SE533172C2 - Anordning vid en fröutmatningsanordning på en lantbruksmaskin - Google Patents

Anordning vid en fröutmatningsanordning på en lantbruksmaskin

Info

Publication number
SE533172C2
SE533172C2 SE0901231A SE0901231A SE533172C2 SE 533172 C2 SE533172 C2 SE 533172C2 SE 0901231 A SE0901231 A SE 0901231A SE 0901231 A SE0901231 A SE 0901231A SE 533172 C2 SE533172 C2 SE 533172C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
seed
line
agricultural machine
seed discharge
machine according
Prior art date
Application number
SE0901231A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0901231A1 (sv
Inventor
Gert Gilstring
Original Assignee
Vaederstad Verken Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Vaederstad Verken Ab filed Critical Vaederstad Verken Ab
Priority to SE0901231A priority Critical patent/SE533172C2/sv
Publication of SE0901231A1 publication Critical patent/SE0901231A1/sv
Publication of SE533172C2 publication Critical patent/SE533172C2/sv
Priority to RU2012116173/13A priority patent/RU2534641C2/ru
Priority to EP10819119.8A priority patent/EP2480063B1/en
Priority to PCT/SE2010/051012 priority patent/WO2011037525A1/en

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01CPLANTING; SOWING; FERTILISING
    • A01C7/00Sowing
    • A01C7/04Single-grain seeders with or without suction devices
    • A01C7/042Single-grain seeders with or without suction devices using pneumatic means
    • A01C7/044Pneumatic seed wheels
    • A01C7/046Pneumatic seed wheels with perforated seeding discs
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01CPLANTING; SOWING; FERTILISING
    • A01C7/00Sowing
    • A01C7/04Single-grain seeders with or without suction devices
    • A01C7/042Single-grain seeders with or without suction devices using pneumatic means
    • A01C7/044Pneumatic seed wheels
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01CPLANTING; SOWING; FERTILISING
    • A01C7/00Sowing
    • A01C7/20Parts of seeders for conducting and depositing seed
    • A01C7/206Seed pipes

Description

20 533 'YFÉ 2 utgångshastighet från fröutmatningselementet för att falla av tyngdkraften till såröret och genom detta glida ned till såfåran i marken. När fröet släpper från fröutmatningselementet uppvisas en variation i fröets utgångshastighet mot marken beroende på radsåningsenhetens och därmed fröutmatningsanordningens vertikala rörelser vid köming över faltets ojärrmheter. Variationen i utgångshastighet leder till en variation av fröets transporttid från fröutmatningselementet till såfåran.
SE0700529 visar en lösning där man genom att variera fröutmatningselementets rotationshastighet i beroende av fröutmatningsanordningens vertikala rörelser minskar variationen i utgångshastighet.
En annan faktor till variation i transporttiden är att vissa frö studsar mot sårörets vägg, dels beroende på sårörets vertikala rörelser vid köming över fältets ojämnheter, dels beroende på en variation av fröets fallvinkel, vid det fria fallet, ned i såröret. Variationer i transporttiden från fröutmatningsanordningen till såfåran leder till en ojämn avståndsfórdelning av frö längs såfåran.
US4037755 visar en precisionssåmaskin med en central fröutmatningsanordning med ett fröutmatningselement i form av en cylinder för att ta upp och singulera frö och släppa ned dessa i ett flertal sårör för transport till en respektive såfåra.
F röupptagningen sker med ett övertryck i såhuset. Övertryeket används sedan till att skapa ett luftflöde genom såröret ned till såfåran. Lösningen innebär dels att fröutmatningsanordningen är anordnad förhållandevis långt ifrån sårörets utlopp, dels att relativrörelser mellan dessa uppstår, vilket ökar risken för störningar längs vägen, vilket också kan ge en ojämn avståndsíördelning av frö längs såfåran.
Sådana, ovan beskrivna, problem med ojämn avståndsfördelning av frö i såfåran kan medföra att körhastigheten vid sådd måste hållas relativt låg. 15 20 25 30 UPPFINNINGENS ÄNDAMÅL Ett syfte med uppfinningen är att minska tidsåtgången vid sådd med en lantbruksmaskin av typen precisionssåmaskin.
Ett ytterligare syfte med uppfinningen är att möjliggöra högre körhastigheter vid sådd med en lantbruksmaskin av typen precisionssåmaskin.
Ett annat syfie med uppfinningen är att åstadkomma en jämn avståndsplacering av frön i såfåran med en lantbruksmaskin av typen precisionssâmaskin.
Ett ytterligare syfte med uppfinningen är att åstadkomma en jämn avståndsplacering av frön i såfåran med en lantbruksmaskin av typen precisionssåmaskin, även vid relativt höga hastigheter för lantbruksmaskinen.
Ett ytterligare syfte med uppfinningen är att åstadkomma en jämn avståndsplacering av frön i såfåran med en lantbruksmaskin av typen precisionssåmaskin, även vid småfröi gt utsäde.
KORT BESKRIVNING AV UPPFINNINGEN De ovannämnda syftena uppnås med en lantbruksmaskin av inledningsvis angivet slag varvid fröutmatningsledningen har ett inlopp i kammaren i syfte att genom nämnda övertryck i kammaren skapa ett luftflöde för frönas transport från kammaren genom fröutmatningsledningen till såfåran, samt där fröutmatningsledningen uppvisar en yttre fröledning och en inre fröledning, där den inre fröledningen är löstagbart anordnad i den yttre fröledningen.
Genom att utnyttja det övertryck som skapar en tryckskillnad for frönas upptagning och fasthållning på fröutmatningselementet till att skapa ett luftflöde i fröutmatningsledningen möjliggörs en snabbare frötransport från l0 15 20 25 30 533 172 4 fröutmatningselementet till såfåran. Genom att anpassa den inre fröledningens innerdiameter till fröets storlek kan kända problem med studsar i fröutmatningsledningen här avsevärt reduceras eftersom luftströmmen styr fröets rörelseriktning in i fröutmatningsledningens inlopp och vidare genom fröutmatningsledningen. Detta möjliggör små inre mått hos den inre fröledningen och en hög fröhastighet. Denna kombination leder dessutom till att studsvinklama i fröutmatningsledningen blir små. Härigenom åstadkommes en jämnare längdfördelning av frön i såraden.
Uppfinningen innebär att fröutmatningsanordningens vertikalhastighetsvariation påverkar avståndsfordelningen i såíäran i mycket begränsad utsträckning eñersom fröets fallsträcka och därmed falltid från det att fröet släpper från fröutmatningselementet till det att fröet accelereras av luftflödet in genom fröutmatningsledningens inlopp kan göras mycket kort. Variationen av olika frös utgångshastighet in i fröutmatningsledningens inlopp till följd av radsåningsenhetens vertikalhastighetsvariation p. g.a. markoj ämnheter vid körning på fältet blir därmed minimal. Vidare är fröets transporthastighet i fröutmatningsledningen många gånger större än störningen av fröutmatningsledningens överlagrade vertikalhastighet till följd av radsåningsenhetens vertikalhastighet vid köming över fältet.
Uppfinningen innebär vidare att lufttransporten av frön genom fröutmatningsledningen, från fröutmatningselementet i fröutmatningsanordningen till såfåran, sker mycket snabbt jämfört med det fria fallet. Denna transporttid kan typiskt vara så kort som c:a 0.08 sekunder. Denna korta tid innebär att den hastighetsvariation som olika frö uppvisar vid en luftflödesdriven transport av olika faktorer såsom fröets orientering i förhållande till luftströmmens riktning, fröets avstånd till väggen där lufthastigheten är lägre, fröets friktion mot väggen, mm. inte menligt påverkar tidsavståndet mellan två frö och därmed inte heller menligt påverkar avståndsfördelningen i såfåran. Genom en innerdiameter anpassad till lO 15 20 25 30 5 fröets storlek minskas denna variation ytterliggare eftersom fröets avstånd till väggen är litet och kan hållas förhållandevis konstant.
En mindre tvärsnittsarea hos fröutmatningsledningen medför vidare att en mindre luftmängd krävs för att uppnå en given lufihastighet i ledningen. Detta medför att risken för att luftflödet blåser små frön ur såfåran kan reduceras, samt att energiförbrukningen för att skapa luftflödet minskar.
Företrädesvis är varje radsåningsenhet eller dess bäranordning fast förbundet med en respektive fröutmatningsanordning. Härigenom kan frötransportsträckan hållas kort och riskerna för stömingar genom relativrörelser mellan radsåningsenheten och fröutmatningsanordningen minimeras.
Fröutmatningsledningens inlopp är företrädesvis anordnat i nära anslutning till ett upptagningsområde vid en fröbärande sida hos fröutmatningselementet. Härigenom kan fröets fallsträcka och därmed falltid från det att fröet släpper från fröutmatningselementet till fröutmatningsledningens inlopp minimeras.
Företrädesvis är den inre fröledningen koncentriskt anordnad relativt den yttre tröledningen där den inre fröledningen ligger an mot den yttre fröledningen. Vidare har såväl den yttre som inre fröledningen företrädesvis ett väsentligen cirkulärt tvärsnitt.
Företrädesvis sträcker sig den inre ledningen väsentligen längs hela fröutmatningsledningens längd. Vid vissa fall kan det vara fördelaktigt att låta den inre fröledningen vara kortare än fröutmatningsledningen. I de fall en frösensor är anordnad vid den yttre ledningen sträcker sig den inre ledningen företrädesvis från inloppet till en punkt uppströms om frösensom för att inte störa dess funktion.
Företrädesvis är fröutmatningsledningens inlopp anordnad i huvudsak ijämnhöjd med fröutmatningselementets rotationsaxel. Denna placering är fördelaktig eftersom l0 l5 20 25 533 *V32 6 ett frö som släppt från fröutmatningselementet mitt för det tryckutj ämnande medlet vill falla, även om fallsträckan är kort, av gravitationskraiten, i riktning rakt mot fröutmatningsledningens inlopp.
Företrädesvis sträcker sig fröutmatningsledningens inloppsriktning i huvudsak i ett vertikalt plan.
Fröutmatningsledningen uppvisar företrädesvis ett inlopp och ett utlopp vilka är fixerade i förhållande till varandra.
Företrädesvis uppvisar den yttre fröledningen en fast bågforrn i förhållande till radsåningsenhetens bäraranordning samt fröutmatningsanordning. Härigenom reduceras risken för studs ytterligare genom att fröet av centrifugalkraften i största möjliga utsträckning ska följa den ena sidan av fröutmatningsledningens inre vägg, nämligen den sida av väggen som är längst bort från krökningsradiens centrum för nämnda bågfonn.
Företrädesvis utgörs fröutmatningsledningen av ett inloppsparti, ett utloppsparti, en yttre och inre fröledning, där den yttre fröledningen som uppvisar en bågform i ett plan i hela sin längd, varigenom kraftbilden från den inre fröledningen på fröet kan hållas förhållandevis jämn under hela transporten.
Den yttre fröledningen uppvisar företrädesvis en bågform i ett plan med konstant böjningsradie i hela sin längd, alternativt en bågform i ett plan med en kontinuerligt förändrad böjningsradie i hela sin längd, vilket ger en låg skillnad i kraftbilden där konstant radie inte kan uppnås av andra skäl, såsom utrymmesskäl. Vidare kan radiens kontinuerliga förändring anpassas till fröets hastighetsökning genom fröledningen i syfte att uppnå en jämn kraft längs hela transporten, altemativt påföra en bromsande kraft nära utloppet. 10 20 25 533 'STE BESKRIVNING AV FIGURERNA Uppfinningen kommer nedan att beskrivas i detalj med hänvisning till ritningarna, på vilka figur 1 visar en perspektivvy av en precisionssåmaskin, sedd snett ovanifrân och snett bakifrån, enligt en utfóringsform av uppfinningen, figur 2 visar en sidovy av en i precisionssåmaskinen i figur 1 innefattad radsåningsenhet, figur 3 visar en perspektivvy av en första utföringsforin av en fröutmatningsanordning innefattad i radsåningsenheten i figur 2, figur 4 visar ett snitt A-A vinkelrätt mot fröutmatningselementets rotationsaxel av den första utfóringsforrnen av fröutmatningsanordningen enligt figur 3, figur Sa visar ett snitt B-B genom fröutmatningselementets rotationsaxel av den första utföringsforrnen av fröutmatningsanordningen enligt i figur 3, figur 5b visar ett snitt C-C genom fröutmatriingsledningens inlopp av den första utföringsformen av fröutmatningsanordningen i figur 3, figur 6 visar ett vertikalt och med precisionssåmaskinens fárdriktning parallellt snitt D-D av en andra utföringsforin av en fröutmatningsanordning innefattad i radsåningsenheten i figur 2, figur 7 a visar ett vertikalt och med precisionssåmaskinens fárdriktning vinkelrätt snitt E-E av den andra utföringsfomien av fröutmatningsanordningen i figur 6, figur 7b visar ett vertikalt och med precisionssåmaskinens fardriktning vinkelrätt snitt F-F av den andra utföringsforirien av fröutmatningsanordningen i figur 6, figur 8 visar en sidovy av en i precisionssåmaskinen i figur 1 innefattad radsåningsenhet med en tredje utföringsform av en fröutmatningsanordning. 20 25 30 533 'IFE DETALJERAD BESKRIVNING Figur 1 visar en perspektivvy av en lantbruksmaskin 1 i form av en precisionssårnaskin enligt en utföringsforrn av uppfinningen. Precisionssårnaskinen l omfattar ett antal, i detta exempel åtta, radsåningsenheter 2, var och en fäst på ett strukturorgan 3 innefattande en tvärgående stålbalk. Precisionssåmaskinen l är, medelst ett vid en fri ände av en längsgående strukturdetalj 4 anordnat fästorgan 5, anordnad att kopplas bakom ett dragfordon och föras i en riktning indikerad med pilen F i figur 1. Var och en av radsåningsenhetema 2 är anordnad att vid maskinens 1 rörelse över den jord som ska sås bilda en såfära i maskinens färdriktning, att placera ett frö i taget utmed säfåran för att bilda en rad av frön i maskinens färdriktning F, samt att sluta såfåran. Ett tryckskapande organ, här i form av en fläkt 880, visas även.
Figur 2 visar en sidovy av en av radsâningsenheterna 2. Denna är medelst en nedan närmare beskriven länkanordning 6 rörligt förbunden med det tvärgående strukturorganet 3. Radsåningsenheten 2 omfattar en fröbehållare 7 som kommunicerar med en nedan närmare beskriven fröutmatningsanordning 8, anordnad att via en fröutmatningsledning 812, (i figur 2 återgiven med brutna linjer), distribuera ett frö i taget till en såfåra 9a i marken 9.
Radsåningsenheten 2 omfattar en bäraranordning 21 vid vilken fröutmatningsanordningen 8 är fast förbunden, och på vilken ett såfårebildande medel, innefattande två roterbara tallrikar 10, (av vilka endast en är synlig i figur 2), är monterat och anordnat att bilda såfåran 9a. Tallrikama 10 är i detta exempel placerade bredvid varandra i väsentligen samma läge i maskinens avsedda färdriktning F. Tallrikarna 10 kan dock alternativt vara inbördes förskjutna i färdriktningen. Tallrikarna 10 är inbördes vinklade och orienterade så att de inbördes divergerar bakåt och uppåt. Tallrikarna 10 är vid maskinens användning anordnade att under rotation delvis tränga ner i marken till ett inställbart sådjup D, och genom nämnda inbördes divergering föra jord ät sidorna för bildande av såfåran 10 15 20 25 30 533 'ETE 9 9a, varvid en nedre mynning eller utlopp 819 på fröutmatningsledningen 812 är belägen strax bakom tallrikarnas 10 ingrepp med marken 9. Tallrikarnas 10 inbördes divergering bakåt och uppåt innebär att deras periferi är som närmast varandra i området där de tränger ner i marken.
Ett skyddsorgan 817 håller och skyddar fröutrnatningsledningens utlopp 819 mot slitage. Skyddsorganet 817 kan i sej även utgöra eller vara en integrerad del av själva utloppet 819. Skyddsorganet 817, formar även bottnen av såfåran 9a. Ett tryckhjul 12 bromsar fröets hastighet ned till noll relativt marken och trycker ned fröet i bottnen av såfåran.
Hela fröutrnatningsledningen 812 som för fröet från fröutmatningsanordningen 8 till såfåran 9a beskrivs här att bestå av olika partier såsom exempelvis ett inlopp 814, ett anslutningsparti 815, en yttre fröledning 816, en inre fröledning 826 och ett utlopp 819. Den inre fröledningen 826 är löstagbart anordnad i den yttre fröledningen 816 och är vidare koncentriskt anordnad relativt den yttre fröledningen 816 där den inre fröledningen 826 ligger an mot den yttre fröledningen 816. Såväl den yttre som den inre fröledningen 816, 826 har här ett väsentligen cirkulärt tvärsnitt. Den inre fröledningen 826 sträcker sig här längs väsentligen hela fröutmatningsledningens 812 längd.
Lantbrukaren kan därmed välja en inre fröledning 826 vars innerdiameter är anpassad till aktuellt utsädes fröstorlek. Den yttre 816 fröledningen kan uppvisa en ytterdiameter som motsvarar ett stort frös storlek. Vid dessa fall kan den inre fröledningen 826 utelämnas helt.
Den yttre fröledningen 816 kan vara tillverkad av en slang eller ett rör med rak form av lämplig styvhet och ämnad att hållas på plats till rätt form av fastpunkter på radsåningsenheten 2. Alternativt har den yttre fröledningen 816 rätt form omonterad och kan i detta fall uppvisa en större styvhet. Den inre fröledningen 826 är lämpligen tillverkad av en slang eller något annat flexibelt material så att den enkelt 10 15 20 25 30 533 'IT32 10 kan föras in i och anpassas till den yttre fröledningens 816 form. Företrädesvis har såväl den yttre som inre fröledningen 816, 826 en slät insida med låg friktion, där den inre fröledningen 826 har minsta möjliga innerdiameter utan att frö stoppar.
Fröutmatningsledningen 812 kan även ha en annan uppdelning av de ingående delarna.
Radsâningsenheten 2 i detta exempel omfattar också här ej närmare beskrivna efterbearbetningsorgan 202, anordnade att sluta såfåran 9a. Radsåningsenheten 2 kan också omfatta i figurerna ej visade förbearbetningsorgan.
Radsåningsenheten 2 är anordnad att bäras upp av två stödhjul 11, belägna på var sin sida om paret av tallrikar 10, varvid stödhjulens 11 hjulaxlar är belägna något bakom tallriksaxlarna i maskinens avsedda färdriktning F. Närmare bestämt är stödhjulen 11 belägna på ömse sidor om paret av tallrikar 10, sett tvärs lantbruksmaskinens 1 avsedda färdriktning F, samt i en närhet av respektive tallrik 10, och är anordnade att vid användning förhindra att jord kastas bort ifrån såfåran av tallrikama 10. Sådjupet D är enligt känd teknik inställbart genom justering av stödhjulens 11 höjd i förhållande till tallrikama 10.
Figur 3 visar en perspektivvy av en fröutmatningsanordning 8 enligt en första utföringsforrn. Fröutmatningsanordningen 8 omfattar ett hölje 802 samt ett från höljet utåtriktat anslutningsparti 815 av fröutmatningsledningen 812, i vilken den yttre fröledningen 816 är fast. Fröutmatningsanordningen 8 omfattar ett fröutmatningselement 803, som är anordnat i höljet 802.
Fröutmatningselementet 803 är anordnad att medelst här ej närmare beskriven drivanordning rotera kring en fröutmatningsaxel eller rotationsaxel 805, såsom indikeras i figur 3 med pilen R. Fröutmatningselementet 803 är lämpligen löstagbart anordnat vid fröutmatningsanordningen 8 för att möjliggöra ett snabbt och enkel byte, exempelvis till ett fröutmatningselement anpassat för ett annat utsäde. 10 15 20 25 30 LT! C-Ü C43! 11 Här hänvisas även till figur 4, Sa och 5b. Figur 4 är ett snitt A-A i figur Sa. Figur Sa är ett snitt B-B i figur 4. Figur Sb är ett snitt C-C i figur 4.
Fröutmatningsanordningen 8 innefattar en kammare 882 begränsad dels av höljets 802 insida, dels av en fröbärande insida 803a hos fröutmatningselementet 803. Ett övertryck skapas i nämnda kammare 882 av fläkten 880 (figur 1), ansluten via ledningar till en respektive anslutning 881 på varje fröutmatningsanordning 8. Vid användning tyngdkraftmatas frön från fröbehållaren 7 (figur 2) in kammaren 882 varpå en liten frömängd 92 underhålls i kammaren. Ett övertryck skapas då även i fröbehållaren 7 vilken därför innefattar ett tättslutande lock 7a(f1gur 2).
Fröutmatningsledningens inlopp 814 och anslutningsparti 815 kan sägas utgöra ett inloppsparti. Anslutningspartiet 815 utgör här en integrerad del av höljet 802 som förbinder inloppet 814 som är anordnat i kammaren 882 med den yttre fröledningen 816. Den yttre fröledningen 816 är ansluten till anslutningspartiet 815 utanför kammaren 882. Den inre fröledningen 826 sträcker sig från inloppet 814 genom anslutningspartiet 815 och in i den yttre fröledningen 816. Inloppet 814 och anslutningspartiet 815 kan också utgöras av en integrerad del, som i sin tur inte nödvändigtvis är integrerad med höljet 802. Inloppet 814 och utloppet 819 är fixerade i förhållande till varandra, exempelvis genom utloppet 819 är fixerat vid skyddsorganet 817 eller via någon del fixerad vid bäranordningen 21, samt genom att inloppet är fixerat vid fröutmatningsanordningen 8 som i sin tur är fixerad vid bäranordningen 21. Vidare kan utloppet 819 utgöras av den yttre fröledningens 816 nedre ände.
Vid byte av inre fröledning 826 till annan dimension demonteras först fröutmatningselementet 803 varefter den inre fröledningen dras ut ur inloppet och ersätts av en fröledning med annan innerdiameter. Därefter monteras fröutmatningselementet 803. Vanligen ersätts även på samma gång fröutmatningselementet 803 av ett annat eftersom även dessa oftast är anpassade efter utsädets fröstorlek. 10 15 20 25 30 533 172 12 1 denna första utföringsform har fröutmatningselementet 803 en rotationssymmetrísk form omkring rotationsaxeln 805. Fröutmatningselementet 803 utgör en kammaren 882 begränsande vägg och uppvisar genomgående hål 804 för att ta upp och släppa frö. Hålen 804 är fördelade med lika avstånd från varandra längs en delningscirkel 811 koncentrisk med fröutmatningselementets rotationsaxel 805. Fröutmamingselementets tvärsnitt uppvisar en första vinkel V1 mot sin rotationsaxel vid ett parti 803c vid delningscirkeln 811. Den första vinkeln V1 är här ca 75 grader och bör vara inom ett intervall mellan 45 och 135 grader. Hálen 804 är här i huvudsak visade cylindriska men de kan även vara utformade med fördjupningar på fröutmatningselementets fröbärande sida 803 a, vilka fördjupningar även kallas för celler. Övertrycket i kammaren 882 skapar en tryckskillnad mellan fröutmatningselementets 803 insida 80321 (den fröbärande sidan) och dess utsida 803b där normalt lufttryck råder. En tryckskillnad uppstår således genom fröutmatningselementets 803 hål 804 eflersom dessa förbinder kammaren 882 med omgivningen. Hålen kan om så önskas ersättas av urtag längs fröutmatningselementets 803 periferi, där dessa urtag då bildar kanaler mellan höljet 802 och fröutmatningselementet 803.
Med omgivning avses här inte nödvändigtvis endast normalt omgivande lufttryck utan även ett område med ett annat lufttryck, som dock understiger det i kammaren 882 existerande övertrycket varvid en motsvarande tryckskillnad uppnås, inkluderas.
Genom tryckskillnaden fastnar ett frö vid varje hål 804 när det passerar frömängden 92, därifrån transporteras respektive frö med fröutmatningselementets 803 rotation mot fröutmatningsledningens 812 inlopp 814. Fröutmatningsanordningen 8 kan vara utrustad med en dubbeleliminator 807 vilken företrädesvis är inställbar, här i form av en kam, för att ta bort extra frö i ett hål. Frö på fröutmatningselementet passerar dubbeleliminatorn, vilken alternativt kan bestå av piggar, rullar eller borst, på vägen mot fröutmatningsledningens inlopp 814. 10 20 25 30 533 172 13 Ett tryckutjämnande medel 808, här i form av en rulle 808, på fröutmatningselementets ej fröbärande utsida 8031), blockerar hålen 804 inom ett omrâde på fröutmatningselementet 803, motstående ett område 818 på fröupptagningselementets fröbärande sida 803a, här benämnt upptagningsområde. lnom detta område elimineras tryckskillnaden genom hålen 804 och därmed även den fröet kvarhållande kraften varvid ett frö inte längre hålls fast vid sitt hål och därför lätt kan tas upp av fröutmatningsledningens inlopp 814. Övertrycket i kammaren 882 skapar samtidigt ett luftflöde ut från fröutmatningsanordningen genom fröutmatningsledningen 812 för frönas transport till sâfåran 9a.
Fröutmatningsanordningen 8 uppvisar en mellanvägg 810 i avsikt att förhindra att lösa frön, exempelvis bortstötta från dubbeleliminatom 807, i kammaren 882 ej ska fångas upp av fröutmatningsledningens inlopp 814 eller slå bort, alternativt störa, ett vid ett hål 804 sittande frö på väg mot fröutmatningsledningens inlopp 814 .
Mellanväggen 810 är lämpligen öppen nedtill för att tillåta de frö vilka av någon anledning passerat bredvid fröutmatningsledningens inlopp 814 att återföras till frömängden 92.
Fröutmatningsledningens inlopp 814 är anordnat i nära anslutning till, och riktat mot, nämnda upptagningsområde 818 vid fröutmatningselementets fröbärande sida 803 a. Fröutmatningsledningens inlopp 814 har ett väsentligen cirkulär tvärsnitt, vilket visat sig vara gynnsamt för ett optimalt luftflöde med små störningar.
Inloppet 814 har vidare en inloppsriktning 821 riktat med en andra vinkel V2 mot delningscirkelns 811 tangent vid upptagningsområdet 818, samt en tredje vinkel V3 mot fröutmatningselementets yta i mitten av upptagningsområdet 818.
Närmare bestämt är den andra vinkeln V2 en vinkel mellan inloppsriktningen 821 projicerad på ett plan 820 tangerande fröutmatningselementets fröbärande sida 803a i mitten av upptagningsområdet 8l8 och en linje i nämnda plan 820 vilken tangerar 10 15 20 25 30 533 172 14 delningscirkeln 811. Den andra vinkeln V2 är företrädesvis mindre än 30 grader, här ca 22 grader. Närmare bestämt är den tredje vinkeln V3 en vinkel mellan nämnda inloppsriktning 821 och nämnda plan 820 Den första, andra och tredje vinkeln V1, V2, V3 kan varieras inom relativt vida gränser för att optimeras för en så jämn avståndsfördelning i såfåran som möjligt eftersom vinklarna påverkar inte bara funktionen vid olika fröns upptagning från fröutmatningselementet 803 in i fröutmatningsledningens inlopp 804 utan även påverkar hela fröutmatningens forrn och längd där vinkeln mellan fröutmatningens inlopp 814 och den yttre fröledningen 816 samt fröledningens 816 böjningsform spelar en avgörande roll. För att ytterligare påverka det ovan nämnda är det möjligt, i synnerhet vid drivning av fröutmatningsaxeln 805 via en böjlig axel eller med en elmotor (ej visade), att anordna fröutmatningselementets rotationsaxel 805 på annat sätt än horisontell och/eller vinkelrätt mot precisionssåmaskinens färdriktning F.
Figur 6, figur 7a och figur 7b visar tre snitt av den andra utföringsfonnen. Figur 6 är ett snitt D-D i figur 7a. Figur 7a är ett snitt E-E i figur 6. Figur 7b är ett snitt F-F i figur 6. Denna andra utföringsforrn uppvisar ett specialfall av den första utföringsfonnen där fröutmatningselementets 803 första vinkel V1 är 90 grader, vilket innebär att fröutmatningselementet 803 har formen av en fröutmatningsskiva.
Vidare är den andra vinkeln V2 noll grader. Fröutmatningsledningens inlopp 814 är således riktat i huvudsak i ett tangentiellt plan i förhållande till de fröbärande hålens 804 delningscirkel 811. Fröutmatningsledningens inloppsriktning 821 sträcker sig i ett vertikalt plan och uppvisar vidare en tredje vinkel V3 i förhållande till fröutmatningselementets yta i upptagningsområdet 818 på c:a 30 grader. Ett intervall för den tredje vinkeln V3 mellan 10 och 50 grader har visat sig gynnsamt och i företrädesvis ett intervall mellan 20 och 40 grader, och allra helst i huvudsak 30 grader. Enligt den andra utfóringsfonnen befinner sig upptagningsområdet 818 och därmed även inloppet 814 i huvudsak i jämnhöjd med fröutmatningselementets rotationsaxel 805. 10 15 20 25 30 533 'Fïâ 15 Denna andra utföringsforrnen uppvisar även en stödrulle 809, vid sidan av fröutmatningsledningens inlopp 814 på fröutmatningselementets fröbärande sida 80321. Denna stödrulle, utgör ett stöd för fröutmatningselementet 803 och ett mothåll av den kraft som det tryckutjämnande medlet 808, här i form av en rulle, påför på fröutmatningselementets utsida 803b för att stänga hålen i fröutmatningselementet.
Stödrullen 809 har även en sekundär funktion att hålla fröutmatningselementets fröbärande sida 803a så nära fröutmatningsledningens inlopp 814 som möjligt utan att fröutmatningselementet 803 kommer i kontakt med inloppet 814.
Fröutmatningsanordningen 8 kan även uppvisa medel för omrörning av frömängden 92 i fröutmatningsanordningens nedre del för att underlätta upptagningen av frö på fröutmatningselementet 803, vilket ej är visat här. Fröutmatningsanordningen 8 uppvisar en mellanvägg 810.
Figur 8 visar en i radsåningsenheten 2 innefattad tredje utföringsforrn av en fröutmatningsanordning 8. Denna utföringsfonn uppvisar en motsatt rotationsriktning R hos fröutmatningselementet jämfört med de andra utföringsfonnerna. Vidare ligger fröutmatningsledningens inlopp 814 under fröutmatningselementets rotationsaxel 805. Härvid blir fröutmatningsledningen kortare samt kan formas med en jämn, eller mindre varierad, böjningsradie, på i huvudsak hela sin längd.
Den yttre fröledningen 816 uppvisar en bågfonn i ett plan i hela sin längd.
Bågformen kan uppvisa en konstant böjningsradie i hela sin längd eller en kontinuerligt förändrad böjningsradie i hela sin längd.
Här är även en frösensor 850 anordnad vid den yttre fröledningen 816. Den inre fröledningen 826 sträcker sig här från inloppet 814 till punkt strax uppströms om frösensorn 850. Alternativt kan frösensorn 850 vara anordnad vid anslutningspartiet 815 vid en plats utanför höljet 802. l0 15 20 25 30 533 'EQVÉÉ 16 Hela fröutmatningsledningen 812 uppvisar en fast bâgform i förhållande till radsåningsenhetens 2 bäraranordning 2l samt fröutmatningsanordning 8.
Den ej visade drivanordningen kan enligt känd teknik utgöras av exempelvis en hydraulmotor eller ett stödhjul som via en kedjetransmission eller böjliga axlar driver ett antal fröutmatningsanordningar, eller kan drivanordningen altemativt utgöras av en elektrisk motor på varje fröutmatningsanordning. Drivanordningen är även enligt känt teknik anordnad så att fröutmatningselementets 803 rotationshastighet kring fröutmatningsaxeln 805 ökar vid en ökning av lantbruksmaskinens hastighet, och vice versa.
De i beskrivningen angivna vinklarna anges endast som belopp utan hänsyn till riktning.
Uppfinningen kan varieras på en mängd olika sätt inom ramen för patentkraven.
Exempelvis kan utföringsforrner som utgör kombinationer av de här redovisade utföringsforrnerna förekomma.
Vidare kan uppfinning tillämpas på en lantbruksmaskin enligt US403775 med en central fröutmatningsanordning för fröutmatning via ett flertal fröutmatningsledningar till en respektive såfåra. Detta ger ur vissa aspekter en enklare konstruktion. De ovan beskrivna utföringsforinerna med en fröutmatingsanordning per radsåningsenhet ger dock fördelar i form av en enklare och kortare fröledningsdragning och därmed reducerade stömingsrisker.
Vidare kan den första vinkeln Vl vara ända ned till noll grader, så att fröutmatningselementets yttre del blir parallell med rotationsaxeln och att dess fröbärande yta beskriver en cylindrisk inre eller yttre mantelyta. Det senare fallet möjliggör en så liten riktningsändring som möjligt för fröet in i inloppet.

Claims (14)

10 15 20 25 Éšššïš 'lTfÉ 17 PATENTKRAV
1. l. Lantbruksmaskin omfattande minst en radsåningsenhet (2) i sin tur innefattande en bäranordning (21), vilken lantbruksmaskin innefattar minst en fröutmatningsanordning (8) for att distribuera frön till en såfåra (9a) i mark (9) över vilken lantbruksmaskinen (1) rör sig, varvid radsåníngsenheten (2) är rörligt förbunden med ett av lantbruksmaskinen omfattat strukturorgan (3) via en bäranordning (21), varvid fröutrnatningsanordningen (8) omfattar ett fröutmatningselement (803) vilket medelst en drivanordning är anordnat att transportera frön till en eller flera fröutrnamingsledningar (812), där fröutmatningsanordningen (8) innefattar en kammare (882) för frön (92), vilken kammare (882) är anordnad att tillföras ett övertryck från ett lantbruksmaskinen omfattat tryckskapande organ (880), där fröutmatningselementet (803) utgör en kammaren (882) begränsande vägg vid vilken hål (804) eller urtag är anordnade, vilka hål/urtag (804) förbinder kammaren (882) med omgivningen, i syfte att genom den härmed uppkomna tryckskillnaden fasta och transportera fi'ön vid nämnda hål/urtag (804) hos fröutmatningselementet (803), kännetecknad av att fröutmatningsledningen (812) har ett inlopp (814) i kammaren (882), i syfte att genom nämnda övertryck i kammaren (882) skapa ett lufiflöde för frönas transport från kammaren (882) genom fröutmatningsledningen (812) till såfåran (9a), samt att fröutmatningsledningen (812) uppvisar en yttre fröledning (816) och en inre fröledning (826), där den inre fröledningen (826) är löstagbart anordnad i den yttre tröledningen (816).
2. . Lantbruksmaskin enligt krav l, varvid fröutmatningsanordningen (8) är fast förbunden med en radsåningsenhet (2) eller dess bäranordning (21). 15 20 25 18
3. . Lantbrukmaskin enligt något av kraven I eller 2, varvid fröutrnatningsledningens inlopp (814) är anordnat i nära anslutning till ett upptagningsområde (818) vid en tröbärande sida (803a) hos fröutmatningselementet (803), där fröutmatningselementet (803) företrädesvis utgörs av en fröutmatningsskiva.
4. . Lantbruksmaskin enligt något av kraven 1 - 3, varvid den inre fröledningen (826) är koncentriskt anordnad relativt den yttre fröledningen (816), och där den inre fröledningen (826) ligger an mot den yttre fröledningen (816).
5. . Lantbruksmaskin enligt något av kraven l - 4, varvid den såväl den yttre som den inre fröledningen (816, 826) har ett väsentligen cirkulärt tvärsnitt.
6. . Lantbruksmaskin enligt något av kraven 1 - 5, varvid den inre fröledningen (826) sträcker sig längs väsentligen hela fröutmatningsledningens (812) längd.
7. . Lantbruksmaskin enligt något av kraven 1 - 6, varvid den inre fröledningen (826) är kortare än fröutmatningsledningen (812).
8. . Lantbruksmaskin enligt kravet 7, varvid en frösensor (850) är anordnad vid den yttre fröledningen (816), där den inre ledningen (826) sträcker sig från inloppet (814) till en punkt uppströms om frösensorn (850).
9. . Lantbruksmaskin enligt något av kraven 1 - 8, varvid fröutmatningsledningens inlopp (814) är anordnat i huvudsak ijämnhöjd med fröutmatningselementets rotationsaxel (805).
10. Lantbruksmaskin enligt något av kraven l - 9, varvid fröutmatningsledningens inloppsriktning (821) i huvudsak sträcker sig i ett vertikalt plan. 533 *Všíi 19
11. Lantbruksmaskin enligt något av kraven 1 - 10, varvid fröutmatningsledningen (812) uppvisar ett inlopp (814) och ett utlopp (819) vilka är fixerade i
12. Förhållande till varandra. s 12. Lantbruksmaskin enligt något av kraven 1 - ll, varvid fröutmatningsledningen utgörs av ett inloppsparti (814, 815), ett utloppsparti (819), en yttre och en inre fröledning (816, 82 6), vilken yttre fröledning (816) uppvisar en bågform i ett plan i hela sin längd. 10
13. Lantbruksmaskin enligt kravet 12, varvid den yttre fröledningen (816) uppvisar en bågform i ett plan med konstant böjningsradie i hela sin längd.
14. Lantbruksmaskin enligt kravet 12, varvid den yttre fröledningen (816) uppvisar en bågforrn i ett plan med en kontinuerligt förändrad böjningsradie i hela sin 15 längd.
SE0901231A 2009-09-23 2009-09-23 Anordning vid en fröutmatningsanordning på en lantbruksmaskin SE533172C2 (sv)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0901231A SE533172C2 (sv) 2009-09-23 2009-09-23 Anordning vid en fröutmatningsanordning på en lantbruksmaskin
RU2012116173/13A RU2534641C2 (ru) 2009-09-23 2010-09-21 Дозирующее семена устройство на сельскохозяйственной машине
EP10819119.8A EP2480063B1 (en) 2009-09-23 2010-09-21 Seed metering device on an agricultural machine
PCT/SE2010/051012 WO2011037525A1 (en) 2009-09-23 2010-09-21 Seed metering device on an agricultural machine

