TR201811131T4 - Sodyum klorür üretim prosesi. - Google Patents

Sodyum klorür üretim prosesi. Download PDF

Info

Publication number
TR201811131T4
TR201811131T4 TR2018/11131T TR201811131T TR201811131T4 TR 201811131 T4 TR201811131 T4 TR 201811131T4 TR 2018/11131 T TR2018/11131 T TR 2018/11131T TR 201811131 T TR201811131 T TR 201811131T TR 201811131 T4 TR201811131 T4 TR 201811131T4
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
sodium chloride
brine
ice
dihydrate
eutectic
Prior art date
Application number
TR2018/11131T
Other languages
English (en)
Inventor
Wilhelmus Bakkenes Hendrikus
Albertus Maria Meijer Johannes
Schokker Allert
Original Assignee
Akzo Nobel Chemicals Int Bv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Akzo Nobel Chemicals Int Bv filed Critical Akzo Nobel Chemicals Int Bv
Publication of TR201811131T4 publication Critical patent/TR201811131T4/tr

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01DCOMPOUNDS OF ALKALI METALS, i.e. LITHIUM, SODIUM, POTASSIUM, RUBIDIUM, CAESIUM, OR FRANCIUM
    • C01D3/00Halides of sodium, potassium or alkali metals in general
    • C01D3/04Chlorides
    • C01D3/06Preparation by working up brines; seawater or spent lyes

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Non-Alcoholic Beverages (AREA)
  • Physical Water Treatments (AREA)

Abstract

Mevcut buluş, sodyum klorür üretimi için, (i) bir sodyum klorür kaynağının suda çözülmesiyle en az 150 g/l sodyum klorür içeren bir tuzlu su çözeltisinin hazırlanması, (ii) elde edilen tuzlu suyun, belirtilen tuzlu suyun dolaylı soğutulması yoluyla bir ötektik dondurma kristalizasyonu adımına tabi tutulması ve bu şekilde buz, sodyum klorür dihidrat, ve bir ana çözeltinin oluşmasının sağlanması, (iii) adım (ii)'de oluşan sodyum klorür dihidratın, ötektik sıcaklıkta, sodyum klorür dihidrat açısından zengin bir akım oluşacak şekilde, buzdan ve opsiyonel olarak ana çözeltiden ayrılması, ve (iv) belirtilen sodyum klorür dihidrat açısından zengin akımın, sodyum klorür ve bir ana çözelti oluşturmak üzere bir rekristalizatöre beslenmesi adımlarını içeren bir proses ile ilgilidir.

Description

TARIFNAMESODYUM KLORUR URETIM PROSESI Mevcut bulus yeni bir sodyum klorür üretim prosesi ile ilgilidir.Sodyum klorür endüstriyel olarak dogal bir sodyum klorür kaynaginin su içerisinden çözülmesiyle hazirlanan sulu çözeltilerden üretilmektedir. Sodyuin klorür, genellikle, sulu sodyum klorür çözeltisinden suyun buharlastirilmasi yoluyla kristalize edilerek elde edilir, bu buharlastirma genellikle çok etkili evaporatörler veya buhar rekompresyonu evaporat'orleri ile gerçeklestirilir. Çok etkili sistemlerde, tipik olarak, seri baglanmis üç veya daha fazla zorlamali sirkülasyonlu buharlastirma kabi bulunur. Çok etkili sistemde, enerji verimini artirinak amaciyla her bir evaporat'orde üretilen buhar bir sonraki evaporat'ore beslenir. Mekanik buhar rekoinpresyonu zorlamali sirkülasyonlu evaporatörler bir kristalizatörden, bir kompresörden ve bir buhar yikayicidan olusur. Sulu sodyum klorür çözeltisi (tuzlu su), tuzun kristalize edildigi kristalizatör kabina girer.Buhar çekilir, yikanir ve isiticida yeniden kullanim için sikistirilir.Yer alan su evaporasyonu adimindan dolayi, hem rekompresyon evaporatörleri hem de çok etkili evaporat'orler enerji yogundur.
Ayrica, bir dogal sodyum klorür kaynaginin suda çözülmesiyle üretilen tuzlu su normalde bir miktar majör kirlilik içerir. Bir dogal kaynaktan elde edilen tuzlu suda bulunan söz konusu kirlilikler,digerlerinin yani sira, potasyum, bromür, magnezyum, kalsiyum, stronsiyum ve sülfat iyonlariiii içerir. Kimyasal dönüsüm endüstrisi (Örn. klor ve klorat endüstrisi) gibi, kullanilan ekipmanin asiri hassas oldugu pek çok uygulama için bu kirliliklerin büyük ölçüdegiderilmesi gereklidir.Yukarida belirtilen sorunlarla basa çikmakta en sik basvurulan prosedür, buharlastirma tesisine beslenmesinden önce ham tuzlu suyun saflastirilmasidir. Ancak, tipik olarak, tuzlu su pürifikasyonu Kve Br kontaminasyonunu giderinez veya azaltmaz.Ayrica, tuzlu su pürifikasyonu sonucunda, saflastirilmis tuzlu suda karbon dioksit, bikarbonat ve karbonat bulunur. Geleneksel evaporat'orlerde (genellikle yüksek sicaklikta çalistirilan çok etkili üniteler veya buhar rekompresyonu üniteleri) gerçeklestirilen evaporatif kristalizasyon isleini sirasinda, 'Özellikle de isi esanjörlerinin yüzeyinde CaSO4-XH20, SrCO3, ve CaCO3 kazan tasi olusabilir. Bu kazan tasi olusumu sonucunda, prosesin enerji verimi ile birlikte, tuz tesisinin üretim kapasitesi de zamanla düser. Sulu çözeltideki kirliliklerin miktari ve geleneksel prosesin düzeni için tipik bir üretim döneminin ardindan evaporasyon ünitesinin temizlenmesigerekir, dolayisiyla, tuz tesisinin kullanilabilirligi de azalir.Güncel teknoloji 'onemli miktarlarda enerji gerektirdiginden ve enerji fiyatlari zamanla önemli Ölçüde arttigindan, daha az enerji kullanilanbir sodyum klorür üretiin prosesine ihtiyaç vardir.Avram ve ark., "Technologies for eutectic freeze kristallization", ReV.
Chim., Vol. 55 (10), 2004, sayfa 769-772 içerisinde, bir sulu çözeltiyibuz ve katilastirilmis çözelti seklinde ayirma teknigi olarak ötektik dondurma kristalizasyonunu bildirmistir. Otektik dondurma kristalizasyonunun esasen inorganik tuzlar içeren atik su aritmasindauygulanabilir oldugu belirtilmistir.Habib ve Farid, "Heat transfer and operating conditions for freeze concentration in a liquid-solid akiskan yatakli isi esanjörü", Chemical Engineering and Prosesing, Vol. 45, 2006, sayfa 698-710 içerisinde, suyuii dondurularak ayrilmasi yöntemiyle sivilarin konsantre edildigi bir dondurarak derisiklestirme prosesini bildirmistir. Daha da özellikle, agirlikça %8 veya daha düsük NaCl içeren bir sulu çözeltinin, buz olusturmak üzere tek borulu bir akiskan yatakli isiproses yoluyla, çözünen madde içerigi yüksek bir konsantre hazirlanir.US 3,779,030 numarali ABD patenti, deniz suyundan bir sodyum klorür konsantresi üretmek içiii bir yöntein ile ilgilidir. Sütun 1, satirlar 59-67'de, ötektik dondurmanin ilkeleri açiklanmaktadir.
Ancak, bu yöntemle temiz su kaynagi saglamak amaciyla buz kristalleri üretilmektedir ve deniz suyu yalnizca konsantreedilmektedir.Bu dokümanlarda sözü edilen tuz çözeltileri buz olusumu için uygundur, bu özellik, örnegin, içme suyu sikintisi yasanan bölgeler açisindan degerli olabilir. Ancak, bu çözeltiler sodyum klorürün büyük ölçekli üretimi için uygun degildir. Yüksek hacimlerde buz olusur ve bu tuz çözeltilerinin buharlastirmayla derisiklestirilmesi çok pahalidir.
Stepakoff ve ark., Desalination, Vol. 14, 1974, sayfa 25-38 içerisinde, tuzlu suyun bir karistirmali dondurucu içerisinde, karismayan bir sogutucu akiskan ile dogrudan temas ettirilerek ötektik sicakliga ulasilana kadar sürekli olarak dondurulmasini içeren bir prosesi bildirmistir. Daha özellikle, tuzlu su Freon R-114 ile dogrudan sogutma ile sogutulur, burada -6°F'de bes faz bir arada bulunur: yani, buz, tuzlu su, dihidrat, sivi Freon, ve Freon buhari. Bu tür bir ötektik dondurina prosesinin, endüstriyel sivi atiklar veya aci sular olsun, atik bertarafi sorununa önemli bir katki saglayacagi belirtilinektedir.
Ancak, Stepakoff ve ark. tarafindan kullanilan besleme akimlari ve tarif edilen ötektik dondurma yöntemi sodyum klorürün büyük ölçekliüretiminde uygulanmaya uygun degildir.Mevcut bulusun amaci, endüstriyel ölçekte gerçeklestirilebilen ve enerji tüketimi geleneksel buharlastirma tuz üretim proseslerinden daha düsük olan ancak yine de istenen sodyum klorür safliginisaglayabilen bir sodyum klorür üretim prosesi saglamaktir.Sasirtici bir sekilde, bu amacin, sodyum klorürün Spesifik bir ötektik dondurma kristalizasyonu prosesiyle üretilmesi yoluyla gerçeklestirilebilecegi bulunmustur. Daha ayrintili olarak, mevcutbulusa göre sodyum klorür üretim prosesi asagidaki adimlari içerir:(i) bir sodyuin klorür kaynaginin suda çözülmesiyle en az 150 g/lsodyum klorür içeren bir tuzlu su çözeltisinin hazirlanmasi,(ii) elde edilen tuzlu suyun, belirtilen tuzlu suyun dolaylisogutulmasi yoluyla bir ötektik dondurma kristalizasyonu adimina tabi tutulmasi ve bu sekilde buz, sodyum klorür dihidrat,ve bir ana çözeltinin olusmasinin saglanmasi, ve(iii) adim (ii)'de olusan sodyum klorür dihidratin, 'Ötektik sicaklikta, sodyum klorür dihidrat açisindan zengin bir akim olusacak sekilde buzdan ve opsiyonel olarak ana çözeltidenayrilmasi, ve(iv) sodyum klorür dihidrat açisiiidan zengin akimin, sodyum klorür ve bir ana çözelti olusturmak üzere bir rekristalizatörebeslenmesi.Mevcut bulusa göre prosesin enerji tüketimi geleneksel buharlastirma proseslerine kiyasla daha düsüktür. Enerjideki baslica azalma, buhar birden fazla defa kullanildiginda bile kristalizasyon isisinin evaporasyon isisi arasindaki farktan kaynaklanir. Ayrica, mevcut proses ile, artik ham tuzlu suyun kristalizasyon adiinindan önce saflastirilmasi gerekli degildir. Daha da özellikle, sodyum klorürün tuzlu sudan suyun buharlastirilinasi yoluyla üretildigi geleneksel üretiin yöntemlerinde, 'once Mg(OH)2, CaSO4'xH20, SrCO3, ve CaCO3 gibi az çözünür kati atik ürünlerin ham tuzlu sudan kristalize edilerek ayrilmasi ve akabinde bertaraf edilmesi gereklidir. Bu saflastirma isleminin gerçeklestirilmemesi durumunda, kristalizasyon adiininda suyun buharlastirilmasiyla üretilen sodyum klorür bir formdaki Mg, Ca, ve Sr ile ciddi ölçüde kontamine olacaktir. Bu saflastirma islemi, bu bulusa göre proseste gereksizdir.
Saflastirilmamis ham tuzlu suyun sodyum klorür dihidrat üretmek amaciyla bir kristalizasyon adiinina, ve akabinde bir rekristalizasyonadimina tabi tutulmasinin ardindan, ayni tuzlu sudan, ancak belirtilen tuzlu su saflastirma adimi dahil geleneksel bir buharlastirina prosesi kullanilarak elde edilecek olan sodyum klorürün tuz safligina kiyasla benzer veya hatta daha yüksek saflikta sodyum klorür elde edilir. Ek olarak, K ve Br konsantrasyonu geleneksel tuzlu su pürifikasyonu proseslerinden etkilenmediginden, bilhassa mevcut bulusa göre proses ile üretilen nihai sodyum klorür ürünündeki K ve Br kontaminasyonu büyük ölçüde azalir. Bu nedenle, yeni prosesin avantajlari, üretilen sodyum klorürün daha düsük K ve Br düzeylerine sahip olmasi ve Mg(OH)2, CaSO4-XH20, SrCO3, ve CaCO3 çamurlarimnbosaltilmasinin önlenmesidir.Mevcut bulusa göre proses ile, ham tuzlu suda bulunan tüm safsizliklar magaraya geri verilebilir, ve bakim yatirimi, kimyasallarin saflastirilmasi maliyetleri veya tuzlu su aritimi için insan gücü gerekli olmaz. Ayrica, yeni ötektik dondurma kristalizasyonu prosesi düsük sicaklikli bir proses oldugundan, daha az korozyon beklenir ve dahaucuz yapi malzemeleri kullanilabilir.Asagida proses daha ayrintili olarak açiklanacaktir. Bir ilk adimda, bir çözme düzeneginde veya yeraltindaki tuz birikiminde (magara)sodyum klorür kaynaginin suda çözülmesiyle bir tuzlu su hazirlanir.Bu doküman boyunca kullanilan sekliyle "sodyum klorür kaynagi" teriminin agirlikça %SO'den yüksek oranda NaCl içeren tüin tuz kaynaklarini gösterdigi belirtilmistir. Tercihen, bu tür tuz agirlikça %75'ten fazla NaCl içerir. Daha tercihen, tuz agirlikça %85'ten fazla NaCl içerir, diger yandan, agirlikça %90'dan fazla NaCl içeren tuz en çok tercih edilir. Tuz solar tuz (suyun solar isi kullanilarak tuzlu sudanbuharlastirilmasiyla elde edilen tuz), kaya tuzu, veya bir yeralti tuz birikimi olabilir. Tercihen, tuz kaynagi, çözelti madenciligiylekullanilan bir yeralti tuz birikimidir.Mevcut prosesteki su için, normalde geleneksel tuz kristalizasyon proseslerinde kullanilan herhangi bir su kaynagi, örnegin yüzeydeki su kaynaklarindan elde edilen su, yeralti suyu, veya içme suyukullanilabilir.Mevcut bulusa göre prosesin ilk adiminda hazirlanan tuzlu su en az 150 g/l sodyum klorür, tercihen en az 200 g/l, daha tercihen en az 250 g/l, ve daha da tercihen en az 300 g/l sodyum klorür içerir. En çok tercih edilen, genellikle yaklasik 310 g/l sodyum klorür içeren neredeyse doygun bir sodyum klorür çözeltisidir. Neredeyse doygun bir sodyum klorür çözeltisi, bir doygun sodyum klorür çözeltisinden, proses sirasinda ekipman üzerinde istenmeyen kabuk baglanmasini önlemeye ancak yetecek miktarda suyun ilave edilmesiyle hazirlanabilen bir sodyum klorür çözeltisini belirtmektedir. Genellikle, bir doygun tuzlu su çözeltisine agirlikça %0,5-1,5 oraninda su ilaveetmek yeterlidir.Bir ikinci adimda, bu sekilde elde edilen tuzlu su, belirtilen tuzlu suyun dolayli sogutulmasi yoluyla bir ötektik dondurma kristalizasyonu adimina tabi tutulur ve bu sekilde, buz, sodyum klorürdihidrat, ve bir ana çözelti olusur.Bir "ötektik karisim" veya "ötektik", belirli bilesenlerin belirli oranlarda bulundugu bir karisim olarak tanimlanmis olup, burada, erime noktasi mümkün oldugunca düsüktür ve ek olarak, bu bilesenlerbu sicaklikta çözeltiden eszamanli olarak kristalize olurlar. Bir ötektik karisimin kristalizasyonuiiuii gerçeklestigi sicaklik ve bilesim "ötektik nokta" olarak adlandirilir. Bir saf sulu sodyum klor'i'ir çözeltisinin ötektik noktasi -21,12°C ve agirlikça %23,3l sodyum klorürdür (Dale W. Kaufmann, Sodiuin Chloride, The Production and Properties of Salt and Brine, Hafner Publishing Company, New York, 1968, sayfa 547). Bununla ilgili olarak ayrica sekil l'e de basvuru yapilmistir.
Tuzlu suda buluiian safsizliklarin bir ötektik karisimiii kristalizasyonunun gerçeklestigi sicakligi ve/veya bilesimi (bazenötektik iiokta olarak da adlandirilir) etkileyecegi belirtilmistir.Bu tarifnamede kullanilan sekliyle "ötektik dondurma kristalizasyonu" terimi, bir tuzlu suyun, 'Ötektik sicakliga ulasilana ve buz ve sodyum klorür dihidrat olusana kadar bir sicaklik düsürme adimina tabi tutulmasi anlainina gelir. Bir doygun olniayan saf NaCl tuzlu sudanbaslaiidiginda, üç bilesim bölgesi ayirt edilebilir: 1. agirlikça %0-23,31 sodyum klorür 2. agirlikça %23,31-26,29 sodyuin klori'ir3. 2 agirlikça %26,29 sodyum klorür - bir doygun sodyum klorürçözeltisiDoygun olmayan agirlikça %0-23,3l tuzlu suyun sogutulmasi, O°C ile -21,12°C arasiiidaki bir sicaklikta buz verir. Saf su buz formunda sistemden uzaklastirildikça, kalan tuzlu su daha derisik hale gelir.
Daha fazla sogutinak daha fazla buz ve yine daha derisik tuzlu su verir. Nihayet, -21,12°C'de ötektik noktaya ulasilir; buzun yani sira sodyum dihidrat olusur, ve, sonunda, yeterince isi çekilirse tuzlusuyun taniaiiii katilasir.
Doygun olmayan agirlikça %23,3l-26,29 tuzlu suyun sogutulmasi 0,10°C ile -21,12°C arasindaki bir sicaklikta dihidrat verir. Sistemde saf dihidrat (tuzlu sudan daha fazla (~agirlikça %62) NaCl içerir) olustukça, kalan tuzlu su daha az derisik hale gelir. Daha fazla sogutmak daha fazla dihidrat verir ve, sonuçta, tuzlu su daha da az derisik hale gelir. Nihayet, -21,12°C'de yine ötektik noktaya ulasilir; sodyum klorîir dihidratin yani sira buz olusur, ve, sonunda, yeterinceisi çekilirse tuzlu suyun tamami katilasir.Sodyum klorür konsantrasyonu agirhkça %26,29'a esit veya daha yüksek olan doygun tuzlu suyun sogutulmasi, sicakliga bagli olarak, 0, 10°C'ye ulasilana kadar önce biraz susuz NaCl (normal tuz) ve biraz daha az derisik tuzlu su verir. Bu sicaklikta, henüz kristalize olmus anhidrat (NaCl) dihidrata dönüsür. Akabinde, yukarida agirlikça %23,31-26,29 sulu sodyum klorür çözeltisinin sogutulmasi için tarifedilen proses gerçeklesir.Yukaridaki sicakliklarin saf tuzlu su için oldugu belirtilmistir. Tuzlu suda safsizliklarin bulunmasi durumunda, bu sicakliklar biraz dahafarkli olabilir.Tuzlu suyun mevcut bulusa göre buz, sodyum klorür dihidrat, ve bir ana çözelti elde edilene kadar sogutulmasi, dolayli sogutma yoluyla gerçeklestilir. "Sogutma" terimi, yalnizca ötektik sicakliga ulasilana kadar sicakligin düsürülmesini degil, ötektik sicaklikta iken isinin çekilmesini de ifade etmektedir. "Dolayli sogutma" terimi, bir sogutucu maddenin (örn. bir veya daha fazla sogutucu akiskan, örnegin amonyak, bütan, karbon dioksit veya Freon, veya bir etilenglikol/su karisiini, bir kalsiyum klorür/su karisimi, bir potasyum format/su karisimi, Alkil ile Sübstitüe Edilmis Aromatikler (bm.
Dowtherm J, Dow Chemical Company) gibi diger sogutucu maddeler) tuzlu suyla dogrudan temas içerisinde olinadigi bir sogutma yönteminin kullanildigi anlamina gelir. Daha spesifik olarak, sogutucu madde bir kapali devre içerisinde yer almaktadir, ve sogutulacak olan tuzlu su, sogutucu maddeden kati bir duvarla (örn. boru) fizikselolarak tainainen ayrilmistir.Uretilen sodyum klori'irün eser miktarlardaki sogutucu madde ile kontaminasyonu bu sekilde tainamen önlendiginden dolayli sogutma kullanilir. Tuzlu suyun dolayli sogutmasi ya bir buharlasan inen film ile (yani, bir sogutucu akiskan) veya sogutucu madde içeren bir kapali devre ile (yani, isi degisiminde faz degisimine ugramayan bir sivi) saglanir. Dolayli sogutma bir sogutucu madde ile saglaniyorsa, belirtilen sogutucu madde bir sogutucu akiskan kullanilarak sogutulur.
Akabinde soguklugunu kati bir duvar üzerinden tuzlu suya verir, ve belirtilen sogutucu akiskan kullanilarak sogutulmak üzere yenidençevrime sokulur.Dolayli sogutma kullanilirken, buz ve/veya sodyum dihidrat isi degisimi yüzeylerinde birikme yönünde kuvvetli bir egilim gösterirler.
Ek olarak, tuzlu suda mevcut olabilecek herhangi bir baska bilesen de bu yüzeyler üzerinde kabuk baglayabilir. Bu nedenle, belirtilen sogutina adimi, tercihen, isi degisimi yüzeylerinde buz, sodyum klorür dihidrat ve/veya herhangi bir diger bilesenin kazan tasi olusturinasini önleyecek araçlarla teçhiz edilmis bir kapta gerçeklestirilir. Bu amaçla, kazan tasi olusuinunu önlemek için teknikte bilinen herhangibir geleneksel kap kullanilabilir. Uygun bir örnek, bu yüzeyleri yeterliölçüde birikintisiz tutinak amaciyla silici veya kaziyici takili bir kaptir (yani, bir kaziina sogutmali duvarli kristalizatör). En tercihen, sogutma adimi kendi kendini temizleyen akiskan yatakli isi.....esanjoru/kristalizatör içerisinde gerçeklestirilir. "Kendi kendini gövde-boru tipi isi esanjörü anlamina gelir. Isi esanjörünün borularinda çelik parçaciklardan (proses akiminda) olusan bir akiskan yatak muhafaza edilir. Bir akiskan yatakli isi esanjörünün/kristalizatörün açik avantajlarindan biri, bir kazima sogutmali duvarli kristalizatöre kiyasla önemli ölçüde daha az mekanik parçaya sahip olmasi, ve dolayisiyla, kazima sogutmali duvarli kristalizatöre göre daha ucuz olmasidir. Bilhassa büyük ölçekli üretim için, bu durum maliyetlerde önemli bir tasarruf anlamina çalistirma güvenilirligi kazima sogutmali duvarli kristalizatörlere kiyasla daha yüksektir. Ayrica, geleneksel isi transferi ekipmanina kiyasla bir akiskan yatakli isi esanjörü ile rutin olarak elde edilen önemli ölçüde daha yüksek isi transferi oranlari, belirli bir is sirasinda isi transferi ekipmaninin boyutunun önemli ölçüde düsmesine yol açar. Ayrica, baslatma ve kontrol de görece kolaydir. Belirtilen akiskan yatakli kristalizatöre duvarlari birikintisiz tutmak için ekgereçler takili olabilir.Sogutma adimi, tercihen en az 0,3 bar, tercihen en az 0,5 bar, ve en tercihen en az 0,7 bar basinçta gerçeklestirilir. Tercihen, basinç en yüksek 7 bar'dir, ve daha tercihen en yüksek 5 bar'dir. En tercihen,proses, sadece bir sirkülasyon pompasi tarafindan uygulanan statik basinç ve dinamik basinç ile yükseltilinis atmosferik basinç altindagerçeklestirilir.Mevcut bulusun bir uygulamasinda, ham tuzlu suyun yaklasik O°C`ye bir ilk sogutma adimi geleneksel yolla gerçeklestirilir. Daha da'Özellikle, yaklasik OOC'ye sogutma bir akiskan yatakli isi..........geleneksel isi esanjör'û içerisinde gerçeklestirilmesi daha çok tercihedilir.Akabinde, sogutulan ham tuzlu su, bulamaç yogunlugunu ve/Veya ana çözeltinin konsantrasyon derecesini kontrol etmek amaciyla, yeniden çevrime sokulan kristal bulamaci (yani, sodyum dihidrat ve/veya buz kristalleri) veya (ii) adimindan elde edilen, tipik olarak yaklasik - 21°C'deki berrak ana çözelti ile karistirilabilir. Opsiyonel olarak sodyum dihidrat ve/veya buz kristalleri içeren sogutulmus tuzlu su, daha sonra, bir akiskan yatakli isi esanjöründe/kristalizat'orde 'ötektik sicakliga, tipik olarak yaklasik -21°C'ye (asagiya bakiniz) daha da sogutulur, bu esnada sodyum klorür dihidrat (eger baslangiçtaki ham tuzlu su ötektik karisimda bulunandan daha fazla sodyum klorür içeriyorsa) veya buz (eger baslangiçtaki ham tuzlu su ötektik karisimda bulunandan daha az sodyum klorür içeriyorsa) kristalize edilir. Ardindan, 'Ötektik sicaklikta, sodyum klorür dihidrat ve buz, es zainanli olarak, bütünüyle isi esanjörü duvarindan aktarilabilen isi miktari tarafindan belirlenen bir hizda, sabit bir oranda kristalize olur.
Isi degisimi kosullari, tercihen, sodyum klorür dihidrat ve buztarafindan üretilen bulamaç yogunlugu akiskan yatakli isi esanjörünün/kristalizatörün dogru çalismasini önlemeyecek sekildeseçilir.Bir (iii) adiminda, mevcut bulusa göre prosesiii (ii) adiminda olusan sodyum klorür dihidrat, 'Ötektik sicaklikta (tipik olarak yaklasik -210C) olusan buzdan ve opsiyonel olarak, ana çözeltiden geleneksel yollarla ayrilir. Tipik olarak, bu sekilde, sodyum klori'ir dihidrat açisindan zengin bir akim olusur. Bu ayirma adimi, ötektik dondurma kristalizasyonu adimi sirasinda ve/veya ötektik dondurma kristalizasyonu adimindan sonra gerçeklesir. Sodyum klorür dihidrattan farkli olarak, buzun tuzlu su içerisinde yüzdügü belirtilmistir. Bundan dolayi, buz ve sodyum klorür dihidrat, tercihen, teknikte biliiien, gravite veya santrifuj kuvvetlerine dayanan herhangi bir ayirma yöntemiyle ayrilir. Tipik olarak, bu tür bir ayirma prosesinde dihidrat açisindan zengin akim olusur, ve tercihen, ayrica buz açisindan zengin bir akim da olusur. "Dihidrat açisindan zengin akim" terimi, belirtilen ayirma adimina tabi tutulmadan önce akimda mevcut olan tüm sodyum dihidratin agirlikça %50'sinden daha fazlasini içeren bir akimi belirtmektedir. Buz açisindan zengin bir akim, ayirmadan önce akimda mevcut olan tüm buzuii agirlikça%50'sinden daha fazlasini içerir.Olusan buz, ana çözelti, ve sodyum klorür dihidratin ayrilmasi, tercihen, opsiyonel olarak, bir veya daha fazla santrifûj veya filtre ile kombine edilmis bir veya daha fazla siklon, bir veya daha fazla dekanter, veya buzun yukariya yüzdügü ve sodyum klori'ir dihidratin zemine çöktügü bir veya daha fazla ayirma kabi kullanilarakgerçeklestirilir.
Mevcut bulusa göre proseste olusan buz saflastirilabilir. Bu islem herhangi bir geleneksel yolla gerçeklestirilebilir, ancak tercihen, yikama sivisi olarak karsit yönlü bir akimda su (erimis buz) kullanilan bir yikama kolonu ile gerçeklestirilir. Akabinde buz eritilebilir.
Tercihen, bir kismi yikama kolonunda yikama sivisi olarak yeniden çevrime sokulur. Erime adim ile üretilen sogukluk taze ham tuzlu suve/Veya sogutucu akiskanlarin ön sogutmasi için kullanilabilir.Buzun ana çözeltiden ayrilmamasi, ilave bir enerji tasarrufu seçenegidir. Buzun sifirin altindaki sicakliklarda ana çözelti içerisinde eritilinesi ile, olusan sogukluk taze ham tuzlu suyu sogutmak ve/veya sogutucu akiskanlari sifirin altindaki sicakliklara/sicakliklardayogunlastirmak için kullanilabilir.Otektik dondurma kristalizasyonu adimi (ii)'den elde edilen, buz, sodyum klorür dihidrat, ve ana çözelti içeren karisimm ayrilmasiyla elde edilen sodyum klorür dihidrat açisindan zengin akim, rekristalizasyon adimi (iv)'e tabi tutulmadan önce saflastirilabilir.
Herhangi bir geleneksel yolla saflastirilabilir, ancak tercihen, rekristalizasyon adimindan elde edilen ana çözeltinin, karsit yönlü bir akimda yikaina sivisi olarak kullanildigi bir yikama kolonu ilesaflastirilir.Bir sonraki adimda, opsiyonel olarak, saflastirilmis sodyum klorür dihidrat, sodyum klori'ir ve ana çözelti olusturmak için bir rekristalizatöre beslenir (mevcut proses adim (iV)). Tercihen, rekristalizasyon kosullari, elenineinis vakum tuzu için standart parçacik boyutu dagilimi elde edilecek sekilde seçilir (yani, kristaller, yaklasik 100 umlik bir elek tarafindan tutulacaklari ancak 1000 um'lik bir elegi geçecekleri sekilde bir parçacik boyutu dagilimina sahiptirler). Sodyum klorür dihidratin sodyum klorüre dönüsümüne göre sinirli ajitasyon ve küçük sicaklik farkliliklari (0,l°C) istenen parçacik boyutu dagiliinini saglayacaktir. Rekristalizasyon, tercihen, rekristalizasyon bölümünün çikisinda rekristalizasyonun tamamen bitmis olmasini saglamak üzere piston akimda yürütülür. Piston akimi seri bagli bir dizi rekristalizatör tarafindan da taklit edilebilir, örn. sürekli karistirmali süspansiyon, karma ürün ayirma (CMSMPR) rekristalizatörleri. Bir yikama kolonu ile bir kristalizatörün tek bir yikama/rekristalizasyon adiminda kombine edilmesi daha çok tercih edilir. Rekristalizasyondan elde edilen tuz ana çözeltiden herhangi bir geleneksel yolla, tercihen hidrosiklonlar ve santrifüjlerle ayrilir, ve opsiyonel olarak, daha ileri isleme sokulur. Belirtildigi üzere, ana çözelti daha sonra yikaina kolonunda yikaina sivisi olarak kismenyeniden çevrime sokulabilir.Tuzlu suyun, bir sodyum klorür kaynaginin bir yeralti tuz birikiminde (magara) su içerisinde çözünmesi yoluyla hazirlandigi tercih edilen uygulamada, sogutma adimiiida elde edilen ana çözelti ve/Veya sodyum klorür dihidratin rekristalizasyon adiminda elde edilen ana çözelti en azindan kismen ilk adimda, yani, bir tuz kaynaginin suda çözülmesiyle ham tuzlu suyun hazirlandigi adimda yeniden çevrime sokulur. Tercihen, sogutma adiminda elde edilen ana çözeltinin en az %50'si, daha tercihen, bu ana çözeltinin en az %75'i ilk adimda yeniden çevrime sokulur, veya sodyum klorür dihidratin rekristalizasyon adiminda elde edilen ana çözeltinin en az %50'si, daha tercihen, bu ana çözeltinin en az %75'i ilk adimda yenidençevrime sokulur. Hatta daha da tercihen, hem sogutma adiminda elde edilen ana çözeltinin hem de sodyuin klorür dihidratin rekristalizasyon adiminda elde edilen ana çözeltinin en az %50'si, daha tercihen, en az %75'i ilk adimda yeniden çevrime sokulur. Hem sogutma adiminda elde edilen ana çözeltinin hem de rekristalizasyon adiminda elde edilen ana çözeltinin yeralti tuz birikiininde toplam yeniden çevrimi safsizliklarin tümünü çevreye desarj edilmeden kaynaklarina geri götürür. Tabii ki, bunun sonucunda, ham tuzlu suyun kalitesi bu tür yeniden çevrimin olmadigi duruma göre önemli ölçüde daha kötü olacaktir. Ancak, sasirtici bir sekilde, sodyum klorür dihidratin kristalizasyonu ilave ve yeterli bir saflastirma adimi islevi gördügünden, belirtilen ham tuzlu suyun kalitesinin yüksek kaliteli tuz üretmek için yeterli kaldigi bulunmustur. Bu durum, kalite nedeniyle, ham tuzlu su içerisindeki safsizlik konsantrasyonlarini mümkün olan en düsük konsantrasyonda tutmak amaciyla ana çözeltilerin ham tuzlu su üretim magaralarina yeniden çevriminden inümkün olduguncakaçinildigi mevcut buharlastirma proseslerine tezat olusturmaktadir.Dogal bir kaynaktan hazirlanan ham sulu sodyum klorür çözeltilerindeki kirlilikler nerederse her zaman sülfat iyonlaridir.
Sülfat iyonlarinin varligi ötektik dondurma kristalizasyonu adimi üzerinde veya rekristalizasyon üzerinde olumsuz bir etki dogurabilir.
Bu nedenle, bir sodyum klorür kaynaginin suda çözülinesiyle hazirlanan tuzlu suda sülfat iyonlarinin agirlikça %0,08'den daha fazla olmasi durumunda, çok yüksek sülfat konsantrasyonuna sahip sodyum klorürün üretilmesini önleinek için önlemler alinir. Daha da özellikle, sülfat iyonlari içeren bir tuzlu su sogutulurken, sonunda, bundan böyle Glauber tuzu olarak da adlandirilacak olan kati NaZSO4-10H20 olusur.Glauber tuzunun çözünürlügü, azalan sicaklikla birlikte hizla düser.
Sonuç olarak, ötektikte, Glauber tuzu, tipki sodyum klorür dihidrat gibi çözeltiden kristalize olarak uzaklasir. Bu nedenle, NaCl konsantrasyonunun en az 150 g/l oldugu, bir sodyum klorür kaynaginin suda çözülmesiyle hazirlanan tuzlu suda sülfat iyonlarinin agirlikça %0,08'den daha fazla olmasi duruinunda, belirtilen tuzlu su, tercihen, ötektik dondurma kristalizasyonu adimindan önce 0 ile - °C arasindaki bir sicakliga sogutulur. Bu sogutma adimi Glauber tuzu, biraz buz veya biraz sodyum klorür dihidrat, ve bir ana çözelti olusumuna yol açacaktir. Bu islemlerle çöken Glauber tuzu ve diger katilar, tercihen, tuzlu sudan filtrasyon gibi bir geleneksel bir kati/sivi ayirma adiiniyla, veya, daha tercihen, bir hidrosiklon kullanilarak ayrilirlar. Akabinde, elde edilen tuzlu suy, belirtilen tuzlu suyun dolayli sogutulmasi yoluyla bir 'Ötektik dondurma kristalizasyonu adimina tabi tutulur, ve bu sekilde buz, sodyum klorür dihidrat, ve bir ana çözeltinin olusmasinin saglanir, ve sodyum klorür dihidrat yukarida tarif edilen sekilde sodyum klor'ür ve bir ana çözelti olusturmak üzere bir rekristalizatöre beslenir. Bu ilave proses adimi, (i) adiininda hazirlanan tuzlu sudaki sülfat iyonlarinin agirlikça %0,82`den fazla olmasi durumunda daha da tercih edilir, ve mevcut prosesin (i) adiminda hazirlanan tuzlu sudaki sülfat iyonlarininagirlikça %1 ,Z'den fazla olmasi durumunda en çok tercih edilir.Mevcut bulusa göre proses asagidaki örnekler ile daha ayrintili sekildeaçiklanmaktadir. Örnek 1Bir karistirmali ceketli cam kap içerisinde, agirlikça %25'lik bir NaClçözeltisinden (yani, litrede 300 g NaCl içeren, ve farmasötik saflikta demineralize su içerisinde ortam sicakliginda çözülere hazirlanan bir NaCl çözeltisi) yaklasik 1800 g -20°C'ye sogutuldu. Çözelti bir sogutucu (Syltherm 800, yani, dimetil polisiloksan) ile cam kabin ceketi boyunca dolayli olarak sogutuldu. Sogutma sirasinda sodyum klorür dihidrat kristalize oldu. Bu sekilde olusan kristal bulamaci, biraz daha sogutularak bir saf sulu sodyum klorür çözeltisinin ötektik sicakliginin (-21,3°C) biraz altinda yer alan -21,8°C'ye getirildi.
Akabinde, buz kristalize olmaya basladi ve sicaklik hizla ötektik sicakliga yükseldi. Bu sabit sicaklikta, isi ekstrakte edildi ve hem buzhem de sodyum klorür dihidrat olustu.15 dakikanin ardindan, karistirma elemani kapatildi. Otektik noktada bir ayirma adimi gerçeklestirildi. Yerçekimi dolayisiyla proses bulamaci üç faza ayrildi: kabin zemininde sodyum klorür dihidrat vedoygun tuzlu suda yüzen buz.Ayni deneyde, karistirma elemaninin kapatilmasindan önce, proses bulamacindan homojen bir numune, asagida tarif edilen sekilde yukarida belirtilen üç faza ayrildi. Numune bir laboratuvar santrifüjü (tip: Hermle Z300) (filtrat desarji olmayan tüpler) kullanilarak, yaklasik 10 saniye süreyle 2700 rpm'de santrifüj islemine tabi tutuldu.
Bu operasyon sodyum dihidrat ve buz kristallerinin hizli ve net sekildeayrilmasiyla sonuçlandi.
Ornek 2Ham tuzlu sudan yeiii sodyum klorür üretim prosesiyle üretilen sodyum klorürün satligini hesaplamak üzere, sodyum klorür dihidratolusumu için (adim ii) ve sodyum klorür olusumu için (adim iv) ham tuzlu suda (kaynagi: Hengelo, Hollanda) bulunan safsizliklarin dagilim oranlari tayin edildi. Ham tuzlu suda bulunan kalsiyum, magnezyum, stronsiyum, ve bromür miktarlari Tablo 1'degösterilmektedir.Sodyum klorür dihidrat olusumu (adim ii) için safsizliklarin dagilim oranlari asagidaki prosedüre göre tayin edildi. Ham tuzlu su dolu bir kavanoz bir dondurucuda -21°C sicakliga sogutuldu. Olusan sodyum klorür dihidrat kristalleri, -21°C sicaklikta filtrasyon ile ana çözeltiden ayrildi. Akabinde, sodyum klor'i'ir dihidrat kristalleri 0°C'de demineralize su ile bol bol yikandi. Yikama suyu ana çözeltiden ayri olarak toplandi. Son olarak, sodyum klorür dihidrat kristallerinin bir kismi deniiiieralize su içerisinde Çözüldü. Kütle dengesini kontrol etmek ve dagiliin oranlarini hesaplamak amaciyla, ilgili fazlarinkütlesi ve bilesimi dogru olarak tayin edildi.Ca, Mg, Sr, ve Br dagilim oranlari bu prosedüre göre tayin edildi (birim: bilesen (mg) X sodyum klorür dihidrat kristali kg'i basina / bilesen (mg) x ana çözelti kg'i basina). Ca, Mg ve Sr Indüktif Eslenik Plazma (ICP) ile tayin edilirken, Br Iyon Kromatografisi ile (IC) tayin edildi.
Tablo 1 Bilesen Ham Tuzlu Ana Çözelti Kristal Dagilim Su (mg/kg) (mg/kg) (mg/kg) orani (-) Ca 1.254 1.330 41,7 0,031 Mg 39,4 42,0 1,40 0,03 3 Sr 16,3 17,1 0,56 0,033 Br 16,0 15,6 5,35 0,343 Sodyum klorür olusuinu (adim iV) için safsizliklarin dagilim oranlari asagidaki prosedüre göre tayin edildi. Su, ham tuzlu sudan, 1,3 büyüklügündeki bir konsantrasyon faktörüne ulasilana kadar 30°C'de ve düsük basinç altinda buharlastirildi. Olusan sodyum klorür kristalleri ortam sicakliginda filtrasyon yoluyla ana çözeltiden ayrildi.
Sodyum klorür kristalleri, kristallerin çözünmesini öiileinek amaciyla doygun, ultra saf bir sodyum klorür çözeltisi ile (yani, demineralize su içerisinde çözülmüs farmasötik saflikta sodyum klorür) bol bol yikandi. Bu çözelti ana çözeltiden ayri olarak toplandi. Kütle dengesini kontrol etmek ve dagiliin oranlarini hesaplamak amaciyla,ilgili fazlarin kütlesi ve bilesimi dogru olarak tayin edildi.Bu prosedüre göre ICP ile asagidaki dagilim oranlari tayin edildi (birim: bilesen (mg) x sodyum klorür kristali kg'i basina/ bilesen (mg)x ana çözelti kg'i basina).
Tablo 2 Bilesen Ham Tuzlu Ana Çözelti Kristal Dagilim Su (mg/kg) (mg/kg) (mg/kg) orani (-) Ca 1.149 1.555 18,0 0,0116 Mg 61,2 80,2 0,60 0,0075 Sr 16,3 21,3 0,25 0,0117 Bu dagilim oranlari, ham tuzlu suyun saflastirma isleminin gereksiz oldugunu göstermektedir. Saflastirilmamis ham tuzlu suyun sodyum klorür dihidrat üretmek için bir kristalizasyon adimina, ve ardindan bir rekristalizasyon adiinina tabi tutulmasinin ardindan, yüksek safliktasodyum klorür elde edilir.
TARIFNAME IÇERISINDE ATIF YAPILAN REFERANSLARBasvuru sahibi tarafindan atif yapilan referanslara iliskin bu liste, yalnizca okuyucunun yardimi içindir ve Avrupa Patent Belgesinin bir kismini olusturmaz. Her ne kadar referanslarin derlenmesine büyük 'önem verilmis olsa da, hatalar veya eksiklikler engellenememektedirve EPO bu baglamda hiçbir sorumluluk kabul etmemektedir.Tarifname içerisinde atifta bulunulan patent dökümanlari:° US 3779030 A [0009]Tarifnamede belirtilen patentlestirilmemis literat'i'ir:o AVRAM et al. Technologies ° STEPAKOFF et al.for eutectic freeze crystallization. Desalination, 1974, vol. 14, 25-38 Rev. Chim., 2004, vol. 55 (10), [0011]769-772 [0007] ° DALE W. KAUFMANN.° HABIB ; FARID. Heat transfer Sodium Chloride, The Productionand operating conditions for and Properties of Salt and Brine. freeze concentration in a liquid- Hafner Publishing Company, solid Huidized bed heat 1968, 547 [0021]exchanger. Chemical Engineering and Processing, 2006, vol. 45, 698-710 [0008]

Claims (9)

    ISTEMLER
  1. l. Sodyum klorür üretimi için proses olup, proses (i) bir sodyum klorür kaynaginin suda çözülmesiyle en az 150 g/l sodyum klori'ir içeren bir tuzlu su çözeltisinin hazirlanmasi (ii) elde edilen tuzlu suyun, belirtilen tuzlu suyun dolayli sogutulmasi yoluyla bir ötektik dondurina kristalizasyonu adimina tabi tutulmasi ve bu sekilde buz, sodyum klor'i'ir dihidrat, ve bir ana çözeltinin olusmasinin saglanmasi adimini, (iii) adim (ii)'de olusan sodyum klorür dihidratin, ötektik sicaklikta, sodyum klor'ûr dihidrat açisindan zengin bir akim olusacak sekilde buzdan ve opsiyonel olarak ana çözeltiden ayrilmasi adimini, ve (iv) belirtilen sodyum klorür dihidrat açisindan zengin akimin, sodyum klorür ve bir ana çözelti olusturmak üzere bir rekristalizatöre beslenmesi adimini içerir.
  2. 2. lstem l'e göre proses olup, burada, (i) adiminda hazirlanan tuzlu suyun NaCl konsantrasyonu en az 300 g/l'dir.
  3. 3. Istem l'e veya 2”ye göre proses olup, burada, (ii) adiminda ve/veya (iv) adiminda elde edilen ana çözelti, (i) adimina yeniden çevrime sokulur.
  4. 4. Onceki istemlerden herhangi birine göre proses olup, burada, gerçeklestirilir.
  5. 5. 1 ila 4 arasindaki istemlerden herhangi birine göre proses olup, burada, (iii) adimi, 'Ötektik dondurma kristalizasyonu adimi sirasinda ve/Veya ötektik dondurma kristalizasyonu adimindan sonra gerçeklesir.
  6. 6. 1 ila 5 arasindaki istemlerden herhangi birine göre proses olup, burada, (iii) adiminda, buz, sodyuin dihidrat, ve ana çözelti, dihidrat açisindan zengin bir akim ve buz açisindan zengin bir akim olusacak sekilde ayrilir.
  7. 7. Istem 6'ya göre proses olup, burada, buz açisindan zengin akimdaki buz, ana çözeltiden ayrilir, yikanir, eritilir, ve en azindan kismen yikama sivisi olarak kullanilir.
  8. 8. Istem 6'ya göre proses olup, burada, buz açisindan zengin akimdaki buz ana çözeltiden ayrilmaz, ancak sifirin altindaki sicakliklarda eritilir, olusan sogukluk, (i) adiininda hazirlanan tuzlu suyu sogutmak için ve/Veya sogutucu akiskanlari sifirin altindaki sicakliklara/sicakliklarda yogunlastimiak için kullanilir.
  9. 9. 1 ila 8 arasindaki istemlerden herhangi birine göre proses olup, burada, (i) adiminda hazirlanan tuzlu su 0°C ile -15°C arasindaki bir sicakliga sogutulur, ve akabinde, herhangi bir kristalize olmus Glauber tuzunu uzaklastirmak için, (ii) adimindan önce bir ayirma adimina tabi
TR2018/11131T 2008-07-22 2009-05-27 Sodyum klorür üretim prosesi. TR201811131T4 (tr)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
EP08160910 2008-07-22
US8344308P 2008-07-24 2008-07-24

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201811131T4 true TR201811131T4 (tr) 2018-08-27

Family

ID=40262046

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2018/11131T TR201811131T4 (tr) 2008-07-22 2009-05-27 Sodyum klorür üretim prosesi.

Country Status (12)

Country Link
US (1) US8771380B2 (tr)
EP (1) EP2300371B1 (tr)
CN (2) CN105084394A (tr)
CA (1) CA2731309C (tr)
DK (1) DK2300371T3 (tr)
ES (1) ES2679695T3 (tr)
HU (1) HUE038815T2 (tr)
MX (1) MX2011000922A (tr)
PL (1) PL2300371T3 (tr)
RU (1) RU2494044C2 (tr)
TR (1) TR201811131T4 (tr)
WO (1) WO2010009933A1 (tr)

Families Citing this family (17)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US8592775B2 (en) 2010-10-27 2013-11-26 Partec, Ltd. Radiation detector having a ribbed scintillator
NL2007531C2 (en) * 2011-10-04 2013-04-08 Univ Delft Tech Treatment of aqueous solutions.
WO2013168972A1 (en) * 2012-05-07 2013-11-14 Hanwha Chemical Corporation A purification method of sodium chloride in the ethyleneamines manufacturing process
CN103353191A (zh) * 2013-04-08 2013-10-16 上海万享成套制冷设备有限公司 热交换器、蒸发装置以及热交换部件的制造方法
RU2669622C1 (ru) 2018-01-31 2018-10-12 Генкин Михаил Владимирович Способ и реактор для извлечения хлорида натрия и хлорида калия из полиминеральных источников
CN110550609A (zh) * 2019-08-23 2019-12-10 上海应用技术大学 一种浓缩酸性废水回收硫酸的方法
CN110550683A (zh) * 2019-09-09 2019-12-10 深圳市瑞升华科技股份有限公司 一种冷冻分离水和氯化镁的工艺及设备
EP4034504A1 (en) 2019-10-24 2022-08-03 Michigan Technological University Salt production via hydrohalite decomposition
CN111514604B (zh) * 2020-04-17 2022-05-31 深圳大学 一种分段蒸发结晶制备高纯晶体的方法
CN111634925A (zh) * 2020-06-08 2020-09-08 江苏美东环境科技有限公司 一种含有机物氯化钠、硫酸钠混盐碳化后分离方法
NL2026750B1 (en) * 2020-10-23 2022-06-17 Cool Separations B V Purification method for landfill leachate
AU2021105321B4 (en) * 2020-11-11 2022-10-20 Everflo Australia Pty Ltd System and method of treating brines
CN112408568A (zh) * 2020-11-30 2021-02-26 江苏清泉化学股份有限公司 一种含氯化钠的高盐废水处理方法
CN112408569A (zh) * 2020-11-30 2021-02-26 江苏清泉化学股份有限公司 一种含氯化钠的高盐废水的连续处理方法
CN113813638B (zh) * 2021-11-02 2022-10-11 江西思远再生资源有限公司 一种共晶冷冻结晶分离水与氯化钙的方法
CN113880117B (zh) * 2021-12-09 2022-03-11 中国科学院过程工程研究所 一种含硫酸钠与氯化钠的混合废盐的分离方法
CN115140750A (zh) * 2022-06-14 2022-10-04 浙江世贝恩环保工程有限公司 一种从飞灰水洗混盐废水中分类提取单一氯盐溶液的方法

Family Cites Families (18)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2622115A (en) * 1949-05-23 1952-12-16 Phillips Petroleum Co Separation of eutectic-forming mixtures by crystallization methods
DE1037429B (de) 1954-05-12 1958-08-28 Georges Trepaud Verfahren zum Demineralisieren oder Konzentrieren von Salzloesungen, insbesondere zur Herstellung von Suesswasser aus Seewasser
US3058729A (en) * 1960-01-08 1962-10-16 Pittsburgh Plate Glass Co Solution mining method
GB979963A (en) 1961-08-22 1965-01-06 John William Pike Improved method and apparatus for water purification by crystallization
GB1009736A (en) 1963-06-13 1965-11-10 George Garnham Turner Method for purifying salt
US3366419A (en) 1964-11-12 1968-01-30 Exxon Research Engineering Co Process for solution mining kci deposits
GB1240667A (en) 1968-05-02 1971-07-28 Garrett Res And Dev Co Inc Method of recovering potassium chloride from a brine or like solution
US3655333A (en) * 1970-05-04 1972-04-11 Dow Chemical Co Process for producing anhydrous sodium chloride and purified saturated brine
US3779030A (en) * 1971-12-01 1973-12-18 Dow Chemical Co Method of making sodium chloride concentrate from sea water
US4654064A (en) * 1986-01-31 1987-03-31 Cheng Chen Yen Primary refrigerant eutectic freezing process [PREUF Process]
FR2730719B1 (fr) 1995-02-16 1997-06-20 Mahue Bernard Procede d'obtention de sel, notamment de chlorure de potassium par lixiviation et refroidissement de la solution
FR2761977B1 (fr) * 1997-04-11 1999-06-11 Solvay Procede d'enrichissement de sel brut
JP2001515776A (ja) * 1997-09-06 2001-09-25 ロイター・ヒェーミシェ・アパラーテバウ・コマンディート・ゲゼルシャフト 分離法
EP1094047A1 (en) 1999-10-22 2001-04-25 Technische Universiteit Delft Crystallisation of materials from aqueous solutions
WO2002025200A1 (en) * 2000-09-22 2002-03-28 Klarex Beheer B.V. Apparatus for carrying out a physical and/or chemical process, such as a heat exchanger
FR2866870A1 (fr) 2004-02-26 2005-09-02 Goux Jean Yves Le Procede d'epuration des saumures en vue de la production de clorure de sodium cristallise avec valorisation des boues
UA72356C2 (en) * 2004-07-12 2005-02-15 Open Joint Stock Company Conce A method for reprocessing mineralized water
AR059264A1 (es) * 2006-02-03 2008-03-19 Cargill Inc Metodo y sistema para separar un soluto de una solucion acuosa

Also Published As

Publication number Publication date
CN105084394A (zh) 2015-11-25
ES2679695T3 (es) 2018-08-30
RU2011106476A (ru) 2012-08-27
WO2010009933A1 (en) 2010-01-28
US8771380B2 (en) 2014-07-08
DK2300371T3 (en) 2018-08-13
EP2300371B1 (en) 2018-05-16
CA2731309C (en) 2017-11-28
EP2300371A1 (en) 2011-03-30
HUE038815T2 (hu) 2018-11-28
PL2300371T3 (pl) 2018-11-30
CA2731309A1 (en) 2010-01-28
US20110129409A1 (en) 2011-06-02
MX2011000922A (es) 2011-03-02
RU2494044C2 (ru) 2013-09-27
CN102105399A (zh) 2011-06-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
TR201811131T4 (tr) Sodyum klorür üretim prosesi.
RU2504516C2 (ru) Способ получения хлорида натрия
CN106830465A (zh) 一种含盐废水的分盐及纯化回收方法
CN111072205A (zh) 一种高盐高cod废水零排放回收硫酸钠的工艺及系统
Zago et al. Product characteristics in simultaneous crystallization of NaCl and CaSO4 from aqueous solution under different evaporation rates
Mountadar et al. Desalination of spent ion-exchange resin regeneration solutions by suspension freeze crystallization
EP2435367B1 (en) Method of producing naturally purified salt products
Dastgerdi et al. A new zero-liquid-discharge brine concentrator using a cascaded fluidised bed ice slurry generator
CN104591225A (zh) 一种用于污水处理中盐硝分离过程的冷冻结晶提纯方法
WO2008115063A1 (en) Treatment of molybdate containing waste streams
Lewis et al. Novel materials and crystallizer design for freeze concentration
Lewis et al. Novel technology for recovery of water and solid salts from hypersaline brines: Eutectic Freeze Crystallization
RU2819829C1 (ru) Способ получения хлористого кальция из рассолов хлоркальциевого типа
CN115849487B (zh) 基于级联浓缩共晶冷冻从多组分废水分离单盐与水的方法
Bhatti et al. Process integration and techno-economic assessment of crystallization techniques for Na2SO4 and NaCl recovery from saline effluents
Lu Desalination of Oil Coproduced Water by Eutectic Freeze Crystallization
Kasabe et al. APPLICATION OF EUTECTIC FREEZE CRYSTALLIZATION FOR WASTEWATER TREATMENT: A REVIEW