SE469772B - Kopplingsanordning mellan ett dragfordon och ett bakom detta anslutbart arbetsredskap - Google Patents

Kopplingsanordning mellan ett dragfordon och ett bakom detta anslutbart arbetsredskap

Info

Publication number
SE469772B
SE469772B SE8701748A SE8701748A SE469772B SE 469772 B SE469772 B SE 469772B SE 8701748 A SE8701748 A SE 8701748A SE 8701748 A SE8701748 A SE 8701748A SE 469772 B SE469772 B SE 469772B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
coupling device
towing vehicle
coupling
travel
legs
Prior art date
Application number
SE8701748A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8701748D0 (sv
SE8701748L (sv
Inventor
Simo Luodes
Original Assignee
Simo Luodes
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Simo Luodes filed Critical Simo Luodes
Publication of SE8701748D0 publication Critical patent/SE8701748D0/sv
Publication of SE8701748L publication Critical patent/SE8701748L/sv
Publication of SE469772B publication Critical patent/SE469772B/sv

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01BSOIL WORKING IN AGRICULTURE OR FORESTRY; PARTS, DETAILS, OR ACCESSORIES OF AGRICULTURAL MACHINES OR IMPLEMENTS, IN GENERAL
    • A01B59/00Devices specially adapted for connection between animals or tractors and agricultural machines or implements
    • A01B59/04Devices specially adapted for connection between animals or tractors and agricultural machines or implements for machines pulled or pushed by a tractor
    • A01B59/042Devices specially adapted for connection between animals or tractors and agricultural machines or implements for machines pulled or pushed by a tractor having pulling means arranged on the rear part of the tractor

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Soil Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Agricultural Machines (AREA)
  • Vehicle Body Suspensions (AREA)

Description

4-69 772 Uppfinningen beskrivs i det följande närmare under hänvisning till bifogade ritningar, där fig. 1 visar den uppfinningsenliga kopplingsanordningen sedd från sidan i riktning mot det parallellt med körrikt- ningen förlöpande vertikalplanet, fig. 2 visar baksidan av kopplingsanordningen sedd från arbets- redskapets sida, fig. 3 visar framsidan av kopplingsanordningen sedd från drag- fordonets sida, fig. 4 visar kopplingsanordningen sedd nedifrån, fig. 5 visar kopplingsanordningen sedd uppifrån, fig. ö visar kopplingsanordningen i perspektiv, och fig. 7 visar en annan utföringsform av kopplingsanordningen i perspektiv.
Det till dragfordonet kopplade arbetsredskapet kan vara t.ex. en släpvagn eller ett i lant- och skogsbruk användbart arbets- redskap, såsom en processor, en harvester eller liknande. Ett gemensamt krav på dessa arbetsredskap är, att de har mångsidiga rörelsemöjligheter i förhållande till dragfordonet, vilka möj- ligheter beror på det arbete, som utförs med redskapet. Dessa krav blir speciellt tydliga, när arbetsredskapet används i ter- rängen, tÄex. vid körning eller i andra arbetssituationer, var- vid infästningen vid fordonet måste samtidigt vara stadig. I flesta fallen, t.ex. beträffande en lätt, bara ned- och upp- lyftbar arbetsmaskin, rörelsemöjligheten genom vridning i det parallellt med körriktningen förlöpande vertikalplanet är till- räcklig, men också andra rörelsemöjligheter kan knytas till kopplingsanordningen. 3 469 772 Kopplingsanordningen omfattar vid sin till dragfordonet anslut- bara ände två dragskänklar 3, som riktar sig mot dragfordonet.
Dragskänklar innefattar vid den fria änden var sitt fästdon, som bildas av ett formstycke 9, som innefattar ett urtag 12, som är öppet nedåt och vars tvärssnitt i. det parallellt med körriktning förlöpande vertikalplanet har en form av en nedåt öppen U. Medelst dessa U-formiga stycken kan kopplingsanord- ningen och det därtill anslutna arbetsredskapet fästas vid en i bakdel av dragfordonet, såsom traktorn befintlig tvärsgående horisontell stång 1 (Fig. I) genom att sänka styckena 9 ned uppifrån så, att de blir uppburna av stången. 1. Stången 1 existerar redan i några typer av traktorer och dragfordon och den fungerar där som infästningspunkt för en dragkrok, vilken kan lyftas upp och ned med hjälp av till stången ansluten hyd- raulik. Denna funktion kan utnyttjas i sammanhang med den upp- finningsenliga kopplingsanordningen så, att stången 1 och de av denna uppburna ändarna 9 av dragskänklar 3 lyftes upp mot ett anslagsstycke 2, som är stelt förbundet med dragfbrdonet. Drag- skänklarna kan härmed låsas i deras lägen och deras ändar kan inte springa. upp 'ur~ infästningspunkter t.ex. under körning.
Styckena 9 är emellertid så utformade, att kopplingsanordningen och samtidigt arbetsredskapet samt dragfordonet kan vrida sig relativt varandra i det parallellt med körriktningen förlöpande vertikalplanet, vilken möjlighet är antydd med pil A i fig. 1.
Den mera detaljerade konstruktionen av urtagen 12 framgår i. fig. 4. Urtagen är anordnade att ligga utmed en gemensam linje D, som förlöper vinkelrätt mot det parallellt med körriktningen förlöpande vertikalplanet A. Den i dragfordonet befintliga stångens 1' längdaxel sammanträffar med denna linje. För stadgande av infästningen i riktningen av denna linje har båda urtagen en i riktningen av linje D varierande bredd och djup- het, vilket förverkligats medelst ansatserna 13, vilka inpassar i motsvarande komplementära ansatser 14 i stången 1.
Dragskänklarna 3 utgör en vinkel med varandra i det parallellt med körriktningen förlöpande horisontalplanet och divergerar 469 772 från varandra i riktningen mot dragfordonet, såsom framgår av figurerna 4 och 5. Skänklarnas ändor 9 ligger på ett sådant av- stånd från varandra i linjen D, att de garanterar ett tillräck- ligt motstånd till skänklarnas och den därtill anslutna delens vridning i det parallellt med denna linje D förlöpande vertikalplanet, och infästningen av anordningen vid dragfor- donet blir stadig och säker. Skänklarna 3 är vid sina mot arbetsredskapet riktade ändar stelt förbundna med en hylsa 4 på båda sidor därav. Hylsans längdaxel förlöper parallellt med körriktningen. En tapp 4a är fritt lagrad' inom hylsan och tap- pen är i tur stelt förbunden med den del 15 av kopplingsanord- ningen, som fästes vid arbetsredskapet. Hylsan 4 och tappen 4a utgör tillsammans en vridled, som tillåter dragskänklarna 3 och delen 15", dvs. dragfordonet och arbetsredskapet att vridas i förhållande till varandra i det vinkelrätt mot körriktningen liggande vertikalplanet.
Det nedre partiet av delen 15 kan förses med en tvärsgående stång 10, vars ändar 7 vid behov kan anslutas till dragfor- donets lyftarmar, som kommer att ligga på båda sidor av kopplingsanordningen. I figurerna är visad en utföringsform, där stången 7 är anordnad i ett urtag eller en nedåt öppen ränna 8, som är fäst på delens 15 nedre yta, och som tillåter stången att vridas kring sin längsaxel, men den kan också vara placerad inom en motsvarande sluten hylsa. Genom att lyfta kopplingsanordningen med lyftarmar med hjälp av stången 10 kan det kopplade arbetsredskapet lyftas eller sänkas. Eftersom kopplingsanordningens vridradie och lyftarmarnas vridradie inte har samma längd och samma vridcentrum, är stångens 10 båda änd- partier böjda så, att den till lyftarmarnas ändar anslutbara infästningspunkten 7 kommer att ligga i ett från stångens 10 vridaxel förskjutet läge, varvid den nämnda skillnaden kompen- seras och lyftningen och sänkningen är möjliga, under vilka rörelser stången 10 vrids kring sin längdaxel och stångens ändar går utmed banan som visats i fig. 1 med linjen E. När den i figurerna visade rännan 8 används, behöver man inte lossna stången 10 ur greppet med lyftarmarna före de operationer, 469 772 under vilka vridningen genom vridleden 4 är att väntas, utan stången kan avlägsnas genom att sänka lyftarmarna, varvid den svängs ur urtaget eller rännan. I fall rännans sidokanter 8a ligger på ett tillräckligt avstånd, kan stången lyftas medelst lyftarmar tillbaka i förbindelse med delen 15, varvid den styrs av kanten 8a till sin plats i rännans botten. Med hjälp av detta kan också arbetsredskapet sättas i en rak ställning, om det är lutat relativt dragfordonet på grund av vridleden 4.
Den i. figurerna. visade utföringsformen innefattar vidare en skiva 11, som är fäst vid vridledens hylsa 11 i en mot dess längdaxel tvärsliggande ställning samt ett med skivan 11 i förbindelse stående bromsorgan 5, som är fäst vid delen 15 och med hjälp av vilket vridningen mellan dragfordonet och arbets- redskapet kan begränsas och stadgas i en önskad ställning genom att låsa skivan 11 fast i. kontakt med bromsorganet 5 t.ex. medelst kontaktytor i organet 5, som kommer att stå i kontakt med skivans yta och som styrs genom dragfordonets hydraulik, som är ansluten till bromsorganet. De låsande kontaktytorna i organet 5 och de mot dessa anliggande skivytorna är släta för att tillåta. skivan 11 att glida i överbelastningsfall. Med denna arrangemang kan också lutningsrörelser av arbetsredskapet fördröjas och förminskas, d.v.s. dämpas, t.ex. under körningen och under olika operationer, t.ex. lastning.
Den i figurerna visade utföringsformen omfattar vidare en i delen 15 befintlig vändled 6, som tillåter kopplingsanordningen och arbetsredskapet att vändas i förhållande till varandra i det parallellt med körriktningen förlöpande horisontalplanet.
Eftersom vändleden 6 tack vare tvåpunktskopplingen kan anordnas att ligga på ett betydligt avstånd från dragfordonet och sär- skilt från dess bakhjul, tar arbetsredskapet, såsom en släp- vagn, inte genväg i trånga kurvor vid körning, utæn arbets- redskapet följer bättre den bana, som fordonet åker. Det för- stås, att vändleden kan förses med hjälpmedel för dess styr- ning, t.ex. genom med fordonet i förbindelse stående hydraulik- cylindrar, vilken möjlighet behövs i några skogsarbetsmaskiner. 469 772 Kopplingsanordningen har åskådliggjorts vidare i fig. 6, vilken visar anordningen i perspektiv utan tvärstången 10 och rännan 8.
Kopplingsanordningen kan i praktiken monteras i arbetsredskapet vid det ställe, som är avsett för ett fästdon för kopplingen till dragfordonet. Det förstås att kopplingsanordningen kan monteras att vara med i arbetsredskapet, t.ex. genom svetsning eller medelst skruvar vid den med delen 15 förbundna plattan 16 på änden av arbetsredskapets trumstång, såsom trumstången av en släpvagn.
Kopplingsanordningens form kan varieras inom ramen av den upp- finningsidê, som framgår av patentkraven. Anordningen kan också formas så, att olika mellan dragfordonet och arbetsredskapet befintliga transmissionsanordningar och -ledningar kan gå där- igenom. T.ex. en i stora släpvagnar använd transmissionsaxel mellan denna och dragfordonet kan föras rakt genom'kopplings- anordningen, varvid tappen 4a är ihålig och har en större dia- meter, den därtill anslutna delen 15 är också ihålig och vänd- ledens 6 konstruktion skiljer sig litet från den vanliga, var- vid en passage l7 för genomförning av transmissionsaxel upp- står. Detta alternativ är visat i fig. 7, vilken uppvisar också två bromsorgan 5 på grund av en tyngre konstruktion.
Olika metallmaterial, såsom stål, är lämpliga för tillverkning av kopplingsanordningen. i ,'« 4:

Claims (5)

469 772 PATENTKRAV
1. Kopplingsanordning mellan ett dragfordon och ett bakom detta anslutbart arbetsredskap, vilken anordning är fäst el- ler anordnad att fästas vid arbetsredskapet och innefattar organ för anslutning av kopplingsanordningen till dragfor- donet, varvid organen för anslutning av kopplingsanordningen till dragfordonet innefattar två sig i körriktningen bredvid varandra sträckande dragskänklar (3), vilkas ändar innefattar fästdon (9), med vilka kopplingsanordningen är anordnad att anslutas medelst tvåpunktsnabbkoppling till i dragfordonets bakdel befintliga, bredvid varandra i körriktningen liggande fästpunkter (1), varjämte nämnda fästdon (9) är så utformade att dragfordonet och kopplingsanordningen kan vridas relativt varandra i ett parallellt med körriktningen förlöpande verti- kalplan (A), k ä n n e t e c k n a d av att vid de närmare arbetsredskapet liggande ändarna av dragskänklarna (3) är anordnad en infästningspunkt (7) på båda sidor om kopplings- anordningen för infästning av kopplingsanordningen till drag- fordonets lyftarmar och för dess lyftande vid nämnda punkter medelst lyftarmar med dragskänklarnas tvåpunktskoppling som ett vridcentrum.
2. Anordning enligt kravet 1, k a n n e t e c k n a d av att infästningspunkterna för dragfordonets lyftarmar bildas av motsatta ändar (7) av en i kopplingsanordningen anordnad, relativt körriktningen tvärgående stång (10), som är anord- nad att vridas kring sin axel, varvid de båda ändarna av stången (10) befinner sig i ett från stångens vridaxel för- skjutet läge för kompensering av olika längder på lyftarmar- nas och kopplingsanordningens vridradier under lyftarmarnas rörelse.
3. Anordning enligt kravet 1 eller 2, k ä n n e t e c k - n a d av att anordningen innefattar en mellan dragskänklar- na och arbetsredskapet befintlig vridled (4), som vrids i ett vinkelrätt mot körriktningen förlöpande vertikalplan (B), var- vid lyftarmarnas fästpunkter (7) är anordnade i den del (15) 469 772 8 av kopplingsanordningen, som vrids i förhållande till drag- skänklarna (3) på grund av vridleden (4).
4. Anordning enligt kravet 3, k ä n n e t e c k n a d av att vridleden (4) är försedd med en låsanordning (5, ll) för stadgande av arbetsredskapets ställning i vridledens (4) vridningsplan (B).
5. Anordning enligt kravet 3 eller 4, k ä n n e t e c k- n a d av att delen (15), som vrids i förhållande till drag- skänklarna (3) innefattar också en vändled (6), som vänder sig i ett parallellt med körriktningen förlöpande horisontal- plan (C). «,l
SE8701748A 1986-04-28 1987-04-28 Kopplingsanordning mellan ett dragfordon och ett bakom detta anslutbart arbetsredskap SE469772B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI861767A FI75528C (sv) 1986-04-28 1986-04-28 Stabilisator för en släpvagn av ett fordon.

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8701748D0 SE8701748D0 (sv) 1987-04-28
SE8701748L SE8701748L (sv) 1987-10-29
SE469772B true SE469772B (sv) 1993-09-13

Family

ID=8522518

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8701748A SE469772B (sv) 1986-04-28 1987-04-28 Kopplingsanordning mellan ett dragfordon och ett bakom detta anslutbart arbetsredskap

Country Status (2)

Country Link
FI (1) FI75528C (sv)
SE (1) SE469772B (sv)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2003101811A1 (en) * 2002-06-03 2003-12-11 Forestline Skogsmaskiner Ab Cross-country vehicle

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2003101811A1 (en) * 2002-06-03 2003-12-11 Forestline Skogsmaskiner Ab Cross-country vehicle

Also Published As

Publication number Publication date
FI75528B (fi) 1988-03-31
FI75528C (sv) 1988-07-11
FI861767A0 (fi) 1986-04-28
SE8701748D0 (sv) 1987-04-28
FI861767A (fi) 1987-10-29
SE8701748L (sv) 1987-10-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3492022A (en) Vehicle tow bar
US5097609A (en) Portable draft bar
SE409982B (sv) Kopplingsanordning
SE523794C2 (sv) Dragbalkskonstruktion
SE469220B (sv) Anordning vid reling
SE443950B (sv) Anordning vid dragbom for slepvagn
US6619687B2 (en) Quick hitch drawbar assembly
SE438418B (sv) Dragforbindelsekoppling mellan en med lyft forsedd traktor och ett av denna draget redskap
US7823903B2 (en) Portable draft bar assembly
US3542398A (en) Hitch with cable and winch
SE469772B (sv) Kopplingsanordning mellan ett dragfordon och ett bakom detta anslutbart arbetsredskap
US6742600B2 (en) Implement coupler
US7591336B2 (en) Pin disengaging assembly and a method of disengaging pins of a trailer tandem
US3498485A (en) Boom and fork lift apparatus
US2413048A (en) Logging apparatus
DE436748C (de) Anhaengerkupplung mit gabelfoermiger Deichsel
US2475761A (en) Trailer hitch
US2404925A (en) Coupling device
DE900784C (de) Sattelschlepper, insbesondere fuer den Holztransport
US2221461A (en) Offset disk harrow
DE452257C (de) Kupplung fuer Lastkraftwagen-Anhaenger mit gegabelter Deichsel
US2987324A (en) Vehicular steering-coupling device
DE1455494A1 (de) Dreipunktanlenkung mit Rahmen zum Anschluss von landwirtschaftlichen Geraeten an einen Schlepper
US3254905A (en) Anti-sway short-turn type hitch
US11511692B2 (en) Attachment device for mounting accessories to an utility terrain vehicle, and accessories mountable thereto

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 8701748-9

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8701748-9

Format of ref document f/p: F