SE532011C2 - Takupphängningsanordning för lampor och liknande föremål - Google Patents

Takupphängningsanordning för lampor och liknande föremål

Info

Publication number
SE532011C2
SE532011C2 SE0800035A SE0800035A SE532011C2 SE 532011 C2 SE532011 C2 SE 532011C2 SE 0800035 A SE0800035 A SE 0800035A SE 0800035 A SE0800035 A SE 0800035A SE 532011 C2 SE532011 C2 SE 532011C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
roof
cover
cord
suspension device
ceiling
Prior art date
Application number
SE0800035A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0800035L (sv
Inventor
Karin Ljungren
Original Assignee
Karin Ljungren
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Karin Ljungren filed Critical Karin Ljungren
Priority to SE0800035A priority Critical patent/SE532011C2/sv
Priority to EP09445001.2A priority patent/EP2086080B1/en
Publication of SE0800035L publication Critical patent/SE0800035L/sv
Publication of SE532011C2 publication Critical patent/SE532011C2/sv

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F21LIGHTING
    • F21VFUNCTIONAL FEATURES OR DETAILS OF LIGHTING DEVICES OR SYSTEMS THEREOF; STRUCTURAL COMBINATIONS OF LIGHTING DEVICES WITH OTHER ARTICLES, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • F21V21/00Supporting, suspending, or attaching arrangements for lighting devices; Hand grips
    • F21V21/02Wall, ceiling, or floor bases; Fixing pendants or arms to the bases
    • F21V21/03Ceiling bases, e.g. ceiling roses
    • HELECTRICITY
    • H02GENERATION; CONVERSION OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
    • H02GINSTALLATION OF ELECTRIC CABLES OR LINES, OR OF COMBINED OPTICAL AND ELECTRIC CABLES OR LINES
    • H02G3/00Installations of electric cables or lines or protective tubing therefor in or on buildings, equivalent structures or vehicles
    • H02G3/02Details
    • H02G3/08Distribution boxes; Connection or junction boxes
    • H02G3/18Distribution boxes; Connection or junction boxes providing line outlets
    • H02G3/20Ceiling roses or other lighting sets

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Installation Of Indoor Wiring (AREA)
  • Details Of Connecting Devices For Male And Female Coupling (AREA)
  • Connector Housings Or Holding Contact Members (AREA)
  • Non-Portable Lighting Devices Or Systems Thereof (AREA)

Description

15 20 25 533 Ûiš 2 den förankrar takanslutningen eller -kåpan mot takkroken eller liknande fast upphängrring gentemot taket, och som erbjuder en upphängning, vilken är variabel i relation till storleken på kåpan och längden på kroken eller liknande fast förankring för upphängning, och vilken både kan lätt monteras och dernonteras för att flytta lampan eller liknande hängande föremål till en annan plats utan att kräva användning av några verktyg och utan att åsamka skada på sladd eller innertak. Den skall också möjliggöra en elektriskt säker montering av anordningen vid den nya kåpan eller takanslutningen.
I den kända tekniken har några av dessa problem beaktats. Flertalet av de föreslagna utföran- dena är dock beroende av en säker fastgöring av takarrslutningen eller -kåpan vid själva sladden för att uppnå en korrekt inställning av takkåpan eller takanslutningeni läge. I vissa utfonnningar âstadkoms en fast förankring vid innertaket med hjälp av skruvar eller pluggar, som tränger in i taket. Det är inte lätt att demontera sådana konstruktioner utan att åsamka skada på antingen taket eller på själva sladden.
En annan nackdel med nuvarande takarrslutníngar eller -kåpor, vilka traditionellt medföljer en elektrisk lampa eller en annan anordning, eller med reservkåpor vilka kan anskafïas separat, är att dessa kåpor inte tillåter att en sladd med en vid sladdens ände fäst kontaktpropp kan träs in. Detta orsakar onödig fara, eftersom någon som önskar byta ut takkåpan eller -anslutningen är nödgad att först antingen skära av sladden eller att demontera kontaktproppen, sedan utföra utbytet och slutli- gen, efter att ha trätt in sladden genom den smala öppningen i en ny takarlsluming, på nytt montera en ny kontaktpropp vid änden av sladden. Den publicerade internationella patentansökningen WO 96/21123 visar en utformning, vilken kan öppnas vid dess sida. Denna utformning är dock fortfaran- de beroende av en säker fastgöring av takkåpan eller takarislutningen vid sladden.
Ytterligare ett problem är att många takanslulningar eller -kåpor inte är tillräckligt stabila eller tillräckligt stora för att både rymma hela längden av sladd etc. som skall döljas, ej heller är de tillräckligt stabila så att de kan sitta rakt endast genom fastgöring vid sladden i eller i närheten av den nedre öppningen i takanslutningen.
Fastän vissa moderna lampor är utrustade med endast en flerpolskontakt, vilken skall kopplas direkt till ledningarna i ett takutlopp, finns det fortfarande allmänt ett problem med att få plats med både den överblivna sladden, kroken och eventuellt även ett rör, från vilket ledningarna till kontaktsoekeln kommer ut, eller en fast kontaktsockel i taket. Detta kräver utrymme. Det finns också ett problem med att få denna typ av takkåpa eller -anslutning att sitta i ett rakt läge gentemot taket, såväl. som med att den inte skall glida ned utefter sladden.
REDOGÖRELSE FÖR UPPFINNlNGEN Det är ett allmänt syfte med föreliggande uppfinning att anvisa en takupphängningsanordning 10 15 20 25 30 s? Bil f W? »av - WS! 3 som uppfyller ett eller flera av ovan nämnda behov.
Det är ytterligare ett syfte med föreliggande uppfinning att anvisa en takupphängningsanord- ning som lätt kan monteras och/eller demonteras.
Det är ytterligare ett syfte med föreliggande uppfinning att anvisa en takupphängningsanord- ning som möjliggör en enkel montering av en elektrisk kabel, sladd eller snöre för ett föremål som skall hängas upp i ett innertak.
Allmänt anvisas en takupphängningsanordnirig för användning tillsammans med olika anordningar, t ex en hängande elektrisk lampa upphängd i ett tak i ett rum, som hänger i sin sladd på en krok eller liknande föremål och som år kopplad till ett elektriskt kontakttuttag eller kontaktorgan i taket, alternativt till en förlängningssladd, vars kontaktuttag är placerat i närheten, i innertaket eller på en vägg.
T akupphängningsanordriingen kan enligt en aspekt vara utformad, så att den inte erfordrar att en elektrisk kontakt vid änden av en elektrisk kabel eller sladd för upphängning behöver demonteras från sladden för att upphängriíngsanordningen skall kunna monteras.
Sålunda anvisas en takupphängrxingsanordning, som innefattar en takkåpa eller anslutning, vilken används för att härbärgera den elektriska kontaktproppen, upphängriingen, kroken och reste- rande sladd för en elektrisk anordning, som är upphângd i ett tak.
Kroken eller den liknande anordningen, i vilken en pendelarmatur eller annan anordning hänger, används som central punkt i upphängningen i syfte att säkerställa en säker förbindning med taket och på samma gång lyfta av takkåpans eller -arislutriingens vikt íirån sladden och i stället låta denna vikt tas av den fasta kroken eller en liknande anordning. Detta kan möjliggöra att takkåpan eller -anslutningen finner ett korrekt läge såsom inriktad med taket, i stället för att vara beroende av en säker fastgöring av en skruv i taket, eller av element, hullingar, skruvar etc. som är avsedda att fastgöra kåpan vid sladden.
Sålunda innefattar allmänt en takupphängriíngsanordning som är avsedd att hänga upp ett fö- remål i en kabel, sladd eller snöre i ett innertak en takarislutning, täckanordning eller takkåpa och en upphängriingsanordning. Upphängningsanordningen är anordnad att fästas vid taket såsom att den fastgörs vid en krok eller ring. Upphängningsanordníngen och takarrslutningen, täckanordningen el- ler takkåpan har samverkande gängor, vilka möjliggör att dessa kan skruvas mot varandra och där- med inta olika vertikala lägen i förhållande till varandra. Upphängningsanordningen kan särskilt in- nefatta en utskjutande avlång del, som sträcker sig nedåt, har en axiell kanal för att uppta kabeln, sladden eller snöret och en yttre gänga. Takanslumingen, täckningsanordningen eller takkäpan kan innefatta en del, som har ett genomgående hål med en inre gänga för samverkan med den yttre gängan på den utskjutande avlånga delen. 10 15 20 25 30 532 Ü'l“'l 4 Täckanordningen, takkåpan eller -anslutningen kan vara sammansatt av två separata delar, av vilka den ena vid sin botten har en stor öppning, genom vilken en kontaktpropp kan töras in och den andra delen kan delas längs ett axialplan.
KORT FIGURBESKRIVNING Uppfinningen kommer nu att beskrivas i form av icke begränsande, som exempel givna uttö- ringsforrner med hänvisning till de medföljande ritningarna i vilka: - Fig. la, lb och lc är en vy fiarnifrån, en perspektivvy framifrån och en perspektivvy bakifrån av en upphängningsanordning, - Fig. Za, 2b, 2c och 2d är tvärsnittsvyer, som visar olika utforrnningar av en utskjutande del, vilken är avsedd uppta en sladd eller snöre och ingår en upphängningsanordning, - Fig. 3a är en tvärsnittsvy av en takkåpa eller anslutning, - Fi g. 3b är en tvärsnittsvy av en takkåpa eller -anslutning liknande vyn i fig. 3a men sammansatt av två separata delar, - Fig. 4a är en perspektivvy av en av två separata delar som bildar en mutterdel i en takkåpa eller -anslutning, -Fig. 4b är en perspektivvy av två ihopmonterade separata delar som tillsammans bildar en mutterdel i en takkåpa eller anslutning, - Fig. 4c är en perspektivvy tagen underifrån av en övre kåpa som bildar den övre delen av en takkåpa eller anslutning, - Fig. Sa är en sprängvy i perspektiv av en komplett takupphängningsanordning, - Fig. Sh är en tvärsnittsvy av takupphängningsanordningen enligt fig. Sa. när den är monterad vid ett innertak, - Fig. 6a och 6b är tvärsnittsvyer av två alternativa irttöranden för att vid dess nedre del eller bottendel uppdela en takupphängriingsanordning i två separata delar, - Fig. 7a och 7b är tvärsnittsvyer av två alternativa utföranden för att vid ett parti beläget närmare taket uppdela en takupphängníngsanordning i två separata delar, - Fig. 8 är en tvärsnittsvy av en takanslutnirrg eller -kåpa uppdelad i två separata delar utefter ett vertikalplan, och - Fig. 9a och 9b är sidovyer av en upphängningsanordning med alternativa utföranden av organ ñr att låsa fast en elektrisk kabel, sladd eller snöre.
DETALJERAD BESKRIVNING De flesta elektriska taklarnpor och andra elektriska 'rakapparater hänger i sin egen elektriska sladd, som i ett enkelt fall kan löpa genom ett hål i en upphängningsanordning och därmed låsa faSl sladden vid upphängningsanordningen. Upphängriíngsanordrringen är i ett enkelt fall en bricka med 10 15 20 25 30 1532 Ü'l'l 5 2 - 3 hål, varvid sladden löper genom ininst två av hålen. Upphängningsanordningen kan använda ett av hålen för eller eventuellt ha en krok för att fastgöra den vid en takkrok eller ring, som är fäst vid och som utskjuter nedåt från ínnertaket.
Som visas i fig. la - le kan en sådan upphängningsanordning 1 utformas, så att den innefattar en avlång del 3, som vid användning utskjuter i nedåtgående riktning och medger, att en täekanord- ning eller kåpa kan fästas därvid. Den utskjutande delen kan, som visas, ha en yttre gänga 5, dvs den kan väsentligen vara en skruvdel, anordnad för att täckanordningen eller kåpan skall kurma fastgöras därvid. Den utskjutande delen 3 har en längsgående kanal 7 avsedd att uppta en elektrisk kabel, ej visad, eller allmänt en upphängningssladd eller -snöre för en hängande anordning eller ett hängande föremål, ej visad/visat. Sålunda omsluter den utskjutande delen i huvudsak en del av sladden som ligger i kanalen.
Den utskjutande delen 3 kan utformas, så att en sladd eller upphängningssnöre kan föras in i kanalen 7 utan att göra det nödvändigt för en person att få en fri ände av sladden eller snöret att tränga in i en ändöppning hos kanalen och sedan mata fram den fria änden för att den skall komma igenom kanalen. Detta kan t ex uppnås genom att anordna ett längsgående spår eller öppning 9, som sträcker sig över den utskjutande delens längd och från kanalen 7 till den yttre ytan på den utskju- tande delen. Denna längsgående öppning kan ha en bredd som är avpassad, så att en sladd kan pres- sas genom denna in i kanalen, vilken kan vara bredare än den längsgående öppningen. Den längsgå- ende öppningen 9 kan alltså vara smalare än kanalen 7, så att den inte låter sladden eller snöret i sidled komma ut från kanalen, se tvärsnittsvyn i fig. 2b.
Ett annat sätt att låta en sladd föras in fiån sidan i kanalen 7 kan innefatta, att i stället för öpp- ningen 9 finns en motsvarande slits ll med väsentligen en bredd, som är lika med noll, se tvärs- nittsvyn i fig. Ze, och att den utskjutande delen 3 är utformad, så att den kan öppnas elastiskt för att sladden eller snöret skall kunna tryckas in genom den breddade slitsen in i kanalen 7. Detta kan uppnås, genom att den utskjutande delen tillverkas av ett elastiskt material, som tillåter en sådan rö- relse och/eller genom att anordna ett vid 13 visat gångjärn eller försvagat parti i den vägg hos den utskjutande delen, som är belägen mittemot slitsen ll. Ett annat sätt att möjliggöra montering från sidan kan innefatta, att den utskjutande delen 3 är delad längs ett eller två längsgående plan, se fig. 2d, dvs att den är gjord av två skilda delar 3', 3", och att dessa två delar, efter det att sladden eller snöret har förts in i kanalen 7, monteras ihop med varandra, tex genom att använda en snäppverkan mellan komplementära utsprång/urtagriingar. Om något införande från sidan av sladden in i kanalen 7 inte är nödvändigt, såsom för lampor vilka levereras direkt från en tillverkare, kan kanalen 7 vara ett enkelt genomgående hål såsom visas i fig. 2a.
Den övre delen 15 av upphängningsanordníngen kan ha ett genomgående hål l7 eller innefatta 10 15 20 25 30 532 013 6 något liknande fastgöringsorgan, såsom en ring eller krok, för att fästa den vid en krok, ej visad, el- ler något liknande organ, såsom en ring, som utskjuter från ett tak eller lilmande övre yta. Den kan också innefatta en anordning för att låsa fast en elektrisk kabel eller upphängningsanordning. En så- dan låsningsanordning kan t ex såsom visas innefatta en eller företrädesvis minst två öppningar 19, genom vilka kabeln eller sladden kan föras in. Öppningama kan vara stängda eller också kan de ut- göra den inre vidare delen av urtagriingar 21, vilka sträcker sig från motsatta kanter av den övre de- len 15, som kan vara utformad som en platta, dvs med parallella stora ytor. Andra organ för att låsa fast den elektriska sladden vid upphängningsanordningen kommer att beskrivas ytterligare med hänvisning till fig. 9a och 9b.
Den bortre änden 23 av den utskjutande delen 3, dvs den fria ände, som vid användning av upphängiingsanordningen pekar i nedåtgående riktning, kan ha spetsig form för att möjliggöra att den utskjutande delen lätt skall kunna glida in i den inre gängan hos en därtill passande mutterdel, såsom skall beskrivas nedan.
Den avlånga, utskjutande delen 3 av upphängningsanordningen är anordnad att samverka med en tåckningsanordning eller takkåpa, som allmänt har referensnummer 25, se fig. 3a. Takkåpan har allmänt sett formen av en kopp eller skål, dvs formen av en krökt yta med en övre öppning eller ett övre hål, som har en kant avsedd för att komma eller vara i ingrepp med en övre yta såsom en in- nertaksyta Dess tvärsnitt kan tex ha symmetrisk form såsom cirkelfonn, fyrkantig form eller sym- metrisk polygonforrn och den kan ha en asymmetrisk form allt efter vad som önskas eller är lämp- ligt. Den taktäckande anordningen eller takkåpan 25 har i sin nedre del ett genomgående hål 27, som år anordnat att åtminstone i sin övre del uppta den utskjutande delen 3 av upphängningsanord- ningen. Hålet kan särskilt ha en inre gänga 29, så att takkåpan eller takarislutriingen kan skruvas längs den utskjutande delen så långt som önskas för att anbringa takkåpan eller takanslutningen vid önskad höjd eller vid önskat vertikalt läge, t ex så att dess övre del eller övre kant är i anliggning med eller trycks mot innertakets yta. Dessutom kan längden av hålet 27 vara utökad, genom att hålet är anordnat i en del 30, vilken utskjuter uppåt inuti kåpan 25, från dess undre del, så att delen inte är synlig för en person, som står under takkåpan eller takanslutningen. Den uppåt utskjutande delen kan t ex såsom visas ha i huvudsak formen av en cirkulär cylinder.
Takkåpan eller takanslutningen 25 kan vara utförd, så att monteringen av densamma kan utföras på enklare sätt. I detta syfte kan kåpan utföras av åtminstone två delar. Detta visas i fig. 3a, där alternativa delningsytor visas vid 3 la, 3lb och 3lc och dessa delningsytor är koncentriska med den normalt vertikala symmetriaxeln hos takkåpan eller takanslutningen 25. I ett annat alternativt utförande är takkåpan eller takanslutningen delad längs ett vertikalt plan, såsom visas vid 3 ld, vilket kommer att beskrivas nedan med hänvisning till fig. 8. 10 15 20 25 30 532 Üfifi 7 När delningsytan är koncentrísk med axeln, innefattar sålunda, såsom visas i fig. 3b, takkåpan eller takarislumingen 25 tvâ grunddelar, en övre kåpa 33 och en mutterdel 35. Den övre kåpan har då i sin nedre del en öppning 37 för att uppta den vid Omkretsen liggande delen av mutterdelen. Öpp- ningen kan ha en sådan storlek, dvs bredd eller diameter, att en kontaktpropp på en elektrisk sladd kan föras därigenom. Storleken av öppningen 37 kan variera från att bara vara tillräckligt stor för att möjliggöra att en kontaktpropp skall kunna komma igenom och upp till en maximal storlek, som är bestämd av dimensionerna hos den övre kåpan 33. Det gängade hålet 27 i mutterdelen 35 kan vid sin övre ände ha ett kort koniskt parti 27', dvs ett parti som vidgar sig i riktning uppåt, för att enkelt kunna uppta den avlånga delen 3 av upphängningsanordningen l. Hålet kan vid sin mynning i den nedre delen av mutterdelen ha en avsmalnande del 27", vilken avslutas med en liten öppning, som har en diameter motsvarande eller lika stor som diametem eller det maximala måttet hos en sladd eller kabel som är avsedd att löpa genom kanalen 7.
Såsom visas i fig. 4a, 4b, kan mutterdelen 35 i sin tur vara gjord av två separata delar 35', 35", genom att den är delad längs ett plan som går genom symmetriaxeln. De två separata delarna kan monteras ihop genom att använda t ex samverkande utsprång 39 och urtagningar 39' anordnade på de motstående ytorna hos de två delarna De ytor, där de två separata delarna möts , kan såsom visas vara förlängda av flänsar 41, vilka utskjuter uppåt fiån de nedre partier 43 av de två delarna, som motsvarar den nedre delen av mutterdelen 35, så att flänsarna ger de två separata delarna en ökad styvhet. Dessutom kan, vid den vid Omkretsen liggande delen av mutterdelen, en cylindrisk fläns 45 sträcka sig uppåt fiån den nedre delen och från respektive nedre del hos de två separata delarna.
Detta kan ge den nedre delen en ökad styvhet och kan förenkla fastsättriingen av mutterdelen 35 vid den övre kåpan 33.
Mutterdelen 35 och dess två separata delar 35', 35" har, när dessa monterats ihop, åtminstone vid sin nedre ände nästan samma yttre storlek som den nedre öppningen 37 i den övre kåpan 33, vil- ket gör att mutterdelen får en tät passning i den övre kåpan. Mutterdelen och den övre kåpan kan ha något organ för att hindra dem *från att rotera i förhållande till varandra, såsom samverkande ut- språng och intagningar. Således kan såsom ses i fig. 4c den övre kåpan 33 ha fyra motställda ut- språng 47 på ytan av sin nedre öppning och rnutterdelen 35 kan ha motsvarande urtagningar 49, vilka sträcker sig nedåt och är öppna uppåt för att ta emot utsprången. Urtagningaxna 49 kan vara ut- förda i de vid Omkretsen belägna flänsama 45 hos mutterdelen och sträcka sig från deras övre kanter och ha diametralt motsatta, jämnt fördelade lägen i den ihopmonterade mutterdelen 35. Ett enda ut- språng 47 och en motsvarande urtagning kan också användas, vilket dock förutsätter att något annat organ finns att definiera det relativa läget för den övre kåpan 33 och mutterdelen. Ett sådant organ kan innefatta en list 61, såsom kommer att beskrivas med hänvisning till fig. 6b. Ifall två eller fler 10 15 20 25 30 532 CV! 'l 8 utsprång och motsvarande urtagningar används, bör dessa vara jämnt fördelade över de samver- kande ytorna hos den övre kåpan 33 och mutterdelen 35.
Monteringen och användandet av takkåpan eller takanslutrxingen fiamgår av fig. Sa och 5b.
Takdelen hos en elektrisk sladd 51 och dess stickpropp 53 iníörs underifrån genom öppningen 37, så att den sträcker sig genom den övre kåpan 33. En del av sladden trycks in i kanalen 7 i upphäng- ningsanordriingen 1 och en annan del i öppningama 19 för att säkert låsa fast sladden. Upphäng- ningsanordningen kan hängas upp i innertaket genom att införa en krok 55, som är fäst vid innerta- ket 57, i öppningen 17 i den övre delen 15 av upphängrringsanordningen. De två separata delarna 35', 35" av mutterdelen fästs vid varandra genom att passa in deras anpassade utsprång och uttag- ningar i varandra, så att de i det genomgående hålet 27 innesluter en del av sladden 51, som är belägen under den övre kåpan 33. Den nu hopmonterade mutterdelen passas in i den övre kåpans nedre öppning 37, så att urtagníngarna 49 tar emot utsprången 47. Den kompletta takkåpan eller tak- anslutningen förs uppåt utefter sladden, så att det genomgående hålet i mutterdelen, i dess uppåt förlängda del 30, fås att ta emot den utskjutande delen 3 hos upphängningsanordningen l. De två delarnas till varandra anpassade gängor 29 och 5 kommer då i ingrepp med varandra och de två de- larna fästs vid varandra genom att hela takkåpan eller takarlslutzningen vrids, såsom genom att den person som monterar takkåpan eller takanslutningen håller den övre kåpan 33 i sina händer. Vid vridningsrörelsen kommer takkåpan eller takanslutningen att komma högre och högre upp, så att slutligen den övre kanten av den övre kåpan 33 kommer i kontakt med innertakets 57 yta och kan i tillräckligt hög grad tryckas mot detta för att ge takkåpan eller takanslutningen ett slutgiltigt läge, i vilket den sitter fast eller tätt i ingrepp med taket på snyggt sätt, utan att något utrymme finns kvar mellan dess övre kant och innertaket och samtidigt helt och hållet döljer den elektriska kabeln 51, upphängriingsanordningen l, takkroken 55 och eventuellt även proppen/kontakten 53.
Om ett elektriskt uttag eller utlopp, ej visat, som skall användas för att koppla in den anord- ning, vilken skall hängas upp, är placerat på avstånd från den plats, där upphängriingsanordningen skall fastgöras, och därigenom kräver, att den elektriska kabeln löper längs taket, vilket hindrar tak- kåpan eller takanslutningen från att komma i kontakt med innertaket utefter hela sin övre kant, kan en urtagning göras i den övre kanten av takkåpan eller -anslutningen för att låta kabeln passera där- igenom. Genom att använda en sådan urtagníng, är det fortfarande möjligt att uppnå en tät passning mellan takkåpan eller -anslutriirrgen och innertakets yta När takkåpan eller takarislutnirtgen skall demonteras, vrids denna i motsatt riktning, varige- nom mutterdelen 35 skruvas loss från upphängningsanordningen 1, och sedan kan, efier tillräcklig sådan lösskruvningsrörelse, upphängningsanordningen l lyftas av från kroken 55 och hela takkåpan 25 är frigj ord från upphängningsanordriingen. Montering och demontering kan enkelt utföras många 10 15 20 25 53133 Ü'l'l 9 gånger utan att åsarnka skada på varken takkåpan eller -arislumingem upphängningsanordningen, innertaket eller sladden.
Om den nedre öppningen 37 i den övre kåpan 33 är för trång, se fig. 3b, eller om takkåpan el- ler takanslutníngen är tillverkad som en enda enhet såsom visas i fig. 3a, kan det vara fallet att det inte är möjligt att föra den elektriska stickproppen 53 därigenom. Stickproppen måste då först de- monteras från kabeln 51, kabeln därefter föras in genom öppningen 37 eller det genomgående hålet 27 och slutligen återmonteras stickproppen ovanför takkåpan eller -arrslutriingen Samma sak gäller i de fall, då mutterdelen 35 inte är delad i två separata delar, se fig. 7a, och då den nedåt utskjiitande delen inte har något medel för att sladden skall kunna införas från sidan, se fig. 2a I alla dessa fall erhålls emellertid en säker upphängning av det föremål som skall hängas upp, eftersom upphängningen inte är beroende av en säker fastgöririg av den elektriska kabeln, sladden eller snöret vid takkåpan eller takanslutningen, utan den elektriska kabeln, sladden eller snöret är i stället för- ankrad vid innertaket genom upphängningsanordriingen l, som samverkar med en takkrok 55 eller liknande anordning.
Takkåpan eller -anslutningen 25 eller åtminstone dess yttre synliga delar kan tillverkas av olika material såsom polymerer, glas, metall och trä. Upphängningsanordningen 1 kan t ex vara av lämplig polymer och även den inre delen av takkåpan eller takanslutriirrgen, i vilken det genomgå- ende hålet 27 sträcker sig och gängan 29 är utförd.
Olika alternativa utföringsformer har nämnts ovan. Såsom är uppenbart för varje fackman kan detaljerna i takupphängningsanordningen kombineras och gestaltas på ett flertal Sålunda kan i utförandet enligt fig. 6a takkåpan eller -arislutriingen 25 i huvudsak motsvara den takkåpa eller takanslutning, som visas i fig. 3b, men här består mutterdelen 35 av två separata delar, såsom visas i fig. 4a och 4b. Öppníngen 37, som tar emot mutterdelen, har en diameter, vilken är mindre än diametern hos den nedre delen av den övre kåpan 33. Vertikala flänsar 59 kan sträcka sig fiån demia nedre del vid kanten av öppningen för att stabilisera öppningen och flänsarna kan ha utsprång, ej visade, motsvarande de i fig. 4c visade utsprången 47 för samverkan med urtagriingar i mutterdelen 35, så att mutterdelen och den övre kåpan genom en vridningsrörelse kan förbindas med varandra och mutterdelen ges ett bestämt läge i förhållande till den övre kåpan.
I utfföringsformen enligt fig. 6b, som i huvudsak motsvarar det i fig. 4a, 4b och 4c utförandet, har den övre kåpan 33 i stället för eller utöver utsprången 47 en horisontell kant eller list 61 på sin inre yta Listen är belägen, så att mutterdelen, när den införs i den nedre öppningen 37, med sin vid Omkretsen liggande del kommer i beröring med den nedre sidan av listen och hindrar, att den kan komma ytterligare längre in, vilket ger mutterdelen ett väldefinierat läge i förhållande till den övre kåpan. Detta kan vara särskilt lämpligt i de fall, då takkåpan eller -anslutningen har en tvärsnitts- 10 15 20 25 30 532 Ü*'l'l 10 form, som är en polygon eller är asymmetrisk och allmänt när inga särskilda organ såsom samver- kande utsprång och urtagriingar är nödvändiga för att få den övre kåpan 33 och mutterdelen 35 att rotera tillsammans, när de är hopmonterade med varandra.
Den i fig. 7 a visade takkåpan eller -anslutrringen 25 är delad längs ett i huvudsak horisontellt plan, som motsvarar delníngsytan 3lc i fig. 3a. Det nedre kåppaitiet 63 har då vid omkretsen lig- gande sidor, som sträcker sig ett stycke uppåt och slutar i ett övre kantparti, vilket bildar en uttag- ning 65 avsedd att mottaga den nedre kanten av det övre kåppartiet 67. Eftersom det nedre käppar- tiet i detta fall är en enda enhet, kan den elektriska kontakten hos en elektrisk kabel inte passera därigenom utan måste demonteras innan den elektriska kabeln kan införas genom kanalen 27. För att möjliggöra att en elektrisk stickpropp skall kunna passera kan det nedre kåppartiet 63 vara utfört av två separata delar 63', 63", såsom ses i fig. 7b, varvid de två delarna bildas genom att den nedre delen av kåpan är delad längs ett vertikalt axialplan. Efier det att den elektriska kabeln har införts i utrymmena hos de två delarna, som bildar kanalen 27, sätts de två delarna samman genom att t ex använda med varandra ihoppassande utsprång och urtagtiingar, ej visade.
En takkåpa eller takanslutning 25, som är delad längs ett vertikalt plan, visas i fig. 8, varvid detta fall motsvarar delningslinjen 3ld i fig. Sa. De två separata delarna kan sättas samman genom att t ex använda med varandra ihoppassande utsprång och urtagningar, ej visade, på samma sätt som nånmts ovan.
Anordningen för att låsa fast den elektriska kabeln eller sladden, dvs för att på ett säkert sätt fastgöra kabeln eller sladden vid upphângningsanordningen l, kan också utföras på olika sätt. Så- som ses i fig. 9a, kan sladden 51 säkert fastgöras av en bryggdel 69, vilken trycks mot sladden av skruvar 71, som är inskruvade i den övre delen 15 av upphängníngsanordningen. Alternativt kan två sådana samverkande bryggdelar tryckas mot varandra med den elektriska sladden liggande däremellan, genom användning av skruvar och muttrar, ej visade, varvid de två ihopmonterade bryggdelanra uppstödjs av den övre ytan på den utskjutande delen 3, när upphängningsanordningen är upphängd i en takkrok (55), se fig. 9b.
Det skall här förstås och också i kraven att uttryck såsom "överdel", "botten", "övre", "nedre", "upp“, "ned" och liknande har använts endast i åskådliggörande syfte, för att tillhanda- hålla en tydlig och förståelig beskrivning av och krav för uppfinningen. Sådana uttryck skall inte på något sätt uppfattas som begränsande och skall enligt avsikten med den avsedda an- vändningen av takkåpan, när denna används upphängd i ett innertak eller liknande övre yta, nor- malt ett huvudsakligen horisontellt innertak.

Claims (6)

10 15 20 25 30 532 Û'l*l l I KRAV
1. l. Takupphängtiingsanordriing för att hänga upp ett föremål i en kabel, sladd eller snöre i ett innertak eller liknande övre yta, varvid anordningen innefattar en takanslutning, täckningsanordriing eller takkåpa och en upphängningsanordning, varvid - upphängningsanordningen (l) är anordnad att fastgöras vid innertaket och innefattar en utskjutande avlång del (3) med en axiell kanal (7) för att uppta kabeln, sladden eller snöret och den utskjutande avlånga delen har en yttre gänga (5), och - takarislutriingen, täckningsanordningen eller takkåpan (25) innefattar en del med ett genomgående hål (27) innefattande en inre gänga (29) för samverkan med nämnda yttre gänga för att genom vridning av takarislutiiingeri, täckningsanordningen eller takkåpan möjliggöra, att denna kan inta ett önskat läge längs den utskjutande, avlånga delen, såsom för att trycka en övre kant av takarislutriingerx, täckningsanordningen eller takkåpan mot innertakets yta eller för att få en övre kant av takanslutningen, täekningsanordningen eller takkåpan att komma i ingrepp med innertakets yta, utan att kvarlärnna något väsentligt utrymme mellan den nämnda övre kanten och innertakets Yta, kännetecknad av att - den utskjutande avlånga delen (3) har en längsgående öppning (9) in till den axiella kanalen (7), vilken sträcker sig åtminstone över den del av den utskjutande avlånga delen, som har den yttre gängen, för att möjliggöra att en del av kabeln, sladden eller snöret skall knrma fiån sidan genom den längsgående öppningen införas i den axiella kanalen, och - takanslumingeri, täckningsanordnirigen eller takkåpan (25) är sammansatt av två separata delar, en mutterdel (35) och en övre kåpa (33), varvid - - mutterdelen innefattar det genomgående hålet (27) med en inre gänga, - - den övre kåpan har en öppning (3 7) för att mottaga mutterdelen, och organ finns anordnade för att i vridningsled fastgöra den övre kåpan och mutterdelen vid varandra, och - - mutterdelen är delad längs ett vertikalt axialplan, så att den är sammansatt av två separata delar (35') och (35"), varvid var och en av de två separata delarna innefattande en del av väggen för det genomgående hålet och dess inre gänga har organ för att lösgörbart fastgöra dem vid varandra.
2. Takupphängiiingsanordning enligt krav l, kännetecknad av att den längsgående öppningen (9) i den utskjutande avlånga delen (3) är smalare än kanalen (7) inuti den utskjutande avlånga delen för att förhindra att kabeln, sladden eller snöret i sidled kommer ut ur kanalen.
3. Takupphängriingsanordriing enligt något av krav 1 - 2, kännetecknar! av att takanslutriingen, täckningsanordningen eller takkåpan (25) innefattar ett avlångt parti (30), vilket är delat längs ett vertikalt axialplan (3ld) och sträcker sig uppåt från en nedre del av takarislutiiingen, 532 Û'l'! ll täckningsanordrlingen eller takkåpan, in i det inre av takanslutningen, täekningsanordningen eller takkåparl och genom vilket det genomgående hålet (27) med en inre gänga går.
4. Takupphängriingsanordning enligt krav 3, kännetecknar! av att den nedre änden av upphängningsanordningen (1) har spetsig form (23) och att den övre delen (27') av det avlånga 5 partiet (30) av takanslutningen, täckningsanordningen eller takkåpan (25) vidgar sig i riktning uppåt, så att hålet i det avlånga partiet enkelt kan uppta den utskjutande avlånga delen av upphängrxingsanordriingen.
5. Takupphängriingsanordning enligt något av krav 1 - 4, kännetecknad av att mntterdelen (35) har en vid Omkretsen liggande vertikal flâns (45) för ingrepp med en inre yta i nämnda öppning 10 (37) i den övre kåpan, varvid den yttre sidan av flänsen och den inre ytan har med varandra ihoppassande urtagningar och utsprång för att ge rnutterdelen ett bestämt läge i förhållande till den övre kåpan och fór att i vridningsled fastgöra dem vid varandra.
6. Takupphängningsanordning enligt något av krav l - 4, kännetecknar! av att takarislumingeri, täckningsanordriingen eller takkåparx (25) är delad längs ett vertikalt axialplan 15 (3ld), så att den är sammansatt av två separata delar (fig. 7 och 8), varvid var och en av de två separata delarna innefattar en del av väggen för det genomgående hålet (27) och dess inre gänga (29) och de två separata delama har organ för att lösgörbart fastgöra dem vid varandra.
SE0800035A 2008-01-07 2008-01-07 Takupphängningsanordning för lampor och liknande föremål SE532011C2 (sv)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0800035A SE532011C2 (sv) 2008-01-07 2008-01-07 Takupphängningsanordning för lampor och liknande föremål
EP09445001.2A EP2086080B1 (en) 2008-01-07 2009-01-07 Ceiling suspension assembly

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0800035A SE532011C2 (sv) 2008-01-07 2008-01-07 Takupphängningsanordning för lampor och liknande föremål

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE0800035L SE0800035L (sv) 2009-07-08
SE532011C2 true SE532011C2 (sv) 2009-09-29

Family

ID=40790531

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0800035A SE532011C2 (sv) 2008-01-07 2008-01-07 Takupphängningsanordning för lampor och liknande föremål

Country Status (2)

Country Link
EP (1) EP2086080B1 (sv)
SE (1) SE532011C2 (sv)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US8006453B2 (en) * 2008-08-13 2011-08-30 Anderson Rick David Hanging display system
JP2016018696A (ja) * 2014-07-09 2016-02-01 株式会社フォーカルワークス ハーネス保持装置とその取り付け方法
FI126485B (sv) * 2014-11-12 2017-01-13 Ensto Finland Oy Anslutningsanordning för en elektrisk apparat
JP2017195043A (ja) * 2016-04-19 2017-10-26 株式会社ビートソニック ペンダント照明器具のソケット用カバー
SE539756C2 (sv) * 2016-05-23 2017-11-21 Ikea Supply Ag A suspension assembly for suspending a pendant luminaire from a ceiling
CN107559275A (zh) * 2017-09-28 2018-01-09 景素玲 一种用于拼接板的连接组件及组成的立体结构
FR3106876B1 (fr) * 2020-01-31 2022-08-19 Jja Sa Support de potence de luminaires d’intérieur pour serrer fermement un câble électrique isolé

Family Cites Families (20)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB202056A (en) 1922-05-15 1923-08-15 Alfred Bushell Improvements in or relating to electric light fittings
GB244249A (en) * 1924-11-24 1925-12-17 Max John Railing An improved electric connection fitting
CH298671A (de) * 1952-03-08 1954-05-15 Reiser Emil Aufhängevorrichtung für elektrische Beleuchtungskörper.
DE1950686U (de) * 1966-10-01 1966-12-01 Fritz Wauer Fa Fuer deckenbaldachine an schnurpendelleuchten bestimmte befestigungsvorrichtung.
FR2117772A1 (sv) 1970-12-10 1972-07-28 Thorax Albert
FR2280859A1 (fr) 1975-11-19 1976-02-27 Cetek Const Electrotech Embase pour support orientable de lampe d'eclairage
JPS54137285U (sv) * 1978-03-17 1979-09-22
DE2932334A1 (de) 1979-08-09 1981-02-26 Rolf Depping Sichtblende fuer elektrische deckenanschluesse
FR2474144B1 (fr) 1980-01-22 1985-12-20 Midi Moulages Plast Procedes et dispositifs pour la realisation d'ensembles destines a l'eclairage, notamment d'ensembles plafonniers
JPH01130403A (ja) * 1987-11-14 1989-05-23 Matsushita Electric Works Ltd ローゼット取付装置
FR2664365B1 (fr) 1990-07-04 1994-06-03 Legrand Sa Couvercle pour boitier de suspension pour luminaire, et boitier correspondant.
GB2251983A (en) 1990-10-05 1992-07-22 Thomas Mulcahy Ceiling rose cover
DE4300521A1 (de) * 1993-01-12 1994-07-14 Weidmueller Interface Kabelabdichtungs- und Zugentlastungsvorrichtung für Wanddurchbrüche
EP0801718B1 (en) 1994-12-29 2003-12-03 Vibeke Kjerrumgaard Fitting
WO1997001063A1 (en) 1995-06-23 1997-01-09 Thopatent Data Aps Fitting
JPH10106335A (ja) * 1996-09-26 1998-04-24 Hitachi Lighting Ltd 引掛シーリングカバーの取付け構造
GB2330015A (en) 1997-06-21 1999-04-07 Howard St John Milton Decorative cover for ceiling rose
GB2375900A (en) 2001-05-26 2002-11-27 Colette Anderson Decorative covering means
EP1580481A1 (en) 2004-03-23 2005-09-28 Tophat ApS A ceiling fitting or cover
GB0414759D0 (en) 2004-07-01 2004-08-04 Artex Rawlplug Ltd "Fitting"

Also Published As

Publication number Publication date
EP2086080B1 (en) 2015-03-04
EP2086080A2 (en) 2009-08-05
SE0800035L (sv) 2009-07-08
EP2086080A3 (en) 2009-11-25

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE532011C2 (sv) Takupphängningsanordning för lampor och liknande föremål
US11333329B2 (en) Modular outdoor light fixture and accessories
US20090213621A1 (en) Luminaire profile
US7311425B2 (en) Retrofit pendant light fixture
ES2253185T3 (es) Ventilador de techo.
US20060255226A1 (en) Ball and socket assembly for suspending an object from a sloped surface
US8093511B2 (en) Ceiling suspension assembly
WO2008104986A2 (en) Lighting system
CA2686758A1 (en) A linear lighting system having a spinal structure and an optical system separately installable thereon
US6971768B1 (en) Decorative lighting system
CN109196274A (zh) 用于将悬吊式灯具悬挂于天花板的悬挂组件
US10107482B1 (en) Light socket connector
WO2017206007A1 (zh) 一种加强防水型吊扇
US7484979B2 (en) Hub assembly
CN109539198B (zh) 一种灯具连接器及条形灯连接系统
US20090163056A1 (en) Light fixture and sleeve candlestick adapter
WO2017206004A1 (zh) 一种多功能防水吊扇
CN207702410U (zh) 一种快速安装的灯座结构
EP2662617B1 (en) Luminaire socket
CN209436621U (zh) 悬挂衣通、衣柜
KR100921141B1 (ko) 펜던트 등(燈)의 지지장치
CN210446863U (zh) 一种组装式毛巾架
CN211116692U (zh) 风扇灯
US20060098445A1 (en) Light fixture with dual positionable shade
CN212055197U (zh) 吊扇及悬吊结构