SE519971C2 - Variabel dämpare, sammansatt variabel dämpare samt en mobil kommunikationsapparat innefattande en variabel dämpare eller en sammansatt variabel dämpare - Google Patents

Variabel dämpare, sammansatt variabel dämpare samt en mobil kommunikationsapparat innefattande en variabel dämpare eller en sammansatt variabel dämpare

Info

Publication number
SE519971C2
SE519971C2 SE0000768A SE0000768A SE519971C2 SE 519971 C2 SE519971 C2 SE 519971C2 SE 0000768 A SE0000768 A SE 0000768A SE 0000768 A SE0000768 A SE 0000768A SE 519971 C2 SE519971 C2 SE 519971C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
line
variable attenuator
variable
cam
diodes
Prior art date
Application number
SE0000768A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0000768D0 (sv
SE0000768L (sv
Inventor
Koji Tanaka
Toshifumi Oida
Original Assignee
Murata Manufacturing Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Murata Manufacturing Co filed Critical Murata Manufacturing Co
Publication of SE0000768D0 publication Critical patent/SE0000768D0/sv
Publication of SE0000768L publication Critical patent/SE0000768L/sv
Publication of SE519971C2 publication Critical patent/SE519971C2/sv

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01PWAVEGUIDES; RESONATORS, LINES, OR OTHER DEVICES OF THE WAVEGUIDE TYPE
    • H01P1/00Auxiliary devices
    • H01P1/22Attenuating devices
    • H01P1/227Strip line attenuators

Landscapes

  • Non-Reversible Transmitting Devices (AREA)
  • Attenuators (AREA)

Description

20 25 30 35 519 971 '7 Q H .J inmatningsuttaget 71 endast går genom den första vian som innefattar resistansdämparen av T-typ 751, medan den andra och tredje vian som innefattar resistansdämpama av T-typ 752 respektive 753 är overksamma. På motsvarande sätt blir dämpningen mellan inmatningsuttaget 71 och utmatningsuttaget 72 A(dB).
För att koppla om dämpningen mellan inmatningsuttaget 71 och utmatningsuttaget 72 till B(dB), matas O V till styruttagen Vc72 och Vc75 i den andra vian och en negativ spänning på samma nivå som strypspänningen för fälteffekttransistorema 731, 741, 733 och 743 som skall styras, till styruttagen Vc7l och Vc74 i den första vian, och Vc73 och Vc76 i den andra vian, för att möjliggöra enbart den andra vian innefattande resistansdämparen av T- typ 752. Omkopplingen av dämpningen till C(dB) uppnås även genom en liknande operation som den ovanstående. De ovanstående operationema möjliggör variabel styming av ett flertal dämpningar, men denna är diskontinuerlig.
Den klassiska variabla dämparen som beskrivits här ovan medför emellertid problem genom att dämpningen inte kan styras variabelt på ett kontinuerligt sätt beroende på en omkopplingskonfiguration, genom omkopplare, av ett flertal dämpare som har olika dämpningar.
Den har även en tendens att kräva många komponenter eftersom falteffekttransistorer som utgör en omkopplare i varje kanal behövs i multiplar av antalet dämpningar som skall varieras. Detta resulterar i en mer komplex konstruktion av omkopplarna och vidare en mer komplex konfiguration av själva den variabla dämparen, vilket ger en större variabel dämpare och högre produktionskostnader.
Sammanfattning av uppfinningen För att övervinna ovan nämnda problem ger föredragna utföringsforrner av föreliggande uppfinning en kompakt variabel dämpare, en sammansatt variabel dämpare och en mobil kommunikationsapparat som är i stånd att på ett variabelt sätt styra dämpningen kontinuerligt för att lösa de ovan beskrivna problemen.
En föredragen utföringsform av föreliggande uppfinning ger en variabel dämpare som innefattar en första kamledning bestående av första och andra ledningar som är elektromagnetiskt kopplade, och en andra kamledning bestående av tredje och fjärde ledningar som är elektromagnetiskt kopplade. Första och andra dioder är anslutna till den tredje och fjärde ledningen hos den andra kamledningen, varvid den första dioden är ansluten mellan den tredje ledningen och jord med sin anod ansluten till ena änden av den tredje ledningen, varvid den andra dioden är ansluten mellan den fjärde ledningen och jord med sin anod ansluten till den ena änden av den fjärde ledningen, och de andra ändarna hos den fjärde och tredje ledningen är anslutna och de andra ändarna hos de andra respektive fjärde ledningarna, som är anslutna. Ett första uttag är anslutet till den ena änden av den första ledningen, och ett andra uttag är anslutet till ena änden av den andra ledningen. Ett första styruttag för styrning av till- och frånslagningen av den första dioden är anslutet till \\FSERVEl{\USERS\UDO\DOK\word-dok\Pl l00l6800se.doc 10 15 20 25 30 35 ., ... ..,. .. ,..,. . fi... ,.-,. ,.. ._ t.. =.»...... ..- . . .. . . .. .. . ,. , t.. .. »- 'š anslutningspunkten mellan den andra änden av den första ledningen och den andra änden av den tredje ledningen samt ett andra styruttag för styming av till- och frånslagningen av den andra dioden är anslutet till föreningspunkten mellan den andra änden hos den andra ledningen och den andra änden hos den fjärde ledningen.
Den variabla dämparen enligt föreliggande uppfinning är således kännetecknad av att den är försedd med ett laminerat keramiksubstrat innefattande ett flertal folieskikt som utgörs av keramik, varvid keramiksubstratet är försett med bandelektroder som bildar den första och andra ledningen i den första kamledningen och den tredje och fjärde ledningen i den andra kamledningen, varvid den första och andra dioden är monterade på det keramiska substratet.
Den mobila kommunikationsapparaten enligt föreliggande uppfinning kännetecknas av att den använder sig av ovan nämnda variabla dämpare.
Den kännetecknas även av att den använder sig av den ovan nämnda sammansatta variabla dämparen.
Enligt den variabla dämparen enligt föreliggande uppfinning och eñersom de första och andra diodema är anslutna mellan den ena änden av var och en av de tredje och fjärde ledningama hos den andra kamledningen och jorden, är det möjligt att på ett variabelt sätt styra resistansen i den första och andra dioden genom att på ett variabelt sätt styra spänningen som matas till de första och andra diodema från de första och andra styruttagen. Detta resulterar i att förlusterna i den första och andra ledningen hos den första kamledningen och i de tredje och fjärde ledningama hos den andra kamledningen kan styras på ett variabelt sätt.
Enligt den sammansatta variabla dämparen enligt föreliggande uppfinning är det möjligt att utvidga dämpningsområdet som på variabelt sätt kan styras eftersom ett flertal variabla dämpare är kaskadkopplade.
I enlighet med den mobila kommunikationsapparaten enligt föreliggande uppfinning är det möjligt att erhålla en kompakt mobil kommunikationsapparat, samtidigt som mottagningsutjämningen upprätthålls i mottagningssystemet, eftersom den utnyttjar en kompakt variabel dämpare, eller en kompakt sammansatt variabel dämpare.
Kortfattad beskrivning av ritningen Fig. 1 är ett kopplingsschema för en utföringsform av den variabla dämparen enligt föreliggande uppfinning; Fig. 2 är en perspektivvy av den variabla dämparen som visas i fig. 1, varvid vissa delar av densamma visas separat; Fig. 3A - 3F visar planvyer som illustrerar de övre ytoma hos ett första folieskikt till ett sjätte folieskikt av ett keramiskt substrat av den variabla dämparen som visas i fi g. 1; Fig. 4A - 4C visar planvyer som illustrerar översidoma från ett sjunde respektive folieskikt till ett nionde folieskikt, och fig. 4D visar undersidan av det nionde folieskiktet hos det keramiska substratet hos den variabla dämparen som visas i fig. 1; Fig. 5 är ett diagram som visar ändring i dämpning och reflexionsförlust som ett svar \\FS ERVER\USERS\UDO\DOK\word-dok\Pl 100 1 6800se.doc 10 15 20 25 30 35 519 971 4 på den tillämpade spänningen i den variabla dämparen som visas i fig. 1; Fig. 6 är ett kopplingsschema för en utföringsform av en sammansatt variabel dämpare enligt föreliggande uppfinning; Fig. 7 är ett blockschema för en mobiltelefon som är ett exempel på en mobil kommunikationsapparat; och Fig. 8 är ett kopplingsschema för en klassisk variabel dämpare.
Detaljerad beskrivning av föredragna utföringsformer Här nedan följer en beskrivning av föreliggande uppfinning med hänvisning till figurerna.
Fig. 1 är ett kopplingsschema för en utföringsform av den variabla dämparen enligt föreliggande uppfinning. Den variabla dämparen 10 innefattar en första kamledning 13 som består av första och andra ledningar 11 respektive 12, vilka är elektromagnetiskt kopplade med en kopplingskoefficient M, varvid den andra kamledningen 16 består av den tredje och fjärde ledningen 14 respektive 15, vilka är elektromagnetiskt kopplade med en kopplingskoefficient M, en första och en andra diod Dl respektive D2, som var och en är kopplad till den tredje och fjärde ledningen 14 respektive 15 hos den andra kamledningen 16.
Ett första uttag P1 är anslutet till den ena änden av den första ledningen ll hos den första kamledningen 13, och ett andra uttag P2 är anslutet till ena änden hos den andra ledningen 12. Den första dioden D1 är ansluten mellan ena änden av den tredje ledningen 14 och jorden med sin anod ansluten till den ena änden av den tredje ledningen 14, och den andra dioden D2 är ansluten mellan ena änden av den fjärde ledningen 15 och jorden, varvid dess anod är ansluten till den ena änden av den fjärde ledningen 15.
Den andra änden av den första ledningen ll hos den första kamledningen 13, och den andra änden av den tredje ledningen 14 hos den andra kamledningen är anslutna till varandra. Ett första styruttag Vcl för styrning av till- och frånslagningen av den första dioden D1 är ansluten till föreningspunkten mellan båda ledningama via ett motstånd R1. Även den andra änden av den andra ledningen 12 hos den första kamledningen 13 och andra änden av den fjärde ledningen 15 hos den andra kamledningen 16 är förbundna med varandra. Ett andra styruttag Vc2 för styrning av den andra diodens D2 till- och frånslagning är förbundna med föreningspunkten för de båda ledningama via ett motstånd R2.
Här följer nu en beskrivning av den variabla dämparen 10 med den ovanstående kretskonfigurationen. Om en positiv spänning tillämpas på den första dioden Dl från det första styruttaget Vcl och på den andra dioden D2 från det andra styruttaget Vc2 ökar resistansen i den första dioden Dl och den andra dioden D2, vilket minskar kopplingskoefficienten mellan den första och den andra ledningen ll respektive 12 hos den första kamledningen 13 och kopplingskoefficienten mellan den tredje och fjärde ledningen 14 respektive 15 hos den andra kamledningen 16. Detta resulterar i att om det första uttaget P1 används för imnatning och det andra uttaget P2 för utmatning minskar mängden av signaler \\FSERVER\USERS\UDO\DOK\word-dok\P1 100 1 6800se.d0c 10 15 20 25 30 35 * v.. w» » - U .. U ~ « . . Q » | . «- i n. -, »- n. u a o u . v. u -1 -. I. -v » n n -_ . .... h. bt . »| -. «;. I i i, i . i K . .i « t. . » n . 1 | n 1 , n . .. .i H . f.. n. med hög frekvens som sänds från det första uttaget P1 till det andra uttaget P2 via den första kamledningen 13 och den andra kamledningen 16, vilket ökar dämpningen i den variabla dämparen 10.
Om nu en positiv spänning som tillämpas på den första och andra dioden D1 och D2 från det första och andra styruttaget Vcl respektive Vc2 ökas gradvis från O V minskar nämligen resistansen hos den första och andra dioden D1 och D2 gradvis. Detta resulterar i att mängden signaler med hög frekvens från det första uttaget P1 eller inmatningsuttaget till den andra terrninalen P2 och utmatningsterminalen via den första kamledningen 13 och den andra kamledningen 16 minskar gradvis, vilket gradvis ökar dämpningen hos den variabla dämparen 10.
Följaktligen är det möjligt att på ett variabelt sätt styra resistansen hos den första D1 och andra dioden D2 genom att variabelt styra spänningen som anbringas från det första styruttaget Vcl och det andra styruttaget Vc2. Detta möjliggör en variabel styrning av kopplingskoefficienten för de första och andra ledningama ll respektive 12 hos den första kamledningen 13 och kopplingskoefficienten för den tredje och fjärde ledningen 14 respektive 15 hos den andra kamledningen 16. Detta resulterar i att mängden signaler med hög frekvens som sänds från det första uttaget Pl eller inmatningsuttaget till det andra uttaget P2 eller utmatningsuttaget via den första kaniledningen 13 och den andra kamledningen 16 styrs på variabelt sätt, vilket gör det möjligt att på variabelt sätt styra dämpningen i den variabla dämparen 10.
Den frekvens som kan dämpas av den variabla dämparen 10 är en frekvens med en våglängd vilken är summan av längdema av den första ledningen 11 och den tredje ledningen 14 eller summan av längdema av den andra ledningen 12 och den fjärde ledningen 15. Här bör noteras att summan av den första ledningen 11 och den tredje ledningen 14 är lika med summa av den andra ledningen 12 och den fjärde ledningen 15.
Följaktligen är det möjligt att styra den frekvens som kan dämpas hos den variabla dämparen 10 genom att ändra summan av längdema hos den första ledningen 11 och den tredje ledningen 14 eller längdema hos den andra ledningen 12 och den fjärde ledningen 15.
F ig. 2 är en perspektivvy av den sammansatta högfrekvenskomponenten som visas i fig. 1, varvid vissa delar av denna visas separat. Den variabla dämparen 10 är försedd med ett keramiskt substrat 17 vilket innefattar bandledningselektroder som inbegriper den första och den andra ledningen 11 respektive 12 hos den första kamledningen 13, och den tredje ledningen och den fjärde 14 respektive 15 hos den andra kamledningen 16, samt jordningselektroder (visas ej i figuren).
På översidan av det keramiska substratet 17 är de första och andra diodema D1 och D2 samt motstånden Rl och R2 monterade. Externa uttag T1 - T8 är likaledes anordnade på sidoväggarna och på undersidan av det keramiska substratet 17.
I detta exempel bildar de externa uttagen Tl och T3 de första och andra terminalema \\FSERVER\USERS\UDO\DOK\word-dok\P1 l0016800se.d0c 10 15 20 25 30 35 t. nu t» v.. 519 971 6 a; in P1 respektive P2, och de externa uttagen TS och T7 bildar de första och andra styruttagen Vcl respektive Vc2, och de externa uttagen T2, T4, T6 och T8 bildar j ordningsuttag.
I fig. 3A - 3F och 4A - 4D illustreras över- och undersidoma hos dielektriska skikt innefattande keramiksubstratet hos den variabla dämparen i fi g. 2. Keramiksubstratet är bildat genom laminering och bränning av de första t o m nionde folielagren a - i denna ordning.
F olielagren består av keramik som bränns vid låg temperatur och vars huvudbeståndsdelar är t ex bariumoxid, aluminiumoxid och kiseldioxid vilka kan brännas vid en temperatur av 850°C till 1000°C.
En anliggningsyta La för montering av de första och andra diodema Dl och D2, samt motstånden R1 och R2, är bildad på översidan av det första folieskiktet a. Ett trådledningsmönster Li är även bildat på översidan av det andra folieskiktet b.
Vidare är jordningselektroder G1 - G3 utformade på översidoma av de tredje, sjätte och nionde folielagren c, f och i. Bandledningselektroder STl - ST4 är likaledes bildade på översidoma av de fjärde, femte, sjunde och åttonde folielagren d, e, g respektive h. Vidare är extema uttag Tl - T8 bildade på undersidan av det nionde folieskiktet (vilket i fig. 4D har beteckningen iu). Vidare är väghålelektroder Vh bildade på de första t o m åttonde folielagren a - h fór att göra det möjligt för dem att gå genom vart och ett av skikten a - h.
I detta exempel bildar bandledningselektroden STl den tredje ledningen 14 i den andra kamledningen 16, bandledningselektroden ST2 bildar den fjärde ledningen 15 hos den andra kamledningen 16, bandledningselektroden ST3 bildar den första ledningen 11 hos den första kamledningen 13, och bandledningselektroden ST4 bildar den andra ledningen 12 hos den första kamledningen 13.
De första till fjärde ledningama ll, 12, 14 respektive 15, de första och andra dioderna D1 respektive D2, och motstånden R1 och R2 är anslutna inom keramiksubstratet 17 genom trådledningsmönstret Li och väghålelektrodema Vh.
Fig. 5 är ett diagram som illustrerar en ändring av reflexionsförlusten när VSWR (förhållande spänning - stående våg) är högst 1,5 och dämpningen är ett svar på den tillämpade spänningen i den variabla dämparen som visas i fig. 5. Vid detta exempel varierar spänningen som tillämpas på de första och andra diodema D1 och D2 från de första och andra styruttagen Vcl respektive Vc2 inom ett område från 0 till 4,5 V för att variera resistansen hos diodema Dl och D2.
Den horisontala axeln i fig. 5 visar spänningen som tillämpas på de första och andra diodema D1 och D2.
Av fig. 5 framgår att genom att styra den spänning som tillämpas på de första och andra diodema Dl och D2 från de första och andra styruttagen Vcl och Vc2 inom ett område från O till 4,5 V för att styra resistansen hos diodema D1 och D2, är det möjligt att styra dämpningen hos den variabla dämparen 10 inom ett område från -1,5 till -21,1 dB och att göra reflexionsförlusten till mindre än -13 dB när VSWR är mindre än 1,5.
\\FSERVER\USERS\UDO\DOK\word-d0k\P1 l00l6800se.doc 10 15 20 25 30 35 519 971 7 I enlighet med den variabla dämparen i ovanstående utföringsfonn och eftersom de första och andra diodema D1 och D2 är anslutna mellan den ena änden hos var och en av de tredje och fjärde ledningama 14 respektive 15, hos den andra karnledningen 16 och jord, är det möjligt att på ett variabelt sätt styra motståndet hos de första och andra dioderna D1 respektive D2, genom att på variabelt sätt styra den spänning som matas till dessa. Detta resulterar i att det är möjligt att på ett variabelt sätt styra kopplingskoefñcienten M för de första andra ledningarna 11 respektive 12 hos den första kamledningen 13 och kopplingskoefficienten M hos de tredje och fjärde ledningama 14 respektive 15 hos den andra kamledningen 16. På motsvarande sätt är det möjligt att på ett variabelt sätt styra mängden signaler med hög frekvens från det första uttaget eller inmatningsuttaget till det andra uttaget eller utmatningsuttaget via de första och andra kamledningama 13 respektive 16, vilket gör det möjligt att på ett variabelt sätt styra dämpningen hos den variabla dämparen, samtidigt som reflexionsförlusten inte överstiger -13 dB när VSWR är mindre än 1,5.
Eftersom de första och andra uttagen Pl och P2 är anslutna till den enda änden av var och en av de första och andra ledningarna 11 respektive 12 hos den första kamledningen 13 och de första och andra diodema D1 och D2 är anslutna mellan ena änden av var och en av de tredje och fjärde ledningama 14 respektive 15 hos den andra kamledningen 16 och jord, är det första och andra uttaget P1 och P2 hos de första och andra diodema D1 och D2 anslutna till olika kamledningar. Följaktligen gör detta att det blir enkelt att anpassa impedansen hos den första kamledningen 13 och den andra kamledningen 16 betraktat från de första och andra uttagen P1 och P2 till den karakteristiska impedansen hos högfrekvenskretsen i den mobila kommunikationsapparaten i vilken denna variabla dämpare är monterad både under de perioder då de första och andra diodema D1 och D2 är till- eller frånslagna.
Vidare eftersom den variabla dämparen är uppbyggd genom de första och andra kamledningarna 13 respektive 16 och de första och andra dioderna D1 respektive D2, blir konfigureringen av den variabla dämparen enkel och möjliggör tillverkning av en kompakt variabel dämpare till minskade produktionskostnader.
Eñersom den variabla dämparen är försedd med ett laminerat keramiskt substrat innefattande ett flertal folieskikt som är tillverkade av keramik och keramiksubstratet innefattar bandelektroder vilka är tillverkade av koppar som bildar de första och andra ledningama 11 respektive 12 hos den första kamledningen 13 och de tredje och fjärde ledningarna 14 respektive 15 hos den andra kamledningen, är det möjligt att hantera ett högfrekvensband som är större än 1 GHz genom våglängdsförkortningseffekt hos keramiksubstratet och en minskning av kopparförlusterna.
Det är även möjligt att minska monteringsytan hos den variabla dämparen eftersom de första och andra kamledningama 13 och 16 är anordnade så att de lamineras i vertikal riktning hos det keramiska substratet. Monteringsytan för föreliggande utföringsform motsvarar i själva verket 4,5 x 3,2 mmz.
\\FS ERVER\USERS\UDO\DOK\word-dok\P1 100 1 6800se.doc 10 15 20 25 30 35 « , - . . | - w ~ « » f 519 971 8 F ig. 6 är ett kopplingsschema för en utföringsforrn av en sammansatt variabel dämpare enligt föreliggande uppfinning. En sammansatt variabel dämpare 20 innefattar två kaskadkopplade variabla dämpare (den variabla dämparen 10 i fig. 1) : de variabla dämpama 101 och 102 är kaskadkopplade genom anslutning av den ena änden av en andra ledning 12 hos en första kamledning 13 hos den variabla dämparen 101 till den ena änden av en första ledningen 11 hos den första kamledningen 13 i den variabla dämparen 102.
Ett första uttag Pl är förbundet med den ena änden av den första ledningen ll hos den första kamledningen 13 i den variabla dämparen 101 och det andra uttaget P2 är förbundet med den ena änden av den andra ledningen 12 hos den första kamledningen 13 i den variabla dämparen 102.
I enlighet med den ovan beskrivna sammansatta variabla dämparen 20 är det möjligt att utvidga dämpningsområdet som på ett variabelt sätt kan styras, eftersom ett flertal variabla dämpare är kaskadkopplade. Följaktligen kan antalet komponenter i den mobila kommunikationsapparaten i vilken denna sammansatta variabla dämpare är monterad minskas och till följd av detta är det möjligt att erhålla en kompakt mobil kommunikationsapparat.
Fig. 7 är ett blockschema för en mobiltelefon för W-CDMA (Wideband Code Division Multiple Access = multipel bredbandsåtkomst med koddelning) som är ett exempel på en mobil kommunikationsapparat. Mobiltelefonen 30 är försedd med en antenn 31 för enbart mottagning, ett första mottagningssystem 32 som svarar på antennen 31, en antenn 33 för enbart sändning, en duplexer 34 som är förbunden med antennen 33, ett sändningssystem 35 och ett andra mottagningssystem 36, vilka båda svarar på antennen 33.
De första och andra mottagningssystemen 32 och 36 innefattar lågbrusförstärkare LN1 och LNA2, bandpassfilter BPF1 och BPF 2, dämpare Attl och Att2, samt blandare MIX1 och MIX2, medan sändningssystemet 35 innefattar en högeffektförstärkare PA, ett bandpassfilter BPF 3 och en blandare MIX3. I detta exempel används dämpama Attl och Att2 för att hålla mottagningsutj ämningen konstant.
I ovanstående konstruktion och om den kompakta variabla dämparen 10 som visas i fig. l eller den kompakta sammansatta variabla dämparen 20 som visas i fig. 6 används för dämpama Attl och Att2 som ingår i de första och andra mottagningssystemen 32 och 36, är det möjligt att erhålla en mobiltelefon som är kompakt till storleken med upprätthållande av en konstant mottagningsutj ämning i mottagningssystemet.
I de ovan nämnda utföringsfonnema av den variabla dämparen och den sammansatta variabla dämparen beskrivs exempel vid vilka den ena änden av den första ledningen och den andra änden av den andra ledningen innefattande den första kamledningen är direkt förbunden med de första respektive andra uttagen, men de kan vara anslutna via kondensatorer.
I ovanstående beskrivning ställs det första uttaget in som ett inmatningsuttag och det andra uttaget in som ett utmatningsuttag, men samma effekt kommer att uppnås genom inställning av det första uttaget som ett utmatningsuttag och det andra uttaget som ett \\FSERVER\USERS\UDO\DOK\word-dok\P1 100 l6800se.doc 10 15 20 25 30 35 : - » , ~ n 519 971 9 inmatningsuttag.
F ö beskrivs i ovanstående exempel en utföringsfonn av en sammansatt variabel dämpare med två variabla dämpare som är kaskadkopplade, men tre eller flera variabla dämpare kan kaskadkopplas. Ju större antalet variabla dämpare är vid en sådan disposition, desto större är det tillgängliga dämpningsområdet för en variabel styrning.
I enlighet med den variabla dämparen enligt föreliggande uppfinning och efiersom de första och andra diodema är förbundna mellan varje ände av de tredje och fjärde ledningama hos den andra kamledningen och jord, är det möjligt att på ett variabelt sätt styra resistansen hos de första och andra diodema genom att på ett variabelt sätt styra den spänning som tillämpas på de första och andra diodema. Detta har till följd att det blir möjligt att på ett variabelt sätt styra kopplingskoefficienten M för de första och andra ledningama hos den första kamledningen och kopplingskoefficienten M för den tredje och fjärde ledningen hos den andra kamledningen. Följaktligen är det möjligt att på ett variabelt sätt styra mängden av signaler med hög frekvens som sänds från det forsta uttaget till det andra uttaget via för de första och andra kamledningama eller mängden av signaler med hög frekvens som sänds från det andra uttaget till det första uttaget via den andra och den första kamledningen, vilket möjliggör en på variabelt sätt styrd dämpning av den andra dämparen, medan reflexionsförlusten blir mindre än -13 dB när VSWR är mindre än 1,5.
Eftersom de första och andra uttagen är anslutna till den ena änden av var och en av de första och andra ledningama hos den första kamledningen och de första och andra dioderna är anslutna mellan den enda änden av var och en av de tredje och fjärde ledningama hos den andra kamledningen och jord, är de första och andra uttagen och de första och andra diodema anslutna till olika kamledningar. Följaktligen gör detta det möjligt att på ett enkelt sätt anpassa impedansen hos den första kamledningen och den andra kamledningen betraktat från de första och andra uttagen till den karakteristiska impedansen hos högfrekvenskretsen i den mobila kommunikationsapparaten där den variabla dämparen är monterad under både till- och frånslagningsperiodema hos de första och andra diodema.
Vidare, eftersom den variabla dämparen är konstruerad genom de första och andra ledningama och de första och andra diodema blir konfigurationen för den variabla dämparen enkel, vilket möjliggör en tillverkning av en kompakt variabel dämpare och minskning av dess produktionskostnader.
Eftersom den variabla dämparen är försedd med ett laminerat keramiskt substrat innefattande ett flertal folieskikt tillverkade av keramik och keramiksubstratet innefattar bandelektroder som bildar de första och andra ledningama hos den första kamledningen och de tredje och fjärde ledningama hos den andra kamledningen är det möjligt att hantera ett hö gfrekvensband genom en våglängdsförkortningseffekt hos keramiksubstratet.
Det är möjligt att utvidga det dämpningsområde som på variabelt sätt kan styras efiersom ett flertal variabla dämpare är kaskadkopplade. Följaktligen kan antalet komponenter \\FSERVER\USERS\UDO\DOK\word-dok\Pl 1001 6800se.doc 10 519 971 10 i. f.. i den mobila kommunikationsapparat i vilken denna sammansatta variabla dämpare är monterad minskas och därigenom är det möjligt att erhålla en kompakt mobil kommunikationsapparat.
Användningen av en kompakt variabel dämpare möjliggör en mobil kommunikationsapparat som är kompakt samtidigt som den upprätthåller en konstant mottagningsutj ämning i mottagningssystemet.
Användningen av en kompakt sammansatt variabel dämpare gör det möjligt att erhålla en mobil kommunikationsapparat som är kompakt samtidigt som den upprätthåller en konstant mottagningsutj ärnning i mottagningssystemet. Även om särskilda uttöringsforrner av föreliggande uppfinning har visats och skrivits kan fackmannen tänka sig ett flertal variationer och altemativa utföringsforrner. Följaktligen förstås här att uppfinningen endast är begränsad med avseende på de bifogade kraven.
\\FSERVER\USERS\UDO\DOK\word-dok\Pl 1001 6800sedoc

Claims (5)

10 15 20 25 30 519 971 11 Patentkrav
1. Variabel dämpare innefattande : en första kamledning bestående av första och andra ledningar som är elektromagnetiskt kopplade; en andra kamledning bestående av tredje och fjärde ledningar som är elektrornagnetiskt kopplade; första och andra dioder som är anslutna till nämnda tredje och fjärde ledningar hos nämnda andra kamledning, varvid nämnda första diod är ansluten mellan nämnda tredje ledning och jord med en anod hos nämnda första diod ansluten till den ena änden av nämnda tredje ledning, varvid den andra dioden är ansluten mellan nämnda fjärde ledning och jord med en anod hos nämnda andra diod ansluten till ena änden av nämnda fjärde ledning, varvid de andra ändarna hos nämnda första och tredje ledningar är förbundna och de andra ändarna hos nämnda andra respektive fjärde ledningar, vilka är förbundna; ett forsta uttag anslutet till den ena änden av nämnda första ledning; ett andra uttag anslutet till den ena änden av nämnda andra ledning; ett första styruttag anslutet till föreningspunkten mellan den andra änden av nämnda första ledning och den andra änden av närrmda tredje ledning för styrning av till- och frånslagningen av nämnda första diod; och ett andra styruttag anslutet till föreningspunkten mellan den andra änden av nämnda andra ledning och den andra änden av nämnda fjärde ledning för styrning av till- och frånslagningen av nämnda andra diod.
2. Variabel dämpare enligt patentkrav 1, varvid nämnda variabla dämpare är försedd med ett laminerat keramiskt substrat som innefattar ett flertal folieskikt av keramik, varvid keramiksubstratet är försett med bandelektroder som bildar nämnda första och andra ledningar hos nämnda första kamledning och nämnda tredje och fjärde ledningar hos nämnda andra kamledning, och nämnda första och andra dioder är monterade på det keramiska substratet.
3. Sarnmansatt variabel dämpare innefattande ett flertal variabla dämpare enligt patentkrav l eller 2, varvid ett flertal av nämnda variabla dämpare är kaskadkopplade genom anslutning av den ena änden av nämnda andra ledning hos en av nämnda variabla dämpare till den ena änden av nämnda första ledning hos en annan angränsande variabel dämpare.
4. Mobil kommunikationsapparat, k ä n n e t e c k n a d a v att den använder sig av nämnda variabla dämpare enligt patentkrav 1 eller 2.
5. Mobil kommunikationsapparat, k ä n n e t e c k n a d a v att den använder sig av nämnda sammansatta variabla dämpare enligt patentkrav 3. \\FSERVER\USERS\UDO\DOK\word-dok\Pl l00l6800se.doc
SE0000768A 1999-03-09 2000-03-08 Variabel dämpare, sammansatt variabel dämpare samt en mobil kommunikationsapparat innefattande en variabel dämpare eller en sammansatt variabel dämpare SE519971C2 (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP06179499A JP3438637B2 (ja) 1999-03-09 1999-03-09 可変減衰器、複合可変減衰器及び移動体通信機器

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE0000768D0 SE0000768D0 (sv) 2000-03-08
SE0000768L SE0000768L (sv) 2000-09-10
SE519971C2 true SE519971C2 (sv) 2003-05-06

Family

ID=13181375

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0000768A SE519971C2 (sv) 1999-03-09 2000-03-08 Variabel dämpare, sammansatt variabel dämpare samt en mobil kommunikationsapparat innefattande en variabel dämpare eller en sammansatt variabel dämpare

Country Status (3)

Country Link
US (1) US6480708B1 (sv)
JP (1) JP3438637B2 (sv)
SE (1) SE519971C2 (sv)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE10130764C1 (de) * 2001-06-26 2002-11-07 Eads Deutschland Gmbh Integrierte HF-Schaltung zur Amplitudenbeeinflussung von Signalen
JP3850810B2 (ja) * 2003-04-17 2006-11-29 株式会社豊田中央研究所 フィルタ機能付き高周波スイッチング回路
US20040259502A1 (en) * 2003-06-19 2004-12-23 Weidner Michael N. Method and apparatus for mitigating IM interference effects in two-way radio subscriber units
WO2008118046A1 (en) * 2007-03-28 2008-10-02 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) Coupled line step attenuator
US7649430B2 (en) * 2007-09-28 2010-01-19 Advantest Corporation Switching device, and testing apparatus
US8143969B2 (en) * 2009-10-09 2012-03-27 State Of The Art, Inc. Multiple tap attenuator microchip device
JP2018101943A (ja) * 2016-12-21 2018-06-28 株式会社村田製作所 高周波モジュール
JP7091862B2 (ja) * 2018-06-14 2022-06-28 住友電工デバイス・イノベーション株式会社 可変減衰器

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP2786323B2 (ja) * 1990-06-22 1998-08-13 パイオニア株式会社 信号減衰回路
JPH0541627A (ja) * 1991-05-24 1993-02-19 Sony Corp 高周波減衰回路
JPH07176969A (ja) * 1993-12-03 1995-07-14 Nec Corp 歪対策受信回路
JP3134031B2 (ja) * 1993-12-27 2001-02-13 三菱電機株式会社 アッテネータ
JPH07321587A (ja) * 1994-03-28 1995-12-08 Toshiba Corp 減衰装置
US5453721A (en) * 1994-06-09 1995-09-26 Motorola, Inc. Attenuator
JPH0846473A (ja) * 1994-07-27 1996-02-16 Mitsubishi Electric Corp マイクロ波可変減衰器
US5909645A (en) * 1996-06-21 1999-06-01 Lucent Technologies Inc. Receiver with dynamic attenuation control for adaptive intermodulation performance enhancement
GB2334838B (en) * 1998-02-26 2002-11-27 Mitel Semiconductor Ltd Variable attenuator circuit
US6297709B1 (en) * 1999-07-14 2001-10-02 Nokia Telecommunications Oy Temperature compensated variable attenuator

Also Published As

Publication number Publication date
SE0000768D0 (sv) 2000-03-08
JP3438637B2 (ja) 2003-08-18
US6480708B1 (en) 2002-11-12
SE0000768L (sv) 2000-09-10
JP2000261274A (ja) 2000-09-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN108292911B (zh) 低相移高频衰减器
EP1466382A1 (en) Circuit topology for attenuator and switch circuits
US8212648B2 (en) Variable attenuator
US7639100B2 (en) RF step attenuator
SE519971C2 (sv) Variabel dämpare, sammansatt variabel dämpare samt en mobil kommunikationsapparat innefattande en variabel dämpare eller en sammansatt variabel dämpare
CN113300682B (zh) 一种可重构的限幅衰减一体化电路及其工作方法
EP2190116B1 (en) Variable attenuator
CN108233892A (zh) 电压可变衰减器、集成电路和衰减方法
CN1767388B (zh) 高频开关电路器件
CN115398886A (zh) 一种moca分配器装置
JP2000286659A (ja) アッテネータ
JP4013360B2 (ja) 可変減衰器及び移動体通信機器
CN204651444U (zh) 一种可调频的量子耦合滤波器
US6414565B1 (en) Variable attenuator and mobile communication apparatus
CN114374369A (zh) 一种基于ltcc工艺的具有低频传输零点的双工器
JP4925996B2 (ja) 減衰器および電子デバイス
CN104767017A (zh) 一种可调频的量子耦合滤波器
CN111162780B (zh) 一种低电流高电压幅相控制系统
CN216873170U (zh) 一种基于ltcc工艺的高性能双工器
CN221328074U (zh) 一种滤波器以及通信设备
CN215990730U (zh) 一种适用于Ku波段的数控衰减器
CN217590777U (zh) 单刀双掷开关
CN117335766B (zh) 一种超宽带射频均衡器结构
KR20220018910A (ko) 전력 전달 능력 향상을 위한 spdt 스위치
Jin et al. Design of a Low-Loss 5-bit Attenuator in 0.15 μm GaAs Process

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed