SE470038B - Förfarande och anordning för dynamisk allokering av multipla bärvågskanaler för multipelaccess genom frekvensmultiplexering - Google Patents

Förfarande och anordning för dynamisk allokering av multipla bärvågskanaler för multipelaccess genom frekvensmultiplexering

Info

Publication number
SE470038B
SE470038B SE9203384A SE9203384A SE470038B SE 470038 B SE470038 B SE 470038B SE 9203384 A SE9203384 A SE 9203384A SE 9203384 A SE9203384 A SE 9203384A SE 470038 B SE470038 B SE 470038B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
frequency
parallel
signal
receiver
baseband signal
Prior art date
Application number
SE9203384A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9203384D0 (sv
SE9203384L (sv
Inventor
Ragnar Kaahre
Original Assignee
Televerket
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Televerket filed Critical Televerket
Priority to SE9203384A priority Critical patent/SE470038B/sv
Publication of SE9203384D0 publication Critical patent/SE9203384D0/sv
Publication of SE9203384L publication Critical patent/SE9203384L/sv
Publication of SE470038B publication Critical patent/SE470038B/sv
Priority to EP94900333A priority patent/EP0676105B1/en
Priority to DE69330964T priority patent/DE69330964T2/de
Priority to PCT/SE1993/000941 priority patent/WO1994011961A1/en
Priority to US08/424,480 priority patent/US5680388A/en

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04JMULTIPLEX COMMUNICATION
    • H04J4/00Combined time-division and frequency-division multiplex systems
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04JMULTIPLEX COMMUNICATION
    • H04J1/00Frequency-division multiplex systems
    • H04J1/02Details
    • H04J1/08Arrangements for combining channels
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04JMULTIPLEX COMMUNICATION
    • H04J1/00Frequency-division multiplex systems
    • H04J1/02Details
    • H04J1/12Arrangements for reducing cross-talk between channels
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04LTRANSMISSION OF DIGITAL INFORMATION, e.g. TELEGRAPHIC COMMUNICATION
    • H04L7/00Arrangements for synchronising receiver with transmitter
    • H04L7/02Speed or phase control by the received code signals, the signals containing no special synchronisation information
    • H04L7/027Speed or phase control by the received code signals, the signals containing no special synchronisation information extracting the synchronising or clock signal from the received signal spectrum, e.g. by using a resonant or bandpass circuit

Description

470 038 40 2 Access) innebär att frekvensbandet indelas i frekvensluckor med en sändare/mottagare i varje smalt band med en bärvàg mitt i frekvensluckan. Om man försöker öka datahastigheten genom att bredda bärvågen orsakar man störning i intilliggan- de frekvensluckor, vilket naturligtvis är en nackdel. Det är dessutom oekonomiskt att ha en sändare för varje frekvens- lucka, vilket ger ett stort antal sändare.
Kodmultiplexering CDMA (Code Division Multiple Access) innebär att alla kanaler använder samma frekvensband, men att de skiljs åt genom att varje mobil enhet har en egen unik kodnyckel, med vilken datasekvensen kodas. CDMA ger upphov till mycket komplexa mottagare och dessutom krav på reglering av utsänd effekt.
SAMANFATTNING AV UPPFINNINGEN Föreliggande uppfinning är närmast besläktad med FDMA i det att ett bredare frekvensband indelas i ett antal under- band med en modulerad bärvàg i varje underband. För att variera överföringshastigheten skall en användare kunna allokera så många underband han behöver för att täcka sitt datataktsbehov. Denna allokering av underband skall vidare kunna varieras med tiden. I stället för att ha en sändare/ mottagare i varje underband utnyttjas emellertid bredbandiga sändare/mottagare som ombesörjer transmission över hela det tillgängliga bandet.
Således tillhandahåller föreliggande uppfinning ett för- farande för dynamisk allokering av multipla bärvågskanaler där bitströmmen eller bitströmmarna som skall sändas genomgår' konvertering från seriell form till parallell form med ett antal utgångar, varje parallell utgång tilldelas en frekvens- lucka med en definierad underbärvåg, varje underbärvâg under- går symbolkodning genom att moduleras av respektive paral- lella bitström för att ge ett antal parallella symboler eller parallella underbärvàgor. De parallella symbolerna konver- teras med invers diskret Fouriertransform till en sekvens i tidsplanet, vilken sekvens D/A-omvandlas för att ge en bas- bandssignal. Basbandssignalen RF-moduleras med en frekvens vid mitten det totala tillgängliga frekvensbandet. Således ombesörjer en enda bredbandig sändare sändning av samtliga kanaler. På mottagarsidan demoduleras RF-signalen till bas- 40 470 038 3 bandet, basbandssignalen A/D-omvandlas och samplen frekvens- demultiplexeras med diskret Fouriertransform, vilket àter- skapar signalen pà frekvensluckor. Tillämpliga frekvensluckor utväljs med avseende pá respektive användare och signalerna i dessa frekvensluckor symbolavkodas till parallella bitström- mar, vilka konverteras till seriell form för àterskapande av den ursprungliga bitströmmen.
Företrädesvis sker en översampling vid frekvensdemulti- plexeringen för att möjliggöra att den bästa samplingstiden utväljs för de olika frekvensluckorna.
Uppfinningen avser också sändar- och mottagaranordningar för utförande av förfarandet. Uppfinningen är mera detaljerat angiven i åtföljande patentkrav.
KORTFATTAD BESKRIVNING AV RITNINGARNA Uppfinningen kommer att beskrivas i detalj nedan med hänvisning till åtföljande ritningar, varav figur 1 är ett diagram över uppdelningen av det till- gängliga frekvensbandet i enlighet med föreliggande upp- finning, figur 2 är ett blockschema.över sändare och mottagare i upplänken i enlighet med uppfinningen, och figur 3 är ett blockschema liknande figur 2 för ned- länken.
DETALJERAD BESKRIVNING AV FÖREDRAGNA UTFÖRINGSFORMER I figur l visas situationen vid t.ex. en basstation i ett mobiltelefonsystem. Basstationen har ett frekvensband på t.ex. 50 MHz till sitt förfogande. Ett skall betjänas inom frekvensbandet. De olika datataktsbehov, och dels varierar behovet med tiden. Enligt uppfinningen indelas det totala frekvensbandet i ett antal m, t.ex. 50, frekvensband med en underbärvàg i varje frekvenslucka. Varje användare tilldelas ett lämpligt antal frekvensband. För hur denna tilldelning av frekvensband ska gå till finns idag ett antal kända metoder, vilka bl.a. används för tilldelning av tidsluckor i TDMA- antal användare k olika användarna har dels sinsemellan system. Nu sänds emellertid inte de olika underbärvâgorna av separata sändare utan av en enda bredbandig sändare, såsom förklaras nedan med hänvisning till figurerna 2 och 3. 470 B38 40 4 I figur 2 visas upplänkssituationen, dvs mobilerna sänder till basstationen. Varje mobil som önskar sända har ett meddelande i form av en bitström. Varje frekvenslucka har en fast bredd t.ex. l MHz och därmed en begränsad dataöver- föringshastighet. Tilldelningsalgoritmer avgör om bitströmmen får plats pà en lucka eller hur många luckor som skall använ- das. I allmänhet erfordras flera luckor eller underband. Bit- strömmen undergàr därför först seriell till parallell omvand- ling så att varje band får en lämplig datahastighet. Detta kan t.ex. utföras med ett skiftregister pá känt sätt.
I de underband som ej används sänds ingen effekt ut.
Bärvàgorna i underbanden kvadraturmoduleras sedan med respektive parallell bitström, dvs underbärvàgorna genomgår symbolkodning. Någon lämplig känd modulationsmetod kan använ- das, t.ex. BPSK, QPSK, QAM. Metoden har n bitar/symbol och modulationstakterna l symboler/sekund (baud), vilket innebär att bruttobittakten i varje underband är n x l bitar/sekund.
Således erhålles ett antal parallella symboler eller vágfor- mer, dvs parallella modulerade underbärvàgor. Dessa paral- lella symboler finns i frekvensplanet. I luckor som inte skall användas lägger man in en nolla.
Genom en invers diskret Fouriertransform (IDFT) med m punkter erhålles dessa parallella symboler som en sekvens i tidsplanet. Den erhållna sampelsekvensen uppsamplas sedan ytterligare genom en smalbandig filtrering. Det ska obser- veras att då den analoga delen av sändaren endast har bred- bandig filtrering mäste filtret vara av bandpasstyp för att minimera utsänd effekt i icke allokerade frekvensluckor.
Vidare måste filtret vara adaptivt för att dess bandbredd ska kunna ändras då fler eller färre frekvensluckor allokeras.
Sekvenserna är samplad lika många gånger per symboltid som det finns underbärvàgor.
Sekvensen undergàr sedan en D/A-omvandling. Detta ger en enda tidskontinuerlig analog basbandssignal som fyller ut hela det allokerade frekvensbandet.
Basbandssignalen kan sedan RF-moduleras pá konventio- nellt sätt med det totala bandets mittfrekvens, t.ex. 900 MHz. bärvàgsfrekvensen och uteffekten för att kompensera för Vid mobilens RF-modulator är det möjligt att justera frekvensfel och för att möjliggöra effektreglering av skäl 40 470 038 som anges nedan.
I mottagaren vid basstationen konverteras först den mottagna radiosignalen på konventionellt sätt med en RF- demodulator till basbandet. Basbandssignalen A/D-omvandlas.
För att åter erhålla de modulerade underbärvågorna i frekvensplanet sker en frekvensdemultiplexering med diskret Fouriertransform (DFT) med m punkter. Valet av "fönster" för denna DFT bestämmer samplingstidpunkten för symbolerna på underbärvågorna. Denna bör väljas så att maximal ögonöppning erhålles vid samplingstidpunkten. Eftersom de olika mobilerna inte är synkroniserade med varandra eller åtminstone endast grovt synkroniserade, kommer de att ha olika optimala samp- lingstidpunkter. Genom att göra frekvensdemultiplexeringen med översampling kan olika samplingstidpunkter väljas obe- roende av varandra för de olika mobilerna. Översamplingen erhålles genom att DFT:n tas över multipelt överlappande fönster. Översamplingen kan t.ex. vara 2, 4 eller 8 gånger.
Ju noggrannare mobilerna kan synkroniseras desto lägre över- sampling krävs. Högre översampling ställer högre krav pà en snabb Fouriertransform.
Därefter nedsamplas den erhållna sekvensen, vilket inne- bär att det bästa samplet (fönstret) väljs för respektive frekvenslucka. Detta åstadkommes genom en återkoppling från den efterföljande symbolavkodningen. Högre skikt talar om vilka frekvenser som hör till vilka användare.
Symbolavkodningen sker parallellt för de olika luckorna.
Eftersom mottagare och sändare inte är synkroniserade måste man välja rätt samplingstid, därav översamplingen. Den bästa punkten väljs, såsom nämnt ovan.
För att minimera interferensen, mellan de från olika mobiler mottagna signalerna, bör dessutom frekvensfelet hos mobilerna hållas inom vissa gränser. Dessutom bör deras ut- effekt justeras så att samtliga mobiler ställer in utsänd effektnivå så att de mottagna nivåerna i basstationerna blir väsentligen lika. Vid symbolavkodningen mäts därför fel i frekvens och effekt vilket àterkopplas till de respektive mobilerna av den tillhörande kontrollogiken. För detta finns ett antal kända metoder. Vidare áterkopplas fel i samplings- tidpunkten till den enhet som väljer vilket sampel som skall användas för respektive mobil. 470 G58 6 Därefter sker en parallell till seriell konvertering för de frekvensluckor som hör ihop. Därmed àterskapas de ur- sprungliga bitströmmarna.
I figur 3 visas nedlänkkonfigurationen. Sändaren i bas- stationen är huvudsakligen samma som sändarna i mobilstatio- nerna. En skillnad är att basstationen betjänar flera använ- dare. Således sker seriell till parallell konvertering för varje användare. Högre skikt ombesörjer allokering av frekvensluckor. Det förutsättes vidare att sändaren har stabil bärvågsfrekvens. Det finns möjlighet att sända med olika effekt i olika frekvensband för att anpassa effekten till de olika mottagarna som i allmänhet befinner sig på olika avstånd fràn basstationen, Mottagaren i mobilstationerna är förenklad jämfört med mottagaren i basstationen. Eftersom varje mobil i allmänhet endast mottager signaler från en basstation finns det inget problem med olika synkroniseringar i den mottagna signalen.
Det är därför inte nödvändigt att göra översampling vid frekvensdemultiplexeringen i mobilen. I stället väljs samp- lingstidpunkten på grundval av en återkoppling från den efterföljande symbolavkodaren. Fönstret kan därvid inställas på lämplig tidpunkt som ju är samma för alla frekvensbanden, eftersom de sänds från samma sändare, nämligen basstationen, och mottages på en enda plats vid mobilen.
Det skall påpekas att det inte är nödvändigt att det är samma antal luckor i upplänken och nedlänken. Asymmetrisk datatrafik är alltså möjlig, t.ex. med 10 kbit i ena rikt- ningen och 50 kbit i andra. Det högre skiktet har tillgång till en logisk kanal för signalering. Här utbyts information om allokering av kanaler, typ av transmission, synkronise- ring, med mera såsom är känt inom tekniken.
Således tillhandahåller föreliggande uppfinning ett nytt system för allokering av multipla bärvågskanaler genom frekvensmultiplexering som utnyttjar Fouriertransform och översampling. En fördel med att lägga höga datatakter i flera parallella frekvensband är att symboltakten blir lägre och därmed känsligheten för tidsdispersion. Uppfinningens skyddsomfång är endast begränsat av åtföljande patentkrav.

Claims (8)

10 15 20 25 30 35 40 470 038 7 PATENTKRAV
1. Förfarande för dynamisk allokering av multipla bär- vågskanaler, kännetecknat av följande steg i sändaren: att åtminstone en bitström genomgår konvertering från seriell form till parallell form med ett antal utgångar; att varje parallell utgång tilldelas en frekvenslucka med definierad underbärvág; att varje underbärvåg undergàr symbolkodning genom att moduleras av respektive parallella bitström, varvid ett antal parallella symboler erhålls; att de parallella symbolerna konverteras med invers diskret Fouriertransform till en sekvens i tidsplanet; att sekvensen D/A-omvandlas vilket ger en väsentligen tidskontinuerlig basbandssignal; att basbandssignalen RF-moduleras med en frekvens vid mitten av det totala tillgängliga frekvensbandet; och av följande steg i mottagaren: att RF-signalen demoduleras till basbandet; att basbandssignalen A/D-omvandlas; att samplen frekvensdemultiplexeras med diskret Fourier- transform, vilket ger en uppdelning av signalen på frekvens- luckor; att tillämpliga frekvensluckor utväljs; att signalerna i dessa frekvensluckor symbolavkodas till ett antal parallella bitströmmar; och att dessa parallella strömmar konverteras till åtmin- stone en seriell bitström i överensstämmelse med en ursprung- lig bitström.
2. Förfarande enligt krav 1, kännetecknat av att symbolavkodningen tillhandahåller en återkoppling för juste- ring av samplingstidpunkten vid frekvensdemultiplexeringen.
3. Förfarande enligt krav 2, kännetecknat av att mot- tagaren tar emot signaler från flera sändare; innefattande de ytterligare stegen: att det sker en översampling vid frekvensdemultiplexe- ringen; ' att den för respektive frekvenslucka bästa samplingsti- den utväljs med hjälp av återkopplingen från symbolavkodaren.
4. Förfarande enligt något av föregående krav, känne- tecknat av information återkopplas från symbolavkodningen 470 G38 10 15 20 25 30 35 8 till RF-moduleringen för justering av bärvågsfrekvens och uteffekt.
5. Sändaranordning vid dynamisk allokering av multipla bärvågskanaler, kännetecknad av en anordning för seriell till parallell konvertering av åtminstone en bitström till ett antal utgångar; en anordning för symbolkodning av underbärvågor med respektive parallella bitströmmar; en anordning för frekvensmultiplexering av underbär- vågorna med invers diskret Fouriertransform till en sekvens i tidsplanet; en anordning för D/A-omvandling av sekvensen till en väsentligen tidskontinuerlig basbandssignal; och en moduleringsanordning för RF-modulering av basbands- signalen.
6. Mottagaranordning för dynamisk allokering av multipla bärvågskanaler, kännetecknad av en demoduleringsanordning för demodulering av en RF- signal till basbandet; en anordning för A/D-omvandling av basbandssignalen till en digital signal; en anordning för frekvensdemultiplexering med diskret Fouriertransform av den digitala signalen så att den uppdelas på frekvensluckor; en anordning för symbolavkodning av signalerna i varje frekvenslucka till parallella bitströmmar; en anordning för parallell till seriell konvertering av valda bitströmmar.
7. Mottagaranordning enligt krav 6, kännetecknad av att symbolavkodningsanordningen är återkopplad till frekvens- demultiplexeringsanordning för justering av samplingstid- punkten.
8. Mottagaranordning enligt krav 5 eller 7, känneteck- nad av att frekvensdemultiplexeringsanordning utför en över- sampling och att mottagaranordning vidare innefattar en ned- samplingsanordning till vilken symbolavkodningsanordníngen är återkopplad, så att nedsamplingsanordningen kan välja den för respektive frekvenslucka bästa samplingstiden. '¶\
SE9203384A 1992-11-13 1992-11-13 Förfarande och anordning för dynamisk allokering av multipla bärvågskanaler för multipelaccess genom frekvensmultiplexering SE470038B (sv)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9203384A SE470038B (sv) 1992-11-13 1992-11-13 Förfarande och anordning för dynamisk allokering av multipla bärvågskanaler för multipelaccess genom frekvensmultiplexering
EP94900333A EP0676105B1 (en) 1992-11-13 1993-11-09 Method and arrangement for dynamic allocation of multiple carrier-wave channels for multiple access by frequency division multiplexing
DE69330964T DE69330964T2 (de) 1992-11-13 1993-11-09 Verfahren und anordnung zur dynamischen zuteilung mehrerer trägerwellenkanäle für mehrfachzugriff durch frequenzmultiplex
PCT/SE1993/000941 WO1994011961A1 (en) 1992-11-13 1993-11-09 Method and arrangement for dynamic allocation of multiple carrier-wave channels for multiple access by frequency division multiplexing
US08/424,480 US5680388A (en) 1992-11-13 1993-11-09 Method and arrangement for dynamic allocation of multiple carrier-wave channels for multiple access by frequency division of multiplexing

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9203384A SE470038B (sv) 1992-11-13 1992-11-13 Förfarande och anordning för dynamisk allokering av multipla bärvågskanaler för multipelaccess genom frekvensmultiplexering

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9203384D0 SE9203384D0 (sv) 1992-11-13
SE9203384L SE9203384L (sv) 1993-10-25
SE470038B true SE470038B (sv) 1993-10-25

Family

ID=20387788

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9203384A SE470038B (sv) 1992-11-13 1992-11-13 Förfarande och anordning för dynamisk allokering av multipla bärvågskanaler för multipelaccess genom frekvensmultiplexering

Country Status (5)

Country Link
US (1) US5680388A (sv)
EP (1) EP0676105B1 (sv)
DE (1) DE69330964T2 (sv)
SE (1) SE470038B (sv)
WO (1) WO1994011961A1 (sv)

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5579341A (en) * 1994-12-29 1996-11-26 Motorola, Inc. Multi-channel digital transceiver and method
US5754597A (en) * 1994-12-29 1998-05-19 Motorola, Inc. Method and apparatus for routing a digitized RF signal to a plurality of paths

Families Citing this family (37)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0687084A3 (de) * 1994-06-06 1997-10-22 Prueftechnik Und Mobile Kommun Kommunikationsvorrichtung mit variabler Bandbreite
US6334219B1 (en) 1994-09-26 2001-12-25 Adc Telecommunications Inc. Channel selection for a hybrid fiber coax network
GB2296165B (en) * 1994-12-15 1999-12-29 Int Mobile Satellite Org Multiplex communication
US7280564B1 (en) 1995-02-06 2007-10-09 Adc Telecommunications, Inc. Synchronization techniques in multipoint-to-point communication using orthgonal frequency division multiplexing
USRE42236E1 (en) 1995-02-06 2011-03-22 Adc Telecommunications, Inc. Multiuse subcarriers in multipoint-to-point communication using orthogonal frequency division multiplexing
GB9510619D0 (en) * 1995-05-25 1995-07-19 Philips Electronics Uk Ltd Telecommunications system
FI116651B (sv) * 1995-07-03 2006-01-13 Nokia Mobile Phones Ltd Bredbandsanpassning baserad på ett smalbands-TDMA-system
KR100648475B1 (ko) * 1996-01-29 2007-01-31 소니 가부시끼 가이샤 통신자원할당방법및장치
JP3780551B2 (ja) * 1996-01-29 2006-05-31 ソニー株式会社 多元接続による信号送信方法及び装置
US5790549A (en) * 1996-02-29 1998-08-04 Ericsson Inc. Subtractive multicarrier CDMA access methods and systems
JPH09321721A (ja) * 1996-05-27 1997-12-12 Sony Corp 送信方法,送信装置,受信方法及び受信装置
FR2753024B1 (fr) * 1996-08-27 1998-12-31 France Telecom Dispositif et procede de reception d'un signal amrf constitue de frequences porteuses emises par au moins deux terminaux, et systeme de transmission correspondant
JP3718927B2 (ja) * 1996-11-08 2005-11-24 ソニー株式会社 通信方法及び端末装置
EP0854619A1 (en) * 1997-01-15 1998-07-22 Alcatel Method to allocate data bits, multicarrier transmitter and receiver using the method, and related allocation message generator
US6175550B1 (en) * 1997-04-01 2001-01-16 Lucent Technologies, Inc. Orthogonal frequency division multiplexing system with dynamically scalable operating parameters and method thereof
US6005840A (en) * 1997-04-01 1999-12-21 Lucent Technologies Inc. Complementary encoding and modulation system for use in an orthogonal frequency division multiplexing transmitter system and method thereof
US6097712A (en) * 1997-06-20 2000-08-01 Nortel Networks Limited Multi-carrier CDMA communications systems
US6810030B1 (en) * 1997-10-17 2004-10-26 Lucent Technology Dynamic and smart spreading for wideband CDMA
US6611493B1 (en) 1998-01-27 2003-08-26 Hitachi Denshi Kabushiki Kaisha Communication, transmission and receiving method and apparatus using orthogonal frequency division multiplexing modulation system
JP3515690B2 (ja) * 1998-06-02 2004-04-05 松下電器産業株式会社 Ofdma信号伝送装置及び方法
US6542485B1 (en) 1998-11-25 2003-04-01 Lucent Technologies Inc. Methods and apparatus for wireless communication using time division duplex time-slotted CDMA
US7020071B2 (en) 1998-11-25 2006-03-28 Lucent Technologies Inc. Methods and apparatus for wireless communication using orthogonal frequency division multiplexing
US6813254B1 (en) 1998-11-25 2004-11-02 Lucent Technologies Inc. Methods and apparatus for wireless communication using code division duplex time-slotted CDMA
WO2001082543A2 (en) 2000-04-22 2001-11-01 Atheros Communications, Inc. Multi-carrier communication systems employing variable ofdm-symbol rates and number of carriers
US6975585B1 (en) 2000-07-27 2005-12-13 Conexant Systems, Inc. Slotted synchronous frequency division multiplexing for multi-drop networks
GB0020624D0 (en) * 2000-08-21 2000-10-11 Element 14 Inc Multi band DMT receiver
US6891841B2 (en) * 2001-03-12 2005-05-10 Advent Networks, Inc. Time division multiple access over broadband modulation method and apparatus
US6763025B2 (en) 2001-03-12 2004-07-13 Advent Networks, Inc. Time division multiplexing over broadband modulation method and apparatus
EP1478148A1 (de) * 2003-05-15 2004-11-17 Siemens Aktiengesellschaft Drahtloses Mehrträgerkommunikationsverfahren mit dynamischer Aufteilung der Frequenzbreite und Anzahl der Subbänder
US7869528B2 (en) * 2003-10-31 2011-01-11 Northrop Grumman Systems Corporation Multi-carrier transceiver assembly
JP4441429B2 (ja) * 2005-03-30 2010-03-31 京セラ株式会社 無線送信装置
CN100571238C (zh) * 2005-08-29 2009-12-16 中国科学院上海微系统与信息技术研究所 多载波系统的发射、接收装置及其发射、接收方法
US7561542B2 (en) * 2006-05-12 2009-07-14 Meshnetworks, Inc. System, method and apparatus for determining if data from a source has arrived properly at a destination in a time division multiplex (TDM) communication network
US7929546B2 (en) * 2006-05-25 2011-04-19 Motorola Solutions, Inc. Systems, methods and apparatus for allocating time slots in an ad hoc wireless communication network
US7813373B2 (en) * 2006-05-25 2010-10-12 Motorola, Inc. Systems, methods and apparatus for detecting time slot interference and recovering from time slot interference in an ad hoc wireless communication network
CN105391669B (zh) * 2014-09-09 2018-04-24 国家电网公司 一种电力线通信频谱碎片整理方法和装置
EP3982557A1 (en) 2017-11-02 2022-04-13 Intelsat US LLC Methods and systems for increasing bandwidth efficiency in satellite communications

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4827336A (en) * 1987-12-18 1989-05-02 General Electric Company Symbol code generation processing from interframe DPCM of TDM'd spatial-frequency analyses of video signals
US5187711A (en) * 1988-09-20 1993-02-16 Fujitsu Limited Error correction method for multicarrier radio transmission system
US5115309A (en) * 1990-09-10 1992-05-19 At&T Bell Laboratories Method and apparatus for dynamic channel bandwidth allocation among multiple parallel video coders
US5274627A (en) * 1991-07-10 1993-12-28 International Telecommunications Satellite Organization Non-regenerative multibeam satellite communications system with FDMA access and SSTDM connectivity

Cited By (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5579341A (en) * 1994-12-29 1996-11-26 Motorola, Inc. Multi-channel digital transceiver and method
US5754597A (en) * 1994-12-29 1998-05-19 Motorola, Inc. Method and apparatus for routing a digitized RF signal to a plurality of paths
US5818883A (en) * 1994-12-29 1998-10-06 Motorola, Inc. Multi-channel digital transceiver and method

Also Published As

Publication number Publication date
DE69330964T2 (de) 2002-06-20
SE9203384D0 (sv) 1992-11-13
US5680388A (en) 1997-10-21
EP0676105B1 (en) 2001-10-17
DE69330964D1 (de) 2001-11-22
SE9203384L (sv) 1993-10-25
WO1994011961A1 (en) 1994-05-26
EP0676105A1 (en) 1995-10-11

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE470038B (sv) Förfarande och anordning för dynamisk allokering av multipla bärvågskanaler för multipelaccess genom frekvensmultiplexering
EP2388938B1 (en) Radio transmitting apparatus, radio receiving apparatus, and method therefor
US5828650A (en) Combined modulation--and multiple access method for radio signals
RU2430475C2 (ru) Устройство для генерирования набора параметров радиосвязи, передатчик и приемник
CN101924721B (zh) 确定下行多址系统传输模式的方法及发射端、接收端装置
CN1330113C (zh) 高数据速率移动通信系统中的接入网装置和数据发送方法
KR100437306B1 (ko) 직교주파수분할 다중 변복조 회로
EP1553714B1 (en) Communicating method and transmitting device
US6430148B1 (en) Multidirectional communication systems
Lambrette et al. OFDM burst frequency synchronization by single carrier training data
RU2407174C2 (ru) Передающее устройство, способ передачи сигнала, приемное устройство и способ приема сигнала
JP4095665B2 (ja) チャネル割り当て方法
US7359312B2 (en) Method and apparatus for identifying an orthogonal frequency division multiplexing (OFDM) terrestrial repeater using inactive sub-carriers
EP2528264A2 (en) Radio communication system and radio communication method
JPS6335025A (ja) デジタル無線伝送系
CN101124795A (zh) 无线通信系统中的受约束跳频
JP2000509214A (ja) ポイント―ツーマルチポイント無線伝送系
US6542460B1 (en) Relating to multidirectional communication systems
KR100641066B1 (ko) 무선 통신 시스템 및 이를 동작시키는 방법
CA2317974C (en) Method and apparatus for performing differential modulation over frequency in an orthogonal frequency division multiplexing (ofdm) communication system
KR20000048446A (ko) 캐리어 오프셋 상에 기반을 둔 트랜시버 프리 로테이션
JP2002261727A (ja) Ofdm信号伝送装置
JP4041196B2 (ja) 無線接続形成方法および該方法を実施するための移動ステーション
KR19990082291A (ko) 무선 전송 시스템
JP3353264B2 (ja) ディジタル信号の送信方法、受信方法、送信装置および受信装置

Legal Events

Date Code Title Description
NAV Patent application has lapsed

Ref document number: 9203384-4