SE513819C2 - Förfarande för tillverkning av ett tygöverdrag och anläggning för genomförandet av förfarandet - Google Patents

Förfarande för tillverkning av ett tygöverdrag och anläggning för genomförandet av förfarandet

Info

Publication number
SE513819C2
SE513819C2 SE9900775A SE9900775A SE513819C2 SE 513819 C2 SE513819 C2 SE 513819C2 SE 9900775 A SE9900775 A SE 9900775A SE 9900775 A SE9900775 A SE 9900775A SE 513819 C2 SE513819 C2 SE 513819C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
velcro
fabric
section
edges
fabric section
Prior art date
Application number
SE9900775A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9900775D0 (sv
SE9900775L (sv
Inventor
Karl Muessig
Hans Ziegler
Original Assignee
Texpa Maschb Gmbh & Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Texpa Maschb Gmbh & Co filed Critical Texpa Maschb Gmbh & Co
Publication of SE9900775D0 publication Critical patent/SE9900775D0/sv
Publication of SE9900775L publication Critical patent/SE9900775L/sv
Publication of SE513819C2 publication Critical patent/SE513819C2/sv

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A47FURNITURE; DOMESTIC ARTICLES OR APPLIANCES; COFFEE MILLS; SPICE MILLS; SUCTION CLEANERS IN GENERAL
    • A47GHOUSEHOLD OR TABLE EQUIPMENT
    • A47G9/00Bed-covers; Counterpanes; Travelling rugs; Sleeping rugs; Sleeping bags; Pillows
    • A47G9/02Bed linen; Blankets; Counterpanes
    • A47G9/0238Bed linen
    • A47G9/0261Blanket or duvet enclosing covers, e.g. bag-like
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A47FURNITURE; DOMESTIC ARTICLES OR APPLIANCES; COFFEE MILLS; SPICE MILLS; SUCTION CLEANERS IN GENERAL
    • A47GHOUSEHOLD OR TABLE EQUIPMENT
    • A47G9/00Bed-covers; Counterpanes; Travelling rugs; Sleeping rugs; Sleeping bags; Pillows
    • A47G9/02Bed linen; Blankets; Counterpanes
    • A47G9/0238Bed linen
    • A47G9/0253Pillow slips

Landscapes

  • Bedding Items (AREA)
  • Decoration Of Textiles (AREA)
  • Protection Of Plants (AREA)
  • Treatments For Attaching Organic Compounds To Fibrous Goods (AREA)
  • Woven Fabrics (AREA)

Description

l0 15 20 25 30 Föredragna utföringsformer av uppfinningen är föremål för de osjälvständi- ga patentkraven.
Förfarandet enligt uppfinningen för tillverkning av ett tygöverdrag av ett i huvudsak rektangulärt eller kvadratiskt tygavsnitt med två längdkanter och två tvärkanter har följande förfaringssteg: Först fästs i de båda mot varandra liggande tvärkanterna av tygavsnittet åtminstone ett kardborrband på så sätt, i synnerhet fastsytt, att de respektive funk- tionskomplementära elementen med avseende på tygavsnittets mittre tväraxel i huvudsak ligger mot varandra. På i princip valfritt sätt kan kardborrbandet vara anbringat genomgående över hela tvärkanten eller endast avsnittsvis.
I anslutning därtill viks tygavsnittet kring den mittre tväraxeln, vilken därvid blir vikaxel, på så sätt, att de båda mot varandra liggande tvärkanterna under sam- tidigt bildande av kardborrförslutningen av kardborrbandets element hamnar till anliggning på varandra. Därmed erhåller tygavsnittet den yttre formen för tygöver- draget som ska tillverkas, varvid vikandet lämpligen kan ske på ett sådant sätt, att för tyger med två olika sidor, exempelvis tryckta tyger, är redan tygöverdragets förutbestämda utsida vänd utåt.
För fixering av tyglagren i den önskade formen sys de på varandra liggan- de områdena ihop med varandra i varje längdkant medelst en prydnadssöm under bildandet av ett i tre sidor slutet och i en sida medelst kardborrband tillslutnings- och öppningsbart tygöverdrag. För tillverkning av prydnadssömmen kan exempel- vis en tät kastsöm resp. en Pearlhem-söm användas. Eftersom de båda längd- kanterna sys ihop med en prydnadssöm, kan ett vändande av tygöverdraget efter sömnaden slopas. Prydnadssömmen blir kvar synlig på tygöverdragets utsida och kan användas som formgivningselement, exempelvis genom färgad avsättning el- ler liknande.
Eftersom vid förfarandet enligt uppfinningen dltsömnaden av knappar, till- verkandet av knapphål och vändandet av tygöverdraget bortfaller, kan tygöverdrag med detta förfarande tillverkas i färre arbetssteg och i stor utsträckning automati- serat. Genom insparandet av personal och kortare genomloppstider sänks tillverk- ningskostnadema väsentligt. Dessutom får man genom anbringandet av en pryd- nadssöm ytterligare ett formgivningselement.
Enligt ett utföringsexempel av uppfinningen kan tvärkanterna sys före eller samtidigt som kardborrbandavsnittet sys fast. Enligt en särskilt föredragen förfa- 5 lO 15 20 25 30 513 819 3 ringsvariant sys därvid sömmarna i tvärkanterna i huvudsak samtidigt som kard- borrbandets funktionskomplementära element sys fast. Medan en symaskin körs längs tygavsnittets tvärkant eller omvänt, den respektive tvärkanten körs genom en symaskin, varvid sömmen sys, tillförs samtidigt ett element av ett kardborrband resp. kardborrbandavsnitt ändlöst eller avkapat och sys fast med sömmen. Genom detta förfaringssätt kan ett arbetssteg sparas in, eftersom söm och kardborrband flxeras på tygavsnittet i ett arbetsmoment.
Enligt ytterligare en utföringsform av förfarande enligt uppfinnlngen kan först ett separeringselement, exempelvis i form av en skiljeplåt, vid vikningen av tygavsnittet kring den mittre tväraxeln sättas in mellan de funktionskomplementära elementen av kardborrbandet som hamnat till anliggning på varandra, för att för- hindra en oönskad tidig ihakning av kardborrbandet. Därigenom kan de på varand- ra liggande tygavsnitten justeras med exakt passning gentemot varandra. Efter in- riktningen med exakt passning gentemot varandra kan separeringselementet dras bort och kardborrförslutningen därigenom upprättas. l den enklaste formen av förfarandet enligt uppfinningen är kardborrbandet alltid anordnat direkt vid en av tygöverdragets ytterkanter. Detta kan vara till nack- del, om tygöverdraget inte kan förslutas med ett genomgående kardborrband, ef- tersom sängtäcken och huvudkuddar har en benägenhet att med hörnen sticka ut ur ett tygöverdrag som inte kan förslutas helt. Därför är det fördelaktigt om tygav- w snittet i en tvärkants område viks en gång, innan det mitt emot liggande elementet av kardborrbandet under bildandet av kardborrförslutningen läggs på varandra och tygavsnittet genom anbringande av sömmar längs längdkanten under bildande av överdraget fixeras. Det vikta området av tvärkanten bildar därvid en ficka, i vilken ett täckes eller en kuddes hörn kan rymmas och kan därmed inte längre sticka ut ur tygöverdraget.
Efter genomförandet av förfarande enligt uppfinnlngen kan tygöverdragen läggas samman på i sig känt sätt i en vikanordning, för att möjliggöra en anslutan- de inpackning. Wkanordningen kan vara kopplad efter en anläggning av en eller flera anordningar för genomförandet av förfarandet enligt uppfinnlngen eller vara integrerad i denna anläggning resp. anordning.
För tillverkning av prydnadssömmen används företrädesvis en svällande tråd, i synnerhet av konstfibrer, exempelvis polyesterflbrer. Sådana trådar ger på 15 20 25 30 515 819 4 grund av deras svällande struktur en optimal övertäckning av de med varandra hopsydda tyglagren i sömmens område.
För att på ett tillförlitligt sätt förhindra att sömändarna fransas upp, måste en ordentlig sömavslutning åstadkommas. Detta kan exempelvis uppnås med en riktad hopsömnad av sömändarna. Särskilt gynnsamt med avseende på kostna- derna kan en sömavslutning åstadkommas på så sätt, att prydnadssömmens sö- mändar försluts resp. säkras genom en termisk hopsvetsning av tråden, i synner- het genom ultraljudssvetsning. När sömänden nåtts bringas ett verktyg för ultra- ljudssvetsning till sömmens område och den smältbara tråden kapas genom vär- meinverkan. Dessutom smälts tråden i sömändens område under värmeinverkan lätt och därmed utesluts på ett tillförlitligt sätt en uppfransning av sömmen.
För fixering av det vikta tygavsnittet i den önskade formen för tygöverdra- get som ska tillverkas räcker det, om en prydnadssöm endast sträcker sig längs de båda längdkanterna och att tygöverdraget därmed försluts på sidorna. Om prydnadssömmen används som formgivningselement, exempelvis genom an- vändning av en färgad tråd, bör prydnadstråden i huvudsak sträcka sig oavbruten längs de med varandra hopsydda områdena av de båda längdkanterna liksom den vikta tvärkanten hos tygöverdraget. Det tillverkade tygöverdraget ramas då in på tre sidor av prydnadssömmen. Självklart kan det också finnas prydnadssömmar på den tvärkant som bildar tygöverdragets öppning. I det fallet är tygöverdraget inra- mat av prydnadssömmen på alla sidor.
Vidare föreslås en anläggning för tillverkning av tygöverdrag med åtmins- tone tre arbetsstationer. I den första arbetsstationen finns en syanordning för fäs- tandet av ett kardborrbands funktionskomplementära element på tygavsnittets bå- da tvärkanter. l den andra arbetsstationen viks tygavsnittet kring den mittre tvä- raxeln på så sätt, att de båda tvärkanterna hamnar till anliggning på varandra. Den tredje arbetsstationen har slutligen återigen en syanordning för hopsömnad av längdkanterna med prydnadssömmar. Arbetsstationerna för genomförandet av förfarandet enligt uppfinningen kan därvid vara inbyggda i efter varandra separata anordningar. l princip är det emellertid lika tänkbart att integrera arbetsstationerna i sin helhet eller i grupper i en enda anläggning.
Det liggeri ett kardborrbands natur att haka i varandra redan vid närman- det av de mot varandra liggande kardborrbandsdelarna, så att de båda kardbor- randsdelarna inte längre kan flyttas och därmed justeras i förhållande till varandra. l0 15 20 25 30 513 819 5 För att på ett ordentligt sätt kunna rikta in de båda tvärkanterna vid hopvikningen av tygavsnittet, finns företrädesvis i den andra arbetsstationen en rörlig separe- ringsanordning, exempelvis en rörlig skiljeplåt. Denna separeringsanordning kan, innan de båda tvärkanterna under inriktning av de mot varandra liggande delarna av kardborrbandet läggs på varandra, vara anordnade mellan de mot varandra lig- gande tvärkanterna, för att utesluta en ihakning av kardborrbandet. Efter det att de båda tvärkanterna är optimalt inriktade i förhållande till varandra kan separerings- anordningen mellan de mot varandra liggande delarna av kardborrbandet avlägs- nas, varigenom kardborrbandet försluts och de båda tvärkanterna fixeras på var- andra.
Nedan kommenteras uppfinningen mer i detalj med hjälp av ritningar som endast visar föredragna utföringsform. Där visar Figur 1 ett schematiskt blockdiagram av förfarandet enligt uppfinningen; Figur 2 ett tygavsnitt i obearbetat tillstånd i vy ovanifrån; Figur 3 tygavsnittet ifig. 2 efter genomlöpning av det första förfaringssteget i vy ovanifrån; Figur 4 tygavsnittet i flg. 3 efter genomlöpning av den tredje arbetsstationen i vy ovanifrån; Figur 5 tygavsnittet i flg. 4 efter förpackningsfärdig vikning i vy ovanifrån.
Fig. 1 visar det schematiska blockschemat för förfarandet enligt uppfin- ningen för tillverkning av ett tygöverdrag. l ett första förfaringssteg 2 sys åtminsto- ne ett kardborrbandsavsnitt dit i ett tygavsnitts mot varandra liggande tvärkanter på så sätt, att kardborrbandets respektive funktionskomplementära element ligger mot varandra med avseende på den mittre tväraxeln. l anslutning till detta viks tygavsnittet i ett förfaringssteg 4 kring sin mittre tväraxel, så att de båda tvärkanterna kommer till anliggning på varandra, varvid samtidigt kardborrbandet försluts och tvärkanterna därigenom fixeras gentemot varandra.
Därefter sys de båda längdkanterna i ett förfaringssteg 6 ihop med varand- ra med en prydnadssöm, så att ett i tre sidor slutet och i en sida tillslutnings- och öppningsbart tygöverdrag bildas.
Efter genomlöpandet av förfaringssteget 6 viks det färdiga tygöverdraget och förpackas. Med en automatisk vikningsanläggning, vilken ansluter till en an- lO 15 20 513 819 6 läggning för genomförandet av förfarandet enligt uppfinningen, kan ytterligare per- sonal sparas in.
Fig. 2 visar ett tygavsnitt 7, vilket ska bearbetas till ett tygöverdrag och vil- ket är kapat från en ej visad ändlös rulle.
Tygets bredd och därmed tvärkanternas 8 och 9 längd motsvarar i huvud- sak bredden på tygöverdraget som ska tillverkas; längdkanternas 10 och 11 längd motsvarar ungefär den dubbla längden av tygöverdraget som ska tillverkas.
Fig. 3 visar tygavsnittet 7 efter genomlöpandet det första förfaringssteget 2. Tvärkanterna 8 och 9 är var och en sydda, såsom antyds med den streckade linjen. Samtidigt med åstadkommandet av sömmarna 12 och 13 sys kardborrban- dets funktionskomplementära element 14 och 15 avsnittsvis i en med varandra korresponderande position ihop med tygavsnittet 7.
Fig. 4 visar tygavsnittet efter genomlöpandet av det andra och tredje förfa- ringssteget 4 och 6. Tygavsnittet är längs den mittre tväraxeln resp. vikkanten 16 vikt på så sätt, att tygavsnittets tvärkanter 8 och 9 hamnar till anliggnlng på var- andra, varvid samtidigt kardborrbandets element 14 och 15 hakar i varandra under bildandet av en kardborrförslutning. De på varandra liggande områdena av längd- kanterna 10 resp. 11 sys ihop med varandra medelst prydnadssömmarna 17 och 18. Såsom endast schematiskt antyds är även i vikkantens 16 område en pryd- nadssöm 19 anbringad, varigenom som en följd därav prydnadssömmen ramar in det av tygavsnittet 7 bildade tygöverdraget 19 runt om på tre sidor.
Fig. 5 visar tygöverdraget 19 efter genomlöpandet av en ej visad automa- tisk vikanordning i vikt tillstånd.

Claims (9)

5 I0 20 25 30 513 819 PATENTKRAV
1. Förfarande för tillverkning av ett tygöverdrag, i synnerhet säng- och/eller huvudkuddesöverdrag eller liknande tyghöljen, av ett i huvudsak rektangulärt eller kvadratiskt tygavsnitt med två längdkanter och två tvärkanter, med följande förfa- ringssteg: o Hopsömnad av åtminstone ett kardborrbandavsnitt på de mot varandra liggande tvärkanterna av tygavsnittet, på så sätt, att kardborrbandets respektive funk- tionskomplementära element med avseende på tygavsnittets mittre tväraxel i huvudsak ligger mot varandra, o vikning av tygavsnittet i huvudsak kring den mittre tväraxeln, på så sätt, att de båda mot varandra liggande tvärkantema under samtidigt bildande av kard- borrförslutningen av kardborrbandets element bringas till anliggning, o hopsömnad av de på varandra liggande områdena hos vardera en längdkant medelst en prydnadssöm som i det väsentligaste innefattar längdkanten under bildandet av ett i tre sidor slutet och i en sida medelst kardborrbandet tillslut- nings- och öppningsbart tygöverdrag.
2. Förfarande enligt krav 1, kännetecknat av att vikandet sker på så sätt, att _ den förutbestämda utsidan av tygöverdraget är vänd utåt.
3. Förfarande enligt krav 1 eller 2, kännetecknat av att tvärkanterna sys före eller samtidigt som kardborravsnittet sys fast.
4. , Förfarande enligt något av kraven 1 till 3, kännetecknat av att tygavsnittet i åtminstone en av tvärkanternas område viks inåt och sys ihop i huvudsak samti- digt som kardborrbandet sys fast.
5. Förfarande enligt något av kraven 1 till 4, kännetecknat av att vid vikan- det av tygavsnittet kring den mittre tväraxeln kan att ett separeringselement först sättas in mellan kardborrbandets funktionskomplementära element som hamnat till anliggning på varandra, för att före inriktningen till exakt passning förhindra en oönskad ihakning av kardborrbandelementen. 5 15 20 25 513 819 8
6. Förfarande enligt något av kraven 1 till 5, kännetecknat av att för tillverk- ning av prydnadssömmarna används en svällande tråd, i synnerhet en av konstfi- bermaterial.
7. Förfarande enligt något av kraven 1 till 6, kännetecknat av att prydnads- sömmarnas sömändar försluts resp. säkras genom termisk hopsvetsning av trå- den, i synnerhet genom ultraljudssvetsning.
8. Anläggning för tillverkning av ett tygöverdrag, i synnerhet säng- eller hu- vudkuddesöverdrag, av ett i huvudsak rektangulärt eller kvadratiskt tygavsnitt med två längdkanter och två tvärkanter, med o en första arbetsstation, i vilken åtminstone ett kardborrbandsavsnitt sys fast på de mot varandra liggande tvärkanterna av tygavsnittet på så sätt, att respektive funktionskomplementära element av kardborrbandet i huvudsak ligger mot var- andra med avseende på tygavsnittets mittre tväraxel, ø en andra arbetsstation, i vilken tygavsnittet i huvudsak viks kring sin mittre tvä- raxel, varvid de mot varandra liggande tvärkanterna, under samtidigt bildande av en kardborrbandförslutning av kardborrbandets element, bringas till anligg- ning på varandra, och ø en tredje arbetsstation, i vilken de på varandra liggande områdena av de båda längdkanterna sys ihop med varandra medelst en prydnadssöm som i huvudsak innefattar längdkanterna under bildande av ett i tre sidor slutet och i en sida med kardborrbandsförslutningen tillslutbart tygöverdrag.
9. Anläggning enligt krav 8, kännetecknat av att i den andra arbetsstationen finns en rörlig separeringsanordning, vilken vid vikandet av tygavsnittet kring den mittre tväraxeln kan sättas in mellan kardborrbandets funktionskomplementära element som hamnat till anliggning på varandra, för att före inriktningen till exakt passning förhindra en oönskad ihakning av kardborrelementen.
SE9900775A 1998-03-31 1999-03-04 Förfarande för tillverkning av ett tygöverdrag och anläggning för genomförandet av förfarandet SE513819C2 (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19814343A DE19814343C1 (de) 1998-03-31 1998-03-31 Verfahren zur Herstellung eines Stoffbezuges und Anlage zur Durchführung des Verfahrens

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9900775D0 SE9900775D0 (sv) 1999-03-04
SE9900775L SE9900775L (sv) 1999-10-01
SE513819C2 true SE513819C2 (sv) 2000-11-06

Family

ID=7863078

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9900775A SE513819C2 (sv) 1998-03-31 1999-03-04 Förfarande för tillverkning av ett tygöverdrag och anläggning för genomförandet av förfarandet

Country Status (5)

Country Link
US (1) US6173667B1 (sv)
DE (1) DE19814343C1 (sv)
FR (1) FR2776679B1 (sv)
IT (1) IT1306849B1 (sv)
SE (1) SE513819C2 (sv)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US6472033B1 (en) 1999-07-30 2002-10-29 Milliken & Company Airbag cushion exhibiting low seam usage and simultaneously high available inflation volume
FR2990115B1 (fr) * 2012-05-02 2014-06-06 Jacqueline Denkic Housse de protection de couette impermeable

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3654015A (en) * 1968-11-05 1972-04-04 Rupert M Purcell Method of making pillow cases
US4193152A (en) 1978-03-01 1980-03-18 Seibold Charles R Jr Closeable pillow, tote bag and the like
US4621585A (en) 1985-09-16 1986-11-11 Cannon Mills Company Apparatus for fabricating pillowcases
US5084928A (en) * 1990-11-07 1992-02-04 Skillington Adrienne M Pillowcase formed of elastic fabric
JP2969489B2 (ja) * 1991-08-26 1999-11-02 ペガサスミシン製造株式会社 袖口自動縫製装置
US5566410A (en) * 1994-10-24 1996-10-22 Schaechter; Alan L. Quick seal pillow cover configuration and method
US5802644A (en) * 1997-06-18 1998-09-08 Texas Recreation Corporation Roll-up travel pillow with compression wrapper

Also Published As

Publication number Publication date
IT1306849B1 (it) 2001-10-11
DE19814343C1 (de) 1999-05-12
SE9900775D0 (sv) 1999-03-04
FR2776679B1 (fr) 2001-06-01
US6173667B1 (en) 2001-01-16
FR2776679A1 (fr) 1999-10-01
ITRM990196A1 (it) 2000-09-29
SE9900775L (sv) 1999-10-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7918711B2 (en) Roughness insulated soft clothing connector system
CA1256222A (en) Fitted bed sheets
US20050188517A1 (en) Method of making mattresses
EP3462996B1 (en) Knitted mattress cover, mattress and method for manufacturing a knitted mattress cover
CA2459573A1 (en) Pillowtop/panel attachment gusset with ruffled corners
US6065156A (en) Scarf with a knot pleat
CA2459451A1 (en) Textile construction
ATE428020T1 (de) Verfahren zur nahtverbindung bei einer multiaxialen papiermaschinenbespannung unter vermeidung der fadenmigration sowie entsprechende papiermaschinenbespannung
SE513819C2 (sv) Förfarande för tillverkning av ett tygöverdrag och anläggning för genomförandet av förfarandet
JP4537947B2 (ja) 布地の縫製方法
CA3074177A1 (en) Two-piece duvet cover
JP3353269B2 (ja) 滑らかなサイドシームを有する衣類及びその形成方法
US2774076A (en) Tubular necktie and mode of making same
JPH0516240Y2 (sv)
JP3434810B1 (ja) 縫製物の縫合せ方法
JPH057980Y2 (sv)
JP2005264402A (ja) 接合用補助具付シームフェルト及び抄紙機械への取付方法
JPH0793901B2 (ja) 複層構造の布団の製造方法
MXPA02000001A (es) Metodo para producir cintas elasticas para la industria del vestido.
SU1442175A1 (ru) Способ изготовлени многослойной куртки
JPS647764B2 (sv)
ITMI20090113A1 (it) Set coperta e copri coperta
JP2546274Y2 (ja) ドライヤーカンバスの継手部
JP3025121U (ja) ダブルフェース織物からなる衣服
JPH0319924Y2 (sv)

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 9900775-9

Format of ref document f/p: F