çubuk ve üreti̇m yöntemi̇ - Google Patents

Süspansi̇yonlu araçlarda kullanilan torsi̇yon çubuk ve üreti̇m yöntemi̇ Download PDF

Info

Publication number
TR201903345A2
TR201903345A2 TR2019/03345A TR201903345A TR201903345A2 TR 201903345 A2 TR201903345 A2 TR 201903345A2 TR 2019/03345 A TR2019/03345 A TR 2019/03345A TR 201903345 A TR201903345 A TR 201903345A TR 201903345 A2 TR201903345 A2 TR 201903345A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
torsion bar
suspension
torsion
bar
interface piece
Prior art date
Application number
TR2019/03345A
Other languages
English (en)
Inventor
Ulusal Nejat
Onur Şi̇ri̇n Hali̇l
Çakici Özkök Çi̇ğdem
Original Assignee
Aselsan Elektronik Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Aselsan Elektronik Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi filed Critical Aselsan Elektronik Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi
Priority to TR2019/03345A priority Critical patent/TR201903345A2/tr
Publication of TR201903345A2 publication Critical patent/TR201903345A2/tr

Links

Landscapes

  • Springs (AREA)
  • Vehicle Body Suspensions (AREA)

Abstract

Buluş, araçların süspansiyon sistemine kullanıma uygun, gövde ara yüz parçası (2) ile araç gövdesine (7), süspansiyon ara yüz parçası (3) ile de süspansiyon sisteme irtibatlanan torsiyon çubuğu (1) olup, özelliği; bahsedilen torsiyon çubuğunun (1) gövde ara yüz parçasına (2) ve süspansiyon ara yüz parçasına (3) irtibatlanmasını sağlamak üzere her iki uç kısmının altıgen biçimli formlandırılmış olmasıdır.

Description

TARIFNAME SUSPANSIYONLU ARAÇLARDA KULLANILAN TORSIYON ÇUBUK VE ÜRETIM YÖNTEMI Teknik Alan Bulus, torsiyon çubuklari ve bu torsiyon çubuklarinin üretim yöntemi ile ilgilidir.
Bulus özellikle; paletli insansiz kara araçlarinin süspansiyon sistemlerinde kullanilan torsiyon çubuklari ve bu torsiyon çubuklarinin üretim yöntemi ile ilgilidir.
Teknigin Bilinen Durumu Günümüzde savunma sanayisi için gelistirilen paletli insansiz kara araçlari bulunmaktadir. 200 Kg'dan daha az agirlikta olan bu araçlarin süspansiyon sistemlerinde torsiyon çubuklar kullanilabilmektedir.
Bilinen uygulamalarda normal torsiyon çubuk üretim yönteminde birinci islem olarak çubuk uçlarina talas kaldirma yöntemiyle ya da presle, yivli ya da altigen sekil verilir.
Yivli kismin islemesinde stres konsantrasyonlari olusmamasi için uygun radyuslarin bulunmasi zorunluluklari vardir. Aksi takdirde çubugun bu noktalardan deforme olma ihtimali artmaktadir. Ayrica istenilen arayüzün bu asamada çubuk uçlarina islenmesi gerekmektedir. Bunlar torsiyon çubugunun üretim maliyetini ve islem süresini artirmaktadir.
Ikinci adim olarak burulacak olan kismin çapi altigen sekil verilmis kismin çapindan daha az olmasi için bu kismin inceltilmesi gerekmektedir. Bu kisimdan talas alinarak istenilen burulma çapina kadar isleme yapilir. Bu adimda kaldirilan talas miktari fazla oldugu için islem süresi de uzamaktadir.
Son adimda çubuk isil islem ile sertlestirilir. Ancak isil islem torsiyon çubugunun sadece uç kisimlarina uygulanmasi gerekir. Böylece çubugun dönmesini engelleyen altigen veya yivli kesimin ezilmesinin önüne geçilmis olur. Burulma olan bölgenin sertlesmesi çubugun kirilmasina neden olacagindan bu bölgede sertlestirme islemi yapilmaz. Parçanin uç kisimlarindaki sertlik derinliginin de fazla olmasi tork yükü altinda kirilmalara sebebiyet verebilir. Isil islem ile gerekli olan sertlik degeri ve sertlik derinliginin dogru olmasi önem arz etmektedir. yapildigi bölgelerde taslama yapilma ihtiyaci olabilmektedir. direksiyonu ve torsiyon çubugu için torsiyon çubugu üretme yöntemi" baslikli basvuruya rastlanilmistir. Bulusun özet kisminda “torsiyon çubugu üretme yöntemi; soguk çekme islemine göre yuvarlak çubuk çelik malzemenin çapini azaltmaya yönelik bir ilk sekillendirme asamasini içerir” ifadeleri yer almaktadir. Mevcut bulus sadece torsiyon çubuk üretim metodu ile ilgilidir ve bahsedilen torsiyon çubugunun üretim yöntemini açiklamaktadir. Ancak torsiyon çubugunun nasil kullanilacagi ya da sisteme nasil montajinin yapilacagi ile ilgili bir kolaylik saglamaz. Bununla birlikte süspansiyon sistemi üretimini daha kolay hale getirecek bir modifikasyon saglamamaktadir.
Sonuç olarak, yukarida anlatilan olumsuzluklardan dolayi ve mevcut çözümlerin konu hakkindaki yetersizligi nedeniyle ilgili teknik alanda bir gelistirme yapilmasi gerekli kilinmistir.
Bulusun Amaci Bulus, mevcut durumlardan esinlenerek olusturulup yukarida belirtilen olumsuzluklari çözmeyi amaçlamaktadir.
Bulusun ana amaci; insansiz kara araçlarinda, özel olarak 200 kg alti araçlarin süspansiyon sistemlerinde kullanilan torsiyon çubuklarinin isleme proseslerini gelistirerek maliyetlerin azaltildigi ve istenilen performansin elde edildigi bir torsiyon çubugu üretimi saglamaktir.
Bulusun diger amaci; torsiyon çubuk kullanilan süspansiyon sistemlerinin daha kolay ve saglikli sekilde üretilmesini saglamaktir.
Bulusun bir diger amaci; torsiyon çubuklarinin uç kisimlarinin hassas sekilde islenmesini ve isil islem uygulamasini ortadan kaldirarak zaman ve maliyet yönünden tasarruf saglamaktir.
Bulusun bir diger amaci; istenilen ara yüzlerin torsiyon çubugu yerine baska parçalar üzerine islenmesi sayesinde torsiyon çubuk üzerinde isleme miktari minimum tutulmus ve maliyetin azaltilmasi saglanmistir.
Yukarida anlatilan amaçlari yerine getirmek üzere bulus, araçlarin süspansiyon sistemine kullanima uygun, gövde ara yüz parçasi ile araç gövdesine, süspansiyon ara yüz parçasi ile de süspansiyon sisteme irtibatlanan torsiyon çubugu olup, özelligi; - bahsedilen torsiyon çubugunun gövde ara yüz parçasina ve süspansiyon ara yüz parçasina irtibatlanmasini saglamak üzere her iki uç kisminin formlandirilmis olmasidir.
Ayrica bulus, araç süspansiyon sistemlerinde kullanilmak üzere torsiyon çubugu üretim yöntemi olup, özelligi; i torsiyon çubugunun uç kisimlarinin talas kaldirma yöntemiyle veya pres ile altigen formunda biçimlendirilmesi . torsiyon çubuk çapinin burulma çapinda olmasindan dolayi burulacak bölgeden talas kaldirilmamasi islem adimlarini içermesidir.
Bulusun yapisal ve karakteristik özellikleri ve tüm avantajlari asagida verilen sekiller ve bu sekillere atiflar yapilmak suretiyle yazilan detayli açiklama sayesinde daha net olarak anlasilacaktir ve bu nedenle degerlendirmenin de bu sekiller ve detayli açiklama göz önüne alinarak yapilmasi gerekmektedir.
Bulusun Anlasilmasina Yardimci Olacak Sekiller Sekil 1, bulusa konu olan torsiyon çubugunun genel görünümüdür Sekil 2, bulus konu olan torsiyon çubugunun ara yüze birlestirilmeden önceki halinin görüntüsüdür.
Sekil 3, bulus konusu torsiyon çubugunun ara yüze preslenmis halinin kesit görünümüdür.
Sekil 4, bulus konusu torsiyon çubugunun kullanildigi süspansiyon sisteminin genel görünümüdür.
Sekil 5, önceki teknige ait görünümdür.
Parça Referanslarinin Açiklamasi 1.T0rsiy0n çubugu 2. Gövde ara yüz parçasi . Süspansiyon ara yüz parçasi . Engel parçasi . Süspansiyon kolu . Sabitleme elemani .Birlesme bölgesi 11.Yataklama çikintisi a. Sabit form b. Sabit ara yüz 8. Burulma bölgesi Bulusun Detayli Açiklamasi Bu detayli açiklamada, bulusa konu olan torsiyon çubugunun (1) tercih edilen yapilanmalari, sadece konunun daha iyi anlasilmasina yönelik olarak açiklanmaktadir.
Bulus, araçlarin süspansiyon sistemine kullanima uygun, gövde ara yüz parçasi (2) ile araç gövdesine (7), süspansiyon ara yüz parçasi (3) ile de süspansiyon sisteme irtibatlanan torsiyon çubugu (1) olup, özelligi; bahsedilen torsiyon çubugunun (1) gövde ara yüz parçasina (2) ve süspansiyon ara yüz parçasina (3) irtibatlanmasini saglamak üzere her iki uç kisminin formlandirilmis olmasidir. Bununla birlikte bahsedilen torsiyon çubugunun (1) uç kisimlarinin form yapisinin altigen olmasidir. Ayrica araç süspansiyon sistemlerinde kullanilmak üzere torsiyon çubugu (1) üretim yöntemi olup, özelligi; torsiyon çubugunun (1) uç kisimlarinin talas kaldirma yöntemiyle veya pres ile altigen formunda biçimlendirilmesi ve torsiyon çubuk çapinin burulma çapinda olmasindan dolayi burulacak bölgeden (S) talas kaldirilmamasi islem adimlarini içermektedir. Bununla birlikte altigen formda biçimlendirilmis torsiyon çubugunun (1) uç kisimlarina gövde ara yüz parçasi (2) ile süspansiyon ara yüz parçasinin (3) preslenmesi islem adimlarini da içermektedir.
Sekil 1! de bulus konusu torsiyon çubugunun (1) genel görünümü bulunmaktadir.
Bahsedilen torsiyon çubugu (1) iki uç kisminda altigen formda biçimlendirilmistir.
Torsiyon çubugunun (1) burulma bölgesi (3) ise herhangi bir talasli kaldirma sürecine tabi olmamaktadir. Bu bulusta, süspansiyon sisteminde geleneksel torsiyon çubuk kullaniminin disina çikilip, çubuk süspansiyon sisteminin üretimini daha kolay hale getirecek sekilde modifiye edilmistir.
Normal torsiyon çubuk üretim yönteminde birinci islem olarak çubuk uçlarina talas kaldirma yöntemiyle ya da presle, yivli veya altigen sekil verilir. Yivli kismin islemesinde stres konsantrasyonlari olusmamasi için uygun radyuslarin bulunmasi zorunluluklari vardir. Bunlar torsiyon çubugunun üretim maliyetini ve islem süresini artirmaktadir.
Ikinci adimda, burulacak olan kismin çapi, yani sabit ara yüz (b) altigen sekil verilecek kismin; yani sabit formun (a) çapindan daha az olmasi için bu kismin inceltilmesi gerekmektedir. Bu sabit ara yüz kismindan (b) talas alinarak istenilen kalinlik elde edilir. Sekil 5*de normal üretim yöntemiyle elde edilmis torsiyon çubuk gösterilmektedir.
Bununla birlikte yine önceki teknikte Uçüncü adim olarak çubuk isil islem ile sertlestirilir. Ancak isil islem torsiyon çubugunun sadece uç kisimlarindaki sabit forma (a) uygulanmasi gerekir. Böylece çubugun dönmesini engelleyen altigen veya yivli kesimin ezilmesinin önüne geçilmis olur. Burulmanin oldugu sabit ara yüz bölgesinin (b) sertlesmesi çubugun kirilmasina neden olacagindan bu bölgede sertlestirme islemi yapilmaz. Parçanin uç kisimlarindaki sertlik derinliginin de fazla olmasi tork yükü altinda kirilmalara sebebiyet verebilir. Isil islem ile gerekli olan sertlik degeri ve sertlik derinliginin dogru olmasi önem arz etmektedir.
Sekil 1 ' de görülecegi üzere bulusumuzda ilk islem olarak geleneksel üretim yöntemiyle benzer sekilde torsiyon çubugunun (1) uç kisimlari herhangi bir talas kaldirma yöntemiyle ya da preslenerek altigen sekil verilmistir. Ancak geleneksel metoda göre daha genis toleranslarda çalisilip kaba isleme yapilabilir. Bunun nedeni parçanin daha sonraki adimda hassas ölçü gerektirmeden preslenerek montajlanmasidir. Standart torsiyon çubuk üretiminde ise, çubugun geçecegi parçada bosluk olmamasi içini torsiyon çubugunda ve karsilik parçasinda geçme ölçülerinde hassasiyet gerekir, bu durum islemi daha maliyetli kilmaktadir.
Ayrica normal üretim yönteminden farkli olarak sadece uç kisimlardan talas kaldirilir, torsiyon çubuk (1) çapi zaten burulma çapinda oldugu için burulacak bölgeden (S) talas kaldirilmaz.
Ikinci adim olarak islenen torsiyon çubugu (1) Sekil 2, de görülen gövde ara yüz parçasi (2) veya süspansiyon ara yüz parçasinin (3) içerisine geçirilmistir. Daha sonra çevresel olarak etki eden yüksek kuvvet ile birlesme bölgesinden (10) preslenerek kalici olarak birlestirilmistir (Sekil-3). Normal üretimde ara yüzi torsiyon çubuk üzerinde islem yapilarak elde edilir. Ancak bu bulusta ara yüz baska parça üzerinde birakilip, torsiyon çubuk üzerine preslenmistir. Bu sayede parça isleme kolaylastirilmistir.
Torsiyon çubuga (1) gövde ara yüz parçasi (2) ve süspansiyon ara yüz parçasi (3) gibi iki farkli parça preslenmistir, bunun nedeni torsiyon çubugun (1) bir tarafi gövde (7) üzerine sabitlenip, diger tarafin ise teker (6) üzerine gelecek olan yüklerde, torsiyon çubuk (1) merkezinde hareket edebilmesini saglamaktir.
Torsiyon çubugun (1) iki ucu da ayni sekilde yüksek kuvvet altinda gövde ara yüz parçasina (2) ve süspansiyon ara yüz parçasina (3) preslenmistir (Sekil-3). Parça ölçüleri kaba olarak islendigi için, bu iki ucun birbirlerine göre merkez kaçikligini düzeltmek amaciyla sadece yataklama çikintilari (11) islenerek tek islemede istenen hassas ölçüler elde edilmistir.
Bulusta torsiyon çubuk (1) ya da çubuk üzerine preslenen gövde ara yüz parçasi (2) ile süspansiyon ara yüz parçasi (3) üzerinde isil islem yapilmamaktadir. Bu nedenle torsiyon çubuk (1) üzerine gelebilecek fazla yüklenmelerde parçada asinma gözlenmemesi için torsiyon çubuk (1) çalisma araligi belirlenmis ve bu noktaya esnek (kauçuk vb.) bir engel parçasi (4) konulmustur. Sekil 4'te engel parçasi (4), süspansiyon kolu (5), tekerlek (6) ve gövde (7) gösterilmistir. Süspansiyon ara yüz parçasi (3) serbest dönmeyi saglamasi için bir yatak (8) içerisine geçirilmistir. Gövde ara yüz parçasi (2), gövde (7) üzerine uygun bir sabitleme elemani (9) ile sabitlenmistir.
Teker (6) üzerine gelen yüklerde süspansiyon kolu (5) dönme ekseninde hareket edip engel parçasinda (4) durmaktadir. Böylece torsiyon çubuk (1) üzerine gelebilecek asiri yüklerden korunmus olunur.
Sonuç olarak bu bulus sayesinde normal torsiyon çubuk kullanilan süspansiyon sistemlerine göre bazi adimlarda kolayliklar saglanmis ve maliyet azaltilmistir.
Oncelikle torsiyon çubuk üzerinde talas kaldirma islemi azaltilmistir ve hassasiyet gerektirmemektedir. Istenilen ara yüz daha küçük ve islemesi kolay olacak parçalarda gerçeklestirilmistir, böylece olusabilecek hatalarda da maddi kaybin önüne geçilmistir.
Normal torsiyon çubuk uçlarinin ezilmemesi için uygulanan isil islem bu yöntemde uygulanmamistir. Asiri yük sebebiyle ezilmelerin önüne geçmek için süspansiyon kolu (5) önüne engel parçasi (4) konulmustur.
Normal üretim yönteminde isil islem sonrasi çarpilmalari düzeltmek için hassas ölçü gerektiren bölgelerde taslama yapilmasi gerekmektedir. Bu yöntemde isil islem uygulanmadigi için taslama islemine de gerek duyulmamistir. Gövde ara yüz parçasi (2) ve süspansiyon ara yüz parçasi (3) torsiyon çubuk (1) üzerine preslendikten sonra hassas olan bölgeler için isleme yapilmistir. Malzeme sert olmadigi için bu islemin taslamaya göre maliyeti daha azdir.

Claims (1)

  1. ISTEMLER . Araçlarin süspansiyon sistemine kullanima uygun, gövde ara yüz parçasi (2) ile araç gövdesine (7), süspansiyon ara yüz parçasi (3) ile de süspansiyon sisteme irtibatlanan torsiyon çubugu (1) olup, özelligi; o bahsedilen torsiyon çubugunun (1) gövde ara yüz parçasina (2) ve süspansiyon ara yüz parçasina (3) irtibatlanmasini saglamak üzere her iki uç kisminin formlandirilmis olmasidir. Istem 1' e bagli torsiyon çubugu (1) olup özelligi; bahsedilen torsiyon çubugunun ('l) uç kisimlarinin form yapisinin altigen olmasidir. . Araç süspansiyon sistemlerinde kullanilmak üzere torsiyon çubugu (1) - torsiyon çubugunun (1) uç kisimlarinin talas kaldirma yöntemiyle veya pres ile altigen formunda biçimlendirilmesi o torsiyon çubuk çapinin burulma çapinda olmasindan dolayi burulacak bölgeden (S) talas kaldirilmamasi islem adimlarini içermesidir. Istem 3' e bagli torsiyon çubugu (1) üretim yöntemi olup, özelligi; altigen formda biçimlendirilmis torsiyon çubugunun (1) uç kisimlarina gövde ara yüz parçasi (2) ile süspansiyon ara yüz parçasinin (3) preslenmesi islem adimlarini içermesidir.
TR2019/03345A 2019-03-05 2019-03-05 Süspansi̇yonlu araçlarda kullanilan torsi̇yon çubuk ve üreti̇m yöntemi̇ TR201903345A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2019/03345A TR201903345A2 (tr) 2019-03-05 2019-03-05 Süspansi̇yonlu araçlarda kullanilan torsi̇yon çubuk ve üreti̇m yöntemi̇

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2019/03345A TR201903345A2 (tr) 2019-03-05 2019-03-05 Süspansi̇yonlu araçlarda kullanilan torsi̇yon çubuk ve üreti̇m yöntemi̇

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201903345A2 true TR201903345A2 (tr) 2020-09-21

Family

ID=75526019

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2019/03345A TR201903345A2 (tr) 2019-03-05 2019-03-05 Süspansi̇yonlu araçlarda kullanilan torsi̇yon çubuk ve üreti̇m yöntemi̇

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR201903345A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7691001B2 (en) Method for producing a joint connection and joint connection
ITMI20080706A1 (it) Corpo composito con profilature esterne applicabile su un albero.
US6685572B2 (en) Power transmission mechanism
TR201903345A2 (tr) Süspansi̇yonlu araçlarda kullanilan torsi̇yon çubuk ve üreti̇m yöntemi̇
JPS63267160A (ja) ホイ−ルのボルト穴のナツト座加工方法
DE102017112106A1 (de) Gleichlaufgelenk und verfahren zu dessen herstellung
EP2943703A1 (de) Kolbenring für brennkraftmaschinen mit erhöhter ermüdungsfestigkeit und verfahren zu dessen herstellung
JPS63190919A (ja) 溝付きネジ部品及びその製造方法
JPH02235532A (ja) シートのプレス加工用ダイス組立体
JP3007319B2 (ja) 三脚式継手におけるピンを加工する方法
DE3215029A1 (de) Aluminiumrad, insbesondere fahrzeugrad, sowie verfahren und vorrichtung zu seiner herstellung
JPH1015816A (ja) アルミニウム合金製ホイールハブ類の製造方法
US10597077B2 (en) Buckling groove for inner tie rod ball joint studs
JP2915662B2 (ja) ナックル及びブレーキキャリパの製造方法
JPS6354493B2 (tr)
JPH02286905A (ja) コネクティングロッドの座ぐり部構造
RU2056968C1 (ru) Инструмент для радиальной ковки
JPS5939210Y2 (ja) 旋回輪軸受
JP3064970B2 (ja) 異形鋼及びその製造方法
JP4203222B2 (ja) 鍛造成形用金型およびその製造方法
EP1476277B1 (de) Verfahren zum nachbehandeln verformter edelstahlformlinge
JPH0349652B2 (tr)
RU2144150C1 (ru) Шайба пружинная слоистая
JP6635109B2 (ja) 玉軸受及び玉軸受の製造方法
JP2588695Y2 (ja) クランク軸