SE522665C2 - Förfaringssätt och anordning för automatisk mjölkning med fasta mjölkningstider - Google Patents

Förfaringssätt och anordning för automatisk mjölkning med fasta mjölkningstider

Info

Publication number
SE522665C2
SE522665C2 SE0201770A SE0201770A SE522665C2 SE 522665 C2 SE522665 C2 SE 522665C2 SE 0201770 A SE0201770 A SE 0201770A SE 0201770 A SE0201770 A SE 0201770A SE 522665 C2 SE522665 C2 SE 522665C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
animal
milking
animals
group
area
Prior art date
Application number
SE0201770A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0201770D0 (sv
SE0201770L (sv
Inventor
Uwe Osthues
Original Assignee
Westfaliasurge Gmbh
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Westfaliasurge Gmbh filed Critical Westfaliasurge Gmbh
Publication of SE0201770D0 publication Critical patent/SE0201770D0/sv
Publication of SE0201770L publication Critical patent/SE0201770L/sv
Publication of SE522665C2 publication Critical patent/SE522665C2/sv

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01JMANUFACTURE OF DAIRY PRODUCTS
    • A01J5/00Milking machines or devices
    • A01J5/007Monitoring milking processes; Control or regulation of milking machines
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01JMANUFACTURE OF DAIRY PRODUCTS
    • A01J5/00Milking machines or devices
    • A01J5/017Automatic attaching or detaching of clusters
    • A01J5/0175Attaching of clusters

Description

20 25 30 35 sorteras manuellt och drives till mjölknings-systemet.
Detta förfarandesätt stöter också vid stora djurhjordar med några hundratals djur på dess gränser, då redan pàträffandet av överstàende djur är mycket an- strängande för personalen.
Utgående härifrån ligger till grund för uppfinningen den målsättningen, att ange ett förfaringssätt för auto- matisk mjölkning av djur, vilket är genomförbart med minskad ansträngning. Ett ytterligare mål för upfinningen är, att ange en anordning för automatisk mjölkning av djur och en anordning för att hålla och för att automa- tiskt mjölka djur, varigenom säkerställes, att varje djur, företrädesvis varje ko, tillföres till mjölknings- operationen.
Enligt uppfinningen uppnås målsättningen genom ett förfaringssätt med de särdrag som anges i patentkrav 1, en anordning med de särdrag som anges i patentkrav 10 re- spektive en anordning med de särdrag som anges i patent- krav 12. Lämpliga vidareutvecklingar och utföranden lig- ger till grund för underkraven.
Enligt förfaringssättet enligt uppfinningen för au- tomatisk mjölkning av djur, företrädesvis av kor före- slås, att först de för djuren individuella särdragen i en hjord bestämmes och lagras. Från de erhållna särdragen bestämmes åtminstone en mellanmjölkningstid för hjorden.
Djuren drives medelst ett automatiskt drivnings-system med hänsyn till den erhållna mellanmjölkningstiden till mjölkningssystemet och mjölkas därefter. Under mellan- mjölkningstiden finns det för djuren ingen möjlighet att friviligt uppsöka mjölkningssystemet, så att djuren kon- tinuerligt vid förutbestämda tider föres till mjölknings- operationen. Härigenom vänjes djuren vid regelbunda mel- lanmjölkningstider, vilket är förknippat med positiva in- flytanden på kornas juvervälbefinnande och prestationsförmåga. Detta förfarande har också till fördel, att mjölkningssystemet erhåller ett högre kapaci- 10 15 20 25 30 35 CN FJ |\J CF.
C).
CW 3 tetsutnyttjande, vilket är fördelaktigt av ekonomiska skäl.
Enligt en fördelaktig vidareutveckling av för- faringssättet enligt uppfinningen föreslås, att först för djuren individuella karaktäristika utvärderas och àt- minstone tvà djurgrupper bildas, varvid vardera djuret tillföres till den djurgrupp, i vilken de individuella karaktäristika ligger inom ett toleransfält för grupp- karaktäristika hos en grupp, varvid mellanmjölknings- tiderna för djurgrupperna är olika.
Genom denna lämpliga vidareutveckling av förfarings- sättet uppnås en relativt hög homogenitet hos grupperna.
Detta har den fördelen, att den erhàllna_mellanmjölk- ningstiden för gruppen endast i ringa omfattning avviker från den djurindividuella mellanmjölk-ningstiden. För bildandet av de åtminstone tvà djur-grupperna lägges till grund djurindividuella data, sàsom exempelvis mjölkpro- duktivitet, cellantal, mjölkflöde, laktationer. laktationsdag, antal Dessa djurindividuella parametrar prövas före- trädesvis med förutbestämda intervaller och aktualiseras.
Särskilt föreslås, att de djurindividuella parametrarna testas vid varje mjölkningsoperation och aktualiseras. Ãr en hjord indelad i ätmistone två djurgrupper, fö- reslàs enligt ett ytterligare fördelaktigt utförande av förfaringssättet, att tillhörigheten för varje djur till en djurgrupp provas med förutbestämda intervaller och djuret företrädesvis överföres till en annan djurgrupp, när de djurindividuella parametrarna ligger utanför tole- ransfältet för den djurgrupp, i vilken djuret befinner sig. Härvid kan de aktuella djurindividuella parametrarna uttagas för prövning. Istället för de aktuella djurindi- viduella parametrarna kan prövningen ske i samband med tidsmässig förändring av parametrarna. Härvid kan också den vidare prognosticerade förändringen av parametrarna beaktas, djurindividuella parametrar har den största överensstäm- så att djuret kan inordnas till den grupp, vars 10 15 20 25 30 35 CN BJ NJ C\ CN f "1 4 melsen med de djurindividuella parametrarna för de övriga djuren i en grupp. Ãr hjorden indelad i àtminstone tvà djurgrupper, så föreslås enligt ett ytterligare fördelaktigt utförande av förfaringssättet, att de àtminstone tvà djurgrupperna ut- rymmesmässigt är skilda fràn varandra. Detta under-lättar drivningen av djuren till mjölkningssystemet. Föreligger ett gemensamt mjölkningssystem för djur-grupperna, så är det fördelaktigt, när djurgrupperna med tidsmässig för- skjutning drives till mjölkningssystemet, då härigenom en blandning av djuren i olika grupper undvikes. En ytterli- gare fördel med detta förfarande kan ses däri, att mjölk- ningssystemet kan användas med relativt fä mjölknings- platser också vid hjordar med stort antal djur, eftersom uppehàllstiderna respektive de sammanlagda mjölkningsti- derna för varje grupp är relativt ringa.
Enligt ett ytterligare fördelaktigt utförande av förfaringssättet föreslàs, att drivningsoperationen för den ena djurgruppen avslutas när mjölkningsoperationen för den andra djurgruppen redan är avslutad. Det har den fördelen, att de drivna djuren omedelbart kan föras till mjölkningssystemet, utan ytterligare uppehàllstider.
För att säkerställa, att eventuella förlängningar av mjölkningsoperationen icke inverkar negativt pà djuren i de andra grupperna, föreslås, att mellan slutet av driv- ningsoperationen för den ena gruppen och slutet av mjölk- ningsoperationen för den andra djurgruppen före-ligger ett förutbestämt tidsspann.
Enligt en ytterligare föredragande utföringsform av förfaringssättet föreslas, att drivningssystemet uppvisar àtminstone en rörlig drivningsanordning, vars rörelse- hastighet är så dimensionerad, att àtminstone en driv- ningsansordning rör sig över ett djuruppehàllsomràde, fràn ett första ändomràde till ett andra, mjölknings- systemet intilliggande ändomràde inom en mellan- mjölkningstid. 10 15 20 25 30 35 522 665 5 Enligt en ytterligare uppfinningstanke förslås en anordning för automatisk mjölkning av djur, företrädesvis av kor. Anordningen uppvisar ett mjölkningssystem, en djurigenkänningsanordning, en mjölkanalysanordning och ett drivsystem, varigenom djuren drives till mjölknings- systemet. Anordningen uppvisar vidare en databear- betningsanordning, vilken bearbetar signalerna från dju- rigenkänningsanordningen och mjölkanalysanordningen, var- vid fràn signalerna bestämmes och lagras djur- individuella karaktäristiska parametrar och från paramet- rarna bestämmes åtminstone en mellanmjölkningstid. Anord- ningen uppvisar vidare en styranordning, vilken i avhäng- ighet till åtminstone en mellanmjölkningstid styr drivsy- stemet. Denna anordning enligt uppfinningen känne-tecknas av en enkel konstruktiv uppbyggnad. Också redan befintli- ga mjölkningsanläggningar kan efter utrustas med anord- ningen enligt uppfinningen, utan att eftermont-erings- och ombyggnadskostnaden är hög.
Enligt ett fördelaktigt utförande av anordningen fö- reslås, att drivsystemet uppvisar åtminstone en rörlig drivningsanordning, vars rörelsehastighet är så dimensio- nerad, att den åtminstone ena drivnings-anordningen över- far ett djuruppehållsområde, från ett första ändomràde till ett annat intill mjölkningssystemet beläget ändomrà- de inom en mellanmjölkningstid.
Enligt ytterligare en tanke enligt uppfinningen fö- reslàs en anordning för att hålla och för att automatiskt mjölka djur, företrädesvis kor, vilken omfattar åtminsto- ne ett djuruppehållsområde i vilket djuren kan uppehålla sig. Åtminstone ett mjölkningssystem är anordnat, till vilket djuren från åtminstone ett område når och kan vän- da tillbaka till detta område.
För identifieringen av varje djur är en djurigenkännings- anordning anordnad. Anordningen innehåller också en mjöl- kanalyasanordning för kvantitativ och/eller kvalitativ bestämning av den mjölkade mjölken från ett djur, så att härav djurindividuella parametrar kan bestämmas. Anord- 10 15 20 25 30 35 522 665 6 ningen uppvisar vidare ett drivsystem, vilket driver dju- ren fràn det åtminstone ena djur-uppehållsområdet till mjölkningssystemet. Signalerna från djurigenkänningsa- nordningen och mjölkanalysanordnignen bearbetas vid an- ordnande enligt uppfinningen i en databearbetningsanord- ning, varvid från signalerna parametrarna bestämmes och lagras och från parametrarna bestämmes åtminstone en mel- lanmjölkningstid. Drivsystemet styres i avhängighet till den åtminstone ena mellan-mjölkningstiden medelst styran- ordningen. att åt- minstone tvà djuruppehàllsområden är anordnade, varvid En vidareutveckling av anordningen innebär, dessa uppvisar åtminstone ett gemensamt mjölkningssystem.
I djuruppehållsomràdena uppehåller sig djur, vars djurin- dividuella parametrar uppvisar en relativt god överens- stämmelse, så att den i ett djuruppehållsomràde befintli- ga gruppen av djur är relativt homogen.
Drivsystemet i anordningen enligt uppfinningen upp- visar åtminstone en rörlig drivanordning, vars rörelse- hastighet företrädesvis är så dimensionerad, att den åt- minstone ena drivanordningen till det åtminstone ena från ett första ändomràde till ett andra relativt mjölkningssystemet intilliggande ändomràde djuruppehàllsområdet, överfar inom en mellanmjölkningstid.
Företrädesvis är en anordning, vid vilken för det första för varje djuruppehàllsomràde är anordnad en driv- anordning, varvid drivanordningarna är styrda förskjutet i sidled relativt varandra. Drivanordningarna är styr- ningstekniskt förbundna med mjölkningssystemet och står i avhängighet till varandra.
Ytterligare fördelar och detaljer hos förfarings- sättet, med de pà ritningen visade föredragna utföringsexemplen. anordningen och anordningen beskrives i samband Därpå visar: 10 15 20 25 30 35 522 6:55 7 Fig. l schematiskt arbetssättet för förfa- randet, Fig. 2 schematiskt en anordning för att häl- la och automatiskt mjölka djur och Fig. 3 till 5 visar schematiskt anordningen enligt fig 2 med momentupptagning Fig. 6 visar en översökt över momentupptag- ningen i Fig. 3 till 5 Förfarandeförandet enligt uppfinningen förklaras i samband med en fördelaktig vidareutformning av för- farandet under hjälptagande av àskàdliggörandet i fig. 1.
Vid förfarandet enligt uppfinningen för automatisk mjölkning av djur bestämmes och lagras de djurindivid- uella parametrarna hos en hjord. Fràn de djurindividuella parametrarna bestämmes åtminstone en mellanmjölkningstid för hjorden. Djuren drives medelst ett automatiskt driv- system med hänsyn till mellanmjölkningstiderna och mjöl- kas därefter. Härvid säkerställes dock, att djuren under den utlästa mellanmjölkningstiden icke kan uppsöka mjölk- ningssystemet.
Lämpligen uppdelas hjorden i åtminstone tvà djur- grupper G1 och G2. Varje djur i djurgruppen tillordnas motsvarighet till dess djurindividuella karaktäristika till gruppen Gl respektive G2. Antalet djur i grupperna Gl, G2 kan vara olika. Varje grupp Gl, G2 är med avseende pà de individuella parametrarna i huvudsak homogena, då i den ena respektive i den andra gruppen inordnas endast djur, vars individuella parametrar ligger inom ett tole- ransomràde för grupparametrarna hos en grupp.
För varje djurgrupp Gl och G2 avläses mellan- mjölkningstiderna för djurgrupperna. Dessa mellan- mjölkningstider är olika. 10 15 20 25 30 35 522 665 8 Medelst ett icke visat automatiskt drivningssystem drives mjölkas djurgrupperna med hänsyn till mellanmjölk- ningstiderna till mjölkningssystemet och mjölken däref- ter. Företrädesvis drives djurgrupperna tidsförskjutet till mjölkningssystemet, så att ett mjölkningssystem för varje djurgrupp stàr berett, varvid en blandning av dju- ren i de enskilda djurgrupperna förhindras.
Medelst ett icke visat automatiskt drivsystem drives djuren från grupp G1 från ett icke visat djuruppehàlls- omràde till mjölkningssystemet. Dessa djur mjölkas och när sedan till djuruppehàllsomrádet för grupp Gl. Är ett mjölkningssystem fritt och mellanmjölknings- tiden för grupp G2 i huvudsak har löpt ut, sà tillföres djuren fràn grupp G2 till mjölkningssystemet. Efter genomförd mjölkningsoperation för vardera djuret i grupp G2 när djuren i grupp G2 in i djuruppehàllsomràdet G2, varvid uppehàllsomràdena för grupperna är skilda från varandra.
Företrädesvis prövas tillhörigheten för vart och ett av djuren till en djurgrupp med förutbestämda inter- valler. Har det fastställts, att de djurindividuella pa- rametrarna för djuren KGl i grupp G1 förändrats och de aktuella parametrarna har mer överensstämmelse med para- metrarna i grupp G2, så överföres djuret KGl, vid vilket det kan handla om en ko, fràn grupp Gl till grupp G2. Om- vänt kan ocksà ett djur KG2 ur grupp G2 överföras till djurgrupp Gl, när de djurindividuella parametrarna för djuret KG2 har mer överensstämmelse med de djur- individuella parametrarna för djur i grupp Gl än de djur- individuella parametrarna för djur i grupp G2.
Fig 2 visar schematiskt en anordning för att hälla och automatiskt mjölka djur, företràdevis kor.
Anordningen omfattar ett första djuruppehàllsomràde l, i vilket en grupp Gl av djuren i en hjord hàlles.
En ytterligare grupp G2 med ett antal djur hàlles i ett andra djuruppehàllsomràde T2. Djuruppehàllsomràdena 1 respektive 2 omfattar liggboxar 3. Liggboxarna i det för- 10 15 20 25 30 35 522 66.5 9 sta djuruppehàllsomràdet 1 befinner sig i ett stall- omräde 4. Till stallomràdet ansluter sig åtminstone ett område 5, då det exempelvis kan handla om ett betesomrà- de.
Också det andra djuruppehàllsomràdet 2 uppvisar ett stallomràde 6 och åtminstone ett uppehàllsomràde 7. Dess- utom kan varje djuruppehàllsomràde ytterligare vara för- sett med en foderplats och en dryckesplats.
Genom icke visade portar, dörrar eller liknande är såväl det första djuruppehàllsomràdet l som också det andra djuruppehàllsomràdet 2 förbundet med ett för- bindningsomräde 8. Med siffran 9 betecknas ett förvänt- område. I förväntomràdet 9 när djuren in från förbind- ningsomràdet 8. Förväntomràdet 9 är via icke visade port- system förbundet med ett mjölkningssystem 10. Djuren läm- nar mjölkningssystemet 10 i ett eftervänt omrâde 11. Fràn efterväntomràdet 11 kan djuren via förbindningsomràdet 8 nà in i djuruppehàllsomràdet 1 respektive djuruppehàlls- omràdet 2.
Det är icke nödvändigt, att anordningen uppvisar ett förväntomräde 9 respektive efterväntomràde ll.
Fig. 3 till 5 visar schematiskt moment under förfa- ringssåttet för automatisk mjölkning av djur med anord- ningen enligt fig 2.
I de visade momentbilderna begynnes med mjölkningen av djuren ur grupp G1. Djuren fràn grupp Gl när från det första djuruppehàllsomràdet 1 via förbindningsomràdet 8 till förväntomràdet 9. Djuren tillföres fràn förvänt- omràdet 9 till mjölkningssystemet 10, där de mjölkas.
De enskilda djuren i grupp Gl när fràn mjölkningssystmet 10 till efterväntomràdet 11. År alla djur mjölkade, så nàr djuren in i djuruppehàllsomràdet 1.
Fig. 4 visar en momentan bild, där mjölknings- operationen för djuren i grupp G2 ansluter omedelbart till mjölkningsoperationen för djuren ur grupp G1.
Medan djuren fràn grupp G1 fràn eftervântomrádet 11 via förbindningsomràdet 8 ledes över till det första djurup- 10 15 20 25 30 35 pehàllsomràdet 1, ra djuruppehàllsomràdet 2 till förväntomràdet 9. föres djuren från grupp G2 fràn de and- År mjölkningssystemet 10 fritt och efterväntomràdet 11 är i huvudsak fritt, föres djuren i grupp G2 från för- väntomràdet 9 till mjölkningssystemet 10 och mjölkas. Un- der mjölkningstiden utdrives samtliga djur ur grupp Gl fràn efterväntomràdet ll, sä att en blandning av grup- perna förhindras. Det är självfallet, att förbindnings- området 8 är sä utfört, att detta icke tillåter blandning av grupperna G1 och G2. Detta kan säkerställas med mot- svarande avspärrningar och portar, vilka styres med en motsvarande anordning. Är samtliga djur ur grupp G2 mjölkade, så befinner de sig i efterväntomràdet ll. Därifrån när dessa djur, såsom visas i fig. 5, via förbindningsomràdet 8 till det andra djuruppehàllsomràdet 2.
I fig. 2 till 5 visas inga selekteringsanordningar, genom vilka selektering av djuren uppnås. Genom selek- teringsanordningen överföres djuren eller enskilda djur ur grupp Gl pà grund av ändrade parametrar till grupp G2.
Naturligtvis kan också djur från grupp G2 genom selek- teringsanordningen överföras till grupp G1.
Fig. 6 är en sammanfattning och översikt över var djuren i grupp Gl resp. grupp G2 befinner sig vid olika tidpunkter. De vågräta raderna motsvarar vart och ett ett område i djurstallet och de vertikala kolumnerna är tids- perioder där tiden löper fràn höger till vänster. I ett första läge befinner sig grupperna G1 resp. G2 i sina re- spektive utrymmen RGl resp. RG2. Därefter förflyttas gruppen G2 till förväntutrymmet medan gruppen Gl blir kvar i sitt RG1. I nästa steg förflyttas G2 till mjölk- ningssystemet och Gl kommer in i förväntutrymmet. När G2 är klara flyttas de till efterväntutrymmet och G1 blir Slutligen flyttas G2 tillbaks till sitt utrymme RG2 medan Gl placeras i ef- istället mjölkade i mjölkningssystemet. terväntutrymmet och därefter förflyttas in i sitt utrymme RG1. Den sista kolumnen representerar den skillnad i mel- lO 15 522 (565 ll lanmjölkningstid som kan finnas mellan grupperna Gl och G2.
I det visade utföringsexemplet när samtliga djur ur en grupp in i förväntomràdet respektive in i efter- väntomrádet. Detta är icke tvingande nödvändigt. Möjlig- heten finns ocksà, att djuren omedelbart fràn djuruppe- hàllsomràdet via ett förbindningsomràde när fram till mjölkningssystemet och därifrån föres tillbaka till djur- uppehàllsomràdet.
I det visade utföringsexemplet är ett mjölknings- system för tvà djurgrupper anordnat. Gruppindividuella mjölkningssystem kan också vara anordnade.
Beträffande mjölkningssystemet kan det handla om ett tidigare känt mjölkningssystem. Därvid föreslås utföran- det av ett mjölkningssystem enligt fiskbensmönster sida vid sida, karusell eller ett tandemsystem. 10 15 522 665 12 Hänvisningssifferlista OIJQGUIrßD-JNP' 11.
G1.
G2.
KGl.
KG2.
Djuruppehàllsomràde Andra djuruppehàllsomràde Liggbox “ Område Område Stallomràde Område Förbindningsomràde Förväntomràde Mjölkningssystem Efterväntomràde Grupp 1 Grupp 2 Ko ur grupp 1 Ko ur grupp 2

Claims (12)

10 15 20 25 30 35 522 665 1 3 ÅNDRADE PATENTKRAV
1. Förfaringssätt för automatisk mjölkning av djur, företrädesvis av kor, varvid djurindividuella parametrar för en hjord bestämmes och lagras, av parametrarna be- stämmes åtminstone en mellanmjölkningstid för hjorden, och djuren medelst ett automatiskt drivsystem under beak- tande av den åtminstone ena mellanmjölkningstiden drives till mjölkningssystemet och därefter mjölkas, varvid drivningssystemet uppvisar åtminstone en rörlig driv- ningsanordning, vars rörelsehastighet är så dimensione- rad, att den åtminstone ena drivningsanordningen överfar ett djuruppehållsomràde, från ett första ändomràde till ett andra intill mjölkningssystemet angränsande ändomràde inom en mellanmjölkningstid.
2. Förfaringssätt enligt patentkrav l, varvid de djurindividuella parametrarna utvärderas och åtminstone två djurgrupper bildas, varvid varje djur tillföres till den djurgrupp, i vilken de djurindividuella parametrarna ligger inom ett toleransfält för grupparametrarna i en QIUPPI
3. Förfaringssätt enligt patentkrav l eller 2, var- och mellanmjölktiderna för djurgrupperna är olika. vid de djurindividuella parametrarna prövas med förutbe- stàmda intervaller och aktualiseras.
4. Förfaringssätt enligt patentkrav 3, varvid de djurindividuella parametrarna prövas vid varje mjölk- ningsoperation och aktualiseras. 3 eller 4, varvid tillhörigheten hos varje djur till en djurgrupp
5. Förfaringssätt enligt patentkrav 2, prövas med förutbestämda intervaller och djuret överföres till en annan djurgrupp, när de aktuella djurindividuella parametrarna ligger utanför toleransfältet för den djur- grupp i vilken djuret befinner sig.
6. Förfaringssätt enligt något av patentkraven 2 till 5, varvid de åtminstone två djurgrupperna är utrym- mesmässigt skilda från varandra och med tidsförsjkutning drives till mjölkningssystemet. 10 15 20 25 30 35
7. Förfaringssätt enligt patentkrav 6, varvid driv- ningsoperationen för den ena djurgruppen är avslutad, när mjölkningsoperationen för den andra djurgruppen redan är avslutad.
8. Förfaringssätt enligt patentkrav 7, varvid mellan slutet av drivningsoperationen för den ena djurgruppen och slutet av mjölkningsoperationen för den andra djur- gruppen ligger det en förutbestämd tidrymd.
9. Anordning för automatisk mjölkning av djur, före- trädesvis av kor, med ett mjölkningssystem, en djurigen- känningsanordning, en mjölkanalysanordning, ett driv- ningssystem, genom vilket djuren drives till mjölknings- systemet, en databearbetningsanordning, vilken bearbetar signalerna från djurigenkänningsanordningen och mjölkana- lysanordningen, varvid av signalerna beståmmes djurindi- viduella parametrar och dessa lagras och av parametrarna bestämmes åtminstone en mellanmjölkningstid, och med en styranordning, vilken i avhängighet till åtminstone en mellanmjölkningstid styr drivningssystemet, k ä n n e - t e c k n a d därav, att drivningssystemet uppvisar åt- minstone en rörlig drivningsanordning, vars rörelsehas- tighet är så dimensionerad, att den åtminstone ena driv- ningsanordningen överfar ett djuruppehållsområde, från ett första ändomràde till ett andra intill mjölkningssy- stemet beläget ändomràde inom en mellanmjölkningstid.
10. Anordning för att hålla och automatiskt mjölka djur, företrädesvis kor omfattande åtminstone ett djurup- pehàllsomràde, vilket djuren kan uppehålla sig, åtminsto- ne ett mjölkningssystem, till vilket djuren från åtmin- stone ena området når och kan återvända till detta områ- de, en djurigenkänningsanordning, för identifiering av varje djur, en mjölkanalysanordning, för kvantitativ och/eller kvalitativ bestämning av den mjölkade mjölken från varje djur, ett drivsystem, genom vilket djuren dri- ves från det åtminstone ena djuruppehållsområdet till mjölkningssystemet, en databearbetningsanordning, vilken bearbetar signalerna från djurigenkänningsanordningen och 10 15 20 522 665 15 mjölkanalysanordningen, varvid från signalerna bestämmes djurindividuella parametrar och dessa lagras och från pa- rametrarna bestämmes åtminstone en mellanmjölkningstid, och en styranordning, vilken i avhängighet till den åt- minstone ena mellanmjölkningstiden styr drivningssyste- met, k ä n n e t e c k n a d därav, att drivningssystemet uppvisar åtminstone en rörlig drivningsanordning, vars rörelsehastighet är så dimensionerad, att den åtminstone ena drivningsanordningen överfar det åtminstone ena djur- uppehàllsomràdet, från ett första ändomràde till ett and- ra intill mjölkningssystemet beläget ändomràde inom en mellanmjölkningstid.
11. Anordning enligt patentkrav 10, k ä n n e - t e c k n a d därav, att åtminstone två djuruppehållsom- råden är anordnade, varvid dessa uppvisar åtminstone ett gemensamt mjölkningssystem.
12. Anordning enligt patentkrav 10, k ä n n e - t e c k n a d därav, att för varje djuruppehållsomräde är anordnad en drivningsanordning, varvid drivningsanord- ningarna styres med inbördes tidsförskjutning.
SE0201770A 2001-06-29 2002-06-11 Förfaringssätt och anordning för automatisk mjölkning med fasta mjölkningstider SE522665C2 (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE2001131443 DE10131443B4 (de) 2001-06-29 2001-06-29 Verfahren und Vorrichtung zum automatischen Melken mit festen Melkzeiten

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE0201770D0 SE0201770D0 (sv) 2002-06-11
SE0201770L SE0201770L (sv) 2002-12-30
SE522665C2 true SE522665C2 (sv) 2004-02-24

Family

ID=7689936

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0201770A SE522665C2 (sv) 2001-06-29 2002-06-11 Förfaringssätt och anordning för automatisk mjölkning med fasta mjölkningstider

Country Status (3)

Country Link
DE (2) DE20122845U1 (sv)
NL (1) NL1020892C2 (sv)
SE (1) SE522665C2 (sv)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE524732C2 (sv) 2003-02-04 2004-09-21 Delaval Holding Ab Arrangemang för att inrymma mjölkdjur
US8567343B2 (en) 2003-06-06 2013-10-29 Gea Farm Technologies Gmbh Method for extracting milk and determining a group milk yield based upon a subgroup milk yield
DE102004016721A1 (de) * 2004-04-05 2005-10-20 Hartmann Gmbh Verfahren zum Melken von Kühen in einem dazu mit einer Treib- und Absperrvorrichtung ausgestattetem Stall
WO2023096553A1 (en) * 2021-11-26 2023-06-01 Delaval Holding Ab Milk system for allowing attachment of teat cups

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3702465A1 (de) * 1987-01-28 1988-08-11 Duevelsdorf & Sohn Gmbh & Co K Verfahren und vorrichtung zum melken und ggfs. fuettern von freilaufenden, identifizierungsmittel tragenden kuehen
NL1000782C1 (nl) * 1995-07-12 1997-01-14 Maasland Nv Werkwijze voor het melken van dieren.
NL1013931C2 (nl) * 1999-12-22 2001-06-25 Lely Res Holding Werkwijze voor het automatisch melken van dieren en melkmachine geschikt voor het uitvoeren van de werkwijze.

Also Published As

Publication number Publication date
DE10131443B4 (de) 2006-09-21
NL1020892C2 (nl) 2003-01-16
DE10131443A1 (de) 2003-01-16
DE20122845U1 (de) 2008-08-14
SE0201770D0 (sv) 2002-06-11
SE0201770L (sv) 2002-12-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Lyons et al. Milking frequency management in pasture-based automatic milking systems: A review
US8286584B2 (en) Arrangement and method for improving throughput in a rotary milking system
SE527691C2 (sv) Anordning och förfarande för automatisk mjölkning av djur
US8402919B2 (en) Arrangement for housing milking animals
SE529359C2 (sv) Metod och arrangemang för djurhantering
US7131393B2 (en) Selection system and method for milking animals
US9801350B2 (en) Method and arrangement for performing teat related operations in a rotary milking system and rotary milking system
US8171881B2 (en) Milking facility and method for milking therein
AU2002314651A1 (en) Selection system and method for milking animals
SE522665C2 (sv) Förfaringssätt och anordning för automatisk mjölkning med fasta mjölkningstider
US20140338604A1 (en) Dairy farm system and method therein
US11277998B2 (en) Milking system
EP1709867A1 (en) An installation for and a method of milking animals such as cows
EP1109440B1 (en) A method and an apparatus for milking loose going dairy animals
US8256376B2 (en) Method of and implement for milking dairy animals
AU2015261822B2 (en) Device for directed animal traffic
NL1039562C2 (nl) Werkwijze, aansturing, berichtenontvangstmodule, databerichtformaat en netwerkprotocol voor een agrarisch systeem.
Greenall et al. Integrating automatic milking installations (AMIs) into grazing systems-lessons from Australia
EP2037732A1 (en) Sluicing arrangement for animals
SE527494C2 (sv) Anläggning och metoder för automatisk mjölkning av djur
US20090320758A1 (en) Method and device for the more efficient usage of milking technology in Big, Multistation Milking Plants
US8281742B2 (en) System for milking cows and method
RU2210886C2 (ru) Животноводческий комплекс по производству молока
SE513749C2 (sv) Metod och anordning för positionering av spenkoppar på ett mjölkdjur
Lopez-Benavides et al. A hitchhiker’s guide to the milking systems of the future

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed