SE466139B - Anordning vid anlaeggningar foer aangbehandling - Google Patents
Anordning vid anlaeggningar foer aangbehandlingInfo
- Publication number
- SE466139B SE466139B SE8501716A SE8501716A SE466139B SE 466139 B SE466139 B SE 466139B SE 8501716 A SE8501716 A SE 8501716A SE 8501716 A SE8501716 A SE 8501716A SE 466139 B SE466139 B SE 466139B
- Authority
- SE
- Sweden
- Prior art keywords
- steam
- chamber
- suction
- line
- injection
- Prior art date
Links
Classifications
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B27—WORKING OR PRESERVING WOOD OR SIMILAR MATERIAL; NAILING OR STAPLING MACHINES IN GENERAL
- B27K—PROCESSES, APPARATUS OR SELECTION OF SUBSTANCES FOR IMPREGNATING, STAINING, DYEING, BLEACHING OF WOOD OR SIMILAR MATERIALS, OR TREATING OF WOOD OR SIMILAR MATERIALS WITH PERMEANT LIQUIDS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; CHEMICAL OR PHYSICAL TREATMENT OF CORK, CANE, REED, STRAW OR SIMILAR MATERIALS
- B27K1/00—Damping wood
- B27K1/02—Apparatus
Landscapes
- Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Wood Science & Technology (AREA)
- Forests & Forestry (AREA)
- Chemical And Physical Treatments For Wood And The Like (AREA)
- Commercial Cooking Devices (AREA)
Description
466 159 av en ångbehandlingsanlšiggning, fig. 2 visar en ovanvy av ångbehzlnfllingsan- läggningen, fig. 3 visar ett snitt utmed linjen lll-lll i fig. 1 och' fig. 4 visar ett snitt av en detalj i anläggningen.
I fig. 1 visas i en sidovy en ångbehandlingsanläggning, vid vilken an- ordningen enligt uppfinningen tillämpas och som till vissa delar överensstämmer med anläggningar av tidigare känd typ. Dessa delar bildas huvudsakligen av en långsträckt imningstunnel 1, vars ändar är öppningsbara, varvid den ena änden är inrättad att verka som ingång 2 och dess motstående ände är inrättad att ver- ka som utgång 3 för den ved, som skall tinas. Ingången respektive utgången är stängda medelst från imningstunnelns tak vid sidan av varandra och delvis över- lappande varandra nedhängande, värmebeständiga täckdukar 4 med Viss tyngd, lämpligen av gummiduk, så att en flexibel vägg bildas såsom visas i fig. 3. lm- ningstunneln är härvid utmed sin sträckning uppdelad i sektioner medelst ytter- ligare täckdukar 4, så att flera mindre kamrar 16 bildas.
Genom hela imningstunneln 1 sträcker sig en transportör 5, vilken exem- pelvis kan utgöras av parallella och kontinuerligt löpande kedjor anbringade vid imningstunnelns golv, men andra transportörer är också tänkbara såsom band- transportörer, vilkas transportband härvid måste vara värmebeständiga. Trans- portören är inrättad att medbringa ved exempelvis stockar 6 från en plats utan- för den första imningskainmarens ingång 2 genom imningstunneln till en plats utanför den-sista imningskammarens:utgång 3-.,_.'_ Såsom visas i fig. 1-3 är vid var och en av imningskamrarna 16 på utsi- dan av och parallellt med dess väggpartier ånginsprutningsaggregat 10 inrättade, vilka härvid är vinklade i cirka 45° utmed väggpartiet relativt den i imningskam- maren inrättade horisontella transportören 5. På avstånd från nämnda imnings- tunnel är en ånggenerator av känd typ belägen, vilken inte visas, och som via en ledning är ansluten till en färskångledning 7 som i sin tur är ansluten till ett grenrör 9. Från grenröret leder fyra tillförselledningar 8, vilka var och en är kopplade till var sitt av nämnda ånginsprutningsaggregat 10. Änginsprut- ningsaggregaten 10 mynnar i var sin ininingskamxnare i dess vägg för införande från respektive aggregat in i kammaren strömmande ånga som ledes fram till de av transportören 5 transporterade stockarna 6.
Vid taket i samtliga av imningskamrarna 16, på avstånd från och vid sidan av nämnda ånginlopp, är rektangulära och svagt konformade utsugningshuvar 18, 19 anbringade, vardera i anslutning till en ångsugtrumma 14. Ängsugtrumman 14 är härvid ansluten till ett av ånginsprutningsaggregaten 10. Åtminstone vissa av ånginsprutningsaggregaten 10 är parvis sammankopp- lade såsom visas i fig. 2 medelst en shunt 15 anbringad mellan ångsugtrummor- na 14 och ansluten till desamma före deras respektive anslutningar till ström- ningskamrar 11 . 4 6 6 1 5 9 Ånginsprutningsaggregaten 10 t>estår såsom visas i fig. 4, av strömnings- kammaren 11, vilken i huvudsak uppvisar en cylindrisk form och 'genom vilken tillförselledningen 8 sträcker sig och slutar vid strömningskammarens anslutning till en långsträckt dysa 12, vilken med sin avslutning mot imningskammaren upp- visar ett konfonnat diffusorparti 13. Diffusorpartierna härvid anslutna till väggpartierna vid respektive imningskammare 16 via genomföringar i dess vägg och vilka genomföringar består av rörkrökar 22 utformade 'så att ett minimum av turbulens uppkommer i rörkröken. Var och en av ångsugtrummorna 14 är som nämnts ansluten till ett av aggregaten 10 och mynnar i strömningskammaren 11 och är inrättad att föra ånga i och för blandning av färskångan med den från imningskammaren återcirkulerade ångan.
Vid drift av ångbehandlingsanläggnirigen framställs färskångan medelst ånggeneratorn vilken härvid inte bör ligga alltför avlägset från imningstunneln 1 för minimering av energiförlusterna som uppkommer genom avkylning av trans- portledningarna. Färskångan tillåts härvid strömma genom färskångledningen 7 till grenröret 9 där man kan styra fördelningen av färskångan till de önskade tillförselledningarna 8 genom att strypa utgångarnas öppningar i grenröret till de respektive tillförselledningarna. Denna stryrning fjärrmanövreras lämpligen.
I avsikt att dels öka cirkulationen av ångan runt stockarna i vardera av sektionerna och dels återvinna ånga som passerat stockarna 6 är ånganlägg- ningeniförseddfmed- de em.sugverkannalstrande'aggregjatten 10 och de därtillfanc-l slutna utsugningshuvarna 18, 19. När färskångan strömmar igenom tillförselled- ningen 8 in i strömningskammaren 11 och vidare in i dysan 12 bildas ett under- tryck i strömningskammaren i färskångans strömningsriktning. Genom suget i strömningskainmaren evakueras ångsugtrumman 14, varvid ångan i imningskam- maren utsuges medelst utsugniiagshuvarna 18, 19, såsom schematiskt visas med pilar 20, 21, vidare genom nämnda ångsugtrumma ut i strömningskammaren till dysan 12 där den återanvända ångan blandas med färskångan. Färskångan som strömmar genom tillförselledningen 8 har härvid en relativt hög strömningshastig- het, vilken något minskas vid övergången till dysan 12 genom dess större dia- meter. Här blandas dock färskångan med den återvunna ångan från ångsugtrum- man 14, vilket ger en ökad ångvolym i dysan. För att ytterligare minska ångans strömningshastighet har dysan 12 försetts med det konformade diffusorpartiet 13 för att därigenom uppnå önskad strömningshastighet och cirkulation av ångan i respektive imningskammare. Färskångan strömmar härvid vidare via rörkröken 22 in i respektive imningskainmare 16 mot stockarna.
Genom de vinklade ångirisprutningsaggregaten 10 inblåses ångan i den ena änden av vardera av imningskamrarna 16 och utsuges medelst utsugnings- huvarna 18, 19 och ångsugtrumman 14 i den motsatta änden för att i dysan blan- das med färskångan. Härigenom kommer ångan att jämnt spridas i kamrarna och 466 159 omsluta stockarna 6 för en jämn och effektiv behandling. Genom den återvunna ångan minskas även förbrukningen av färskångan. Inträngniiugsdjupet i stockar- na kommer även att öka per tidsenhet, genom att ångan strömmar förbi och om- sluter stockarna effektivare, vilket är av betydelse för stockarnas barkbarhet.
Den relativt höga strömningshastigheten ger en mycket effektiv värmeöverföring till stockarnas 6 yta.
För att undvika besvärande ångmoln som läcker ut vid den sista imníngs- kammaren vid imningstunnelns utgång 3 har åtminstone det sista aggregatets ång- sugledning sammankopplats medelst shunten 15 med ett annat aggregats ångsug- ledning, vilken verkar vid en annan av kamrarna. Härigenom kan tíllförselled- ningen 8 med färskångan till det sista aggregatet strypas, varvid utsuget i det sista aggregatets strömningskammare 11 upphör. Ãngan som i viss mån strömmar ut från den näst sista kammaren in i den sista kammaren kommer härvid att ut- sugas via dess utsugningshuvar 18, 19 genom ångsugtrumman 14, genom shun- ten 15 till det andra aggregatet, där den utsugna ångan blandas med färskångan, såsom schematiskt framgår av fig. 2. Det är även tänkbart att enbart använda sig av en utsugningsanordning vid den sista kammaren, men då utesluts möjlig- heten till extra ångbehandlingskapacitet vid den sista kammaren.
Vid drift av ångbehandlingsanläggningen bringas stockarna 6 som an- bringats på transportören 5, i rörelse av densamma in igenom ingången 2 till den första imningskammaren 16,, varvid:_täckdukarna,4 vidÄin-gången" ger vika för” de intransporterade stockarna 6 endast i sådan utsträckning som behövs för att tillåta intransporteringen. Det är tänkbart att inte låta täckdukarna sträcka sig ända ned mot transportören, utan låta desamma sluta ett stycke ovanför transpor- tören med ett tillräckligt avstånd för att tillåta en ostörd intransportering av stockarna genom imningskainrarna. De extra energiförluster som härvid skulle uppstå genom att öppningarna vid ingången 2 respektive utgången 3 blir större torde vara minimala då den varma ångan dels strömmar upp mot taket, dels på- verkas av utsugningsanläggningen i riktning från öppningarna så att ångan i mycket liten utsträckning kommer att passera ut vid öppningarna. Ängan kom- mer genom att den strömmar mot stockarna upp mot taket effektivt att omsluta stockarna så att desamma kontinuerligt behandlas av ångan med jämn temperatur under hela transporten genom imníngstunneln. Genom uppdelningen av imníngs- tunneln i de nämnda kamrarna medelst täckdukarna 4 förhindras ångan att fritt cirkulera mellan kamrarna, varvid ångbehandlingen blir effektivare genom att ångan cirkuleras inom en mindre sektor, varvid temperaturen i kamrarna blir jämnare. Stockarnas uppehållstid och därmed behandlingstid i imningskannnaren kan varieras genom val av olika hastigheter hos transportören. 466 139 Efter behandlingen i imningskamrarna tas stockarna om hand för vidare bearbet- ning, varvid imningstunneln härvid kan utgöra början på en produktionslinje.
Såsom framgår av det ovan beskrivna utföringsexemplet består anord- ningen enligt uppfinningen främst av ånginsprutningsaggregaten, som återcir- kulerar ångan i respektive imningskammare med aggregaten vinkelställda i för- hållande till den i imningskammaren horisontellt inrättade transportören, varvid man uppnår en effektiv ångcirkulation, från ände till ände av respektive kam- mare. En kraftig turbulens, som förbättrar ångans verkan, uppnås genom arrangemanget. För att ytterligare effektivisera ångcirkulationen och öka in- trängningsdjupet i stockarna är imningstunneln uppdelad i kamrarna medelst täckdukarna.
Uppfinningen är inte begränsad till det ovan beskrivna och på ritningar- na visade utföringsexemplet utan kan varieras inom ramen för efterföljande pa- tentkrav. Så kan exempelvis ångmängden till kammaren regleras utifrån tempera- turen i kammaren för ytterligare anpassning av behandlingen av stockarna.
Claims (4)
1. Anordning vid anläggningar för ångbehandling av exempelvis ved och an- sluten till en anordning för framställning av färskånga, vilken leds i ledningar (7, 8) samt innefattande åtminstone ett insprutningsaggregat (10) och åtminstone en kammare (16), såsom en imningskammare, vilket insprutningsaggregat är an- ordnat att inblåsa ångan i imningskammaren (16) för behandling av veden (6), samt företrädesvis en transportör (5) vilken sträcker sig genom imningskamma- ren (16) i syfte att medbringa veden (6) genom nämnda imningskammare under samtidig behandling medelst den från insprlitningsaggregatet (10) inblåsta ångan, varvid den i imningskammaren (16), inblåsta ångan återcirkuleras för återinsprutnixig medelst en utsugningsanordning (14, 18, 19), sammankopplad med insprutningsaggregatet (10), så att ångan utsuges vid en del av imnings- kammaren och ångan inblåses vid en annan del av imningskammaren på avstånd från utsugningsstället, med utsugningsanordningen (14, 18, 19) innefattande, åtminstone en utsugningsöppning (182, 19.) företrädesvis anbringadï. _ic..'ett.f övre läge vid imningskammaren (16), k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att en ångsugledning (14), ansluten till nämnda utsugningsöppning (18, 19) är in- rättad för tillförande av uppfångad ånga till insprutningsaggregatet (10), att insprutningsaggregatet innefattar, en strömningskammare (11) till vilken ång- sugledningen (14) är ansluten, en tillförselledning (8) för tillförsel av färsk- ångan och ansluten till och i huvudsak sig sträckande igenom strömningskam- maren (11), en insprutningsledning (12), vilken sträcker sig ut från ström- ningskammaren (11) ansluten till densamma rakt framför tillförselledningen (8) . och vilken insprutningsledning (12) företrädesvis uppvisar ett konformat par- ti (13), inrättat att nedbringa strömningshastigheten hos ångan, och ett till det konformade partiet (13) anslutande parti (22) för anslutning till imningskam- maren (16), så att när färskångan leds förbi ångsugledningen (14) i ström- ningskammaren (11) medelst tillförselledningen (8) för utblåsning av färskångan in i insprutningsledniiigen (12) ett undertryck bildas i strömningskammaren (ll), varvid ångsugledningen evakueras så att ångan från imningskammaren (16) ut- suges medelst utsugningsöppningarna (18, 19) via ångsugledningen (14) och till strömningskammaren (11) för sammanblandning med färskångan i insprutningsled- ningen för vidareledning till och inblåsnixig i imningskammaren (16). 466 139
2. Anordning enligt patentkrav 1, k ä n ne t e c k n a d d ä r a v, att' utsugningsanordningarna (14, 18, 19) och insprutningsaggregaten (10) är flera till antalet och är inrättade för samverkan, varvid utsugningsanordningarna före- trädesvis med sina ångsugledningar (14) är förbundna med varandra, exempel- vis i par, medelst en shuntledning (15), så att7om något insprutningsaggregat (10) är avstängt ångan från ifrågavarande kammare kan utsugas medelst aggre- gatet i en intilliggande kammare.
3. Anordning enligt patentkrav 1 och 2, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att insprutningsaggregatet (10) är vinkelställt utmed ett väggparti av imnings- kammaren (16) relativt den horisontellt, i imningskammaren (16) sig sträckande transportören (5), så att utsugningen av ångan för återanvändning sker vid en del av ímningskammaren och inblåsnixigen av ångan sker vid en annan del av imningskammaren vid sidan av och på avstånd från utsugningsstället och att ångan inblåses medelst insprutningsaggregatet (10) i ett nedre läge av ininíngs- kammaren (16) och att ångan utsuges från nämnda imningskammare i ett övre läge.
4. Anordning enligt något av föregående patentkrav, k ä n n e t e c k - n a d d ä r a v, att imningskammaren (16) består av en sektion av en till ett antal till kamrar medelst väggelement (4), företrädesvis av flexibla, värmebe- ständiga täckdukar (4), uppdelad tunnel. (1) varvid, vid vardera.. av kamrarna ett av nämnda insprutningsaggregat (10) och utsugningsanordnirig (14';>* 18,* 19) är anslutna.
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE8501716A SE466139B (sv) | 1985-04-09 | 1985-04-09 | Anordning vid anlaeggningar foer aangbehandling |
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE8501716A SE466139B (sv) | 1985-04-09 | 1985-04-09 | Anordning vid anlaeggningar foer aangbehandling |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
SE8501716D0 SE8501716D0 (sv) | 1985-04-09 |
SE8501716L SE8501716L (sv) | 1986-10-10 |
SE466139B true SE466139B (sv) | 1992-01-07 |
Family
ID=20359791
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
SE8501716A SE466139B (sv) | 1985-04-09 | 1985-04-09 | Anordning vid anlaeggningar foer aangbehandling |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
SE (1) | SE466139B (sv) |
-
1985
- 1985-04-09 SE SE8501716A patent/SE466139B/sv not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
SE8501716L (sv) | 1986-10-10 |
SE8501716D0 (sv) | 1985-04-09 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US3982481A (en) | Food processing apparatus | |
US2773312A (en) | Apparatus for drying fabrics | |
US4304053A (en) | Steam and hot air operated drying device and method for textile articles of clothing | |
US4996741A (en) | Poultry washing and scalding system and process | |
JP2009544312A (ja) | 家禽用熱処理装置及び家禽用熱処理方法 | |
NL1030458C2 (nl) | Broei-inrichting. | |
US5516012A (en) | Apparatus for steam treatment and hot-air treatment of garments | |
US20050107022A1 (en) | Method and a device for the preparation of slaughtered poultry for picking | |
CN108351167A (zh) | 处理装置和处理方法 | |
US4286395A (en) | Apparatus for surface treatment of an endless textile structure | |
US8066556B2 (en) | Method and system for scalding slaughtered poultry | |
US4403425A (en) | Apparatus for drying and smoothing articles of clothing | |
RU2018147343A (ru) | Устройство для обработки паром | |
US2732627A (en) | Drying apparatus for alimentary paste of | |
US4726124A (en) | Textile machine having continuous convective heat treatment | |
SE466139B (sv) | Anordning vid anlaeggningar foer aangbehandling | |
FI61677C (fi) | Foerfarande och anordning foer framstaellning av fibrer av termoplastiskt material | |
US4653148A (en) | Apparatus for processing dehaired hogs | |
GB1067003A (en) | Method of and apparatus for fixing woven or knitted fabric of fully synthetic fibres or filaments | |
JPH08500427A (ja) | 繊維ウェブに処理ガスを吹付けるための装置 | |
US20060205333A1 (en) | Method and an apparatus for scalding slaughtered poultry | |
SE536331C2 (sv) | Förfarande och anordning vid torkning av virke | |
ATE197529T1 (de) | Automatische vorrichtung zum waschen und trocknen von tieren | |
IT201800002443A1 (it) | Impianto e metodo per l’essiccazione di prodotti alimentari | |
US2621504A (en) | Apparatus for steaming webs |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
NAL | Patent in force |
Ref document number: 8501716-8 Format of ref document f/p: F |
|
NUG | Patent has lapsed |
Ref document number: 8501716-8 Format of ref document f/p: F |