SE531269C2 - Anordning för en fröutmatningsanordning på en lantbruksmaskin - Google Patents

Anordning för en fröutmatningsanordning på en lantbruksmaskin

Info

Publication number
SE531269C2
SE531269C2 SE0700529A SE0700529A SE531269C2 SE 531269 C2 SE531269 C2 SE 531269C2 SE 0700529 A SE0700529 A SE 0700529A SE 0700529 A SE0700529 A SE 0700529A SE 531269 C2 SE531269 C2 SE 531269C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
seed
agricultural machine
drive
primary
drive means
Prior art date
Application number
SE0700529A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0700529L (sv
Inventor
Gert Gilstring
Original Assignee
Vaederstad Verken Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Vaederstad Verken Ab filed Critical Vaederstad Verken Ab
Priority to SE0700529A priority Critical patent/SE531269C2/sv
Priority to PCT/SE2008/050246 priority patent/WO2008108732A1/en
Publication of SE0700529L publication Critical patent/SE0700529L/sv
Publication of SE531269C2 publication Critical patent/SE531269C2/sv

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01CPLANTING; SOWING; FERTILISING
    • A01C19/00Arrangements for driving working parts of fertilisers or seeders
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01CPLANTING; SOWING; FERTILISING
    • A01C7/00Sowing
    • A01C7/04Single-grain seeders with or without suction devices
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01CPLANTING; SOWING; FERTILISING
    • A01C7/00Sowing
    • A01C7/04Single-grain seeders with or without suction devices
    • A01C7/042Single-grain seeders with or without suction devices using pneumatic means
    • A01C7/044Pneumatic seed wheels
    • A01C7/046Pneumatic seed wheels with perforated seeding discs
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01CPLANTING; SOWING; FERTILISING
    • A01C7/00Sowing
    • A01C7/08Broadcast seeders; Seeders depositing seeds in rows
    • A01C7/10Devices for adjusting the seed-box ; Regulation of machines for depositing quantities at intervals
    • A01C7/102Regulating or controlling the seed rate

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Soil Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Sowing (AREA)
  • Pretreatment Of Seeds And Plants (AREA)

Description

30 531 269 2 distribuera ett frö i taget till respektive såfåra. Även vid lösningar av denna typ erhålles inte sällan en ojänm fröfördelning i såfåroma, speciellt vid relativt höga hastigheter för maskinen. Sådana problem med ojämn fi-ötördelning kan medföra att körhastígheten vid sådd måste hållas relativt låg.
SAMMANFATTNING Ett syfle med uppfinningen är att minska tidsåtgången vid sådd med en lantbruksmaskin av typen precisionssåmaskin.
Ett ytterligare syfie med uppfinningen är att möjliggöra högre körhastigheter vid sådd med en lantbruksmaskín av typen precisionssåmaskin.
Ett armat syñe med uppfinningen är att åstadkomma en jämn placering av frön med en lantbruksmaskin av typen precisionssåmaskin.
Ett ytterligare syfte med uppfinningen är att åstadkomma en jämn placering av frön med en lantbruksmaskin av typen precisionssåmaskin, även vid relativt höga hastigheter för lantbruksmaskinen.
Dessa syften uppnås med en lantbruksmaskin av inledningsvis angivet slag varvid drívanordningen är anordnad att öka fröutmatningselementets rotationshastighet vid en uppåtriktad relativrörelse för fröutrnamíngsanordningen, och minska fiöutinamingselementets rotationshastighet vid en nedåtriktad relativrörelse för fröutmamingsanordningen.
Såsom anges närmare nedan kan fröutmatningsanordningens rörelse, på basis av vilken fröutmamingselementets rotationshastighet justeras, vara en rörelse i relation till strulcturorganet eller alternativt till marken. Således kan drívanordningen vid vissa utforingsforrner vara anordnad att öka respektive minska fröutmatriingselementets rotationshastighet vid en uppåtriktad respektive 10 20 25 30 531 259 3 nedåtriktad rörelse för fiöutrnatriingsanordnin gen i relation till strukturorganet, och vid andra utföririgsforrner kan drivanordningen vara anordnad att öka respektive minska fröutrnamingselementets rotationshastighet vid en uppåtriktad respektive nedâtriktad rörelse för fröutmamingsanordningen i relation till marken. I fall, som exemplifieras närmare nedan, där fröutmatningsanordningen är kopplad till en radsåningsenhet, vilken har en massa som är avsevärt mindre än massan för en struktur på lantbruksmaskinen, vilken struktur omfattar strukturorganet, är strukturorganets vertikala rörelser avsevärt mindre än radsåningsenhetens vertikala rörelser. Detta innebär att radsåningsenhetens, och därmed fröutmatningsanordningens vertikalhastighet i relation till strukturorganet i sådana fall är huvudsakligen densamma som dess vertikalhastighet i relation till marken.
Det förefaller vid tidigare lösningar inte ha beaktats att variationer i fröutmatningsanordningens vertikalhastighet, samt frånvaron av vertikalhastighet vid vissa tidsintervall för lantbruksmaskinens rörelse, i kombination med en vertikalhastighet för fiöutmatningsanordningen vid andra tidsintervall för lantbruksmaskinens rörelse, bidrar i hög grad till en ojämn fördelning av fröna i en såfåra i marken. Uppfinningen medger, i fall där fröutmatningsaxeln inte är vertikal, speciellt där fröutrnatningsaxeln är huvudsakligen horisontell, och fiöna släpps på en sida av fi-öutmatningsaxeln på vilken fi-öna transporteras av fiöutrnatningselementet med en nedåtriktad hastighetskomponent i relation till fröutrnatningsaxeln, att fiönas nedåtrilctade hastighetskomponent i relation till fröutrnatningsaxeln ökar vid en uppåtriktad rclativrörelse för fröutrnatriingsanordnirigen, och att frönas nedàtriktade hastighetskomponent i relation till fiöutmatrringsaxeln minskar vid en nedätriktad relativrörelse för fröutrnatningsanordningen. Detta medför i sin tur att skillnaden i hastighet i relation till såfåran för olika frön minskas så att variationer i tiden för frönas förflyttning från fröutmatningsanordningen till såfåran minskas. Därigenom åstadkommes vid markojämnheter en jämnare fröfördelning i såfåran. Den ökade precisionen för fröfördelningen medger att körhastigheten vid sådd kan öka, vilket innebär att tidsåtgången minskar. 10 20 25 30 531 269 Företrädesvís är fi-öutrnatriingselementet anordnat att släppa frön i ett släppområde, och drivanordningen och fröutmatníngsanordningen är anordnade så att, en vertikal komponent av en ökning respektive en minskning av fröutmatningselementets hastighet i släppområdet, svarande mot ökningen respektive minskningen av fröutmatningselementets rotationshastighet, är 26-75% av den vertikala komponenten av fröutmatningsanordningens hastighet vid den uppåtriktade respektive nedåtriktade relativrörelsen.
Med begreppet släppområde, (i figurema markerat med hänvisningsbeteckningen SL), avses här ett område i vilket ett av 'fröutmatningselementet uppvisat fiötransportområde, (se t.ex. fig. 3, #806), är anordnad att släppa frön. Vid lantbruksmaskinens användning ger en åtminstone delvis vertikal hastighet fór fröutmatningsaxeln i relation till strukturorganet eller marken upphov till en ändring av fröutmatningselementets rotationshastighet, vilket i sin tur ändrar hastigheten för frötransportområdet i släppområdet. Om den vertikala komponenten av hastighetsändringen fór fiötransportområdet i släppområdet är lika stor som den vertikala komponenten av hastigheten for fi-öutrnatningsaxeln, så uppnås en fullständig kompenseríng av frönas hastighet vid släpptillfállet för fröutmatningsanordningens vertikala rörelse. Emellertid, enligt den aktuella utföringsforrnen är den vertikala komponenten av hastighetsändringen för frötransportorrirådet i släppområdet 26-7 5% av den vertikala komponenten av fiöutrnatningsanordningens hastighet vid den uppåtriktade respektive nedåtriktade relativrörelsen. Detta innebär en partiell kompensering av frönas hastighet vid ' släpptilltället för fröutmatningsanordningens vertikala rörelse. Detta minskar hastighetsändringama för frötransportområdet, vilket i sin tur minskar risker for att fi-ön missas när dessa ska tas upp av fröutmatningselementet, (s.k. ”skips”). Vidare ' har det vid praktiska prov visat sig att speciellt energirika frekvenser ßr fröutmatningsanordningens vertikala rörelser, orsakade av markojämnheter, normalt ligger i intervallet 2-10 Hz. Beräkningar visar att inom kompensationsintervallet 26- 10 15 20 25 30 531 269 5 75% minimeras ojämnheter i fi-öfördelningen i såfåran vid alla frekvenser i intervallet 2-10 Hz.
Företrädesvis är drivanordningen och fröutinatningsanordníngen anordnade så att, den vertikala komponenten av ökningen respektive minskningen av fiöutmatningselementets hastighet i släppområdet, svarande mot ökningen respektive minskningen av fröutmatningselementets rotationshastighet, är 36-72%, företrädesvis ca 45%, av den vertikala komponenten av fiöutmatningsanordningens hastighet vid den uppåtriktade respektive nedåtriktade relativrörelsen. Inom kompensationsintervallet 36-72% minimeras ojämnheter i fröfördelningen i såfåran vid de vanligast förekommande frekvenserna för fi-öunnatningsanordningens vertikala rörelser. Det har vid praktiska prov visat sig att intervallet 3-8 Hz innehåller fi-ekvenser som är avsevärt energirikare än frekvenser utanför detta interval. Beräkningar visar att inom kompensationsintervallet 36-72% minimeras oj ämnheter i fröfördelningen i såfåran vid alla frekvenser i intervallet 3-8 Hz.
Företrädesvis innefattar drivanordningen ett primärdrivorgan som uppvisar minst en primärrotationsaxel vars läge i förhållande till strukturorganet är konstant, - varjäinte den minst ena primärrotationsaxeln är orienterad huvudsakligen tvärs lantbruksmaskinens avsedda färdriktning och huvudsakligen horisontellt, - vaijämte drivanordningen innefattar minst ett sekimdärdrivorgan anordnat att drivas, direkt eller indirekt, av primärdrivorganet och att driva, direkt eller indirekt, fiöutmatningselementet.
Därvid kan drivanordningen vara anordnad så att primärdrivorganet, vid utmatning av frön från fröutrnatningsanordningen, åtminstone i ett ingreppsområde för ingrepp med minst ett av sekundärdrivorganen, roterar antingen i vänstervarv eller i högervarv sett från vänster i lantbruksmaskinens avsedda färdrikming. 20 25 30 531 259 6 Primärdrivorganet kan innefatta ett primärdrivhjul, och ett av sekundärdrivorganen kan vara ett fröutrnatningsdrivhjul som är fast förbundet med fröutmatningselernentet och koncentriskt med fröutmatningsaxeln och anordnat att drivas av primärdrivorganet via minst ett ytterligare sekundärdrivorgan. Mer specifikt kan minst ett av det minst ena ytterligare sekundärdrivorganet innefatta ett ändlöst flexibelt organ. Som ett alternativ kan minst ett av det minst ena ytterligare sekundärdrivorganet innefatta en drivaxel.
Företrädesvis är drivanordningen anordnad så att en banvinkel mellan riktningen för en rörelse för fröutrnatningsanordningen i relation till strukturorganet och en vinklad del av banan för det ändlösa flexibla organet, vid vilken vinklad del av banan det ändlösa flexibla organet är anordnat att vara drivande, är mindre än 90 grader. Detta gäller åtminstone i en närhet av ett ”neutralläge” för fröutmatningsanordningen, dvs. i ett läge som fröutrnatriingsanordningen intar vid avsaknad av markojärnnheter. Vidare kan drivanordningen vara anordnad så att banan för det ändlösa flexibla organet vid en ände av nämnda vinklade del av banan sträcker sig kring primärdrivhjulet. Att det ändlösa flexibla organet är anordnat att vara drivande vid den vinklade delen av banan innebär att det i denna del av banan i utsätts för dragkrafier för överförande av rörelser från primärdrivorganet till fröutinamingselementet.
Såsom förklaras närmare nedan, vid utföringsformer som uppvisar en banvinkel på nämnda sätt minskar respektive ökar, vid en nedåtriktad respektive uppåtriktad relativrörelse för fröutmatningselementet, längden på nämnda vinklade del av banan, så att rotationshastigheten för fröutrriatningsdrivhjulet minskar respektive ökar, så att den önskade kompenseringen av fröutrnamingshastigheten erhålles.
Företrädesvis är banvinkeln mindre är 85 grader. Såsom förklaras närmare nedan kan en kompensering KG av fröutmatningshastigheten för fiöutmatningsanordningens vertikala rörelser uttryckas som KG=cos(a)*R3/R2, där ot är nänmda banvinkel mellan den vinklade bandelen av det ändlösa flexibla 20 25 30 531 269 7 organet och riktningen för fröutrnamingsanordningens relativrörelse, R2 är radien för fröutmatningsdrivhjulet och R3 är det radiella avståndet från fiöutmatningsaxeln för ett nedan närmare beskrivet frötransportområde. Om banvinkeln a är större än 85 grader krävs för en önskad kompensering att förhållandet R3/R2 är relativt stort.
Efiersom är det radiella avståndet R3 från fröutrnatriingsaxeln för frötransportområdet ofta är begränsat med hänsyn till andra krav vid fröutrnatrlingsanordningens utformning, måste för uppnående av en önskad kompensering fröutmatningsdrivhjulets radie R2 vara liten. Detta innebär, speciellt i utföringsformer där det ändlösa flexibla organet är en kedja, en stor risk för glapp vid ingreppet mellan det ändlösa flexibla organet och fröutmatningsdrivhjulet. Detta kan i sin tur medföra ojämna rotationsrörelser för fröutrnatningselementet, vilken kan bidra till en ojämn fröfördelning i marken. Emellertid, om banvinkeln on är mindre än 85 grader kan den önskade kompenseringen av fi-öutmatningshastigheten åstadkommas med ett relativt stort fröutrnatningsdrivhjul, varvid risken för glapp i drivningen är reducerad.
Företrädesvis är banvinkeln mindre är 80 grader. Vid banvinklar under 80 grader kan den önskade kompenseringen av fröutinatriingshastigheten uppnås med en relativt måttlig utväxling mellan primärdrivhjulet och fröutmatningsdrivhjulet.
Speciellt vid utföringsforrner där det ändlösa flexibla organet är en kedja är detta en fördel, eftersom vid kedj edrifl vanligt förekommande glapp vid starka uppväxlingar förstärks vid den drivna enheten.
I vissa utföringsforrner kan drivanordningen omfatta ett brythjul som är anordnat att vara i ingrepp med det ändlösa flexibla organet vid en ände av den vinklade delen av dess bana, varjämte läget för rotationsaxeln för brythjulet är fixt i förhållande till fröutrnatningsaxeln. Detta innebär att läget för fiöutrnamingsanordningen inte är kritiskt för den ovan beskrivna kompensationsfunktionen. Närmare bestämt minskar beroendet för fröutrnatiiingsanordningens läge av lägen för delar i en länkanordning för fröutmatningsanordningens strukturella förbindelse med strukturorganet. I synnerhet kan fröutmatníngsanordningen vara belägen relativt långt bakåt på 15 20 25 30 531 265 8 lantbruksmaskinen, vilket ofia är praktiskt fördelaktigt vid lantbruksmaskiner av den aktuella typen.
Drivanordningen kan omfatta en kedj espännare som är anordnat att vara i ingrepp med det ändlösa flexibla organet vid en del av dess bana vid vilken det inte är drivande.
En grupp av utföringsformer har ett gemensamt särdrag i det att drivanordningen är anordnad så att primärdrivorganet, vid utmatning av frön från fröutrnatningsanordningen, åtminstone i ett ingreppsområde för ingrepp med minst ett av sekundärdrivorganen, roterar i högervarv sett från vänster i I lantbruksmaskinens avsedda tärdriktning.
Vid sådana utföringsformer tillhandahåller drivanordningen en utväxling med en viktig egenskap som kan áskådliggöras med följande tankeexempel: Om primärdrivorganets rotation förhindras, är en vertikal komponent av en liten förflyttning av fröutrnatriingsaxeln i relation till primärdrivorganet större än en vertikal komponent av en törflyttning för ett parti av fiötransportområdet som befmner sig i släppområdet. Därigenom uppnås den uppfinningsenliga kompenseringen av frönas hastighet vid släpptillfället för fröutrnatningsanordningens vertikala rörelse.
Såsom exemplifieras närmare nedan innefattar primärdrivorganet i vissa utfóringsfonner ett primärdrivhjul och i andra utföringsformer ett ändlöst flexibelt organ. Det ändlösa flexibla organet kan vara en kedja, eller altemativt en rem.
Vid vissa utföringsforrner, tex sådana i vilka primärdrivorganet är tillhandahållet som ett primärdrivhjul eller ett otvinnat ändlöst flexibelt organ, är drivanordningen anordnad så att hela primärdrivorganet roterar i högervarv sett från vänster i lantbruksmaskinens avsedda fárdriktning. Vid andra uttöringsforiner, t.ex sådana i vilka primärdrivorganet är tillhandahållet som en tvinnad rem, (exemplifierat nedan 20 25 30 531 269 9 med hänvisning till fig. 7), är drivanordningen anordnad så att i vart fall den del av primärdrivorganet som är i ingrepp med det minst ena av sekundärdrivorganen, roterar i högervarv sett från vänster i lantbruksmaskinens avsedda fárdriktning.
Eflersom primärdrivorganet vid utmatning av frön från ti-öutrnatningsanordningen, åtminstone i ett ingreppsområde för ingrepp med det minst ena av sekundärdrivorganen, roterar i högervarv sett fiån vänster i lantbruksmaskinens avsedda fárdriktning minskar, såsom förklaras närmare nedan, vid en nedåtriktad rörelse av fröutlnatriingselementet i förhållande till primärdrivorganet, rotationshastigheten för fröutmatníngselementet. Efiersom fröutinatningselementet är anordnat att släppa fröna i ett släppområde på en sida av fröutrnatningsaxeln på vilken fröna transporteras av fröutmatningselementet med en nedåtriktad hastighetskomponent i relation till fröutmatningsaxeln, kompenseras den nedåtriktade rörelsen för fröutmatningsanordningen av den minskade rotationshastigheten, så att ökningen av frönas nedåtriktade hastighet i släppområdet, i förhållande till strukturorganet, blir mindre.
Omvänt ökar, vid en uppåtriktad rörelse av fröutmatriingselementet i förhållande till primärdrivorganet, rotationshastigheten för fröutmatningselementet. Sålunda kompenseras den uppåtriktade rörelsen rör fi-öutmamingsanordningen av den ökade rotationshastigheten, så att minskningen av frönas nedåtriktade hastighet i släppområdet, i förhållande till strukturorganet, blir mindre.
I utiöringsformer i vilka primärdrivorganet innefattar ett ändlöst flexibelt organ kan detta vara anordnat att, i ingreppsområdet tör ingrepp med minst ett av sekundärdrivorganen, löpa huvudsakligen parallellt med en riktning i vilken fröutrnamingsanordningen är rörlig i relation till strukturorganet. I uttöringsformer i vilka fiöutmatningsanordningen är rörlig huvudsakligen vertikalt i relation till strukturorganet är det ändlösa flexibla organet således anordnat löpa huvudsakligen vertikalt i nämnda ingreppsområde. 10 20 25 30 531 259 10 Oavsett den form i vilken primärdrivorganet är tillhandahållet kan ett av sekundärdrivorganen vara ett fröutrnatriingsdrivhjul som är fast förbundet med fröutrnatningselementet och koncentriskt med 'fröutrnatningsaxeln och anordnat att drivas av primärdrivorganet via minst ett ytterligare sekundärdrivorgan. Det minst ena ytterligare av sekundärdrivorganen kan vara ett axeldrivorgan omfattande en drivaxel, som sträcker sig åtminstone delvis i lantbruksmaskinens avsedda fárdriktning. Därvid kan primärdrivorganet innefatta ett primärdrivhjul i form av ett koniskt primärkugghjul i ingrepp med ett av axeldrivorganet omfattat, med drivaxeln koncentriskt och fast förbundet, koniskt första axelkugghjul. Vidare kan fröutrnatningsdrivhjulet vara ett koniskt fröutmatningskugghjul i ingrepp med ett av axeldrivorganet omfattat, med drivaxeln koncentriskt och fast förbundet, koniskt andra axelkugghjul. Alternativt kan primärdrivorganet vara i ingrepp med axeldrivorganet medelst en snäckväxel och fröutniatriingsdrivhjulet kan vara i ingrepp med axeldrivorganet medelst en ytterligare snäckväxel. Oavsett vilken typ av vinkelväxel som används kan, där primärdrivorganet innefattar ett primärdrivhjul, axeldrivorganet vara svängbart anordnad kring primärdrivhjulets primärrotationsaxel.
I vissa utfóringsfonner kan minst ett av sekundärdrivorganen vara ett ändlöst flexibelt organ, t.ex. i form av en kedja. Vidare kan primärdrivorganet innefatta ett i primärdrivhjul och det ändlösa flexibla organet kan vara anordnat att löpa kring primärdrivhjulet. Dessutom kan det ändlösa flexibla organet vara anordnat att löpa kring fröutniatningsdrivhjulet. Ifall det ändlösa flexibla organet är anordnat att löpa kring primärdrivhjulet och fröutrnatriingsdrivhjulet erhålles en mycket enkel konstruktion med få ingående delar. En sådan konstruktion kan dessutom tillhandahållas med mycket litet spel eller glapp i drivanordningen. Detta är av stor betydelse för åstadkommande av den önskade effekten att snabbt ändra fröutrnatningselementets rotationshastighet vid vertikala rörelser för fiöutrnamingsanordningen, t.ex. vid markojämnheter. 10 20 25 30 531 269 11 Alternativt, där minst ett av sekundärdrivorganen innefattar ett ändlöst flexibelt organ kan det ändlösa flexibla organet vara anordnat att löpa kring ett sekundärdrivhjul som är fast ñrbundet och koncentriskt med ett ytterligare sekundärdrívorgan, vilket är i ingrepp med fröutmatningsdrivhjulet.
Ifall minst ett av sekundärdrívorganen innefattar ett ändlöst flexibelt organ kan primärdrivorganet innefatta ett primärdrivhjul och det ändlösa flexibla organet kan vara svängbart kring primärdrivhjulets primärrotationsaxel.
I vissa utföringsforrner, exemplifierade närmare nedan med hänvisning till ñg. 20 och 21, innefattar drivanordningen en drivenhet, varjäinte lantbruksmaskinen även omfattar en elektronisk styrenhet, hastighetsbestämningsmedel anordnat att till styrenheten skicka signaler som indikerar lantbruksmaskinens hastighet, samt rörelsebestämningsmedel anordnat att till styrenheten skicka signaler som indikerar rörelser för fröutmatningsanordningen, varj ämte styrenheten är anordnad att styra drivenheten åtminstone delvis på basis av signalema från hastighetsbestärnningsmedlet och rörelsebestärnningsmedlet. Därvid kan drivenheten innefatta en elektrisk motor eller ett hydraulisk drivelement.
Företrädesvis omfattar rörelsebestämningsmedlet en givare för accelerationsmätning. Denna kan vara direkt eller indirekt fast förbunden med fröutrnamingsanordningen, och möjliggör detektering av fröutrnatningsanordningens acceleration i förhållande till marken. Mot bakgrund av syftet att uppnå en jämn fördelning av frön i marken, ger en sådan givare en mycket relevant bas för justering av fröutrnatningselementets rotationshastighet.
Företrädesvis omfattar rörelsebestämningsmedlet en lägesdetektor. Därvid kan lägesdetektom användas för att eliminera restfel vid integrering av värden från givaren för accelerationsmätriing.
Företrädesvis är fröutmatningsanordningen förbunden med strukturorganet medelst en länkanordning som innefattar minst ett övre och minst ett undre 10 20 25 30 531 259 12 primärlänkelement, som är via respektive första leder förbundna med strukturorganet samt via respektive andra leder förbundna med fiöunnamingsanordningen, varvid respektive andra led är fórskjuten i lantbruksmaskinens avsedda tärdriktning från respektive första led. Företrädesvis är iröutrnatriingsanordningen förbunden med primärläiilcelementen via en bäraranordning på vilken ett såfårebildande medel är monterat. Alternativt kan fröutmatningsanordningen vara förbunden med strukturorganet medelst någon annan typ av anordning. T.ex. kan en bäranordning, på vilket ett såfårebildande medel samt fröutmatningsanordningen är monterade, vara förbunden med strukturorganet medelst ett långsträckt böjligt element som medelst böjning medger en relativrörelse mellan bäranordningen och strukturorganet.
BESKRIVNING AV FIGURERNA OCH TABELLERNA Uppfinningen kommer nedan att beskrivas i detalj med hänvisning till ritningarna, på vilka - fig. 1 visar en perspektivvy av en precisionssåmaskin, sedd snett ovanifiån och snett bakifrån, enligt en utforingsforni av uppfinningen, - fig. 2 visar en sidovy av en i precisionssåmaskinen i fig. 1 innefattad radsâningsenhet, - fig. 3 visar en perspektivvy av ett vertikalt och med precisionssåmaskinens färdriktning parallellt snitt av en fröutrnatriingsanordning innefattad i radsåningsenheten i fig. 2, - fig. 4 visar detaljer i fig. 3 med en drivanordning och en fröutinamingsanordning (delvis snittad), - fig. 5 visar en drivanordníng och en fröutmatningsanordning (delvis snittad) enligt en alternativ utfóringsforrn av uppfinningen, - fig. 6 visar en drivanordning och en fifiutrnatiiingsanordning (delvis snittad) enligt ännu en altemativ uttöringsform av uppfinningen, - fig. 7 visar en drívanordning och en fröutrnatningsanordning (delvis snittad) enligt en ytterligare altemativ utfóringsforrn av uppfinningen, 10 15 20 25 30 531 2GB 13 - fig. 8 visar en sidovy av en radsåningsenhet enligt ännu en altemativ uttöringsfonn av uppfinningen, - fig. 9 visar detaljer i fig. 8 med en drivanordning och en fröutrnatriingsanordning (delvis snittad), - fig. 10 visar en sidovy av en radsåningsenhet enligt en ytterligare alternativ i utfóringsforrn, - fig. 11-19 visar respektive par av drivanordningar och fröutrnamingsanordningar (delvis snittade) enligt ytterligare alternativa uttöringsformer av uppfinningen, - fig. 20 visar en schematisk perspektivvy av delar av en precisionssårnaskin med alternativa uttöringsfonner av uppfmningen, och - fig. 21 visar en mer detaljerad perspektivvy av nâgra av delama i fig. 20.
DETALJERAD BESKRIVNING Fig. l visar en perspektivvy av en lantbruksmaskin i form av en precisionssåmaskin 1 enligt en utfóringsform av uppfinningen. Precisíonssåmaskinen omfattar ett antal, i detta exempel åtta, radsåningsenheter 2, var och en fast på ett strukturorgan 3 innefattande en tvärgående stålbalk. Precisionssåmaskinen är, medelst ett vid en fi°i ände av en längsgående strukturdetalj 4 anordnat fästorgan 5, anordnad att kopplas bakom ett dragfordon och fóras í en riktning indikerad med pilen F i fig. l. Var och en av radsåningsenheterna 2 är anordnad att vid maskinens 1 rörelse över den jord som ska sås bilda en såfâra i maskinens tärdriktning, att placera ett frö i taget utmed såtäran för att bilda en rad av frön i maskinens fardriktning F, samt att sluta såfåran.
Fíg. 2 visar en sidovy av en av radsåningsenheterna 2. Derma är medelst en nedan närmare beskriven länkanordning 6 ßrbunden med det tvärgående strukturorganet 3. Radsåningsenheten 2 omfattar en fiöbehållare 7 som kommunicerar med en nedan närmare beskriven fi-öutrnatningsanordning 8, anordnad att via ett distributionsorgan 8a, (i fig. 2 återgivet med brutna linjer), distribuera ett frö i taget till en såfåra 9a i marken 9. 10 20 25 30 531 »E59 14 Radsåníngsenheten 2 omfattar en bäraranordning 21, vilken innefattar distributionsorganet 8a, och på vilken ett såíärebildande medel, innefattande två roterbara tallrikar 10, (av vilka endast en är synlig i fig. 2), är monterat och anordnat att bilda såfåran 9a. Tallrikama 10 är i detta exempel placerade bredvid varandra i väsentligen samma läge i maskinens avsedda tärdriktning F. Tallrikama 10 kan dock alternativt vara inbördes törskjutna i maskinens avsedda fárdriktning.
Tallrikarna 10 är inbördes vinklade och orienterade så att de inbördes divergerar bakåt och uppåt. Tallrikarna 10 är vid maskinens användning anordnade att under rotation delvis tränga ner i marken till ett inställbart djup D, och genom nämnda inbördes divergering föra jord åt sidoma för bildande av såfåran 9a, varvid en nedre mynning på fiöutmatningsanordningen 8a är belägen strax bakom tallrikamas 10 ingrepp med marken 9. Tallrikarnas inbördes divergering bakåt och uppåt innebär att deras periferi är som närmast varandra i området där de tränger ner i marken.
Radsåningsenheten 2 i detta exempel omfattar också här ej närmare beskrivna efterbearbetningsorgan 202, anordnade att sluta såfåran 9a. Radsåningsenheten 2 kan också omfatta i fig. 2 ej visade fórbearbemingsorgan, samt skyddsorgan mellan den nedre mynningen på fröutmatningsanordningen 8a och tallrikarnas 10 ingrepp med marken 9.
Radsåningsenheten 2 är anordnad att bäras upp av två stödhjul 11, belägna på var sin sida om paret av tallrikar 10, varvid stödhjulens 11 hjulaxlar är belägna något bakom tallriksaxlama i maskinens avsedda färdriktning F. Närmare bestämt är stödhjulen ll belägna på ömse sidor om paret av tallrikar 10, sett tvärs maskinens 1 avsedda iärdriktning F, samt i en närhet av respektive tallrik 10, och är anordnade att vid maskinens 1 användning skrapa av jord och dylikt som fastnar på respektive tallrik 10. Sådjupet D är enligt känd teknik inställbart genom justering av stödhjulens 11 höjd i förhållande till tallrikarna 10. 10 20 25 30 531 259 15 Fig. 3 visar en perspektivvy av ett vertikalt och med lantbruksmaskinens färdriktning parallellt snitt av fröutmatningsanordningen 8. Denna omfattar ett cylindriskt hölje 802 samt en från höljet nedåtriktad fröutmatningsledning 801, vilken kommunicerar med distributionsorganet 8a (fig. 2).
Fröutmatningsanordningen 8 omfattar ett fröutmatningselement 803, i form av en rund fröutmatningsskiva 803 som är anordnad väsentligen koncentriskt i höljet 802.
(Naturligtvis kan höljets 802 utseende och fiöutmatningsskivans 803 placering däri avvika från exemplet i fig. 3.) Vid användning tyngdkrafimatas fiön 91 från fröbehållaren 7 (fig. 2) in i höljet 802 på ena sidan av fröutinamingsskivan 803. Fröutmatningsskivan 803 är anordnad att medelst en nedan närmare beskriven drivanordning (fig. 2, #401) rotera i sitt plan kring en huvudsakligen horisontellt orienterad fi-öutrnatriíngsaxel 805, såsom indikeras i fig. 3 med pilen R. Fröutmatningsskivan 803 är anordnad att i ett cirkulärt, med fiöutrnatningsaxeln 805 koncentriskt flötransportområde 806 på ett avstånd fiån fröutmatningsaxeln 805 ta, transportera och släppa frön. Närmare bestämt uppvisar fröutmatningsskivan 803 i frötransportonirådet 806 ett flertal genomgående sughål 804 belägna på samma radiella avstånd från fröutmatníngsaxelns 805, i detta exempel i närheten av fröutmatningsskivans 803 g periferi, vilka sughål 804 är fördelade på lika avstånd från varandra i fröutmatningsskivans 803 omkretsled. En flålrt (ej visad) kommunicerar med fiöutmatningsanordningen 8 och fröutmatningsanordningen 8 är anordnad att medelst fläkten åstadkomma ett tryekfall över ett parti av fröutmatningsskivan 803.
Genom tryckfallet fastnar ett frö vid varje sughål 804 och transporteras mot fiöutmatningsledningen 801. Fröutmamingsanordningen 8 är anordnad att släppa fröna på en sida av fröutmatningsaxehi 805 på vilken fröna transporteras av fröutmatningsskivan 803 med en nedåtriktad hastighetskomponent i relation till fröutmatningsaxeln 805. Närmare bestämt, vid 'fröutmatningsledningen 801, i vad som här kallas ett släppområde SL (indikerat i fig. 3 med brutna linjer), är tryckfallet medelst ej visade tryckavskiljande medel, t.ex. i form av en flexibel vägg, mindre är i andra delar av fröutmatningsanordningen 8. Pga. det minskade 20 25 30 53 'I 259 16 tryckfallet lossnar fröna från respektive sughål 804, i släppornrâdet SL, och faller ner genom fröutmatningsledningen 801.
Drivanordningen 401 är enligt känt teknik anordnad så att fröutrnatriingselementets 803 rotatíonshastighet kring fröutrnatriingsaxeln 805 ökar vid en ökning av lantbruksmaskinens hastighet, och vice versa.
Fröutmatningsanordningen 8 kan inom ramen för uppfinningen vara anordnad på ett stort antal altemativa sätt. Exempelvis kan, såsom även nämns nedan, fröutrnatriingsanordningen 8 vara orienterad på alternativa sätt i förhållande till lantbruksmaskinen, t.ex. så att fröutinatningselementet 803 sträcker sig huvudsakligen i ett plan tvärs lantbruksmaskinens färdriktning.
Vidare kan det medelst fläkten erhållna tryckfallet över fiöutmatningselementet 803 åstadkommas med ett atmosfärstryck på ena sidan av fröutrnatningselementet 803 och ett undertryck på den andra sidan, eller med ett övertryck på ena sidan av fröutrnatriingselementet 803 och ett atmosfärstryck på den andra sidan. Istället för sughål kan fröutmatningsskivan 803 på den ena sidan uppvisa vid sin periferi jänmt fördelade fördjupningar, var och ett anordnat att uppta ett frö, varjämte ett genomgående mindre hål i respektive fördjupnings botten medelst tryckfallet åstadkommer ett fasthållande av respektive fi-ö.
Altemativ till det tryckfallsbetingade upptagandet av frön på fröutmatningsskivan 803 kan tillhandahållas. I ett alternativ kan fröutmatingsanordningen vara anordnad som något som på engelska kallas ”finger pickup meter”, i vilken ett antal kamstyrda ”fingrar” är jämnt fördelade vid fröutrnamingsskivans periferi, och var och en anordnad att vid skivans rotation, medelst kamstymingen, vid ett visst område plocka upp ett frö i taget och i ett annat område släppa fi-öet.
I utföringsforrnen beskriven med hänvisning till fig. 3, i vilken fröutmatriingsaxeln 805 är huvudsakligen horisontell, är släppområdet SL beläget huvudsakligen i 10 20 25 30 531 E69 17 samma höj dläge som fröutmatningsaxeln 805, så att 'frötransportonirådet 806 har en maximal nedåtriktad hastighetskomponent i släppområdet SL. Alternativt kan släppområdet SL vara beläget högre eller lägre än fröutmatningsaxeln 805, dock på en sida av fröutmatningsaxeln på vilken fröna transporteras med en nedåtriktad hastighetskomponent i relation till fröutinamingsaxeln.
Som visas i fig. 2 irmefattar länkanordningen 6, som förbinder radsåningsenheten 2 med strukturorganet 3, två övre och två undre primärlänkelement 601, 602, varav endast ett övre samt ett undre primärlärikelement är synliga i fig. 2. De två övre primärlänkelementen 601, liksom de två undre primärlärilcelementen 602, har samma orientering, befinner sig i samma läge i höjdled samt i lantbruksmaskinens avsedda färdriktning F, och befinner sig ett avstånd från varandra i lantbruksmaskinens tvärgående riktning. Det bör påpekas att i alternativa utföringsformer kan länkanordningen 6 uppvisa endast ett övre och ett undre primärlänkelement 601 , 602, eller fler än två övre och fler än två undre primärlänkelement 601, 602.
Vart och ett av primärlänkelementen 601, 602 är via respektive första leder 603 förbundna med ett av strukturorganet 3 omfattat förankringsorgan 301, samt via respektive andra leder 604 förbundna med en av bäraranordningen 21 uppvisad kopplingsparti 211. Därvid är respektive andra led 604 förskjuten i lantbruksmaskinens avsedda färdriktning F från respektive första led 603. Avståndet mellan den första och andra leden 603, 604 vid de övre primärlänkelementen 601 är väsentligen lika stort som avståndet mellan den första och andra leden 603, 604 vid de undre piimärlänkelementen 602.
Vidare är avståndet mellan den första leden 603 vid det, i lantbruksmaskinens avsedda fárdriktning sett, vänstra övre primärläiikelementet 601 och den första leden 603 vid det vänstra undre primärlänkelementet 602 väsentligen lika stort som avståndet mellan den andra leden 604 vid det vänstra övre primärlärikelementet 601 och den andra leden 604 vid det vänstra undre primärlänkelementet 602. 10 15 20 25 30 531 259 18 Motsvarande gäller också för de högra prirnärlänkelementen. Dessutom är den - första och den andra leden 603, 604 vid det vänstra övre primärlärikelementet 601 belägna på väsentligen samma läge i lantbruksmaskinens avsedda färdriktning F som den första respektive den andra leden 603, 604 vid det vänstra undre primärlärikelementet 602. Motsvarande gäller också för de högra primärlänkelementen.
Som kan ses i fig. 2 är fröutrnatningsanordningen 8 och fröbehållaren 7 fast förbundna med bäraranordningen 21.
Här hänvisas till fig. 4. Radsåningsenheten och därmed fröutmatningsanordningen 8 är medelst den ovan beskrivna länkanordningen, rörlig huvudsakligen vertikalt i relation till strukturorganet 3, såsom indikeras i fig. 4 med dubbelpilen VF. Sådan rörelse inträffar vid markojärnnheter vid lantbruksmaskinens användning.
I denna utföringsform innefattar drivanordnin gen 401 ett primärdrivorgan 411 innefattande ett ändlöst flexibelt organ 411 i form av en kedja 411, (i fig. 4 delvis återgiven med streckade linjer). Kedjan 411 är anordnad att löpa kring två styrhjul 412 och ett krafiöverföringshjul 413, vilka är roterbara kring respektive primärrotationsaxlar 414, 415, som är orienterade huvudsakligen tvärs lantbruksmaskinens avsedda färdriktning F och huvudsakligen horisontellt.
Krafiöverföringshjulet 413 är anordnat att överföra drivkraft till kedjan 411.
Styrhjulen 412 och kraftöverföringshjulet 413 är monterade på en med strukturorganet 3 fast förbunden drívanordningsstruktur 416, och således är primärrotationsaxlarnas 414, 415 läge i förhållande till strukturorganet 3 konstant.
Emellertid bör noteras att ett av styrhjulen, i denna utföringsform det övre 412, kan vara anordnat som en kedj espännare för upprätthållande av lämplig spännkrafl i kedjan 41 1.
Drivanordningen 401 innefattar vidare ett sekundärdrivorgan i form av ett fröutmatriingsdrivhjul 421, (i fig. 4 endast delvis återgivet), som är fast förbundet 10 20 25 30 531 269 19 med 'fröutrnamingselementet 803 och koncentriskt med fröutmatningsaxeln 805.
Fröutmatningsdrivhjulet 421 är tillhandahållet i fonn av ett kedjehjul 421 och är anordnat att drivas direkt av kedjan 411. Kedjan 411 är anordnat att löpa j huvudsakligen vertikalt mellan styrhjulen 412 i ett íngreppsområde IO för ingrepp med fröutrnatrringsdrivhjulet 421.
Såsom indikeras med pilen P i fig. 4, är drivanordningen anordnad så att primärdrivorganet 411, dvs. kedjan 411, vid utmatning av frön från fröutrnatningsanordningen 8 roterar i högervarv sett från vänster i lantbruksmaskinens avsedda färdríktning F. Vidare är, sett i lantbruksmaskinens avsedda färdriktning F, fröutrnatningsskivan 803 belägen bakom kedjan 411, och fröuttnatningsledningen 801 och släppområdet SL är belägna framför fiöutmatningsaxeln 805.
Företrädesvis omfattar drivanordningen en kedjespännare (ej visad) för upprätthållande av lämplig spännkrafi i kedjan 411.
Vid en uppåtriktad rörelse för fröutrnatningsanordningen 8 i relation till strukturorganet 3 ökar fiöutrnatrxingsskivans 803 rotationshastighet, och vid en nedåtríktad rörelse för fröutmatningsanordningen 8 i relation till strukturorganet 3 minskar fröutmatningsskivans 803 rotationshastighet. Detta kan enkelt föreställas genom en betraktelse av fig. 4 under antagandet att prirnärdrivorganet 411 hålls stilla och fröutrnatningsskivan 803 förflyttas små sträckor vertikalt: Vid en uppåtriktad eller nedåtriktad rörelse för fröutmatningsskivan 803 kommer sughålen 804 i släppområdet SL att förbli på samma nivå i förhållande till strukturorganet 3.
Således kommer sughålens 804 hastighet i släppområdet SL att vara 0 i förhållande till strukturorganet 3 vid radsåningsenhetens och därmed fröutrnamingsanordningens 8 vertikala rörelser i förhållande till strukturorganet 3.
Detta innebär att fiönas hastighet när dessa släpps inte påverkas av fröutmatningsanordningens 8 vertikala rörelser, vilket i sin tur innebär att oj ämnheter i fröfördelningen i sàfåran kan reduceras kraftigt. Således åstadkommer 10 15 20 25 30 531 269 20 denna och andra utföringsforrner, med en enkel mekanisk lösning, en väsentlig förbättring av precisionen i såraden och eller möjliggörande av en avsevärt högre hastighet för lantbruksmaskinen.
I uttöringsforrnen visad i fig. 2-4 är fröutrnamingshastigheten fullständigt kompenserad för fi-öutmatningsanordningens 8 vertikala relativrörelser. Detta åstadkommes genom att fiöutrnatningsdrivhjulets 421 ingreppsradie och frötransportområdets 806 radiella avstånd från fröutrnatzningsaxeln 805 är desamma.
Fig. 5 visar en alternativ uttöringsforni som överensstämmer med utföringsfonnen visad i fig. 2-4 med undantaget att fiöutrnamingshastigheten endast delvis är kompenserad för fiöutrnatningsanordningeiis 8 vertikala rörelser. Detta åstadkommes genom att fiöutrnatningsdrivhjulets 421 ingreppsradíe är större än frötransportområdets 806 radiella avstånd från fröutmatningsaxeln 805. Mer generallt är lantbruksmaskinen anordnad så att ökningen respektive minskningen av fröutrnatningselementets 803 rotationshastighet, vid fröutmatningsanordningens 8 uppåt- respektive nedåtriktade relativrörelse, motsvaras av en vertikal komponent av en hastighetsändring för fiötransportonrrådet 806 i släppområdet SL som är mindre än fröutmatningsanordningens 8 uppåt- respektive nedåtriktade relativrörelse. Detta minskar hastighetsändringarna för frötransportområdet 806, vilket i sin tur minskar risker för att frön missas när dessa ska tas upp av fröutrnatningselementet, (s.k. ”skips”). Av ytterligare anledningar förklarade ovan är kompenseringen av fröutrnamingshastigheten företrädesvis 26-7 5%, och mer föredraget 36-72%, av den vertikala komponenten av fröutrnamingsanordningens 8 hastighet i relation till strukturorganet.
Fig. 6 visar en alternativ uttöringsform som överensstämmer med utföringsformen visad i fig. 2-4 med undantaget att, sett i lanthruksmaskinens avsedda färdriktning F, fröutmatningsanordningen 8 med fröutrnatningsskivan 803 belägen framför ingreppsområdet i vilket kedjan 411 löper huvudsakligen vertikalt mellan styrhjulen 10 15 20 25 30 531 259 21 412 för ingrepp med fröutrnamingsdrivhjulet 421, varvid fröutmatningsledningen 801 och släppområdet SL är belägna bakom fröutrnatningsaxeln 805.
I alternativ till kedje-/kuggingreppsdriften visad utföringsforinerna i fig. 2-6 kan det ändlösa flexibla organet vara tillhandahållet i form av en rem, varvid kraftöverfóringshjulet 413, styrhjulen 412 och fröutrnatiiingsdrivhjulet 421 är anordnade att samarbeta med remmen medelst friktion, eller, ifall det ändlösa flexibla organet är tillhandahållet som en kuggrem, medelst kuggingrepp. Vidare kan alternativt fröutrnatningsdrivhjulet 421 vara anordnat att drivas indirekt av det ändlösa flexibla organet 411 via minst ett ytterligare drivorgan, t.ex. innefattande ett hjul och/eller en axel.
Här hänvisas till fig. 7, som visar en alternativ utföringsform som överensstämmer med utföringsfonnen visad i fig. 2-4 med undantaget att, primärdrivorganet 411, i form en rem 411, (i fig. 7 återgiven med streckade linjer), är tvinnat, varvid det, vid utmatning av frön från fröutrnatriingsanordningen 8, i ingreppsområdet I0 för ingrepp med fiöutmatningsdrivhjulet 421, roterar, såsom indikeras med pilen P i fig. 7, i högervarv sett från vänster i lantbruksmaskinens avsedda färdriktning F. Pga. att remmen 411 är tvinnad roterar den i området för ingrepp med kraftöverföringshjiilet 413 åt motsatt håll, dvs. i vänstervarv sett från vänster i lantbruksmaskinens avsedda fårdriktning F.
Här hänvisas till fig. 8 och 9 som visar en ytterligare alternativ utfóringsforin som överensstämmer med utföringsformen visad i fig. 2-4 med följ ande väsentliga undantag: I denna utföringsform innefattar drivanordningen 401 ett primärdrivorgan 411 innefattande ett primärdrivhjul 411 i form av ett koniskt primärkugghjul 411, vilket är roterbart kring en primärrotationsaxel 414. Primärdrivorganet 411 är monterat på en med strukturorganet 3 fast förbunden drivanordningsstruktur 416, och således är primärrotationsaxelns 414 läge i förhållande till struktur-organet 3 konstant. 10 15 20 25 30 531 269 22 Med hänvisning speciellt till fig. 9 är fröutmatningsdrivhjulet 421 tíllhandahållet i form av ett koniskt fiöutrnatningskugghjul 421, och är anordnat att drivas av primärdrivhjulet 411 via ett sekundärdrivorgan 431 i form av ett axeldrivorgan 431 omfattande en drivaxel 432, som sträcker sig huvudsakligen i lantbruksmaskinens avsedda fardriktning F. Primärdrivhjulet 411 är i ingrepp med ett av axeldrivorganet 431 omfattat, med drívaxeln 432 koncentriskt och fast förbundet, koniskt första axelkugghjul 433. Fröutrnatningsdrivhjulet 421 är i ingrepp med ett av axeldrivorganet 431 omfattat, med drívaxeln 432 koncentriskt och fast förbundet, koniskt andra axelkugghjul 434.
Axeldrivorganet 431 är lagrat anordnad i en lämplig axelstruktur 435, (t.ex. ett ej visat växelhus), schematiskt indikerad i fig. 9 med brutna linjer. Axelstrukturen 435 är i sin tur lagrad kring primärrotationsaxeln 414, varigenom axeldrivorganet 431 är svängbart anordnad kring primärrotationsaxeln 414. Således kan axeidrivorganet 431, vid fröutrnatningsanordningens 8 rörelser VF i relation till strukturorganet 3, svänga kring primärrotationsaxeln 414. Som kan ses i fig. 8 är avståndet LA mellan primärrotationsaxeln 414 och fiöutrnamingsaxeln 805 detsamma som avstånden LL mellan respektive första och andra leder 603, 604 vid det övre respektive det undre primärlänkelementet 601, 602. Vidare är en tänkt linje vid primärdrivhjulet 411 och fiöutmatningsdrivhjulet 421 som skär primärrotationsaxeln 414 och fröutmatningsaxeln 805 parallell med respektive tänkta linjer vid respektive första och andra leder 603, 604 som skär rotationsaxlama för dessa leder. Detta gör att axeldrivorganet 431 utan längdändring kan följa fröutinatriingsaxelns 805 rörelser.
Såsom indikeras med pilen P i fig. 9, är drivanordningen anordnad så att primärdrivhjulet 411 vid utmatning av fi-ön från fröutrnatriingsanordningen 8 roterar i högervarv sett från vänster i lantbruksmaskinens avsedda fiirdriktning F. Vidare är, sett i lantbruksmaskinens avsedda tärdriktning F, fröutrnatriingsledningen 801 och släppområdet SL belägna framför fröutiiiatningsaxeln 805. 10 20 25 30 531 269 23 Vid en uppåtriktad rörelse för fröutmatningsanordningen 8 i relation till strukturorganet 3 ökar fiöutrnatningsskivans 803 rotationshastighet, och vid en nedåtriktad rörelse för fröutrnatiiingsanordnirigen 8 i relation till strukturorganet 3 minskar fröutmatningsskivans 803 rotationshastighet. Detta kan enkelt förestållas genom en betraktelse av fig. 9 under antagandet att primärdrivhjulet 411 hålls stilla och fröutmatningsskivan 803 förflyttas små sträckor vertikalt: Vid en uppåtriktad rörelse för fröutmatningsskivan 803 kommer axeldrivorganet 431 med axelstrukturen 435 att svänga kring primärrotationsaxeln 414 och axeldrivorganet 431 kommer medelst det första axelkugghjulets 433 ingrepp med primärdrivhjulet 411 att rotera i högervarv sett i lantbruksmaskinens avsedda färdriktning F. Detta innebär att fröutmatningsdrivhjulet 421 pga ingreppet med det andra axelkugghjulet 434 kommer att rotera i vänstervarv i vyn i fig. 9. Således kommer även fröutmatningsskivan 803 att rotera i vänstervarv i vyn i fig. 9. Under förutsättning att utväxlingsförhâllandet är såsom angives nedan, kommer därvid sughålen 804 i släpporrirådet SL att förbli på samma nivå i förhållande till strukturorganet 3. Således kommer sughålens 804 vertikalhastighet i släppområdet SL att vara väsentligen 0 i förhållande till strukturorganet 3 vid radsåningsenhetens och därmed fröutmatningsanordningens 8 vertikala rörelser i förhållande till strukturorganet 3.
Omvänt vid en nedåtriktad rörelse för fiöutmatningsskivan 803 kommer axeldrivorganet 431 medelst det första axelkugghjulets 433 ingrepp med primärdrivhjulet 41 l att rotera i vånstervarv sett i lantbruksmaskinens avsedda färdriktning F. Således kommer fröutmamingsdrivhjulet 421 och fiöutmatningsskivan 803 att rotera i högervarv i vyn i fig. 9. Därvid kommer sughålen 804 i släppområdet SL att förbli på samma nivå i förhållande till strukturorganet 3.
I utföringsformen i fig. 8 och 9 är fiöutmatningshastigheten fiillständigt kompenserad för fiöutlnatníngsanordningens 8 vertikala rörelser. Detta åstadkommes genom att sambandet mellan utväxlingsförhållandet nl/n2 mellan 10 20 25 30 53'l 259 24 primärdrivhj ulet 411 och fröutmatningsdrivhjulet 421, frötransportormådets 806 radíella avstånd RT från fiöutxnamíngsaxeln 805 och avståndet LA mellan primärrotatíonsaxeln 414 och fröutmatningsaxeln 805 är sådant att: n1/n2=RT/(LA- RT). I en alternativ utföríngsform kan fröutrnamingshastigheten vara endast delvis kompenserad för fröutmatningsanordningens 8 vertikala rörelser. Detta kan åstadkommas genom ett högre utväxlingsförhållande sådant att: n1/n2>RT/(LA- RT). Av anledningar förklarade ovan är kompenseringen av fröutmatningshastigheten företrädesvis 26-7 5%, och mer föredraget 36-72%, av den vertikala komponenten av fröutmatningsanordningens 8 hastighet i relation till strukturorganet.
F ig. 10 visar en alternativ utföringsforni som överensstämmer med utföringsforrnen visad i fig. 8 och 9 med följande undantag: Avståndet mellan primärrotationsaxeln 414 och fröutrnatningsaxeln 805 är skiljt från, närmare bestämt större än, avstånden mellan respektive första och andra leder 603, 604 vid det övre respektive det undre primärlärikelementct 601, 602. Dessutom omfattar drivaxeln 432 två delar, varav den ena är delvis inskjuten i den andra på så sätt att inbördes rotation mellan delarna är förhindrad, med relativ rörelse i drivaxelns 432 längsgående riktning är möjlig.
Detta kan åstadkommas t.ex. genom att drivaxelns 432 delar är i ingrepp med varandra medelst lämpliga komplementära ytforrner, t.ex. s.k. splines eller rektangulära tvärsnitt. Naturligtvis kan i en altemativ utföringsform avståndet mellan primärrotationsaxeln 414 och fröutrnatningsaxeln 805 vara mindre än avstånden mellan respektive första och andra leder 603, 604 vid det övre respektive det undre primärlänkelementet 601, 602.
Det bör nämnas att fröutmatningsanordningen 8 kan alternativt vara orienterad så att fröutmatningselementet 803 (fig. 3) sträcker huvudsakligen tvärs lantbruksmaskinens avsedda färdriktning F. I en sådan utföringsfonn kan fröutrnatníngselementet 803 vara förbundet med en drivaxel 432 (fig. 10) via en kardankoppling eller en liknande anordning som medger vinkeländringar mellan fröutmatningselementet 803 och drivaxeln 432. Vidare kan drivaxeln 432, såsom 10 20 25 30 531 259 25 beskrivits ovan med hänvisning till fig. 10, omfatta två delar, för att medge en relativ rörelse i drivaxelns 432 längsgående riktning.
Fig. ll visar ännu en altemativ utföringsform som överensstämmer med utföringsformen visad i fig. 8 och 9 med undantaget att fröutmatningsdrivhjulet 421, sett i lantbruksmaskinens avsedda färdriktning F, är i ingrepp med det andra axelkugghjulet 434 bakom fröutrnamingsaxeln 805. Vidare är, sett i lantbruksmaskinens avsedda färdriktning F, fröutrnatningsledningen 801 och släppområdet SL belägna bakom fröutniatningsaxeln 805. För att åstadkomma att fröutrnatriingshastigheten är fullständigt kompenserad för fröutinatningsanordningens 8 vertikala rörelser ska sambandet mellan utväxlingsförhållandet n1/n2 mellan primärdrivhjulet 411 och fröutmatningsdrivhjulet 421, frötransportområdets 806 radiella avstånd RT från fröutrnamingsaxeln 805 och avståndet LA mellan primärrotationsaxeln 414 och fröutmatningsaxeln 805 vara sådant att: n1/n2=RT/(LA+RT). Alternativt, om fröutinatningshastigheten ska vara endast delvis kompenserad för fröutmatningsanordningens 8 vertikala rörelser, ska utväxlingsförhållandet vara sådant att: nl/n2>RT/(LA+RT). Av anledningar förklarade ovan är kompenseringen av fröutmatningshastigheten företrädesvis 26-75%, och mer föredraget 36-72%, av den vertikala komponenten av fröutmatningsanordningens 8 hastighet i relation till strukturorganet.
Som alternativ till utföringsformerna beskrivna med hänvisning till fig. 8-ll kan primärdrivhjulet 411, sett i lantbruksmaskinens avsedda färdriktning F, vara i ingrepp med det första axelkugghjulet 433 framför primärrotationsaxeln 414.
Dessutom, eller alternativt, kan fiöutmatningsdrivhjulet 421 vara anordnat att drivas indirekt av axeldrivorganet 431 via minst ett ytterligare drivorgan, t.ex. innefattande ett hjul, en kedja och/eller en ytterligare axel. Som ett ytterligare alternativ kan primärdrivhjulet 41 l och fröutrnatningsdrivhjulet 421, företrädesvis försedda med raka kuggar, vara i direkt ingrepp med varandra. 10 20 25 30 531 259 26 Här hänvisas till fig. 12 som visar ännu en altemativ utföringsform som överensstämmer med utföringsfonnen visad i fig. 8 och 9 med följande väsentliga undantag: I denna utföringsform innefattar drivanordningen 401 ett prirnärdrivorgan 411 innefattande ett primärdrivhjul 41 1 i form av ett primär-kedjehjul 411, vilket är roterbart kring en primärrotationsaxel 414. Fröutmatningsdrivhjulet 421 är tillhandahållet i form av ett fröutrnamingskugghjul 421, och är anordnat att drivas av primärdrivhjulet 41 1 via ett första och ett andra sekundärdrivorgan 441, 442. Det första sekundärdrivorganet 441 innefattar ett ändlöst flexibelt organ 443, i form av en kedja, (i fig. 12 delvis återgivet med streckade linjer), samt ett sekundär- kedjehjul 444 som är roterbart kring en sekundärrotationsaxel 445, varvid kedjan 443 löper kring primär-kedj ehjulet 411 och sekundär-kedjehjulet 444. Det andra sekundärdrivorganet 442 tillhandahållet som ett sekundärkugghjul som är fast förbundet och koncentriskt med sekundär-kedjehjulet 444, samt i ingrepp med fröutmatningskugghjulet 421.
Drivanordningen 401 i fig. 12 är väsentligen orienterad så att en tänkt linje TL vid drivorganen som skär deras rotationsaxlar 414, 445, 421 sträcker sig huvudsakligen i lantbruksmaskinens avsedda färdriktning F. Vidare är sekundärrotationsaxeln 445 och fiöutrnatningsaxeln 805 lagrat anordnade på en lämplig struktur (ej visad) så att de är svängbara kring primärrotationsaxeln 414, varvid nämnda linje TL förblir rak vid svängrörelser kring primärrotationsaxeln 414. Vidare är avståndet mellan primärrotationsaxeln 414 och fröutrnatrlingsaxeln 805 detsamma som avstånden mellan respektive första och andra leder 603, 604 (jfr fig. 8) vid det övre respektive det undre primärlänkelementet 601, 602. Vidare är den tänkta linjen TL (fig. 12) parallell med respektive tänkta linjer vid respektive första och andra leder 603, 604 (jfr fig. 8) som skär rotationsaxlama för dessa leder. Detta gör att det ändlösa flexibla organet 443 utan längdändring kan följa fiöutrnatningsaxelns 805 rörelser.
Företrädesvis omfattar drivanordningen en kedjespärmare 417 för upprätthållande av lämplig spännkrafi i kedjan 443. 10 15 20 25 30 531 259 27 Liksom i uttöringsformerna beskrivna ovan ökar vid en uppåtriktad rörelse för fröutrnatningsanordningen 8 i relation till strukturorganet 3 fröutmatningsskivans 803 rotationshastighet, och vid en nedåtriktad rörelse för fröutmatningsanordningen 8 i relation till strukturorganet 3 minskar fröutmatningsskivans 803 rotationshastighet.
F ig. 13 visar en alternativ uttöringsform som överensstämmer med utfóringsformen visad i fig. 12 med följande undantag: Sekundärrotationsaxeln 445 är lagrat anordnade på en struktur (ej visad) så att den är svängbar kring primärrotationsaxeln 414, varvid sekundärrotationsaxeln 445 och fröutmatningsaxeln 805 är så anordnade att deras inbördes lägen förblir väsentligen konstanta under fröutrnatningsanordningens 8 vertikala rörelser VF i relation till strukturorganet 3. I denna uttöringsform är avståndet mellan primärrotationsaxeln 414 och sekundärrotationsaxeln 445 detsamma som avstånden mellan respektive första och andra leder 603, 604 (jfr fig. 8) vid det övre respektive det undre primärlärikelementet 601, 602. Vidare är en tänkt linje TL (fig. 13) vid primär- och sekundärdrivorganen 411, 441, 442, som skär primärrotationsaxeln 414 och sekundärrotationsaxeln 445, parallell med respektive tänkta linjer vid respektive första och andra leder 603, 604 (jfr fig. 8) som skär rotationsaxlama för dessa leder.
Detta gör att det ändlösa flexibla organet 443 utan längdändring kan följa sekundärrotationsaxelns 445 rörelser. Företrädesvis omfattar drivanordningen en kedjespännare 417 för upprätthållande av lämplig spännkrafi i kedjan 443.
Fig. 14 visar en altemativ utfóringsforrn som överensstämmer med utföringsforrnen visad i fig. 12 med följande undantag: I denna utföringsform är fröutinatriingsdrivhjulet 421 tillhandahållet i form av ett fröutinatrrings-kedjehjul 421, och är anordnat att drivas av primärdrivhjulet 411 via ett sekundärdrivorgan 443, innefattande ett ändlöst flexibelt organ 443, i form av en kedja, (i fig. 14 delvis återgívet med streckade linjer). Vidare är, sett i lantbruksmaskinens avsedda färdriktning F, fröutrnatningsledningen 801 och släppområdet SL belägna bakom 20 25 30 531 269 28 fröutrnatrringsaxeln 805. Avståndet mellan primärrotationsaxeln 414 och fröutrnatningsaxeln 805 är detsamma som avstånden mellan respektive första och andra leder 603, 604 (jfi fig. 8) vid det övre respektive det undre primärlänkelementet 601, 602. Vidare är en tänkt linje (fig. 14) vid primärdrivhjulet 41 1 och fröutrnatningsdrivhjulet 421 som skär primärrotationsaxeln 414 och fröutrnatningsaxeln 805, parallell med respektive tänkta linjer vid respektive första och andra leder 603, 604 (jfr fig. 8) som skär rotationsaxlarna tör dessa leder. Detta gör att det ändlösa flexibla organet 443 utan längdändring kan följa fröutrnatningsaxelns 805 rörelser. Företrädesvis omfattar drivanordningen en kedjespärmare 417 för upprätthållande av lämplig spännkrafi i kedjan 443.
Fig. 15 visar en alternativ utföringsform som överensstämmer med uttöringsfonnen visad i fig. 14 med följande undantag: Såsom indikeras med pilen P i fig. 15, är drivanordningen anordnad så att primärdrivhjulet 411, vid utmatning av frön från fröutmatningsanordningen 8 roterar i vänstervarv sett fiån vänster i lantbruksmaskinens avsedda färdriktning F. Dessutom har i denna utföringsform fröutrnamingsdrivhjulet 421 en betydligt större diameter än primärdrivhjulet 411, vilket innebär att drivanordningen 401 har ett avsevärtlägre utväxlingsförhållande än densamma i uttöringsformen i fig. 14. Vidare är, sett i lantbruksmaskinens avsedda fárdriktning F, fröutrnamingsledningen 801 och släppornrådet SL belägna fiarníör fröutmatningsaxeln 805.
Genom lämpligt val av avstånd LPF mellan primärrotationsaxeln 414 och fiöutmatningsaxeln 805, radien R1 för primärdrivhjulet 411, radien R2 för fi-öutinatningsdrivhjulet 421 samt det radiella avståndet R3 från fiöutmamingsaxeln 805 för frötransportområdet 806, kan en fördelaktig kompensering KG av fiöutrnatningshastigheten för fröutmatningsanordningens 8 vertikala rörelser i relation till strukturorganet 3 åstadkommas. Såsom förklarats ovan är denna kompensering KG företrädesvis sådan att en vertikal komponent av en ökning respektive en minskning av fröutmatningselementets 803 hastighet i släppområdet SL, svarande mot ökningen respektive minskningen av fröutinatniiigselementets 10 15 20 25 30 531 259 29 803 rotationshastighet, är 26-7 5%, och mer föredraget 36-72%, av den vertikala komponenten av fröutrnatrringsanordningens 8 hastighet i relation till strukturorganet vid den uppåtriktade respektive nedåtriktade rörelsen.
Närmare bestämt kan i utföringsforrnen visad i fig. 15 kompenseringen KG av fröutrnatningshastigheten fbr fröutmatningsanordningens 8 vertikala relativrörelser bestämmas enligt: KG=R3/L*(1-R1/R2). Exempelvis åstadkommes med måtten R3=115 mm, Rl=25 mm, L=350 mm och R2=lO0 mm en kompensering KG på 25%.
Fig. 16 visar en altemativ utföringsforrn som överensstämmer med utföringsforrnen visad i fig. 15 med följ ande undantag: Mellan fiöutrnatrringsdrivhjulet 421 och primärdrivhjulet 411 är ett brythjul 418 beläget. Brythjulet 418 är anordnat att vara i ingrepp med det ändlösa flexibla organet 443 i ett parti av dess bana i vilket det är drivande, i denna utföringsform vid dess övre bana mellan fröutmatningsdrivhjulet 421 och primärdrivhjulet 41 1. Vidare är brythjulet 418 anordnat, genom sitt läge och sin radie, så att det ändlösa flexibla organets 443 övre bana 443a ändrar riktning nedåt vid brythjulet 418. Således uppvisar drivanordningen 401 en vinklad del 443a av banan för det ändlösa flexibla organet 443, mellan brythjulet 418 och primärdrivhjulet 411, vid vilken vinklad del 443a av banan det ändlösa flexibla organet 443 är anordnat att vara drivande.
Läget för rotationsaxeln för brythju1et418 är fixt i förhållande till fröutrnatningsaxeln 805. I denna utföringsfonn uppnås detta genom att fröutrnatrringsanordningen 8 och brythjulet 418 är monterade på en gemensam bäraranordning 21.
F öreträdesvis omfattar drivanordningen en kedjespännare 417 för upprätthållande av lämplig spännkraft i kedjan 443. Kedjespämiaren 417 är belägen mellan fröutrnatningsdrivhjulet 421 och primärdrivhjulet 411, och är anordnat att vara i 'io 15 20 25 30 531 259 30 ingrepp med det ändlösa flexibla organet 443* vid dess undre bana 443b mellan fröutrnamingsdrivhjulet 421 och primärdrivhj ulet 411.
Avståndet mellan primärrotationsaxeln 414 och rotationsaxeln för brythjulet 418 är väsentligen detsamma som avstånden mellan respektive första och andra leder 603, 604 (jfr fig. 8) vid det övre respektive det undre primärlänkelementet 601, 602. Det bör emellertid nämnas att i altemativa utföringsformer kan avståndet mellan primärrotationsaxeln 414 och rotationsaxeln för brythjulet 418 vara skiljt från avstånden mellan de första och andra ledema 603, 604 vid det primärlärikelementen 601, 602.
I utföringsfonnen i fig. 16 är, vid rörelser för fröutrnatningselementet 8 i relation till strukturorganet 3, riktningen på relativrörelsen RB för rotationsaxeln för brythjulet 418 ortogonal mot en tänkt linje CL som skär den första och den andra leden 603, 604 vid det övre (eller det undre) primärlänkelementet 601.
Som nämnts ovan är en banvinkel a mellan den vinklade delen 443a av banan för det ändlösa flexibla organet 443, och riktningen RB för en rörelse för fröutniatriingsanordnirtgen 8 i relation till strukturorganet 3 mindre än 90 grader, företrädesvis mindre än 85 grader, helst mindre än 80 grader. Detta innebär att vid en nedåtriktad respektive uppåtriktad relativrörelse för fröutmatningselementet 8 minskar respektive ökar längden på den vinklade delen 443a av banan för det ändlösa flexibla organet 443, så att rotationshastigheten för fröutmatningsdrivhjulet 421 minskar respektive ökar. Därvid justeras läget för kedjespännaren 417 för att kompensera för längdändringen av den övre banan 443a för det ändlösa flexibla organet 443.
Genom lämpligt val av banvínkeln a mellan den vinklade delen 443a av banan för det ändlösa flexibla organet 443, och riktningen RB för en rörelse för fröunnamingsanordningen 8 i relation till strukturorganet 3, radien R2 för fröutmatningsdrivhjulet 421 samt det radíella avståndet R3 fiån fröutmatningsaxeln 10 20 25 30 531 259 31 805 för frötransportområdet 806, kan en tördelaktig kompensering KG av fröutmatningshastigheten fór fiöutmatningsanordningens 8 vertikala rörelser i relation till strukturorganet 3 åstadkommas. Närmare bestämt kan i utíöringsfonnen visad i fig. 16 kompenseringen KG av fröutrnatriirigshastigheten fór fröutrnatningsanordningens 8 vertikala relativrörelser bestämmas enligt: KG=cos(ot )*R3/R2. Exempelvis åstadkommes med värdena a=75°, och R3/R2=l,5 en kompensering KG på 39%.
Fig. 17 visar en alternativ utiöringsform som överensstämmer med utfóringsformen visad i fig. 16 med följande undantag: Såsom indikeras med pilen P i fig. 17, är drivanordningen anordnad så att primärdrivhjulet 411, vid utmatning av frön från fröutmatningsanordningen 8 roterar i högervarv sett från vänster i lantbruksmaskinens avsedda fárdriktning F. Vidare är, sett i lantbruksmaskinens avsedda fárdriktning F, fröutmatningsledningen 801 och släppområdet SL belägna bakom fröutrnatiiingsaxeln 805. Brythjulet 418 är anordnat att vara i ingrepp med det ändlösa flexibla organet 443 i ett parti av dess bana i vilket det är drivande, i denna utíöringsform vid dess undre bana mellan fröutmatningsdrivhjulet 421 och primärdrivhjulet 41 1. Således uppvisar drivanordningen 401, liksom i uttöringsforrnen i fig. 16, en vinklad del 443a av banan för det ändlösa flexibla organet 443, mellan brythjulet 418 och primärdrivhjulet 41 1, vid vilken vinklad del 443a av banan det ändlösa flexibla organet 443 är anordnat att vara drivande.
Till skillnad från utföringsfonnen i fig. 16 är kedjespännaren 417 belägen mellan fröutmatningsdrivhjulet 421 och primärdrivhjulet 411, och är anordnat att vara i ingrepp med det ändlösa flexibla organet 443 vid dess övre bana 443b mellan fiöutinamingsdrivhjulet 421 och primärdrivhjulet 41 1_ Liksom i utföringsformen i fig. 16 är en banvinkel a mellan den vinklade delen 443a av banan för det ändlösa flexibla organet 443, och riktningen RB för en rörelse för fröutmatningsanordningen 8 i relation till strukturorganet 3 mindre än 90 grader, företrädesvis mindre än 85 grader, helst mindre än 80 grader. 10 15 20 25 30 531 259 32 Fig. 18 visar en alternativ utföringsform som överensstämmer med utföringsforrnen visad i fig. 16 med följ ande undantag: Drivanordningen saknar brythjul av den typ som visas i fig. 16. Drivanordningen 401 uppvisar en vinklad del 443a av banan för det ändlösa flexibla organet 443, mellan fiöutmatningsdrivhjulet 421 och primärdrivhjulet 41 1, vid vilken vinklad del 443a av banan det ändlösa flexibla organet 443 är anordnat att vara drivande. Vid rörelser för fi-öutmatningselementet 8 i relation till strukturorganet 3, är riktningen på relativrörelsen RB för fröutrnatningsaxeln 805 ortogonal mot den tänkta linjen CL.
På sätt som motsvarar det vid utföringsformen i fig. 16 är en banvinkel a mellan den vinklade delen 443a av banan för det ändlösa flexibla organet 443, och riktningen RB för en rörelse fór fröutrnatningsaxeln 805 i relation till strukturorganet 3 mindre än 90 grader, företrädesvis mindre än 85 grader, helst mindre än 80 grader.
Som alternativ till utföringsfonnerna i fig. 12-18 kan det ändlösa flexibla organet vara anordnat att löpa kring ett kedjehjul som är fast förbundet och konccntriskt med ett kugghjul som i sin tur är i ingrepp med primärdrivhjulet.
Fig. 19 visar en alternativ utföringsform som överensstämmer med utföringsformen visad i fig. 17 med följande undantag: Utföringsforrnen i fig. 19 saknar brythjul 418 av den typ som visas i fig. 17. Det ändlösa flexibla organet 443 är anordnat att löpa kring ett första mellanliggande kedjehjul 461 som är fast förbundet och koncentriskt med ett andra mellanliggande kedjehjul 462 som i sin tur är anordnat att driva fröutrnatrringsdrivhjulet 421 via ett ytterligare ändlöst flexibelt organ 463.
Drivanordningen 401 uppvisar en vinklad del 443a av banan för det ändlösa flexibla organet 443, vid dess undre bana mellan det första mellanliggande kedjehjulet 461 och primärdrivhjulet 411, vid vilken vinklad del 443a av banan det ändlösa flexibla organet 443 är anordnat att vara drivande. Liksom i utföringsforrnerna i fig. 16-18 är en banvinkel a mellan den vinklade delen 443a av banan för det ändlösa flexibla l0 20 25 30 531 269 33 organet 443, och riktningen RB för en rörelse för ñöunnatningsanordningen 8 i relation till strukturorganet 3 mindre än 90 grader, företrädesvis mindre än 85 grader, helst mindre än 80 grader.
I altemativ till kedje-kuggingreppsdrifien visad utföringsformema i fig. 12-19 kan det ändlösa flexibla organet vara tillhandahållet i form av en rem som löper över hjul vilka är anordnade att samarbeta med remmen medelst fiiktion, eller vid användning av kuggrem, medelst kuggingrepp.
Fig. 20 visar en schematisk perspektivvy av delar av en precisionssåmaskin med alternativa utföringsformer av uppfirmingen, vilka överensstämmer med de som beskrivits ovan, med undantag för följande väsentliga skillnader. Gemensamt för uttöringsfonnerna i fig. 20 är att drivanordningen 401 för fröutrnatriingsanordningen 8, (som är fast moterad på radsâningsenheten 2), innefattar en med fröutmatningsanordningen 8 fast förbunden drivenhet 401 i form av en elektrisk motor, ett hydraulisk drivelement, e.d. Lantbruksmaskinen omfattar även en elektronisk styrenhet 451, hastighetsbestämningsmedel 452a, 452b anordnat att till styrenheten 451 skicka signaler som indikerar lantbruksmaskinens hastighet, samt rörelsebestämningsmedel 453a, 453b anordnat att till styrenheten skicka signaler som indikerar huvudsakligen vertikala rörelser för " 'fröutrnatriingsanordningen 8. Styrenheten 451 är anordnad att styra drivenheten 401 åtminstone delvis på basis av signalerna från hastighetsbestämningsmedlet 452a, 452b och rörelsebestämningsmedlet 453a, 453b.
Hastighetsbestämningsmedlet kan vara tillhandahållet som en radar 452a, eller alternativt som en rotationsgivare 452b, anordnad vid ett kugghjul 454 e.d. som är fast förbundet med och koncentriskt med ett transporthjul 455 för lantbruksmaskinen. Rotationsgivaren 452b kan vara en pulsgivare av induktiv eller optisk typ, anordnad att detektera passager av vid kugghjulets periferi befmtliga kuggar. Möjliga altemativ till sådana pulsgivare är i sig kända och beskrivs inte närmare här. På basis av signalema från hastighetsbestämningsmedlet 452a, 452b 10 15 20 25 30 531 259 34 styrs drivenheten 401 så att drívenhetens 401 hastighet ökar vid en ökning av lantbruksmaskinens hastighet, och vice versa.
Med hänvisning till fig. 21 kan rörelsebestämningsmedlet vara tillhandahållet som en lägesdetektor 453a anordnad vid den forsta leden 603 för ett av de övre primärlänkelementen 601, (eller på något annat lämpligt ställe, t.ex. vid ett av de undre primärlärikelementen 602). Vid vertikala rörelser för radsåningsenheten 2 i förhållande till strukturorganet 3 detekterar lägesdetektom 453a det övre primärlänkelementets 601 ändrade vinkelläge. Styrenheten 451 är anordnad att på basis av flera på varandra följande lägesbestämningar bestämma fröutrnatningsanordningens 8 vertikalhastighet.
Alternativt kan rörelsebestämningsmedlet vara tillhandahållet som en givare för accelerationsmätning 453b som är fast monterad på radsåningsenheten 2. Därvid kan, som alternativ till läget visat i fig. 21, givaren 453b vara fast monterad direkt på fröutrnatningsanordningen 8. Vid vertikala rörelser för radsåningsenheten 2 i förhållande till marken 9, t.ex. pga. en lokal markojämnhet, detekterar givaren 453b radsåningsenhetens 2 acceleration, och styrenheten 451 är anordnad att genom integrering av signaler från givaren 453b beräkna radsåningsenhetens 2, och därmed fröutrnatningsanordningens 8 vertikalhastighet.
Det bör noteras att rörelsebestämningsmedlet alternativt kan innefatta en kombination av en lägesdetektor 453a, t.ex. av den ovan beskrivna typen, och en givare för accelerationsmätning 453b. Därvid kan lägesdetektorn 45 3a användas för att eliminera restfel vid integrering av värden fi-ån givaren för accelerationsmätning 453b.
På basis av signalerna från rörelsebestämningsmedlet 453a, 453b styr styrenheten 451 drivenheten 401 så att hastigheten för denna avviker från den hastighet som bestämts på basis av si gnalema från hastighetsbestämningsmedlet 452a, 452b, på så sätt att fröutrnamíngselementets (fig. 3, #803) rotationshastighet ökar vid en 531 269 35 uppâtríktad relatívrörelse för fröutmatningsanordningen 8, och fröutmatningselementets (fig. 3, #803) rotationshastighet minskar vid en nedåtriktad relativrörelse för fröutmatníngsanordningen 8.
I utföringsforrnerna beskrivna ovan är, sett i lantbruksmaskinens avsedda färdriktning F, fröutinatriingsaxeln 805 belägen bakom primärrotationsaxeln 414.
Emellertid kan inom ramen för uppfirmingen lantbruksmaskínen vara anordnad så att, sett i lantbruksmaskinens avsedda fárdriktning F, fröutrnatningsaxeln 805 är belägen framför primärrotationsaxeln 414.

Claims (20)

10 15 20 25 30 531 269 36 PATENTKRAV
1. Lantbruksmaskin omfattande minst en fröutmatningsanordning (8) for att distribuera frön till mark (9) över vilken lantbruksmaskinen (1) rör sig, varvid fröutmatningsanordningen (8) är förbunden med ett av lantbruksmaskinen omfattat strukturorgan (3) pâ så sätt att fröutmatningsanordningen (8) är rörlig åtminstone delvis vertikalt i relation till strukturorganet (3), varjämte fröutmatningsanordningen (8) omfattar ett fröutmatningselement (803) vilket medelst en drivanordning (401) är roterbart kring en fiöutrnatxiingsaxel (805) och anordnat att på ett avstånd från fröntmatníngsaxeln (805) ta och släppa frön (91), kännetecknar] av att drivanordningen (401) är anordnad att öka fiöutrnamingselementets (803) rotationshastighet vid en uppåu-iktad relativrörelse för fröutmatningsanordningen (8), och minska fiöutmatningselementets (803) rotationshastighet vid en nedåtriktad relativrörelse för fröutmatningsanordningen (8).
2. . Lantbruksmaskin enligt krav 1, varvid fiöutmatningselementet är (803) anordnat att släppa frön (91) i ett släppområde (SL), och drivanordningen (401) och fröutmatningsanordningen (8) är anordnade så att, en vertikal komponent av en ökning respektive en minskning av _ fröutmatningselementets (803) hastighet i släppområdet (SL), svarande mot ökningen respektive minskningen av fröutmatningselementets (803) rotationshastighet, är 26-75% av den vertikala komponenten av fröutmatningsanordningens (8) hastighet vid den uppåtriktade respektive nedåtriktade relativrörelsen.
3. . Lantbruksmaskin enligt krav 2, varvid drivanordningen (401) och fröutmatningsanordningen (8) är anordnade så att, den vertikala komponenten av ökningen respektive minskningen av fröutmatningselementets (803) hastighet i släppområdet (SL), svarande mot 10 15 20 25 30 531 269 37 ökningen respektive minskningen av fiöutrnatrtingselementets (803) rotationshastighet, är 36-72% av den vertikala komponenten av fröutrnatningsanordningens (8) hastighet vid den uppåtriktade respektive nedåtriktade relativrörelsen.
4. . Lantbruksmaskin enligt något av kraven 1-3, varvid drivanordningen (401) innefattar ett primärdrivorgan (411) som uppvisar minst en primärrotationsaxel (414, 415) vars läge i förhållande till strukturorganet (3) är konstant, varjämte den minst ena primärrotationsaxeln (414, 415) är orienterad huvudsakligen tvärs lantbruksmaskinens avsedda fárdriktning (F) och huvudsakligen horisontellt, varjämte drivanordningen (401) innefattar minst ett sekundärdrivorgan (421, 431, 443) anordnat att drivas, direkt eller indirekt, av primärdrivorganet (411) och att driva, direkt eller indirekt, fiöutrnatningselementet (803).
5. . Lantbruksmaskin enligt krav 4, varvid primärdrivorganet (411) innefattar ett primärdrivhjul (411), och ett av sekundärdrivorganen (421) är ett fröutrnatningsdrivhjul (421) som är fast förbundet med fröutmatningselementet (803) och koncentriskt med fi-öutrnatrningsaxeln (805) och är anordnat att drivas av primärdrivorganet (41 l) via minst ett ytterligare sekimdärdrivorgan (443).
6. . Lantbruksmaskin enligt krav 5, varvid minst ett av det minst ena ytterligare sekundärdrivorganet (443) innefattar ett ändlöst flexibelt organ (443).
7. . Lantbruksmaskin enligt krav 6, varvid drivanordningen (401) är anordnad så att en banvinkel (a) mellan en vinklad del (443a) av banan fór det ändlösa flexibla organet (443 ), vid vilken vinklad del (443a) av banan det ändlösa flexibla organet (443) är anordnat att vara drivande, och riktningen (RB) för 10 15 20 25 30 531 259 38 en rörelse för fröutrnatningsanordningen (8) i relation till strukturorganet (3) är mindre än 90 grader.
8. Lantbruksmaskin enligt krav 7, varvid banvinkeln (a) är mindre är 85 grader.
9. Lantbruksmaskin enligt krav 7, varvid banvinkeln (a) är mindre är 80 grader.
10. Lantbruksmaskin enligt något av kraven 7-9, varvid drivanordningen omfattar ett brythjul (418) som är anordnat att vara i ingrepp med det ändlösa flexibla organet (443) vid en ände av den vinklade delen (443a) av dess bana, varjärnte läget för rotationsaxeln för brythj ulet (418) är fixt i förhållande till fröutmamingsaxeln (805).
11. Lantbruksmaskin enligt något av kraven 7- 10, varvid drivanordningen omfattar en kedj espännare (417) som är anordnat att vara i ingrepp med det ändlösa flexibla organet (443) vid en del av dess bana vid vilken det inte är drivande.
12. Lantbruksmaskin enligt något av kraven 4-11, varvid drivanordningen (401) är anordnad så att primärdrivorganet (411), vid utmatning av frön fiån fröutrnamingsanordningen (8), åtminstone i ett ingreppsområde (IO) för ingrepp med minst ett av sekundärdrivorganen (421, 431, 443), roterar i högervarv sett från vänster i lantbruksmaskinens avsedda tärdriktning (F).
13. Lantbruksmaskin enligt krav 12, varvid primärdrivorganet (411) innefattar ett primärdrivhjul (41 1).
14. Lantbruksmaskin enligt krav 12, varvid primärdrivorganet (411) innefattar ett ändlöst flexibelt organ (411). 10 20 25 30 531 269 39.
15. Lantbruksmaskin enligt krav 14, varvid det ändlösa flexibla organet är anordnat att, i ingreppsområdet (IO) for ingrepp med minst ett av sekundärdrivorganen (421), löpa huvudsakligen parallellt med en riktning i vilken fiöutmatningsanordningen (8) är rörlig i relation till strukturorganet (3)-
16. l6. Lantbruksmaskin enligt något av kraven 12-15, varvid ett av sekimdärdrivorganen (421) är ett fröutmatningsdrivhjul (421) som är fast förbundet med fröutrnamingselementet (803) och koncentriskt med fröutmatningsaxeln (805) och är anordnat att drivas av primärdrivorganet (411) via minst ett ytterligare sekundärdrivorgan (431, 443).
17. Lantbruksmaskin enligt krav 16, varvid minst ett av sekundärdrivorganen är ett axeldrivorgan (431) omfattande en drivaxel (432), som sträcker sig åtminstone delvis i lantbruksmaskinens avsedda fárdriktning (F).
18. Lantbruksmaskin enligt krav 17, varvid primärdrivorganet (411) innefattar ett primärdrivhjul (411) och axeldrivorganet (431) är svängbart anordnad kring primärdrivhjulets primärrotationsaxel (414).
19. Lantbruksmaskin enligt krav 16, varvid minst ett av sekundärdrivorganen innefattar ett ändlöst flexibelt organ (443).
20. Lantbruksmaskin enligt något av de föregående kraven, varvid drivanordningen (401) innefattar en drivenhet (401), varjämte lantbruksmaskínen även omfattar en elektronisk styrenhet (451), hastighetsbestämningsmedel (452a, 452b) anordnat att till styrenheten (451) skicka signaler som indikerar lantbruksmaskinens hastighet, samt rörelsebestämningsmedel (453a, 453b) anordnat att till styrenheten (451) skicka signaler som indikerar rörelser för fröutmatningsanordningen (8), varjämte styrenheten (451) är anordnad att styra drivenheten (401) 531}2ß9 40 åtminstone delvis på basis av signalerna från hastighetsbestämningsmedlet (452a, 452b) och rörelsebestämningsmediet (453a, 453b).
SE0700529A 2007-03-05 2007-03-05 Anordning för en fröutmatningsanordning på en lantbruksmaskin SE531269C2 (sv)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0700529A SE531269C2 (sv) 2007-03-05 2007-03-05 Anordning för en fröutmatningsanordning på en lantbruksmaskin
PCT/SE2008/050246 WO2008108732A1 (en) 2007-03-05 2008-03-05 An arrangement for a seed metering device on an agricultural machine

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0700529A SE531269C2 (sv) 2007-03-05 2007-03-05 Anordning för en fröutmatningsanordning på en lantbruksmaskin

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE0700529L SE0700529L (sv) 2008-09-06
SE531269C2 true SE531269C2 (sv) 2009-02-10

Family

ID=39434266

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0700529A SE531269C2 (sv) 2007-03-05 2007-03-05 Anordning för en fröutmatningsanordning på en lantbruksmaskin

Country Status (2)

Country Link
SE (1) SE531269C2 (sv)
WO (1) WO2008108732A1 (sv)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP3329758A1 (en) 2008-11-18 2018-06-06 Väderstad Holding AB Arrangement of a seed metering device on an agricultural machine

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
RU2533041C2 (ru) * 2008-11-18 2014-11-20 Ведерстад-Веркен Аб Конфигурация устройства дозирования семян на сельскохозяйственной машине
US8850995B2 (en) 2009-02-02 2014-10-07 Deere & Company Seeding machine with seed delivery system
SE0901231A1 (sv) * 2009-09-23 2010-07-13 Vaederstad Verken Ab Anordning vid en fröutmatningsanordning på en lantbruksmaskin
SE534600C2 (sv) 2010-03-23 2011-10-18 Vaederstad Verken Ab Radenhet för en precisionssåmaskin, precisionssåmaskin samt förfarande för precisionssådd
ES2562578B1 (es) * 2013-07-16 2016-09-13 Rubén NAVARRO VELASCO Implemento agrícola para sembrar y descompactar el suelo en una pasada
EP2926640A1 (de) * 2014-04-04 2015-10-07 Müller-Elektronik GmbH & Co. KG Haltemodul zum Halten eines Antriebs für ein Einzelkornsägerät
EP3476191B1 (de) 2017-10-27 2020-08-05 Kverneland A/S Vorrichtung und verfahren zum vereinzeln von körnern eines saatguts, eines düngers oder dergleichen
CN113984466B (zh) * 2021-10-14 2024-01-12 安徽科技学院 一种用于土壤酚酸检测的批量化测定方法

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3156201A (en) * 1962-11-07 1964-11-10 Massey Ferguson Inc Vacuum-type seed planter
US3788518A (en) * 1973-01-15 1974-01-29 Massey Ferguson Inc Pneumatic seed dispenser
AU1497788A (en) * 1987-03-17 1988-10-10 Chetjack Limited A method of validating data entered on a ticket and the like
US6604475B2 (en) * 2001-10-22 2003-08-12 Great Plains Manufacturing, Incorporated Drive mechanism for seed metering device
US6752095B1 (en) * 2003-01-10 2004-06-22 Deere & Company Seed metering system for use in a seeding machine
US7549383B2 (en) * 2005-01-07 2009-06-23 Precision Planting, Inc. Planter meter suspension system and method of improving seed spacing

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP3329758A1 (en) 2008-11-18 2018-06-06 Väderstad Holding AB Arrangement of a seed metering device on an agricultural machine

Also Published As

Publication number Publication date
WO2008108732A1 (en) 2008-09-12
SE0700529L (sv) 2008-09-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE531269C2 (sv) Anordning för en fröutmatningsanordning på en lantbruksmaskin
US9445539B2 (en) Dual belt seed delivery mechanism
SE531711C2 (sv) Lantbruksmaskin med fröutmatningsstyrning
CN107155482B (zh) 一种用于调节插秧机施肥深度的施肥装置和插秧机
SE532322C2 (sv) Anordning för en fröutmatningsanordning på en lantbruksmaskin
SE531131C2 (sv) Anordning av fröutmatningsanordning på en lantbruksmaskin
Sharaby et al. A comparative analysis of precision seed planters
SE531129C2 (sv) Anordning för fröutmatning vid en lantbruksmaskin
CN110521352A (zh) 一种小型正负压双作用气力式蔬菜精量播种机
CN107182395B (zh) 一种插秧机
JP4967788B2 (ja) 野菜苗株移植機
CN104137689A (zh) 有机肥施肥装置
CN206005154U (zh) 一种新型带式精密播种器
CN109923982A (zh) 水田作业机械
CN111656922B (zh) 一种自适应零速投种装置、投种控制方法及排种器
CN102726150A (zh) 缓带式水稻抛秧机
JP2010183884A (ja) 植付作業機
CN107223394B (zh) 一种插秧机施肥装置和插秧机
CN207321865U (zh) 一种插秧机
CN106358528A (zh) 一种新型带式精密播种器
CN105059878B (zh) 棘轮锁止装置
US227359A (en) Machine for dropping corn and phosphates
US1181930A (en) Seed-drill.
KR200283845Y1 (ko) 마늘 파종기
FI12170U1 (sv) Såredskap

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed