SE510764C2 - Metod, anordning och utrustning för att byta varptrådsuppsättningsutrustning - Google Patents

Metod, anordning och utrustning för att byta varptrådsuppsättningsutrustning

Info

Publication number
SE510764C2
SE510764C2 SE9503248A SE9503248A SE510764C2 SE 510764 C2 SE510764 C2 SE 510764C2 SE 9503248 A SE9503248 A SE 9503248A SE 9503248 A SE9503248 A SE 9503248A SE 510764 C2 SE510764 C2 SE 510764C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
warp thread
warp
equipment
ride
shaft
Prior art date
Application number
SE9503248A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9503248L (sv
SE9503248D0 (sv
Inventor
Bo Lindblom
Original Assignee
Texo Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Texo Ab filed Critical Texo Ab
Priority to SE9503248A priority Critical patent/SE510764C2/sv
Publication of SE9503248D0 publication Critical patent/SE9503248D0/sv
Priority to DE19635937A priority patent/DE19635937A1/de
Priority to US08/708,261 priority patent/US5806157A/en
Publication of SE9503248L publication Critical patent/SE9503248L/sv
Publication of SE510764C2 publication Critical patent/SE510764C2/sv

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D03WEAVING
    • D03JAUXILIARY WEAVING APPARATUS; WEAVERS' TOOLS; SHUTTLES
    • D03J1/00Auxiliary apparatus combined with or associated with looms
    • D03J1/14Apparatus for threading warp stop-motion droppers, healds, or reeds

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Textile Engineering (AREA)
  • Auxiliary Weaving Apparatuses, Weavers' Tools, And Shuttles (AREA)
  • Looms (AREA)

Description

510 764 10 15 20 25 30 35 _2_ SE, pà marknaden försälda vävmaskinerna TM 300 eller TM 400.
Det är vid nämnda vävmaskiner inom textilindustrin förut känt att förbereda varptràdsbyte vid sidan av befintlig vävmaskin och därefter byta ut av varptràdsinredningen berörda komponenter mot kompatibla komponenter med applicerat varptradsarrangemang.
Det är vid varpträdsbyte enligt den gamla tekniken vid nämnda stora vävmaskiner känt att utnyttja rittautomater och kontrollanordningar för inläggning och kontroll av varpträd.
REDOGÖRELSE FÖR UPPFINNINGEN TEKNISKT PROBLEM Det är väl känt att vid t.ex. skaftmaskiner för vävning av vira med vävbredder av ovan nämnt slag inrednings- arbetet av ny varp vid varpbyte är en krävande procedur bade fran personal- och tidssynpunkt. Ett varpbyte kan ta upp till 5-6 veckor och läsa upp personal- och väv- maskinsresurser pä ett otillbörligt sätt. Uppfinningen avser att lösa bl.a. detta problem.
Det föreligger önskemal om att man pá ett bättre sätt skall kunna disponera personalresurserna och minimera dessa och ända kunna halla igäng en högeffektiv vävpro- duktion där de effektiva användningstiderna pä vävmaski- ner och personal är höga. Uppfinningen löser även detta problem.
Det föreligger även behov av att kunna ästadkomma perso- nalvänliga och ergonomiskt riktiga arbetsplatser för personal som sköter vävmaskinsutrustningen. Varp- trädsbyte vid nuvarande vävmaskinparker och vävmaskiner är ofta tekniskt komplicerat och svärutförbart pa grund lO 15 20 25 30 35 _3'_ av vävmaskinernas nuvarande konstruktioner och uppställ- ningar. Smä platsutrymmen inom utnyttjade lokaliteter bidrar till att komplicera varpträdsbyte. Uppfinningen löser även detta problem.
Det föreligger även behov av att vävmaskinsuppbyggnaden och principerna för varpträdsbyten ändras sä att perso- ner som bildar varptràdsbytarlag kan specialisera sig pä denna uppgift och utföra arbeten pà olika vävfabriker.
Uppfinningen löser även detta problem.
Det föreligger önskemäl om att maskintillverkaren hellre skall sälja processen för det vävda materialet än väv- maskiner i sig. För att tillmötesga detta krav mäste vävningsproceduren modulariseras och de olika modulerna, där t.ex. varpträdsbyte bildar en modul, göras lätt ät- komliga frän vävfabrikens utsida/gränssnitt. Uppfin- ningen löser även detta problem.
Vid varpträdsbyte är det väsentligt att kontrollarbetet pä rätt inlagd varpträd kan göras effektivt. Enligt upp- finningen löses detta bl.a. med användandet av en ut- efter ritten eller ritterna pà varpträdsinredningsut- rustningen förskjutbar kontrollvagn. Det är väsentligt att denna utföres och utnyttjas pä ett effektivt och ändamålsenligt sätt. Uppfinningen löser även detta pro- blem.
Varpträdsbytet och varptràdsinredning pä station som är separerad i förhållande till själva vävmaskinen eller vävmaskinerna har mött motstånd pä grund av att för- flyttning mäste ske av de tunga komponenter som är in- volverade och varpträdsmassans eller varpträdsmassornas storlekar och komplexitet (átminstone vid vissa väv- mönster). Uppfinningen löser även detta problem och an- visar ny väg för varptrádsbyte vid även stora vävmaski- ner (15 ton eller mera) där vikten pä de komponenter som 510 764 510 764 10 15 20 25 30 35 40 _4_ skall lyftas och överföras till berörd vävmaskin är av storleksordningen 2-5 ton. Uppfinningen löser även detta problem.
Vid varptrådsbyteseffektueringen skall komponenterna på varptrádsinredningsstationen samlas ihop och lyfts till- sammans med den inredda varptráden, vilket speciellt vid varptrådsmagasin i form av bobin medför ett stort antal komponenter, vilkas inbördes förhållanden och lägen inte får rubbas otillbörligt.
Uppfinningen löser även detta pro- Detta ställer speciella krav på lyftarrangemanget. blem.
LösNINGEN Det som huvudsakligen kan anses vara kánnetecknande för en metod enligt uppfinningen är att i samband med varp- trådsinredningen i vävskaftmaskinen i denna befintlig varptrádsinredning uppklippes och tillsamans med första varpträdsmagasin, skaftramar och ritt bortlyftes frán vávskaftmaskinen. Ytterligare kännetecken är att andra varptrádsmagasin, skaftramar och ritt anordnas i en från vävskaftmaskinen skild varptrádsuppsättningsutrustning soul anordnas med fritt utrymme framför ritten och. att varptràdsinläggning effektueras i varptrádsuppsáttnings- utrustningen med hjâlp av en rittautomat som förflyttas utefter rittens breddsträckning vid de inledningsvis om- nämnda genomdragningarna samt att en en tygbomsfunktion efterhärmande kontrollfunktion utföres. Slutligen känne- tecknas uppfinningen av att de andra varptrádsmagasinen, skaftramarna och. ritten tillsammans med. de till dessa komponenter' hörande inrett och. kontrollerat varptráds- lagrings- till arrangemang överföres till vävskaftmaskinens delar för nämnda komponenter och anordnas sina respektive platser i vävskaftmaskinen.
I en utföringsform kontrolleras allt eftersom varptràdsinredningen utföres medelst en varptràdsinlággningen tygbomsfunktion efterhärmande kontrollenhet, pá vilken ett antal i skaftramarna och ritten eller ritterna in- 10 15 20 25 30 35 40 510 764 och. att kon- _5- placerade trådar uppspännes för kontroll, trollenheten pâverkas utefter rittens eller ritternas breddsträckningar allt eftersom kontrollen utföres. I varptràdsuppsättningsutrustningen påverkas skaftramarna för att utföra skâlbildande rörelser och vid kontrollen medelst kontrollenheten föres inslagstrádar genom skälen och vávmönstret på så sätt exponeras för synkontroll eller annan kontroll vid respektive del av vâvbredden.
I en utföringsform för varptràdsbyte kan varptrádsmaga- sinen ha formen av bobiner upplagrade på en eller flera varptrádsmagasinsbomar. Vid appliceringen av det nya varptràdsarrangemanget frilägges bomen eller bommarna.
Bobinerna som överföres från nämnda station uppställes i stall och bomen respektive bomarna inskjutes genom centrumupptagningar' i de sålunda i stallen uppställda bobinerna.
En anordning enligt uppfinningen kan huvudsakligen kän- netecknas därav att för möjliggörande av effektiviserat varptràdsbyte första varptrádsmagasin, skaftramarna och ritten/ritterna är anordnade för demontering från väv- skaftmaskinen efter eventuell rasering av befintlig varptrád, och att andra varptrådsmagasin, skaftramar och ritt eller ritter âr anordnade inplaceringsbara i en skild anordnad för att med hjälp av en rittautomat och en kon- frän maskinen varptrådsuppsättningsutrustning trollenhet som arbetar med fritt utrymme vid varptráds- uppsàttningsutrustningen. möjliggöra inredning av varp- tràdsarrangemang samt att de andra varptrådarnsmagasi- nen, skaftramarna och ritten respektive ritterna är anordnade överförbara från varptrådsuppsáttningsutrust- ningen medelst lyftutrustning till maskinen, i vilken de är anordnade monteringsbara tillsammans med nämnda varp- trâdsarrangemang pà nämnda komponenters platser.
I en utföringsform kännetecknas anordningen av att varp- trâdsmagasinen har formen av pá varpträdsmagasinsbomar anordnade eller anordningsbara bobiner som är páträdbara från bomarnas ändar vid frilagda bomar alternativt att 510 764 10 15 20 25 30 35 40 _5_ bobinerna âr uppställbara i stall eller motsvarande och bommen respektive bomarna är införbar respektive inför- bara genom centrumurtagningar i de i stallen uppställda bobinerna.
Varptràdsuppsättningsutrustningen enligt uppfinningen kan huvudsakligen anses vara kännetecknad av att i varp- trâdsuppsättningsutrustningen är inplacerbara varptráds- magasin, skaftramar och ritt eller ritter som består av eller är kompatibla med varptràdsmagasinen, skaftramarna och ritten eller' ritterna i en eller flera av' nämnda vâvskaftmaskiner. Ytterligare kännetecken är att varp- trädsuppsättningsutrustningen innefattar rittautomat körbar efter ritternas breddriktning, och en kontrollen- het för kontrollfunktion av ~varpens rätta inläggning, medelst vilken rittautomat och kontrollenheten ett för en av nämnda vâvskaftmaskiner avsett nytt varptràds- ett Slutligen kännetecknas ut- arrangemang är inredningsbart i utrustningen via fritt utrymrne vid densamma. rustningen av att den innefattar en lyftenhet som är andra försedd med första lyftorgan för skaftramarna, lyftorgan för ritten respektive ritterna och tredje lyftorgan för varpträdsmagasinen samt att lyftenheten är lyftbar medelst travers, truck, eller annat lyftande organ, medelst vilken utrustningen är anordnad att möj- liggöra avlägsnande av sina nämnda inplacerade varp- trådsmagasin, skaftramar och ritt/ritter tillsamans med det nya inredda varptrádsarrangemanget.
I en utföringsform är rittautomaten anordnad körningsbar utefter hela breddsträckning eller breddsträckningar allteftersom rittens eller ritternas inredningsarbetet utföres. I en ytterligare utföringsform utnyttjas en tygbomsfunktion efterhärmande kontrollvagn som är körbar utefter rittens eller ritterna hela bredd respektive bredder. Kontrollfunktion för rätt inläggning i berörda (indelningar) 50-100, varp- skaftramars solver och. rittens mellanrum är utförbar för förhållandevis få, t.ex. trådar i taget. 10 15 20 25 30 35 40 _7_ I en ytterligare utföringsform är i varptràdsuppsätt- ningsutrustningen ingående skaftramar anordnade att ut- föra skälbildningsrörelser. Medelst pà kontrollvagnen anordnade eller till kontrollvagnens funktion hânförbara inslagstràdsarrangemang är inslagstràdar införbara i ástadkomna skäl, varvid synkontoll eller annan kontroll av rätt varptrádsinläggning blir effektuerbar. Kontroll- vagnen är anordnad så att kontrollerade varptrâdar upp- spännes vid utövad kontrollfunktion. innefattar de första I en utföringsform lyftorganen skaftramarna. De andra lyftorganen kan klämfästen för innefatta en eller flera lyftöglor för ritten respektive ritterna samt de tredje lyftorganen kan innefatta öglor för' bandstroppar eller' motsvarande som är samverkbara med varptrâdsmagasin i form av bobiner.
FÖRDELAR Genom det i ovan föreslagna kan varptrádsbytersprocessen modulariseras och placeras utanför vävmaskinen i en bytesstation. Denna kan utföras ergonomiskt riktig för personalen, som kan utnyttjas effektivt i vävfabriken.
Då vávmaskinerna går oklanderligt kan personalen utnytt- jas för förberedande av varptrâdsbyte i den under gång varande vävmaskinen, vilket gör arbetet mer omväxlande. varptrâdsbyte i en eller flera vávmaskiner samtidigt kan även förplaneras på ett helt annat sätt och behöver inte föranleda stillestánd under långa perioder på vävmaski- nerna. Själva inredningsarbetet kan utföras utan att vävmaskinens utformning och konstruktion hindrar själva arbetet, vilket med den nya uætoden och anordningen nu till ca 24 timmar vid vávmaskiner av vilket skall jämföras med 5 till 6 veckor i nuvarande kända fall. Varptrådsdragningsarbetet kan reduceras nämnda storlekar, har underláttats med i och för sig känd rittautomat samt med tygbomshármande kontrollorgan som är lätt åtkomliga och manövrerbara tack vare fritt utryme framför ritten Genom det specifika lyftarrange- manget kan överlyftningen från stationen till vävmaski- respektive ritterna. 510 764 510 764 10 15 20 25 30 35 _8_ nen utföras effektivt och säkert. vàvmaskinen kan fort- farande utföras med samma komponenter och behöver inte underkastas omfattande konstruktionsförändringar.
FIGURBESKRIVNING anordningen och utrustningen enligt uppfin- Metoden, ningen skall beskrivas i nedanstående under samtidig hänvisning till bifogade ritningar där figurer 1-3 i lángdsnitt visar tre olika funk- tions- och demonteringsskeden för en vâvmaskin, figur 4 i horisontalvy visar varptrådsbobi- ner och bomar pá vilka dessa är lagrade, figur 5 i lángdsnitt visar varptrádsinred- ningsutrustning separerad frán väv- maskinen, figurer 5a-7 i olika vyer visar en lyftanordning för överföring från utrustningen enligt figuren 4 till vàvmaskinen av varptràdsmagasin, skaftramar och ritt/ritter, och figur 8 i horiontalvy visar en känd ritt automat och en tygbomsfunktion i vàvmaskinen efterhármande kontroll- vagn.
DETALJERAD UTFÖRINGSFORM I figurerna 1-3 visas den principiella uppbyggnaden av en vâvmaskin, t.ex. i form av nämnda maskin från TEXO AB enligt ovan. Endast de delar som berörs av uppfinningen 10 15 20 25 30 35 _9_ visas. Första och andra varpträdsmagasin anordnade ro- terbart med eller pà varpbommar är angivna med l och 2. sträckbommar med 4.
Skaftramar 6 är Brytrör är visade med 3 och Varpträdarna är representerade med 5. via ett länksystem 7 anordnade till en överbyggnad 8. En ritt är symboliserad med 9 och en bröstbom med 10.
Tygbomsarrangemanget är visat med 11. Figuren 1 visar vävmaskinen i vävläge.
Figur 2 visar ett första demonteringsskede av aktuella komponenter. Vid demonteringen utnyttjas en traversvire 12, ett lyftok 13 och en hällare 14 för ritten. Skaftramarna 6 har päverkats till sina mittposi- (se nedan) tioner enligt figuren och sammanläses för entydiga in- Lyftøket 13 införes i skaftramarna 16 och läses fast till dessa. bördes lägen under lyftning och transport.
Nämnda fastläsningar kan göras pa i och för sig känt sätt. (se figuren 1) demonteras, liksom sträckbommarna 4 och varpbommen 2.
Brytröret Befintlig varp har klippts upp mellan ritt och bröstbom.
Figuren 3 visar ett andra demonteringsskede.
Skaftramspaketet 6 kopplas bort frän länksystemet 7. varpbommarna lyfts upp med domkrafter 17 och anordnas sä att de kan avlägsnas frán varpträdsbobinerna. Respektive varpträdsbobin anslutes till en stropp 18 anordnad i en sig tilldelad ögla. pà en lyftanordning (se nedan).
Tungor pà varpbommarna monteras for att underlätta ut- dragningen av respektive bom ur respektive bobiner. Överbyggnaden 8 och länksystemet 7, liksom bröst- och tygbomssystemen bibehàller sina platser i vävmaskins- stommen. Lyftanordningen förs ät sidan i pilens P rikt- ning och vidare till den separata stationen enligt nedan efter det att samtliga bobiner upphängts i stroppar 8.
Figur 4 visar utdragningen av bommarna 16 ur bobinerna B, vilka under utdragningen kan vara uppställda i stall 510 764 510 764 10 15 20 25 30 35 _10- eller motsvarande anordningar, varefer stropparna appli- ceras till bobinerna för att möjliggöra deras lyftningar med lyftanordningen.
Figur 5 visar den separata varptràdsinredningsutrust- ningen, i vilken bobinerna, skaftramarna och ritt har inplacerats i motsvarande lägen som de intar i vävmaski- luft- organ 21 för hojdinställning av ritt, nen. Utrustningen innefattar en rittautomat 19, cylindrar 20, brytrör 22 och en fasttejpningsautomat 23 för de fria ändarna av indragen/inredd varptràd 5. Dessutom ingar en borstrulle 24. Vid ställes dessa pá luftcylindrarna 20. inplaceringen av skaftramarna 6 Bobinerna anordnas pä lagringsorgan som motsvarar varpbommarna i vävnings- maskinen. Inläggningen tillgär sa att respektive varp- tràd träs in genom skaftramarna efter den instruktion som gäller för aktuell varp. Varje varptrad som träs genom en solv läggs i ögat pà rittautomaten 19. Dä anta- let tràdar genom rittdelningen stämmer med instruktionen drar rittautomaten ingenom dessa tràdar. När tradarna frän en bobin har genomträtts sträcks tradarna över brytröret 22 genom tejpningsautomaten 23 och till 23 och 24 har en bredd Borstrullen 24 vevas borstrullen 24. Komponenterna 22, som är 250 mm i det visade fallet. runt sà att varpen sträckes. En manöverknapp för mön- sterkontroll pâverkas och en första skaftram av nämnda skaftramar gär upp. En inslagstràd kan därvid dras igenom det sälunda bildade skälet. En páverksknapp för mönsterstegning trycks in och en andra skaftram gar upp, varefter en andra inslagstràd dras in genom skälet.
Detta upprepas för varje skaftram. Kontroll sker av att varptràden är rätt indragen och att varpen är sträckt.
Denna kontroll effektueras i form av en synkontroll.
Därefter lägges en plastfilm under och över varpen i tejpautomaten. Ovanstående upprepas tills samtliga bobi- skaftramar och ritt ner är klara. Varptràdsmagasin, tillsammans med sálunda inlagd varp kan transporteras 10 15 20 25 30 35 510 764 tillbaka till vâvmaskinen. på omvänt sätt enligt ovan.
Komponenterna ifråga inplaceras i sina lägen i vävmaski- nen enligt figuren 1. Vávmaskinerna och varptrádsinred- ningsutrustningen kan uppvisa flera kompatibla och ut- bytbara varptrådsmagasin, skaftramar och rittar som väx- las mellan en eller flera vävmaskiner och varptrådsin- _11- redningsutrustningen. 6 och 7 visar den principiella uppbyggna- Lyftoket är 26 för skaft- Lyft- anordnade ett Figurerna Sa, den för ett lyftok enligt uppfinningen. betecknat med 25 och innefattar klämfâsten ramarna. Dessutom ingår en lyftkrok 27 för enheten innefattar en balk 28 på vilken är antal lyftöglor 29, vilket antal överensstämer med antalet bobiner. Respektive bobin är enligt ovanstående ritten. upphångd i en stropp 30 av i och för sig känt slag.
Lyftanordningen innefattar* utöver' nämnda balk uppstag- ningsdelar 31, 32. Lyftoket kan lyftas i en lyftdel 33 med en travers eller liknande. Lyftenheten eller lyft- stativet har en vikt av ca 900 kg och är anordnad att kunna lyfta komponenter ritt) ca 4 ton. En travers är symboliserade med 34 och traver- sens lyftfunktion är symboliserad med 35. Lyftenheten har en längd som väsentligen motsvarar längden på väv- maskinens bredd (15-30 meter eller mera). (bobiner, skaftramar, om I figuren 8 är bobinerna, skaftramarna och ritten visade med 36, En rittautomat 39. Rittautomaten breddriktning 40. i anslutning till TEXO's i är visad næd rittens hela känd och ut- ovan omnämnda 37 respektive 38. är stegbar utefter Rittautomaten är förut nyttjas bl.a. maskiner. Dessutom ingår en kontrollvagn 41 körbar eller stegbar i nämnda breddsträckning 40. Med vagnen kontrol- leras inläggningen i skaftramarna (solverna) och en upp- spänningsanordning är visad med 42. En manöverpanel 43 för styrning av skaftramarnas lägen enligt ovan innefat- tar manöverorgan 44 för styrningen. Ett inslagstràds- 510 764 10 _l2_ arrangemang 45 är anordnat pä vagnen 41 för inslag av inslagsträd i skäl som ästadkommes med skaftramspäverk- ningarna. Framför ritten är ett fritt utrymme U anordnat för personal som utför arbetet, vilket kan starta fràn rittens ena ände och utföras i steg efter hand mot rittens andra ände. Ett fàtal trädar indrages ät gängen Totalt kan ca 60000 varptrádar dras i Ett 50-tal tràdar dras och kon- och kontrolleras. varpträdsarrangemanget. trolleras därvid i varje steg.
Uppfinningen är inte begränsad till den i ovan säsom exempel visade utföringsformen utan kan underkastas mo- difikationer inom ramen för efterföljande patentkrav och uppfinningstanken.

Claims (11)

W B 20 25 30 35 510 764 15 P.ans. 9503248-8 PATENTKRAV
1. Metod för att väsentligt effektivisera varpinred- ningsarbete vid. varptrádsmaskinen som. är avsedd för stora vávbredder, och som innefattar varptrådsmagasin (1, 2), skaftramar (6) och ritt (7), ningsarbete varptrádsgrupper, eller flera trådar som efterhand ledes genom var sin solv i varvid i nämnda varptrådsinred- sonn respektive innefattar en respektive berörda skaftram, tilldelas sina unika nællanrum eller indelningar i ritten och drages genom mellanrummen allteftersom genomdragningar utföres, k ä n n e t e c k n a d därav, att i samband med varptrádsinredningen i vävskaft- maskinen i denna befintlig varptrådsinredning uppklippes och tillsammans med första varptrádsmagasin (1, 2), skaftramar (6) och ritt (9) bortlyftes fràn vàvskaftmaskinen, att andra varptràdsmagasin, skaftramar och ritt anordnas i en från väv- skaftmaskinen skild varptràdsuppsâttningsutrustning (20, 21, 22) som anordnas med fritt utrymme (U) framför ritten, att varptràdsinlàggning effektueras i varptràdsuppsättningsut- rustningen med hjälp av en rittautomat (39), utefter rittens breddstrâckning vid nämnda genomdragningar, och en en tygbomsfunktion efterhàrmande kontrollfunktion (41) som förflyttas utföres, och att de andra varptrådsmagasinen, skaftramarna och ritten tillsammans med de till dessa komponenter hörande inrett och kontrollerat varptràdsarrangemang (5) överföres till vävskaftmaskinens lagringsdelar för nämnda komponenter och anordnas till sina respektive platser i vävskaftmaskinen.
2. Metod enligt k à n n e t e c k- n a d därav, att medelst kontrollfunktionen/kontrollenheten (41) kontrolleras varptrádsinläggningen allteftersom varp- trádsinredningen att kontrollfunktio- nen/kontrollenheten ett antal i de andra skaftramarna och den andra ritten inplacerade trådar uppspännes för kontroll, och patentkravet 1, utföres, medelst 510 764 M 10 15 20 25 30 35 att kontrollfunktionen/kontrollenheten påverkas utefter rit- tens breddstráckníng allteftersom kontrollen utföres.
3. Metod enligt patentkravet 1 eller 2, k ä n n e- t e c k n a d därav, att i varptrádsuppsättningsutrustningen skaftramarna påverkas för att utföra skälbildande rörelser, och att vid kontrollen medelst kontrollenheten inslagstràdar föres genom skälen och vävmönstret pá så sätt exponeras för synkontroll eller annan kontroll vid respektive del av vávbredden.
4. Metod enligt patentkraven 1, 2 eller 3, k á n n e- t e c k n a d därav, att vid varptràdsmagasinen :i form av bobiner (B) bommen eller bommarna (16) frilägges i vàvskaft- maskinen och att bobinerna uppställes i stall (S) och bommen respektive bommarna inskjutes genom centrumurtagningar i de sálunda i stallen uppställda bobinerna.
5. Anordning 'vid 'vávskaftmaskin för stora vávbredder och försedd med första varptrádsmagasin (1, 2), skaftramar (6) och ritt(-er) (5) i anslutning till dessa komponenter är effektuerbar, (9) och där inredningsarbetet för varptràd k ä n n e t e c k n a d därav, att för möjliggörande av effektiviserat varptrádsbyte de första varptràdsmagasinen, skaftramarna och ritten(~erna) är anordnade för demontering och avlägsnande från vâvskaftmaskinen efter rasering av eventuell befintlig varptràd, och att andra varptràdsmagasin, skaftramar och ritt(-er) är anordnade inplaceringsbara i en från naskinen skild varptrådsuppsättningsutrustning anordnad för att med hjälp av en rittautomat (39) och en kontrollenhet (41) ningsutrustningen möjliggöra som arbetar i ett fritt utrymme vid varptrådsuppsätt- inredning av nytt varptràds- arrangemang och att de andra varptràdsmagasinen, skaftramarna och ritten(-erna) är anordnade överförbara från varptrådsupp- sättningsutrustningen medelst lyftutrustning till maskinen, i vilken de är anordnade monterbara tillsammans med nämnda varptrádsarrangemang pä nämnda komponenternas platser. 10 15 20 25 30 35 15 510 764
6. Anordning enligt patentkravet 5, k ä n n e- t e c k n a d därav, att varptràdsmagasinen har formen av på varptrádsmagasinsbommar anordnade eller anordningsbara bobi- ner (B) som ár pàträdbara från bommarnas ändar vid frilagda bomar (16) alternativt att bobinerna är uppställbara i sig tilldelade stall (S) och bom respektive bomarna är införbara genom centrumurtagningar i de i stallen uppställda bobinerna.
7. På separat uppstâllningsplats eller uppstâllnings- station i förhållande till en eller flera stora vàvbredder effektuerande vävskaftmaskiner anordningsbar varptrádsupp- (20, 21, 22, 23) k ä n n e t e c k n a d därav, att i varptrådsuppstâttningsutrustningen är inplacer- sättningsutrustning, bara varptràdsmagasin, skaftramar och ritt(-er) som består av eller är kompatibla med varptrâdsmagasin, skaftramarna och ritten(-erna) i en eller flera av nämnda vävskaftmaskiner, att i varptrádsuppsättningsutrustningen innefattar rittauto- mat (39) körbar utefter ritternas breddriktning, och en kon- trollenhet (41) läggning, medelst vilken rittautomat och kontrollenhet ett för en av nämnda vävskaftmaskiner avsett nytt varptrådsarran- för kontrollfunktion av varpens rätta in- gemang är inredningsbart i utrustningen via ett fritt utryme vid densamma, och att varptrâdsuppsättningsutrustningen inne- fattar en lyftenhet (25) som är försedd med första lyftorgan för ritten(-erna) och att eller (26) för skaftramarna, andra lyftorgan (27) (28) lyftenheten är lyftbar nædelst travers för' varptrådsmagasinen, (34), annat lyftande organ medelst vilka utrustningen är anordnad och tredje lyftorgan truck, att möjliggöra avlägsnande av sina nämnda inplacerade varp- tràdsmagasin, skaftramar~ och ritt(-er) tillsamans med det nya inredda varptrådsarrangemanget.
8. Utrustning enligt 7, k ä n n e- att kontrollenheten består av en tyg- (41) utefter rittens eller ritternas hela bredd respektive bred- Vpatentkravet t e c k n a d därav, bomsfunktion efterhärmande kontrollvagn smn är körbar 10 15 20 25 16 der, och att kontrollfunktionen av varpens rätta inläggning i berörda skaftramars solver och rittens mellanrum eller indel- ningar är utförbara för förhållandevis fà, t.ex. 50-100, varptràdar i taget.
9. Utrustning enligt patentkravet 7 eller 8, k ä n- n e t e c k n a d därav, att i varptrádsuppsáttningsutrust- ningen skaftramarna är anordnade att utföra skálbildnings- rörelser, och. att medelst pá kontrollvagnen (41) anordnat eller till kontrollvagnens funktion anslutet àstadkomna skäl, rätt varptrâdsin- inslagstráds- arrangemang inslagstrádar är införbara i varvid synkontroll eller annan kontroll av
10. Utrustning enligt något av patentkraven 8 eller 9, k ä n n e t e c k n a d därav, att pá kontrollvagn (41) är anordnade kontrollerande varptràdar uppspànnande organ som är aktiveringsbara vid utövad kontrollfunktion.
11. Utrustning enligt något av patentkraven 7- 10, k ä n n e t e c k n a d därav, att de första lyftorganen (26) innefattar klämfàsten för skaftramar, det eller de andra lyftorganen (27) ritten respektive ritterna, innefattar öglor för bandstroppar eller motsvarande uppbär- innefattar en eller flera lyftöglor för och de tredje lyftorganen (29) ningsorgan samverkbara med varptrádsmagasinen i form av bobi- ner, varvid antalet lyftöglor motsvarar antalet bobiner.
SE9503248A 1995-09-19 1995-09-19 Metod, anordning och utrustning för att byta varptrådsuppsättningsutrustning SE510764C2 (sv)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9503248A SE510764C2 (sv) 1995-09-19 1995-09-19 Metod, anordning och utrustning för att byta varptrådsuppsättningsutrustning
DE19635937A DE19635937A1 (de) 1995-09-19 1996-09-05 Verfahren, Vorrichtung und Ausrüstung für die wesentlich effektivere Durchführung des Einziehens von Kettfäden
US08/708,261 US5806157A (en) 1995-09-19 1996-09-06 Warp thread drawing in method and apparatus

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9503248A SE510764C2 (sv) 1995-09-19 1995-09-19 Metod, anordning och utrustning för att byta varptrådsuppsättningsutrustning

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9503248D0 SE9503248D0 (sv) 1995-09-19
SE9503248L SE9503248L (sv) 1997-03-20
SE510764C2 true SE510764C2 (sv) 1999-06-21

Family

ID=20399530

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9503248A SE510764C2 (sv) 1995-09-19 1995-09-19 Metod, anordning och utrustning för att byta varptrådsuppsättningsutrustning

Country Status (3)

Country Link
US (1) US5806157A (sv)
DE (1) DE19635937A1 (sv)
SE (1) SE510764C2 (sv)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE102005019906B3 (de) * 2005-04-29 2006-03-30 Lindauer Dornier Gmbh Webmaschine mit lösbarer Verbindung zwischen einem Antriebsmittel und dem Kettbaum einer Webmaschine

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CH663040A5 (de) * 1984-06-18 1987-11-13 Bopp & Co Ag G Maschine zum einziehen von kettfaeden in einen webkamm.
US4910837A (en) * 1986-03-17 1990-03-27 Kabushiki Kaisha Toyoda Jidoshokki Seisakusho Looming apparatus for a loom
JPH07122201B2 (ja) * 1987-08-24 1995-12-25 株式会社豊田自動織機製作所 織機における交換品搬送制御システム
JP2503642B2 (ja) * 1989-04-01 1996-06-05 株式会社豊田自動織機製作所 織機における機仕掛け準備用受け台
US5029374A (en) * 1989-04-13 1991-07-09 Hunter Associates Laboratory, Inc. Loom reed drawing-in machine
US5116276A (en) * 1990-03-28 1992-05-26 Tsudakoma Corp. Location of a slit between dents corresponding to a broken warp
DE4234563C2 (de) * 1992-10-14 1996-02-29 Dornier Gmbh Lindauer Vorrichtung zur temporären Lagerung eines zum Weben vorbereiteten Kettwechselsystems
DE4310838C2 (de) * 1993-04-02 1996-03-14 Dornier Gmbh Lindauer Tragvorrichtung für das Webgeschirr einer Webmaschine
DE202007012714U1 (de) * 2007-09-11 2007-11-15 Grecon Dimter Holzoptimierung Nord Gmbh & Co. Kg Einrichtung zur Steuerung der Klebstoffzufuhr zu einem Auftragskamm

Also Published As

Publication number Publication date
DE19635937A1 (de) 1997-03-20
SE9503248L (sv) 1997-03-20
SE9503248D0 (sv) 1995-09-19
US5806157A (en) 1998-09-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN102292485A (zh) 可移动的穿经单元
US4943927A (en) Controlling and supervising system for loom
CN204224790U (zh) 整经机
EP0567497B1 (en) Yarn delivery
DE102015108740A1 (de) Verfahren zum Betreiben einer Spinnmaschine mit arbeitsstelleneigenen Handlingsorganen zum Wiederanspinnen eines Fadens sowie Spinnmaschine mit arbeitsstelleneigenen Handlingsorganen
HU185412B (en) Prefabricated product of textile for making parallel warp system, as well as,mezhod and device for making this and introducing this into a machine making finish product
SE510764C2 (sv) Metod, anordning och utrustning för att byta varptrådsuppsättningsutrustning
US5027483A (en) Apparatus for selectively releasing yarns from a fringe
CN108584552A (zh) 纺织机
CN205152478U (zh) 一种整丝机
US4760628A (en) Drawing-in of heddles remote from a loom harness frame
DE1710355A1 (de) Fahrbares Spulengestell fuer Webmaschinen
HU212291B (en) Automatic wrap delivering machine
EP0514321A1 (de) Einrichtung zum Transportieren und Handhaben von Schussfaden-Vorratsspulen sowie zum Zuführen derselben an Spulengestelle von Webmaschinen und Verfahren zum Betrieb der Einrichtung
RU2145651C1 (ru) Ткацкая машина
US3724513A (en) Loom having a common frame for the warp and cloth beams
EP0840816B1 (en) Weaving frame and method for bobbin changing
CN1330808C (zh) 织造扁平状粗经纱机织物的织机送经筒子架
CN205821627U (zh) 边纱机构及浆纱系统
DE102016214190B3 (de) Ringspinnmaschine und Verfahren zum Betrieb einer Ringspinnmaschine
BE1013100A3 (nl) Poolgaren selectiesysteem voor grijper-axminster weefmachines.
CN215668391U (zh) 一种圆织机上的经丝上料机构
CN104532434B (zh) 一种小样用半自动分绞整经装置
US6554029B1 (en) Method for mounting a new harness on a seam weaving machine, apparatus for making a flat woven fabric endless and harness carriage
DE19740307A1 (de) Computersystem für Webmaschinen mit Datenaustausch für die Garnverarbeitung

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed