SE515034C2 - Anordning, behållare och metod för hantering av bulkgods - Google Patents

Anordning, behållare och metod för hantering av bulkgods

Info

Publication number
SE515034C2
SE515034C2 SE9903616A SE9903616A SE515034C2 SE 515034 C2 SE515034 C2 SE 515034C2 SE 9903616 A SE9903616 A SE 9903616A SE 9903616 A SE9903616 A SE 9903616A SE 515034 C2 SE515034 C2 SE 515034C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
volume
gas
container
pressure
bulk goods
Prior art date
Application number
SE9903616A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9903616D0 (sv
SE9903616L (sv
Inventor
Thomas Wallin
Original Assignee
Bmh Marine Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bmh Marine Ab filed Critical Bmh Marine Ab
Priority to SE9903616A priority Critical patent/SE515034C2/sv
Publication of SE9903616D0 publication Critical patent/SE9903616D0/sv
Priority to PCT/SE2000/001914 priority patent/WO2001025121A1/en
Priority to AU79783/00A priority patent/AU7978300A/en
Publication of SE9903616L publication Critical patent/SE9903616L/sv
Publication of SE515034C2 publication Critical patent/SE515034C2/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B65CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
    • B65DCONTAINERS FOR STORAGE OR TRANSPORT OF ARTICLES OR MATERIALS, e.g. BAGS, BARRELS, BOTTLES, BOXES, CANS, CARTONS, CRATES, DRUMS, JARS, TANKS, HOPPERS, FORWARDING CONTAINERS; ACCESSORIES, CLOSURES, OR FITTINGS THEREFOR; PACKAGING ELEMENTS; PACKAGES
    • B65D88/00Large containers
    • B65D88/54Large containers characterised by means facilitating filling or emptying
    • B65D88/72Fluidising devices
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B65CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
    • B65GTRANSPORT OR STORAGE DEVICES, e.g. CONVEYORS FOR LOADING OR TIPPING, SHOP CONVEYOR SYSTEMS OR PNEUMATIC TUBE CONVEYORS
    • B65G53/00Conveying materials in bulk through troughs, pipes or tubes by floating the materials or by flow of gas, liquid or foam
    • B65G53/04Conveying materials in bulk pneumatically through pipes or tubes; Air slides
    • B65G53/16Gas pressure systems operating with fluidisation of the materials
    • B65G53/18Gas pressure systems operating with fluidisation of the materials through a porous wall
    • B65G53/22Gas pressure systems operating with fluidisation of the materials through a porous wall the systems comprising a reservoir, e.g. a bunker

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Filling Or Discharging Of Gas Storage Vessels (AREA)

Description

25 30 35 515 034 2 vidare transport till exempelvis en lagringssilo. Gas in- föres härvid kontinuerligt i behållaren för bibehållande av ett erforderligt övertryck i densamma.
När mellanlagringsbehållaren trycksätts under töm- ningsfasen komprimeras det i behållaren befintliga bulk- godset. Härigenom ökar bulkgodsets viskositet, vilket försvårar utmatningen av bulkgodset via utloppet. Av denna anledning anordnas normalt ett antal dysor i an- slutning till utloppet, via vilka dysor gas införes i be- hållaren. Behållaren kan härvid vara så utformad att all eller endast en del av den gas, som införes i behållaren för trycksättning därav, införes via dysorna. Den via dy- sorna i behållaren införda gasen motverkar den av över- trycket orsakade komprimeringen genom att viskositeten hos bulkgodset sänks. Följaktligen underlättas utmat- ningen av bulkgodset från behållaren.
När behållaren är tömd stängs utloppsventilen och behållaren är därvid redo för en ny fyllningsfas. Ofta innefattar anordningar av ovan beskrivna typ åtminstone två sådana behållare, vilka arbetar växelvis, dvs den ena fylls när den andra töms och vice versa.
Anordningar av ovan beskrivna typ uppvisar emeller- tid ett antal nackdelar.
Det har visat sig svårt att till fullo motverka den av övertrycket orsakade komprimeringen av bulkgodset.
Detta får som följd att tömningsfasen drar ut på tiden, vilket försämrar anordningens kapacitet.
Vid växlingen mellan nämnda fyllningsfas och nämnda tömningsfas infinner sig vidare en stilleståndsperiod, under vilken behållaren trycksätts. Under denna stille- ståndsperiod sker varken någon tömning eller fyllning av behållaren. Härigenom sänks självklart den totala kapaci- tet, med vilken anordningen kan hantera en last av bulk- gods.
För att minimera denna stilleståndsperiod strävar man efter att trycksätta behållaren så fort som möjligt.
Härvid erfordras att ett tämligen stort gasflöde införes 10 15 20 25 30 35 515 034 3 i behållaren via dysorna för att motverka nämnda kompri- mering av bulkgodset. Det höga gasflödet medför dock att gashastigheten genom dysorna blir hög, vilket i sig får som följd att bulkgodset komprimeras. Komprimeringen av bulkgodset medför att den efterföljande tömningsfasen tar längre tid. Följaktligen medför en förkortad trycksätt- ningsfas en förlängd tömningsfas.
Således föreligger ett behov av en anordning av ovan beskrivna typ, vars behållare medger snabb växling mellan fyllningsfas och tömningsfas samt snabb tömning av däri befintligt bulkgods.
Sammanfattning av uppfinningen Med ovanstående i beaktande är ett ändamål med före- liggande anordning att åstadkomma en förbättrad anordning för hantering av bulkgods.
Ett speciellt ändamål är härvid att åstadkomma en anordning, som innefattar en behållare som medger snabb växling mellan fyllningsfas och tömningsfas samt snabb tömning av däri befintligt bulkgods.
Ett annat speciellt ändamål är att åstadkomma en me- tod som medger snabbare växling mellan fyllning och töm- ning av samt snabbare tömning av bulkgods från en behål- lare hos en anordning av ovan beskrivna typ.
Ytterligare ändamål med föreliggande uppfinning kom- mer att framgà av den efterföljande beskrivningen samt de bifogade kraven.
För uppnående av ändamålen anvisas i enlighet med föreliggande uppfinning en anordning för hantering av bulkgods med de i krav l angivna särdragen, en behållare för bulkgods med de i krav 9 angivna särdragen och en me- tod för hantering av bulkgods med de i krav ll angivna särdragen. Föredragna utföringsformer av den uppfinnings- enliga anordningen framgår av kraven 2-8, en föredragen utföringsform av den uppfinningsenliga behållaren framgår av kravet 10 och ett föredraget utförande av den uppfinningsenliga metoden framgår av kravet 12. 10 15 20 25 30 35 515 034 4 Närmare bestämt anvisas i enlighet med föreliggande uppfinning en anordning för hantering av bulkgods, omfat- tande en behållare med ett inloppsorgan samt ett i en bottenregion hos densamma anordnat utloppsorgan, vilken behållare avgränsar en i förbindelse med nämna inloppsor- gan och utloppsorgan stående volym, och ett gasaggregat för införing av gas i volymen för applicering av ett däri rädande övertryck, som verkar för utmatning av i volymen befintligt bulkgods via utloppsorganet, varvid en bottenyta är anordnad vid nämnda bottenregion hos behållaren, vilken bottenyta uppvisar ett gasgenomträngligt parti, och varvid gasaggregatet i samband med applicering av ett övertryck i volymen verkar för införing av åtminstone del av gasen i volymen via nämnda parti för att motverka en av övertrycket orsakad komprimering av i volymen befintligt bulkgods vilken an- ordning är kännetecknad av att nämnda gasgenomträngliga parti täcker väsentligen hela bottenytan och att utloppsorganet innefattar en mellan ett öppet och ett stängt läge rörlig backventil, varvid backventilen är anordnad att inta sitt öppna läge för det fall det i volymen rådande trycket överstiger det i en till utloppsorganet ansluten utmatningsledning rådande trycket.
Härigenom är en anordning ästadkommen som medger snabb växling mellan fyllningsfasen och tömningsfasen samt snabb tömning av bulkgods fràn volymen under själva tömningsfasen. Detta ästadkommes med hjälp av det gasge- nomträngliga partiet hos bottenytan, via vilket parti ett stort gasflöde kan införas i volymen vid en mycket låg hastighet. Den låga hastigheten kommer sig av att det gasgenomsläppliga partiet tillhandahåller en stor yta, via vilken gasen kan införas i volymen. Den låga gashas- tigheten motverkar effektivt komprimering och tillförsäk- rar en god fluidisering, dvs åstadkommande av en nöjak- tigt låg viskositet hos bulkgodset, av det i volymen be- fintliga bulkgodset. Härigenom medges tömning av volymen lO 15 20 25 30 35 515 034 5 sä snart gasen börjar införas i volymen, vilket medför att växlingen mellan fyllningsfasen och tömningsfasen gär snabbt. Vidare medför den goda fluidiseringen att även snabb tömning av bulkgods frän volymen gär snabbt. Genom att backventilen är anordnad att inta sitt öppna läge för det fall det i volymen rådande trycket överstiger det i en till utloppsorganet ansluten utmatningsledning rådande trycket, tillförsäkras att tömningsfasen i samband med trycksättning av volymen alltid inleds vid det mest optimala trycktillstàndet, vilket möjliggör största möjliga tömningskapacitet.
Enligt en föredragen utföringsform innefattar anordningen en första tryckgivare för mätning av det i volymen ràdande trycket, en andra tryckgivare för mätning av det i utmatningsledningen, nedströms om backventilen rådande trycket och ett ventilorgan, vilket för det fall det av den första tryckgivaren indikerade trycket är lika med det av den andra tryckgivaren indikerade trycket, är inrättat att avbryta tillförseln av gas till volymen och att införa gas i utmatningsledningen vid ett läge nedströms backventilen.
För tillförsäkrande av en god tömning av volymen är bottenytan fördelaktigt vinklad för styrning av i volymen befintligt bulkgods i riktning mot utloppsorganet i sam- band med utmatning av bulkgodset fràn volymen. Volymen är härvid lämpligen cylindrisk och bottenytan har lämpligen väsentligen formen av en stympad kon där den smalare än- den är vänd från volymen, till vilken smalare ände ut- loppsorganet är ansluten. Bottenytans vinkel relativt ett plan, som är vinkelrätt till en längsgående axel hos be- hàllaren, ligger företrädesvis i intervallet 6°-70° och mest företrädesvis i intervallet 30°-55°. För det fall vinkeln ligger i det senare intervallet har försök visat att en optimal tömningskapacitet erhålles hos den uppfin- ningsenliga anordningen. lO 15 20 25 30 515 034 6 Det gasgenomtrångliga partiet bildas enligt en före- dragen utföringsform av anordningen av en eller flera, av sintrade plastkulor framställda plattor.
Det gasgenomträngliga parti är fördelaktigt fram- ställt av ett under belastning formbeständigt material.
Härigenom tillförsäkras vid alla tillfällen en nöjaktig styrning av bulkgodset i riktning mot utloppsorganet.
Vidare anvisas i enlighet med föreliggande uppfin- ning en behållare för bulkgods, vilken behållare invän- digt avgränsar en volym, innefattande ett i förbindelse med nämnda volym stående inloppsorgan för bulkgods, ett likaledes i förbindelse med nämnda volym stående, i en bottenregion hos behållaren anordnat utloppsorgan för bulkgods och ett gasinloppsorgan, via vilket gas år in- förbar till volymen för applicering av ett övertryck däri, och en i nämnda bottenregion anordnad bottenyta med ett gasgenomtrångligt parti, vilket bildar del av nämnda gasinloppsorgan och via vilket åtminstone en del av gasen år införbar till volymen, vilken behållare år kännetecknad av att nämnda gasgenomträngliga parti täcker väsentligen hela bottenytan och att utloppsorganet innefattar en mellan ett öppet och ett stängt läge rörlig backventil, varvid backventilen är anordnad att inta sitt öppna läge för det fall det i volymen rådande trycket överstiger ett tryck som råder i en till utloppsorganet anslutbar utmatningsledning.
Enligt en föredragen utföringsform innefattar behållaren en första tryckgivare för mätning av det i volymen rådande trycket, en andra tryckgivare för mätning av det i utmatningsledningen, nedströms om backventilen rådande trycket och ett ventilorgan, vilket för det fall det av den första tryckgivaren indikerade trycket är lika med det av den andra tryckgivaren indikerade trycket, är inrättat att avbryta tillförseln av gas till volymen och att införa gas i utmatningsledningen vid ett läge nedströms backventilen. 10 15 20 25 30 35 515 054 7 Slutligen anvisas i enlighet med föreliggande upp- finning en metod för utmatning av bulkgods från en av en behållare avgränsad volym via ett i en bottenregion hos behållaren anordnat utloppsorgan, innefattande åtgärden att införa gas till volymen för att applicera ett över- tryck däri, varigenom bulkgodset matas ut från volymen via utloppsorganet, vilken metod kännetecknas av åtgärderna att införa åtminstone en del av gasen i volymen via en i nämnda bottenregion anordnad bottenyta som väsentligen täcks av ett gasgenomträngligt parti, för att motverka en av övertrycket orsakad komprimering av i volymen befintligt bulkgods och att mata ut bulkgodset via en i utloppsorganet anordnad backventil genom öppning av densamma, vilken backventil är anordnad för öppning för det fall trycket i volymen är högre än eller lika med det i en till utloppsorganet ansluten utmatningsledning rådande trycket.
Enligt en föredragen utföringsform innefattar metoden vidare åtgärderna att mäta det i volymen rådande trycket samt det i utmatningsledningen vid ett läge nedströms backventilen rådande trycket och, för det fall trycken är lika, att avbryta tillförseln av gas till volymen och att införa gas i utmatningsledningen vid ett läge nedströms backventilen. Det faktum att trycken är lika innebär nämligen att volymen är tömd, och genom att avbryta tillförseln av gas till volymen och att införa gas i utmatningsledningen vid ett läge nedströms backventilen medför att det i utmatningsledningen rådande trycket blir högre än det i volymen rådande trycket, vilket får backventilen att inta sitt stängda läge.
Därefter kan det i volymen rådande övertrycket evakuera varefter fyllningsfasen kan inledas.
Uppfinningen kommer nu att beskrivas i exemplifie- rande syfte under hänvisning till de medföljande ritning- aIIla . lO l5 20 25 30 35 515 034 8 Kort beskrivning av ritningarna Pig l visar en schematisk, delvis sektionerad sidovy av en anordning i enlighet med föreliggande uppfinning.
Pig 2 visar en delvis sektionerad perspektivvy av en behållare hos anordningen i fig l.
Fig 3 visar en schematisk framställning av en upp- finningsenlig anordning, vars utloppsorgan innefattar en backventil.
Beskrivning av utföringsexempel En anordning för hantering av bulkgods i enlighet med en föredragen utföringsform av föreliggande uppfin- ning åskådliggörs i fig l och 2, vartill hänvisas.
Anordningen innefattar en behållare l och ett i fig 1 schematiskt visat gasaggregat 2.
Behållaren l är utformad som ett cylindriskt och i bägge ändar tillslutet kärl. Ett inloppsorgan 3 för bulk- gods är anordnat i en toppregion 4 hos behållaren l och ett utloppsorgan 5 för bulkgods år i radiell riktning centralt anordnat i en bottenregion 6 hos behållaren 1. I nämnda bottenregion är också ett gasinloppsorgan 13 an- ordnat.
Gasinloppsorganet 13 innefattar en inuti behållaren l vid nämnda bottenregion 6 anordnad bottenyta 7. Botten- ytan 7 uppvisar gasgenomsläppliga partier 8, som medger genomsläppning av gas men som förhindrar genomsläppning av partiklar, dvs bulkgodset. I den visade utföringsfor- men är partierna 8 bildade av ett flertal plattor 9, vilka tillsammans bildar en struktur som väsentligen har formen av en stympad kon, där den bredare änden är vänd fràn utloppsorganet 5 och ansluter till behällarens 1 cy- lindriska innervägg 10 och där den mot utloppsorganet 5 vända änden ansluter till utloppsorganet 5. Plattorna 9 år tillverkade av ett gasgenomtrångligt material, såsom exempelvis en porös, relativt härd skiva, som är fram- ställd av sintrade plastkulor. Bottenytan 7 delar invän- digt upp behållaren l i en första V1 och en andra V2 av- gränsad volym. I den visade utföringsformen täcker de 10 15 20 25 30 35 515 034 9 gasgenomträngliga plattorna 9 väsentligen hela bottenytan 7, med det är tänkbart att bottenytan 7 endast över en del av sin yta uppvisar gasgenomsläppliga partier 8. Bot- tenytan 7 är så anordnad att den lutar relativt ett plan, som är vinkelrätt till en längsgående axel 11 hos behål- laren 1. Varje platta 8 kan härvid luta med en vinkel Q relativt nämnda plan som ligger i intervallet 6°-70°.
Företrädesvis ligger vinkeln Q i intervallet 30°-55°.
En gasledning 12 sträcker sig från det schematiskt visade gasaggregatet 2 till den andra volymen V2, som in- nefattas av gasinloppsorganet 13. Gasaggregatet 2 inne- fattar en kompressor och är inrättad för införing av kom- primerad gas till den andra volymen V2.
I samband med fyllning av behållaren 1 anbringas bulkgods till behàllarens 1 första volym V1 via inlopps- organet 3. Bottenytan 7 är härvid så dimensionerad att den bär upp det till den första volymen V1 anbringade bulkgodset och därvid bibehåller sin form. Det är också av vikt att bottenytan 7 inte uppvisar några håligheter, genom vilka bulkgodset kan passera till den andra volymen V2.
Fyllningen av den första volymen V1 kan åstadkommas på något av flera olika sätt. Bulkgodset kan exempelvis transporteras till inloppsorganet 3 medelst en bandtrans- portör eller med hjälp av en skruv. Det är också möjligt att anordna en inmatningsficka ovanför behållaren 1, fràn vilken bulkgodset matas in i den första volymen V1 under inverkan av gravitation. I den visade utföringsformen är ett utloppsorgan 14 för gas anordnat i behàllarens 1 toppregion 4. Genom evakuering av gas från behållaren 1 via nämnda utloppsorgan 14 kan ett undertryck åstadkommas i behållaren 1, varigenom en sugverkan uppstår i en till inloppsorganet 3 ansluten, ej visad sugledning. Härigenom blir det möjligt att suga in bulkgodset till den första volymen V1 via nämnda sugledning.
I samband med tömning av det i den första volymen V1 befintliga bulkgodset aktiveras gasaggregatet 2 för infö- 10 15 20 25 30 35 515 034 l0 ring av komprimerad gas i den andra volymen V2 hos behål- laren 1 via gasledningen 12. Den till den andra volymen V2 anbringade gasen kommer härvid att tränga genom de gasgenomträngliga plattorna 9 hos bottenytan 7 och därvid att införas i den första volymen V1. Trycket kommer här- vid att öka i hela behållaren 1, varigenom bulkgodset pressas ut genom utloppsorganet 5. Det bildade över- trycket kommer att verka för komprimering av det i den första volymen V1 befintliga bulkgodset, varigenom dess viskositet ökar, vilket försvårar tömningen av bulkgod- set. Denna komprimering motverkas av den gas som införes i den första volymen V1 via bottenytan 7. Härigenom till- försäkras nöjaktig tömning av bulkgodset från den första volymen V1.
För att påskynda växlingen mellan fyllningsfas och tömningsfas år det önskvärt att så fort som möjligt bygga upp ett erforderligt övertryck inuti den första volymen V1. Detta åstadkommes genom införing av ett stort gas- flöde till volymen V1. Hos konventionella behållare för bulkgods medför införsel av ett stort gasflöde att det i behållaren befintliga bulkgodset komprimeras, vilket får som följd att den efterföljande tömningsfasen försvåras.
Hos den uppfinningsenliga behållaren 1 undvikes emeller- tid en av en hög gashastighet orsakad komprimering av bulkgodset trots införsel av ett stort gasflöde. Tack vare att gasen införes till den första volymen V1 via gasgenomträngliga partier 8, dvs plattorna 9, hos botten- ytan 7 medges nämligen införing av ett stort gasflöde till nämnda volym V1 under det att gasflödets hastighet är låg. Anledningen till detta är att de gasgenomtrång- liga plattorna 9 tillhandahåller en relativt stor genom- gångsarea för gasflödet, vilket medför att gasflödets hastighet kan hållas på en fördelaktigt låg nivå.
Praktiska försök har visat att tömningsfasen kan in- ledas så snart gasen tränger in i den första volymen V1.
Anledningen till detta är att den i den första volymen V1 införda gasen åstadkommer en synnerligen god fluidisering 10 15 20 25 30 35 515 034 ll av det i den första volymen V1 befintliga bulkgodset. Det är således inte nödvändigt att avvakta med att inleda tömningsfasen till dess att ett erforderligt övertryck har byggts upp i behållaren 1. Härigenom sker växlingen mellan fyllningsfasen och tömningsfasen mycket snabbt, vilket naturligtvis förbättrar anordningens kapacitet.
För nöjaktig tömning av konventionella behållare för hantering av bulkgods erfordras att de uppvisar en bot- ten, som lutar mot ett utloppsorgan med en vinkel som normalt ligger i intervallet 55°-60°. Anledningen till denna relativt kraftiga lutning år att bulkgodsets ras- vinkel måste övervinnas. Tack vare den effektiva fluidi- seringen av bulkgodset i den uppfinningsenliga anordning- ens behållare 1 kan lutningen på bottenytan 7 ha så liten vinkel Q som ca 6° under det att nöjaktig tömning av den första volymen V1 likväl tillförsäkras. Detta medför att behållaren 1 med bibehållen höjd kan avgränsa en betyd- ligt större volym än motsvarande volym hos konventionella behållare, vilket är fördelaktigt ur kapacitetssynpunkt.
Det inses härvid att det även är möjligt att utforma behållarens 1 bottenyta 7 så att den är parallell med det mot behållarens 1 längsaxel 11 vinkelràta planet. Dock tillförsäkras i detta fall inte fullständig tömning av det i den första volymen V1 befintliga bulkgodset.
Bottenytan 7 lutar emellertid fördelaktigt med en vinkel Q, som ligger i intervallet 30-55°. Försök som gjorts visar nämligen överraskande att tömningen sker be- tydligt snabbare om bottenytan lutar med en vinkel Q inom detta intervall. Följaktligen erhålles en optimal töm- ningskapacitet i detta vinkelintervall. Jämfört med en konventionell behållare är det möjligt att öka tömnings- kapaciteten hos den uppfinningsenliga behållaren med 200- 300% för det fall bottenytan 7 lutas med en vinkel Q i intervallet 30-55°.
Den uppfinningsenliga anordningen medger följaktli- gen en mycket snabb växling mellan fyllningsfas och töm- ningsfas. Vidare kan även tömningen av bulkgodset från lO l5 20 25 30 35 515 034 12 behållaren 1 åstadkommas snabbt. Detta åstadkommes när- mare bestämt med hjälp av en i behållaren 1 anordnad bot- tenyta 7, som uppvisar gasgenomträngliga partier 8, exem- pelvis i form av plattor 9, via vilka gas leds till en första volym V1 hos behållaren 1 i samband med applice- ring av ett övertryck i behållaren 1. I nämnda volym V1 befintligt bulkgods kommer härvid att fluidiseras, var- igenom en av övertrycket orsakad komprimering av detsamma motverkas. Tack vare att bottenytan 7 lutar mot utlopps- organet 5 matas bulkgodset snabbt ut från den första vo- lymen V1. Utmatningen kan inledas direkt i samband med fluidiseringen av bulkgodset, vilket innebär att väx- lingen mellan fyllningsfas och tömningsfas kan ske snabbt. Vidare har försök visat att tömningen för det fall bottenytan 7 lutar med en vinkel m i intervallet 30°-55° är synnerligen snabb. Härvid har det visat sig att snabbheten är oberoende av volymens V1 fyllnadsgrad och av det i behållaren 1 rådande övertrycket. Däremot antas bottenytans 7 friktionskoefficient inverka på nämnda snabbhet, varvid en så låg friktionskoefficient som möjligt eftersträvas.
Den uppfinningsenliga anordningen uppvisar således en förbättrad tömningskapacitet jämfört med konventio- nella anordningar för hantering av bulkgods. Härigenom blir det möjligt att medelst en minskad effekt hos gasag- gregatets kompressor åstadkomma en - jämfört med konven- tionella anordningar med betydligt större kompressorer - likartad tömningskapacitet.
Såsom ovan nämnts är det möjligt att inleda töm- ningsfasen redan i samband med trycksättningen av behål- laren 1. I fig 3 visas schematiskt en föredragen utfö- ringsform av den uppfinningsenliga anordningen, vilken utföringsform tillförsäkrar optimal tömningskapacitet.
Behållarens 1 utloppsorgan 5 för bulkgodset innefat- tar härvid en till en utmatningsledning 16 ansluten back- ventil 15. Vidare är en första tryckgivare 17 anordnad för mätning av det i behållaren 1 rådande trycket och är lO 15 20 25 30 35 515 034 13 en andra tryckgivare 18 anordnad nedströms backventilen 15 för mätning av det i utmatningsledningen 16 rådande trycket. Slutligen är ett ventilorgan 19 anordnat i gas- ledningen 12, som sträcker sig mellan gasaggregatets 2 kompressor och behållarens 1 andra volym V2. Denna ventil 19 medger styrning av det från kompressorn matade gasflö- det till behållarens 1 andra volym V2 och/eller till ut- matningsledningen 16 vid ett läge hos densamma nedströms backventilen 15 via en ledning 21, För tömning av en fylld behållare 1 aktiveras kom- pressorn för trycksättning av behållaren 1. När trycket i behållaren 1 något överstiger det i utmatningsledningen 16 rådande trycket kommer backventilen 15 inta sitt öppna läge, varigenom utmatning av det i behållaren 1 befint- liga bulkgodset medges. När tömningsfasen är avslutad, dvs när behållaren 1 är tömd på bulkgods, kommer de båda tryckgivarna 17, 18 att indikera samma tryck. Härvid ma- növreras ventilorganet 19 så att all gas tillförs utmat- ningsledningen 16, vilket medför att backventilen 15 kom- mer att inta sitt stängda läge eftersom det nedströms backventilen 15 rådande trycket kommer att överstiga det uppströms backventilen 15 rådande trycket. Härefter kan en ventilationsventil 20, vilken tydligare visas i fig 2, öppnas för evakuering av övertrycket i behållaren 1. Där- efter kan behållaren 1 åter fyllas med bulkgods.
I takt med att bulkgodset matas ut från utmatnings- ledningen 16 kommer trycket i densamma att sjunka. Härvid tillses dock att fyllningsfasen går fortare än den tid det tar att tömma ledningen 16, vilket också vanligen är fallet eftersom utmatningsledningen normalt har en avse- värd utsträckning, i normalfallet 200-300 m. Tack vare att fyllningsfasen går fortare än den tid det tar att tömma utmatningsledningen tillförsåkras ett övertryck i utmatningsledningen 16 efter avslutad fyllningsfas, var- igenom det tillses att backventilen 15 förblir stängd un- der hela fyllningsfasen. Därefter trycksätts behållaren 1, varvid backventilen 15 åter intar sitt öppna läge när lO 515 034 14 det i behållaren l rådande trycket något överstiger det i utmatningsledningen 16 rådande trycket. Härigenom tillses således att utloppsorganets 5 backventil 15 alltid öppnar vid det mest optimala trycktillståndet, varigenom optimal tömningskapacitet hos den uppfinningsenliga anordningen åstadkommes.
Det inses att föreliggande uppfinning inte år be- gränsad till de visade utföringsformerna. Flera modifie- ringar och variationer år möjliga och uppfinningen defi- nieras sålunda uteslutande av de bifogade kraven.

Claims (12)

lO 15 20 25 30 35 515 034 l5 PATENTKRAV
1. Anordning för hantering av bulkgods, omfattande en behållare (1) med ett inloppsorgan (3) samt ett i en bottenregion (6) hos densamma anordnat utloppsorgan (5), vilken behållare (1) nämnda inloppsorgan (3) lym (V1), och ett gasaggregat avgränsar en i förbindelse med och utloppsorgan (5) stående vo- (2) för införing av gas i volymen för applicering av ett däri rådande övertryck, som (V1) befintligt bulk- (V1) verkar för utmatning av i volymen gods via utloppsorganet (5), varvid en bottenyta (7) är anordnad vid nämnda (6) hos behållaren (1), vilken bottenyta (7) (8), i samband med applicering bottenregion uppvisar ett gasgenomträngligt parti och varvid gasaggregatet (2) (V1) av ett övertryck i volymen verkar för införing av åtminstone del av gasen i volymen (V1) via nämnda parti (8) för att motverka en av övertrycket orsakad komprime- ring av i volymen (V1) befintligt bulkgods k à n n e t e c k n a d av att nämnda gasgenomträngliga parti (8) täcker väsentligen hela bottenytan (7) och innefattar en mellan ett (15), är anordnad att inta sitt att utloppsorganet (5) öppet och ett stängt läge rörlig backventil (15) öppna läge för det fall det i volymen (V1) trycket överstiger det i en till utloppsorganet (5) (16)
2. Anordning enligt krav 1, vidare innefattande en (17) (V1) rådande trycket, en andra tryckgivare (16), (15) rådande trycket och ett ventilorgan (19), vilket för (17) indikerade (18) är inrättat att avbryta tillförseln varvid backventilen rådande ansluten utmatningsledning rådande trycket. för mätning av det i volymen (18) nedströms om backventilen första tryckgivare för mätning av det i utmatningsledningen det fall det av den första tryckgivaren trycket är lika med det av den andra tryckgivaren indikerade trycket, lO l5 20 25 30 35 515 034 l6 av gas till volymen (V1) och att införa gas i utmatningsledningen (16) vid ett läge nedströms (15).
3. Anordning enligt krav 1 eller 2, backventilen varvid nämnda bottenyta (7) år vinklad för styrning av i volymen (V1) befintligt bulkgods i riktning mot utloppsorganet (5) i samband med utmatning av bulkgodset från volymen (V1).
4. Anordning enligt krav 3, varvid volymen (V1) är cylindrisk och bottenytan (7) har formen av en stympad kon där den smalare änden är vänd från volymen (V1), till vilken smalare ände utloppsorganet (5) är ansluten.
5. Anordning enligt krav 3 eller 4, varvid botten- (7) vinkel (Q) som är vinkelrätt (1), relativt ett plan, (ll) ytans mot en längsgående axel hos behållaren ligger i intervallet 6°-70°.
6. Anordning enligt krav 5, varvid vinkeln (@) lig- ger i intervallet 30°-55°.
7. Anordning enligt något av de föregående kraven, varvid en eller flera, av sintrade plastkulor framställda plattor (9) bildar nämnda gasgenomträngliga parti (8).
8. Anordning enligt något av de föregående kraven, varvid nämnda gasgenomträngliga parti (8) är framställt av ett under belastning formbeständigt material.
9. Behållare (1) för bulkgods, vilken behållare (1) invändigt avgränsar en volym (V1), innefattande ett i förbindelse med nämnda volym (V1) stående in- loppsorgan (3) för bulkgods, ett likaledes i förbindelse med nämnda volym (V1) hos behållaren (1) för bulkgods stående, i en bottenregion (6) anord- nat utloppsorgan (5) ett gasinloppsorgan (13), via vilket gas är införbar till volymen (V1) för applicering av ett övertryck däri och anordnad bottenyta (7) vilket bildar del av en i nämnda bottenregion (6) med ett gasgenomträngligt parti (8), nämnda gasinloppsorgan (13) och via vilket åtminstone en del av gasen är införbar till volymen (V1) lO 15 20 25 30 35 515 034 17 k ä n n e t e c k n a d av att nämnda gasgenomträngliga parti (8) täcker väsentligen hela bottenytan (7) och innefattar en mellan ett (15), är anordnad att inta sitt att utloppsorganet (5) öppet och ett stängt läge rörlig backventil varvid backventilen (15) öppna läge för det fall det i volymen (V1) rådande trycket överstiger ett tryck, som råder i en till utloppsorganet (5) anslutbar utmatningsledning (16).
10. Behållare enligt krav 9, vidare innefattande en första tryckgivare (17) rådande trycket, en andra tryckgivare (18) för mätning av det i utmatningsledningen (16), nedströms om backventilen för mätning av det i volymen (V1) (15) rådande trycket och ett ventilorgan (19), vilket, för det fall det av den första tryckgivaren (17) indikerade trycket är lika med det av den andra tryckgivaren (18) avbryta tillförseln av gas till volymen (V1) och att indikerade trycket, är inrättat att införa gas i utmatningsledningen (16) vid ett läge nedströms backventilen (15).
11. Metod för utmatning av bulkgods från en av en behållare (1) gion (6) hos behållaren (1) innefattande åtgärden att införa gas till volymen (V1) för att applicera ett övertryck däri, varigenom bulkgod- (5), avgränsad volym (V1) via ett i en bottenre- anordnat utloppsorgan (5), set matas ut från volymen (V1) via utloppsorganet k å n n e t e c k n a d av åtgärderna att införa åtminstone en del av gasen i volymen (V1) via en i nämnda bottenregion (6) anordnad bottenyta (7), som väsentligen täcks av ett gasgenomträngligt parti (8), för att motverka en av övertrycket orsakad komprimering av i volymen (V1) befintligt bulkgods och att mata ut bulkgodset via en i utloppsorganet (5) (15) (15) år anordnad för öppning för det anordnad backventil genom öppning av densamma, vilken backventil fall trycket i volymen (V1) är högre än eller lika med lO 515 034 18 det i en till utloppsorganet (5) ansluten utmatningsledning (16)
12. Metod enligt krav ll, rådande trycket. vidare innefattande åtgärderna (V1) vid ett läge nedströms back- att mäta det i volymen rådande trycket samt det (16) rådande trycket och, i utmatningsledningen ventilen (15) för det fall trycken är lika, att avbryta tillförseln av gas till volymen (Vl) och att införa gas i utmatningsledningen (16) vid ett läge nedströms backventilen (15).
SE9903616A 1999-10-05 1999-10-05 Anordning, behållare och metod för hantering av bulkgods SE515034C2 (sv)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9903616A SE515034C2 (sv) 1999-10-05 1999-10-05 Anordning, behållare och metod för hantering av bulkgods
PCT/SE2000/001914 WO2001025121A1 (en) 1999-10-05 2000-10-04 Device, method and container for handling bulk goods
AU79783/00A AU7978300A (en) 1999-10-05 2000-10-04 Device, method and container for handling bulk goods

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9903616A SE515034C2 (sv) 1999-10-05 1999-10-05 Anordning, behållare och metod för hantering av bulkgods

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9903616D0 SE9903616D0 (sv) 1999-10-05
SE9903616L SE9903616L (sv) 2001-04-06
SE515034C2 true SE515034C2 (sv) 2001-06-05

Family

ID=20417276

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9903616A SE515034C2 (sv) 1999-10-05 1999-10-05 Anordning, behållare och metod för hantering av bulkgods

Country Status (3)

Country Link
AU (1) AU7978300A (sv)
SE (1) SE515034C2 (sv)
WO (1) WO2001025121A1 (sv)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE10250000B3 (de) * 2002-10-26 2004-04-08 Eisenmann Maschinenbau Kg Vorlage- und Dosierbehälter für pulverförmige Medien
WO2007004899A1 (en) * 2005-07-01 2007-01-11 Darryl John Sinclair Fluidising apparatus for transfer of particulate material
NO332117B1 (no) 2006-06-09 2012-06-25 Jebsen Skipsrederi System og fremgangsmate for lossing av pulverlast
DE502007006733C5 (de) 2007-09-25 2019-08-14 Sf Innovative Systeme Gmbh Auslauftrichter für ein Silo eines Silofahrzeugs
US8157899B2 (en) * 2007-11-19 2012-04-17 Daikin Industries, Ltd. Particulate material processing apparatus and particulate material processing system
CN112875332A (zh) * 2021-01-21 2021-06-01 中车石家庄车辆有限公司 粉末状散料气力装置

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1272227B (de) * 1967-03-03 1968-07-04 Ludwig Spitzer Sen K G Fahrzeu Schuettgutfahrzeug mit einem Druckbehaelter
US4088373A (en) * 1976-08-11 1978-05-09 Tbw Ind. Inc. High volume pneumatic tank
DE2943396A1 (de) * 1979-10-26 1981-05-14 Krupp Polysius Ag, 4720 Beckum Anlage zur foerderung von feinkoernigem gut
LU85738A1 (fr) * 1985-01-24 1986-08-04 Wurth Paul Sa Procede et installation d'injection de quantites dosees de matieres pulverulentes par voie pneumatique dans une enceinte sous pression et application a un four a cuve
DE3716047A1 (de) * 1987-05-14 1988-12-01 Behn Maschf Verfahren und einrichtung zum betreiben einer fuellvorrichtung fuer staubfoermiges oder koerniges gut
DE3810191A1 (de) * 1988-03-25 1989-10-12 Linke Hofmann Busch Druckluftentleereinrichtung fuer einen schuettgutbehaelter mit mindestens zwei entleeroeffnungen sowie ein verfahren zur entleerung des schuettgutbehaelters
GB2219784B (en) * 1988-05-27 1992-09-30 Gary Kenneth Busch Element for adapting a bulk transport container or hold of a ship to fluidise and discharge its contents and method therefor
DE4108048A1 (de) * 1991-03-13 1992-09-17 Thyssen Stahl Ag Verfahren zur fluidisierung und pneumatischen foerderung feinkoerniger feststoffe und zugehoerige vorrichtung

Also Published As

Publication number Publication date
SE9903616D0 (sv) 1999-10-05
WO2001025121A1 (en) 2001-04-12
AU7978300A (en) 2001-05-10
SE9903616L (sv) 2001-04-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP2881703B2 (ja) 真空充てんシステム
EP0257683B1 (en) Powder dispensing apparatus
CA1101380A (en) Constant vacuum barge unloading system
CA2040231C (en) Compacting screw feeder
US6682290B2 (en) System for handling bulk particulate materials
US3399931A (en) Feed mechanism
NO327942B1 (no) Anordning for pneumatisk overforing av borekaks over en plattform pa en oljerigg.
DK142075B (da) Apparat til afgivelse af styrtgods til en pneumatisk transportledning
US20160214793A1 (en) Variable opening slide gate for regulating material flow into airstream
SE515034C2 (sv) Anordning, behållare och metod för hantering av bulkgods
US4108500A (en) Process and equipment for effecting savings in compressed gases during injection of solids by means of pneumatic conveyors
US3437384A (en) Conveying system and valve constructions therefor
US4293250A (en) Apparatus for transferring solids
US5593268A (en) Cargo loading system
US2941842A (en) Unloader for grain elevators, etc.
US8573895B2 (en) Unloading plant for low-lying storage bunkers
CS262685B2 (en) Filling device for a shaft furnace
RU2405731C2 (ru) Способ и система для транспортировки бурового шлама
US4199282A (en) Unloading system having vibratory bin discharge structure
BG61301B1 (bg) Превозно средство за транспортиране на материал във вид на прах, гранули или таблетки и метод за разтоварване на такова превозно средство
JP2006225147A (ja) 食品等の間歇供給装置及び食品等の間歇供給方法
US810989A (en) Device for transporting green malt.
CN114955036B (zh) 一种多级定量式称重灌装机
CN110899139B (zh) 除去重量不达标次品瓶装中药的方法
KR970003113Y1 (ko) 분체수송용 콘테이너의 내용물 배출장치

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed