TR201809264T4 - Vana tertibatı. - Google Patents

Vana tertibatı. Download PDF

Info

Publication number
TR201809264T4
TR201809264T4 TR2018/09264T TR201809264T TR201809264T4 TR 201809264 T4 TR201809264 T4 TR 201809264T4 TR 2018/09264 T TR2018/09264 T TR 2018/09264T TR 201809264 T TR201809264 T TR 201809264T TR 201809264 T4 TR201809264 T4 TR 201809264T4
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
valve
valve assembly
outer peripheral
air flow
outer circumferential
Prior art date
Application number
TR2018/09264T
Other languages
English (en)
Inventor
Schulz Harald
Original Assignee
J P Sauer & Sohn Maschb Gmbh
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by J P Sauer & Sohn Maschb Gmbh filed Critical J P Sauer & Sohn Maschb Gmbh
Publication of TR201809264T4 publication Critical patent/TR201809264T4/tr

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F04POSITIVE - DISPLACEMENT MACHINES FOR LIQUIDS; PUMPS FOR LIQUIDS OR ELASTIC FLUIDS
    • F04BPOSITIVE-DISPLACEMENT MACHINES FOR LIQUIDS; PUMPS
    • F04B39/00Component parts, details, or accessories, of pumps or pumping systems specially adapted for elastic fluids, not otherwise provided for in, or of interest apart from, groups F04B25/00 - F04B37/00
    • F04B39/10Adaptations or arrangements of distribution members
    • F04B39/1073Adaptations or arrangements of distribution members the members being reed valves
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F04POSITIVE - DISPLACEMENT MACHINES FOR LIQUIDS; PUMPS FOR LIQUIDS OR ELASTIC FLUIDS
    • F04BPOSITIVE-DISPLACEMENT MACHINES FOR LIQUIDS; PUMPS
    • F04B39/00Component parts, details, or accessories, of pumps or pumping systems specially adapted for elastic fluids, not otherwise provided for in, or of interest apart from, groups F04B25/00 - F04B37/00
    • F04B39/06Cooling; Heating; Prevention of freezing

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Compressor (AREA)

Abstract

Buluş, içinde düzenlenen en az bir giriş vanasına ve için düzenlenen en az bir çıkış vanasına sahip muhafazaya sahip olan ve muhafaza etrafında akan hava akımı (S) sayesinde soğutma için tasarlanan, bir kompresör için vana (6) ve bu tür bir vana tertibatına (6) sahip kompresör ile ilgilidir, burada muhafaza termik bakımdan, en az bir birini dış çevresel bölgesinde çevrede akan hava akımına (S) en az ikinci dış çevresel bölgesinden daha iyi ısı geçişini sağlayacak şekilde tasarlanmaktadır.

Description

TARIFNAME VANA TERTIBATI Bulus istem Fin giris kisminda verilen özelliklere sahip kompresör için bir vana tertibati ile ilgilidir.
Kompresörler, özellikle pistonlu kompresörler silindirlerinde, normalde en az bir giris ve bir çikis vanasi içeren vana tertibatlarina veya birimlerine sahiptir. Bu vana tertibatlari normalde, eskiyen parçalarin yenilenebilmesi için degistirilebilmektedir. Gazlarin sikistirilmasi sirasinda silindirin içi isindigi için, bu vana tertibatlari özellikler bunlarin çikis vanalari termik yüke maruz kalmaktadir, böylece bu vanalar normalde sogutulmaktadir. Hava sogutmali kompresörlerde bu silindirin dis yüzünde akan sogutma havasi ile gerçeklesmektedir. Buna ek olarak normalde kompresörün eksensel ucunda, boylamasina yönde kompresör boyunca akan ve bu esnada silindirden ve bunun vana tertibatlarindan geçen soguk hava akimi saglayan bir fan bulunmaktadir. Bu, silindirin ve bunun vana tertibatlarinin bir yüzünden akim gerçeklestigi anlamina gelmektedir. Yani vana tertibatlari her yüzünde esit miktarda soguk havaya maruz kalmamakta olup, böylece tüm yüzlerde esit sogutma gerçeklesmemektedir. Bu, farkli termal yüklere ve gerekirse, vana tertibatinin iç kismindaki termal gerilimlere yol açmaktadir.
GB 857,338 A dokümani giris ve çikis vanasinin her birinin kanatli ayri birer muhafazada düzenlendigi hava sogutmali kompresör için vana düzenlemesini açiklamaktadir. Bu düzenlemenin dezavantaji, vanalarin degistirilmesi için iki muhafazanin açilmak veya degistirilmek zorunda olmasidir. Ek olarak, bu daha büyük bir genel düzenlemeye yol açmaktadir.
US 6,530,760 Bl dokümani, bir muhafaza içinde veya bir tasiyici üzerinde hem 36857.02 giris hem de çikis vanasini tasiyan vana tertibatina sahip hava kompresörünü açiklamaktadir. Bu tasiyici da sogutma için kanatlar düzenlenmektedir. Elbette burada da giris ve çikis vanalarinin tek tarafli akimda asimetrik düzenlemeleri nedeniyle, esit olmayan sicaklik dagiliminin yol açtigi termik gerilimler Olusmaktadir.
DE 41 41 l 15 A1 dokümani kanatlarin saglandigi bir muhafaza içinde düzenlenen bir kompresör için basinç vanasini açiklamaktadir. Burada da bir giris vanasi için ayri bir muhafaza gerekmektedir, bununla montaj zahmeti artmaktadir ve daha fazla alan ihtiyaci dogmaktadir.
DE 41 31 886 A1 dokümani emme ve basinç vanalarinin düzenlendigi bir kompresörün vana plakasini açiklamaktadir. Bu düzenlemede de isi dagiliminda arzu edilmeyen esitsizlikler ortaya çikabilmektedir.
Söz konusu problem bakimindan bulusun amaci, giris ve çikis vanalarina sahip bir kompresör için vana tertibati ile bir kompresörün, vana tertibatinda esit isi dagilimina erisilmesi için iyilestirilmesidir.
Bu amaca istem 1,de verilen özelliklere sahip vana tertibati ve istem 1 l”de verilen özelliklere sahip kompresör ile ulasilmaktadir. Tercih edilen yapilandirmalar alt istemlerden, asagidaki tarifnameden ve ekli sekillerden ortaya çikmaktadir.
Burada, asagida açiklanan tercih edilen özelliklerin hem birbirlerinden bagimsiz olduklari hem de birbirleriyle birlikte kullanilabilecekleri anlasilmaktadir.
Bulusa uygun vana tertibati bir kompresör içinde, özellikle hava sogutmali piston kompresör içinde kullanim için saglanmaktadir ve buna uygun sekilde tasarlanmaktadir. Vana tertibati, en az içinde düzenlenen bir giris vanasina ve en az içinde düzenlenen bir çikis vanasina sahip muhafazaya sahiptir. Muhafaza burada vanalarin veya bunlarin vana elemanlarinin bulundugu veya monte edildigi tek veya çok parçali tasiyici olarak tasarlanabilmektedir. Birden fazla giris 36857.02 vanasinin ve çikis vanasinin, örnegin iki giris vanasi ve iki çikis vanasinin, vana tertibatinda bulunabilir olmasi anlasilmaktadir. Vanalar bilinen sekilde, örnegin plaka veya katmanli vana olarak tasarlanabilmektedir. Muhafaza, muhafaza çevresinde akan bir hava akimiyla sogutulmak için tasarlanmistir. Yani havanin sogutulmasi için disaridan olusturulmaktadir. Bu amaçla muhafaza örnegin dis yüzlerinde sogutma kanatçiklari veya çikintilar veya hava yönlendirmesi için elemanlara sahip olabilmektedir.
Bulusa göre muhafaza termik bakimdan asimetrik olarak tasarlanmaktadir. Bunun anlami, muhafazanin tüm dis çevresel bölgelerinde ayni isi geçis Özelliklerine sahip olmamasidir. Bunun anlami, muhafazanin en az bir birinci dis çevresel bölgede, hava akimina, en az bir ikinci dis çevresel bölgede oldugundan daha iyi isi geçisine sahip olmasidir. Termik bakimindan asimetrik tasarima, birinci dis çevresel bölgenin ve ikinci dis çevresel bölgenin geometrileri veya yapilari bakimindan farkli tasarlanmasi ile saglanmaktadir. Geometrinin farkli sekillerde tasarlanmasi uygun yüzey islemlerini içermektedir. Yapinin farkli tasarimlari farkli malzemeler, yüzey kaplamalari, renklendirme ve ek yapilar içermektedir.
Bu asimetrik tasarim sayesinde, dogrudan soguk hava akimina maruz kalmayan bölgelerin, yani hava akiminin akim yönünde muhafazanin arka yüzündeki bölgelerin, akan hava akimina daha iyi isi geçisinin saglanacagi sekilde tasarlanmasi saglanabilmektedir.
Böylece dogrudan hava akimina maruz kalmayan bu bölgelerde, yine de iyi isi yayilimi saglanmaktadir. Ayrica bu tür asimetrik bir tasarim sayesinde muhafazanin esit sekilde sogutulmasi saglanmaktadir. Dogrudan soguk hava akimina maruz kalan bir yüzde, isi yayilimi dogrudan etki eden soguk hava akimi sayesinde avantajli olurken, dogrudan akima maruz kalmayan bir diger bölgede, bu dezavantaj daha iyi bir isi geçisi ile dengelenebilmektedir, böylece toplamda esit sogutma saglanabilmektedir.
Bu sekilde vana tertibatinin termik gerilimleri ve yükleri muhafazanin farkli yüzlerindeki fakli isi yayilimlari ile azaltilmaktadir. 36857.02 Tercihen muhafaza, ikinci dis çevresel bölgenin vana tertibatinin bir kompresör içinde montaj konumunda birinci dis çevresel bölgeye göre daha siddetli hava akimina maruz kalacagi sekilde tasarlanmaktadir. Yani muhafaza, önceden belirlenen bir montaj konumunda, kompresör içine monte edilmektedir, böylece muhafaza çalisma esnasinda önceden belirlenen bir yönde hava akimina maruz kalmaktadir, burada hava akimi ikinci dis çevresel bölgeye birinci dis çevresel bölgeden daha kuvvetli akmaktadir. Tercihen hava akimi dogrudan ikinci dis çevresel bölgeye denk gelmektedir, bu esnada birinci dis çevresel bölge, hava akiminda akim asagi yönde, özellikle akim yönünde muhafazanin arka yüzünde bulunmaktadir ve böylece daha sonra ve daha az dogrudan akima maruz kalmaktadir. Burada daha az dogrudan veya daha az siddetli akima maruz kalan birinci dis çevresel bölgesinin, daha iyi bir isi geçisini saglayacagi sekilde tasarlanmasi avantajlidir, böylece daha kötü veya daha avantaj siz akim daha iyi isi geçisi ile, muhafazanin tüm yüzlerinde esit sogumanin saglanmasi için dengelenmektedir.
Bulusa uygun sekilde en az bir giris vanasi ve bir çikis vanasi esmerkezli olarak düzenlenmektedir, burada tercihen en az bir giris vanasi merkezde ve en az bir çikis vanasi en az bir giris vanasini çevreleyen çevresel bölgesinde düzenlenmektedir. Bir çikis vanasinin çevresel bölgede düzenlenmesinde tercihen, giris vanasini çevreleyecek sekilde dagitilan birden çok çikis vanasi veya birden çok çikis açikligi saglanmaktadir. Çikis açikliklari tercihen çevre boyunca esit sekilde dagitilarak düzenlenmektedir. Çikis vanasinin veya vanalarinin giris vanasinin çevresel bölgesinde düzenlenmesinin avantaji, bu sayede maksimum enine kesit elde edilmesi ve emme kaybinin daha düsük tutulabilmesidir. Ayrica vana düzeneginin isitilmis bölgeleri, yani çikis akim yollari dis yüzde bulunmaktadir, böylece disari dogru daha iyi sogutulabilmektedirler. Iç bölgede giris akim sayesinde es zamanli sogutma saglanmaktadir. Yine de bulusa göre vanalarin, çikis vanasinin merkezde ve en az bir veya daha fazla giris vanasinin çevreleyen çevresel bölgesinde düzenlendigi ters düzenleme de 36857.02 düsünülebilmektedir.
Es merkezli düzenlemeden temel olarak anlasilan bunun yalnizca vanalarin diger vananin çevresel bölgesinde düzenlendigi anlamina gelmesidir. Bu geometrik anlamda tamamen es merkezli düzenleme olmak zorunda degildir. Bu esmerkezli düzenlemenin avantaji, giris akimi akim yolunun ve çikis akimi için akim yolunun da ayni sekilde birbirlerine es merkezli düzenlenebilecek olmalaridir. Böylece tercihen çikis vanasi ve çikis akimi için akim yolu, giris akiminin iç kisimda bulunan akim yolu sayesinde sogutulabilmektedir. Yani, giris için akim yolunda akan, soguk gaz veya soguk hava tercihen merkez bölgede çevresel olarak bulunan, çalisma sirasinda akan gazin yüksek sicakligi nedeniyle isinan çikis veya çikis vanasi için akim yolunu sogutmaktadir. Bu sayede saglanan sogutma ek olarak disaridan etki eden, ayni anda çikis akim yolunu ve en az bir çikis vanasini dis çevresel olarak sogutan hava akimi ile desteklenmektedir. Burada, muhafazayi yukarida tarif edildigi sekilde termik bakimdan asimetrik sekilde tasarlamak avantajlidir, böylece muhafazanin tüm dis çevresel bölgede esit sogutulmasi saglanabilmektedir, burada özellikle dogrudan hava akimina maruz kalmayan bölgeler de, bu bölgelerin dogrudan hava akimina maruz kalan bölgelerden daha kötü sogutulmayacagi sekilde sogutulmaktadir.
Tercih edilen bir yapilandirmaya göre birinci ve ikinci dis çevresel bölgeler vana tertibatinin bir boylamasina ekseni etrafinda ve tercihen ayni açi veya ayni çevre uzunlugu kadar uzanmaktadir. Tercihen vana tertibati burada, montaj durumunda birinci çevresel bölgesinin hava akimina bakmadigi, ikinci çevresel bölgesinin sogumayi saglayan hava akimina baktigi kompresör içinde montaj için saglanmaktadir. Böylece örnegin birinci çevresel bölgesi çevrenin arka yüzdeki yarisi üzerinden ve ikinci çevresel bölgesi muhafazanin evresinin ön yarisi üzerinden uzanmaktadir.
Tercih edilen bir yapilandirmada muhafazanm birinci ve ikinci dis çevresel bölgeleri, birinci dis çevresel bölgede, ikinci dis çevresel bölgeye göre daha 36857.02 yüksek isi geçisi katsayisi saglanacak sekilde tasarlanmaktadir. Böylece daha yüksek isi geçis katsayisi ile muhafazadan soguk hava akimina daha iyi isi yayilimi saglanmaktadir, bu sayede dogrudan soguk hava akimina maruz kalmayan muhafaza bölgelerinde sogutma iyilestirilebilmektedir. Ideal olarak çevresel bölgeler, farki isi geçis katsayilari ile, vana muhafazasinin hava akimina tek taraftan maruz kalmasina ragmen esit isi yayilimi veya sogumanin tüm çevresel bölgelerinde saglanacagi sekilde dagitilarak düzenlenmektedir, böylece özellikle vana tertibati iç kismindaki termik gerilimler çevresel bölgelerindeki sicaklik farklari sayesinde büyük ölçüde önlenebilmektedir.
Bir diger tercih edilen yapilandirmaya göre birinci dis çevresel bölge ikinci dis çevresel bölgeden daha büyük yüzeye sahiptir. Bunun anlami her iki dis çevresel bölgesinin vana tertibatinin boylamasina ekseni etrafinda ayni çevresel uzantiya ve farkli büyüklükteki yüzey alanlarda ayni eksensel uzantiya sahiptir. Yukarida açiklanan tasarima ek veya alternatif olarak bu farkli isi geçis katsayilariyla elde edilmektedir. Daha büyük bir yüzey alani sayesinde de isi yayilimi iyilestirilebilmektedir ve böylece düsük soguk hava beslemesinin ve/veya daha sicak sogutma havasinin beslenmesi, toplamda vana tertibatinin esit sogutulmasinin saglanmasi için, dengelenebilmektedir. Daha büyük yüzey alani yüzey alaninin profillemesi veya yapilandirilmasiyla saglanabilmektedir. Böylece her iki dis çevresel bölge farkli profillenebilmektedir, özellikle birinci dis çevresel bölge daha büyük veya daha güçlü profillemeye sahip olabilmektedir. Özellikle tercihen ikinci dis çevresel bölgeden daha genis yüzey alanina sahip birinci dis çevresel bölge kanatli yapiya sahiptir. Burada ikinci dis çevresel bölgede gerektiginde, daha küçük toplam yüzey alaniyla, bir kanatli yapiya sahip olabilmektedir. Böylece bu birinci dis çevresel bölgede kanatlar daha fazla çikinti yapmaktadir, yani özellikle radyal yönde ikinci dis çevresel bölgeden daha ileri uzanmaktadir. Alternatif veya ek olarak birinci dis çevresel bölgede, ikinci dis çevresel bölgeden daha fazla kanat tasarlanabilmektedir. Kanatlar özellikle paralel boylamasina kanatlar olarak, ya da kalem seklinde veya farkli sekillendirilmis 36857.02 çikintilar olarak tasarlanabilmektedir. Özellikle tercihen kanat yapisi, vana tertibatinin bir kompresör içinde montajinda hava akiminin yüzeyi süpürecegi bir yöne paralel yönlendirilmektedir. Bu sayede hava akiminin toplam kanatli yapi boyunca akasi ve kanatli yapinin ayni anda hava akimini yönlendirmesi ve engellenmemesi saglanabilmektedir.
Yukarida açiklanan tasarimlara alternatif veya ek olarak muhafaza yine tercihen birinci dis çevresel bölgesinde ikinci dis çevresel bölgesine göre daha yüksek isi iletkenligine sahip olabilmektedir. Muhafazanin içinden muhafaza dis yüzüne akan hava akimina daha iyi isi aktarimi da bu sayede saglanabilmektedir. Bu örnegin farkli malzemelerle, özellikle farkli metallerle saglanabilmektedir.
Açiklandigi gibi, özellikle tercihen muhafaza, tek tarafli akim olmasi halinde, tüm dis çevresel bölgelerde hava akimi olmasi sayesinde büyük ölçüde esit isi yayilimini mümkün kilacak sekilde tasarlanmaktadir. Yani muhafaza, bir kompresör içinde montaj sirasinda, tek taraIli hava akimina maruz kalsa da, tüm çevresel bölgelerde esit sogumayi saglayacak sekilde tasarlanmaktadir, böylece özellikle muhafazanin iç kisminda, yani vana tertibatinin çalisma sirasinda iç kisminda, mümkün oldugunca esit isi dagitimi saglanmaktadir, bu da vana tertibatinin iç kisminda termik gerilimleri azaltmaktadir. Özellikle tercihen birinci ve ikinci dis çevresel bölgeler muhafazanin zit yüzlerinde bulunmaktadir. Yukarida açiklandigi gibi, birinci dis çevresel bölge tercihen hava akiminin akim yönünden bakildiginda muhafazanin arka yüzünde yer alirken, ikinci dis çevresel bölge muhafazanin ön yüzünde bulunmaktadir, yani kompresör içinde kullanim sirasinda dogrudan hava akimina maruz kalmaktadir.
Yukarida açiklanan vana tertibatinin yani sira bir kompresör, özellikle yukaridaki tarifnameye göre en az bir vana tertibatina sahip pistonlu kompresör bulusun konusudur. Kompresör hava sogutmali kompresör olarak tasarlanmistir ve vana 36857.02 tertibati kompresör içinde, disaridan sogutma için hava akimina maruz kalacak sekilde düzenlenmektedir. Hava akiminin olusturulmasi için kompresör tercihen bilinen sekilde tercihen kompresörün bir boylamasina ucunda düzenlenen en az bir fana sahiptir.
Vana tertibatinin sogutulmasi için hava akiminin olusturulmasi için bir fan vana tertibatinin önünde akim yönünde veya vana tertibatinin arkasinda akim yönünde düzenlenebilmektedir. Fan akim yönünde vana tertibatinin Önünde düzenlendiginde, vana tertibati fanin basinç yüzünde bulunmaktayken, fan vana tertibatinin akim asagi yönünde düzenlendiginde, vana tertibati fanin emme yüzünde bulunmaktadir.
Tercihen kompresör, vana tertibatinin sogutulmasi için hava akiminin üretilmesi için fana sahiptir ve vana tertibati fana göre, hava akimi etrafinda akacak sekilde düzenlenmektedir, burada birinci dis çevresel bölge hava akiminda ikinci dis çevresel bölgenin akim asagi yönünde bulunmaktadir. Yani ikinci dis çevresel bölge örnegin fanin fana bakan basinç yüzeyinde bulunmaktadir, böylece, hava akimi önce ikinci dis çevresel bölgede akmaktadir, ardindan vana tertibatinin muhafazasinin dis çevresinde akmaktadir ve son olarak birinci dis çevresel bölgesine ulasmaktadir. Yukarida açiklanan termik asimetri sayesinde bu dengesiz akim veya çevresel akim sayesinde tercihen esit sogutma ve özellikle esit sicaklik dagilimi vana tertibatinin iç kisminda elde edilmektedir.
Asagida bulus ekli sekillere dayanarak örnek olarak açiklanmaktadir. Sekillerde gösterilenler: Sekil 1 bulusa göre hava sogutmali bir pistonlu kompresörü sematik olarak Sekil 2 bulusa uygun vana tertibatinin bulusa göre sematik üstten görünümü, Sekil 3 vana tertibatinin sekil ?ye göre sematik yandan görünümü. 36857.02 Sekil lide sematik olarak gösterilen hava sogutmali pistonlu kompresör bilinen sekilde bir tahrik motoruna (2) ve buna bagli olan iki silindire (4) sahip bir kompresöre sahiptir. Silindirlerde (4) bilinen sekilde, tercihen bir krank mili üzerinden tahrik motoru (2) tarafindan çalistirilan pistonlar düzenlenmektedir.
Silindirlerin (4) her biri birer vana tertibatina (6) sahiptir. Vana tertibatlari (6) silindiler (4) için birer giris ve çikis vanasi bulundurmaktadir ve bilinen sekilde tercihen, eskime halinde yenilenebilmek için degistirilebilir sekilde tasarlanmaktadir. Gösterilen pistonlu kompresör hava sogutmalidir ve buna ek olarak, bu örnekte tahrik motorunun (2) karsisinda bulunan yüzde düzenlenen bir fana (8) sahiptir. Fan (8) burada tercihen ayni sekilde tahrik motoru (2) tarafindan çalistirilmaktadir. Fan (8) silindire (4) ve vana tertibatina (6) dis yüzden akan ve bunlarin sogutulmasini saglayan ok (S) yönünde hava akimi olusturmaktadir.
Ayrica fanin (8) önünde veya arkasinda, sikistirilan gaz için burada gösterilmeyen ek sogutucular düzenlenebilmektedir. Hava akiminin (S) silindirlere (4) ve vana tertibatlarina (6) tek taraftan, bu örnekte fana (8) bakan taraftan aktigi görülebilmektedir. Hava akimi böylece akim yönünde (S) önce bir yüze, yani vana tertibatinin (6) dis çevresel bölgesine denk gelmektedir, ardindan bunun etrafindan ve arka yüzden tekrar tahrik motoru (2) yönüne akmaktadir.
Sekil 2 bulusa göre, giris vanasinin (10,) ve çikis vanasinin (12,) silindirin ve vana tertibatinin boylamasina eksenine (Y) göre birbirlerine es merkezli düzenlendikleri vana tertibatini (6) göstermektedir. Burada, dört vana açikligindan olusan çikis vanasi (12) ile çevrelenen merkezi giris vanasi (10,) saglanmaktadir. Çikis veya vana açikliklari, çevre üzerinde dagitilmaktadir, bu örnekteyse çevre üzerinde esit sekilde dagitilmaktadir. Çikis vanasinin (12”) çevresel bölgesinde düzenlenmesinin avantaji, giris vanasindan (10,) akan giris hava akiminin ayni zamanda çikis vanasinin (12,) sogutulmasini saglamasidir.
Hava akiminin akim yönünde (S) asimetrik akmasi, toplam vana tertibatinin esit olmayan sogumasina yol açmaktadir, bu da gösterilen bu örnekte akim yönünde (S) vana tertibatinin (6) muhafazasinin akim asagi yönünde veya arka yüzündeki sogutma kanatçiklari (14) sayesinde dengelenmektedir. Vana tertibatinin (6) muhafazasi asimetrik düzenlenen sogutma kanatlari (14) sayesinde termik 36857.02 bakimdan asimetrik olarak tasarlanmistir. Vana tertibati, ilgili silindirin (4) boylamasina ekseni (Y) etrafinda uzanan bir birinci ve bir ikinci dis çevresel bölgeye sahiptir. Sogutma kanatçiklari (14), vana tertibatinin (6) akim asagi bulunan muhafazasinin akim yönünde (S) olan sadece birinci dis çevresel bölgede (16) düzenlenmektedir. Ön veya akim yönünde (S) akim yukari bulunan ikinci dis çevresel bölge (18) bu örnekte sogutma kanatlarina (14) sahip degildir. Bu sayede, akim yönünde (S) dogrudan hava akimina maruz kalan birinci dis çevresel bölgesinde (16), sogutma kanatlarinin ( 14) olusturdugu daha büyük yüzey sayesinde vana tertibatinin (6) muhafazasindan hava akimina daha iyi veya daha büyük isi geçisi saglanmaktadir. Bu sayede daha kötü isi yayilimi soguk hava akiminda akim asagi yöndeki konum sayesinde dengelenmektedir.
Bu tasarimda böylece disari akim yolu veya çikis vanasi hem iç çevresinde giris akimiyla giris vanasi (10”) sayesinde hem de dis çevresinde, vana tertibati etrafinda akan hava akimi sayesinde sogutulmaktadir. Böylece sogutma kanatlarinin (14) tarif edilen asimetrik tasarimi sayesinde vana tertibatinda (6) esit sicaklik dagilimi saglanabilmektedir.
Giris vanasi (10,) bu örnekte tek bir vana açikligi olarak gösterilmektedir, yine de bunun yerine merkez bölgede, birlikte giris vanasini (10') olusturan birden çok giris veya vana açikliginin düzenlenebilecegi anlasilmaktadir. Giris vanasi (10,) ve çikis vanasi (12”) yukarida tarif edilen giris vanasi (10) ve çikis vanasi (12) gibi katmanli vana veya plaka vana olarak tasarlanabilmektedir. Giris vanasinin (10”) merkezi olarak çikis vanasi (12,) ile çevrelenerek düzenlendigi bu tasarimdan sagarak, çikis vanasinin (12`) merkezi olarak düzenlendigi ve giris vanasi (10,) ile çevrelendigi ters bir düzenleme de düsünülebilmektedir.
Sekil 3 vana tertibatinin sekil 23ye göre sematik yandan görünümünü göstermektedir.
Burada gösterilen örnekte termik asimetri, geometrik asimetri sayesinde birinci dis çevresel bölgesinde (16) daha büyütülmüs yüzey ile gerçeklestirilmektedir. Bu 36857.02 tür bir termik asimetrinin ek veya alternatif olarak farkli malzeme seçimleri sayesinde birinci dis çevresel bölgesinde (16) ve ikinci dis çevresel bölgesinde (18) gerçeklestirilebilecegi anlasilmaktadir. Böylece birinci dis çevresel bölgesinde (16) yüzey, örnegin daha yüksek isi iletkenlige sahip örnegin alüminyum gibi bir malzemeden olusabilmektedir. Ayrica, örnegin yüzey alanlarinin farkli renklendirmesi veya yapilandirilmasi ile farkli bir isi isima veya isi geçis orani ve dis çevresel bölgelerine (16 ve 18) farkli isi geçisi saglanabilmektedir. Böylece, dis çevresel bölgesinin (16) hava akimi (S) yönünde arka yüzde bulunmasi dezavantaji dengelenmektedir. Ayrica sogutma kanatlarinin (14) çevresinin veya kalibinin veya örnegin farkli metal kombinasyonlarinin ve/veya farkli yüzey alani tasarimlarinin termik bakidan vana tertibati (6) dis çevresi üzerinde tamamen uygun asimetri saglamasi anlasilmaktadir, böylece tüm çevre üzerinde büyük ölçüde esit isi yayilimi gerçeklestirilebilmektedir, böylece vana tertibati (6) iç kisminda hava akimi tarafindan akim yönünde (S) tek tarafli akima maruz kalmaya ragmen ideal esit sicaklik dagilimi ile gerektiginde giris vanasinin (10) ve çikis vanasinin (12) asimetrik düzenlenmesi elde edilebilmektedir. Birden çok giris vanasi (10) ve birden çok çikis vanasi (12) bulunabilmektedir.
Referans Isaretleri Listesi 2 -Tahrik motoru 4 -Silindir 6 -Vana tertibati 8 -Fan ” -giris vanasi 12, -çikis vanasi 14 -Sogutma kanatlari 16 -Birinci dis çevresel bölgesi 18 -lkinci dis çevresel bölgesi S -akim yönü

Claims (12)

ISTEMLER
1. Vana tertibati olup, hava sogutmali piston kompresör içinde kullanim için tasarlanmistir ve en az bir muhafaza ve bunun içinde düzenlenmis en az bir giris vanasi (10, 10') ve en az bir çikis vanasi (12, 12,) içermektedir, söz konusu tertibat, muhafaza etrafinda akan bir hava akimi (S) ile sogutulmak üzere tasarlanmistir, burada muhafaza, geometrileri ve/ veya yapilari bakimindan, muhafazanin en az bir dis çevresel bölgede (16), çevresel olarak akan hava akimina (S) ikinci çevresel bölgeden (18) daha iyi isi aktarimina izin verecegi sekilde, birbirlerinden farkli tasarlandigi, en az bir birinci dis çevresel bölge (16) ve bir ikinci dis çevresel bölge (18) içermektedir, en az bir giris vanasinin (10,) ve en az bir çikis vanasinin (12,), en az bir giris vanasi (10') merkezde ve en az bir çikis vanasi (12,) en bir giris vanasini (10') çevreleyen çevresel bölgede düzenlenecek sekilde birbirlerine es merkezli olarak düzenlenmesi, burada birden çok çikis vanasi veya çikis açikliginin giris vanasinin (10) çevresinde çevreleyici sekilde dagitilmasi veya tam tersi, en az bir çikis vanasinin merkezde ve birden çok giris vanasinin çevreleyen çevre bölgesinde düzenlenmesi ile karakterize edilmektedir.
. Muhafazanin, vana tertibatinin bir kompresör içinde Öngörülen pozisyonunda, ikinci dis çevresel bölgenin (18) birinci dis çevresel bölgeden (16) fazla hava akimi (S) tarafindan akima maruz kalacagi sekilde tasarlanmasi ile karakterize edilen Istem l,e göre vana tertibati.
. Birinci (16) ve ikinci (18) dis çevresel bölgelerin her birinin vana tertibatinin (6) boylamasina ekseni (Y) etrafinda ayni açisal büyüklükte veya esit çevresel uzunlukta uzanmasi ile karakterize edilen önceki istemlerden birine göre vana tertibati.
Muhafazanin birinci (16) ve ikinci (18) dis çevresel bölgelerinin, birinci dis çevresel bölgede (`16) ikinci dis çevresel bölgeden (18) daha büyük isi aktarim katsayisi elde edilecek sekilde tasarlanmasi ile karakterize edilen önceki istemlerden birine göre vana tertibati.
Birinci dis çevresel bölgenin (16) ikinci dis çevresel bölgeden (18) daha büyük yüzeye sahip olmasi ile karakterize edilen önceki istemlerden birine göre vana tertibati.
Birinci dis çevresel bölgenin (16), ikinci dis çevresel bölgeden (18) daha genis yüzeye sahip bir kanatli yapi (14) içermesi ile karakterize edilen önceki istemlerden birine göre vana tertibati.
Muhafazanin birinci dis çevresel bölgede (16) ikinci dis çevresel bölgesinden (18) daha yüksek termal iletkenlige sahip olmasi ile karakterize edilen önceki istemlerden birine göre vana tertibati.
Muhafazanin, hava akimi (S) tarafindan bir tarafa akim verilmesi halinde temel olarak tüm dis çevresel bölgelerde (16, 18) ayni isi kaybina sahip olmasi ile karakterize edilen önceki istemlerden birine göre vana tertibati.
Bir kompresör içinde, hava akimi (S) tarafindan tek tarafli akim ile çalisma halinde muhafazanin birinci (16) ve ikinci (18) dis çevresel bölgelerinde ayni sicakliklarin saglanacagi sekilde tasarlanmasi ile karakterize edilen önceki istemlerden birine göre vana tertibati.
Birinci (16) ve ikinci (18) dis çevresel bölgenin muhafazanin zit taraflarinda düzenlenmesi ile karakterize edilen önceki istemlerden birine göre vana tertibati.
11. Önceki istemlerden birine göre en az bir vana tertibati (6) içermesi ile karakterize edilen hava sogutmali piston kompresör.
12. Vana tertibatinin (6) sogutulmasi için hava akimi (S) üreten bir fanin (8) bulunmasi ve vana tertibatinin (6), fana (4) göre, hava akiminin (S) tertibat etrafinda akacagi sekilde düzenlenmesi, birinci dis çevresel bölgenin (16) hava akiminda (S) ikinci dis çevresel bölgenin (18) akim asagi yönünde bulunmasi ile karakterize edilen Istem ll°e göre hava sogutmali piston kompresör.
TR2018/09264T 2013-09-02 2014-09-01 Vana tertibatı. TR201809264T4 (tr)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
EP13182684 2013-09-02

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201809264T4 true TR201809264T4 (tr) 2018-07-23

Family

ID=49123687

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2018/09264T TR201809264T4 (tr) 2013-09-02 2014-09-01 Vana tertibatı.

Country Status (2)

Country Link
EP (1) EP2848811B1 (tr)
TR (1) TR201809264T4 (tr)

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB857338A (en) 1957-07-29 1960-12-29 Apollowerke Goessnitz Veb Improvements in or relating to air-cooled compressors
DE4141115C2 (de) 1991-02-18 2000-04-06 Wabco Gmbh Druckventil für einen Kompressor
DE4131886C2 (de) 1991-09-25 1994-12-15 Daimler Benz Ag Ventilplatte eines Kompressors
US6530760B1 (en) 2000-08-11 2003-03-11 Coleman Powermate, Inc. Air compressor

Also Published As

Publication number Publication date
EP2848811B1 (de) 2018-04-18
EP2848811A1 (de) 2015-03-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US8456047B2 (en) Internal thermal management for motor driven machinery
JP6142000B2 (ja) 補助周囲キャビティの内部に空気を排出する、動的に周囲を冷却する外側ケースを具備するガスタービン
US8727704B2 (en) Ring segment with serpentine cooling passages
RU2622590C2 (ru) Элемент теплозащитного экрана для обвода воздуха компрессора вокруг камеры сгорания
US9103220B2 (en) Interface element between a blade root and a blade root housing of a turbine disc, and turbine rotor comprising an interface element
JP2012117544A5 (tr)
RU2537113C1 (ru) Газовая турбина, содержащая тепловую защиту, и способ управления
KR101558377B1 (ko) 냉각수 제어 밸브를 갖는 엔진
WO2008146154A2 (en) Ventilation unit
US9991759B2 (en) Multi-directional air cooling of a motor using radially mounted fan and axial/circumferential cooling fins
TWM468568U (zh) 機油濾芯散熱器
US8816547B2 (en) Electric machine with cooling arrangement
JP6068419B2 (ja) 全閉式回転電機
TR201809264T4 (tr) Vana tertibatı.
US20150198063A1 (en) Cooled stator heat shield
US1866398A (en) Cooling of rotary engines
KR102159356B1 (ko) 차량의 액티브 에어플랩 장치
US20130183140A1 (en) Fan shroud with cooling passage
US8152458B2 (en) Centrifugal pump with improved drive shaft and heat exchanger
JP2015034530A (ja) Egr装置
CN110579035B (zh) 一种换热器及含有该换热器的脉管制冷机
RU2617668C1 (ru) Аппарат воздушного охлаждения газа
TWM460931U (zh) 油冷式馬達
JP2019108859A (ja) エンジン発電機
FI124258B (fi) Sylinterinkansi itse sytyttävää polttomoottoria varten