SE515135C2 - Förfarande och anordning för samtalsaccess i att cellulärt mobilradiotelefonsystem - Google Patents

Förfarande och anordning för samtalsaccess i att cellulärt mobilradiotelefonsystem

Info

Publication number
SE515135C2
SE515135C2 SE9203660A SE9203660A SE515135C2 SE 515135 C2 SE515135 C2 SE 515135C2 SE 9203660 A SE9203660 A SE 9203660A SE 9203660 A SE9203660 A SE 9203660A SE 515135 C2 SE515135 C2 SE 515135C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
cell
traffic channel
call access
channel allocated
available
Prior art date
Application number
SE9203660A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9203660L (sv
SE9203660D0 (sv
Inventor
Harald Kallin
Original Assignee
Ericsson Telefon Ab L M
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ericsson Telefon Ab L M filed Critical Ericsson Telefon Ab L M
Publication of SE9203660D0 publication Critical patent/SE9203660D0/sv
Publication of SE9203660L publication Critical patent/SE9203660L/sv
Publication of SE515135C2 publication Critical patent/SE515135C2/sv

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W16/00Network planning, e.g. coverage or traffic planning tools; Network deployment, e.g. resource partitioning or cells structures
    • H04W16/02Resource partitioning among network components, e.g. reuse partitioning
    • H04W16/06Hybrid resource partitioning, e.g. channel borrowing

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)

Description

| a ø . » Q - a . a . | .a 515 135 2 Mobilstationen övervakar då mottagningen på var och en av den intilliggande cellens frekvenser och väljer den starkaste mottagna frekvensen för ett förnyat accessförsök. Vid en platt topografi kommer den valda frekvensen vanligen att tillhöra den intilliggande cell som ligger närmast mobilstationen. På grund av varierande topografi kan dock även utbredningsvägarna och de resulterande signalstyrkorna variera, så att den starkaste mottagna kanalen ej alltid tillhör den mest närbelägna intill- iggande cellen utan en mera avlägsen intilliggande cell. Detta ökar risken för hörbar interferens.
SUMMERING AV UPPFINNINGEN Enligt anordningen och förfarandet för samtalsaccess i cellulära mobilradiotelefonsystem enligt föreliggande uppfinning sänds ett accesshänvisningsmeddelande såsom gensvar på ett försök till samtalsaccess i en första cell utsatt för spärrning. Ett efterföljande nytt försök till samtalsaccess i en andra cell detekteras, och om en trafikkanal som tilldelats den första cellen då är tillgänglig, tilldelas en trafikkanal tilldelad den första cellen från den andra cellen. Samtalet upprättas därför i den ursprungliga cellen, vilket reducerar interferensen.
KORT BESKRIVNING AV RITNINGARNA Fig. la är en schematisk representation av hur hänvisad access kan förorsaka interferens i en cell; Fig. lb är en representation av ett accesshänvisningsmed- delande utsänt från en mobiltelefonväxel till en mobilstation; Fig. 2 är ett blockschema av hårdvarugränssnittet mellan den centrala processorn i mobiltelefonväxeln och kontrol- lenheterna i en basstation i ett mobiltelefonsystem; a - . . no 515 155 1 ,,:: 3 Fig. 3 är en representation av ett accessmeddelande från en mobilstation; Fig. 4 är en representation av hur kanaler på ett samverkande sätt kan reserveras och frigöras; Fig. 5 är ett flödesschema av' en samtalsaccessmetod utan köbildning i enlighet med föreliggande uppfinning; och Fig. 6 är ett flödesschema av en samtalsaccessmetod med köbildning i enlighet med föreliggande uppfinning.
DETALJERAD BESKRIVNING AV DE FÖREDRAGNA UTFÖRINGSFORMERNA Enligt fig. la utsätts en cell, t.ex. cellen ll, i ett cellulärt mobilradiotelefonsystem för spärrning när det mottager en tjänstförfràgan från en mobilstation vid en tidpunkt då alla cellens talkanaler är upptagna. Om det antages att talkanalerna 1-N i cellen är upptagna av mobilstationerna MSI - MSN, där N representerar det maximala antalet kanaler i cellen, uppstår spärrning när cellen mottager en tjänstförfrågan från en mobilstation MSW4. Mobilstationen MSMI illustreras såsom varande placerad nära cellens ll periferi. En mobilstation som utför ett accessförsök under spärrning kan lika gärna befinna sig nära cellens ll inre, såsom i fallet som illustreras av mobilstatio- nerna MSM, och MSM3. I vart och ett av de föregående fallen kommer mobiltelefonväxeln i ett konventionellt cellulärt mobilradiotelefonsystem att sända ett accesshänvisningsmeddelande enligt fig. lb till mobilstationen.
Enligt fig. lb kan accesshänvisningsmeddelandet (eller den mest väsentliga delen därav) vara formaterad t.ex. såsom två 40 bitars ord med identiskt format uppdelade i segment i enlighet med figuren. Meddelandets ingress består av fyra bitar, två bitar som identifierar ordet såsom antingen ett enkelords-meddelande, det första ordet i ett multipelords-meddelande eller det andra ordet i ett multipelords-meddelande, och de två följande bitarna n ~ q . .o an: u. o o n n nu nu; . . _ . .. . . n o om o o 1 o o v u I: a n - u: :u nu .vn -o- un. n v 5 i 3 n q- . u n o u - n 4 innehållande ett SCC-fält som ej är väsentligt för förståelse av föreliggande uppfinning.
Meddelandets slutdel innehåller tre reserverade bitar och ett 12 bitars paritetsfält. Huvuddelen av meddelandet består av tre 7 bitars segment och identifierar tre kanaler i tre intilliggande celler i termer av en förskjutning (offset) relativt en första accesskanal som används i systemet. Det andra ordet i accesshän- visningsmeddelandet antager samma form som det första ordet, men identifierar tre tillkommande kanaler, vilket ger totalt sex kanaler. Såscmlgensvar på accesshänvisningsmeddelandet övervakar mobilstationen mottagna signalstyrkor på var och en av de identifierade kanalerna och väljer den starkaste mottagna kanalen för att på nytt försöka sin tidigare tjänstförfrågan.
I en ideal radioomgivning skulle den. kanal som valts såsom gensvar på accesshänvisningsmeddelandet alltid tillhöra den intilliggande cell som ligger närmast mobilstationen.MSnd, cellen 13 i exemplet i fig. la. Mobilstationen MSNQ kan dock befinna sig nära periferin av eller nära centrum av cellen 11 scmn den upptager. Om den befinner sig nära periferin kommer mobilstatio- nen Mswu vanligen ej att förorsaka väsentlig lokal interferens.
Om den däremot befinner sig nära centrum är risken mycket större att mobilstationen MSW, kommer att förorsaka väsentlig lokal interferens.
På grund av ett stort antal hinder för radiotransmission kommer den valda kanalen ej alltid att tillhöra den intilliggande cell som ligger'närmastzmobilstationen. Följaktligen.kommer det ibland att inträffa att mobilstationen kommer att göra ett nytt accessförsök tvärs över en cell, vilket leder till att ett samtal upprättas långt från det tilldelade området för cellen som hanterar samtalet. I ett sådant fall är* risken för skadlig interferens som störst.
Ett tidsintervall, i typfallet omkring två sekunder, föreligger mellan sändningen av ett accesshänvisningsmeddelande och den 515 135 'af ':;¥-.I=:¥..!f~;~ : Qf-.Iš 5 faktiska kanaltilldelningen som följer på accesshänvisningen.
Under detta intervall kan det hända att en talkanal på nytt blir tillgänglig i den ursprungliga cellen. Genom att tilldela mobilstationen den på nytt tillgängliga talkanalen i stället för den alternativa, utanför cellen belägna kanalen, kan interferen- sen reduceras. Tilldelningen kan.göras från en intilliggande cell på identiskt samma sätt som om den alternativa kanalen skulle tilldelas.
Det skulle 'vara möjligt för fackmannen att implementera en samtalsaccessmetod i enlighet med föreliggande uppfinning genom modifiering av enbart mjukvaran. Å andra sidan skulle det även vara möjligt att implementera metoden genom en kombination av hárdvaru- och mjukvarumodifieringar. I båda fallen underlättar en förståelse av hàrdvarugränssnittet mellan den centrala processorn i mobiltelefonväxeln och kontrollenheterna i en basstation en förståelse av uppfinningen.
Enligt fig. 2 utförs kontrollkommunikation mellan mobiltelefon- växeln och en basstation i ett känt mobilradiotelefonsystem över en förutbestämd kanal (i detta fall kanal 16) i ett större antal kanaler (i detta fall 32) definierade av respektive tidsluckor i tidsdelningsmultiplex och innehållande en kommunikationsram som utbytts mellan mobiltelefonväxeln och basstationen på en fyrtràdig ledning. Funktionerna för kommunikation i luckor hanteras av en stationsanpassningsenhet ETC på mmbiltelefon- växelsidan och av en multiplexer MUX på basstationssidan.
Datakommunikationen formateras enligt standarden CCITT 7 genom en signaleringsterminalsignal STC pà mobiltelefonväxelsidan och en regional signaleringsterminal STR på basstationssidan. Den övergripande kontrollen av mobiltelefonväxeln och basstationen utförs av en central processor CP i mobiltelefonväxelrn Talkommu- nikation hanteras dock ej direkt av den centrala processorn CP utan passerar utan avbrott genonnmultiplexern MUX och stationsan- passningsenheten ETC till ett gruppomkopplingssubsystem GSS för lämplig samtalsdirigering. . . . . . . . . .. . . . v u: \ v r I ß s o v -« y .
. » . . .. .. J.. LH... , . 6 Basstationen inkluderar ett antal autonoma kanalenheter, vilka i typfallet inkluderar en radiosändare. och en radiomottagare RX styrda av en kontrollenhet CU. Förutom ett antal (M) talkana- ler finns en kontrollkanal, en kanaltestare och en signalstyrke- mottagare anordnade, vilken signalstyrkemottagare har en kontrollenhet och en radiomottagare men ingen sändare. Kontroll- kanalen används bl.a. för samtalsuppkoppling över de olika talkanalerna. Kanaltestaren medger att felsökning och diagnosti- sering kan utföras under styrning av mobiltelefonväxeln.
Omkopplingen av meddelanden mellan de olika kontrollenheterna utföres av en regional processor i EMRP ("extension module regional processor" ) i samverkan med en meddelandedistribuerings- enhet MD. Meddelande distribueringsenheten lägger meddelanden i HDLC-format och konverterar meddelanden från seriellt format på kanalenhetssidan till parallellt format. Dessutom används den regionala processorn EMRP för tillhandahållande av ett an- vändargränssnitt inkluderande en enkel in/ut-terminal och olika yttre larm. Medan rutinmeddelandedirigeringsfunktioner är distribuerade över de olika blocken i fig. 2 utförs intelligenta beslutsfunktioner, inkluderande accesshänvisningsfunktioner, av den centrala processorn CP. Den centrala processorn CP är försedd med ett eller flera minnen av samma eller olika typ på i sig känt sätt.
Samtalsaccessmetoden enligt föreliggande uppfinning kommer nu att beskrivas i detalj under hänvisning till figurerna 3-5. När en mobilstation utför ett samtalsaccessförsök sänder den ett accessmeddelande innehållande tre ord följda av ytterligare två ord representerande ett inslaget nummer, såsom visas i fig. 3.
Varje ord är försett med ett paritetsfält. Det första ordet innehåller identifieringsinformation avseende mobilstationen och inkluderande dess stationsklasskännetecken (SCM = station class mark), som definierar typen av mobilstation och dess maximala uteffekt, och de sju minst signifikanta siffrorna i mobilsta- tionsnumret. Det andra ordet innehåller de tre mest signifikanta siffrorna i mobilstationsnumret. I det andra ordet ingår även ett I , , _ , , . - ; n no 515 135 7 orderbekräftelsefält, med vilket mobilstationen kan bekräfta mottagande av och gensvar på order från mobiltelefonväxeln. Det tredje ordet innehåller ett serienummer som tilldelats mobilsta- tionen.
Såsom gensvar på en mobilaccessförfrågan av den typ som illustre- ras i fig. 3 kommer mobiltelefonväxeln, om cellen i vilken mobilstationen befinner sig är spärrad, att sända ett accesshän- visningsmeddelande av den typ som illustrerats i fig. lb. Såsom gensvar härpå kommer mobilstationen då att välja den starkaste av de kandidatfrekvenser som sänts i accesshänvisningsmeddelandet för att återigen utsända en accessförfrågan över denna. Enligt föreliggande uppfinning sparar dock systemet efter utsändning av ett accesshänvisningsmeddelande temporärt (under några sekunder) en post identifierande mobilstationen och den cell till vilken mobilstationen har sänt sin ursprungliga accessförfrågan. Om en post med en accessförfrågan hittas i samband med förekomsten av en accesshänvisning så hämtas identiteten av den cell som strax innan befunnits vara spärrad. Genom användande av denna in- formation kan den föredragna cellen åter kontrolleras för fastställande av om den tidigare spärrningen har lindrats.
Huruvida en cell är spärrad kan bestämmas av mobiltelefonväxeln genom hänvisning till ett kanalminne 15 organiserat i enlighet med fig. 4. I minnet lagras för var och en av cellerna listor för de för tillfället i cellen tillgängliga kanalerna. Minnet kan utgöra en delad resurs mellan en kanalreserveringsprocess RESERVERA och en kanalfrigöringsprocess FRIGÖR på i sig känt sätt. När en kanal i en viss cell skall reserveras kontrolleras först listan av tillgängliga kanaler i denna cell för säkerstäl- lande av att listan ej är tom. Om listan är tom är cellen överbelastad eller spärrad. Om listan innehåller en eller flera kanaler och ej är tom borttages den första kanalen i listan genom justering av en pekare, så att kanalen borttages från poolen av tillgängliga kanaler. När en kanal frigörs adderas kanalen återigen till slutet av en lista av tillgängliga kanaler för den tillhörande cellen. Genom användande av informationen i kanalmin- , , , , , , » . 1 | no 515 135 8 net i fig. 4 utför den centrala processor CP i mobiltelefonväxeln en accessprocess, med vilken samtal när så är möjligt uppkopplas i den cell i vilken en förfrågande mobilstation befinner sig även vid accesshänvisning.
De väsentliga delarna av samtalsaccessmetoden enligt föreliggande uppfinning' kommer först att förklaras under' hänvisning' till stegen S1-S9 och S33 i fig. S. När en accessförfrågan mottages fastställs först i steg S1 huruvida accessen är en ursprunglig access eller en hänvisad access. Om accessen är en ursprunglig access söks en ledig kanal i den cell ("cell X“) i vilken mobilstationen befinner sig (S3). Om en kanal är tillgänglig tas den i anspråk och tilldelas mobilstationen i steg S5; i annat fall sänds ett accesshänvisningsmeddelande till mobilstationen i steg S7.
Om accessförsöket fastställs vara ett hänvisat accessförsök söks en ledig kanal i den intilliggande cell som valts av mobilstatio- nen såsom gensvar på accesshänvisningsmeddelandet, vilken cell för enkelhets skull benämns cellen Z. Först kontrolleras cellen X med avseende på tillgängliga talkanaler. Om spärrningen har försvunnit i cellen X, med resultat att en ledig kanal påträffats (steg S8), så beläggs denna kanal och tilldelas (som vanligt, med undantag av att tilldelningen av kanalen i cellen X sänds från cellen Z) mobilstationen i steg S5. Om ingen kanal är tillgänglig i cellen X kontrolleras cellen Z :L steg S9. Om en kanal är tillgänglig i cellen Z beläggs kanalen och tilldelas (som vanligt) mobilstationen i steg S5.
Om ingen ledig kanal påträffas i varken den ursprungliga cellen X eller den valda intilliggande_cellen Z sänds ett orderupprep- nings- eller frigöringsmeddelande till mobilstationen för att informera anroparen om att tjänsten temporärt ej är tillgänglig (S33). Frigöringsmeddelandet sänds vid.ett terminerande anrop för att frigöra mobilstationen (anroparen har ännu ej underrättats i detta stadium). . u v | e» -»; :nu I I ' ' .l '.'.
° " "' 'I '.I HJ.. .' '- t: . 2 . . . ._ -_ - 9 För undvikande av att driften av cellen Z belastas på otill- börligt sätt kan det vara önskvärt att begränsa antalet kanaler i cellen Z som kan reserveras för accesshänvisning till en andel av de kanaler som tilldelats cellen Z. Andra hänsynstaganden kan också påverka tilldelningen av talkanaler. T.ex. kan talkanaler reserveras för handoff, för upprättande av nya samtal, eller för betydelsefulla personer, så att fastän lediga talkanaler kan förekomma i en viss cell kan dessa vara otillgängliga för en viss användare med hänsyn till en användning av högre prioritet.
Andelen samtal som framgångsrikt upprättats och andelen samtal som upprättats i anroparens ursprungliga cell kan båda ökas för minimering av interferens genom användande av köbildningsmetoder med avseende på den ena eller båda av cellerna X och Z. Köbild- ningen vilar på det faktum att mobilstationen ej erfordrar ett svar på en accesshänvisning under approximativt fem sekunder i enlighet med vanliga radiotelefonispecifikationer.
Applicering av köbildningsmetoder enligt fig. 6 innebär att om spärrning förekommer i cellen X vid en ursprunglig access köas denna förfrågan, dvs. placeras förfrågan i en kö eller lista av förfrågningar avseende cellen X, vilken lista upprätthålls i mobiltelefonväxeln, i enlighet med stegen S13 och S15, vid ett efterföljande motsvarande hänvisat accessförsök söks en kanal i cellen Z när ingen kanal är tillgänglig i cellen X samt reserve- ras denna kanal innan en ledig kanal på nytt söks i den ursprung- liga cellen X (stegen S9 och S10). I stället för att omedelbart belägga och tilldela den reserverade kanalen om ingen ledig kanal finns i cellen X söks dock vid köbildning en ledig kanal i cellen X under en viss tidsperiod som svarar mot en tolererbar för- dröjning i svaret på mobilstationens förfrågan (stegen S12 och S14). Om ingen ledig kanal påträffas i cellen X innan. det förutbestämda tidsintervallet har förflutit beläggs kanalen och tilldelas den mobilstationen under antagande av att mobilstatio- nens ursprungliga accessförfrågan befinner sig längst fram i kön.
Om en, annan. mobilstation har väntat längre men fortfarande . o - . en 10 befinner sig inom sin förutbestämda tidsperiod kommer denna mobilstation att tilldelas den nya lediga kanalen.
Om det i steg S9 fastställs att ingen kanal är tillgänglig i den intilliggande cellen Z kan förfrågan köas även i cellen Z. En ledig kanal söks då i båda cellerna X och Z under det förutbe- stämda tidsintervallet (stegen S29 och S31), varvid den första tillgängliga kanalen beläggs och tilldelas den mobilstation vars förfrågan befinner sig längst fram i kön. Om ingen kanal blir tillgänglig under den förutbestämda tidsperioden sänds ett orderupprepningsmeddelande. Accessförfrågan avlägsnas då från kön.
Antalet kanaler i cellen Z som beläggs eller reserveras för mobilstationer som ej hör till cellen Z (och väntar på en kanal i cellen X) kan begränsas till något förutbestämt antal kanaler eller en andel av de kanaler som är tilldelade cellen Z. Med andra ord, sådana reserveringar kan tillåtas, men endast om ej alltför många reserveringar redan har gjorts. Vidare kan sådana reserveringar vara.villkorliga i stället för absoluta. Exempelvis kan en kanal reserverad i cellen Z medan köbildning pågår för cellen X användas för ett nytt anrop i eller ett handoff till cellen Z om ingen annan kanal är tillgänglig.
Genom att i möjligaste mån upprätta samtal i ursprungscellen kan interferens härrörande från ett anrop upprättat utanför ur- sprungscellen väsentligt reduceras. Genom användande av köbild- ningsmetoder kan dessutom andelen samtal som framgångsrikt upprättas utan erfordrande av upprepningsorder ökas.
Fackmannen inser att föreliggande uppfinning kan utföras på andra specifika sätt utan avvikelse från dess anda eller väsentliga karaktär. De här beskrivna utföringsformerna skall därför i alla avseende betraktas såsom illustrativa och ej restriktiva.
Uppfinningens ram indikeras av de bifogade patentkraven snarare än ovanstående beskrivning, och alla avvikelser som faller inom Q a | . ao nu u. u o I _: _", "': 1 u n . - - _ _ _ _ --gg-; 34 u.::H". . . . = - :u - ~ -I I' °_' ' '_ ..f.. '..' , , _ . .. .. . ,= = - ll meningen och ekvivalensomrádet för dessa är avsedda att omfattas därav.

Claims (18)

. , , , , , I n - I v- .. u. . - _ _- _; _ _ . . . . __°:,,' g: 2.2 in... . - e . . u uø '_' _' ¶..f.-' .' 12 PATENTKRAV
1. Förfarande för samtalsaccess i ett cellulärt mobilradiotele- fonsystem innehållande ett flertal upprättade celler, vilka var och en kommunicerar med en växel, k ä n n e t e c k n a d av stegen: sändning av ett accesshänvisningsmeddelande såsom gensvar på ett samtalsaccessförsök i en första cell utsatt för spärrning; detektering av ett efterföljande accessförsök i en andra cell såsom ett hänvisat accessförsök av nämnda samtalsaccessför- sök; och om en trafikkanal som allokerats den första cellen är tillgänglig, tilldelning av den till den första cellen allokerade trafikkanalen fràn den andra cellen.
2. Samtalsaccessförfarande enligt krav 1, k ä n n e t e o k - n a t av de tillkommande stegen: inplacering av en post avseende samtalsaccessförsöket i en kö tillhörande den första cellen; och väntan på att en trafikkanal som allokerats till den första cellen blir tillgänglig upp till ett förutbestämt vänteintervall.
3. Samtalsaccessförfarande enligt krav 2, k ä n n e t e c k - n a t av att om ingen trafikkanal som allokerats till den första cellen är tillgänglig, men en trafikkanal som allokerats till den andra cellen. är tillgänglig, så tilldelas trafikkanalen som allokerats till den andra cellen från den andra cellen.
4. Samtalsaccessförfarande enligt krav 3, k ä n n e t e c k - n a t av det tillkommande steget: om en trafikkanal som allokerats till den andra cellen är tillgänglig, reserveras trafikkanalen som allokerats till den andra cellen för samtalsaccessförsöket vid början av vänteinter- vallet. n f"_ '“' '. ° . u u. nu n i “ p. . ;;:n:: 2; n.:.H”. ._; ~ . ' ' i " . "...'.*... t »man in . . . » _, I 13
5. Samtalsaccessförfarande enligt krav 4, k ä n n e t e c k - n a t av de tillkommande stegen: övervakning av ett antal trafikkanaler allokerade till den andra cellen och reserverade för samtalsaccesshänvisningsförsök; och reservering av' en trafikkanal allokerad till den andra cellen för ett samtalsaccesshänvisningsförsök endast om antalet är mindre än ett förutbestämt gränsvärde.
6. Samtalsaccessförfarande enligt krav 5, k ä n n e t e c k - n a t av att reserveringarna av kanaler för samtalsaccesshän- visningsförsök kan brytas av samtal med högre prioritet.
7. Samtalsaccessförfarande enligt krav 3, k ä n n e t e c k - n a t av det tillkommande steget: om ingen trafikkanal allokerad till den första cellen är tillgänglig och ej heller någon trafikkanal allokerad till den andra cellen är tillgänglig, placeras en post av samtalsaccess- försöket i en kö för den andra cellen.
8. Förfarande för styrning av samtalsaccess i ett cellulärt mobilradiotelefonsystem med en första cell utsatt för spärrning samt en andra cell, k ä n n e t e c k n a t av stegen: (a) utsändning av ett accesshänvisningsmeddelande såsom gensvar på ett samtalsaccessförsök i den första cellen; (b) detektering av ett efterföljande försök till samtalsac- cess i den andra cellen; (c) bestämning av huruvida en trafikkanal allokerad till den första cellen har blivit tillgänglig sedan accesshänvisningsmed- delandet utsänts i steg (a); och (d) tilldelning av den till den första cellen allokerade trafikkanalen från den andra cellen om bestämningen i steg (c) är bekräftande.
9. Samtalsaccessförfarande enligt krav 8, k ä n n e t e c k - n a t av att i det fall bestämningen i steg (c) är dementerande utförs de tillkommande stegen: 14 (e) bestämning av huruvida en trafikkanal allokerad till den andra cellen är tillgänglig; och (f) tilldelning av trafikkanalen som allokerats till den andra cellen från den andra cellen om bestämningen i steg (e) är bekräftande.
10. Samtalsaccessförfarande enligt krav 9, k ä n n e t e c k - n a t av att mellan stegen (c) och (d) utföres de tillkommande stegen: inplacering av en post avseende samtalsaccessförsöket i en kö för den första cellen; och väntan på att en trafikkanal allokerad till den första cellen blir tillgänglig upp till ett förutbestämt vänteintervall.
11. ll. Samtalsaccessförfarande enligt krav lO,l< ä n n e t e c k - n a t av det tillkommande steget: (g) om ingen trafikkanal allokerad till den första cellen är tillgänglig och ej heller någon trafikkanal allokerad till den andra cellen är tillgänglig, inplaceras en post av samtalsaccess- försöket i en kö för den andra cellen.
12. Förfarande för styrning av samtalsaccess i ett cellulärt radiotelefonsystem med en första cell utsatt för spärrning och en andra cell, k ä n n e t e c k n a t av stegen: (a) utsändning av ett accesshänvisningsmeddelande såsom gensvar pà ett samtalsaccessförsök i den första cellen; (b) detektering av ett efterföljande försök till samtalsac- cess i den andra cellen såsom ett hänvisat samtalsaccessförsök; (c) bestämning av huruvida en trafikkanal allokerad till den andra cellen är tillgänglig; (d) reservering av trafikkanalen som allokerats till den andra cellen för samtalsaccessförsöket om bestämningen i steg (c) är bekräftande; (e) bestämning av huruvida en trafikkanal allokerad till den första cellen blir tillgänglig under ett vänteintervall; . « . - f: 515 135 15 (f) tilldelning av trafikkanalen som allokerats till den första cellen från den andra cellen om bestämningen i steg (e) är bekräftande; (g) tilldelning av den och möjligen i steg (d) reserverade trafikkanalen fràn den andra cellen om bestämningen i steg (e) är dementerande.
13. n a t av de tillkommande stegen: Samtalsaccessförfarande enligt krav 12, k ä n n e t e c k - (h) övervakning av ett antal trafikkanaler allokerade till den andra cellen och reserverade för hänvisade samtalsaccessför- sök; och (i) reservering av en trafikkanal allokerad till den andra cellen för ett hänvisat samtalsaccessförsök i steg (d) endast om antalet är mindre än ett förutbestämt gränsvärde.
14. Ett förfarande utfört av en fast kontrollstation för styrning av samtalsaccess i ett cellulärt mobilradiotelefonsystem med en mobilstation och nämnda fasta kontrollstation som betjänar en första cell utsatt för spärrning och en andra cell, vilket förfarande innefattar stegen: av transmission såsom ett hänvisat identifiering en accessförsök av ett samtalsaccessförsök i den första cellen av mobilstationen; bestämning av huruvida en trafikkanal allokerad till den första cellen har blivit tillgänglig sedan accessförsöket hänvisades; och tilldelning av trafikkanalen allokerad till den första cellen om bestämningen i föregående steg är bekräftande.
15. Ett förfarande utfört av en fast kontrollstation för styrning av samtalsaccess i ett cellulärt mobilradiotelefonsystem med en mobilstation och nämnda fasta kontrollstation som betjänar en första cell utsatt för spärrning samt en andra cell, vilket förfarande k ä n n e t e c k n a s av stegen: - - » . a. 16 identifiering av en transmission såsom ett hänvisat accessförsök av ett samtalsaccessförsök i den första cellen av mobilstationen; bestämning av huruvida en trafikkanal allokerad till den andra cellen är tillgänglig; reservering av trafikkanalen allokerad till den.andra.cellen för samtalsaccessförsöket om bestämningen i föregående steg är bekräftande; bestämning av huruvida en trafikkanal allokerad till den första cellen blir tillgänglig under ett vänteintervall; tilldelning av trafikkanalen allokerad till den första cellen om bestämningen i föregående steg är bekräftande samt tilldelning av trafikkanalen i det eventuella reserveringssteget om bestämningen i föregående steg är dementerande.
16. En anordning i en fast kontrollstation för styrning av samtalsaccess i ett cellulärt mobilradiotelefonsystem med en mobilstation och en fast kontrollstation som betjänar en första cell utsatt för spärrning samt en andra cell, vilken anordning k ä n n e t e c k n a s av: ett första organ för identifiering av en transmission såsom ett förnyat försök till samtalsaccess i den första cellen av mobilstationen; ett andra organ känsligt för det första organet för bestämning av huruvida en trafikkanal allokerad till den första cellen har blivit tillgänglig sedan hänvisningen av det nya accessförsöket; och ett tredje organ känsligt för det andra organet för tilldelning av trafikkanalen. som allokerats till den första cellen om bestämningen som utförts av det andra organet är bekräftande.
17. Anordning i en fast kontrollstation för styrning av samtalsaccess i ett cellulärt mobilradiotelefonsystem med en mobilstation och den fasta basstationen som betjänar en första cell utsatt för spärrning samt en andra cell, vilken anordningen k ä n n e t e c k n a s av: 515 135 17 ett första organ för identifiering av en transmission såsom ett förnyat samtalsaccessförsök i den första cellen av mobilsta- tionen; ett andra organ känsligt för det första organet för bestämning av huruvida en trafikkanal allokerad till den andra cellen är tillgänglig; ett tredje organ känsligt för det andra organet för reservering av trafikkanalen som allokerats till den andra cellen för samtalsaccessförsöket om bestämningen av det andra organet är bekräftande; ett fjärde organ känsligt för det första organet för bestämning av huruvida en trafikkanal allokerad till den första cellen blir tillgänglig under ett vänteintervall; ett femte organ känsligt för det fjärde organet för tilldelning av trafikkanalen som allokerats till den första cellen om bestämningen av det fjärde organet är bekräftande; och ett sjätte organ känsligt för det fjärde organet för tilldelning av trafikkanalen som eventuellt reserverats av det tredje organet om bestämningen av det fjärde organet är demente- rande.
18. Samtalsaccessförfarande i ett cellulärt mobilradiotelefon- system med ett flertal upprättade celler, vilka var och en kommunicerar med en växel, k ä n n e t e c k n a t av stegen: utsändning av ett accesshänvisningsmeddelande såsom gensvar på en försökt samtalsaccess i en första cell utsatt för spärr- ning; detektering av ett efterföljande hänvisat accessförsök för samtalsaccessförsöket i en andra cell; bestämning av huruvida en trafikkanal allokerad till den första cellen är tillgänglig innan en trafikkanal reserveras i den andra cellen; och trafikkanal allokerad till den första cellen är tilldelning av trafikkanalen allokerad till den (mn en tillgänglig, första cellen från den andra cellen. - n » . nu
SE9203660A 1991-12-17 1992-12-04 Förfarande och anordning för samtalsaccess i att cellulärt mobilradiotelefonsystem SE515135C2 (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US07/808,778 US5287545A (en) 1991-12-17 1991-12-17 Method of and apparatus for advanced directed retry

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9203660D0 SE9203660D0 (sv) 1992-12-04
SE9203660L SE9203660L (sv) 1993-06-18
SE515135C2 true SE515135C2 (sv) 2001-06-11

Family

ID=25199716

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9203660A SE515135C2 (sv) 1991-12-17 1992-12-04 Förfarande och anordning för samtalsaccess i att cellulärt mobilradiotelefonsystem

Country Status (6)

Country Link
US (1) US5287545A (sv)
BR (1) BR9205003A (sv)
CA (1) CA2085521C (sv)
MX (1) MX9207326A (sv)
SE (1) SE515135C2 (sv)
TW (1) TW210415B (sv)

Families Citing this family (19)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5561845A (en) * 1992-10-02 1996-10-01 Orion Industries, Inc. Apparatus and method for preserving coverage in an overlapping coverage area
CA2105710A1 (en) * 1992-11-12 1994-05-13 Raymond Joseph Leopold Network of hierarchical communication systems and method therefor
US5668876A (en) * 1994-06-24 1997-09-16 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson User authentication method and apparatus
US5903840A (en) * 1996-01-16 1999-05-11 Telefonaktiebolaget Im Ericsson (Publ) System and method for adaptive measurement collection and handoff queuing in a radio telecommunications network
US7280821B2 (en) * 1998-10-27 2007-10-09 At&T Bls Intellectual Property, Inc. Outgoing call handling system and method
FR2774842B1 (fr) * 1998-02-06 2000-03-03 Alsthom Cge Alcatel Procede de selection de cellule dans un systeme cellulaire de radiocommunications mobiles
US6081713A (en) * 1998-05-18 2000-06-27 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson Method of selectively directing a mobile station to retry system access in a radio telecommunication system
GB9906198D0 (en) * 1999-03-18 1999-05-12 Lucent Technologies Inc Improved random access channel
JP2000350242A (ja) * 1999-06-08 2000-12-15 Fujitsu Ltd チャネル捕捉システム及びチャネル捕捉方法
US6567665B1 (en) * 1999-07-28 2003-05-20 Nortel Networks Limited Method and apparatus for redirecting calls in a wireless communications system
US6681113B1 (en) 1999-09-30 2004-01-20 Gte Wireless Incorporated System and method for redirecting calls to blocked cell sites
US6501947B1 (en) * 1999-12-23 2002-12-31 Denso Corporation Efficient resource management for packet data services
US6631270B1 (en) * 2000-04-05 2003-10-07 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) Method and apparatus for call completion in congested cells
JP3466998B2 (ja) * 2000-07-06 2003-11-17 株式会社東芝 通信装置及びその制御方法
CN1159878C (zh) * 2000-12-07 2004-07-28 华为技术有限公司 码分多址系统中基于宏分集的直接重试方法
CN101951670B (zh) * 2003-11-12 2012-08-08 捷讯研究有限公司 通过拒绝代码处理进行的能够使用数据的网络优先化
US7689247B2 (en) * 2004-06-30 2010-03-30 Motorola, Inc Method and apparatus for radio frequency band assignment in a wireless communication system
US8995392B2 (en) * 2008-06-05 2015-03-31 Telefonaktiebolaget L M Ericsson (Publ) Techniques for optimizing efficiency in a situation for a possible handover of a mobile terminal
CN103582081B (zh) * 2013-08-30 2017-04-19 英特尔公司 用于接入探测切换的装置和方法

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS5241082B2 (sv) * 1973-03-28 1977-10-17
US4829554A (en) * 1985-01-31 1989-05-09 Harris Corporation Cellular mobile telephone system and method
US4670899A (en) * 1985-05-31 1987-06-02 Northern Telecom Limited Load balancing for cellular radiotelephone system
US4775999A (en) * 1986-10-31 1988-10-04 Motorola, Inc. Registration of radiotelephones in networked cellular radiotelephone systems
US4718081A (en) * 1986-11-13 1988-01-05 General Electric Company Method and apparatus for reducing handoff errors in a cellular radio telephone communications system
US4799253A (en) * 1987-07-20 1989-01-17 Motorola, Inc. Colocated cellular radiotelephone systems

Also Published As

Publication number Publication date
SE9203660L (sv) 1993-06-18
US5287545A (en) 1994-02-15
TW210415B (sv) 1993-08-01
MX9207326A (es) 1993-06-01
SE9203660D0 (sv) 1992-12-04
BR9205003A (pt) 1993-06-22
CA2085521C (en) 2001-02-20
CA2085521A1 (en) 1993-06-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE515135C2 (sv) Förfarande och anordning för samtalsaccess i att cellulärt mobilradiotelefonsystem
JP4195086B2 (ja) セルラー通信システムのパケット交換無線チャンネルへの進入制御
US6311065B1 (en) Mobile communication system for predicting a transfer location of a mobile station
US6614797B1 (en) Method for packet switched data transmission
RU2001107253A (ru) Система и способ предоставления приоритетного доступа к каналу в системе сотовой телефонной связи
WO1998048580A2 (en) Enhanced preemption within a mobile telecommunications network
WO1996021999A2 (en) Support of multiplicity of radio interfaces over an interface between a base station system and a mobile switch
KR20000022799A (ko) 통신의 강제 절단의 발생율을 감소시키기 위한 핸드 오프 제어
US6198936B1 (en) Method for transmitting and receiving control plane information using medium access control frame structure for transmitting user information through an associated control channel
JP2007089001A (ja) 優先呼設定方法
EP0899899B1 (en) An apparatus and method for sharing a signaling channel
CN1120597C (zh) 分组交换网络中的分组数据的频带控制方法与分组交换网络系统
US20040203934A1 (en) Multicast paging in a communications system
EP1114562B1 (en) Method of sharing load in mobile switching system
JPH09200858A (ja) 通信回線設定方法
EP0808051A2 (en) Message storing and reproducing system separately comprising processors and storages
SE470152B (sv) Förfarande i ett mobiltelesystem vid tilldelning av en trafikkanal
KR100389029B1 (ko) 멀티미디어 호의 수락 제어를 위한 필요 전력량 산출 방법
JP2845189B2 (ja) Atm交換網呼受付制御方法とその装置
JPH01188043A (ja) 多重変換装置
JP3574561B2 (ja) デジタルデータ配信センタ装置
EP0430993A1 (en) Data message waiting
JP3471614B2 (ja) 回線選択方式
KR100301728B1 (ko) Wll 시스템에서의 베어러 채널접속 참조번호 할당 및 해제방법
KR980013117A (ko) 기본채널접속(Bearer Channel Connection) 테이블을 이용한 V5.2 인터페이스의 집선정보 처리방법

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed