SE515846C2 - Förfarande för bedömning av egenskaperna hos smält gjutjärn - Google Patents

Förfarande för bedömning av egenskaperna hos smält gjutjärn

Info

Publication number
SE515846C2
SE515846C2 SE9601693A SE9601693A SE515846C2 SE 515846 C2 SE515846 C2 SE 515846C2 SE 9601693 A SE9601693 A SE 9601693A SE 9601693 A SE9601693 A SE 9601693A SE 515846 C2 SE515846 C2 SE 515846C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
cast iron
eutectic
temperature
molten cast
cementite
Prior art date
Application number
SE9601693A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9601693D0 (sv
SE9601693L (sv
Inventor
Toshitake Kanno
Jun Iwahashi
Eiichi Sahara
Hidetaka Hiraoka
Mayuki Morinaka
Tsuneharu Sugie
Yasushi Kubota
Original Assignee
Kimura Foundry Co Ltd
Nippon Sublance Probe Engineer
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kimura Foundry Co Ltd, Nippon Sublance Probe Engineer filed Critical Kimura Foundry Co Ltd
Publication of SE9601693D0 publication Critical patent/SE9601693D0/sv
Publication of SE9601693L publication Critical patent/SE9601693L/sv
Publication of SE515846C2 publication Critical patent/SE515846C2/sv

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01NINVESTIGATING OR ANALYSING MATERIALS BY DETERMINING THEIR CHEMICAL OR PHYSICAL PROPERTIES
    • G01N25/00Investigating or analyzing materials by the use of thermal means
    • G01N25/02Investigating or analyzing materials by the use of thermal means by investigating changes of state or changes of phase; by investigating sintering
    • G01N25/04Investigating or analyzing materials by the use of thermal means by investigating changes of state or changes of phase; by investigating sintering of melting point; of freezing point; of softening point
    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01NINVESTIGATING OR ANALYSING MATERIALS BY DETERMINING THEIR CHEMICAL OR PHYSICAL PROPERTIES
    • G01N33/00Investigating or analysing materials by specific methods not covered by groups G01N1/00 - G01N31/00
    • G01N33/20Metals
    • G01N33/205Metals in liquid state, e.g. molten metals

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Analytical Chemistry (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Immunology (AREA)
  • Pathology (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Investigating And Analyzing Materials By Characteristic Methods (AREA)
  • Investigating Or Analyzing Materials Using Thermal Means (AREA)

Description

25 30 35 515 846 I ett järn-kol-jämviktsdiagram är det bekräftat att en eutektisk temperatur för grafit (stabiliserat eutektikums temperatur) är 1153°C och en eutektisk temperatur för cementít är 1147°C.
Emellertid visar var och en av dessa temperaturer en ideal så- dan, men dessa temperaturer används inte för bedömning av egenskaperna hos smält gjutjärn.
Det är inom teknikens område redan välkänt att dessa eutektiska temperaturer förändras av kisel- och krom- (Cr) innehåll i gjut- järn. Om kiselinnehållet i gjutjärn ökas, kommer en eutektisk temperatur för grafit att ökas och en eutektisk temperatur för cementít att minskas, och à andra sidan kommer den eutektiska temperaturen för cementít att ökas om krominnehållet i gjutjärnet ökas.
Därefter, vid mätning av en stelningskurva för smält gjutjärn, har vi studerat för att bedöma egenskaperna hos gjutjärn enligt de eutektiska, grafiteutektiska och cementiteutektiska temperaturer- na hos smältgjutjärn.
Hos tidigare teknik finns ett förfarande för fastställande av egen- skaper hos gjutjärn genom utnyttjande av en kylningskurva för detta, vid vilket förfarande tellur (Te) tillsätts till smält gjutjärn för att därigenom bringa detta att stelna i form av cementiteutekti- kumomvandling, samt kol- (C) och kisel- (Si) innehåll i gjutjärn mäts vart och ett genom användande av en kylningskurva för smält gjutjärn utifrån kylningskurvan för cementiteutektikumom- vandfing.
Enligt det ovannämnda förfarandet, i det fallet att samtliga ke- miska komponenter i det smälta gjutjärnet, förutom kol och kisel inkluderande spårelement, ej har förändrats, kan kol- och kisel- innehållet i smält gjutjärn erhållas med hjälp av förfarandet för mätning av den eutektiska temperaturen för cementít hos detta.
Om de kemiska komponenterna i smält gjutjärn emellertid är nå- got förändrade, är det mycket svårt att bedöma kol- och kiselin- 10 15 20 25 30 35 515 846 nehàllet, eftersom den eutektiska temperaturen för cementit kommer att förändras tillsammans med förändringen av kompo- nenterna i det smälta gjutjärnet.
Vid förfarandet för mätning av den eutektiska temperaturen för cementit hos smält gjutjärn erhålls en kolekvivalent (CE = C + 1/3 Si) utifrån en primärkristalltemperatur hos detta, och därefter erhålls kiselinnehållet utifrån den eutektiska temperaturen för cementit och därför är det omöjligt att analysera innehållet av mangan (Mn) i smält gjutjärn.
Eftersom egenskaperna hos gjutjärn beror av komponenterna och kylningshastigheten, även om komponenterna är desamma, mäts antalet eutektiska celler, krympning, styrka och hårdhet hos gjutjärn vanligtvis genom flera tester efter att det smälta gjutjär- net har stelnat.
Med hänsyn till vad som ovan sa-gts är det ett huvudsyfte med uppfinningen att tillhandahålla ett förfarande för bedömning av egenskaperna hos smält gjutjärn innan detta hålls i en gjutform.
Ett ytterligare syfte med uppfinningen är att tillhandahålla ett förfarande för bedömning av egenskaperna hos smält gjutjärn genom att beakta förändringen av en eutektisk temperatur för cementit, eutektisk temperatur för grafit och eutektikumstelnings- temperatur hos smält gjutjärn.
Enligt uppfinningen består förfarandet för bedömning av egen- skaperna hos smält gjutjärn i användande av tre provkärl för ut- förande av termisk analys på smält gjutjärn, under tillsats av till- satsmedel för att gynna bildning av vitt gjutjärn i det första prov- kärlet samt ihällning av smält gjutjärn i det första provkärlet för mätning av den eutektiska temperaturen för cementit (TEC), mätning av eutektikumstelningstemperatur hos smält gjutjärn som hälls i det andra provkärlet utan tillsats av något tillsatsme- del till detta, mätning av eutektisk temperatur för grafit (TEG) . . ~ . m 10 15 20 25 30 35 - . « . .- hos smält gjutjärn som hälls i ett tredje provkärl, i vilket grafiti- seringsmedel finns tillsatt, samt inspektering av förhållandet mellan den ovan nämnda eutektiska temperaturen för cementit (TEC) och den eutektiska temperaturen för grafit (TEG) med hänsyn till förändringen av den ovan nämnda eutektikumtempe- raturen hos det smälta gjutjärnet.
Enligt uppfinningen finns ungefär 0,2 till 1,0 viktprocenttellur (Te) i det första provkärlet som tillsatsmedel för att gynna bild- ning av vitt gjutjärn. Det är möjligt att byta ut selen (Se), vismut (Bi) och krom (Cr) mot ungefär 50 viktprocent av tellur som skall tillsättas. l detta fall, om kiselinnehållet i grafitiseringsmedlet är mindre än 30 viktprocent, kommer grafitiseringsförmàgan att avsevärt minska. Om à andra sidan kiselinnehållet i grafitiseringsmedlet är större än 97 viktprocent, kommer grafitiseringsförmàgan att minska. Fastän kol är en effektiv substans för grafitisering av smält gjutjärn, kommer grafitiseringsförmàgan att minskas om kolinnehållet i grafitiseringsmedlet är mindre än 30 viktprocent.
KORT BESKR|VNlNG AV RITNlNGARNA Uppfinningen illustreras på exemplifierande sätt i de bifogade ritningarna, vilka utgör del av denna ansökan och på vilka: Fig1 visar en schematisk illustrering av tre provkärl och en apparatur för plottning av en kylningskurva, vilka utför uppfinningen; Fig 2 är ett diagram som förklarar en kylningskurva för smält gjutjärn som erhållits medelst de i Fig 1 visade provkär- len och apparaturen; Fig 3 är ett diagram som visar ett förhållande för en tempera- turdifferens (AT) mellan den högsta eutektiska tempera- turen (TEM) och den lägsta eutektiska underkylnings- 10 15 20 25 30 35 5.15 846 1 » | . | - . - | n temperaturen (TES) på grund av variation av innehållet av krom (Cr) i smält gjutjärn samt vitdjupet; är ett diagram som visar ett förhållande hos en tempera- turdifferens (AT) mellan den lägsta eutektiska underkyl- ningstemperaturen (TES) och den eutektiska tempera- turen för cementit (TEC) på grund av variation av inne- hållet av krom (Cr) i smält gjutjärn samt vitdjupet; är ett diagram som visar ett förhållande för AT1/T3 på grund av variation av krom i smält gjutjärn och vitdjupet; är ett mikroskopfoto som visar den gjutjärnsstruktur som bildats utifrån smält gjutjärn med ett ATi/ATS-värde av 0,73 och som hälls i det andra provkärlet, i vilket inget tillsatsmedel tillförts; är ett mikroskopfoto som visar den gjutjärnsstruktur som bildats utifrån smält gjutjärn med ett AT1/AT3-värde av 0,56 och som hälls i det andra provkärlet, i vilket inget tillsatsmedel tillförts; är ett mikroskopfoto som visar den gjutjärnsstruktur som bildats utifrån smält gjutjärn med ett AT1/AT3-värde av 0,25 och som hälls i det andra provkärlet, i vilket ej något tillsatsmedel är tillfört; och är ett mikroskopfoto som visar den gjutjärnsstruktur som bildats utifrån smält gjutjärn med ett ATl/ATS-värde av 0,10 och som hälls i det andra provkärlet, i vilket ej något tillsatsmedel är tillfört.
Fig 4 Fig 5 Fig 6 Fig 7 Fig 8 Fig 9 DETALJERAD BESKRIVNING Uppfinningen skall nu förklaras mer i detalj med hänvisning till ritningarna.
Såsom visas i Fig 1 är tre provkärl, dvs de första, andra och tredje kärlen 1, 2 och 3, vilka har ett konventionellt termoelement 4, vart och ett förbundna med en kylningskurveregistreringsan- ordning 7, såsom en konventionell CE-meter. 10 15 20 25 30 35 5,15 846 - , 1 . u» Som ett av tillsatsmedlen för strukturmodifiering är en liten kvantitet av tellur (Te) placerad i det första kärlet 1, medan det andra kärlet 2 är fritt från tillsatsmedlet och 75 viktprocent av ferrokisel 6 är placerat i det tredje kärlet 3.
De följande fem proverna av smält gjutjärn innefattande kol (C), kisel (Si), magnesium (Mn) och krom (Cr) bereddes: Prov I: 3,1% kol (C), 1,6% kisel (Si), 0,75% mangan (Mn) och 0,12% krom (Cr); Prov ll: 3,1% C, 1,6% Si, 0,75% Mn och 0,37% Cr; Prov lll: 3,1% C, 1,6% Si, 0,75% Mn samt 0,63% Cr; Prov IV: 3,1% C, 1,6% Si, 0,75% Mn och 0,91% Cr; Prov V: 3,1% C, 1,6% Si, 0,75% Min och 1,38% Cr.
Genom användning av en konventionell CE-meter och provkärlen 1, 2 och 3 samt apparaturen 7 hos uppfinningen mäts svalningen hos vart och ett av proverna I - V och förhållandet mellan vitdju- pet och kylningskurvan hos vart och ett av proven undersöks för vart och ett av dessa.
Den kylningskurva som erhålls utifrån de prover som hälls i det andra provkärlet 2, i vilket ej någon tillsats förekommer, visas som en streckad linje 9 i Fig 2.
Hos denna kylningskurva 9 är temperaturdifferensen (AT) mellan den högsta eutektiska stelningstemperaturen (TEM) och den lägsta eutektiska underkylningstemperaturen (TES) hos smält gjutjärn konventionell och vanligtvis bedöms det som att denna temperaturdifferens (AT) är relaterad till vitdjupet. 10 15 20 25 30 35 515 846 . . - - m Enligt den l Fig 2 visade kylningskurvan 9 kan temperaturskillna- den (AT) mellan den högsta eutektiska stelningstemperaturen (TEM) och den lägsta eutektiska underkylningstemperaturen (TES) hos vart och ett av proverna l- V plottas såsom visas i Fig 3. Från Fig 3 kan noteras att det ej förekommer någon rela- tion mellan temperaturdifferensen (AT) och vitdjupet.
En kylningskurva 10 i Fig 2 visar den eutektiska temperaturen för cementit (TEC), vilken är erhållen utifrån den smälta av gjutjärn som hälls i det första provkärlet 1, i vilket tellur (Te) hälls.
I Fig 2 är temperaturdifferensen mellan den lägsta eutektiska underkylningstemperaturen (TES) i kylningskurvan 8 och den eutektiska temperaturen för cementit (TEC) i kylningskurvan 10 angiven med AT1.
Temperaturdifferensen (AT1) och_ vitdjupet hos vart och ett av proverna l - V kan plottas såsom visas i Fig 4.
Av Fig 4 kommer det att framgå att då innehållet av krom i vart och ett av proverna föreligger i samma mängd, temperaturdiffe- rensen (AT1) mellan den lägsta eutektiska underkylningstempe- raturen (TES) har en definitiv relation till vitdjupet, men om inne- hållet av krom i det smälta gjutjärnet förändras så kommer för- hållandet mellan temperaturdifferensen (T1) och vitdjupet att försämras.
Dessutom kommer det utifrån kylningskurvorna som erhålls från provkärlen 1, 2 och 3 att noteras att i enlighet med förhållandet mellan temperaturdifferensen (AT3) mellan den eutektiska tem- peraturen för grafit (TEG) och den eutektiska temperaturen för cementit (TEC) och temperaturdifferensen (AT1) mellan den lägsta eutektiska underkylningstemperaturen (TES) och den eu- tektiska temperaturen för cementit (TEG) (AT1/AT3)-värden har en nära relation med varandra. 10 15 20 25 515846 Fig 5 visar ett förhållande mellan det vitdjup som erhålls genom användning av ett kylningsteststycke och (AT1/AT3)-värden.
Om innehållet av krom i det smälta gjutjärnet förändras, kommer förhållandet mellan temperaturdifferensen (AT1) mellan den lägsta eutektiska underkylningstemperaturen (TES) och den eu- tektiska temperaturen för cementit (TEC) och vitdjupet ej att vara i gott tillstånd, men genom att använda den ovannämnda relatio- nen (AT1/AT3) så kommer förhållandet mellan denna och vitdju- pet att förbättras.
Som ett resultat av undersökning av den struktur hos gjutjärn som erhållits från det tredje provkärlet 3, i vilket 75% ferrokisel är placerat, är all typ av grafit av typen A.
Följaktligen, såsom framgår av Fig 6, 7 och 8, skall det att note- ras att det föreligger en signifikant relation bland AT1/AT3-vär- den, typerna av grafit samt fördelningen av grafit i gjutjärnet.
På de ritningar som illustrerar mikrostruktur hos gjutjärn visar Fig 6 den struktur som har ett AT1/AT3-värde av 0,73, visar Fig 7 den struktur som har ett ATl/ATS-värde av 0,56, visar Fig 8 den struktur som har ett AT1/AT3-värde av 0,25 och visar Fig 9 den struktur som har ett AT1/AT3-värde av 0,10.
Egenskaperna hos dessa strukturer, svalningstid, AT1/AT3- värde, typ av grafit, styrka, hårdhet, krympning, innehåll av kar- bid och antal av eutektiska celler visas i Tabell l. 10 15 20 25 30 35 515 846 ., vi: 9 TabeHl Svalning AT1/AT3 Typ av Styrka Hàrdhet Krympning Karbid Antal Qfaflï eutektiska celler (minut) (N/mm2) (HB) (%) (/cm2) ) 0 0,73 A 311 201 Ja 0 145 5 0,56 E 290 201 Nej 0 125 15 0,25 D 248 223 Nej 0,1 95 25 0,10 D 277 235 Nej 1,2 81 Utifrån den i Fig 6 till 9 visade mikrostrukturen kommer det att vara möjligt att inse att om AT1/.AT3-värdena är närmare 1 så kommer i gjutjärnet fördelad grafit att vara av A-typ, och om å andra sidan AT1/AT3-värdena är närmare 0, är grafiten ej uni- formt fördelad i gjutjärnet.
Dessutom framgår det av Fig 6 till 9 och den ovan visade tabel- len 1 att om typen av grafit minskar, så minskas gjutjärnets styr- ka samt antalet av eutektiska celler i detta. l det fallet att AT1/AT3-värdet är 0,25, kommer gjutjärnshärdhe- ten att vara ökad på grund av att en liten kvantitet av karbid bil- das däri, och i det fallet där T1/T3-värdet är 0,10 bekräftas exis- tensen av karbid i strukturen.
Utifrån det föregående finner man att AT1/AT3-värdet och antalet av eutektiska celler är nära relaterade till varandra.
Som konsekvens av det ovanstående, även om AT1/AT3-värdena väljs genom utnyttjande av temperaturdifferensen (AT2) mellan ~ l i » m 'IO 15 20 515846 t» .u 10 den högsta eutektiska stelningstemperaturen (TEM) och den eu- tektiska temperaturen för cementit (TEC), är det inte nödvändigt att beakta relationen mellan de två så länge som den högsta eutektiska stelningstemperaturen inte är samma som den eutek- tiska temperaturen för grafit (TEG). Positionen hos den högsta eutektiska stelningstemperaturen (TEM) mellan den eutektiska temperaturen för cementit (TEC) och den eutektiska temperatu- ren för grafit (TEG) kan beskrivas genom arean hos sidan för den eutektiska temperaturen för cementit (TEC) och arean hos sidan för den eutektiska temperaturen för grafit (TEG).
Dessutom är det möjligt att bedöma egenskaperna hos det smälta gjutjärnet genom att granska primärkristalliseringstempe- raturen (Tr), kolekvivalenten, temperaturdifferensen (AT) mellan den högsta eutektiska temperaturen (TEM) och den lägsta eu- tektiska underkylningstemperaturen (TES), samt relationen mel- Ian temperaturen och tiden vid _det eutektiska stelnandet hos smält gjutjärn.
Såsom fastslagits tidigare kan egenskaperna hos smält gjutjärn bedömas före ihällning av detta i en gjutform genom gjutnings- testet. . : : v | v

Claims (5)

10 15 20 25 30 35 515 846 11 Patentkrav
1. Förfarande för fastställande av strukturen hos gjutjärn, inne- fattande stegen: (a) mätning av eutektisk temperatur för cementit (TEC) hos smält gjutjärn som hällts i ett första provkärl, i vilket ett medel som motverkar grafitbildning hålls; (b) mätning av en eutektisk stelningstemperatur hos smält gjut- järn som hälls i ett andra provkärl, vilket är fritt fràn tillsatsme- del; (c) mätning av eutektisk temperatur för grafit (TEG) hos smält gjutjärn som hälls i ett tredje provkärl, i vilket ett grafitiserings- medel finns; (d) analysering av kvoten ( AT1/AT3) mellan en temperaturskill- nad ( AT1), vilken är skillnaden mellan den lägsta eutektiska un- derkylningstemperaturen (TES) och den eutektiska temperaturen för cementit (TEC), och en temperaturskillnad (ATS), vilken är skillnaden mellan den eutektiska temperaturen för grafit (TEG) och den eutektiska temperaturen för cementit (TEC).
2. Förfarande enligt krav 1, vid vilket det smälta gjutjärnet sam- tidigt hälls i vart och ett av de första, andra och tredje provkär- len.
3. Förfarande enligt krav 1, vid vilket medlet som motverkar gra- fitbildning är valt från den klass som består av tellur, selen, vis- mut och krom. d
4. Förfarande enligt krav 1, vid vilket grafitiseringsmedlet inne- håller omkring 30 till 97 viktprocent kisel. 515 846 K , . - | | . ø - I - ~ »- 12
5. Förfarande enligt krav 1, vid vilket grafitiseringsmedlet inne- håller omkring 30 viktprocent kol.
SE9601693A 1995-05-16 1996-05-03 Förfarande för bedömning av egenskaperna hos smält gjutjärn SE515846C2 (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP7140099A JP2750832B2 (ja) 1995-05-16 1995-05-16 鋳鉄の溶湯の性状を判定する方法

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9601693D0 SE9601693D0 (sv) 1996-05-03
SE9601693L SE9601693L (sv) 1996-11-17
SE515846C2 true SE515846C2 (sv) 2001-10-15

Family

ID=15260927

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9601693A SE515846C2 (sv) 1995-05-16 1996-05-03 Förfarande för bedömning av egenskaperna hos smält gjutjärn

Country Status (8)

Country Link
US (1) US5804006A (sv)
JP (1) JP2750832B2 (sv)
CN (1) CN1059243C (sv)
BR (1) BR9602248A (sv)
DE (1) DE19619477C2 (sv)
GB (1) GB2300916B (sv)
IT (1) IT1285874B1 (sv)
SE (1) SE515846C2 (sv)

Families Citing this family (19)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
KR100493178B1 (ko) * 1996-12-04 2005-06-02 신터캐스트 악티에볼라그 용융주철의 특성을 판단하기 위한 방법
FR2772480B1 (fr) * 1997-12-16 2000-03-03 Fonderie Ctr Tech Ind Procede pour determiner l'etat metallurgique d'une fonte par analyse thermique pour une epaisseur donnee
JPH11304736A (ja) * 1998-04-23 1999-11-05 Nippon Saburansu Probe Engineering:Kk 球状黒鉛鋳鉄の熱分析の改良法
JP3286839B2 (ja) * 1999-02-04 2002-05-27 メタルサイエンス有限会社 鋳鉄及び銑鉄の溶湯の炭素含有量と硅素含有量との分析法
JP3331408B2 (ja) * 1999-02-24 2002-10-07 メタルサイエンス有限会社 アルミ合金の溶湯中のマグネシウムの含有量を測定する法
DE19918005B4 (de) * 1999-04-21 2011-06-22 Alstom Verfahren zur Optimierung eines Gießverfahrens zur Herstellung eines Gußteils
JP5462568B2 (ja) * 2009-09-25 2014-04-02 株式会社木村鋳造所 球状黒鉛鋳鉄中の黒鉛粒数を判定する方法
JP2011232105A (ja) * 2010-04-26 2011-11-17 Nissabu Co Ltd 鋳鉄の熱分析用容器
SE534912C2 (sv) * 2010-06-16 2012-02-14 Scania Cv Ab Metod för att bestämma mängd ympmedel som skall tillsättas en gjutjärnssmälta
CN103154277A (zh) 2010-10-28 2013-06-12 贺利氏电子耐特国际股份公司 无线喷枪
JP5025811B1 (ja) * 2011-05-10 2012-09-12 エコ・システム有限会社 金属溶湯用測定カップ、及びその金属溶湯用測定カップを具備した溶湯の性状判定装置
CN102313701B (zh) * 2011-08-29 2012-11-28 天津普瑞赛斯软件开发有限公司 铸铁硬度在线预测系统
EP2936146B1 (en) * 2012-12-21 2017-02-01 Volvo Truck Corporation A method of analysing an iron melt
EP2781607A1 (en) * 2013-03-20 2014-09-24 Heraeus Electro-Nite International N.V. Sampler for molten iron
CN103698331B (zh) * 2013-09-06 2016-06-29 内蒙古科技大学 一种高温凝固相转变规律测定实验方法及装置
CN105543438B (zh) * 2016-01-13 2018-01-30 天润曲轴股份有限公司 一种减少铁水收缩的电炉原铁水碳量调整控制方法
CN110018196B (zh) * 2019-04-26 2022-04-15 天津埃克申科技有限公司 多通道金属热熔液分析系统和方法
KR102423222B1 (ko) * 2020-11-27 2022-07-21 한국생산기술연구원 용탕분석장치
CN115331406B (zh) * 2022-07-21 2024-02-09 南昌大学 一种蠕铁制动鼓铁水质量预警系统及其预警方法

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4008604A (en) * 1976-04-07 1977-02-22 Deere & Company Determination of carbon analysis in irons
DE3013621A1 (de) * 1980-04-09 1981-10-15 Electro-Nite, N.V., Houthalen Verfahren zur bestimmung des kohlenstoffgehaltes vonstahlschmelzen durch thermische analyse
JPH01503085A (ja) * 1987-04-24 1989-10-19 キエフスキー、ポリチェフニチェスキー、インスチツート、イメーニ、50‐レチア、ベリコイ、オクチャブルスコイ、ソツィアリスティチェスコイ、レボリューツィイ 合金中の混合物の定量的含量の決定方法
DE3919362A1 (de) * 1989-06-14 1990-12-20 Electro Nite Vorrichtung zur bestimmung von phasenuebergaengen mittels einer aus einer metallschmelze entnommenen probe
US5057149A (en) * 1990-01-05 1991-10-15 Electronite International, N.V. Method and apparatus for introducing uniform quantities of a material into a metallurgical sample
SE501003C2 (sv) * 1990-10-15 1994-10-17 Sintercast Ab Förfarande för framställning av segjärn
SE469712B (sv) * 1990-10-15 1993-08-30 Sintercast Ltd Foerfarande foer framstaellning av gjutjaern med kompakt grafit
JP2510947B2 (ja) * 1993-10-15 1996-06-26 有限会社日本サブランスプローブエンジニアリング 鋳鉄の溶湯中における球状化剤またはcv化剤の有無および片状黒鉛鋳鉄のチル化傾向を判別する方法とそれに使用する試料採取容器

Also Published As

Publication number Publication date
JPH08313464A (ja) 1996-11-29
US5804006A (en) 1998-09-08
GB2300916A (en) 1996-11-20
SE9601693D0 (sv) 1996-05-03
BR9602248A (pt) 1998-10-27
JP2750832B2 (ja) 1998-05-13
CN1059243C (zh) 2000-12-06
IT1285874B1 (it) 1998-06-24
GB2300916B (en) 1999-07-07
ITTO960398A0 (it) 1996-05-14
DE19619477A1 (de) 1996-11-21
GB9608898D0 (en) 1996-07-03
ITTO960398A1 (it) 1997-11-14
SE9601693L (sv) 1996-11-17
CN1141351A (zh) 1997-01-29
DE19619477C2 (de) 2000-09-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE515846C2 (sv) Förfarande för bedömning av egenskaperna hos smält gjutjärn
FI76939C (sv) Förfarande för framställning av gjuten av gjutjärn som innehåller stru kturmodifierande tillsatser.
Seol et al. Mechanical behavior of carbon steels in the temperature range of mushy zone
Di Schino et al. Solidification mode and residual ferrite in low-Ni austenitic stainless steels
Spittle et al. Influences of superheat and grain structure on hot-tearing susceptibilities of AI-Cu alloy castings
Nakagawa et al. Deformation behavior during solidification of steels
Çadırlı et al. Effect of growth rates and temperature gradients on the lamellar spacing and the undercooling in the directionally solidified Pb–Cd eutectic alloy
Avazkonandeh-Gharavol et al. Effect of partition coefficient on microsegregation during solidification of aluminium alloys
Mizukami et al. Prediction of density of carbon steels
Cojocaru et al. Solidification influence in the control of inoculation effects in ductile cast irons by thermal analysis
Lacaze et al. Some issues concerning experiments and models for alloy microsegregation
Sargin Invariant and univariant eutectic solidification in ternary alloys
Thirumalai et al. Extent of back diffusion during solidification of experimental nickel based single crystal superalloy
Holmgren et al. Effects of carbon content and solidification rate on the thermal conductivity of grey cast iron
McLaren THE FREEZING POINTS OF HIGH PURITY METALS AS PRECISION TEMPERATURE STANDARDS: III. THERMAL ANALYSES ON EIGHT GRADES OF ZINC WITH PURITIES GREATER THAN 99.99+%
Sellamuthu et al. Effect of fluid flow and hafnium content on macrosegregation in the directional solidification of nickel base superalloys
Himemiya et al. Solidification behavior of high-nickel grain roll materials
JP3286839B2 (ja) 鋳鉄及び銑鉄の溶湯の炭素含有量と硅素含有量との分析法
Hotlos et al. Microstructure of the oxide ceramics/Inconel 713C interface
SU1636766A1 (ru) Способ определени легирующих примесных элементов и газов в сплавах
Grugel et al. Monotectic Alloy Solidification-Determination of the Liquidus Surface in the System Succinnonitrile-Ethanol-Glycerol
SE1050616A1 (sv) Metod för att bestämma mängd ympmedel som skall tillsättas en gjutjärnssmälta
Kagawa et al. Prediction of chill formation during solidification of multicomponent cast irons
Dupré et al. Characterization of the directionally solidified lamellar eutectic LiF-LiBaF3
SU381996A1 (ru) Способ определения содержания кремния в железоуглеродистых сплавах