SE460841B - Raelfordon, i synnerhet en spaarbyggnadsmaskin med anordning foer fordonets utsaettning i sidled fraan spaaret - Google Patents

Raelfordon, i synnerhet en spaarbyggnadsmaskin med anordning foer fordonets utsaettning i sidled fraan spaaret

Info

Publication number
SE460841B
SE460841B SE8404709A SE8404709A SE460841B SE 460841 B SE460841 B SE 460841B SE 8404709 A SE8404709 A SE 8404709A SE 8404709 A SE8404709 A SE 8404709A SE 460841 B SE460841 B SE 460841B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
lifting
machine
machine frame
lifting cylinder
pairs
Prior art date
Application number
SE8404709A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8404709D0 (sv
SE8404709L (sv
Inventor
J Theurer
F Oellerer
Original Assignee
Plasser Bahnbaumasch Franz
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Plasser Bahnbaumasch Franz filed Critical Plasser Bahnbaumasch Franz
Publication of SE8404709D0 publication Critical patent/SE8404709D0/sv
Publication of SE8404709L publication Critical patent/SE8404709L/sv
Publication of SE460841B publication Critical patent/SE460841B/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B61RAILWAYS
    • B61KAUXILIARY EQUIPMENT SPECIALLY ADAPTED FOR RAILWAYS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • B61K5/00Apparatus for placing vehicles on the track; Derailers; Lifting or lowering rail vehicle axles or wheels
    • B61K5/02Devices secured to the vehicles; Turntables integral with the vehicles
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E01CONSTRUCTION OF ROADS, RAILWAYS, OR BRIDGES
    • E01BPERMANENT WAY; PERMANENT-WAY TOOLS; MACHINES FOR MAKING RAILWAYS OF ALL KINDS
    • E01B37/00Making, maintaining, renewing, or taking-up the ballastway or the track, not provided for in a single one of groups E01B27/00 - E01B35/00

Description

, ' Eftersom genom svängningen av de rörliga lyfteylindrarna mot varand- 4-60 84-1 i sidled in- och utskiutbar, i höjdled inställbar släde. vid utsätt- "ningen mäste medelst hjälpkrafter de båda hjälprälerna svängas nedåtå och i sidled vid sidan om spåret medelst lyftanordningen stöda på fyra ställen, varefter fordonet medelst den i höjdled inställbara släden lyftes upp från spåret och förskjutes av från detta i sidled 'längs de uppbyggda hjälprälerna medelst kuggstångsdrivanordningen.
Denna kända utsättningsanordning lämpar sig blott för relativt lätta fordon och kräver förutom manäverpersonen för själva fordonet även extra hjälppersonal för uppställning och även för vidare handhavande vid utsättandet från spåret och även vid återinförandet på detta.
Vidare är från AT-PS 246 212 känd en utsättningsanordning för spårbyggnadsmaskiner med en vid maskinramen stationärt och rörligt anordnade, på syllovansidan eller mot makadambädden inställbart i höjdled anbringbara lyftkolvar uppvisande lyftcylindrar. De rörliga lyftcylindrarna är anordnade parvis vid vardera änden av maskinen och är för svängning kring en vid maskinramens övre del sig befin- nande axel förbundna med var sin länkcylinder. Mitt emellan de vid ändsidan anbragta, svängbara lyftcylinderparen har stationärt vid maskinramen fastgjorts två lyftcylindrar med vertikalt utkörbara lyftkolvar, varvid de båda lyftcylindrarna är anordnade i ett i för- hållande till det av det rörliga lyftcylinderparet bildade planet parallellt sig sträckande plan. Utsättningsförloppet sker genom sidoutsvängningen av en på sanma maskinlängdsida belägen lyftcylin- der och anslutande sänkning av de till denna och den på större avstånd belägna, stationära lyftcylindern hörande lyftkolvarna.
Under detta trepunktsstöd svänges de båda andra vid ändsidan belägna- ä lyftcylindrarna i utsättningsriktningen och deras lyftkolvar sänkes. V Därefter lyftes den stationära. sänkta lyftkolven, och hela maskinen svänges i sidled genom manövrering av alla fyra länkcylindrarna. ra vid utsättningsförloppet stödytan minskas, uppkommer därvid en 460 841 minskning av maskinehs stabilitet. Dessutom leder trepunktsstödet framför allt vid nedförandet av en lyftkolv till stor risk, att hela maskinen skall tippa. Anordnandet av den vid mitten belägna statio- nära lyftcylindern verkar i de flesta_fall ofördelaktigt på arrange- manget med resp. funktionen hos de på naskinen sig befinnande arbetsaggretaten.
Vidare är från US-PS 2 158 352 känd en av ett vid vardera änden på ett rälfordon anordnat saxgaller bildad utsättningsanord- ning. Dessutom är vid änden även anbragt en styrbana för upptagande av vid saxgallret i en horisontell linje anordnade rullar vid fordo- net. För ett utsättningsförlopp måste de båda saxgallren manuellt dragas isär och genom utkörning av vid änden anbragta stöd vila mot marken. Därefter förskjutes fordonet manuellt längs rullbanan, tills den andra änden av saxgallret har uppnåtts. En sådan utsättnings- anordning är givetvis användbar blott för mycket små fordon, varvid bajnâiifastnet och stabilitet nos saxgaiiret är reiativr ringa.
Dessutom förorsakar saxgallret i inaktivt¿ hopdraget tillstånd en' fullständig avgränsning av fordonet, som naturligtvis försvårar anordnandet och den obehindrade funktionen hos arbetsaggregatet på speciellt sätt. Ändamålet med uppfinningen består i att åstadkomma ett räl- fordon av ovan angivet slag med en till sin konstruktion enkel ut- sättningsanordning, med vilken man möjliggör en bättre framför allt centralare manövrering. s _ Ändamålet med uppfinningen har uppnåtts därigenom, att vid ett rälfordon av det beskrivna slaget utsättningsanordningen uppvi- sar totalt åtminstone åtta lyftcylindrar, varjämte två lyftcylindrar är parvis anordnade vid varje hörnområde av den rektangulära maskin- ramen och två lyftcylinderpar är anordnade i vart och ett av de båda med avseende på maskinramens längdriktning inrättade ändområdena, av vilka ett lyftcylinderpar är stationärt anbragt vid maskinramen och ett lyftqylinderpar är anordnat förskjutbart i förhållande till 460 841 detta medelst en horisontell, dubbelsidigt matad kolv-cylinder-an- ordning - för ett stegvis, styltliknande utsättningsförlopp - vid maskinranen tvärs mot maskinens längdaxel. vid utsättningsanord- ningen enligt uppfinningen föreligger under varje fas av utsätt- ningsförloppet en speciellt stabil fyrpunktsstödyta med alltid lika stor uppställningsyta, så att även tunga spårbyggnadsmaskiner kan utan risk för tippning (ej ens vid en eventuell nedsjunkning av någon av de fyra lyftkolvarna skulle uppträda någon tippning) av~ ställas på dålig och ojämn mark på snabbt och säkert sätt." å Utformningen enligt uppfinningen av utsättningsanordningen möjliggör framför allt en utsättning i sidled av rälfordonet - på centralt sätt resp. blott från manöversätet - genom enkel_manövre~ ring av eventuella drivanordningar, så att några hjälpkrafter ej längre är erforderliga. Vidare åstadkommas genom ett speciellt anordnande av lyftcylinderparet en mycket stabil konstruktion, som möjliggör en utsättning även vid tunga maskiner utan problem. Det mellan lyftcylinderparen belägna maskinutrymmet resp. förefintliga platsen står därvid obehindrat till förfogande för anordnandet av diverse arbetsaggregat. »Dessutom blir de konstruktiva och styrtek- niska åtgärderna mycket ringa, varvid även vid redan förefintliga maskiner på enkelt sätt i efterhand möjliggöres en inbyggnad. Med det stegvisa utsättningsförloppet genom förskjutning av de båda lyftcylinderparen i förhållande till varandra tillförsäkras dessutom en tippsäkerhet, så att även vid mjuka underlag möjliggöres en relativt säker utsättning. Ännu en fördel med utföringsformen enligt uppfinningen består däri, att konstruktionslängden av lyft- cylinderparet ej sträcker sig utanför den fria utrymnesprofilen, så att utan utrustningsarbeten alltid möjliggöres en snabb utsättning.
En lämplig utföringsform av uppfinningen består däri, att de båda i tvärriktningen förskjutbara lyftcylinderparen alltid är an- N _ igenom åstadkommas en enkel men solid förbindelse av de båda lyft- - maskinen enligt fig 1 i riktning av pilen II. Fig. 3 visar i mindre ' 4601841 bragta vid ändsidan av maskinramen och de båda stationära lyftcylin- derparen i arbetsriktningen alltid är anordnade omedelbart före eller efter eller mellan de båda i tvärriktningen förskjutbara lyft- Qylinderparen. Genom detta anordnande möjliggöres en stabil förbin- delse mellan de båda stationära lyftcylinderparen och maskinramen, varvid de närliggande lyftoylinderparen obehindrat kan förskjutas över ett stort område i längdriktningen. , Slutligen består ännu en lämplig utföringsform av uppfin- ningen däri, att de båda cylindrarna hos vart och ett av de i tvär- riktningen förskjutbara lyftcylinderparen via en - i en i huvudsak ¿= vid maskinens lângdmitt anbragt styrning förskjutbar - tvärbalk och ii via dubbelcylinderkolvanordningen är förbundna med varandra. Där- i oylindrarna, som möjliggör en enkel styrning via dubbelcylinderkolv- anordningen. Genom denna :tyrning av tvärbalken kan man uppnå även - vid sänkta lyftcylindrar hos det i tvärriktningen förskjutbara lyftcylinderparet - en säker förskjutning i maskinranen liksom genom manövrering i dubbelverkande kolv-cylinder-anordningen.
Uppfinningen skall i det följande närmare beskrivas med hänvisning till det på den bifogade ritningen visade utföringsexemp- let. Fig. 1 är en schematisk sidovy av en understoppningsmaskin enligt uppfinningen, fig} 2 visar i mindre skala och i vy framifrån skala maskinen enligt fig. 1 i planvy och fig. 4 - 11 återger kraf- tigt schematiserar de för utsättningsförloppet genomförda rörelse- förloppen av utsättningsanordningen enligt uppfinningen.
Enui fig._1 visad stoppningsmaskin 1 uppvisar en maskinram med boggier 3 kan köras på ett av syllar 4 och räler 5 bildat år_6 medelst en drivanordning. Mellan de båda boggierna 3 är i ett uppåt böjt område av maskinramen 2 anordnat ett i höjdled inställ- art och med i förhållande till varandra inställbara och vibrerbara toppningsverktyg utrustat stoppningsaggregat 7. Vid de båda ändom- 460 s41 6 rådena av maskinramen 2 har anbragts en anordning 8 för utsättning i sidled av maskinen lvur spåret 6. _ ~ Utsättningsanordningen 8 uppvisar totalt åtta med sina lyft- kolvar 9 mot syllovansidan eller makadambâdden i höjdled inställbart anbringbara lyftcyiindrar 10, 11, 12. 13, varvid alltid två lyftcy- lindrar 10, 11 resp. 12, 13 är anordnade parvis vid varje hörnområde 14, 15 av maskinramen 2. Av de båda i ett ändområde 16, 17 av maskinramen 2 anoragta lyftqylinderparen 10, 11 resp. 12, 13 är all- itid ett lyftcylinderpar 11 resp. 12 stationärt och ett lyftcylinder- par 10 resp. 13 anordnat förskjutbart i förhållande till detta via en på båda sidor matningsbar, horisontell kolv-oylinder-anordning 18 för ett stegvis styltliknande utsättningsförlopp tvärs mot maskin- ' längdaxeln 19. De båda cylindrarna 10, 13 i varje i tvärriktningen förskjutbart lyftcylinderpar är alltid via en - förskjutbar i en i huvudsak vid maskinlängdmitten anbragt och med maskinramen 2 förbun-' den styrning 20 - tvärbalk 21 och via dubbelcylinderkolvanordningen ,18 förbundna med varandra. Cylindern hos anordningen 18 är förbunden med styrningen 20 resp. maskinramen 2. _ Såsom framgår av fig. 2 och 3 är stoppningsmaskinen 1 med utsättningsanordningen 8 anbragt i viloläget inom en med streckpunk- terade linjer antydd utrymmesprofil 22. Varje kolv hos den horison- tella kolv-cylinder-anordningen 18 är förbunden med lyftcylindrarna 10 resp. 13 via en vinkelanordning 23.
I det följande skall med hänvisning till fig. 4 - 11 närmare beskrivas utsättningsförloppet medelst en enligt uppfinningen med en utsättningsanordning 8 utformad stoppningsmaskin 1.A För att under- lätta förståelsen refereras alltid blott till de i de båda figurerna synliga lyftcylinderparen 10, 11. De bakre lyftcylinderparen 12, 13 utför samma rörelseförlopp. 0 - _ ' V 0 _ I fig. 4 har utsättningsanordningen 8 visats i övergångs- läget från det med heldragna linjer visade viloläget till det första , förskjutningsläget. Denna förskjutning av lyftcylinderparet 10 400 841 “ enligt den kraftiga horisontalpilen i det streckat visade läget âstadkommes genom manövrering av den horisontella eylinderkolvanord- ningen 18. Därefter sänkes lyftcylindern 10, tills stoppningsmaski- nen med sina boggier (kraftig vertikal pil) lyfts från spåret 6 (tig. 5). Därefter manövreras ånyo den horisontella kolv-cylinder- -anordningen 18, varefter hela den på lyfteylindrarna 10 och 13 vilade stoppningsmaskinen 1 förskjutes över styrningen 20 på tvär- balkarna 21 tvärs mot maskinens längdriktning. (kraftig horisontell pil - strecket läge i fig. 5) L _ Därefter (fig. 6) sänkes lyftkolven 9 hos det stationära lyftcylinderparet 11 och det förskjutbara lyftçylinderparet 10 en- ligt den kraftiga horisontalpilen förskjutes till det yttre högra streckpunkterat antydda läget, i vilket dess lyftkolv_sänkes och lyftkolven i det stationära lyftcylinderparet 11 lyftes (fig. 7).
Enligt fig..8 inledes genom förnyad förskjutning av det höjdinställbara»lyftcylinderparet 10 till det streckat visade högra läget den sista förskjutningen av maskinen 1 från det yttre vänstra läget (fig. 9) till det yttre högra läget (fig. 10) {kraftig_hori- sontalpil). Därvid manövreras lyftcylindrarna i den redan beskrivna ordningsföljden. I det i fig; 10 visade läget förskjutes blott det mot stoppningsmaskinramen 2 i tvärriktningen förskjutbara lyftçylin- derparet 10 med halva förskjbtningsvägen åt höger till viloläget och hela stoppningsmaskinen 1 sänkes något.
Såsom framgår av fig. 11 befinner sig stoppningsmaskinen 1 genom det beskrivna utsättningsförloppet med utsättningsanordningen 8 enligt uppfinningen icke längre i spåret 6 resp. icke längre inom utrymmesprofilen 22 och utgör sålunda ej längre något hinder för tågtrafiken.r Återinförandet av stoppningsmaskinen 1 i spåret 6 sker i omvänd ordningsföljd medelst de beskrivna arbetsförloppen.
E ~ -.»«f« :arr ha v, i _ s i . ä, 'i , f: 1:2., e få i

Claims (3)

l 460 841 ~ P A T E N T K R A V _ _ ,
1. Rälfordon, i synnerhet spårbyggnadsmaskin med en på två boggier (3) stödande maskinram (2) och en av stelt med maskinramen förbundna och av rörligt anordnade, med sina lyftkolvar (9) mot syllovansidan eller makadambädden i höjdled inställbart anbringbara lyftcylindrar bildad anordning (8) för utsättning i sidled av maskinen (1) från spåret (6),, k ä n n e t e»c k n.a t d ä r a v, att utsättningsanordningen (8) uppvisar totalt åtminstone åtta lyft- cylindrar (10, 11 12, 13), varvid två lyftcylindrar (10 resp. 11) är parvis anordnade vid varje hörnområde (14, 15) av den rektangulära maskinramen (2) och två lyftcylinderpar (10, 11 resp; 12, 13) är 'anordnade i vart och ett av de båda med avseende på maskinramens (2) längdriktning inrättade ändområdena (16, 17), av vilka ett lyftcy- linderpar (11 resp. 12) är stationärt anbragt vid maskinramen (2) och ett lyftcylinderpar (10 resp. 13) är anordnat förskjutbart i förhållande till detta medelst en horisontell, dubbelsidigt matad kolv-cylinder-anordning (18) - för ett stegvis, styltliknande utsättningsförlopp - vid maskinramen tvärs mot maskinens-(1) längd- axel (19). V
2. Fordon enligt kravet 1, k ä n n e t e c k n a t"' d ä r a v, att de båda i tvärriktningen förskjutbara lyftcylinder- paren (10, 13) är anordnade vid ändarna av maskinramen (2) och de båda stationära lyftcylinderparen (11, 12) är anordnade i maskin- riktningen omedelbart framför resp. bakom resp. mellan de båda i tvärríktnígnen förskjutbara lyftqylinderparen.
3. Fordon enligt kravet 1 eller 2, k ä n n e t e c k n a t d ä r a v, att de båda qylindrarna (10, 13) hos vart och ett av de i tvärriktningen förskjutbara lyftcylinderparen är förbundna med ' varandra via en - i en i huvudsak vid maskinens (1) längdmitt (19) anordnad styrning (20) förskjutbar - tvärbalk (21) och via den dubbelverkande kolv-cylinderéanordningen (12). i. ...www “ínmw-*ñíï-ífvw-Wwïvwfiwíwwawfmm-"f-w-w ---«-»fl-íw-w-m-wwpquwywma_w-guuvwwwwvfw--~mf~flfl =---~Y"-- _ ~.».~....___.__ __ _ _:f\.ï , f_\:
SE8404709A 1984-02-24 1984-09-20 Raelfordon, i synnerhet en spaarbyggnadsmaskin med anordning foer fordonets utsaettning i sidled fraan spaaret SE460841B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
AT0061984A AT381335B (de) 1984-02-24 1984-02-24 Schienenfahrzeug mit aussetz-vorrichtung

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8404709D0 SE8404709D0 (sv) 1984-09-20
SE8404709L SE8404709L (sv) 1985-08-25
SE460841B true SE460841B (sv) 1989-11-27

Family

ID=3495382

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8404709A SE460841B (sv) 1984-02-24 1984-09-20 Raelfordon, i synnerhet en spaarbyggnadsmaskin med anordning foer fordonets utsaettning i sidled fraan spaaret

Country Status (5)

Country Link
US (1) US4606273A (sv)
AT (1) AT381335B (sv)
CA (1) CA1234721A (sv)
DE (1) DE3429895A1 (sv)
SE (1) SE460841B (sv)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2231012A (en) * 1989-04-15 1990-11-07 Permanent Way Equip Laterally shiftable vehicle
AT403708B (de) * 1994-09-15 1998-05-25 Plasser Bahnbaumasch Franz Gleisbaumaschine
FR2741091B1 (fr) * 1995-11-13 1998-02-06 Regie Autonome Transports Installation mobile d'entretien et de reparation de voies ferrees
US5743190A (en) * 1996-06-24 1998-04-28 Brookville Mining Equipment Corporation Rerailer apparatus
GB201310596D0 (en) * 2013-06-14 2013-07-31 W & D Mcculloch Railway vehicle
DE102017107059A1 (de) * 2017-04-03 2018-10-04 Ludwig Koehne Schienenschleif-Vorrichtung
US11760395B2 (en) * 2019-07-19 2023-09-19 El-Trac Holding Llc Method and apparatus for re-railing rail cars

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2158352A (en) * 1936-02-06 1939-05-16 Hubron Company Inc Rail-car set-off apparatus
AT246212B (de) * 1964-07-06 1966-04-12 Mini Verkehrswesen Aussetzvorrichtung für Gleisbaumaschinen
AT360074B (de) * 1978-12-11 1980-12-29 Plasser Bahnbaumasch Franz Schienenfahrzeug mit aussetzvorrichtung
US4416344A (en) * 1981-06-19 1983-11-22 Kabushiki Kaisha Komatsu Seisakusho Outriggered vehicle capable of crabwise translation

Also Published As

Publication number Publication date
CA1234721A (en) 1988-04-05
SE8404709D0 (sv) 1984-09-20
SE8404709L (sv) 1985-08-25
US4606273A (en) 1986-08-19
DE3429895C2 (sv) 1993-07-15
DE3429895A1 (de) 1985-09-05
AT381335B (de) 1986-09-25
ATA61984A (de) 1986-02-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JPS5929450B2 (ja) 車輛付き検査兼保守装置
SE460841B (sv) Raelfordon, i synnerhet en spaarbyggnadsmaskin med anordning foer fordonets utsaettning i sidled fraan spaaret
HU202940B (en) Shunt packing machine for adjusting shunts and railway crossings
SE468218B (sv) Koerbar spaarstoppnings-, lyft- och riktmaskin foer lyftning och/eller sidofoerskjutning av ett spaar i vaexel- och korsningsomraaden
SE459015B (sv) Spaarstoppningsmaskin med aatminstone ett stoppningsverktygsaggregat
SE446622B (sv) Anordning vid en motordriven truck
US3119346A (en) Machine and apparatus for leveling and tamping railway rails and ties
SE460835B (sv) Anordning foer utbyte av verktyg i en stanspress med ett flertal varandra anordnade arbetsenheter
NL193696C (nl) Rijdbare spoorbaanonderstopmachine met dwars en in de hoogte verstelbare onderstopaggregaten.
SE449091B (sv) Kombinationstruck av typen grensletruck
EP0144466A2 (de) Brückenuntersichtgerät
DE2254795B2 (de) Brennschneidmaschine
DK156838B (da) Kontinuerligt fremfoerbar ballaststoppe-, nivellerings- og rettemaskine
SE417309B (sv) Vertikalt rorlig arbetsplattform
CN207003218U (zh) 一种机动式天桥工程车
GB2044344A (en) Operating floor plate assemblies
SE445819B (sv) Lasthanteringsapparat
EP0196701B1 (en) Machine for handling and replacing rail switches, and track sections generally
US2762315A (en) Set-off attachment for track-supported equipment
US2458050A (en) System for laying or removing railway tracks
US3869898A (en) Roll changing device for a mill or a similar machine
US2590070A (en) Monorail carrier switch safety mechanism
HU210466B (en) Automotive track-packing, leveling and controlling machine for switches crossings
US1538434A (en) Derrick truck
FI64682C (fi) Anordning foer avlaegsnande av snoe fraon vaeg

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 8404709-1

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8404709-1

Format of ref document f/p: F