SE501255C2 - Anordning och förfarande för generering av kvadratursignaler - Google Patents

Anordning och förfarande för generering av kvadratursignaler

Info

Publication number
SE501255C2
SE501255C2 SE9303728A SE9303728A SE501255C2 SE 501255 C2 SE501255 C2 SE 501255C2 SE 9303728 A SE9303728 A SE 9303728A SE 9303728 A SE9303728 A SE 9303728A SE 501255 C2 SE501255 C2 SE 501255C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
phase
generator
signal
current
deviation
Prior art date
Application number
SE9303728A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9303728D0 (sv
SE9303728L (sv
Inventor
Jose-Maria Gobbi
Torkel Arnborg
Original Assignee
Ericsson Telefon Ab L M
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ericsson Telefon Ab L M filed Critical Ericsson Telefon Ab L M
Priority to SE9303728A priority Critical patent/SE501255C2/sv
Publication of SE9303728D0 publication Critical patent/SE9303728D0/sv
Publication of SE9303728L publication Critical patent/SE9303728L/sv
Publication of SE501255C2 publication Critical patent/SE501255C2/sv

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H03ELECTRONIC CIRCUITRY
    • H03KPULSE TECHNIQUE
    • H03K5/00Manipulating of pulses not covered by one of the other main groups of this subclass
    • H03K5/15Arrangements in which pulses are delivered at different times at several outputs, i.e. pulse distributors
    • HELECTRICITY
    • H03ELECTRONIC CIRCUITRY
    • H03LAUTOMATIC CONTROL, STARTING, SYNCHRONISATION OR STABILISATION OF GENERATORS OF ELECTRONIC OSCILLATIONS OR PULSES
    • H03L7/00Automatic control of frequency or phase; Synchronisation
    • H03L7/06Automatic control of frequency or phase; Synchronisation using a reference signal applied to a frequency- or phase-locked loop
    • H03L7/08Details of the phase-locked loop
    • H03L7/081Details of the phase-locked loop provided with an additional controlled phase shifter

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Nonlinear Science (AREA)
  • Control Of Ac Motors In General (AREA)
  • Supply And Distribution Of Alternating Current (AREA)
  • Networks Using Active Elements (AREA)

Description

15 20 25 30 35 501 255 2 Det har blivit mer och mer intressant att implementera en betydande del av systemet i integrerade kiselkretsar och några IQ-generatorer är byggda med snabba bipolära teknolo- gier med strukturer av ECL-typ. Fyra utsignaler är till- gängliga för bildande av en vektor vilken kan användas på ett sätt som är mycket flexibelt och utför ett stort antal olika moduleringsoperationer för insignaler med olika frekvenser.
Det har gjorts ett flertal försök för att reducera fasjit- ter i IQ-genererande anordningar. Till att börja med kan en IQ-generator fungera på olika sätt baserade på olika principer. Ett sätt att producera en 90° fasskiftad signal (I) har varit att använda analoga RC-nät. Detta illustreras exempelvisj.WO-A-92/11704 ochi.WO-A-88/02196.Utsignaler- na (IQ) är anslutna till en fasdetektor vilken genererar en felstyrsignal som är proportionell mot fasavvikelsen från de önskade 90°. Denna signal justerar då kretsen som genererar I-utsignalen. Således kan justering och korrek- tion göras på olika sätt. Nackdelarna med detta slag av IQ- generatorer och deras faskorrigerande organ är att lös- ningarna kräver ett ganska stort antal kretselement.
Dessutom är ett flertal av dessa element dåligt karaktäri- serade i vissa fabrikationsprocesser såsom exempelvis kapacitanser i digitala processer. Dessutom är ett avsevärt antal komponenter behövliga vilket leder till en större kiselarea.
Ett annat slags anordning för generering av kvadratursigna- ler består av två sammakopplade digitala master-slave vippor. Detta beskrivs ytterligare i DE-A-4 018 614.
Fasskiftet åstadkommes med vippor och i detta fallet används en fasdetektor för generering av en felstyrsignal.
Denna felstyrsignal adderas som en DC-signal till in- klocksignalen. Omslagsnivån för vippan ändras så att fasen styrs och regleras till det önskade värdet. Denna anordning 10 15 20 25 30 35 501 255 3 är emellertid för långsam för ett antal tillämp-ningar, exempelvis eftersom klockan inte arbetar differentiellt.
REDoGöRELsE FÖR UPPFINNINGEN: Det är ett mål med föreliggande uppfinning att ange en anordning för generering av kvadratursignaler som kan framställas på en integrerad krets, speciellt en integrerad kiselkrets. Det är vidare ett mål med föreliggande upp- finning att ange en anordning som kan byggas i en snabb bipolär process, exempelvis med strukturer av' ECL-typ.
Dessutom är det ett mål med föreliggande uppfinning att ange en anordning som så lite som möjligt påverkas av brus och där fasjitter (d v s den statistiska fluktuationen i fas) kan reduceras i hög grad. Det är också ett mål med föreliggande uppfinning att ange en anordning vilken ej avger falska signaler beroende på bruskänslighet. Ett annat mål med uppfinningen är att ange en anordning som bara kräver en liten chip-area eller kiselarea. Ett annat mål med uppfinningen är en anordning vilken inte kräver många komponenter och vilken inte är alltför komplex och vilken därför kan göras förhållandevis kompakt. Det är dessutom ett mål med uppfinning att ange en anordning vilken arbetar snabbt.
Det är ett mål med uppfinningen att ange en anordning som är tillämplig i högfrekvenstillämpningar med endast lågt jitterbrus och också att ange en anordning som har en hög känslighet. Dessutom är det ett mål med uppfinningen att ange en anordning som är jämförelsevis lätt att framställa och vilken kan framställas lätt med integrerad kretstekno- logi och vilken är billig och vilken är användbar för ett antal olika tillämpningar. Dessa såväl som andra mål uppnås genom en anordning med de i patentkravet 1 angivna känne- tecknen. 10 15 20 25 30 35 501 255 4 Ett förfarande för generering av kvadratursignaler anges i krav 21.
Ett antal föredragna utföringsformer och föredragna sätt att utföra uppfinningen anges i underkraven.
Företrädesvis omfattar IQ-generatorn åtminstone fyra basgrindar där företrädesvis en separat strömgenerator är anordnad till varje grind. Enligt ett föredraget utförande består grindarna av vippor och strömgeneratorerna kan bestå av transistorer. Fördelaktigt återkopplas felsignalen till en transistor som ställer in och justerar arbetsströmmen för grinden eller vippan. Dessutom består detekteringsorga- nen fördelaktigt av en snabb fasdetektor och ett lågpass- filter där sagda detekteringsanordning enligt ett före- draget utförande består av två detekteringsorgan. Mera speciellt producerar anordningen fyra utsignaler såsom en första utsignal Q och en invers första utsignal (Ö), en andra utsignal (I) och en invers andra utsignal (ÉÄ. Mera speciellt är första detekteringsorgan anordnade för att detektera avvikelsen från 180° fasskillnad som överskrider ett givet värde Aê mellan den första utsignalen (Q) och dess inversa signal (Öl, medan det andra detekteringsorga- net är anordnat för att detektera en avvikelse från 180° som överskrider ett givet värde Aó mellan den andra utsignalen (I) och dess inversa signal (fl. Enligt ett alternativt utförande är det första detekteringsorganet anordnat för att detektera en avvikelse från en fasskillnad på 90° som överskrider ett givet värde Aó mellan en första utsignal (Q) och en andra utsignal (I). Dessutom, i enlighet med ett ytterligare utförande är de första detekteringsorganen anordnade för att. detektera en av- vikelse i fasskillnad från 90° som överskrider ett givet värde AQ mellan en första utsignal och inversen av den andra utsignalen eller inversen av dess första utsignal och en andra utsignal. Det givna värdet för maximal fasavvi- 10 15 20 25 30 35 501 255 5 kelse AQ kan vara omkring 3° även om detta bara anges som ett exempel. Detta kan givetvis ställas in i enlighet med krav och önskemål där relevanta faktorer tas med i be- räkningarna.
Speciellt, vid detektering av avvikelse i fasskillnad som överskrider ett givet värde AQ, produceras en felsignal vilken påverkar en separat bias-styrning (POLAV) vilken ökar eller minskar strömmen i motsvarande grind eller vippa och därigenom förändrar utspänningsnivåerna. Speciellt arbetar anordningens klocksignal differentiellt, därigenom åstadkommes en hög hastighet. Speciellt kan anordningen vara framställd på en integrerad krets i en fast bipolär process. Mera speciellt kan den vara byggd i ECL-logik.
Enligt ett utförande är IQ-generatorn och organet för detektering och styrning av förskjutningen anordnade på ett och samma chip. Alternativt kan IQ-generatorn och organet för styrning av förskjutningen vara belägna på olika chip, d v s styrsystemet måste inte vara beläget på samma chip som IQ-generatorn själv.
FIGURBESKRIVNING: Uppfinningen kommer i det följande att närmare beskrivas under hänvisning till bifogade ritningar på ett förklarande och icke på något vis begränsande sätt, där: Fig. 1 illustrerar en IQ-generator med fyra basgrindar utan återkopplingsstyrning, Fig. 2 schematiskt illustrerar ett kretsschema över en basgrind med biasstyrning, Fig. 3a illustrerar klockning av en IQ-generator i frånvaro av återkopplingsstyrning, Fig. 3b illustrerar utsignalerna från IQ-generatorn i Fig. 3a, 10 15 20 25 30 35 501 255 6 Fig. 4 illustrerar en anordning bestående av en IQ- generator med återkopplingsstyrning, Fig. 5a schematiskt illustrerar principer för fasför- skjutning med ett tiddiagram för låg styrspän- ning, Fig. 5b illustrerar ett tiddiagram för hög styrspän- ning, Fig. 6 schematiskt illustrerar kretskopplingen:för två grindar såsom visade i Fig. 2, och Fig. 7 illustrerar en IQ-generator med variabel biasstyrning implementerad i en integrerad krets.
DETALJERAD BESKRIVNING AV UPPFINNINGEN: I en IQ-generator förskjutes en av utsignalerna (I) 90° i fas (rotation) i förhållande till den andra utsignalen (Q).
Utsignalerna från IQ-generatorn är periodiska signaler (sinus, fyrkantssignaler).
Med IQ-generatorn, vilken kommer att beskrivas ytterligare senare, fås fyra utsignaler, Q, Ö1 I, Iz vilka bildar en vektor som kan opereras på ett antal olika sätt. Fasen för den fasförskjutna signalen I fluktuerar med några grader omkring' 90° eller det. önskade värdet, på fasskiftet Q.
Fig. 1 illustrerar en IQ-generator som består av fyra basgrindar. Var och en av grindarna har en strömgenerator vilken styrs av en signal (POLA). Fig. 1 illustrerar hur dessa basgrindar kan vara anslutna. Signalerna i de två undre grindarna i Fig. 1 är alla komplementära med signa- lerna i de övre två grindarna vilka illustreras av strecka- de prickade linjer j. Fig. 1. Övre (undre) delen eller blocket är inverterat i förhållande till det undre (övre) blocket. 10 15 20 25 30 501 255 7 Fig. 2 illustrerar en av grindarna i Fig. 1. En klocksignal CK med dess invers NCK läggs på, NCK = Ef. Den logiska funktionen för grinden kan ses som en inverterare med utsignal Ä när klockan är hög (H) och med en utsignal É när klockan är låg (L). Detta betyder att om CK = H, då är ut = Ä och om CK = L, då är ut = El R,och.R2är exempelvis polykiselresistanser eller diffunde- rade resistanser som exempelvis har värden mellan 100 0 till 1 kn, dessa värden är självfallet endast angivna som exempel. Generellt går samma ström Ia genom såväl Rlsom RP Resistanserna RU Rzär företrädesvisIkorrelerade där kvoten är av betydelse och skall förbli väsentligen konstant. VE kan exempelvis vara 0 även om också andra värden är möjliga.
Hela IQ-generatorkretsen opererar i differentiell mod.
Differentiell mod har fördelen att den möjliggör en hög arbetshastighet vilket ytterligare beskrivs i exempelvis E.B. Eichelberger och S.E. Bello: "Differential Current Switch - High Performance at low Power", IBM J.res. develop. vol. 25, Nr. 3, Maj 1991. _ PoLA-UBE CC_ Rz där tgß = 0,9 V. Värdet är fixerat men det kan givetvis också vara av storleksordningen 0,8 eller 0,7 V, där Umïär basemitterspänningen. Också andra värden är möjliga. Om bruset som överlagras på signalerna betraktas kommer övergångshändelserna att fördelas slumpmässigt i tid och generera det s k fasjitterbruset som slutligen begränsar känsligheten för signaldetektering i. de olika tillämp- ningarna. 10 15 20 25 30 35 501 255 8 Fig. 3a, 3b illustrerar klockning av en IQ-generator och motsvarande utsignaler. När klockan är hög är det vänstra inverterarpart (se Fig. 1) anslutet för* att. bilda. ett bistabilt element medan när klockan är låg är det högra inverterarparet anslutet för att bilda ett bistabilt element. I Fig. 3b är sekvenserna för de fyra utsignalerna I, NI, Q, NQ visade och överst i Fig. 3 är klocksignalen illustrerad.
Fig. 4 illustrerar en IQ-generator omfattande återkopp- lingskontroll i enlighet med uppfinningen. De fyra bas- grindarna illustreras på ett sätt liknande det i Fig. 1 och den streckprickade linjen, också. i likhet. med 'Fig. 1, illustrerar det sätt på vilket två basgrindar, eller kretsmönstret däri är komplementärt med kretsmönstret i de två övre grindarna eller ett av blocken (övre/undre) är inverterat i förhållande till det andra. Grindarna är generellt visade i Fig. 2. Emellertid är endast grindarna med en fast biasstyrning visade där men detta framgår av Fig. 4. Schematiken för IQ-generatorn är mera tydligt illustrerad i Fig. 7. Några av transistorerna som används för klockning och strömgeneratorer är gemensamma för flera basgrindar i Fig. 4. Dessa transistorer är av' tydlig- hetsskäl inte visade i det fullständiga schemat. Symbolerna för transistorerna illustreras i både Fig. 4 och Fig. 7 på ett schematiskt sätt för att. underlätta identifiering.
Såsom visas i Fig. 4 är utsignalerna IQ såväl som komple- menten NI, NQ, kopplade genom basdetektorn och ett lågpass- filter (LP-filter) vilket följer efter detektorn. Detektorn är företrädesvis en snabb 90° fasdetektor. Den streck- prickade linjen hänför sig till inverterade block såsom redan nämnts i anslutning till Fig. 1. I den snabba 90° fasdetektorn är inte fasförskjutningen 6 mellan I och Q det ideala värdet, i det här fallet 90°, utan skiljer sig från detta värde med ett värde som överskrider en acceptabel förskjutningsavvikelse, Aê, som naturligtvis kan sättas 10 15 20 25 30 35 501 255 9 till O. En felstyrsignal produceras då. Värdet på Aå, d v s den avvikelse över vilken felstyrsignalen produceras kan sättas med hänsyn till exempelvis tillämpning, kostnads- effektivitet, system, o s v. I enlighet med ett utförings- exempel är A mer eller mindre lika med 3°. Felstyrsignalen påverkar den variabla biasstyrningen POLAV, som i sin tur ökar eller minskar strömmen i motsvarande gren och för- ändrar utspänningsnivåerna . Biasstyrsignalen POLAV påverkar strömgeneratorerna som tillhör de grindar som styrs av den variabla biasstyrningen. Biasstyrsignalen POLA omfattas inte av styrsystemet och är inte variabel utan fast. I Fig. 4 är två block försedda med återkopplingsstyrning. Om IQ-generatorn har delats upp i två komplementära delar är det tillräckligt att beskriva arbetssättet för bara en del eller block som i sin tur består av två basgrindar (se Fig. 5a och Sb) eftersom de två grindarna i det andra blocket arbetar på ett komplementärt sätt. Det antas att systemets slinga är kapad och att det är en fördröjning mellan varje grind. Av illustrativa skäl antas dessutom att systemet är i ett idealt tillstånd med exakt 90° för- skjutning mellan I och Q och att följaktligen en ändring i biasstyrningen kommer att uppträda. Den variabla utspän- ningen från den vänstra basgrinden, Q, jämförs dynamiskt med utsignalen Y. Denna signal kommer ifrån den antagna fördröjningen som fortfarande vippar mellan de fasta nivåerna som definieras av den fasta biassignalen POLA. Ökningen i POLAV kommer att minska DC-nivån för Q-signalen.
Spänningsnivån där strömväxlingen mellan de två grenarna (Q8, Q), äger rum har nu ändrats från Vsw, till Vsm. En jämförelse mellan en ostyrd IQ-generator och motsvarande IQ-generator med återkopplingsstyrning visar att I-signalen på Q8 går från ett lågt till ett högt tillstånd där övergången i utsignalen NI kommer att uppträda A tidigare i fas med återkopplingsstyrning. Därför kommer det också att vara en övergång från lågt till högt på utsignalen NI, vilken är fördröjd lika mycket, AQ. Utsignalen NI kommer 10 15 20 25 30 501 255 10 att vara osymmetrisk men för de mest relevanta tillämp- ningarna är kretsarna som drivs av ovan nämnda IQ-generator endast känsliga för en av flankerna, antingen den positiva flanken eller den negativa flanken. Ãterkopplingsstyrsyste- met i enlighet med uppfinningen korrigerar fasfelen på en av flankerna.
Genom uppfinningen är det möjligt att använda IQ-generato- rer i högfrekvenstillämpningar med jitterbrus som blir mycket lägre vilket är av stor betydelse för känsligheten hos bl a modulatorer och demodulatorer.
Fig. Sa och Fig. Sb illustrerar generellt principerna för fasskiftesstyrning baserad på variabel strömkällebiasering.
Fig. 5a illustrerar ett tidsdiagram för en låg styrspän- ning, POLAV 1 medan Fig. 5b illustrerar ett tidsdiagram för en hög styrspänning POLAV 2. Sålunda är Fig. 5a och Sb liknande och illustrerar påverkan av en låg respektive en hög styrspänning. vardera av Fig. Sa, 5b består generellt av fem diagram som visar styrspänningen POLAV som en funktion av tiden, klocksignalen som en funktion av tiden, Q-signalen som en funktion av tiden, I-signalen som en funktion av tiden och slutligen NI-signalen som en funktion av tiden. Fig. 5b tecknar den streckade linjen med en okorrigerad signal medan den korrigerade signalen är heldragen. V§w, och Van illustrerar såsom ovan nämnts spänningsomslagsnivåerna. Fig. 6 illustrerar schematiskt kretsschemat för två basgrindar som visat i Fig. 2.
Transistorer, resistorer, o s v, är betecknade med samma referensbeteckningar i Fig. 7. UE är i det visade utför- ingsexemplet 0,9 V och styrströmmen PoLA v- UBE CC1 = T 10 15 20 25 30 501 255 ll medan styrströmmen PoLA - UBE Ia2=_"_šf“_” 6 Slutligen illustrerar Fig. 7 ett mera fullständigt schema för en integrerad kretstillämpning av IQ-generatorn med återkopplingsstyrning, d v s med variabel biasstyrning såsom visat i Fig. 4. Motsvarande transistorer är in- dikerade i Fig. 4. Emellertid är transistorerna betecknade Q15-Q22 inte visade :i Fig. 4. Dessa har funktionen av buffertar vilket inte har någon direkt påverkan på funktio- nen hos anordningen utan ökar belastningskapaciteten, d v s reducerar känsligheten.
Styrströmsgeneratorbiasering medger användandet av dubbel- sidiga signaler i differentialparet vilket resulterar i en högre hastighet än om styrspänningen skulle appliceras på bara ett av differentialparen. Genom återkopplingsstyrsys- temet i enlighet med uppfinningen är det möjligt att känna av felet i utsignalerna hos en konventionell IQ-generator och att använda denna felstyrsignal för att justera biasen för att minimera fasjitter på antingen den positiva eller den negativa flanken av signalerna.
Genom uppfinningen är det möjligt att korrigera fasen genom att styra arbetsströmmen och därigenom också hastigheten i transistorerna som genererar den 90 (eller väsentligen 90°) fasförskjutna signalen. Styrsystemet kan antingen vara anordnat på samma chip som IQ-generatorn, eller också kan den vara anordnad på ett annat chip. IQ-generatorn med återkopplingsstyrsystem i enlighet med uppfinningen kan exempelvis användas inom radio- och telekommunikation, men också inom andra områden. Genom uppfinningen är det vidare 10 501 255 12 möjligt med dubbelsidiga signaler såväl som enkelsidiga signaler.
När båda transistorerna i ett block, d v s den som styrs av en variabel bias och den andra som styrs av en fast bias båda arbetar, ökar hastigheten jämfört med :nn bara en transistor arbetar. Detta ger en ökning i arbetshastighet som teoretiskt borde bli 100% men vilken i verkligheten är lägre än det, men där ökningen i alla fall uppgår till omkring 10-20% eller mera.
Uppfinningen skall givetvis inte begränsas till visade utföringsformer utan kan varieras inom ramen för patent- kraven.

Claims (22)

10 15 20 25 30 35 501 255 13 PATENTKRAV:
1. Anordning för generering av kvadratursignaler bestående av en IQ-generator vilken som respons på en insignal genererar första utsignaler (Q, öl, och andra utsignaler (I, ÉÄ och en fasstyrningsanordning, där sagda IQ-generator omfattar åtminstone fyra basgrindar, separata strömgenererande organ anslutna till varje basgrind och fasförskjutande organ för åstadkommande av en given fass- killnad (Q) på väsentligen 90° mellan två av sagda ut- signaler, där sagda fasstyrande anordning omfattar en detekteringsanordning för detektering av en avvikelse i fasförskjutning som överskrider ett givet värde (Ao), där sagda styranordning genererar en felstyrsignal vid detekte- ring av sagda avvikelse och organ för styrning och juster- ing av åtminstone av en av sagda första och andra ut- signaler, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att felstyr- signalen är återkopplad till de strömgenererande organen för åtminstone en grind som genererar en förskjuten utsignal för styrning och justering av arbetsströmmen för sagda strömgenererande organ för att minska fasavvikelsen.
2. Anordning enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att organ för styrning av arbetsströmmen för de strömgenererande organen omfattar en variabel biasstyrsignal POLAV som aktiveras av felstyr- signalen.
3. Anordning enligt patentkrav 2, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att IQ-generatorn består av två komplementära block som vardera omfattar två grindar. 10 15 20 25 30 35 501 255 14
4. Anordning enligt patentkrav 3, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v,attdeströmgenererande organen för en grind i varje block styrs av en fast biasstyrsignal (POLA).
5. Anordning enligt patentkraven 3 eller 4, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v,attdeströmgenererande organen för åtminstone en grind i varje block styrs av den variabla biasstyrsignalen (POLAV).
6. Anordning enligt något av föregående patentkrav, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att de separata strömgenererande organen består av strömgeneratorer.
7. Anordning enligt något av föregående patentkrav, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, attgrindarnabestårav vippor.
8. Anordning enligt något av föregående patentkrav, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v,ati:strömgeneratorerna består av transistorer.
9. Anordning enligt något av föregående patentkrav, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att detekteringsanord- ningen omfattar åtminstone ett detekterande organ.
10. Anordning enligt patentkrav 9, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att detekteringsorganen omfattar en snabb fasdetektor och ett lågpassfilter.
11. Anordning enligt patentkrav 9 eller 10, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att de första detekte- rande organen är arrangerade för att detektera en avvikelse i fasskillnad från 90° som överskrider ett givet värde (Aê) mellan en första utsignal (Q) och en andra utsignal (I). 10 15 20 25 30 501 255 15
12. Anordning enligt patentkrav 9 eller 10, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att de första detekte- rande organen är anordnade att detektera en avvikelse i fasskillnad från 90° som överskrider ett givet värde (AQ) mellan en första utsignal (Q) och inversen av en andra utsignal (13 eller inversen av en första utsignal (ÖÄ och en andra utsignal (I).
13. Anordning enligt något av föregående patentkrav, kännetecknad därav, attdetgivnavärdetpå avvikelsen i fas (A9) är 3°.
14. Anordning enligt något av föregående patentkrav, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att vid detektering av en avvikelse i fasskillnad som överskrider ett givet värde (A), påverkar den variabla biasstyrningen (POLAV) en strömgenerator i varje block och ökar eller minskar strömmen i motsvarande grind och ändrar på så sätt ut- spänningsnivåerna.
15. Anordning enligt något av föregående patentkrav, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att.klocksignalen (CK, Ef) för anordningen arbetar differentiellt varigenom en högre hastighet åstadkommes.
16. Anordning enligt något av föregående patentkrav, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att den är framställd på en integrerad krets i en snabb bipolär process.
17. Anordning enligt något av föregående patentkrav, kännetecknad därav,attdenärbyggdiECL- logik. 10 15 20 25 30 35 501 255 16
18. Anordning enligt något av föregående patentkrav, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att IQ-generatorn och organen för detektering och styrning av förskjutningen är belägna på ett och samma chip.
19. Anordning enligt något av föregående patentkrav, k ä n n e t e c k n a d d ä r a V, att IQ-generatorn och organen för detektering och styrning av förskjutningen är belägna på olika chip.
20. Anordning enligt något av föregående patentkrav, k ä n n e t e c k n a d d ä r a V, att dubbelsidiga signaler används i differentialparet.
21. Förfarande för generering av i-fas-, och kvadratur- fassignaler där förfarande omfattar följande steg: - en IQ-generator förses med differentiell insignal, - IQ-generatorn genererar första utsignaler (I, ï) och andra utsignaler (Q, _j, - förskjutning av fasen mellan åtminstone två utsignaler, - detektering om avvikelsen i skift (Q) överskrider ett givet värde (Aê), - om avvikelsen överskrider (AQ), generering av en felstyrsignal, - återkoppling av felstyrsignalen till de strömgenereran- de organen för åtminstone en grind som genererar en förskjuten signal, - styrning och justering av arbetsströmmen i sagda strömgenererande organ.
22. Förfarande enligt patentkrav 21, k ä n n e t e c k n a t d ä r a v, att variabel biasstyr- signal (POLAV) aktiveras av felstyrsignalen och styr arbetsströmmen för åtminstone ett strömgenererande organ.
SE9303728A 1993-11-11 1993-11-11 Anordning och förfarande för generering av kvadratursignaler SE501255C2 (sv)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9303728A SE501255C2 (sv) 1993-11-11 1993-11-11 Anordning och förfarande för generering av kvadratursignaler

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9303728A SE501255C2 (sv) 1993-11-11 1993-11-11 Anordning och förfarande för generering av kvadratursignaler

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9303728D0 SE9303728D0 (sv) 1993-11-11
SE9303728L SE9303728L (sv) 1994-12-19
SE501255C2 true SE501255C2 (sv) 1994-12-19

Family

ID=20391718

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9303728A SE501255C2 (sv) 1993-11-11 1993-11-11 Anordning och förfarande för generering av kvadratursignaler

Country Status (1)

Country Link
SE (1) SE501255C2 (sv)

Also Published As

Publication number Publication date
SE9303728D0 (sv) 1993-11-11
SE9303728L (sv) 1994-12-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5847617A (en) Variable-path-length voltage-controlled oscillator circuit
KR100325188B1 (ko) 지터를 억제할 수 있는 디지털 위상 동기 루프
Jung et al. A dual-loop delay-locked loop using multiple voltage-controlled delay lines
JP3737727B2 (ja) 位相同期ループ及び遅延同期ループに用いられるインターリーブド遅延ライン
US6380783B1 (en) Cyclic phase signal generation from a single clock source using current phase interpolation
US20130251084A1 (en) Low jitter clock recovery circuit
KR100319607B1 (ko) 아날로그 디엘엘회로
JP3835561B2 (ja) 電圧制御オシレータ及びpll回路
JP2001196925A (ja) 周波数比較器とそれを備えた位相同期回路
EP0689287A2 (en) Voltage controlled oscillator
WO1992015149A1 (en) Differential-logic ring oscillator with quadrature outputs
US11768516B2 (en) Systems and methods for multi-phase clock generation
US6353368B1 (en) VCO circuit using negative feedback to reduce phase noise
US6133769A (en) Phase locked loop with a lock detector
KR19980069968A (ko) 위상 동기 루프 시스템 및 위상 동기 클록 신호의 주파수 전환방법
WO1992011704A1 (en) Apparatus and method for generating quadrature signals
JP2002290218A (ja) 半導体装置
US5739725A (en) Digitally controlled oscillator circuit
JPH04507333A (ja) 位相検波器
US6160456A (en) Phase-locked loop having adjustable delay elements
JP3678570B2 (ja) 半導体集積回路
US6842082B2 (en) Programmable voltage-controlled oscillator with self-calibration feature
JPH11289249A (ja) 位相検出回路
SE501255C2 (sv) Anordning och förfarande för generering av kvadratursignaler
US6504439B1 (en) Voltage controlled oscillation circuit having oscillation frequency variable control units inserted between inversion circuit elements

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed