TR201614453A2 - Çi̇mentosuz i̇norgani̇k bağlayicili, gözenekli̇ doğal agregali, yalitim amaçli kompozi̇t hazir siva harci - Google Patents

Çi̇mentosuz i̇norgani̇k bağlayicili, gözenekli̇ doğal agregali, yalitim amaçli kompozi̇t hazir siva harci Download PDF

Info

Publication number
TR201614453A2
TR201614453A2 TR2016/14453A TR201614453A TR201614453A2 TR 201614453 A2 TR201614453 A2 TR 201614453A2 TR 2016/14453 A TR2016/14453 A TR 2016/14453A TR 201614453 A TR201614453 A TR 201614453A TR 201614453 A2 TR201614453 A2 TR 201614453A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
feature
plaster mortar
ignimbrite
mortar according
plaster
Prior art date
Application number
TR2016/14453A
Other languages
English (en)
Inventor
Gündüz Lütfullah
Ertan Ferruh
Original Assignee
Fe Kurumsal Yoen Dan Yaz Turz Dis Ticaret Sanayi Ltd Sirketi
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Fe Kurumsal Yoen Dan Yaz Turz Dis Ticaret Sanayi Ltd Sirketi filed Critical Fe Kurumsal Yoen Dan Yaz Turz Dis Ticaret Sanayi Ltd Sirketi
Priority to TR2016/14453A priority Critical patent/TR201614453A2/tr
Publication of TR201614453A2 publication Critical patent/TR201614453A2/tr

Links

Landscapes

  • Curing Cements, Concrete, And Artificial Stone (AREA)

Abstract

Buluş, çimento içermeyen inorganik bağlayıcılı, dış atmosfer ortam koşullarına karşı yüksek direnç gösteren, ısı, ses, yangın, su yalıtımı ve difüzyon özelliği sağlayan, hijyenik özellik sergileyen, radyoaktivitesi düşük, non-toksik, enerji verimli, zamanla teknik özelliklerini dezavantaj olarak kaybetmeyen, yüksek esnekliğe sahip kompozit yapıda bir hazır toz harç ürünü ile ilgilidir.

Description

Tarifname ÇIMENTOSUZ INORGANIK BAGLAYICILI, GÖZENEKLI DOGAL AGREGALI, YALITIM AMAÇLI KOMPOZIT HAZIR SIVA HARCI Teknik Alan Bulus, dis atmosfer ortam kosullarindaki kimyasal etkilesim ve günesin ultraviyole isinlarina karsi dirençli, yüksek sicakliklara karsi dayanikli, isisal ve akustik konfor saglayabilen ve hijyenik olarak nitelenebilecek özellikte binalarin dis ve/veya iç birimlerinde yalitim amaciyla kolaylikla uygulanabilecek çimento içermeyen ve kompozit yapida toz formda bir hazir siva harci ürünü ile ilgilidir.
Teknigin Bilinen Durumu Günümüzde binalarin özellikle dis cephe bölme duvarlarinda ve iç cephe bölme duvarlarinda isisal performansi artirmak, isi kaçaklarini minimize etmek ve akustik etkileri iyilestirmek amaciyla bir inorganik ve organik bilesen materyaller içeren bir dizi farkli hazir siva formu ürünleri insaat endüstrisinde kullanila gelmektedir. Bu ürünlerin çogunlugunun çimento baglayici esasli ürünler oldugu görülmekle birlikte, ürün gelistirmelerde çimento ve türevlerinden kaynakli, siva uygulama zorluklari, geç priz almalari, birim agirliklarinin yüksek olmasi, sertlesmis çimentolu harcin matris yapisinin gözenekliliginin ihmal edilebilecek düzeylerde olmasi, malzemenin daha rijit ve gevrek, kirilgan bir karakteristik sergilemesi, uygulandigi atmosfer ortam sicaklik degerlerine göre farkli sertlesme özellikleri ve performanslari gösterebilmesi vb. gibi bir dizi günümüzde dezavantaj olarak nitelenebilen özellikler göstermektedirler.
Mevcut teknikte yer alan çimento baglayici esasli siva harci ürünlerinde, kompozit yapida bir harç ürünü elde etmek için, farkli polimerik özellikler gösteren çok sayida polimer bilesenlerini de karisim kombinasyonlarinda kullanma zorunlulugunun ortaya konmasi, ürünleri daha komplike bir formata büründürmekle birlikte, polimerlerin matris yapi içerisinde gerekli uygun polimerizasyon sürecinin gelisebilmesi için uyumsuzluklarin görülebilmesinden kaynaklanan malzeme bozulmalari da önemli ölçütlerde, bu tarz siva harci ürünlerini dezavantajli uygulamalar konumuna da getirebilmektedir.
Teknigin bilinen durumunda binalarda özellikle dis cephe yalitim uygulamalarinda çimento baglayici esasli siva harci ürünlerin kullaniminda, çimentonun uzun zaman sürecinde hidratasyon süresini tamamlayarak nihai prizini almasi, isçilik ve zaman açisindan bir kayip olarak da algilanmaktadir. Bununla birlikte, çimento bilesimi ve siva formunda yer alan diger bilesenler ile malzeme örtüsme problemleri sebebiyle, genis yüzey siva alan uygulamalarinda gerek homojen siva formu uygulamalarinin arzu edilen ölçeklerde saglanamamasi, gerekse zamana bagli yüzeysel gözlenen deformasyonlar, bu tarz uygulamalar için ayri bir dezavantaji da gündeme getirmektedir.
Bu baglamda, uygulanabilirligi daha pratik, daha az sayida karisim bileseni içeren, çimento içermeyen, hizli priz alip kisa sürede ikincil ve üçüncül insaat uygulamalarinin üzerine tatbikini mümkün kilan yeni yenil özellikler sergileyebilen siva formlarina olan ihtiyaç her geçen gün daha da artmaktadir.
Bu amaçla, çimentosuz ve inorganik baglayicili, bünyesinde organik materyal içermeyen yeni kompozit malzeme kombinasyonlari yenilikçi siva harci ürünlerinin gelisimine de imkân tanimaktadir. Ayrica inovatif ArGe ürünleri olarak gelistirilen bu tarz ürünler, insaat sektöründe daha rasyonel, daha ekonomik ve ergonomik, sürdürülebilir yalitim performans özellikleri daha üstün seviyede, alternatiflerine göre daha yüksek sayida avantajlari teknik parametrelere sahip olabildigi görülebilmektedir. kullanimi” baslikli, ve “0048 24/08” tasnif sinifli bulus, Kuru toz formundaki karisima hazir harç bilesimi sunlari içermektedir: toz haline getirilmis ve ögütülmüs yapistirici; opsiyonel olarak bir katki maddesi ve/veya bilinen bir adjuvan; toz üreten ince partiküllere sahip partiküller; ve ince partiküllerin bir araya getirilmesini saglayan ve polar olmayan organik hidrokarbon maddesi içeren bir sivi katkisi (toplama kapasitesine sahip). Toz haline getirilmis ve ögütülmüs yapistirici, Opsiyonel olarak katki maddesi ve/veya bilinen bir adjuvan ve sivi katki maddesinin elde edilen karisima, karistirma asamasindan önce, karistirma esnasinda ve sonrasinda eklenmesi adimiyla bilesimin hazirlanmasi; ve bilesim kullanilarak elde edilen bir harç, kaplama, siva kaplamasi ve yüksek yapisma özelligine sahip harcin hazirlanmasina yönelik bagimsiz istemler de yer almaktadir.
Yine, "TR2008/O1125" no'lu, “Izolasyon özellikli hazir, kuru, hafif, siva ve sap harci" baslikli ve "EO4F 13/00" tasnif sinifli bulus, bina duvarlarinda ve zemin düzlestirilmesinde kullanilan, izolasyon özellikli hazir, kuru, hafif, siva ve sap harci ile ilgili olup, özelligi; kum, çimento, kireç, granul strafori kireç ve cam elyaftan olusan harcin ambalaj torba içerisinde bulunmasidir.
Bulusun Amaci Teknigin bilinen durumuna ait dezavantajlari ortadan kaldirmak üzere bulusun bir amaci, çimento içermeyen inorganik baglayicili, dis atmosfer ortam kosullarina karsi yüksek direnç gösteren, isi, ses, yangin, su yalitimi ve difüzyon özelligi saglayan, hijyenik özellik sergileyen, radyoaktivitesi düsük, non-toksik, enerji verimli, zamanla teknik özelliklerini dezavantaj olarak kaybetmeyen, yüksek esneklige sahip kompozit yapida bir hazir toz harç ürününün elde edilmesidir.
Bu bulus, insan sagligini tehdit edici hiçbir toksik ve alerjik reaksiyonlara neden olan malzemeleri içermez. Ayrica, harç kombinasyonu içerisinde uluslararasi saglik kuruluslarinin kabul ettigi sinir dogal radyoaktivite içerik degerlerinden çok çok düsük degerlerde radyoaktivite degeri sergileyen özellestirilmis bir bilesime sahiptir.
Uygulandigi alanda, uygulama sonrasi süreçlerde bilesiminde yangin riski olusturabilecek herhangi bir yanici, alev alici, duman Olusturucu, patlayici ve Insaat sektöründe bir binanin siva veya kaplama amaçli ihtiyaç duyulabilen her uygulama alaninda hazir siva formatinda kolaylikla kullanilabilecek bu bulus ürünü, yukarida bahsedilen dezavantajlari ortadan kaldiran, uzun ömürlü enerji verimliligini sürdürebilen, sürdürülebilir ve stabilitesi yüksek bina korumalari için idealize uygulama kosullarina da olanak saglamaktadir. Bulus, isçilikten, zamandan, malzemeden, insaat tekniklerinden, enerji tüketiminden önemli ölçütlerde tasarruf saglamaktadir.
Bulusun Detayli Açiklamasi Bulus, çimentosuz inorganik baglayicili, gözenekli dogal agregali, yalitim amaçli kompozit hazir siva harcidir. Bulus kapsaminda gelistirilen ve kompozit yalitim amaçli siva üretiminde harcin hazirlanmasi için gerekli olan malzemeler sunlardir: 1. 500 mikron ile 1.5 mm boyut araliginda siniflandirilmis, bünyesinde oransal olarak ignimbrit agrega (iri ignimbrit agrega). Yalitim amaçli hazir siva harci üretimi için idealize olabilecek mikronize edilmis ignimbrit agrega boyut araliklari 500 - 750 mikron, 750 mikron- 1 mm ve 1 mm - 1,5 mm olarak da dagilimli bir sekilde kullanilabilir. Bu boyut araliklarinin kullaniminda ortalama agirlikça yüzdesel ve geriye kalan %30 oraninda da 1 mm - 1,5 mm boyut araligindaki ignimbrit agrega harmanlanarak tek bir boyut araligi kabulüyle de kullanilabilmektedir. bulus için çok önemli ve olmazsa olmaz bir bilesendir. 2. 125 mikron ile 500 mikron boyut araliginda siniflandirilmis, bünyesinde oransal olarak %55 ve üzerinde dogal gözenekli ponza kirintilari ihtiva eden volkanik kökenli ignimbrit agrega (ince ignimbrit agrega). Yalitim amaçli hazir siva harci üretimi için idealize olabilecek mikronize edilmis ignimbrit agrega boyut araliklari kullanilabilir. Bu boyut araliklarinin kullaniminda ortalama agirlikça yüzdesel 500 mikron boyut araligindaki ignimbrit agrega harmanlanarak tek bir boyut araligi kabulüyle de kullanilabilmektedir. 3. CL 80 Sönmüs Toz Kireç, yalitim amaçli hazir siva harci üretimi için idealize olabilecek sönmüs toz kireç, minimum %88 Ca(OH)2 içerigine sahip, 90 mikron ile 220 mikron tane boyut araligindaki incelik modülü maksimum %2-%8 araliginda olan, kizdirma kaybi maksimum %G'yi geçmeyen, MgO içerigi maksimum %3 olan, nem içerigi %1”in altinda olan ve bünyesinde 803 içerigi maksimum %1 olan toz kireç formu kullanilabilmektedir. 4. Mikronize sekilde üretilmis olan kalsitin "Stearik Asit" ile kaplanmasi sonucu elde edilmis Mikronize Kapli Kalsit malzeme. Yalitim amaçli hazir siva harci üretimi için uygun olan mikronize kapli kalsit boyutu 1 mikron ile 5 mikron araliginda kullanilmaktadir. Bu boyut araliginda kaplanan kalsitin kompozit harç üretiminde malzeme performansinin yüksek olabilmesi için kaplama kalitesinin son derece iyi olmasi ve taneciklerin homojen sekilde kaplanmis olmasi çok önemlidir.
. Yalitim amaçli hazir siva harç eldesinde sarmal ve örgü bag yapisi olusturmasi, harcin basinç ve çekme dayanimini artirici etki saglamasi, çatlak kontrolünün saglanmasi ve uzun ömürlü performans sergilemesi amaciyla kimyasallara ve yüksek sicakliga dayanikli Alkali Dayanimli Elyaf kullanilabilmektedir. Yalitim amaçli hazir siva harci üretimi için uygun olan alkali dayanimli elyafin boyutu maksimum 6 mm olmalidir. 6. Siva harci kivamini dengelemek, bag yapisini kuvvetlendirmek, yaglayici etki göstermesi, dispersiyon yardimcisi islevini saglamak amaciyla toz formda Metil Hidroksi Etil Selüloz kimyasal katki kullanilmaktadir. Yalitim amaçli hazir siva harci üretimi için bu selüloz katkinin maksimum nem içerigi %6, NaCI içerigi maksimum %1.5, 100 mikronun altinda tane boyutuna sahip olmasi, viskozite 7. Siva harcina uygulamadan sonra hidrofobik (su itici) özellik kazandirmak amaciyla toz formda Silikon Esasli Su Itici kimyasal katki kullanilmaktadir. 8. Kompozit siva harcinin uygulama süresini ve Islenebilirlik derecesini düzenlemek amaciyla toz formda 3 Hidroksi Pentan Dioik Asit, Hidrojen Sitrat (3HPDA-HS) kimyasal katkisi kullanilmaktadir. bulus için yeni bir katki türevi olup, bulusun teknik etkinligini önemli kilan bir bilesendir. 9. Harcin bag yapmasini saglamak amaciyla Susuz Kalsiyum Sülfat malzemesi kullanilmaktadir. Yalitim amaçli hazir siva harci üretimi için uygulanacak olan susuz kalsiyum sülfat, alçi tasinin 600°C”nin üzerinde isitilmasiyla elde edilen, baglayici niteligi yüksek, dis etkilere karsi dayanikli, suyla karistirildiginda hizli sertlesen bir malzeme niteligindedir. Bulus için çok önemli ve olmazsa olmaz bir bilesen olup, ürünün teknik avantajini temel kilan da bir malzemedir.
. Rutil esasli Titanyum Dioksit (TIOz) pigment malzeme. 11.Harca renk vermek amaciyla renkli oksit toz boya.
Bulus kapsamindaki yalitim amaçli hazir siva harci, yukarida listelenen malzemelerin karisimiyla elde edilmektedir. Çizelge 1'de bahsedilen yalitim amaçli hazir siva harcinin içerigindeki maddeler ve agirlikça oranlari verilmektedir. Çizelge 1.
Içerik Agirlikça Kullanilabilir Oran Iri IgnimbritAgrega Ince Ignimbrit Agrega CL 80 Sönmüs Toz Kireç Mikronize Kapli Kalsit Alkali Dayanimli Elyaf Metil Hidroksi Etil Selüloz Silikon Esasli Su Itici 3 Hidroksi Pentan Dioik Asit, Hidrojen Sitrat Susuz Kalsiyum Sülfat Titanyum Dioksit (TiOz) Renkli Oksit Toz Boya Bulus konusu hazir siva harcinin üretimi için, tamami toz formunda bulunan dört ayri karisim bileseni iri ignimbrit agrega, ince ignimbrit agrega, CL 80 toz kireç ve susuz kalsiyum sülfat malzemeler öncelikle bir karistirici içerisine konulur ve homojen bir karisim elde etmek amaciyla en az 7 dakika karistirilir ve malzemelerin birbiri ile örtüsmesi saglanir. Daha sonra karistirici içerisine mikronize kapli kalsit ilave edilir ve karistirma islemine 3 dakika daha devam edilir. Daha sonra bu karisim içerisine daha önceden dozajlamasi yapilmis ve karisimi hazir hale getirilmis metil hidroksi etil selüloz, Silikon Esasli Su Itici, 3 Hidroksi Pentan Dioik Asit, Hidrojen Sitrat ve Titanyum Dioksit (TIO2) malzemelerden olusan karisim kombinasyonu bu hazir karisim içerisine ilave edilerek en az 3 dakika daha karistirma islemine devam edilir.
Bu karisim siralamasi ile harci olusturan ana bilesen ve katki malzemesi bilesenlerinin homojen bir formda harmanlanmasi saglanmis olmaktadir. Daha sonraki bir islem olarak alkali dayanimli elyaf katki karisim içerisine ilave edilerek, elyaf taneciklerinin toz formdaki harmanlanmis kütle içerisinde homojen dagilimi saglanincaya kadar karistirma islemine devam edilir. En son ilave islem olarak da, elde edilecek hazir siva harcinin kullanim yerinde renkli olmasi istendigi durumlar için istege bagli olarak renkli oksit toz boya ilave edilerek en 1 dakika daha karistirma islemine devam edilir.
Bu karistirma süreçleri tamamlandiktan sonra yalitim amaçli toz formda hazir harç hazir hale gelmis demektir. Bu nihai karisim, uygun boyutlardaki kraft torba seklindeki nem korunakli ambalajlara havali dolum sistematigi kullanilan bir ünite yardimiyla ambalajlamasi yapilir ve torba agzi sikica kapatilir. Ambalajlanmis bu kompozit hazir harç, ambalaj sudan ve nemden etkilenmeyecek bir ortamda saklandigi sürece, minimum 1 yil süreyle kullanilabilecek özellik göstermektedir.
Yalitim amaçli hazir toz formdaki harcin uygulanmasi islevi, uygulama ortaminda geleneksel yöntem olarak da bilinen manuel siva uygulamasi ve/veya makinali siva uygulamasi seklinde uygulanabilmektedir. Bu uygulamada kraft torbada ambalajlanmis olan toz karisim, uygun bir karistirici haznesine bosaltilir ve en az 3 dakika olacak sekilde bir ön karistirma islemi yapilir. Daha sonra, hazne içerisine konulan toplam toz malzeme miktarinin eger uygulama manuel yöntem olarak yapilacaksa Su/Kati=0.50 oraninda, eger uygulama makinali siva yöntemi olarak yapilacaksa Su/Kati=0.60 oraninda su ilave edilir ve en az 4 dakika karistirilir. Bu karistirma islemi sonrasi, yas harcin kivami uygulama kosulu açisindan kontrol edilir ve en az 5 dakika yas taze harç dinlendirilir. Bu dinlenme süresi sonrasinda, hazirlanmis harç tercih edilen uygulama yöntemine göre uygulama yüzeyine uygulanir. Uygulama kalinligi genellikle tek atimda maksimum 4 cm olacak sekilde uygulanabilir.
Uygulama sonrasi harç, ortalama 1 saat ile 10 saat araliginda sertlesmesini tamamlamaktadir. Harcin sertlesme süresi karisim kombinasyonundaki 3 Hidroksi Pentan Dioik Asit, Hidrojen Sitrat (SHPDA-HS) miktari ile ayarlanabilmektedir.
Karisimdaki 3HPDA-HS orani düstükçe, harcin serlesme süresinin kisalmasi baglaminda etki etmekte, oran artirildikça da harcin serlesme süresi uzatilabilmektedir. Ancak, harcin sertlesme süresi uzatildikça, sertlesmis nihai harcin mukavemet degerinde azalma egilimi gözlenebilmektedir. Sertlesmesi maksimum 24 saat içerisinde tamamlamis olan harç, uygulama yüzeyine ikincil islemler uygulanabilecek formata gelmis demektir.
Harcin uygulanacak yüzeye yapisma olgusu ve tutunabilirligi, harç karisim kombinasyonundaki Metil Hidroksi Etil Selüloz (MHES) miktari ile orantisal olarak degisim göstermektedir. MHES miktari, elde edilen harcin mukavemet degerini etkilemeksizin yüzeye yapisma kabiliyetini etkileyen önemli bir bilesendir. Karisim bünyesinde MHES miktari artirildikça, yas taze harcin yapisma olgusu iyilesme göstermekte, MHES miktari düsürüldükçe de yapisma olgusunda zayiflama gözlenebilmektedir. Ancak, MHES miktari harcin karma suyu ihtiyacini dogrudan etkilen bir faktör olarak da görülebilmekte olup, MHES orani artirildikça karma suyu ihtiyaç orani da göreceli olarak artmaktadir.
Bulusun en önemli özelligi; yalitim amaçli kompozit siva harci hazirlama esnasinda, iri ve ince agregali ignimbrit agregalarin gözenekleri diger karisim bilesenleri etkisiyle kapanmaksizin gözenek bünyelerinde hapsolmus havanin korunabilmesinin saglanmis olmasi, alkali dayanimli elyaf katkilari ile siva harcina esneklik performansi yüksek, kismen bükülebilir bir özellik gösterebilmesi, kuruma büzülmesine bagli yüzeysel çatlak olusumlarinin engellenmis olmasi, MHES oransal degerini bagli hertürev yüzeye (beton, agaç, demir, çelik, cam, tugla, dogal tas, kâgir blok elemanlari vb. gibi) kolaylikla yapisma saglayabilmesi ve maksimum 24 saat gibi bir zaman diliminde nihai sertlesmesini tamamlayabilmesine imkân saglamasidir.
Ayrica, karisim kombinasyonu içerisinde yer alan dogal gözenekli ve yüksek ponza kirintilari ihtiva eden ignimbrit agrega malzemeler, sönmüs toz kireç ve susuz kalsiyum sülfat, olusan kimyasal hidratasyon neticesinde son derece yüksek basinç mukavemetli ve yüksek egilme ve çekme dirençli bir harç normu olusturmaktadir.
Bununla birlikte ilerleyen zaman sürecinde, uygulama alaninda harcin daha da mukavemet kazanan bir yapi sergilemesi en önemli özellikleri arasinda yer almaktadir. Karisim kombinasyonundaki titanyum dioksit, kompozit siva harcinin dis atmosfer ortam kosullarina dayanimini artiran ve günesin ultraviyole isinlarina karsi yüksek direnç saglayan bir etki göstermesine imkân saglamaktadir. Sertlesmis nihai harcin yüksek gözeneklilik olgusu, harcin isisal konfor, akustik konfor ve yüksek sicakliga karsi dayanimi gibi üstün özellikler saglamaktadir. Bunun yani sira, harci olusturan bilesenlerin kimyasal yapisi ve matris yapisindaki hidrofobik özellik sebebiyle de suya karsi direnci son derece yüksek bir performans göstermektedir.
Bulus kapsamindaki bu harç formu ile Çizelge 1'de oransal aralik degerleri belirtilen malzeme bilesenleri ile üretildiginde, sertlesmis yalitim amaçli kompozit siva harcinin ortalama teknik parametrik degerleri asagida tanimlanmistir: Toz Formda Birim Agirlik Karma Suyu Orani (Su/Kati Orani) Ortalama Ön Sertlesme Süreci Nihai Sertlesme Süreci Priz Sonrasi Kuru Birim Agirlik Basinç Dayanimi Kapiler Su Emme Degeri Su Buhari Geçirimlilik Degeri Yangina Dayanimi Dayaniklilik Dogal Radyoaktivite Içerigi Son Derece Dayanikli Günes Isinlarindan Etkilenme Derecesi : Son Derece Dirençli Türkiye isi yalitimi yönetmeliginde öngörülen kurallara bagimli olarak en son yürürlükte olan TS 825/Aralik 2013 standardina göre 5 isi bölgesine gruplandirilmis olup, bu yönetmelikte her bir bölge için binalarda dis bölme duvarlarda ve diger insaat birimlerinde maksimum kabul edilebilir isil geçirgenlik degerleri sinir parametreler olarak öngörülmüstür. Bu degerlendirme kriterlerine göre, yönetmelikte tanimlanmis olan isi bölgelerinde mevcut bulusun uygulanabilir kalinlik degerleri ile birlikte uygun kâgir duvar elemanlari seçildiginde, binalar için yönetmeligin öngördügü isisal performans degerlerinin kolaylikla saglanabildigi yapilan hesaplamalarda görülebilmektedir.
Ayrica mevcut bulus kapsamindaki yalitim amaçli kompozit siva harci ürünleri, TS EN 998-1 standardina göre belgelendirilebilmektedir. Bahsedilen siva harci içerisindeki kimyasal katki malzemelerinin oransal degerleri degistirilmek suretiyle, harca istenilen uygulama-islenebilirlik kivami ve uygulama yeri ortam kosullarina uyumu kolaylikla saglanabilmektedir.

Claims (1)

  1. ISTEMLER 1. Bulus, çimentosuz, yalitim amaçli kompozit bir hazir siva harci olup, özelligi, agirlikça; 2. Istem 1”e uygun bir siva harci olup, özelligi, ortalama %13 oraninda (iri) ignimbrit agrega içermesidir. 3. Istem 1`e uygun bir siva harci olup, özelligi, % 16 - 23 oraninda ignimbrit agrega (ince ignimbrit agrega) içermesidir. 4. Istem 3'e uygun bir siva harci olup, özelligi, ortalama % 20 oraninda ignimbrit agrega (ince ignimbrit agrega) içermesidir. 5. Istem 1,e uygun bir siva harci olup, özelligi, % 1 - 3 oraninda sönmüs toz kireç içermesidir. 6. Istem 5'e uygun bir siva harci olup, özelligi, ortalama % 2 oraninda sönmüs toz kireç içermesidir. 7. Istem 11e uygun bir siva harci olup, özelligi, % 3 - 8 oraninda mikronize sekilde üretilmis olan kalsitin "stearik asit" ile kaplanmasi sonucu elde edilmis mikronize kapli kalsit malzeme içermesidir. 8. Istem 7'ye uygun bir siva harci olup, özelligi, ortalama % 6,7 oraninda mikronize kapli kalsit malzeme içermesidir. 9. Istem 1'e uygun bir siva harci olup, özelligi, % 0,15 - 0,60 oraninda alkali dayanimli elyaf içermesidir. 10.Istem 10'a uygun bir siva harci olup, özelligi, ortalama % 0,38 oraninda alkali dayanimli elyaf içermesidir. 11.Istem 1'e uygun bir siva harci olup, özelligi, % 0,10 - 0,30 oraninda metil hidroksi etil selüloz içermesidir. 12.Istem 11”e uygun bir siva harci olup, özelligi, ortalama % 0,25 oraninda metil hidroksi etil selüloz içermesidir. 13.Istem 1'e uygun bir siva harci olup, özelligi, % 0,10 - 1.00 oraninda silikon esasli su itici kimyasal içermesidir. 14. Istem 13'e uygun bir siva harci olup, özelligi, ortalama % 0,84 oraninda silikon esasli su itici kimyasal içermesidir. 15. Istem 1'e uygun bir siva harci olup, özelligi, % 0,15 - 0,55 oraninda rutil esasli titanyum dioksit (TIOz) pigment malzeme içermesidir. 16.Istem 15'e uygun bir siva harci olup, özelligi, ortalama % 0,43 oraninda rutil esasli titanyum dioksit (TiOg) pigment malzeme içermesidir. 17.Istem 1'e uygun bir siva harci olup, özelligi, % 0,10 - 0,30 oraninda renkli oksit toz boya içermesidir. 18. Istem 17'ye uygun bir siva harci olup, özelligi, ortalama % 0,18 oraninda renkli oksit toz boya içermesidir. 19.Istem 1`e uygun bir siva harci olup, özelligi, bahsedilen iri ignimbrit agreganin bünyesinde oransal olarak %55 ve üzerinde dogal gözenekli ponza kirintilari içermesidir. 20.Istem 1 ve 19'a uygun bir siva harci olup, özelligi, bahsedilen iri ignimbrit mm olmasidir. 21.Istem 20tye uygun bir siva harci olup, özelligi, boyut araliklarinin %35 da 1 mm - 1,5 mm olmasidir. 22.Istem 3 ve 4”e uygun bir siva harci olup, özelligi, bahsedilen ince ignimbrit agreganin bünyesinde oransal olarak %55 ve üzerinde dogal gözenekli ponza kirintilari içermesidir. 23. Istem 3, 4 ve 22'ye uygun bir siva harci olup, özelligi, bahsedilen ince ignimbrit olmasidir. 24.Istem 3, 4 ve 22'ye uygun bir siva harci olup, özelligi, agirlikça yüzdesel mikron olmasidir. 25.Istem 5'e uygun bir siva harci olup, özelligi, bahsedilen kirecin; minimum %88 Ca(OH)2 içerigine sahip, 90 mikron ile 220 mikron tane boyut araligindaki incelik modülü maksimum %2-%8 araliginda olan, kizdirma kaybi maksimum olan ve bünyesinde 803 içerigi maksimum %1 olmasidir. 26.Istem 7 ve 8'e uygun bir siva harci olup, özelligi, bahsedilen mikronize kapli kalsit boyutunun 1 mikron ile 5 mikron araliginda olmasidir. 27.Istem 9 ve 10,a uygun bir siva harci olup, özelligi, bahsedilen alkali dayanimli elyaf boyutunun maksimum 6 mm olmasidir. 28.Istem 11 ve 12”ye uygun bir siva harci olup, özelligi, bahsedilen metil hidroksi etil selülozun; maksimum nem içerigi %6, NaCl içerigi maksimum %15, 100 mikronun altinda tane boyutuna sahip olmasi, viskozite degerinin ise 60 000 mPas ile 175 000 mPas araliginda olmasidir. 29.Istem 13 ve 14'e uygun bir siva harci olup, özelligi, bahsedilen silikon esasli su itici kimyasal katkinin toz formda olmasidir. 30.Istem 1,e uygun bir siva harci olup, özelligi, bahsedilen susuz kalsiyum sülfat, alçi tasinin 600°C'nin üzerinde isitilmasiyla elde edilmesidir. 31.Bulus, çimentosuz, yalitim amaçli toz formda kompozit bir hazir siva harci üretim metodu olup, özelligi, tamami toz formunda bulunan iri ignimbrit agrega, ince ignimbrit agrega, toz kireç ve susuz kalsiyum sülfatin bir karistirici içerisinde karistirilmasi islem adimlarini içermesidir. 32.Istem 31'e uyun bir üretim metodu olup, özelligi, agirlikça, % 9 - 15 oraninda volkanik kökenli (iri) ignimbrit agrega, % 16 - 23 oraninda ignimbrit agrega (ince ignimbrit agrega), % 1 - 3 oraninda sönmüs toz kireç, % 45 - 70 oraninda susuz kalsiyum sülfat karistirilmasidir. 33.Istem 31'e uyun bir üretim metodu olup, özelligi, karistirici içerisine mikronize kapli kalsit ilave edilmesi ve karistirma islemine 3 dakika daha devam edilmesidir. 34.Istem 31'e uyun bir üretim metodu olup, özelligi, daha önceden dozajlamasi yapilmis ve karisimi hazir hale getirilmis metil hidroksi etil selüloz, silikon esasli su itici, 3 hidroksi pentan dioik asit, hidrojen sitrat ve titanyum dioksit (TiOg) malzemelerden olusan karisim kombinasyonu bu hazir karisim içerisine ilave edilmesi ve karistirilmasidir. oraninda metil hidroksi etil selüloz, % 0,10 - 1.00 oraninda silikon esasli su itici kimyasal, % 0,10 - 0,30 oraninda 3 hidroksi pentan dioik asit, hidrojen sitrat (SHPDA-HS) karistirilmasidir. 36. Istem 31 'e uygun bir üretim olup, özelligi, en az 7 dakika karistirilmasidir. 37.Istem 31'e uygun bir üretim olup, özelligi, alkali dayanimli elyaf katkinin karisim içerisine ilave edilerek, elyaf taneciklerinin toz formdaki harmanlanmis kütle içerisinde homojen dagilimi saglanincaya kadar karistirma islemine devam edilmesidir. Alkali Dayanimli Elyaf karistirilmasidir. 39.Istem 31'e uygun bir üretim olup, özelligi, renklendirme için; renkli oksit toz boya ilave edilerek en 1 dakika daha karistirma islemine devam edilmesidir. renkli oksit toz boya karistirilmasidir. 41.Istem 31'e uygun bir üretim olup, özelligi, hazirlanan toz formdaki harcin; manuel uygulanmasi için 0.50 Su/Kati oraninda karistirilarak hazirlanmasidir. 42.Istem 31'e uygun bir üretim olup, özelligi, hazirlanan toz formdaki harcin; makinali uygulanmasi için 0.60 Su/Kati oraninda karistirilarak hazirlanmasidir.
TR2016/14453A 2016-10-13 2016-10-13 Çi̇mentosuz i̇norgani̇k bağlayicili, gözenekli̇ doğal agregali, yalitim amaçli kompozi̇t hazir siva harci TR201614453A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2016/14453A TR201614453A2 (tr) 2016-10-13 2016-10-13 Çi̇mentosuz i̇norgani̇k bağlayicili, gözenekli̇ doğal agregali, yalitim amaçli kompozi̇t hazir siva harci

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2016/14453A TR201614453A2 (tr) 2016-10-13 2016-10-13 Çi̇mentosuz i̇norgani̇k bağlayicili, gözenekli̇ doğal agregali, yalitim amaçli kompozi̇t hazir siva harci

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201614453A2 true TR201614453A2 (tr) 2016-12-21

Family

ID=63833614

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2016/14453A TR201614453A2 (tr) 2016-10-13 2016-10-13 Çi̇mentosuz i̇norgani̇k bağlayicili, gözenekli̇ doğal agregali, yalitim amaçli kompozi̇t hazir siva harci

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR201614453A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Nogueira et al. Design and behavior of traditional lime-based plasters and renders. Review and critical appraisal of strengths and weaknesses
JP5026250B2 (ja) 軽量モルタル
ES2552778T3 (es) Compuestos de éter de celulosa para un rendimiento mejorado a alta temperatura en morteros para sistemas de acabado de aislamiento externo (EIFS)
CN106242458B (zh) 一种室内装饰泥
TR201800610A2 (tr) Genleşmi̇ş perli̇t agregali çi̇mento esasli hafi̇f prekast harci
CN103319124A (zh) 一种建筑保温干粉砂浆
Dai Building limes for cultural heritage conservation in China
JP2009120438A (ja) 建築用セメントモルタル
JP3419405B1 (ja) 建築用塗料組成物及び建築用塗料並びに建築物内外装の施工方法
CN109913008A (zh) 一种厚型无机防火涂料及其制备方法
CN103664053B (zh) 防辐射硅藻泥防火、环保内墙装饰涂料
TR201614453A2 (tr) Çi̇mentosuz i̇norgani̇k bağlayicili, gözenekli̇ doğal agregali, yalitim amaçli kompozi̇t hazir siva harci
JP2014210867A (ja) 塗料組成物及び建築用シート状表装材
JP3683201B2 (ja) 低収縮軽量モルタル、及び低収縮軽量モルタルを用いた下地調整工法
JP6170383B2 (ja) タイル接着材
CN109020610A (zh) 一种地面垫层用轻质砂浆的制备方法
TR201801339A2 (tr) Endüstriyel Atık Katkılı Düşük Yoğunluklu Prekast Harcı
JP2001163657A (ja) 調湿仕上塗材及び調湿建材
ITUD20110212A1 (it) "materiale isolante in pasta umida e metodo di preparazione di tale materiale"
PT108904A (pt) Formulações de argamassa à base de cortiça isentas de agregados densos
TR2021013341A2 (tr) Bi̇r yalitim sivasi yapilanmasi
WO2023008991A2 (es) Composiciones de mezcla seca que comprenden polimero acrílico reedispersable, éteres de celulosa, copolimero de vinilo acetato etileno y fibra de poliester, con utilidad para juntear y dar acabado floteado a páneles de cemento, páneles de poliestireno, páneles de fibra de vidrio y recubrimientos cerámicos para albercas
JP6849302B2 (ja) 軽量気泡コンクリートパネル
Hansen et al. Thermal insulating lime plaster
KR19980084110A (ko) 셀프레벨링(self-leveling) 황토 모르터 조성물