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0901231A SE533172C2 (sv) 2009-09-23 2009-09-23 Anordning vid en fröutmatningsanordning på en lantbruksmaskin

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE0901231A1 SE0901231A1 (sv) 2010-07-13
SE533172C2 true SE533172C2 (sv) 2010-07-13

Family

ID=42313830

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0901231A SE533172C2 (sv) 2009-09-23 2009-09-23 Anordning vid en fröutmatningsanordning på en lantbruksmaskin

Country Status (4)

Country Link
EP (1) EP2480063B1 (sv)
RU (1) RU2534641C2 (sv)
SE (1) SE533172C2 (sv)
WO (1) WO2011037525A1 (sv)

Families Citing this family (16)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
ES2654684T3 (es) 2013-05-13 2018-02-14 Clean Seed Agricultural Technologies Ltd. Sistema de mezclado de razón variable de múltiples productos agrícolas para el suministro a través de una abridora con orificios
EP3041342B1 (en) 2013-09-05 2018-04-18 Kinze Manufacturing, Inc. Multiple agricultural product application method and systems
CZ2014221A3 (cs) * 2014-04-03 2015-05-20 Farmet A.S. Zařízení k jednocení osiva
CN105230192A (zh) * 2014-07-11 2016-01-13 现代农装科技股份有限公司 一种气吸式精密播种机及其风机恒压驱动系统
DE102015101255A1 (de) * 2015-01-28 2016-07-28 Horsch Maschinen Gmbh Dosiersystem einer landwirtschaftlichen Maschine
EP3050418A1 (de) 2015-01-28 2016-08-03 Horsch Maschinen GmbH Dosiersystem einer landwirtschaftlichen maschine
DE102015105769A1 (de) 2015-04-15 2016-10-20 Lemken Gmbh & Co. Kg Mehrfachvereinzelungseinrichtung
DE102016204453A1 (de) 2016-03-17 2017-09-21 Horsch Maschinen Gmbh Reiheneinheit einer landwirtschaftlichen Maschine
ITUA20162827A1 (it) * 2016-04-22 2017-10-22 Maschio Gaspardo Spa Elemento di semina per seminatrici pneumatiche di precisione
DE102016114692A1 (de) * 2016-08-09 2018-03-01 Amazonen-Werke H. Dreyer Gmbh & Co. Kg Einzelkornsäeinheit
CN108260384A (zh) * 2017-01-04 2018-07-10 现代农装科技股份有限公司 一种气吸式精密播种机及其风机恒压驱动系统
DE102019117245A1 (de) * 2019-06-26 2020-12-31 Lemken Gmbh & Co. Kg Landwirtschaftliche Sämaschine mit längenveränderlicher Förderleitung
CN113179711B (zh) * 2021-04-26 2022-08-12 农业农村部南京农业机械化研究所 一种正压播种机用开沟压种覆土装置
CN113170635A (zh) * 2021-04-26 2021-07-27 农业农村部南京农业机械化研究所 一种播种机的适应调节结构及播种机
CN113179714B (zh) * 2021-04-26 2022-08-12 农业农村部南京农业机械化研究所 一种气流辅助式精量播种机
US20230389465A1 (en) * 2022-06-07 2023-12-07 Deere & Company Apparatuses, systems, and methods for seed double elimination in agricultural operations

Family Cites Families (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3731842A (en) * 1971-04-29 1973-05-08 Int Harvester Co Seed selector for planter
US3964639A (en) * 1975-02-05 1976-06-22 International Harvester Company Seed tube diffuser for a pneumatic seed planter
US4037755A (en) * 1976-01-29 1977-07-26 Massey-Ferguson Inc. Pneumatic seed dispensing apparatus
FR2479644A1 (fr) * 1980-04-04 1981-10-09 Nodet Gougis Semoir a ejecteur pneumatique de graines, notamment pour cultures legumieres
SU1026684A1 (ru) * 1982-01-11 1983-07-07 Украинский научно-исследовательский институт механизации и электрификации сельского хозяйства Сем провод пневматической се лки
US4915258A (en) * 1985-02-28 1990-04-10 Deere & Company Seed meter seed tube
US5974988A (en) * 1995-12-29 1999-11-02 Case Corporation Seed metering apparatus seed tube
US6367396B1 (en) * 2000-04-21 2002-04-09 Case Corporation Pneumatic agricultural particulate material delivery system
RU2226759C2 (ru) * 2002-04-03 2004-04-20 Азово-Черноморская государственная агроинженерная академия Пневматический высевающий аппарат
DE102004021127A1 (de) * 2004-04-29 2005-11-24 Amazonen-Werke H. Dreyer Gmbh & Co. Kg Pneumatische landwirtschaftliche Verteilmaschine
US7426894B2 (en) * 2006-07-14 2008-09-23 Great Plains Manufacturing, Inc. Smooth flow seed tube for agricultural planters
SE531269C2 (sv) * 2007-03-05 2009-02-10 Vaederstad Verken Ab Anordning för en fröutmatningsanordning på en lantbruksmaskin
DE102007051702A1 (de) * 2007-10-30 2009-05-07 Amazonen-Werke H. Dreyer Gmbh & Co. Kg Pneumatisch beaufschlagter Saatführungskanal eines Säschares
DE102007053442A1 (de) * 2007-11-07 2009-06-10 Amazonen-Werke H. Dreyer Gmbh & Co. Kg Pneumatische Einzelkornsämaschine
DE102007062967A1 (de) * 2007-12-21 2009-06-25 Horsch Maschinen Gmbh Vorrichtung und Verfahren zur pneumatischen Einzelkornförderung

Also Published As

Publication number Publication date
WO2011037525A1 (en) 2011-03-31
RU2012116173A (ru) 2013-10-27
SE0901231A1 (sv) 2010-07-13
EP2480063B1 (en) 2014-04-23
RU2534641C2 (ru) 2014-12-10
EP2480063A1 (en) 2012-08-01
EP2480063A4 (en) 2013-02-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE533172C2 (sv) Anordning vid en fröutmatningsanordning på en lantbruksmaskin
SE0802417A1 (sv) Anordning vid en fröutmatningsanordning på en lantbruksmaskin
US11770994B2 (en) Seeding machine with seed delivery system
US10952366B2 (en) Seed positioning device, seed dispensing system, and method of dispensing seed
SE0901181A1 (sv) Såhus
CS225831B2 (en) The sowing machine for the sowing of the vegetable and similar seeds
JP6787782B2 (ja) 単殻粒種子蒔機用の種子計量装置
CN100545590C (zh) 用于定量输送颗粒状和粉末状材料、特别是用于分配所述材料的机器的体积计量装置
SE534518C2 (sv) Anordning för återvinning av luft i en lantbruksmaskin
EP1307084B1 (de) Messsystem
WO2019052587A1 (en) SEEDING ASSAY DEVICE
SE532322C2 (sv) Anordning för en fröutmatningsanordning på en lantbruksmaskin
BR102020025173A2 (pt) sistema de entrega de partículas de uma unidade de linha agrícola
ITPD20130320A1 (it) Unità di semina per seminatrici di precisione e seminatrice includente dette unità di semina
US11925136B2 (en) Spreading machine
BR102020025179A2 (pt) sistema de entrega de partículas de uma unidade de fileira agrícola
BR102020025178A2 (pt) sistema de entrega de partículas de uma unidade de linha agrícola
BR102020025183A2 (pt) sistema de entrega de partícula de uma unidade de fileira agrícola
BR102020025177A2 (pt) sistema de distribuição de partícula de uma unidade de fileira agrícola
BR102020025181A2 (pt) sistema de entrega de partículas de uma unidade de linha agrícola
BR102020025176A2 (pt) sistema de entrega de partículas de uma unidade de linha agrícola
JP3015228B2 (ja) 粉粒体散布装置
BR132015013585E2 (pt) A sowing machine for a ramp unit, and, a method for dispensing a seed of a seeder for a subsoil
ITRM20090695A1 (it) Distributore monoseme per coltivatori a dischi.