SE521567C2 - Anordning vid väggenomföring av rör innefattande väggbricka samt klämringskoppling - Google Patents

Anordning vid väggenomföring av rör innefattande väggbricka samt klämringskoppling

Info

Publication number
SE521567C2
SE521567C2 SE0200814A SE0200814A SE521567C2 SE 521567 C2 SE521567 C2 SE 521567C2 SE 0200814 A SE0200814 A SE 0200814A SE 0200814 A SE0200814 A SE 0200814A SE 521567 C2 SE521567 C2 SE 521567C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
coupling part
wall
wall washer
coupling
washer
Prior art date
Application number
SE0200814A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0200814L (sv
SE0200814D0 (sv
Inventor
Berndt Larsson
Bjoern Rydetorp
Original Assignee
Gustavsberg Vaargaarda Armatur
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Gustavsberg Vaargaarda Armatur filed Critical Gustavsberg Vaargaarda Armatur
Priority to SE0200814A priority Critical patent/SE521567C2/sv
Publication of SE0200814D0 publication Critical patent/SE0200814D0/sv
Priority to AU2003212771A priority patent/AU2003212771A1/en
Priority to PCT/SE2003/000445 priority patent/WO2003078880A1/en
Publication of SE0200814L publication Critical patent/SE0200814L/sv
Publication of SE521567C2 publication Critical patent/SE521567C2/sv
Priority to NO20044235A priority patent/NO335670B1/no
Priority to DKPA200401565A priority patent/DK176980B1/da

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F16ENGINEERING ELEMENTS AND UNITS; GENERAL MEASURES FOR PRODUCING AND MAINTAINING EFFECTIVE FUNCTIONING OF MACHINES OR INSTALLATIONS; THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16LPIPES; JOINTS OR FITTINGS FOR PIPES; SUPPORTS FOR PIPES, CABLES OR PROTECTIVE TUBING; MEANS FOR THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16L5/00Devices for use where pipes, cables or protective tubing pass through walls or partitions
    • F16L5/02Sealing
    • F16L5/027Sealing by means of a joint of the quick-acting type
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E03WATER SUPPLY; SEWERAGE
    • E03CDOMESTIC PLUMBING INSTALLATIONS FOR FRESH WATER OR WASTE WATER; SINKS
    • E03C1/00Domestic plumbing installations for fresh water or waste water; Sinks
    • E03C1/02Plumbing installations for fresh water
    • E03C1/021Devices for positioning or connecting of water supply lines
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E03WATER SUPPLY; SEWERAGE
    • E03CDOMESTIC PLUMBING INSTALLATIONS FOR FRESH WATER OR WASTE WATER; SINKS
    • E03C2201/00Details, devices or methods not otherwise provided for
    • E03C2201/50Constructional features of escutcheons for domestic plumbing installations

Description

25 30 35 den andra kopplingsdelen skruvas i den första får klämringen att deformeras på röret, vilket gör att röret tätande hålls kvar i kopplingen.
Dagens väggbríckor med klämkopplingar är emellertid förknippade med en mängd problem där det största problemet kan sägas röra behovet av att kunna demontera väggbrickan från väggen. Vid exempelvis större reparationer eller byte av väggbeklädnad, från t ex våtrumsmatta till kakel, är det ofta nödvändigt att demontera väggbrickan. Likaså kan en demontering föranledas av en felinstallation av väggbrickan. Många av dagens väggbríckor är försedda med läckageindikation, d v s blir det läckage i kopplingen skall vattnet kunna sippra ut på framsidan av väggen genom ett dräneringshål i väggbrickan och därmed bli synligt, istället för att samlas inne i väggen där det inte kan uppmärksammas av de boende, utan kan leda till svåra vattenskador innan det upptäcks. Dessa dräneringshål, vilka samverkar med från kopplingen anordnade kanaler i ett tätningsskikt som klär brickans baksida, återfinns allt som oftast i endast en ände av brickan. Installatören måste alltså vara mycket noggrann i det att han måste se till att vända brickan så att dräneringshålet kommer nedåt mot golvet. I annat fall samlas vattnet innanför brickan och riskerar att rinna in i väggen om det skulle uppstå läckage och således blir det nödvändigt att demontera brickan om installatören råkar vända brickan fel. Utformningen av läckageindikationen kan således sägas utgöra ett problem i sig i det att den är beroende av åt vilket håll brickan vänds.
Tyvärr är demontering av dagens väggbríckor lättare sagt än gjort. När väl deformationen av klämringen ägt rum på röret kan muttern självklart inte träs över denna, och således kan inte heller väggbrickan demonteras med mindre än att klämringen avlägsnas från röret alternativt att röret kapas innanför klämringen, d v s att klämringen tas bort genom att rörbiten där ringen sitter kapas bort. Inget av tillvägagångsätten är emellertid att föredra. I det första fallet dras klämringen av röret med någon typ av verktyg och eftersom ringen sitter mycket hårt fast på röret bildas det deformationer på röret i form av framförallt längsgående repor. Dessa repor minskar den tätande förmågan hos kopplingen och kan leda till läckage när en ny klämring sedan påförs och kopplingen åter monteras ihop. I det andra fallet förblir röret visserligen oskadat (då koppling sker på en ”ny” bit rör), men i många fall är detta tillvägagångssätt inte praktiskt genornförbart överhuvudtaget då den bit rör som sticker ut ur väggen är alltför kort för att kunna kapas och sedan kunna hållas kvar i en ny koppling.
Lägg därtill till det faktum att man under större reparationer eller exempelvis byte av väggbeklädnad i de flesta fall önskar plugga röret under arbetets gång då man inte vill bryta vattentillförseln, eftersom en sådan åtgärd skulle skapa olägenheter för de boende, särskilt som en hel villa eller ett flertal lägenheter kan beröras. En sådan pluggning utförs 10 15 20 25 30 35 01 n.) ...å (ri (;\ \'l med samma typ av klämringskoppling som i sin tur, efter arbetets slutförande, måste demonteras med ovan beskrivna problem. Liknande pluggningsförfarande måste även genomgås vid nybyggen där systemet enligt myndighetskrav måste provtryckas med vatten eller luft innan ledningar tiil exempelvis tvättställsblandare och radiatorer får byggas på och slutföras.
För att lösa ovan beskrivna problem med klämringar som måste kapas bort alternativt dras bort med verktyg, har kopplingskonstruktioner tagits fram där klämringen är slitsad.
Klämringen kan då demonteras genom att försiktigt bända isär den med ett verktyg.
Dessvärre erhålls då en kopplingskonstruktion där klämringens funktion har begränsats till att hålla kvar röret i kopplingen och där tätningen, som är minst lika viktig för kopplingens funktion, måste tillses med en konventionell packning. Detta är inte önskvärt då det är vida känt att packningar av konventionellt slag riskerar att åldras, varpå tätningseffekten tillika minskar i samma takt. Likaså kan packningar sätta sig och det finns svårigheter att få dem att följa de rörelser som kopplingen utsätts för vid värmeväxlingar och vibrationer.
En klämring med packning innebär även en risk för felmontage då det är mycket viktigt att man vänder klämringen med packningen åt rätt håll. Dessutom lämnar även en slitsad klämring en skada på röret, vilket innebär en risk vid återmontaget.
Den svenska patentskriften SE 462 504 beskriver en känd väggbricka med kopplingsmuttrar. Varje kopplingsmutter uppvisar härvid en flänsdel med mindre diameter än den övriga delen av kopplingsmuttern, vilken flänsdel vid montering av kopplingsmuttern är avsedd att föras igenom ett hål i väggbrickan. Kopplingsmuttern fixeras därefter till väggbrickan genom att ett låsorgan i form av en mässingsring föres över flänsdelen och genom radiellt inåt riktad plastisk deformation bringas i ingrepp med ett därför avsett spår i flänsdelen på baksidan av väggbrickan. Efter monteringen av kopplingsmuttern kan väggbrickan inte längre demonteras från väggbrickan utan åverkan på kopplingsmuttern eller låsorganet, varför ovannämnda demonteringsproblem kvarstår.
Förutom de stora problemen med demontering och montering av dagens väggbrickor med kopplingar, finns även ytterligare problem.
Många av dagens konstruktioner är relativt kostsamma att tillverka, t ex behövs extra tempo för stukning.
Vidare är många konstruktioner utformade för att endast kunna kombineras med specialkopplingsdelar och inte med de konventionella klämringskopplingar som finns på marknaden och som bland annat används i den synliga rördragningen. Likaså kräver dessa typer av demonterbara konstruktioner också användande av specialverktyg för montering 10 15 20 25 30 35 och demontering, vilket är störande för exemeplvis installatören, eller kanske framförallt reparatören, som på grund av detta i många fall måste vara utrustad med ett antal specialverktyg och specialkopplingsdelar för att kunna serva alla typer av väggenomföringar.
SAMMANFATTNING AV UPPFINNINGEN Såsom beskrivits ovan är tidigare anordningar vid väggenomföríng av rör, i synnerhet rör för ett vattenledningssystem, förknippade med en mängd problem och ändamålet med föreliggande uppfinning har därför varit att försöka lösa dessa problem genom att åstadkomma en anordning vilken: 0 har en konstruktion som tillåter demontering av väggbrickan utan att röret skadas, d v s utan att klämríngen behöver avlägsnas från röret eller att röret behöver kapas för att därmed bli av med klämríngen; 0 kan medge pluggning av kopplingen med hjälp av den befintliga första kopplingsdelen så att vattensystemet kan provtryckas efter montering och kan vara i drift under reparationer eller byte av väggbeklädnad o s v; 0 ger tillförlitlig Iäckageindikation som inte är beroende av åt vilket håll väggbrickan vänds vid montering; 0 ger en mycket enkel montering och demontering som exempelvis inte kräver användande av specialverktyg; 0 är billigare att tillverka än tidigare konstruktioner; 0 kan kombineras med standardkopplingsdelarna i Vatette®-systemet; 0 kan användas för alla typer av rör, såväl för exempelvis rör av koppar och rostfritt stål som rör av plast, t ex PEX-rör, Alupex-rör, Presol-rör och PB- rör.
Dessa uppgifter har lösts genom en anordning enligt patentkrav 1 och en föredragen utföringsform framgår av de bifogade underkraven.
KORT BESKRIVNING AV RITNINGARNA I det följande kommer uppfinningen att detaljerat beskrivas med hänvisning till närslutna ritningar, i vilka: Fig. 1 visar en schematisk sidovy delvis i snitt över ett föredraget utföringsexempel av uppfinningen samt med en delförstoring av densamma; Fig. 2 visar en schematisk sprängskiss i perspektiv över delarna packning, första kopplingsdel, väggbricka samt låsring; 10 15 20 25 30 35 Fig. 3 visar en schematisk sidovy över den första kopplingsdelen; Fig. 4a visar en schematisk vy i perspektiv över Iåsringen i ett ”monterat” läge; Fig. 4b visar en schematisk vy i perspektiv över Iåsringen i ett "omonterat" läge; och Fig. 4c visar en schematisk vy över ett snitt genom Iåsringen i ett ”monterat” läge.
BESKRIVNING AV ETT UTFÖRINGSEXEMPEL Uppfinningen avser en anordning vid väggenomföring av rör, vilken anordning är av typen som innefattar en i och för sig känd klämringskoppling och en väggbricka. Som beskrivits ovan används anordningen i synnerhet för rör i ett vattenledningssystem, vilket vattenledningssystem exempelvis kan finnas i en villa eller vilken annan typ av byggnad som helst. Så som också beskrivits ovan menas med väggenomföring vanligtvis övergången, eller rörskarvningen, mellan den oftast dolda rördragningen i väggen och den oftast synliga rördragningen på utsidan av väggen.
Vid övergången används som sagt en i och för sig känd klämringskoppling och en väggbricka. Väggbrickans funktion är sedan tidigare känd och består i stort i att positionera kopplingen och att täcka över rörgenomföringen, där övertäckningen fyller två funktioner: dels ger den ett snyggt utseende och dels hindras exempelvis vatten från att leta sig in i väggen vid rören. Det senare är framförallt viktigt i våtutrymmen där väggarna ofta överspolas med vatten vid exemeplvis duschning och rengöring. Klämringskopplingens funktion, som också är tidigare känd, är att hålla fast röret som kommer ut ur väggen samt att se till att en tät skarv uppnås.
Det finns en mängd olika typer av klämringskopplingar och i utföríngsexemplet som strax skall beskrivas visas endast en typ, men det bör förstås att uppfinningen kan appliceras på hel mängd andra typer av klämringskopplingar. Det kommer således inte att läggas så stor vikt på beskrivningen av kopplingen som sådan. Likaså är en mängd olika typer av väggbrickor kända, bland annat av olika storlek, för olika antal rör samt mot väggen beklädda med olika typer av packningar. Inte heller detta kommer således att läggas stor vikt på. Slutligen bör man vara medveten om att det finns en mängd olika varianter på hur själva rören skall skyddas i väggen med hjälp av skyddsrör o s v, och detta kommer endast att flyktigt tas upp i samband med utföringsexemplet.
Uppfinningen kommer nu att beskrivas genom ett föredraget utföringsexempel med hänvisning till Fig. 1-4 där anordningen används för normal väggenomföring av ett s k PEX-röri en vägg. 10 15 20 25 30 35 521 567 I ritningarna betecknar 10 en i och för sig känd väggbricka. Väggbrickan 10 är av typen som används vid genomföring och skarvning av två stycken rör 12 och utgörs av en tunn väsentligen rektangulär bricka av exemplvis rostfritt stål, som har en framsida kallad första sida 14, och en baksida kallad andra sida 16, och som längs dess yttre omkrets är försedd med en kontinuerligt löpande kant som sträcker sig i riktning mot den andra sidan 16 och som är utformad så att det bildas ett mellanrum mellan brickan 10 och en vägg 18 när brickan 10 hålls med den andra sidan 16 mot väggen 18. På känt sätt fylls detta mellanrum upp av en packning 20 som vanligen består av en skiva av cellplast, exempelvis cellpolyeten. Packningen 20 kan ses i exempelvis Fig. 2. Vidare är Väggbrickan 10 försedd med försänkningar för skruvar med vilka väggbrickan 10 skruvas fast i väggen.
Väggbrickan 10 är även försedd med två stycken huvudsakligen cirkulära hål 22 där genomföringen av rören 12 skall göras. På känt sätt skall således en första kopplingsdel, benämnd 24, anordnas i respektive hål 22 för koppling av respektive rör 12 som kommer ut ur väggen 18. Åtminstone det ena hålet 22 har en diameter som är större än diametern hos den första kopplingsdelen 24 så att det bildas ett spel mellan hålet 22 och den första kopplingsdelen 24. Spelet skall på känt sätt göra kopplingsdelen 24 något förskjutbar i hålet 22 för att kompensera för eventuella passningsfel som kan uppstå då avstånden mellan hålen 22 inte stämmer överens med avstånden mellan rören 12 (som på känt sätt har fixerats i väggen 18 med hjälp av tätningsmassa eller en fixtur). Företrädesvis är hålets 22 diameter 1 mm större än kopplingsdelens 24 diameter i det parti hos kopplingsdelen 24 som sträcker sig igenom hålet 22. Det ger en total tolerans på +/- 2 mm om båda hålen 22 har den större diametern.
I exemplet visas rören 12 placerade på en lodrät linje och väggbrickan 10 är vänd därefter, men det bör förstås att Väggbrickan 10 naturligtvis även kan användas för montering där rören 12 ligger på en vågrät linje.
Som nämnts innefattar anordningen även en första kopplingsdel 24, som kan ses i exempelvis Fig. 1 och 3, och vilken första kopplingsdel 24 är anordnad att med en del skjuta ut från väggbrickan 10 i monterat tillstånd och som också är en del av en i och för sig känd klämringskoppling. Klämringskopplingen innefattar även en andra kopplingsdel (ej visad) som är utformad att samverka med den första kopplingsdelen och en klämring (ej visad). Om klämringskopplingen kan kortfattat sägas att den första kopplingsdelen 24 är försedd med en invändig gängning 26 (vilken kommer att beskrivas mer nedan) samt en invändig konisk yta 28. Den andra kopplingsdelen, som kan utgöras av exempelvis en nippel, en kulventil eller ett vinkelrör, kan inskruvas i den första kopplingsdelen 24 och är således försedd med gängning som svarar mot gängningen 26 i denna. Likaså är den andra kopplingsdelen även försedd med en konisk yta. Vid inskruvning av den andra kopplingsdelen i den första kommer på känt sätt den koniska ytan i vardera delen att 10 15 20 25 30 35 521 567 samverka med klämringens yttre mantelyta och därmed pressa ringen så hårt mot röret 12 att denna fastnar på röret 12 och deformerar detta en aning.
Den första kopplingsdelen 24, som i exemplet utgörs av en mutter, har ett huvudsakligen cirkulärt tvärsnitt och är uppdelad i åtminstone tre partier längs dess axielia utsträckning.
Det första partiet utgörs av en radieil fiäns 30 som i radiell riktning sträcker sig ett stycke utanför de övriga två partierna. Nästa parti, det andra partiet, bildar ett radiellt spår 32 där det första partiet, flänsen 30, utgör den ena axielia kanten på spåret 32 och där det tredje partiet utgör den andra axielia kanten på spåret 32. Det tredje partiet har således en lite större yttre diameter än det andra partiet, men inte större än att det tredje partiet kan passera igenom hålet 22 i väggbrickan 10. Ett stycke in från kanten av spåret 32 har den yttre mantelytan hos det tredje partiet försetts med ett verktygsgrepp 34 i form av exempelvis en sexkant eller liknande känt grepp för en skiftnyckel eller annan nyckel. Inga specialverktyg skall således behövas vid montering och demontering.
Flänsen 30 är försedd med åtminstone en stukning 36, företrädesvis flera stukningar 36 som gör att de axielia ytorna hos flänsen 30 inte kommer att vara plana, utan istället vara mer eller mindre vågiga beroende av antalet stukningar 36. I exemplet har flänsen 30 försetts med fyra stukningar 36 jämt fördelade över flänsen 30, se Fig. 2 och 3. Det bör emellertid förstås att detta inte nödvändigtvis behöver vara det lämpligaste antalet i alla konstruktioner. Senare kommer funktionen hos dessa stukningar 36 att beskrivas och då blir det också tydligt att monteringen förenklas om ett antal stukningar 36 används som har fördelats relativt jämnt runt flänsen 30.
Den första kopplingsdelen 24 är som tidigare beskrivits även försedd med ett invändigt, genomgående hål försett med gängning 26. Detta gängade hål är utformat att till storlek, typ och dimension passa den standard som sökandens Vatette®-system utgör. Det skall således vara möjligt att kombinera anordningen med ett stort befintligt sortiment av kopplingsdetaljer.
Till skillnad från tidigare kända väggbrickor med klämringskopplingar är den första kopplingsdelen 24 i föreliggande uppfinning en från väggbrickan 10 separat detalj som inte är fast förbunden med väggbrickan 10. Den är emellertid anordnad att kunna fixeras till väggbrickan 10 genom ett låsorgan 38. Hur detta går till kommer att beskrivas utförligt senare, först följer emellertid en beskrivning av låsorganet 38 i det föredragna utföringsexemplet.
Låsorganets 38 uppgift är att fixera den första kopplingsdelen 24 mot väggbrickan 10 och dess utformning är således beroende av utformningen på dessa delar. I exemplet är 10 15 20 25 30 35 521 567 låsorganet 38 företrädesvis utformat som en låsring, och ringen 38 kan ses i exempelvis Fig. 4a - Fig. 4c.
Låsringen 38 är företrädesvis försedd med en radiell slits 40 och vidare uppvisar ringens axiella sidor en parallellkonisk form, d v s studeras ett tvärssnitt av ringen 38 kan ses att formen huvudsakligen blir en parallellogram, se Fig. 1. Man kan också säga att ringen har en konkav yta 42 och en konvex yta 44.
Med hänvisning nu till Fig. 4a - Fig. 4c är slitsen 40 företrädsvis fasad och fasningen 46 har gjorts i kanten mellan den konkava ytan 42 hos ringen 38 och de respektive ytorna som utgörs av slitsens 40 mot varandra vända ytor. Fasningen 46 löper således mellan ringens 38 ytterperiferi och dess innerperiferi och ett radiellt tvärsnitt av slitsen 40 uppvisar en V-form 48 där den öppningen i V-formen 48 således är riktad mot den konkava ytan 42 hos ringen 38.
Materialet i låsringen 38 bör vara flexibelt och exempelvis är någon typ av polymermaterial eller rostfritt fjädermaterial att föredra. Vidare bör låsringen 38 företrädesvis tillverkas med en liten förpänning så att låsringen 38 då den inte är monterad, d v s i obelastat tillstånd, vill minska sin diameter genom att låta de fria ändarna vid slitsen 40 gå varandra omlott, se Fig. 4b. I monterat läge bör ringen 38 emellertid ha en sådan diameter att slitsens 40 ändar precis möts och därmed sluter spetsen hos V-formen 48, se Fig. 4a.
I det följande kommer först montering och sedan demontering av föreliggande uppfinning att utförligt beskrivas.
Rören 12, som i normalfallet tillåts sticka ut ca 20-30 mm ur väggen 18 beroende på val av koppling, fixeras i väggens 18 ytterplatta, som exempelvis kan vara av gips, i en fixtur eller medelst tätningsmassa (ej visat) på ett avstånd från varandra som väsentligen överensstämmer med avståndet mellan hålen 22 i väggbrickan 10. Rören 12 kan inne i väggen 18 vara överdragna med ett känt flexibelt skyddsrör 50 som framme vid väggplattan 18 förses med en känd skyddrörsinfästning 52. Dessa delar kan ses i Fig. 1.
Fortsättningsvis beskrivs endast ett rör 12, men det bör förstås att har man en två-rörs genomföring används två första kopplingsdelar 24, två låsringar 38 osv.
På röret 12 träs den första kopplingsdelen 24 med dess fläns 30 i riktning närmast väggen 18. Sedan är det dags att föra på klämringen (ej visad). 10 15 20 25 30 35 Vid en nyinstallatlon kan man välja att i det här läget skruva in den andra kopplingsdelen och fullborda själva kopplingen för att därpå plugga igen den fria änden av den andra kopplingsdelen. När detta är gjort kan man genomföra en provtryckning av systemet, d v s man sätter igång vattnet under en kortare tidsperiod för att se att allt är i sin ordning innan man kopplar vidare till exempelvis tappställen och radiatorer. Detta är också principen för hur man håller vattensystemet i drift under ett pågående arbete i exempelvis ett badrum när man önskar ha vatten i resten av byggnaden. Provtryckningen och pluggning är en temporär insats och behöver inte utföras med den andra kopplingsdel som sedan skall användas, d v s provtryckning och pluggning behöver inte utföras med exempelvis det T-rör man sedan har för avsikt att använda, utan en nippel eller likande kan med fördel användas.
Efter provtryckning eller när reparationsarbetet slutförts, och det således är dags för den slutliga installationen, avlägsnas den temporära andra kopplingsdelen och det är dags att montera väggbrickan 10 alternativt den valda andra kopplingsdelen som skall användas fortsättningsvis beroende på om väggbrickan 10 kan träs över denna eller inte. Används exempelvis ett T-rör som andra kopplingsdel måste väggbrickan 10 monteras först.
Samma sak gäller för fallet där man inte gjort någon provtryckning eller pluggning och där klämringen ännu inte är deformerad på röret 12.
Den andra sidan 16 av väggbrickan 10, baksidan, som skall vara vänd mot väggplattan 18 förses medelst lim eller annan vidhäftning med en packning 20 av känt slag. Packningen 20 har naturligtvis två hål i position för hålen 22 i brickan 10, emellertid måste dessa hål vara större än de i brickan 10, nämligen lika eller större än diametern hos flänsen 30 på kopplingsdelen 24.
Väggbrickan 10 träs så över en eventuell andra kopplingsdel och sedan över det tredje partiet, verktygsgreppet 34, hos den första kopplingsdelen 24 och placeras i det andra partiet, i spåret 32, hos denna. Flänsen 30 kommer då att komma till anliggning mot den andra sidan 16 av väggbrickan 10.
Efter det skruvas väggbrickan 10 fast i väggplattan 18 och det blir dags att fixera den första kopplingsdelen 24 på väggbrickan 10 med hjälp av låsringen 38.
Låsringen 38 böjs upp och med den konkava sidan 42 av låsringen 38 i riktning mot den första sidan 14 av väggbrickan 10 träs den runt den första kopplingsdelen 24 och släpps i spåret 32 som utgör dess andra parti. Den parallellkoniska formen hos låsringen 38 gör att innerperiferin hos låsringen 38 kommer att komma till anliggning mot den ena kanten hos spåret 32 i den första kopplingsdelen 24 och att ytterperiferin hos låsringen 38 kommer att 10 15 20 25 30 35 521 567 10 komma till anliggning mot väggbrickans 10 första sida 14. Således uppnås både en axiell och en radiell förspänning av den första kopplingsdelen 24 mot väggbrickan 10 vilket ger god tätning mot påspolning, d v s om vatten duschas över anordningen, och vilket håller låsring 38 och kopplingsdel 24 på plats i förhållande till varandra. När ringen 38 är på plats vrids den så att slitsen 40 placeras i riktning ned mot golvet. Varför man gör så har med anordningens läckageindikation att göra och kommer att beskrivas längre fram.
När så den första kopplingsdelen 24 är fixerad i väggbrickan 10 skruvas slutligen den andra kopplingsdelen på (om den inte redan sitter på plats). I den andra kopplingsdelen kan man sedan koppla det rör som skall ledas på utsidan av väggen fram till exempelvis en radiator eller ett tvättställ.
Vid nyinstallation är man vanligen egentligen inte betjänt av att ha väggbrickan 10 med dess packning 20, låsringen 38 och den första kopplingsdelen 24 i delar. Med fördel kan då monteringen av dessa delar till en enhet ske redan på fabrik så att installationen ute hos slutkonsumenten kan gå snabbare.
Som beskrivits inledningsvis är den stora fördelen med uppfinningen demonterbarheten som gör det möjligt att demontera väggenomföringen utan att skada röret 12, d v s utan att klämringen behöver avlägsnas från röret 12 eller att röret 12 behöver kapas för att man skall bli av med klämringen. Som nämnts finns det en mängd tillfällen när det finns ett behov av att kunna demontera väggbricka och/eller koppling: vid reparationer eller byte av väggbeklädnad, vid provtryckning och vid pluggning för att kunna hålla vattensystemet i drift vid längre arbeten.
Med föreliggande uppfinning är demontering mycket enkelt, eftersom väggbrickan 10 kan träs över den första kopplingsdelen 24 och klämringen därmed inte behöver åverkas.
Demontering går mer i detalj till så att den andra kopplingsdelen skruvas ur den första kopplingsdelen 24 så att röränden 12 och klämringen friläggs. Sedan bänds den slitsade låsringen 38 upp medelst exempelvis en skruvmejsel och avlägsnas från den första kopplingsdelen 24. Den första kopplingsdelen 24 är då inte längre fixerad till väggbrickan 10 och eftersom hålet 22 i väggbrickan 10 är större än de partier av den första kopplingsdelen 24 som väggbrickan 10 måste träs över för att vara fri, kan väggbrickan 10 skruvas ur väggen 18 och träs förbi den första kopplingsdelen 24, som då lämnas kvar på röret 12 tillsammans med klämringen.
Om arbetet skall pågå under en längre tid och man önskar hålla vattensystemet i drift under tiden skruvas en kopplingsdel med plugg in i den första kopplingsdelen 24. Den är 10 15 20 25 30 35 521 567 n sedan enkel att avlägsna igen när det är dags att åter bygga ihop systemet och placera tillbaka väggbrickan 10.
Slutligen skall visas hur anordningen genom sin utformning ger en tillförlitlig läckageindikation, d v s finns det ett läckage l kopplingen eller har något hänt med röret 12 i väggen 18 skall vattnet kunna ta sig ut på framsidan av väggen 18 så att de boende blir medvetna om att allt inte står rätt till. Detta görs lämpligen med någon typ av dräneringskanal som löper från baksidan 16 av väggbrickan 10 och ut. Vid utformningen av dräneringskanalen står man emellertid med problemet att samtidigt som vatten skall kunna leta sig ut från väggbrickan 10 skall vatten inte ha möjlighet att komma in innanför väggbrickan 10 vid ex påspolning utifrån.
Anordníngen enligt föreliggande uppfinning löser detta problem. Som beskrivits ovan är flänsen 30 anordnad med åtminstone en stukning 36, och i exemplet finns fyra stukningar 36 jämt fördelade över flänsen 30. vardera stukning 36 är utformad att tillsammans med väggbrickan 10 bilda en radiell kanal 54 då flänsen 30 ligger an mot väggbrickan 10, vilken kanal S4 löper längs huvudsakligen hela flänsens 30 radiella utsträckning och således är i förbindelse med väggbrickans 10 hål 22. Genom att hålet 22 är större än Omkretsen hos den första kopplingsdelen 24 kan vattnet rinna igenom hålet 22 till spåret 32 i den första kopplingsdelen 24. Vatten kan alltså rinna innifrån väggbrickan 10 genom kanalerna 54 som bildas mellan flänsen 30 och väggbrickan 10 och komma ut på framsidan 14 av väggbrickan 10 i spåret 32 där låsringen 38 sitter. Det bör således förstås att ett flertal stukningar 36 på flänsen 30 jämt fördelade runt denna är att föredra framför endast en, eftersom vattnet då oavsett hur det rinner med stor sannolikhet kommer att träffa på en kanal 54.
Vattnet rinner som sagt till spåret 32 och där sitter den koniskt formade låsringen 38.
Denna innesluter ett i tvärssnitt väsentligen triangulärt område, se Fig. 1, som bildar en radiell och tangentiell dräneringsspalt 56. Vattnet rinner sedan i spalten 56 till slitsen 40, som företrädesvis befinner sig i riktning mot golvet, där det genom fasningarna 46 tillåts rinna ut på väggbrickans 10 framsida 14 där det blir synligt. Denna konstruktion hindrar emellertid effektivt vatten som spolas över väggbrickans 10 framsida att leta sig in innanför väggbrickan 10 i det att låsringens 38 slits 40 på den konvexa sidan 44, d v s sidan som är vänd ut mot rummet, är sluten. Ringen 38 är dessutom hårt förspänd både radiellt och axiellt, så det enda ställe där vatten möjligen kan leta sig in är i den radiellt riktade fasningen 46 om slitsen 40 mindre fördelaktigt har placerats i riktning mot taket.
Denna felmontering kan emellertid lätt korrigeras genom vridning av låsringen 38, vilket inte kräver någon åverkan på varken koppling eller väggbricka. 10 15 521 567,2 Det bör förstås att uppfinningen inte är begränsad till det nu visade utföringsexemplet, utan att ett flertal variationer och modifieringar är tänkbara inom ramen för de bifogade patentkraven. Till exempel behöver den första kopplingsdelen inte utgöras av en mutter med gängor. Det viktiga är att den kan fås att samverka med den andra kopplingsdelen genom exemeplvis gängor, snäppförband, skruvförband, friktion eller liknande. Den första kopplingsdelen är heller inte begränsad till att ha ett cirkulärt eller väsentligen cirkulärt tvärsnitt, utan kan naturligtvis ha exempelvis ett tvärssnitt med formen av en rektangel, kvadrat eller annan månghörning.
Likaså behöver låsorganet inte vara begränsat till att vara en låsring som i exemplet, utan kan exempelvis vara av annan typ såsom gängad ring, elastisk ring av typen o-ring eller andra typer av organ som låser den första kopplingsdelen mot brickan medelst snäppförband, kilförband, konförband eller skruvförband.
Det bör vidare förstås att väggbrickan naturligtvis inte är begränsad till att ha rektangulär form, utan kan ha en annan form. Likaså är uppfinningen inte begränsad till en väggenomföring för två rör, utan antalet rör kan variera. I normala fall är antalet rör 1-3 stycken, men det är naturligtvis tänkbart med fler. 10 15 20 25 13 LISTA ÖVER HÄNVISNINGSBETECKNINGAR 10 12 14 16 18 20 22 24 26 28 30 32 34 36 38 40 42 44 46 48 50 52 54 56 väggbricka rör första sida av väggbricka andra sida av väggbricka vägg packning hål i väggbricka första kopplingsdei gängning konisk yta fläns spår verktygsgrepp stukning iåsorgan slits konkav yta/sida konvex yta/sida fasning V-form skyddsrör skyddsrörsinfästning kanal dräneringsspalt

Claims (6)

10 15 20 25 30 35 ~ v » - »u PATENTKRAV (12), i (12) för ett vattenledningssystem, vilken anordning är av typen som innefattar en i och för sig känd klämringskoppling och en med ett huvudsakligen cirkulärt hål (22) försedd väggbricka (10), där klämringskopplingen innefattar en första kopplingsdel (24) som är anordnad att med en del skjuta ut från väggbrickan (10) och en andra kopplingsdel (ej visad) som är utformad att samverka med den första kopplingsdelen (24), vilken första kopplingsdel (24) har ett huvudsakligen cirkulärt tvärsnitt, samt är en från väggbrickan (10) separat detalj som är anordnad att fixeras till väggbrickan (10) genom ett låsorgan (38), k ä n n e t e c k n a d a v att den första kopplingsdelen (24) är uppdelad i åtminstone tre
1. Anordning vid väggenomföring av rör synnerhet rör partier längs dess axiella utsträckning, där: - ett första parti utgörs av en radiell fläns (30) som i radiell riktning sträcker sig ett stycke utanför de övriga två partierna; - ett andra parti bildar ett radiellt spår (32) för låsorganet (38) där det första partiet, flänsen (30), utgör den ena axiella kanten på spåret (32) och där - ett tredje parti utgör den andra axiella kanten på spåret (32), där nämnda tredje parti har en större yttre diameter än det andra partiet, men inte större än att väggbrickans (10) hål (22) vid demontering kan träs över det tredje partiet av den första kopplingsdelen (24).
2. Anordning enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d a v att låsorganet (38) är en slitsad Iåsring.
3. Anordning enligt krav 2, k ä n n e t e c k n a d a v att låsringen (38) anordnas att anligga mot en första sida (14) av väggbrickan (10).
4. Anordning enligt krav 3, k ä n n e t e c k n a d a v att den första kopplingsdelens (24) fläns (30) vid kopplingsdelens (24) fixering till väggbrickan (10) är anordnad att anligga mot en andra sida (16) av väggbrickan (10). 10 n 1 . - . . . « , ,, 521 567 15 . . « . -.
5. Anordning enligt något eller några av föregående patentkrav, k ä n n e te c k n a d a v att flänsen (30) är anordnad med åtminstone en stukning (36), vilken stukning (36) är utformad att tillsammans med väggbrickan (10) bilda en radiell kanal (54) då flänsen (30) ligger an mot väggbrickan (10), vilken kanal (54) löper längs huvudsakligen hela flänsens (30) radiella utsträckning och således är i förbindelse med väggbrickans (1o) hål (22).
6. Anordning enligt något eller några av krav 2 - 5, k ä n n e t e c k n a d a v att låsringens (38) axiella sidor uppvisar parallellkonisk form och att innerperiferin hos låsringen (38) ligger an mot den ena kanten hos spåret (32) i den första kopplingsdelen (24) och att ytterperíferin hos låsringen (38) ligger an mot väggbrickan (10).
SE0200814A 2002-03-15 2002-03-15 Anordning vid väggenomföring av rör innefattande väggbricka samt klämringskoppling SE521567C2 (sv)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0200814A SE521567C2 (sv) 2002-03-15 2002-03-15 Anordning vid väggenomföring av rör innefattande väggbricka samt klämringskoppling
AU2003212771A AU2003212771A1 (en) 2002-03-15 2003-03-14 Wall transition coupling device for pipes, comprising a wall plate and a clamp coupling
PCT/SE2003/000445 WO2003078880A1 (en) 2002-03-15 2003-03-14 Wall transition coupling device for pipes, comprising a wall plate and a clamp coupling
NO20044235A NO335670B1 (no) 2002-03-15 2004-10-06 Anordning ved veggjennomføring av rør, innbefattende en veggplate og en klemkobling
DKPA200401565A DK176980B1 (da) 2002-03-15 2004-10-13 Vægovergangskoblingsindretning til rør, hvilken indretning omfatter en vægplade og en klemningskobling

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0200814A SE521567C2 (sv) 2002-03-15 2002-03-15 Anordning vid väggenomföring av rör innefattande väggbricka samt klämringskoppling

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE0200814D0 SE0200814D0 (sv) 2002-03-15
SE0200814L SE0200814L (sv) 2003-09-16
SE521567C2 true SE521567C2 (sv) 2003-11-11

Family

ID=20287302

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0200814A SE521567C2 (sv) 2002-03-15 2002-03-15 Anordning vid väggenomföring av rör innefattande väggbricka samt klämringskoppling

Country Status (5)

Country Link
AU (1) AU2003212771A1 (sv)
DK (1) DK176980B1 (sv)
NO (1) NO335670B1 (sv)
SE (1) SE521567C2 (sv)
WO (1) WO2003078880A1 (sv)

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE462504B (sv) * 1986-04-03 1990-07-02 Mattsson Ab F M Saett och anordning foer att sammankoppla en aende till ett fluidumfoerande roer med ett anslutningsroer

Also Published As

Publication number Publication date
DK200401565A (da) 2004-10-13
SE0200814L (sv) 2003-09-16
NO20044235L (no) 2004-10-06
NO335670B1 (no) 2015-01-19
WO2003078880A1 (en) 2003-09-25
AU2003212771A1 (en) 2003-09-29
SE0200814D0 (sv) 2002-03-15
DK176980B1 (da) 2010-09-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
RU2720619C2 (ru) Демонтажная муфта
PT1769184E (pt) Encaixe reutilizável para tubagens
KR100788190B1 (ko) 급수배관용 엘보우와 수압/고정플러그의 구조 및 이를이용한 수전시공방법
WO1997047906A1 (en) Wall-attached plumbing connector
US20050189766A1 (en) Pipe coupling
JP5465604B2 (ja) ホースコネクタ
KR20100009210A (ko) 이중관 수전 연결구
US10294648B2 (en) Toilet flange that can be rotated during insertion having a gripping ring and a durable safety seal
JP6426282B2 (ja) 取り付け簡単な蛇口構造
SE521567C2 (sv) Anordning vid väggenomföring av rör innefattande väggbricka samt klämringskoppling
JP6176913B2 (ja) スプリンクラー接続ボックス
CN108060702A (zh) 一种水龙头安装组件
EP2459810B1 (en) Toilet pan connector
KR20180020692A (ko) 배관용 내진 고무링 조립체
JP2022153644A (ja) 空調設備用ドレン管の接続構造、及び配管構造
KR200349668Y1 (ko) 냉각호스 연결용 커플링
FI119157B (sv) Anslutningsanordning för väggenomföring av rör, vilken omfattar en väggplatta och en klämförbindelse
JP5275824B2 (ja) 継手
JPH09203093A (ja) 配管継手構造
KR200348065Y1 (ko) 벽체 수도관 지지구조
CN217603642U (zh) 哈夫节修补器泄压封堵结构
JP3730034B2 (ja) サドル付分水栓の継手の接続方法
CN211083233U (zh) 流体传输三通精密钢管
JPH047437Y2 (sv)
CN216408079U (zh) 一种橡胶软管用管夹

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed