SE509528C2 - Upphängningsanordning för fordonshytt - Google Patents

Upphängningsanordning för fordonshytt

Info

Publication number
SE509528C2
SE509528C2 SE9702075A SE9702075A SE509528C2 SE 509528 C2 SE509528 C2 SE 509528C2 SE 9702075 A SE9702075 A SE 9702075A SE 9702075 A SE9702075 A SE 9702075A SE 509528 C2 SE509528 C2 SE 509528C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
vehicle
suspension device
guide
cab
slide
Prior art date
Application number
SE9702075A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9702075L (sv
SE9702075D0 (sv
Inventor
Lennart Linder
Original Assignee
Timberjack Harvesting Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Timberjack Harvesting Ab filed Critical Timberjack Harvesting Ab
Priority to SE9702075A priority Critical patent/SE509528C2/sv
Publication of SE9702075D0 publication Critical patent/SE9702075D0/sv
Publication of SE9702075L publication Critical patent/SE9702075L/sv
Publication of SE509528C2 publication Critical patent/SE509528C2/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B62LAND VEHICLES FOR TRAVELLING OTHERWISE THAN ON RAILS
    • B62DMOTOR VEHICLES; TRAILERS
    • B62D33/00Superstructures for load-carrying vehicles
    • B62D33/06Drivers' cabs
    • B62D33/063Drivers' cabs movable from one position into at least one other position, e.g. tiltable, pivotable about a vertical axis, displaceable from one side of the vehicle to the other
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B62LAND VEHICLES FOR TRAVELLING OTHERWISE THAN ON RAILS
    • B62DMOTOR VEHICLES; TRAILERS
    • B62D33/00Superstructures for load-carrying vehicles
    • B62D33/08Superstructures for load-carrying vehicles comprising adjustable means
    • B62D33/10Superstructures for load-carrying vehicles comprising adjustable means comprising means for the suspension of the superstructure on the frame

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Transportation (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Body Structure For Vehicles (AREA)

Description

15 20 25 30 35 sne szs 2 i förhållande till fordonet ställs in automatiskt genom tyngdkraftens inverkan och pendlingsrörelserna dämpas med hjälp av stötdämpare. En nackdel med denna typ av hytt- upphängning är att hytten svänger kring ett svängcentrum som är beläget ovanför hytten. Detta innebär att föraren visserligen kommer att hållas i upprätt normalläge men kommer att utstättas för stora pendlingsrörelser och det är därför inte ovanligt att förare drabbas av ”sjösjuka”.
I hyttens maximalt utsvängda läge kommer denna dessutom att vara utsvängd relativt långt från sitt neutralläge och det finns därför risk för att hytten stöter mot något hinder vid sidan om fordonet när detta framförs.
DE 3 000 606 är tidigare känt en traktorhytt fjädrande svängbar i traktorns färdriktning Från vilken är kring två fjädrande upphängda axeltappar vilka definierar en vridaxel i traktorns tvärriktning. I ett utförande är axeltapparna individuellt ställbara i höjdled med hjälp av två dubbelverkande hydraulcylindrar och traktorhytten kan således snedställas tvärs färdriktningen. Vridcentrum för hyttens snedställning ligger härvid i det område där föraren sitter under färd. Detta är fördelaktigt av den anledningen att föraren ej kommer att utsättas för stora pendelrörelser vilket motverkar tendens till ”sjösjuka”.
Dock är det med denna anordning ej möjligt att aktivt snedställa hytten i maskinens längdriktning. Vidare inbegriper denna upphängningskonstruktion en stor mängd leder och svängaxlar som med tiden riskerar att slitas ut med glapp och oljud som följd.
I DE 3 405 921 visas en manöverplats, inbegripande en förarstol och en konsol med manöverreglage, för traktorer och arbetsfordon, vilken uppvisar ett flertal inställningsmöjligheter för att ge föraren en så bekväm arbetsställning som möjligt. Bl a är manöverplatsen sned- ställbar i fordonets tvärriktning, genom svängning kring en längsaxel i området under manöverplatsen, samt sned- ställbar i fordonets längdriktning genom att två nedåt konvext bågformade kuggskenor är var och en uppburen på 10 15 20 25 30 35 509 528% två kugghjul på så sätt att vid förskjutning av kugg- skenorna framåt genom rotation av kugghjulen, kommer manöverplatsen att tippa bakåt och vice versa. Vrid- centrum för snedställning tvärs färdriktningen är belägen under manöverplatsen medan vridcentrum för snedställning i färdriktningen är belägen i nivå med och något framför förarstolens sits. Manöverplatsen är ej utrustad med något medel för automatisk inställning av arbetsställ- ningen under körning av fordonet, utan all inställning är tänkt att göras hel- eller halvmanuellt. Genom att endast själva manöverplatsen är snedställbar, erfordras att en eventuell hytt som denna är monterad i måste ha väl till- tagna mått för att manöverplatsen skall rymmas även i snedställt tillstånd utan att denna eller föraren slår emot hyttens sidoväggar.
Kort redogörelse för uppfinningen Föreliggande uppfinning syftar till att undanröja problem och nackdelar med tidigare känd teknik och skapa en enkel, effektiv och utrymmesbesparande upphängnings- anordning av inledningsvis nämnt slag vilken medger smidig och glappfri inställning av en fordonshytt i olika snedställningsvinklar i förhållande till ett fordon i såväl dettas längdriktning som tvärriktning. Åtminstone dessa syften uppnås medelst en upphängningsanordning enligt patentkravet l.
I ett föredraget utförande av uppfinningen är det även ett syfte att vridaxlarna för snedställningen i såväl längd- som tvärriktningen skall väsentligen skära varandra i en punkt eller ett vridcentrum och att vrid- centrumet skall vara beläget inom hytten, företrädesvis inom förarens kropp när denne är placerad i normal kör- ställning, och mest föredraget inom förarens bål. Dessa syften uppnås medelst en upphängningsanordning enligt föredragna utföranden angivna i underkraven.
Uppfinningen bygger sålunda på insikten att de angivna syftena och fördelarna kan uppnås genom att hytten bärs förskjutbart utmed en första sats gejdanord- 509 528 10 15 20 25 30 35 ningar vilka i sin tur bärs förskjutbart via en släd- anordning på en andra sats gejdanordningar.
I det föredragna utförandet finns två gejdanord- ningar i fordonets längdriktning och, vinkelrätt mot dessa, två gejdanordningar i fordonets tvärriktning. Upp- finningen är dock ej begränsad till detta eftersom gejd- anordningarna även skulle kunna sträcka sig i andra rikt- ningar i förhållande till fordonet, t ex diagonalt i för- hållande till detta, varandra. och i andra icke räta vinklar mot Varje gejdanordning utgörs i det föredragna utföran- det av en làngsträckt gejd i form av en på högkant ståen- de, uppåt konkav profil med U-format tvärsnitt med flänsarna riktade horisontellt åt ena sidan. Gejden sam- verkar med en slid på så sätt att dessa är förskjutbara i förhållande till varandra. Sliden har väsentligen samma huvudform som gejden, dvs en på högkant stående, uppåt konkav profil med U-format tvärsnitt som har flänsarna riktade horisontellt åt sidan men åt motsatt håll i för- Sliden är dock avsevärt kortare än gejden. Gejderna och sliderna i varje hållande till den samverkande gejden. par av gejdanordningar är vända med sina respektive flänsar åt motsatta håll för att på så sätt ge stabilitet och styrning i sidled.
Vidare är det första parets gejder förbundna med hyttens undersida och löper i sina respektive slider vilka är förbundna med varandra via slädanordningen. På denna är även det andra parets gejder fästa och löper i sina respektive slider som är fästa på fordonets chassi.
Gejdernas och slidernas placering och utformning skulle dock kunna varieras på en mängd olika sätt inom ramen för uppfinningen. T ex skulle gejdernas och slidernas posi- tioner kunna kastas om i både första och andra parets gejdanordningar och sliderna skulle kunna vara utförda med hjul eller rullar medan gejderna skulle kunna ha t ex rörform. 10 15 20 25 30 35 5G? 528 Förskjutningen mellan gejder och slider i respektive par av gejdanordningar, och därmed inställning av hytten i olika snedställningsvinklar, àstadkoms medelst hydraul- cylindrar som verkar mellan hytten och slädanordningen respektive slädanordningen och chassit. Förskjutningen skulle emellertid även kunna utföras med något annat lämpligt medel, exempelvis hydraulmotorer.
Manövreringen av hydraulcylindrarna kan ske på manuell väg av fordonsföraren men det föredras att manöv- reringen även skall, om så önskas, kunna ske automatiskt genom sensorer som avkänner fordonets läge och ombesörjer inställning av hytten i beroende av detta. Sådana auto- matiska manövreringssystem är kända inom tekniken och någon närmare beskrivning av deras funktion erfordras därför ej.
Genom att hytten är förskjutbart anordnad på båg- formade gejder, kommer vinkelinställningen att ske mjukt och utan ryck. Vid det föredragna utförandet är gejderna, i hyttens neutralläge, placerade med sina lägsta punkter väsentligen i samma plan och de har även väsentligen samma krökningsradie. Vridaxlarna för första respektive andra paret av gejdanordningar kommer därvid att skära varandra i ett gemensamt vridcentrum. Genom att förlägga vridcentrumet inom hytten, företrädesvis inom förarens kropp när denne är placerad i normal körställning, och mest föredraget inom förarens bål, säkerställs att hyttens manövrering sker med så lite obehag som möjligt för föraren. Dessutom medför detta att det erforderliga manöverutrymmet för hytten kommer att vara litet.
Kort beskrivning av bifogade ritningar På ritningarna visas i: FIG 1 en delvis genomskuren, perspektivisk sprängvy av en fordonshytt vilken är, via en upphäng- ningsanordning enligt föreliggande uppfinning, monterad på ett fordonschassi, FIG 2 ett tvärsnitt genom en gejdanordning enligt fig l, 10 15 20 25 30 35 509 528 FIG 3 en vy framifrån av en fordonshytt vilken med streckade linjer visas i två maximalt utsvängda snedställningslägen i sidled, och FIG 4 en sidovy av fordonshytten vilken med streckade linjer visas i två maximalt utsvängda sned- ställningslägen i riktning framåt resp bakåt.
Detaljerad beskrivning av ett föredraget utförande av uppfinningen Först hänvisas till fig 1 vari åskådliggörs i en perspektivvy en med 1 betecknad, schematiskt visad fordonshytt vilken via en allmänt med 2 betecknad upp- hängningsanordning bärs på ett fordonschassi 3. Upphäng- ningsanordningen innefattar två gejdanordningar 4, 4' i fordonets längdriktning och två gejdanordningar 5, 5' i fordonets tvärriktning. Varje gejdanordning inbegriper en och en slid 7,7' förskjutbara i förhållande till varandra. Gejderna 6 i lång gejd 6, 6' vilka griper in i och är det första paret gejdanordningar 4, 4' är via fästen 8 förbundna med hyttens l undersida. Motsvarande slider 7 är förbundna via en slädliknande del eller anordning 9. Även gejderna 6' till det andra parets gejdanordningar 5, 5' är förbundna med slädanordningen och motsvarande slider 7' bestämt på en uppàtstående konsol 10 på chassit. är fästa på fordonets chassi och närmare Med ovan beskrivna upphängningsanordning är hytten 1 följaktligen förskjutbart uppburen, via det första parets Denna är i gejdanordningar 4, 4', på slädanordningen 9. sin tur förskjutbart uppburen, via det andra parets gejd- anordningar 5, 5', på fordonschassit. Förskjutningen mellan fordonshytten 1 och slädanordningen 9 ombesörjs av två hydraulcylindrar ll vilkas kolvstàngsändar är för- bundna med hyttens undersida via ett fäste 12 medan cylinderdelen är förbunden med slädanordningen via ett fäste 13. fordonschassit àstadkoms medelst en enda hydraulcylinder Förskjutningen mellan slädanordningen 9 och 14 vilkens kolvstàngsände är förbunden med slädanord- 10 15 20 25 30 509 528 ningen via ett fäste 15 medan dess cylinderdel är för- bunden med chassit via ett fäste 16.
För beskrivning av gejdernas och slidernas närmare utformning hänvisas även till fig 2 i vilken visas ett tvärsnitt genom en gejd 6 och en slid 7. Såsom framgår är gejderna bågformade och uppvisar i tvärsnitt U-profil med ett vertikalt orienterat liv 17 och två i sidled ut- l8'. formning med den skillnaden att de är kortare och deras flänsar är riktade åt motsatt håll i förhållande till den samverkande gejden. Sliderna är vidare så placerade att sträckta flänsar 18, Sliderna har motsvarande ut- deras flänsar är lokaliserade på ömse sidor om gejdens övre fläns 18 och för att minska friktionen mellan gejden och sliden är sliden utförd med ett glidlager i form av två plastbelag 19, l9'som anligger mot ömse sidor av gejdens övre fläns 18. Glidlagret är vidare så utformat att det övre plastbelaget 19 är fäst på en platta 20 vilken via ställskruvar 21 är ställbar mot och från det undre plastbelaget 19'. Härigenom kan spelet mellan gejden och sliden enkelt ställas in efter önskemål och efter successiv förslitning av plastbelagen.
Därefter hänvisas till fig 3 och 4 i vilka visas en vy framifrån resp en sidovy av en fordonshytt och med streckade linjer är hyttens maximala snedställningslägen markerade. Såsom framgår av fig 3 är hytten snedställbar i fordonets tvärriktning med en vinkel a åt vardera hållet som i praktiken lämpligen kan uppgå till cirka 15°. I fig 4 åskàdliggörs de maximala snedställnings- vinklarna ß i fordonets längdriktning och denna vinkel kan i praktiken lämpligen uppgå till cirka l5° framåt och cirka 20° bakåt. Vridcentrum för snedställningen i såväl sidled som längdled ligger i en punkt 22 som kommer att vara belägen inom bålen hos en förare som är placerad i normal körställning.

Claims (10)

10 15 20 25 30 35 509 528 2 8 PATENTKRAV till ett arbetsfordon av det slag som är avpassat att utföra
1. l. Upphängningsanordning för en fordonshytt (l) arbete i lutande terräng, varvid upphängningsanordningen (2) har till uppgift att uppbära fordonshytten på for- donet och möjliggöra snedställning av hytten i förhållan- de till fordonet i sàväl dettas längdriktning som tvär- av att densamma inne- 4') som var och en inbegriper ett bågformat, uppåt konkavt, i en första riktning sig sträckande gejdelement (6) och ett (7) vilka är förskjutbara i förhållande till (9), bindelse med en andra sats gejdanordningar (5, riktning, k ä n n e t e c k n a d fattar en första sats parallella gejdanordningar (4, slidelement står i för- 5') uppåt konkavt, varandra, och som, via en slädanordning som var och en inbegriper ett bàgformat, i en andra riktning i vinkel mot den första riktningen sig (6') (7') vilka är förskjutbara i förhållande till varandra, sträckande gejdelement och ett slidelement varvid hytten är uppbärbar på och medelst kraftutvecklingsdon (ll) 4') vilken i sin tur är uppburen av och medelst kraft- (14) anordningssatsen (5, förskjutbar utmed den första gejdanordningsatsen (4, förskjutbar utmed den andra gejd- 5').
2. Upphängningsanordning enligt krav l, t e c k n a d utvecklingsdon k ä n n e - av att vridaxeln för den första satsens 4') satsens gejdanordningar (5, och vridaxeln för den andra 5') gejdanordningar (4, skär varandra i ett gemensamt vridcentrum (22).
3. Upphängningsanordning enligt krav 2, k ä n n e - t e c k n a d gejdanordningssats är belägna väsentligen i samma plan av att gejdelementen (6, 6') i respektive och uppvisar väsentligen samma krökningsradie.
4. Upphängningsanordning enligt krav 2 eller 3, (22) är företrädesvis inom kroppen k ä n n e t e c k n a d av att vridcentrumet beläget inom fordonshytten, 10 15 20 25 509 528 hos en förare som är placerad i normal körställning, och mest föredraget inom förarens bål.
5. Upphängningsanordning enligt något av föregående k ä n n e t e c k n a d krav, av att upphängningsanord- ningen innefattar två gejdelement (6) i fordonets längd- riktning och två gejdelement (6') i fordonets tvärrikt- ning.
6. Upphängningsanordning enligt något av föregående krav, k ä n n e t e c k n a d av att gejdelementen (6, 6') och slidelementen (7, 7') är förskjutbara i förhål- (l9, l9').
7. Upphängningsanordning enligt något av föregående lande till varandra via glidlager krav, k ä n n e t e c k n a d av att gejdelementen (6, 6') uppvisar en horisontellt riktad fläns (18) medan slidelementen (7, 7') uppvisar ett övre och ett undre glidlagerskikt (19, l9') vilka anligger mot flänsens (18) över- resp undersida.
8. Upphängningsanordning enligt krav 7, k ä n n e - t e c k n a d av att åtminstone det ena glidlagerskiktet (19) är ställbart mot och från det andra.
9. Upphängningsanordning enligt något av föregående krav, k ä n n e t e c k n a d av att gejdanordningarna (4, 4', 5, 5') är placerade väsentligen under fordons- hytten (1).
10. Fordonshytt, densamma innefattar en upphängningsanordning (2) k ä n n e t e c k n a d av att enligt något av föregående krav.
SE9702075A 1997-06-02 1997-06-02 Upphängningsanordning för fordonshytt SE509528C2 (sv)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9702075A SE509528C2 (sv) 1997-06-02 1997-06-02 Upphängningsanordning för fordonshytt

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9702075A SE509528C2 (sv) 1997-06-02 1997-06-02 Upphängningsanordning för fordonshytt

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9702075D0 SE9702075D0 (sv) 1997-06-02
SE9702075L SE9702075L (sv) 1998-12-03
SE509528C2 true SE509528C2 (sv) 1999-02-08

Family

ID=20407196

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9702075A SE509528C2 (sv) 1997-06-02 1997-06-02 Upphängningsanordning för fordonshytt

Country Status (1)

Country Link
SE (1) SE509528C2 (sv)

Cited By (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2001068400A1 (en) * 2000-03-16 2001-09-20 Timberjack Oy A cabin structure for a working machine
ES2184564A1 (es) * 2000-07-14 2003-04-01 Univ Zaragoza Plataforma activa compensadora de aceleraciones y giros.
EP2355764A1 (en) * 2008-11-12 2011-08-17 Zouce AB Transportation apparatus and method for carrying a payload in a desired plane independent of 3d tilting of said apparatus
WO2019129931A1 (en) * 2017-12-29 2019-07-04 Ponsse Oyj Arrangement and method for levelling a cab of a work machine

Cited By (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2001068400A1 (en) * 2000-03-16 2001-09-20 Timberjack Oy A cabin structure for a working machine
AU777295C (en) * 2000-03-16 2005-05-26 John Deere Forestry Oy A cabin structure for a working machine
ES2184564A1 (es) * 2000-07-14 2003-04-01 Univ Zaragoza Plataforma activa compensadora de aceleraciones y giros.
EP2355764A1 (en) * 2008-11-12 2011-08-17 Zouce AB Transportation apparatus and method for carrying a payload in a desired plane independent of 3d tilting of said apparatus
EP2355764A4 (en) * 2008-11-12 2014-03-05 Zoomability Ab TRANSPORT APPARATUS AND METHOD FOR TRANSPORTING A LOAD ON A DESIRED LEVEL INDEPENDENT OF THE 3D TILT OF THIS DEVICE
WO2019129931A1 (en) * 2017-12-29 2019-07-04 Ponsse Oyj Arrangement and method for levelling a cab of a work machine
US11225292B2 (en) 2017-12-29 2022-01-18 Ponsse Oyj Arrangement and method for levelling a cab of a work machine
SE544339C2 (en) * 2017-12-29 2022-04-12 Ponsse Oyj Arrangement and method for levelling a cab of a work machine

Also Published As

Publication number Publication date
SE9702075L (sv) 1998-12-03
SE9702075D0 (sv) 1997-06-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DE69827946T2 (de) Landwirtschaftliche Maschine mit selbstausrichtendem Führerhaus
US8225903B2 (en) Cab suspension
US8047310B2 (en) Power vehicle incorporating velocity control system
DE102004045388B4 (de) Fahrzeug mit in der Neigung verstellbarem Fahrersitz
US4876846A (en) Mower with tandem pumps
US9168784B2 (en) Self-propelled windrower tailwheel non-zero caster for stability
US5518080A (en) Snow vehicle
KR900700335A (ko) 중 수송 차량
US20140083785A1 (en) Steerable wheel assembly for a vehicle, and vehicle including such an assembly
US6761234B1 (en) Skid steer vehicle with steerable suspension
US4121680A (en) Vehicles
SE509528C2 (sv) Upphängningsanordning för fordonshytt
US5992933A (en) Tiltable seat mount insert assembly
SE463925B (sv) Byggmaskin, en paa hjul mobil skoplastare eller liknande av knaeledstyp
JPS63501357A (ja) 自己安定化傾斜式車両
EP1418068A1 (en) Vehicle with improved cargo space
SE469426B (sv) Skjutstativtruck med lutningsbar foerarplats
DE60010595T2 (de) Untergestell für Fahrzeug und Rollstuhl ausgestattet mit solchen Untergestell
JPH078340Y2 (ja) 乗用軌条車の安全座席機構
SE525968C2 (sv) Anordning för hyttupphängning
FI88382C (sv) Anordning för fjädring och höjdreglering hos motorkälke
EP0201526A1 (en) TRACTOR WITH SLIDING STEERING.
JP3570958B2 (ja) クローラ走行型作業車
JPS6331528Y2 (sv)
SE509660C2 (sv) Förarkabin för ett staplingsfordon

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed